Obecný úvod, mikro a makroekonomika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obecný úvod, mikro a makroekonomika"

Transkript

1 Obecný úvod, mikro a makroekonomika 1 Vyjmenujte alespoò tøi pøíklady sít`ových odvìtví. 2 Která z následujících odvìtví nejsou sít`ová? Energetika, zemìdìlství, stavebnictví, doprava, zdravotnictví... 3 Které faktory jsou charakteristické pro sít`ová odvìtví? 4 Pokuste se o struènou definici systému. 5 K èemu slouží systém hromadné obsluhy? Co je pro nìj charakteristické? 6 Doplòte vyteèkované termíny: inženýrské sítì tvoøí... infrastrukturu... 7 Definujte pojem infrastruktura. 8 Jaké hiearchické stupnì telekomunikaèní sítì lze rozlišit? 9 Definujte pojem øízení systému. 10 Definujte pojem manažerství. 11 Co to je rozhodování? 12 Podle èeho se lze rozhodovat? Jak se nazývá rozhodovací formule? 13 Vysvìtlete pojem náklady pøíležitosti. 14 Èím se liší mikroekonomie od makroekonomie? 15 Èím stát je a èím by mìl být? 16 Co pøedstavuje v makroekonomii magický ètyøúhelník a k èemu se používá? 17 Definujte pojem veøejný statek v protikladu k soukromému statku. 18 K èemu slouží státní rozpoèet? 19 Odkud pøedevším pochází pøíjmy státního rozpoètu? 20 Dle èeho jsou èlenìny výdaje státního rozpoètu? 21 Definujte pojem "telekomunikaèní služba". 22 Co je hlavním pøedmìtem èinnosti telekomunikací? 23 Co je to toková a co stavová ekonomická velièina? Uveïte dva pøíklady toku a stavu.

2 Legislativa, regulace 1 Roztøiïte subjekty v národním hospodáøství podle rùzných hledisek. 2 Co to je právnická a fyzická osoba. Jak vznikají a zanikají? 3 Vyjmenujte a struènì charakterizujte (vznik, øídící orgány, ruèení za závazky) alespoò šest forem podnikání v naší zemi. 4 Vyjmenujte a charakterizujte alespoò deset zákonù dùležitých pro podnikání v naší zemi. 5 Vyjmenujte alespoò osm typù smluv mezi právními subjekty z hlediska podnikání. 6 Co je to závazek, jak vzniká a jak zaniká? 7 Co je to podnikání? 8 Jak se dìlí živnosti podle živnostenského zákona? 9 Jaké jsou hlavní dùvody pro zakládání právnických osob za úèelem podnikání? Který zákon to upravuje? 10 Co to jsou statutární orgány právnických osob? 11 K èemu je obchodní rejstøík a kdo jej vede? 12 Co to je základní kapitál a jaké jsou jeho pøedepsané minimální výše u jednotlivých typù podnikatelských subjektù. 13 Co to je akcie, jaké jsou základní druhy a jak se liší od obligace? 14 Co to je stát, k èemu slouží a kde bere prostøedky k financování svých èinností? 15 Charakterizujte soustavu daní v ÈR (tøídìní, pøibližný podíl na pøíjmech státního rozpoètu). 16 Struènì charakterizujte vývoj telekomunikaèní legislativy po etapách (do 1.svìtové války, mezi válkami, po Únoru a po Listopadu do roku 2000). 17 Co obsahuje zákon o elektronických komunikacích 18 Definujte pojmy telekomunikaèní zaøízení, telekomunikaèní sít`, veøejná sít`, koncový bod sítì, služba, veøejná telefonní služba, úèastník, pevná sít`, mobilní sít`, rušení, propojení sítí, pøipojení, držitel licence s významným podílem na trhu, regulace. 19 Jaké je poslání ÈTÚ? 20 K jakým èinnostem je tøeba licence? 21 Co to je univerzální služba? 22 Co se myslí volným pøístupem k síti (TPA)? 23 Jak se reguluje využívání kmitoètového spektra? 24 Jaké jsou pravidla pro správu èísel, jmen a adres? 25 Jaké jsou základní znaky regulaèního rámce elektronických komunikací v EU? 26 Jaká jsou naøízení týkající se zpøístupnìní místního okruhu (LLU)?

3 Segmentace telekomunikaèního trhu 1 Které jsou hlavní dodavatelské segmenty telekomunikaèního trhu? 2 Jaká byla organizace telekomunikaèního trhu v jednotlivých segmentech pøed rokem 2000 a jaká je nyní? 3 Jaké jsou pøibližné tržní podíly jednotlivých segmentù mìøené obratem? 4 Kam se posune rovnovážný bod na trhu telefonní služby pevnou sítí, když mobilní operátoøi sníží cenu volání? 5 Kam se posune rovnovážný bod na trhu telefonní služby pevnou sítí, když se sníží cena koncových zaøízení pevné sítì? 6 Kam se posune rovnovážný bod na trhu telefonní služby pevnou sítí, když se zlepší parametry koncových zaøízení pevné sítì? 7 Kam se posune rovnovážný bod na trhu telefonní služby mobilní sítí, když se zvýší periodický stálý poplatek za HTS? 8 Kdy firma dosahuje minima celkových nákladù a kdy minima mìrných nákladù v krátkém období? 9 Co to je spotøebitelský pøebytek a jak ho monopol odèerpává? 10 Vyjmenujte charakteristické znaky pøirozeného monopolu. Jak vzniká? 11 Jaké základní druhy monopolních firem rozeznáváme? Èím se liší? 12 Jaká je podmínka dosažení minima celkové ztráty u firmy v dokonalé konkurenci? 13 Jaká je podmínka dosažení minimální mìrné ztráty (nebo-li jednotkové ztráty, tj. ztráty na jednici produkce)? 14 Nakreslete prùbìh celkových, mìrných a marginálních nákladù a tržeb v závislosti na velikosti produkce firmy. 15 Co to je pojem "cenová diskriminace" u monopolu? Nakreslete. 16 Které operace a jakým zpùsobem pøispívají do HDP (nákup akcií, koupì zájezdu, koupì auta...)? 17 Charakterizujte dva hlavní zákaznické segmenty trhu telekomunikaèních služeb. 18 Co je bod zvratu u firmy a èemu se v tomto pøípadì rovná zisk? Nakreslete! 19 Jak se zmìní tržby firmì, která zvýší cenu poskytovaných služeb s elastickou poptávkou?

4 Podniková ekonomika 1 Které z následujících pøíjmù pøedstavují zároveò výnosy: a/ tržba v hotovosti, b/ zaplacení odeslané faktury z minulého roku v hotovosti, c/ èerpání úvìru, d/ pøijatý úrok (debetní). 2 V èem spoèívá rozdíl mezi pøíjmy a výnosy? 3 Kdy vzniká kursový zisk? 4 Lze mezi výdaje poèítat: a/ odpisy dlouhodobého hmotného majetku b/ nákup dlouhodobého majetku c/ nákup zásob materiálu na sklad d/ platbu kreditního úroku. 5 Do nákladù patøí: a/ odpisy dlouhodobého hmotného majetku b/ nákup dlouhodobého majetku c/ nákup zásob materiálu na sklad d/ platba kreditního úroku. 6 Uveïte dva typické náklady, aniž by to byly zároveò výdaje. 7 Uveïte dva typické výdaje, aniž by to byly zároveò náklady. 8 Dlouhodobý majetek patøí mezi aktiva nebo pasiva? 9 Na které dvì základní složky dìlíme pasiva podniku? 10 Vyjmenujte alespoò tøi pøíklady aktiv podniku. 11 Je výsledovka je zkrácený název výkaz o velikosti aktiv a pasiv? 12 Výsledovka podává obraz o velièinách toku nebo stavu? 13 Co ukazuje rozvaha firmy? 14 Které faktory mají kladný vliv na penìžní tok? 15 Které faktory snižují penìžní tok? 16 Uveïte dva rùzné zpùsoby stanovení pøidané hodnoty firmy. 17 Jmenujte alespoò dva výnosy, které nejsou zároveò pøíjmy. 18 Jak se liší DPH a daò z obratu? 19 Co to je a jak se vypoèítá pøidaná hodnota firmy? 20 Jak je definovaná rentabilita a likvidita firmy? Jaké jsou doporuèené hodnoty? 21 Uveïte alespoò dva druhy nákladù, které nejsou zároveò výdaji. 22 Rozèleòte aktiva firmy alespoò na ètyøi základní položky. 23 Uveïte alespoò dva druhy pøíjmù, které nejsou zároveò výnosy. 24 Závazek vùèi vlastním zamìstnancùm firmy je pro firmu vlastním a nebo cizím pasivem? 25 Závazek vùèi akcionáøùm firmy (schválená výše dividend) je pro firmu vlastním a nebo cizím pasivem? 26 Mezi vlastní pasiva patøí i nerozdìlený zisk minulých let. Je to také závazek? Vùèi komu? 27 Jaké znáte pohledy na životnost dlouhodobého majetku? Vyjmenujte alespoò tøi druhy životností.

5 Finance, diskontování, ekonomická efektivnost investic 1 Na èem závisí souèasná hodnota závazku, který má být vyrovnán za 3 roky? 2 Které tøi otázky øeší podnikatelský plán? 3 Dvì etapy hodnocení variant podnikatelského plánu. 4 Zákon ekonomie èasu - náklady ztracené pøíležitosti. 5 Spoøení, úroèení jednoduché a složené, støadatel. 6 Splácení úvìru, diskontování, zásobitel, anuita. 7 Kumulovaný diskontovaný penìžní tok - vzorec. 8 Souèasná hodnota - PV a èistá souèasná hodnota investice - NPV. 9 Vnitøní výnosnost - IRR. 10 Rozdíl mezi rozdílovými a podílovými kritérii ekonomické efektivnosti. 11 Nevýhody kritéria návratnosti investic. 12 Podmínky použití nákladových kritérií. 13 Pravidla pro korektní volbu doby porovnání variant. 14 Jaké znáte možnosti financování podnikatelského zámìru? Uveïte alespoò Co to je optimalizaèní období a jak se volí jeho délka? 16 Na èem závisí stupeò nasycení poètu HTS pro úèely prognózy? 17 Co to jsou pomìrné provozní stálé náklady? Jak se vypoèítají?

6 Tarify, spolehlivost 1 Jaké jsou klasické tarifní složky ceny telefonní služby? 2 Jak se zdùvodòuje tarif zákazníkovi? 3 Na základì jakých nákladù se odvozují tarifní složky? 4 Proè se používá promìnná složka tarifu, když náklady telekomunikaèní sítì mají pøevážnì fixní charakter nezávislý na okamžitém zatížení sítì? 5 Které jsou dva hlavní hiearchické stupnì telekomunikaèní sítì? 6 Jaká je struktura nákladù typické telekomunikaèní sítì? 7 Jaký je charakter nákladù operátora telekomunikaèní sítì z hlediska jejich závislosti na zatížení? 8 Co je podmínkou optimálního dimenzování prostupnosti sítì? 9 Co zahrnuje individuální a co sdílená èást sítì? 10 Definujte koncový bod sítì. Co je jeho úèelem z ekonomického hlediska? 11 Z jakých složek se skládá celková (národohospodáøská) ztráta vzniklá nespolehlivostí telekomunikaèní služby? 12 Jak lze ze znalosti dob pohotovosti a nepohotovosti vypoèíst intezitu poruchy? 13 Jak se liší pravdìpodobnost bezporuchového provozu u zaøízení zapojených seriovì a paralelnì? 14 Proè se urèuje koncový bod telekomunikaèní sítì? 15 Jak lze ze znalosti dob pohotovosti a nepohotovosti vypoèíst intenzitu opravy? 16 Co to je vanová køivka? Nakreslete ji. 17 Jak se obecnì pøistupuje ke stanovení optimálního stupnì spolehlivosti systému z ekonomického hlediska? 18 Co to je princip "n-1"? 19 Definujte obecnì spolehlivost telekomunikaèního zaøízení.