Podrobný popis všech našich exkurzí zašleme na přání, přehled a ceny naleznete na webu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podrobný popis všech našich exkurzí zašleme na přání, přehled a ceny naleznete na webu"

Transkript

1 Vážení pedagogové, rádi bychom Vás informovali o akci Českých drah a. s. Děti na výlet do Prahy, jejímž partnerem se naše agentura stala. V rámci této akce se za námi do Prahy a zpět můžete dopravit vlakem pouze za 80 Kč. Navíc získáte slevu na vybrané programy ve výši 20 Kč. Více o této akci se dozvíte zde nebo na (Děti na výlet do Prahy). Dvouhodinová komentovaná prohlídka Prahy a jedna hodina zdarma na vyzvednutí školy na nádraží vyjde již na 30 Kč na osobu, pedagogové zdarma. Naše agentura pořádá pro základní a střední školy kromě výletů a exkurzí v Praze také výlety do Kutné Hory (nabídku naleznete v příloze). Po celou dobu programu je s Vámi náš průvodce, který při výkladu používá mikrofon pro lepší poslech. Průvodce rovněž využívá obrazového materiálu a vykládá přístupnou formou danému věku dětí a studentů. Základním školám nabízíme kvízy na vyžádání. Podrobný popis všech našich exkurzí zašleme na přání, přehled a ceny naleznete na webu Školám zajistíme také několikadenní exkurze v Praze, Kutné Hoře nebo jinde v ČR. Prosíme, abyste s rezervací nevyčkávali na poslední chvíli, očekáváme velký zájem o naše exkurze a výlety zejména na jaře a při pozdní rezervaci nemůžeme školám v některých případech program zajistit. V případě jakýchkoliv dotazů nás, prosím, kontaktujte. Bc. Kristýna Sičáková Písečná 452/ Praha 8 - Trója IČO tel.: GSM: Neprejete-li si dostavat nase nabidky, kliknete zde a do predmetu zpravy napiste, "NEMAM ZAJEM".

2 0001 Seznámení s Prahou Délka programu: 4+1 hodina ZDARMA Cena: 70 Kč (min. 30 platících), 60 Kč od 41 platících Volitelné příplatky: návštěva pamětihodností, jízda dopravním prostředkem MHD: doporučujeme jízdu metrem (není v ceně programu) spolupráci s Českými drahami. Cena programu po slevě činí 50/40 Kč. Cílem této komentované prohlídky s průvodcem je seznámit studenty a žáky s nejvýznamnějšími památkami našeho hlavního města. Úvodem se studenti seznámí s historií Prahy. Při procházce, která začíná u Národního muzea a končí na Pražském hradě, poznají studenti významné památky Nového a Starého města, Malé Strany a Hradčan s Pražským hradem. Průvodce věnuje pozornost těmto památkám: Národní muzeum, pomník Jana Palacha, Václavské náměstí se sochou sv. Václava, Můstek, ulice Na Příkopě, Stavovské divadlo, Karolinum, Prašná brána, Obecní dům, Hybernia, ČNB, Celetná ulice, Staroměstské náměstí s orlojem, Klementinum, Karlův most s výhledem na Kampu a Čertovku, Malostranské náměstí, Nerudova ulice, Pražský hrad. Na závěr doporučujeme cestu metrem, kterou mají v oblibě zejména mimopražské děti a studenti. Na přání pro Vás připravíme kvízy nebo pracovní listy, které ocení zejména základní školy. S pracovními listy můžete po procházce pracovat ve škole a připomenete si tak nejdůležitější momenty. Program je vhodný i pro pražské školy. Z praxe víme, že i Pražáci neznají dobře své rodné město a při prohlídce se dozvědí mnoho zajímavostí. Tento program lze také zacílit na poznávání architektonických slohů, upozornit na jednotlivé prvky a vyzdvihnout je přímo na jednotlivých památkách. Součástí programu je také 30 min. přestávka na předem zvoleném místě (oblíbené je např. Staroměstské náměstí, Kampa, apod.) Na přání můžeme do programu zařadit také návštěvu některé z našich pamětihodností.

3 0002 Staré město Délka programu: 2+1 hodina ZDARMA Cena: 60 Kč (min. 30 platících), 50 Kč od 41 platících Volitelné příplatky: návštěva pamětihodností, projížďka lodí v okolí Karlova mostu spolupráci s Českými drahami. Cena programu po slevě činí 40/30 Kč. Studenti a žáci se během této komentované procházky s odborným výkladem průvodce podrobněji seznámí se Starým městem. Získají informace o jeho vzniku a také o tom, kudy vedly hradby Starého města a k čemu sloužily, jak se v době jeho založení ve Starém městě žilo. Část trasy vede po obvodu městských hradeb, procházka totiž začíná na Můstku. A tak se dozvíte, jak tento název vznikl a také že nám po městských hradbách zůstal název ulice Na Příkopě. Následuje návštěva bývalého Havelského města s kostelem sv. Havla. Stavovské divadlo rovněž hrálo významnou roli ve své historii, zazněla zde poprvé naše státní hymna Kde domov můj. Městské hradby vedly také kolem Prašné brány a Obecního domu a tak si povíme i o těchto významných památkách, kde začínala Královská cesta, jež vedla na Pražský hrad. Významnou památkou Starého města je kostel sv. Jakuba, ke kterému se přiblížíme Caltnéřskou ulicí, dnes Celetnou a dozvíte se, kdo že to byli caltnéři, kteří tu žili a co to vlastně vyráběli? Centrem Starého města bylo vždy Staroměstské náměstí se Staroměstskou radnicí a orlojem a právě zde si připomeneme významné události, které se tu v historii odehrály. Ukážeme si 27 křížků připomínajících popravu sedmadvaceti českých pánů, místo, kde stával Mariánský sloup, dům, kde pobýval Albert Einstein, palác, v němž sídlilo gymnázium, které navštěvoval Franz Kafka. Kdo? Kafka? Na náměstí stojí už řadu let Dům U Zvonu, a kde má ten zvon? Stojí tam i kostel sv. Mikuláše a Chrám Matky Boží před Týnem. Víte, že věže Týnu nejsou stejně vysoké? A kdo je v Týnu pohřben? Po prohlídce Staroměstského náměstí se dostaneme Pařížskou ulicí do Josefova, jindy Židovského města. Uvidíme 3 nebo spíše 4 synagogy, židovskou radnici a nahlédneme přes zeď židovského hřbitova. Z Josefova se dostaneme na náměstí Jana Palacha, odkud je překrásný výhled na jižní a východní stranu Pražského hradu, ukážeme si Rudolfinum a další zajímavosti. Procházku ukončíme u Karlova mostu. Na přání můžeme do programu zařadit návštěvu některé z našich pamětihodností. Obměny na přání jsou možné a kvízy nebo pracovní listy Vám poskytneme na vyžádání.

4 0003 Malá Strana a Pražský hrad Délka programu: 2+1 hodina ZDARMA Cena: 60 Kč (min. 30 platících), 50 Kč od 41 platících Volitelné příplatky: návštěva pamětihodností (např. návštěvu chrámu sv. Víta na PH, Starý královský palác, Zlatá ulička, basilika sv. Jiří) nebo expozicí (Obrazárna PH, Muzeum historických hraček, expozice hradní stráže, přístupné věže Pražského hradu atp.) spolupráci s Českými drahami. Cena programu po slevě činí 40/30 Kč. Kde jinde by mohla začít procházka po Malé Straně než na Malostranském náměstí, v centru tehdejšího Menšího města Pražského, založeného Přemyslem Otakarem II. roku Studenti a žáci se seznámí s historií Malé Strany, ukážeme si Malostranskou besedu, budovu původní Malostranské radnice a také dům, kde žila známá zpěvačka Ema Destinová. Dominantou náměstí je barokní kostel sv. Mikuláše, který je zajímavý z mnoha hledisek. Náměstí obklopuje plno paláců, ve kterých sídlí Parlament ČR, Akademie múzických umění. Nedaleko náměstí se najdeme také řadu velvyslanectví, některá z nich i v Nerudově ulici, kde žil spisovatel a básník Jan Neruda. Nejznámější z domů, kde psal Malostranské povídky, zdobí domovní znamení dvou sluníček a tak se mu říká U Dvou slunců. V Nerudově ulici uvidíme další domy s domovními znameními, např. U Tří housliček, kdopak tu asi žil? Dominantou hlavního města Prahy je zajisté Pražský hrad, sídlo prezidenta republiky. Studenti se dozvědí zajímavosti z historie Pražského hradu, projdeme si všechna tři nádvoří a nejvíce se zdržíme na třetím, prohlédneme si katedrálu sv. Víta, uvidíme vchod do kanceláří prezidenta republiky, ukážeme si renesanční okna do Vladislavského sálu. Povíme si o vzniku pražského biskupství a přiblížíme si architektonické slohy se svými prvky románský sloh, gotiku, renesanci a baroko. Víte kde je pohřben sv. Václav a kde Jan Nepomucký? A kde jsou uchovány České korunovační klenoty? Z vyhlídky Pražského hradu je překrásný výhled na celé město, na Strahovský klášter, Petřín s rozhlednou, malostranské podhradí a dále. Naše cesta končí opět na Malé Straně u Valdštejnského paláce, sídla Senátu ČR, ke kterému sejdeme po Starých zámeckých schodech, anebo nejstarší přístupovou cestou na Hrad, ulicí Na Opyši. Víte, že se na svazích Pražského hradu pěstuje vinná réva? Obměny programu na přání jsou možné. Kvízy nebo pracovní listy poskytneme na vyžádání.

5 0004 Nový Svět, Hradčany a Pražský hrad Délka programu: 2+1 hodina ZDARMA Cena: 60 Kč (min. 30 platících), 50 Kč od 41 platících Volitelné příplatky: návštěva pamětihodností (např. návštěva chrámu sv. Víta na PH a jiné památky Pražského hradu, Strahovský klášter, Loreta aj.) spolupráci s Českými drahami. Cena programu po slevě činí 40/30 Kč. Naše procházka začíná na místě, kde se strahovalo, tedy držela stráž, u Strahovského kláštera. Budeme pokračovat na Loretánské náměstí s překrásnou barokní stavbou Loretou se svatou chýší a loretánským pokladem. K Loretě se váže několik legend, se kterými Vás seznámíme. Na Loretánském náměstí si prohlédneme i další významné budovy: Černínský palác, klášter kapucínů s kostelem Panny Marie Andělské. Dále Vám nabídneme možnost poznat tak trochu zapomenutou, ale velmi romantickou část Prahy v bezprostřední blízkosti Pražského hradu Nový Svět, bývalé předměstí Hradčan. Cenná je zejména starobylost jednopatrových domů s malými místnůstkami. Významným kostelem této části Prahy je barokní kostel sv. Jana Nepomuckého, povíme si o historii kostela a přiblížíme si postavu světce. Hradčanské náměstí má typicky středověký půdorys, ale trhy se tu nikdy nekonaly. Paláce, které náměstí obklopují, jsou překrásně zrenovované. Plynové lampy dodávají Hradčanům romantického ducha. Morový sloup na náměstí připomíná dobu, kdy lidstvo sužovaly choroby a nemoci, na které nebylo léku, a tak pouze zbývalo stavět morové sloupy a modlit se k Bohu. Na Hradčanském náměstí hrdě stojí socha prvního prezidenta Československa T. G. Masaryka, jakoby se díval na to, co se děje na Hradě a také v Praze vůbec. Následuje prohlídka Pražského Hradu, projdeme si všechna tři nádvoří a navštívíme Královskou zahradu s bývalým prezidentským domem, Míčovnou, Oranžerií a Zpívající fontánou. Procházku zakončíme u Letohrádku královny Anny, nejlepšího příkladu renesance u nás. Na přání lze program pozměnit.

6 0009 Pražská NEJ Délka programu: 5+1 hodina ZDARMA Cena: 80 Kč (min. 30 platících), 70 Kč od 41 platících Volitelné příplatky: návštěva pamětihodností, MHD MHD: ANO, jízda metrem nebo tramvají není v ceně spolupráci s Českými drahami. Cena programu po slevě činí 60/50 Kč. Program se skládá z programu č Seznámení s Prahou, je podrobnější a obohacený o prohlídku Židovského města, začíná u Národního muzea a je ukončen na Pražském hradě. Následuje jízda metrem zpět na Václavské náměstí nebo nádraží. Součástí programu je 30 min. přestávka. Tento program je vhodný jako celodenní výlet. Průvodce Vás vyzvedne na nádraží nebo parkovišti, kam přijedete a opět Vás vyprovodí. S pražskými školami se sejdeme na místě, které Vám vyhovuje. Kvízy nebo pracovní listy poskytneme základním školám na vyžádání.

7 5004 Praha husitská Délka programu: 2,5 hodiny Cena: 70 Kč základní školy, 90 Kč střední školy Pedagogové: 1 pedagog ZDARMA na 15 platících účastníků Volitelné příplatky: návštěva pamětihodností, za 50 Kč/student Betlémská kaple nebo expozice husitství na Prašné bráně Vhodné pro: studenty a žáky, kteří se ve škole již seznámili s problematikou husitství spolupráci s Českými drahami. Cena programu po slevě činí 50/70 Kč. Při této komentované prohlídce navštívíme místa spjatá s husitstvím. Doporučujeme program obohatit návštěvou Betlémské kaple nebo Prašné brány, kde se nachází expozice věnovaná husitství. Studenti tak ve třech patrech uvidí ošacení, které pravděpodobně nosil Jan Hus, zbraně, které husité používali při boji, uvidí uniformu lehko- a těžkooděnce 15. století aj. Prohlídka expozice je doprovázena husitskou hymnou Kdož sú boží bojovníci. Z ochozu Prašné brány je rovněž nádherný výhled na Prahu. Při dobré viditelnosti uvidí i na protější kopec Vítkov a sochu Jana Žižky. V Betlémské kapli se zase dozvíte o historii této budovy a uvidíte pozůstatky této husitské stavby. Během pěší prohlídky vysvětlí průvodce studentům pojmy jako reformace, prodávání odpustků, dát do klatby, obrazoborectví, kalich, seznámí studenty se jmény nejznámějších husitů, kteří působili v Praze (Jeroným Pražský, Jan Hus, Jan Želivský, Jan Žižka, Konrád Waldhauser, Jan Milíč z Kroměříže) a to přístupnou formou úměrnou věku studentů. Studenti při procházce navštíví historická místa spjatá s dějinami husitství v Praze a uvidí Novoměstskou radnici, kde se odehrála první defenestrace v čele s Janem Želivským, Betlémské náměstí s Betlémskou kaplí, kostel sv. Jiljí, kostel Panny Marie Sněžné, Staroměstské náměstí se Staroměstskou radnicí, kde byl popraven Jan Želivský, pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí, Chrám Matky Boží před Týnem, kde kázal Konrád Waldhauser. Studenti a žáci během procházky poznají i jiné památky Prahy jako např. Václavské náměstí, kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, pražský orloj na Staroměstské radnici, pražské Karolinum a Stavovské divadlo.

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

Praha, hlavní město ČR - pracovní list

Praha, hlavní město ČR - pracovní list Praha, hlavní město ČR - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_20 Tématický

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha Hlavní město České republiky Praha je hlavním městem našeho státu. Je sídlem prezidenta republiky, který má svoji kancelář na Pražském hradě.

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 -

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 - Itinerář OBSAH: Obsah: Úvod: 1.den: 2.den: 3.den: 4.den: 5.den: 6.den: 7.den: Shrnutí: Prameny čerpání: 1.strana 2.strana 3.strana 4.strana 5.strana 6.strana 7.strana 8.strana 9.strana 9.strana 10.strana

Více

Pražský hrad. Created by zisava

Pražský hrad. Created by zisava Pražský hrad Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pražský hrad. Dejte se doleva a za necelých 5 min. přijdete na II. nádvoří. Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pohořelec. Za 10 minut chůze dojdete na Hradčanském

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

D ě j i n y P r a h y

D ě j i n y P r a h y OA, SPgŠ, VOŠ CR a JŠ s právem stát. jazykové zkoušky, s. r. o, Hradec Králové D ě j i n y P r a h y Odborná maturitní práce srpen 2013 Jana Horáková OA, SPgŠ, VOŠ CR a JŠ s právem stát. jazykové zkoušky,

Více

Ochrana kulturního bohatství Národní kulturní památky

Ochrana kulturního bohatství Národní kulturní památky VY_32_INOVACE_OBV_457 Ochrana kulturního bohatství Národní kulturní památky Autor: Dana Šrailová Použití: 7. ročník Datum vypracování: 12.2.2013 Datum pilotáže: 27.2.2013 Anotace: Prezentace pro žáky sedmých

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Nesebru Výlet autobusem do architektonické rezervace se starobylými kostely a chrámy, která je zahrnuta do seznamu UNESCO od

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Fyzikální procházka Prahou IV

Fyzikální procházka Prahou IV Fyzikální procházka Prahou IV Tato procházka vznikla v rámci diplomové práce Fyzikální exkurze a procházky městem [1]. Inspirací při její tvorbě mi byly už existující procházky nacházející se na internetu,

Více

KONCEPCE INFORMAČNÍHO A ORIENTAČNÍHO ZNAČENÍ V PRAŽSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACI A JEHO OKOLÍ

KONCEPCE INFORMAČNÍHO A ORIENTAČNÍHO ZNAČENÍ V PRAŽSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACI A JEHO OKOLÍ KONCEPCE INFORMAČNÍHO A ORIENTAČNÍHO ZNAČENÍ V PRAŽSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACI A JEHO OKOLÍ ZPRACOVATEL: Technická správa komunikací hl. m. Prahy Úsek dopravního inženýrství Vypracoval: Ing. Jan Kapitán Verze:

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Autor: Mgr. Romana Parobková Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Vlastivěda

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

VY_32_INOVACE_VL4_09_04

VY_32_INOVACE_VL4_09_04 VY_32_INOVACE_VL4_09_04 ANOTACE Šablona Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: materiál k samostatné práci žáků vhodný k samostatnému prověřování vědomostí žáků III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN PRŮVODCE vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN mě bere 0 100 200 300 400 500 600 m Map Design &, 2015 www.mapdesign.eu DETI DĚTI CHILDREN Trasa D pro nejmenší Route Trail D D for for the youngest

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv.

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. 1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. Markéty (Dienzenhofer!), románská krypta z 11. století a barokní

Více

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey DĚJINY ARCHITEKTURY 12. Barokní architektura na území ČR 12.1 Úvod - v období 17. a 18. století hlavními stavebníky církev a šlechta, města byla po bitvě na Bílé hoře (1620) a po 30-tileté válce zchudlá

Více

ČESKY. Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO

ČESKY. Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO ČESKY 8 Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO 1 3 Klášter Teplá Na jihozápadě Karlovarského kraje ochutnáme jak temný Prohlídka středověk, s tak průvodcem vznešené zahrnuje lázeňství.

Více

VY_32_INOVACE_Č J5_01_03. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA

VY_32_INOVACE_Č J5_01_03. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA VY_32_INOVACE_Č J5_01_03 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA VY_32_INOVACE_Č J5_01_03 Anotace - Materiál obsahuje 2 listy úvodu, 8 listů prezentace, 3 pracovní listy s texty,

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Napište nám na vlastiveda@prague.eu a měsíční program vycházek Vám budeme pravidelně zasílat na Vaši e-mailovou adresu. www.prazskevychazky.

Napište nám na vlastiveda@prague.eu a měsíční program vycházek Vám budeme pravidelně zasílat na Vaši e-mailovou adresu. www.prazskevychazky. PRAŽSKÁ VLASTIVĚDA Pražská informační služba - Prague City Tourism, Arbesovo nám. 70/4/ Praha 5 / 150 00 tel.: 221 714 161, 221 714 714, vlastiveda@prague.eu Napište nám na vlastiveda@prague.eu a měsíční

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Pražské památky a významné akce Návštěvnost 2013

Pražské památky a významné akce Návštěvnost 2013 Pražské památky a významné akce Návštěvnost 2013 Upozornění: Jednotlivé objekty používají pro výpočet návštěvnosti rozdílnou metodiku, některé mají otevřeno pouze po část roku, velmi různorodá a proto

Více

Kč* Pětidenní zájezd do Francie Paříž a zámky na Loiře. Ne čt

Kč* Pětidenní zájezd do Francie Paříž a zámky na Loiře. Ne čt 8 5 300 Kč* Pětidenní zájezd do Francie Paříž a zámky na Loiře Pojeď také na školní zájezd za nejkrásnějšími místy Francie! Dva dny strávíme v Paříži, kde si nejdříve uděláme okružní jízdu, při které poprvé

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá 8 7 000 Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv Během šestidenního zájezdu strávíš hned dva dny v Římě - první den si projdeš pozůstatky antického Říma včetně monumentálního

Více

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů. Souhlasím se zveřejněním jména, příjmení, věku, obce a zaslaného obrázku

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů. Souhlasím se zveřejněním jména, příjmení, věku, obce a zaslaného obrázku V souladu s GDPR je třeba, aby každá zaslaná kresba byla opatřena tímto souhlasem a podpisem zákonného zástupce. V opačném případě nebude možné kresbu uveřejnit. Souhlas zákonného zástupce se zpracováním

Více

Tipy na výlety okolí Salcburku

Tipy na výlety okolí Salcburku Tipy na výlety okolí Salcburku Doporučujeme k zakoupení Salcburskou kartu: Salcburská karta (SalzburgerLand Card) je all inclusive kartou, se kterou můžete navštívit více než 190 zajímavostí v rakouské

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Program hlavních sletových dnů

Program hlavních sletových dnů 1. července 2012 neděle Program hlavních sletových dnů 1. 6. července 2012 10:00 13:00 Sletový průvod Prahou Václavské nám, 28. října, Národní tř. Smetanovo nábř. Křižovnická, nám. J. Palacha, Široká,

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE OLOMOUC - město s nejvíce památek na Moravě - Vláček v provozu květen-srpen

Více

Program akcí Matice české na září až prosinec 2014

Program akcí Matice české na září až prosinec 2014 Program akcí Matice české na září až prosinec 2014 Září 2014 Mimopražské literární vycházky Sobota 20. září 2014. Za Františkem Hrubínem do Lešan. Program: Lešany odhalení informačního panelu Františka

Více

www.zlinskedumy.cz Praha

www.zlinskedumy.cz Praha www.zlinskedumy.cz Praha Rozloha: 496 km 2 Jeden ze 14 krajů České republiky Jediné miliónové město 1 245 370 obyvatel Výšková členitost reliéfu údolí, kopce, říční terasy- relativní výška přes 200 m Nejvyšší

Více

Praha - Žižkov. Anita Prokešová Richard Ott. LS 2010/11 Urbanismus I. mapový list 56_14

Praha - Žižkov. Anita Prokešová Richard Ott. LS 2010/11 Urbanismus I. mapový list 56_14 Praha - Žižkov Popis území Čtvrť Žižkov se nachází východně od centra Prahy. Patří převážně do městské části Praha 3. Žižkov začal vznikat v druhé polovině 19. století a v roce 1922 byl připojen k Praze.

Více

Otevření turistické sezony 2012

Otevření turistické sezony 2012 Otevření turistické sezony 2012 České Švýcarsko 21. 22. 4. 2012 Vydejte se za zážitky v Českém Švýcarsku Jetřichovické skály otevření naučné stezky Janovský trhák - cyklistická časovka do vrchu Tramvají

Více

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ Poznámka k parkování v centru Brna na místech s parkovacími automaty mohou držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, kteří mají označení O1, parkovat

Více

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu 6.1 Nejvýznamnější aktivity (s výjimkou zásahové činnosti) Zásahová činnost jednotky Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu je součástí statistické ročenky. Den hasičstva - Slavnostní slib nových příslušníků

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!!

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Velká Británie - Londýn již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Budovy Parlamentu s věží Big Ben, Westminsterské opatství, Buckinghamský palác, Tower of London, Tower Bridge, Katedrála Sv. Pavla,

Více

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_2 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

TIC BRNO. Brno s průvodcem

TIC BRNO. Brno s průvodcem TIC BRNO Brno s průvodcem Ceník průvodcovských služeb Počet osob TRASA 2 HODINY V českém V cizím do 4 osob 750 Kč 1050 Kč / 42 5 14 osob 850 Kč 1350 Kč / 54 15 24 osob 1050 Kč 1650 Kč / 66 25 45 osob 1250

Více

Nabídka výletů pro základní školy VLAKEM z Mostu CA FUTURA, Ostrava, e-mail: vylety.futura@seznam.cz, tel. 608 201 321,

Nabídka výletů pro základní školy VLAKEM z Mostu CA FUTURA, Ostrava, e-mail: vylety.futura@seznam.cz, tel. 608 201 321, Nabídka výletů pro základní školy VLAKEM z Mostu CA FUTURA, Ostrava, e-mail: vylety.futura@seznam.cz, tel. 608 201 321, www.ca-futura.webnode.cz PROGRAM 1 - Praha Techn. muzeum a Staroměstská radnice cena

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Výlet autobusem do Varny Chcete navštívit DELFINÁRIUM? Sraz: Odjezd: Příjezd do Varny: Program zahrnuje: Odjezd z Varny: Předpokládaný návrat:

Více

3.2. Financování památkové péče - granty a program Regenerace v období let 2003 2007 mil. Kč

3.2. Financování památkové péče - granty a program Regenerace v období let 2003 2007 mil. Kč 3. FINANCOVÁNÍ PAMÁTKOVÉ PÉČE památkově významné stavby a objekty Finanční příspěvky poskytnuté v období let 5 7 5 6 7 Památková péče 18, 85,7 57, 1 1 8 6 18, Financování památkové péče v období let 5-7

Více

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice Program zájezdu 8:00 Sraz u klubí na Dubí 10:00 Plánovaná prohlídka Muzea tvarůžků Loštice 12:00 Příjezd do Olomouce, rozchod xx:xx Odjezd z Olomouce dle domluvy v autobuse Loštice Zdejší dominantou je

Více

Malostranské náměstí dolní část bývalá Malostranská záložna č.p. 40

Malostranské náměstí dolní část bývalá Malostranská záložna č.p. 40 bývalá Malostranská záložna č.p. 40 Víš, co byla záložna? a) spořitelna půjčovaly se zde a ukládaly peníze b) zastavárna půjčovaly se zde peníze výměnou za zboží 1 bývalá Malostranská záložna č.p. 40 -

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Staroměstské náměstí v době výzkumu základů mariánského sloupu. Pohled z radniční věže k Týnskému chrámu. Foto Martina Frouz V., 2015.

Staroměstské náměstí v době výzkumu základů mariánského sloupu. Pohled z radniční věže k Týnskému chrámu. Foto Martina Frouz V., 2015. Staroměstské náměstí v době výzkumu základů mariánského sloupu. Pohled z radniční věže k Týnskému chrámu. Foto Martina Frouz V., 2015. PRŮVODCE PRAŽSKOU ARCHEOLOGIÍ Památky známé, neznámé i skryté Editoři:

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

Závěrečné semináře, leden 2016. 1. KS Oslavany, úterý 19. ledna 2016

Závěrečné semináře, leden 2016. 1. KS Oslavany, úterý 19. ledna 2016 Ukončení zimního semestru 2015 / 2016 Vážení tutoři, Vážení posluchači, zasílám Vám informace k promoci a Závěrečným seminářům pro leden 2016. Promoce se bude konat v úterý 26. 1. 2016 od 11,00 hodin v

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os.

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os. ADVENTNÍ KRAKOW (b) Vychutnejte si advent v Krakově, polském královském městě! V tento den je na královském hradě Wawel, /který je pro Poláky to co pro nás Pražský hrad/, volný vstup do některých expozicí.

Více

Muzeum regionu Boskovicka Hradní 642/1, Boskovice, telefon: , web:

Muzeum regionu Boskovicka Hradní 642/1, Boskovice, telefon: , web: Programy ke stálým expozicím ve školním roce 2017/2018 1. Pravěk Boskovicka Program může být zaměřen na celé období pravěku nebo jen na jeho konkrétní období. Seznámíme se s vývojem pravěkých kultur v

Více

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea Den otevřených dveří Historické budovy sobota 19. května 2018 od 10 do 15 hodin Upozorňujeme, že prohlídková trasa prochází stavbou, tudíž není vhodná pro kočárky, vozíčkáře a tělesně handicapované; kapacita

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

ZPRAVODAJ PAMÁTKOVÉ PÉČE A OCHRANY PŘÍRODY 3. MÍSTNÍ REJSTŘÍK 4

ZPRAVODAJ PAMÁTKOVÉ PÉČE A OCHRANY PŘÍRODY 3. MÍSTNÍ REJSTŘÍK 4 Zpravodaj památkové péče a ochrany přírody (1982 1989) bibliografie ZPRAVODAJ PAMÁTKOVÉ PÉČE A OCHRANY PŘÍRODY 3. MÍSTNÍ REJSTŘÍK 4 3.A. MÍSTNÍ REJSTŘÍK SBÍRKA FOTOGRAFICKÉ DOKUMENTACE SÚPPOP, NEGATIVY

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - popíše osídlení Evropy po rozpadu západořímské říše - charakterizuje první státní útvary na

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_350 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Družstvo: Třída: Část A Gotika ve světě 1. Kdo nechal postavit první gotický kostel? a) opat kláštera v Saint Denis Suger b) zakladatel

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

TR Plzeňsko a Český les

TR Plzeňsko a Český les TR Plzeňsko a Český les Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné

Více

Tato nabídka představuje ideální volnu pro služební cesty díky blízkosti výstaviště Letňany (taktéž zastávky metra Letňany)

Tato nabídka představuje ideální volnu pro služební cesty díky blízkosti výstaviště Letňany (taktéž zastávky metra Letňany) PRONÁJEM LUXUSNĚ VYBAVENÉHO APARTMÁNU POBLÍŽ PRAHY. IDEÁLNÍ LOKACE PRO NÁVŠTĚVU PRAHY. SKVĚLÁ VOLBA PRO RODINNOU DOVOLONOU ČI SLUŽEBNÍ CESTY!!! 1 NOC AŽ 5 OSOB POUZE ZA 1200 KČ!!! Více o slevě Ubytování

Více

Pracovní list pro malé i velké návštěvníky

Pracovní list pro malé i velké návštěvníky Pracovní list pro malé i velké návštěvníky 1 Nacházíme se na Malé Straně, jedné z nejstarších částí Prahy. Zveme vás na návštěvu do domů U Zlatého slunce a U Zlatého šífu. Domy vznikaly jako renesanční

Více

Vstupné po slevě expozice 1+2: dospělí: 40, / děti, studenti, senioři: 20, / děti do 6 let: 0,

Vstupné po slevě expozice 1+2: dospělí: 40, / děti, studenti, senioři: 20, / děti do 6 let: 0, Zvýhodněné vstupné pro návštěvníky XXVII. Královského stříbření Kutné Hory Jsme velmi rádi, pokud jste se rozhodli navštívit tradiční historickou akci Královské stříbření Kutné Hory, která se letos koná

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina sport senioři víno PRO SENIORY Seniorský věk už dnes nemusí být obdobím stráveným v ústraní aktivního společenského života. Stále více institucí myslí na lidi seniorského

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

Samostatná příloha časopisu

Samostatná příloha časopisu www.7zskolin.cz Číslo 2 12.ročník (2015/2016) listopad 2015 Samostatná příloha časopisu Zvláštní vydání pro II.C a V.C Dostali jsme od paní učitelky Kombercové informaci pro nás a pro rodiče: HISTORICKÁ

Více