Daniel ve lví jámě Dan 6,1-29 (Nezrušitelný zákon Médských a Perských?)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Daniel ve lví jámě Dan 6,1-29 (Nezrušitelný zákon Médských a Perských?)"

Transkript

1 Daniel ve lví jámě Dan 6,1-29 (Nezrušitelný zákon Médských a Perských?) Úvod V minulých kapitolách jsme se dozvěděli, že Hospodin je Bohem, který ustanovuje a sesazuje krále a celé říše. Bible jednoznačně zdůrazňuje, že Hospodin je Pánem dějin a je nadřazený lidským pravidlům a zákonům. Viděli jsme, jak se během nedlouhé doby vystřídalo několik králů. Král Nabukadnesar a celá jeho Novobabylónská říše padla a na její místo se dostaly další dvě říše Médská a Perská. V době vlády Médské říše byl na trůnu král Darjaveš neboli Dareios ( ) a v době vlády Persie to byl Kýros ( ). V dalších staletích se dostanou na jejich místo Makedóňané, odtud známý Alexandr Makedónský a po několika stoletích složitých politických vztahů i Římané, ale to už bych šel v dějinách o hodně dál. V této době, 6. století, se odehrává náš příběh. Připomenu, že Izrael je v područí silnějších sousedů Médie a Persie. Tak jako v našich dějinách, Izrael se dostává do složité situace, kdy musí intenzivně přemýšlet a rozhodovat se, jak bude žít, aby si uchoval svou integritu a identitu a zároveň přežil ve složitých podmínkách. V mnohém je to i situace nás lidí 21. století, kteří stojíme před komplikovanými volbami mezi přežitím a nebo podlehnutím většině. A. Konspirace 6, Daniel se stává nejvyšším satrapou (říšský vládce) 6,1-4 Příběh začíná pozitivně. Politická situace je nakloněna Židům a Daniel coby poradce vlády Nabúkadnesara se dostane k ještě vlivnější pozici za krále Darjavéše. Je nám řečeno, že Daniel, jehož jméno znamená Bůh je soudce, se stane jedním ze třech nejdůležitějších mužů v zemi, kteří ji spravují. Jak jsme již zmínili dříve, Danielovi je dána Boží moudrost, která předčila o mnoho moudrost druhých. Proto král chtěl dosadit Daniela jako muže číslo jedna. Jak už to ale bývá v dobrých příbězích, nastane zvrat. 2. Past nepřátel 6,5-6 Říšští vládcové a 120 satrapů, místních vládců se rozhodlo pro kulišárnu. Vnímali v Danielovi ohrožení a jistě žárlili na jeho dramatický vzestup v králových službách. Navíc to byl Žid, cizák, kdo by chtěl takového chlapa jako velkého šéfa, že? Problém ale spočíval v tom, že na něj nic neměli. Museli najít past. Daniel byl ale loajální králi a své práci, navíc byl charakterní a nesmírně moudrý.

2 Proto z lidského hlediska nebylo možné najít něco, za co by ho mohli žalovat nebo si na něj stěžovat. Nejslabším místem Daniela byla jeho víra v Boží svrchovanost, alespoň z lidského pohledu. Daniel nebyl ochoten obětovat svého Boha na úkor krále. Toho si byli satrapové dobře vědomi. Proto vymysleli geniální způsob, jak ho dostat. Postavili Daniela mezi dva mlýnské kameny. Musel si vybrat: buď se podřídí králi a bude žít, nebo se podřídí svému Bohu a zemře. Bylo předem jasné, že nemůže vyhrát. Podobnou past můžeme vidět na příběhu Ježíše. Jak jsme četli, před soudní radou bylo nemožné jej usvědčit. Ježíš byl neprůstřelný. Dokonce ani lživá svědectví nezabírala. Museli jej chytit na něčem, co se týkalo Božího zákona. A to také udělali. Ježíš věřil, že je Mesijášem. Mesijášem mohl být jen Bůh sám. Proto stačilo donutit Ježíše vyznat, že je Mesijáš a měli ho na lopatě. Protože Ježíš nemohl lhát a vskutku byl Mesijášem, přitakal jejich otázce, zda je Mesijáš, Syn Boží. Pro Židy to byl jasný akt. Šlo o rouhání. Byl proto odsouzen. 3. Králův nezrušitelný zákon 6,7-10 U Daniele vidíme, jak jednoduchým trikem dosáhli satrapové svého. Je to až překvapivé, jak snadno krále přesvědčili. Král byl naprosto suverénní a nepotřeboval nějaké pochlebování poskoků. Nepotřeboval si něco dokazovat. Je proto s podivem, že odsouhlasil takový zákon. Z hlediska Božího zákona je jasné, že se nikdo nesmí podřizovat člověku, dokonce takového člověka uctívat nebo se k němu modlit. To je ale přesně to, co chtěli satrapové pro krále. Jejich skutečným motivem ale bylo odstranit Daniela a získat pro sebe větší moc či vliv v říši. Je to podivné. Když uvážíme, že v médské říši bylo monotheistické náboženství. Dodnes existuje čtvrté monotheistické náboženství mazdaismus neboli zoro-astrismus, které má podobné rysy jako židovství. Když uvážíme toto, je překvapivé, že král ustanovil takový zákon, který odporoval dokonce jeho vlastnímu náboženství. Proč to vlastně udělal? Na tuto otázku se dá obtížně odpovědět. Moje teorie je, že byl motiviván strachem, jak uvidíme dále v textu, když na něho naléhali satrapové. Podobný motiv vidíme i v evangeliích u Piláta. Pilát má strach, že by přišel o moc a že by židé vyvolali kvůli Ježíšovi povstání. Strach o moc nebo vliv může lidi dovést k rozhodnutím, se kterými sami vlitřně nesouhlasí. Strach je nejčastějším motivátorem špatných rozhodnutí.

3 Teď se dostáváme k velmi důležitému bodu. Nezrušitelný zákon Médských a perských. To je symbol, který reprezentuje něco, co je z lidského hlediska neměnné, nezrušitelné, zkrátka to je a basta. Přes to vlak nejede, jinými slovy jen přes mou mrtvolu. Královo slovo bylo zákonem a nikdo, dokonce ani král sám nebyl schopen svůj výrok změnit. Něco podobného vidíme v tzv. neomylných výrocích papeže. Výroky se dají různě vykládat, ale změnit se nemohou a nesmí. Důvodem je přesvědčení, že výrok má Boží záštitu. Slovo krále není jen obyčejné lidské slovo, ale má Boží atributy. Proto nezrušitelný zákon médských a perských. Zároveň ale toto spojení znamená lidský mýtus. Každá kultura i jednotliví lidé nebo rodiny mají takový výrok nebo zákon, který je prostě neměnný. Zkuste třeba zpochybnit naší společností přijaté dogma, že zdraví je na prvním místě. Já se o to snažím. Kdykoliv si připíjím, říkám místo na zdraví, na lásku nebo na radost v životě. Nesetkávám se ale s pochopením. Můžete to považovat za hloupé a povrchní. Ale uvažte, kolik takových zákonů přijímáme. Mnohdy jsou to konvence nebo zvyky, které nemají žádný důležitý důvod, jen se prostě tak dělají. Uvažte, kolik zvyků máme o Vánocích... Nechci se teď nevážet do Vánoc, mám je osobně moc rád a mám oblíbeno mnoho zvyků, ale uvažme, kolik takových zákonů médských a perských máme. Třeba dogma o toleranci. Nebo dogma o tom, že demokracie je nejlepší politický systém... Takhle bychom mohli pokračovat, až bychom se prolámali na osobní rovinu. Zkusme nad tím přemýšlet. 4. Danielova modlitba 11 Daniel šel přímo proti tomuto zákonu. Pro něj nebylo vůbec podstatné, co král prohlásil, když to bylo v přímém rozporu s jeho vnitřním přesvědčením, které stálo na zákonu Božím. Zde bych chtěl zdůraznit jednu věc. Nevěřím tomu, že Daniel neměl strach z toho, co bude následovat. Nemyslím si, že byl lehkovážný a neopatrný. Myslím, že šlo u něj o rozhodnutí z víry. Vidíme to na jeho orientaci. Otevřel okna směrem k Jeruzalému. Jeruzalém byl v této době již dávno minulostí. Jeho hradby byly v roce 586 zničeny a chrám proměněn v trosky. Proč se tedy obracel k sutinám? Text nám asi chce říct něco víc než doslovné znění. Jeruzalém symbolizuje místo naděje. Vzpoměňme texty v Bibli, které ukazují do budoucna, k příchodu Božího království. Prorocké texty o spravedlnosti, o spravedlivém Božím soudu a naději, kterou mají ti, kdo se uchylují k Hospodinu.

4 To je důležitý moment v našem vyprávění. Daniel spoléhal na Boha. I když pro něj bylo těžké položit na oltář jako oběť Bohu své postavení, vysoký společenský status a výsady, které měl. Měl na výběr. Mohl se zpronevěřit tomu, čemu věřil, mohl se dokonce schovávat a modlit se potají. Mohl hrát dvojí hru. V této souvislosti se sluší zmínit naši vlastní minulost během dob socialismu, kdy mnoho křesťanů se uchylovalo k dvojímu řešení. Jedni svou víru tajili a spolupracovali s režimem. Druzí naopak odmítli spolupracovat a měli proto svůj život dost obtížný. Mnozí skončili v kriminále, jiným nebylo umožněno studovat, ani jejich dětem a nebo měli takové podmínky, které jim znemožnily normálně žít. Nechci teď lacině odsuzovat lidi, kteří čelí obtížným situacím a zvolí si kompromis. Když si zvolíme kompromis, je někdy situace ještě mnohem složitější a těžší. Hlavně ale ztrácíme přehled. Kdyby Daniel couvl a naoko by předstíral, že je loajální králi, ale v duchu by po 30 dní věřil stále Hospodinu, byl by skutečně věřící? Snad ano, ale v konspiraci šlo o něco jiného. Jeho nepřátelé ho chtěli odstranit. Jistě by si pak našli jinou metodu. Příběh nám chce říct, že máme na výběr. Můžeme se pokusit dělat kompromis, což může vést do slepé uličky nebo můžeme jít přímo a pak se vystavíme riziku. Riziko v tuto chvíli znamenalo ztrátu jistot a nakonec cestu jisté smrti. Pokud by ovšem Hospodin nezasáhl. Můžeme najít mnoho paralel, kdy riziko končí smrtí. Jejich dokonalým vzorem je příběh Ježíše z Nazaretu. On neustoupil a zemřel. Nedělal to však jako slaboch, ale zcela vědomě a z lásky k nám. B. Danielovo utrpení Oddaný Daniel je odsouzen k smrti 6,12-14 Daniel je nabonzovaný králi a je mu připomenuto, že podle nezrušitelného zákona médských a perských musí Daniel zemřít. Nebylo úniku. Slovo je zákon. Zákon je neměnný. Neměnnost znamená smrt. Pro Daniela to znamená fatální změnu k horšímu. Nejen však to. Lidí, jako je Daniel je v království mnoho. Šlo by o historický precedens a ten by měl následovníky. Tak jako to vidíme v příběhu o Ester, dějinných snah o vyvraždění Židů bylo mnoho a kdo ví, u čeho by se naši bonzáci zastavili. Když je proti komu bojovat, roste moc těch, kdo mají razítko a meč.

5 6. Král je otrokem vlastního zákona 6,15-19 Na tomto příběhu vidíme krásně královo dilemma. On měl Daniela rád a nechtěl se ho zbavit. Usilovně přemýšlel, jak z toho Daniela dostat. Když ho ale satrapové přitlačili ke zdi a použili mýtus o nezrušitelnosti zákona, nechtěl s tím nic dělat. Když máte strach o vlastní pozici nebo před zostuzením, je jasné, co budete dělat. Strach vedl krále k jasnému selhání. Jednak k uzákonění modloslužby a pak k justiční vraždě. Nezásáhl-li by Bůh. V druhém čtení jsme viděli Pilátovo váhání. Pilát nechtěl Ježíše odsoudit, vždyť věděl, že je nevinný. Pilát chtěl Ježíše osvobodit, když ale na něj Židé doráželi a tlačili, tlaku podlehl. Vidíme krásnou paralelu lidí, kteří dělají to, co nechtějí, z motivu strachu. Přátelé, nejednáme někdy také tak? Nedovolujeme strachu ze ztráty postavení nebo společenského status quo nás paralizovat nebo dokonce nás manipulovat do špatného rozhodnutí? Nevím jak vám, ale mě se to někdy stává. Pilát nakonec Ježíše vydává k popravě. Tím však příběh nekončí Ježíšova smrt je Božím plánem lásky k záchraně lidstva. Nevítězí justiční vražda, ale Boží spravedlnost na kříži. Boží spravedlnost paradoxně ukazuje, že naše hříchy jsou usmrceny smrtí nevinného. Jak to může být? To je nám trochu zastřeno tajemstvím. Ale co k tomu můžeme říct je, že Bůh upřednostňuje svou lásku nad nezrušitelným zákonem médských a perských a dokonce překračuje svůj vlastní zákon. Tak ukazuje Bůh, že je skutečně všemohoucí. Dokáže otočit svůj vlastní zákon k našemu dobru. Zároveň ale zachová svou spravedlnost. C. Vyzvobození 6, Daniel je zachráněn Krásné na tomto příběhu je, že i když je Daniel popravován, je vhozen do jámy, anděl, Boží posel je s Danielem v jámě. Není na to sám. Bůh sám posílá svého posla, aby Daniela doslova zahránil. Když už kreslíme paralelu s novým zákonem, není vůbec od věci říci, že z hlediska křesťanské víry můžeme v andělovi vidět Božího syna. Je to tedy obraz Boha, který sám sestupuje do jámy lvové, aby zachránil svého člověka, který je v průšvihu. Daniel vidí Boží moc a jeho víra je posílena. Podobně my, když vidíme Boží jednání spásy, tak naše víra roste. Když vidíme, že Ježíš skutečně umírá, ale smrt jej nepřemůže, že je vzkříšen z mrtvých, naše víra je postavena a napřímena k Bohu.

6 Takže happy end? Nechtěl bych to malovat v příliš růžových barvách, pro nás Čechy je to snad až příliš krásné. Ve skutečném životě vidíme obojí. I v Bibli vidíme obojí konec. Daniel byl zachráněn. Ježíš ale prošel smrtí. Našli bychom i další případy. Jób prošel tím největším hnusem, ale nakonec byl sám znovu uzdraven. Jeremijáš ale nebyl zachráněn. Byl odveden do Egypta, kde zemřel. Mnozí prorokové také nebyli zachráněni. Jan Křtitel rozhodně nebyl zachráněn. Realita je prostě obtížně uchopitelná. To, co mají ale tyto příběhy společné je naděje. Naděje, kterou měli Daniel, Jób, Jeremijáš, Jan Křtitel i sám Ježíš vždyť je řečeno, že On sám je nadějí! 8. Daniel je propuštěn D. Potrestání zla a svoboda Naopak, jako v každé dobré pohádce, i v našem biblickém textu, který je skutečný a historický, zlo je po zásluze potrestáno. Dokonce svými vlastními nepřáteli. Ti ale nesoudí spravedlivě, ale na základě pomsty. Pomsta a žárlivost hřích se obrací v nenávist a pomstu těch, kdo mají moc. Tedy Darjaveš nešetří své nepřátele a nepřátelé Daniela a likviduje je stejným způsobem, který přáli jemu. A to i s jejich rodinami. To zní strašně, ale taková byla realita 6. století př.kr. Text neříká, jestli násilí schvaluje, jen nás informuje, co se stane s těmi, kdo kují zlo pro svůj vlastní prospěch. Dříve či později to schytají. K tomu stručně přísloví kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Nebo Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Zde jsme o pravdivosti těchto pravd ujištěni. 9. Král ustanovuje záchranný edikt Co je ale krásné na našem textu? Král sám na Danielovi pochopí, že Bůh vládne. Dokonce to vydá jako zákon. Před Bohem Danielovým, neříká, jeho Bohem, asi ho toto setkání nevedl k osobní víře, ale před Bohem Danielovým se mají v jeho říši všichni třást a obávat se ho. Proč ale? Protože je Bohem živým a zůstává navěky. Na rozdíl od jeho nepřátel a nezrušitelného zákona perského a médského a králů lidských. Ti přicházejí a odcházejí. Na rozdíl od lidských království, to Boží království zůstává navěky a nic jej nemůže ohrozit. 10. Daniel znovu potvrzen jako první satrapa (říšský vládce) Daniel byl vysvobozen ze lvích spárů a text nám stručně říká, že se mu dařilo pak i nadále dobře za dalších králů. Tedy až do doby Kýra, který umožnil návrat Izraelcům do své vlasti. Ale to už je jiný příběh.

7 Shrnutí Kdybych měl shrnout celý příběh do třech bodů, řekl bych to takto. 1. Bůh je svrchovaný nad dějinami, jeho zákon je vyšší a mocnější než všechny ostatní. Dokonce je mocnější, než nezrušitelný zákon médských a perských. Dokonce Bůh se může rozhodnout změnit svůj vlastní záměr, vždyť je všemohoucí. Proto mohl Daniel otevřít okna a nasměrovat svou modlitbu k Jeruzalému. Jeruzalém je obraz naděje, kterou ve chvílích těžkostí dává Bůh těm, kdo v něj věří. Může dát průchod svému milosrdenství namísto svého hněvu a rozhodnout se nás místo zatracení zachránit. 2. Člověk je hříšný. To vidíme v jednání místovládců, ale můžeme to vidět i dnes sami na sobě, alespoň pokud máme svědomí a mnohem spíše, pokud nás vede Duch Svatý. Dokonalý člověk, Bůh sám v lidském těle dokázal to, co mi bychom nedokázali. V našem příběhu vidíme Daniela coby předchůdce Ježíše, který nám ukazuje, že je možné věřit, že Bůh má vše v rukou a že nakonec zlo porazí svou nesmírnou mocí. Daniel nezahynul v jámě, ale jeho nepřátelé. Stejně tak Ježíš, když za nás zemřel, vstal z mrtvých, abychom my mohli žít. 3. Právě proto, co Ježíš dokázal na kříži, my můžeme důvěřovat Bohu. Stejně jako Daniel důvěřoval Bohu, stačí důvěřovat Bohu, že nás může zachránit. Tedy jsme zváni k tomu, abychom položili svou důvěru do milujícího a všemohoucího Boha, který nám nabízí řešení naší situace. Aplikace Co to ale vše znamená prakticky? Co je náš nezrušitelný zákon Médských a Perských? Jsou to očekávání druhých lidí? Nejsou představy druhých důležitější než Boží zákon a Bůh sám? Třeba představy našich rodičů. Nebo představy našeho partnera či partnerky. Nebo představy našeho nadřízeného. Nechci teď kritizovat to dobré, ale jde mi o to, co má navrch. Nejde o to odmítnout lidskou autoritu, ale naopak, přijmout autoritu Boží, abychom neotročili lidsky-nezrušitelnému zákonu, který je často jen lidským výmyslem, ale byli svobodní v nezrušitelném Božím slově. Lidská slova pomíjejí, ale Boží slovo zůstává navěky. Amen.

1. Ujištění o spasení

1. Ujištění o spasení 1. Ujištění o spasení A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, ten život nemá. (1J 5,11-12) Kdo dává věčný život? Kde nalezneme

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Krátký život pro zlaté tele

Krátký život pro zlaté tele Krátký život pro zlaté tele Ex 32: 1 Když lid viděl, že Mojžíš dlouho nesestupuje z hory, shromáždil se k Áronovi a naléhali na něho: "Vstaň a udělej nám boha, který by šel před námi. Vždyť nevíme, co

Více

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera...

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky. (Žd13,8, Nová smlouva, Křesťanská misijní společnost, 1994) Kdy

Více

Zbožnost je užitečná. Pěstování duchovního života. Jan Asszonyi

Zbožnost je užitečná. Pěstování duchovního života. Jan Asszonyi Zbožnost je užitečná Pěstování duchovního života Jan Asszonyi Zbožnost je užitečná pro všechno a má zaslíbení pro život nynější i budoucí. 1Tm 4,8 III. O modlitbě Naladit se k modlitbě Modlitba je jako

Více

Umíte říkat některým věcem ne, abyste jiným řekli ano? Nad touto otázkou budeme otvírat dnešní text ze starého zákona, kde čteme...

Umíte říkat některým věcem ne, abyste jiným řekli ano? Nad touto otázkou budeme otvírat dnešní text ze starého zákona, kde čteme... Daniel 1-2 Vykladač snů Umíte říkat některým věcem ne, abyste jiným řekli ano? Nad touto otázkou budeme otvírat dnešní text ze starého zákona, kde čteme... Daniel 1:1-21 A. Boží soud nad Judskem Ve třetím

Více

Kázání Jak nepřijít o rozum Neděle 14.8.2011. Daniel 4.kap. 1-5 a 25-34

Kázání Jak nepřijít o rozum Neděle 14.8.2011. Daniel 4.kap. 1-5 a 25-34 Kázání Jak nepřijít o rozum Neděle 14.8.2011 Daniel 4.kap. 1-5 a 25-34 1Já, Nebúkadnesar, jsem spokojeně pobýval ve svém domě, pln svěžesti ve svém paláci. 2Viděl jsem sen a ten mě vystrašil. Představy

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ Přísloví 3, 1-10 Připravené kázání na první kapitoly Genesis stvoření (velmi zajímavé kázání, úplně jiný pohled na stvoření, atd.). Ale když před pár týdny kázal v našem sboru Pete

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Opravdu pošle dobrý Bůh lidi do pekla? - I

Opravdu pošle dobrý Bůh lidi do pekla? - I kázání Poděbrady, 7.7.2013 Opravdu pošle dobrý Bůh lidi do pekla? - I Úvod Když jsme v červnu uzavírali pohled na události, o kterých Bible píše, že jsou budoucností ještě i pro nás, tak to byl pohled

Více

Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013

Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013 Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013 Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách a pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět, ani tomu

Více

Týden od 23. září do 29. září 2007

Týden od 23. září do 29. září 2007 Týden od 23. září do 29. září 2007 HOSPODIN A IZRAEL NAPLNĚNÍ NAVZDORY SELHÁNÍ Texty na tento týden: Ex 3,6 14; 6,6 8; Joz 24,1 18; Jr 5,19.22; Ez 16,26 29.34; Oz 9,1; J 20,21; Fp 4,4; 1 Te 1,6; 1 J 2,12

Více

1.11. 2015. 1. čtení: Mt 19, 1-12. Píseň: S278 Přijď již, přijď Duchu stvořiteli. Základ kázání: Mal 2, 9-17. Milé sestry, milí bratři,

1.11. 2015. 1. čtení: Mt 19, 1-12. Píseň: S278 Přijď již, přijď Duchu stvořiteli. Základ kázání: Mal 2, 9-17. Milé sestry, milí bratři, 1.11. 2015 1 1. čtení: Mt 19, 1-12 Píseň: S278 Přijď již, přijď Duchu stvořiteli Základ kázání: Mal 2, 9-17 Milé sestry, milí bratři, asi jste také již mnohokrát zaslechli, že Čechách posledních dvacet

Více

poznejbibli Princ biblické studie pro mladé

poznejbibli Princ biblické studie pro mladé Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: poznejbibli biblické studie pro mladé Vedoucí skupiny: LEKCE 1: Mojžíš Princ Další doporučená čtení: Numeri 26,58-59 Skutky 7, 17-29 Přečti si:

Více

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen.

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Kázání, Levice, 25.10.2015 Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Jan 6:14 21 Když lidé viděli znamení, které Ježíš učinil, říkali: "Opravdu je to ten Prorok, který má přijít na svět!"

Více

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006 Týden od 16. září do 22. září 2006 OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU Text na tento týden: Oz 1 3 Základní verš Hospodin mi řekl: Jdi opět a miluj ženu, milenku jiného, cizoložnici. Právě tak miluje Hospodin

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí 7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí symbolickému způsobu vyjadřování v jazyce Bible a v jazyce

Více

1. píseň: Ž 1. 1. čtení: Jb 4,2-8. 2. píseň: 176 někdo mě vede za ruku. 2. čtení: Lk 17,11-19. Kázání:

1. píseň: Ž 1. 1. čtení: Jb 4,2-8. 2. píseň: 176 někdo mě vede za ruku. 2. čtení: Lk 17,11-19. Kázání: Milí bratři a milé sestry, vítám vás na dnešním shromáždění a zdravím vás tak jak je v církvi zvykem: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho i Pána Ježíše Krista. Toto praví Hospodin zástupů: V oněch dnech

Více

Smíření. Texty na tento týden Dt 25,1; Lv 4,27 31; 6,19.23; 10,16 18; Jr 17,1; Mi 7,18 20

Smíření. Texty na tento týden Dt 25,1; Lv 4,27 31; 6,19.23; 10,16 18; Jr 17,1; Mi 7,18 20 Týden od 27. října do 2. listopadu 5 Texty na tento týden Dt 25,1; Lv 4,27 31; 6,19.23; 10,16 18; Jr 17,1; Mi 7,18 20 Základní verš Víte přece, že jste z prázdnoty svého způsobu života, jak jste jej přejali

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Ve znamení Kříže. Výpisky z poutního deníku

Ve znamení Kříže. Výpisky z poutního deníku Ve znamení Kříže Výpisky z poutního deníku Tuto pouť jsem pojal jako křížovou cestu (každý den bude jedno zastavení) a chci jí obětovat za to, aby se lidé v naší farnosti otevřeli působení Ducha svatého.

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Postní doba cyklu A JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Zpracováno podle programu italské autorky Claudie Berton publikovaného na http://www.elledici.org/catechesi/strumenti/strumenti.php?id=32877. První

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

MANUÁL INICIACE DO KRISTOVY SÍLY

MANUÁL INICIACE DO KRISTOVY SÍLY MANUÁL INICIACE DO KRISTOVY SÍLY Originál: www.sokaisi.eu Česká verze: http://vzestup.stesticko.cz Zakladatelem tohoto systému je Armand Manuel Ratundu CHRISTIC FORCE Initiation (INICIACE DO KRISTOVY SÍLY

Více

Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje?

Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? 1 2 Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? Rozpor? Bůh je láska 1. Janova 4,16. Mnozí lidé znají tento text z dopisu učedníka Jana a často bývá také citován v kázáních.

Více

12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 12. 9. 2015 27/2015 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 12. září 2015 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Sedláček Daniel Společná píseň

Více

Týden od 14. do 20. srpna 2011. Texty na tento týden Gn 6,5; Dt 12,8; 13,18; 1Kr 11,1 13; 1Kr 18; Jr 17,5; Mal 3,14 20

Týden od 14. do 20. srpna 2011. Texty na tento týden Gn 6,5; Dt 12,8; 13,18; 1Kr 11,1 13; 1Kr 18; Jr 17,5; Mal 3,14 20 Týden od 14. do 20. srpna 2011 8 PŘIZPŮSOBENÍ SE, KOMPROMISY A KRIZE V BOHOSLUŽBĚ Texty na tento týden Gn 6,5; Dt 12,8; 13,18; 1Kr 11,1 13; 1Kr 18; Jr 17,5; Mal 3,14 20 Základní verš Ti, kdo na základě

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu

Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu 1 Hospodin Bůh pak z prachu země zformoval člověka a do jeho chřípí vdechl dech života. Tak se člověk stal živou

Více

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu.

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu. NAROZENÍ PÁNĚ Ježíšovo narození byla největší událost lidských dějin. Tehdy si však této události všimlo jen několik málo lidí. Pastýři přišli k jeskyni jenom proto, že je tam poslal anděl. Přišli také

Více

Mnoho povyku pro všechno

Mnoho povyku pro všechno Kapitola první Mnoho povyku pro všechno Za jasného dne nahlédnete do věčnosti. Alan Lerner 1 Zběžný průvodce nekonečnem Je-li skutečně nějaké Vědomí Vesmírné a Svrchované, jsem já jednou jeho myšlenkou

Více

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY Ježíš umíral v opuštěnosti, ale odevzdal se do rukou Otce. Tento pokoj se stal příkladem i pro Dysmase, i on chce zcela důvěřovat Bohu, lotr po pravici chce ve své smrti napodobit

Více

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru 6. třída - Objevujeme křesťanskou víru Vazba učiva 6. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Žáci rozumějí evangelním zprávám jako výpovědím víry o setkání člověka a Boha. Žáci umějí rozpoznat

Více

Podstata víry 19.9.2010

Podstata víry 19.9.2010 Podstata víry 19.9.2010 Exodus 20,1-7 Bůh vyhlásil všechna tato přikázání: Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví. Nebudeš mít jiného boha mimo mne. Nezobrazíš si

Více

Slovo dětem: Píseň ze Svítá:

Slovo dětem: Píseň ze Svítá: 1 Vršovice 5.12.2010 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v 2. neděli adventní, při kterých bude pokřtěna Viktorka Venclů a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost

Více

Zpátky do Egypta. Texty na tento týden Jr 40,9 12; 41,1 3; 42,2.3.9 12.15.16; 43,1 13; 44,20 23

Zpátky do Egypta. Texty na tento týden Jr 40,9 12; 41,1 3; 42,2.3.9 12.15.16; 43,1 13; 44,20 23 Týden od 13. do 19. prosince 12 Texty na tento týden Jr 40,9 12; 41,1 3; 42,2.3.9 12.15.16; 43,1 13; 44,20 23 Základní verš Oni nato Jeremjášovi řekli: Nechť je nám Hospodin spolehlivým a věrným svědkem,

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Abychom mohli vést a řídit práci Křesťanského sboru Pyšely (KSP) řádným a biblickým způsobem, stanovujeme a přijímáme jako domácí (viz. čl IV bod 1) následující články.

Více

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu?

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Rada č. 1 Pracujme především na sobě, dítě je spolehlivé zrcadlo. Víra dítěte roste jeho účastí na víře rodičů. Malé děti se učí jednoduchým napodobováním a dítě důvěřuje.

Více

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO 10 HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO Činnost Ducha svatého je velmi bohatá a pestrá. Klademe si otázku: Existuje nějaká základní, ústřední činnost Ducha, k níž se všechno soustřeďuje? Můžeme najít podstatu,

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B 25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Iz 40,5 Pán mi řekl: Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil. Nebo: Radujte se všichni v Pánu, protože se nám narodil Spasitel. Dnes

Více

Růst v Kristu. Texty na tento týden: J 8,34; Ř 6,18.22.23; 8,38.39; Ga 4,3.9; Ko 2,12 15

Růst v Kristu. Texty na tento týden: J 8,34; Ř 6,18.22.23; 8,38.39; Ga 4,3.9; Ko 2,12 15 Týden od 28. října do 3. listopadu 5 Texty na tento týden: J 8,34; Ř 6,18.22.23; 8,38.39; Ga 4,3.9; Ko 2,12 15 Základní verš S Kristem jste byli ve křtu pohřbeni a spolu s ním také vzkříšeni vírou v Boha,

Více

Vítejte v jednotě! Poselství pro srpen 2011

Vítejte v jednotě! Poselství pro srpen 2011 Poselství pro srpen 2011 Přijala Barbara Bessen, http://www.kryon-deutschland.com/ Překlad Marketa Selinijana, www.zemeandelu.cz Vítejte v jednotě! Buďte pozdraveni milí přátelé, zde je KRYON z magnetické

Více

Proč hledat svou druhou polovičku?

Proč hledat svou druhou polovičku? Proč hledat svou druhou polovičku? Vyšší úrovní lidské lásky je spojení jedné duše ve dvou tělech. Šrí Aurobindo Vždy existovala potřeba najít svou spřízněnou duši*, svou druhou polovičku, tedy toho jediného

Více

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma 1. Centrální místo kříže Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové Tony Kalma Izajáš 53:4. Ježíš na sebe vzal naše bolesti a nesl naše nemoci. Učinil volnou cestu k Bohu, když vzal na sebe naše

Více

Měl jsem rozhovor s jedním mužem, který o víře nechtěl nic slyšet a bránil se jen námitkou: "No dobrá, ale jak se to dělá? Jak mám věřit?

Měl jsem rozhovor s jedním mužem, který o víře nechtěl nic slyšet a bránil se jen námitkou: No dobrá, ale jak se to dělá? Jak mám věřit? A farao sňal z ruky svůj prsten, dal jej na ruku Josefovu, oblékl ho do šatů z jemné látky a na šíji mu zavěsil zlatý řetěz. 1M41,42 Mimochodem, byl to patrně královský pečetní prsten. Vtlačením tohoto

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Filipským 3,2-11 - 1 Žižkov 26.2.2012 Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Jestliže účelem mého pobytu ve Francii má být, aby se ze mě stal člověk světa, prohlašuji, že peníze věnované k tomuto

Více

5 OVOCE DUCHA JE TRPĚLIVOST. Texty na tento týden: Ex 34,6; Ef 4,1.2; 2 Tm 4,2; Gn 6,3; Jk 1,2 4

5 OVOCE DUCHA JE TRPĚLIVOST. Texty na tento týden: Ex 34,6; Ef 4,1.2; 2 Tm 4,2; Gn 6,3; Jk 1,2 4 Týden od 24. do 30. ledna 2010 5 OVOCE DUCHA JE TRPĚLIVOST Texty na tento týden: Ex 34,6; Ef 4,1.2; 2 Tm 4,2; Gn 6,3; Jk 1,2 4 Základní verš Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli

Více

MOABSKÝ KRÁL A POHANSKÝ VĚŠTEC 2 MOJ 22 Dušan Pirc, Spořilov 23.2.2008

MOABSKÝ KRÁL A POHANSKÝ VĚŠTEC 2 MOJ 22 Dušan Pirc, Spořilov 23.2.2008 MOABSKÝ KRÁL A POHANSKÝ VĚŠTEC 2 MOJ 22 Dušan Pirc, Spořilov 23.2.2008 Rád bych se s vámi zamyslel nad jedním z biblických příběhů, kde se mluví o oslu, oslátku nebo oslici. Dnes je to příběh o osudu proroka

Více

Nová setkání s Bohem. Jon Paulien

Nová setkání s Bohem. Jon Paulien Nová setkání s Bohem Jon Paulien Praha 2011 Hlavním důvodem, proč má křesťanská víra tak malý vliv na dnešní svět, je skutečnost, že většina křesťanů čte Bibli z pohledu řecké nebo západní kultury. Ke

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

Studie o andělech Osnova pro studenty

Studie o andělech Osnova pro studenty Studie o andělech Osnova pro studenty O andělech 1. Co jsou andělé a. Bytosti stvořené Bohem a mající podíl na Božím plánu pro věřící, nebo ti, kteří mu odporují spolu se Satanem, jejich vůdcem b. Anděl

Více

Rodina v Bibli I. Téma Rodina v Bibli

Rodina v Bibli I. Téma Rodina v Bibli Rodina v Bibli I. Dnešní téma by mělo být aktuální pro většinu přítomných. Téma Rodina v Bibli/ne manželství, ale rodina/. Většina z nás žijeme uprostřed rodiny ať už v roli rodičů, dětí, dědečků či babiček.

Více

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají.

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. 1. kapitola Správné porozumění Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. Jsem přesvědčen, že se všichni shodneme na tom, že evangelizace je něco, k čemu jsou křesťané

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Bible. Charlie Brackett

Bible. Charlie Brackett Bible Charlie Brackett BIBLE a. Bible 1. Jedinečná kniha a. Bible je nejúžasnější knihou celé historie. b. Nesčetné roky úsilí a péče vedly ke vzniku přesných opisů, uchování původního textu a kontrole

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Píseň: 662 Do země se skrývá + modlitba; Čtení: Est 9, 20-32. Milé sestry, milí bratři,

Píseň: 662 Do země se skrývá + modlitba; Čtení: Est 9, 20-32. Milé sestry, milí bratři, Píseň: 662 Do země se skrývá + modlitba; Čtení: Est 9, 20-32 1 Milé sestry, milí bratři, v první části Est 9 došlo k rozuzlení celého příběhu: Nadešel třináctý den měsíce adaru, nadešel čas Hamanem vylosovaného

Více

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Etika je filozofická disciplína, která zkoumá morálku nebo morální konání a jeho normy.je disciplínou praktické filozofie, která se zaobírá lidským konáním

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA Vážení rodiče, už jsme v druhém pololetí misijní katecheze. Sami jste se přesvědčili, že se nejedná o výuku náboženství, ale o seznámení s pojmy křesťanské skutečnosti. Děti milují příběhy jak svých kamarádů

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom?

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Stvořitelův kalendář je založen na Měsíci a Slunci, jak uvádí Písmo. S tím jak narůstají důkazy pro pravý kalendář, narůstají i pošetilé argumenty proti němu. Kdy

Více

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Uvědomuješ si, že když studuješ Písmo, máš při sobě osobního průvodce? Je ti vždy k dispozici, aby ti dal porozumět slovu, které čteš a aby to slovo promlouvalo do

Více

Duch nad zlato. A jak to dopadlo? Tedy pardon, ale příšerně.

Duch nad zlato. A jak to dopadlo? Tedy pardon, ale příšerně. Ať je nám kolik chce, tak si přiznejme, že se každý rok těšíme na novou pohádku. Popelky máme plné zuby a pyšné princezny nebo ty se zlatou hvězdou se nám také přejídají jako cukroví (i když se jednalo

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

1 40 dní s Biblí 40 DNÍ S BIBLÍ 2012 EZDRÁŠ NEHEMIÁŠ OBNOVA BOŽÍHO LIDU

1 40 dní s Biblí 40 DNÍ S BIBLÍ 2012 EZDRÁŠ NEHEMIÁŠ OBNOVA BOŽÍHO LIDU 1 40 dní s Biblí 40 DNÍ S BIBLÍ 2012 EZDRÁŠ NEHEMIÁŠ OBNOVA BOŽÍHO LIDU 40 DNÍ S BIBLÍ Datum SZ NZ 29. 2. Ezd 1,1-11 Mt 1,1-25 1. 3. Ezd 2,1-35 Mt 2,1-23 2. 3. Ezd 2,36-58 Mt 3,1-17 3. 3. Ezd 2,59 70 Mt

Více

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 04/2014 Slovo víry A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 Právě máte v rukou další číslo netradičního, slovem, duchem a mocí nabitého, internetového časopisu, na jehož tvorbě se můžete podílet

Více

Jóga. sex. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Jóga. sex. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jóga sex a 1 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jóga a sex Sexuální síla z pohledu jogína cesta od rozkoše k duchovnímu štěstí Elisabeth Haichová Přeložil Jan Menděl 3 Jóga a sex Elisabeth

Více

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 (Li Hongzhi, 11. dubna 2004) Zdravím vás! (Publikum: Vítejte Mistře! Potlesk) Máme tu velkou událost. (Potlesk) Na tuto konferenci Zákona

Více

Kázání Prázdné a plné sítě Neděle 13.2.2011. Lk 5

Kázání Prázdné a plné sítě Neděle 13.2.2011. Lk 5 Kázání Prázdné a plné sítě Neděle 13.2.2011 Lk 5 1Jednou se na něj lidé tlačili, aby slyšeli Boží slovo, a on stál u břehu jezera Genezaretského; 2tu uviděl, že u břehu jsou dvě lodi. Rybáři z nich vystoupili

Více

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi vytváření Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi metodický průvodce Colin Newton a Derek Wilson Inclusive Solutions Česká verze je v České republice vydána a šířena občanským sdružením Rytmus.

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31.

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31. Týden od 25. do 31. května 2008 Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7 Základní verš Když viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako

Více

Vážený pane profesore, zasílám odpověď na dotaz, který jste mi položil na 9. ZML:

Vážený pane profesore, zasílám odpověď na dotaz, který jste mi položil na 9. ZML: Slezáková Dagmar Od: věra rosenbergová Odesláno: 19. listopadu 2012 15:03 Komu: 'prof. Sedlbauer'; slezakova.dagmar@magistrat.liberec.cz Předmět: odpověď prof.šedlbauerovi Příznak

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008 Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Základní verš Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní krví se stal smírnou obětí pro ty, kdo

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv Člověk a společnost 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 1

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více