Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 Čestné prohlášení k žádosti o poskytnutí grantu. ázev žadatele nebo jméno a příjmení fyzické osoby: IČ nebo datum narození fyzické osoby: Prohlašuji, že nemáme žádné závazky po lhůtě splatnosti vůči zdravotním pojišťovnám, České správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu a Obci Hlubočky. Jméno a příjmení statutárního zástupce žadatele nebo fyzické osoby a podpis: Datum:

2 Zásady pro poskytování finančních příspěvků na podporu neziskové kulturní činnosti a zájmové sportovní činnosti formou účelových grantů z rozpočtu obce Hlubočky I. Všeobecná ustanovení 1. Zastupitelstvo obce Hlubočky schvaluje v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů každoročně finanční příspěvky na podporu neziskové kulturní činnosti a dalších vybraných aktivit jako výraz podpory fyzických a právnických osob při rozvoji občanské společnosti v obci. 2. Finanční příspěvky jsou v tomto případě poskytovány konkrétním žadatelům formou účelového grantu. 3. Na granty není právní nárok a nemusí být žadateli poskytnuty v požadované výši. II. Pojmy Grantem se rozumí finanční částka poskytnutá z rozpočtu obce vybranému žadateli na základě rozhodnutí Rady Obce Hlubočky po vyhodnocení žádostí. Žadatel o grant je fyzická osoba, právnická osoba, obecně prospěšná společnost, občanské sdružení, nezisková organizace pořádající akci na území obce Hlubočky (dále jen žadatelé ). Kontrolním orgánům obce musí být podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole povoleno provést u příjemce provést kontrolu. Kontrolu zajistí pověření pracovníci obecního úřadu nebo výbory zastupitelstva obce. III. Granty a jejich poskytování 1. Druhy grantů Rada Obce Hlubočky může vyhlásit podle těchto zásad soutěže na získání grantů v těchto oblastech: granty na občanské aktivity v oblasti kultury granty v oblasti zájmové sportovní činnosti Rada obce připravuje a předkládá podmínky pro vyhlášení grantových programů, hodnotí předložené projekty a předkládá zprávy o plnění a hodnocení jednotlivých schválených projektů.

3 2. Vyhlášení grantů a) Podmínky grantů vyhlašuje na každý rok Rada obce zpravidla do konce měsíce září. b) Vyhlášení bude provedeno na úřední desce a webové stránce obce (dále jen úřední deska ). Obec Hlubočky využívá oficiální webovou stránku 3. Žádost o poskytnutí grantu a) Žadatelé podávají přihlášky a projekty prostřednictvím podatelny Obecního úřadu v Hlubočkách. Termíny uzávěrek pro podání žádosti jsou zveřejněny na úřední desce Obce. b) Formulář přihlášky je možné zkopírovat z elektronické verze úřední desky. Přihláška je volně šiřitelná a její doručení OÚ potvrzuje razítko podatelny OÚ. Bez přijmutí podatelnou je přihláška neplatná. 4. Postup při projednávání žádostí a) Příslušná komise připraví pro Radu obce doporučení k přijetí či vyřazení předložených žádostí. Rada obce podle vyhlášených kritérií rozhodne o zařazení nebo vyloučení žádostí z výběrového řízení. b) Předložené projekty musí splňovat následující podmínky a kriteria: formálně, věcně a úplně vyplněná žádost o grant, včetně všech příloh obsahové naplnění vyhlášených grantových programů určení akce pro širší veřejnost vlastní podíl žadatele na celkovém rozpočtu nákladů akce minimálně v úrovni dané podmínkami vyhlášeného programu c) Při celkovém hodnocení žádosti jsou preferovány projekty, při jejichž realizaci spolupracuje více subjektů a projekt bude podporován z více zdrojů. d) Rada obce je oprávněna oproti návrhu žadatele upravit návrh poskytnuté částky z rozpočtu, snížit částku finanční podpory. e) O konečném výsledku výběru a přiznání grantů jednotlivým projektům budou žadatelé informováni písemně do 30 dnů po jednání Rady obce. 5. Smlouva o poskytnutí grantových prostředků a jejich čerpání a) O poskytnutí grantu uzavře Obec Hlubočky s žadatelem písemnou smlouvu. Při podpisu smlouvy obdrží žadatel formulář vyúčtování a vyhodnocení projektu, na který obdržel grant. b) Řádně a úplně vyplněné vyúčtování a hodnocení akce žadatel předloží příslušnému odboru do 30 dnů od konání akce, v případě akce končící v průběhu prosince nejpozději do 31. ledna následujícího roku. V případě nesplnění této povinnosti bude jeho žádost na poskytnutí grantu vyhlašovaných obcí v následujícím roce vyřazena.

4 c) Pokud žadatel nepodepíše nebo odmítne podepsat smlouvu o poskytnutí grantu nejdéle do jednoho měsíce od obdržení výzvy k podpisu smlouvy, obec od uzavření smlouvy odstoupí. d) Z grantových prostředků nelze hradit: daně a odvody náklady prokazatelně nesouvisející s realizovanou akcí komerční a podnikatelské aktivity nesouvisející s realizovanou akcí e) Příjemce, který ze zákona vede účetnictví, se zavazuje ve smyslu ustanovení 13, odst. 1, písm. c) zákona 563/1991 Sb. o účetnictví vést o prostředcích veřejného rozpočtu oddělenou analytickou evidenci ve svém účetnictví (a to i když podle stejného zákona vede podle 13 a) jen zjednodušenou účetní evidenci). Zjištěné porušení tohoto závazku je hrubým porušením této smlouvy a příjemce je v takovém případě povinen prostředky rozpočtu Obce Hlubočky vrátit včetně sankce podle 22 zákona 250/2000 Sb. f) Příslušný odbor zkontroluje předložené vyúčtování, které musí jako přílohy obsahovat veškeré prvotní účetní podklady, popř. jejich řádné fotokopie, a hodnocení projektu. g) Pokud bude zjištěno kontrolními orgány obce použití grantu v rozporu s uzavřenou smlouvou, neplnění podmínek smlouvy nebo neoprávněné použití nebo zadržení finančních prostředků, jedná se o porušení rozpočtové kázně dle 22 zákona 250/2000 Sb., obec od smlouvy odstoupí a příjemce je povinen celou dotaci vrátit včetně penále ve výši 1 promile denně z neoprávněně použitých nebo zadržených prostředků. h) Příjemce dotace musí připravit před akcí propagační materiály a po akci vytvořit krátkou zprávu pro Obecní noviny. V. Přechodná ustanovení Pro rok 2009 bude proveden výběr ve dvou kolech, první k datu podání žádostí do 31. ledna 2009 s vyhodnocením do 15. února 2009 (na období únor až červenec), druhé k datu podání žádostí do 30. června 2009 s vyhodnocením do 30. července 2009 (na zbytek roku). VI. Závěrečná ustanovení 1. Tyto zásady nabývají platnosti a účinnosti schválením Zastupitelstvem Obce Hlubočky ze dne.. pod číslem usnesení.. 2. Tyto Zásady mají jako nedílnou součást tyto přílohy: žádost o grant, formulář vyúčtování grantu, tabulku pro jednání a rozhodování Rady obce. V Hlubočkách dne

5 Přehled termínů granty: Vyhlášení grantů: Zpravidla srpen předcházejícího roku Přijímání žádostí o grant: Podle schválených podmínek grantů Projednávání žádostí: Zpravidla září-říjen pro následující rok Vyrozumění žadatelů: Do 30-ti dnů od schválení projektu Radou Obce Vyúčtování grantu: Do 30-ti dnů od ukončení akce, u akce končící v průběhu prosince nejpozději do 31. ledna následujícího roku Zpráva příslušného odboru do jednání Rady Obce do: 15. únor následujícího roku Žádost o poskytnutí dotace Podací razítko podatelny obecního úřadu: Žadatel Úplný název/jméno Sídlo (ulice, obec, PSČ) IČ (datum narození) Právní forma Bankovní spojení (název banky, číslo účtu) Tel., fax, Kontaktní osoba Požadovaná výše dotace Podíl žadatele na nákladech akce Kč ( %)

6 1. Odůvodnění žádosti o dotaci (Popište výchozí situaci, která Vás vede k podání žádosti) 2. Použití dotačních prostředků žadatelem (definujte na co dotaci obce konkrétně použijete - tedy účel dotace) 3. Rozpočet akce Rozpočet akce - položka Příjmy Výdaje Celkem

7 4. Stručná charakteristika činnosti žadatele Žadatel je plátcem DPH (zakroužkujte) A O E 5. Stručná charakteristika činnosti žadatele Žadatel (úplný název), prohlašuje, že uvedené údaje v žádosti o dotaci jsou úplné a pravdivé, a že nezatajuje žádné okolnosti důležité pro její posouzení. Zároveň prohlašuje, že jsou mu známy Zásady Obce Hlubočky pro poskytování dotací a grantů z rozpočtu Obce Hlubočky a že je bude dodržovat. Dále prohlašuje, že veškeré změny (týkající se jak identifikačních údajů organizace, tak obsahové části projektu), které nastanou v průběhu jeho realizace, nahlásí písemně nejpozději do 5 pracovních dnů Obci Hlubočky. 6. Žádost zpracoval (Jméno, název organizace) 7. Seznam příloh (Uveďte seznam všech příloh, které k žádosti přikládáte. Přílohy očíslujte) 8. Jméno a podpis statutárního zástupce žadatele (fyzické osoby)