HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy. Hotel-Keeper Software pro recepce hotelů a penzionů. Příručka uživatele

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy. Hotel-Keeper Software pro recepce hotelů a penzionů. Příručka uživatele"

Transkript

1 HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy Software pro recepce hotelů a penzionů Příručka uživatele

2

3 HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy Němejcova 5 Plzeň , Česká republika Kancelář: Železniční 7 Plzeň , Česká republika Tel.CZ: , , Tel.SK: Vytištěno: květen 2008

4

5 Obsah 5 Obsah kap. I Základy ovládání programu 8 1 Společné... vlastnosti dialogových oken a nabídek 8 2 Přehled uspořádání... pokojů v hotelu 8 kap. II Rezervace a ubytování hostů 10 1 Barevné... označení jednotlivých položek 10 2 Vytvoření... rezervace 10 3 Karta rezervace Karta hosta Otevření... existující rezervace 16 6 Přesun rezervace... na jiný termín / jiný pokoj 16 7 Zrušení rezervace Příjezd hosta Odjezd hosta Rezervace... otázky ke cvičení Pokročilé... funkce 19 Hromadná... rezervace Karta firmy... Přiřazení... firmy k hostovi kap. III Platby a fakturace Platba účtu... v hotovosti nebo kartou 24 2 Vystavení... účtu 25 3 Vystavení... účtu platba převodem 26 4 Storno platby Storno vystaveného... dokladu 27 6 Kniha faktur Slevy Jednorázová... sleva Trvalá sleva... Speciální... ceník Platby a... fakturace otázky ke cvičení 30 kap. IV Pokladna 32 1 Vklad do... pokladny 32 2 Výběr z pokladny Historie... pokladny 34 4 Směnárna Pokladna... otázky ke cvičení 35 kap. V Zprostředkovatelé 38

6 6 1 Založení... a úprava zprostředkovatele 38 2 Tisk podkladů... pro vyúčtování zprostředkovatelů kap. VI Hoteloví podvodníci 1 Aktualizace... podvodníků 42 2 Přidání nového... podvodníka kap. VII Přehled rezervací 1 Co je overbooking? Přidání rezervace... do overbookingu kap. VIII Sklad drobného prodeje a služeb 1 Přidání a... úprava položky skladu 46 2 Inventura Volný prodej Prodej sobě Zboží na... pokoj zdarma 48 6 Služby Jak přidat... do skladu služby? 7 Tisky kap. IX Vyhledávání údajů v programu 52 1 Vyhledávání... volných pokojů 52 kap. X Otevřené účty nebydlících hostů 54 1 Otevření... účtu 54 2 Natížení... a platba účtu 54 3 Automatické... otevírání účtů 55 4 Stornování... prodeje zboží 55 kap. XI Reporty a statistiky 58 1 Přehled objednaného... jídla 58 2 Přehled příjezdů... a odjezdů 59 3 Přehled pro... pokojskou 59 4 Sklad... 59

7 Kapitola I

8 8 1 Základy ovládání programu Ovládání programu jsme vytvořili, tak, aby bylo co nejjednodušší zvládl jej opravdu každý. Pokud si i přesto nebudete vědět s něčím rady, nahlédněte do této příručky nebo využijte nápovědu na našich internetových stránkách, či přímo v programu. 1.1 Společné vlastnosti dialogových oken a nabídek Aby byla obsluha programu pohodlná, rychlá a přehledná obsahuje několik užitečných funkcí. Mezi nejčastěji používané patří: Povinná položka. Takto označené položky je nutné vyplnit, jinak nebudete moci pokračovat. Doporučená položka. Nyní není nutné ji vyplnit, ale je možné že v budoucnu bude vyžadována (kupříkladu informace o hostovi v režimu rezervace jsou údaje doporučeny, v režimu ubytování vyžadovány) Běžná vstupní položka není povinnost ji vyplnit Tlačítko které nelze zvolit, protože nejsou vyplněna data, nebo je tato funkce v závislosti na kontextu nedostupná. Tlačítko které lze zvolit. Informační lišta. Odděluje části dialogu a informuje případně o obsahu tohoto dialogu. Zaškrtávací políčko. Je možné vybrat více voleb. Výběr. Je možné vybrat pouze jednu z nabízených možností. 1.2 Přehled uspořádání pokojů v hotelu Pokud si nepamatujete uspořádání pokojů ve Vašem ubytovacím zařízení, může Vám pomoci naše malá nápověda. Po kliknutí levým tlačítkem myši na libovolný datum v záhlaví se zobrazí nápověda s počtem lůžek (číslo vlevo) a přistýlek (číslo vpravo) na pokoji. Víte, že datum pro stravování, přehled pro pokojskou, telefonní ústřednu, příjezdy odjezdy, můžete také vybrat kliknutím na záhlaví ubytovací plachty?

9 Kapitola II

10 10 2 Rezervace a ubytování hostů Základní obrazovku programu tvoří Ubytovací plachta. Ubytovací plachta slouží k většině úkolů prováděných v programu a především pro Váš rychlý přehled. Proto je jí věnováno nejvíce místa. Každý sloupec je v záhlaví označen datem a každá řádka číslem pokoje. Sloupců je 365, pokud je rok přestupný, pak 366 (Ubytovací plachta tedy začíná 1. lednem a končí 31. prosincem příslušného roku) a řádků podle počtů pokojů. 2.1 Barevné označení jednotlivých položek Díky Ubytovací plachtě, která umožňuje také ovládání hlavních funkcí programu, máte dokonalý přehled nejen o rezervacích, ale také o bydlících hostech a již ukončených pobytech. Pro lepší orientaci je každý stav označen jinou barvou Rezervace Ubytovaný host zaplaceno Zaplacená rezervace Host který již odjel Ubytovaný host nejdůležitější barva Host který nemá zaplaceno je označen kromě barvy i ikonkou 2.2. Vytvoření rezervace Chcete li založit novou rezervaci, nejprve si klikněte levým tlačítkem myši na sloupec s datem, jímž rezervace začíná a zobrazte nápovědu, který pokoj je jak rozložen (jednolůžkový, dvoulůžkový, apartmá )

11 Rezervace a ubytování hostů 11 Rezervaci vytvoříte stiskem pravého tlačítka myši a tažením do požadované délky podle počtu nocí, na něž je pokoj rezervován Otevře se nová karta rezervace Karta rezervace Rezervací zde budeme pro jednoduchost souhrnně nazývat ať již rezervaci v budoucnosti, tak i ubytovaného hosta a i hosta co již hotel opustil. První v pořadí co a musíte v nové Kartě rezervace vyplnit je počet osob, které budou na pokoji přespávat. Rozklikněte si nabídku počet osob, nebo stiskněte klávesu F3 (tolikrát, kolik je na pokoji osob). Po vyplnění počtu osob se na formuláři vytvoří prostor pro zadání údajů všech ubytovaných hostů. Minimálně musíte zadat jednu osobu. Počet osob je důležitý údaj a je třeba ho udržovat aktuální v průběhu ubytování. Cena pokoje se může odvíjet od počtu osob na pokoji a pokud obsluha zapomene změnit počet osob během ubytování, nelze již správně vypočítat cenu a je nutné řešit opravu ručně. Hosta lze zadat pouze pomocí vyhledávání v databázi hostů. Díky tomuto systému se kartotéka hostů udržuje čistá a bez zbytečných duplicit. V databázi hostů lze vyhledávat pomocí jména, příjmení, adresy, čísla dokladu a firmy. Stačí tedy zadat jakoukoliv část některé z těchto položek a provést vyhledávání. Do políčka Vyhledat napíšte některý z těchto údajů a hledání proveďte kliknutím levým tlačítkem na obrázek lupy, či stisknutím klávesy F2.

12 12 Pokud je pole Upravit záznam (F9) podbarveno červeně, není karta hosta úplná a je nutno ji doplnit o chybějící údaje Program vyhledá odpovídající záznamy a prvních 100 zobrazí seřazené podle vhodnosti na zadaný dotaz. Hledání je fulltextové, takže je možné zadat podmínky v libovolném pořadí, nebo část požadovaného údaje. Pokud tedy hledáme například Fischermanna, můžeme zadat jen Fisch nebo man. Po zadání Fisch bude však kupříkladu Fischer na lepším umístění, protože lépe odpovídá zadané podmínce vyhledávání. Pokud požadovaného hosta nenalezneme ani po vyzkoušení několika kombinací (samozřejmě nejrychlejší je vyhledávat hosta dle čísla dokladu, ale je nutné počítat s tím, že doklad může změnit, proto zkoušejte i hledání dle jména), musíte jej přidat, provedete to ve Vyhledávání v databázi hostů kliknutím na Přidat nového hosta, či stiskem klávesy F5. Otevře se nová Karta hosta 15, vyplňte hlavně povinné položky (ty s červeným podkreslením), tedy Příjmení a Telefon nebo e mail, ostatní položky jsou nepovinné, avšak pro váš lepší přehled (a ušetření práce v budoucnu) je dobré je vyplnit rovněž.

13 Rezervace a ubytování hostů 13 Prohlédnout kartu nalezeného hosta lze stiskem klávesy F9 nebo kliknutím na položku Detaily ve vyhledávání. Vybraného hosta potvrdíme stiskem položky Vyber hosta, výběrem myši či stiskem klávesy Enter a tím se nám přenese do karty rezervace. Na každý pokoj musíte zadat alespoň jednoho hosta. Pokud však vyplníte všechny, ušetříte si práci kupříkladu s následným vedením knihy cizinců nebo domovní knihy. Každému hostovi (i přesto že není vyplněno jeho jméno nebo adresa) je nutné vyplnit stravování. Program automaticky před vybere výchozí nabídku, ale je vhodné ji alespoň zkontrolovat. Hostovi lze také zadat poznámku týkající ze pouze této rezervace (nezapíše se na jeho evidenční kartu). Vybrané stravování hostů je nutné aktualizovat, neboť se z toho počítá cena a také sestavuje objednávka pro kuchyni 58. V Typu ubytování hosta se nastavují poplatky (např. za psa) nebo slevy (např. na dítě), které jsou hostovi účtovány po celou dobu jeho pobytu. Číselníky těchto poplatků se nastavují v konfiguraci programu. Dále je nutné vyplnit typ ubytování. Typ ubytování může být rezervace, ubytován a host odjel. Stavy jsou určovány automaticky. Ručně lze u rezervací které jsou na aktuální či dřívější den přepnout pouze stav ubytován. Tímto teprve z rezervace tvoříme ubytování. Použijte myš, nebo klávesu F4.

14 14 Délka ubytování se nastavuje především při vytváření rezervace pomocí myši, ale při již existující rezervaci / ubytování, lze zkrátit či prodloužit ubytování pomocí ikonek + a -. Obdobně, pokud potřebujete rezervaci vytvořit delší než je možné zakreslit do plachty jedním tahem myši. Mezi další povinné údaje na kartě patří především statistické údaje jako čas příjezdu, odkud host objednal a důvod cesty. Cenovou skupinu vyberte ihned při příjezdu hosta správně, protože jakákoliv změna má vliv pouze na zbývající část pobytu. Nezapomeňte také správně vybrat přes koho je objednáno, toto pole určuje zprostředkovatele ubytování a ten může mít pro hosty jím zprostředkované individuální ceník. V poli Cena je ihned vidět, kolik host má zaplatit, nebo jaký je jeho přeplatek. Cena je orientačně dle nastaveného kurzu převedena i do vybrané měny. Červená barva a záporná čísla znamenají, že host bude doplácet. Modrá barva a kladná čísla znamenají přeplatek hosta. K rezervaci lze přiřadit stavové ikonky, které se zároveň zobrazují na plachtě. Díky tomu lze přehledně označit kupříkladu VIP hosty, hosty co mají doklad na recepci či potvrzené rezervace. Pokud si potřebujete k rezervaci cokoliv poznamenat, použijte pro to pole Poznámka. Tato poznámka je pouze pro Vaší interní potřebu. Poznámku pro pokojskou můžete přidat rovněž na Kartě rezervace a vytisknete ji v Přehledu pro pokojskou 59.

15 Rezervace a ubytování hostů 15 Rezervaci uložíme stisknutím tlačítka OK. 2.4 Karta hosta Karta hosta obsahuje všechny důležité informace o hostovi: jeho jméno, číslo dokladu, prostě informace, podle nichž ho lze vyhledat v databázi hostů. Lze tu též k hostovi přidat firmu, nebo ji odebrat. Je zde možné nastavovat slevy 28, či hostovi vystavit a přiřadit věrnostní kartu. Pomocí statistických údajů si můžeme zkontrolovat kdy a jak dlouho u nás již host pobýval, v dokladech hosta vidíte všechny doklady jimiž se host během ubytování ve vašem ubytovacím zařízení. Fotografii hosta rozkliknutím záložky Fotografie. Pro vloženi fotografie máte na výběr několik možností:

16 16 vložení fotografie ze souboru naskenovaní fotografie pomocí scanneru pořízení fotografie přes webovou kameru připojenou k počítači. 2.5 Otevření existující rezervace Existující rezervaci, otevřeme dvojitým poklepáním myši na konkrétní záznam v ubytovací plachtě. 2.6 Přesun rezervace na jiný termín / jiný pokoj Již vytvořenou rezervaci můžeme posunout na jiný pokoj nebo na dřívější či pozdější datum. Pokoj změníte tak, že podržíte tlačítko Ctrl a současně provedete přesun rezervace pomocí levého tlačítka myši (přetáhnete rezervaci do požadovaného pokoje). Jednodušší způsob je otevřít si rezervaci, kliknutím na tlačítko s číslem pokoje ( ) se rozbalí nabídka. Vybereme možnost Vybrat jiný pokoj. Po jejím rozkliknutí se nám objeví pokoje, kam je možno hosta přestěhovat, vybereme levým tlačítkem myši jeden z nich a pokoj je změněn.. Pro posun rezervace pokoje na jiný termín, stiskněte v ubytovací plachtě klávesu Shift a levým tlačítkem přetáhněte rezervaci na požadovaný termín. Pokud není přesun možný, bude rezervace přeškrtnuta. Rezervaci nelze posunout na pokoj s menším počtem lůžek nebo na již obsazený pokoj / termín. 2.7 Zrušení rezervace Rezervaci lze zrušit, pokud se jedná o rezervaci, kde nebyl doposud ubytován host, rezervace také nesmí být zaplacena. Zrušení provedete kliknutím na tlačítko Zrušit rezervaci. Máli li host, který zrušil rezervaci již zaplaceno, objeví se nám po kliknutí na tlačítko Zrušit rezervaci hlášení s varováním, že host má již zaplacenou zálohu a musíte mu vrátit přeplatek. Abyste mohli takovou rezervaci zrušit, musíte nejprve stornovat hostovu platbu 27.

17 Rezervace a ubytování hostů 17 Taktéž nelze zrušit rezervaci, pokud má pokoj pod sebou rezervace dalších pokojů. V tom případě musíte nejprve zrušit, nebo osamostatnit (kliknutím na Osamostatnit v Kartě rezervace) rezervaci podřazeného pokoje, to platí i v případě, že podřazeným pokojem je garáž, či parkovací stání. Můžete zrušit i rezervaci již bydlícího hosta a to pomocí menu Údržba v Kartě rezervace, kde si zvolte možnost přepnout zpět na rezervaci. Potvrďte OK, čímž zavřete Kartu rezervace. Po jejím opětovném otevření je již aktivní tlačítko Zrušit rezervaci. 2.8 Příjezd hosta Otevřete kartu rezervace 16 a pokud je možné již hosta na pokoj ubytovat, bude aktivní nabídka pro výběr typu ubytování v části Obecné. Zvolte v této nabídce pomocí myši nebo klávesy F4 položku ubytování. Po této změně budete vyzváni k ověření údajů o hostovi. Toto ověření je důležité, protože jedině tak o něm budete mít ucelené informace a neubytujete jej omylem na nesprávný pokoj.

18 18 Při ověření máte na výběr několik možností jak postupovat. Pokud je vše v pořádku, potvrďte formulář. Pokud je většina údajů správně, ale liší se jen některé položky, zvolte tlačítko Upravím hosta nebo použijte klávesu F9. Pokud se však liší příliš mnoho údajů jedná se jiného hosta, použijte tlačítko dostanete zpět do vyhledávání., nebo klávesu Esc, čímž se Změnu typu ubytování na kartě rezervace nezapomeňte potvrdit tlačítkem OK. 2.9 Odjezd hosta Otevřete kartu rezervace 16 a pokud je host ve stavu ubytován, bude aktivní tlačítko Odjezd. Host může odjet libovolný den pobytu kromě prvního (tj. musí odbydlet alespoň jednu noc). V průvodci Odjezd hosta, postupně dokončete kroky potřebné k ukončení pobytu. Pokud host odjíždí dříve než byla samotná rezervace, program automaticky zkráti rezervaci a rozdíl peněz odečte.

19 Rezervace a ubytování hostů 19 Pro úspěšný odjezd hosta je nutné nejprve vyrovnat platby. Máte následující možnosti: hotovostní platbou 24 (hotově, kreditní kartou) vystavením faktury Rezervace otázky ke cvičení! Kterým tlačítkem myši vytvoříme novou rezervaci v ubytovací plachtě?! Jakou barvu v plachtě má ubytovaný host?! Lze zadat přímo na kartu rezervace údaje o hostovi jako je třeba adresa či jméno?! Jakou klávesu používáme k vyhledávání v databázi hostů?! Jakou klávesu použijeme k zobrazení karty hosta? 2.11 Pokročilé funkce Hromadná rezervace Potřebujete li obsadit více pokojů ve stejném termínu v rámci jedné objednávky, založte první rezervaci 10. Zvolte na Kartě rezervace 11 menu Přiřadit další pokoj a v nabídce vyberte Další pokoj ve stejném termínu, ukáže se seznam volných pokojů spolu s jejich kapacitou. Vyberte další pokoj a potvrďte. Pomocí tohoto nástroje můžeme k jednotlivým pokojům přiřadit i parkovací místa či garáže.

20 Karta firmy Na kartě firmy jsou zobrazeny informace o firmě, které slouží k jejímu vyhledání v databázi. Firmu je vhodné zadávat především pro potřeby fakturace. Má - li firma nasmlouvané slevy, můžete je nastavit, či do nich nahlédnout právě na Kartě firmy. V poli slevy najdete několik možností účtování služeb firmám od pultové ceny přes vybranou cenovou skupinu až po samostatný ceník. Nastavení slev je stejné jako na formuláři Trvalá sleva Přiřazení firmy k hostovi Firmu k hostovi přidáte přes Kartu hosta 15 v sekci firma. Do vyhledávacího políčka napište název (adresu, IČO...) a nechte si vyhledat nejvhodnější záznamy. Vyberte v seznamu firmu a povrďte výběr Kliknutím na Vyber hosta, nebo stisknětete Enter. Pokud hledanou firmu nenajdete, zvolte. vyplňte novou Kartu firmy uložte ji do databáze a zároveň přiřaďte k hostovi stisknutím tlačítka OK. 20 a

21 Rezervace a ubytování hostů Firmu odebereme opět v Kartě hosta 15 stiskem klávesy F7. 21

22

23 Kapitola III

24 24 3 Platby a fakturace Program automaticky vystavuje doklady, vede pokladnu a knihu vydaných dokladů. Proto je velmi důležité při práci s hostem zadávat i platby v hotovosti, platby kreditní kartou a vystavovat doklady. Každou rezervaci můžeme zaplatit několika způsoby, několika měnami a to celé kombinovat. Lze samozřejmě také platit po částech a vystavovat doklady zvlášť na ubytování, zvlášť na stravování a minibary. Vzhledem k tomu jak funguje vnitřní účtování rezervací, je konečná cena již předem určena (pochopitelně s výjimkou dalších čerpaných služeb nad rámec ubytování a stravování). Host může tak zaplatit předem, při příjezdu 17, během ubytování nebo až při odjezdu 18. Je to pouze na Vás kdy platbu hosta provedete. 3.1 Platba účtu v hotovosti nebo kartou Platba v hotovosti, stejně jako platba kartou jsou z pohledu programu považovány za hotovostní platby, protože okamžitě víme zda-li byla platba provedena či nikoliv. Otevřete Kartu rezervace 16, kterou si přejete zaplatit a zvolte v horním menu ikonku pro platbu nebo použijte tlačítko F8. V nově otevřeném formuláři vidíte přehled využitých služeb a plateb hosta. Každá řádka tohoto přehledu obsahuje číslo pokoje, popis, počet, cenu a DPH. Zároveň je na každém řádku zaškrtávací políčko které slouží k zahrnutí řádku do platby, či naopak jeho vyloučení z této platby, a následnému vystavení na doklad. Celková cena vybraných položek je zobrazena v pravém horním rohu. Měnu zobrazené částky lze volit výběrem v pravém dolním rohu, nebo klávesou F4. Pokud chcete změnit způsob platby tedy z hotově na kreditní kartou a obráceně, klikněte myší na modrý nápis způsobu platby, nebo použijte klávesu F5.

25 Platby a fakturace 25 Poté co provedete výběr položek k platbě, způsob platby a měnu, zadejte částku kterou host platí a potvrďte tlačítkem Zaplať. Výsledek platby je zobrazen na dalším formuláři, kde můžete též vystavit účet 25. Účtem zde budeme pro jednoduchost souhrnně nazývat Fakturu (běžný daňový doklad) i Účtenku (zjednodušený daňový doklad nebo nečíslovaný příjmový pokladní doklad). 3.2 Vystavení účtu K provedené platbě můžeme vystavit Fakturu (běžný daňový doklad) nebo Účtenku (zjednodušený daňový doklad). Faktura se vždy tiskne na běžné tiskárně, účtenku lze tisknout na pokladní tiskárně. Účet k provedené platbě lze vystavit dvěma způsoby. Nejčastějším a doporučeným způsobem je vystavení účtu ihned po provedení platby. Proto máme na formuláři s výsledkem platby následující tlačítka sloužící k vystavení dokladu nebo účtenky. Pro vybrání druhu dokladu, který chceme vytvořit, klikneme na jedno z polí Účtenka nebo Faktura. Doklad můžeme také vystavit i před nebo po platbě a to pomocí menu Doklady na Kartě rezervace 11. Před použitím tlačítek z obrázku výše je vhodné vybrat položky které na fakturu budeme tisknout. Výběrem tlačítka Faktura nebo Účtenka se otevře nastavení vzhledu dokladu. Zde máte možnost vybrat především adresu na doklad, jazyk dokladu, měnu použitou na dokladu a údaje které budeme o rezervaci tisknout. Jistě víte, že každý host má na vyplnění dokladu jiné požadavky, někdo chce detilní výpis

26 26 všech položek, které jsou účtovány, druhý by byl naopak rád, aby nebylo vidět, za co přesně utrácel, proto si v programu můžete tyto možnosti též nastavit. Doklad si můžete před vytištěním libovolně prohlížet pomocí ikonky umístěna pod každou variantou adresy.. Tato ikonka je Pokud jste již s dokladem spokojeni, použijte příslušnou ikonku pod vybraným vzhledem adresy. Doklad bude vystaven, bude mu přiděleno číslo a bude uložen do archivu dokumentů. 3.3 Vystavení účtu platba převodem Zaplacení účtu je možné i vystavením faktury k proplacení, vystavením takového dokladu se účet okamžitě vyrovnává o částku, na niž je účet vystaven. Pro vystavení takového dokladu si otevřeme menu Doklady na Kartě rezervace a zvolíme položku Vystavit doklad (platba převodem). Další postup je stejný s jedinou výjimkou: při tomto způsobu platby nelze vystavit účtenka.

27 Platby a fakturace Storno platby Platbu, jež není na dokladu, lze jednoduše stornovat z Karty rezervace menu Platba, tam vyberte položek si zvolte zobrazení detailního rozpisu transakcí. 11, kde si otevřete (či stiskněte F8). V novém okně Zde si najdete platbu, již chcete stornovat, kliknete na ni pravým tlačítkem a v kontextovém menu zvolíte Stornuj položku. Pro stornování platby, na niž je již vystaven doklad, musíte nejprve stornovat doklad potom teprve provést storno platby , Storno vystaveného dokladu Potřebujeme - li stornovat doklad, provedeme to tak, že v Kartě rezervace 11 otevřeme menu Údržba. Vybereme si možnost Doklady a zde vybereme doklad, který chceme stornovat. Po stornování dokladu již stornujeme platbu výše popsaným způsobem. Ke stornování dokladů musíme mít patřičné oprávnění a stornovaný doklad bude opatřen vodotiskem STORNO, aby na dokladu bylo jasně patrno, že byl stornován. 3.6 Kniha faktur Veškeré vystavené doklady lze najít v knize faktur. Otevřete Reporty a statistiky v levém informačním panelu a tam vyberte Knihu faktur. Pokud byl doklad stornován, je v seznamu přeškrtnut. Doklad lze z knihy faktur dvojklikem na řádku otevřít.

28 28 Všechny vystavené doklady hostům a firmám lze také najít na kartě hosta či firmy. 3.7 Slevy Jednorázová sleva Opakem doúčtování služeb na pokoj je jednorázová sleva. Jednorázovou slevu je možné dát kdykoliv a jedná se o fixní údaj. I přesto že ji lze zadat v procentech, bude dle aktuální ceny ubytování přepočtena na peníze a zadána jako částka. U této slevy se musí vybrat DPH kvůli správnému výpočtu DPH Trvalá sleva Trvalá sleva ovlivňuje pouze ubytování. Na výběr máte, zda-li sleva bude v procentech, bude to vybraná cenová skupina, zadáte samostatný ceník nebo zadáte samostatný ceník navíc rozdělený dle sezón (zde si můžete nastavit nové sezóny bez ohledu na standardní které používáte lze si tak kupříkladu nastavit různé ceny pro víkend).

29 Platby a fakturace 29 Trvalá sleva je aplikována pouze na neodbydlené dny. Tj. doporučujeme ji nastavit nejpozději při příjezdu hosta. Trvalou slevu lze nastavit ke konkrétní rezervaci, k hostovi a k firmě. Přiřaďte tedy svým VIP zákazníkům samostatný ceník! Samostatný ceník 29 nastavíte v Kartě hosta či firmy po vybrání možnosti Host má samostatný speciální ceník Speciální ceník Tato funkce slouží k nastavení speciálních cen za ubytování. Pro jejich nastavení si v Kartě hosta, či v Kartě firmy zvolte možnost Host/firma má samostatný speciální ceník. Pro úpravu, či zadání cen klikněte na Upravit. Otevře se formulář Ceník hosta. Zde si můžete nastavit od kdy do kdy platí ceník, které dny v týdnu, prioritu cen (jejich důležitost - slouží k orientaci když se v určitém časovém období sejde více slev) a ceny za počet osob na pokoji, či pokojích.

30 30 Chcete - li uložit novou slevu, vyplňte potřebné údaje a stiskněte na Jako novou slevu, chcete - li změnit stávající slevu, vyberte ji v seznamu, změňte potřebné a klikněte na Ulož změny. Chcete - li slevu odstranit, vyberte ji v seznamu myší a klikněte na Odstraň. 3.8 Platby a fakturace otázky ke cvičení! Jaký je doporučený způsob vystavení dokladu k platbě?! Lze stornovat platbu a jak? Vyzkoušejte si to.! Stornujte platbu s vystaveným dokladem.! Vyzkoušejte si vystavit doklad na firmu hosta a bez rozpisu osob a detailních položek.

31 Kapitola IV

32 32 4 Pokladna Pokud chcete zobrazit aktuální přehled pokladny, zvolte v levém informačním pruhu tlačítko Pokladna. Po výběru pokladny ( vede pro každou měnu zvláštní pokladnu) Ihned uvidíte stav Vaší pokladny. 4.1 Vklad do pokladny Vyberte měnu, které se vklad do pokladny bude týkat (pro každou aktivní měnu má HotelKeeper jednu pokladnu) a zvolte tlačítko Vklad do pokladny a zadejte důvod vkladu a částku. Vklad potvrdíte stiskem tlačítka OK.

33 Pokladna 33 Po povrzení se zobrazí oznámení, že na pokladní tiskárně byla vytištěna účtenka. 4.2 Výběr z pokladny Vyberte měnu, jíž se bude výběr týkat a zvolte tlačítko Platba, zadejte důvod výběru z pokladny a částku. Po zadání obou údajů stiskněte OK. Pokud nevyplníte důvod i částku, výběr vám nebude umožněn. Souhlasíte - li s platbou, objeví se informace, že účtenka byla vytištěna na pokladní tiskárně a dotaz, zda si přejete zobrazit náhled.

34 34 Nechcete - li penězi z pokladny platit, ale odvést je na účet do banky, je tu tlačítko, po jeho použití se objeví okno, kde je důvod výběru již vyplněn a stačí tedy vybrat částku 4.3 Historie pokladny Pro zobrazení historie pokladny si nejprve zvolte pokladnu, jejíž historii chcete vidět (program totiž pro každou jednotlivou měnu vede zvláštní pokladnu). Po vybrání pokladny se aktivuje tlačítko Historie. Po jeho stisknutí se objeví kompletní sesznam transakcí provedených v pokladně vybrané měny. Přehled si můžete vytisknout, podívat se jen na transakce za určitý měsíc, nebo uložit jako soubor CSV. Pro zavření přehledu stiskněte Storno.

35 Pokladna Směnárna Po kliknutí na tlačítko, které se nachází v položce pokladna v Informačním panelu pokladna, v okně výsledek hotovostni platby (za zboží, služby, rezervaci), v platbě samotné (za zboží, služby rezervaci), se otevře okno v němž je možné převádět všechny aktivní měny. Pro převod si nejprve zvolte, zda měnu prodáváte, či nakupujete. Poté si v rozbalovací nabídce Měny (či stiskem F4) zvolte měnu, kterou chcete měnit. Do okénka Zadejte částku určenou ke směně napište poždavovanou částku. Ihned vidíte částku, kterou vyplatíte, máte - li nastavený směnárenský poplatek, můžete jej potlačit (tzn. neúčtovat). Ve výsledné částce vidíte, kolik budete zákazníkovi vyplácet, či naopak zákazník vracet vám. Pro výměnu peněz stiskněte tlačítko Směnit. V nově otevřeném okně vidíte shrnutí platby. Zde můžete rovněž vytisknout fakturu či účtenku. Pro ukončení stiskněte Zavřít. 4.5 Pokladna otázky ke cvičení! Proveďte vklad do pokladny.! Proveďte výběr z pokladny.! Najděte si zůstatek pokladny před týdnem.! Směňte 400 Kč na eura.

36

37 Kapitola V

38 38 5 Zprostředkovatelé Zprostředkovatelé jsou cestovní kanceláře, které do vašeho hotelu vozí své klienty a platí za ně účet za ubytování a stravu, nebo například firmy posílající své zaměstnance často do vašeho hotelu při služebních cestách. Rezervaci připojíte k zprostředkovateli v Kartě rezervace 11 vybráním příslušného zprostředkovatele v nabídce Objednáno přes, či stiskem F1 (tolikrát, dokud se v okénku neobjeví název příslušného zprostředkovatele. 5.1 Založení a úprava zprostředkovatele Nového zprostředkovatele založíte kliknutím na tlačítko Přidat zprostředkovatele. Do červeně podbarveného políčka zadejte název zprostředkovatele. Do políčka vyhledat si napište název firmy (či jiný údaj, jež může sloužit k jejímu vyhledání v databázi). Z databáze se nahrávají fakturační údaje firmy, takže pokud v zde není, musíme ji vytvořit. Nastavte si, zda zprostředkovatel dostává provize z plateb hosta, či za něj ubytování platí (např. cestovní kanceláře), dále si můžete nastavit, barvu, jakou budou mít tímto subjektem zprostředkované rezervace (pokud necháte černou, nebude se odlišná barva rezervace zobrazovat), zatržením, či naopak zrušením zatržení políčka Zprostředkovatel je aktivní, nastavíte, zda v současné době probíhá s tímto zprostředkovatelem spolupráce, či nikoli. Zprostředkovatele založíme stiskem tlačítka OK. Potřebujeme - li u zprostředkovatele udělat jakoukoli změnu, vybereme si toho, kterého potřebujeme změnit v seznamu zprostředkovatelů a klikneme na tlačítko Změnit zprostředkovatele. Objeví se nám karta zprostředkovale, kde změníme potřebné údaje. Změnu potvrdíme stiskem tlačítka OK.

39 Zprostředkovatelé Tisk podkladů pro vyúčtování zprostředkovatelů Pro tisk podkladů pro vyúčtování zprostředkovatelů zvolte v seznamu zprostředkovatele, kterého chcete tisknout, kliknutím na vyberete období, pro které chcete zobrazit výsledky. Poté klikněte na tlačítko přepočítat provize, vše vytisknete kliknutím na ikonku. Po kliknutí na ikonku se objeví náhled "Vyúčtování provizí z ubytování", který může v případě, že zprostředkovatel platí za hosta sloužit jako faktura, nebo pokud dostává provize, máte zde přehled o tom, kolik má dostat.

40

41 Kapitola VI

42 42 6 Hoteloví podvodníci Hotel-keeper nabízí možnost uložit do databáze, či ní vyhledat hotelového podvodníka. Ve spolupráci se serverem cestovni-ruch.cz můžete tuto databázi sdílet i s ostatními hoteliéry. 6.1 Aktualizace podvodníků Pro aktualizaci databáze podvodníků stiskněte databáze podvodníků. 6.2 a počkejte, až se nahraje Přidání nového podvodníka Pro přidání nového podvodníka stiskněte tlačítko. Otevře se formulář pro přidání záznamu do databáze podvodníků. Zde zadejt typ podvodu, vyhledejte podvodníka v databázi hostů, zadejte datum, kdy k podvodu došlo, kolik byla celková škoda a popis podvodu. Zaškrtávacím políčkem rovněž vyberte, do které databáze (jestli jen do databáze nebo i do databáze na cestovni-ruch.cz, případně do obou) bude podvodník přidán.

43 Kapitola VII

44 44 7 Přehled rezervací Zde vidíte všechny rezervace, které jsou aktivní v daný den, včetně rezervací v overbookingu, které v Ubytovací plachtě nejsou, (den si můžete nastavit pomocí kalendáře v levém horním rohu). 7.1 Co je overbooking? pro exponované termíny můžeme přijmout více rezervací, než je kapacita hotelu a dát pak přednost těm, které nám hosté potvrdili, případně zaplatili a nepřijít tak o příjem, pokud přijmeme rezervace do overbookingu. To znamená, že nepotvrzené rezervace nemusejí být umístěny v plachtě, ale čekají mimo ni na své potvrzení. Rezervace nacházející se v overbookingu si můžete prohlédnout v Přehledu rezervací. 7.2 Přidání rezervace do overbookingu Otevřete si v levém informačním panelu Přehled rezervací. Klikněte na tlačítko Poté již postupujete stejně jako při zadávání rezervace na Ubytovací plachtu 10.. Rezervaci můžete přesunout do overbookingu i přímo z ubytovací plachty tak, že si dvojklikem na požadovanou rezervaci, otevřete Kartu rezervace 11, zde kliknete na tlačítko s číslem pokoje ( overbookingu. ) a v nabídce vyberete možnost Zařadit do

45 Kapitola VIII

46 46 8 Sklad drobného prodeje a služeb Program Hotel Keeper umožňuje velmi snadnou správu skladu, můžete zde sledovat pohyby zboží, natěžovat účty bydlících i nebydlících hostů či prodávat zboží sobě (či oprávněnému personálu) 8.1 Přidání a úprava položky skladu Otevřete si sklad. Pro přidání nové položky stiskněte Přidat položku, nebo klávesu F3. Otevře se nový detail položky skladu, do políčka název napíšeme název, do položky EAN buď čtečkou načteme kód, nebo jej napíšeme ručně, či zvolíme založ nový kód, tím program automaticky přiřadí kód. Pro naskladnění položek zvolíme Naskladnit položku, nebo stiskneme F5. V nově otevřeném okně zadáme nákupní a prodejní cenu, DPH, a počet kusů k naskladnění, uložíme tlačítkem OK. 8.2 Inventura Tlačítkem inventura si přepněte do inventurního módu. Po vybrání položky skladu vyskočí okno s názvem položky, jejím množstvím na skladě a okénkem Zadejte skutečný stav. Souhlasí - li stav na skladě se skutečným stavem, objeví se pouze tlačítko Historie prodeje zboží, kde si můžete zkontrolovat toky zboží. Okno zavřete tlačítkem Zavři. Je - li skutečný stav vyšší, objeví se kromě tlačítka Historie prodeje zboží také Naskladnit zboží 46. Je - li skutečný stav zboží nižší, objeví se kromě tlačítka Historie prodeje zboží také Odstranit rozdíl ze skladu, kliknutím na něj srovnáme účetní stav s tím skutečným.

47 Sklad drobného prodeje a služeb Volný prodej Při prodeji zboží například hostovi z ulice, klikněte na stravování, zde se nachází položka Volný prodej. Po jejím zvolení se otevře formulář pro vyhledání zboží na skladě, zadejte část názvu, či čárového kódu a myší vyberte hledanou položku a stiskněte Ok. Zadejte počet, povrďte Ok. Další zboží na účet natížíte stisknutím Přidej zboží ze skladu, opět vyhlete položku pomocí vyhledávání. Pro vyrovnání účtu zadejte sumu, kterou host zaplatil. Otevře se okno výsledek platby, kde vidíte, kolik host zaplatil, kolik máte vrátit, nebo kde můžete vytisknout hostovi účtenku či fakturu 25. Pokud máte čtečku, stačí pouze přečíst EAN zboží čtečkou a zadat počet, stejně tak přidáte na účet další zboží.

48 Prodej sobě Pokud má personál potřebná oprávnění, může zboží odebrat ze skladu pro osobní konzumaci. V položce stravování na Informačním panelu zvolte tlačítko. Zadejte zboží buď ručně nebo pomocí EANu přes čtečku, zadejte počet. Okno zavřete stisknutím OK. Stornovat prodej sobě může pouze Administrátor pomocí Inventury 46. Položky prodané personálu se dají na konci měsíce vytisknout v přehledu Zboží na pokoj zdarma Zboží na pokoj zdarma, tedy zboží, které potřebujeme odebrat ze skladu, ale neúčtovat přidáte tak, že na Kartě rezervace 11 zvolíte Platba a v menu Platba pložku Poskytnout zdarma zboží na pokoj. Zboží vyhledáte ve skladu a vyberete myší (nebo načtete EAN čtečkou), zadáte počet kusů a potvrdíte OK. 8.6 Služby Služby jsou též položky na skladu, jen nejsou hmotné a nedá se určit jejich počet. Službou je např. masáž, či využití sauny nebo posilovny Jak přidat do skladu služby? Službu přidáte do skladu přes Přidání a úpravu položky skladu 46, či stiskem klávesy F3. Vyplníme název služby, založíme nový EAN, zaškrtneme položku Jedná se o službu. Stiskneme naskladnění zboží, zde si nastavíme cenu služby. Počet na skladě bude automaticky nastaven jako 999 a nebude ubývat. 8.7 Tisky Pro výběr tisku klikněte na tlačítko. Pohyb na skladu - Slouží k vytisknutí seznamu všech pohybů na skladu. Pohyb zboží - sumárně - Vytiskne přehled prodaného zboží za dané období Přehled zboží na skladu - Vytiskne seznam zboží na skladu.

49 Sklad drobného prodeje a služeb Tisk hodnoty zboží na skladu - Vytiskne přehled hodnoty zboží na skladu. Osobní spotřeba - Vytiskne přehled zboží zkonzumovaného zaměstnanci. VIP servis - Vytiskne přehled zboží rozdaného zdarma hostům na pokoj 49

50

51 Kapitola IX

52 52 9 Vyhledávání údajů v programu Při využití této funkce bude prohledána kniha hostů, firem, ubytovací kniha, vystavené doklady, databáze podvodníků i zboží na skladě. Zadat můžete jakýkoli údaj, hledání je fulltextové, výsledky jsou seřazeny dle relevantnosti. 9.1 Vyhledávání volných pokojů Ve vyhledávání můžete prohledávat i volnou kapacitu vašeho ubytovacího zařízení. Svůj požadavek zapište ve formátu: termín ubytování, počet pokojů/lůžek. Počet nocí zapište ve formátu 2n, počet potřebných lůžek ve formátu 1x2l (malé L), přičemž první číslo označuje počet pokojů a druhé počet lůžek.

53 Kapitola X

54 54 10 Otevřené účty nebydlících hostů Potřebujete - li vést účet pro hosta, který ve Vašem hotelu nebydlí, ale například je pouze na návštěvě za některým z bydlících hostů, nebo přišel do hotelového baru, využijete tuto položku Otevření účtu Účet založíte stisknutím tlačítka Založit účet, nebo F3. Vyplňte si název účtu a stiskněte OK. Máte - li čtečku, lze účet otevřít i načtením EANu například z hostova náramku (tuto možnost využijete, pokud váš hotel nabízí služby jako wellness, saunu, či bazén 10.2 Natížení a platba účtu Máte - li čtečku, natížení je jednoduché. Otevřete si účet a pomocí čtečky načtěte EAN zboží. Zadejte počet kusů a potrďte OK. Nemáte - li čtečku, otevřete si účet a stiskněte Přidej zboží ze skladu, do vyhledávání napište název, EAN, nebo jejich část. Pro vybrání položky na ni najeďte myší a vyberte, stiskněte OK a vyberte. Zadejte počet kusů, stiskněte Ok.

55 Otevřené účty nebydlících hostů 55 Můžete také použít ruční prodej, máte - li tuto klávesu v Nastavení definovánu. Obvykle to bývá F11 nebo F12. Pro platbu účtu si dvojklikem na ikonku účtu, který chce host platit, otevřete okno Platba. Do políčka zadejte částku, již host zaplatil a potvrďte. Tím se dostanete do Výsledku platby. Zde můžete vystavit účtenku, nebo pokud host platí v cizí měně využít tlačítka Směnárna pro převod. Účet uzavřete vystavením účtenky, či klikem na OK 10.3 Automatické otevírání účtů Pro aktivaci automatického otevírání účtů stiskněte tlačítko. Tuto funkci využijete například v hotelech, které provozují třeba wellness či bazén nebo saunu. Účet otevřete (či založíte) načtením kódu (například z náramku na ruce zákazníka) čtečkou. Zboží na tento účet natížíte přes vyhledávání nebo jeho EAN načtete čtečkou Stornování prodeje zboží Pro storno prodeje, otevřete účet, jehož se storno týká, stiskněte v nástrojích pro práci s účtem potvrdíte OK.. Zde si vyberete položku, jejíž prodej si přejete stornovat a Pro stornování prodeje přes čtečku stiskněte SHIFT a přečtěte kód ze zboží.

56

57 Kapitola XI

58 58 11 Reporty a statistiky Do programu jsme Vám již připravili řadu užitečných tisků a další přidáváme dle potřeb Vás uživatelů. Většinu tisků naleznete na záložce Reporty a statistiky, ty, které se nacházejí jinde najdete vypsané v dalších kapitolách. Pokud Vám chybí nějaký tisk, statistika či report, prosím kontaktujte nás a my Vám ho přidáme! Vzhledem k tomu že reporty nejsou napevno zakomponovány do programu, ale jedná se o externí soubory, nelze je všechny tady popsat. Projděte si nabídku reportů a u každého máte kromě názvu, také popis. A nezapomeňte mít aktivní automatické aktualizace, protože nové reporty přidáváme průběžně! 11.1 Přehled objednaného jídla Pokud ve Vašem ubytovacím zařízení poskytujete stravování, je vhodné mít přehled kdo si jaké dílo objednal a kolik ho tedy máte připravit. Výběr jídla se provádí na kartě rezervace 11 u každého hosta zvlášť.

59 Reporty a statistiky 59 Pokud se host rozhodne během ubytování změnit způsob stravování, změňte to také na kartě rezervace, aby se tato změna promítla do zbytku ubytování a také případně i do výsledné ceny. Přehled objednaného jídla naleznete v levém informačním panelu v záložce Stravování pod ikonkou Přehled příjezdů a odjezdů Tento tisk najdete v levém informačním panelu pod záložkou Příjezdy/Odjezdy. Po kliknutí na ikonku 11.3 vyberte v menu Tisk odjezů a příjezdů. Přehled pro pokojskou Přehled pro pokojskou se nachází v záložce Odjezd/Příjezd. Po stisknutí ikonky v menu položku Tisk přehledu pro pokojskou vyberte Sklad V reportech a tiscích se rovněž nenacházejí skladové tisky, naleznete jejich podrobnější popis naleznete v kapitole Tisky 48.

60 HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy

ADMINISTRAČNÍ PŘIRUČKA verze 1.1.19. Strana 2 (celkem 20) Strana 3 (celkem 20) 1. Obsah 1. Obsah...3 2. Úvod...5 2.1. Požadavky na hardware...5 2.2. Požadavky na software...5 2.3. Instalace...5 2.4. Výchozí

Více

WinShop Std - Prodej

WinShop Std - Prodej Obsah 1. Prodej... - 3-1.1. Pokladna... - 3-1.1.1. Možnosti vyhledávání:... - 3-1.1.2. Sleva... - 4-1.1.3. Prodej zboží typu 3 + 1 zdarma Vázané zboží... - 4-1.1.4. Platba účtenky... - 4-1.1.5. Další funkce

Více

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!!

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky programu POSKA!!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky verze POS 1.00.44 k 2.2.2014 Pro prodejnu 530 ve Velkém Meziříčí je možné zakládat pohyby, které

Více

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2 Knihomol Manuál pro verzi 1.2 Strana - 2 - I. Základy práce s programem Úvod do práce s programem Knihomol: Program knihomol slouží pro vedení evidence spojené s provozem malé knihovny. Je určen především

Více

Elektronická spisová služba

Elektronická spisová služba Uživatelská příručka Vytvořeno dne: 17.5.2012 Aktualizováno: 28.11.2014 2014, a.s. Obsah 1. O aplikaci... 4 1.1. 2. Obecný postup práce s Elektronickou spisovou službou... 5 2.1. Přihlášení... 5 2.2. Uspořádání

Více

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e 1 / 24 1 Úvod Program OpusBenefit byl vytvořen proto, aby naši obchodní partneři mohli sledovat aktivity svých zákazníků (nákupy v jejich obchodech, využívání jejich služeb, návštěvy jejich zařízení),

Více

Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály.

Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály. Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály. Úvod popis funkcí softwaru Repsale. Nový doklad tvorba nových dokladů v PDA (Faktura / Návštěva

Více

Uživatelská příručka pro dodavatele

Uživatelská příručka pro dodavatele Uživatelská příručka pro dodavatele Release 1.x.x B2B CENTRUM a.s. 3.2009 Obsah Úvod... 3 Obecná pravidla formátování... 3 Pravidla pro formátování písma... 3 Poznámky, Důležité, Varování... 4 Začínáme...

Více

INTERNET SERVIS MANUÁL

INTERNET SERVIS MANUÁL INTERNET SERVIS MANUÁL VÍTÁME VÁS! Právě jste otevřeli manuál Raiffeisen stavební spořitelny a.s. (dále jen RSTS ) pro práci s první aplikací internetového servisu s aktivními operacemi pro stavební spoření

Více

Příručka k programu Wkasa Restaurační verze

Příručka k programu Wkasa Restaurační verze Příručka k programu Wkasa Restaurační verze Obsah : I. Instalace...3 1. Instalace...3 II. Objednávka ostré verze, licence...7 III. Příručka obsluhy...9 1. Spouštění programu, přihlášení...9 2. Základní

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

WinShop Std Dotyková pokladna

WinShop Std Dotyková pokladna Obsah Než začneme popis ovládacích prvků... - 2-1. Prodej... - 4-1.1. Pokladna... - 4-1.1.1. Možnosti vyhledávání:... - 4-1.1.2. Sleva... - 5-1.1.3. Prodej zboží typu 3 + 1 zdarma Vázané zboží... - 5-1.1.4.

Více

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj. Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Příručka pro Informační centra Olomouckého

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

CADKON/TZB verze 2007.1

CADKON/TZB verze 2007.1 Stránka č. 1 z 12 Pospis propojení programů CADKON/TZB a PROTECH (TZ, DIMOSW) CADKON/TZB verze 2007.1 Výpočet tepelných ztrát Rozmístění otopných těles Vkládání těles z databáze PROTECHu Vykreslení půdorysných

Více

035 036 síťová verze - zaúčtování příjemek / výdejek POZOR! <ENTER> párování příjemek s fakturou 033 034 umazávání plachty při nízkém kreditu

035 036 síťová verze - zaúčtování příjemek / výdejek POZOR! <ENTER> párování příjemek s fakturou 033 034 umazávání plachty při nízkém kreditu novinky 13 (23).035 a 13 (23).036 síťová verze - zaúčtování příjemek / výdejek Při práci více uživatelů v síti se za určitých situací špatně zaúčtovaly příjemky resp. výdejky. Pokusili jsme se tyto problémy

Více

Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv. V prostředí společnosti. Pražská vodohospodářská společnost a.s.

Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv. V prostředí společnosti. Pražská vodohospodářská společnost a.s. Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv V prostředí společnosti Pražská vodohospodářská společnost a.s. Obsah 1. ÚVOD... 5 2. PROSTŘEDÍ WORKSPACE... 5 2.1 TECHNOLOGIE

Více

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 Obsah 1 Základní popis... - 2-1.1 Popis aplikace... - 2-1.2 Zdroje obrazových dat... - 2-1.3 Uložení dat... - 2-1.4 Funkcionalita... - 2-1.4.1 Základní soubor

Více

NÁPOVĚDA K SRM - DODAVATELÉ

NÁPOVĚDA K SRM - DODAVATELÉ NÁPOVĚDA K SRM - DODAVATELÉ TYP DOKUMENTU: NÁVOD VYHOTOVIL: MIRKA PERUTHOVÁ, MAREK NĚMEC DATUM VYHOTOVENÍ: 25. 3. 2010 PLATNOST OD: 25. 3. 2010 CÍLOVÁ SKUPINA: DODAVATELÉ VERZE DOKUMENTU: 01 DATUM POSLEDNÍ

Více

HOTEL TIME, a.s. Manuál pro vyúčtování a check-out rezervace

HOTEL TIME, a.s. Manuál pro vyúčtování a check-out rezervace HOTEL TIME, a.s. Manuál pro vyúčtování a check-out rezervace OBSAH 1. Vyúčtování... 3 2. Rozdělení účtu/přesun položek... 6 3. Check-out... 7 4. Předčasný Check-out... 10 5. Otevření účtu... 11 2 1. Vyúčtování

Více

Příručka k programu Wkasa Obchodní verze

Příručka k programu Wkasa Obchodní verze Příručka k programu Wkasa Obchodní verze Obsah : I. Instalace...3 1. Instalace...3 II. Objednávka ostré verze, licence...7 III. Příručka obsluhy...9 1. Spouštění programu, přihlášení...9 2. Základní prodej...9

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková studijní materiál ke kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o.

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o. 21.10.2013 2 Obsah 1 KEOX - Volby 4 2 Postup zpracování 5 3 Číselníky a parametry 9 3.1 Číselníky-přehled... 9 3.2 Číselníky-popis... 9 3.3 Parametry... 10 4 Metodika a legislativa 12 4.1 Úvod... 12 pojmy

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro administrátora krizového řízení Vytvořeno dne: 15. 6. 2011 Aktualizováno: 22. 10. 2014 Verze: 2.2 2014 MVČR Obsah Příručka pro administrátora

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ 1 OBSAH 1.Popis... 3 2.Ovládání aplikace...3 3.Základní pojmy... 3 3.1.Karta...3 3.2.Čtečka...3 3.3.Skupina...3 3.4.Kalendář...3 3.5.Volný

Více

Návod pro zadávání zápisů o utkání do BLMFis

Návod pro zadávání zápisů o utkání do BLMFis Návod pro zadávání zápisů o utkání do BLMFis Přihlášení do BLMFisu Každý registrovaný uživatel (zástupce družstva) již získal (nebo bude zasláno) uživatelské jméno a heslo. Tímto jménem a heslem provede

Více

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor.

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor. Gilda Program spustíme na webové stránce Intranetové a internetové aplikace městského úřadu, nebo odkazem z plochy vašeho PC. Konkrétní adresa: GILDA Pokud Vám odkaz nebude fungovat, pravděpodobně nemáte

Více

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení Číslo projektu: CZ.2.17/2.1.00/37012 Název projektu: Na svobodu připraven! Období realizace: 1.1.2015 31.10.2015 Řešení bylo vyvinuto v rámci realizace

Více

WiFiS Uživatelská příručka Obsah

WiFiS Uživatelská příručka Obsah WiFiS Uživatelská příručka Obsah Nastavení aplikace Popis jednotlivých číselníků Agenda ISP internet service provider Obecné Nastavení Nastavení jednotlivých číselníků Skupiny číselníku Agenda, ISP a Obecné

Více

popis funkcí a nastavení (verze 2. 8) 2010-2015 MILAN PASTOR DIS., ING. MICHAL KOPECKÝ

popis funkcí a nastavení (verze 2. 8) 2010-2015 MILAN PASTOR DIS., ING. MICHAL KOPECKÝ 2010-2015 popis funkcí a nastavení (verze 2. 8) MILAN PASTOR DIS., ING. MICHAL KOPECKÝ FIRMADAT S.R.O. Havlíčkova 1280,765 02 Otrokovice, tel.: 571 112 089 Obsah 1. Nastavení... 2 1.1. První přihlášení...

Více

TouchGuard Online pochůzkový systém

TouchGuard Online pochůzkový systém TouchGuard Online pochůzkový systém Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz

Více

DPH v Exact Globe Next 2013

DPH v Exact Globe Next 2013 DPH v Exact Globe Next 2013 Tento dokument obsahuje komplexní informace týkající se nastavení číselníků v software Exact Globe Next, potřebných pro správné fungování DPH a souhrnného hlášení, včetně změn,

Více

Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol

Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol Ministerstvo financí Odbor 47 Centrální harmonizační jednotka pro finanční kontroly Informační systém finanční kontroly ve veřejné správě Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol Prosinec 2015

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část III: Komunikace s Bankou, oznámení o vybraných událostech Verze: 201401118 Strana 1 (celkem 34) Obsah: I. Úvod... 3 II. Komunikace s Bankou...

Více

Route 66 podrobný manuál

Route 66 podrobný manuál Route 66 podrobný manuál Co je ROUTE 66? ROUTE 66 je špičkový program pro vyhledávání a plánování cest, který najde své uplatnění jak mezi profesionálními, tak domácími uživateli. ROUTE 66 je první plánovač

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Přenos daňové povinnosti (PDP) v Deníku a Skladu Profi

Přenos daňové povinnosti (PDP) v Deníku a Skladu Profi Přenos daňové povinnosti (PDP) v Deníku a Skladu Profi Dne 1. dubna 2011 vstoupila v účinnost novela zákona o DPH, která mimo jiné zavedla režim přenesení daňové povinnosti (PDP). Ten je nutné uplatňovat

Více

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu Uživatelský manuál pro program DPH_ZMENA Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu UNICODE SYSTEMS s.r.o. Prosinec 2012 verze dokumentu: Manual DPH 2012 Verze

Více

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování Metodická příručka pro učitele InspIS SET modul školní testování Tato Metodická příručka pro učitele byla zpracována v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

Více

Jak začít s ed MARKETEM

Jak začít s ed MARKETEM Jak začít s ed MARKETEM Ostrava, 26. ledna 2016 E LINKX a.s. Novoveská 1262/95, 709 00 Ostrava tel.: +420 597 444 777 e-mail: obchod@elinkx.cz www.elinkx.cz Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak nastavit e-shop...

Více

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1 Manuál správce VNI 5.1 verze 0.2 Manuál správce VNI 5.1 VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 655 (pracovní doba 7:30 15:00) www.variant.cz isb@variant.cz

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký 2 Úvod Program Evidence a opravy dlouhodobého drobného hmotného majetku Pracuje dle následujícího grafu : Nákup Pořízený nový majetek Převod První výdej Vyřazení

Více

UŽIV ATELSKÁ PŘÍRUČKA

UŽIV ATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Autor: Marek Klimša Úprava: Stanislav Chromý Verze dokumentu: 1.1 Poslední aktualizace: 11. května 2012 Obsah 1. Začínáme 3 1.1 Co je to ADVOKÁTNÍ SPIS 3 1.2 Po prvním spuštění 3 1.3

Více

RŽP D nová edice. Obsah. Základy práce v systému POS

RŽP D nová edice. Obsah. Základy práce v systému POS Základy práce v systému POS zpracovala: vera.dzurekova@uniqa.cz RŽP D nová edice Obsah Popis základní obrazovky systému POS... 2 RŽPD - nová edice... 4 Základní údaje... 4 Pojištěné osoby a jejich pojistná

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 OBSAH 1 Zabezpečení systému... 3 1.1 Přístup do systému... 3 1.2 První přihlášení... 3 1.3 Heslo nefunguje nebo jej uživatel

Více

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Program: SKLAD Odpadů 8 Datum: 21.12.2015 Vypracoval: Radim Kopal, Tomáš Vrba Vážení uživatelé programu SKLAD Odpadů, tento dokument Vás seznámí s činnostmi a postupy,

Více

Založení nového účetního roku a legislativní změny od 1. 1. 2010 (Zákon 362/2009 Sb.)

Založení nového účetního roku a legislativní změny od 1. 1. 2010 (Zákon 362/2009 Sb.) Založení nového účetního roku a legislativní změny od 1. 1. 2010 (Zákon 362/2009 Sb.) Doporučené kroky pro založení nového účetního roku 2010 v prostředí ekonomického systému Money S3 Copyright Legislativní

Více

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ Mgr. Hana Rohrová Ing. Miroslava Mourková Ing. Martina Husáková Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Připojení systému A3600 k aplikaci DDS2000

Připojení systému A3600 k aplikaci DDS2000 " Uživatelský manuál Připojení systému A3600 k aplikaci DDS2000 Aplikace :! Přenos a archivace dat naměřených systémem A3600 z COMPACT FLASH karty! Formátování nebo mazání dat z COMPACT FLASH karty! Tvorba

Více

Elektronická spisová služba

Elektronická spisová služba Univerzitní informační systém Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Elektronická spisová služba Svazek 19 Verze: 0.49 Datum: 11. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5

Více

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku Konec roku, tvorba hlášení o odpadech Téma: Pokyny pro uživatele programu EVI 8 s koncem evidenčního roku Program: EVI 8 Vypracoval: Mgr. Tomáš Čejchan (oddělení technické podpory) Revize: 29.12.2014 Cílem

Více

Centrální evidence závětí NK ČR

Centrální evidence závětí NK ČR CIS NK ČR Centrální evidence závětí NK ČR Uživatelská příručka Dodavatel: Corpus Solutions a.s. V Praze dne 15. 4. 2005 Pod Pekařkou 1 Praha 4 Podolí Verze: 1.0 Obsah 1 Úvod...3 1.1 Přístup do aplikace...3

Více

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+ červenec 2010 edávky elektronické odesílání dávek Pro letní aktualizaci jsme pro Vás připravili revoluční novinku elektronického odesílání dávek. Zkuste si vytvořit a poslat celé vyúčtování jednoduše stiskem

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav.

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav. Formuláře Formuláře se v aplikaci Access používají zejména na úpravu dat. Upravovat data přímo v tabulce není příliš komfortní a proto si ukážeme jak vytvořit zadávací formulář, pomocí kterého budeme zadávat,

Více

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O 2 mobilnímu POS terminálu je majetkem společnosti O2 Czech Republic a.s., poskytnuta a určena pouze

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INSTRUKTORE

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INSTRUKTORE INSTRUKTORE ÚVOD Vážený instruktore, rádi bychom vám poděkovali za stažení této uživatelské příručky. Pokud máte nějaké dotazy, kontaktujte prosím klíčového uživatele aplikace Ephorus ve vašem vzdělávacím

Více

2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH -

2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH - 2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH - Autor: Tomáš Halász pro verzi: 3.6.823 a novější 2H C.S. s.r.o. dne: 27.12.2009 Dukelská 691/5, 742 21 Kopřivnice

Více

Fakturace UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. 2010 ing. Michal Mirský služby výpočetní techniky Okružní 1727 393 01 Pelhřimov. tel. 777170683 mapos@pel.

Fakturace UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. 2010 ing. Michal Mirský služby výpočetní techniky Okružní 1727 393 01 Pelhřimov. tel. 777170683 mapos@pel. Fakturace UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2010 ing. Michal Mirský služby výpočetní techniky Okružní 1727 393 01 Pelhřimov tel. 777170683 mapos@pel.cz 1 Základní informace: Program FAKTURACE slouží k vystavování a

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

Návod k používání webové služby ABA-DOPRAVNÍ INFORMACE

Návod k používání webové služby ABA-DOPRAVNÍ INFORMACE Návod k používání webové služby ABA-DOPRAVNÍ INFORMACE 1. Vstupní obrazovka aplikace 1.1. Tabulka Historie Vašich objednaných dopravních informací : V tabulce budete vidět Vámi objednané požadavky na zasílání

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah 1. Změnové řízení... 3 1.1. Odstěhování uživatele... 3 1.2. Nastěhování uživatele... 3 1.2.1. Nastavení parametrů pro nastěhování uživatele... 3 1.3. Založení předpisu... 3 1.4.

Více

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury S Y C O N I X, a. s. Freyova 12 Telefon: +420 2 83 10 90 10 190 00 Praha 9 Fax: +420 2 83 10 90 11 Česká republika w w w. s y c o n i x. c z pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny Projekt DMS modul Faktury

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf /apps Obsah Úvod 3 Instalace aplikace do mobilního telefonu s IOS 3 Nastavení 4 Ovládání 10 Úvod Aplikace ihc-mirf (pro mobilní telefony s IOS) jsou určeny k pohodlnému

Více

10. Editor databází dotazy a relace

10. Editor databází dotazy a relace 10. Editor databází dotazy a relace Dotazy Dotazy tvoří velkou samostatnou kapitolu Accessu, která je svým významem téměř stejně důležitá jako oblast návrhu a úpravy tabulek. Svým rozsahem je to ale oblast

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Import dat do Pohody Firmadat, s.r.o. 2015

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Import dat do Pohody Firmadat, s.r.o. 2015 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Import dat do Pohody Firmadat, s.r.o. 2015-1 - I. Popis funkcí Modul Import dat do Pohody je určený uživatelům ES Pohoda a podporuje všechny její verze, tedy MDB, SQL i E1. Zpracovává

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu Program pro flexibilní tvorbu evidencí VIKLAN - Evidence Uživatelská příručka pro seznámení se základními možnostmi programu Vlastimil Kubínek, Ing. Josef Spilka VIKLAN - Evidence Verse 1.11.8.1 Copyright

Více

Kontrolní hlášení DPH 25.5.2016

Kontrolní hlášení DPH 25.5.2016 Kontrolní hlášení DPH 25.5.2016 Kontrolní hlá š ení DPH Obsah Zařazení dokladu do kontrolního hlášení... 3 Kódy DPH... 3 Klient... 3 Doklad protistrany... 4 Řádky plnění... 4 Část A... 5 A.1. Přenesená

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

PowerSwitch ver. 1.6

PowerSwitch ver. 1.6 uživatelská příručka PowerSwitch ver. 1.6 Program PowerSwitch je určen pro ovládání elektrických stykačů. Ovládání programu je rozděleno do dvou módů uživatelského [kap.2.] a administrátorského [kap.3.].

Více

BSAH: Strana 1 (celkem 42)

BSAH: Strana 1 (celkem 42) BSAH: Strana 1 (celkem 42) 1. Ovládací prvky programu 2.. Záznamy 2.1. Tabulka rezervací / obsazenosti 2.1.1. Základní popis obrazovky a ikon 2.1.2. Rezervace pokoje 2.1.2.1. Nová rezervace jednotlivě

Více

PROPOJENÍ OBJEDNÁVEK s GOOGLEM

PROPOJENÍ OBJEDNÁVEK s GOOGLEM PROPOJENÍ OBJEDNÁVEK s GOOGLEM 1. Nastavení kalendáře GOOGLE 2. Nastavení synchronizace objednávek v programu HairSoft 3. Přiřazení kalendářů obsluhám 4. Nastavení synchronizace objednávek v telefonu s

Více

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007 Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007 Microsoft pro školství 1 Autoři: Jiří Chytil & Boris Chytil Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office

Více

Top Exklusiv. Obsah. Základy práce v systému POS

Top Exklusiv. Obsah. Základy práce v systému POS Základy práce v systému POS zpracoval: libor.jiranek@uniqa.cz Top Exklusiv Obsah Popis základní obrazovky systému POS... 2 Top Exklusiv... 4 Základní údaje... 4 Asistenční služby... 5 Adresa místa pojištění...

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010 TÉMA: Výpočty ve formulářích, rozhraní pro uživatele Formuláře neslouží pouze pro přístup běžného uživatele k datům uloženým v databázi. Ve formulářích se rovněž setkáme s dalšími prvky, jako jsou např.

Více

Správce financí. Objevte způsob, jak ušetřit každý měsíc. až 2 000 Kč. Správce financí od společnosti Home Credit a jejích partnerů.

Správce financí. Objevte způsob, jak ušetřit každý měsíc. až 2 000 Kč. Správce financí od společnosti Home Credit a jejích partnerů. Správce od společnosti Home Credit a jejích partnerů. Vážený pan Ing. Jan Novák Nádražní 365/3 3 45 Praha Objevte způsob, jak ušetřit každý měsíc Správce až 2 000 Kč Vážený pane Nováku, Váš průvodce aplikací

Více

KOMPLEXNÍ INFORMAČNÍ SERVIS PRO KLIENTY REGIONÁLNÍ RADY MORAVSKOSLEZSKO. Příručka projektového manažera. Manuál k aplikaci Přehled účetních dokladů

KOMPLEXNÍ INFORMAČNÍ SERVIS PRO KLIENTY REGIONÁLNÍ RADY MORAVSKOSLEZSKO. Příručka projektového manažera. Manuál k aplikaci Přehled účetních dokladů KOMPLEXNÍ INFORMAČNÍ SERVIS PRO KLIENTY REGIONÁLNÍ RADY MORAVSKOSLEZSKO Příručka projektového manažera Manuál k aplikaci Přehled účetních dokladů O aplikaci Aplikace PUD (přehled účetních dokladů) slouží

Více

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU PŘIHLÁŠENÍ K E-MAILOVÉMU ÚČTU Pro přihlášení k účtu je třeba do internetového vyhledávače napsat internetovou adresu http://hotmail.com. Po

Více

Nové funkcé programu TRIFID 2016

Nové funkcé programu TRIFID 2016 Nové funkcé programu TRIFID 2016 Nové funkce související s Kontrolním hlášením Od 1.1.2016 mají plátci DPH povinnost evidovat prodeje nad částku 10 000 Kč včetně DPH, uskutečněné dalším plátcům DPH a nahlásit

Více

Elektronická MONITOROVACÍ ZPRÁVA v BENEFIT7 platnost k 3. 9. 2012

Elektronická MONITOROVACÍ ZPRÁVA v BENEFIT7 platnost k 3. 9. 2012 Elektronická MONITOROVACÍ ZPRÁVA v BENEFIT7 platnost k 3. 9. 2012 Obsah 1. Obecná pravidla aplikace Benefit7... 4 1.1. Přístup a spuštění Benefit7... 4 1.2. Požadavky na softwarové vybavení... 4 1.3. Další

Více

Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA)

Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA) Uživatelská příručka - Outlook Web App (OWA) Obsah Úvod... 3 Webový přístup OWA... 3 Přihlášení... 3 Odhlášení... 4 Příjem a odesílání pošty... 4 Vytvoření nové zprávy... 5 Adresář... 5 Úkoly... 7 Kalendář,

Více

PROGRAM AZA Control návod k použití

PROGRAM AZA Control návod k použití PROGRAM AZA Control návod k použití AZA Control je uživatelský program určený ke správě přístupových práv, archivaci systémových událostí a konfiguraci elektromotorických zámků CERBERIUS pracujících v

Více

Výpisy Výsledek zpracování

Výpisy Výsledek zpracování Výpisy Výsledek zpracování Tlačítka (formát(rrrrmm)) a pro zadaný stát. Zobrazí výsledky měsíčního zpracování zadaného období Vytiskne výsledky. Prodejci - provize Třídění se provádí klepnutím na záhlaví

Více

Popis změn verze 2008.51

Popis změn verze 2008.51 2008 komplexní ekonomický systém Popis změn verze 2008.51 FKsoft Fuksa Ladislav Ing. Sedlčanská 1327/65 140 00 Praha 4 Tel. 261 264 125, 603 463 137 E-mail alfis@fksoft.cz Web www.alfis.cz, www.fksoft.cz

Více

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů 110 Editor pracovní nástroje Naučte se používat základní nástroje Editoru pro efektivní úpravy obrázků. VYBRANÉ OVLÁDACÍ PRVKY 112 POLYGONOVÉ LASO A LASO 124 VLOŽIT OBRÁZEK DO OBRÁZKU 132 VÝBĚRY 114 REDUKCE

Více