ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU"

Transkript

1 Projekční kancelář výtisk č.. Ing. Pavel Šedivý Ant. Dvořáka 89 AKCE: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU ZATEPLENÍ OBJEKTU A VÝMĚNA OKEN PROJEKTANT: ing. Pavel Šedivý, Ant. Dvořáka 89, INVESTOR: Město Náměšť nad Oslavou, Masarykovo nám. 104 MÍSTO STAVBY: k.ú. Náměšť nad Oslavou, p.č. st. 97 Seznam příloh: A) Průvodní zpráva B) Souhrnná technická zpráva C) Architektonické, stavebně technické a konstrukční řešení D) Konstrukční skladby E) Výkresová část : 00. Snímek katastrální mapy 01. Celková situace 02. Půdorys 1.NP 03. Půdorys 2.NP 04. Půdorys 3.NP 05. Pohled jihozápadní 06. Pohled severovýchodní 07. Pohled jihovýchodní 08. Pohled severozápadní F) Výpis výplní otvorů G) Požárně bezpečnostní řešení H) Rozpočet V Náměšti nad Oslavou červen 2009

2 A) PRŮVODNÍ ZPRÁVA A1 Základní údaje stavby 1.1.Název stavby ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU ZATEPLENÍ FASÁDY A VÝMĚNA OKEN 1.2.Místo stavby. k.ú. Náměšť nad Oslavou, p.č. st Kraj Vysočina 1.4.Odvětví. Občanská výstavba 1.5.Charakter stavby... Stavební úpravy IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE INVESTORA 1.6.Název a sídlo investora.. Město Náměšť nad Oslavou, Masarykovo nám. 104 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROJEKTANTA 1.6.Název a sídlo projektanta.. ing. Pavel Šedivý, Ant. Dvořáka 89, Autorizovaný inženýr pro pozemní stavby ČKAIT A2 Charakteristika území výstavby Budova základní školy se nachází v Náměšti nad Oslavou na pozemku p.č. st. 97 v prostoru hlavního náměstí za objektem kostela. Stavební úpravy spočívají v zateplení vnějšího pláště budovy, zateplení stropu nejvyššího podlaží a ve výměně oken. A3 Napojení na dopravní a technickou infrastrukturu Objekt bude napojen na stávající přípojky plynu, elektřiny, vody a kanalizace (dešťová voda ze střechy se odvede stávajícími střešními svody). Objekt bude z dopravního hlediska napojen stávajícím chodníkem na veřejnou komunikaci pro pěší a příjezdovou komunikací z prostoru náměstí. A4 Údaje o souladu stavby s požadavky dotčených orgánů a OTP Stavební úpravy školy jsou navrženy v souladu s požadavky dotčených orgánů státní správy a dotčených správců inženýrských sítí. A5 Údaje o souladu stavby s územně plánovací dokumentací Stavební úpravy základní školy jsou v souladu s platnou územně plánovací dokumentací města Náměšť nad Oslavou.

3 A6 Údaje časovém průběhu výstavby Zateplení školy s výměnou oken budou realizovány podle předpokladů investora do 11/2010. A7 Orientační údaje stavby V rámci stavebních úprav základní školy Komenského nebude rozšiřována stávající zastavěná ani užitná plocha objektu školy. B) SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B1 Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení stavby B1.1 Zhodnocení polohy a stavu staveniště Projektová dokumentace určuje architektonické a stavební řešení stavebních úprav základní školy Komenského v Náměšti nad Oslavou. Škola se nachází v centru města na hlavním náměstí v sousedství budovy kostela. B1.1 Urbanistické a architektonické řešení stavby Stavební úpravy školy spočívají ve výměně stávajících dřevěných zdvojených oken za dřevěná z lepených profilů Euro a bude provedeno zateplení fasády objektu kontaktním zateplovacím systémem, na čelní jihozápadní stěně bude aplikována termoizolační omítka. Se zateplením souvisí také výměna klempířských konstrukcí budovy střešní svody. Součástí stavebních úprav bude také zateplení stropu nejvyššího podlaží minerální vatou zafoukanou mezi dřevěné stropní trámy. B1.2 Technické řešení stavby Stavba školy je provedena jako klasická zděná konstrukce z plných cihel, stropy jsou dřevěné s podbitím a záklopem s násypem. Krov zůstává stávající dřevěný s pálenou krytinou a navazujícími klempířskými prvky z pozinkovaného a lakovaného plechu. Venkovní úpravy povrchů tvoří zateplovací systém s polystyrenem a tenkovrstvou omítkou v kombinaci s termoizolační omítkou, okna a vstupní dveře budou z dřevěných Euro lepených profilů. B1.3 Řešení technické a dopravní infrastruktury Objekt bude napojen na stávající přípojky plynu, elektřiny, vody a kanalizace (dešťová voda ze střechy se odvede stávajícími střešními svody). Objekt bude z dopravního hlediska napojen stávajícím chodníkem na veřejnou komunikaci pro pěší a příjezdovou komunikací z náměstí. B1.4 Péče o životní prostředí Vzhledem k malému rozsahu prací nedojde k výraznému zhoršení životního prostředí během stavby v okolním prostoru. Vlastní provoz stavby nebude mít negativní vliv na životní prostředí.

4 B1.5 Řešení bezbariérového užívání stavby Projektová dokumentace zateplení objektu neřeší bezbariérové využívání stavby. B1.6 Údaje o podkladech pro vytýčení stavby V rámci přípravy projektu bylo provedeno ruční polohopisné, výškové a dispoziční zaměření budovy školy. B1.7 Péče o bezpečnost práce a technických zařízení Při výstavbě je nutné dodržet všechna zákonná ustanovení a předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Stejně tak návrh a provedení budovy budou vyhovovat požadavkům na bezpečnost a ochranu zdraví. B1.8 Úpravy ploch a prostranství, péče o zeleň Po dokončení stavby dojde k vyčištění všech ploch použitých při stavbě jako zařízení staveniště. Okolí stavby ve dvorním traktu bude osázeno vhodným typem rostlin. B2 Mechanická odolnost a stabilita Stavební úpravy školy v rámci zateplení objektu a výměny oken jsou jednoduché úpravy, které nezasahují do nosných konstrukcí budovy. B3 Požární bezpečnost stavby Celkové materiálové a dispoziční řešení stavby splňuje požadavky norem požární bezpečnosti staveb ČSN a dalších souvisejících předpisů. Podrobně je požární ochrana řešena v požárně bezpečnostním řešení stavby. B4 Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí, bezpečnost a ochrana proti hluku Běžný odpad se po vytřídění bude likvidovat do specializovaných nádob na odpad a následně oprávněnou firmou odvážen na skládku nebo k dalšímu zpracování, nebezpečný odpad podléhá zvláštnímu režimu nakládání s odpady. Návrh a provedení stavby bude vyhovovat požadavkům jednotlivých předpisů obecných a technických požadavků na výstavbu. B5 Řešení přístupu a užívání stavby osobami s omezenou schopností pohybu Projektová dokumentace zateplení objektu neřeší bezbariérové využívání stavby. B5 Ochrana stavby před škodlivými vlivy Proti zemní vlhkosti bude stavba chráněna v prostoru starého zdiva sanační soklovou omítkou. V prostoru stavby se nenacházejí žádná ochranná a bezpečnostní pásma.

5 B7 Napojení na inženýrské sítě B7.1 Plynoinstalace Stavba bude napojena na stávající STL přípojku plynu. B7.2 Kanalizace dešťová a splašková Dešťová voda ze střech bude napojena novými svody na původní přípojku kanalizace. B7.4 Vodovod Stavba se nedotýká stávající přípojky vody z veřejného vodovodu. B7.5 Rozvod el. energie. Rekonstrukcí školy nebudou dotčeny stávající rozvody elektrické energie NN. Na fasádě budovy bude zdemontován a opět osazen hromosvod. B7.6 Vytápění Systém vytápění nebude stavbou dotčen. C) ARCHITEKTONICKÉ, STAVEBNĚ TECHNICKÉ A KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ C1 Úpravy povrchů - izolace tepelné C1.1 Zateplení stavby Obvodové stěny budou opatřeny kontaktním zateplovacím systémem s polystyrenem tl. 150 mm a tenkovrstvou armovanou omítkou. Vzhledem ke stáří objektu a nefunkční hydroizolaci stavby bude navržen paropropustný systém s prodyšnými polystyrénovými deskami. Povrchovou úpravu bude tvořit tenkovrstvá zatíraná silikátová omítka okrové barvy odst. RAL Stávající břizolitová omítka je pro aplikaci zateplovacího systému vyhovující. Příprava podkladu Podklad pro lepení tepelně izolačních desek musí být: -zbaven prachu, nečistot a mastnoty -pevný a soudržný (povrch napenetrovat a tím zvýšit jeho adhezi) -rovný (obrousit a osekat zbytky stavebních hmot) -vyzrálý (nové části zdiva min. 28 dnů) suchý (s předstihem ukončit zednické práce a provést výměnu klempířských prvků)

6 Zakládací lišta Zakládací lišta je hliníkový profil, který slouží k vytvoření vodorovného spodního okraje izolačního obkladu. Brání mechanickému poškození obkladu a zvyšuje jeho pevnost. Lišta se připevňuje na připravený rovný vyschlý podklad do výškové úrovně hydroizolace nebo min 200 mm nad terén. Lepení izolačních desek Lepící hmota (součinitel tepelné vodivosti λ = 0,8 W/m.K, faktor difúzního odporu µ = 18) se na polystyrénové desky paropropustného systému (tl. 150 mm, součinitel tepelné vodivosti λ = 0,031 W/m.K, faktor difúzního odporu µ 10, reakce na oheň E dle EN ) nanáší v souvislém pásu po obvodu a bodově v ploše (nejméně tři terče). Boční hrana desek musí být bez lepidla. Desky se lepí ve vodorovných pásech zdola nahoru, první řada se lícuje do zakládací lišty. Přebroušení, kotvení Aby byla plocha dokonale rovná, izolační desky se celoplošně přebrousí brousícím hladítkem. Poté je nutné povrch pečlivě omést. Pokud není na desky v období dvou týdnů nanesena základní vrstva, musí se opětovně přebrousit. Desky se mechanicky kotví talířovými plastovými hmoždinkami podle technologického schématu stanoveného výrobcem tepelně izolačního systému. Základní vrstva Základní vrstva tvoří podklad pro konečnou povrchovou úpravu. Zajišťuje mechanické vlastnosti systému, má zásadní vliv na jeho životnost a stabilitu. Na přebroušený a čistý povrch se nanese min. 3 mm vrstva stěrkové paropropustné hmoty. Do ní se ihned plošně vtlačí skleněná síťovina, která se uzavře zahlazením přebytku hmoty. Povrchová úprava Konečnou povrchovou úpravu tvoří silikátová nebo silikonová omítkovina (součinitel tepelné vodivosti λ = 0,7 W/m.K, faktor difúzního odporu µ = 20-30) v požadovaném odstínu, která se nanáší nerezovým hladítkem a zatočí se polystyrenovým hladítkem do požadované struktury. C1.2 Čelní fasáda Zateplení čelní fasády musí být dle požadavku NPÚ provedeno termoizolační omítkou tl. 80 mm (součinitel tepelné vodivosti λ = 0,090 W/m.K, faktor difúzního odporu µ = 8). Při provádění omítky je nutné dodržovat technologický postup výrobce. Povrchovou úpravu zajistí ušlechtilá silikátová nebo silikonová omítka okrového odstínu Na čelní fasádě budou pro rozčlenění plochy provedeny plastické šambrány šířky cca 350 mm v tl. 20 mm odlišného odstínu 9049 (viz pohledy). Stávající břizolitová omítka bude odstraněna. C1.2 Úprava zděné římsy krovu Stávající zděná římsa krovu bude nejprve vyspravena vápenocementovou maltou (v místech nesoudržných částí, odhadem cca 15%). Římsa bude poté celoplošně přetmelena základní vrstvou paropropustným tmelem se skelnou síťovinou. Konečnou povrchovou úpravu dokončí silikátová strukturovaná omítkovina odst

7 C1.3 Úprava soklových částí Stávající cementový sokl a sokl z obkladových pásků budovy bude odstraněn a nahradí se sanační soklovou omítkou s nátěrem fasádní paropropustnou barvou odstín C2 Výplně otvorů Venkovní výplně otvorů budou atypické výrobky z lepených profilů Euro s nátěrem lazurovacím lakem a se zasklením se selektivně reflexní vrstvou. Hodnota součinitele prostupu tepla celého okna bude U N = 1,2 W/m 2 K. Okna budou dodána včetně vnějších i vnitřních parapetů. Stejného provedení budou také vstupní dveře, které je nutné otevírat ven po směru úniku z budovy viz PBŘ stavby. Na některá okna budou upevněny stávající ocelové mříže, které budou před výměnou zdemontovány. C3 Klempířské výrobky V rámci zateplení objektu budou provedeny nové svody z ocelového lakovaného plechu tmavě hnědé barvy. C4 Zateplení stropu nejvyššího podlaží Pro zajiště požadované max. tepelné ztráty celého objektu bude nutné provést zateplení stropní konstrukce 3.NP, kterou tvoří klasický polospalný dřevěný strop s nosnými trámy, podhledem s rákosovou omítkou a záklopem s násypem a cihelnými půdovkami. Tepelná izolace spočívá v zafoukání vláknité minerální vlny (λ = 0,045 W/m.K) do meziprostoru mezi stropní trámy v tl 250 mm. A: SKLADBA ČELNÍ FASÁDY D / KONSTRUKČNÍ SKLADBY - tenkovrstvá rýhovaná omítka silikátová okrové barvy odst plastické šambrány vystupující o 20 mm odstín římsa střechy odst vyrovnávací stěrka paropropustná + výztužná vrstva ze skelné síťoviny -tepelně izolační vrstva termoizolační omítka tl. 80 mm -stávající obvodové zdivo A: SKLADBA FASÁDY - tenkovrstvá rýhovaná omítka silikátová okrové barvy odst vyrovnávací stěrka paropropustná + výztužná vrstva ze skelné síťoviny -tepelně izolační vrstva polystyren paropropustný tl. 150 mm -stávající břizolitová omítka s penetrací -stávající obvodové zdivo Pozn. : při návrhu byly použity vzorníky barev s číslováním RAL

8 1. Výplně otvorů- dřevěné výrobky D) VÝPIS VÝROBKŮ Pozn. : okna budou dodán včetně vnitřních a venkovních parapetů. Výplně otvorů budou zaměřeny před výrobou přímo na stavbě. OZN. POPIS ROZMĚRY POČET KS O1 O2 O3 O4 O5 O6 O7 O8 O9 Euro (materiál smrk) - členění: spodní část dvoukřídlová otevíravá a sklápěcí, horní ventilační křídlo sklápěcí, zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 Euro (materiál smrk) - členění: spodní část dvoukřídlová otevíravá a sklápěcí, horní ventilační křídlo sklápěcí, zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 Euro (materiál smrk) okno dvoukřídlé -otevíravé a sklápěcí zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 Euro (materiál smrk) okno dvoukřídlé -otevíravé a sklápěcí zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 Euro (materiál smrk) okno dvoukřídlé - členění: spodní křídlo dvoukřídlové otevíravé a sklápěcí, horní křídlo sklápěcí, zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 a sklápěcí zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 a sklápěcí zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 a sklápěcí zasklení dvojsklem s dělící příčkou, U N okna = 1, x 2100 mm 1.NP - 17 ks 2.NP - 22 ks 3.NP - 22 ks 1200 x 2400 mm 1.NP - 15 ks 1500 x 1500 mm 1.NP - 1 ks 2.NP - 2 ks 2100 x 1500 mm 1.NP - 1 ks 2.NP - 1 ks 1600 x 2250 mm 1.NP - 1 ks 2.NP - 2 ks 3.NP - 2 ks 1100 x 1500 mm 1.NP - 1 ks 900 x 1700 mm 1.NP - 1 ks 600 x 1400 mm 1.NP - 2 ks 2.NP - 2 ks 600 x 1200 mm 3.NP - 2 ks

9 O10 O11 O12 O13 a sklápěcí zasklení dvojsklem s dělící příčkou, U N okna = 1,2 a sklápěcí zasklení dvojsklem s dělící příčkou, U N okna = 1,2 a sklápěcí zasklení dvojsklem s dělící příčkou, U N okna = 1,2 Euro (materiál smrk) okno jednokřídlé sklápěcí zasklení dvojsklem s dělící příčkou, U N okna = 1,2 a sklápěcí zasklení dvojsklem s dělící příčkou, U N okna = 1,2 600 x 1900 mm 2.NP - 3 ks 600 x 1600 mm 3.NP - 6 ks 1600 x 900 mm 3.NP - 1 ks 1200 x 1200 mm 1.NP - 1 ks O14 Dřevěné dveře z lepených nenapojovaných profilů Euro (materiál smrk) vstupní dveře prosklené s nadsvětlíkem, dvoukřídlé, zasklení 2/3 Diterm k = 1,1, zámek FAB bezpečnostní. Šířka hlavního dveřního křídla min. 900 mm, pozn.: dveře budou otevíravé ven! 1700 x 2700 mm nadsvětlík 1700 x 1200 mm 1.NP - 1 ks O15 O16 Dřevěné dveře z lepených nenapojovaných profilů Euro (materiál smrk) dveře plné, jednokřídlé- levé, zámek FAB bezpečnostní Euro (materiál smrk) okno jednokřídlé sklápěcí zasklení dvojsklem s dělící příčkou, U N okna = 1,2 900 x 2100 mm 1.NP - 2 ks 900 x 600 mm 1.PP - 7 ks V Náměšti nad Oslavou červen 2009

10 Projekční kancelář výtisk č.. Ing. Pavel Šedivý Ant. Dvořáka 89 AKCE: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU ZATEPLENÍ FASÁDY A VÝMĚNA OKEN PROJEKTANT: ing. Pavel Šedivý, Ant. Dvořáka 89, INVESTOR: Město Náměšť nad Oslavou, Masarykovo nám. 104 MÍSTO STAVBY: k.ú. Náměšť nad Oslavou, p.č. st. 97 PLÁN KONTROLNÍCH PROHLÍDEK STAVBY DLE 133 ZÁKONA č. 183/2006 Sb. 1) Kontrolní prohlídka před zateplováním a výměnou oken -provést kontrolu zdiva, stávajících omítek a výplní otvorů 2) Kontrolní prohlídka při výměně oken -provést kontrolu osazení oken, napojení na obvodové zdivo 3) Kontrolní prohlídka při dokončení stavby -provést závěrečnou kontrolu stavby, zejména zateplení Pozn. : Termíny jednotlivých kontrolních prohlídek stanoví investor podle postupu prací na stavbě. Povinností investora je oznámit s dostatečným předstihem termín prohlídky příslušnému stavebnímu úřadu. V Náměšti nad Oslavou červen 2009

11 Projekční kancelář výtisk č.. Ing. Pavel Šedivý Ant. Dvořáka 89 AKCE: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOMENSKÉHO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU ZATEPLENÍ OBJEKTU A VÝMĚNA OKEN PROJEKTANT: ing. Pavel Šedivý, Ant. Dvořáka 89, INVESTOR: Město Náměšť nad Oslavou, Masarykovo nám. 104 MÍSTO STAVBY: k.ú. Náměšť nad Oslavou, p.č. st. 97 Zateplované plochy obálky budovy v objektu ZŠ Komenského v Náměšti nad Oslavou : a) celková projektovaná plocha výplní otvorů 255,50 m 2 dřevěné výrobky z lepených nenapojovaných profilů Euro zasklení dvojsklem, U N okna = 1,2 b) celková projektovaná plocha zateplovaného zdiva 1567,00 m 2 -tepelně izolační vrstva termoizolační omítka tl. 80 mm -tepelně izolační vrstva polystyren tl. 150 mm b) celková projektovaná plocha zateplení stropní konstrukce 596,00 m 2 zafoukání minerální vaty mezi stropní trámy tl. 250 mm V Náměšti nad Oslavou září 2009