6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace."

Transkript

1 Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s plicním onemocněním I. ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ 1. Vrozené choroby dýchacího ústrojí - cystická fibróza, plicní vývojové vady, vývojové vady plicních cév. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, komplikace. 2. Zánětlivé choroby dýchacího ústrojí - např. tracheitida, bronchitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 3. Zánětlivé choroby plic - infekční plicní záněty: bakteriální pneumonie, lobární pneumonie, lobulární pneumonie. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 4. Zánětlivé choroby plic - infekční plicní záněty: atypické pneumonie, mykotické pneumonie, parazitární záněty plic. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 5. Zánětlivé choroby plic - neinfekční pneumonie: aspirační pneumonie, inhalační pneumonie, postradiační pneumonie. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 6. Plicní absces. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 7. Chronická obstrukční plicní nemoc - chronická bronchitida, emfyzém. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 8. Astma bronchiale. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 9. Spánková apnoe - syndrom obstrukční spánkové apnoe, syndrom centrální spánkové apnoe, alveolární hypoventilace. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 10. Respirační insuficiece - hypoxemická, respirační insuficience hyperkapnická, respirační insuficience při CHOPN. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 11. Plicní embolizace. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh

2 12. Plicní hypertenze. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 13. Intersticiální plicní procesy - sarkoidóza. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 14. Plicní vaskulitidy. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 15. Profesionální choroby. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 16. Nádory plic - karcinoid, bronchogenní karcinom. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 17. Choroby pohrudnice - fluidotorax, hrudní empyém, hemotorax, pneumotorax. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. 18. Nádory pohrudnice - primární nádory pohrudnice, metastatické nádory pohrudnice. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. 19. Choroby mediastina - akutní a chronická mediastinitida, nádory mediastina, pneumomediastinum. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 20. Trauma hrudníku - poranění hrudní stěny, poranění plesury, poranění plic, poranění mediastina. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh 21. Jiné choroby plic - hemoptýza, polékové poškození plic, onemocnění plic při AIDS. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. 22. Transplantace plic. Věková kritéria, vyšetření před transplantací, rizika.

3 II. OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTY S PLICNÍM ONEMOCNĚNÍM 1. Vrozené choroby dýchacího ústrojí - cystická fibróza, plicní vývojové vady, vývojové vady plicních cév. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských s cystickou fibrózou. 2. Zánětlivé choroby dýchacího ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plánu ošetřovatelských činností v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s tracheobronchitidou. 3. Zánětlivé choroby plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských s bakteriální a atypickou pneumonií. 4. Zánětlivé choroby plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských s postiradiační pneumonií. 5. Plicní absces. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s plicním abscesem. 6. Chronická obstrukční plicní nemoc. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plánu ošetřovatelských činností v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s CHOPN. 7. Astma bronchiale. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s astma bronchiale. 8. Syndrom spánkové apnoe. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských se syndromem spánkové apnoe. 9. Respirační insuficience. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských se syndromem dechové tísně. 10. Plicní embolizace. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s plicní embolií.

4 11. Plicní hypertenze. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s cor pulmonale. 12. Intersticiální plicní procesy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských se sarkoidózou. 13. Profesionální choroby. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských se silikózou. 14. Nádory plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plánu ošetřovatelských činností v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s bronchogenním karcinomem. 15. Choroby pohrudnice. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských s hrudním empyémem. 16. Choroby pohrudnice. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských s pneumotoraxem, fluidotoraxem. 17. Choroby mediastina. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských s nádorem medistina. 18. Trauma hrudníku. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s poraněním hrudníku. 19. Jiné choroby plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s hemoptýzou. 20. Transplantace plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů a plánu ošetřovatelských činností o pacienta zařazeného do transplantačního programu.

5 III. EDUKACE PACIENTŮ S PLICNÍM ONEMOCNĚNÍM 1. Vrozené choroby dýchacího ústrojí - cystická fibróza, plicní vývojové vady, vývojové vady plicních cév. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na problematiku cystické fibrózy. 2. Zánětlivé choroby dýchacího ústrojí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů zaměřených na pacienta s tracheitidou. 3. Zánětlivé choroby plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s bakteriální a atypickou pneumonií. 4. Zánětlivé choroby plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s postiradiační pneumonií. 5. Plicní absces. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů zaměřených na pacienta s plicním abscesem. 6. Chronická obstrukční plicní nemoc. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů zaměřených na pacienta s CHOPN. 7. Astma bronchiale. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s astma bronchiale. 8. Syndrom spánkové apnoe. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta se syndromem spánkové apnoe. 9. Respirační insuficience. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta se syndromem dechové tísně. 10. Plicní embolizace. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta se submasivní plicní embolií. 11. Plicní hypertenze. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s cor pulmonale. 12. Intersticiální plicní procesy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta se sarkoidózou.

6 13. Profesionální choroby. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta ses silikózou. 14. Nádory plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů zaměřených na pacienta s bronchogenním karcinomem. 15. Choroby pohrudnice. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s hrudním empyémem. 16. Choroby pohrudnice. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s pneumotoraxem, fluidotoraxem. 17. Choroby mediastina. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s nádorem mediastina. 18. Trauma hrudníku. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s poraněním hrudníku. 19. Jiné choroby plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu zaměřených na pacienta s hemoptýzou. 20. Transplantace plic. Posouzení potřeb pacienta, stanovení edukačního plánu u pacienta zařazeného do transplantačního programu.

7 Doporučená literatura: 1. ADAM, Z., VORLÍČEK, J., VANÍČEK, J., Diagnostické a léčebné postupy u maligních chorob. Praha: Grada, s. ISBN FIŠEROVÁ, J., Funkční vyšetření plic. Praha: Geum, s. ISBN GÖPFERTOVÁ, D., a kol., Epidemiologie infekčních nemocí. Praha: Karolinum, s. ISBN CHROBÁK L. a kol., Propedeutika vnitřního lélařství. Praha: Grada Publishing s. ISBN KANDUS, J., Stručný průvodce lékaře po plicních funkcích. Brno: IDVPZ, s. ISBN KLENER, P. et al., Vnitřní lékařství. Praha: Galén s. ISBN X 7. KOLEK, V. a kol., Bronchologie pro zdravotní sestry. Brno: IDVPZ, 2002, 212 s. ISBN KOLEK, V. a kol., Pneumologie pro magistry a bakaláře. Olomouc: UPLF, s. ISBN X. 9. MAYER, J., SKŘIČKOVÁ, J., VORLÍČEK, J., Postižení plic u imunokompromitovaných nemocných. Diferenciální diagnostika a využití bronchoalveolární laváže. Brno: IDVPZ, 1995, 511 s. ISBN MUSIL, J., PETŘÍK, F., Pneumologie. Příručka pro praktické lékaře. 1.vyd. Praha: Galén, 2001, 147 s. ISBN RIEDEL, M., Choroby plicního oběhu. Praha: Galén, s. ISBN TRACHTOVÁ, E., a kol., Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, s. ISBN X. 13. VOTAVA, V., Pneumologie v praxi. Praha: Galén, 1996, 297 s. ISBN ZÁVODNÁ, V., Pedagogika v ošetrovateľstve. Vrútky: NADAS, s. ISBN

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onologickým onemocněním

Více

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE SV Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s alergologickým a imunologickým onemocněním A. ALERGOLOGIE

Více

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

Více

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na dlouhodobou umělou plicní ventilaci 1. Kardiopulmonální

Více

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie.

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním pohybového

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní kmen povinný...

Více

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ R o č n í k 2006 V ě s t n í k MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: ÚNOR 2006 Kč OBSAH ZPRÁVY A SDĚLENÍ Rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic - pneumonie Zápal plic - pneumonie Autor: Silvia Cveková Výskyt (incidence a prevalence) Pneumonie jsou v rozvinutých zemích nejčastější příčinou úmrtí mezi všemi infekčními chorobami. Jsou třetí nejčastější příčinou

Více

Kurz Pneumologie a ftizeologie

Kurz Pneumologie a ftizeologie Kurz Pneumologie a ftizeologie 13.2. - 24.2.2017 Po 13. 2. 2017 8,00-8,45 MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D. Příznaky plicních nemocí a jejich fyzikální vyšetření. 8,50-9,35 MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán...

Více

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti

Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Obstrukční spánková apnoe - širší klinické souvislosti Autor: Jakub Vaněk, Školitel: MUDr. Milada Hobzová, Ph.D. Výskyt Syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSA) neboli syndrom zástavy dechu ve spánku je

Více

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu.

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s diabetem mellitem

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie Odborný fyzioterapeut I. 1. Úrazové poškození ramenního kloubu, klinický obraz, druhy, fyzioterapie a 2. Klinický

Více

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s dermatovenerologickým

Více

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1.

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s odlišnostmi léčby a ošetřovatelské péče o nemocné v interních

Více

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Autor: Mitašová M Zánět plic je akutní onemocnění postihující plicní alveoly (sklípky), respirační bronchioly (průdušinkysoučást dolních dýchacích

Více

Otázky k atestaci z oboru Pneumologie a ftiseologie (verze 2013):

Otázky k atestaci z oboru Pneumologie a ftiseologie (verze 2013): Otázky k atestaci z oboru Pneumologie a ftiseologie (verze 2013): A) Pneumologie 1. Akutní respirační insuficience - rozdělení, patofyziologie a léčba 2. Chronická respirační insuficience etiopatogeneze,

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 2 3 Učební plán... 3 3.1 Učební osnova základního modulu...

Více

VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13

VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13 VŠPO 13 METODICKÉ VYSVĚTLIVKY K VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU VŠPO 13 V souladu s usneseními vlády ČR č. 596 ze dne 18. 6. 2003, č. 1575 ze dne 7. 12. 2005 a č. 253 ze dne 29. 3. 2010 vytváří ČSÚ v úzké spolupráci

Více

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ)

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) REGRESIVNÍ ZMĚNY 1. Obecné mechanismy buněčného poškození 2. Zánik buňky: nekróza, apoptóza 3. Adaptace tkání a orgánů - definice, příklady 4.

Více

Otázky k atestaci z oboru Pneumologie a ftiseologie (verze 2016):

Otázky k atestaci z oboru Pneumologie a ftiseologie (verze 2016): Otázky k atestaci z oboru Pneumologie a ftiseologie (verze 2016): A) Pneumologie 1. Akutní respirační insufícience - rozdělení, patofyziologie a léčba 2. Chronická respirační insufícience - etiopatogeneze,

Více

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice PaedDr. Ilona Kejklíčková, Ph.D. LOGOPEDIE V OŠETŘOVATELSKÉ PRAXI Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 4248. publikaci

Více

3. Základní vyšetření - psychiatrická a psychologická (rozhovor s dítětem, rodinou), elektrofyziologické a zobrazovací metody (EEG, CT, PET, MR).

3. Základní vyšetření - psychiatrická a psychologická (rozhovor s dítětem, rodinou), elektrofyziologické a zobrazovací metody (EEG, CT, PET, MR). Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v dětské a dorostové psychiatrii I. DĚTSKÁ PSYCHIATRIE

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Autoptický laborant 1 Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru autoptický laborant -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

00090 DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 1008 HODIN (43-75 DNÍ) DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 504 HODIN (22-42 DNÍ) S EKONOMICKY NÁROČNÝM

00090 DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 1008 HODIN (43-75 DNÍ) DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 504 HODIN (22-42 DNÍ) S EKONOMICKY NÁROČNÝM IRDRG název 00011 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC BEZ CC 00012 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC S CC 00013 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC S MCC 00021 TRANSPLANTACE JATER BEZ CC 00022 TRANSPLANTACE JATER

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví.

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví. SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacientku v gynekologii a porodnictví Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

Vojenská nemocnice Olomouc Sušilovo nám. 5, 779 00 Olomouc Tel.: 973 201 111, fax: 585 222 486, e mail: vnol@vnol.cz. Spirometrie

Vojenská nemocnice Olomouc Sušilovo nám. 5, 779 00 Olomouc Tel.: 973 201 111, fax: 585 222 486, e mail: vnol@vnol.cz. Spirometrie Spirometrie Spirometrie je funkční vyšetření plic, které má důležitou úlohu v diferenciální diagnostice plicních onemocnění. Spirometrie je indikována především u přetrvávajícího kašle, dušnosti nebo u

Více

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE 1. Bolest, patofyziologie, léčení akutní a chronické bolesti 2. Poruchy vědomí, příčiny, symptomatologie, klasifikace, zásady léčby 3. Operační riziko, klasifikace fyzického stavu

Více

Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře

Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře Bohumil Seifert Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP Ústav všeobecného lékařství 1.LF UK Praktičtí lékaři v ČR > 300 000 konzultací denně 40 % -

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST Podle 17 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického

Více

Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem na zdravotní péči

Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem na zdravotní péči Svazek 1 Tabelární seznam nemocí KAPITOLA XXI Faktory ovlivňující zdravotní stav a kontakt se zdravotnickými službami (Z00 Z99) Faktory ovlivňující zdravotní stav Anamnéza, anebo problémy s možným dopadem

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra I.. Výchova a vzdělávání v péči o děti a jejich význam 1. Význam výchovného působení dětské

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY. Požadavky ke státní závěrečné zkoušce

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY. Požadavky ke státní závěrečné zkoušce UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY Požadavky ke státní závěrečné zkoušce Studijní obor: Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro ZŠ a SŠ - výchova ke zdraví navazující

Více

Vybrané kapitoly z vnitřního lékařství

Vybrané kapitoly z vnitřního lékařství UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu Vybrané kapitoly z vnitřního lékařství studijní opora pro kombinovanou formu studia Aplikovaná tělesná výchova a sport Doc.MUDr.Staša Bartůňková,

Více

Očkování proti pneumokokovým invazivním onemocněním. Jana Vlčková Ústav preventivního lékařství, LF UP Olomouc

Očkování proti pneumokokovým invazivním onemocněním. Jana Vlčková Ústav preventivního lékařství, LF UP Olomouc Očkování proti pneumokokovým invazivním onemocněním Jana Vlčková Ústav preventivního lékařství, LF UP Olomouc Streptococcus pneumoniae Gram-pozitivní diplokok Polysacharidové pouzdro Jeho antigenní složení

Více

Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11. 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12. 6. Artróza 21

Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11. 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12. 6. Artróza 21 Obsah Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12 2. Absolutní (trvalá) arytmie 14 3. Akné 16 4. Alzheimerova choroba 18 5. Arterioskleróza 19 6. Artróza

Více

Profesionální průduškové astma

Profesionální průduškové astma Doporučený postup diagnostické a léčebné péče (reg. č. o/037/040) Profesionální průduškové astma Petr Brhel1, Marie Nakládalová2, Karin Boušová3, Zdena Hajduková4, Jindra Lebedová5, Bronislava Novotná6

Více

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity.

Diagnostika a léčba onemocnění respiračního traktu a poruch imunity. Ambulantní část Všeobecná pediatrie Konziliární pediatrické vyšetření dětského pacienta a navržení léčebného postupu ambulantně nebo během hospitalizace. Dispenzarizace- sledování formou kontrol pacienta

Více

Tabulka 3.1: Výdaje na zdravotní péči podle diagnóz v mil. Kč

Tabulka 3.1: Výdaje na zdravotní péči podle diagnóz v mil. Kč 3. Výdaje zdravotních pojišťoven Největší podíl na financování zdravotní péče 77,1% - připadá na zdravotní pojišťovny. Zdravotní péče je v našem systému hrazená převážně z veřejného zdravotního pojištění

Více

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní interní kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií Lenka Gutová Současnost nemocnice 2012 Vojenská Fakultní Nemocnice v Praze - 8 klinik a 21 odborných oddělení Léčebné zařízení Armády ČR - výcvik

Více

JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM O SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY V BLATNÉ, TŘ. T. G. MASARYKA 272, 388 01 BLATNÁ STANDARD KVALITY SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3 JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM O SOCIÁLNÍ SLUŽBU 3. INFORMOVÁNÍ ZÁJEMCE O SLUŽBĚ 3.1. ROZSAH INFORMACÍ, KTERÉ POSKYTUJEME

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška povinná Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřování

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie)

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie) Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE Tato sekce zahrnuje poskytování služeb zdravotní a sociální péče. Tyto činnosti sahají od lékařské péče v nemocnicích a jiných zařízeních přes ústavní péči s určitým podílem

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PERIOPERAČNÍ PÉČE Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 3 Učební plán... 3 3. Učební osnova základního modulu...

Více

Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE

Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE Vzdělávací program oboru DIABETOLOGIE A ENDOKRINOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen v délce minimálně

Více

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče CQS - CZECH ASSOCIATION FOR QUALITY CERTIFICATION SECRETARIAT: Prosecká 412/74, 190 00 Praha 9 - Prosek IČ: 69346305 DIČ: CZ69346305 tel.: +420 286 019 533, +420 286 019 534 e-mail: jolsanska@cqs.cz, vfiliac@ezu.cz

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOUROLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOUROLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOUROLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 24 měsíců...

Více

Ošetřovatelství v pracovním lékařství

Ošetřovatelství v pracovním lékařství Ošetřovatelství v pracovním lékařství Radka Ulčová Klinika pracovního lékařství LF a FN Plzeň Klinika Pracovního lékařství FN Plzeň Lochotín 3 ambulance - pletysmografie - spirometrie - EKG - odběrová

Více

Co je to FYZIOTERAPIE

Co je to FYZIOTERAPIE Co je to FYZIOTERAPIE 1 Tato brožura vznikla jako součást bakalářské práce na téma Fyzioterapie očima laické veřejnosti. Je určena pro širokou veřejnost, která se chce dozvědět bližší informace o odbornících,

Více

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 1. Speciální pedagogika jako vědní disciplína, klasifikace. Speciálně pedagogické kompetence učitele 1. stupně ZŠ, činnost

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ

CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ Chirurgické oddělení zajišťuje lůžkovou i ambulantní specializovanou léčebnou diagnostickou péči pro pacienty z Děčínska a přilehlého okolí. Zabývá se všeobecnou břišní chirurgií,

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

148/2004 Sb. VYHLÁŠKA

148/2004 Sb. VYHLÁŠKA 148/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 24. března 2004, kterou se mění vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Měsíc Pracoviště Název semináře Datum konání Místo konání Začátek semináře Péče o CŽK a PŽK u imunokomprimovaných 13.10.2010 Posluchárna 13.00 nemocných I Hygiena rukou neudaly Posluchárna - II.interní

Více

20. mezinárodní konference Nemocniční hygiena a epidemiologie Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce.

20. mezinárodní konference Nemocniční hygiena a epidemiologie Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce. 20. mezinárodní konference Nemocniční hygiena a epidemiologie Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce. Bojíme se infekce? Když si potom umyjeme ruce Hygiena rukou při poskytování zdravotní péče

Více

1. Vybrané kapitoly z pediatrie

1. Vybrané kapitoly z pediatrie Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v klinických oborech 1. Vybrané kapitoly z pediatrie

Více

SRDEČNÍ INSUFICIENCE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

SRDEČNÍ INSUFICIENCE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové SRDEČNÍ INSUFICIENCE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Srdeční insuficience Pravostranné levostranné oboustranné Akutní chronické Kompenzované dekompenzované Akutní levostranné selhání (LSI) 1

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program Akreditovaného kvalifikačního kurzu MASÉR Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru masér -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Možnosti následné zdravotní a sociální péče

Možnosti následné zdravotní a sociální péče ÚVN Praha U Vojenské nemocnice 1200 169 02 Praha 6 Česká republika e-mail: info@uvn.cz internet: www.uvn.cz Možnosti následné zdravotní a sociální péče Vážená paní, vážený pane, dovolte, abychom Vás a

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN FEMORO-POPLITEO-CRURÁLNÍ BY-PASS FEMORO-POPLITEÁLNÍ BY-PASS FEMORO-CRURÁLNÍ BY-PASS POPLITEO-CRURÁLNÍ BY-PASS ENDARTEREKTOMIE

Více

NABÍDKA PRO VYSTAVOVATELE

NABÍDKA PRO VYSTAVOVATELE NABÍDKA PRO VYSTAVOVATELE Cílem pracovního dne je představit problematiku jaterních onemocnění v pokročilých stadiích. Sdělení se budou týkat jaterní cirhózy, ethylické i jiné etiologie, komplikované jaterním

Více

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru INTENZIVNÍ PÉ E V PEDIATRII

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru INTENZIVNÍ PÉ E V PEDIATRII Vzdlávací program specializaního vzdlávání v oboru INTENZIVNÍ PÉE V PEDIATRII 1 Cíl specializaního vzdlávání... 71 Vstupní podmínky a prbh specializaního vzdlávání... 71 Uební plán... 7.1 Učební osnova

Více

I. ORGANIZACE ZDRAVOTNICTVÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Společné předpisy

I. ORGANIZACE ZDRAVOTNICTVÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Společné předpisy MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ I. ORGANIZACE ZDRAVOTNICTVÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Společné předpisy II. III. IV. VYTVÁŘENÍ A OCHRANA ZDRAVÝCH ŽIVOTNÍCH PODMÍNEK Společné právní předpisy Hygiena obecná a komunální

Více

RESP/5 Hemoptýza Standard léčebného plánu

RESP/5 Hemoptýza Standard léčebného plánu Programy kvality a standardy léčebných postupů Plicní Hemoptýza RESP/5 RESP/5 Hemoptýza Standard léčebného plánu A. Identifikační údaje Autor: Editor: Oponent: Verze provedení: MUDr. A. Tauchman, prof.

Více

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno 1. Úvodní ustanovení Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného a spokojeného života a pořádku v

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Standard Aplikace metody ošetřovatelského procesu do ošetřovatelské praxe

Standard Aplikace metody ošetřovatelského procesu do ošetřovatelské praxe Standard Aplikace metody ošetřovatelského procesu do ošetřovatelské praxe Definice: Ošetřovatelský proces je racionální metoda poskytování ošetřovatelské péče. Představuje sérii plánovaných činností a

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační péče - definice,

Více

Hluboké krční infekce

Hluboké krční infekce Hluboké krční infekce Plzák J., Dědková J.: Anatomie a zobrazovací metody krčních prostor ve vztahu k hlubokým krčním zánětům Mejzlík J.: Vznik, vývoj a cesty šíření infekce v oblasti krku a mediastina

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2006 o podmínkách provádění asistované reprodukce

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2006 o podmínkách provádění asistované reprodukce Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2006 o podmínkách provádění asistované reprodukce Ministerstvo zdravotnictví České republiky stanoví podle 27e zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění zákona č. /2006

Více

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ Mojžíšová A., Nekola V. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Více

Standardy péče o osoby s osteoartrózou

Standardy péče o osoby s osteoartrózou Standardy péče o osoby s osteoartrózou Translation into: Completed by: Email: 1 1 2 3 4 Lidé s projevy OA, by měli mít přístup ke zdravotnickému personálu, který je kompetentní ke stanovení (diferenciální)

Více

STUDIJNÍ PLÁNY 2016/2017

STUDIJNÍ PLÁNY 2016/2017 STUDIJNÍ PLÁNY pro akademický rok 2016/2017 VYSVĚTLIVKY KRATEK UVEDENÝCH VE STUDIJNÍCH PLÁNECH: S zimní semestr LS letní semestr P přednáška (počet hodin za semestr) C/S cvičení/seminář (počet hodin za

Více

STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU

STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU Vstupní parametry STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU 1. Vstupní parametry 1. Výška [cm] (reálné číslo) 2. Hmotnost pacienta v době diagnózy [kg] (reálné číslo) 3. BMI v době diagnózy (reálné číslo) 4. Hmotnost

Více

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum:

Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum. Zdravotnické minimum: Bronzový Standard SANATORY I. Zdravotnické minimum Zdravotnické minimum: Funkce lidského těla se zaměřením na geriatrii (anatomie, fyziologie, patologie) Nejčastější patologické stavy seniorů Vymezení

Více

STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 STANOVENÍ PŘEDMĚTŮ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Na základě ustanovení 79 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

Žádost o umístění do DOMOVA NA DUBÍČKU, příspěvková organizace, Hrobice 136, Slušovice 763 15, tel. 577981114, e-mail:nadubicku@tiscali.

Žádost o umístění do DOMOVA NA DUBÍČKU, příspěvková organizace, Hrobice 136, Slušovice 763 15, tel. 577981114, e-mail:nadubicku@tiscali. Žádost o umístění do DOMOVA NA DUBÍČKU, příspěvková organizace, Hrobice 136, Slušovice 763 15, tel. 577981114, e-mail:nadubicku@tiscali.cz Číslo občanského průkazu: Datum přijetí žádosti Rodné číslo žadatele:

Více

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

ANALÝZA, EDUKACE A PREVENCE MEDIKAČNÍCH POCHYBENÍ

ANALÝZA, EDUKACE A PREVENCE MEDIKAČNÍCH POCHYBENÍ ANALÝZA, EDUKACE A PREVENCE MEDIKAČNÍCH POCHYBENÍ Bc. Hana Ptáčková, manažerka kvality MUDr. Kristina Nešpolová, lékařka chirurgického oddělení Lenka Horálková, všeobecná zdravotní sestra chirurgického

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ PRO STOMATOLOGY Hlavní autoři: doc. MUDr. Miroslav Souček, CSc., prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc., FESC, prim. MUDr. Petr Svačina

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Cíl specializačního vzdělávání..2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání...2 3 Učební plán 3 3. Učební

Více

OTEVŘENÍ PSYCHOLOGICKÉ A PSYCHIATRICKÉ AMBULANCE. OD 7. 5. 2013 KAŽDÉ ÚTERÝ OD 10.00 20.00 hod. MASARYKOVA TŘÍDA 48, TEPLICE

OTEVŘENÍ PSYCHOLOGICKÉ A PSYCHIATRICKÉ AMBULANCE. OD 7. 5. 2013 KAŽDÉ ÚTERÝ OD 10.00 20.00 hod. MASARYKOVA TŘÍDA 48, TEPLICE OTEVŘENÍ PSYCHOLOGICKÉ A PSYCHIATRICKÉ AMBULANCE OD 7. 5. 2013 KAŽDÉ ÚTERÝ OD 10.00 20.00 hod. MASARYKOVA TŘÍDA 48, TEPLICE Akutní případy bez objednání, v ostatních případech doporučujeme se telefonicky

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101 Stanovisko vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a

Více

Kontakt s vlastními potřebami pomáhajících pracovníků (s akcentem k práci s klientem v krizi)

Kontakt s vlastními potřebami pomáhajících pracovníků (s akcentem k práci s klientem v krizi) Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 35 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více