Počítačové a informační právo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Počítačové a informační právo"

Transkript

1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Počítačové a informační právo Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je seznámit studenty s problematikou právních aspektů práva informačních systémů včetně práva Internetu. Jde o výklad mezioborové problematiky informatiky a práva, zaměřený na získání praktických znalostí o veřejnoprávních a soukromoprávních aspektech IS/IT z hlediska práva ČR po vstupu do EU. Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Úvod do předmětu a základní právní východiska Cíl: objasnění základních principů právních aspektů informatiky a elektronických komunikací Dílčí témata: 1. Obsah a cíle předmětu. 2. Informatika a informační systémy ve veřejném a soukromém právu. informační systém veřejné správy. E-government. 3. Informatická legislativa a právní úpravy související s informatikou a elektronickými komunikacemi.

2 K dílčím tématům si prostudujte Smejkal, V. a kol.: Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2. rozšířené vydání. Praha : C. H. Beck, 2004, části první, druhou a pátou. Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům: - Jaký je rozdíl mezi soukromým a veřejným právem - Jakým způsobem je upraveno vytváření a užívání informačních systémů - Jaké existují platné právní úpravy v oblasti informatického a komunikačního práva - Co to je e-government. Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů: - subjekt soukromého práva - subjekt veřejného práva - čl. 2 Ústavy - informační systém veřejné správy - e-government - soukromoprávní vztah Pokud jste zvládli tento tématický celek, pokuste se o vlastní formulaci odpovědí na tyto problémové okruhy: 1. Jaké jsou hlavní rozdíly ve fungování státní moci a subjektů soukromého práva? 2. Které právní předpisy upravují výslovně některé aspekty informačních systémů? 3. Které další právní předpisy jsou hlavními zdroji práva pro vytváření a užívání informačních a telekomunikačních systémů? 4. Co to jsou informační systémy veřejné správy a jak chápeme e-government?

3 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Počítačové a informační právo Metodický list číslo 2 Název tématického celku: Ochrana osobnosti a osobních údajů v souvislosti s IS Cíl: objasnění základních principů ochrany osobnosti a osobních údajů v souvislosti s IS Dílčí témata: 1. Ochrana osobnosti a některých projevů osobní povahy v souvislosti s informačními a komunikačními systémy. 2. Zákon na ochranu osobních údajů. K tomuto tématu si prostudujte zejména část čtvrtou knihy Smejkal, V. a kol.: Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2. rozšířené vydání. Praha : C. H. Beck, Jako doplňkovou literaturu lze použít Mates, P.: Ochrana soukromí ve správním právu. Praha : Linde, Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům: - Ústavní kořeny ochrany osobnosti - Ochrana osobnosti podle občanského zákoníku - Ochrana osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb.

4 Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů: - projev osobní povahy - telekomunikační tajemství - osobní údaj - citlivý osobní údaj - subjekt údajů - správce a zpracovatel - zpracování osobních údajů - Úřad pro ochranu osobních údajů Pokud jste zvládli tento tématický celek, pokuste se o vlastní formulaci odpovědí na tyto problémové okruhy: 1. Za jakých podmínek je možné pořídit nebo použít přiměřeným způsobem podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy bez svolení dotčené fyzické osoby? 2. Kdy lze zpracovávat osobní údaje subjektu údajů? 3. Jaký je rozdíl mezi osobními údaji a citlivými osobními údaji? 4. Za jakých podmínek a které osobní údaje je možné předat jinému správci? 5. Kdo provádí dozor nad zpracováním osobních údajů a podle jakého právního předpisu? 6. Kdo rozhoduje spory o ochranu osobnosti, ochranu osobních údajů, náhradu škody a náhradu nemajetkové újmy podle aktuální judikatury?

5 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Počítačové a informační právo Metodický list číslo 3 Název tématického celku: Elektronické dokumenty a elektronické podpisy. Zákon o elektronickém podpisu v ČR. Cíl: Vysvětlení pojmů jako písemnost, listina, doklad, dokument apod. Principy elektronického podpisu a datových schránek, jejich právní úprava v ČR. Dílčí témata: 1. Terminologie nosičů informací. Listinné a elektronické dokumenty. 2. Principy elektronického podpisu 3. Zákon o elektronickém podpisu K tomuto tématu si prostudujte knihu Smejkal, V. a kol.: Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2. rozšířené vydání. Praha : C. H. Beck, 2004, část třetí. Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům: - jaký je rozdíl mezi technologicky závislým a technologicky neutrálním názvem pro nosič informací

6 - jaký je princip elektronického podpisu - jaké jsou bezpečnostní předpoklady elektronického podpisu - jak je začleněn elektronický podpis do českého právního řádu. Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů: - identifikace a autentizace - integrita datové zprávy - zaručený elektronický podpis - elektronická značka - datová schránka - kvalifikovaný certifikát - akreditovaný poskytovatel certifikačních služeb - soukromý klíč (data pro vytváření elektronických podpisů) - veřejný klíč (data pro ověřování elektronických podpisů) - elektronická podatelna - orgán veřejné moci Pokud jste zvládli tento tématický celek, pokuste se o vlastní formulaci odpovědí na tyto problémové okruhy: 1. Od kdy a jakým způsobem lze používat elektronický podpis v soukromoprávních vztazích? 2. Od kdy a za jakých podmínek lze používat elektronický podpis a datovou schránku pro komunikaci s orgány veřejné moci? 3. Jaký je rozdíl mezi elektronickým podpisem a elektronickou značkou? 4. Proč umožňuje použití elektronický podpisu a za jakých podmínek kontrolovat integritu dokumentu? 5. Jaké jsou náležitosti kvalifikovaného certifikátu?

7 6. Kdy se používá časové razítko a jaké jsou náležitosti kvalifikovaného časového razítka?

8 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Počítačové a informační právo Metodický list číslo 4 Název tématického celku: Autorskoprávní ochrana se zvláštním zaměřením na software a databáze. Cíl: Vysvětlení principů ochrany autorských děl. Úvod do autorského zákona. Vysvětlení ochrany počítačových programů a databází podle autorského zákona. Pracovní smlouva s autorem. Dílčí témata: 1. Pojem autorské dílo. Vznik a obsah práva autorského. 2. Omezení práva autorského. Ochrana práva autorského 3. Licenční smlouva. Zaměstnanecké dílo. 4. Ochrana počítačových programů a databází. 5. Porušování autorského práva a trestní postih. K tomuto tématu si prostudujte knihu Smejkal, V. a kol.: Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2. rozšířené vydání. Praha : C. H. Beck, 2004, část osmá a devátá.

9 Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům: - která díla jsou vyjmuta z ochrany autorským zákonem - jaký je rozdíl mezi osobnostním a majetkovým právem - kdy lze užívat autorská díla bez souhlasu autorů a bez zaplacení odměny - jaká jsou specifika počítačových programů databází coby autorských děl. Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů: - autorské dílo - osobní a majetková práva. - volné dílo a dílo volně užité - výhradní nebo nevýhradní licence - zaměstnanecké a kolektivní dílo - dílo souborné a databáze Pokud jste zvládli tento tématický celek, pokuste se o vlastní formulaci odpovědí na tyto problémové okruhy: 1. Od kdy a za jakých podmínek je chráněn počítačový program jako autorské dílo? 2. Kdy se jedná o dílo zaměstnanecké a kdo má k němu jaká práva? 3. Co musí obsahovat výhradní licenční smlouva, aby byla platná? Literatura: Švestka, Jiří, Dvořák, Jan a kol.: Občanské právo hmotné (3. díl). : Wolters Kluwer, Praha, ISBN

10 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Počítačové a informační právo Metodický list číslo 5 Název tématického celku: Dodávky IS/IT pro podnikatele a pro spotřebitele.. Cíl: Získání znalosti vztahujících se k uzavírání závazkových vztahů na dodávky IS/IT mezi podnikateli a s koncovými spotřebiteli. Dílčí témata: 1. Závazkové vztahy podle občanského a obchodního zákoníku. 2. Typové a innominátní smlouvy vhodné pro dodávky IS/IT. 3. Praktické zkušenosti a doporučené postupy. K tomuto tématu si prostudujte knihu Smejkal, V. a kol.: Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2. rozšířené vydání. Praha : C. H. Beck, 2004, část sedmá. Při studiu věnujte pozornost následujícím problémům: - jaký je rozdíl mezi právním režimem pro závazkové vztahy typu B2C a B2B - kdy se pro různé typy plnění v oblasti IS/IT použije smlouva kupní, o dílo a innominátní

11 - jaké jsou povinné náležitosti smlouvy - zvláštní ustanovení o prodeji zboží v obchodě - jaká je odpovědnost za vady a jaké jsou záruky zákonné a smluvní. Dobře si zapamatujte vymezení a charakteristiku těchto pojmů: - B2B, B2C, C2C - smlouva kupní, o dílo a innominátní - shoda s kupní smlouvou - záruka - odpovědnost za škodu Pokud jste zvládli tento tématický celek, pokuste se o vlastní formulaci odpovědí na tyto problémové okruhy: 1. Jaký je nejvhodnější právní vztah pro poskytnutí outsourcingu IS/IT? 2. Jak postupovat při vadách v plnění u smluv typu B2C? 3. Co musí obsahovat smlouva typu B2B, aby byla platná?

12 Literatura: - Smejkal, V. a kol.: Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2. rozšířené vydání. Praha : C. H. Beck, ISBN Smejkal, V.: Informační systémy veřejné správy v ČR, VŠE, Praha : 2004, ISBN Mates, P., Smejkal, V.: E-government v českém právu. 1. vydání. Praha : Linde, ISBN: Smejkal, V.: Datové schránky v právním řádu ČR. 1. vydání. Praha : Nakladatelství MJF, ISBN: Štědroň, B., Ludvík, M. : Právo v informačních technologiích, 1. vydání. Praha, Computer Media 2008, 132 stran.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo duševního vlastnictví

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo duševního vlastnictví Cíl předmětu: Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo duševního vlastnictví Cílem je získat znalosti z oboru soukromého práva, týkajícího se všech druhů práv duševního vlastnictví, které

Více

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005)

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a rozpočtové právo 1, 2 (2005/2006) Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Název tématického celku: Základy finančního práva Tematický

Více

Obsah O autorech... 12 Předmluva... 13 Recenzní posudek... 15 Kapitola 1 Pojmy, zkratky a předpisy... 18

Obsah O autorech... 12 Předmluva... 13 Recenzní posudek... 15 Kapitola 1 Pojmy, zkratky a předpisy... 18 O autorech... 12 Předmluva... 13 Recenzní posudek... 15 Kapitola 1 Pojmy, zkratky a předpisy... 18 1.1 Základní pojmy z oblasti e-governmentu a informačních systémů... 18 1.1.1 Informace... 18 1.1.2 Komunikace...

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo a etika v komunikaci

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo a etika v komunikaci Cíl předmětu: Metodické listy pro kombinované studium předmětu Cílem je získat znalosti z oborů soukromého i veřejného práva a právní teorie, týkajících se zejména vztahu právních a etických norem. Seznámení

Více

Informační bezpečnost a právo na svobodný přístup k informacím.

Informační bezpečnost a právo na svobodný přístup k informacím. JUDr. Štěpán KALAMÁR, doc. RNDr. Josef Požár, CSc. Informační bezpečnost a právo na svobodný přístup k informacím. Úvod Prudký nástup výpočetní techniky do všech oblastí společenského života způsobil,

Více

Obsah XIII XV. Použité zkratky zákonů Úvod. Kapitola první Ochrana softwaru 1

Obsah XIII XV. Použité zkratky zákonů Úvod. Kapitola první Ochrana softwaru 1 Použité zkratky zákonů Úvod XIII XV Kapitola první Ochrana softwaru 1 1.1 Vymezení základní terminologie 2 1.1.1 Počítačový program 2 1.1.2 Duševní vlastnictví 4 1.1.3 Autorské právo 7 1.2 Exkurz do mezinárodní

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo a právo cenných papírů

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo a právo cenných papírů Metodické listy pro kombinované studium předmětu Bankovní právo a právo cenných papírů Kurs,,Bankovní právo a právo cenných papírů je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční

Více

PRÁVNÍ ZÁKLAD UŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÉHO PODPISU V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY

PRÁVNÍ ZÁKLAD UŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÉHO PODPISU V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PRÁVNÍ ZÁKLAD UŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÉHO PODPISU V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY LENKA TUŠEROVÁ PRÁVNICKÁ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY Abstrakt Na výrazný zájem o elektronický podpis, který mu je v několika posledních

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO. I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO. I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu ÚSTAVNÍ PRÁVO I. soustředění Název tématického celku: STÁTOVĚDA Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních pojmů z oblasti státovědy, zejména

Více

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI ELEKTRONICKÝ PODPIS V PRÁVNÍ ÚPRAVĚ A PRAXI Jméno autora: Bc. Tomáš Hunal Vedoucí diplomové práce: Mgr. Ivana Hájková

Více

Rozhodčí řízení. Přednáška 7-8 VŠFS 2015

Rozhodčí řízení. Přednáška 7-8 VŠFS 2015 Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015 Průběh řízení Uzavření smíru Dokazování Důkazní prostředky Rozhodování a rozhodné právo Vnitrostátní spory Mezinárodní spory Zakončení řízení Vydání rozhodnutí -

Více

Legislativa v telekomunikacích. 4. přednáška 2.3.2016

Legislativa v telekomunikacích. 4. přednáška 2.3.2016 Legislativa v telekomunikacích 4. přednáška 2.3.2016 1 Obsah přednášky 2.3.2016 Elektronické podatelny, datové schránky, Právo IT softwarové a internetové právo Elektronická kontraktace (smlouvy) Autorský

Více

Finanční a daňové právo 1

Finanční a daňové právo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a daňové právo 1 a 2 Účelem dvousemestrálního kursu je získání znalostí studentů o základních pojmech a principech existence veřejných financí,

Více

Policejní akademie České republiky v Praze BEZPEČNOST INFORMACÍ

Policejní akademie České republiky v Praze BEZPEČNOST INFORMACÍ Policejní akademie České republiky v Praze Fakulta bezpečnostního managementu PRŮVODCE KOMBINOVANÝM STUDIEM Metodická studijní opora BEZPEČNOST INFORMACÍ Bakalářský studijní program Veřejná správa, studijní

Více

Seznámení s návrhem strategie implementace egovernmentu. Bc. Jaroslav BOŘEK

Seznámení s návrhem strategie implementace egovernmentu. Bc. Jaroslav BOŘEK Seznámení s návrhem strategie implementace egovernmentu Bc. Jaroslav BOŘEK Obsah přednášky : 1. Úvod do problematiky egovernmentu 2. Legislativní rámec 3. Informační systém datových schránek 4. Způsob

Více

Pracovní právo. Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru

Pracovní právo. Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru Metodické listy pro kombinované studium předmětu Pracovní právo Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru

Více

Pracovní cesty ve školství v labyrintu paragrafů

Pracovní cesty ve školství v labyrintu paragrafů Pracovní cesty ve školství v labyrintu paragrafů Martina Thumsová Pracovní cesty ve školství v labyrintu paragrafů Pracovní cesty ve školství v labyrintu paragrafů Martina Thumsová Vzor citace: THUMSOVÁ,

Více

NÁZEV ROČNÍKOVÉ PRÁCE ročníková práce

NÁZEV ROČNÍKOVÉ PRÁCE ročníková práce NÁZEV ROČNÍKOVÉ PRÁCE ročníková práce Autor: Jméno Příjmení Školní rok: 2015/2016 Třída: III.A Prohlašuji, že jsem ročníkovou práci vypracoval/a samostatně na základě vlastních zjištění a s použitím literatury

Více

Vzor citace: ONDREJOVÁ, D. Právní prostředky ochrany proti nekalé soutěži. Wolters Kluwer ČR, a. s., 2010, s. 328

Vzor citace: ONDREJOVÁ, D. Právní prostředky ochrany proti nekalé soutěži. Wolters Kluwer ČR, a. s., 2010, s. 328 I Vzor citace: ONDREJOVÁ, D. Právní prostředky ochrany proti nekalé soutěži. Wolters Kluwer ČR, a. s., 2010, s. 328 Kapitola 5, nazvaná Právní prostředky proti nekalé soutěži obsažené v obchodním zákoníku,

Více

B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Úvod Jednosemestrální předmět bakalářského stupně studia zakončený zápočtem (3 kredity). Anotace Předmět je zaměřen na problematiku zvládnutí náročnějších metodických

Více

Vybraná doporučení k uzavírání spotřebitelských smluv (dle NOZ) seminář AEM, 29. května 2014. Mgr. Jan Kořán. Advokátní kancelář KF Legal, s.r.o.

Vybraná doporučení k uzavírání spotřebitelských smluv (dle NOZ) seminář AEM, 29. května 2014. Mgr. Jan Kořán. Advokátní kancelář KF Legal, s.r.o. Vybraná doporučení k uzavírání spotřebitelských smluv (dle NOZ) seminář AEM, 29. května 2014 Mgr. Jan Kořán Advokátní kancelář KF Legal, s.r.o. Platná právní úprava od 1. 1. 2014 Klíčové právní normy (Nový)

Více

Metodický list č. 1. Název tématického celku: Přijímání právních aktů v právu ES

Metodický list č. 1. Název tématického celku: Přijímání právních aktů v právu ES Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské soudnictví a právní ochrana v EU Cílem tohoto semestrálního kursu je osvětlení základních pojmů a principů rozhodovací činnosti Evropského soudního

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ORGANIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČR Metodický list č. l

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ORGANIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČR Metodický list č. l Metodické listy pro kombinované studium předmětu ORGANIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČR Metodický list č. l Název tématického celku: Ústřední státní správa Cíl: Objasnit strukturu ústřední státní správy v ČR,

Více

Účel dokumentu. Uveřejnění jakékoli části tohoto dokumentu podléhá schválení příslušných pracovníků Ministerstva vnitra České republiky.

Účel dokumentu. Uveřejnění jakékoli části tohoto dokumentu podléhá schválení příslušných pracovníků Ministerstva vnitra České republiky. Czech POINT Účel dokumentu Tento PŘ stanovuje základní pravidla provozu systému Czech POINT v prostředí CMS, stanovuje odpovědnosti jednotlivých subjektů zúčastněných na přenosu dat a základní bezpečnostní

Více

Počítačové a informační právo

Počítačové a informační právo Počítačové a informační právo Předmět má studenty seznámit s problematikou právních aspektů práva informačních systémů, a to včetně práva Internetu. Je zaměřen na získání praktických znalostí o soukromoprávních

Více

P EHLED JUDIKATURY. ve vûcech nekalé soutûïe. Sestavila DANA ONDREJOVÁ

P EHLED JUDIKATURY. ve vûcech nekalé soutûïe. Sestavila DANA ONDREJOVÁ P EHLED JUDIKATURY ve vûcech nekalé soutûïe Sestavila DANA ONDREJOVÁ PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech nekalé soutěže Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech nekalé

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU JUDr. Martin Maisner, PhD., ROWAN LEGAL POJEM OUTSOURCINGU Sémantický výklad Funkční výklad Právní výklad ÚČEL OUTSOURCINGU Ekonomické důvody Odborné důvody Výhody Rizika FÁZE

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

STRATEGIE A ŘÍZENÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ

STRATEGIE A ŘÍZENÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Magisterské studium: 2 konzultace po 3 hodinách a 2 konzultace po 2 hodinách Způsob ukončení předmětu: Zkouška a zápočtový test Cílem předmětu je přispět k pochopení současného významu informačních systémů

Více

Obsah. Přehled autorů jednotlivých kapitol...

Obsah. Přehled autorů jednotlivých kapitol... Přehled autorů jednotlivých kapitol... XIII 1 Pojem a metoda práva informačních technologií... 1 1.1 Identita oboru... 1 1.2 Metoda... 2 1.3 Virtualizace.... 7 1.4 Právo jako informační systém... 9 1.5

Více

Doručování datovými schránkami

Doručování datovými schránkami Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004 Doručování datovými schránkami Pracovní sešit Materiál vznikl v rámci řešení projektu Vzdělávání v oblasti základních registrů a dalších kmenových projektů egovernmentu,

Více

N_SAS / VŠFS / LS 2010 / DS. Přednáška č. 9 (hlavní teze) Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR

N_SAS / VŠFS / LS 2010 / DS. Přednáška č. 9 (hlavní teze) Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR N_SAS / VŠFS / LS 2010 / DS Přednáška č. 9 (hlavní teze) Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR Hlavní okruhy problémů: I. Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR důsledky

Více

Výklad bude zaměřen na výklad auditingu, co je společné auditu internímu, externímu i kontrole, tak i na jejich specifika.

Výklad bude zaměřen na výklad auditingu, co je společné auditu internímu, externímu i kontrole, tak i na jejich specifika. Anotace předmětu Auditing Předmět Auditing spočívá ve výkladu pojetí,vzniku a definice kontroly, externího a interního auditu. Dále je zaměřen na právní úpravu auditu, odpovědnost auditora, chování auditora,

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ I_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Pojištění podnikatelských rizik a rizik spojených s výkonem povolání 1

Pojištění podnikatelských rizik a rizik spojených s výkonem povolání 1 Pojištění podnikatelských rizik a rizik spojených s výkonem povolání 1 Rozdělení přednášek: 6 přednášek po 2 hodinách 1. Úvodní část +odpovědnost za škodu 2. Odpovědnost za škodu (pojištění odpovědnosti

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

SEZNAM PŘÍLOH. 1. Individuální sestavení balíčku 2. Dotazník 3. Projekt diplomové práce

SEZNAM PŘÍLOH. 1. Individuální sestavení balíčku 2. Dotazník 3. Projekt diplomové práce SEZNAM PŘÍLOH 1. Individuální sestavení balíčku 2. Dotazník 3. Projekt diplomové práce Příloha č. 1 Podmínkou je využití služeb v minimální hodnotě 2500 Kč. Tři opakovaná testování složení těla (voda,

Více

USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti ze 44. schůze ze dne 18. února 2016

USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti ze 44. schůze ze dne 18. února 2016 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2016 7. volební období 238. USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti ze 44. schůze ze dne 18. února 2016 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o některých

Více

Výuka IVT na 1. stupni

Výuka IVT na 1. stupni Výuka IVT na 1. stupni Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 13. 9. 15. 9. 2012 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS Anotace: Žáci se seznámí s naprosto novým pojmem operační

Více

Obsah. Univerzita Palackého v Olomouci. Pojem autorského práva (2) Pojem autorského práva (1) Z historie (1) Z historie (2) Pavel Tůma

Obsah. Univerzita Palackého v Olomouci. Pojem autorského práva (2) Pojem autorského práva (1) Z historie (1) Z historie (2) Pavel Tůma Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Autorské právo Pavel Tůma Obsah A. Pojem, historie, prameny,zásady B. Předmět autorské dílo C. Subjekt autor D. Obsah osobnostní absolutní

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Autorské právo

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Autorské právo Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Autorské právo Pavel Tůma Obsah A. Pojem, historie, prameny,zásady B. Předmět autorské dílo C. Subjekt autor D. Obsah osobnostní absolutní

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE O VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O INFORMACE podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Čl. I Předmět směrnice

VNITŘNÍ SMĚRNICE O VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O INFORMACE podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Čl. I Předmět směrnice VNITŘNÍ SMĚRNICE O VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O INFORMACE podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Rada Města Klecany schválila v souladu s ustanovením 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1 SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1 Kontakt: Krebs@vse.cz Cíl: První soustředění bude teoretickým úvodem do problematiky. Cílem je seznámit studenty s vymezením disciplíny "sociální politika", s jejím

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PODNIKOVÁ EKONOMIKA NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Efektivnost datových schránek v organizaci veřejné správy a soukromé organizaci TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Červen

Více

Využití elektronických podatelen a elektronického podpisu v orgánech veřejné správy

Využití elektronických podatelen a elektronického podpisu v orgánech veřejné správy Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Využití elektronických podatelen a elektronického podpisu v orgánech veřejné správy Bakalářská práce Vedoucí práce: JUDr. Hana Kelblová, Ph.D. Kateřina

Více

odpovědnosti za škodu v pojištění občanských rizik, pojištění odpovědnosti členů

odpovědnosti za škodu v pojištění občanských rizik, pojištění odpovědnosti členů Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia PFO Metodické listy pro I.semestr 1. Charakteristika pojištění a přehled pojistných odvětví, sdružené formy pojištění. Pojištění majetku občanů

Více

Metodika k doručování prostřednictvím datových schránek při provádění úkonů v zadávacím řízení

Metodika k doručování prostřednictvím datových schránek při provádění úkonů v zadávacím řízení Metodika k doručování prostřednictvím datových schránek při provádění úkonů v zadávacím řízení Metodický dokument Zpracovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Staroměstské

Více

72 SLUŽBY V OBLASTI VÝPOČETNÍ TECHNIKY; OPRAVY A ÚDRŽBA KANCELÁŘSKÝCH STROJŮ A POČÍTAČŮ. Kód SKP N á z e v HS/CN

72 SLUŽBY V OBLASTI VÝPOČETNÍ TECHNIKY; OPRAVY A ÚDRŽBA KANCELÁŘSKÝCH STROJŮ A POČÍTAČŮ. Kód SKP N á z e v HS/CN Poznámka: Do tohoto oddílu patří služby spojené s informatikou poskytované jinému subjektu. 72.1 Poradenská služba v oblasti hardwaru 72.10 Poradenská služba v oblasti hardwaru 72.10.1 Poradenská služba

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

1. Pojem veřejné správy a její členění, vztah k ostatním oblastem veřejné moci. 2. Prameny správního práva, statutární akty a vnitřní předpisy.

1. Pojem veřejné správy a její členění, vztah k ostatním oblastem veřejné moci. 2. Prameny správního práva, statutární akty a vnitřní předpisy. Metodický list pro bakalářského studium předmětu SP 1 Název tematického celku: Správní právo A1 Cíl tematického celku: Cílem předmětu je seznámit studenty s obecnou částí správního práva. Objasněn jim

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Anotace předmětu Obsahem výuky je výklad základní problematiky účtování pojišťoven, které zaujímají významné místo na českém finančním

Více

P EHLED JUDIKATURY. ve vûcech dokazování. Sestavila PETRA POLI ENSKÁ

P EHLED JUDIKATURY. ve vûcech dokazování. Sestavila PETRA POLI ENSKÁ P EHLED JUDIKATURY ve vûcech dokazování Sestavila PETRA POLI ENSKÁ PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech dokazování Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech dokazování

Více

Univerzita Karlova Právnická fakulta JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE

Univerzita Karlova Právnická fakulta JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Univerzita Karlova Právnická fakulta JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Vypracovala: Iva Janíčková, 3. ročník Rok: 2012 OBSAH Abstrakt... 3 1. Úvod... 4 2. Pojmy jednání a podnikatel... 4 2.1 Jednání... 4 2.2 Podnikatel...

Více

Organizační řád. Městský úřad Velké Meziříčí

Organizační řád. Městský úřad Velké Meziříčí Rada města vydává tuto vnitřní směrnici č. 1/2013: Organizační řád Městského úřadu Velké Meziříčí Zpracovatel: Rozsah působnosti: Ing. Marek Švaříček, tajemník Městského úřadu Velké Meziříčí Městský úřad

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Metodické listy pro kombinované studium předmětu Arbitráže ve vnitrostátním a mezinárodním obchodním styku Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je osvětlení základních pojmů a principů z oblasti specifického

Více

Smluvní strany: Služby Odkaz Cena* Cena s DPH*

Smluvní strany: Služby Odkaz Cena* Cena s DPH* Referenční číslo Oracle: CZ-1210-1804 ORACLE SERVICES AGREEMENT SMLOUVA O SLUŽBÁCH ORACLE č. PPR-24409-12/ČJ-2012-990656 uzavřená ve vzájemné shodě ve smyslu ustanovení 269 odst. 2 zák. č. 513/1991 Sb.,

Více

Sylabus pro denní formu výuky bc. oboru adiktologie

Sylabus pro denní formu výuky bc. oboru adiktologie Název předmětu: Základy práva Číslo předmětu: B01270 Typ předmětu, dotace: povinný, 30 hodin, 2+0 Zakončení předmětů: zápočet Ročník: 1. Semestr: zimní Vyučující: JUDr. Michaela Štefunková, Ph.D. Kontakt:

Více

Výklad bude zaměřen na výklad auditingu, co je společné auditu internímu, externímu i kontrole, tak i na jejich specifika.

Výklad bude zaměřen na výklad auditingu, co je společné auditu internímu, externímu i kontrole, tak i na jejich specifika. 1 Anotace předmětu Auditing B_Aud Předmět Auditing spočívá ve výkladu pojetí,vzniku a definice kontroly, externího a interního auditu. Dále je zaměřen na právní úpravu auditu, odpovědnost auditora, chování

Více

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA PODNIKOVÁ EKONOMIKA ZÁKLADY 1. Cíle podniku, jejich vyjádření, uspořádání a vztahy mezi nimi. 2. Zakladatelský rozpočet. 3. Právní formy podnikání a kritéria jejich volby.

Více

SMLUVNÍ PODMÍNKY REGISTRACE NA NÁRODNÍM GEOPORTÁLU INSPIRE A OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (OOÚ)

SMLUVNÍ PODMÍNKY REGISTRACE NA NÁRODNÍM GEOPORTÁLU INSPIRE A OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (OOÚ) SMLUVNÍ PODMÍNKY REGISTRACE NA NÁRODNÍM GEOPORTÁLU INSPIRE A OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (OOÚ) I. Úvodní ustanovení II. 1. Státní příspěvková organizace CENIA, česká informační agentura životního prostředí,

Více

PODNIKAVOST, PODNIKÁNÍ A JEJICH MÍSTO V RÁMCI VZDĚLÁVACÍHO PROCESU

PODNIKAVOST, PODNIKÁNÍ A JEJICH MÍSTO V RÁMCI VZDĚLÁVACÍHO PROCESU PODNIKAVOST, PODNIKÁNÍ A JEJICH MÍSTO V RÁMCI VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Monika PISKORZOVÁ, Pavlína HRONOVÁ Vysoká škola podnikaní, katedra Podnikaní monika.piskorzova@vsp.cz, pavlina.hronova@vsp.cz Abstrakt

Více

předmětu "Marketing v pojišťovnictví"

předmětu Marketing v pojišťovnictví Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu "Marketing v pojišťovnictví" Název tématického celku: Co je marketing a marketingový systém řízení a dále plánovací fáze marketingového

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/136/ES

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/136/ES 18.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 337/11 SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/136/ES ze dne 25. listopadu 2009, kterou se mění směrnice 2002/22/ES o univerzální službě a právech

Více

Přednáška č. 2 Poslání podniku. Teze pro přednášku :

Přednáška č. 2 Poslání podniku. Teze pro přednášku : Přednáška č. 2 Poslání podniku Teze pro přednášku : Strategické řízení, strategie, hierarchie strategií Strategické cíle podniku Poslání firmy, firemní principy a elementární hodnoty Strategické obchodní

Více

ELEKTRONIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY

ELEKTRONIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY ELEKTRONIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY ANDREA SCHELLEOVÁ Právnická fakulta Masarykovy univerzity Abstract in original language Článek se zaobírá problematikou elektronizace veřejné správy s důrazem na elektronické

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 DANĚ

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 DANĚ Osnova 01. Daň 02. Daňový systém 03. Daň z příjmů právnických osob 04. Daň z příjmu fyzických osob 05.

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY ke smlouvám o zajišťování společenských a vzdělávacích akcí a kursů

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY ke smlouvám o zajišťování společenských a vzdělávacích akcí a kursů VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY ke smlouvám o zajišťování společenských a vzdělávacích akcí a kursů Všeobecné obchodní podmínky pro účely prodeje a ke smlouvám o zajišťování společenských a vzdělávacích akcí

Více

PROJEKTOVÁNÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Metodický list č. 1

PROJEKTOVÁNÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Metodický list č. 1 PROJEKTOVÁNÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Metodický list č. 1 Název tématického celku: Strategické řízení IS/IT Cíl: Cílem tohoto tematického celku je vysvětlení základních pojmů z oblasti strategického řízení

Více

Vybraná témata z personalistiky

Vybraná témata z personalistiky Vybraná témata z personalistiky Dnešní blok 16:00 17:30 Výběrová řízení: CV, motivační dopis, příprava na pohovor, tréning pracovního pohovoru 17:30 17:50 Přestávka 17:50 18:45 Testy a psychotesty, cvičení

Více

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. Ing. Gabriela Dlasková dlaskova@v8-europe.com

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. Ing. Gabriela Dlasková dlaskova@v8-europe.com ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková dlaskova@v8-europe.com LITERATURA Povinná literatura: SRPOVÁ, J. -- ŘEHOŘ, V. Základy podnikání: teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů.

Více

Od 1.4.2012 účinnost zcela nové právní úpravy:

Od 1.4.2012 účinnost zcela nové právní úpravy: Právní problematika pracovního lékařství, legislativní změny od 1.4.2012 12.5. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň Hodys T. Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře

Více

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP)

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) AR 2007/2008 - Bakalářské studium kombinovaná forma 1. ročník (pro obor Aplikovaná informatika; ML-sociologie) Přednášející: doc. Dr. Zdeněk Cecava,

Více

Pracovní právo Metodický list číslo 1

Pracovní právo Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Pracovní právo Metodický list číslo 1 Pracovní právo, pracovně právní vztah, pracovní poměr Tematický celek je věnován objasnění postavení pracovního práva

Více

Metodický list I. Uváděné mezinárodní účetní standardy lze najít např. v publikaci Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o.

Metodický list I. Uváděné mezinárodní účetní standardy lze najít např. v publikaci Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o. 1 Metodický list I Upozornění: Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN 978-80-86754-89-5 jsou základní materiál pro výuku tohoto předmětu. Probíhá hlavně

Více

Česká republika Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2. vyzývá

Česká republika Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2. vyzývá Česká republika Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 v zájmu zajištění potřeb Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV") a v souladu s ustanovením 6 zákona

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY. 1.2. Odchylná ujednání ve Smlouvě mají přednost před ustanoveními VOP.

OBCHODNÍ PODMÍNKY. 1.2. Odchylná ujednání ve Smlouvě mají přednost před ustanoveními VOP. OBCHODNÍ PODMÍNKY neziskové organizace CzechWebsite o.s.,se sídlem Ukrajinská 728/2, 101 00 Praha 10 identifikační číslo: 228 524 50, pro zprostředkování webhostingových a dalších služeb, služeb elektronické

Více

Elektronický podpis. Elektronický podpis. Digitální podpis. Elektronický podpis x vlastnoruční podpis Dva stupně elektronického podpisu:

Elektronický podpis. Elektronický podpis. Digitální podpis. Elektronický podpis x vlastnoruční podpis Dva stupně elektronického podpisu: Elektronický podpis Elektronický podpis Elektronický podpis x vlastnoruční podpis Dva stupně elektronického podpisu: obyčejný zaručeny Digitální podpis Je číslo Využívá se šifrovacích algoritmů: symetrických

Více

Školní jídelna jako samostatný subjekt. (School dining-room like independent legal subject)

Školní jídelna jako samostatný subjekt. (School dining-room like independent legal subject) Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci katedra sociologie a andragogiky Eva Perná Školní jídelna jako samostatný subjekt (School dining-room like independent legal subject) Bakalář ská práce

Více

Dílčí téma č. 1: Definice projektu, základní pojmy a charakteristické znaky

Dílčí téma č. 1: Definice projektu, základní pojmy a charakteristické znaky Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_PM PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Název tematického celku: ÚVOD DO PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU, FILOSOFIE PROJEKTU Cíl: Cílem předmětu je získat

Více

Bezpečnost na internetu. přednáška

Bezpečnost na internetu. přednáška Bezpečnost na internetu přednáška Autorské právo a bezpečnost na internetu Bezpečnost informačního systému školy Ing. Ludmila Kunderová Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně lidak@pef.mendelu.cz internetu

Více

2. VYMEZENÍ PŘEDMĚTU PLNĚNÍ ZAKÁZKY

2. VYMEZENÍ PŘEDMĚTU PLNĚNÍ ZAKÁZKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY na realizaci veřejné zakázky malého rozsahu v nabídkovém řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách a Pravidel pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách města Vimperk

Více

Kněžskodvorská 33/A, České Budějovice, 370 04 UČEBNÍ PLÁN A PROFIL ABSOLVENTA FOTOGRAF ZPRACOVÁNO PODLE RVP 34-56-L/01 FOTOGRAF

Kněžskodvorská 33/A, České Budějovice, 370 04 UČEBNÍ PLÁN A PROFIL ABSOLVENTA FOTOGRAF ZPRACOVÁNO PODLE RVP 34-56-L/01 FOTOGRAF Kněžskodvorská 33/A, České Budějovice, 370 04 UČEBNÍ PLÁN A PROFIL ABSOLVENTA FOTOGRAF ZPRACOVÁNO PODLE RVP 34-56-L/01 FOTOGRAF PLATNOST OD 1. 9. 2015 UČEBNÍ PLÁN KURIKULUM OBORU Kód a název RVP 34-56-L/01

Více

Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Města Tábora

Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Města Tábora Město Tábor Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Města Tábora PLATNOST OD: ROZSAH PŮSOBNOSTI: Schválilo: Zastupitelstvo města Tábora Článek I. Úvodní ustanovení Na základě zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

ROZHODNUTÍ. pokuta ve výši 3.000 Kč (slovy tři tisíce korun českých)

ROZHODNUTÍ. pokuta ve výši 3.000 Kč (slovy tři tisíce korun českých) *UOOUX002Y09M* Zn. SPR-5946/10-10 ROZHODNUTÍ Úřad pro ochranu osobních údajů, jako příslušný správní orgán podle 10 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, 2 odst. 2 a 46 odst. 4 zákona č. 101/2000 Sb., o

Více

Obchodní podmínky společnosti Střešní nosiče BöHM s.r.o. účinné k datu 1.1.2014 Provozovatel obchodu:střešní nosiče BöHM s.r.o.

Obchodní podmínky společnosti Střešní nosiče BöHM s.r.o. účinné k datu 1.1.2014 Provozovatel obchodu:střešní nosiče BöHM s.r.o. Obchodní podmínky společnosti Střešní nosiče BöHM s.r.o. účinné k datu 1.1.2014 Provozovatel obchodu:střešní nosiče BöHM s.r.o. Sídlo společnosti: Praha - Hloubětín, K Hutím 1074/6, PSČ 198 00 IČ: 27609651

Více

1) Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy a odůvodnění jejích hlavních principů

1) Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy a odůvodnění jejích hlavních principů III. ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST 1) Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy a odůvodnění jejích hlavních principů Vyhláška ponese název Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 108/1997 Sb., kterou se

Více

Spisová služba a její další rozvoj v souvislosti se zavedením datových schránek

Spisová služba a její další rozvoj v souvislosti se zavedením datových schránek Spisová služba a její další rozvoj v souvislosti se zavedením datových schránek Datová schránka je Elektronické úložiště, které slouží k: - doručování dokumentů orgánů veřejné moci, - provádění úkonů vůči

Více

Obchodní podmínky pro poskytování služby Pohlednice Online

Obchodní podmínky pro poskytování služby Pohlednice Online Obchodní podmínky pro poskytování služby Pohlednice Online Čl. I Obecná ustanovení 1.1 Obchodní podmínky služby Pohlednice Online (dále jen OPPO ) upravují vztah mezi Českou poštou, s.p. (dále jen ČP ),

Více

Směry rozvoje v oblasti ochrany informací KS - 7

Směry rozvoje v oblasti ochrany informací KS - 7 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Směry rozvoje v oblasti ochrany informací KS - 7 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006

Více

III. Návrh ZÁKON ze dne.. 2015,

III. Návrh ZÁKON ze dne.. 2015, č.j. 42215/2015-MZE-12152 III. Návrh ZÁKON ze dne.. 2015, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Na publikaci se autorsky podíleli: RNDr. Ivan Brychta Ing. Marie Hajšmanová Ing. Bc. Petr Kameník Mgr. Vít Lederer Wolters Kluwer ČR, a. s., 2016

Více

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Metodický list č. 1 EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Název tematického celku: Úvod do předmětu ekonomika veřejného sektoru, veřejný sektor a veřejná správa. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je

Více

Eliška Chalupová ZMĚNA PRÁVNÍHO POSTAVENÍ STRAN SMLUV O NÁJMU NEBYTOVÝCH PROSTOR V SOUVISLOSTI S NABYTÍM ÚČINNOSTI ZÁKONA Č. 89/2012 SB.

Eliška Chalupová ZMĚNA PRÁVNÍHO POSTAVENÍ STRAN SMLUV O NÁJMU NEBYTOVÝCH PROSTOR V SOUVISLOSTI S NABYTÍM ÚČINNOSTI ZÁKONA Č. 89/2012 SB. Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta Eliška Chalupová ZMĚNA PRÁVNÍHO POSTAVENÍ STRAN SMLUV O NÁJMU NEBYTOVÝCH PROSTOR V SOUVISLOSTI S NABYTÍM ÚČINNOSTI ZÁKONA Č. 89/2012 SB. Diplomová práce Vedoucí

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY. INFORMACE PRO SPOTŘEBITELE dle 1811 odst.2 OZ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY. INFORMACE PRO SPOTŘEBITELE dle 1811 odst.2 OZ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY INFORMACE PRO SPOTŘEBITELE dle 1811 odst.2 OZ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Prodávajícím je Miroslava Zudová, se sídlem v V Hlubokém 27E, 25216 Nučice (Praha-západ), IČ: 47353236, vedená u Městského

Více

Ochrana osobních údajů Úvod Právní úprava a základní pojmy Mezinárodně právní instrumenty Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění po

Ochrana osobních údajů Úvod Právní úprava a základní pojmy Mezinárodně právní instrumenty Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění po Ochrana osobních údajů a informační systémy ve veřejné správě Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů Úvod Právní úprava a základní pojmy Mezinárodně právní instrumenty Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Logistické systémy

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Logistické systémy VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy Metodický list č.1 Název tématického celku: Logistické systémy ve vývoji výrobků a

Více

Certifikační autorita PostSignum QCA České pošty, s.p.

Certifikační autorita PostSignum QCA České pošty, s.p. Certifikační autorita PostSignum QCA České pošty, s.p. Certifikační politika PostSignum Qualified CA pro kvalifikované systémové certifikáty Verze 1.1 21. prosince 2009 Česká pošta, s.p. Strana 1 (celkem

Více

Statutární město Prostějov Magistrát města Prostějova

Statutární město Prostějov Magistrát města Prostějova Statutární město Prostějov Magistrát města Prostějova Spisový řád Magistrátu města Prostějova a Městské policie Prostějov Vypracoval Schválil Jméno Bc. František Nevrtal Pavlína Pospíšilová Miroslav Pišťák

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Zdravotní pojištění Název tématického celku: Úvod do systému zdravotního pojištění a přehled právních předpisů Cíl: Seznámit posluchače

Více