Dotace a investiční pobídky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dotace a investiční pobídky"

Transkript

1 Dotace a investiční pobídky Deloitte Česká republika

2 Programy podpory OP PIK Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) svým zaměřením navazuje na OP Podnikání a inovace (OP PI) z programového období Řídícím orgánem OP PIK je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a zprostředkujícím subjektem programu je Agentura CzechInvest. Mezi projekty bude rozděleno přibližně 135 mld. Kč, přičemž podpora bude realizována formou dotací a finančních nástrojů, popř. kombinací těchto podpor. V současné chvíli je již zveřejněn detailní harmonogram výzev, přičemž příjem žádostí do jednotlivých programů lze očekávat v průběhu léta Následující tabulky shrnují základní údaje o jednotlivých programech podpory v rámci OP PIK určených pro podniky všech velikostí: Pro malé a střední podniky, kromě níže uvedených programů, budou v rámci OPPIK připraveny ještě další dotační programy, v rámci kterých bude možné získat dotaci např. na rekonstrukci objektu, rekonstrukci brownfields a jejich přeměnu na moderní výrobní objekty, výstavbu či rozvoj vzdělávacího střediska včetně vybavení, poradenské služby poskytované externími poradci, účast na zahraničním veletrhu či výstavě, nákup expertních služeb v oblasti inovací atd. Dlouhodobý hmotný majetek: Nákup pozemků, budov, strojů a jiného zařízení. Dlouhodobý nehmotný majetek: Pořízení patentů, operativní nebo patentové licence na know-how. Vybrané provozní náklady: Osobní náklady, služby poradců, expertů a studie. Náklady na povinnou publicitu. 3 mil. Kč / 200 mil. Kč. Maximálně 50 % pro všechny velikosti podniku. 2 Základní údaje o programu POTENCIÁL 03 / Založení nebo rozvoj center průmyslového výzkumu, vývoje a inovací: v Pořízení pozemků, budov, strojů / zařízení a jiného vybavení center. Provozní náklady centra: Pouze pro malé a střední podniky.

3 Základní údaje o programu INOVACE Inovační projekty: Pořízení moderních strojů, zařízení, know-how a licencí. Významné změny v designu produktu nebo balení. Zavedení nových prodejních kanálů. Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví: Patenty, užitné vzory, průmyslové vzory a ochranné známky. Dlouhodobý hmotný majetek. Dlouhodobý nehmotný majetek. v Pro inovační projekty: Malý podnik 45 %. Střední podnik 35 %. Velký podnik 25 %. Pro projekty práv na ochranu duševního vlastnictví: Malý a střední podnik 50 %. Veřejná výzkumná instituce 50 %. Vysoká škola 50 %. 03 / Provozní náklady. Náklady na publicitu. 1 mil. Kč / 200 mil. Kč.

4 Základní údaje o programu ÚSPORY ENERGIE Forma podpory: DOTACE Modernizace a rekonstrukce rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách a průmyslových areálech. Modernizace soustav osvětlení budov a průmyslových areálů. Opatření ke snížení energetické náročnosti budov. Využití odpadní energie ve výrobních procesech. Forma podpory: FINANČNÍ NÁSTROJ Malé, střední a velké podniky. 0,5 mil. Kč / 250 mil. Kč Kč maximální míra podpory na ekologické studie. Malý podnik 65 %. Střední podnik 55 %. Velký podnik 45 %. 4 Malé, střední a případně velké podniky. Malé a střední podniky. Dlouhodobý hmotný majetek. Dlouhodobý nehmotný majetek (pokud je nezbytný k řádnému provozování dlouhodobého hmotného majetku). Ekologické studie (vč. energetických auditů). Nástroje podpory: Maximální výše podpory: Zvýhodněné úvěry, finanční příspěvky na ekologickou studii a finanční příspěvky na úhradu úroků. 0,5 mil. Kč / 250 mil. Kč Kč maximální míra podpory na ekologickou studii. v 04 / Zvýhodněný úvěr se sníženou úrokovou sazbou bude poskytnut maximálně na 70% způsobilých nákladů.

5 Základní údaje o programu ICT A SDÍLENÉ SLUŽBY Tvorba nových sofistikovaných ICT řešení: Tvorba moderních digitálních služeb, aplikací a firmware. Zřizování a provoz center sdílených služeb. Budování a modernizace datových center. Dlouhodobý hmotný majetek: Stavby, pozemky, rekonstrukce, projektová dokumentace, novostavby, hardware a sítě, stroje a zařízení. v Bude upřesněno ve výzvě / 200 mil. Kč. Malé podniky - 45 %. Střední podniky - 35 %. Velké podniky - 25 %. Max. 5 mil Kč na poradenské služby pro malé a střední podniky. 04 / Dlouhodobý nehmotný majetek: Software, licence, know-how. Vybrané provozní náklady: Mzdové náklady, služby poradců a expertů, nájem prostor.

6 Základní údaje o programu VYSOKORYCHLOSTNÍ INTERNET Základní údaje o programu APLIKACE Míra podpory Modernizace, resp. rozšiřování stávající infrastruktury pro vysokorychlostní přístup k internetu. Zřizování nových sítí. Vytváření pasivní infrastruktury pro podporu budování sítí vysokorychlostního přístupu k internetu. Investiční náklady na: Vybudování pasivní síťové infrastruktury. Stavební a inženýrské práce související se síťovou infrastrukturou. Vybudování přístupových sítí nové generace (sítě NGA). 1 mil. Kč / 200 mil. Kč. Maximální výše celkových způsobilých výdajů není omezena. 4. Q rozsah dle kategorie činností v Realizace průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Osobní náklady. Nástroje, přístroje a vybavení. Náklady na smluvní výzkum, poznatky a patenty zakoupené nebo pořízené z vnějších zdrojů. Náklady na materiál a ostatní provozní náklady. 1 mil. Kč / 100 mil. Kč. Malý podnik: %. Střední podnik: %. Velký podnik: %. 03 / v Projekt musí být realizován v relevantních lokalitách (tzv. bílých místech) na území České republiky.

7 Základní údaje o programu SLUŽBY INFRASTRUKTURY Základní údaje o programu NÍZKOUHLÍKOVÉ TECHNOLOGIE Poskytování služeb specializovaného poradenství prostřednictvím expertů vědeckotechnických parků, inovačních center a podnikatelských inkubátorů. Dlouhodobý hmotný majetek: Pozemky, budovy, stroje a zařízení. Dlouhodobý nehmotný majetek: Zavádění inovativních technologií v oblasti nízkouhlíkové dopravy. Zavádění technologií akumulace energie Zavádění nízkouhlíkových technologií v budovách Zavádění inovativních technologií v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů. (např. využití biometanu). 7 Míra podpory (% způsobilých nákladů) v Software, licence a know-how. Provozní náklady: Osobní náklady, služby poradců, studie, školení, workshopy, atd. Náklady na povinnou publicitu. 5 mil. Kč / 300 mil. Kč (stavební práce). 1 mil. Kč / 75 mil. Kč (pro projekty neobsahující stavební práce) % s ohledem na kategorii činností a velikost podniku. 2. polovina v Zavádění systémů řízení spotřeby energií. Dlouhodobý hmotný majetek. Dlouhodobý nehmotný majetek. Ekologické studie (vč. energetických auditů). 0,5 mil. Kč / 100 mil. Kč. 350 tis. Kč maximální výše podpory na ekologické studie. Míra podpory bude stanovena v jednotlivých výzvách. 4. Q

8 Novela zákona o investičních Vládní návrh novely zákona o investičních byl schválen Poslaneckou sněmovnou dne 11. února 2015 a byl postoupen Senátu České republiky. Dne 11. února 2015 Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh novely zákona o investičních. Návrh vládní novely byl dále bez zbytečného odkladu postoupen k projednání Senátu České republiky. Novela by měla vstoupit v účinnost od 1. května Mezi významné změny patří návrh novely zákona o daních z příjmů zahrnující změnu výpočtu fixované daňové povinnosti pro investiční pobídky při rozšíření činnosti pro nové projekty, která by se měla rovnat aritmetickému průměru částek daně za tři zdaňovací období bezprostředně předcházející zdaňovacímu období, ze které lze slevu na dani uplatnit poprvé. Tato změna výpočtu fixované daně S2 se bude aplikovat pouze na nové investiční projekty, tj. řízení zahájená po 1. květnu Dalšími již dříve oznámenými změnami jsou zrušení nutnosti financování části investice z vlastního kapitálu investora, připravované zvýšení hmotné podpory na nové pracovní místo ze současných 200 tis. Kč, a to dle typu regionu do výše až 300 tis. Kč na jedno nově vytvořené pracovní místo a povinnost vytvořit 20 pracovních míst pro investiční pobídky ve výrobě. Významnou změnou je zavedení regionů typu I (zvýhodněné průmyslové zóny) a pro ně nová forma investiční pobídky osvobození od daně z nemovitostí po dobu 5 let. Jako veskrze pozitivní se jeví i snížení podmínky minima nově vytvořených pracovních míst u technologických center a center pro tvorbu softwaru ze současných 40 na 20 a u center sdílených služeb ze současných 100 na 70. Neméně důležitou změnou v zákoně o daních z příjmů je možnost fúze společnosti v režimu investiční pobídky, ovšem bez možnosti v dalších letech čerpat případnou zbývající slevu na dani, odstoupení a ukončení čerpání investičních pobídek a dále zmírnění sankcí týkajících se porušení podmínek převodních cen. 8

9 Kontakty V případě, že se Vás tato problematika dotýká, rádi Vám poskytneme podrobné informace. Prosím, neváhejte nás kontaktovat. Dotace CZ Luděk Hanáček lhanacek@deloittece.com Antonín Weber antoweber@deloittece.com Patrik Filusz pfilusz@deloittece.com Deloitte Advisory s.r.o. Nile House Karolinská 654/ Praha 8 - Karlín Česká republika Tel.: Fax: Dotace a investiční pobídky SK Martin Rybar +421 (2) mrybar@deloittece.com Investiční pobídky Daniela Fotrová dfotrova@deloittece.com Deloitte označuje jednu či více společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited, britské privátní společnosti s ručením omezeným zárukou ( DTTL ), jejích členských firem a jejich spřízněných subjektů. Společnost DTTL a každá z jejích členských firem představuje samostatný a nezávislý právní subjekt. Společnost DTTL (rovněž označovaná jako Deloitte Global ) služby klientům neposkytuje. Podrobný popis právní struktury společnosti Deloitte Touche Tohmatsu Limited a jejích členských firem je uveden na adrese Společnost Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenství a finančního a právního poradenství klientům v celé řadě odvětví veřejného a soukromého sektoru. Díky globálně propojené síti členských firem ve více než 150 zemích a teritoriích má společnost Deloitte světové možnosti a poskytuje svým klientům vysoce kvalitní služby v oblastech, ve kterých klienti řeší své nejkomplexnější podnikatelské výzvy. Přibližně odborníků usiluje o to, aby se společnost Deloitte stala standardem nejvyšší kvality Deloitte Česká republika