E-book

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "www.diatips.cz E-book"

Transkript

1

2 O B S A H 2 Ú V O D...5 BAZALKA...6 KOPR MAJORÁNKA..18 MÁTA.23 MEDUŇKA 32 OREGANO - DOBROMYSL..37 ROZMARÝN. 42 ŠALVĚJ.50 TYMIÁN...55 RADY A TIPY NA ZÁVĚR. 61

3 Je to vytrvalá plevelná bylina s charakteristickou aromatickou vůní a příjemně chladivou pachutí. Tlumí a odstraňuje křeče v trávicím traktu, zmírňuje nadýmání, působí desinfekčně a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a chuť k jídlu. Má výrazné aroma, které se uplatní při přípravě ovocných a zeleninových salátů i kokteilů. Dodává chuť sladkým pokrmům i zmrzlině. Koření vhodné do jehněčího a rybího masa.

4 Palačinky s mátou a jahodovým sorbetem Suroviny: Na palačinky: ½ l mléka, 1 vejce, špetka soli, 8 lžic hladké mouky, lžička cukru, olej na smažení. Na náplň: 250 g sýra ricotta, 1 lžíce medu, hrst čerstvých mátových listů. Na přelití: ½ kg čerstvých jahod, 2 lžíce cukru moučka, šťáva z půl citronu, 3 lžíce ovocného likéru. Nejprve připravíme těsto na palačinky a necháme je zaležet. Pak v mixeru připravíme sorbet z jahod a ostatních přísad a dáme ho vychladit. Z ricotty (nebo tvarohu) umícháme sladkou náplň do palačinek. Na rozpálené pánvi usmažíme palačinky, které naplníme připravenou náplní a přelijeme sorbetem z jahod. Lívanečky s mátou a čokoládou Suroviny: 1 hrnek pšeničné mouky (lze smíchat i s moukou celozrnnou), 1 lžička prášku do pečiva, 1 hrnek mléka nebo mléko zředěné vodou, 1 vejce, špetka soli, 50 g kvalitní hořké čokolády, nať máty peprné. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, špetku soli. Do směsi s moukou vlijeme polovinu mléka a pořádně promícháme. Pak přidáme celé vejce a zbytek mléka, promícháme a vmícháme na malé kousíčky nakrájenou čokoládu. Nakonec otrháme lístky máty a do těsta je najemno nakrájíme. Z těsta smažíme na pánvičce nebo na lívanečníku lívance, které podáváme s máslem a medem nebo s cukrem se skořicí.

5 Míchaný zeleninový salát s balkánem a mátou Suroviny: 1 velká okurka, 1 zeleninová paprika, 2 rajčata, kytička natě z máty, lžička olivového oleje, špetka soli, šťáva z půl citronu, cayenský pepř, lžička medu, hrst vyloupaných vlašských ořechů, hlávkový salát, 100 g balkánského sýra. Dvě třetiny mátových lístků rozmixujeme s olejem, ořechy, citronovou šťávou, cayenským pepřem a medem. Omytou okurku a očištěný paprikový lusk nakrájíme na jemné kostičky a promícháme s mátovou zálivkou. Z omytých rajčat vyřízneme stopku, dužinu nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře, na ně navršíme okurku s paprikou a zálivkou, ozdobíme zbylými mátovými lístky a olivami. Přidáme natrhané listy hlávkového salátu a sýr nakrájený na kostičky. Okurkový salát s mátou a česnekem Suroviny: 1 salátová okurka, 150 g hustého bílého jogurtu, máta, šťáva z půl citronu, 1 stroužek česneku, sůl, bílý pepř, mletý koriandr, 1 lžíce olivového oleje. Nasekáme nebo rozetřeme česnek, nakrájíme mátu, zalijeme olejem a vmícháme do jogurtu. Ochutíme šťávou z citronu, solí, pepřem a koriandrem. Okurku oloupeme, odstraníme jadérka a nakrájíme na kostky. Smícháme s ochuceným jogurtem. Vychladíme a podáváme jako předkrm nebo samostatné jídlo.

6 Pikantní mátové kuře Suroviny: 1 celé kuře, lžička soli, lžička cukru, 1 lžíce oleje, pepř, římský kmín, kousek zázvorového kořene, bobkový list, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, šťáva z půl citronu, nať máty peprné. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8 kusů. Ve hmoždíři rozdrtíme černý pepř, římský kmín, pokrájený zázvor a česnek. Na rozpálenou pánev s olejem vhodíme všechno koření z hmoždíře, přidáme bobkový list a chvíli na mírném ohni opékáme, aby se uvolnily chutě. Naporcované kuře opečeme na rozvoněném koření z každé strany pěkně dozlatova. Přidáme lžičku hnědého krystalového cukru a mícháme, aby se cukr zkaramelizoval. Pak vhodíme na pánev pokrájená rajčata, nasekanou mátu peprnou, citrónovou šťávu a kuře osolíme podle chuti. Přilejeme asi 2 dl vody, pánev přikryjeme a necháme dusit 40 minut. Marináda na kuřecí nebo jehněčí maso Suroviny: malý svazek máty peprné, 4 stroužky česneku, 1 lžíce kremžské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 citróny, sůl, pepř. Prolisovaný česnek smícháme s hořčicí, olejem, šťávou z 1 citrónu a nasekanou mátou. Do masa uděláme zářezy, potřeme ze všech stran marinádou a necháme přes noc marinovat. Pak maso osolíme a pečeme v troubě. Marináda Mojito Suroviny: 1 stroužek česneku, ½ cibule, ½ pomeranče, ½ limety, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky sušeného oregana, 1 lžíce nasekané natě čerstvého koriandru(dá se vynechat), 2 lžičky nasekané natě čerstvé máty. V misce smícháme najemno posekaný česnek a cibuli, přidáme 1 lžíci oleje, pomerančovou a limetovou šťávu. Přidáme ostatní ingredience a vše rozmixujeme. Marináda vydrží v ledničce i po 2 týdny.

7