Nabídka akcí č. 2 - únor

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nabídka akcí č. 2 - únor"

Transkript

1 Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno pracoviště Znojmo Rudoleckého 25, Znojmo Přihlášky na semináře zasílejte D. Kolštromové, Rudoleckého 25, Znojmo nebo kolstromova@orgman.cz Nabídka akcí č. 2 - únor Jak efektivně zapojit počítač do výuky cizích jazyků pro ZŠ Komu určeno... pedagogickým pracovníkům ZŠ, celkem 8 hodin výuky Termín... čtvrtek 27. února 2014 od hodin čtvrtek 6. března 2014 od hodin Místo konání... ZŠ JUDr. Mareše, Znojmo, Klášterní 2 Lektoři... Garant programu Mgr. Miloslav Hubatka Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... účastníci se seznámí a naučí pracovat s volně dostupnými programy, které mohou využít při tvorbě interaktivních cvičení, testů pro zpestření běžné výuky cizích jazyků. Rovněž se seznámí s využitím internetových zdrojů pro svoji výuku, s využitím programu Hot Potatoes, s digitální jazykovou laboratoří. Uzávěrka přihlášek: Komunikace s rodiči Komu určeno... pedagogickým pracovníkům MŠ, I.stupně ZŠ a lektorům volnočasových aktivit Termín... úterý 18. března 2014 od hodin Lektoři... Mgr. Eva Kneblová, speciální pedagog, společnost Mansio, Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... seminář pro ty, kteří hledají způsob, jak lépe spolupracovat s rodiči, jak přizvat rodiče k řešení obtížných nebo citlivých situací týkajících se chování dítěte v mateřské škole nebo kroužku. Prakticky zaměřený seminář nabízí trénink možných komunikačních postupů užitečných pro práci s rodiči. Témata: spolupracující atmosféra jako základ efektivní komunikace, rozhovor jako nástroj k získání spolupráce, efektivní komunikace jako prostředek při řešení problémových situací, příklady dobré praxe. Uzávěrka přihlášek:

2 Jak nejlépe porozumět dítěti s SPU a jak mu pomoci 5 volných míst Komu určeno... pedagogickým pracovníkům I. stupně ZŠ Termín... pondělí 3. března 2014 od 8.30 do hodin Místo konání... Středisko služeb školám, Rudoleckého 25, Znojmo Lektoři... Mgr. Lenka Bínová, PPP Znojmo Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... cílem semináře je pomoci účastníkům lépe se orientovat v problematice specifických poruch učení. 1. blok Problematika dětí se specifickými vzdělávacími potřebami 1. Pojem SPU 2. Dysgrafie rozvoj motoriky, ambidextrie, lateralita, otázka leváků, cvičení vizuomotorické koordinace, odstraňování grafomotorických obtíží 3. Dysortografie specifické znaky, cvičení na nápravu sluchová analýza a syntéza, zrakové rozlišování, psaní diktátů 4. Dyslexie charakteristika projevů dyslexie, diagnostika v ZŠ, metody vyučování čtení a psaní 2. blok Konkrétní možnosti práce s dětmi s SPU 5. Příčiny vzniku, projevy, znaky SPU, stupně, etiologie, četnost výskytu 6. Konkrétní možnosti práce s dětmi s SPU zohlednění, tolerance v rámci učebních osnov, přístup k dětem s SPU 7. Konkrétní možnosti hodnocení - otázka slovního hodnocení. Uzávěrka přihlášek: Práva a povinnosti ředitele v kostce Komu určeno... vedoucím pracovníkům MŠ, ZŠ a SŠ Termín... pátek 7. března 2014 od hodin Lektoři... PhDr. Mgr. Monika Puškinová, Ph.D. Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... cílem semináře je seznámit vedoucí pracovníky školy s přehledem práv a povinností ředitele školy v jednotlivých oblastech práva, se základními povinnostmi ředitele školy při zastupování zaměstnavatele v časové a logické posloupnosti, následně rozpracovanými do systému interních směrnic školy. Seznámení s aktuální právní úpravou. Práva a povinnosti vyplývající z pracovněprávních vztahů (postup před vznikem pracovního poměru, průběh a změny pracovního poměru, ukončení pracovního poměru, personální agenda, BOZP, odpovědnost za škodu). Škola jako orgán státní správy (správní řízení). Povinnosti v oblasti vyřizování stížností (vyřizování stížností v režimu zákoníku práce a správního řádu). Práva a povinnosti ředitele školy jako součást interních směrnic školy. Uzávěrka přihlášek:

3 Co musí školní jídelna znát o alergenech v potravinách Komu určeno... vedoucí školních jídelen, kuchařky Termín... středa 20. března 2014 od hodin Lektoři... Bc. Jarmila Čožíková, KÚ JmK Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah nařízení EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 2. Alergie vysvětlení pojmů 3. Potravinové alergeny 4. Přehled náhradních suroviny pro některé alergenní potraviny 5. Příčiny potravinových alergií u dětí Seminář je určen pro vedoucí školních jídelen. Přednáška je zaměřena na základní informace o alergenech v potravinách v návaznosti na Nařízení EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, s účinností od 13. prosince Uzávěrka přihlášek: Asertivivita, zvládání agresivity a soutěživosti, řešení konfliktů Komu určeno... pedagogickým pracovníkům ZŠ a SŠ Termín... pátek 4. dubna 2014 od hodin Lektoři... PhDr. Libor Kyncl Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... téma: test asertivity, pasivní agresivní - asertivní chování (rozlišování různých chování, asertivní práva a manipulační pověry (srovnání zvyklostí účastníků s a. právy), požádání o laskavost (jak zformulovat něco, na co nárok nemám), negativní aserce (nácvik asertivních technik), komunikace citů jako součást asertivní komunikace, jak a kdy vysvětlovat své názory a práva. Jak stanovovat hranice dětem i rodičům Komu určeno... pedagogickým pracovníkům MŠ a I. stupně ZŠ Termín... úterý 22. dubna 2014 od do hodin Lektoři... Mgr. Karel Opravil Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... chování dětí z hlediska vývojové psychologie charakteristické jednání a chování dětí v jednotlivých věkových skupinách s ohledem na vývojovou psychologii, rizika nejednotného působení matky a otce, proč děti potřebují hranice a jak je nastavovat. Co musí rodiče slyšet v MŠ a ZŠ, aby všichni táhli za jeden provaz. Vedení rozhovoru s rodiči, kteří si MŠ pletou s úschovnou zavazadel. Uzávěrka přihlášek:

4 Leváctví u dětí v MŠ, otázky laterality Komu určeno... pedagogickým pracovníkům MŠ a I.stupně ZŠ Termín... úterý 15. dubna 2014 od hodin Lektoři... Mgr. Renata Abrahamová, PPP Brno Podrobné informace zašleme dodatečně. I já to dokážu inkluze znevýhodněného žáka do vyučovacího procesu Komu určeno... pedagogickým pracovníkům I.stupně ZŠ Termín... pátek 16. května 2014 od hodin Lektoři... Mgr. Vladimíra Neužilová Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... účastníci by měli být schopni rozvíjet smyslové i rozumové poznávání žáka, umožnit žákovi pochopit jeho strategie učení. Rozvíjet kritické myšlení, čtenářskou gramotnost, reflektovat a hodnotit výsledky vlastní práce. Pracovní dílna je zaměřena na seznámení s postupy, které umožní žákům úspěšně zvládat školní výuku podle vlastních schopností. Jedná se jednak o rozvoj smyslového vnímání, ale hlavně o myšlenkové procesy zpracování informací, porozumění učivu, zapamatování i hodnocení vlastního procesu učení, jednak o upevňování dovedností potřebných při učení a studiu. Angličtina od začátku Komu určeno... pedagogickým pracovníkům I.stupně ZŠ Termín... středa 14. května 2014 od hodin Lektoři... Mgr. Sylvia Doláková Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... techniky budou prezentovány postupně tak, jak se s nimi děti od začátku seznamují, tedy od jednoduchého ke složitějšímu, od známého k neznámému. Kurz učitele naučí přemýšlet o dalších postupech, kterými mohou svou práci obohacovat. Kurz má čtyři samostatné části. V každé z nich se učitelé naučí zohledňovat důležitý oblast výuky cizího jazyka na zcela konkrétní sadě aktivit, motivovaných pohádkou, písničkou, příběhem. V první části budeme pracovat v blocích Puffer train a Have you seen the little ducks? V obou částech najdeme základní, postupně rozvíjené a navazované činnosti, které vedou k osvojování jazyka. Kromě toho zde probereme následující oblasti: a/ Organizace ve třídě, režim a jazyk. b/ Naučíme se, jak přistupovat k výuce, jak nenásilně organizovat režim dne, jak dětí učit přesunům v prostoru, jaké instrukce používáme. Nezapomeneme na pochvalu a povzbuzení.

5 c/ Výslovnost - existuje mnoho způsobů, jak nacvičit a udržovat odlišnou výslovnost a přitom se vyhnout nekonečnému nudnému opakování. Hra s rýmy, výslovnostní tělocvik, jazykolamy, vytleskávací a poskočné hry jsou ro děti přitažlivé a přitom velmi efektivní. d/ Práce s příběhy - děti získávají jazyk přirozeně, na základě příběhů, které se odvíjejí v jednoduchou, často se opakující zápletku. Děti tak porozumí jazyku bez nutného vysvětlování slovní zásoby a pravidel, pouhou imitací jazyka, zároveň si osvojují komunikativní princip. e/ Práce s loutkou. Loutky jsou skvělým prostředkem k osvojování jazyka; poskytují komunikativní model, který děti rády přijmou a imitují. Přistupují na hru s loutkou ochotně a bez zábran, odpovídají, kladou otázky. Úspěšný nástup do ZŠ (pro učitelky MŠ) Komu určeno... pedagogickým pracovníkům MŠ Termín... čtvrtek 15. května 2014 od hodin Lektoři... Mgr. Renata Abrahamová Podrobné informace zašleme dodatečně. Jsme stejní i odlišní inkluze znevýhodněného žáka do školního kolektivu Komu určeno... pedagogickým pracovníkům II.stupně ZŠ Termín... pátek 30. května 2014 od hodin Lektoři... Mgr. Vladimíra Neužilová Kurzovné ,- Kč bude hrazeno v hotovosti před zahájením školení nebo fakturou Obsah... účastníci by měli být schopni aplikovat postupy při sebepoznávání jedince, nabídnout žákům kroky, které vedou k vytváření sebepojetí. Podporovat citlivé vnímání a vytváření lidských vztahů. Reflektovat a hodnotit výsledky vlastní práce. Seznámí se s postupy, které umožní začlenění žáka se speciálními vzdělávacími potřebami mezi vrstevníky. Pronikne do postupů, jak máme učit žáky poznávat a charakterizovat svoje osobní vlastnosti, jak pracovat se zpětnými vazbami od druhých, jak vytvářet vztahy k druhým lidem. Získané dovednosti umožní integraci do třídního kolektivu jednak znevýhodněnému jedinci, i každému žáku ve třídě umožní vlastní sebepoznání a vytváření zdravého sebepojetí. Při práci využijeme skutečné i literární příběhy. Zvolíme postupy, které vedou k rozvoji osobnosti, metody dramatické výchovy a aktivizující metody. Většinu akcí, které nabízí SSŠ Brno, lze při dostatečném počtu účastníků uspořádat přímo ve Znojmě nebo pro sborovnu na školách.

6 Soutěže a přehlídky žáků Únor 2013 Okresní kolo olympiády v českém jazyce kategorie I. a II. Termín konání... I. kat. - čtvrtek 6. února 2014 Místo konání... ZŠ JUDr. Josefa Mareše a MŠ, Znojmo, Klášterní 2. Termín konání... II. kat. - pátek 7. února 2014 Místo konání... SOU a SOŠ, SČMSD, s.r.o., Přímětická 50, Znojmo. Okresní kolo konverzační soutěže v německém jazyce kat. I.a, II.a, III.a Termín konání... čtvrtek 13. února 2014 Místo konání... Gymnázium, SPgŠ, OA a JŠ Znojmo, Pontassievská 3. Okresní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce kat. I.a, II.a., II.b., III.a Termín konání... pátek 14. února 2014 Místo konání... Gymnázium, SPgŠ, OA a JŠ Znojmo, Pontassievská 3. Okresní kolo zeměpisné olympiády kategorie A, B, C, D. Termín konání... úterý 25. února 2014 Místo konání... kat. A, B, C - Gymnázium, SPgŠ, OA a JŠ Znojmo, Pontassievská 3. Místo konání... kat. D - Gymnázium Dr. K. Polesného, Znojmo, Komenského n. 4, Znojmo. Přihlášky... do 10. února 214 na Ostatní informace k soutěžím najdete na