Klepky aneb jak to vidí klienti vs. odborníci. Pavlína Kubečková, DiS. Petra Krumposová, DiS.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klepky aneb jak to vidí klienti vs. odborníci. Pavlína Kubečková, DiS. Petra Krumposová, DiS."

Transkript

1 Klepky aneb jak to vidí klienti vs. odborníci Pavlína Kubečková, DiS. Petra Krumposová, DiS.

2 Neurol krátko - až střednědobě působící benzodiazepin tableta - bílá kulatá plochá určen k orálnímu užití působí na CNS - tlumí účinnou látkou je alprazolamum tři síly - 0,25 mg, 0,5 mg a 1 mg Beru ho na dojezdy po péčku tak 4 5 tablet.

3 Neurol 0,5 mg na jedné straně tablety půlicí rýha, na straně druhé číslice označující sílu tablety 1mg jen půlící rýha 0,25 mg žádná půlící rýha ani označení Podělávala jsem lidi co jsem měla ráda. Dělala jsem věci, co bych normálně nedělala.

4 Neurol při příznacích panických poruch při stavech úzkosti spojených s depresí mohou podpořit sebevražedné tendence Chvíli jsi vymaštěnej a chvíli zase ne

5 Rivotril dlouhodobě působící benzodiazepin injekční roztok, tablety, kapky účinnou látkou je clonazepamum působí na CNS tlumí Stála jsme na nádraží v Chebu, vlak mi měl jet až za 2 hodiny, tak jsem si dala nějaký Riváče. Probrala jsem se až v Plzni na bytě.

6 Rivotril Injekční roztok: používá se k injekční aplikaci účinná látka je slabě zeleno-žluté barvy v jedné ampuli je obsažen 1 mg účinné látky chránit před denním světlem Prdlajs návyk. Benzáky jsou jen doplňková strava k pervitinu. To není nic na čem by se dalo frčet.

7 Rivotril Tablety: určeno k orálnímu užití 0,5 mg plochá tableta světle oranžové barvy se zkosenými hranami (na jedné straně ROCHE 0,5 - na druhé půlící rýha) 2 mg plochá slabě nažloutlé barvy se zkosenými hranami (na jedné straně ROCHE 2 na druhé dělící kříž)

8 Rivotril Kapky: určeny k orálnímu užití mají modrou barvu obsahují 2,5 mg účinné látky na 1 ml u nás nejčastěji lahvička 10 ml Jakejkoliv lék, co je dělanej do huby, je lepší do huby.

9 Rivotril epileptické záchvaty panické poruchy uvolňuje svaly působí proti křečím a úzkostem Klienti uvedli: Pokud si vezmou malou dávku, přijde útlum a spánek. Při užití většího množství jsou agresivní.

10 Diazepam patří do skupiny benzodiazepinů působí na CNS tlumí účinnou látkou je diazepamum tablety, rektální či injekční roztok Diák jsem si dala, když jsem chtěla spát po týdenní jízdě na perníku.

11 Diazepam Tablety: 5 nebo 10 mg k orálnímu užití bílé ploché tablety, na jedné straně půlící rýha, na straně druhé označení síly (5 nebo 10mg) Když si to dáš na Vendal jsi zkouřenej, agresivní a násobí se to. Dáš si půli Vendalu, na to 4 prášky a vydrží to celý den.

12 Diazepam Rektální roztok: podání do konečníku lehce nažloutlá barva jedna tuba (2,5ml) obsahuje 5 nebo 10 mg účinné látky Díky perníku a Diáku jsem nefrčel, vyndalo mě to z perníku. Beru ho, když se potřebuju dostat z nafrčnosti.

13 Diazepam Injekční roztok: určen k intravenózní aplikaci čirý, slabě žlutý nebo zelenožlutý v jedné ampuli (2ml) je 10 mg diazepamum Moc ho nepředpisuji, když už tak na úzkosti a pro navození spánku, závislým na naléhání

14 Diazepam stavy úzkosti, neklidu, strachu svalového napětí epileptické křeče (možno i k zamezení vzniku) k léčbě abstinenčního syndromu u alkoholiků premedikace před lékařským zákrokem

15 Tramal centrálně působící opioid účinnou látkou je tramadoli hydrochloridum injekční roztok, Retard tablety, kapky, tobolky, čípky Tramaly berem, když není pervitin. Zastaví to velký frčení po peří.

16 Tramal Injekční roztok: určen k intravenózní aplikaci, svalu nebo pod kůži bez barvy ampule 1ml obsahuje 50mg účinné látky 2 ml obsahuje 100mg účinné látky U Tramalu vím, kdy mám dost.

17 Tramal Retard tablety: určeny k orálnímu užití 100mg bílá tableta 150mg světle oranžová 200mg hnědo-oranžová V jehle se to ucpe. Je potřeba hodně lihu, aby se to neucpalo. Sádra pak zůstane po obvodu. Líh, ale v ruce pálí, tak 3 5 minut, pak je to dobrý.

18 Tramal Kapky: k orálnímu užití bezbarvé nebo slabě nahnědlé 1ml kapek obsahuje 100mg účinné látky Kapky beru injekčně. Tramal je po mě něco jako Vendal.

19 Tramal Tobolky: určeny k orálnímu užití žluté želatinové tobolky nich bílý či nažloutlý prášek Čípky: určeny k rektálnímu užití bílé nebo světle žluté Tramal nesmím na lačno, nejlepší je s čajem.

20 Tramal určen k zmírnění intenzivní bolesti tlumí kašel Tramal by abstinenční příznaky způsobené morfinem neměl potlačit klienti však vypovídali opak (PLACEBO EFEKT?) Musíš se najíst, když si ho dáš na lačno, tak se pobleješ.

21 Rizika CNS únava, spavost, zhoršená koncentrace a koordinace prohloubení depresivních stavů a suicidiálních tendencí Anterográdní amnezie Vůbec jsme nevěděl, co dělám. Druhý den jsem se probudil na CPZtce, pak jsem šel do vazby. Dostal jsem dva roky natvrdo.

22 Rizika vznik závislosti a zvýšení tolerance U 1/3 úzkostných lidí vznikne závislost za 3 měsíce a to tak, že splňují veškerá kritéria závislosti. kombinace s jinými látkami účinek léku zvyšují opioidy, alkohol účinek snižují stimulancia předávkování

23 Výhody Odborníci: Jejich rychlý nástup. Cena nebo dlouhý poločas rozpadu, což léku neubírá na účinnosti. Klienti: Nutí vás usnout, zaspat. Víc mi na tom chutná heroin, víc to vydrží a násobí se to.

24 Harm Reduciton Co byste poradili klientům?

25 Harm Reduction neužívat s jinými látky berte látky v menší míře nechat působit jednu látky, po delší době druhou Jakýkoliv lék, co je dělanej do huby, je lepší do huby. má pravdu jíst a pít neaplikovat si sám, pokusit se být s někým, kdo by pomohl

26 Harm Reduction nekombinovat látky se stejným účinkem nejprve užít látky s pomalým uvolňováním, poté zvolit drogu s rychlejším účinkem (injekční aplikace) přehled, jak dlouho vydrží vaše kombinace účinkovat

27 První pomoc Jak byste pomohli?

28 První pomoc Při vědomí: zjištění množství látky v těle sdělit pracovníkům záchranné služby plné vědomí (dýchá, spolupracuje) podáme 0,5l osolené teplé vody vždy voláme 155

29 První pomoc Odmítá-li spolupráci nebo jí není schopen: základní životní funkce (dech, srdeční činnost) zotavovací poloha na boku Zástava dechu: uvolnění dýchacích cest zahájení srdeční masáže (30:2) Vše provádíme do příjezdu záchranné služby!

30 Zdroje Státní ústav pro kontrolu léčiv souhrn údajů o přípravku, příbalový leták Výpovědi klientů a odborníků In Příručka pro minimalizaci rizik v terénu 2 Český červený kříž In interakce mezi léky při substituční léčbě opioidy Obrázky google

31 Děkujeme za pozornost