Slyšeli jste, že Trump nemá proti Clintonové šanci? První průzkumy odhalují, že má. A velmi reálnou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Slyšeli jste, že Trump nemá proti Clintonové šanci? První průzkumy odhalují, že má. A velmi reálnou"

Transkript

1 reklama DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO UPRCHLÍCI ISLÁMSKÝ STÁT VÁLKA O UKRAJINU VĚDA Slyšeli jste, že Trump nemá proti Clintonové šanci? První průzkumy odhalují, že má. A velmi reálnou AKTUALIZOVÁNO před 6 minutami reklama Foto: Reuters Donald Trump se díky vítězství v primárkách v Indianě stal fakticky republikánským kandidátem do letošních prezidentských voleb. Ziskem více než pěti desítek delegátů v tomto státě si prakticky zajistil, že získá většinu pro rozhodující nominační sjezd. Bernie Sanders v Indianě porazil Hillary Clintonovou, na tom, že právě ona bude se vší pravděpodobností demokratickou kandidátkou na prezidenta, to však nic nezměnilo. V komentovaném a průběžně aktualizovaném online přenosu pro vás sledujeme to, co stojí v dlouhém souboji o Bílý dům za pozornost. Kampaň před americkými prezidentsk AKTUALIZOVAT 0 Zobrazit vše SOUHRN UDÁLOSTÍ Do amerických prezidentských voleb zbývá 181 dní, v úterý se konají primárky v Nebrasce a Západní Virginii Podzimní duel mezi Trumpem a Clintonovou se rýsuje jako souboj pohlaví. Zatímco pravděpodobnou demokratickou kandidátku podporuje na Floridě o 13 procent víc žen než Trumpa (48:35), realitní magnát má mezi muži stejný, třináctiprocentní náskok (49:36). Ted Cruz vzdal po porážce v

2 Indianě boj o republikánskou nominaci na prezidenta. U demokratů pokračuje souboj Bernieho Sanderse s Hillary Clintonovou, která má však jistotu nominace velmi blízko Na Floridě vede Hillary Clintonová nad Donaldem Trumpem o pouhé procento, což je z pohledu průzkumu naprostá remíza. V Ohiu už však vede Trump, který získává o čtyři procenta vyšší podporu než bývalá ministryně zahraničí: 43:39 procentům. V Pennsylvánii autoři průzkumu změřili opět pouze jednoprocentní náskok Clintonové. Donald Trump si díky vítězství v Indianě prakticky zajistil prezidentskou nominaci za Republikánskou stranu. Podívejte se v grafice, jak vrcholí boj o většinu na nominační sjezdy obou hlavních stran. Odpůrcům Trumpa mezi republikány zbyly čtyři možnosti, žádná z nich však není lákavá Do amerických prezidentských voleb zbývá 181 dní, další dvojice primárek v Nebrasce a Západní Virginii se koná dnes Také jste slyšeli, že Trump nemá ve finálním souboji s Hillary Clintonovou šanci? Můžeme-li radit, nevěnujte těmto předpovědím velkou pozornost. Chcete důkaz? Jsou to čerstvé výsledky respektovaného průzkumu Quinnipiac University, provedeného ve třech státech, které tradičně výsledky amerických prezidentských voleb rozhodují: na Floridě, v Ohiu a Pennsylvánii Palinová se před osmi lety tímto výrokem znemožnila. Kolik vsadíme, že Trumpa jeho výrok o Rusku letos nepoškodí ani zbla? Doba se změnila. reklama 6.5. Demokraté měli v prvních dnech nové fáze Trumpovy kampaně ještě jednu příležitost na rychlou reakci. To když Donald Trump v rozhovoru pro Fox News uvedl, že Rusko zná velmi dobře a zdůvodnil to tím, že v Rusku před dvěma až třemi lety pořádal významnou událost - soutěž Miss Universe. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a dle očekávání zahrnula výrok někdejší viceprezidentské kandidátky Sarah Palinové, která své porozumění Rusku dokladovala tím, že do Ruska vidí z domovské Aljašky přes hranici. YouTube: Trump o své zkušenosti s Ruskem 6.5. Kampaň Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové ale pochopitelně nespí a dokázala na Twitteru zareagovat přesně 52 minut poté: "Miluji Hispánce!" - Trump před 52

3 minutami. "Deportuji Hispánce." - Trump včera. Připojeno video s Trumpovými výroky. Je to důkaz, že kampaň Clintonové bude reagovat rychle a je připravena. Porovnejme ale prosím sociálně-síťový dopad: počet retweetů 5,5 tisíce, počet lajků 6 tisíc. Hillary Sledovat I love Hispanics! Trump, 52 minutes ago hrc.io/1xatphx They re gonna be deported. Trump, yesterday 21:49, 5. květen Jsou to jen tři dny, co se Donald Trump stal faktickým kandidátem republikánů do prezidentských voleb, a už neváhal rozjet kampaň mířící na získání Hispánců na svou stranu. Udělal to tak hezky po "trumpovsku": nechal se vyfotit ve své newyorské Trump Tower nad miskou tacos a do tweetu napsal, že ty nejlepší dělají právě v jeho podniku. "Miluji Hispánce!" zvolal ve svém tweetu Trump. V čase, kdy je ukládána tato aktualizace, byl tento jeho vzkaz více než 76tisíckrát retweetnut a získal přes 93 tisíc lajků. Tak se dělá kampaň, když jste Trump.

4 Donald J. Sledovat Happy #CincoDeMayo! The best taco bowls are made in Trump Tower Grill. I love Hispanics! facebook.com/donaldtrump/po 20:57, 5. květen Do amerických prezidentských voleb zbývá 185 dní, do další dvojice primárek v Nebrasce a Západní Virginii čtyři dny Čekejte neočekávané, připravujte se na neodhadnutelné, mějte se na pozoru před nepřijatelným. Jen tak budete nachystáni na předvolební kampaň, kterou po faktickém skončení primárkové fáze rozjede Donald Trump Jde pochopitelně o demonstrace vyvolané šokem z Trumpova vítězství v primárkách. Pro konečný výsledek realitního magnáta v listopadovém souboji s Hillary Clintonovou je ale kromobyčejně důležité, kolik republikánů se ho rozhodne nevolit. Mimochodem, níže ukázaný Lachlan Markay na Twitteru dál specifikuje, že nejenže spálil svou republikánskou registraci, ale provedl už též přeregistrování: bude nyní uváděn jako nezávislý volič.

5 Lachlan pic.twitter.com/l0hqvfbsvs 4. květen. Lachlan Sledovat For those asking, yes, I have officially changed my party affiliation pic.twitter.com/e9tz16pmyq 20:53, 4. květen Ne každý republikán si mohl dovolit takovou ukázku diplomacie, a přesto být srozumitelný a zároveň slyšen. Jiní se vydali na Twitter a pochlubili se tam s tím, jak demonstrativně spálili republikánskou registraci k volbám.

6 Lachlan Sledovat 03:09, 4. květen Do amerických prezidentských voleb zbývá 186 dní, do další dvojice primárek v Nebrasce a Západní Virginii pět dní Patery prezidentské volby zažily Spojené státy od doby, kdy úřad prezidenta opustil George H. W. Bush. V každých z nich tento doyen bushovské politické dynastie veřejně a vřele podpořil kandidáta Republikánské strany, jedno, zda se jmenoval Dole, Bush, McCain, nebo Romney. Letos se tak nestane. Mluvčí bývalého prezidenta stručně uvedl, že George Bush starší neplánuje podpořit v letošních volbách Donalda Trumpa. Zdůvodnění bylo tak diplomatické a decentní, jak byste ho od prvního z prezidentů Bushů očekávali. "Ve svých 91 letech už se prezident Bush neúčastní politického života. Porušil to jen ve chvíli, kdy chtěl trochu pomoci synu Jebovi, to však byla výjimka potvrzující pravidlo," konec citátu. Nic o tom, že Bush starší Trumpa nemusí, či dokonce nemůže, že je takovýto postoj výjimkou z pravidla, které Bush téměř pětadvacet let uplatňoval, že jde o naprostou nezvyklost v americké politice vůbec, aby bývalý prezident nepodpořil kandidáta téže strany v nových volbách. V tom stručném prohlášení mluvčího je distanc narýsován, aniž by byl vysloven.

7 4.5. O tom, jak zoufalá je situace odpůrců Trumpa v Republikánské straně, svědčí skutečnost, že z níže zmíněných čtyř alternativ, které se jim rýsují, jen ta první, tedy přímé hlasování pro realitního magnáta, skýtá aspoň nějakou šanci na to, že v Bílém domě po Baracku Obamovi neusedne Hillary Clintonová Republikánům tak zůstává v tuto chvíli jako designovaný vítěz tříměsíční volební bitvy Donald Trump. Vybírat mohou z těchto čtyř alternativ: 1. Přijmout Trumpa coby republikánského kandidáta jako fakt, a ať už se jim to líbí, nebo ne, sjednotit se za ním a volit ho. (Ti, kdo Trumpa nemusí, jako menší ze dvou zel, jež se jim budou nabízet.) 2. Volit na podzim Hillary Clintonovou jako menší ze dvou zel. (Pokud k takovému závěru při srovnání Clintonové s Trumpem dojdou.) 3. Zkusit v šibeničním termínu postavit "republikánského" kandidáta mimo Republikánskou stranu a hlasovat pro něj. (Tato varianta s velkou pravděpodobností vede k podzimnímu vítězství Hillary Clintonové.) 4. Přijmout Trumpa jako fakt pouze navenek či "naoko" a během podzimních voleb zůstat sedět doma, v naději, že Trump je prohraje a pak bude čas převzít si zpět Republikánskou stranu, Trumpovi na rok "zapůjčenou" Že tento převlékací manévr, ve své bláznivé kreativitě zoufalý, nevyšel, není šokující, nýbrž logické. Cruzovo vyřazení má snadnou příčinu: ti, kdo nenávidí všechny politiky, měli v letošních primárkách v Donaldu Trumpovi lepší volbu. Ti, kdo se nenávistí k politice nenechali nakazit a dál jí dávají šanci, měli v Tedu Cruzovi volbu naprosto mizernou Coby prezidentský kandidát Cruz začínal právě jako nepřítel všech republikánů zvolených ve Washingtonu do jakékoliv funkce. Jak postupně odpadali konkurenti Donalda Trumpa a on zůstal jeho posledním vážným soupeřem, pokusil se stát mužem kompromisu, za kterým by se Republikánská strana děsící se vedení realitního magnáta mohla sjednotit Co říct k odstupujícímu Tedu Cruzovi? Coby senátor si dokázal znepřátelit takřka všechny své kolegy, včetně spolustraníků. Za všechny citujme výrok republikánského senátora Lindseyho Grahama, který v nadsázce pravil: "Pokud byste Teda Cruze zavraždili na půdě Senátu a sám Senát vás pak měl soudit, mezi senátory nenajdete nikoho, kdo by se uvolil vás ze zločinu usvědčit."

8 4.5. Primárky v Indianě se staly zároveň nástupní stanicí pro Donalda Trumpa: zisk více než pěti desítek delegátů v tomto státě znamená, že se mu podaří získat většinu potřebnou pro zvolení na nominačním sjezdu Republikánské strany. Trumpovi už nikdo nedýchá na záda. Podívejte se v grafice, o kolik Clintonová utíká Sandersovi INFOGRAFIKA projít grafiku 4.5. Do amerických prezidentských voleb zbývá 187 dní, do další dvojice primárek v Nebrasce a Západní Virginii šest dní Primárky v Indianě se staly konečnou stanicí pro Teda Cruze: texaský senátor z boje o republikánskou nominaci po jasné porážce od Donalda Trumpa odstoupil. Soupeř Trumpa to vzdal, realitní magnát vyzve v nevídaném boji celebrit o Bílý dům Clintonovou číst článek 3.5. Jsou přitom republikánští voliči, kteří jdou v nadsázce ještě dál. Jeden z republikánů, jenž se dovolal do vysílání televize C-SPAN, se přiznal, že když se ho přítel zeptal, pro kterého z republikánských kandidátů by se rozhodl hlasovat, kdyby mu mířili pistolí do spánku, odvětil, že by volil zmáčknutí spouště. Josh Sledovat GOP caller says a friend asked him if a gun were to his head, who would he vote for? "I think I'll take the gun option." 15:40, 2. květen To samozřejmě neznamená, že všichni republikáni jsou vidinou Trumpovy kandidatury nadšeni. Nespokojenost až rozhořčení nad ní vyjadřuje v průzkumu třetina republikánů. U Teda Cruze je to ale opět o poznání víc 45 procent (u Johna Kasicha 39 procent) Dobrou zprávu pro Trumpa skrývá i průzkum CNN, podle nějž si 91 procent

9 republikánů myslí, že realitní magnát bude jejich prezidentským kandidátem. To je očekávání, které se evidentně propisuje do rozhodování voličů ve zbývajících primárkách Co navíc odhalila reportáž deníku Washington Post, Trumpovy útoky na Teda Cruze zabraly. Oslovení voliči v Indianě mají do myslí vrytý do omrzení opakovaný Trumpův výrok o lháři Tedovi, stejně jako podezření, že Cruz se snaží nekalým způsobem otočit volby ve svůj prospěch Průzkumy konané v Kalifornii přitom hovoří jasně: jen za poslední měsíc tam Trumpova podpora vzrostla trojnásobně. Důvod? Přesvědčivá vítězství Trumpa v primárkách na severovýchodě USA minulý týden nahnala voliče do jeho náruče i v jiných regionech Indiana rozděluje 57 delegátů a činí tak převážně většinovým způsobem. Vítěz z Indiany si tak připíše naprostou většinu z 57 delegátů. Pro Trumpa by to znamenalo, že bude mít otevřenou cestu k většině pro nominační sjezd, kterou tvoří 1237 hlasů. Trumpovi do ní po případném vítězství v Indianě bude chybět zhruba 180 hlasů. V Kalifornii a New Jersey, což jsou státy, které hlasují až v poslední primárkový den 7. června a budou Trumpovi podle všeho velmi nakloněny, je k mání 223 delegátů Budou-li takto vypadat finální výsledky, Trumpovi soupeři ztratí možnost ho připravit o většinu delegátů pro sjezd Republikánské strany a tím získání nominace pro prezidentské volby v prvním kole hlasování Do amerických prezidentských voleb zbývá 188 dní, dnes hlasuje v dalších klíčových primárkách Indiana Pokud primárky v Indianě dopadnou tak, jak předvídají průzkumy veřejného mínění, mohou fakticky rozhodnout republikánský souboj o prezidentskou nominaci. Trumpovi připisuje průměr průzkumů počítaný serverem RealClearPolitics zisk 42 procent hlasů. Jeho hlavnímu konkurentovi Tedu Cruzovi o deset procent méně. Co je pro Cruze ještě horší, před měsícem byl v Indianě poměr sil obrácený. Přízeň voličů se tak krátce před hlasováním přelévá k Trumpovi Čím déle a čím úspěšněji se odvíjí Trumpova cesta za prezidentskou kandidaturou, tím patrnější se jeví, že jen máloco v ní bylo, je a zřejmě bude ponecháno náhodě.

10 Fakt, že Trump se diví svému úspěchu v médiích, by měl americké mediální manažery a novináře přimět k tomu, aby se v šílené honičce při informování o letošních volbách zastavili a zkusili pár hlubokých nádechů i výdechů Trump se v rozhovoru se sloupkařkou New York Times Maureen Dowdovou nechal slyšet, že za nejbláznivější věc považuje to, jak uveřejní tweet týkající se klidně něčeho docela nepodstatného a televize rázem přerušují své standardní vysílání a zařazují do něj mimořádnou zprávu informující o jeho nejnovějším postoji. Netřeba pochopitelně dodávat, že stejně promptně reagují i webové zpravodajské servery Do amerických prezidentských voleb zbývá 189 dní, do dalších klíčových primárek v Indianě jediný den Až budou psána obsáhlá post mortem letošní kampně před prezidentskými volbami v USA, nejrozsáhlejší z kapitol budou zřejmě věnovány médiím a tomu, jakou roli sehrála v nástupu Donalda Trumpa. Snad nejvíc fascinující na celé věci je, že sám realitní magnát se počítá mezi ty, kteří v údivu žasnou nad úspěchem, jehož se svou mediální strategií dosáhl Jedna z nejpozoruhodnějších a nejprůlomovějších myšlenek, kterých se Trump dopustil: Spojené státy musí být ve svém chování na světové scéně nepředvídatelné. Realitní magnát v tom vidí základ úspěchu v diplomatických jednáních. V jiné části své řeči Trump uvedl, že USA musí být v očích svých spojenců spolehliví. Skloubit nepředvídatelnost a spolehlivost zároveň, to je majstrštyk, který svede jenom Donald Trump. Muž a politik, spolehlivý ve své nepředvídatelnosti. Lindsey Sledovat Final thought on Trump's foreign policy speech -- Ronald Reagan must be rolling over in his grave. 19:31, 27. dub Budiž Cruzovi útěchou, že není jediným "zoufalým" republikánem kandidujícím na prezidenta. Server Politico před nedávnem napsal, jak zděšeným dotazům čelí Barack Obama, další američtí vládní představitelé a především pak američtí diplomati po celém od zahraničních představitelů. Ti je při každé příležitosti atakují nevěřícnými otázkami, zda je skutečně možné, aby se někdo s názory na zahraniční politiku, jaké má Donald Trump, stal americkým prezidentem. Tyto obavy měl rozptýlit Trumpův středeční proslov na téma jeho pohledu na svět a roli USA v něm. Měl, leč nerozptýlil.

11 Trump je dobrý řečník, když mluví spatra. Je velmi mizerný řečník, když loví proslov ze čtecího zařízení. Navíc je-li mu tam někým jiným napsáno cosi, čemu až tak úplně nerozumí. Přesně tímto způsobem Trump při svém prvním větším zahraničně-politickém proslovu působil. Těžko někoho ze zahraničních státníků uklidnil. Může mu však být útěchou, že ze svých příznivců mohl tímto projevem jen těžko někoho odradit Do amerických prezidentských voleb zbývá 193 dní, do dalších klíčových primárek v Indianě pět dní Nemusíte nutně vypustit z úst větu "Jsem zoufalý", aby vám všichni ve vašem okolí rozuměli, že skutečně hodně moct jste. Takto se to povedlo zařídit Tedu Cruzovi, který se na mimořádně špatný výsledek v pětici úterních primárek rozhodl zareagovat jmenováním Carly Fioriny jako své viceprezidentské spolukandidátky. 1. Ted Cruz má k získání republikánské nominace na prezidenta dál než kdykoli za poslední týdny. 2. Nominace Fioriny jako potenciální viceprezidentky těžko oslabí nástup k finiši Donalda Trumpa, podpořený pěti drtivými výhrami. 3. Pokud by republikánský souboj nakonec vyústil v divoké hlasování na samotném nominačním sjezdu, Cruz takto brzkým ukázáním prstu na jednoho člověka přišel o možnost pomoct si jmenováním spolukandidáta ve sjezdových kuloárech. Ted Cruz se v reakci na aktuální stav jeho souboje s Donaldem Trumpem chová jako zoufalý muž. Jen on sám nejlépe ví, zda to má zapotřebí Hillary Clintonová dokázala na Trumpa zareagovat elegantně a zjevně odvrací zrak od souboje s Bernie Sandersem. Ten ji sice v noci dokázal porazit v jednom z pěti hlasujících států (na Rhode Islandu), jeho situace v počtu delegátů pro nominační sjezd Demokratické strany je však beznadějnější než kdykoli před tím. Youtube: Hillary Clintonová po sérii čtyř vítězství v primárkách Jak jsme v našem onlinu psali už dříve, popularita Hillary Clintonové se za poslední rok výrazně propadla a do podzimního souboje o Bílý dům tak bude

12 vstupovat zřejmě jako nejméně populární demokrat za řadu desetiletí. Jsou to nepřístojné výroky a chování Donalda Trumpa, které z ní dělají favoritku boje o nástupnictví po Baracku Obamovi Donald Trump tento zápisník docela jistě nečte, a tak si následujících pár faktů připomeňme pro vlastní přehled a orientaci: - ženy tvoří nadpoloviční část americké populace - ženy chodí k volbám s přehledem ve větším počtu než muži - tři čtvrtiny Američanek si podle posledního průzkumu veřejného mínění deníku Washington Post a televize ABC utvořilo na Trumpu nepříznivý názor (pozitivní postoj k Trumpovi vyjadřuje 23 procent žen v USA) Autor těchto řádků nevěří, že ženy ve volbách hlasují na základě příslušnosti k pohlaví, jsou však věci, které logicky, přirozeně a nevyhnutelně vyvolávají reakci. Trumpův útok na Hillary Clintonovou a potažmo všechny ženy se mezi takové věci zařadí Jak marnou se ukazuje snaha Trumpových soupeřů, tak marným se Trump prokazuje být kandidátem pro finální podzimní souboj proti Hillary Clintonové. Při déle než půlhodinové povolební řeči v jejím závěru zapomněl na umírněnější tón vystoupení z minulého týdne po výhře v New Yorku a nevybíravě zaútočil na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, kterou považuje za svou poslední překážku na cestě do Bílého domu. "Kdyby byla Hillary Clintonová muž, nevěřím, že by dosáhla na víc než pět procent hlasů," pustil se do nejdivočejších spekulací Trump. Youtube: Trumpův projev po vítězství v pětici primárek Pravděpodobnost, že Trump ještě před sjezdem na tuto absolutní většinu dosáhne, se úterními výsledky zvýšila. Takřka finální odpověď pak může dát příští týden hlasování v Indianě. Republikáni v tomto státě udělují většinu delegátů vítězi.

13 Pokud se jím stane Trump a získá všech 57 rozdělovaných delegátů, společné úsilí jeho soupeřů Teda Cruze a Johna Kasicha o to Trumpovu cestu k většině zatarasit, bude v předsmrtné křeči Trump s vyhlídkou na nominační sjezd Republikánské strany, který o kandidátovi definitivně rozhodne, nyní nepočítá až tolik státy, jež vyhrál, respektive procentuální rozdíly v zisku, ale především počty delegátů. A i v tomto pro něj byla úterní noc mimořádně úspěšná. Připsal si přes sto delegátů a do magického čísla 1237, které pro něj značí praktickou jistotu nominace, mu zbývá už "jen" 287 delegátů. Trumpovi už nikdo nedýchá na záda. Podívejte se v grafice, o kolik Clintonová utíká Sandersovi INFOGRAFIKA projít grafiku Do amerických prezidentských voleb zbývá 194 dní, do dalších klíčových primárek v Indianě šest dní Pětíce primárek na severovýchodě USA ukázala marnost snahy těch republikánů, kteří si nepřejí za prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Realitní magnát triumfoval velmi přesvědčivým způsobem, když ve všech státech získal přes 50 procent hlasů a ve dvou dokonce více než 60 procent. Trump drtivě vyhrál pět soubojů. Je konec, řekl a zaútočil na Clintonovou. Ta prohrála jediné volby číst článek U demokratů i u republikánů je přitom v USA zažitou a platnou tradicí, že kandidáti, kteří v primárkách neuspějí, se pro rozhodující podzimní souboj sešikují za tím, kdo je zvolen prezidentským kandidátem. Letošní rok může evidentně přinést trocha víc napětí mezi demokraty, u republikánů pak kvůli Donaldu Trumpovi naprostý rozštěp Bernie Sanders dal v předvečer pětice primárek najevo, že nehodlá vzdát boj s Clintonovou lacino a rychle. Na přímý dotaz, zda po skončení boje v primárkách vyzve své příznivce, aby v listopadových volbách hlasovali pro Clintonovou, odpověděl velmi vyhýbavě. S tím, že to je úkol bývalé ministryně zahraničí, aby jeho příznivce přesvědčila, že si zaslouží jejich hlas. Až na opakovaný dotaz ujistil, že si nepřeje, aby se do Bílého domu stěhoval republikán.

14 26.4. Pět případných vítězství pro Hillary Clintonovou z dnešní noci by dál zvýšilo tlak na Bernieho Sanderse, aby se ze souboje o demokratickou nominaci stáhl. Co hraje proti němu: ve čtyřech z pěti států, kde se hlasuje, pořádají takzvané uzavřené primárky. Tedy takové, kterých se mohou účastnit pouze registrovaní voliči Demokratické strany. To je prostředí, které zvýhodňuje Clintonovou, jelikož mladí lidé coby nejsilnější stoupenci Sanderse často nemají volební a stranickou registraci vyřízenu Stejně jako v New Yorku i tento týden je pro Trumpa klíčové nejen to, zda vyhraje, ale jak vyhraje. Pouze Delaware rozdělující skromný počet šestnácti delegátů přiřkne všechny vítězi. V ostatních státech uplatňují komplikované kombinace většinového a poměrného volebního systému, kdy se navíc rozhoduje na dvou úrovních: celostátní a v jednotlivých kongresových obvodech. Pro Trumpa je důležitý každý delegát, s ohledem na jeho těsný souboj s hranicí pro absolutní většinu na nominačním sjezdu, která mu jako jediná zajišťuje prezidentskou nominaci za republikány Do amerických prezidentských voleb zbývá 195 dní, dnes se koná další série pěti primárek na Severovýchodě USA Hned v pěti převážně menších státech dnes rozhodují o prezidentských kandidátech: Delaware, Connecticutu, Marylandu, Rhode Islandu a Pensylvánii. Favorité na nominaci Hillary Clintonová a Donald Trump míří podle průzkumů ve všech pěti státech k vítězství Pro republikány jde o jedno z nejvážnějších varování před podzimními volbami: hrozí jim, že jeden z hlavních penězovodů jejich kampaní zůstane letos uzavřen. A to je v listopadu ve hře nejen Bílý dům, ale i Sněmovna reprezenatntů, třetina Senátu, posty guvernérů a zákondárné sbory jednotlivých států Na otázku, zda by ji mohl ve volbách podpořit, odpovídal s lehkým zakoktáním, že by bylo třeba, aby se její počínání v prezidentském úřadě lišilo od její předvolební rétoriky. Stejný požadavek však vzápětí snesl i na Donalda Trumpa a Teda Cruze, k nimž se vyjádřil mimořádně kriticky Miliardář Charles Koch, muž, který se díky svému sponzorování konzervativních politiků stal jedním z nejvlivnějších hráčů v zákulisí Republikánské strany, se velmi pozoruhodným způsobem vložil do letošní kampaně před prezidentskými volbami. V rozhovoru pro televizi ABC naznačil, že demokratka Hillary Clintonová by byla

15 lepší prezidentkou než její republikánští konkurenti v boji o Bílý dům Jde o zřejmý důkaz, že i politici se po vyčerpání všech možností uchylují k rozumným řešením. Zcela jistě pak tímto tahem Cruz i Kasich přiznávají, že situace je kritická a Donald Trump bez takto mimořádného opatření míří buď přímo k většině delegátů pro nominační sjezd, nebo do její bezprostřední blízkosti Do amerických prezidentských voleb zbývá 196 dní, do další série pěti primárek na Severovýchodě USA už jenom den Poslední dva zbylí soupeři Donalda Trumpa se odhodlali učinit to, k čemu byli řadu týdnů neúspěšně vyzýváni. Pro blížící se troje primárky spojili síly a rozhodli se, že ve třech vybraných státech povede kampaň proti realitnímu magnátovi jen jeden z nich. Ted Cruz uvolní Johnu Kasichovi pole v Novém Mexiku a Oregonu. Kasich naopak nepovede kampaň v Indianě "V okamžiku, kdy bude nominační sjezd republikánů začínat, ve 12 státech už bude po lhůtě, do které se je třeba přihlásit k volbám jako nezávislý kandidát," upozornil Karl Rove. Spočítal zároveň, že tyto státy disponují více než polovinou hlasů volitelů, která je potřeba k vítězství v prezidentských volbách Do amerických prezidentských voleb zbývá 200 dní, do další série pěti primárek na Severovýchodě USA pět dní Karl Rove, muž, který dostal nadvakrát do Bílého domu George Bushe mladšího, v deníku Wall Street Journal upozornil, že Donald Trump už letos nebude mít alternativu ke kandidatuře za republikány. Pokud by mu nevyšlo získání nominace na republikánském sjezdu, který se koná v Clevelendu od 18. do 21. července, nebude už mít dost času na to, aby kandidoval jako nezávislý Podívejte se v přehledné grafice, jak si momentálně jednotliví kandidáti stojí v počtu získaných delegátů na nominační sjezdy. Trumpovi už nikdo nedýchá na záda. Podívejte se v grafice, o kolik Clintonová utíká Sandersovi

16 INFOGRAFIKA projít grafiku Kromě téměř šedesátiprocentního volebního zisku může Hillary Clintonová najít největší uspokojení v jednom konkrétním závěru z průzkumu před volebními místnostmi. Dvě třetiny demokratických voličů v New Yorku uvedly, že dosavadní kampaň přispěla k oživení strany, jen 29 procent se obává jejího rozdělení. U republikánů je poměr opačný: 60 procent vidí rozdělenou stranu, jen 36 procent stranu oživenou Zda půjde o trvalejší změnu rétoriky, se musí teprve ukázat. Fakt je ten, že Trump v posledních dvou týdnech výrazně obměnil personální obsazení ve vedení své kampaně. Do nejdůležitějších funkcí obsadil zkušené lidi s letitými kontakty do vedení Republikánské strany. Ti mu mají pomoct nejen se získáváním delegátů pro nominační sjezd, ale vnést i trochu víc disciplíny do organizace kampaně. Trump se v posledních dnech kampaně v New Yorku důsledně držel hovoru o ekonomických potížích běžných lidí, což zjevně na voliče zabralo Trump po vítězství v New Yorku prokázal, že dokáže být můžem vícero tváří. V projevu ve své Trump Tower se prakticky zdržel jakýchkoli invektiv. Svého nejvážnějšího soupeře, texaského senátora Teda Cruze, kterého dosud tituloval jako "lháře Teda", zmínil jako "senátora Cruze". Youtube: Projev Donalda Trumpa po vítězství v New Yorku Druhý faktor, který přispěl k Trumpově dominanci, je nízký počet newyorských republikánů, kteří se hlásí ke konzervativnímu smýšlení. U Trumpa jde o klíčový údaj předpovídající jeho úspěch. Jeho dosud nejvýraznější vítězství se ziskem 49 procent přišlo v Massachusetts, kde volil po New Yorku druhý nejmenší počet konzervativních republikánů.

17 20.4. Donald Trump dosáhl v New Yorku vůbec největšího zisku v primárkách. Jak ukázal průzkum u volebních místností, pomohla mu k tomu především touha newyorských republikánů vyslat do Bílého domu člověka mimo politiku. Šedesát procent z nich uvedlo, že preferuje právě "nepolitického" kandidáta, což je vůbec nejvíc, co jakýkoli průzkum u volebních místností letos v USA ukázal Do amerických prezidentských voleb zbývá 201 dní, do další série pěti primárek na Severovýchodě USA šest dní Hillary Clintonová i Donald Trump kráčejí po primárkách v "domovském" New Yorku jistějším krokem. Oba dosáhli výraznějších vítězství, než jim přisuzovaly průzkumy, a se ziskem 58, resp. 60 procent hlasů se přiblížili k prezidentským nominacím. Trump získal v New Yorku 60 % hlasů a převálcoval soupeře. Clintonová porazila Sanderse s 58 % číst článek U demokratů je favoritkou Hillary Clintonová, která stát New York zastupovala po osm let v Senátu. Průměr RealClearPolitics jí přisuzuje 53 procent, zatímco newyorskému rodákovi, nyní senátorovi za stát Vermont Berniemu Sandersovi 41 procent Co ukazují průzkumy? Trump má dobrou šanci získat na území celého státu nad padesát procent. Podle průměru průzkumů, který počítá server RealClearPolitics, získá Trump 53 procent, druhý John Kasich 23 procent a až třetí by měl skončit Ted Cruz s 18 procenty hlasů Tohoto pravidla se pokouší využít dva zbylí Trumpovi konkurenti: Ted Cruz a John Kasich. V kampani se soutředili na ty obvody, kde čekají slabší podporu Trumpovi. A snaží se mu uloupnout co nejvíce hlasů, aby na absolutní většinu v každém z nich nedosáhl, a tím tratil v celkovém výlovu 95 newyorských delegátů S ohledem na složitý volební systém uplatňovaný v New Yorku (jde o důmyslnou kombinaci většinového a poměrného systému) Trumpovi nestačí získat nad padesát procent na úrovni celého státu. Potřebuje vybojovat absolutní většinu i v každém ze sedmadvaceti kongresových obvodů napříč celým státem. Zatímco za

18 absolutní většinu na území celého New Yorku získává kandidát 14 delegátů, na úrovni obvodů se rozdělují delegáti podle následujícího pravidla: získáte přes padesát procent, máte všechny tři delegáty. Získáte nejvíc, ale méně než padesát: berete delegáty dva a druhý v pořadí jednoho Aby Trump ještě před sjezdem dosáhl na absolutní většinu delegátů, a tím zamezil pro něj kritickému druhému kolu volby, kdy se delegátům uvolní ruce, potřebuje získat buď všech 95 míst rozdělovaných v New Yorku, anebo číslo, které se pětadevadesátce velmi blíží. To pro něj znamená imperativ získat nad padesát procent hlasů Nejvíc je letos v newyorských primárkách v sázce pro Donalda Trumpa. Má za sebou nejtěžší sérii týdnů své prezidentské kampaně. Průzkumy ukazují, že negativní pohled většiny Američanů na něj se šíří a utvrzuje. Co je ale ještě daleko horší: napříč Spojenými státy prohrává málo viditelný souboj o obsazení delegátských míst pro nominační sjezd republikánů, kde se bude o stranickém kandidátovi s finální platností rozhodovat. Texaskému senátorovi Tedu Cruzovi se daří obsazovat posty delegátů "svými" lidmi, tedy sympatizanty, kteří ačkoli budou v prvním kole volby vázáni hlasovat pro Trumpa, v těch dalších jsou připravení zběhnout a volit Cruze Newyorčané tak byli v posledních týdnech svědky neobvyklých scén, jak tři zbylí republikánští kandidáti křižují město i stát a snaží se získat na svou stranu voliče. Jsou to scény a situace, které v "normálních" letech nejsou k vidění ani během podzimního volebního finále. New York je natolik silnou baštou demokratů, že se tam republikánskému uchazeči o Bílý dům nevyplatí vést kampaň. Pokud za ni nepovažujeme soukromá setkání s bohatými sponzory, sloužící k vybírání peněz Do amerických prezidentských voleb zbývá 202 dní, další klíčové primárky v New Yorku se konají už dnes New Yorku se v letošním prezidentském klání dostává postavení a pozornosti, na které rozhodně není zvyklý. Primárky se v tomto státě konají v čase, kdy je standardně v obou stranách o vítězi a nominantovi na prezidenta rozhodnuto. Ne tak letos. Donald Trump sice vede, nemá ale zdaleka vítězství v republikánském souboji jisté. Hillary Clintonová až nepříjemně dlouho čeká na vyřazení Bernieho Sanderse Až se člověk chce ptát sám sebe: jak s takovýmto trendem může a chce Hillary Clintonová vyhrát letošní souboj o Bílý dům? No, ona se vlastně odpověď nabízí: letos jí může stačit to, že na druhé straně bude stát jako kandidát Donald Trump, respektive zcela rozložená Republikánská strana.

19 18.4. Když před rokem Clintonová do svého druhého boje o prezidentskou nominaci vstupovala, činilo toto pozitivní skóre u ní 63 procent. Během dvanácti měsíců intenzivního přesvědčování voličů se tedy názor na Clintonovou zhoršil u 27 procent demokratických voličů Gallupův ústav zveřejnil minulý týden průzkum, podle kterého má nyní 66 procent demokratických voličů pozitivní názor na Hillary Clintonovou. Třicet procent k ní zaujímá postoj negativní. To je pozitivní skóre ve výši 36 procent Do amerických prezidentských voleb zbývá 203 dní, další klíčové primárky v New Yorku se konají zítra Podíváte-li se na první pohled na současnou předvolební situaci v USA, nechtěli byste zřejmě být republikánem. Rozložená strana a na jejím čele jako favorit člověk, který se zhruba dvěma třetinám lidí silně příčí. Podíváte-li se ale trochu blíže, být demokratem není o mnoho lepší. Strana ne sice rozložená, ale rozklížená jistě. A na jejím čele jako favoritka politička, která čím déle vede kampaň za své zvolení, tím méně oblíbená je Podle průzkumů je favoritkou primárek v New Yorku Hillary Clintonová. Průměr průzkumů počítaný serverem RealClearPolitics jí přisuzuje 53 procent hlasů, zatímco Sandersovi 39 procent Hillary Clintonová a Bernie Sanders během debaty natolik zvyšovali hlas, že je v jednu chvíli musel moderátor Wolf Blitzer upozornit: "Pokud budete takto jeden na druhého křičet, diváci neuslyší ani jednoho z vás."

20 Youtube: Debata Clintonová - Sanders v New Yorku "Co před mnoha měsíci začalo jako relativně civilní souboj, v němž se Sanders i Clintonová vyhýbali negativním útokům, se dostalo do stadia, kdy vznikají pochybnosti, zda se Demokratická strana dokáže sjednotit, až bude znám vítěz," napsal Dan Balz. "New York má pověst místa, kde se politika dělá bez rukaviček, a poslední debata ji víc než naplnila. Šlo o nejostřejší střet v čím dál špinavější kampani." Do amerických prezidentských voleb zbývá 206 dní, do dalších klíčových primárek v New Yorku čtyři dny Hillary Clintonová a Bernie Sanders si dali před klíčovým hlasováním v New Yorku ještě jedno dostaveníčko před televizními kamerami. V televizní debatě vysílané CNN se do sebe pustili zostra, především vermontský senátor s vědomím, že pokud v New Yorku výrazně neuspěje, jeho předchozích osm vítězství v primárkách v řadě bude znehodnoceno. Politický reportér Washington Post Dan Balz po debatě poznamenal, že jak Hillary Clintonové, tak Bernie Sandersovi evidentně došla trpělivost s tím druhým Jak hluboko sahá uvnitř Trumpovic rodiny neznalost pravidel, jimiž se řídí volby v USA, dokazuje i bizarní příběh dvou dětí realitního magnáta. Jeho dcera Ivanka a syn Eric jsou sice obyvateli New Yorku, který bude v důležitých primárkách hlasovat příští úterý, přesto se republikánského hlasování nemohou zúčastnit, a tudíž odevzdat hlas pro svého tátu. Nedokázali se totiž včas registrovat jako republikánští voliči pro potřeby primárek. (Tak jako se výběr prezidentského kandidáta odbavuje ve dvou stupních, i jako volič se v USA musíte obvykle nejdřív k volbám registrovat a až pak můžete přijít volit.) Co na tom, že Trumpovy děti loni na podzim natočily propagační spot, v němž se volební pravidla vysvětlovala, samy se jimi řídit nedokázaly. Ivanka Trumpová vysvětluje, proč nebude moct hlasovat pro svého tátu

21 To je naopak strategie, na kterou vsadil texaský senátor Ted Cruz. A to je také sázka, která se mu nyní - když se naplno rozběhl proces výběru delegátů - začíná vyplácet. Jak napsal deník Washington Post, již nyní začíná být zřejmé, že pokud Trump nezíská v primárkách dostatek delegátů pro získání absolutní většiny na sjezdu a nezvítězí tam v prvním kole hlasování, jeho cesta za nominací končí. V druhém kole, kdy pravidla umožňují delegátům, aby si sami vybrali, pro koho budou hlasovat, totiž zběhne od Trumpa tolik z nich, že jeho vítězství v dalších kolech bude nemožné To, nad čím se Donald Trump pohoršuje, je ona druhá fáze výběru. Kdy se získané posty pro delegáty na nominační sjezd plní konkrétními lidmi. Proč je Trumpovo rozhořčení neupřímné? Níže zmíněná pravidla jsou dlouho zavedená a dobře známá. Trump je jen nenastudoval, respektive trestuhodně podcenil. Vědomě, cíleně, záměrně se rozhodl vybudovat pouze kampaň zaměřenou na lákání voličů. Vypracoval dokonalý systém vlastní sebeprezentace v televizi a v sociálních médiích, doplněný o neméně propracovanou podobu mnohatisícových veřejných shromáždění s fanoušky. Naopak se naprosto nezaobíral a nezdržoval budováním organizační struktury napříč celými Spojenými státy, která by mu zajistila výběr jemu nakloněných delegátů na nominační sjezd Skutečnost je taková, že způsob výběru prezidentských kandidátů, ostatně stejně jako prezidentské volby samotné, je ve Spojených státech nadmíru komplikovaný. Základem jeho pochopení je to, že se jedná o dvoustupňový proces výběru, přičemž to, o co se hraje, nejsou hlasy voličů, ale hlasy delegátů na nominačním sjezdu strany. V kroku jedna se delegáti rozdělují (chcete-li alokují) mezi jednotlivé politiky kandidující na prezidentskou nominaci. Vychází se přitom z hlasování voličů (registrovaných coby republikáni a někde i těch ostatních) v primárkách či na stranických shromážděních. V kroku dva se volí konkrétní delegáti, tedy fyzicky existující lidé, kteří na nominační sjezd jako delegáti pojedou. Rozhoduje se přitom na uzavřených stranických schůzích a jednáních, kde do výběru mluví straničtí funkcionáři, místní volení politici, sponzoři strany. Systém voleb postupuje od lokálních schůzí až po ty na úrovni celého státu Do amerických prezidentských voleb zbývá 207 dní, do dalších klíčových primárek v New Yorku pět dní "Ten systém je, pánové, zmanipulovaný. Je to zmanipulovaný, nechutný a špinavý systém," nechal se Donald Trump se svou typickou rétorikou rozhořčeně slyšet, pokud jde o pravidla výběru republikánského kandidáta na prezidenta. Trumpovo čílení se je hra a zároveň taktika zaměřená na přilákání dalších voličů,

22 pořádně naštvaných na politiku a politiky. S odrážením skutečného stavu věcí ale nemá mnoho společného Sondáž provedená lidmi napojenými na Demokratickou stranu ukázala, že pokud se konkrétní kandidát přihlásí k Donaldu Trumpovi, může čekat úprk 40 procent "svých" potenciálních voličů. Pokud se od Trumpa distancuje, může čekat úprk stejného počtu, jen jiných voličů. To je situace, ve které se člověk neodvažuje poradit Do amerických prezidentských voleb zbývá 209 dní, do dalších klíčových primárek v New Yorku 7 dní. Psali jsme tu minulý týden, jak velké rozpolcení způsobuje kandidatura a případné získání stranické nominace Donaldem Trumpem mezi republikánskými voliči (37 procent z nich v případě Trumpovy nominace hodlá zůstat doma, hlasovat pro někoho třetího, nebo dokonce pro Hillary Clintonovou). Rozpolcení se však netýká pouze voličů, přenáší se i na republikánské politiky, kteří budou v podzimních volbách kandidovat do "nižších" úřadů, než je ten prezidentský. Ukazuje to průzkum z minulého týdne A kdy že tedy naposledy Američané prožili neděli bez Donalda Trumpa na televizní obrazovce? 1. listopadu Trump si tehdy vybíral krátké volno před startem propagační šňůry spojené s vydáním nové knížky rozhovorů s ním Pokud by platila druhá varianta, šlo by o menší průlom. Trump se dosud ke svým televizním vystoupením choval jako skutečný otesánek, nenasyta, a prohlašoval, že jeho vystoupení zvedají sledovanost diskusních pořadů. Skutečnost, kterou producenti neradi přiznají, těžko by vám ji ale bez trapnějšího sklopení očí vyvraceli Do amerických prezidentských voleb zbývá 210 dní, do dalších klíčových primárek v New Yorku 8 dní. Amerika zažila včera nevídanou věc. Poprvé za pět měsíců se Donald Trump neobjevil v žádné z tradičních nedělních politických debat v televizi. A to ani naživo, ani po telefonu, ani v předtočeném rozhovoru.

23 Není úplně jasné, zda se ho producenti rozhodli nepozvat, nebo jde o záměrnou taktiku Trumpova tábora, který nechce riskovat, že by nepovedeným vystoupením poškodil své šance v blížících se primárkách v New Yorku, kde mu průzkumy přisuzují více než padesátiprocentní podporu Kampaň obrací pozornost i ke zdánlivým detailům. Bernie Sanders například v jednom rozhovoru nedokázal správně odpovědět na otázku, jak a kolik se nyní v New Yorku platí za cestu metrem. Hillary Clintonová, aby jeho neznalost znásobila, se vydala fyzicky na cestu newyorskou podzemkou a chtěla - znalá místních poměrů - projít turniketem s pomocí tamní "lítačky". Ne vždy se vše podaří podle plánu. Jak můžete vidět na videu, bývalé ministryni zahraničí přece jen trochu chybí každodenní cvik. Až na pátý pokus dokázala kartičku projet čtečkou takovým způsobem, že se před ní brána do metra otevřela. Co na tom, že i běžní Newyorčané to ne vždy dokážou na první pokus, motivace, s níž do metra vyrazila, se jí přece jen lehce "píárově" vymstila. Youtube: Hillary Clintonová se nemůže dostat do metra v New Yorku 8.4. Jelikož jde o New York, řeší se pochopitelně i to, kdo je pravější Newyorčan. Bernie Sanders může oprávněně poukazovat na to, že se ve městě narodil a prožil v něm dětství i podstatnou část mládí. Hillary Clintonová zase osm let zastupovala New York jako stát v Senátu Do amerických prezidentských voleb zbývá 213 dní, do dalších klíčových primárek v New Yorku 11 dní Celý americký cirkus spojený s výběrem prezidentských kandidátů pro republikány a demokraty se přesunul do New Yorku. Nezvykle přituhlo na demokratické straně, kde Bernie Sanders čuje jednu z posledních možností opravdu vykolejit favoritku Hillary Clintonovou. Mezi oběma tábory lítají obvinění z toho, kdo je skutečně kvalifikovaný pro to zastávat prezidentský úřad či kdo je opravdový demokrat.

24 Donald Trump kandiduje na prezidenta Spojených států. Kandiduje na něj proto, aby ukojil své "šoumenské" a "egomaniakální" ambice. Kolik tisíc lidí přijde na jeho akci, je pro něj důležitější než cokoli jiného. Brát jeho kandidaturu vážně ve smyslu zkoumání jeho politických plánů, představ, jak řešit vážné problémy, jimž čelí americká společnost a ekonomika, jimž čelí západní společenství šířeji, je omyl. Člověk by se pouštěl na hřiště, na kterém Donald Trump nehraje a evidentně nemá zájem hrát Do amerických prezidentských voleb zbývá 214 dní, do dalších klíčových primárek v New Yorku 12 dní Odhalovat kouzlo/triky/nebezpečí/ohrožení, které ukrývá a zároveň nabízí kandidatura Donalda Trumpa, může být jednodušší, než se zdá. Stačí ho v některých chvílích dobře poslouchat a brát ho za slovo. V úplném finiši před úterními primárkami ve Wisconsinu na velkém předvolebním setkání tisícům svých příznivců Trump řekl: "Mohu se klidně chovat tak, aby to odpovídalo představě o chování prezidenta. V takovém případě by ale čtyři pětiny z vás, co tu jste, nepřišly, protože bych vás k smrti nudil." 6.4. Zkontrolujte si v přehledné grafice Aktuálně.cz, jak si jednotliví kandidáti po primárkách ve Wisconsinu stojí, pokud jde o počty delegátů pro nominační sjezd. Trumpovi už nikdo nedýchá na záda. Podívejte se v grafice, o kolik Clintonová utíká Sandersovi INFOGRAFIKA projít grafiku 6.4. Tato situace vytváří mimořádný tlak na republikánský nominační sjezd, aby se v případě zablokování pokusil přijít s kompromisním kandidátem, který bude mít nejlepší šanci aspoň zhruba stranu sjednotit. Je to přesně ten důvod, proč se objevují spekulace o možné kandidatuře předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, o nichž jsme tu psali předevčírem. Není zřejmě mezi republikány politika, který by byl pro takto nemožný úkol vhodnějším mužem Ještě jeden návrat k republikánům: To, že čtyři z deseti jejich voličů zvažují v případě Trumpovy kandidatury podzimní volby ignorovat nebo zběhnout ke konkurenci, neznamená, že Trumpovo odklizení nabízí řešení. Velká část Trumpových příznivců nebude zřejmě v případě jeho odstavení ochotna na podzim k volbám přijít.

25 6.4. Potvrzují to opět i výsledky průzkumu provedeného u volebních místností ve Wisconsinu. Zatímco devadesát procent demokratických voličů označilo Sanderse za čestného a věrohodného, Clintonovou se takto odhodlalo popsat šedesát procent voličů. To je podstatně méně, není to však znak takového rozkolu, jaký ukazují průzkumy u republikánů Tento závěr platí dokonce i při zohlednění pohledu na situaci v Demokratické straně. Hillary Clintonová v noci ve Wisconsinu prohrála šestý ze sedmi posledních soubojů s Bernie Sandersem. Mladí voliči a lidé s nižšími příjmy ji stále nepřijali za svou kandidátku a zatvrzele hlasují pro vermontského senátora, který je s ohledem na volební pravidla takřka bez šance stáhnout náskok Clintonové v počtu delegátů pro nominační sjezd. Těžko si však představit, že by při volbě mezi Clintonovou a Trumpem podstatná část demokratických voličů přeběhla na stranu realitního magnáta Pokud by takto vysoký počet republikánských voličů v listopadu dodržel své předsevzetí, pak Donald Trump nemá šanci v souboji s Hillary Clintonovou či Bernie Sandersem uspět A pro Republikánskou stranu ještě hůř: 37 procent jejích voličů ve Wisconsinu uvedlo, že pokud bude Donald Trump prezidentským kandidátem strany, pak buď dají hlas Hillary Clintonové, nebo někomu třetímu, nebo radši zůstanou doma Co už je o trochu méně viditelné, pro další politický vývoj v USA v tomto roce však neméně zásadní: Republikánská strana (jako organizace, ale i jako uskupení voličů, kteří pro její kandidáty hlasují) je dramaticky rozpolcena. Ukázaly to výsledky průzkumu mezi lidmi, kteří odhlasovali v primárkách ve Wisconsinu. Osmapadesát procent republikánských voličů odpovědělo, že by bylo buď znepokojeno, nebo dokonce zděšeno, pokud by se Donald Trump měl stát prezidentským kandidátem jejich strany Do amerických prezidentských voleb zbývá 215 dní, do dalších klíčových primárek v New Yorku 13 dní Výrazné vítězství Teda Cruze ve Wisconsinu, resp. těžká porážka, kterou tam utrpěl Donald Trump, znamená z pohledu dalšího vývoje v republikánském souboji o prezidentskou nominaci jednu základní věc: varianta, že na nominační sjezd nepojede žádný kandidát s většinou delegátů, je opět pravděpodobnější.

26 Buldozer Trump narazil, v důležitých primárkách prohrál s Cruzem o 13 %. Sanders porazil Clintonovou číst článek 5.4. David Plouffe, který se podílel na obou volebních vítězstvích Baracka Obamy, to na Twitteru komentoval lapidárně. Pokud Trump prohraje, bude si za to moct jedině sám, výmluvy na neférové zacházení budou plané. David Sledovat If Trump loses, not because he was "treated unfairly". It was because of epic political malpractice on many levels. Controlled his destiny. 17:20, 3. dub Jinými slovy: proces výběru je ovlivněn především letitými stranickými funkcionáři, kteří v převážné většině nejsou Trumpovi nakloněni. Na druhou stranu: Trump tento proces zřejmě totálně podcenil a nemá širokou síť spolupracovníků, kteří by i místní stranické schůze v jednotlivých státech obráželi a snažili se tam získat pro něj podporu. Což je přesně ten přístup, který volí Ted Cruz Ptáte se, jak jsou tedy jednotliví delegáti pro sjezd vybíráni? Pravidla se liší stát od státu, většinou však jde o několikastupňový proces, kdy se nejdříve sejde stranická buňka na nejnižší regionální úrovni a pak se postupuje až na tu celostátní. Pro hrubou představu se to dá přirovnat k procesu, jakým třeba velké české politické strany vybírají delegáty na své sjezdy Jako příklad může posloužit Arizona, kde Trump jednoznačně vyhrál primárky. Při fyzickém výběru delegátů, kteří budou Arizonu zastupovat na nominačním sjezdu, už však byl podle zákulisních informací úspěšnější Ted Cruz. Arizonští delegáti jsou vázáni hlasovat pro Trumpa jen v prvním kole, v druhém už si mohou vybrat, jak uznají za vhodné. Velká část z nich chce ve druhém kole volit právě Cruze. Trumpovi už nikdo nedýchá na záda. Podívejte se v grafice, o kolik Clintonová utíká Sandersovi INFOGRAFIKA projít grafiku

27 5.4. Co je důležité: to, co se v malém děje ve státech jako Severní Dakota, kde se primárky nekonají, se ve velkém děje i ve státech, které primárky pořádaly. Jejich delegáti jsou sice v prvním kole vázáni hlasovat pro vítěze primárek, v dalších kolech - pokud to úvodní nepřinese vítěze - však mohou většinou hlasovat dle své preference Štáb texaského senátora Teda Cruze se "pochlubil", že z pětadvaceti vybraných delegátů je osmnáct připraveno hlasovat právě pro něj. Pouze jediný se přihlásil k tomu, že jeho hlas bude patřit Donaldu Trumpovi O víkendu například vybírali republikáni na uzavřených stranických jednáních delegáty v Severní Dakotě. Zástupci tohoto státu nepojedou na sjezd se závazkem hlasovat pro konkrétního kandidáta. Jde o lidi, kteří se dle vlastního úsudku mohou rozhodnout, komu dají svůj hlas. Příznivci koho mezi nimi budou, je pro možný těsný výsledek na sjezdu klíčové Do amerických prezidentských voleb zbývá 216 dní, další klíčové primárky ve Wisconsinu se konají dnes Psali jsme tu včera o možnosti, že Trump nezíská na nominačním sjezdu většinu a v jeho průběhu se tak složitě bude hledat kompromisní kandidát. Tuto variantu vedle možných nepřesvědčivých výsledků Trumpa u voleb přibližuje už teď probíhající výběr delegátů ve státech, které nepořádají primárky Jak moc je sjezd, kam žádný kandidát nepřijíždí s většinou delegátů, reálnou variantou, ukáže už úterní hlasování ve Wisconsinu. Pokud tam Donald Trump prohraje s Tedem Cruzem, jak nyní naznačují průzkumy, představa dlouhého schůzování, během něhož se složitě hledá pro kohokoli většina, se z oblasti teorie zase výrazněji přesune k praxi Jak dotyčný republikán jednoznačnost Ryanovy volby a jeho spasitelské role zdůvodňuje? "Je nejkonzervativnějším a zároveň nejméně zprofanovým členem stranického vedení. A to je přesně to, čím v takové situaci potřebujete být," vysvětlil. Republikáni už začali s ohledem na delikátnost takto předběžných diskusí používat ve vzájemných diskusích místo jména Paul Ryan i kódové označení "čerstvá tvář".

28 4.4. Po splnění těchto tří podmínek přichází na řadu Ryanova varianta: zoufalé vedení Republikánské strany navrhne jako zachránce pro podzimní volby Ryana a sjezd mu dá většinu hlasů. Zmíněný nejmenovaný vlivný republikán propočítává pravděpodobnost naprosto zablokovaného sjezdu na 90 procent. A pravděpodobnost, že v takové patové situaci bude prstem ukázáno na Ryana, na 60 procent Posun Ryana na post prezidentského kandidáta republikánů předpokládá souslednost několika důležitých událostí, v tuto chvíli však jen teoretických předpokladů: 1. Donald Trump nezíská v primárkách absolutní většinu pro letní nominační sjezd. 2. Absolutní většinu nezíská žádný jiný kandidující politik, tedy ani Ted Cruz, který zůstává už jediným dalším možným aspirantem na tuto metu. 3. Republikánský nominační sjezd nedospěje v prvních třech kolech volby ke konsensu na žádném jméně, neboli žádný z dosud kandidujících politiků nezíská většinu Do amerických prezidentských voleb zbývá 217 dní, do dalších klíčových primárek ve Wisconsinu už jen jediný den Zoufalství v Republikánské straně se dá měřit různě, jedním ze spolehlivějších ukazatelů je míra a intenzita, s jakou se věnuje promýšlení a propočítávání i těch hodně vzdálených možností a scénářů. Je to celkem zábavná hra, pojďme na ni tedy na chvíli přistoupit. Mike Allen, autor proslulého politického newsletteru serveru Politico, v něm dnes napsal, že protřelý zákulisní hráč v Republikánské straně propočítal, že republikánským kandidátem na prezidenta se letos se čtyřiapadesátiprocentní pravděpodobností stane Paul Ryan, takto předseda Sněmovny reprezentantů a viceprezidentský kandidát z posledních voleb v roce A takto také - a to se sluší zdůraznit - člověk, který zatím na prezidenta vůbec nekandiduje, a nezískal tudíž v probíhajících primárkách od voličů žádné hlasy Úkolem takového člověka a účelem jeho kandidatury by bylo zachránit tvář konzervativního hnutí v USA a umožnit skutečně konzervativně smýšlejícím lidem, aby měli pro koho hlasovat. V praktické rovině však bude důsledkem této republikánské kandidatury mimo Republikánskou stranu rozdělení hlasů na pravici a vítězství Hillary Clintonové v podzimních volbách. Těžko se divit, že se nikomu do takové sebevražedné mise nebude chtít Takový scénář má mnoho organizačních, termínových, finančních komplikací. Hlavní nezodpovězenou otázkou však zůstává, kdo by se k takové kandidatuře

Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou"

Trump kritizoval země NATO. USA se bez aliance obejdou Boj o Bílý dům Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou" 03.04.2016 16:34 Spojené Like státy 0 by měly přimět Tweet své spojence v rámci NATO, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo

Více

Mějte na paměti, co znamená přátelství

Mějte na paměti, co znamená přátelství Mějte na paměti, co znamená přátelství Mám půl tuctu blízkých přátel. Polovinu tvoří muži, polovinu ženy. Mám je rád, obdivuji je. Nejsou kolem nich ulity. (1) Jak Buffett definuje přátelství? Pamatuji

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Metodika komplexního hodnocení kvality DIGITÁLNÍ MÉDIA V ROCE 2015 PODLE REUTERS INSTITUTU

Metodika komplexního hodnocení kvality DIGITÁLNÍ MÉDIA V ROCE 2015 PODLE REUTERS INSTITUTU Metodika komplexního hodnocení kvality DIGITÁLNÍ MÉDIA V ROCE 2015 PODLE REUTERS INSTITUTU /VŠ V. Krasnický a tým KA05 1 Úvod Jak najít cestu ke své cílové skupině? Jak ji zaujmout? To jsou otázky, které

Více

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna senátní volební obvod 63 Přerovsko Elena Grambličková s citem a porozuměním SLOVO PŘEDSEDY Vážení spoluobčané, jsem si vědom, že jste možná ještě z loňského roku

Více

Světová ekonomika v roce 2016 poroste stejně rychle jako loni. V Evropě a USA rozhodne politika, z rozvojových zemí zazáří Indie

Světová ekonomika v roce 2016 poroste stejně rychle jako loni. V Evropě a USA rozhodne politika, z rozvojových zemí zazáří Indie Praha, 19. ledna 2016 Světová ekonomika v roce 2016 poroste stejně rychle jako loni. V Evropě a USA rozhodne politika, z rozvojových zemí zazáří Indie Hrubý domácí produkt v příštím roce čeká podobně rychlý

Více

Hlavní město Praha 2005-6 AKTUÁLNÍ OTÁZKY

Hlavní město Praha 2005-6 AKTUÁLNÍ OTÁZKY STEM - Středisko empirických výzkumů, Sabinova 3, 130 02 Praha 3 Hlavní město Praha 2005-6 AKTUÁLNÍ OTÁZKY Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu STEM pro Magistrát hl. m. Prahy Praha, červen 2006

Více

Číslo 10 Ročník 2013 TENISKA Tenisová škola MICHALA JUDY

Číslo 10 Ročník 2013 TENISKA Tenisová škola MICHALA JUDY Číslo 10 Ročník 2013 TENISKA Tenisová škola MICHALA JUDY Jarní část tenisové sezóny je v plném proudu a ke slovu přišly soutěže družstev. Bývaly časy, kdy jsem se na tuto část tenisové sezóny velmi těšil.

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek

Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek Využil jsem nečekané příležitosti a položil několik otázek jednomu z našich předních závodníků Petru Kláskovi, který je současně členem

Více

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Začněte Mám k vám plnou důvěru Tím nejjistějším na výměně vedení jsou očekávání. Výměny vedení jak se zdá mají téměř magickou přitažlivost a všem přáním

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Česká veřejnost o amerických prezidentských volbách - Zájem o americké prezidentské volby projevují více než dvě pětiny (42 %) české veřejnosti, necelé tři pětiny občanů (57 %) toto téma

Více

TÉMA: OBČANSKÁ REVOLUCE V SEVEROAMERICKÝCH BRITSKÝCH KOLONIÍCH A VZNIK USA. VYTVOŘILA: MGR. JITKA JAKEŠOVÁ Dne: 10. 10. 2011 VY_32_Inovace/3_131

TÉMA: OBČANSKÁ REVOLUCE V SEVEROAMERICKÝCH BRITSKÝCH KOLONIÍCH A VZNIK USA. VYTVOŘILA: MGR. JITKA JAKEŠOVÁ Dne: 10. 10. 2011 VY_32_Inovace/3_131 TÉMA: OBČANSKÁ REVOLUCE V SEVEROAMERICKÝCH BRITSKÝCH KOLONIÍCH A VZNIK USA VYTVOŘILA: MGR. JITKA JAKEŠOVÁ Dne: 10. 10. 2011 VY_32_Inovace/3_131 1 ANOTACE: INTERAKTIVNÍ PREZENTACE SEZNAMUJE ŽÁKA S PRŮBĚHEM

Více

2 HRA V EXPLICITNÍM TVARU

2 HRA V EXPLICITNÍM TVARU 2 HRA V EXPLICITNÍM TVARU 59 Příklad 1 Hra Nim. Uvažujme jednoduchou hru, kdy dva hráči označme je čísly 1, 2 mají před sebou dvě hromádky, z nichž každá je tvořena dvěma fazolemi. Hráč 1 musí vzít z jedné

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

ZANÍCENÍ KAPITOLA PÁTÁ

ZANÍCENÍ KAPITOLA PÁTÁ KAPITOLA PÁTÁ ZANÍCENÍ Řečník je ztělesněním obrovského množství zanícení a zápalu pro věc. Předtím než v lidech vyvolá nějaké emoce, musí jimi být sám pohlcen. Předtím než je pohne k slzám, musí mu po

Více

Volby 2013. Volby 2013 v České televizi

Volby 2013. Volby 2013 v České televizi Volby 2013 v České televizi 1. PŘEDVOLEBNÍ VYSÍLÁNÍ 2. VOLBY 2013 PŘEDVOLEBNÍ DEBATY Z KRAJŮ 3. PRŮZKUMY PRO PŘEDVOLEBNÍ DEBATY 4. INTERVIEW DANIELY DRTINOVÉ 5. UDÁLOSTI, KOMENTÁŘE 6. POLITICKÉ SPEKTRUM

Více

Projev předsedy vlády ČR na Národním fóru k budoucnosti EU

Projev předsedy vlády ČR na Národním fóru k budoucnosti EU Projev předsedy vlády ČR na Národním fóru k budoucnosti EU 26. dubna 2013 autor: Petr Nečas zdroj: Parlamentnilisty.cz Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, vážený pane předsedo Evropské

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : č. j. Vol 33/2006-34 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Miluše Doškové, JUDr. Brigity Chrastilové, JUDr.

Více

Záznam z jednání Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice

Záznam z jednání Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice Záznam z jednání Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice konané dne 8. listopadu 2010 Místo schůze: Praha, Strakova akademie, místnost č. 201 (od 14:00 do 16:05 hod.) Přítomné členky a členové

Více

Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová

Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová Úvod Česká republika prošla v období mezi roky 1997 a 2005 mnoha změnami ve sféře politické i ekonomické. V

Více

Zbigniew Brzezinski: Amerika se musí změnit, jinak světu hrozí chaos

Zbigniew Brzezinski: Amerika se musí změnit, jinak světu hrozí chaos Zbigniew Brzezinski: Amerika se musí změnit, jinak světu hrozí chaos OD NAŠEHO ZPRAVODAJE Washington, USA Rozvrh Zbigniewa Brzezinského je stále rozfázován na minuty. Hned na začátku rozhovoru v jeho kanceláři

Více

SPECIÁL ROK POTÉ - ASHYA PŘIJEL DO PRAHY JAKO TURISTA A PO SVÝCH!!!

SPECIÁL ROK POTÉ - ASHYA PŘIJEL DO PRAHY JAKO TURISTA A PO SVÝCH!!! PROTON news SPECIÁL ROK POTÉ - ASHYA PŘIJEL DO PRAHY JAKO TURISTA A PO SVÝCH!!! Příběh Ashyi Kinga a jeho význam pro každého z nás Od zahájení provozu v prosinci 2012 přitahuje pražské protonové centrum

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Spokojený zákazník. Komerční speciál PARTNER PŘÍLOHY

Spokojený zákazník. Komerční speciál PARTNER PŘÍLOHY Spokojený zákazník Komerční speciál PARTNER PŘÍLOHY 20 Spokojený zákazník Speciál Pravidla pro nákupy přes internet jsou v Evropské unii již jednotná Nakupování přes internet se stává stále populárnějším.

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

Limity těžby šance pro rozvoj Ústeckého kraje

Limity těžby šance pro rozvoj Ústeckého kraje Limity těžby šance pro rozvoj Ústeckého kraje Co jsou územní limity těžby? V minulém století bylo v severních Čechách v souvislosti s těžbou hnědého uhlí zbouráno 106 původních obcí včetně 650 let starého

Více

Výzkumy volebních preferencí

Výzkumy volebních preferencí Výzkumy volebních preferencí Tomáš Lebeda Tomas.Lebeda@upol.cz Volební preference nejenže sociální realitu měří, ale ony ji do jisté míry spoluutvářejí. *** Chybná interpretace v médiích může mít dopad

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

Mýty o účasti veřejnosti

Mýty o účasti veřejnosti Mýty o účasti veřejnosti příspěvek na konferenci Občanská společnost v zemích střední Evropy, aspekty spolupráce mezi neziskovými organizacemi a státem. Autor: Mgr. Vítězslav Dohnal, Ekologický právní

Více

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY INDIVIDUALIZOVANÁ ZPRÁVA Mapy školy pro střední školy Analýza I - SWOT Škola: Gymnázium, ul. Školská 20 Typ školy: Kód školy: OBSAH INDIVIDUALIZOVANÉ ZPRÁVY ÚVOD... 3 VLASTNÍ

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE Případová studie Komplexní program na podporu zahájení podnikání Studie je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

Tisková zpráva. Evropští spotřebitelé pod vlivem krize. Výsledky průzkumu GfK zjišťujícího spotřebitelské klima v Evropě ve třetím čtvrtletí 2015

Tisková zpráva. Evropští spotřebitelé pod vlivem krize. Výsledky průzkumu GfK zjišťujícího spotřebitelské klima v Evropě ve třetím čtvrtletí 2015 Tisková zpráva Evropští spotřebitelé pod vlivem krize October 16, 2015 Andrea Winklerová Marcom T +420 737 263 113 andrea.winklerova@gfk.com Výsledky průzkumu GfK zjišťujícího spotřebitelské klima v Evropě

Více

Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání

Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání Nadpis kapitoly Josef Pecinovský Začínáme s počítačem 5., aktualizované a doplněné vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 4259. publikaci Odpovědný redaktor Petr Somogyi Sazba

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE. - Shrnutí -

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE. - Shrnutí - KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 12.7.2006 SEK(2006) 926 PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE - Shrnutí - POSOUZENÍ DOPADŮ MOŽNÝCH POLITIK, POKUD JDE O KOMISÍ PŘEDLOŽENÝ NÁVRH NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO

Více

Tisková zpráva. Evropany nejvíce trápí hospodářské problémy mezi nimi je na prvním místě nezaměstnanost. Studie GfK Verein nazvaná Výzvy Evropy 2012

Tisková zpráva. Evropany nejvíce trápí hospodářské problémy mezi nimi je na prvním místě nezaměstnanost. Studie GfK Verein nazvaná Výzvy Evropy 2012 Tisková zpráva June 19, 2012 Sandra Lades GfK Verein press Tel. +49 911 395 3606 sandra.lades@gfk-verein.org Ronald Frank GfK Verein studies Tel. +49 911 395 3004 ronald.frank@gfk-verein.org Evropany nejvíce

Více

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Factum Invenio, s.r.o., Těšnov 5, 110 00 Praha 1,tel: +420 224 805 650, fax: +420 224 805 628, email: info@factum.cz, www.factum.cz 080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Dobrý

Více

DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva. Duben 2016

DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva. Duben 2016 DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva Duben 2016 Výzkumné pozadí AMSP ČR sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé České

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY 8. přednáška Spojené státy americké teritoriální vývoj Bonus pro kombinaci Z-HI struktura území ke 4. 3. 1789 (den vstupu ústavy USA v platnost) 7. 8. 1789 vytvořeno

Více

Pravidla hry. Herní materiál

Pravidla hry. Herní materiál Průmyslovou revoluci v Americe by si bez železnice snad ani nikdo nedokázal představit. Rozvíjet tak velkou zemi bez možnosti přepravovat potřebný materiál na velké vzdálenosti zkrátka nejde. Železniční

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme o miliardy, spočítali si Slováci

Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme o miliardy, spočítali si Slováci DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO PENÍZE NA DOVOLENOU SPOŘICÍ ÚČTY A DŮCHODOVÉ FONDY PROBLÉMY OKD FOTO: NOVÁ TVÁŘ PRAHY UŠETŘI PENÍZE Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme

Více

10 chyb marketingu na sociálních sítích

10 chyb marketingu na sociálních sítích WWW..EU 10 chyb marketingu na sociálních sítích 10 chyb marketingu na sociálních sítích Adam Dolanský, Radim Koláček 1 Obsah Úvod... 3 Snažíte se být všude... 3 Jste egoističtí... 4 Nezkoumáte, co funguje

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

PRAVIDLA HRY S VÝKLADEM...

PRAVIDLA HRY S VÝKLADEM... 1 Obsah OBSAH PRAVIDLA HRY S VÝKLADEM... 3 1. Obecné pokyny... 3 2. Zahájení partie... 4 3. Braní zajatců... 5 4. Zákaz sebevraždy... 7 5. Výjimka ze zákazu sebevraždy... 8 6. Pravidlo kó... 10 7. Pravidlo

Více

ÚLOHY, SAMOSTATNÉ PRÁCE V HODINĚ práce s Atlasem prezidentských voleb USA, školním atlasem světa, učebnicí, internetem ZÁKLADNÍ

ÚLOHY, SAMOSTATNÉ PRÁCE V HODINĚ práce s Atlasem prezidentských voleb USA, školním atlasem světa, učebnicí, internetem ZÁKLADNÍ ÚLOHY, SAMOSTATNÉ PRÁCE V HODINĚ práce s Atlasem prezidentských voleb USA, školním atlasem světa, učebnicí, internetem ZÁKLADNÍ 1 Jak se nazývá parlament USA, z jakých částí/komor se skládá? 2 Jaký je

Více

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ, TIM FEARON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

ČASOPIS PRO PŘÍZNIVCE PRAVICOVÉ POLITIKY. Prezidentské volby v USA Seminář v Kielu Alexander Hamilton. CENA: 30,- Kč

ČASOPIS PRO PŘÍZNIVCE PRAVICOVÉ POLITIKY. Prezidentské volby v USA Seminář v Kielu Alexander Hamilton. CENA: 30,- Kč CEVRO ČASOPIS PRO PŘÍZNIVCE PRAVICOVÉ POLITIKY 1 Prezidentské volby v USA Seminář v Kielu Alexander Hamilton CENA: 30,- Kč MOUDRÝM ČINÍ ČLOVĚKA SPOLEČENSTVÍ DRUHÝCH LEDEN / 2008 OBSAH ČASOPIS PRO PŘÍZNIVCE

Více

USTAVOVÁNÍ SOUDCŮ V ČLENSKÝCH STÁTECH USA SE ZAMĚŘENÍM NA "MISSOURIJSKÝ PLÁN"

USTAVOVÁNÍ SOUDCŮ V ČLENSKÝCH STÁTECH USA SE ZAMĚŘENÍM NA MISSOURIJSKÝ PLÁN U N I V E R Z I T A K A R L O V A V P R A Z E F A K U L T A S O C I Á L N Í C H V Ě D Seminární práce na téma: USTAVOVÁNÍ SOUDCŮ V ČLENSKÝCH STÁTECH USA SE ZAMĚŘENÍM NA "MISSOURIJSKÝ PLÁN" jméno Petr JUST

Více

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu.

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu. U Moniky a Jakuba Z Literárních novin (12. 7. 2012) 1. Abych nebyl tak sám Monika mě jednou pozvala na návštěvu. Přišel jsem pěšky a říkal jim, že jsem přijel autem V tom autě jsme ale cestovali teprve

Více

Miloše Zemana má šanci porazit ve druhém kole více kandidátů

Miloše Zemana má šanci porazit ve druhém kole více kandidátů Miloše Zemana má šanci porazit ve druhém kole více kandidátů Praha, 8. ledna 2018 Případný postupující protikandidát stávajícího prezidenta může vyhrát Přestože volební výzkum STEM/MARK nezkoumá klasické

Více

KDY Byli kámoši. naposledy na testech?

KDY Byli kámoši. naposledy na testech? AUTOR: MARTIN KDY Byli kámoši naposledy na testech? My už to máme za sebou. Překonali jsme počáteční šok, přestali jsme si říkat proč zrovna já, naučili jsme se s HIV žít. A uvědomili jsme si, že za své

Více

Amerika zažila nevídanou neděli. Televizní diváci poprvé po pěti měsících neviděli Donalda Trumpa

Amerika zažila nevídanou neděli. Televizní diváci poprvé po pěti měsících neviděli Donalda Trumpa reklama DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO PANAMA PAPERS JEDEN SVĚT 2016 UPRCHLÍCI VÁLKA O UKRAJINU VĚDA Amerika zažila nevídanou neděli. Televizní diváci poprvé po pěti měsících

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Tisková zpráva. Pozitivní obrat se blíží. Výsledky studie GfK zjišťující spotřebitelské klima v Evropě ve čtvrtém čtvrtletí 2013

Tisková zpráva. Pozitivní obrat se blíží. Výsledky studie GfK zjišťující spotřebitelské klima v Evropě ve čtvrtém čtvrtletí 2013 Tisková zpráva Pozitivní obrat se blíží 24. února 2014 Rolf Bürkl T +49 911 395-3056 konsumklima@gfk.com Ursula Fleischmann Corporate Communications T +49 911 395-2745 ursula.fleischmann@gfk.com Výsledky

Více

Obraz extrémistických aktivit v českých médiích Mgr. Peter Gabaľ

Obraz extrémistických aktivit v českých médiích Mgr. Peter Gabaľ Obraz extrémistických aktivit v českých médiích Mgr. Peter Gabaľ Čím víc se nás nebo našeho oboru nějaká zpráva dotýká, tím snazší je odhalit v ní nesrovnalosti. A čím vzdálenější nám téma je, tím snáze

Více

První tisková konference Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

První tisková konference Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky První tisková konference Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ŽENEVA, Palác národů, 21. července 2005 (Informační služba OSN) - Následující text obsahuje hlavní informace z dnešní tiskové konference Antónia

Více

Přehled zpráv 20.3.2014-21.3.2014

Přehled zpráv 20.3.2014-21.3.2014 Přehled zpráv 20.3.2014-21.3.2014 Českolipský deník Dobré rozhodnutí... 2 21.3.2014 Českolipský deník str. 2 Českolipsko Lípa dá milion porodnici, aby vytvořila pocit domova... 2 21.3.2014 Českolipský

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jana Pospíšilová UČO: 210574 ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jsme první generací, která se může extrémní a hloupé chudobě podívat do tváře. Máme peníze, máme léky, máme na to vědu... ale máme

Více

FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH. Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá

FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH. Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá Studie č. 1.218 květen 2011 PI 1.218 2 Obsah: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA A REGULACE VOLEBNÍ KAMPANĚ... 3 BULHARSKO...

Více

1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených

1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených OFICIÁLNÍ ZÁZNAM 1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených konaný v Lidovém domě (Steinerově sále), ulici Hybernská 1033/7, 110 00 Praha 1 dne 4.

Více

JOHN P. KOTTER VĚDOMÍ NALÉHAVOSTI PRVNÍ A NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KROK REALIZACE ZMĚNY

JOHN P. KOTTER VĚDOMÍ NALÉHAVOSTI PRVNÍ A NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KROK REALIZACE ZMĚNY JOHN P. KOTTER VĚDOMÍ NALÉHAVOSTI PRVNÍ A NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KROK REALIZACE ZMĚNY MANAGEMENT PRESS, PRAHA 2009 Z angličtiny přeložila Irena Grusová John P. Kotter: A Sense of Urgency Copyright 2008 John P.

Více

Změny územního plánu a volební období 2010-2014 na pražském magistrátu

Změny územního plánu a volební období 2010-2014 na pražském magistrátu Změny územního plánu a volební období 2010-2014 na pražském magistrátu Pavel Bém propojil pražský magistrát s kmotry a korupcí a Praha byla řadu let vydána na milost a nemilost developerům. Po volbách

Více

Příspěvek na dojíždění dostal zatím jediný zájemce. Většina nezaměstnaných nesplňuje kritéria

Příspěvek na dojíždění dostal zatím jediný zájemce. Většina nezaměstnaných nesplňuje kritéria DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO DANĚ NAKUPOVÁNÍ PRÁCE UŠETŘI PENÍZE JAK NA REKONSTRUKCE Příspěvek na dojíždění dostal zatím jediný zájemce. Většina nezaměstnaných nesplňuje kritéria

Více

Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace

Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace CEBES, 2.4. 2015 Řecko a Itálie svou vlastní nečinností, pod dozorem Bruselu, otevřeli Evropu

Více

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012 MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012 CT24.cz: Zlato a brilianty lákají české investory 27. 12. 2012 kat Zájem o zlato, stříbro a luxusní šperky trhá v Česku rekordy. Jen za zlaté investiční

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Motokárový podnik v Sosnové naznačil renesanci českého kartingu

Motokárový podnik v Sosnové naznačil renesanci českého kartingu Motokárový podnik v Sosnové naznačil renesanci českého kartingu Na okruhu v Sosnové pokračoval první červnový víkend domácí motokárový šampionát. Touto větou by mohl začít klasický report a následoval

Více

Autodopravci upozorňují na problém s německou minimální mzdou... 2. D1 bude pro řidiče bezpečnější... 3

Autodopravci upozorňují na problém s německou minimální mzdou... 2. D1 bude pro řidiče bezpečnější... 3 PŘEHLED ZPRÁV Autodopravci upozorňují na problém s německou minimální mzdou... 2 D1 bude pro řidiče bezpečnější... 3 Opatrně na zúžené D1, do prázdnin je zavřený sjezd na Jihlavu... 3 Dálnice SRN: od roku

Více

Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002. Vypracovala: Bc. Petra Belková

Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002. Vypracovala: Bc. Petra Belková Městský úřad Příbram Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002 Vypracovala: Bc. Petra Belková bývalá protidrogová koordinátorka v souč. sociální asistentka

Více

VOLBY 2013 - LIBERECKÝ KRAJ

VOLBY 2013 - LIBERECKÝ KRAJ VOLBY 2013 - LIBERECKÝ KRAJ zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění VOLEBNÍ POTENCIÁL STRAN a POSTOJ K NEMOCNIČNÍ PÉČI Období sběru dat:18. 9. 2013 23. 9. 2013 ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÉ INFORMACE

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

R O Z H O D N U T Í. t a k t o : Mgr. P. P., soudní exekutor, Exekutorský úřad Liberec, se sídlem Voroněžská 144/20, Liberec. s e z p r o š ť u j e,

R O Z H O D N U T Í. t a k t o : Mgr. P. P., soudní exekutor, Exekutorský úřad Liberec, se sídlem Voroněžská 144/20, Liberec. s e z p r o š ť u j e, 14 Kse 2/2015-62 R O Z H O D N U T Í Nejvyšší správní soud jako soud kárný rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Zdeňka Kühna a členů JUDr. Miroslavy Jirmanové, JUDr. Hany Šajnerové, Mgr. Vojtěcha

Více

Těžba je potřeba, ale ne tady!

Těžba je potřeba, ale ne tady! Těžba je potřeba, ale ne tady! Autor: Zbyněk Buřival Přečteno: 2002x Se současnými debatami o prolomení limitů k těžbě uhlí a průzkumem pro těžbu uranu v Brzkově a lithia na Cínovci se opět vyrojily různé

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍVÝUKOVÁPREZENTACE REGIONŮ SEVERNÍAMERIKA STÁTY USA Mgr. Iva Svobodová Základní údaje kontinentální část v J polovině SA kontinentu rozloha 9 631 214 km 2 (3.

Více

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2002 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 40 RozeslaÂna dne 20. brï ezna 2002 Cena KcÏ 211,30 OBSAH:

SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2002 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâstka 40 RozeslaÂna dne 20. brï ezna 2002 Cena KcÏ 211,30 OBSAH: RocÏnõÂk 2002 SBIÂRKA ZA KONUÊ CÏ ESKA REPUBLIKA CÏ aâstka 40 RozeslaÂna dne 20. brï ezna 2002 Cena KcÏ 211,30 OBSAH: 89. Vyhla sï ka Ministerstva zemeïdeïlstvõâ o ochraneï proti zavleâkaânõâ sïkodlivyâch

Více

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný?

1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Kapitola 8 1. Je pravda, že po třicítce je matematik odepsaný? Matematika Tento široce rozšířený mýtus je založen na chybné představě o povaze matematického nadání. Lidé si s oblibou představují matematiky

Více

Fenomén The Donald Roman Joch

Fenomén The Donald Roman Joch Fenomén The Donald 10.10.2015 Roman Joch Nástupce Baracka Obamy v Bílém domě bude znám v prosinci 2016. O kandidátech rozhodnou primárky, jež se rozeběhnou v únoru. Tři přední politici levice, o nichž

Více

Miroslav Šilar Z DENÍKU LÁZEŇSKÉHO ŠVIHÁKA. S ilustracemi Radovana Rakuse

Miroslav Šilar Z DENÍKU LÁZEŇSKÉHO ŠVIHÁKA. S ilustracemi Radovana Rakuse Miroslav Šilar Z DENÍKU LÁZEŇSKÉHO ŠVIHÁKA S ilustracemi Radovana Rakuse Copyright Autor: Miroslav Šilar Ilustrace: Radovan Rakus Korektury: Jana Křížová Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN:

Více

Zvýšení minimální mzdy. zpráva Výzkumné služby Kongresu. Autor: Ondřej Trhoň

Zvýšení minimální mzdy. zpráva Výzkumné služby Kongresu. Autor: Ondřej Trhoň Zvýšení minimální mzdy zpráva Výzkumné služby Kongresu Autor: Ondřej Trhoň 1. Úvod Minimální mzda je minimální obnos peněz, který je zaměstnavatel povinen zaplatit zaměstnanci za odvedenou práci v odpracovaných

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.10.2015 COM(2015) 516 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Výroční zpráva o jednáních uskutečněných Komisí v oblasti vývozních úvěrů, ve smyslu nařízení (EU)

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

Driblér 18/11. Obsah:

Driblér 18/11. Obsah: Driblér 18/11 Obsah: - Steve Jordan : špatné návyky (poznámky kouče) - Dril: hra 4na4na4 - Video: drily dribling - Rozhovor s: Don Kelbick - Poznámka k trénování drilů- mch - Glen Wilkes: speciální strategie

Více

magazín senátní magazín senátní senátní volební obvod 78 Zlín Jen mluvit nestačí! MUDr. Miroslav Šindlář kandidát do Senátu

magazín senátní magazín senátní senátní volební obvod 78 Zlín Jen mluvit nestačí! MUDr. Miroslav Šindlář kandidát do Senátu senátní volební obvod 78 Zlín senátní 2008 Jen mluvit nestačí! kandidát do Senátu 1 Úvodní slovo Dopis kandidáta Velmi vítám, když do Senátu kandiduje výrazná osobnost daného regionu a za takového člověka

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání. Navrhovatelka(*): Sylvia-Yvonne Kaufmannová, Výboru pro ústavní záležitosti

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání. Navrhovatelka(*): Sylvia-Yvonne Kaufmannová, Výboru pro ústavní záležitosti EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro kulturu a vzdělávání 2009 2008/2224(INI) 12. 11. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o aktivním dialogu s občany o Evropě (2008/2224(INI)) Výbor pro kulturu a vzdělávání Zpravodaj: Gyula

Více

O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K "50 ODSTÍNŮ DUŠE" VÁŠ OSOBNÍ REPORT. Dušan Marný 10 18.1.2016. Celkový počet účastníků:

O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K 50 ODSTÍNŮ DUŠE VÁŠ OSOBNÍ REPORT. Dušan Marný 10 18.1.2016. Celkový počet účastníků: O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K "50 ODSTÍNŮ DUŠE" VÁŠ OSOBNÍ REPORT Dušan Marný 10 18.1.2016 Celkový počet účastníků: OBSAH VAŠEHO OSOBNÍHO REPORTU Každá stránka reportu se zabývá jedním z deseti témat

Více

Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY

Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY Teorie her proč využívat hry? Hry a rozhodování varianty her cíle a vítězné strategie (simulační) Modely Operační hra WRENCH Cv. Katedra hydromeliorací a

Více

OCHOTA ZÚČASTNIT SE VOLEB DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY

OCHOTA ZÚČASTNIT SE VOLEB DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY Agentura Focus provedla ve dnech 19. 4. 27. 4. 2016 reprezentativní výzkum veřejného mínění na dospělé populaci České republiky. Výběrový vzorek tvořilo 1037 respondentů ve věku 18 a více let, kteří byli

Více