1. světová válka maturitní otázka (3)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. světová válka maturitní otázka (3)"

Transkript

1 Otázka: 1. světová válka Předmět: Dějepis Přidal(a): Veronika 1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1894 = Dreifurova ofenziva 1899 = Hilsneriáda -> obnoven antisemitismus Dlouhodobé příčiny války 1882 = Trojspolek (Německo, Rusko, Itálie) 1907 = Trojdohoda (Francie, VB, Rusko) tyto aliance měli zabránit všeobecné válce > nakonec jí spíše vyvolali Německo: nová silná velmoc > chce rozšířit kolonie, snaha o větší vliv ve světě to se nelíbí ostatním mocnostem Německo má silné námořnictvo konkurence VB Německo je velmi neurvalé v zahraniční politice Itálie: chce udržet své kolonie Požadavky VB: snaha o vyřazení Německa ze světového obchodu Francie: odplata za Alsasko a Lotrinsko > zisky v Sársku Rusko: ovládnutí Bospor a Dardanel > snaha upevnit vliv na Balkáně > potlačení Strana 1 Odkaz:

2 Německa Srbsko podporuje sjednocení jihoslovanského Balkánu USA: chce více vlivu závody ve zbrojení Bezprostřední příčiny války 28. června 1914 = atentát na Františka Ferdinanda d Este v Sarajevu červen 1914 = Rusko dává ultimátum Srbsku à ultimátum je přijato à Rusko přesto vyhlašuje válku Srbsku à válečná krize v Evropě Začátek války 28. července 1914 = Rakousko-Uhersko (podněcované Německem) vyhlašuje válku Srbsku à systém aliancí zatahuje do války celou Evropu (Rusko brání Srbsko) 1. srpen = Německo ohlašuje válku Rusku 3. srpen = Německo vyhlašuje válku Francii 4. srpen = Německo vyhlašuje válku Belgii (a vstupují do ní) VB vyhlašuje válku Německu Dohodové mocnosti 1907 = Trojdohoda (Francie, VB, Rusko) 1914 = k Trojdohodě se přidá Srbsko 1915 = Itálie (původně u Trojspolku, ale přestoupí) 1916 = Rumunsko 1917 = USA Strana 2 Odkaz:

3 Centrální mocnosti 1882 = Trojspolek (Německo, Rusko, Itálie) 1915 = Itálie přestoupí k dohodovým mocnostem 1915 = Osmanská říše, Bulharsko Západní fronta 1914 cíl Německa porazit Francii Scglieffenův plán na obsazení Paříže postup přes neutrální Belgii problém: VB vstoupí do války s Německem vojskům velí generál von Moltke září = bitva na Marně Francouzsko-Britské síly odráží náhlý útok Německa (mají ale velké ztráty) Německo neúspěch nový generál von Falkenhayn vznik patové situace na Západní frontě v zásadě trvá až do roku září = první zákopy běh k moři = fronta od La Manche až k Alpám 12. říjen 11. listopad = bitva u Yper poprvé použit plyn zákopová válka vojsko v zákopech ochrana před dělostřelectvem dělostřelecká příprava zlikvidování zátaras, nepřátelských vojáků, ale také terénu určeného pro postup dělostřelectvo také upozorňovalo na útok pěchoty ve výsledku né moc účinné útok pěchoty na nepřítele pře zemi nikoho ta byla neustále vystavena dělostřelecké palbě (šlo tedy spíše o sebevražedné útoky) Strana 3 Odkaz:

4 1915 oboustranná snaha o vyvedení války ze slepé uličky ze zákopové války neúspěch března = bitva u Neuvele Chapele = druhá bitva u Yper francouzské ofenziva v Champagni žádná z bitev nebyla rozhodující, ale zahynulo zde mnoho mužů obě strany zahajují námořní blokády Německo ponorková válka potápí velké množství lodě (včetně Lusitanie 7. května) USA se přidává na stranu Dohody Británie blokáda Německa v Severním moři dost účinné Německo se v závěru války hroutí z nedostatku zásobování 1916 oběma stranám je zřejmé, že ze zákopové války není východisko nový plán na porážku nepřítele ->opotřebovávací válka = Německo útočí na Verdun Francie ho brání za každou cenu Němci ho nikdy nedobijí (význam Verdun spíše politický než vojenský) = Spojenci dohody útočí v údolí řeky Sommy snaha ulevit Verdunu bombardování nepřítele -> Němci mají dobré bunkry jsou dobře chráněni -> zmatky v plánu Dohody, strašná jatka -> Britská vojenská katastrofa 1917 jatka u Verdunu a na Sommě jasně ukázali, že taktika frontových útoků je chybná -> změny ve vedení -> průběh války stále stejný dubna = francouzský generál Nivell (hrdina od Verdunu) žene Francouze do Ofenzivy na Chemins des Dames Strana 4 Odkaz:

5 to už je na vojáky příliš, jsou vyčerpaní ztrácejí důvěru ve velení Nivella Nivella nahrazuje Pétain zachraňuje armádu německého generálafalkenhayna vystřífali generál Hindenburg a Ludendorf) příčina neúspěchu Nivellovy ofenzivy byla i tzv. Hinderburgova linie velmi pokročilý systém Německých zákopů 6. duben = USA vstuují do války na straně Dohody ->reakce na Německou ponorkovou válku do bojů na západní frontě zasahuje USA až v roce radikální změny na západní frontě Rusko se zhroutilo všechny Německé síly se přesouvají na západ 2. duben = USA vstupuje do bojů Německo přichází s novým způsobem války mění se velení ruší se dělostřelecké přípravy útočí malé skupinky nečekaně a náhle = Jarní ofenziva velký úspěch Dohoda se hroutí pod útoky Němců ti dosahují opět Marny od Marny (druhá bitva zde) jsou Němci opět odraženi důvodem bylo naprosté vyčerpání Němců hroucení zázemí a počátek revolucí v Německu 18. červenec = Dohoda zahajuje protiofenzivu pronásleduje ustupující Němce až do Německa materiální převaha Dohody je naprosto jasná (tanky, nová děla, ) 11. listopad = mír na Západní frontě to zabraňuje útoku na Německo 1918 = končí válka (přes mrtvých vojáků) Východní fronta 1914 Strana 5 Odkaz:

6 Rusové vědí o Schieffenově plánu Německa rychle mobilizují a útočí na N. pozice ve východním Prusku útočí první Rennenkamp a druhá ruská armáda Samsonov ruská armáda je špatně vycvičena a vyzbrojená Němci nejdříve ustupují pak ale nastupuje nová generalita (Hindenburg a Luddendorf) plán přesunu vojsk z východu na jih srpen = bitva u Tannenbergu Německo mnohonásobnou přesilou poráží druhou ruskou armádu bitva u Tannenbergu byla největším Německým úspěchem oba generálové se stávají národními hrdiny září = bitva u Mazurských jezer totální porážka druhé ruské armády Rusko útočí také na Rakousko-Uhersko září = bitva u Lvova Rusko dobíjí 4. největší Rakousko-Uherské město Rak.-Uherské armádě je nízká morálka armáda složená z velkého množství národností (mimo jiné i Češi) dochází k dezerci a přebíhání na stranu Ruska 1915 Rakousko-Uhersko se spojuje s Německem a útočí na Rusy v Haliči únor = bitva v Mazovsku Rusové nuceni k ústupu Rusko je pod tlakem ukazuje se slabost v organizaci zásobování atd květen = bitva u Gorlice a Tarnova centrální mocnosti prolamují frontu a nutí Rusko k útěku ( vojáků nepřežilo) = Brusilovova ofenziva velmi úspěšná Rusko se vzpamatovává zatlačuje Rak.-Uherské fronty severně od Karpat pro nedostatek střeliva není tato bitva rozhodující Rakousko-Uhersko se vzpamatovává Strana 6 Odkaz:

7 1917 Rusko se hroutí důsledkem strašlivých politický a hospodářských poměrů 15. březen = ruský car Mikuláš II. abdikuje nástup prozatímní vlády 7. listopad = bolševická revoluce Lennin slibuje vyvést Rusko z války za každou cenu válka na východní frontě končí březen = Rusko podepisuje s Německem Brest-Litevskou smlouvu na východní frontě je definitivně stvrzen mír -> Rusko ztrácí území Finsko, Ukrajina, Polsko a Pobaltí Balkánská fronta 1914 Rakousko-Uhersko útočí na Srbsko a věří v snadné vítězství ale Srbové kladou obrovský odpor obě strany se zakopávají listopad = Rakousko-Uhersko dobíjí Bělehrad brzy ho ale vrací říjen = Francie a VB se vyloďují v neutrálním Řecku Strana 7 Odkaz:

8 6. říjen = do války vstupuje Bulharko na straně centrálních mocností Srbsko pod velkým tlakem, armáda ustupuje přes Albánii Dohoda bojuje s Bulhary u Soluně 1916 Černá Hora poražena Srbská armáda je evakuována na Korfu zde je přezbrojena a posláno do Soluně 27. srpna = Rumunsko reaguje na vývoj na Balkáně vstupuje do války na straně Dohody spojenci se snaží Rumunsko podpořit, ale nedaří se je nakonec obklíčeno a zlikvidováno centrálními mocnostmi 1917 Dohoda se snaží porazit Bulhary = bitva u Dorainu útok málo úspěšný, ztráty jsou obrovské 27. června = k Dohodě -> připojuje Řecko září = Dohoda obnovuje ofenzívu konečně poráží Bulhary 30. září = Bulharsko žádá příměří 3. listopad = Rakousko-Uhersko také žádá příměří válka končí Strana 8 Odkaz:

9 Italská fronta 1915 = Itálie vstupuje do války na straně Doody 23. květen 1915 = vyhlašuje válku Rak.-Uhersku první typ bojů: = Itáli útočí na Rak.-Uhersko v údolí řeky Soči sposta obětí a min. zisky druhý typ bojů: válka ve velkých nadmořských výškách (Tridensko, Dolomity) spíše jen odstřelování a menší střety = bitva u Caporetta Rak.-Uhersko s N. drtí Italskou frontu té se za pomoci F. a VB. podaří ustoupit za řeku Piavu = bitva u Vittorio Veneta Itálie drží Piavu Italové vedou rozhodující protiofenzivu Rak.-Uhersko se hroutí konec bojů Další oblasti bojů 1915 = bitva na Gallipoli útok VB + N. Zélandu a Austrálie (ANZAC) na turecké pozice na poloostrově Gallipoli snaha o vyřazen Turecka z bojů zákopová válka po 9 měsíců VB a ANZAC odraženi bez úspěchu a velkými ztrátami ( mrtvých na obou stranách) Gallipoli se stává symbolem australského a novo zélandského hrdinství Válka na moři větší význam měly jen blokády a ponorková válka = bitva u Skagerraku mezi N. a VB (jediná větší bitva) Strana 9 Odkaz:

10 Válka ve vzduchu strategický význam hl. pozorovací letouny určování pozic nepřítele, dělostřelecké palby, stíhačky a bombardéry neměli nijak velký úspěch nízký dolet, malá odolnost dogfight = letecké souboje stíhaček Zeppeliny = německé vzducholodě velký dolet a nosnost ale byli pomalé dali se snadno sestřelit stíhačkami flak = nově vyvinutý protiletecký kanon Konec války 28. únor 1919 = Versailleská mírová smlouva diktát vítězných mocností a počátek velkých politických změn v Evropě z války těží Japonsko a USA první světová válka zasáhla všechno katastrofa -> předpokládalo se, že válka bude krátká, ale to se nestalo = Versailleská mírová konference v průběhu války vznik bolševismu ( ) -> poté fašismu -> a nakonec nacionalismu po válce nastalo koloniální hnutí -> v Číně, Indii, Palestině, Africe (druhá koloniální vlna po 2. světová válce) nástup komunistické ideologie porážka Osmanské říše -> ta přestala existovat Rusko se rozpadlo -> již neexistuje carské Rusko -> nastupuje nové rozpad Rakouska-Uherska -> na Rakousko, Česko-Slovensko, Maďarsko, Polsko, území na Balkáně = království Jugoslávie Vesailles 18. ledna 1871 = vznik německého císařství Versailles 18. ledna 1919 = zahájení konference vítězů (mezi poraženými i N.) Strana 10 Odkaz:

11 Nejvyšší Rada Velká trojka -> Francie, VB, USA pozváno 27 tátů mezi nimi i Česko-Slovesko (Beneš) nepozváno Německo a bolševické Rusko Rusko bylo sice v Dohodě, ale změnilo se -> báli se, že Rusko přinese bolševismus -> to přišlo s 2. světovou válkou Podmínky pro Německo vítězové sestavují podmínky pro Německo -> Francie, USA vystupují tvrdě proti Němců musí přijmout podmínky ať chtějí či ne VB -> chce podmínky Němcům zmírnit mírová smlouva s Německem ultimátní požadavky přijetí do 14 dnů Francii vrátit Alsasko a Lotrinsko okupace levého břehu Rýna na 15 let pravý břeh demilitarizované pásmo (v pásu 50km) Pomořansko, Pozaňsko -> přidáno obnovenému Polsku Hlučínsko -> Československu ztráta všech kolonií + zbavení veškerého majetku v zahraničí odevzdat část obchodního loďstva zrušení všeobecné branné povinnosti profesionální armáda jen mužů zákaz letectva + redukce válečného loďstva rozpuštění generálního štábu reparace = finanční náhrady za způsobené škody do 1921 zaplatit 20 mld. marek 10 let dodávat uhlí Francii, Belgii, Itálii = Saint Germain smlouva s Rakouskem Strana 11 Odkaz:

12 potvrzení existence Rakouské republiky a nezávislost nových nástupnických států Valticko, Viorarsko -> Československu jižní Tyroly, Istrie, Terst -> Itálii Halič -> Polsku Bukovina -> Rumunsku zákaz spojení s Německem = Neuilly smlouva s Bulharskem územní ztráty redukce vojska = Trianon smlouva s Maďarskem ztráty na úkor nově vzniklých států ztratilo 70% území + 60% obyvatelstva = smlouva v Sérves smlouva s Tureckem potupná smlouva -> odpor Turků v čele generál Mustafa Kemal (Ataturk) ztráta 4/5 území dosažení revize -> smlouva z Lausanne 1923 = konší v Turecku sultanát je vyhlášena republika Ataturk zavedl reformy a modernizace evropského typu (př. občanský zákoník, latinky, volební právo pro ženy, oddělení náboženství od politiky) sekulární stát není islamistický stát Strana 12 Odkaz:

13 Společnost národů vznik v Ženevě vlna pacifismu po válce vize kolektivní bezpečnosti snaha udržet mír diplomacie místo zbraní, obrana menšin, odzbrojení hospodářská spolupráce otec myšlenky Woodrow Wilson původně zde mělo být i USA ale nestalo se tak -> nakonec jen evropské země problém -> organizace nemá účinné prostředky proti narušení míru každý měl právo prosazovat, co chtěl moc benevolentní vyhlašují jen sankce Japonsko x Maďarsko Itálie x Habeš Německo x Porýní Nástupnické státy zaniklo carské Rusko -> leden 1918 vznikla na jeho území Ruská sovětská federativní socialistická republika (RSFDSR) na základě RSFDSR -> po násilném připojení Ukrajiny, Zakavkazska a Běloruska -> vznikl Svaz sovětských socialistických republik (SSSR) některé části bývalého ruského impéria -> Finsko, Litva, Lotyšsko Estonsko si v chaosu občanské války získaly a udržely svou nezávislost rozpadu Rakouska- Uherska -> vznik nových států -> Československo, Rakousko další nové státy -> Maďarská republika rad -> 1920 vyhlášeno Maďarské království Království Srbů Chorvatů a Slovinců -> 1929 přejmenováno na Jugoslávii největší ztráty mělo Německo opět vzniklo také Polsko (dostalo také část území od Německa) Strana 13 Odkaz:

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014 OPAKOVÁNÍ Z 8. ROČNÍKU 1. Co je to dualismus? 2. Kdy vzniklo Rakousko Uhersko? 3. Co je Předlitavsko? 4. Co je Zalitavsko? 5. Kdo to byl Alexandr Bach? 6. Co jsou to fundamentální články? 7. Kdo to byli

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

První světová válka. Vít Hradec 4. A

První světová válka. Vít Hradec 4. A První světová válka Vít Hradec 4. A Vznik Trojspolku 1879 Aliance tří císařů Rusko, Německo, Rakousko-Uhersko Rusko později vystupuje 1881 rozpory mezi Francií a Itálií v severní Africe přistoupení Itálie

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

První světová válka bitva u Hradce Králové

První světová válka bitva u Hradce Králové První světová válka přelom 19. a 20. století napjaté vztahy mezi velmocemi 1866 bitva u Hradce Králové Habsb. monarchie oslabuje, 1867 vznik Rakouska-Uherska 1870 prusko-francouzská válka území Alsaska

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 298 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 22. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) Datum zpracování

Více

Mezinárodní situace na počátku 20. století

Mezinárodní situace na počátku 20. století Mezinárodní situace na počátku 20. století nejvyspělejší zemí světa byly USA nejvyspělejšími evropskými zeměmi byla Francie a Velká Británie, vlastnily koloniální panství a chtěly ho rozšířit Německo a

Více

Fronty první světové války

Fronty první světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_02. Moderní dějiny

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_02. Moderní dějiny Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 59 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně seznamuje s příčinami, průběhem

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

Vojenství v období první světové války. BSS 102 Dějiny vojenství

Vojenství v období první světové války. BSS 102 Dějiny vojenství Vojenství v období první světové války BSS 102 Dějiny vojenství Základní charakteristika I. světové války Konflikt, do kterého se postupně zapojily všechny rozhodující mocnosti tehdejší doby ( Velká válka

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s poválečným uspořádáním Evropy

Více

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_13 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Téma: První světová válka

Téma: První světová válka Téma: První světová válka Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Počátek konfliktu 28. června 1914

Více

1. světová válka (28. 7. 1914 11. 11. 1918)

1. světová válka (28. 7. 1914 11. 11. 1918) 1. světová válka (28. 7. 1914 11. 11. 1918) Tato prezentace byla vypracována v rámci projektu Inovace výuky společenských věd. Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/03.0045 Tento materiál slouží výhradně k

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9.ROČNÍK

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9.ROČNÍK ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, 569 92 BYSTRÉ 9.ROČNÍK Dějepisný AZ-kvíz Jan Juračka Filip Hlouš Školní rok 2015/16 Prohlašujeme, že jsme tuto absolventskou práci vypracovali samostatně a

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 296 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 20. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5)00/34)0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0106. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5)00/34)0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0106. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5)00/34)0211 Zlepšení podmínek

Více

Východní (ruská) fronta táhla se od Baltského moře k hranicím Rumunska

Východní (ruská) fronta táhla se od Baltského moře k hranicím Rumunska Doba od I. světové války do počátků 90. let, tzv. krátké století, navazuje přímo na naši přítomnost. Krátké století bylo naplněno dvěma světovými válkami, jejichž krutost a ztráty přesahovaly vše, co člověk

Více

EVROPA PO REVOLUCI 1848

EVROPA PO REVOLUCI 1848 EVROPA PO REVOLUCI 1848 1 Velká Británie koloniální velmoc / Malta, Cejlon, Nový Zéland, Austrálie,Kanada, Egypt, Súdán, jižní Afrika, Indie = "perla britského impéria ", císařství, anglický král je indickým

Více

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) 1. světová válka opakujeme December 28, 2011 Registrační

Více

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Předmět : Dějepis Téma : Novověk Ročník: 9 Popis: Test obsahuje látku 1. pololetí 9. ročníku. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Ověřuje historické znalosti

Více

1. světová válka

1. světová válka 1. světová válka 1914-1918 Příčiny Jedna ze záminek k vypuknutí byl atentát v Sarajevu na rakouského arcivévodu a následníka trůnu, Františka Ferdinanda d'este (28. června 1914 srbským separatistou Gavrilo

Více

1. SVĚTOVÁ VÁLKA. Tyto pojmy stručně vysvětlete, časově zařaďte, případně uveďte příklady.

1. SVĚTOVÁ VÁLKA. Tyto pojmy stručně vysvětlete, časově zařaďte, případně uveďte příklady. 1. SVĚTOVÁ VÁLKA První světová válka znamenala zásadní historický mezník v dějinách lidstva a zvláště Evropy. Skončilo jí symbolicky 19. století plné rozvoje, pokroku, světové expanze Evropy. Ale také

Více

Mezi světovými válkami

Mezi světovými válkami Mezi světovými válkami První světová válka byla velkým mezníkem v lidských dějinách především v Evropě dalekosáhlé změny důsledkem poválečného uspořádání je druhá světová válka Pařížská mírová konference

Více

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám 1. Přiřaďte žánr k uvedeným filmovým ukázkám: a) Den, kdy začala první světová válka (2012). b) Atentát na vévodu Františka Ferdinanda d Este

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Versaillský systém VY_32_INOVACE_D0109.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Versaillský systém VY_32_INOVACE_D0109. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

vojensko politické bloky v Evropě před 1. sv. válkou: CENTRÁLNÍ MOCNOSTI TROJSPOLEK 1879 NĚMECKO A RAKOUSKO-UHERSKO (závazek vzájemné voj.

vojensko politické bloky v Evropě před 1. sv. válkou: CENTRÁLNÍ MOCNOSTI TROJSPOLEK 1879 NĚMECKO A RAKOUSKO-UHERSKO (závazek vzájemné voj. vojensko politické bloky v Evropě před 1. sv. válkou: CENTRÁLNÍ MOCNOSTI TROJSPOLEK 1879 NĚMECKO A RAKOUSKO-UHERSKO (závazek vzájemné voj. pomoci při napadení Ruskem či jeho spojenci) 1882 se přidala ITÁLIE

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 MNICHOV 1938 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_18 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Dějepis Ročník : 9. Téma : Svět před první světovou válkou Autor : Mgr.

Více

První světová válka Vznik Československého státu

První světová válka Vznik Československého státu První světová válka Vznik Československého státu 1 První světová válka Vznik Československého státu záminkou k vypuknutí 1. SV koncem června v Sarajevu její pravou příčinou byly spory mezi velmocemi a

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Svět mezi světovými válkami Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Svět po 1. světové válce

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Dějepis II: 19.-20. STOLETÍ Dějepis Mgr. Pavel Vaníček 01 Francouzská revoluce - Písemná

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 05. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_ZSV

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 05. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_ZSV Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 05. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_ZSV Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských věd Tematický

Více

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944)

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) SÍLY SE VYROVNÁVAJÍ Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) Klíčová slova: útok na Pearl Harbor, vstup USA do války, vznik Velké Trojky, bitva u Midway, osvobození

Více

II. SV boje operace Barbarossa

II. SV boje operace Barbarossa Zimní válka napadení Finska SSSR 11/1939 3/1940 tuhé boje, Finové donuceni požádat o příměří Rudá armáda obrovské ztráty (200 tis. vojáků, 2200 tanků a letadel) Německo získává přesvědčení, že SSSR není

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1914-1918 Literatura Child, John, Tim Hodge and David Taylor. Understanding History 3. MacDonald, Lynn. Voices and Images of the Great War. Traynor, John. Europe 1890-1990. Walsh, Ben.

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_II

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_II Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 22. 08. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna Druhá světová válka Rysy oběma válkám společné 1. snaha po světovládě na úkor jiných zemí 2. boj o rozdělení světa, nově rozdělit a dobýt v něm převahu pro fašistické mocnosti Nové rysy 1. likvidace SSSR

Více

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941)

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) 2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) OSA A JEJÍ ÚTOČNÉ CO TO BYLO? PŘEDVÁLEČNÉ OBĚTI 1939? PLÁNY SRPEN 1939: Moskva, min. zahraničí SSSR:Molotov, Německa:Ribbentrop Vláda Německé Říše a vláda

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL ANOTACE NĚMECKO Popis Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID září 1939 MAGINOTOVA LINIE SHROMÁŽDĚNÍ VOJENSKÉ SÍLY, ALE BEZ AKCE DO JARA 1940 KLID VB až 1940 VŠEOBECNÁ BRANNÁ POVINNOST PODIVNÁ VÁLKA VÁLKA V SEDĚ (SITZKRIEG) v živé paměti stále

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu Napoleonské války Napoleon Bonaparte narodil se na ostrově Korsika jako syn advokáta v deseti letech vstoupil do vojenské školy a poté do armády ve 24 letech se stal generálem byl vynikajícím vojevůdcem

Více

dílna světa, průmyslově nejrozvinutější vývoz lokomotiv, textilních strojů a látek 1851 první světová výstava v Londýně největší vojenské a obchodní

dílna světa, průmyslově nejrozvinutější vývoz lokomotiv, textilních strojů a látek 1851 první světová výstava v Londýně největší vojenské a obchodní 19. stol. dílna světa, průmyslově nejrozvinutější vývoz lokomotiv, textilních strojů a látek 1851 první světová výstava v Londýně největší vojenské a obchodní loďstvo rozhoduje o světovém obchodu a financích

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: 22. 10. 2012 Ročník: 8. ročník Vzdělávací obor /

Více

Moje zápisky. Antonín Coufal. Nakladatelství NOOS, s.r.o. ISBN

Moje zápisky. Antonín Coufal. Nakladatelství NOOS, s.r.o. ISBN Antonín Coufal Moje zápisky Nakladatelství NOOS, s.r.o. ISBN 987-80-88117-04-9 Tomáš Martinec, Praha 2016. Veškerá práva si vyhrazuje autor. Opisování a jakékoliv rozmnožování bez jeho svolení není dovoleno

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Historie Kód studijního oboru 7105T021 Typ studia navazující magisterský Forma studia prezenční Specializace Platnost od 1. 11. 2016 Zkouška se

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: EURASIE Autor: Mgr. Richard Trávníček Ph.D. Název: Politický zeměpis

Více

Dějiny 20. století, totalitní režimy

Dějiny 20. století, totalitní režimy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (DEJ) Dějiny 20. století, totalitní režimy Kvarta 2 hodiny týdně Dataprojektor Mezinárodní vztahy před 1. světovou válkou Ukáže na mapě kolonie evropských

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek Bakalářské státní závěrečné zkoušky 2014-2016 Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek I. Obhajoba bakalářské práce Student v krátkém exposé (1-3 minuty) vyloží základní parametry své

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-!" "

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-! !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/!" " " PRVNÍ SV TOVÁ VÁLKA 1914-1918 ! V letech 1914-1918 zachvátila tém celou Evropu první sv tová válka. P í inou byly rozpory silných evropských

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =?

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =? STUDENÁ VÁLKA V EVROPĚ STUDENÁ VÁLKA Studená válka = období napětí mezi SSSR a USA, kdy hrozilo vypuknutí třetí světové války (od blokády Berlína do r. 1989). 1949 SSSR vyrobil první atomovou bombu, později

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 1. část VY_32_INOVACE_D5_20_17 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 13 listů prezentace

Více

První světová válka, vznik Československého státu

První světová válka, vznik Československého státu První světová válka, vznik Československého státu Záminkou k vypuknutí první světové války se stal atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda, synovce císaře Františka Josefa I. Atentát

Více

PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1914-1918

PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1914-1918 PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1914-1918 VOJENSKO POLITICKÉ BLOKY V EVROPĚ PŘED 1. SV. VÁLKOU CENTRÁLNÍ MOCNOSTI TROJSPOLEK 1879 NĚMECKO A RAKOUSKO-UHERSKO 1882 SE PŘIDALA ITÁLIE (1902 - OSLABENO SMLOUVU O NEUTRALITĚ

Více

Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina

Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 2 týdně, povinný MD: 1. světová válka Žák: vyjádří své mínění o zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledcích 1. světová válka - válka (začátek, průběh, příměří) - Češi a Slováci za 1. světové

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 8 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

Adresa školy:... Adresa bydliště:... E-mailová adresa žáka:..

Adresa školy:... Adresa bydliště:... E-mailová adresa žáka:.. Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:.... Adresa bydliště:........ E-mailová adresa žáka:.. (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut

Více

POLITICKÉ POMĚRY ročník oboru ZA, ročník oboru SC D/CJL/ZA+SC/ /01/6-20

POLITICKÉ POMĚRY ročník oboru ZA, ročník oboru SC D/CJL/ZA+SC/ /01/6-20 POLITICKÉ POMĚRY Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Dějepis, CJL 1. - 4. ročník oboru ZA, 1. 4. ročník oboru SC D/CJL/ZA+SC/01+02+03+04/01 D/CJL/ZA+SC/01+02+03+04/01/6-20 Mgr. Marcela Domalípová

Více

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA Vznik Československa První republika 28. 10. 1918-30. 9. 1938 po rozpadu Rakouska-Uherska v závěru první světové války nový státního útvaru bez historické tradice Československo

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_02 Tématický celek: Evropa a Evropané

Více

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová VY_12_INOVACE_108 Válka v Tichomoří Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Moderní doba Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová Určeno k prezentaci nového učiva. Rozvíjí čtenářskou a informační

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_44 Třída / ročník 9.AB / IX. Datum vytvoření 14.9.2011

Více

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek Bakalářské státní závěrečné zkoušky 2016-2017 Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek I. Obhajoba bakalářské práce Student v krátkém exposé (1-3 minuty) vyloží základní parametry své

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 SJEDNOCENÍ NĚMECKA Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_06 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

LanguageFamiliesoftheWorld. VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK

LanguageFamiliesoftheWorld. VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK LanguageFamiliesoftheWorld VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK Základní otázky Odkud si přinesli Indoevropané svůj prajazyk? Kolik lidí na Zemi mluví indoevropskými jazyky? Která rodina

Více

Poválečný vývoj, mírové smlouvy

Poválečný vývoj, mírové smlouvy Poválečný vývoj, mírové smlouvy Cíle dohodových spojenců Mírová konference v Paříži 1918 Versailleská smlouva s Německem Další mírové smlouvy Vznik Společnosti národů Válka a ekonomický vývoj Odraz války

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská

Více

- revoluce urychlena krizí v Anglii, neúroda nedostatek brambor

- revoluce urychlena krizí v Anglii, neúroda nedostatek brambor Otázka: Revoluční rok 1848 1849 Předmět: Dějepis Přidal(a): Pavla příčiny: - vliv průmyslové revoluce na politiku - rozvoj kapitalismu - odpor k vládě šlechta a přežitkům feudalismu - požadavek konstituce

Více