Digitální učební materiál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Digitální učební materiál"

Transkript

1 Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/ Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro celou sadu oblast století DUM č. VY_32_INOVACE_J08_1_07 Téma Erben, K. J. Kytice RVP M/01 Ekonomika a Ročník 4. Předmět Český jazyk a literatura podnikání Zpracoval(i) Mgr. Renata Chmelová Kdy listopad 2013 TC / Téma / klíčová slova Kytice, Erben, K.J., romantismus, národní obrození Toto dílo obsahuje citace v souladu s 31 odst. 1 písm. c) zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a může být použito výhradně při vyučování. Anotace DUM obsahuje všeobecný rozbor literárního díla: - zařazení k literárnímu druhu a žánru - obsah díla - charakteristika postav - jazyk a kompozice díla - inspirace dílem - ukázka z uměleckého textu - životopisné údaje o autorovi - další autorova tvorba - otázky k dílu Druh výukového zdroje: prezentace Typ interakce: frontální, individuální Metodický list Prezentace je určena k rozboru dané knihy - může sloužit k doplnění výkladu o probíraném autorovi a podnítit u studentů zájem o přečtení popř. zhlédnutí daného díla. Protože texty jsou podrobné, prezentace může být použita i k samostudiu. Na konci prezentace jsou otázky k prezentovanému dílu. Ukázku z uměleckého textu lze použít pro rozbor jazykové a stylistické stránky díla. Délka použití prezentace s reakcemi na otázky popř. s rozborem ukázky minut. Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno Sídlo: Charbulova 106, Brno

2 KYTICE Karel Jaromír Erben

3 Charakteristika díla Literární druh - lyricko-epické dílo. Ve sbírce se objevují hlavní druhy lidové epiky. Literární žánr Kytice je soubor třinácti balad. Základním motivem balad je vina a trest, často i odpuštění. Kromě lidové balady je zde zastoupena pohádka (Zlatý kolovrat), pohanský mýtus (Polednice), místní lidová pověst (Poklad), legenda (Záhořovo lože). V nich je obsažen názor lidí na přírodu a nadpřirozené síly a bytosti, které ji ovládají a působí na lidské osudy. 2

4

5 Okolnosti vzniku díla Na sbírce pracoval Erben téměř 20 let, je to jeho životní dílo. Sbírka nejdřív vyšla roku 1853 a obsahovala 12 básní, druhé vydání z roku 1861 bylo rozšířeno o baladu Lilie. Sbírka měla obrovský úspěch, byla mnohokrát uvedena v různých podobách, později ovlivnila autory jako například Nerudu, Bezruče a Wolkera.

6 Děj a kompozice Kytice má promyšlenou kompozici, zrcadlově protilehlé básně mají podobné náměty. Např. první balada Kytice a poslední Věštkyně dávají naději a víru v lepší budoucnost. V Polednici a Vodníkovi do děje výrazně zasahují nadpřirozené bytosti, Poklad a Dceřina kletba řeší narušení vztahu mezi matkou a dítětem. Svatební košile a Vrba zobrazují přeměnu člověka milence v umrlce a ženy ve vrbu. Zlatý kolovrat a Záhořovo lože kladou důraz na vinu, pokání a vykoupení. 5

7

8 Postavy Hrdinové smířlivě přijímají svůj osud, a to i v případě, že je špatný. Za své prohřešky jsou posuzováni podle mravního kodexu. Za vinu následuje trest, který pokorně přijímají. Téměř ve všech baladách (kromě Záhořova lože), jsou hrdinkami ženy, které plní poslání matky.

9 Jazyk a styl Básně jsou psány gnomickým veršem, pro který je typická krátkost a hutnost. Řadu básnických prostředků zde zastupuje zvukomalba, přirovnávání, metafory, epiteta, apostrofy, personifikace, elipsy, živé dialogy a popisy postav i prostředí, které zde nahrazují romantické prvky. Romantické prvky najdeme v popisech prostředí - hřbitovy, lesy, jezera - a popisech nadpřirozených podstav. Balady jsou snadno zapamatovatelné díky pravidelné rytmizaci a rýmování.

10 Kytice Úvodní balada, symbol mateřídoušky na hrobě zemřelé matky je útěchou pro její děti sirotky.matka zde symbolizuje vlast.

11 Poklad Na Velký pátek se odkrývají poklady, matka chce získat bohatství a zapomene své dítě v jeskyni. Rok se trápí, v modlitbách se vrací k dítěti, nyní ji už nezajímá zlato, myslí jen na záchranu dítěte.

12 Svatební košile Dívka přišla o celou svou rodinu a zoufale čekala na návrat svého milého, který odešel do ciziny. Jedné noci se modlí k obrazu Panny Marie a prosí ji, ať jí milého vrátí. V té chvíli ze za okny zjeví. Poté dívku zbaví modlitební knížky, růžence i křížku po matce. Až když se dvojice zastaví u hřbitovní zdi, pochopí dívka, že její milý zemřel.

13 Polednice Blíží se poledne, čas, kdy se otec vrací z roboty, matka pro něj chystá jídlo. Jejich dítě neustále křičí, čímž matku rozčiluje tak, až zavolá Polednici. K jejímu zděšení však ta vchází do dveří a žádá dítě. Matka jej prudce přitiskne na prsa a sama omdlévá. Během chvíle odbude poledne, do světnice nejde otec, aby zjistil, jaká tragédie se doma odehrála: Ve mdlobách tu matka leží, k ňadrám dítě přimknuté: matku zkřísil ještě stěží, avšak dítě zalknuté.

14 Zlatý kolovrat Pohádkový námět od B. Němcové o krásné Dorničce, která se měla stát ženou krále. Její nevlastní matka s dcerou ji v lese zabily. Zločin vyšel najevo, za zlatý kolovrat, přeslici a kužel stařeček vyměnil za dívčí ruce, nohy a oči. Vše spojil živou vodou. Podvedený král potrestal obě ženy stejně, jako ony Doru. Dobro zvítězilo nad touhou po bohatství.

15 Vodník Balada pojednává o kruté pomstě nadpřirozené síly. Mladá neposlušná dívka se utopila, vzala si vodníka a měla s ním dítě. Stýskalo se jí po matce. U vodníka si vyprosila, že ji může navštívit. Ten souhlasil pouze pod podmínkou, že mu nechá dítě. Dívka se nevrátí a následuje krutá vodníkova pomsta - zabije dítě. Jedná se o střet dvou mateřských lásek, čímž je mladá dívka vržena do bezvýchodné situace.

16 Dceřina kletba Dívka zabila své dítě a nyní se chystá na šibenici. Otci dítěti přeje červa v duši do skonání, že mi zrádně mluvíval. Vlastní matku prokleje, aby nikdy nenašla klidu, že jí v ničem nebránila a v konání dceru podporovala.

17 Poklad - ukázka Nedbátě však matka na to, běžíc ve stranu protější: kovu blesk je jí milejší, z kovů nejmilejší zlato. Klekne a klín rozestírá, chutě z hromady nabírá a do klína zlato skládá. Klín již plný, sotva vstává - ještě v šátek sobě dává! Ó jak jí tu srdce skáče, jak je štěstí svému ráda! 16

18 Inspirace Kytice je český film Františka A. Brabce z roku Film obsahuje sedm zfilmovaných básní ze sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice: Kytice, Vodník, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Dceřina kletba, Štědrý večer. Film získal čtyři České lvy - za nejlepší kameru, hudbu, zvuk a plakát. Tvůrci Námět: Karel Jaromír Erben Scénář: F. A. Brabec, Miloš Macourek, Hudba: Jan Jirásek Režie: F. A. Brabec Hrají: Dan Bárta, Linda Rybová, Jana Švandová, Karel Dobrý, Aňa Geislerová, Boleslav Polívka, Zuzana Bydžovská, Věra Galatíková, Alena Mihulová, Stella Zázvorková, Karel Roden, Klára Sedláčková, Jiří Schmitzer

19

20 KAREL JAROMÍR ERBEN Představitel romantismu Český historik, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek; představitel literárního romantismu. Pocházel z chudé venkovské rodiny. Na svět si přinesl chatrné zdraví, i jeho sourozenci, z nichž skoro všichni zemřeli v útlém věku. Studoval v Hradci Králové a v Praze práva, seznámil se s Františkem Palackým, stal se jeho pomocníkem. Pracoval jako sekretář Českého muzea a od roku 1851 jako archivář města Prahy.Jeho život byl poznamenaný nemocemi a starostmi o hmotné zajištění rodiny. Zemřel koncem roku 1870 v Praze.

21 Dílo Poezie: Kytice z pověstí národních (1853, rozšířené vydání, potom velmi často) Folklór: Písně národní v Čechách (3 sv., ) Prostonárodní české písně a říkadla ( ) Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních (1865)

22 Otázky Charakterizujte ukázku, víte, jak děj balady pokračuje?karel Jaromír Erben sbíral lidovou slovesnost. Můžete jmenovat další sběratele z doby národního obrození? Znáte některou z pohádek K. J. Erbena? Umíte zarecitovat některou z balad?

23 Toto dílo obsahuje citace v souladu s 31 odst. 1 písm. c) zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a může být použito výhradně při vyučování. Použité zdroje: 1) Literatura pro 2. ročník středních škol Učebnice Didaktis, 2009, ISBN ) Obsahy a rozbory děl ( k literatuře přehledu SŠ učiva), edice Maturita,2006,ISBN ) Sochorová, Marie: Čtenářský deník k Literatuře v kostce pro SŠ.Fragment, vydání. ISBN ) ) ) ) ) _Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg ) )