Domalovánky o třídění odpadu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Domalovánky o třídění odpadu"

Transkript

1 Domalovánky o třídění odpadu Ahoj, jmenuji se Doubek a říkají o mně, že toho hodně vím. Budu vás provázet domalovánkami o třídění a recyklaci odpadů. Dozvíte se, co je to recyklace a proč je tak důležité třídit odpad. Vždy, když někde uvidíte uschlou větvičku, bude označovat špatné zacházení s odpady. Zelená větvička pak ukazuje, jak odpady třídit správně. A víte, že se se mnou můžete také setkat v i? Ta se rozprostírá v Českých Budějovicích v Dukelské ulici v parku na levém břehu řeky Malše. Přeji vám příjemnou zábavu. Domalovánky jsou takové omalovánky, kde dovybarvíte bílá místa v obrázku. Jakou zvolíte barvičku, to je na vás, ale měla by odpovídat té, která je ve skutečnosti. Špatné zacházení s odpadem Správné třídění odpadu

2 Co je ODPAD? Odpadem se stávají předměty, které už nejsou pro člověka potřebné. A co jich je. Každý člověk ročně vyhodí 280 kilogramů odpadů. Víte, jak se nazývá odpad, který doma nepotřebujete a vyhodíte ho? Je to směsný KOMUNÁLNÍ ODPAD. Ne všechny odpady se vyhazují do koše nebo do popelnice. Je mnoho odpadů, které se mohou vytřídit a následně využít. Při třídění a vyhazování odpadu je potřeba dávat pozor na NEBEZPEČNÉ ODPADY, které jsou škodlivé jak pro člověka, tak životní prostředí. Tyto odpady se nesmí vyhazovat do kontejneru, ale měly by se odnést do sběrného dvora nebo odevzdat při mobilních sběrech. Vytříděné odpady z barevných kontejnerů jsou speciálními vozidly odváženy k dalšímu třídění na dotřiďovací linky. Přetříděné a upravené odpady jsou poté předávány do podniků, které se zabývají jejich dalším využitím - RECYKLACÍ.

3 Koloběh ODPADU Víte, čemu se říká RECYKLACE? To je činnost, při které jsou odpady zpracovány tak, že mohou být znovu využity k výrobě nových věcí. Výrobky z recyklovaných odpadů nás všude obklopují a denně se s nimi setkáváme. Je velice důležité odpady správně třídit, a tím umožnit jejich recyklaci. Rozhodně byste tedy do komunálního odpadu neměli vyhazovat využitelné odpady, kterými jsou papír, plast, sklo, nápojový karton, bioodpad, kov nebo vysloužilé elektrospotřebiče.

4 PAPÍR Bez papíru se člověk neobejde. I v době počítačů je stále kolem nás! Papír se sbírá do modrých kontejnerů nebo pytlů. Do kontejneru rozhodně nepatří: SAMOPROPISOVACÍ PAPÍR, MASTNÝ, MOKRÝ ČI JINAK ZNEČIŠTĚNÝ PAPÍR, HYGIENICKÉ POTŘEBY (plenky, kapesníčky...), VEŠKERÝ JINÝ ODPAD, KTERÝ NENÍ Z PAPÍRU Recyklovaný papír lze znovu použít k výrobě novin, sešitů, knih, papírových obalů, ubrousků nebo třeba i toaletního papíru, tepelných izolací, průmyslových vláken nebo se může také kompostovat.

5 PLAST Uvědomili jste si někdy, kolik je kolem vás plastových věcí? Každý člověk ročně vyhazuje desítky kilogramů věcí z plastů. Ať už se jedná o kelímky, PET lahve, misky, fólie, sáčky, nebo další plastové výrobky. Odpady z plastů sbíráme do žlutých kontejnerů nebo pytlů. D kontejneru rozhodně nepatří: PVC, Do n novodurové trubky, koberce, obaly od olejů, barev, chemikálií a jiných hygienických potřeb. Pokud je plastový odpad dobře vytříděn, může být použit k výrobě koberců, triček, zimních bund, nebo třeba i laviček, tepelných izolací a celé řady dalších výrobků.

6 SKLO Sklo je materiál, který lidstvo doprovází už několik století. Používá se téměř všude. Sklo se může recyklovat v podstatě do nekonečna. Ze starých skleněných střepů lze vyrobit nová a pěkná okna, sklenice, tepelné izolace nebo speciální stavební materiály. Jediné, co není možné, je vyrobit z barevných střepů čiré sklo. Proto je důležité třídit sklo zvlášť - na čiré a barevné. Do kontejneru na sklo rozhodně nepatří: porcelán, keramika, drátové sklo, varné sklo, obrazovky televizorů a monitory počítačů, zrcadla, automobilová skla, zářivky a výbojky. Pro sběr skla existují dva druhy kontejnerů: BÍLÝ KONTEJNER - čiré sklo, lahve od nápojů, skleněné nádoby a věci z domácnosti. ZELENÝ KONTEJNER - zelené sklo, hnědé a jinak barevné, ale také tabulové sklo.

7 NÁPOJOVÉ KARTONY V nápojových kartonech se prodávají džusy, mléko, víno a jiné nápoje. Nápojové kartony se skládají ze tří materiálů: N P PAPÍRU - dá obalu pevnost a tvar. HLINÍKOVÉ FÓLIE - chrání obsah před pronikáním světla. PLASTOVÉ FÓLIE - nepropouští vodu ani organismy. N Nápojové kartony sbíráme do kontejnerů o označených oranžovou samolepkou nebo do oranžových pytlů. V Vytříděné nápojové kartony se odváží do papíren, kde sse využívají při výrobě papíru. Nebo se z nich vyrábí desky, které se používají jako stavební a izolační materiál.

8 BIO ODPAD Bioodpad - biologicky rozložitelný odpad. Kompostování je proces, který se děje za pomoci bakterií, žížal a mikroorganismů za přístupu vzduchu. Používá se jako hnojivo při pěstování květin. Bioplynová stanice vyrábí z bioodpadu plyn. Bioodpady jsou uzavřeny do velké nádrže, kde je zvláštní druh bakterií začne rozkládat. Přitom se uvolňuje bioplyn (hořlavý). Řízeným spalováním tohoto plynu se vyrábí elektřina a teplo. Bioodpad sbíráme do hnědých kontejnerů nebo pytlů, kam m patří zbytky rostlinného původu, slupky od brambor, banánů, okurek, tráva, listí Do bioodpadu nepatří: komunální odpad, maso, kosti, použité pleny a odpady, které nejsou přírodního původu.

9 KOV Věci a výrobky z kovu používají lidé již stovky let. Kovy se dají velmi dobře a snadno K recyklovat a hutě je nutně potřebují při své výrobě. Kovový odpad - stará kamna, kovové K součástky, plechovky a ostatní šrot patří k tradičně sbíraným odpadům. Kovy se většinou sbírají ve sběrných dvorech K a výkupnách. Kovové obaly znečištěné nebezpečnými látkami. K

10 Základní zařízení... Sběrný dvůr je místo, kam můžete odvážet odpady, které se nemají házet do kontejnerů. Nejčastěji slouží k odkládání objemného odpadu (například starý nábytek, koberce a podobně), stavebních odpadů, vyřazených elektrospotřebičů a nebezpečných odpadů. Dotřiďovací linka je zařízení, kde se dotřiďují vytříděné odpady z barevných kontejnerů. Odpad vytříděný od občanů je vysypáván na běžící pás a pracovníci linky ručně odpad dotřiďují, proto je opravdu nutné vhazovat do kontejnerů jen odpad, který do nich patří. Takto upravený odpad je surovinou, jež se následně zpracovává v továrnách, recykluje se. Kompostárna je zařízení, kde se zpracovávají odpady organického původu, takzvané bioodpady. Bioodpady jsou shromažďovány na hromadách, které se překopávají a obracejí. Tomuto procesu se říká kompostování, výsledkem je kompost, který může být použit jako hnojivo, například ve veřejných městských parcích.

11 ... k nakládání s odpady Skládka odpadů je bezpečné místo pro ukládání odpadu, který zbyde po vytřídění všech recyklovatelných složek. Skládky jsou zabezpečeny tak, aby nedošlo k úniku výluhu do podzemních vod. Po naplnění skládky dojde k jejímu uzavření a rekultivaci, to znamená, že se zaveze zeminou a vysadí se na ní tráva a keře. Zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO) - energie obsažená v odpadech je v těchto zařízeních využívána na výrobu tepla a elektřiny. Při vysokých teplotách se zde spaluje odpad, který zbyde po vytřídění všech recyklovatelných složek. Vzniklé teplo se využívá pro vytápění domácností, ohřev vody a výrobu elektrické energie. Bioplynová stanice je zařízení, kde se v uzavřeném zásobníku zpracovávají bioodpady a dochází k uvolňování bioplynu. Ten je zachytáván a řízeným spalováním je z něj vyrobeno teplo a elektrická energie.

12 ... vymaluj si mně Stabilní sběrné dvory v Českých Budějovicích Dolní 1 Švábův Hrádek (areál bývalé skládky) Plynárenská (Suché Vrbné) Odpadové Taxi Operativně zajišťuje svoz odpadu z trvale přeplňovaných stanovišť odpadových nádob a z nádob na komunální odpad, které nemohly být z nějakého důvodu svezeny. Vytištěno na recyklovaném papíře.

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí:

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí: Téma č. 27 - obor Kuchařské práce/ekologie Proč třídit odpad? Recyklace odpadů Zkuste se nad touto otázkou zamyslet dříve, než budete číst dále. Někdo z vás odpověděl: protože mám rád přírodu; nechci,

Více

TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY. Papír Papír se recykluje, sbírá se do modrých kontejnerů.

TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY. Papír Papír se recykluje, sbírá se do modrých kontejnerů. TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY Každý obal by měl být označen recyklačním symbolem, který říká, z jakého materiálu je obal vyroben. Jde o symbol tří šipek vzájemně propojených do trojúhelníku. Symbol

Více

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky:

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Úvodní rozhovor - Motivace Celý den je možný pojmout jako soutěž mezi skupinami bodujte, jak uznáte za vhodné.

Více

Kam s vaším odpadem Odpadová příručka pro domácnost

Kam s vaším odpadem Odpadová příručka pro domácnost Kam s vaším odpadem Odpadová příručka pro domácnost Nebojte se třídit správně Dobrý den, třídění složek komunálního odpadu jako je papír, plasty a sklo už v dnešní době mnohým z nás přijde samozřejmé.

Více

Jak třídit odpady z domácností?

Jak třídit odpady z domácností? Jak třídit odpady z domácností? Třídit odpady hned, jakmile vzniknou, zvlášť do košů, tašek, pytlů Do barevných kontejnerů dávat opravdu jen to, co tam patří znečištěné obaly mohou znehodnotit celý obsah

Více

OBEC NENAČOVICE. Část I Úvodní ustanovení.

OBEC NENAČOVICE. Část I Úvodní ustanovení. OBEC NENAČOVICE Obecně závazná vyhláška obce Nenačovice č. 1/2010 Kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na k.ú. Nenačovice,

Více

Upozornění ke sběru. Starý papír, kartony. Bílé sklo. Barevné sklo

Upozornění ke sběru. Starý papír, kartony. Bílé sklo. Barevné sklo Upozornění ke sběru Sběrné frakce se mohou region od regionu velice lišit. Zde jsou proto uvedeny moduly nejpoužívanějších variant sběru druhotných surovin, které lze sestavit v závislosti na daném regionu.

Více

Město Jirkov vypracovalo seznam nejčastějších otázek týkajících se nakládání s odpady. CO VŠECHNO LZE VYHODIT DO KONTEJNERU NA SBĚR PLASTU?

Město Jirkov vypracovalo seznam nejčastějších otázek týkajících se nakládání s odpady. CO VŠECHNO LZE VYHODIT DO KONTEJNERU NA SBĚR PLASTU? Časté dotazy o nakládání s odpady Město Jirkov vypracovalo seznam nejčastějších otázek týkajících se nakládání s odpady. TŘÍDĚNÍ ODPADU: Sběr plastu a nápojových kartonů: CO VŠECHNO LZE VYHODIT DO KONTEJNERU

Více

Čl. 2 Třídění komunálního odpadu

Čl. 2 Třídění komunálního odpadu MĚSTYS CHOLTICE Obecně závazná vyhláška městyse Choltice č. 3/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

INFORMATIVNÍ POKYN K TŘÍDĚNÍ ODPADŮ V OBCI LUPENICE a TUTLEKY

INFORMATIVNÍ POKYN K TŘÍDĚNÍ ODPADŮ V OBCI LUPENICE a TUTLEKY Obec Lupenice INFORMATIVNÍ POKYN K TŘÍDĚNÍ ODPADŮ V OBCI LUPENICE a TUTLEKY Zajímá-li vás co se děje s odpady z vaší domácnosti, jak je třídit a kde, držíte v rukou tu správnou příručku, která tyto informace

Více

Základní informace o správném třídění odpadů v Hradišti

Základní informace o správném třídění odpadů v Hradišti Základní informace o správném třídění odpadů v Hradišti Směsný odpad Kontejnery na směsný odpad jsou určeny pro popel a běžné odpadky, které vznikly z běžného denního chodu domácnosti a nejdou dále třídit.

Více

Jak správně třídit papír? Papír je velmi dobře recyklovatelná surovina. Proč tedy ničit lesy, abychom získali surovinu na výrobu papíru, když můžeme zužitkovat již vyrobený nepotřebný papír? Použitím jedné

Více

Obec Smrk. Článek 1 Úvodní ustanovení

Obec Smrk. Článek 1 Úvodní ustanovení Obec Smrk Obecně závazná vyhláška č. 1/2014, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území Obce Smrk

Více

INFORMACE O ODPADECH Místa určená k odkládání složek komunálního odpadu

INFORMACE O ODPADECH Místa určená k odkládání složek komunálního odpadu INFORMACE O ODPADECH Místa určená k odkládání složek komunálního odpadu 1. Sběrný dvůr 2x plast, sklo, papír, kovy, velkoobjemový kontejner, nebezpečný odpad (zářivky, výbojky, domácí elektro, TV, PC,

Více

Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím

Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím Vážení spoluobčané, město ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. pro Vás připravilo tento informační leták týkající se sběru, třídění a odstraňování komunálních

Více

Jak třídíme odpad v obci Prosetín

Jak třídíme odpad v obci Prosetín Jak třídíme odpad v obci Prosetín Pro zlepšení informovanosti občanů obce Prosetín a m.č. Brťoví a Čtyři Dvory o třídění odpadů jsme se rozhodli vydat tuto brožuru, ve které se dozvíte veškeré důležité

Více

č. 1/2014 MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN

č. 1/2014 MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN č. 1/2014 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

OBEC SMILOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2013,

OBEC SMILOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2013, OBEC SMILOVICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2013, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2015 o nakládání s komunálním odpadem a se stavebním odpadem ze dne 16. 3. 2015 účinnost ode dne 1. 4. 2015 1/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

Více

Environmentální vzdělávání 2015

Environmentální vzdělávání 2015 Environmentální vzdělávání 2015 ODPADY ODPADY ODPAD = movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit. Přesná právní definice: zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých

Více

Jak třídit odpad PAPÍR SKLO

Jak třídit odpad PAPÍR SKLO Jak třídit odpad PAPÍR Do modrých nádob můžete odhodit: noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky), nápojové krabice mokrý,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to recyklace V

Více

O B E C KOROZLUKY. Obecně závazná vyhláška č. 01/2015

O B E C KOROZLUKY. Obecně závazná vyhláška č. 01/2015 O B E C KOROZLUKY Obecně závazná vyhláška č. 01/2015 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1 / 2007

Obecně závazná vyhláška č. 1 / 2007 Obec Pucov Obecně závazná vyhláška č. 1 / 2007 O systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních a stavebních odpadů Zastupitelstvo obce Pucov se na svém zasedání

Více

Obecně závazná vyhláška

Obecně závazná vyhláška Obecně závazná vyhláška Obce Studená číslo 3/2003 o nakládání s komunálním odpadem Vyvěšeno dne: 1.9.2003 Sňato dne: 15.9.2003 Zastupitelstvo obce Studená vydává dne 1. 9. 2003 na základě ustanovení 10

Více

Obec Obrnice. Obrnice, březen 2009 Obrnice, listopad 2012 (aktualizace)

Obec Obrnice. Obrnice, březen 2009 Obrnice, listopad 2012 (aktualizace) Obec Obrnice Obrnice, březen 2009 Obrnice, listopad 2012 (aktualizace) 1) Úvod 2) Základní pojmy 3) Třídění komunálního odpadu 4) Nádoby na odpad 5) Umístění nádob 6) Výměna nádob na ukládání směsného

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2 / 2013,

Obecně závazná vyhláška č. 2 / 2013, Město Jaroměřice nad Rokytnou Obecně závazná vyhláška č. 2 / 2013, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Změny ve sběru tříděného odpadu. v obci Konojedy od 1.1.2016

Změny ve sběru tříděného odpadu. v obci Konojedy od 1.1.2016 Změny ve sběru tříděného odpadu v obci Konojedy od 1.1.2016 1 Změny ve sběru tříděného odpadu v obci Konojedy Vážení spoluobčané, v letošním roce se uskutečnilo několik změn v oblasti nakládání s odpady

Více

Třídíte odpad? Ne? Nevíte jak na to?

Třídíte odpad? Ne? Nevíte jak na to? Třídíte odpad? Ne? Nevíte jak na to? Proč třídit odpad? Tříděné odpady se zpracovávají v třídírnách a recyklačních závodech a nekončí na skládkách. Tříděním odpadu šetříte obecní rozpočet. Čím více odpadu

Více

Průvodce po sběrných dvorech odpadů v Plzeňském kraji

Průvodce po sběrných dvorech odpadů v Plzeňském kraji Průvodce po sběrných dvorech odpadů v ském kraji Co je sběrný dvůr odpadů? Zařízení, kde mohou občané odložit veškeré odpady, které jim doma vznikají, zejména pak odpady objemné a nebezpečné. Ve sběrném

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Říčky v Orlických horách č. 1/2015,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Říčky v Orlických horách č. 1/2015, OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Říčky v Orlických horách č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Použitý nápojový karton. Co s ním?

Použitý nápojový karton. Co s ním? Použitý nápojový karton Co s ním? Nápojové kartony krabice Jak správně třídit nápojové kartony? Nápojové kartony, většinou jim říkáme krabice s džusy, mléčnými výrobky, vínem apod. se staly již běžnou

Více

JAK NAKLÁDAT S ODPADEM

JAK NAKLÁDAT S ODPADEM JAK NAKLÁDAT S ODPADEM Vážení spoluobčané, připravili jsme pro Vás informace, týkající se nakládání s odpadem. Cílem je přiblížit Vám jak správně, v souladu s obecně závaznou vyhláškou Města č. 3/2006

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1 / 2009

Obecně závazná vyhláška č. 1 / 2009 Městys Obecně závazná vyhláška č. 1 / 2009 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH A STAVEBNÍCH ODPADŮ Zastupitelstvo městyse se na svém zasedání dne 30.

Více

M Ě S T O J I Ř Í K O V

M Ě S T O J I Ř Í K O V M Ě S T O J I Ř Í K O V Obecně závazná vyhláška č. 1/2014, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním

Více

OBEC Vyžice. Obecně závazná vyhláška obce Vyžice č. 1/2015,

OBEC Vyžice. Obecně závazná vyhláška obce Vyžice č. 1/2015, OBEC Vyžice Obecně závazná vyhláška obce Vyžice č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území

Více

EKOkuchařka. Ekotým ZŠ Kunín

EKOkuchařka. Ekotým ZŠ Kunín EKOkuchařka Ekotým ZŠ Kunín EKOkuchařka pro občany Kunína Připravili jsme pro vás EKOkuchařku, ve které jsou recepty na správné třídění odpadů. A nejen to! Ekotým ZŠ Kunín Třídění odpadu O osudu použitých

Více

Dùm dìtí a mládeže Radovánek, Kaznìjov regionální centrum partnerství Tachov / Tirschenreuth, o.s. Spoleènost pro veøejnou dopravu

Dùm dìtí a mládeže Radovánek, Kaznìjov regionální centrum partnerství Tachov / Tirschenreuth, o.s. Spoleènost pro veøejnou dopravu Spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpoètem Èeské republiky. odpady víme co s nimi zdroje informací èasopisy - Odpady - Odpadové fórum Odpad je zrcadlem doby, ve které žijeme. Nejlepší

Více

Sklo. Kde najdete informace o třídění odpadu?

Sklo. Kde najdete informace o třídění odpadu? Kde najdete informace o třídění odpadu? Informace, podle kterých byste se měli při třídění odpadu řídit, naleznete přímo na barevných sběrných nádobách. Na kontejnerech jsou umístěny nálepky, které přesně

Více

Obecná závazná vyhláška obce Líšná č. 1/2001

Obecná závazná vyhláška obce Líšná č. 1/2001 Obecná závazná vyhláška obce Líšná č. 1/2001 Obecně závazná vyhláška obce Líšná o systému shromaždování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se

Více

DEJTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI VŠE O TŘÍDĚNÍ A VYUŽITÍ ODPADŮ

DEJTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI VŠE O TŘÍDĚNÍ A VYUŽITÍ ODPADŮ DEJTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI VŠE O TŘÍDĚNÍ A VYUŽITÍ ODPADŮ Plasty ANO: plastové nádoby a lahve (sešlápnout, tak aby se efektivně využil objem nádoby), výrobky z plastů, sáčky a fólie, nápojové kartony,

Více

OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA. č. 06/2014

OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA. č. 06/2014 OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA o č. 06/2014 SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ, VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM v v r v Zastupitelstvo města Tábora

Více

o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, autovraků a systému nakládání se stavebním odpadem

o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, autovraků a systému nakládání se stavebním odpadem MĚSTO BECHYNĚ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Obecně závazná vyhláška č. 12/2008 o systému shromažďování, sběru,

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Město Břeclav. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Město Břeclav. Čl. 1 Úvodní ustanovení Město Břeclav Obecně závazná vyhláška č. 6/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Informační leták o nakládání s odpady na území města Jirkova na rok 2014

Informační leták o nakládání s odpady na území města Jirkova na rok 2014 Informační leták o nakládání s odpady na území města Jirkova na rok 2014 Aby byl systém nakládání s komunálním odpadem úspěšný a efektivní, je třeba, aby občané města dodržovali tyto hlavní zásady: Správné

Více

Chováte se ekologicky? PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. jirsakova@ivp.czu.cz

Chováte se ekologicky? PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. jirsakova@ivp.czu.cz Chováte se ekologicky? PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. jirsakova@ivp.czu.cz Ekologie základní biologická vědní disciplína interdisciplinární charakter z řec. oikos domov; logos - zákon 1869 = prvně použil

Více

MĚSTO BENEŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 6/2014,

MĚSTO BENEŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 6/2014, MĚSTO BENEŠOV Obecně závazná vyhláška č. 6/2014, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Haló! Hlásí se vám Zelené zprávy! Zelené zprávy budou vycházet v rozsahu 5 čísel za dobu trvání projektu. Jejich forma bude elektronická.

Haló! Hlásí se vám Zelené zprávy! Zelené zprávy budou vycházet v rozsahu 5 čísel za dobu trvání projektu. Jejich forma bude elektronická. 01/2011 Z E LE N É Z PR Á VY GREEN REPOR T Grüner B eric ht Haló! Hlásí se vám Zelené zprávy! Zelené zprávy jsou součástí projektu Zelený kompas, jehož hlavním cílem je přiblížit vám současnou situaci

Více

1. ZÁVAZNOST VYHLÁŠKY

1. ZÁVAZNOST VYHLÁŠKY Obecně závazná vyhláška města Lanškroun č. 2/2010, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejím katastrálním území, včetně systému

Více

Noviny obce Křoví duben 2013

Noviny obce Křoví duben 2013 Noviny obce Křoví duben 2013 Vážení spoluobčané, chtěl bych vás informovat o připravovaných akcích. Koncem měsíce března jsme panu architektovi Kunčíkovi zadali vypracování projektu na inženýrské sítě

Více

OBEC OSTROŽSKÁ NOVÁ VES. Zastupitelstvo obce Ostrožská Nová Ves

OBEC OSTROŽSKÁ NOVÁ VES. Zastupitelstvo obce Ostrožská Nová Ves OBEC OSTROŽSKÁ NOVÁ VES Zastupitelstvo obce Ostrožská Nová Ves Obecně závazná vyhláška obce Ostrožská Nová Ves č. 3/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

Na stránkách Pražských služeb je přehledně rozepsáno, jaký odpad kam patří[1].

Na stránkách Pražských služeb je přehledně rozepsáno, jaký odpad kam patří[1]. MISE č. 1 a 2 Hlavním zaměřením těchto misí je odpad, proto je k těmto úkolům vhodné znát základní pojmy týkající se jeho třídění, a to jaký odpad vlastně třídit vůbec lze. Informace jsou přehledně shrnuté

Více

Obecně závazná vyhláška obce Bratkovice č. 2/2008

Obecně závazná vyhláška obce Bratkovice č. 2/2008 Obecně závazná vyhláška obce Bratkovice č. 2/2008 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na území obce Bratkovice včetně systému nakládání

Více

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT!

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Odpady provázejí lidstvo od pradávna. Jsou produktem v podstatě veškeré lidské činnosti. Vznikají při průmyslové činnosti, stavební činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném

Více

Jak správně třídit odpad MODRÝ PYTEL - PAPÍR

Jak správně třídit odpad MODRÝ PYTEL - PAPÍR Pytle připravené k odvozu, označené samolepícím štítkem, musí být zavázané, aby se odpady nevysypávaly na okolní pozemky a aby s nimi mohli pracovníci Technických služeb města Nového Bydžova manipulovat.

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 6.6.2013

Více

S NÁMI DÁVÁTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI. PROČ, CO, JAK a KAM TŘÍDIT ODPAD

S NÁMI DÁVÁTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI. PROČ, CO, JAK a KAM TŘÍDIT ODPAD S NÁMI DÁVÁTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI PROČ, CO, JAK a KAM TŘÍDIT ODPAD V přírodě v podstatě žádné odpady neexistují. Odpady produkuje pouze člověk při svých činnostech od nepaměti. Od historie odpadů k jejich

Více

Odpady a jejich problematická recyklace

Odpady a jejich problematická recyklace Odpady a jejich problematická recyklace Odpady Co je to odpad? Existuje odpad v přírodě? Odpad je to, co již nepotřebujeme, nedokážeme použít. V přírodě je také odpad - opadané listí, odumřelí živočichové

Více

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016.

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Číslo smlouvy : uzavřená podle ust. 2193 a násl. zákona č.89/2012

Více

Třídění odpadu. V obci Petrovice se třídí následující odpady:

Třídění odpadu. V obci Petrovice se třídí následující odpady: Třídění odpadu Jak na to V obci Petrovice se třídí následující odpady: Sklo - Ekokom Plast - Ekokom Papír - Ekokom Kov - Ekokom Baterie sběr použitých baterií Ecobat (viz Obrázek 1) Sběr použitých zářivek

Více

MĚSTO KAROLINKA. Obecně závazná vyhláška města Karolinky č. 1/2015

MĚSTO KAROLINKA. Obecně závazná vyhláška města Karolinky č. 1/2015 MĚSTO KAROLINKA Obecně závazná vyhláška města Karolinky č. /205 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

OBEC RAJNOCHOVICE Zastupitelstvo Obce Rajnochovice Obecně závazná vyhláška Obce Rajnochovice č. 1/2015

OBEC RAJNOCHOVICE Zastupitelstvo Obce Rajnochovice Obecně závazná vyhláška Obce Rajnochovice č. 1/2015 OBEC RAJNOCHOVICE Zastupitelstvo Obce Rajnochovice Obecně závazná vyhláška Obce Rajnochovice č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Město Čelákovice, náměstí 5. května 1, 250 88 Čelákovice M Ě S T O Č E L Á K O V I C E

Město Čelákovice, náměstí 5. května 1, 250 88 Čelákovice M Ě S T O Č E L Á K O V I C E M Ě S T O Č E L Á K O V I C E Obecně závazná vyhláška E 2/2015 města Čelákovic, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním

Více

RECYKLUJ. Dokud ještě naše planeta žije. Brozura.indd 1 3.12.2008 22:15:47

RECYKLUJ. Dokud ještě naše planeta žije. Brozura.indd 1 3.12.2008 22:15:47 RECYKLUJ Dokud ještě naše planeta žije Brozura.indd 1 3.12.2008 22:15:47 zaměřeno na: průměrná česká popelnice Průměrné procento hmotnosti obsahu odpadu: 22 % papír 13 % plasty 9 % sklo 3 % nebezpečný

Více

VÝTAHY, HROMOSVODY, ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

VÝTAHY, HROMOSVODY, ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV VÝTAHY, HROMOSVODY, ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zuzana Vyoralová, Ph.D. ( zuzana.vyoralova@fa.cvut.cz ) BIVŠ 29.března 2016 OBSAH PŘEDNÁŠKY : TYPY VÝTAHŮ PASIVNÍ HROMOSVODY AKTIVNÍ

Více

Oznámení o veřejném zasedání zastupitelstva obce, které se bude konat 18. 6. 2010 od 19 h v zasedací místnosti OÚ.

Oznámení o veřejném zasedání zastupitelstva obce, které se bude konat 18. 6. 2010 od 19 h v zasedací místnosti OÚ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Výukový materiál. Vzdělávací oblast/předmět/téma: Člověk a jeho svět/prvouka/ Třídění odpadu

Výukový materiál. Vzdělávací oblast/předmět/téma: Člověk a jeho svět/prvouka/ Třídění odpadu Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_52_INOVACE_36_7_Třídění

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník DOPORUČENÝ ČAS NA VYPRACOVÁNÍ: 20 minut INFORMACE K TÉMATU: CIVILIZACE PLNÁ ODPADŮ Produkce odpadů stále

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Čl. 1 Úvodní ustanovení OBEC PŘEDSLAVICE Zastupitelstvo obce Předslavice Obecně závazná vyhláška obce Předslavice č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Kovářov

Více

Kam s tím. Stručný návod jak nakládat se vzniklým odpadem

Kam s tím. Stručný návod jak nakládat se vzniklým odpadem Kam s tím Stručný návod jak nakládat se vzniklým odpadem A Alobal Akumulátory Akvária Autovrak Autoskla Azbest Sběrný dvůr, případně směsný Bez rybiček a vody do barevného skla. U oprávněného likvidátora

Více

Název školy: Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Autor: Mgr. Ludmila Matějková

Název školy: Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Autor: Mgr. Ludmila Matějková Název školy: Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Autor: Mgr. Ludmila Matějková Název: VY 32_INOVACE_712 Téma: Práce s myší Třídění odpadu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1555

Více

SSOS_ZE_3.11 Třídění odpadu

SSOS_ZE_3.11 Třídění odpadu Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.11

Více

Obec DOBROMĚŘICE. Část první. Obecná ustanovení. ČL. l. Předmět a působnost vyhlášky

Obec DOBROMĚŘICE. Část první. Obecná ustanovení. ČL. l. Předmět a působnost vyhlášky Obec DOBROMĚŘICE Obecně závazná vyhláška obce číslo 2/2006, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Zastupitelstvo obce DOBROMĚŘICE

Více

Eko komunikace. Děkujeme. 23 km 2 přírody. Společně jsme tak zachránili

Eko komunikace. Děkujeme. 23 km 2 přírody. Společně jsme tak zachránili Elektronický zpravodaj pro klienty společnosti EKO-KOM, a. s. EKO-KOM, a. s., Na Pankráci 1685/17, 140 21 Praha 4 zpravodaj@ekokom.cz, www.ekokom.cz, tel.: + 420 729 848 444 445, + 420 261 176 256 Eko

Více

Upozornění ke sběru. Starý papír, kartony. Bílé sklo. Barevné sklo

Upozornění ke sběru. Starý papír, kartony. Bílé sklo. Barevné sklo Upozornění ke sběru Sběrné frakce se mohou region od regionu velice lišit. Zde jsou proto uvedeny moduly nejpoužívanějších variant sběru druhotných surovin, které lze sestavit v závislosti na daném regionu.

Více

Bioodpad. Nepatří sem: Do kontejneru patří:

Bioodpad. Nepatří sem: Do kontejneru patří: Bioodpad listí, tráva, plevel zbytky ovoce, zeleniny čajové sáčky kávová sedlina hlína z květináčů skořápky ořechů a vajec piliny dřevní štěpka z větví stromů a keřů zbytky jídel (gastroodpad) jedlé oleje

Více

Jak třídíme odpad v obci Prosetín

Jak třídíme odpad v obci Prosetín Jak třídíme odpad v obci Prosetín Pro zlepšení informovanosti občanů obce Prosetín a m.č. Brťoví a Čtyři Dvory o třídění odpadů jsme se rozhodli vydat tuto brožuru, ve které se dozvíte veškeré důležité

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 11.1.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Milí rodiče, ode dneška bude pracovník úřadu čekat na zastávce autobusu v 14:12 hodin, kdy dojede autobus se školáky ze Stráže pod Ralskem. Bezpečně

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 21.1.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Čerpání řádné dovolené pí Renaty Lazárové od 28.1. do 29.1.2016 a 5.2.2016. Čerpání řádné dovolené p. Miloslava Hercíka od 28.1. do 29.1.2016. Úřední

Více

INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI. začínáme od dubna 2018

INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI. začínáme od dubna 2018 INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI začínáme od dubna 2018 Od roku 2024 platí úplný zákaz ukládání neupraveného komunálního odpadu na skládky, což se dotkne každé obce Do roku 2030 musí všechny

Více

OBEC Helvíkovice. Obecně závazná vyhláška obce Helvíkovice č. 1/2014,

OBEC Helvíkovice. Obecně závazná vyhláška obce Helvíkovice č. 1/2014, OBEC Helvíkovice Obecně závazná vyhláška obce Helvíkovice č. 1/2014, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Město Lipník nad Bečvou

Město Lipník nad Bečvou Město Lipník nad Bečvou Obecně závazná vyhláška města Lipník nad Bečvou č. 2/2004, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, vznikajících

Více

Jak nakládat s odpady 1. stupeň ZŠ

Jak nakládat s odpady 1. stupeň ZŠ Jak nakládat s odpady 1. stupeň ZŠ Pomůcky: zalaminované kartičky s obrázky odpadů ve 4 sadách, kartičky s otázkami pro 5 skupiny, 5 kartiček s názvy skupin (plastíci, skleničkovi, papírníci, nebezpečný

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 19.2.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Od 22.2. do 26.2.2016 provoz úřadu omezen z důvodu malování. Děkujeme za pochopení. Obec Noviny p. R. nabízí k zapůjčení motorový kombinovaný drtič

Více

Obec Tismice OD ZAVÁDÍME SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ PŘÍMO Z DOMÁCNOSTÍ CELOROČNĚ ZAVÁDÍME ČTRNÁCTIDENNÍ INTERVAL SVOZU

Obec Tismice OD ZAVÁDÍME SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ PŘÍMO Z DOMÁCNOSTÍ CELOROČNĚ ZAVÁDÍME ČTRNÁCTIDENNÍ INTERVAL SVOZU Obec Tismice OD 1. 7. 2018 ZAVÁDÍME SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ PŘÍMO Z DOMÁCNOSTÍ CELOROČNĚ ZAVÁDÍME ČTRNÁCTIDENNÍ INTERVAL SVOZU Proč? Od roku 2024 platí v ČR úplný zákaz ukládání neupraveného (nevytříděného)

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Obec Bílsko OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2015 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Bílsko, včetně systému nakládání

Více

Čl. 1. Čl. 2. Úvodní ustanovení

Čl. 1. Čl. 2. Úvodní ustanovení Obecně závazná vyhláška města Blatná č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Blatná

Více

Město Kojetín. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Město Kojetín. Čl. 1 Úvodní ustanovení Město Kojetín Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Článek 1 Předmět a působnost vyhlášky. Článek 2 Základní pojmy

Článek 1 Předmět a působnost vyhlášky. Článek 2 Základní pojmy Obecně závazná vyhláška obce Šitbořice č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Zastupitelstvo obce Šitbořice se na svém zasedání

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ. č. 4/2011. Část první Základní ustanovení

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ. č. 4/2011. Část první Základní ustanovení OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ č. 4/2011 kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem na

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Obec Bílsko OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Bílsko, včetně systému nakládání

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO KLADNO. Vyhláška města Kladna č. 43/11

STATUTÁRNÍ MĚSTO KLADNO. Vyhláška města Kladna č. 43/11 Vyhláška města č. 43/11 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním a demoličním odpadem na území města Kladna" STATUTÁRNÍ

Více

Obecně záva z n á vyh l á š k a o k o m u n á l n ích o d p a d e c h a nakládání se stave b n í m o d p a d e m

Obecně záva z n á vyh l á š k a o k o m u n á l n ích o d p a d e c h a nakládání se stave b n í m o d p a d e m Obecně záva z n á vyh l á š k a o k o m u n á l n ích o d p a d e c h a nakládání se stave b n í m o d p a d e m OBEC LHOTKA Zastupitelstvo obce Lhotka Obecně závazná vyhláška obce Lhotka č. 5/2015, o

Více

Obecní úřad Infokanál

Obecní úřad Infokanál Obecní úřad Infokanál 12.5.2016 2016 Ing. Košťál Lubomír Fotbalový turnaj na Moravě v Horních Věstonicích. Odjezd 16.7.2016 ráno, návrat 17.7.2016. Spaní ve stanech. Cena 550 Kč / osoba. Zájemci hlaste

Více

OBEC Nižní Lhoty. Obecně závazná vyhláška obce Nižní Lhoty č. 1/2012

OBEC Nižní Lhoty. Obecně závazná vyhláška obce Nižní Lhoty č. 1/2012 OBEC Nižní Lhoty Obecně závazná vyhláška obce Nižní Lhoty č. 1/2012 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. obce Žeranovice. č. 1 / 2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. obce Žeranovice. č. 1 / 2015 OBEC ŽERANOVICE Zastupitelstvo obce Žeranovice OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Žeranovice č. 1 / 2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

Jak se třídí a recyklují odpady v České republice? Proč se vlastně odpady třídí?

Jak se třídí a recyklují odpady v České republice? Proč se vlastně odpady třídí? Jak se třídí a recyklují odpady v České republice? Určitě obrázek barevných kontejnerů nevidíte poprvé, s tříděním odpadů se můžete setkat prakticky kdekoliv. Někteří z vás aktivně třídí, jiní začínáte

Více

Vážení občané města Klášterce nad Ohří,

Vážení občané města Klášterce nad Ohří, Platí pro město Klášterec nad Ohří vč. jeho částí - Miřetice u Klášterce nad Ohří, Ciboušov, Lestkov, Hradiště, Rašovice, Útočiště, Suchý Důl, Vernéřov, Šumná a Klášterecká Jeseň Vážení občané města Klášterce

Více