ENERGETIKA MĚSTA ČAČAK. Valašské Meziříčí, Česká republika, září 2009 Aco Milošević, vedoucí Služby pro investice a dohled města Čačak

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENERGETIKA MĚSTA ČAČAK. Valašské Meziříčí, Česká republika, září 2009 Aco Milošević, vedoucí Služby pro investice a dohled města Čačak"

Transkript

1 ENERGETIKA MĚSTA ČAČAK Valašské Meziříčí, Česká republika, září 2009 Aco Milošević, vedoucí Služby pro investice a dohled města Čačak

2 SYSTÉM VÝHŘEVU MĚSTA HORKOU VODOU Veřejně prospěšná společnost Čačak byla založena za účelem vyhřívání obytných domů a podniků. Město Čačak má obyvatel v přibližně domácnostech. Hlavní aktivity podniku jsou: Produkce tepelné energie Distribuce tepelné energie Tepelná energie je určena jen k vyhřívání, ne k hygienickým a technologickým účelům (6 923 domácností, neboli 25, 64 % je napojeno na dálkový teplárenský systém) A. Celková vyhřívaná plocha Celkový vyhřívaná plocha objektů, které jsou napojeny na RHS je m2, zčehož: plocha obytných jednotek činí m2 (79 %) plocha podniků tvoří m2 (21%)

3 SYSTÉM VÝHŘEVU MĚSTA HORKOU VODOU B.) Instalovaný výkon u koncového spotřebitele Celkový instalovaný výkon u koncového zákazníka je 83,8 MW, kde Instalovaný výkon topných těles obytných jednotek je 61, 1 MW (72, 9 %) Instalovaný výkon topných těles podniků je 22,8 MW (27, 1%) C.) Produkční systém podniku Celý produkční systém se skládá z 9 výrobních jednotek s celkovým výkonem 83,4 MW. Průměrně je využito 92,65 % kapacity systému. Během topné sezóny, která většinou trvá 183 dnů, je spotřebováno: 2400 t surové ropy m3 zemního plynu D.) Distribuční síť Pro distribuci tepelné energie je používán dvoupotrubní systém. Stavba započala v roce Celková délka distribuční sítě je m. Průměrné stáří sítě je 15,2 let. Průměrná tepelná ztráta činí 20 %. Z celkové délky potrubí je 16 % umístěno nad zemí 15 % v betonových kanálech 69 % pod zemí Z celkové délky potrubí je 75 % předizolovaných trubek a z 25 % jsou trubky izolované minerální nebo skelnou vatou.

4 SYSTÉM VÝHŘEVU MĚSTA HORKOU VODOU E.) Teplárenské substance Voda na ohřev je k zákazníkům dodávána nepřímo, a to prostřednictvím 240 teplárenských substanic, které jsou majetkem podniku Čačak. Do nich jsou vestavěna zařízení pro omezování průtoku. Provoz substanic je zajišťován mikroprocesorovou řídící jednotkou. Ve všech substanicích jsou prováděna měření množství dodávané energie. F.) Investice během posledních 3 let Evropská agentura pro rekonstrukci (EAR) věnovala na modernizaci a revitalizaci dálkového vyhřívacího systému 4,5 mil. EUR: Stavba městské teplárny s celkovou kapacitou 45 MW Stavba teplárny Šumadija na plyn, která je umístěna v centru města, s celkovou kapacitou 15 MW, což by stačilo pro nahrazení všech malých kotelen (spalujících uhlí, surovou ropu a topný olej) Nahrazení části potrubí na horkou vodu Výměna 70 % teplárenských substanic Zapojení přístrojů pro měření dodávek energie a také přístrojů pro regulaci činnosti substanic a kotelen Veřejně prospěšná společnost financovala z vlastních zdrojů: stavbu kotelny na plyn Vinara s celkovou kapacitou 500 kw nahrazení 30 % teplárenských substanic přestavění 5 substanic z přímého systému na nepřímý systém.

5 SYSTÉM VÝHŘEVU MĚSTA HORKOU VODOU G.) Slabá místa systému: Současný provoz systému se potýká s následujícími problémy: Vyčerpaná distribuční síť s velkými ztrátami tepla Nedostatek kapacit pro připojení nových uživatelů Substanice mají pouze lokální regulaci bez dokončeného dálkového dohledu a řízení H.) Plánované aktivity v příštích 5 letech: V následujících pěti letech je nezbytné: Postavit teplárnu s kapacitou 30 MW Nahradit větší část trubek na horkou vodu Dokončit dálkový dohled a řízení všech tepláren a substanic. Vybudovat nový moderní dispečink. Zavést platby za služby na základě dodaného množství energie, a ne za kubický metr jako je to nyní. Nahradit staré bubnové výměníky za nové talířové výměníky. Nahradit staré pumpy za nové s regulátory frekvence.

6 ZÁSOBOVÁNÍ ZEMNÍM PLYNEM A.) Začátek výstavby sítě plynovodů Hlavní srbský plynovod v Západním Srbsku (navržený pro tlak do 50 barů) byl postaven v roce Pak byla vybudována První regulační stanice pro měření plynu (GMRS-1) s kapacitou m3/h zemního plynu. Kvůli situaci, která následně v zemi vznikla, neprobíhaly na síti plynovodů mezi GMRS-1 a zákazníky až do roku 1997 žádné stavební aktivity, přestože byla připravená celá projektová dokumentace. B.) Výstavba sítě plynovodů Na jaře 1997 začala intenzívní výstavba městské sítě plynovodů pro tlak do 12 barů z GMRS-1 do průmyslové zóny. Prioritou bylo začít práce na dvou nejdůležitějších plynových kotelnách během topné sezóny 1997/98: na kotelně, která produkovala teplo pro více než polovinu města a kotelně, která zásobovala teplem nemocnici. V prosinci 1997 začala ta první uvedená spalovat zemní plyn. V březnu 1998 nahradila kotelna nemocnice topný olej plynem a začala pracovat 24 hodin denně (místo 2 hodin večer a ráno). Výstavba městské sítě plynovodů probíhá ve všech částech města. Většina podniků velmi brzy přešla na používání zemního plynu namísto mazutu (surové ropy), uhlí nebo topného oleje. Z městské sítě plynovodů bylo zatím postaveno: - dvě GMRS ( m3/h a m3/h) pro snížení tlaku z 50 bar/ 12 bar - 16 km plynovodů s katodovou protikorozní ochranou - 4 regulační stanice pro měření (MRS) s redukcí tlaku z 12 bar/ 4 bar. Stanice obohacují zemní plyn látkou, která mu dodává silný, nepříjemný a lehce rozpoznatelný zápach.

7 ZÁSOBOVÁNÍ ZEMNÍM PLYNEM V C.) Výstavba distribuční sítě plynovodů V té samé době, kdy probíhala výstavba městské sítě plynovodů, se rozeběhlo plánování výstavby distribuční sítě plynovodů vyrobených z polyetylenu (PE) pro tlak do 4 bar. Tato sít by měla zásobovat občany a jiné malé spotřebitele, pro které není připojení na městský systém plynovodů vhodné. Na konci roku 2000 už zákazníci z této kategorie, především občané, využívali plyn. Rozhodnutí těchto spotřebitelů používat plyn významně omezilo spotřebu jiných paliv, a to především elektřiny, což mělo významný vliv na elektro-energetický systém (vedení nízkého napětí), který byl během topné sezóny věčně přetížený. Používání elektřiny na topení bylo časté díky nízké ceně elektřiny. Také se tím snížila spotřeba uhlí, a jiných fosilních paliv, jejichž užití je významným zdrojem znečištění ovzduší. Od roku 2000 až do dneška bylo vybudováno: 410 km sítě distribučních plynovodů 8840 přípojek domácností, z nichž je užíváno Zájem občanů o připojení k síti plynovodů a využívání plynu byl zpočátku enormní, protože cela plynu byla díky politice cen paliv velmi nízká (v jednom období byla cena plynu 7x nižší než cena topného oleje.) Od roku 2000 cena plynu rapidně vzrostla až na úroveň jiných paliv a momentálně je na úrovni přibližně 35 EUR/ m3.

8 ZÁSOBOVÁNÍ ZEMNÍM PLYNEM D.) Výstavba distribuční sítě To, zda se zákazník připojí k síti plynovodů, záleží na výši nezbytných investic na zavedení plynu a cenová hladina zemního plynu a jiných paliv. Celková investice se skládá z: Ceny přípojky domácnosti: cena nejčastěji používané přípojky pro domácnosti měřícím a regulačním zařízením s kapacitou do 6 m3 plynu/h byla na konci března letošního roku 1180 EUR. Díky rozhodnutí Agentury pro energii Ministerstva pro energii Srbské republiky se významně snížila cena přípojky domácnosti a nyní je přibližně 760 EUR. Venkovní instalace u zákazníka Instalace centrálního vytápěcího systému (v případě, že v objektu není nebo že se investor rozhodne pro tento typ instalace) Výdaje s obstaráním licence Snížení zájmu občanů o připojení k síti plynovodů bylo zapříčiněno, vedle cen připojení k distribuční síti a cen plynu, také zákonem o plánování a výstavbě z roku 2003, podle kterého je nutné mít uživatelskou licenci pro objekt a venkovní zařízení. V roce 2000 se zastupitelstvo rozhodlo, že se město bude podílet na připojení 17 %, čímž se sníží cena připojení k distribuční síti, které si platí občané sami. Tyto finanční prostředky by měly vrátit zájem občanů na předcházející úroveň. l E.) Plány pro příští období V příštích 4 5 letech je plánováno v první fázi postavit více GMRS s kapacitou m3/h s možností rozšíření rozšířit městskou síť plynovodů o přibližně 10 km postavit ještě jednu MRS s kapacitou 4000 m3 (obojí do konce příštího roku a do konce roku 2012) rozšířit distribuční síť přibližně o 60 km.

9 ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Pokud máme na mysli problémy s dodávkami paliva a odhady velikosti zásob fosilních paliv, které jsou neobnovitelné, může být řešením využití jiných zdrojů energie. Některé zdroje energie, které mohou být velmi zajímavé, je sluneční a větrná energie: A.) Sluneční energie Celé Srbsko má velmi vhodnou polohu, pokud jde o množství slunečního záření a počet slunečních dnů. A tím je zdůvodněno naše rozhodnutí maximálně využít tento potenciál. Současné podmínky Občané včačaku do této doby nainstalovali a používají jen malý počet solárních zařízení pro ohřev užitkové vody. Tento stav má mnoho různých důvodů, ale některé z nich jsou: nedostatečná informovanost občanů o efektech užití solární energie (ekologické a ekonomické důsledky), vysoké instalační náklady, dlouhá doba návratnosti investice v důsledku relativně nízké ceny elektřiny, stát nemá zájem na stimulaci občanů k používání alternativních zdrojů energie. Z těchto důvodů má zastupitelstvo v úmyslu v příštím roce finančně stimulovat ty občany, kteří do svých objektů chtějí umístit a používat zařízení pro solární ohřev užitkové vody. V této době je navrhován model, který bude zaveden. V rozpočtu města na příští rok budou vyhrazeny prostředky nutné pro realizaci tohoto záměru.

10 ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Městu se nejprve podařilo s pomocí řecké vlády umístit 42 solárních panelů na tři objekty: Jednu střední školu (Prehrambeno ugostiteljska škola, celková plocha 4850 m2), kde bylo umístěno 20 panelů, 2 rezervoáry s objemem po 1000l na horkou vodu a další vybavení nutné pro provoz a řízení systému (spuštěn byl v dubnu 2009, každý den pozorujeme jeho provoz a zaznamenáváme data). Naproti škole je umístěna lampa poháněná fotovoltaickým solárním panelem. Školka Slunce (plocha 1900 m2) - stejný vytápěcí systém jako škola. Ve školce Lugovi (plocha 515 m2) byly umístěny dva kolektory připojené na již existující kotle. Plány pro rok 2009 a dále V dalším kroku se projeví rozhodnutí vytvořit projekty pro solární ohřev pitné vody u sedmi různých objektů (městská nemocnice a její kuchyň, dvě školky, studentská kolej, restaurace pro studenty, a středoškolský internát.) Smlouvy na návrhy byly již uzavřeny a návrhy budou dokončeny v roce Dále je záměrem zastupitelstva v příštím roce finančně stimulovat ty občany, kteří do svých objektů chtějí umístit a používat zařízení pro solární ohřev zdravotně nezávadné vody. V této době je navrhován model, který bude zaveden. V rozpočtu města na příští rok budou vyhrazeny prostředky nutné pro realizaci tohoto záměru. B.) Větrná energie Kvůli své poloze ječačak téměř bez větru, takže nemůže využívat vítr na výrobu energie.

11 Děkuji Vám za pozornost

TEPLO Brandýs nad Labem. Komplexní řešení vytápění a ohřevu TV + dlouhodobá garance ceny a spolehlivých dodávek

TEPLO Brandýs nad Labem. Komplexní řešení vytápění a ohřevu TV + dlouhodobá garance ceny a spolehlivých dodávek TEPLO Brandýs nad Labem Komplexní řešení vytápění a ohřevu TV + dlouhodobá garance ceny a spolehlivých dodávek Proč je stávající systém ve městě nevyhovující? Starý systém je morálně i fyzicky zastaralý

Více

Technické a cenové řešení výstavby a provozu nového zdroje tepla (plynové kotelny) pro dům Barunčina 1853/40, Praha 12 aktualizace původní nabídky.

Technické a cenové řešení výstavby a provozu nového zdroje tepla (plynové kotelny) pro dům Barunčina 1853/40, Praha 12 aktualizace původní nabídky. Technické a cenové řešení výstavby a provozu nového zdroje tepla (plynové kotelny) pro dům Barunčina 1853/40, Praha 12 aktualizace původní nabídky. Vypracováno pro: Bytové družstvo Barunčina 1849 1853

Více

RENARDS OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016

RENARDS OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016 Přehled dotací do oblasti OZE napříč dotačními tituly Rezidenční nemovitosti ZÚ Zateplení rodinných domů, OZE IROP Zateplení bytových domů + OZE OPŽP Kotlíkové dotace

Více

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK Územní energetická koncepce Libereckého kraje Územní energetická koncepce Libereckého kraje (ÚEK LK) je dokument, který pořizuje pro svůj územní obvod krajský úřad podle 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace Jméno autora Název práce Anotace práce Lucie Dolníčková Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace V práci autorka nejprve stručně hovoří o obnovitelných zdrojích energie (energie vodní,

Více

Zpráva o činnosti společnosti Q-BYT Čelákovice spol. s r.o.

Zpráva o činnosti společnosti Q-BYT Čelákovice spol. s r.o. Zastupitelstvo města Čelákovice Tisk číslo: 9 Datum jednání ZM: 19. 6. 2014 Název tisku: Zpráva o činnosti společnosti Q-BYT Čelákovice spol. s r.o. Zpracovatel: Jaroslav Beneš Předkladatel: Paed.Dr. Luboš

Více

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s.

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. (EAZK) byla založena v roce 2006 za podpory programu EU Inteligent Energy Europe. Zakladatelem a 100%

Více

PROGRAM KOGENERACE. Grafy Snížení emisí znečišťujících látek kogenerací...4 Snížení emisí skleníkových plynů kogenerací...5

PROGRAM KOGENERACE. Grafy Snížení emisí znečišťujících látek kogenerací...4 Snížení emisí skleníkových plynů kogenerací...5 PROGRAM KOGENERACE Obsah 1 Proč kombinovaná elektřiny a tepla...2 2 Varianty řešení...2 3 Kritéria pro výběr projektu...2 4 Přínosy...2 4.1. Přínosy energetické...2 5 Finanční analýza a návrh podpory za

Více

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům Technická zařízení budov zdroje energie pro dům (Rolf Disch SolarArchitektur) Zdroje energie dělíme na dva základní druhy. Toto dělení není příliš šťastné, ale protože je už zažité, budeme jej používat

Více

Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz. budovách. FOR ARCH 2008, 26. září 2008 Ing. Libor Novák

Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz. budovách. FOR ARCH 2008, 26. září 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz Využití sluneční energie v budovách Dotační zdroje pro instalace solárních zařízení FOR ARCH 2008, 26. září 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování

Více

Studie efektivního využívání kogeneračních jednotek v Nemocnici Pelhřimov, Slovanského bratrství 710, 393 38 Pelhřimov

Studie efektivního využívání kogeneračních jednotek v Nemocnici Pelhřimov, Slovanského bratrství 710, 393 38 Pelhřimov Nerudova 1498/8, 586 1 Jihlava, tel.: 567 33 323, e-mail:eav@eav.cz Studie efektivního využívání kogeneračních jednotek v Nemocnici Pelhřimov, Slovanského bratrství 71, 393 38 Pelhřimov ZK-2-215-13, př.

Více

Naše nabídka zahrnuje kotle spalujících pevná, kapalná a plynná paliva, jakož i kotle na využití tepla z odpadních spalin.

Naše nabídka zahrnuje kotle spalujících pevná, kapalná a plynná paliva, jakož i kotle na využití tepla z odpadních spalin. Nové kotle Naše nabídka zahrnuje kotle spalujících pevná, kapalná a plynná paliva, jakož i kotle na využití tepla z odpadních spalin. Konstrukční řešení kotlů včetně příslušenství je provedeno v souladu

Více

Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů

Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů Tomáš Chadim Tábor 4.2.2010 Představení SEVEn SEVEn je konzultační společnost zaměřená na oblast energetiky a životního prostředí, zejména na

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 19.4.2013

Více

Strategie ERÚ pro rok 2013 a příprava na IV regulační období

Strategie ERÚ pro rok 2013 a příprava na IV regulační období Strategie ERÚ pro rok 2013 a příprava na IV regulační období Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad STRATEGIE Národní zájmy Evropské zájmy Světové zájmy 2 Hlavní cíle Ochrana práv

Více

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Hana Škopková, Miroslav Havránek Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí Konference Tvoříme klima pro budoucnost Liberec,

Více

Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ. Rostislav Krejcar

Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ. Rostislav Krejcar Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2009 Rostislav Krejcar Obsah prezentace Obnovitelné zdroje energie (OZE) Legislativa Předpoklady vstupující do výpočtů podpory Technicko-ekonomické parametry

Více

Zdroje energie a tepla

Zdroje energie a tepla ZDROJE ENERGIE A TEPLA - II 173 Zdroje energie a tepla Energonositel Zdroj tepla Distribuce tepla Sdílení tepla do prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn Biomasa Energie prostředí Solární energie Geotermální

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10. Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.2007 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Typy

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

PROGRAM KOGENERACE Z BIOMASY

PROGRAM KOGENERACE Z BIOMASY PROGRAM KOGENERACE Z BIOMASY Obsah 2 Varianty řešení...2 3 Kritéria pro výběr projektu...2 4 Přínosy...2 4.1. Přínosy energetické...3 4.2. Přínosy environmentální...4 5 Finanční analýza a návrh podpory

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ENERGETICKÁ ÚVAHA Mgr. LUKÁŠ FEŘT

Více

Small system. Big solution.

Small system. Big solution. GRUNDFOS multilift Small system. Big solution. Malé systémy - skvělá Grundfos Liftingřešení Stations Čerpací stanice Grundfos Multilift Centrální odvádění odpadních vod - žádný problém pro čerpací stanici

Více

Novela energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie schválená v roce 2015

Novela energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie schválená v roce 2015 Novela energetického zákona a zákona o podporovaných schválená v roce 2015 Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných Souhrnné informace v novele EZ a PZE Základní informace

Více

THERM 20 LXZE.A 5, TLXZE.A 5 THERM 28 LXZE5.A, TLXZE5.A THERM 28 LXZE10.A, TLXZE10.A

THERM 20 LXZE.A 5, TLXZE.A 5 THERM 28 LXZE5.A, TLXZE5.A THERM 28 LXZE10.A, TLXZE10.A 0 LXZE.A, TLXZE.A a LXZE.A, TLXZE.A a LXZE0.A, TLXZE0.A 0 LXZE.A, TLXZE.A LXZE.A, TLXZE.A LXZE0.A, TLXZE0.A TŘÍDA NOx Kotle jsou určeny pro vytápění objektů s tepelnou ztrátou do 0 popř. kw. Ohřev teplé

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs.

ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs. ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs. legislativa AMPER 2013 Výstaviště Brno Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka

Více

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s.

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. ČEZ A DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA - HROZBA NEBO PŘÍLEŽITOST Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. Techno-logický

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: části soustav

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: části soustav Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: části soustav Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1209_části_soustav_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

e-mail: jobi@jobi.cz, info@ciste-vytapeni.cz web: www.jobi.cz, www.ciste-vytapeni.cz

e-mail: jobi@jobi.cz, info@ciste-vytapeni.cz web: www.jobi.cz, www.ciste-vytapeni.cz Některé vybrané referenční práce Parní kotelna DP Praha - parní kotelna - kotel ČKD Dukla 1MW, dodávka na klíč NH - Ostrava - rekonstrukce turbokompresorů pro vysoké pece - - úvodní projekt -rekonstrukce

Více

PARK VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN VĚŽNICE

PARK VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN VĚŽNICE PARK VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN VĚŽNICE DĚLÁME VELKÉ VĚCI ÚVODNÍ SLOVO SLOVO INVESTORA Jsme potěšeni, že můžeme portfolio provozovaných obnovitelných zdrojů rozšířit o další větrné elektrárny, které mají na Vysočině

Více

Analýza využitelnosti EPC

Analýza využitelnosti EPC Analýza využitelnosti EPC pro areál: Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Zpracovatel: AB Facility a.s. Divize ENERGY e-mail: energy@abfacility.com http://www.abfacility.com Praha 01/ 2015 Identifikační

Více

ZÁKON č. 406/2000 Sb.

ZÁKON č. 406/2000 Sb. ZÁKON č. 406/2000 Sb. ze dne 25. října 2000 o hospodaření energií ČÁST PRVNÍ ( 1-14) HLAVA I - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ( 1-2) 1- Předmět zákona Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 (dále

Více

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č.

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 364/2007 Sb. (k 1.1.2008)

Více

WD-4S PODPULTOVÁ MYČKA

WD-4S PODPULTOVÁ MYČKA WD-4S PODPULTOVÁ MYČKA PODPULTOVÁ MYČKA WD-4S Velmi kvalitní švédský design čistý a funkční design v nerezové oceli a tvrzeném skle. Perfektní výsledky za všech okolností speciálně navržená mycí ramena

Více

T E C H N I C K Á Z P R Á V A :

T E C H N I C K Á Z P R Á V A : Základní škola Partyzánská ZAŘÍZENÍ VYTÁPĚNÍ Investor: Město Česká Lípa, nám. TGM 1, 470 36 Česká Lípa Číslo zakázky: 17/2013 /DOKUMENTACE PROVEDENÍ STAVBY/ ********************************************************

Více

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČSN 06 0310 Září Heating systems in buildings - Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

TZB - Vytápění. Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze

TZB - Vytápění. Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze TZB - Vytápění Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze Volba paliva pro vytápění Zemní plyn nejrozšířenější palivo v ČR relativně čistý zdroj tepelné energie

Více

Obnovitelné zdroje energie v roce 2006

Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 Obnovitelné zdroje energie Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 Výsledky statistického zjišťování srpen 2007 Sekce koncepční Odbor surovinové a energetické politiky Oddělení surovinové a energetické

Více

KATALOG PRODUKTŮ. www.thermona.cz. Český výrobce kotlů. ekonomika technologie komfort

KATALOG PRODUKTŮ. www.thermona.cz. Český výrobce kotlů. ekonomika technologie komfort Český výrobce kotlů www.thermona.cz KATALOG PRODUKTŮ Plynové kotle Elektrokotle Kondenzační kotle Kaskádové kotelny Příslušenství ke kotlům Zásobníky teplé vody ekonomika technologie komfort LEGENDA Třída

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

A) Vytápění v domácnostech

A) Vytápění v domácnostech Aby se nám dýchalo lépe Opět nám začala topná sezóna a podzimní úklid pálením. Obzvláště v době inverzí je pro mnohé z nás vysvobozením prchnout do hor, rozhlédnout se do kraje a sledovat duchnu znečištěného

Více

6. NÁVRH ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

6. NÁVRH ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU 6. NÁVRH ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU 6.1. Stanovení zásad užití jednotlivých druhů paliv a energie V Olomouckém kraji stále nachází množství větších zdrojů spalujících tuhá fosilní paliva. U těchto zdrojů

Více

Modernizace topných soustav v bytovém hospodářství. Možnosti řešení revitalizace bytových domů se značkou Junkers

Modernizace topných soustav v bytovém hospodářství. Možnosti řešení revitalizace bytových domů se značkou Junkers Modernizace topných soustav v bytovém hospodářství Možnosti řešení revitalizace bytových domů se značkou Junkers 2 S jistotou do skvělé budoucnosti: Junkers je tím správným partnerem při modernizaci vytápění

Více

Příprava podkladů pro akční plán energetické efektivnosti

Příprava podkladů pro akční plán energetické efektivnosti Příprava podkladů pro akční plán energetické efektivnosti Publikace byla zpracována za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2013 Program

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA List/listů: 1/12 Aktualizováno k zákonu 371/2011 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Zákon 406/2000 Název právního předpisu Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005

Více

Vícepalivový tepelný zdroj. s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči

Vícepalivový tepelný zdroj. s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Historie projektu vícepalivového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou el. energie a tepla

Více

Ladislav Č e r n ý a Vladislav Z o c h TEPELNÉ HOSPODÁŘSTVÍ P R A C H A T I C E. Podpůrný program úspor energie E F E K T.

Ladislav Č e r n ý a Vladislav Z o c h TEPELNÉ HOSPODÁŘSTVÍ P R A C H A T I C E. Podpůrný program úspor energie E F E K T. Ladislav Č e r n ý a Vladislav Z o c h TEPELNÉ HOSPODÁŘSTVÍ P R A C H A T I C E Podpůrný program úspor energie E F E K T v p r a x i Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů

Více

Závěsné kotle se speciálním vestavěným zásobníkem. VUI aquaplus

Závěsné kotle se speciálním vestavěným zásobníkem. VUI aquaplus Závěsné kotle se speciálním vestavěným zásobníkem VUI aquaplus Převratná novinka v přípravě teplé užitkové vody Kotel aquaplus se svojí konstrukcí výrazně odlišuje od kotlů s vestavěným zásobníkem ostatních

Více

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Strana 918 Sbírka zákonů č. 79 / 2010 Částka 28 79 VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu

Více

Zákon o hospodaření energií, směrnice EU

Zákon o hospodaření energií, směrnice EU , směrnice EU Ing. František Plecháč 1 Zákon byl vydán pod č. 406/2000 Sb. Hlavní důvody posledních novelizací zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov,

Více

VICTRIX EXA ErP Závěsné kondenzační kotle

VICTRIX EXA ErP Závěsné kondenzační kotle VICTRIX EXA ErP Závěsné kondenzační kotle MODELOVÁ ŘADA VICTRIX EXA ErP Závěsné plynové kondenzační kotle Topné a s průtokovým ohřevem teplé užitkové vody MODERNÍ VZHLED, VYSOKÁ ÚČINNOST, JENODUCHÁ OBSLUHA

Více

Kapitola 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5

Kapitola 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5 Kapitola 6 Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5 Obsah 6.1 Zařízení a jeho základní parametry...3 6.2 Vstupy do zařízení...3 6.3 Zdroje znečišťování...3 6.4 Územní situace...4 6.5

Více

Energetika a klimatické změny

Energetika a klimatické změny Energetika a klimatické změny Jak může přispět Česká republika? Vladimír Wagner Ústav jaderné fyziky AVČR a FJFI ČVUT 1) Jak čelit klimatickým změnám? 2) Nízkoemisní zdroje 3) Úspěšná cesta k nízkoemisní

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1206_soustavy_vytápění_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE PLZEŇSKÉHO KRAJE

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE PLZEŇSKÉHO KRAJE ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE PLZEŇSKÉHO KRAJE 1. SOUHRNY, ZÁSADY PRO REALIZACI NAVRŽENÉ STRATEGIE 2. ZÁSADY PRO ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ zákazník Plzeňský kraj stupeň IV. zakázkové číslo 4821-900-2 číslo dokumentu

Více

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE Objekt Základní školy a tělocvičny v obci Loučovice Loučovice 231, 382 76 Loučovice Stupeň dokumentace: Dokumentace pro výběr zhotovitele (DVZ) Zodpovědný

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA. Rekonstrukce plynové kotelny v bytovém domě Hlavní 824, Zubří. Místo stavby: ul. Hlavní 824 Zubří

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA. Rekonstrukce plynové kotelny v bytovém domě Hlavní 824, Zubří. Místo stavby: ul. Hlavní 824 Zubří 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA Název zakázky: Rekonstrukce plynové kotelny v bytovém domě Hlavní 824, Zubří Místo stavby: ul. Hlavní 824 Zubří Investor: Projektant: Vypracoval: Zodpov. proj.: Stupeň: Město Zubří

Více

WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd.

WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd. WARMNIS WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd. C, vložka 983 Základní škola Turnov, Skálova 600, příspěvková

Více

Tisková zpráva. ERÚ: Mírný pokles regulovaných cen elektřiny pro příští rok

Tisková zpráva. ERÚ: Mírný pokles regulovaných cen elektřiny pro příští rok 26. listopadu 2014 Tisková zpráva ERÚ: Mírný pokles regulovaných cen elektřiny pro příští rok Regulované složky ceny elektřiny v roce 2015 opět mírně klesnou a domácnosti mohou zaplatit v průměru o jednotky

Více

Energetický audit Energetický audit Povinnost zpracovat energetický audit 1 500 GJ/rok, 000 GJ/rok 700 GJ/rok Energetický audit

Energetický audit Energetický audit Povinnost zpracovat energetický audit 1 500 GJ/rok, 000 GJ/rok 700 GJ/rok Energetický audit Energetický audit Energetický audit slouží pro zhodnocení využívání energií v daném objektu - v budově, ve výrobním provozu anebo při instalaci nového zdroje energie. V rámci auditu se identifikují možnosti

Více

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE KRAJE VYSOČINA 16.9.2008

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE KRAJE VYSOČINA 16.9.2008 ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE KRAJE VYSOČINA 16.9.2008 Objednatel: Žižkova 57, 587 33 Jihlava Zhotovitel: Energetická agentura Vysočiny, z. s. p. o. Jiráskova 65, 586 01 Jihlava Obsah: 1. ROZBOR TRENDŮ VÝVOJE...

Více

NÁRODNÍ CENTRUM ENERGETICKÝCH ÚSPOR

NÁRODNÍ CENTRUM ENERGETICKÝCH ÚSPOR NÁRODNÍ CENTRUM ENERGETICKÝCH ÚSPOR Jsme tu pro Vás 27. ledna 2016 Jakub Vít ředitel a předseda správní rady www.nceu.cz Alternativní opatření dle sektorů Potenciál úspor a alokace Alternativní opatření

Více

THERM DUO 50.A, 50 T.A, 50 FT.A

THERM DUO 50.A, 50 T.A, 50 FT.A THERM DUO 0.A, 0 T.A, 0 FT.A THERM DUO 0.A, 0 T.A, 0 FT.A TŘÍDA NOx Kotle jsou určeny pro vytápění objektů s tepelnou ztrátou do kw. Vytápění objektu s vyšší tepelnou ztrátou (až 0 kw) je možné s výhodou

Více

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB OPRAVA KOTELNY V OBJEKTU MŠ Střelecká 1067/14, Jablonec nad Nisou Investor : Stupeň : Statutární město Jablonec nad Nisou Mírové náměstí 19 467

Více

5. ŘEŠENÍ ENERGETICKÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ÚZEMÍ

5. ŘEŠENÍ ENERGETICKÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ÚZEMÍ 5. ŘEŠENÍ ENERGETICKÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ÚZEMÍ 5.1 DEFINICE CÍLŮ Při návrhu opatření a rozvojových variant pro řešení energetického hospodářství území kraje jsou respektovány následující potřeby a cíle: zabezpečení

Více

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 1. SOUHRNY, ZÁSADY PRO REALIZACI NAVRŽENÉ STRATEGIE 2. ZÁSADY PRO ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ zákazník Moravskoslezský kraj stupeň IV. zakázkové číslo 4873-900-2

Více

THERM 14 KD.A, KDZ.A, KDZ5.A

THERM 14 KD.A, KDZ.A, KDZ5.A TŘÍDA NOx THERM KD.A, KDZ.A, KDZ.A THERM KD.A, KDZ.A, KDZ.A sešit Výkonový rozsah kotlů THERM KD.A, KDZ.A a KDZ.A je uzpůsoben pro využití v objektech s malou tepelnou ztrátou, např. nízkoenergetických

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Zlepšeníkvality ovzdušív příhraniční oblasti Česka a Polska. Ing. David Kupka

Zlepšeníkvality ovzdušív příhraniční oblasti Česka a Polska. Ing. David Kupka Zlepšeníkvality ovzdušív příhraniční oblasti Česka a Polska Ing. David Kupka Zaměření studie Snižování emisí TZL v obci Znečišťující látka: prachové částice frakce PM10 a PM2,5 Zdroj znečištění: spalovací

Více

2 Primární zdroje energie. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

2 Primární zdroje energie. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 2 Primární zdroje energie Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky 1. Zdroje energie rozdělení 2. Fosilní paliva 3. Solární

Více

Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1

Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1 Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Implementační dokument Typy

Více

Hospodárný provoz plynových kotlů u ČD a jejich měření

Hospodárný provoz plynových kotlů u ČD a jejich měření VĚDECKOTECHNICKÝ SBORNÍK ČD ROK 1998 ČÍSLO 6 Zbyněk Hejlík Hospodárný provoz plynových kotlů u ČD a jejich měření klíčová slova: analýza spalin,tepelná účinnost kotle, komínová ztráta, emisní limit, kontrolní

Více

Bioplyn - aktuální trendy v Německu

Bioplyn - aktuální trendy v Německu Bioplyn - aktuální trendy v Německu M.Sc. Georg Friedl, Odborný svaz bioplynu www.exportinitiative.bmwi.de Agenda Odborný svaz bioplynu Odvětví v číslech Politické rámcové podmínky Aktuální trendy v Německu

Více

tradice Tradice Historie výroby kogeneračních jednotek úvod

tradice Tradice Historie výroby kogeneračních jednotek úvod kogenerace úvod Tradice tradice Výroba kogeneračních jednotek je jednou z klíčových aktivit společnosti TEDOM. Zákazníci oceňují především vysokou technickou úroveň našich výrobků, jejich spolehlivost

Více

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu "Budovy s takmer nulovou potrebou energie fikcia alebo blízka budúcnosť?" Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu Zdeněk Kaňa Ing. arch. David Vašíček Martin Jindrák

Více

T:257810072,736771783 Kralupy nad Vltavou část projektu - Vytápění cizek_tzb@volny.cz. F1.4a VYTÁPĚNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA

T:257810072,736771783 Kralupy nad Vltavou část projektu - Vytápění cizek_tzb@volny.cz. F1.4a VYTÁPĚNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA Stavba : STAVEBNÍ ÚPRAVY, PŘÍSTAVBA A NÁSTAVBA OBJEKTU Č.P. 139 Místo stavby : st.p.č. 189, k.ú. Kralupy nad Vltavou Stupeň projektu : DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY ( DPS ) Vypracoval : PARÉ Č. Ing.Vladimír

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ D.1.4.d.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ Akce: PASÁŽ A NOVOSTAVBA KOMUNIKAČNÍHO JÁDRA DOMU Č. 49, JAROMĚŘ Objekt: Část: Vypracoval: Archívní číslo: Jaroměř Kavárna Vytápění Ing. Jiří Hájek P13P138 Datum:

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Nový zákon o ochraně ovzduší Kateřina Sukdolová odbor ochrany ovzduší 21. března 2013, SZÚ Nový zákon o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. Nabyl účinnosti 1. září 2012 Hlavní důvody zpracování nového zákona:

Více

Elektrárny Skupiny ČEZ

Elektrárny Skupiny ČEZ Elektrárny Skupiny ČEZ v České republice prof. Úsporný 2 Největší výrobce provozuje nejvíce elektráren patří mezi největší české firmy a řadí se do první desítky největších energetických firem v Evropě.

Více

STUDIE - vyhodnocení ekonomických důvodů a výhodnosti výstavby vlastní plynovodní kotelny

STUDIE - vyhodnocení ekonomických důvodů a výhodnosti výstavby vlastní plynovodní kotelny STUDIE - vyhodnocení ekonomických důvodů a výhodnosti výstavby vlastní plynovodní kotelny Název stavby: Charakter stavby: Instalace plynové kotelny bytového domu, ul. Suchý vršek, Bytové družstvo Větrná

Více

Kontrolní hodnoty, ceny tepelné energie a energetické ukazatele

Kontrolní hodnoty, ceny tepelné energie a energetické ukazatele Kontrolní hodnoty, ceny tepelné energie a energetické ukazatele ve výkazu 31, 32-CL a) Kontrolní hodnoty a ceny tepelné energie podle úrovně předání (budou vypočteny automaticky) V posledních sloupcích

Více

Zelenáa čistá Ostrava 2025. Strategie ekologizace a modernizace MHD v Ostravě

Zelenáa čistá Ostrava 2025. Strategie ekologizace a modernizace MHD v Ostravě Zelenáa čistá Ostrava 2025 Strategie ekologizace a modernizace MHD v Ostravě Ing. Roman Kadlučka, Ph.D., listopad 2015 OSTRAVA metropole Moravskoslezského kraje Počet obyvatel k 31.12.2013 : 297 421 Rozloha:

Více

ZATEPLENÍ OBECNÍHO ÚŘADU MĚŘÍN STAVEBNÍ ÚPRAVY F 300 ROZVODY ZP F301 TECHNICKÁ ZPRÁVA

ZATEPLENÍ OBECNÍHO ÚŘADU MĚŘÍN STAVEBNÍ ÚPRAVY F 300 ROZVODY ZP F301 TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH DOKUMENTACE: 1. Technická zpráva F 301 2. Specifikace materiálu F 302 3. Dispozice rozvodů ZP 1.NP F 303 4. Dispozice rozvodů ZP 2.NP F 304 5. ŘEZ B B F 305 6. ŘEZ C C F 306 7. Řez D D F 307 8. Axonometrie

Více

ENERGETICKÁ KONCEPCE STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA

ENERGETICKÁ KONCEPCE STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA ENERGETICKÁ KONCEPCE STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA Shrnutí září 2004 Sdružení firem TENZA, a.s. a KEA, s.r.o. Svatopetrská 7 617 00 Brno Tel.: 545 214 613 Fax: 545 214 614 e-mail: tenza@tenza.cz www.tenza.cz

Více

Elektrizační soustava ČR

Elektrizační soustava ČR Elektrizační soustava ČR Miloslava Tesařová Západočeská univerzita v Plzni Katedra elektroenergetiky a ekologie Funkce ES - Zajistit zásobování spotřebitelů elektrickou energií v požadovaném čase, množství

Více

Příklady EPC v České Republice

Příklady EPC v České Republice Příklady EPC v České Republice EPC příklady: 1. Psychiatrická léčebna, Lípy 15, Kosmonosy Smluvní partner Psychiatrická léčebna Kosmonosy Uchazeč je v projektu hlavním kontraktorem Charakteristika objektu:

Více

Zpráva o energetickém auditu Zdravotní středisko, Rohle

Zpráva o energetickém auditu Zdravotní středisko, Rohle Zpráva o energetickém auditu Zdravotní středisko, Rohle Snížení energetické náročnosti objektu zdravotního střediska v obci Rohle Vypracováno podle 9 zákona č. 406/2000 Sb. O hospodaření energií, ve znění

Více

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Zehnder vše pro komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima Vytápění, chlazení,

Více

Exclusive Boiler Green Závěsný kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem 60 l z oceli INOX

Exclusive Boiler Green Závěsný kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem 60 l z oceli INOX Exclusive Boiler Green Závěsný kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem 60 l z oceli INOX Katalog výrobků ÚČINNOST podle normy 92/42/CEE ROKY ZÁRUKA MODEL: Exclusive Boiler Green 30 B.S.I. Dvoufunkční

Více

Kotel na dřevní štěpku

Kotel na dřevní štěpku Kotel na dřevní štěpku 20 - Kvalita je náš úspěch... Firma HERZ Armaturen Ges.m.b.H., založena v roce 1896 disponuje víc jak 110 letou historií působení na trhu. HERZ Armaturen Ges.m.b.H. má v Rakousku

Více

PROBLEMATIKA ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU V J IŽNÍ AMERICE (GUAYAQUIL, EKVÁDOR)

PROBLEMATIKA ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU V J IŽNÍ AMERICE (GUAYAQUIL, EKVÁDOR) PROBLEMATIKA ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU V J IŽNÍ AMERICE (GUAYAQUIL, EKVÁDOR) Ing. Jiří Kašparec 1), Juan Carlos Bernal 2) 1) VAE CONTROLS, s.r.o., Ostrava, obchodně technický manažer 2) Interagua Guayaquil,

Více

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování Nerezový výměník a hořák NOx5 Nejmenší rozměry kotle ADAX Závěsné plynové kondenzační kotle Zemní plyn G20, Propan G31 Ekvitermní

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf Adresát adresa PSČ město Datum: Evidenční číslo: Číslo jednací: xx.xx.20xx VZ-128/2012 č.j.xxxxxx-

Více

Česká fotovoltaická konference 2008

Česká fotovoltaická konference 2008 Česká fotovoltaická konference 2008 4.11.2008, Kongresové centrum BVV Brno Ing. Martin NěmeN mečekek ředitel úseku Poskytování sítí ČEZ Distribuce, a. s. Základní informace o ČEZ Distribuce, a.s. zásobovaná

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II Vltavská kaskáda Vltavská kaskáda je soustava vodních děl osazených velkými vodními elektrárnami na toku Vltavy. Všechny elektrárny jsou majetkem firmy ČEZ. Jejich provoz je automatický a jsou řízeny prostřednictvím

Více

Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing.

Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing. Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing. Martin Halama a Ing. Edvard Sequens ze Sdružení Calla, OÖ

Více