OKÉNKO DO ŠKOLNÍ DRUŽINY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OKÉNKO DO ŠKOLNÍ DRUŽINY"

Transkript

1 OKÉNKO DO ŠKOLNÍ DRUŽINY Ve školní družině se v prosinci také nezahálelo. Na děti čekalo tradiční ježdění na lopatách na stráni za zahrádkářskou kolonií. Podmínkou bylo vhodné oblečení a dobrá nálada, Odpoledne si všichni krásně užili a i když je trochu potrápili mrazíci-čertíci, nenechal si nikdo to báječné odpoledne zkazit. Děti také pro rodiče vyráběly vánoční přáníčka a už se všichni moc těší, jak se budou rodičům líbit.

2 INFORMACE Naší školu a všechny její žáky a žáčky, navštívili začátkem prosince Mikuláš, anděl a čertík. Na jejich nadílku se všichni moc těšili a nikdo se nebál. A když, tak jen trošičku navštívily obě přípravné třídy společně s MŠ Krajskou knihovnu. Byla pro ně připravena pohádka a na děti dokonce čekaly drobné dárečky. Všem se v knihovně moc líbilo a těší se na příští setkání čekalo na PTA, PTB a MŠ velké vystoupení v obchodním centru Varyáda. Děti předvedly krásná vánoční pásma a sklidily obrovský úspěch se naše přípravné třídy a MŠ vydaly do domova důchodců ve Staré Roli, aby dědečky a babičky potěšily vystoupením s vánoční tematikou se také konala netradiční vánoční besídka tříd PTB a MŠ. Obě třídy předvedly rodičům, ale i prarodičům pásmo s vánoční tematikou. Poté děti předaly rodičům vlastnoručně vyrobené dárky, ale ani ony nepřišly zkrátka. Čekalo na ně totiž pod stromečkem spoustu krásných dárečků. Pak si všichni společně zazpívali koledy a poseděli u slavnostně vyzdobeného stolu, který se jen prohýbal pod tíhou cukroví je v domově důchodců vystřídala V.A s panem učitelem Maturou. Žáci měli připravené pěvecké vystoupení s hudebním doprovodem, který obstaral multiinstrumentalista, pan učitel Matura pak PTA, PTB a MŠ čekal návštěva muzea v Nejdku. Krásná atmosféra tohoto místa naplnila všechny děti i paní učitelky vánoční náladou.

3 Zájmový den Datum: Místo: Škola čar a kouzel ve Svahovicích Studentům studia kouzel bylo oznámeno, ţe ve Svahovicích je počítáno s otevřením čtyř studijních kolejí, - Nebelvír - Havraspár - Mrzimor - Zmijozel do kterých byli noví adepti studia rozděleni v úvodu dne losem z magického klobouku. Aby se jednotliví členové kolejí mohli stát řádnými studenty školy, museli úspěšně splnit čarodějnou zkoušku sloţenou z 8 kouzelnických oborů. 1. úkol bylo třeba nalézti ukrytý kouzelný klíč, kterým bylo moţno otevřít tajné dveře do chodby protkané pavoučí sítí, aby účastnící mohli podstoupit druhý z úkolů, museli touto sítí bez úhony svojí i sítě prolézti. 2. úkol - druhá zkouška spočívala ve zdárném přechodu suchou nohou přes posvátné jezero, které obývali jezerní lidé. Jediná lávka vedoucí přes toto jezero, poté co na ni účastníci zkoušky vstoupili, dala se samovolně do pohybu, kdy nejrůznějšími zdvihy a rozšiřováním znemoţňovala jednoduchý postup přes jezero. 3. úkol kaţdé z druţstev na tomto místě muselo prokázat svou estetickou vyspělost, kdyţ muselo vyzdobit svou čarodějnou hůlku pomocí nejrůznějších přírodním i nepřírodních materiálů. 4. úkol na tomto stanovišti profesorka McGonagallová pomocí jednoho z nejtěţších kouzel odebrala všem studentům školy kouzel hlas a jejich úkolem zde bylo pomocí posuňků přesadit kouzelné květiny do připravených truhlíků. Poté, co toto vykonali, byl jim hlas profesorkou navrácen a studenti si měli rozvzpomenout na kouzelné byliny, které na školním pozemku ve Svahovicích rostou. 5. úkol další úlohou bylo namalovat postavy z filmu Harry Potter postavy Hipogryffa a Skřeta. 6. úkol spočíval v úspěšném sloţení třech zaklínadel ( Avada Kedavra, Krucio, Imperius ) 7. úkol předposlední zkouškou bylo zjistit přesný recept k přípravě kouzelného čaje proti nachlazení a jeho výrobu z připravených ingrediencí. 8. úkol nejtěţší zkouška čekala na budoucí studenty ve sklepeních a podzemních chodbách školy ve Svahovicích. Cesta do podzemí byla spoře osvětlena hořícími svícemi, přičemţ v temných zákoutích těchto chodeb číhala na studenty lecjaká překvapení z říše strašidel a duchů. Pouť školním podzemím byla zakončena v korunním sále profesora Snapea, kde studenti museli předat čarodějný index se záznamem úspěšně splněných úloh, hůlku čarodějnou.

4 Mikulášská nadílka ve SVA Mikuláš, čerti a andělé ani letos na malé děti z prvního stupně nezapomněli a přinesli jim malou mikulášskou nadílku. Někteří malí nezbedové se trochu báli a snaţili se napravit své prohřešky alespoň básničkou nebo písničkou a slibem, ţe uţ budou hodní. Ţáci z deváté třídy, kteří navázali na loňskou tradiční akci, nazvanou Děti dětem, se celý týden pečlivě připravovali. Náročný byl nákup velkého mnoţství sladkostí pro děti z celé školy, také balení dárečků a nakonec i příprava masek a kostýmů. Chválím všechny ţáky, kteří se na přípravě nadílky podíleli, ať byli v kostýmech nebo bez nich. Právě díky nim se tato hezká tradice mohla uskutečnit a malé děti na Mikuláše a čerty nečekaly zbytečně. Několik fotografií je v galerii Vánoce a Mikuláš. Mgr. Jana Dřímalová CO SE DĚJE V II.A Přípravu na Vánoce začali žáci II. A návštěvou Krajské knihovny, kam se vydali společně s prvňáčky. Dozvěděli se mnoho zajímavého o Vánocích a vánočních zvycích, poslechli si vánoční pohádku a prohlédli vánoční výzdobu. Do Městské knihovny napsali svá přání do soutěže Dopis pro Ježíška. V keramické dílně modelovali a vykrajovali hliněné ozdoby na stromeček a z kašírované hmoty vyrobili svícen pro maminku. Připravili si pásmo básniček a koled a vystoupili s ostatními třídami na Adventním koncertě ve Varyádě. Ještě je čeká vánoční besídka. Těší se na dárečky a ochutnávku cukroví. Pro Časopejsek zapsali žáci II.A s paní učitelkou H.Matějíčkovou

5 BOREC NAKONEC Borci nakonec se v tomto měsíci stávají Nika Johnova a Dominik Zahradník za jejich úspěch v oddílových přeborech Mikulášské závody. Časopejsek oběma gratuluje a přeje mnoho nejen sportovních úspěchů i v dalších měsících.