Cestování Evropou v zimě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cestování Evropou v zimě"

Transkript

1 Cestování Evropou v zimě Francie Použití zimních pneumatik M + S je doporučeno na komunikacích pokrytých ledem nebo sněhem. Minimální hloubka jejich dezénu je 3,5 mm. V horských oblastech se objevuje značka s nápisem Pneus neige pneumatiky na sníh, kde je jejich použití nutné. Pneumatiky s hroty Použití pneumatik s hroty je umožněno od soboty předcházející 1. listopadu do poslední neděle v březnu pro vozidla o celkové povolené hmotnosti nepřesahující kg a vozidla určená ke komerční přepravě cestujících, a to v rámci celé francouzské silniční sítě; ovšem za podmínky, že rychlost vozidel je menší než 90 km/h. Pokud to povětrnostní podmínky vyžadují, mohou příslušné orgány dobu použití prodloužit. Vozidla registrovaná ve Francii musí být vzadu na levé spodní straně karoserie označena symbolem pro omezení rychlosti kruh s číslem "90". Řidiči vozidel registrovaných v zahraničí, nejsou striktně povinni používat toto označení na svém vozidle, musejí však dodržovat rychlost předepsanou pro vozidla vybavená pneumatikami s hroty. Sněhové řetězy Sněhovými řetězy musí být vybavena vozidla používající komunikace pokryté sněhem v místech, kde je použita příslušná dopravní značka. Za nedodržení tohoto nařízení hrozí pokuty. Vozidla s řetězy nesmí překročit rychlost 50 km/h. Během období tání je na vybraných komunikacích dočasně umístěno speciální dopravní značení známé jako "bariéry tání", pro řízení provozu. Např. pro zabránění poškození povrchu vozovky nákladními vozidly. Povinný je výstražný trojúhelník. Hasicí přístroj ani lékárnička nejsou pro osobní vozidlo povinné. Celodenní svícení je doporučené. Reflexní vesta je povinná a má být v dosahu řidiče. Použití mobilních telefonů při řízení je zakázáno. Při porušení tohoto nařízení může být řidiči uložena pokuta ve výši až 135 euro a 3 trestné body. Přístroje s obrazovkou, jako jsou přístroje pro hraní videoher či televize, nesmí být při řízení umístěny v zorném poli řidiče.

2 GPS a ostatní satelitní a navigační systémy jsou povoleny. Ve Francii je na většině dálnic a některých rychlostních silnicích vybíráno mýtné na mýtných branách. Poplatek je vybírán dle ujetého úseku a kategorie vozidla či přívěsu přímo v mýtných branách. Mýtné je vybíráno nejen od řidičů automobilů, autobusů a nákladních vozů, ale i motocyklů. Kromě mýtného za průjezd dálničních úseků je vybírán poplatek za přejezd některých mostů a tunelů. Itálie V Itálii není celoplošně zavedeno používání zimních pneumatik. Jednotlivé provincie mohou zavést vlastní právní předpisy, které určují povinnost použití zimních pneumatik a sněhových řetězů. V některých regionech Itálie se jezdí se zimním vybavením již od poloviny října. Dá se říci, že použití zimních pneumatik je v Itálii povinné mezi 15. říjnem a 15. dubnem, ale také i jindy, pokud je to dáno podmínkami. Použití zimní výbavy upravují v Itálii speciální dopravní značky. Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Vozidla do 3,5 tuny vybavená pneumatikami s hroty nesmí přesáhnout rychlost 120 km/h na dálnici a 90 km/h na ostatních komunikacích. Vozidla musí být vybavena zástěrkami za zadními koly (tyto zástěrky jsou povinné pro vozidla registrovaná v Itálii a jsou doporučené pro vozidla registrovaná v zahraničí). Pneumatikami s hroty musí být vybavena všechna kola (včetně kol přívěsů, pokud jsou taženy za vozidlem). V oblasti Val d'aosta, musí být vozidla vybavena zimními pneumatikami, nebo musí mít na palubě sněhové řetězy v celém zimním období, od 15. října do 15. dubna. V jiných oblastech, je tato povinnost označena dopravními značkami a platí od 1. listopadu do 15. dubna. Vozidla vybavená řetězy nesmí překročit rychlost 50 km/h. Je nutné mít výstražný trojúhelník. Je povinností nosit reflexní vestu vždy při vystoupení z vozu mimo obec. Svícení je povinné v tunelu a na dálnicích. Zadní světla do mlhy se mohou používat pouze při viditelnosti nižší než 50 m. Mopedy a motocykly musejí svítit vždy. Lékárnička a hasicí přístroj nejsou povinné. Při řízení mohou být použity pouze mobilní

3 telefony s hands-free. Radarové detektory jsou v Itálii zakázány. POI funkci systému automobilových navigací je možné použít k označení polohy pevných radarů. Lyžaři Zákon vyžaduje, aby lyžaři a snowboardisté sjíždějící svahy mimo vyznačené tratě měli u sebe zařízení pro sledování (lavinový vyhledávač). Nošení přilby je povinné pro děti do 14 let věku. Předpokládá se, že v blízké budoucnosti bude na některých svazích zakázán snowboarding. Doporučuje se, aby se před cestou turisté informovali o počasí a lavinovém nebezpečí, stejně jako o místních lyžařských zákonech a předpisech. V Itálii řidiči platí za využívání rychlostních komunikací dálniční poplatky. jsou vybírány v mýtných branách. Kromě mýtného, které je určeno nejen pro řidiče motorek a osobních vozů, ale i pro řidiče vozů nad 3,5 t, mohou být vybírány poplatky za průjezd některých tunelů. Ty leží především na hraničních přechodech mezi Francií a Itálií. Horský průsmyk Stelvio Na komunikaci mezi městem Gomagio a průsmykem je zavedeno mýtné. Řidiči automobilů a motocyklů si musí zakoupit dálniční známku "Green Pass". Jízdní kola a elektrické automobily jsou osvobozeny. Německo V Německu musejí být vozidla vybavena v souladu s klimatickými podmínkami. To znamená, že v zimě musí být vybaveno vzhledem ke stavu vozovky vhodnými pneumatikami a nemrznoucí kapalinou pro čištění čelního skla. Předpisy vyžadují použití zimních (popř. celoročních) pneumatik na všech nápravách u osobních aut po celé zimní období. Zimní pneumatiky mají být označeny M + S nebo symbolem sněhové vločky. Motorista řídící vůz, který není přizpůsoben zimním podmínkám silničního provozu (pokud takové nastanou), může být pokutován až do výše 40 euro. Pokud vozidlo není vybaveno pro zimní provoz a způsobí překážku v provozu, může řidič dostat pokutu 80 euro a současně mu mohou být uděleny trestné body. Toto nařízení se vztahuje i na vozidla registrovaná v zahraničí.

4 Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Používání pneumatik s hroty není povoleno. Použití sněhových řetězů je povoleno, a pro vozidla s nimi je v Německu maximální povolená rychlost 50 km/h. V horských oblastech, za zimních povětrnostních podmínek, je požadavek na použití sněhových řetězů uveden dopravním značením. Poplatky V Německu je značně rozšířená dálniční síť a prozatím zde není nutné platit dálniční poplatky pro osobní automobily. Výběr poplatků probíhá pouze u vozů nad 12 t, a to v podobě elektronického mýtného. Ale i v Německu sby se měly poplatky za užívání dálnic a silnic pro motorová vozidla objevit. Dálnice a silnice pro motorová vozidla (označené obdélníkovým značením se symbolem vozidla v bílém) může být používána pouze vozidly, která mohou překročit rychlost 60 km/hod. Pozor na emisní zóny V řadě německých měst byly zavedeny tzv. nízkoemisní zóny. Do nich je zakázán vjezd starším vozům a každé vozidlo, které chce do takovéhoto prostoru vjet, musí mít emisní plaketu, která je umístěna na přední sklo jako dálniční známka. Bez plakety hrozí řidiči při vjezdu do zóny pokuta. Plaketu můžete získat na našich stanicích technické kontroly po předložení velkého technického průkazu zhruba za 300 Kč. Výstražný trojúhelník je povinný pro vozy registrované v Německu. Povinná je lékárnička. V zimním období musí vybavení vozu odpovídat povětrnostním podmínkám. V označených úsecích musí být použity sněhové řetězy; platí to i pro vozy s pohonem všech kol. Motocykly a mopedy musejí mít rozsvícená světla i ve dne. Platí povinnost rozsvícení světel v tunelu. Lyžařská sezona Lyžařská sezona trvá od listopadu do dubna. Střediska jsou hlavně na jihu země - Bavorsko, pohoří Harz, Černý les a Bavorský Les. V Německu je také populární lední hokej a bruslení. V některých oblastech jsou stezky pro pěší označeny sněžnými ukazateli.

5 Rakousko V Rakousku musíte mít v případě jízdy po zasněžené silnici zimní pneumatiky (nebo celoroční pneumatiky s označením M+S) v zimním období od 1. listopadu do 15. dubna. Pokud je silnice pokryta sněhem, rozbředlým sněhem nebo ledem, tak je tato povinnost i mimo zákonem vymezené zimní období. Pneumatiky musejí mít minimální hloubku drážek běhounu 4 mm. Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Je povoleno použití sněhových řetězů. Maximální doporučená rychlost je obvykle 50 km/h. U vozidel s letními pneumatikami je v případě špatné sjízdnosti vozovky úřady vyžadováno, aby byla vozidla vybavena na hnacích kolech sněhovými řetězy. Pneumatiky s hroty mohou být použity pouze na vozidlech s radiálním vzorkem pneumatik, o maximální celkové povolené hmotnosti nepřesahující kg s maximální hmotností na nápravu nejvýše kg. Musejí být namontovány na všech kolech. Je-li tažné vozidlo vybaveno pneumatikami s hroty, pak musí být pneumatikami s hroty na všech kolech vybaven i tažený přívěs. Pneumatiky s hroty mohou být použity pouze od 1. října do 31. května, zvláštními místními předpisy je však možné tuto lhůtu prodloužit. Vozidla vybavená pneumatikami s hroty jsou předmětem zvláštních omezení rychlosti (80 km/h mimo zastavěné oblasti, 100 km/h na dálnicích) a musí mít na zadní části označení pro pneumatiky s hroty. Tento štítek je k dispozici u ÖAMTC, na čerpacích stanicích apod. Povinný je výstražný trojúhelník a lékárnička. Mlhovky jsou povoleny pouze za špatné viditelnosti při mlze, dešti nebo padajícím sněhu. Reflexní vesty je nutné použít vždy při vystoupení z vozidla mimo obec. Použití mobilních telefonů během jízdy je zakázáno (s výjimkou "hands-free"). Informace pro lyžaře Vzhledem k lavinovému nebezpečí v některých oblastech, zvláště na jaře, by se lyžaři měli informovat na aktuální sněhové podmínky v místních turistických kancelářích a v profesionálních lyžařských střediscích. Všechny bezpečnostní pokyny by měly být pečlivě dodržovány, lyžování mimo sjezdovky je velmi nebezpečné. V některých oblastech Rakouska jsou povinné přilby pro lyžaře.

6 V Rakousku je nutné pořídit pro průjezd dálnicemi a některými rychlostními silnicemi pro motocykly i automobily do 3,5 t platnou dálniční známku. Dálniční známka je k dispozici ve třech různých délkách platnosti - 10 dní, měsíc a rok. Roční dálniční nálepka je platná 14 měsíců s počátkem platnosti od 1. prosince předcházejícího roku. Pro vozidla nad 3,5 t je nutné opatřit si mýtné zařízení s názvem Go-Box. Z povinnosti mít dálniční známku je vyňato šest speciálních zpoplatněných úseků: A9 Bosruck tunel / Gleinalm tunel A10 Tauern tunel A11 Karawanken tunel S16 Arlberg tunel A13 dálnice Brenner Na příslušných místech pro výběr mýtného zde musí být zaplaceno mýtné. V Rakousku také existuje mnoho zpoplatněných komunikací a tunelů v horách: tunel Arlberg dálnice Brenner silnice Felbertauern silnice Gerlos vysokohorská komunikace Grossglockner tunel Karawanken dálnice Pyhrn dálnice Tauern vysokohorská komunikace Timmelsjoch vysokohorská komunikace Silvretta Některé tyto úseky ale bývají v zimě uzavřené.

7 Slovensko Zimní pneumatiky (typ M + S) jsou povinné pro osobní vozidla (do 3,5 t), pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu nebo ledu. Pro nákladní automobily (nad 3,5 t) jsou zimní pneumatiky povinné v období od 15. listopadu do 31. března nezávisle na stavu vozovky. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je 3 mm. Pneumatiky s hroty Použití pneumatik s hroty je na Slovensku zakázáno. Tento zákaz se vztahuje i na zahraniční motoristy. Sněhové řetězy Sněhové řetězy mohou být použity pouze v případě, že se na vozovce nachází dostatek sněhu a vozovka je tak chráněna před případným poškozením řetězy. Při použití musí být řetězy namontovány na hnacích kolech. V zimním období musí rovněž řidiči před zahájením jízdy dostatečně očistit své vozidlo od sněhu a ledu, vzhledem k možnému hrozícímu nebezpečí pro vozidla jedoucí za nimi. Výstražný trojúhelník je povinný, stejně jako lékárnička. Reflexní vesta je povinná mimo obec při opuštění vozidla. Zařízení GPS nesmí být umístěno ve středu předního skla vozidla. Současně nesmí řidiči bránit ve výhledu. Při řízení vozidla je zakázáno používat mobilní telefony, s výjimkou hands-free. Za porušení tohoto nařízení hrozí pokuta až do výše 60 euro. Užívání slovenských dálnice je zpoplatněno. Při průjezdu dálnic a některých rychlostních silnic s automobilem do 3,5 t je nutné mít platnou dálniční známku. Známky jsou k dispozici ve třech různých délkách platnosti, a to 10 dní, 1 měsíc a rok. V případě, že je automobil kategorie M1, N1, M1G či N1G opatřen přívěsem kategorie O1 a O2, je třeba pro přívěs zakoupit další dálniční nálepku určenou pro přípojné vozidlo. Pro vozy nad 3,5 t je průjezd dálničních úseků zpoplatněn pomocí mýtného systému, výše poplatku se odvíjí od kategorie vozidla a ujetých kilometrů.

8 Slovinsko Ve Slovinsku platí, že v období od 15. listopadu do 15. března a, mimo tyto dny, během zimních klimatických podmínek (např. při sněžením, náledí, atd.) musejí být osobní automobily a vozidla do 3,5 t vybavena zimními pneumatikami nebo sněhovými řetězy. Zimní pneumatiky (M + S) musejí být na všech čtyřech kolech, nebo vůz musí mít letní pneumatiky na všech čtyřech kolech a sněhové řetězy v kufru. Minimální hloubka dezénu pro oba typy pneumatik je 3 mm. Použití pneumatik s hroty je zakázané pro všechna vozidla na všech komunikacích. Pokud jsou použity řetězy, nesmí vozidla překročit rychlost 50 km/h. Výstražný trojúhelník je povinný. Pokud je vozidlo taženo, jeden trojúhelník musí být viditelně umístěn vzadu ve vozidle taženém a druhý v přední části vozidla tažného. Vozidlo s přívěsem musí mít dva trojúhelníky. Vozidlo musí být vybaveno sadou náhradních žárovek a pojistek. Povinná je i lékárnička. Hasicí přístroj je povinný pouze pro řidiče autobusů a nákladních vozidel. Použití mobilních telefonů je zakázáno během jízdy s výjimkou použití hands-free. Ve Slovinsku je nutné mít pro průjezd dálničních úseků a rychlostních komunikací u vozidel do 3,5 t (včetně motocyklů) platnou dálniční známku. Ty se prodávají ve třech různých délkách platnosti: týdenní, měsíční a roční. Roční známka je platná od 1. prosince do 31. ledna následujícího roku. Týdenní známka platí opravdu jen 7 po sobě jdoucích dní od vyznačeného dne. V případě delšího pobytu je potřeba koupit již měsíční známku. Tento problém s nevyhovující délkou platnosti těchto známek řeší řada motoristů objetím placených úseků. Jezdit po zpoplatněné silnici bez známky se nemusí vyplatit. V tom případě je zde totiž stanovena pokuta 300 až 800 euro. Kromě platby za dálniční známku je také nutno zaplatit v případě jízdy skrz Karavanke tunel, který leží na hranici mezi Rakouskem a Slovinskem. Cena za průjezd začíná na 6,50 euro pro vozidla do 3,5 t. Poplatek je vybírán při průjezdu jak při cestě z Rakouska tak i ze Slovinska. Švýcarsko Ve Švýcarsku není předepsána povinnost použití zimních pneumatik. Sázejí zde především na zodpovědnost řidičů. V případě, že někdo způsobí nehodu v zimním období a má na voze

9 letní pneumatiky, bude se muset pravděpodobně podělit o náhradu škody s pojišťovnou. Stejně tak, pokud nebude mít vůz zimní výbavu a bude bránit plynulému provozu, vystavuje se jeho řidič možnosti pokutování. Sněhové řetězy Sněhové řetězy jsou povinné v oblastech, kde je tato povinnost uvedena příslušným dopravním značením. Musí být namontovány na nejméně dvou hnacích kolech. Pneumatiky s hroty Pneumatiky s hroty mohou být namontovány na motorových vozidlech; u těch registrovaných ve Švýcarsku, s celkovou hmotností nepřesahující kg a na přívěsech připojených k těmto vozidlům. V případě jejich montáže musí být pneumatiky s hroty namontovány na všech kolech vozidla. Délka hrotů v pneumatikách nesmí přesáhnout 1,5 mm. Pneumatiky s hroty mohou být použity pouze v období od 1. listopadu do 30. dubna. Pokud to ovšem jízdní či povětrnostní podmínky vyžadují, mohou kantony povolit využití pneumatik s hroty před nebo po tomto období na některých úsecích komunikací nebo v rámci omezené oblasti, a to zejména v horských oblastech. Všechna vozidla vybavená pneumatikami s hroty, nehledě na to, zda jsou registrovaná ve Švýcarsku, nebo v jiné zemi, jsou předmětem omezení rychlosti na 80 km/h, pokud se na ně nevztahuje nižší rychlostní limit. Disk označující maximální povolenou rychlost by měl být umístěn na zádní části vozidla vybaveného pneumatikami s hroty. Disk musí být následně odstraněn nebo skryt, pokud již vozidlo pneumatiky s hroty nepoužívá. Vozidla, registrovaná v zahraničí mohou být vybavena pneumatikami s hroty pro cestování ve Švýcarsku v souladu s předpisy platnými v zemi jejich registrace. Proto mohou mít vozidla, registrovaná v zahraničí, namontovány pneumatiky s hroty pouze na dvou kolech, je-li to povoleno předpisy v zemi registrace vozidla, byť vozidla registrovaná ve Švýcarsku musí mít pneumatiky s hroty namontovány na všech kolech. Veškerá vozidla, která jsou opatřena pneumatikami s hroty, jsou vyloučena z provozu na dálnicích a rychlostních komunikacích, s výjimkou A13 mezi Thusis a Mesocco (tunel San Bernardino) a A2 mezi Göschenen a Airolo (tunel St. Gotthard). Povinný je výstražný trojúhelník, musí být umístěn v dosahu řidiče, tedy ne v kufru vozidla. Svícení i během dne je doporučeno. Na neosvětlených veřejných místech musí být zapnuta obrysová světla a koncová světla. Hasicí přístroj a lékárnička nejsou povinné. Je zakázáno používat nebo i jen přepravovat radarové detektory. POI funkce navigačních systémů vozidel musí být deaktivována. Při jízdě mohou být použity pouze "hands-free" zařízení u mobilních telefonů. Nedoporučuje se však ani jejich používání, vzhledem ke snižování pozornosti řidiče. Řidiči může být za použití mobilu při jízdě uložena pokuta 100 CHF.

10 Jízda v horách Řidiči jedoucí horskými průsmyky, stejně jako řidiči jedoucí po velmi strmých komunikacích a komunikacích s velkým množstvím zatáček, musejí udržovat mírnou rychlost. Řidiči nesmí jet rychlostí, která by jim v případě nutnosti bránila v zastavení na bezpečnou vzdálenost; v případech kdy je obtížné vzájemné minutí protijedoucích vozidel musí dát vozidlo jedoucí směrem dolů přednost protijedoucímu vozidlu. Řidičům je doporučeno jet takovou rychlostí, aby předešli nadměrnému používání brzd, např. jízdou s kopce dolů s vypnutým motorem, popřípadě na neutrál, tj. bez zařazeného převodu. Současně je vhodné, aby použili při jízdě na horské silnici totožný převodový stupeň, a to jak pro jízdu do kopce, tak i pro jízdu dolů z kopce. Na některých horských silnicích je v určených hodinách povolen pouze jednosměrný provoz. Informace týkající se časových období, během kterých je umožněn na těchto komunikacích provoz v obou směrech, jsou uvedeny na každém konci daných komunikací. Modrý obdélník se žlutým rohem (symbol pošty) označuje horské poštovní komunikace. Na těchto komunikacích mají vozidla patřící poštovní službě přednost před ostatním provozem. Řidič vozidla, který se setká s poštovním vozidlem, je povinen v každém místě, kde je obtížné nebo nebezpečné vzájemné minutí, nebo předjíždění, na žádost řidiče poštovního vozidla, zastavit, případně popojet dopředu nebo couvat, pro umožnění bezpečného minutí vozidel. Vozidla s pohonem všech čtyř kol nesmějí být užívána mimo komunikace, pokud jejich řidiči nezískali povolení z příslušného obecního úřadu. Lyžování a zimní sporty Zimní sporty se dají provozovat od prosince do konce dubna ve všech hlavních střediscích. Únor a březen jsou měsíce s nejdelší denní dobou a dobrými podmínkami pro lyžování. V několika střediscích je také možné letní lyžování. Ve Švýcarsku je třeba při průjezdu dálničních a některých silničních úseků opatřit motorová vozidla a přívěsy až do celkové hmotnosti 3,5 t platnou dálniční známkou. Vzhledem k relativně husté silniční síti zpoplatněných úseků se ve Švýcarsku bez dálniční známky pravděpodobně neobejdete. Dálniční nálepka je pro řidiče k dispozici pouze s roční, respektive 14 měsíční platností (od do ). Za vozidla nad 3,5 tuny je potřeba zaplatit místo dálniční známky speciální poplatek. Řidiči, který pojede po dálnici nebo rychlostní komunikaci bez dálniční nálepky je udělena pokuta a navíc si bude muset nálepku zakoupit za uvedenou cenu 40 CHF. Kromě poplatků za průjezd dálniční sítě je ve Švýcarsku zpoplatněn průjezd dvou tunelů vedoucích do Itálie a tunelu mezi městy Kandersteg a Goppenstein s vlakovou přepravou vozidel. Jedná se o tunely Great Saint Bernard, Munt la Schera vedoucí do Livigna a Lötschberg mezi městy Kandersteg a Goppenstein. tunelů Great Saint Bernard a Munt la Schera.

11 Důležité upozornění: Výše uvedené údaje, včetně cen jsou uvedeny pouze pro informaci a mohou se měnit. V případě rozporu s právními předpisy a pravidly silničního provozu v jednotlivých zemích, použijí se tyto předpisy. BESIP, ani Ministerstvo dopravy ČR, ani jakákoli osoba jednající jménem těchto organizací neodpovídají za možné následky, které mohou vzniknout z následujících údajů. Zdroj: Více rad a informací najdete na

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ MZA č. 55/2006 technické informace ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Ve všech evropských státech je hloubka vzorku pneumatik u osobních automobilů předepsána na 1,6 mm, v některých

Více

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují.

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují. MOLDÁVIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Všechna vozidla musí být předjížděna výhradně po levé straně vozovky,

Více

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lotyšsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968. Většina lotyšských komunikací

Více

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s ustanoveními Úmluvy o silničním provozu z roku 1968. Přednosti Předpisy

Více

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968). MAKEDONIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Makedonii se jezdí na pravé straně vozovky. Předjíždění a míjení Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou

Více

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2014/2015

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2014/2015 Albánie pneumatiky ve vozidle. Použití podle dopravních značek a podmínek. Rakousko Zimní pneumatiky jsou povinné od 1. listopadu do 15. dubna. Riziko zákazu jízdy a vysoké pokuty, pokud nedodržujete předpisy

Více

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Řidiči předjíždí nalevo, nebo napravo, pokud vozidlo odbočuje vlevo.

Více

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. BULHARSKO Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou podle ustanovení úmluv o silničním provozu. Stojící tramvaj

Více

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968.

Více

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předjíždět lze po levé straně. Ve velkých městech je zakázáno odbočit vlevo, vyjma světelných křižovatek.

Více

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Řecku se jezdí vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Provoz by měl být předjížděn z levé strany. Předjíždění je zakázáno v situaci

Více

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu 1968. Přednosti

Více

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968.

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968. ESTONSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Estonsku se jezdí na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrolujeme celou jízdní soupravu, nyní se zaměříme na vlečné vozidlo, tedy automobil: 1. Kontrola motorového prostoru: AUTO vlečné vozidlo - kontrola

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje:

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: A) STAV PROVOZNÍCH KAPALIN: 1) Motorový olej - kontrola hladiny motorového

Více

VÝSTRAŽNÉ ZNAČKY 2 PŘÍKAZOVÉ ZNAČKY 3 INFORMATIVNÍ ZNAČKY PROVOZNÍ 4 INFORMATIVNÍ ZNAČKY SMĚROVÉ 7 INFORMATIVNÍ ZNAČKY JINÉ 8 DODATKOVÉ TABULKY 10

VÝSTRAŽNÉ ZNAČKY 2 PŘÍKAZOVÉ ZNAČKY 3 INFORMATIVNÍ ZNAČKY PROVOZNÍ 4 INFORMATIVNÍ ZNAČKY SMĚROVÉ 7 INFORMATIVNÍ ZNAČKY JINÉ 8 DODATKOVÉ TABULKY 10 VÝSTRAŽNÉ ZNAČKY 2 PŘÍKAZOVÉ ZNAČKY 3 DOPRAVNÍ ZNAČKY Doplněk elektronické publikace pro výuku dopravních značek s příslušnými právními předpisy, výkladovým komentářem a vyobrazeními; zahrnuje změny ve

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení BELGIE Pravidla silničního provozu Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Při předjíždění cyklisty nebo mopedu by měla být vzdálenost nejméně 1 metr mezi ním a předjíždějícím vozidlem. - Na křižovatkách,

Více

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2017/2018

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2017/2018 Albánie Belgie Bělorusko pneumatiky pro nákladní auta a autobusy. Symetrická montáž povinná pro M+S a zimní pneumatiky. Sněhové řetězy pro hnací nápravy musí být Sněhové řetězy povolené pouze na silnicích

Více

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít:

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít: 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a účelových komunikacích. c) Na všech

Více

Předepsaná zimní výbava kamionů a autobusů v evropských státech.

Předepsaná zimní výbava kamionů a autobusů v evropských státech. Metodický zpravodaj autoškol č. 86/2015 mezinárodní silniční doprava Mezinárodní silniční doprava aktuality. Předepsaná zimní výbava kamionů a autobusů v evropských státech. Zdroj: Tým silniční bezpečnosti.

Více

Původní doklad k mopedu. Registrace, SPZ

Původní doklad k mopedu. Registrace, SPZ Původní doklad k mopedu Registrace, SPZ Moped Stadion nepodléhá ze zákona povinné registraci vozidel (přihlásit ho ale můžete na vlastní žádost), tzn. nemusí být vybaven registrační značkou, nemusí mít

Více

Příkazové dopravní značky

Příkazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu svislé příkazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích příkazy. V České republice konkrétně existují následující svislé

Více

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO Po celý měsíc duben 2012 probíhal 3. ročník internetové Dopravně znalostní soutěže, kterou připravil Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO. Nyní máte možnost se seznámit se správnými odpověďmi

Více

Elektronický mýtný systém http://www.mytocz.eu/

Elektronický mýtný systém http://www.mytocz.eu/ Elektronický mýtný systém http://www.mytocz.eu/ ANOTACE 1. Elektronický mýtný systém 2. Autor Mgr. Vladimír Blažej 3. Období tvorby říjen 2013 4. Obor středního vzdělání odborné dopravní nástavbové studium

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

Povinná výbava musí odpovídat předpisům. Za porušení zákona o povinné výbavě je pokuta ve výši až 2000,- Kč.

Povinná výbava musí odpovídat předpisům. Za porušení zákona o povinné výbavě je pokuta ve výši až 2000,- Kč. Povinná výbava musí odpovídat předpisům. Za porušení zákona o povinné výbavě je pokuta ve výši až 2000,- Kč. Současná podoba povinné výbavy předepisuje majitelům automobilů: Náhradní pojistky Náhradní

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru.

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. POLSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. Předjíždění

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 20. 2. 2016 (zákon č. 48/2016 Sb.) Co se mění? Zákonem č. 48/2016 Sb. je novelizován zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.). Podstata úprav Hlavní

Více

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Turecku se jezdí vpravo, předjíždí se po levé straně vozovky. Předjíždění a míjení Podle článku č. 38 v Kodexu tureckého silničního provozu,

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: D-28082006-114939-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů.

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050289 Do úseku pozemní komunikace označeného vyobrazenou

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

Majetkové daně motorová vozidla

Majetkové daně motorová vozidla Majetkové daně motorová vozidla Michal Radvan Zápatí prezentace Typy daní na motorová vozidla Registrační daň Pravidelně placená daň Spotřební daň z pohonných hmot Časové poplatky Výkonové poplatky Zápatí

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. AUTOŠKOLA Petr KŘÍŽ FLEGEL s.r.o.

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ.  AUTOŠKOLA Petr KŘÍŽ FLEGEL s.r.o. ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ www.autoskolapkf.cz ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ REFERENTŮ ( ZÁKONÍK PRÁCE ) patří všichni zaměstnanci firmy, kteří nejsou řidiči z povolání. Řidiči referenti jsou zaměstnanci, kteří v době pracovní činnosti

Více

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Při předjíždění je řidič povinen při návratu do pravého pruhu použít pravou směrovku.

Více

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení RAKOUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Řidič musí prokázat svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením

Více

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Uvnitř i mimo zastavěné oblasti s hustým provozem, díky němuž se tvoří

Více

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2018/2019

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2018/2019 Albánie Rakousko Belgie Bělorusko pneumatiky pro nákladní auta a autobusy. Zimní pneumatiky jsou povinné od 1. listopadu do 15. dubna. Riziko zákazu jízdy a vysoké pokuty, pokud nedodržujete předpisy (35

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? D_E-28082006-115924-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D+E 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nijak

Více

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8.

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8. novela z. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích účinnost od 1. 8. 2011 Hlavní změny Povinnost řidiče mít na sobě reflexní vestu. Povinnost řidiče mot. vozidla zajet k zařízení technické

Více

Změny v pravidlech silničního provozu přijaté v období od 1.1.2012 do 19.1.2013 a informace o Ekologických plaketách při cestě do Německa

Změny v pravidlech silničního provozu přijaté v období od 1.1.2012 do 19.1.2013 a informace o Ekologických plaketách při cestě do Německa Změny v pravidlech silničního provozu přijaté v období od 1.1.2012 do 19.1.2013 a informace o Ekologických plaketách při cestě do Německa 1. Rozsah řidičského oprávnění Hlavní změny oproti stávající právní

Více

PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE ZIMNÍMI PNEUMATIKAMI

PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE ZIMNÍMI PNEUMATIKAMI PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE ZIMNÍMI PNEUMATIKAMI ZIMNÍ VOZOVKY: ZIMNÍ PNEUMATIKY ZAJIŠŤUJÍ VAŠI BEZPEČNOST Za chladného nebo nepříznivého počasí, na mokré, namrzlé či zasněžené vozovce

Více

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%.

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%. o ovosti na pozemních komunikacích v České republice, Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 13 064 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo 72 osob usmrceno, 284 osob

Více

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). NORSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). Stojící

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Mezinárodní dopravní předpisy

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Mezinárodní dopravní předpisy ŘIDIČOVA KNIHOVNA Mezinárodní dopravní předpisy MEZINÁRODNÍ DOPRAVNÍ PŘEDPISY Téma se zabývá mezinárodními dopravními předpisy z pohledu bezpečné účasti řidiče v provozu na pozemních komunikacích se zřetelem

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (vyhláška č. 294/2015 Sb. a zákon č. 268/2015 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (vyhláška č. 294/2015 Sb. a zákon č. 268/2015 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 1. 1. 2016 (vyhláška č. 294/2015 Sb. a zákon č. 268/2015 Sb.) Co se mění? Nová vyhláška č. 294/2015 Sb. provádějící pravidla na pozemních komunikacích s účinností od 1.

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 C-28082006-114337-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 1) [2 b.] Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby: a) Druhý řidič nemusel náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit. b) Jinému

Více

Ministerstvo dopravy Bratislava, 14. září 2006

Ministerstvo dopravy Bratislava, 14. září 2006 Ministerstvo dopravy Bratislava, 14. září 2006 Evropská unie ve svých strategických materiálech doporučuje zavádění systémů zpoplatnění užívání dopravní infrastruktury na principu uživatel platí. Znamená

Více

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel SRBSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Srbsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Řidiči obvykle předjíždí po levé straně. Ostatní předpisy odpovídají mezinárodním předpisům. Kolejová

Více

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 301. Tato značka zakazuje: + a) Vjezd vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez. b) Vjezd šestinápravovým

Více

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat. ITÁLIE Pravidla na silnicích Jízda vpravo, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Předjíždění Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Více

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo a předjíždění je možné po levé straně vozovky. Tramvaje je možné předjíždět zprava. Předjíždění a míjení S výjimkou tramvají,

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám.

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám. PORTUGALSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda vpravo a předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1949. Předjíždění:

Více

Za jaké komunikace se musí platit? V zásadě platí: musí se platit za použití všech spolkových dálnic.

Za jaké komunikace se musí platit? V zásadě platí: musí se platit za použití všech spolkových dálnic. Informace vztahující se k časovým dálničním poplatkům za těžká užitková vozidla se zvláštním zřetelem na novou strukturu poplatků, vztahující se na emise a platnou v SRN od roku 2001 Za jaké komunikace

Více

Legislativa a zimní pneumatiky

Legislativa a zimní pneumatiky Legislativa a zimní pneumatiky Zimní pneumatiky dle Evropské unie Na území Evropské unie je platná definice zimních pneumatik dle Směrnice rady 92/23/EHS přílohy II v článcích 2.2 a 3.1.5. 2.2 (Specifikace

Více

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Provozní řád městských parkovišť v Rokycanech účinnost od 1. prosince 2016 Obsah: Část I. Část II. Část III. Část IV. Část V. Základní ustanovení Parkování

Více

Kompletní zimní kola pro dodávky

Kompletní zimní kola pro dodávky Zima 2014/2015 Kompletní zimní kola pro dodávky Legislativa a zimní pneumatiky Zimní pneumatiky dle Evropské unie Na území Evropské unie je platná definice zimních pneumatik dle Směrnice rady 92/23/EHS

Více

Vyzkoušejte novou zimní kolekci!

Vyzkoušejte novou zimní kolekci! Vyzkoušejte novou zimní kolekci! Pneumatika 185/65 R15 88T za 1 399 Kč s přezutím zdarma! od 1. 10. do 31. 12. 2016 ZIMNÍ PNEUMATIKY A KOMPLETY KOL PŘEZUTÍ ZDARMA! Prémiové zimní pneumatiky vám u nás přezujeme

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009 Policie ČR za prvních 7 měsíců letošního roku šetřila celkem 42 014, při kterých bylo 456 osob usmrceno, 1 890 osob

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 Policie České republiky v období I. čtvrtletí letošního roku šetřila 17 493 na pozemních komunikacích, při kterých bylo

Více

Název, význam a užití

Název, význam a užití Příloha č. 4 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Příkazové značky Číslo Cl C2a o Kruhový objezd Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených. Je-li značka doplněna

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva.

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. Předjíždění a míjení Pravidla odpovídají úmluvě z roku 1968 o silničním provozu. Použití směrovky je povinné

Více

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 v 2 se doplňuje písmeno mm), které zní: mm) kolonou vozidel se rozumí souvislý proud více vozidel, u kterého nelze předjíždět každé

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

Nastal čas zkrotit zimu! Pneumatika Nokian 195/65 R15 91T za Kč s přezutím zdarma! od do

Nastal čas zkrotit zimu! Pneumatika Nokian 195/65 R15 91T za Kč s přezutím zdarma! od do Nastal čas zkrotit zimu! Pneumatika 195/65 R15 91T za 1 349 Kč s přezutím zdarma! od 1. 10. do 31. 12. 2016 Renault SERVIS. Stále v pohybu. Stále plni života. Zimní pneumatiky a komplety kol PŘEZUTÍ ZDARMA!

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel.: 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČR TESTOVAL PNEUMATIKY TEST ZIMNÍCH PNEUMATIK 195/65 R15 91T I. PROVOZ VOZIDEL

Více

Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel. Českomoravský cement, a.s.,

Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel. Českomoravský cement, a.s., Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel Českomoravský cement, a.s., Osnova Bezpečnostní opatření pro řidiče Kvalifikace a výběr řidičů Školení a hodnocení řidičů Výběr a specifikace vozidel Lehká vozidla

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Servis 5+ Řešení pro starší vozidla Renault

Servis 5+ Řešení pro starší vozidla Renault Servis 5+ Řešení pro starší vozidla Renault Více jistoty pro vaše zimní cesty Zimní pneumatika 175/65 R14 za 1 099 Kč s přezutím zdarma RENAULT SERVIS 5+. Řešení pro starší vozidla Renault. Zimní pneumatiky

Více

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Definici obecné, místní a přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích stanoví zákon č. 361/2000 Sb.,

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Praha (Hlavní město Praha) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Mezinárodní řidičský průkaz

Mezinárodní řidičský průkaz Pravidla v EU Co vozit s sebou Platný řidičský průkaz a doklad totožnosti Mezinárodní řidičský průkaz Malý TP (Osvědčení o registraci) Zelenou kartu (originál i duplikát) Záznam o dopravní nehodě v cizím

Více

Činnost služby dopravní

Činnost služby dopravní Činnost služby dopravní policie v roce 29 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 14. ledna 21 DOPRAVNÍ PŘESTUPKY ŘIDIČŮ MOTOROVÝCH VOZIDEL Celkem řešeno řidičů motorových vozidel blokově na místě 513 786

Více

Silniční přeprava přeprava těžkých a nadrozměrných nákladů

Silniční přeprava přeprava těžkých a nadrozměrných nákladů Silniční přeprava přeprava těžkých a rozměrných nákladů Na základě přísl. zákona č.13/1997 Sb., o pozemních komunikacích Ministrstvo dopravy a spojů / dále MDS/ povoluje zvláštní užívání silnic formou

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Brno (Jihomoravský kraj) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění, jsou v souladu s mezinárodně užívanými předpisy.

Více

Vážení přátelé, Přeji Vám mnoho ujetých kilometrů bez nehod a v případě jakýchkoliv problémů se na nás můžete s důvěrou obrátit.

Vážení přátelé, Přeji Vám mnoho ujetých kilometrů bez nehod a v případě jakýchkoliv problémů se na nás můžete s důvěrou obrátit. Vážení přátelé, dne 02. 06. 2011 jsme spustili nové webové stránky (novou strukturu a nový design). Cílem této výrazné změny byly ohlasy od obchodních partnerů, členů a dalších subjektů k rychlejší a jednodušší

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113130-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Je jezdec na koni, který se pohybuje po pozemní komunikaci, řidičem a platí pro něj povinnosti a práva účastníků provozu na pozemních

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009 o ovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009 Policie ČR za 11 měsíců letošního roku šetřila celkem 67 870, při kterých bylo 763 osob usmrceno, 3 225 osob těžce zraněno

Více

Pomáhat a chránit (s passaty)

Pomáhat a chránit (s passaty) Pomáhat a chránit (s passaty) Začátkem roku policie s velkou slávou nasadila do provozu 16 nových policejních passatů R36. Všude demonstrovala výbavu vozidel a hlavně jejich zrychlení a maximální rychlost.

Více

Úpravy v silničním zákoně

Úpravy v silničním zákoně Změny v silničním zákoně a výbavě vozidel od října 2018 K 1. říjnu 2018 vstupují v účinnost dva nové právní předpisy: Zákon č. 193/2018 Sb. přináší mimo jiné změny v zákoně o provozu na pozemních komunikacích

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen).

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen). S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za 1.pololetí 212 (leden až červen). Leden až červen 212 rozdíl stejné období roku 211 POČET NEHOD 38.923 zvýšení o 4.55 = 11,6 % USMRCENO 31 snížení

Více

Údaje jsou převzaty z http://www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti-178464.aspx

Údaje jsou převzaty z http://www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti-178464.aspx Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme také údaje za minulé roky. Údaje

Více

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem BESIP 2013 Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních

Více

16. ročník seriálu MČR OffROAD Maraton Stanovy pro AUTOMOBILY 2015 kategorií Speciál do 1000 ccm, do 2000 ccm a nad 2000 ccm a Amatér

16. ročník seriálu MČR OffROAD Maraton Stanovy pro AUTOMOBILY 2015 kategorií Speciál do 1000 ccm, do 2000 ccm a nad 2000 ccm a Amatér 16. ročník seriálu MČR OffROAD Maraton Stanovy pro AUTOMOBILY 2015 kategorií Speciál do 1000 ccm, do 2000 ccm a nad 2000 ccm a Amatér I. Vozidla a posádka Závodu se účastní osobní terénní vozidla do 3

Více