Výsledky zkušebního kola projektu HEZR. (Projekt hodnocení vládních opatření ovlivňující zdravotnictví) Míra souhlasu s vládním opatřením

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výsledky zkušebního kola projektu HEZR. (Projekt hodnocení vládních opatření ovlivňující zdravotnictví) Míra souhlasu s vládním opatřením"

Transkript

1 PROJEKT HEZR Výsledky zkušebního kola projektu HEZR (Projekt hodnocení vládních opatření ovlivňující zdravotnictví) Zkušebního kola projektu HEZR se zúčastnilo 46 hodnotitelů (ekonomové, analytici, právníci, sociologové, lékaři, porodní asistentky, odborní žurnalisté, podnikatelé, manažeři, zástupci stavovských organizací, odborů a akademické obce). Do termínu své odpovědi elektronicky odeslalo 40 hodnotitelů. K dnešnímu dni je celkem přihlášeno 52 členů hodnotícího výboru, kteří se zúčastní prvního kola HEZR v lednu a únoru K hodnocení jsme ve zkušebním kole předložili Návrh zákona o záchranné zdravotní službě. Míra souhlasu s vládním opatřením absolutní souhlas souhlas s mírnými výhradami souhlas se značnými výhradami žádný přínos mírný nesouhlas značný nesouhlas absolutní nesouhlas Absolutní souhlas udělili 3 hodnotitelé. Souhlas s mírnými výhradami udělilo 24 hodnotitelů. Souhlas se značnými výhradami udělilo 9 hodnotitelů. Žádný přínos udělilo 0 hodnotitelů. Mírný nesouhlas udělili 3 hodnotitelé. Značný nesouhlas udělil 1 hodnotitel.

2 PROJEKT HEZR Absolutní nesouhlas udělilo 0 hodnotitelů Míra souhlasu s vládním opatřením 100 procent udělil 1 hodnotitel, 95 procent udělili 3 hodnotitelé, 90 procent udělilo 8 hodnotitelů 85 procent udělilo 0 hodnotitelů, 80 procent udělilo 10 hodnotitelů, 70 procent udělili 6 hodnotitelé 65 procent udělil 1 hodnotitel. 60 procent udělili 3 hodnotitelé, 50 procent udělili 0 hodnotitelů 40 procent udělili 2 hodnotitelé, 30 procent udělili 2 hodnotitelé, 20 procent udělili 2 hodnotitelé 10 procent udělili 2 hodnotitelé. HEZR Rating (-300, + 300) Návrh zákona a záchranné zdravotní službě získat rating 106,30. Zde budeme jednotlivá vládní opatření sestavovat do tabulky dle získané hodnoty HEZR ratingu.

3 PROJEKT HEZR Komentáře hodnotitelů: Zákon o ZZS je obecně pozitivní. Jako problematické vidím a) otázku nákladů na takto koncipovaný systém (a kvantifikace do systému veřejného pojištění) b) reálnost některých parametrů, jako je např. dojezdová doba c) vazbu na běžnou (neurgentní) zdravotní péči - je otázka, zda přítomnost ZZS nepovede zejména v regionech k tomu, že bude podceňována dostupnost běžné zdravotní péče ambulantní (praktický lékař, specialisté) s poukazem na to, že si pacient může zavolat ZZS Pozitivem je, že zákon o ZZS vzniká a zřejmě má ambici reagovat na dosavadní situaci a chce řadu problémů řešit. Negativem je podle mně toto: nedávat do zákona přesné dojezdové doby (ale nahradit formulací - dojet co možná nejrychleji vzhledem k okamžité situaci, či tak nějak), Pak bych doporučil doplnit potřebnou minimální kvalifikaci pracovníků ZZS. Diskusi zaslouží vedlejší služba - pohotovostní ambulance (snad mimo velká města ano). Zákon je potřeba z důvodu zajištění legislativy pro správné fungování záchranné služby - Nelíbí se mi v zákoně právní postavení ZZS jako obchodní společnosti Je třeba stanovit v zákoně popř. v dalších předpisech kvalifikační předpoklady pracovníků ZS a jejich celoživotní vzdělávání s ohledem na navýšení požadavků oproti současnosti, kdy mimo velká centra není vždy zajištěna odpovídající kvalifikace v souvisejících oborech; - spolupracující lůžková zařízení se musí zúžit na akutní lůžkovou péči s odpovídajícím spektrem primariátů a vybavením (ventilátor, ARO). Jestli dobře chápu znění zákona, má akutní příjem vybudovat i zdrav. zařízení, které má jen lůžka následné péče (řekněme rehabilitační), kde fyzicky neslouží lékař- tam bych byl nerad, kdyby mě dovezli... - bylo by přínosné v zákoně popř. v dalších předpisech ustanovit pravidla distribuce pacientů- kdo koho musí přijmout. Jaké služby lékařů má dotyčná služba stavět aby mohla péči poskytnout. V malých nemocnicích se schopnost mění doslova ze dne na den podle toho, kdo slouží. Budou se dispečinky ptát, kdo zrovna slouží? (anesteziolog nebo třeba chirurg- vezou podezření na infarkt). Zákon takto bude fungovat v krajských městech, kde je jedna plně vybavená nemocnice. Problém bude na venkově- kvalifikace lékařů různých nemocnic a v Praze- kdo si pacienta "laskavě" vezme (jako nyní)- podle místa bydliště? Nejbližší? Souhlasím, že takový zákon je potřebný, pochybuji o povinnosti zřídit urgentní příjmy pro všechny poskytovatele.

4 PROJEKT HEZR Zákon je poměrně přehledný a jasný, zabývá se celkovým rámcem, bude záležet na dopracování prováděcích předpisů. Minimální dobu dojezdu vidím jako problematickou, spíše bych ji definovala jako "co nejdříve, nejdéle však do.. " Princip zákona je OK - rychlá dostupnost ZZS jednoznačně zachraňuje životy. Viacere momenty su vsak znacne problematicke - osobne nesuhlasim najma s monopolom krajov. Je plne v rozpore s principmi moderneho verejneho sektora. Dojazd do 5 minut je nefinancovatelny. V zákoně (případně v budoucí vyhlášce) není řešeno, kdo může doprovázet přepravovaného v sanitce. Když se mi zraní při činnosti ve škole dítě, do sanitky mne nepustí. Ze zákona není zřejmé, kdo za nezletilého přebírá odpovědnost. K 17 odst.1 a nevím, zda LDN musí nutně mít urgentní příjem 1. b. Co konkrétně znamená nepřetržité? Do 10 sekund od uvolnění lůžka, do 24 hodin? Asi bude upraveno vyhláškou, v tuto chvíli nelze hodnotit. V tomto zákoně není řešena ochrana pracovníků záchranné služby (asi je toto řešeno v jiném zákoně Mírně mi vadí zestátnění ( zkrajení ) ZZS. Chybí mi možnost zajištění těchto služeb soukromými nemocnicemi. Zákon o zdravotnej záchrannej službe je jedným z balíčka tzv.zdravotníckych zákonov. Jeho význam spočíva v zadefinovaní podmienok, za akých sa poskytuje záchranná zdravotná služba. Predkladateľ navrhuje, aby poskytovateľom bola právnická osoba zriadená krajom s minimálne nadpolovičným podielom kraja. Táto kombinácia umožní reflektovať na potreby občanov pomocou samosprávy, čo vnímam ako pozitívny signál. Za najväčší prínos pre občana považujem realizovateľný Plán plošného pokrytia, ktorý zabezpečí všetkým občanom prístupnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť bez omeškania. Ďalším prínosom je previazanie s ústavnými zdravotníckymi zariadeniami, ktoré sú vždy partnerom pre záchrannú zdravotnú službu. Avšak jeho nedostatkom je, že povinnosť zriadiť urgentný príjem dáva zákon všetkým nemocniciam bez rozdielu. Je na mieste sa opýtať navrhovateľa, či by nebolo jednoduchšie dať túto povinnosť tým nemocniciam, ktoré sú schopné poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosť v hlavných medicínskych odboroch ako sú napríklad chirurgia, interné lekárstvo, neurológia, gynekológia a pôrodníctvo, resp. pediatria a postarať sa o pacienta komplexne. Musí aj malá mestská nemocnica mať urgentný príjem? Nadbytočná sa mi javí povinnosť poskytovateľa uviesť iného poskytovateľa, ktorý ho môže zastúpiť, kedže zdravotnické informačné stredisko je centrum, ktoré zbiera informácie o poskytovateľoch a teda ono by malo aktívne rozhodnúť, ktorá nemocnica je najvhodnejšia v danej chvíli pre konkrétneho pacienta. Vnímam to ako nadbytočnú záťaž pre poskytovateľa. Nedostatkom je absencia všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorý by určil s akou špecializáciou môže

5 PROJEKT HEZR lekár zaisťovať rýchlu lekársku pomoc. Som toho názoru, že lekár-špecialista ponúkne okrem skúseností a zručností aj vyššiu bezpečnosť pacientovi. Veľmi diskutabilné sú oprávnenia členov výjazdných skupín, ktorým na jednej strane umožníme žiadať o pomoc fyzické osoby, ktoré sú na mieste udalosti a na strane druhej ich zaväzujeme zodpovednosťou za škodu, ktorá vznikla osobám zapojacim sa do záchrany. Časť týkajúca sa správnych deliktov je nejednoznačná. Pokutujeme poskytovateľov, ak nesplnia podmienky na strane jednej a v nasledujúcom paragrafe im dávame možnosť túto pokutu nezaplatiť. Ako poskytovateľovi dokážeme, že nevynaložil maximálne úsilie? Upozorňuji na kritická místa materiálu a problematické otázky: 1/ nedostatek kvalifikovaného personálu pro kvalitní naplnění tohoto zákona 2/ postavení záchranáře - zvážit postavení veřejného činitele - jako hasiči a policie 3/ řešení problematiky ZZS na rozhraní krajů 4/ zvážit zda letecká záchranná služba by neměla být řešena složkami policie či armády 5/ par 17 poskytovatel lůžkových zdravotních služeb je povinen zřídit urgentní příjem, pokračovat v neodkladných zdravotních službách - toto si myslím je nereálné - lůžková ZZ jsou různé úrovně a spektra služeb, navrhuji, že musí být definována síť, která toto zajistí, ale je nemožné, aby to byla všechna zařízení Akceptovatelná verze, ale nejde o velmi zásadní změnu Zákon sice existuje, ale bylo nutné jej upravit stávající době. Tato legislativní úprava je zcela jistě potřebná a nutná Ministerstvo zdravotnictví, zdá se mi, přesvědčivě vyřešilo nejspornější bod, totiž "dojezdnost" záchranné služby. Podle mé představy má existovat pevné zákonné rozmezí (zde 5-20 minut) a flexibilnější upřesňující předpis, který vezme v úvahu měnící se místní podmínky (zde "Plán pokrytí", stanovený vládním nařízením). Zákon obojí splňuje, proto absolutní souhlas. Lépe specifikovat poskytovatele lůžkových zdravotních služeb, kteří mají povinnost zřídit urgentní příjem. Ostatní námitky oponentů uvedené v rešerši jsou buď absurdní, nebo řešené jinými zákony.

6 PROJEKT HEZR Nedoporučuji stanovovat dojezdový interval 5-20 minut, vhodnější se jeví stanovit pouze horní limit 20 minut Zákon vychází z dosavadních zkušeností získaných při poskytování ZS ZZS. Myslím, že vyhovuje nynějším potřebám a požadavkům pacientů i integrovaného záchranného systému. Mám pouze dvě výhrady k zákonu: 1) charakteristika nejkratší doby dojezdu je zbytečné a navíc bude často komplikovat situaci týmům, které budou poskytovat služby ZZS. 2) Lékařské pohotovostní ambulance mají zajišťovat a poskytovat registrující praktičtí lékaři. Mělo by jim to být uloženo jako povinnost v jiném zákonném opatření. V zásadě souhlasím s předlohou. Pouze z důvodů geografického rozložení obyvatelstva asi není reálný čas dojezdu záchranné služby v okrajových partiích republik do 20 minut, aniž bude zřízeno mnoho stanovišť s malým nebo minimálním využitím. Hlasy oponentů jsou vesměs nepřesvědčivé. Problematické však vidím ustanovení o časech dojezdu. Smysl je jasný, ale není jasné, jak ty časy budou určeny a jak s nimi bude nakládáno, pokud nebudou v konkrétních případech dodrženy. Z ekonomického hlediska bude tlak na to, aby to byly časy pro "optimální průjezdnost", která reálně nebude platit. Domnívám se, že plán plošného pokrytí bude těžko možné finančně zajistit tak, aby služby splňovaly všechna kritéria stanovena zákonem. Nemám přímé osobní zkušenosti s touto problematikou, vnímám ji pouze ze širšího celospolečenského hlediska jako nesmírně závažnou a důležitou oblast, pro jejíž fungování by měly být vytvořeny skutečně kvalitní legislativní principy. Návrh zákona odstraňuje nepokrytá místa s potřebným časovým intervalem dostupnosti. Toto hodnotím jako největší přínos novely. Diskutabilní může být skutečné naplnění časových limitů. Kvalifikační požadavky na poskytovatele služeb by mělo být taxativně vymezeno v definicích zákona.

7 PROJEKT HEZR Zákon řeší nastavení potřebné koordinace a následnost péče, která je limitující pro zachování života, případně minimalizaci trvalých následků (nehledě na vyšší finanční nároky v případě prodlevy a nutnosti nákladnější, delší, případně celoživotní léčby). Podle tohoto zákona může záchranná služba fungovat dobře i špatně, protože důležitá ustanovení jsou vymezena vágně. Například dostupnost: rozmístění výjezdových základen může být řešeno s cílem malých dojezdů, ale tím klesne počet posádek a problémy s uspokojením kumulace požadavků zásahu. Jiný problém je možnost odmítnutí zásahu z důvodu ohrožení zdraví, je zde úplná libovůle. Není žádný vztah mezi četností zásahů následkem specifických podmínek, třeba dopravních, a dimenzování základen podle hustoty osídlení. Těch deset korun na obyvatele někdo vypočetl? Asi ne, spíše někdo chce právě tolik dostat. Dle navrhovaného opatření a paragrafu 2 odst. 1 by na službu záchranné služby neměla nárok zdravá rodící žena. Ta není v ohrožení života ani zdraví, přesto v běhu porodu, pokud nemá vlastní dopravní prostředek, je jiný způsob dopravy mnohdy nemožný (taxi služba nechce dopravovat rodící ženy do porodnic, potíž může vzniknout především v mimoměstských lokalitách) Paragraf 6 stanoví, kdo může být poskytovatelem záchranné služby. Proč není možné zahrnout nevládní neziskové organizace (např. obecně prospěšné společnosti?) Paragraf 15 - výjezdové a dojezdové doby jsou velmi diskutabilní. Opatření jako takové nebere v úvahu poskytování služby těhotným a především rodícím ženám, které nejsou vždy pacientkami, protože normální porod není choroba. Přesto by tyto ženy v případě nouze měly mít možnost využít služby záchranářů. Bylo by dobré uvažovat o osazení posádek porodní asistentkou nebo zvýšit kompetence záchranářů v oblasti první pomoci u normálního rychle probíhajícího porodu. Zdravé rodící ženy by měly být uváděny jako další skupina osob, která má na pomoc rychlé záchranné služby, aniž by byla považována za osoby v ohrožení života nebo zdraví. Postrádám jasnou provázanost na ostatní zdravotnické služby Nejvíc mi vadí neřešení soukromých poskytovatelů Z dostupných informací soudím, že se zlepší dosažitelnost zdravotnické záchranné služby. Pro akutní případy je to jistě pozitivní krok, otázkou je, jaká jsou s tím spojena organizační opatření. Problém se bezprostředně nedotýká celé populace, proto je hodnocení 20%.

8 PROJEKT HEZR Vzhledem ke znalosti zdlouhavého procesu projednávání všech norem souvisejících se zdravotnictvím, vnímám tuto verzi zákona jako zdařilou, přehlednou a nadmíru potřebnou jak pro odborný personál tak laickou veřejnost a proto bych si velmi přála její přijetí. Ze stejných důvodů posuzuji vysokým procentem důležitost tohoto opatření pro společnost. Z věcného hlediska vnímám jako povrchněji zpracovanou část devátou - působnost ministerstva a krajů. Zdravotnická záchranná služba (ZZS) je součástí integrovaného záchranného systému (IZS). Jednotlivými složkami IZS jsou, mimo ZZS, Policie ČR a Hasičský záchranný sbor tady obě složky, které jsou řízeny hierarchicky s vymezením jasných kompetenci a s určením orgánů, které jsou kompetentní k jejich aktivaci. Současně tyto organizace mají stejný systém financování, tj. ze státního rozpočtu. Z tohoto pohledu považuji za nesystémové, že ZZS mohou částečně provozovat podnikatelské subjekty, i když většinovým vlastníkem musí být kraj. Obdobně způsob financování z různých zdrojů nezaručuje finanční stabilitu jednotlivých subjektů ZZS. Především financování prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění je zcela nesystémové. Zdravotní pojišťovna musí mít možnost ovlivňovat ekonomické chování zdravotnických zařízení, posuzovat oprávněnost péče apod. U zdravotnické záchranné služby je tato možnost velmi problematická, například proto, že musí vyjet na zavolání i v případě planého poplachu, při hromadných akcích není možná predikce nákladů na činnost a další. Z tohoto důvodu je velmi problematické uzavírání smluvních vztahů mezi zdravotní pojišťovnou a střediskem ZZS. Jako klad a potřebnost zákona pro společnost spatřuji v části, která určuje kompetence pracovníků ZZS a dále určuje povinnosti občanů a právnických osob při záchranných akcích ZZS. Za zcela nepřijatelné považuji skutečnost, že návrh zákona zásadně používá pro zdravotní péči označení zdravotní služba. Je to pravděpodobně příprava na zásadní změnu, kdy povinnost poskytování zdravotní péče má být nahrazena nabídkou zdravotních služeb. Tento trend považuji za obcházení ústavně zaručeného práva na zdravotní péči. Možná pro určité specifické situace podstatné, ale pro celkové nastavení systému zdravotnictví málo významné. Jako největší problém vidím dojezdové časy do té doby, než budou dobudována nová výjezdová stanoviště. Tato situace se nás jednoznačně týká, jelikož v katastru naší obce se bude zřizovat výjezdové místo ZZS. Po zprovoznění výjezdového místa ZZS se ovšem situace radikálně změní a 100% vylepší. V zákoně mi chybí větší záměr spolupráce se soukromým sektorem. Jako velký problém vidím také dostupnost linky 155 soukromým poskytovatelům.

9 PROJEKT HEZR Ostatní členové hodnoticího výboru kolonku komentář nevyplnili. Mgr. Michael Vích Projektový manažer

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 18.11.2010

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 18.11.2010 Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 18.11.2010 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 30.8.2011

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 30.8.2011 Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 30.8.2011 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 24.5.2011

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 24.5.2011 Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 24.5.2011 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 22.2.2011

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Tisková konference 22.2.2011 Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 22.2.2011 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 19. března 2013 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 29.února 2012 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu

ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu Zákon o ZZS a související předpisy. Dne 6. 11. 2011 byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické záchranné službě. Upravuje fungování ZZS v České

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 31. května 2012 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Koncepce zdravotnictví v Královéhradeckém kraji , INMED, Pardubice Ing. Miroslav Procházka, Ph.D.

Koncepce zdravotnictví v Královéhradeckém kraji , INMED, Pardubice Ing. Miroslav Procházka, Ph.D. Koncepce zdravotnictví v Královéhradeckém kraji 9. 11. 2016, INMED, Pardubice Ing. Miroslav Procházka, Ph.D. Koncepce zdravotnictví KHK 2016-2020 Koncepce zdravotnictví KHK Přípravná fáze (červen/červenec)

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 23.srpna 2012 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Poskytování odborné zdravotní neodkladné péče v oblasti Přeštic

Poskytování odborné zdravotní neodkladné péče v oblasti Přeštic Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky pro účely předběžného oznámení veřejného zadavatele podle 86 odst. 2 zákona o veřejných zakázkách v souladu s vyhláškou č. 232/2012 Sb. Poskytování odborné zdravotní

Více

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči Model systémového zajištění urgentní péče v České republice Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči 19.9.2019 Co je urgentní příjem? Urgentní příjem (UP) je specializované

Více

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE, POHLED VZP

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE, POHLED VZP ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE, POHLED VZP DOSTUPNOST A KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE Místní a časová dostupnost (Nařízení vlády č. 307/2012 Sb.) Místní dostupnost určuje, v jakém běžném dojezdovém čase musejí být

Více

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky MUDr. Milan Cabrnoch 1 Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky otevřený interaktivní cyklus seminářů otevřený - pro studenty Cevro institut i

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 22.listopadu 2011 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor

Více

ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J.E.PURKYNĚ

ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J.E.PURKYNĚ ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J.E.PURKYNĚ SPOLEČNOST URGENTNÍ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF Kladno 8. července 2008 Věc: vyjádření Odborné společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP k návrhu

Více

Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách

Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách Zdravotní péče v ČR, Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Zákon č. 220/1991

Více

Regionální zdravotnictví Zlínského kraje MUDr. Lubomír Nečas náměstek hejtmana ZK

Regionální zdravotnictví Zlínského kraje MUDr. Lubomír Nečas náměstek hejtmana ZK Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Regionální zdravotnictví Zlínského kraje MUDr. Lubomír Nečas náměstek hejtmana ZK Program Strategická koncepce pro řízení a rozvoj zdravotnictví

Více

Školka a škola

Školka a škola Školka a škola Olympiáda obcí a měst Šluknovska Brigáda koupaliště TISKOVÁ ZPRÁVA Kolaps rumburské nemocnice a zdravotní péče na Šluknovsku. Starostové poskytnou pomoc pacientům. Krásná Lípa dne 11.7.2019:

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM, VÝZNAM A ÚKOLY doc. Ing. Josef Kellner, CSc. josef.kellner@unob.cz, telefon: 973 44 36 65 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Zákon č. 129/2000 Sb. o krajích V zákoně o krajích není uvedena ŽÁDNÁ povinnost vzhledem k péči zdraví

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

JEDNOTKY PO. 1.1 Druhy jednotek požární ochrany

JEDNOTKY PO. 1.1 Druhy jednotek požární ochrany JEDNOTKY PO Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami (hasiči), požární technikou (automobily) a věcnými prostředky požární ochrany

Více

Jednotky PO působí buď v organizačním řízení nebo v operačním řízení. Organizačním řízením se rozumí činnost k dosažení stálé

Jednotky PO působí buď v organizačním řízení nebo v operačním řízení. Organizačním řízením se rozumí činnost k dosažení stálé Jednotky PO Jednotky požární ochrany Systém jednotek požární ochrany Jednotky požární ochrany Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými

Více

Jednotky PO. 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany

Jednotky PO. 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany Jednotky PO 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami (hasiči),

Více

TC IZS ARENA 2016 aktivace Traumatologického plánu. Fakultní nemocnice Hradec Králové

TC IZS ARENA 2016 aktivace Traumatologického plánu. Fakultní nemocnice Hradec Králové TC IZS ARENA 2016 aktivace Traumatologického plánu 1 Co předcházelo před spuštěním TC IZS ARENA 2016? - 09:08 hod. výzva ZOS KHK - ostrá aktivace TP FN HK (aktivován I. stupeň) dopravní nehoda osobního

Více

Obecná a specializovaná paliativní péče

Obecná a specializovaná paliativní péče Obecná a specializovaná paliativní péče MUDr. Pavel Svoboda, Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa Mobilní hospic sv. Jana Oblastní charita Rajhrad Brno, 24.10.2018 O čem se to budeme bavit? Koho se

Více

- 1 - ODŮVODNĚNÍ. OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení

- 1 - ODŮVODNĚNÍ. OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení - 1 - ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení 1.1. Název: Návrh vyhlášky o zdravotnické dokumentaci Návrh vyhlášky o zdravotnické

Více

Úvod do problematiky UM a MK a jeho postavení v rámci systému lékařské péče v ČR

Úvod do problematiky UM a MK a jeho postavení v rámci systému lékařské péče v ČR Úvod do problematiky UM a MK a jeho postavení v rámci systému lékařské péče v ČR MUDr. Edita Richterová Definice oboru UM a MK UM je lékařským oborem, který se zabývá poskytováním, organizováním a vědeckým

Více

záměr uložit povinnost poskytovat v rámci univerzální služby dílčí službu:

záměr uložit povinnost poskytovat v rámci univerzální služby dílčí službu: Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný správní orgán podle 108 odst. 1 písm. d) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon

Více

Veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení Středočeského kraje. Jaké mohou být následky jeho vzniku?

Veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení Středočeského kraje. Jaké mohou být následky jeho vzniku? Veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení Středočeského kraje Jaké mohou být následky jeho vzniku? HISTORIE 18. 3. 2009 Středočeský kraj podal první návrh na zápis VNÚZZ do rejstříku veřejných neziskových

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 12. června 2013 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Informovaný souhlas z pohledu pacienta

Informovaný souhlas z pohledu pacienta Informovaný souhlas z pohledu pacienta PSP ČR, 17.11.2012 JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Program Novinky v informovaném souhlasu: Zákon o zdravotních službách

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 27. listopadu 2012 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor

Více

čj. KrÚ 35949/2014 Riziko nerealizace veřejné zakázky:

čj. KrÚ 35949/2014 Riziko nerealizace veřejné zakázky: čj. KrÚ 35949/2014 Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 2 vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné zakázky a odůvodnění veřejné zakázky (dále jen vyhláška )

Více

MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR

MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li dále stanoveno

Více

Koncepce zdravotních služeb v lůžkových zařízeních Libereckého kraje vypořádání připomínek

Koncepce zdravotních služeb v lůžkových zařízeních Libereckého kraje vypořádání připomínek Koncepce zdravotních služeb v lůžkových zařízeních Libereckého kraje vypořádání připomínek Autor připomínky Kapitola, strana, odstavec,.. Znění připomínky Vypořádání připomínky (vyplňuje Liberecký kraj)

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

PROJEKT HEZR 2009 Výsledky 1. kola projektu HEZR

PROJEKT HEZR 2009 Výsledky 1. kola projektu HEZR Výsledky 1. kola projektu HEZR (Projekt hodnocení vládních opatření ovlivňující zdravotnictví) Prvního kola projektu HEZR se zúčastnilo 55 hodnotitelů (ekonomové, analytici, právníci, sociologové, lékaři,

Více

Aktuality z Ministerstva zdravotnictví. Celostátní konference sester domácí péče Brno Mgr. Alena Šmídová

Aktuality z Ministerstva zdravotnictví. Celostátní konference sester domácí péče Brno Mgr. Alena Šmídová Aktuality z Ministerstva zdravotnictví Celostátní konference sester domácí péče Brno 31. 10. -1. 11. 2014 Mgr. Alena Šmídová Obsah Aktuální informace k návrhu nového zákona, který má nahradit zákon č.

Více

Názov zamestnania: zdravotnícky záchranár bez špecializácie

Názov zamestnania: zdravotnícky záchranár bez špecializácie Názov zamestnania: zdravotnícky záchranár bez špecializácie Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy

Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy PSP ČR, listopad 2014 SEMINÁŘ Zákon o kybernetické bezpečnosti a řízení bezpečnosti informačních systémů ve veřejné správě a ve zdravotnictví Václav

Více

Návrh ZÁKON. o zdravotnické záchranné službě ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

Návrh ZÁKON. o zdravotnické záchranné službě ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy Návrh ZÁKON ze dne o zdravotnické záchranné službě Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje podmínky poskytování zdravotnické

Více

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/ Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/ Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/2019 A. Medicínské právo 1. Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně 2. Právní systémy, hierarchie právních

Více

Konference Česká asociace sester AKTUÁLNÍ TÉMATA ČESKÉHO OŠETŘOVATELSTVÍ. Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR

Konference Česká asociace sester AKTUÁLNÍ TÉMATA ČESKÉHO OŠETŘOVATELSTVÍ. Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Konference Česká asociace sester AKTUÁLNÍ TÉMATA ČESKÉHO OŠETŘOVATELSTVÍ Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR České nemocnice 2018 perspektiva 2019 Kritický nedostatek personálu

Více

Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011,

Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011, III Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů Vláda nařizuje podle

Více

Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení Struktura zdravotní péče v České republice. Poskytovanou zdravotní péči můžeme rozdělit podle různých hledisek. Jedním z těchto hledisek

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období. Vládní návrh. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období. Vládní návrh. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období 345 Vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů - 2 - ZÁKON

Více

Rizika reformy zdravotnictví MUDr. Milan Kubek Konference ČLK Milovy 25.-26.4.2008

Rizika reformy zdravotnictví MUDr. Milan Kubek Konference ČLK Milovy 25.-26.4.2008 Rizika reformy zdravotnictví MUDr. Milan Kubek Konference ČLK Milovy 25.-26.4.2008 26.4.2008 ČLK a 2. fáze reformy 24.11.2007 Ministr Julínek na sjezdu ČLK předal věcné záměry 7 zákonů a slíbil, že se

Více

Koncepce paliativní péče v Jihočeském kraji na období do roku 2023 PRACOVNÍ SEMINÁŘ K PALIATIVNÍ PÉČI, JIHLAVA,

Koncepce paliativní péče v Jihočeském kraji na období do roku 2023 PRACOVNÍ SEMINÁŘ K PALIATIVNÍ PÉČI, JIHLAVA, Koncepce paliativní péče v Jihočeském kraji na období do roku 2023 PRACOVNÍ SEMINÁŘ K PALIATIVNÍ PÉČI, JIHLAVA, 12.11.2018 JIHOČESKÝ KRAJ Rozloha 10 058 Km2 Počet obyvatel 640 869 Hustota zalidnění 64

Více

DATOVÁ VĚTA Přenos informací mezi ZZS a UP

DATOVÁ VĚTA Přenos informací mezi ZZS a UP DATOVÁ VĚTA Přenos informací mezi ZZS a UP M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Zákon o zdravotnické záchranné službě 374/2011 Sb.

Více

ZASTUPITELSKÁ FUNKCE KRAJSKÝCH RAD SENIORŮ DLE NASTAVENÝCH KOMPETENCÍ KRAJSKÝCH A MĚSTSKÝCH SAMOSPRÁV

ZASTUPITELSKÁ FUNKCE KRAJSKÝCH RAD SENIORŮ DLE NASTAVENÝCH KOMPETENCÍ KRAJSKÝCH A MĚSTSKÝCH SAMOSPRÁV ZASTUPITELSKÁ FUNKCE KRAJSKÝCH RAD SENIORŮ DLE NASTAVENÝCH KOMPETENCÍ KRAJSKÝCH A MĚSTSKÝCH SAMOSPRÁV Dvoudenní seminář předsedů krajských rad seniorů a krajských kontrolních a revizních komisí (Praha

Více

Zajištěné transporty - s lékařem, nebo bez? dr. Ondřej Franěk, ZZS HMP Korunní 98, Praha 10 ředitel MUDr. Zdeněk Schwarz

Zajištěné transporty - s lékařem, nebo bez? dr. Ondřej Franěk, ZZS HMP Korunní 98, Praha 10 ředitel MUDr. Zdeněk Schwarz Zajištěné transporty - s lékařem, nebo bez? dr. Ondřej Franěk, ZZS HMP Korunní 98, Praha 10 ředitel MUDr. Zdeněk Schwarz Legislativní vsuvka Zákon 374/2011 Sb. O zdravotnické záchranné službě 2 ZZS poskytuje

Více

- Kontaktní místo - opravdu šok pro nemocnici? -

- Kontaktní místo - opravdu šok pro nemocnici? - - Kontaktní místo - opravdu šok pro nemocnici? - Miloslav Beneš Fakultní nemocnice Plzeň, Dr. E. Beneše 13, Plzeň 305 99 benesm@fnplzen.cz ABSTRAKT Příspěvek otevírá některé aspekty praktického naplnění

Více

Jak dál s pražským zdravotnictvím?

Jak dál s pražským zdravotnictvím? Jak dál s pražským zdravotnictvím? Ing. Zeno Veselík, MBA 18. 4. 2012 Jakou roli by mělo hrát v pražském zdravotnictví hlavní město Praha? Jakou roli by mělo hrát v pražském zdravotnictví hlavní město

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí Praha 2 Nové Město. Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ

Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí Praha 2 Nové Město. Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí 4 128 01 Praha 2 Nové Město Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ Připomínky České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP k návrhu

Více

Odůvodnění. I. Obecná část

Odůvodnění. I. Obecná část Odůvodnění IV. I. Obecná část A. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Návrh na změnu nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve

Více

Krizová připravenost zdravotnických zařízení. poskytovatelů lůžkové péče a poskytovatele ZZS

Krizová připravenost zdravotnických zařízení. poskytovatelů lůžkové péče a poskytovatele ZZS Krizová připravenost zdravotnických zařízení 1 poskytovatelů lůžkové péče a poskytovatele ZZS S R O V N Á V A C Í S T U D I E J U Z S F V Č E S K Ý C H B U D Ě J O V I C Í C H V L E T E C H 2 0 1 1, 2

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. I. Obecná část

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. I. Obecná část DŮVODOVÁ ZPRÁVA I. Obecná část A. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

STRATEGIE NEMOCNIC V MĚNÍCÍM SE PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ

STRATEGIE NEMOCNIC V MĚNÍCÍM SE PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ STRATEGIE NEMOCNIC V MĚNÍCÍM SE PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Pavel Hroboň, Ministerstvo zdravotnictví ČR Praha, 8. 3. 2007 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Očekávané změny ve vnějším prostředí: Změny ve stanovení

Více

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth Ing. Vladimír Petrů, CSc ředitel odboru informačního systému Ing. Zdeněk Hanáček vedoucí oddělení rozvoje IS 1 Obsah 1. O Zdravotní pojišťovně ministerstva

Více

Medicína katastrof Brno 2014

Medicína katastrof Brno 2014 www.fnplzen.cz Medicína katastrof Brno 2014 6. února 2014 IX. Mezinárodní kongres Kontaktní místo ve zdravotnickém zařízení akutní lůžkové péče Co nám zákon přinesl, aneb opravdu šok pro nemocnici? Ing.

Více

ZÁKON O ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH

ZÁKON O ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH Zákon č. 372/2011 Sb. ZÁKON O ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH technická novela Petr Šustek 34 / 3 ČÁST ČTVRTÁ POSTAVENÍ PACIENTA A JINÝCH OSOB V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM ZDR. SLUŽEB Poskytování zdravotních služeb

Více

Úhradová vyhláška pro rok 2018

Úhradová vyhláška pro rok 2018 Úhradová vyhláška pro rok 2018 MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR Priority úhradové vyhlášky 2018 Vládní priority Růst platů a mezd v nemocnicích Příplatek na směnnost

Více

Konference INMED. Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje. Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana

Konference INMED. Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje. Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana Konference INMED Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana Pardubického kraje AKTUÁLNÍ STAV, DŮVODY PLÁN Kritická ekonomická situace nemocnic akutní

Více

Problematika personálních normativů lékařských povolání v lůžkových zdravotnických zařízení. Roman Michálek

Problematika personálních normativů lékařských povolání v lůžkových zdravotnických zařízení. Roman Michálek Problematika personálních normativů lékařských povolání v lůžkových zdravotnických zařízení Roman Michálek Úvod Řízení lidských zdrojů Personální audit Jindřichův Hradec 19092014 2 Specifika lékařské profese

Více

Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018

Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018 Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018 Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví Priority úhradové vyhlášky 2018 Vládní priority Růst platů a

Více

Ing. Jan Mlčák, MBA. Nemocnice Pelhřimov p.o.

Ing. Jan Mlčák, MBA. Nemocnice Pelhřimov p.o. Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov p.o. Motto Pacient je ten, kdo posuzuje kvalitu naší péče a služeb. Chceme být zdravotnické zařízení, které je pacienty žádané a uspokojuje jejich potřeby a očekávání.

Více

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Problémové okruhy Přístup k léčbě Zákon o zdravotních službách,

Více

Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR

Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula 12.10.2015 Právní postavení českého lékaře 1. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

ZDRAVOTNÍ SLUŽBY. Praha, 30.6.2008

ZDRAVOTNÍ SLUŽBY. Praha, 30.6.2008 ZDRAVOTNÍ SLUŽBY Praha, 30.6.2008 ZÁKON O ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH Terminologie Definice q Zdravotní péče odborná zdravotní péče zdravotní služby q q Ošetřující zdravotnický pracovník léčebný plán pacient

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-74990-1/PO-PVP-2013 Kódové označení: TSŘ-Z Praha 17. června 2013 Počet listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba, v.

Více

Výbor pro bezpečnost pacientů. České lékařské komory

Výbor pro bezpečnost pacientů. České lékařské komory Výbor pro bezpečnost pacientů České lékařské komory 13. 4. 2010 Akční plán kvality a bezpečnos9 zdravotní péče na období 2010 2012 Zákon o zdravotních službách č. 372/2011 Sb. 47, odst. 3, písm. b) Poskytovatel

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ. Čl. I. Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ. Čl. I. Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament

Více

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb.

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. 239/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

MPSV poř. č. 2. Název legislativního úkolu II.

MPSV poř. č. 2. Název legislativního úkolu II. MPSV poř. č. 2 I. Název legislativního úkolu návrh zákona o dlouhodobé zdravotně sociální péči Předkladatel Spolupřed- kladatel 1 Stanovený termín předložení vládě Předpokládaný termín nabytí účinnosti

Více

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

SROVNÁNÍ NÁVRHŮ NOVELY ÚSTAVY K NKÚ Příloha ke stanovisku Rekonstrukce státu k projednávání novely Ústavy Josef Karlický, Petr Bouda, 25. 4.

SROVNÁNÍ NÁVRHŮ NOVELY ÚSTAVY K NKÚ Příloha ke stanovisku Rekonstrukce státu k projednávání novely Ústavy Josef Karlický, Petr Bouda, 25. 4. SROVNÁNÍ NÁVRHŮ NOVELY ÚSTAVY K NKÚ Příloha ke stanovisku Rekonstrukce státu k projednávání novely Ústavy Josef Karlický, Petr Bouda, 25. 4. 2014 Návrhy, které budou projednány ve druhém čtení dne 29.

Více

Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví.

Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví. Zpráva o postupu prací na Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví. III.ročník konference Medicína katastrof Hradec Králové 14.-15.11.2006 MUDr. Dana Hlaváčková Fáze 1 Definice cílového stavu krizové

Více

Co čeká lékaře a pacienty v roce 2006

Co čeká lékaře a pacienty v roce 2006 Co čeká lékaře a pacienty v roce 2006 Reforma zdravotnictví-forum.cz Pardubice, 18.4. 2006 OBSAH Dopady vyhlášek Ministerstva zdravotnictví ČR pro 1. pololetí 2006 Důsledky novel zdravotnických zákonů

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV- 84484-1/PO-PVP-2013 Kódové označení: TSŘ-P Praha 25. července 2013 Počet listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba

Více

Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD

Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD 1. Zvýšení minimální mzdy o 700 korun na 9 200 Kč 15. 9. 2014 vláda schválila návrh nařízení vlády předložený ministryní práce a sociálních

Více

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

Zdravotnická záchranná služba ČR a IZS 25 nebo 140 let společné cesty? Pyromeeting, Brno MUDr. Marek Slabý, MBA prezident AZZS ČR

Zdravotnická záchranná služba ČR a IZS 25 nebo 140 let společné cesty? Pyromeeting, Brno MUDr. Marek Slabý, MBA prezident AZZS ČR Zdravotnická záchranná služba ČR a IZS 25 nebo 140 let společné cesty? Pyromeeting, Brno 1.6.2017 MUDr. Marek Slabý, MBA prezident AZZS ČR 1789 Tabelární veytah alfabetní knížky kapsecý nejhlavnějších

Více

Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém

Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém Krizové řízení Integrovaný záchranný systém Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo

Více

Dokumentace JSDHO. Vybrané informace k zajišťování požární ochrany na území obce

Dokumentace JSDHO. Vybrané informace k zajišťování požární ochrany na území obce Dokumentace JSDHO Vybrané informace k zajišťování požární ochrany na území obce Zabezpečování požární ochrany na území obce je svěřeno do pravomocí obcí. Připravenost k zásahu je z organizačního, materiálního

Více

Zdravotnická záchranná služba 2015

Zdravotnická záchranná služba 2015 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 6. 9. 2016 4 Zdravotnická záchranná služba 2015 Souhrn V roce 2015 zdravotnická záchranná služba v ČR řešila na základě

Více

Školení pořadatelů a činovníků rally 22. 2. 2014, Zlín

Školení pořadatelů a činovníků rally 22. 2. 2014, Zlín Školení pořadatelů a činovníků rally 22. 2. 2014, Zlín Bezpečnost na rally z pohledu lékaře MUDr Milan Procházka JEDINÁ BEZPEČNÁ RALLY JE TA, KTERÁ NEODSTARTUJE Prvky bezpečnosti Volba rychlostních zkoušek

Více

Vedoucí lékař týmu. chirurg

Vedoucí lékař týmu. chirurg Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové David Tuček, Jaromír Kočí OUM FN Hradec Králové Fakultní nemocnice Hradec Králové Z hlediska uspořádání pavilónový typ nemocnice Původně každá

Více

Právní aktuality v medicíně. JUDr. Jan Mach advokát ředitel právní kanceláře ČLK

Právní aktuality v medicíně. JUDr. Jan Mach advokát ředitel právní kanceláře ČLK Právní aktuality v medicíně JUDr. Jan Mach advokát ředitel právní kanceláře ČLK Některé aktuality Nová definice lege artis potvrzená nálezem ÚS Nálezy ÚS k přeregistraci a k limitům úhrad ZP Znalecké hodnocení

Více

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností kpt. Ing. Jan Pecl MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR 3/2011 1 Některé

Více

MUDr. Marek Slabý, předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky

MUDr. Marek Slabý, předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky Meissen 23.11.2012 MUDr. Marek Slabý, předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky Úvod Trvalý nárůst mobility obyvatel v rámci Evropské unie přináší i významně vyšší pohyb obyvatel

Více

Odůvodnění nadlimitní veřejné zakázky evidenční číslo , interní číslo č. VZNL/01/2015

Odůvodnění nadlimitní veřejné zakázky evidenční číslo , interní číslo č. VZNL/01/2015 Odůvodnění nadlimitní veřejné zakázky evidenční číslo 508326, interní číslo č. VZNL/01/2015 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění, vyhláška č. 232/2012 Sb. o podrobnostech

Více

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Kudy vede cesta z pasti ven 28.5.2014 MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Lékaři i zdravotnictví v pasti Komplikovaný až nepřátelský systém specializačního vzdělávání označují mladí lékaři vedle špatného

Více

POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015

POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015 POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015 Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje Příspěvková

Více

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY Tato legislativní pravidla jsou zjednodušenou verzí legislativních pravidel vlády, určená výhradně pro účely simulovaného zasedání vlády. V případě, že

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne: 13. 12. 2012

Ročník: 1. Zpracováno dne: 13. 12. 2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_04 Název materiálu: Integrovaný záchranný systém Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: V posledním desetiletí je stále častější vznik mimořádných

Více

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Přírodní katastrofy zemětřesení hurikány tsunami povodně

Více

OBNOVME KVALITU V NEMOCNICI MOST

OBNOVME KVALITU V NEMOCNICI MOST OBNOVME KVALITU V NEMOCNICI MOST Nemocnici v Mostě musí řídit město t o j e j e d i n á š a n c e n a z m ě n u Volební program Sdružení Mostečané Mostu 2014 říká: Budeme usilovat o získání nemocnice

Více