Mgr. Zuzana Chabadová Mgr. Marie Kameníková. Vydra říční. Český nadační fond pro vydru

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mgr. Zuzana Chabadová Mgr. Marie Kameníková. Vydra říční. Český nadační fond pro vydru"

Transkript

1 Mgr. Zuzana Chabadová Mgr. Marie Kameníková Vydra říční Český nadační fond pro vydru

2 Projekt "Osvětou a vzděláváním od konfliktu k toleranci" EHP fondů Podpořen v rámci prioritní oblasti: Ochrana životního prostředí a klimatické změny prostřednictvím Fondu pro nestátní neziskové organizace; zprostředkovatelem je Nadace pro rozvoj občanské společnosti a Nadace Partnerství Podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů Záměrem projektu je pomocí dialogu a prostřednictvím různých aktivit přispět ke vzájemnému pochopení, respektu, toleranci a snížení napětí mezi zájmem chránit některé konfliktní druhy živočichů a zájmy subjektů hospodařících v krajině Délka projektu: Celkové náklady projektu: Kč, výše grantu: Kč Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

3 Historie výskytu vydry říční v ČR do poloviny 19. století rozšířena v celé ČR změny v areálu i početnosti v 2. polovině 19. století a v 20. století dotazníková akce (Anděra a Kokeš): na 40% území na 29 % území Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

4 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

5 Dokonalé přizpůsobení k pobytu ve vodě tvar těla nohy s plovacími blánami ve vodě bez nadechnutí 60 s Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

6 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Adaptace na pobyt ve vodě srst s izolační vrstvou vzduchu

7 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Adaptace na pobyt ve vodě Smyslové orgány umístěné v jedné rovině

8 Rozmnožování a mláďata solitérní kumulace jedinců v čase nízké dostupnosti potravy páření v průběhu celého roka, nejvíce na jaře období námluv: 2 týdny doba březosti: 63 dnů 1 4 mláďata, samice o ně pečuje sama Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

9 Rozmnožování a mláďata narozené mláďata slepé a zranitelné mateřské mléko tučné ve 2 měsících: poznávání okolí, přijímání masité potravy v 4 měsících: vydávají se s mámou na lov potravy a jsou schopné ulovit rybu Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

10 Rozmnožování a mláďata ve věku 8 měsíců až 1 roku samice vyhání mláďata z domovského okrsku pohlavní dospělost: v 24 měsících, v 18 měsících Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

11 Potrava na vrcholu potravního řetězce potravní oportunista hlavní složka ryby obojživelníky plazi savce ptáky (vodné) korýši, měkkýše (škeble) hmyz Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

12 Potrava denní spotřeba: 0,4 0,9 kg potravy v zimě i 1,5 kg potravy nejčastěji konzumované ryby velikosti cm sezónní změny ve složení potravy dostupnost potravy ovlivňuje velikost teritorií Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

13 Domovský okrsek rozloha území se mění v závislosti na: pohlaví věku kvalitě biotopu ročním období apod. velikost DO v oblasti Dačicka: 2,6 km 2 27,3 km 2 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

14 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Úkryty povrchové a podpovrchové

15 Aktivita 2 vrcholy aktivity: při rozbřesku a po soumraku v zimě i v průběhu dne Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

16 Pobytové znaky Trus Sezónnost značkování Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

17 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Pobytové znaky trus + výměšky anální pachové žlázy: informace např. o pohlaví a využití zdroje

18 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Pobytové znaky zjišťování složení potravy z trusu (analýzy trusu)

19 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Pobytové znaky stopy (š. 4-7 cm, dl. 5-9 cm), stopové dráhy

20 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Pobytové znaky skluzy

21 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Pobytové znaky zbytky potravy (požerky)

22 Ohrožení nezákonný lov a pronásledování různé metody (včetně otrav karbofuranem) zabíjení kvůli konkurenci zabíjení pro kožešinu Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

23 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Ohrožení změna hospodaření a technický rozvoj (rozvoj průmyslu, zemědělství, meliorace a kanalizace) narušení ichtyocenóz důležitost břehových porostů (úkryty)

24 Ohrožení průmyslové znečištění vod (těžké kovy, PCB, DDT) organické znečištění vod (vyhubení ryb) acidifikace (částečné vyhubení ryb) Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

25 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Ohrožení úhyny na komunikacích Nálezce Okolnosti nálezu Protokol na sběr uhynulých jedinců vydry říční (Lutra lutra) Kontakt Datum Místo nálezu: obec (k.ú) Lokalita (co nejpřesnější popis umístění nálezu a mapka). V případě úhynu na silnici zakreslit či popsat pravděpodobné místo křížení vody s komunikací, kde došlo ke srážce (tvar mostu, vzdálenost k nejbližšímu vodnímu toku či vodní ploše). Nalezený jedinec Celkový stav jedince (čerstvě uhynulý, rozjetý, nepoškozený, atd) Stav rozkladu (v jakém stavu zvíře je a co mohlo ovlivňovat tento stav - počasí, podklad) Pozice zvířete (např. stočené do klubíčka, ukryté) Názor na příčinu smrti (okolnosti nálezu, podezření) Pohlaví Popis pohlavních orgánů Celková délka těla (i s ocasem) Protokol vyplnil a zvíře odvezl z místa nálezu: Kontakt Hmotnost Délka ocasu (od řitního otvoru po špičku) Datum Vydra říční se díky výraznému zlepšení kvality životního prostředí opět vrátila do naší přírody. Stále ji však ohrožuje především ilegální lov a frekventovaná doprava, ale i jiné faktory. S Vaší pomocí chceme získat informace o tom, co vydru skutečně ohrožuje a získat důležité údaje, které budou dále použity při její ochraně. Pokud naleznete uhynulou vydru, zavolejte prosím na jedno z těchto čísel a vyplňte co víte v tomto dotazníku Václav Beran Muzeum města Ústí nad Labem Lukáš a Kateřina Poledníkovi ALKA Wildlife, o.p.s., Dačice Václav Hlaváč AOPK ČR Havlíčkův Brod Nalezenou vydru uložte do igelitového pytle i s lístečkem o lokalitě a datu. Pokud si na základě telefonátu nebudeme moci ihned pro zvíře přijet, prosíme Vás o jeho zamražení. Jménem vyder a řešitelů projektu mnohokrát děkujeme. Co všechno můžeme zjistit: kritické úseky silnic, věková struktura populace a další demografické údaje; počet vyder zajetých na našich silnicích a dálnicích; počet vyder uhynulých při nelegálním lovu; obsah PCB v tkáních vyder, genetická struktura populace. Z různých částí uhynulých jedinců je možné zjistit řadu údajů, proto pro nás jsou cenná nejen celá zvířata, ale i zbytky v jakémkoliv stádiu.

26 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Ohrožení vhodné vs. nevhodné mosty

27 Úhyn vyder v ČR analýza 258 vyder z r ,4 % kolize s dopravním prostředkem 2,7 % nenásilná smrt (kondice, stáří, nemoc) 7,4 násilná smrt (železa, zástřel, ubití, otrava) 8,5 % nezařaditelné příčiny (mláďata bez matky apod.) Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

28 Úhyn vyder v ČR Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

29 Úhyn vyder v ČR analýza 118 jedinců průměrný věk dožití v ČR: 4,6 let nejstarší zaznamenaný jedinci v ČR: 15 let (samec), 13 let (samice) v zajetí i 20 let zvyšování mortality v prvních 7 letech života Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

30 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Konflikt Vydra = konkurent rybářů Ekonomické ztráty Požadavky na její regulaci Prohlubování konfliktu

31 Škody Primární Sekundární Přímá konzumace ryb Nadměrný lov Vyrušování Lov ze zábavy Učení mláďat Nadměrná velikost kořisti Stres

32 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Rozšíření 1992 pozit. 30 % kvadrátů bez výskytu nepravidelný pravidelný

33 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Rozšíření 2001 pozit. 43 % kvadrátů bez výskytu nepravidelný pravidelný

34 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Rozšíření 2006 pozit. 77 % kvadrátů, 57 % podkvadrátů bez vody negativní pozitivní bez výskytu pravidelný nepravidelný

35 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Rozšíření 2011 pozit. 94,6 % kvadrátů

36 Repatriace v r jedinců v oblasti Jeseníků bez výskytu nepravidelný pravidelný Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

37 Preventivní opatření proti vzniku škod zvukové a pachové plašiče nefungují, nebo jenom omezený čas funkční: elektrický ohradník nebo oplocení el. ohradník ve výšce cca 10 a 20 cm; nutnost sekat vegetaci; problémy v zimě; oplocení: nutnost zakopat do země min. 20 cm, výška oplocení min. 1 m Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

38 Děkuji za pozornost Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

39 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Odkazy na použité obrázky Archiv ČNF pro vydru V prezentaci byly použity mapy, grafy a obrázky z publikací a článků: Poledník a kol. (2008): Program péče pro vydru říční (Lutra lutra) v České republice v letech Poledník a kol. (2012): Rozšíření vydry říční (Lutra lutra) v České republice v roce 2011, Bulletin VYDRA, 15 Mason a Macdonald (1986): Otters ecology and conservation. Větrovcová a kol. (2011): Databáze údajů o uhynulých jedincích vydry říční v ČR, Ochrana přírody 4/2011

Zimní sčítání vydry říční ve vybraných oblastech České republiky v letech 2008-2012

Zimní sčítání vydry říční ve vybraných oblastech České republiky v letech 2008-2012 Bulletin VYDRA, 15: 29-38 (2012) Sekce: Odborné články Zimní sčítání vydry říční ve vybraných oblastech České republiky v letech 2008-2012 Winter census of Eurasian otter (Lutra lutra L.) in selected areas

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

Program Bezpečné cesty do školy

Program Bezpečné cesty do školy Program Bezpečné cesty do školy Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti

Více

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Jan Šíma odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí Mezinárodní úmluvy Úmluva o biologické rozmanitosti

Více

Program péče pro vydru říční v ČR. Jitka Větrovcová SOPK, Odbor zvláštní ochrany přírody

Program péče pro vydru říční v ČR. Jitka Větrovcová SOPK, Odbor zvláštní ochrany přírody Program péče pro vydru říční v ČR Jitka Větrovcová SOPK, Odbor zvláštní ochrany přírody Co je to program péče? Záchranný program: pro druhy s vysokým rizikem vyhynutí v příštích 20 letech posouzení významnosti

Více

Bulletin VYDRA, 16: 75 79 (2014)

Bulletin VYDRA, 16: 75 79 (2014) Projekt Realizace vybraných opatření programu péče pro vydru říční v České republice Project Realization of selected measures of the Management Plan for the Eurasian otter in the Czech Republic Kateřina

Více

Liška polární v zimní srsti. Foto: Tomas Meijer

Liška polární v zimní srsti. Foto: Tomas Meijer fakta o druhu úvod Obecný název: Liška polární Vědecký název: Vulpes lagopus Liška polární je malá forma lišky s poměrně krátkýma nohama a dlouhým huňatým ohonem. Samci jsou o něco větší než samice. Polární

Více

Vydra říční na Dačicku

Vydra říční na Dačicku VII DAČICKÝ VLASTIVĚDNÝ SBORNÍK 2013 ČLÁNKY A STUDIE Kateřina Poledníková, Lukáš Poledník, Andreas Kranz, Václav Beran, Gašpar Čamlík Vydra říční na Dačicku Úvod Cílem příspěvku je shrnout dosavadní výsledky

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Se sídlem: Karlovy Vary, Závodní 353/88, 360 06 Karlovy Vary Dvory, Česká republika Číslo jednací: 1863/ZZ/14-15 Vyřizuje: Ing.

Více

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Obsah Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)... 1 Obsah... 1 Historie... 1 Zoologické zařazení... 2 Rozšíření... 2 Legislativa... 3 Zoologie... 4 Ekologie...

Více

Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2017

Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2017 Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2017 V následujícím přehledu jsou uvedeny aktivity, které proběhly v rámci realizace PP v roce 2017. U jednotlivých opatření

Více

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Hana Škopková, Miroslav Havránek Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí Konference Tvoříme klima pro budoucnost Liberec,

Více

Monitoring vlka obecného a rysa ostrovida ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000

Monitoring vlka obecného a rysa ostrovida ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000 Monitoring vlka obecného a rysa ostrovida ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000 Foto: Leona Kutalová, Hnutí DUHA Olomouc, Miroslav Kutal, Martin Váňa, Michal Bojda, Jiří Beneš, Leona Kutalová, Barbora

Více

UPOZORNENÍ VLASTNÍKÚ POZEMKÚ VEREJNÁ VYHLÁŠKA

UPOZORNENÍ VLASTNÍKÚ POZEMKÚ VEREJNÁ VYHLÁŠKA - KrajskýúradLibereckéhokraje Odborrozvojevenkova,zemedelstvía životníhoprostredí \\\Liberec~ý ~ kraj Liberec 28. brezna 2008 C. j. KULK/18273/2008 Vyrizuje: Ing. Habrda Tel.: 485 226 392 UPOZORNENÍ VLASTNÍKÚ

Více

PRŮCHODNOST SILNIC Z POHLEDU VYDRY ŘÍČNÍ LUKÁŠ POLEDNÍK, KATEŘINA POLEDNÍKOVÁ, VÁCLAV BERAN, TEREZA MINÁRIKOVÁ

PRŮCHODNOST SILNIC Z POHLEDU VYDRY ŘÍČNÍ LUKÁŠ POLEDNÍK, KATEŘINA POLEDNÍKOVÁ, VÁCLAV BERAN, TEREZA MINÁRIKOVÁ PRŮCHODNOST SILNIC Z POHLEDU VYDRY ŘÍČNÍ LUKÁŠ POLEDNÍK, KATEŘINA POLEDNÍKOVÁ, VÁCLAV BERAN, TEREZA MINÁRIKOVÁ Mgr. LUKÁŠ POLEDNÍK, Ph.D. Zakladatel a vědecký pracovník společnosti ALKA Wildlife, o.p.s..

Více

Operační program. Životní prostředí

Operační program. Životní prostředí Operační program Životní prostředí (avíza, květen 2015) Přehled prvních výzev OP ŽP plánovaných k zahájení příjmu žádostí v srpnu 2015 Prioritní osa 1: Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní...

Více

seminář Zelené střechy - adaptace na klimatické změny v urbanizovaných územích

seminář Zelené střechy - adaptace na klimatické změny v urbanizovaných územích seminář Zelené střechy - adaptace na klimatické změny v urbanizovaných územích Seminář je součástí projektu Vytvoření environmentálních vzdělávacích programů pro studium odezvy na změny klimatu podpořeného

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Dobříšský zámek CZ0213602 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Dobříšský zámek Kód lokality: CZ0213602 Kód lokality

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY A PASTI PŘI VÝPOČTU ROZPTYLOVÝCH STUDIÍ z pohledu tvůrce rozptylových studií. Lenka Janatová

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY A PASTI PŘI VÝPOČTU ROZPTYLOVÝCH STUDIÍ z pohledu tvůrce rozptylových studií. Lenka Janatová NEJČASTĚJŠÍ CHYBY A PASTI PŘI VÝPOČTU ROZPTYLOVÝCH STUDIÍ z pohledu tvůrce rozptylových studií Lenka Janatová Český hydrometeorologický ústav Ústí nad Labem Oddělení modelování a expertíz, OOČO Hradec

Více

Rybářství 4. Produktivita a produkce. Primární produkce - rozdělení. Primární produkce - PP 27.11.2014

Rybářství 4. Produktivita a produkce. Primární produkce - rozdělení. Primární produkce - PP 27.11.2014 Rybářství 4 Produktivita a produkce Vztahy v populacích Trofické vztahy Trofické stupně, jejich charakteristika Biologická produktivita vod (produkce, produktivita, primární produkce a její měření) V biosféře

Více

Jílové u Děčína - škola

Jílové u Děčína - škola Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Jílové u Děčína - škola CZ0423653 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Jílové u Děčína - škola Kód lokality:

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

Zpráva o realizaci záchranného programu programu péče pro vydru říční (Lutra lutra) v ČR v roce 2010

Zpráva o realizaci záchranného programu programu péče pro vydru říční (Lutra lutra) v ČR v roce 2010 Zpráva o realizaci záchranného programu programu péče pro říční (Lutra lutra) v ČR v roce 2010 Realizace programu péče pro říční byla v roce 2010 finančně zajištěna z prostředků AOPK ČR a v rámci dvou

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA RVP ZV Obsah 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.3 PŘÍRODOPIS Přírodopis 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo P9101 rozliší základní projevy

Více

výroční zpráva 2015 Český nadační fond pro vydru P. O. BOX 53, Jateční Třeboň Česká republika

výroční zpráva 2015 Český nadační fond pro vydru P. O. BOX 53, Jateční Třeboň Česká republika výroční zpráva 2015 Český nadační fond pro vydru P. O. BOX 53, Jateční 311 379 01 Třeboň Česká republika tel.: +420 384 722 088 e-mail: vydry@vydry.org www.vydry.org ČESKÝ NADAČNÍ FOND PRO VYDRU Český

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 6:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 6: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 6: Prezentace vybraných významných biotických interakcí v lesních ekosystémech aplikace v lesním hospodářství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Náhrada zdrojové bilance Jablunkovska sanace stávajícího mostu přes řeku Olši DPS. Přílohy: Informace o dotčené parcele

Náhrada zdrojové bilance Jablunkovska sanace stávajícího mostu přes řeku Olši DPS. Přílohy: Informace o dotčené parcele 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY... 2 2. ÚVOD... 3 3. TECHNICKÉ ŘEŠENÍ... 4 4. VLIV SANACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY A OPATŘENÍ... 7 6. ZÁVĚR... 9 Přílohy: Informace o dotčené parcele

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

věda zkoumající vzájemné vztahy mezi organismy a vztahy organismů k prostředí základní biologická disciplína využívá poznatků dalších věd - chemie, fyzika, geografie, sociologie rozdělení ekologie podle

Více

NÁHRADY ŠKOD způsobené medvědem hnědým a vlkem na území Moravskoslezského kraje

NÁHRADY ŠKOD způsobené medvědem hnědým a vlkem na území Moravskoslezského kraje NÁHRADY ŠKOD způsobené medvědem hnědým a vlkem na území Moravskoslezského kraje Ing. Lenka Peichlová, 18. 11. 2015 Legislativa na úseku náhrad škod Zákon č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených

Více

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK O EVL 1.1 PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ BEDŘICHOVSKÝ POTOK Dílčí plnění, část 1.1 zpracování plánu péče o navrženou EVL/ZCHÚ na základě zpracovaných podkladů, dle smlouvy o dílo uzavřené mezi Sdružením Jižní Čechy

Více

Ochrana klimatu v ČR: environmentální program, značky a podpora pro podniky

Ochrana klimatu v ČR: environmentální program, značky a podpora pro podniky Ochrana klimatu v ČR: environmentální program, značky a podpora pro podniky Úvodní představení pro Vaši společnost CI2, o. p. s. 14. 1. 2016, Praha 1 HLAVNÍ AKTIVITY obecně prospěšné společnosti CI2, o.

Více

Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby?

Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby? Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby? 15. 3. 02016 Havlíčkův Brod Ing. Jakub Dlabka, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství

Více

OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH

OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH OBNOVA POPULACE LIPANA V JIHOČESKÝCH TOCÍCH Zpracovatel projektu: Jihočeský územní svaz ČRS Odborný garant: Jihočeská Universita, Fakulta rybářství a ochrany vod Partneři: Jihočeský kraj Nadace ČEZ Březen

Více

Zpráva o aktuálním a historickém rybářském hospodaření v EVL Krkonoše

Zpráva o aktuálním a historickém rybářském hospodaření v EVL Krkonoše LIFE11 NAT/CZ/490 Zpráva o aktuálním a historickém rybářském hospodaření v EVL Krkonoše Aktivita A.6 2013 Verze 2013.07.14 Obsah Úvod... 3 Hospodaření a působnost jednotlivých místních organizací Českého

Více

Dopady změny klimatu na ekosystémové slu žbya adaptace ve městech a sídlech

Dopady změny klimatu na ekosystémové slu žbya adaptace ve městech a sídlech Dopady změny klimatu na ekosystémové slu žbya adaptace ve městech a sídlech David Vačkář Centrum výzkumu globální změny AV ČR Centrum pro otázky životního prostředí UK Teze prezentace Města a sídla jsou

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Bobří poradenství jako prevence konfliktů

Bobří poradenství jako prevence konfliktů Bobří poradenství jako prevence konfliktů Vlastimil Kostkan vlastimil.kostkan@conbios.eu Proč bobr v Evropě téměř vyhynul: (potvrzené předpoklady a realita ) Lov pro kožešinu, maso a žlázy (tzv. bobří

Více

Multisektorální přístup k HIV/AIDS v rozvojových

Multisektorální přístup k HIV/AIDS v rozvojových HIV/AIDS v Namíbii Multisektorální přístup k HIV/AIDS v rozvojových zemích Prevence HIV/AIDS mezi žáky Praha 23. 10. 2010 Zdeňka Hauková Cíle prezentace: Základní seznámení účastníků se situací HIV/AIDS

Více

Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2013

Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2013 Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2013 V následujícím přehledu jsou uvedeny aktivity, které proběhly v rámci realizace PP v roce 2013. U jednotlivých opatření

Více

Lukáš POLEDNÍK 1, Kateřina POLEDNÍKOVÁ 1, Jitka VĚTROVCOVÁ 2, Václav BERAN 1,3, Václav PAVEL /1, Praha 11 Chodov

Lukáš POLEDNÍK 1, Kateřina POLEDNÍKOVÁ 1, Jitka VĚTROVCOVÁ 2, Václav BERAN 1,3, Václav PAVEL /1, Praha 11 Chodov Bulletin VYDRA, 17: 14 25 (2017) Odborný článek Zimní sčítání vydry říční ve vybraných oblastech České republiky v letech 2013-2017 Winter census of Eurasian otter (Lutra lutra L.) in selected areas of

Více

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí Předmět: PŘÍRODOPIS Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A PŘÍRODA Charakteristika předmětu Časové a organizační vymezení předmětu Průřezová témata Metody a formy práce Předmět vede žáky k seznámení s živou i neživou

Více

Nástroje kraj. plánování

Nástroje kraj. plánování Nástroje kraj. plánování VLIV DOPRAVY NA KRAJINU doprava ochranná pásma migrační překážky nehody hluk Rozvoj dopravy - plánování Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Ing. Martin Dočkal, Ph.D.

Více

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin 327/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. dubna 2004 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin ve znění vyhlášky č.

Více

Populace. Rozmístění jedinců v populaci = DISPERZE

Populace. Rozmístění jedinců v populaci = DISPERZE Populace = soubor jedinců téhož druhu vyskytující se v určitém prostoru, má atributy jednotlivců i speciální skupinové. = homotypický soubor jedinců všech vývojových stádií v určitém prostoru, ten lze

Více

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST (20) Název práce (20)

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST (20) Název práce (20) VNĚJŠÍ DESKY STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST (20) Název práce (20) Jméno a příjmení autora (16) Místo vytvoření práce a rok dokončení práce (16) VNITŘNÍ STRANA (z estetických důvodů se začíná číslovat až

Více

Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2015

Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2015 Vyhodnocení realizačního projektu programu péče pro vydru říční v ČR pro rok 2015 V následujícím přehledu jsou uvedeny aktivity, které proběhly v rámci realizace PP v roce 2015. U jednotlivých opatření

Více

Program péče o velké šelmy

Program péče o velké šelmy Program péče o velké šelmy Petr Koubek, Jarmila Krojerová, Miroslava Barančeková Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Příprava Programů péče o velké šelmy je evropským tématem již celá desetiletí. Na

Více

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Soukromé reálné gymnázium Přírodní škola, o.p.s. Praha 2004 Expedice Tepelsko 2004 Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Alena Švarcová, Alexandra Brabcová, Jan Dernovšek, Barbora Jindrová, Kateřina

Více

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE 2012 4. NÁSTROJE NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Požáry v Řecku Středomořské ekosystémy Požáry - přirozený faktor Řecko extrémní rozsah požárů r. 2007 4.1.

Více

Výsledky rozborů komunálních odpadů prováděných v lokalitě Náchod. rok: 2015. EKO-KOM, a.s.

Výsledky rozborů komunálních odpadů prováděných v lokalitě Náchod. rok: 2015. EKO-KOM, a.s. Výsledky rozborů komunálních odpadů prováděných v lokalitě Náchod rok: 2015 EKO-KOM, a.s. Úvod Na základě platné metodiky bylo v rámci rozborů odděleně sbíraných složek komunálního odpadu (tj. 200101 Papír

Více

Změny krajiny povodí Olšového potoka od 18. století do současnosti a návrh jeho revitalizace aneb praktické využití GIS pro návrhy revitalizací toků

Změny krajiny povodí Olšového potoka od 18. století do současnosti a návrh jeho revitalizace aneb praktické využití GIS pro návrhy revitalizací toků Změny krajiny povodí Olšového potoka od 18. století do současnosti a návrh jeho revitalizace aneb praktické využití GIS pro návrhy revitalizací toků Autor: Dagmar NAJMANOVÁ Vedoucí výzkumu: Ing. Jitka

Více

Autor: Veronika Dvorská

Autor: Veronika Dvorská Roztoči a štíři Obsahový cíl: - Žák je schopen stručně popsat tělo roztoče - Žák zná několik základních zástupců řádu roztočů a je schopen je stručně popsat - Žák je detailněji obeznámen s životem a chováním

Více

APERIO PROBLÉMY A POTŘEBY RODIČŮ

APERIO PROBLÉMY A POTŘEBY RODIČŮ APERIO PROBLÉMY A POTŘEBY RODIČŮ intertová anketa díl B: Statistická analýza dat zpracovatel: Petr Vendera ve spolupráci s DEMA a. s. zpráva byla vydána 30. 3. 2008 výhradně pro objednatele výzkumu Podpořeno

Více

E-názor Výsledky 2. vlny. Černošice Leden/Únor 2016

E-názor Výsledky 2. vlny. Černošice Leden/Únor 2016 E-názor Výsledky 2. vlny Černošice Leden/Únor 2016 Základní informace Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického

Více

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009 Krajský úřad, odbor životního prostředí a zemědělství MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009 Myslivecká a veterinární legislativa, škody způsobené černou zvěří SBORNÍK REFERÁTŮ 13. listopadu 2009 zasedací místnost

Více

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života Přírodopis ZŠ Heřmánek vnímá ztrátu zájmu o přírodopis na úkor pragmatického rozhodování o budoucí profesi. Náš názor je, že přírodopis je nedílnou součástí všeobecného vzdělání, především protože vytváří

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK10EV_www_BZ_ZZ_709_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje *Sbírka polních plodin ve školní botanické zahradě SZeŠ Dalovice Údaje o projektu název projektu: Využití

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

CHKO Litovelské Pomoraví

CHKO Litovelské Pomoraví CHKO Litovelské Pomoraví AOPK ČR Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Správa CHKO Litovelské Pomoraví, Husova ul. 906/5, Litovel Společenský význam ZCHÚ a Správa CHKO Litovelské Pomoraví

Více

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Závěrečná zpráva Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Český svaz ochránců přírody, základní organizace 56/02 Břeclav Listopad 2009 Úvod Projekt Monitoring

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Trhovky CZ0213078 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Trhovky Kód lokality: CZ0213078 Kód lokality v ÚSOP: 2606

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1921

CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_20_Přírodověda 4. ročník_živočichové na loukách Téma: Živočichové na loukách Vytvořeno: duben 2012 CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ŽIVOČICHOVÉ NA LOUKÁCH

Více

FRAGMENTACE KRAJINY DOPRAVNÍ A SÍDELNÍ INFRASTRUKTUROU A OCHRANA PŮDY

FRAGMENTACE KRAJINY DOPRAVNÍ A SÍDELNÍ INFRASTRUKTUROU A OCHRANA PŮDY Petr Anděl FRAGMENTACE KRAJINY DOPRAVNÍ A SÍDELNÍ INFRASTRUKTUROU A OCHRANA PŮDY Letní škola ochrany půdy, 2. 3. 9. 2013 andel@evernia.cz Dálnice jako bariéra Dálnice jako bariéra PROSTUPNOST DÁLNICE

Více

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_03 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Autor: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS _ 09 Vzdělávací oblast:

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Každý ekosystém se skládá ze čtyř tzv. funkčních složek: biotopu, producentů, konzumentů a dekompozitorů:

Každý ekosystém se skládá ze čtyř tzv. funkčních složek: biotopu, producentů, konzumentů a dekompozitorů: 9. Ekosystém Ve starších učebnicích nalezneme mnoho názvů, které se v současnosti jednotně synonymizují se slovem ekosystém: mikrokosmos, epigén, ekoid, biosystém, bioinertní těleso. Nejčastěji užívaným

Více

Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. IV. skupina Péče o zvěř a její chov

Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. IV. skupina Péče o zvěř a její chov Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. IV. skupina Péče o zvěř a její chov Cíle a metody chovů zvěře Co je cílem chovu zvěře? Zachovat populace původních druhů zvěře (plus zvěře mufloní) v početních

Více

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku)

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku) Chov drobných hlodavců Podmínky chovu Každý druh vyžaduje individuální podmínky chovu Základy jsou ale stejné Jako základ je chovná nádoba, která je úměrná počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. Časová dotace: 3 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Uplatňuje základní hygienické, režimové a jiné preventivní návyky a využitím elementárních

Více

NEJVĚTŠÍ STAROSVĚTSKÝ HLODAVEC A EKOSYSTÉMOVÝ INŽENÝR BOBR EVROPSKÝ (CASTOR FIBER)

NEJVĚTŠÍ STAROSVĚTSKÝ HLODAVEC A EKOSYSTÉMOVÝ INŽENÝR BOBR EVROPSKÝ (CASTOR FIBER) NEJVĚTŠÍ STAROSVĚTSKÝ HLODAVEC A EKOSYSTÉMOVÝ INŽENÝR BOBR EVROPSKÝ (CASTOR FIBER) Zatímco největší hlodavec na světě, neforemná kapybara z Jižní Ameriky, váží průměrně 40 50 kilogramů, nejurostlejší hlodavec

Více

zahájení správního řízení

zahájení správního řízení RNDr.Lubomír Hanel, CSc. Správa CHKO Blaník Vlašimská 8 257 06 Louňovice pod Blaníkem T: 317 852 654 F: 317 701 916 ID DS: 4vrdyp4 blanik@nature.cz www.blanik.nature.cz Dle rozdělovníku Čj: 664/BN/2014

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

3.9 SPOLEČENSTVO 3.9.1. VZTAHY MEZI ORGANISMY 3.9.2. KONKURENCE. Vztahy mezi druhy. Konkurence. Nika. Vztahy mezi organismy dvou druhů: 1.

3.9 SPOLEČENSTVO 3.9.1. VZTAHY MEZI ORGANISMY 3.9.2. KONKURENCE. Vztahy mezi druhy. Konkurence. Nika. Vztahy mezi organismy dvou druhů: 1. 3.9.1. VZTAHY MEZI ORGANISMY 3.9 SPOLEČENSTVO Vztahy mezi druhy Vztahy mezi organismy dvou druhů: 1. Neutrální 3.9.2. KONKURENCE 2. Záporné -konkurence -parasitismus -predace 3. Kladné -komensalismus -protokoopreace

Více

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení Charakteristika předmětu PŘÍRODOPIS 6. 9. ročník Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8., a 9., ročníku po 2 vyučovacích hodinách týdně.

Více

Zápis z pracovního semináře. Adaptace města Brna na klimatické změny II

Zápis z pracovního semináře. Adaptace města Brna na klimatické změny II Zápis z pracovního semináře Adaptace města Brna na klimatické změny II Shrnutí výstupů z druhého kola semináře zpracoval: Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe), Oddělení společenského

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova www.projektsako.cz Environmentální výchova Pracovní list č. 2 žákovská verze Téma: Význam sněhu a laboratorní zjištění jeho vybraných parametrů v místním regionu Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Stanislava

Více

Zjištní chybjících údaj o biologii a ekologii vydry íní: vytvoení modelu vývoje populace

Zjištní chybjících údaj o biologii a ekologii vydry íní: vytvoení modelu vývoje populace Pehled výsledk ešení projektu VAV SP/2d4/16/08 Zjištní chybjících údaj o biologii a ekologii vydry íní: vytvoení modelu vývoje populace 1. ešitelský tým 1.1. ešitelské pracovišt: ALKA Wildlife, o.p.s ešitel:

Více

CROSS COMPLIANCE. Zákonné požadavky na hospodaření SMRs (1, 5, 6, 7, 8)

CROSS COMPLIANCE. Zákonné požadavky na hospodaření SMRs (1, 5, 6, 7, 8) CROSS COMPLIANCE Zákonné požadavky na hospodaření SMRs (1, 5, 6, 7, 8) Ing. Pavel Stonawský pavel.stonawsky@seznam.cz akreditovaný poradce č. 079/2004 Krnov 24. 11. 2010 Zákonné požadavky na hospodaření,

Více

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH TEXT: DANA ADAMOVÁ, FOTO: MATYÁŠ ADAM Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH Již od roku 2009 probíhá na školách dlouhodobý program Zvyšování hnízdních možností ptáků

Více

- nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s

- nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s Tarsius - nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s jediným rodem Tarsius nártoun. - systematické postavení

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ část B Hodnocení vlivů na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona č. 114/1992 Sb. NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO Jan Losík červenec 2012 2 Zpracovatel: Mgr.

Více

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá Potraviny a lidé Ing. Lenka Skoupá Člověk lovec + sběrač Člověk pastevec Člověk usazený zemědělec Zemědělská velkovýroba Historie lidské výživy Velikost lidské populace byla vždy přímo úměrná dosažitelnosti

Více

Potravní řetězec a potravní nároky

Potravní řetězec a potravní nároky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 7 Potravní řetězec a potravní nároky

Více

PLÁN PÉČE PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POZDĚCHOV - KOSTEL. na období 2011-2020. květen 2011

PLÁN PÉČE PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POZDĚCHOV - KOSTEL. na období 2011-2020. květen 2011 PLÁN PÉČE PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POZDĚCHOV - KOSTEL na období -2020 květen Objednatel: Zlínský kraj, 761 90 Zlín E-mail: miluse.polakova@kr-zlinsky.cz magdalena.snajdarova@kr-zlinsky.cz http://www.kr-zlinsky.cz

Více

Aplikovaná ekologie. 2.přednáška. Ekosystém, vztahy na stanovišti, vývoj

Aplikovaná ekologie. 2.přednáška. Ekosystém, vztahy na stanovišti, vývoj Aplikovaná ekologie 2.přednáška Ekosystém, vztahy na stanovišti, vývoj Životní prostředí ÚVOD základní pojmy životní prostředí, ekologie z čeho se skládá biosféra? ekosystém potravní závislosti, vztahy

Více

"...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli...

...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli... Vlivy a účinky na ŽP "...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli..." ŽP (příroda)... nikdy není zakonzervovaná

Více

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah Přírodopis - 6. ročník Časový Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Září Příroda živá a neživá Úvod do předmětu Vysvětlí pojem příroda Příroda, přírodniny Rozliší přírodniny

Více

3.5 CHEMISMUS MINAMATA 3.5.1. ZASTOUPENÍPRVKŮ V PŘÍRODĚ KOLOBĚH RTUTI. Obsahy prvků v zemské kůře. Zastoupení hlavních prvků

3.5 CHEMISMUS MINAMATA 3.5.1. ZASTOUPENÍPRVKŮ V PŘÍRODĚ KOLOBĚH RTUTI. Obsahy prvků v zemské kůře. Zastoupení hlavních prvků MINAMATA 3.5 CHEMISMUS člověk savci ptáci KOLOBĚH RTUTI přírodní i umělé zdroje C 2 H 6 UV 3.5.1. ZASTOUPENÍPRVKŮ V PŘÍRODĚ toxické účinky Hg (CH 3 ) 2 Hg kumulace rtuť v různých formách detoxikace potravní

Více

ŠELMY. většinou loví živou kořist (predátoři) pružné a svalnaté tělo, rychlí a mrštní. dobrý sluch, čich, zrak i hmat

ŠELMY. většinou loví živou kořist (predátoři) pružné a svalnaté tělo, rychlí a mrštní. dobrý sluch, čich, zrak i hmat ŠELMY většinou loví živou kořist (predátoři) pružné a svalnaté tělo, rychlí a mrštní dobrý sluch, čich, zrak i hmat mají dlouhé špičáky a tzv. trháky (poslední třenový zub v horní čelisti a první stolička

Více

R o z h o d n u t í. u d ě l u j e v ý j i m k u

R o z h o d n u t í. u d ě l u j e v ý j i m k u V Praze dne: 3. 7. 2014 Číslo jednací: 098466/2014/KUSK Spisová značka: SZ-081566/2014/KUSK/5 Vyřizuje: RNDr. Jana Štěpánková l. 487 Značka: OŢP/JSTEP Dle rozdělovníku Udělení výjimky z ochranných podmínek

Více

PTÁCI před 1 5 1 0 5 0 miliony n y l et P izp z ůs ů obení n l etu t :

PTÁCI před 1 5 1 0 5 0 miliony n y l et P izp z ůs ů obení n l etu t : Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: PAVLÍNA SEDLÁKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS - 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Druh učebního materiálu: prezentace Číslo projektu:

Více

MOŽNOSTI POTENCIÁLNÍHO ROZŠÍŘENÍ VÝMLADKOVÉHO LESA V PLO 13, 30 A 40

MOŽNOSTI POTENCIÁLNÍHO ROZŠÍŘENÍ VÝMLADKOVÉHO LESA V PLO 13, 30 A 40 MOŽNOSTI POTENCIÁLNÍHO ROZŠÍŘENÍ VÝMLADKOVÉHO LESA V PLO 13, 30 A 40 Tomáš Mikita, Jan Kadavý, Michal Kneifl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více