3. Určete podle obrázku, které fáze právě probíhají ve dvoudobém zážehovém motoru.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3. Určete podle obrázku, které fáze právě probíhají ve dvoudobém zážehovém motoru."

Transkript

1 Vážení žáci, nejprve krátká písemná práce, která by měla trochu ověřit, jak jste porozuměli tématu tepelné stroje. Pouze jeden z vás zaslal zprávu na kontrolu řešení úlohy z učebnice, takže jste vše pochopili a spočítali. Výborně! Práce je povinná pro všechny, bude součástí klasifikace a je potřeba ji zaslat na můj školní do 5/4/2020. Můžete používat libovolné pomůcky, radit se, hledat. Pište čitelně a srozumitelně! Otázky a úlohy: 1. Vysvětlete pojem tepelný stroj. Jak tepelné stroje dělíme? 2. Pojmenujte hlavní části zážehového motoru: 3. Určete podle obrázku, které fáze právě probíhají ve dvoudobém zážehovém motoru. 4. Popište fázi zážehového motoru, která následuje po fázi stlačování (pohyb pístu, chování ventilů, ). 5. Automobil se pohybuje rychlostí 72 km/h po dobu 3 h a za tuto dobu spotřebuje 10 kg paliva. Výhřevnost paliva je 45 MJ/kg. Určete dráhu ujetou vozidlem, množství tepelné energie vytvořené spálením paliva, práci vykonanou motorem vozidla a účinnost motoru, jestliže jeho výkon je 15 kw. 6. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi zážehovým a vznětovým motorem?

2 7. Uveďte účinnosti pro hlavní druhy tepelných strojů (parní stroj, zážehový motor, vznětový motor). 8. Vysvětlete rozdíly mezi spalovacím a parním strojem. Dalším tématem v našem programu je: 5. ELEKTRICKÝ NÁBOJ, ELEKTRICKÉ POLE 5.1 Elektrické vlastnosti látek. Vodič a izolant. Elektrický náboj. 5.2 Elektroskop, elektrizace těles, polarizace dielektrika. 5.3 Elektrické pole pojem. Siločáry a intenzita elektrického pole. 5.4 Elektrická indukce, polarizace dielektrika. Informace naleznete v učebnici str Je potřeba tuto část v učebnici pročíst, příp. projít další zdroje. Např.: Elektrický náboj je jednak vlastnost částic elektronů a protonů, jednak fyzikální veličina. Elektrony mají náboj záporný, protony kladný. Jako fyzikální veličina je náboj značen Q a měří se v Coulombech. Tedy např. Q = 10 mc. Náboj jednoho elektronu nebo protonu je nejmenší možný v přírodě a nazývá se elementární náboj, značíme ho q a jeho hodnota je kladná nebo záporná q = 1, C. Hodnotu je potřeba znát. V atomu je stejný počet elektronů jako protonů atom je elektricky neutrální. Pokud to neplatí, atom se stává iontem, buď kladným nebo záporným (viz učebnice ). Totéž platí pro těleso obecně. Pokud platí Ne = Np, těleso je elektricky neutrální (nebo říkáme nenabité), v opačném případě je elektricky nabité (nebo říkáme zelektrizované). Tělesa (látky) mohou být vodiče nebo nevodiče (izolanty). V prvním případě to znamená, že obsahují volné elektrony, které se uvnitř mohou pohybovat. Jsou to kovy a nejlepším vodičem z nich je.. (zjistěte). V izolantech nejsou volné elektrony, patří sem papír, vzduch, plyny, polystyrén, guma, plast, porcelán, Elektroskop je velmi jednoduchý přístroj k indikaci elektrického náboje. Je dobře vysvětlený v učebnici, příp. na: Snad si ho budeme moci ve škole předvést. Pokud by někdo chtěl, může si jednoduchý i vyrobit a přinést ho ukázat. Na internetu je řada návodů.

3 Elektrické pole je oblast v prostoru, která vzniká kolem každého náboje nebo nabitého tělesa. Když vložíme do této oblasti nabité těleso, bude na něj působit elektrická síla přitažlivá nebo odpudivá. Kdy přitažlivá a kdy odpudivá najdete v učebnici, kdo neví. Síla bude působit i na těleso nenabité, které vložíme do elektrického pole. Dojde totiž k jevu elektrostatická indukce (když vložený předmět je vodič) nebo polarizace izolantu (když je to izolant). Informace též na: Slovo dielektrikum je totéž jako izolant. K čemu je to dobré, si řekneme později společně. Elektrické pole se popisuje buď číselně (budete mít v 6.C) nebo graficky. Graficky se to dělá pomocí elektrických siločár. Je potřeba umět nakreslit situaci pro jeden kladný náboj, jeden záporný náboj a stejnorodé elektrické pole. Zkuste vymyslet, jak to bude vypadat pro dva náboje kladné, dva náboje záporné a kombinaci jeden kladný jeden záporný. Je to snadné, na internetu je spousta obrázků. Příště se podíváme na otázky a úlohy k tomuto tématu. V případě nejasností, dotazů a otázek pište na můj školní . Hodně štěstí! SP. 1/4/2020

4 Vážení žáci, minulou písemnou práci jsem neobdržel, a je tedy hodnocena nedostatečně, od těchto žáků: Bukač, Navrátilová, Potěmkina, Rys. Práce byla velmi jednoduchá a uvádím vám tedy řešení výpočetní úlohy č. 5: s = 216 km Q = 450 MJ W = 162 MJ η = 0,36 (36 %) Z tématu č. 5 není zatím žádná písemná práce, bude součástí až další práce, která bude zahrnovat nové téma č. 6. Téma č. 6 je v učebnici na str ELEKTRICKÝ PROUD 6.1 Elektrický proud pojem. Proud stejnosměrný a střídavý. 6.2 Zdroje elektrické energie. Spojování elektrických článků. 6.3 Elektrický odpor. Ohmův zákon. Odpor vodiče, závislost odporu na teplotě. 6.4 Měření elektrického proudu a napětí. Voltmetr a ampérmetr, zapojení do obvodu. 6.5 Rezistor. Spojování rezistorů sériově a paralelně. 6.6 Proměnný rezistor reostat, potenciometr. Zapojení v elektrickém obvodu. 6.7 Elektrická práce, energie a výkon v elektrickém obvodu. 6.1 Elektrický proud pojem. Proud stejnosměrný a střídavý. Kdo nezná ze základní školy schematické značky pro kreslení elektrických obvodů, nejprve se je naučí ze str. 118 a připomene si sériové a paralelní zapojení prvků. Elektrický obvod je vodivé propojení zdrojů elektrického napětí se spotřebiči. Obvod je obvykle sestaven ze zdroje elektrického napětí, ze spínače, který uzavírá nebo přerušuje elektrický obvod a z vodičů, které spojují jednotlivé části elektrického obvodu. Elektrickým obvodem může být obyčejná lampička na stole nebo vnitřek televizoru či počítače. Kreslit jednotlivé části obvodu by bylo pracné a nepřehledné, proto se elektrický obvod zjednodušuje na nákres, kterému říkáme schéma elektrického obvodu. Pokud je elektrický obvod uzavřen, prochází jím elektrický proud.

5 Elektrický proud je uspořádaný pohyb částic s elektrickým nábojem. Mohou to být elektrony ve vodiči, ionty v kapalinách nebo elektrony a ionty v plynech. Prozatím nás zajímá proud ve vodičích. Uspořádaný znamená, že všechny částice se pohybují stejným směrem. Elektrický proud je také fyzikální veličina, ozančuje se obvykle I a měří se v ampérech. Takže píšeme např. I = 20 ma. Podle dohody je směr proudu opačný vzhledem k pohybu elektronů: I Jestliže vodičem projde za určitý čas t celkový náboj Q, je velikost proudu dána vztahem: II = QQ tt Celkový náboj můžeme vyjádřit jako součin elementárního náboje jednoho elektronu a počtu elektronů, které vodičem projdou: Příklad: QQ = qq ee NN ee Vodičem projde za dobu 2 min celkový náboj 10 C. Určete velikost elektrického proudu a počet elektronů, které vodičem projdou. I = 0,083 A Ne = 6, elektronů Elektrický proud může být stejnosměrný nebo střídavý. Je-li stejnosměrný, elektrony se pohybují stále jedním směrem a hodnota proudu je konstantní. Je-li střídavý, pohybují se chvíli jedním směrem, zastaví se a pohybují se ve směru opačném. Hodnota proudu se v čase mění a nejčastější průběh je na grafu. Tento průběh se nazývá sinusový (harmonický). Stejnosměrný proud nám poskytují např. baterie, akuulátory, střídavý pak máme v zásuvce.

6 6.2 Zdroje elektrické energie. Spojování elektrických článků. Aby vodičem, a tedy elektrickým obvodem, mohl procházet elektrický proud, musí být připojen ke zdroji elektrického napětí. Každý zdroj má dva póly (svorky), kladný a záporný. Elektrický proud prochází od kladného pólu zdroje k zápornému (elektrony ve směru opačném). Elektrické napětí je fyzikální veličina, označujeme U a měříme ve voltech. Takže píšeme např. U = 10 V. Zdrojem elektrického napětí je zařízení, které mění nějakou formu vstupní energie na energii elektrickou. Vstupní energie může mít různou podobu, nejčastěji se jedná o energii mechanickou, světelnou nebo chemickou. Pokud je to energie mechanická, zařízení se nazývá generátor, který může být v podobě alternátoru nebo dynama: Generátor musí ovšem něco pohánět to má na starosti turbína. Turbíny mohou být vodní, větrné, parní, plynové: Pokud je vstupní energie zdroje světelná, nazýváme takové zařízení obvykle sluneční baterie (sluneční panely): Pokud se mění chemická energie na elektrickou, mluvíme o elektrickém (galvanickém) článku. Pojednání naleznete v učebnici - nastudujte, příp. doplnění:

7 Elektrické články mohou být primární na jedno použití, pak se vyhodí, nebo sekundární používají se opakovaně, mohou se nabíjet a říkáme jím akumulátory. Pokud zapojíme dva a více elektrických článků společně, vznikne baterie. Tak např. plochá baterie obsahuje tři primární články: Akumulátor ve vozidle obsahuje obvykle šest sekundárních článků: Příště budeme pokračovat v tématu. Příjemnou práci! SP. 29/04/2020

8 Vážení žáci, pokračujeme v tématu o elektrickém proudu. 6.3 Elektrický odpor. Ohmův zákon. Odpor vodiče, závislost odporu na teplotě. Víme, že elektrický proud může procházet pouze vodičem, typicky kovem. Kov je pevná látka, složená z částic uspořádaných do krystalické struktury. Má-li proud procházet vodičem, znamená to, že elektrony musí projít skrz tuto strukturu, která pro ně představuje určitou překážku. Tuto překážku vyjadřujeme veličinou elektrický odpor. Značí se R a měří se v jednotkách Ω (ohm). Tedy, např. R = 10 kω. Elektrický odpor je vysvětlen na str. 99 v modré knize a na str. 137 ve žluté. Elektrický odpor vodiče závisí na jeho délce, jeho průřezu a materiálu, z kterého je vytvořen. Elektrický odpor roste s délkou a klesá s průřezem. Materiál je určen veličinou měrný elektrický odpor (nebo také rezistivita) a v modré učebnici na str. 100 je několik příkladů v tabulce. Je nutné dávat pozor na jednotku jsou dvě možnosti. Buď se měří v Ωmm 2 /m neboli µωm a pak je nutné průřez vodiče zadávat v mm 2 nebo se měří v Ωm 2 /m neboli Ωm a pak je nutné průřez vodiče zadávat v m 2. Měrný elektrický odpor udává elektrický odpor vodiče o délce 1 m a průřezu 1 mm 2 nebo 1 m 2 podle použité jednotky. Odpor vodiče je tedy dán vztahem: RR = ρρ ll SS [Ω] Elektrický odpor vodiče závisí kromě toho také na teplotě. Jak se to počítá to budete mít v 6. ročníku. Prozatím nám stačí vědět, že s rostoucí teplotou roste také odpor vodiče. Závislost je přibližně lineární graficky tedy vyjádřeno přímkou:

9 Jestliže nějaký vodič připojíme na určité elektrické napětí, bude jím procházet určitý elektrický proud. Vztah mezi třemi veličinami elektrický odpor, elektrické napětí a elektrický proud vyjadřuje velmi důležitý vztah, tzv. Ohmův zákon. Podle toho, kterou veličinu počítáme, ho můžeme psát třemi způsoby. Všechny je nutné znát! Je možné také znázornění grafické: Velikost odporu se určí z libovolné dvojice napětí proud na grafu, např. pro napětí 3 V je proud přibližně 28 ma, odpor je tedy přibližně 107 Ω. Nebo při napětí 1,5 V je proud přibližně 14 ma a odpor opět 107 Ω. Vyzkoušejte si úlohy ze žluté učebnice na str. 141/O5, U1, U2, U3, U5, U6, U7, U8, U10. Na závěr této části si řekněme, že průmyslově se vyrábí součástka používáná v elektrotechnice a elektronice nazvaná rezistor. Vyrábí se proto, že má určitý požadovaný elektrický odpor. Vypadat může různě je celá řada typů rezistorů:

10 Značka rezistoru používáná v elektrických schématech je buď obdélníček nebo klikatá čára: 6.4 Měření elektrického proudu a napětí. Voltmetr a ampérmetr, zapojení do obvodu. Bohužel není možné, abyste si vyzkoušeli zapojení elektrického obvodu a naučili se pracovat s měřícím přístrojem. Takže tato část pouze informativně. Elektrický proud měříme přístrojem ampérmetr a elektrické napětí přístrojem voltmetr. Značky přístrojů jsou kroužky s písmenem V nebo A. Měříme-li veličiny nějaké součástky, např. rezistoru, platí zásada, že voltmetr se připojuje paralelně a ampérmetr sériově! Velmi dobré vysvětlení najdete v učebnicích. Měření proudu a napětí u rezistoru odděleně: Měření proudu a napětí u žárovky zároveň:

11 Příště vás čeká kontrolní práce a další body tématu. Příjemnou práci! SP. 18/05/2020

12 Vážení žáci, nejprve několik úloh na ověření znalostí předcházejícícch částí. Zašlete nejpozději do 7/6/2020, pište pokud možno ve formátu Word nebo PDF. Úlohy: 1. Vyjádřete elektrické veličiny v příslušných jednotkách: 4300 kω = MΩ 180 V = kv 5,6 MV = kv 100 µa = ma A = ka Ω = MΩ 10 3 C = C 2. Při elektrickém napětí 15 V připojeném na rezistor jím prochází proud 0,2 A. Určete velikost odporu rezistoru a proud, který jím prochází při napětí 50 V. 3. Určete proud, který prochází měděným vodičem o průřezu 2 mm 2 a délce 200 m, jestliže napětí na vodiči je 230 V. 4. Nakreslete schéma elektrického obvodu, ve kterém je žárovka Ž1 připojena sériově ke dvěma žárovkám Ž2 a Ž3 zapojeným paralelně. Doplňte měřícími přístroji tak, abychom mohli měřit napětí na žárovce Ž1, proud žárovkou Ž2 a společný proud, který prochází žárovkami Ž2 a Ž3. 5. Graf představuje závislost napětí a proudu rezistoru. určete velikost odporu rezistoru z grafu do stejného grafu zakreslete závislost pro rezistor s odporem 0,25 kω

13 6. Elektrickým obvodem projde elektronů, jestliže elektrický proud byl 0,4 A. Určete dobu průchodu elektrického proudu a celkový náboj. Pokračujeme v tématu č. 6: 6.5 Rezistor. Spojování rezistorů sériově a paralelně. Co to je rezistor, jsme si vysvětlili minule. Rezistory, ale i ostatní součástky v elektronice, se mohou mezi sebou zapojovat. Jsou tři způsoby sériově (za sebou), paralelně (vedle sebe) a kombinace předchozích dvou způsobů. Zapojení jsou dobře vysvětlena v učebnici na str. 146 a dále. Pamatujme si pravidlo: U sériového zapojení mají součástky (rezistory, žárovky, ) stejný proud a různé napětí, u paralelního zapojení mají stejné napětí a různý proud. Vyzkoušejte si úlohy na str. 148, 149, 152, Proměnný rezistor reostat, potenciometr. Zapojení v elektrickém obvodu. Rezistor nemusí mít vždy pevnou hodnotu odporu. Naopak, často se používá rezistor, jehož odpor je možné měnit. Nazývá se reostat a zapojuje se v elektrických obvodech dvěmi způsoby: 1. Jako součástky pro regulaci proudu pak se nazývá reostat. 2. Jako součástka pro dělení napětí pak se nazývá spíše potenciometr. Fyzické provedení a způsob zapojení je vysvětlen na str. 156 a dalších. Je potřeba umět nakreslit schémata, není nutné dělat úlohy v této části. 6.7 Elektrická práce, energie a výkon v elektrickém obvodu. Jestliže si představíme nejjednodušší obvod složený ze zdroje elektrického napětí a žárovky, obvodem protéká elektrický proud, pak zdroj koná elektrickou práci W a dodává žárovce určitou elektrickou energii E. Práce je stejně velká jako energie. W = E Je možné ukázat, že práce i energie se počítají jako součin napětí, proudu a času, po který proud obvodem prochází: W = E = U I t [J] Protože výkon je obecně práce za čas, je elektrický výkon dán vztahem: P = U I [W]

14 Podobně jako v mechanice, je potřeba ale u elektrických obvodů rozlišovat elektrický příkon a výkon nějakého zařízení. Příkon je na vstupní, výkon na výstupní straně zažřízení. Rozdíl představují ztráty v podobě nějaké nevyužité energie. Např. u žárovky, kde je napsáno příkon 500 W a poskytuje světlo o výkonu 30 W, představují ztráty v podobě tepla 470 W. Pokud bychom ovšem používali žárovku jako zdroj tepla, ztráty by byly 30 W v podobě světelné energie. Příkon obvykle značíme P0 nebo P1, výkon potom P nebo P2. Z příkonu a výkonu můžeme určit účinnost zařízení, stejně jako to bylo v mechanice. η = P / P0 = P2 / P1

15 Projděte si řešené úlohy na str. 160, 162 a spočtěte úlohy 160/U1, 163/U1, U2, U3. Tímto končíme výuku v tomto školním roce. V příštím týdnu budou v systému Bakaláři uvedeny všechny známky (práce psané před uzavřením školy, práce psané doma, závěrečná známka). 02/06/2020 SP.

16 Vážení žáci, uvádím řešení poslední práce. Práci neodevzdali Blodigová (špatný formát), Herrmannová, Javornická, Potěmkina, Rys. Řešení: 1. Vyjádřete elektrické veličiny v příslušných jednotkách: 4300 kω = 4,3 MΩ 180 V = 0,18 kv 5,6 MV = 5600 kv 100 µa = 0,1 ma A = 400 ka Ω = 4 MΩ 10 3 C = 1000 C 2. R = 75 Ω; I = 0,67 A 3. I = 135,3 A 4. Ž 1 V U Ž 2 Ž 3 A A 5. R = 400 Ω; červeně vyznačen odpor 0,25 kω

17 6. Q = 3, C; t = s Tím končí výuka v 1.C. Veškeré známky (práce psané před uzavřením školy, práce psané doma, závěrečná známka) budou uveřejněny v systému Bakaláři. 13/06/2020 SP.

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli...

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... Elektrostatika... 2 32_Elektrický náboj... 2 33_Elektroskop... 2 34_Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... 3 35_Siločáry elektrického pole (myšlené čáry)... 3 36_Elektrický

Více

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu Elektrický proud 2 Zápisy do sešitu Směr elektrického proudu v obvodu 1/2 V různých materiálech vedou elektrický proud různé částice: kovy volné elektrony kapaliny (roztoky) ionty plyny kladné ionty a

Více

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud v kovech Elektrický proud = usměrněný pohyb

Více

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Elektrický proud Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny : Usměrněný pohyb iontů Ionizované plyny: Usměrněný pohyb iontů

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Elektrický proud Uspořádaný pohyb volných částic s nábojem Směr: od + k ( dle dohody - ve směru kladných

Více

jádro: obal: e n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr

jádro: obal: e n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr ELEKTRICKÝ NÁBOJ 1) Těleso látka molekula atom jádro: obal: e 2) ATOM n 0,p + n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr 3) El.náboj vlastnost částic > e,p

Více

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 01) Co už víme o elektrickém proudu opakování učiva 6. ročníku: Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, jestliže: je v něm zapojen zdroj

Více

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 1. Definice elektrického proudu 2. Jednoduchý elektrický obvod a) Ohmův zákon pro část elektrického obvodu b) Elektrický spotřebič

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ZÁKLADNÍ

Více

Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19. Vhodné zařazení: Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8.

Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19. Vhodné zařazení: Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8. Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19 Autor: Vhodné zařazení: Ročník: Petr Pátek Fyzika osmý- druhé pololetí Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8.A Metodické poznámky:

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Název: Alena Škárová Datum vytvoření:

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Elektřina a magnetismus - elektrický náboj tělesa, elektrická síla, elektrické pole, kapacita vodiče - elektrický proud v látkách, zákony

Více

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ)

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ) Účinky elektrického proudu vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Elektrický proud jako jev je tvořen uspořádaným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud jako

Více

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku Elektrický proud Elektrický proud Opakování 6. ročníku Obvodem prochází elektrický proud tehdy: 1. Je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí 2. Jestliže je elektrický obvod uzavřen (vodivě) V obvodu

Více

Jednoduchý elektrický obvod

Jednoduchý elektrický obvod 21 25. 05. 22 01. 06. 23 22. 06. 24 04. 06. 25 28. 02. 26 02. 03. 27 13. 03. 28 16. 03. VI. A Jednoduchý elektrický obvod Jednoduchý elektrický obvod Prezentace zaměřená na jednoduchý elektrický obvod

Více

Pracovní list žáka (ZŠ)

Pracovní list žáka (ZŠ) Pracovní list žáka (ZŠ) Účinky elektrického proudu Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Elektrický proud jako jev je tvořen uspořádaným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud

Více

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme?

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme? 5.1 Elektrické pole V úlohách této kapitoly dosazujte e = 1,602 10 19 C, k = 9 10 9 N m 2 C 2, ε 0 = 8,85 10 12 C 2 N 1 m 2. 5.6 Kolik elementárních nábojů odpovídá náboji 1 µc? 5.7 Novodurová tyč získala

Více

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE ELEKTRICKÝ NÁBOJ ELEKTRICKÉ POLE 1. Elektrický náboj, elektrická síla Elektrické pole je prostor v okolí nabitých těles nebo částic. Jako jiné druhy polí je to způsob existence hmoty. Elektrický náboj

Více

Proudové pole, Ohmův zákon ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL

Proudové pole, Ohmův zákon ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL Proudové pole, Ohmův zákon ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL Elektrický náboj Vždy je celočíselným násobkem elementárního náboje (náboje jednoho elektronu) => určuje množství elektronů (chybějících => kladný

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_110 Jméno autora: Mgr. Eva Mohylová Třída/ročník:

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky A) Elektrický obvod je vodivé spojení elektrických prvků (součástek) plnící zadanou funkci např. generování elektrického signálu o určitých vlastnostech, zesílení el. signálu, přeměna el. energie na jiný

Více

Elektronika ve fyzikálním experimentu

Elektronika ve fyzikálním experimentu Elektronika ve fyzikálním experimentu Josef Lazar Ústav přístrojové techniky, AV ČR, v.v.i. E-mail: joe@isibrno.cz www: http://www.isibrno.cz/~joe/elektronika/ Elektrický obvod Analogie s kapalinou Základními

Více

VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU, PŘÍKON

VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU, PŘÍKON VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU, PŘÍKON výkon P užitečná práce příkon P0 skutečná práce účinnost udává se v procentech Je-li mezi koncovými body vodiče napětí U a prochází-li jím stálý proud I, jenpříkon roven

Více

Obr. 9.1: Elektrické pole ve vodiči je nulové

Obr. 9.1: Elektrické pole ve vodiči je nulové Stejnosměrný proud I Dosud jsme se při studiu elektrického pole zabývali elektrostatikou, která studuje elektrické náboje v klidu. V dalších kapitolách budeme studovat pohybující se náboje elektrický proud.

Více

Věra Keselicová. květen 2013

Věra Keselicová. květen 2013 VY_52_INOVACE_VK55 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová květen 2013 8. ročník

Více

Věra Keselicová. květen 2013

Věra Keselicová. květen 2013 VY_52_INOVACE_VK60 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová květen 2013 8. ročník

Více

ELEKTROSTATIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 2. ročník

ELEKTROSTATIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 2. ročník ELEKTROSTATIKA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 2. ročník Elektrický náboj Dva druhy: kladný a záporný. Elektricky nabitá tělesa. Elektroskop a elektrometr. Vodiče a nevodiče

Více

Polohová a pohybová energie

Polohová a pohybová energie - určí, kdy těleso ve fyzikálním významu koná práci - s porozuměním používá vztah mezi vykonanou prací, dráhou a působící silou při řešení úloh - využívá s porozuměním vztah mezi výkonem, vykonanou prací

Více

Ohmův zákon: Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi konci vodiče.

Ohmův zákon: Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi konci vodiče. .0. OHMŮV ZÁKON Zavedli jsme si veličiny elektrický proud a elektrické napětí. Otázkou je, zda spolu nějak tyto veličiny souvisí. Pokusy jsme už zjistili, že čím větší napětí je na zdroji, tím větší prochází

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor!

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor! 10. Měření V elektrotechnice je měření základní a zásadní činností každého, kdo se jí chce věnovat. Elektrika není vidět a vše, co má elektrotechnik k tomu, aby zjistil, co se v obvodech děje, je měření.

Více

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t.

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t. ELEKTRICKÝ PROUD Stacionární elektrické pole je charakterizováno konstantním elektrickým proudem Elektrický proud I je usměrněný pohyb elektrických nábojů. Jednotkou je ampér, I A. K vzniku elektrického

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták Izolant je látka, která nevede elektrický proud izolant neobsahuje volné částice s elektrický

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0448 ICT-ZE-1_17 Stejnosměrný proud I základní

Více

Opakování učiva 7. ročníku. Práce vykonaná při zvedání tělesa jednoduchými stroji (kladka, páka, nakloněná rovina a kol na hřídeli)

Opakování učiva 7. ročníku. Práce vykonaná při zvedání tělesa jednoduchými stroji (kladka, páka, nakloněná rovina a kol na hřídeli) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Fyzika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení,

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Proč se pro dálkový přenos elektrické

Více

Elektrické vlastnosti látek

Elektrické vlastnosti látek Elektrické vlastnosti látek Elektrické jevy Již z doby starověku jsou známy tyto elektrické jevy: Blesk Polární záře statická elektřina ODKAZ Elektrování těles Tělesa se mohou třením dostat do stavu, ve

Více

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA ELEKTRICKÝ PROD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA 1 ELEKTRICKÝ PROD Jevem Elektrický proud nazveme usměrněný pohyb elektrických nábojů. Např.:- proud vodivostních elektronů v kovech - pohyb nabitých

Více

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D12_Z_OPAK_E_Elektricky_naboj_a_elektricke_ pole_t Člověk a příroda Fyzika Elektrický

Více

ELEKTRICKÉ JEVY. Elektrování a elektrický náboj. elektrický náboj (C) June 13, VY_32_INOVACE_118.notebook

ELEKTRICKÉ JEVY. Elektrování a elektrický náboj. elektrický náboj (C) June 13, VY_32_INOVACE_118.notebook Elektrické jevy Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo:

Více

FYZIKA II. Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud

FYZIKA II. Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud FYZIKA II Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud Osnova přednášky Elektrický proud proudová hustota Elektrický odpor a Ohmův zákon měrná vodivost driftová rychlost Pohyblivost nosičů náboje teplotní

Více

b) nevodiče izolanty nevedou el. proud plasty, umělé hmoty, sklo, keramika, kámen, suché dřevo,papír, textil

b) nevodiče izolanty nevedou el. proud plasty, umělé hmoty, sklo, keramika, kámen, suché dřevo,papír, textil VEDENÍ EL. PROUDU V PEVNÝCH LÁTKÁCH 1) Látky dělíme (podle toho, zda jimi může procházet el.proud) na: a) vodiče = vedou el. proud kovy (měď, hliník, zlato, stříbro,wolfram, cín, zinek) uhlík, tuha b)

Více

F - Ohmův zákon VARIACE

F - Ohmův zákon VARIACE F - Ohmův zákon Autor: Mgr. Jaromír Juřek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen,

Více

Základy elektrotechniky - úvod

Základy elektrotechniky - úvod Elektrotechnika se zabývá výrobou, rozvodem a spotřebou elektrické energie včetně zařízení k těmto účelům používaným, dále sdělovacími a informačními technologiemi. Elektrotechnika je úzce spjata s matematikou

Více

Elektřina a magnetizmus závěrečný test

Elektřina a magnetizmus závěrečný test DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: závěrečný test Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: TEST - A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník TEST Elektřina a magnetizmus závěrečný

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.10 EU OP VK

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.10 EU OP VK Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.10 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Listopad 2011 Ročník 9. Předmět Fyzika Název, anotace

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH Jan Hruška TV-FYZ Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách. Co je to vlastně elektrický proud? Na to

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 9. ročník M.Macháček : Fyzika 8/1 (Prometheus ), M.Macháček : Fyzika 8/2 (Prometheus ) J.Bohuněk : Pracovní sešit k učebnici fyziky 8

Více

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace email: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Použití měřících přístrojů

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Použití měřících přístrojů EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS Použití měřících přístrojů Student se má naučit používat a přesně zacházet s přístroji na měření : Napětí Proudu Odporu

Více

Přijímací zkoušky FYZIKA

Přijímací zkoušky FYZIKA Přijímací zkoušky 2014 2015 FYZIKA 1. Soustava SI je: a) mezinárodní soustava fyzikálních jednotek a veličin b) skupina prvků s podobnými vlastnostmi jako křemík c) přehled fyzikálních vzorců 2. 500 cm

Více

U R U I. Ohmův zákon V A. ohm

U R U I. Ohmův zákon V A. ohm Ohmův zákon Ohmův zákon Spojíme li vodivě svorky zdroje o napětí U, začne vodičem procházet proud I. Napětí tedy vyvolalo elektrický proud Proud je pak přímo úměrný napětí (Ohmův zákon): I U R R V A U

Více

Pracovní list žáka (SŠ)

Pracovní list žáka (SŠ) Pracovní list žáka (SŠ) Ověření platnosti Ohmova zákona Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi napětím a proudem. Napětí U, měřené mezi konci vodiče s konstantním odporem

Více

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin list 1 / 7 F časová dotace: 2 hod / týden Fyzika 8. ročník (F 9 1 01.1) F 9 1 01.1 (F 9 1 01.3) prakticky změří vhodně vybranými měřidly fyzikální veličiny a určí jejich změny elektrické napětí prakticky

Více

Laboratorní práce č. 1: Určení voltampérových charakteristik spotřebičů

Laboratorní práce č. 1: Určení voltampérových charakteristik spotřebičů Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 5. ročník šestiletého a 3. ročník čtyřletého studia Laboratorní práce č. 1: Určení voltampérových charakteristik spotřebičů G Gymnázium Hranice Přírodní vědy

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Stejnosměrný el. proud TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Stejnosměrný el. proud TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ PROUD Stejnosměrný el. proud TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Elektrický proud Mějme na deskách kondenzátoru nahromaděné pohyb

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.6 Svářečská a karosářská odbornost Kapitola

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla - určí, co je v jeho okolí zdrojem zvuku, pozná, že k šíření zvuku je nezbytnou podmínkou látkové prostředí - chápe odraz zvuku jako odraz zvukového vzruchu od překážky a dovede objasnit vznik ozvěny -

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný Rozdělení

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě nízkofrekvenční nevýkonový tranzistor KC 639. Mezní hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě nízkofrekvenční nevýkonový tranzistor KC 639. Mezní hodnoty jsou uvedeny v tabulce: RIEDL 3.EB 10 1/11 1.ZADÁNÍ a) Změřte statické hybridní charakteristiky tranzistoru KC 639 v zapojení se společným emitorem (při měření nesmí dojít k překročení mezních hodnot). 1) Výstupní charakteristiky

Více

SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY. Návod k použití a popis pokusů

SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY. Návod k použití a popis pokusů SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY Návod k použití a popis pokusů 1 Obsah Přehled jednotlivých součástí... 3 Doporučení k sestavování pokusů... 4 Pokusy.... 5-22 1 Elektrický obvod... 5 2 Elektrický obvod

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Učebnice: R. Kolářová, J. Bohuněk - Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, Praha, 2004 R. Kolářová, J. Bohuněk, M. Svoboda,

Více

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole vzniká kolem nepohyblivých těles, které mají elektrický náboj. Tento náboj mohl vzniknout například přivedením elektrického

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA Pohybová a polohová energie Přeměna polohové a pohybové energie

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA Pohybová a polohová energie Přeměna polohové a pohybové energie Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Uvede hlavní jednotky práce a výkonu, jejich díly a násobky

Více

Magnetické pole cívky, transformátor vzorová úloha (SŠ)

Magnetické pole cívky, transformátor vzorová úloha (SŠ) Magnetické pole cívky, transformátor vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum 1. Teoretický úvod Vodič svinutý do prostorové křivky nazývané šroubovice tvoří válcovou cívku (solenoid). Každý závit vybudí

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce: REDL 3.EB 8 1/14 1.ZADÁNÍ a) Změřte voltampérovou charakteristiku polovodičových diod pomocí voltmetru a ampérmetru v propustném i závěrném směru. b) Sestrojte grafy =f(). c) Graficko početní metodou určete

Více

Elektrické vlastnosti látek souvisejí se stavbou atomu a s vlastnostmi částic, z nichž je atom složen.

Elektrické vlastnosti látek souvisejí se stavbou atomu a s vlastnostmi částic, z nichž je atom složen. Elektrické vlastnosti látek souvisejí se stavbou atomu a s vlastnostmi částic, z nichž je atom složen. Atom atomové jádro proton kladný náboj - neutron neutrální bez náboje atomový obal elektron záporný

Více

ρ = měrný odpor, ρ [Ω m] l = délka vodiče

ρ = měrný odpor, ρ [Ω m] l = délka vodiče 7 Kapitola 2 Měření elektrických odporů 2 Úvod Ohmův zákon definuje ohmický odpor, zkráceně jen odpor, R elektrického vodiče jako konstantu úměrnosti mezi stejnosměrným proudem I, který protéká vodičem

Více

Laboratorní práce č. 3: Měření elektrického proudu a napětí

Laboratorní práce č. 3: Měření elektrického proudu a napětí Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIK 1. ročník šestiletého studia Laboratorní práce č. 3: Měření elektrického proudu a napětí Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIK 1. ročník šestiletého studia

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Uvede hlavní jednotky práce a výkonu, jejich díly a násobky

Více

4.2.15 Rezistory, reostat

4.2.15 Rezistory, reostat 4.2.15 Rezistory, reostat Předpoklady: 040214 Př. 1: Sestav obvod složený z žárovky, potenciometru a baterie. Zapoj potenciometr jako: a) reostat b) potenciometr Vyzkoušej, v jakém rozsahu je možné regulovat

Více

VY_52_INOVACE_2NOV38. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 8. a 9.

VY_52_INOVACE_2NOV38. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 8. a 9. VY_52_INOVACE_2NOV38 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 19. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Využití

Více

pracovní list studenta Elektrický proud v kovech Voltampérová charakteristika spotřebiče Eva Bochníčková

pracovní list studenta Elektrický proud v kovech Voltampérová charakteristika spotřebiče Eva Bochníčková pracovní list studenta Elektrický proud v kovech Eva Bochníčková Výstup RVP: Klíčová slova: žák měří vybrané veličiny vhodnými metodami, zpracuje získaná data formou grafu; porovná získanou závislost s

Více

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění 1) Prázdná nenabitá plechovka je umístěna na izolační podložce. V jednu chvíli je do místa A na vnějším povrchu plechovky přivedeno malé množství náboje. Budeme-li

Více

Základní definice el. veličin

Základní definice el. veličin Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala, Jan Dudek Oddíl 1 Určeno pro studenty komb. formy FBI předmětu 452081 / 06 Elektrotechnika Základní definice el. veličin Elektrický

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2010 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Napětí 400 V (dříve 380 V) nalezneme

Více

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor Technická měření v bezpečnostním inženýrství Čís. úlohy: 6 Název úlohy: Elektrická měření proud, napětí, odpor Úkol měření a) Změřte v propustném i závěrném směru voltampérovou charakteristiku - křemíkové

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Mistrovství České republiky soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2011 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Napětí 230 V (dříve

Více

Experiment P-10 OHMŮV ZÁKON. Sledování vztahu mezi napětím a proudem procházejícím obvodem s rezistorem známého odporu.

Experiment P-10 OHMŮV ZÁKON. Sledování vztahu mezi napětím a proudem procházejícím obvodem s rezistorem známého odporu. Experiment P-10 OHMŮV ZÁKON CÍL EXPERIMENTU Sledování vztahu mezi napětím a proudem procházejícím obvodem s rezistorem známého odporu. MODULY A SENZORY PC + program NeuLog TM USB modul USB 200 senzor napětí

Více

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima Elektrování třením Při tření těles z určitých materiálů působí tyto tělesa na drobné předměty silou. Tato síla je někdy přitažlivá,

Více

Přehled veličin elektrických obvodů

Přehled veličin elektrických obvodů Přehled veličin elektrických obvodů Ing. Martin Černík, Ph.D Projekt ESF CZ.1.7/2.2./28.5 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický náboj - základní vlastnost některých elementárních částic

Více

Elektromagnetismus. - elektrizace třením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu

Elektromagnetismus. - elektrizace třením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu Elektromagnetismus Historie Staré Řecko: Čína: elektrizace třením (elektron = jantar) Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu Hans Christian Oersted objevil souvislost

Více

4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení)

4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení) 4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení) Předpoklady: 4204 Pedagogická poznámka: Tuto hodinu učím jako dvouhodinové cvičení s polovinou třídy. Dělení je opět nutné, multimetry i samotné měření

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Základní veličiny a jejich jednotky Elektrický náboj Q Coulomb [C] Elektrický proud Amber [A] (the basic unit of S) Hustota proudu J [Am -2 ] Elektrické napětí Volt [V] Elektrický

Více

1. Vypočítejte kapacitu kapacitoru, který akumuluje energii 400 J při napětí 10 V. Jak dlouho by trvalo jeho nabíjení konstantním proudem 5 A?

1. Vypočítejte kapacitu kapacitoru, který akumuluje energii 400 J při napětí 10 V. Jak dlouho by trvalo jeho nabíjení konstantním proudem 5 A? 1. Vypočítejte kapacitu kapacitoru, který akumuluje energii 400 J při napětí 10 V. Jak dlouho by trvalo jeho nabíjení konstantním proudem 5 A? 2. Vypočítejte napětí na kapacitoru s kapacitou 45 µf, akumuluje-li

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ zabývá se analýzou a syntézou vyšetřovaných soustav ZÁKLADNÍ POJMY soustava elektrické zařízení, složená z jednotlivých prvků, vzájemně mezi sebou propojených tak, aby jimi mohl

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA SEKUNDA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ hodiny týdně

Více

Obvodové prvky a jejich

Obvodové prvky a jejich Obvodové prvky a jejich parametry Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický obvod Uspořádaný systém elektrických prvků a vodičů sloužící

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

3. Elektrický náboj Q [C]

3. Elektrický náboj Q [C] 3. Elektrický náboj Q [C] Atom se skládá z neutronů, protonů a elektronů. Elektrony mají záporný náboj, protony mají kladný náboj a neutrony jsou bez náboje. Protony jsou společně s neutrony v jádře atomu

Více

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity RIEDL 3.EB-6-1/8 1.ZADÁNÍ a) Změřte indukčnosti předložených cívek ohmovou metodou při obou možných způsobech zapojení měřících přístrojů. b) Měření proveďte při kmitočtech měřeného proudu 50, 100, 400

Více

8= >??> A A > 2= B A 9DC==

8= >??> A A > 2= B A 9DC== !"#$%&! '#!()*+,*-,#./'! " 0112&'3-.4)*)56-78"-*- &9-*)56--*! :-*./'!;) 2, ')'(.4;:!")*+,*-,"!9-*".4&2/< 8= >??> =@> A A =@ > 2= B A >C @D 9DC== @@$ AE EC F?@ @ 3 EG@= E@!"#$%&'() *+$,,-,./(. (.! "( ',)-(/01!')!

Více