Zadávací podmínky opatření alternativního učení pro cílovou skupinu Migranti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zadávací podmínky opatření alternativního učení pro cílovou skupinu Migranti"

Transkript

1 Zadávací podmínky opatření alternativního učení pro cílovou skupinu Migranti Projekt «MIGRA: Migrace a Přijetí» / Tento projekt bol financovaný s podporou Evropské komise. Za obsah publikací odpovídá výlučně autor. Publikace nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

2 Obsah Kontext Cílová skupina Cíle Klíčový pedagogický obsah Plánované pedagogické metody opatření alternativního učení Lektorský tým Časový harmonogram opatření alternativního učení Hodnocení modulů

3 1. Kontext Projekt «MIGRA: Migrace a přijetí», spolu financovaný programem Leonardo da Vinci - Výchova a celoživotní učení Evropské unie se zrodil z potřeby poskytnout pomoc (rady / doprovod) ve fázi přijetí migrantů v zemích Evropské unie s cílem podpořit jejich sociální a profesní integraci a to novými pomůckami interkulturními učení. Specifické cíle projektu jsou následující: Podpora dostupnosti vzdělávání a vstupu na trh práce pro migranty, přičemž se zlepší jejich schopnosti a znalosti; Podpora dialogu, vzájemného porozumění a respektu migrantů díky lepšímu poznání jejich sociálních a profesních zvyklostí; Zvýšení povědomí o významu kulturní a jazykové rozmanitosti; Propagace interkultúrnosti a mezilidských vztahů i konceptu národního a evropského občanství. K dosažení výše popsaných cílů vytvoří partnerství během dvou let realizace projektu (Prosinec Listopad 2012) opatření alternativního učení určené pro dvě cílové skupiny a to podniky a migrantů, a zpracuje společnou didaktickou metodiku. Opatření učení je kvalifikováno jako «alternativní» kvůli participativnímu přístupu cílových skupin při realizaci projektu, to znamená od fáze tvorby koncepce a obsahu až po skutečné ověření partnerstvím vytvořených vzdělávacích modulů. Příručka realizace opatření alternativního učení; 2. Cílová skupina Opatření alternativního učení «MIGRA» je určeno dvěma rozdílným cílovým skupinám, migrantům a podnikům. Tyto zadávací podmínky jsou určeny pro cílovou skupinu migrantů. Vzdělávací moduly budou určeny lidem pocházejícím z migrace, nově přicházejícím do země pobytu, kteří se budou ucházet o výběrové řízení organizované podniky. Neznalost hlavních evropských, národních a místních institucí v zemi pobytu a neovládanie základních vědomostí představují obrovskou brzdu v jejich rychlé integraci.

4 V každé partnerské zemi se bude účastnit vzdělávání skupina 5 až 10 lidí pocházejících z migrace. 3. Cíle Cílem těchto vzdělávacích modulů je: umožnit migrující osobě zjistit jaké jsou hlavní evropské instituce a instituce v zemi pobytu a jejich fungování a osvojit si tyto informace. dát k dispozici praktické informace týkající se každodenního života, v sociální, školní, kulturní, zdravotní a osobní oblasti. osvojit si pravidla rodičovství. získat informace užitečné pro profesní život. 4. Obsah výuky V zájmu sociální a profesní začlenění migranta v zemi pobytu, budou přebírány 4 témata: Školení migranta v oblasti civilního života (evropské a národní instituce v zemi pobytu) Jak se žije v zemi pobytu Jaká jsou práva a povinnosti rodičů Jak pracovat v zemi pobytu 5. Plánované metody výuky Vytvoření a využití opatření alternativního učení bude vytvořené spolu s podniky a pro podniky: jejich aktívní účast od fáze koncepce až po realizaci v praxi bude podněcována vytvořením pracovních skupin, které budou realizovat různé práce. Právě závěry těchto skupin budou podkladem k reflexi konsorcia a obsahem písemných výstupů projektu: opatření alternativního učení by mělo odpovídat potřebám migrantů.

5 Ověření opatření alternativního učení v praxi se bude opírat o aktívní a participativní učební metody. Proto budou lektoři stimulovat zkušenosti učících se prostřednictvím simulace a případových studii. Kromě toho, používané pomůcky budou brát v úvahu specifika cílové skupiny a to tak z pohledu formy jako i obsahu: pro cílovou skupinu migrantů budou mít přednost vizuální pomůcky (používání piktogramů a/nebo jiné). Navíc, upřednostní se hravý přístup a využívání informačních a komunikačních technologii při ověřování nástrojů. Výběr metody bude zaměřen na: - Rozvoj logiky kapacit - schopností. jít za logikou schopností znamená dospět ve vzdělávání k nabytí potřebných způsobilostí a vědomostí. Je třeba trvalým způsobem spájet "co je to" s "co já s tým můžu udělat", "v čem tato nová zkušenost může a musí změnit moje postupy". Vstoupit do logiky schopností znamená také dokázat identifikovat, vysvětlit a klasifikovat, hierarchicky uspořádat a řídit a zhodnotit schopnosti potřebné pro splnění dané mise/úlohy/poslání. - Jít za logikou rovnováhy "pochopení-činnost". Existují velké odchylky mezi přesností analýzy, diagnostikováním různých prožitých situací a počtem řešení, které jsou k dispozici. Proto je velký rozdíl mezi změnou věcí a jejím pochopením. Chceme-li opětovně uvést v rovnováhu pochopení činnost, musíme hledat teoreticko-praktické vzory, vytvoření nástrojů intervencí a umístit výkon profese do jádra vzdělávání. - Přejít od aplikační logiky k logice reflexní. Profesní činnost prakticky skoro nikdy není aplikací teorie naučené ve vzdělávání. Táto teorie byla velmi často vypracovaná v rozličných kontextech a pro velmi odlišné skupiny lidí, než s jakými se setkávají zaměstnavatelé. Vstoupit do reflexní logiky znamená uvažovat o podmínkách využití nějaké teorie, o podmínkách přenosu zručnosti, o nutnosti kombinovat vědomosti a zručnosti a využit je v konkrétní situaci, uvažovat v a o činnosti. Znamená to dokázat v každé nové situaci udělat jádrem své reflexe "vědět co udělat". 6. Tým Opatření alternativního učení bude realizováno v každé partnerské zemi projektu «MIGRA», přesněji partnerskými organizacemi projektu: IDFormation (Francie): organizace vzdělávání dospělých studujících, která v regionu Korsiky podniká průzkum, poradenské aktivity a vzdělávání pro migranty a osoby, které mají potíže s integrací.

6 Scuola Centrale Formazione (Itálie): sdružení neziskového typu, které sdružuje kolem čtyřiceti organizací spravujících 90 vzdělávacích center a organizací profesního vzdělávání v 12 italských regionech a které propaguje a spravuje programy a činnosti profesního vzdělávání, orientace a začleňování na trh práce pro migranty a znevýhodněné cílové skupiny. VVP bude mít na starosti hlavně pedagogický inženýring obou vzdělávacích novátorských modulů určených migrantům a podnikům. Weiterbildung-Netzwerk GmgbH (Německo): neziskové sdružení, které se věnuje odbornému vzdělávání a výchově dospělých i sociální práci se znevýhodněnými osobami, v první řadě migranty. WEITERBUILDUNG bude mít na starosti hlavně koordinaci praktického pilotního ověření vzdělávacích modulů. Instituto de Formación Integral, S.L.U. (Španělsko): soukromý podnik, který nabízí aktivity odborného vzdělávání na regionální a národní úrovni určené pro podniky, sdružení zaměstnavatelů, syndikáty, organizace živnostníky. IFI bude mít na starosti hlavně zpracování konceptů a společných pomůcek, to znamená společného lexikonu kulturního dekódování a dvou zadávacích podmínek. Objectif Emploi (Belgie): sdružení neziskového typu, které nabízí pracovní dílny zaměřené na hledání práce pro nezaměstnané: migrantů, osob se zdravotním postižením, pro lidi s nízkou kvalifikací,... Regionální rozvojová agentura Střední Čechy (Česká republika): veřejná organizace, která spolupracuje se státní správou při stanovování cílů rozvoje regionu, mimo jiné rozvoje podnikání a legislativy pro migranty. Spišská regionální rozvojová agentura (Slovensko): veřejná organizace pověřená zpracováním programů a projektů rozvoje a revitalizace regionu, (jako je rozvoj malého a středního podnikání, propagace inovací a turismu v regionu) a podporou a pomocí marginalizovaným skupinám. 7. Časový harmonogram opatření alternativního učení Vzdělávací moduly budou trvat 2 dny. Jejich ověření v praxi se musí bezpodmínečně uskutečnit v období mezi únorem a

7 červencem 2012, za účasti skupiny maximálně 10 osob pocházejících z různých zemí. Půjde o to, aby velikost skupiny umožnila optimalizovat čas na diskuse a různorodý původ účastníků podpořil interkulturní učení. 8. Hodnocení vzdelávacích modul Každý partner zpracuje bilanci ze vzdělávání za každý realizovaný modul. Bilance vzdělávání zdůrazní to, co se účastníci naučili, změnu jejich postojů a představ, přínos skupinového učení, které bude podporováno lektory i samo hodnocení spokojenosti účastníků.