Úspěch není klíčem ke spokojenosti, spokojenost je klíčem k úspěchu. Pokud máte rádi, co děláte, budete úspěšní (Albert Schweitzer).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úspěch není klíčem ke spokojenosti, spokojenost je klíčem k úspěchu. Pokud máte rádi, co děláte, budete úspěšní (Albert Schweitzer)."

Transkript

1 Pravidla úspěchu

2 Co je úspěch? Úspěch je uspokojivé dosažení cíle (Noah Webster). Úspěch je postupná realizace hodnotného ideálu (Earl Nightingale). Úspěch je maximální využití všech vašich schopností (Zig Ziglar). Úspěch je vytvořit si život podle svých představ (Ivo Toman). Úspěch je uskutečnění naplánovaného (Oxfordský slovník) - může být i neplánovaný? Úspěch je spojený s nějakou radostí, upokojením, dobrými pocity, se společenským postavením (nemusí být spojen s majetkem a penězi). Úspěch není klíčem ke spokojenosti, spokojenost je klíčem k úspěchu. Pokud máte rádi, co děláte, budete úspěšní (Albert Schweitzer). Výrazného úspěchu dosahuje relativně malé procento lidí (cca 5 %).

3 Okruh zájmu, okruh vlivu Některé věci (ze všech věcí na světě) tvoří náš okruh zájmu (naše práce, vztahy, děti, zábava, mobilní telefony, internet, státní zadlužení, globální oteplování, ). Pouze na část našeho okruhu zájmu máme vliv to je náš okruh vlivu. Reaktivní lidé se zaměřují spíše na svůj okruh zájmu (soustřeďují se na problémy, které nemohou ovlivnit) odebírá jim to energii, ztrácejí schopnost dosahovat svých cílů a vizí. Reaktivní jedinec má často výroky: nemohu s tím nic dělat ; jsem prostě takový, to nikdo nedovolí, kdo s tím může něco udělat?, Proaktivní lidé se zaměřují na okruh vlivu Ptají se: co já můžu dělat? - tím dosahují postupných změn, jejich okruh vlivu se rozrůstá.

4 Převzít za sebe odpovědnost Převezměte 100procentní odpovědnost za všechno za své úspěchy i za své neúspěchy, za vlastní život, za svá rozhodnutí; je třeba se vzdát všech výmluv, stížností a svalování viny na vnější okolnosti. Buďte proaktivní převezměte odpovědnost za vlastní život; náš život se odvíjí od rozhodnutí, která činíme. Uvažujte, jaké máte možnosti, co můžete rozhodnout, co změnit, Pro dosažení úspěchu je třeba mít osobní vizi a snažit se jí dosáhnout. Aktivně řešte svou nespokojenost (jen o ní planě nemluvit), snažte se zlepšit své životní podmínky.

5 Na čem závisí vaše výsledky? Respektujte rovnici: výsledek = událost + reakce Výsledek, který v životě zažijete (úspěšný i neúspěšný), záleží na vaší reakci na dřívější událost(i). a) Můžete z nedostatku dobrých výsledků obviňovat událost (ekonomiku, vládu, šéfa, manželku, spolupracovníky, ), ignorujeme zpětnou vazbu, hájíme sebezničující zvyky (necvičíme, jíme nezdravě, příliš utrácíme), neučíme se novým dovednostem. b) Můžeme měnit své reakce na události je třeba změnit myšlení, svou komunikaci, své představy, své chování jen toto vede k úspěchu!

6 Musíte změnit své reakce - Všechno, co prožíváte dnes, je výsledkem rozhodnutí, která jste učinili v minulosti (neuvažujeme vliv okolního prostředí). - Jestliže se vám nelíbí vaše výsledky, změňte svoje chování, změňte své zvyky, změňte své přátele, změňte své cíle. - Bombardujte své podvědomí pozitivními myšlenkami o svých cílech pesimismus a negativní myšlenky nás oslabují, mluvte k sobě jako vítěz (ne jako poražený), povzbuzujte se; soustřeďte se na pozitivní obraz výsledku, na svoji odvahu, sebedůvěru, klid, radost, ; (třeba i nemoc nebo výpověď z práce lze chápat pozitivně). - Neustále se mění vnější prostředí, musíme změny pozitivně přijímat, vidět je jako výzvu ke svému prospěchu, příležitost k růstu, k novým zkušenostem (nestavte se do role oběti). - Pěstujte nové návyky vedoucí k úspěchu (např. odstraňujte zapomínání, pozdní příchody, skákání do řeči, otálení s úkoly, nedokončování úkolů).

7 Změňte své vnitřní postoje - Věřte v sebe věřte, že jste schopni své cíle dosáhnout; nemějte o sobě špatné mínění; nepřipouštějte si představu, že něco nemůžete, posilujte svou sebedůvěru (za své úspěchy se chvalte a odměňujte). - Nenechte si své vize/cíle nikým vymluvit, věřte jim, nevzdávejte se jich; nejděte ale proti své povaze, proti vnitřním postojům. - Obklopte se úspěšnými lidmi a vlivnými spojenci (stáváte se podobnými těm, s nimiž trávíte nejvíc času), vyhýbejte se negativním a neúspěšným lidem (i přátelům). - Plňte na 100 procent všechno, k čemu jste se zavázali (bez výjimek) především důležité věci. - Posilujte pevnou vůli realizujte svá rozhodnutí, nevzdáváme se (sebeovládání) nejúspěšnější jsou ti, kteří umějí odložit okamžité uspokojení svých potřeb. Vůli lze posilovat překonáváním překážek (přeměňujte překážky na úkoly).

8 Změňte své chování - Opusťte vaši zónu komfortu, dřete na sobě (zavažte se k neustálému zlepšování se po malých krocích). - Připusťte si chyby a poučte se z nich; nesmí vás to odradit od vašich cílů, opakujte své pokusy při změně podmínek. - Začněte hned podnikat věci k naplnění vizí (přestaňte čekat až, využívejte šancí); začněte, i když hned nevidíte celou cestu (objeví se); nepřemýšlejte o náročnosti cesty k cíli. - Poznejte se a dělejte to, na co máte talent a co máte rád šetříte energii, jste spokojení, procházíte flow velká pravděpodobnost úspěchu; uvědomujte si svou cenu, neměňte krátkodobý úspěch za ztrátu renomé. - Žádejte zpětnou vazbu co bych měl udělat, aby se hodnocení zlepšilo? - Pište si deník písemné záznamy rekapitulují průběh dosavadní cesty, utřídíte si myšlenky, uvidíte posuny v činnosti i směr; doporučuje se zaznamenávat si převážně úspěchy (ne neúspěchy) - obdoba flow lístku.

9 Další kroky k úspěchu - Zvolte si osobní vizi a vydejte se za ní mějte vnitřní motivaci dosáhnout vizí/cílů; plňte si vizi postupně (mnoho současných cílů vyžaduje mnoho energie), vyjasněte si cestu (postup, milníky); postupujte podle priorit a hodnot (ne podle snadnosti cíle) lidé se stanovenými cíli jsou násobně výkonnější. - Denně si připomínejte, co je vaším cílem zvyšuje se tím motivace; cíle si pište na jedno místo, mějte je neustále před sebou; vizualizujte si své cíle (používejte obrázky, fotografie). - Řešte hlavně sebe nedělejme některé věci jen proto, abychom se zalíbili ostatním pracujme na svých cílech, na své spokojenosti; neřešte přízemní starosti jiných; neřešte, co nemůžete ovlivnit. - Vytrvejte plody vaší práce se nemusí objevit hned, můžou přijít i komplikace; vytrvalost by měla být smysluplná (podpořená jasnými cíli, talentem).

10 Odlišujte se - Neřiďte se všeobecně rozšířenými názory, jinak zůstane v davu průměrných, buďte nekonformní, snažte se prosadit (nebýt jako ovce v lidském stádu). - Porušujte zaběhnutá pravidla (ne zákony), buďte originálem. - Buďte originální v nápadech nebo berte nápady z jiných oborů (odlišovat se od konkurence je dobré, ale ne za každou cenu), hledejte své šance, nebojte se změn. - Není vždy nutné přijít s nápadem jako první (lepší je vytvořit zdání, že jste první). - Je třeba najít svou výhodu (jednání s lidmi, spolupráce, důslednost, aj.). - Myslet tak, abych získal výhodu proti jiným (nebýt duševně líný). - Dělejte vždy něco navíc než se očekává (nejen v práci). - Jestliže budete nadále dělat, co jste dělali vždy, budete nadále dostávat, co jste vždy dostávali (nedosáhnete úspěchu).

11 Brzdy bránící dosažení vizí/cílů - Strach ze změny nechci dělat věci jinak, než jsem zvyklý, budu muset více pracovat, - Strach ze ztráty když si půjdu za svým snem, mohu ztratit, co mám (přátele, peníze, čas na rodinu, ). - Strach z neúspěchu stejně se mi to nepodaří, strach ze selhání, z rizika, z odmítnutí, ze zesměšnění, zklamání, - Strach z reakce okolí co když se mi známí vysmějí? - Nedostatek odhodlání ještě nenastala vhodná doba (jsou nyní důležitější věci), není vhodné počasí, nemám dostatek financí, nemám vhodné prostory (nebát se překonávat překážky, averze). - Předsudky sny si mohou plnit jen klikaři, nezvládám ani každodenní povinnosti; uvědomujte si předsudky a neřiďte se jimi.

12 Další vlivy na úspěch - štěstí, náhoda, příznivé podmínky; - mít talent (sám nestačí k úspěchu, ale výrazně jej usnadní); - umět si udělat PR (public relations), zaujmout veřejnost, upoutat pozornost médií, marketing (je nutno se umět prodat); - mít charisma, schopnost ovlivňovat jiné lidi; - původ; - mužská dominance; - vzdělání; - ctižádostivost, soutěživost.

13 Co vede k neúspěchu - špatné hospodaření s časem, prokrastinace, - neschopnost odolat okamžitým uspokojením, příp. je odložit, - nedostatečná kontrola, měření a hodnocení svých cílů, - zabývat se přehnaně svou minulostí - nesoustředění se na přítomnost. - vyhýbat se duševní práci, přemýšlení, učení, - být nerozhodný, přílišné přemýšlení (po přemýšlení musíte jednat), - dobré lidské vlastnosti (pravdomluvnost a upřímnost, spoléhání se na spravedlnost, soucit, ), - podceňování (situace, konkurentů, dřívějších slabších jedinců, ), - neřízené riskování a žádné riskování, - svalování viny na jiné, kritizování jiných.

14 Co nemá vliv na úspěch - Dobré lidské vlastnosti: skromnost (lépe určitá dávka drzosti); poctivost, slušnost a etika; tolerantnost a ohleduplnost (raději určitá bezohlednost); vděčnost (nečekat vděčnost); pracovitost (sama o sobě); solidarita, charita; - tělesný stav zdraví a zdravotní postižení, věk a fyzické předpoklady (v oblastech, kde to nevadí), - velikost IQ (od určité výše), - víra v určitého boha či ateismus (náboženství může potlačovat osobní odpovědnost za výsledky). - správná životospráva (kromě extrémů).

15 Průzkum životní úspěch Co je důležité pro životní úspěch? - průzkum ve 33 zemích světa

ČLOVĚK A JEHO SEBEVĚDOMÍ

ČLOVĚK A JEHO SEBEVĚDOMÍ VY_32_INOVACE_PSY_13 ČLOVĚK A JEHO SEBEVĚDOMÍ Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření:

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI Využitelný pro měření kompetence: vedení lidí, flexibilita Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 10 minut jeden testovaný

Více

A3RIP Řízení projektů. 10. seminář. 16. a 18. 11. 2015

A3RIP Řízení projektů. 10. seminář. 16. a 18. 11. 2015 A3RIP Řízení projektů 10. seminář 16. a 18. 11. 2015 Obsah 1. role projektového manažera 2. týmová vs. pracovní skupina 3. teorie řízení / vedení lidí 4. motivace lidí 5. měkké dovednosti 6. typy chování

Více

Jak poznáme, že dítě chodí za školu

Jak poznáme, že dítě chodí za školu Jak poznáme, že dítě chodí za školu Zpravidla je těžké rozpoznat, kdy je dítě záškoláctvím ohroženo, a začít preventivně působit. Nicméně když se na dítě zaměříme, věnujeme mu patřičnou pozornost a pravidelně

Více

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček Obsah 1. Okamžitá opatření 2. Meditace a vizualizace 3. Anti-stresový program 4. Koláž života 5. Ostatní doporučení Velmi důležitou součástí léčby veškerých onemocnění je

Více

TERMÍN: 7.-8.4.2014 (VS 216) TERMÍN: 21.4.2014 (VS 217) TERMÍN: 12.-13.5.2014 (VS 218) Potřebujete posílit ženskou asertivitu v profesionální roli?

TERMÍN: 7.-8.4.2014 (VS 216) TERMÍN: 21.4.2014 (VS 217) TERMÍN: 12.-13.5.2014 (VS 218) Potřebujete posílit ženskou asertivitu v profesionální roli? MENTTORY Katalog otevřených kurzů 2014 Diversity Management * Komunikační dovednosti* Manažerské dovednosti * Telefonické dovednosti Menttory, Hájkova 1676/6, Praha 3 www.menttory.cz / e-mail: info@menttory.cz

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

Etika v sociální práci

Etika v sociální práci Etika v sociální práci Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Etika v sociální práci Obsah 1. Úvod 2. Základy

Více

Trpíte kortikofobií? Kortikosteroidy v léčbě alergických chorob. Kortikosteroidní léky

Trpíte kortikofobií? Kortikosteroidy v léčbě alergických chorob. Kortikosteroidní léky » Odstraněním opakovaných atak těchto chronicky probíhajících chorob se výrazně zvýšila kvalita života pacientů, pobyty v nemocnici se staly výjimkou a snížilo se procento nepříznivých komplikací.» nadledvina

Více

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení 1. Každého semináře se v rámci modulu 1 12 bude účastnit 18 osob. Semináře v rámci modulu č. 13 se bude účastnit 10 osob. Účast

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Hogan Personality Inventory

Hogan Personality Inventory Hogan Personality Inventory Profesní diagnostika osobnosti Jan Novák Zpracováno na základě Hogan Personality Inventory. Copyright 2002, HOGAN Assessment Systems Inc. Všechna práva vyhrazena. Společnost

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 2012 VYCHOVÁVAT MLÁDEŽ KE SPRAVEDLNOSTI A K MÍRU

POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 2012 VYCHOVÁVAT MLÁDEŽ KE SPRAVEDLNOSTI A K MÍRU POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 2012 VYCHOVÁVAT MLÁDEŽ KE SPRAVEDLNOSTI A K MÍRU 1. Počátek nového roku, který je Božím darem lidstvu, se pro mne stává výzvou adresovat

Více

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Tomáš Činčala Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Ostrava 2014 1 Copyright Tomáš Činčala, 2009 2014 ISBN 978-80-85624-87-8 2 Většina z nás chce být bohatá a úspěšná. Nestačí

Více

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP ZÁKLADNÍ INFORMACE Dotazník GPOP vychází z následujících předpokladů: Rozdíly v osobnosti se projevují různými sklony, resp. preferencemi. Různé sklony

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Petra Koťátková

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Petra Koťátková EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Proč mít podnikatelský plán Jednotlivé části podnikatelského plánu Konkrétní příklady

Více

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Naše dítě školákem Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Školní rok 2015 2016 Moje školní desatero: 1. Vím, jak se jmenuji jménem i příjmením a znám jména svých rodičů 2. Umím se obléknout i převléknout

Více

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra Dětskou soutěž pořádá: Odbor tisku a public relations V Praze dne 30. března 2016 Cíl projektu

Více

Dodržování etických principů při práci chůvy a vedení dítěte k morálním hodnotám

Dodržování etických principů při práci chůvy a vedení dítěte k morálním hodnotám EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Výukový kurz pro chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky je finančně podpořen Evropským sociálním fondem v rámci realizace projektu č. CZ.2.17/2.1.00/37094 s názvem Udržení

Více

Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová

Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová Prezentační a rétorické dovednosti Schopnost prezentovat svou osobu se sebedůvěrou a sebejistotou Schopnost vlastního úsudku Schopnost empatie

Více

Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A ROZPOČTEM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A ROZPOČTEM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Pracovní sešit Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A ROZPOČTEM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY TIME MANAGEMENT Pro společnost RABAT ČR, a.s. dne

Více

Od kolébky do hrobu aneb Klienti v dlouhodobé substituční léčbě

Od kolébky do hrobu aneb Klienti v dlouhodobé substituční léčbě Od kolébky do hrobu aneb Klienti v dlouhodobé substituční léčbě Pavlovská, Amalie, Skořepová, Hana, Minařík Jakub, Audrlický Jan, Kalina, Kamil CADAS SANANIM Centrum ambulantní detoxifikace a substituce

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Etický kodex. zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p.

Etický kodex. zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p. Příloha č.6 Pracovního řádu 01/2013 Etický kodex zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p. 1. Poslání Lesy České republiky s.p. (dále jen LČR nebo též podnik) se tímto etickým kodexem hlásí k definovaným

Více

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová DUCHOVNÍ ANTIDEPRESIVUM aneb Jak nezobat pilule a být v pohodě Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová, 2011

Více

Dítě a jeho svět Blanka Jiskrová. Dítětem v karlovarské hokejové přípravce

Dítě a jeho svět Blanka Jiskrová. Dítětem v karlovarské hokejové přípravce Dítě a jeho svět Blanka Jiskrová Dítětem v karlovarské hokejové přípravce ovlivňovat malé dítě je jako vtiskovat stopy do vyhlazeného písku Každý člověk prochází určitými stadii vývoje, postupně dozrává

Více

Ing. Věra Klosová. Motto, které svým účastníkům často připomínám:

Ing. Věra Klosová. Motto, které svým účastníkům často připomínám: Ing. Věra Klosová Věk: 43 let Bydliště: Mladá Boleslav Děti na škole: dcera ve 3.A. Pracuji jako samostatná lektorka se zaměřením na tzv. měkké dovednosti. Zaměřuji se především na Komunikační dovednosti,

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. tabulí

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. tabulí METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu - 2. stupeň

OBČANSKÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu - 2. stupeň OBČANSKÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu - 2. stupeň Obsahové, časové a organizační zařazení Předmět Občanská výchova je realizován v 6., 7. A 9. ročníku 1 hodinu týdně. Výuka probíhá v kmenové nebo multimediální

Více

1 Ústav managementu, email: mracek@fbm.vutbr.cz

1 Ústav managementu, email: mracek@fbm.vutbr.cz P R O FESIONÁL V MARKE TINGU Ing. Pavel Mráček 1 A B S T R A K T Článek se zabývá tématem marketingu, resp. tím, jaký by měl být správný člověk v marketingu. Je zde uvedeno čím vším by se měl zabývat a

Více

Jak ZÍSKAT. hodinu. denně. garantováno. Michael Heppell

Jak ZÍSKAT. hodinu. denně. garantováno. Michael Heppell Jak ZÍSKAT hodinu denně garantováno Michael Heppell Jak ZÍSKAT hodinu denně Michael Heppell Jak ZÍSKAT hodinu denně MICHAEL HEPPELL Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena.

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, okr. Benešov, tel.: 323 647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz, www.zspysely.estranky.cz Školní vzdělávací program pro školní

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -9. modul Dobré finanční návyky

Finanční gramotnost pro SŠ -9. modul Dobré finanční návyky Modul č. 9 Ing. Miroslav Škvára O financích O financích Svět financí určitě není vůbec jednoduchý. Ale pokud budete dodržovat určitá pravidla a zvyknete si je používat, budete úspěšní. Každý z vás má určité

Více

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí 7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí symbolickému způsobu vyjadřování v jazyce Bible a v jazyce

Více

Čtení dětem. Závěrečná zpráva. Březen 2015

Čtení dětem. Závěrečná zpráva. Březen 2015 Čtení dětem Závěrečná zpráva Březen 15 Velikost místa bydliště Vzdělání Kraj Věk Pohlaví Struktura vzorku: reprezentativní vzorek populace ČR 1 až 65 let Muž 4 Hlavní město Praha 11 Žena 52 Středočeský

Více

Úvod 5. Desatero úspěšného benefitu aneb jak na to 7. 1. Zmapujte si nabídku benefitů a potřeby ve firmě 8

Úvod 5. Desatero úspěšného benefitu aneb jak na to 7. 1. Zmapujte si nabídku benefitů a potřeby ve firmě 8 Obsah Úvod 5 Desatero úspěšného benefitu aneb jak na to 7 1. Zmapujte si nabídku benefitů a potřeby ve firmě 8 2. Zvažte formu nově zaváděného benefitu 10 3. Zajistěte benefit personálně 12 4. Připravte

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Z německého originálu Selbstcoaching für frauen, Wie sie sich in schlechten zeiten motivieren vydaného nakladatelstvím Kösel Verlag GmbH & Co, München

Více

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A.

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A. Psychologie ve sportu Kateřina Kantová M.A. et M.A. Basketbalová legenda Kareem Abdul-Jabbal řekl: Vaše mysl je to, co ovládá vše ostatní. A Novak Djokovic to doplnil: Mezi top 100 hráči světa, není tak

Více

Kritéria pro hodnocení pracovníků

Kritéria pro hodnocení pracovníků Kritéria pro hodnocení pracovníků Srpen 2012 Kritéria pro hodnocení pracovníků Srpen 2012 Dokument byl vypracován skupinou odborných konzultantů KA 02 ve složení: Lucie Jindrová, Martina Heřmanová, Martin

Více

Management I manažerské kompetence, obecné principy manažerské práce

Management I manažerské kompetence, obecné principy manažerské práce Management I Ing. Miroslav Mašlej, Ph.D. miroslav.maslej@unob.cz Obsah 1. Manažerské kompetence 2. Manažerské principy 3. Závěr 2 1. Manažerské kompetence Manažerské kompetence Neschopný vs. Nekompetentní

Více

Program Podnikání 2. týden. Peněžní

Program Podnikání 2. týden. Peněžní Program Podnikání 2. týden Peněžní alchymie Tento týden se podíváme na peníze. Toto je podle mně tak naprosto zásadní téma, že je hned jako druhé v našem programu. Přála bych si, abych věděla to, co dnes,

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Komunikace se zákazníkem

Komunikace se zákazníkem EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Komunikace se zákazníkem PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Mgr. Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Efektivní způsoby komunikace se zákazníkem (email, telefon, osobní

Více

Most do páté dimenze. Tattatuo. Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Tattatuo. Prosinec 2013

Most do páté dimenze. Tattatuo. Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Tattatuo. Prosinec 2013 Motto: Důležité je naladit svou duši na původní ideu Zdroje. Prosinec 2013 Stránka 1 I. Úvodní text Milí přátelé, zdá se mi to neskutečné, že máme opět Vánoce přede dveřmi a že rok 2013 končí. Pro každého

Více

Generální úklid mozku - zjednodušme si život. První krok proto, abyste od života získali to, co chcete, je rozhodnout se, co to je.

Generální úklid mozku - zjednodušme si život. První krok proto, abyste od života získali to, co chcete, je rozhodnout se, co to je. Generální úklid mozku - zjednodušme si život První krok proto, abyste od života získali to, co chcete, je rozhodnout se, co to je. (Ben Stein) Zjednodušme si život Lektor a kouč Michaela Tetzeli Cíle Inspirací

Více

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY Ing. Petra Palasová TŘI OKRUHY I. Proč je toto téma v pedagogické praxi důležité II. Sebeprezentace III. Techniky SYSTÉM PRÁCE - TEORIE - PRAXE - ÚKOLY

Více

Strategický management

Strategický management Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Strategický management Matice hodnocení strategické pozice SPACE Chvála Martin ME, 25 % Jakubová Petra ME, 25 % Minx Tomáš

Více

Péče o klienta jako umění budování obchodního vztahu I. Mgr. Jitka Dobešová 18.11.2013

Péče o klienta jako umění budování obchodního vztahu I. Mgr. Jitka Dobešová 18.11.2013 Péče o klienta jako umění budování obchodního vztahu I. Mgr. Jitka Dobešová 18.11.2013 Cílem tréninku je osvojit si pravidla pro komunikaci s klientem předcházet možným nedorozuměním posilovat schopnost

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 Základy marketingu Přednášky pro Vysokou školu finanční a správn vní Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 1 Přednáška 1: Definice marketingu Trocha historie: Snaha minimalizovat riziko, které je spojeno se vstupem

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Správné lidi, ve správný čas, na správná místa Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 1: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

Více

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením II Materiály pro účastníky projektu Klíčová aktivita 04 Skupinové vzdělávací a motivační

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Č.j.: 81/2014/RE Spisový znak: C4 Skartační znak: A/5 Platnost:

Více

PSYCHOHYGIENA. Duševní hygiena Soubor preventivních zásad, jejichž dodržování napomáhá duševnímu a tělesnému zdravíčlověka

PSYCHOHYGIENA. Duševní hygiena Soubor preventivních zásad, jejichž dodržování napomáhá duševnímu a tělesnému zdravíčlověka PSYCHOHYGIENA Duševní hygiena Soubor preventivních zásad, jejichž dodržování napomáhá duševnímu a tělesnému zdravíčlověka Obecné zásady: Tělesné životospráva, spánek, odpočinek, výživa, cvičení, Duševní

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Dům dětí a mládeže, Bílovec, Tovární 188, příspěvková organizace Školní vzdělávací program Obsah: 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika zařízení 3. Charakteristika a cíle vzdělávacího programu 4. Formy

Více

Kreativní psaní a jeho specifika

Kreativní psaní a jeho specifika Kreativní psaní a jeho specifika MUP, PhDr. Martin Groman, Ph.D. Dnešní téma Proč nefunguje arogance, zveličování, křik a vůbec všechny laciné triky Mluvili jsme o tom už minule V kreativním psaní nefungují

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

Most do páté dimenze. Tattatuo. To, v jakém jste životním postavení, není nic jiného, než v jakém stavu je vaše mysl." Září 2012

Most do páté dimenze. Tattatuo. To, v jakém jste životním postavení, není nic jiného, než v jakém stavu je vaše mysl. Září 2012 Motto: To, v jakém jste životním postavení, není nic jiného, než v jakém stavu je vaše mysl." Dr. Wayne W. Dyer Září 2012 Stránka 1 Milí přátelé, Tak už máme skoro po létě a věříme, že jste si letos, stejně

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Obecné informace pro uživatele a administrátory dotazníku. Kariérový kompas

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Obecné informace pro uživatele a administrátory dotazníku. Kariérový kompas UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obecné informace pro uživatele a administrátory dotazníku Kariérový kompas 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE O DOTAZNÍKU Dotazník Kariérový kompas sleduje osm dílčích škál v oblasti pracovní motivace:

Více

Práce ve studentské organizaci a osobnostní charakteristiky studentů. Zuzana Ježková Akademické centrum studentských aktivit. Prosinec 2011, POSED

Práce ve studentské organizaci a osobnostní charakteristiky studentů. Zuzana Ježková Akademické centrum studentských aktivit. Prosinec 2011, POSED Práce ve studentské organizaci a osobnostní charakteristiky studentů Zuzana Ježková Akademické centrum studentských aktivit Prosinec 2011, POSED Proč jsme se do toho pustili Otázky před výkopem Diplomová

Více

Mediálně komunikační vzdělávání

Mediálně komunikační vzdělávání Mediálně komunikační vzdělávání Základní osnova kurzu Mediálně komunikačního vzdělávání bude pokrývat zejména níže uvedená témata, způsoby vzdělávání a okruhy. Ze zpětné vazby účastníků manažerského a

Více

INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA

INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Petra Koťátková, Lenka Omelková Inspirace k podnikání Co je cvičná firma, obsah kurzu, trocha

Více

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů.

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů. Kněžské zrcadlo Naše moderní pedagogika je stále ještě specializována na zpracování slabin. Kdo je ve škole slabší v matematice, učí se ji tak dlouho, dokud není slabý i v jazycích. Chytřejší by - podle

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

PSYCHOLOGIE PR O DEJE. Karl F. Gretz. Steven R. Drozdeck ČESKÁ SPORITELNA 8.5. i-r,

PSYCHOLOGIE PR O DEJE. Karl F. Gretz. Steven R. Drozdeck ČESKÁ SPORITELNA 8.5. i-r, . PSYCHOLOGE PR O DEJE Karl F. Gretz. Steven R. Drozdeck.s i-r, ČESKÁ SPORTELNA 8.5. VCTORA PUBLSHNG f ;. 3 OBSAH.!... Predmluva, 13 : Úvod, 15 ODDíL \ JAK ZAčír, 19

Více

Prevence a řešení šikany informace pro rodiče Mgr. Milena Valentová školní metodička prevence ZŠ Hranice, Struhlovsko CO je to šikana? Druh agrese JAKÉ jsou její projevy? nadávky, posmívání ponižování,

Více

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si.

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si. MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Prosinec 201 3 Ročník 9 Číslo 1 3 Milí farníci, sestry a bratři, adventní čas spěje k svému dovršení. Brzy oslavíme narození Ježíše Krista. Žasneme nad velikým tajemstvím, že

Více

ASPEKTY SPOLUPRÁCE U3V S DOMOVY PRO SENIORY

ASPEKTY SPOLUPRÁCE U3V S DOMOVY PRO SENIORY ASPEKTY SPOLUPRÁCE U3V S DOMOVY PRO SENIORY Současné možnosti vzdělávání seniorů kluby aktivního stáří akademie třetího věku univerzity volného času velké množství soukromých organizací i neziskových institucí,

Více

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ 1. ČÁST ÚDAJE PŘI VSTUPU DO PROJEKTU Tento dotazník slouží k zjištění přínosů účasti v projektech financovaných z Operačního programu Zaměstnanost, které jsou

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_13_STARSI_SKOLNI_VEK

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI TOMÁŠ BARČÍK

ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI TOMÁŠ BARČÍK ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI TOMÁŠ BARČÍK ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI Obsah Předmluva 13 Úvod 15 Kapitola 1: Úspěšní a neúspěšní lidé 17 Charakteristika úspěšných a neúspěšných lidí 17 Využívejte zdroje 40

Více

Nové trendy a český trh public relations. Jiří Nosek GfK Czech, s.r.o.

Nové trendy a český trh public relations. Jiří Nosek GfK Czech, s.r.o. PR SUMMIT 2013 Nové trendy a český trh public relations Jiří Nosek GfK Czech, s.r.o. Charakteristika výzkumu CÍL VÝZKUMU Zmapování názorů PR profesionálů na aktuální vývoj oboru public relations v České

Více

Úloha marketingu v řízení organizace

Úloha marketingu v řízení organizace Úloha marketingu v řízení organizace Nákupní rozhodování, segmentace, zákazník Spotřebitelské chování Je proces, kdy jednotlivci nebo skupiny vybírají, nakupují, používají a zbavují se zboží, služeb nebo

Více

jestli existují další.

jestli existují další. Takže, breatharián, syrová Jsou ještě Jestli existují další Q, strava, waterián, cokoli budete, budete-li se s tím cítit dobře, prosím, udělejte to, ale nezapomínejte meditovat na Světlo a Zvuk, protože

Více

Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení.

Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení. Vedení lidí Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení. Tato funkce zahrnuje schopnost, dovednost

Více

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky:

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky: FAQ 2016 Odpovědi na často kladené otázky: Co to je "Prezentiáda?" Prezentiáda 2016 je již sedmý ročník soutěže v prezentačních dovednostech. Zúčastnit se mohou až čtyři dvou nebo tříčlenné týmy z jakékoli

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Ve své seminární práci bych se chtěla zabývat homosexuální minoritou, jejím postavením ve společnosti a registrovaným partnerstvím.

Ve své seminární práci bych se chtěla zabývat homosexuální minoritou, jejím postavením ve společnosti a registrovaným partnerstvím. Seminární práce zpracovaná v rámci cyklu seminářů Ženská práva jsou lidská práva pořádaného Nezávislým sociálně ekologickým hnutím (NESEHNUTÍ Brno) http://zenskaprava.ecn.cz/ Název: Společnost a registrované

Více

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní.

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní. Jsem dokonalý takový, jaký jsem. Odkládáme-li lásku k sobě samým na dobu, kdy budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme dokonalí právě tady a právě nyní. Nejsem ani příliš mnoho, ani příliš málo. Nikomu

Více

9,1 styl: KONTROLA (naøizovat a ovládat)

9,1 styl: KONTROLA (naøizovat a ovládat) 9,1 styl: KONTROLA (naøizovat a ovládat) 4 Kapitola Pøehled 9,1 styl pøedstavuje pravý dolní roh møíky (obr. 4-1). Tato osoba 27 projevuje vysoký stupeò zamìøení na výsledky, ale malé zamìøení na lidi.

Více

Školní zralost B1.34 ROZDÍLY V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ ZÁKLADNÍ INFORMACE O ROZDÍLECH V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ

Školní zralost B1.34 ROZDÍLY V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ ZÁKLADNÍ INFORMACE O ROZDÍLECH V SOCIÁLNÍM CHOVÁNÍ Školní zralost P H D R.V ÁCLAV M ERTIN,P RAHA Původně vstupovaly do povinného vzdělávání všechny děti podle kalendářního věku, a jestliže některé z nich v první třídě neprospívalo, mělo se více snažit

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Jaká je moje motivace?

Jaká je moje motivace? Nástroj pro plánování sociálního podnikání Fáze 1: Počáteční nápad a vize Fáze 1: Počáteční nápad a vize Téma 1: Osobní předpoklady pro podnikání Jaká je moje motivace? Existuje mnoho důvodů, proč se chce

Více

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ PLATNOST OD 1. ZÁŘÍ 2011 Obsah 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Charakteristika zařízení...3 1.3 Konkrétní cíle vzdělávání...3 1.4 Délka

Více

Budování zpětných odkazů

Budování zpětných odkazů Budování zpětných odkazů KAPITOLA 5 V této kapitole se dozvíte: Jak se budují odkazy Kam je vhodné umisťovat odkazy Jaké jsou typy odkazů Proč se nezabývat rankem stránek Co je nutné vědět z technického

Více

Úvod do Retail Summitu 2012: Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR

Úvod do Retail Summitu 2012: Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR Úvod do Retail Summitu 2012: Zdeněk Juračka, prezident SOCR ČR Vážené dámy, vážení pánové a vidím-li tady televizní kamery, pak rád zdravím i diváky televize ČT 24, dovolte mi, abych z pověření organizátorů

Více

Odměny a tresty. Miniskripta pro RK DRaK light 2011. Jak připravit program podle stezky DRaK light 2011-12

Odměny a tresty. Miniskripta pro RK DRaK light 2011. Jak připravit program podle stezky DRaK light 2011-12 Odměny a tresty Miniskripta pro RK DRaK light 2011 Autorita Slovo autorita (z latinského augere růst, posílit, podpořit, uplatnit) označuje osobu, jejíž rozhodnutí ostatní členové skupiny obvykle následují.

Více

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán Datum narození Třída Bydliště Školní rok Rozhodnutí o povolení vzdělávání podle IVP ze dne Zdůvodnění (informace o schopnostech, důvody

Více

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem.

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem. INTRO Založit si facebookový profil nic nestojí, proto to dříve či později udělá každá druhá firma, neziskovka nebo živnostník. Hned po webových stránkách je dnes v Česku Facebook nejběžnější online platformou.

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem?

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? Realizace semináře je hrazena z prostředků OPPA v rámci Projektu podpory rodičů při slaďování pracovního a rodinného života se zaměřením na region Praha 11 Benjaminek

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více