ProClima 5.2. software pro návrh řízení teploty v rozvaděčích nn

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ProClima 5.2. software pro návrh řízení teploty v rozvaděčích nn"

Transkript

1 1 ProClima 5.2. software pro návrh řízení teploty v rozvaděčích nn Instalace programu a návod k použití Jan Nekvapil Vedoucí produktu Rozvaděče nn 2012

2 2 Instalace programu: Instalace programu probíhá ve dvou krocích: - Instalaci zahájíte spuštěním souboru ProClima5.2setup.exe. Instalace se automaticky spustí a nainstaluje program do adresáře C:\Program Files\ProClima Do stejného adresáře nakopírujte soubor Lokalizace CZ.exe a spusťte tento soubor. Potvrďte povolení přepsání stávajících souborů. Tím je instalace ukončena, na ploše se vám objeví ikona programu ProClima 5.2. Poklepáním na ikonu spusťte program. Objeví se následující okno: Registrace programu: Po nainstalování programu je třeba provést jeho bezplatnou registraci, bez ní je funkčnost programu časově omezena. O zaslání registračního kódu požádáte stisknutím tlačítka Bezplatná žádost o registrační kód. Po odeslání žádosti vám bude kód zaslán na vámi uvedenou ovou adresu. Kód zadejte po stisknutí tlačítka Zadejte registrační kód. Program je nyní připraven k použití.

3 3 Použití programu: Na úvodní obrazovce naleznete následující možnosti: Začneme s vytvářením nového projektu. Objeví se následující obrazovka, na které můžete vyplnit základní údaje o zakázce/projektu.

4 4 Na následující obrazovce jsou zadávány údaje o rozvaděči. K dispozici jsou tři možnosti: 1) Výběr ze skříní Schneider Electric a. V poli Řada skříní vybereme příslušný typ rozvaděče a níže upřesníme jeho rozměry

5 5 2) Připojené skříně a. Výběr umožňuje vytvořit sestavu navzájem spojených skříní opět ze sortimentu firmy Schneider Electric. Sestava je kontrolována, aby byla dodržena stejná výška a hloubka skříní

6 6 3) Jiná skříň a. Volba umožňuje zvolit libovolný rozměr skříně a výběr materiálu skříně z rozbalovacího seznamu Ve spodní části pak zvolíme typ instalace skříně. Po ukončení výběru přejdeme na další záložku.

7 7 Na záložce Teplota a el. parametry zadáme požadované údaje o vnitřní a venkovní teplotě, vlhkosti, nadm. výšce, požadovaném ovládacím napětí a jmenovitém proudu přípojnic, pokud jsou v rozvaděči instalovány: Pokračujeme na další záložku.

8 8 Zde zadáme Ztrátový výkon, který potřebujeme z rozvaděče odvést. Opět máme více možností: 1) Přímé zadání hodnoty pokud je známý ztrátový výkon, zadáme přímo jeho hodnotu.

9 9 2) Druhou možností je Výpočet výkonu z použitých přístrojů. Z nabídky postupně vybíráme přístroje instalované v rozvaděči, program dopočítá celkový ztrátový výkon.

10 10 3) Výpočet výkonu z teploty. Tato možnost vychází ze zadání stabilizovaných teplot uvnitř rozvaděče a okolní teploty. Pro zadání správných hodnot je nutné provést měření po dosažení ustálených hodnot. Po zadání ztrátového výkonu přejdeme na další záložku.

11 11 Následující obrazovka nabízí výběr vhodných opatření k řízení teploty. Je vždy výběr z jednoho řešení v oblasti chlazení a/nebo řešení v oblasti topení. Pokud řešení vyžaduje z důvodu rozsahu teplot obě varianty (chlazení i topení), zvolíme vždy jednu a po provedení návrhu se na tuto obrazovku vrátíme a zvolíme druhou (např. první volba Ventilátory a druhá volba Odporová topná tělesa). V horní části obrazovky je zobrazena hodnoty teploty, kterou by rozvaděč dosáhl, pokud bychom nezvolili žádné řešení.

12 12 Příklad: V našem případě byly z nabídky zvoleny Ventilátory, u kterých můžeme ještě upřesnit další provozní požadavky včetně řídícího členu, v tomto případě termostatu s přepínacím kontaktem. Po ukončení volby přejdeme na záložku Výsledky.

13 Zde se nám zobrazí doporučené řešení pro řízení teploty v souhrnném přehledu. Výpočet můžeme ještě případně korigovat pro jiné ovládací napětí. 13

14 Stejně postupujeme při opakování návrhu, tentokrát pro Odporová topná tělesa: 14

15 15

16 16 Po kliknutí na záložku Výsledky se nám zobrazí kompletní návrh včetně zadaných dat a všech navržených řešení pro řízení teploty v rozvaděči. Ve spodní části nabídky máme pak možnost report vytisknout nebo exportovat do aplikace MS Excel a to buď po stránkách, nebo celý najednou. V reportu je zároveň základní rozměrové schéma navrženého řešení. ProClima, uživatelsky jednoduchý software vám pomůže s návrhem řešení a doporučí vhodné prvky Schneider Electric pro řešení tepelných poměrů ve vašem rozvaděči