BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. TORO krém. TORO krém

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. TORO krém. TORO krém"

Transkript

1 strana 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky/ obchodní název přípravku: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další názvy látky: 1.2 Identifikace výrobce/dovozce: Tatrachema, výrobné družstvo, Trnava Místo podnikání nebo sídlo: Bulharská 40, Trnava, Slovenská republika Identifikační číslo: Telefon/fax: Identifikace distributora: Tatrachema CZ spol. s.r.o. Hodonín Místo podnikání nebo sídlo: Šardice 710, Šardice Identifikační číslo: Telefon/fax: tatrachema@iol.cz Nouzové telefonní číslo: Toxikologické informační středisko, Na Bojišti 1, Praha 2 tel. (24 hod/den): , , Informace o složení látky nebo přípravku Výrobek obsahuje tyto nebezpečné látky: Chemický název polyoxyethylen iso-tridecyl ether ethoxylované alkoholy C 12 - C 15 Obsah v (% hm.): Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Indexové číslo: Klasifikace, výstražný symbol Dráždivý, Xi R věty: R 41 R S- věty: S S Dráždivý, Xi; Nebezpečný pro ŽP, N Chemická charakteristika: Směs tenzidů, abraziva, vonné kompozice, konzervantu a vody. Použití přípravku: Čisticí krém. 3. Údaje o nebezpečnosti látky nebo přípravku Nejzávažnější nepříznivé účinky na zdraví člověka při používání přípravku: Přípravek není klasifikován jako nebezpečný. Při dlouhodobém přímém kontaktu může dráždit oči. Nejzávažnější nepříznivé účinky na životní prostředí při používání látky/přípravku: Přípravek je škodlivý pro vodní organismy. Možné nesprávné použití přípravku:

2 strana 2 z 6 4. Pokyny pro první pomoc Všeobecné pokyny: Při výskytu příznaků nebo v případě pochybností vyhledejte lékařskou pomoc. Při nadýchání: Vyveďte postiženého na čerstvý vzduch. Při styku s kůží: Zasaženou pokožku důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Při zasažení očí: Vyjměte kontaktní čočky, oční víčka držte otevřená a oči vyplachujte tekoucí vodou po dobu 15 minut. Při požití: Vypláchnout ústa vodou, vypít cca 0,2 l vody, nevyvolávat zvracení. Vyhledat lékaře. 5. Opatření pro hasební zásah 5.1 Vhodná hasiva: Pěnové, práškové, CO 2, vodní mlha. 5.2 Nevhodná hasiva: Nejsou známa. 5.3 Zvláštní nebezpečí: Produkty hoření (NOx, CO, CO 2, saze) mohou při vdechování způsobit vážné poškození zdraví. 5.4 Zvláštní ochranné prostředky pro hasiče: Ochranný oděv, dýchací přístroj. 5.5 Vodu použitou k hašení nevypouštějte do kanalizace. Ohněm zničené věci a kontaminovanou hasicí vodu je nutno odstranit a zneškodnit. 6. Opatření v případě náhodného úniku 6.1 Bezpečnostní opatření pro ochranu osob: Používejte ochranné prostředky podle bodu Bezpečnostní opatření pro ochranu životního prostředí: Zabraňte vniknutí přípravku do půdy, povrchových a podzemních vod a kanalizace. 6.3 Doporučené metody čištění a zneškodnění: Uniklý přípravek sesbírejte/přečerpejte do náhradních obalů a předejte k odstranění podle bodu 13. Znečištěné předměty omyjte vodou Pokyny pro zacházení a skladování 7.1 Pokyny pro zacházení: Dodržujte základní pravidla bezpečnosti práce s chemickými přípravky. Zamezte kontaktu s očima. Používejte ochranné pomůcky podle bodu 8. Při práci nejezte, nepijte a nekuřte. 7.2 Pokyny pro skladování: Přípravek skladujte při teplotách 5 až 30 C v uzavřených obalech v suchých prostorách. Skladujte odděleně od krmiv, potravin a nápojů.

3 strana 3 z 6 8. Omezování expozice a ochrana osob 8.1 Technické opatření: Viz bod Kontrolní parametry: Přípustný expoziční limit (PEL), nejvyšší přípustná koncentrace v pracovním prostředí (NPK-P): 8.3 Osobní prostředky Ochrana dýchacích orgánů: Není nutná. Při případném vzniku aerosolu zajistěte větrání nebo použijte respirátor. Ochrana očí: Není nutná, v případě potřeby ochranné brýle. Ochrana rukou: Není nutná, v případě potřeby gumové rukavice. Ochrana kůže: Ochranný oděv. 8.4 Před přestávkou a po ukončení práce si umyjte ruce. 9. Fyzikální a chemické vlastnosti Skupenství (při 20 o C): pasta Barva: bílá až béžová Zápach (vůně): po použité kompozici (citron) Hodnota ph: 8-10 Teplota (rozmezí teplot) tání ( o C): Teplota (rozmezí teplot) varu ( o C): Bod vzplanutí ( o C): Hořlavost: Samovznícení: Meze výbušnosti: horní mez (% obj.): dolní mez (% obj.): Oxidační vlastnosti: Tenze par (při 20 o C): Hustota (při 20 o C): Rozpustnost (při 20 o C): ve vodě: částečně v tucích (včetně specifikace oleje): Rozdělovací koeficient n-oktanol/voda: viskozita

4 strana 4 z Stabilita a reaktivita Podmínky, za nichž je výrobek stabilní: Při dodržování doporučených pokynů pro skladování, manipulaci a používání je přípravek stabilní. Podmínky, kterých je nutno se vyvarovat: Nejsou známy. Látky a materiály, s nimiž výrobek nesmí přijít do styku: Lakované plochy a plasty. Nebezpečné rozkladné produkty: Nejsou známy. 11. Toxikologické informace Akutní toxicita: LD 50, orálně, potkan, 24 h (mg.kg -1 ): > 5000 LD 50, dermálně, potkan (mg.kg -1 ): LC 50, inhalačně, potkan, pro aerosoly nebo částice (mg.kg -1 ): LC 50, inhalačně, potkan, pro plyny a páry (mg.kg -1 ): Primární podráždění kůže a zraku: Není dráždivý (OECD 404). Subchronická chronická toxicita: Senzibilizace: Karcinogenita, mutagenita, toxicita pro reprodukci: Zkušenosti u člověka, provedení zkoušek na zvířatech: Nemá dráždivé účinky po opakované aplikaci. 12. Ekologické informace Akutní toxicita pro vodní organismy: LD 50, 96 hod., ryby (mg.kg -1 ): EC 50, 12 hod., dafnie (mg.l -1 ): IC 50, 72 hod., řasy (mg.kg -1 ): Rozložitelnost: Biologická odbouratelnost povrchově aktivních látek > 80 %. Toxicita pro ostatní prostředí: CHSK, BSK 5, BSK 28 : Přípravek je škodlivý pro vodní organismy. Zabraňte vniknutí do půdy, povrchových a podzemních vod a kanalizace.

5 strana 5 z Pokyny pro odstraňování Způsoby odstraňování přípravku: Předat do sběrného místa komunálních odpadů nebo oprávněné osobě. Uložit na skládku odpadů. Název a kód odpadu: Detergenty obsahující nebezpečné látky (N) Způsoby odstraňování obalu: Po vyprázdnění a důkladném vypláchnutí plastového obalu vodou: Název a kód odpadu: Plastové obaly (O) Odpad předat do sběrného místa komunálních odpadů nebo oprávněné osobě k využití. Obaly se zbytky přípravku: Název a kód odpadu: Obaly obsahující zbytky nebezpečných látek nebo obaly těmito látkami znečištěné (N) Předat do sběrného místa nebezpečných odpadů nebo oprávněné osobě. Termicky odstranit ve spalovně nebezpečných odpadů. Uložit na skládku nebezpečných odpadů. S odpady nakládejte v souladu se zákonem č. 185/2001 Sb. o odpadech v platném znění, a prováděcími předpisy k tomuto zákonu. 14. Informace pro přepravu Výrobek není nebezpečným zbožím dle mezinárodních přepravních předpisů (ADR/RID, IMDG a IATA). 15. Informace o právních předpisech Právní předpisy, které se vztahují na přípravek: Zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích, včetně prováděcích vyhlášek. Klasifikace přípravku podle zákona č. 356/2003 Sb.: Nebezpečný pro životní prostředí Výstražný symbol: R-věty: R 52 S-věty: S 2 S 26 S 61 Škodlivý pro vodní organismy Uchovávejte mimo dosah dětí Při zasažení očí okamžitě důkladně vypláchněte vodou a vyhledejte lékařskou pomoc Zabraňte uvolnění do životního prostředí. Viz speciální pokyny nebo bezpečnostní listy Další právní předpisy, které se vztahují na přípravek: Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, v platném znění, včetně prováděcích vyhlášek Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech, v platném znění Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech, v platném znění Vyhláška MŽP č. 381/2001 Sb., v platném znění Vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb., v platném znění Zákon č. 254/2001 Sb. o vodách, v platném znění, včetně prováděcích vyhlášek 16. Další informace R-věty použité v dokumentu: R 41 Nebezpečí vážného poškození očí R 50 Vysoce toxický pro vodní organismy R 52 Škodlivý pro vodní organismy

6 strana 6 z 6 Zdroj údajů použitý při sestavování listu: Bezpečnostní list firmy Tatrachema, výrobné družstvo, Bulharská 40, Trnava, Slovenská republika, tel Vyhláška č. 232/2004 Sb. Seznam obchodovaných látek (EINECS). European chemical Substances Information Systém (ESIS). Katalog chemikálií firmy SIGMA - ALDRICH. Databáze firmy MERCK. Prohlášení: Bezpečnostní list obsahuje údaje potřebné pro zajištění bezpečnosti a ochrany při práci a ochrany životního prostředí. Uvedené údaje odpovídají současnému stavu vědomostí a zkušeností a jsou v souladu s platnými právními předpisy. Nemohou být považovány za záruku vhodnosti a použitelnosti výrobku pro konkrétní aplikaci. Výrobek nesmí být používán k jiným účelům, než ke kterým je určen výrobcem. Výrobce nenese zodpovědnost za případy, kdy byl výrobek nesprávně použit.