Zápis ze Semináře DSpace 4. setkání českých uživatelů systému DSpace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápis ze Semináře DSpace 4. setkání českých uživatelů systému DSpace"

Transkript

1 Zápis ze Semináře DSpace 4. setkání českých uživatelů systému DSpace Datum konání: 18. a 19. května 2011 Místo konání: VŠB-TUO, Ostrava - Poruba Téma: Budování repozitářů a jejich zapojení do evropských projektů Pořadatelé: AKVŠ ve spolupráci s Ústřední knihovnou Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Ráno před setkáním probíhal workshop pod vedením Martina Slabbertje z Utrecht University Library. Toho jsme se neúčastnily. Blog přednášek začal ve 14:00 a jeho tématem bylo Zapojení repozitářů do evropských projektů. Igitur Archive (Utrecht University institutional repository) & repository innovations/developments in the Netherlands - Martin Slabbertje V úvodu ve stručnosti představil Utrechtskou univerzitu a její knihovnu. Repozitář Igitur Archive ( budují od roku 2000 a v současné době v něm mají dokumentů (vysokoškolské kval. práce, digitalizované dokumenty (knihy a i mapy), OA časopisy). Igitur Archive je připojen k projektu DARE (ten se také podílel na vývoji DRIVER Guidelines). DSpace používají jako uložiště metadata mapují z CRIS (Current Research Information Systems). Dlouhodobou ochranu dokumentů zajišťuje Královská knihovna. Dále představil národní službu NARCIS (National Academic Research and Collaborations Information Systém). Také představil organizaci SURF (vylepšené e-theses), jejímž cílem je podpora vysokých škol a výzkumu v Nizozemí. Chtějí zpřístupňovat disertace, využívají protokol OAI-ORE. Záznamy publikací jsou přes něj propojeny s related materials například provázanost kapitol apod. Vytvořili Resource Map Visualizer, který nejdřív ukáže autora, pak dílo a k tomu další (přidané) údaje např. anotace k dílům, které původní dílo citovaly. Od 2009 má Utrechtská univerzita vlastní Open Access politiku a dohled nad jejím dodržováním mají knihovníci. Ti i ověřují, zda zpřístupněné materiály nejsou v rozporu s politikou vydavatele (přes SHERPA/RoMEO). Politika Univerzity je taková, že autorům je důrazně doporučeno zaměstnanecká díla autoarchivovat v Igitur Archive. Prezentace: Projekt Repozitar.cz - RNDr. Miroslav Bartošek, CSc. Projekt Repozitar.cz běží od února 2011 centralizovaný rozvojový projekt MŠMT 2011 Meziuniverzitní síť technických a metodických opatření na ochranu proti platiátorství. Řešitelem je MU. Bartošek aktivity Univerzity představil jako integrovaný propojený systém theses.cz (30 účastníků z ČR, 2 SK), odevzdej.cz (seminární práce, 24 účastníků z ČR, 2 SK), repozitar.cz (odborné a vědecké práce, 15 vysokých škol z ČR).

2 Jde o meziuniverzitní řešení v rámci antiplagiátorského systému. Obsahuje vedle odborných prací i nerecenzovaná díla, e-learningové materiály, multimedia apod. Implementace - 3 základní komponenty: Vkládání (ingest nadstavba nad systém evidence publikací) Uložiště (DSpace) Vyhledávání (samostatný modul nad uložištěm Repozitáře; řešitelé testují již naprogramované prostředí) filtrování podle kategorie oboru, jazyku, licence, verze Na úrovni metadat řeší i verze (preprint, postprint); Creative Commons, zda jde o PeerReview, přiřazení práv. Systém umožňuje vložit libovolný počet souborů + případný doplňující popis. 1. testovaci verzi plánují na podzim 2011, provozní verze konec roku Specifikace - kvalifikovaný Dublin Core, OAI-PMH (možnost harvestovat), indexovatelnost dat --> snaha o co nejvetsi rozšiřitelnost. MU připravuje univerzitní směrnici o vkládání. Také vytvářejí návody a nápovědy pro práci se systémem. Směrnice MU navazuje na směrnici o duševním vlastnictví, na MU si majetková práva univerzita ponechává jen u některých děl (publikace, skripta), u větší části prací má majetková práva autor (příspěvky z konference, atd). Je zde ale povinnost vložit do repozitáře MU Zaměstnanci MU: povinnost vkládat publikované zaměstnanecká díla (existující v textové podobě - listinné či elektronické) oprávnění rozhodnout o rozsahu zveřejnění díla (tam, kde MU nevykonává majetkový práva) počínat si tak, aby nebyla dotčena ochrana (informací chráněných zvláštním zákonem, obchodního tajemství, oprávněných zájmů třetích stran - nakladatelů) Doktor Bartošek také krátce informoval o Open Data. Jde o snahu zveřejnit vědecká nezpracovaná primární data, tedy o snahu prokázat autorství samotného výzkumu. Zároveň tento model umožňuje efektivní znovuvyužítí jednou získaných dat, omezuje duplikaci výzkumu a umožňuje ostatním vědcům ověřit správnost výsledků bez nutnosti opakování experimentu na vlastní náklady. Pro ukládání je nutné vytvořit datové repozitáře. Problematickou oblastí je, že data jsou často netextové povahy musí se řešit jiný způsob uložení, zpřístupnění apod. Dále zde nastává problém integrity, kvality, propojitelnosti s vědeckými pracemi a copyrightu - problematika určení vlastníka dat vědci říkají, že data patří všem, vydavatelé říkají, že jim. Prezentace: DRIVER a spol., aneb spojení repozitáře se světem - Mgr. Lucie Vyčítalová Lucie Vyčítalová představila ve stručnosti většinu mezinárodní systémů/agregátorů, které jsou významné pro sběr dokumentů v režimu Open Access:

3 ROAR projekt řídí University of Southampton, z ČR je zapojeno 5 repozitářů, celkově Databáze umožňuje exporty statistických dat, je zde nutná registrace pro přidání repozitáře. U repozitářů je vidět počet záznamů (u nás jako jediných z ČR ne), v rozhraní lze vyhledávat IR dle oboru, země, SW apod. OpenDOAR projekt řídí JISC, University of Notthingham, obsahuje necelé 2000 záznamů, z ČR 4 (NUŠL chybí údajně se to mělo překlápět z ROARu samo, tak asi ne) je zde pouze VŠB-TUO a UPa + 2 sborníky z INFORA, opět umožňuje vyhledávání IR dle oboru, země atd. K přidání repozitáře není nutná registrace. DRIVER - shromažďuje/zpřístupňuje volně dostupná textová data z evropský repozitářů. Z ČR jen AV ČR. Má přísná pravidla pro zapojení (DRIVER Guidelines), online validace (ukázka) je možné si nechat vygenerovat cvičnou validaci, poté odstranit chyby. OpenAIRE evropský projekt, který běží v Cílem je podpora implementace principů OA do zemí EU. Je zde povinnost řešitelů uložit recenzovanou verzi článků, zprávy do IR a zajistit OA. Obsahem je zatím pouze 7 repozitářů (1 orphan, v CDS Invenio!!) + data z OpenDoar. K připojení je nutná registrace a následná validace. Požadavky hodně vychází z DRIVER Guidelines. Rozdíly OpenAIRE oproti DRIVERu embargo = možnost nastavení časového odložení zpřístupnění plného textu dc.rights = přístup k plnému textu může být omezen) dc.relation = uvádí se číslo projektu Dále byly představeny vyhledávače: BASE - vyhledávač, Bielefeld University, přes OAI-PMH sklízí přes 1700 zdrojů, nejsou žádné požadavky, stačí na webové stránce jen požádat, že chceme být zařazeni. WorldCat - sklízení dat přes OAI-PMH do WorldCat, nutná registrace. Scirus - provozovatelem Elsevier, vyhledávač dokumentů z akademického prostředí, pro přidání repozitáře je třeba kontaktovat správce přes feedback(at)scirus.com. Ranking Web of World Repositories - analýzy (leden, červenec), data z OpenDoar a ROAR, případně osobně zažádat o zařazení, v lednu 2011 více než repozitářů. Porovnávají data, jak je repozitář viditelný, váhu mají externí odkazy, 20% jak je repozitář velký, počet plných textů v PDF, počet záznamů, které má repozitář v Google Scholar. V ČR Česká digitální matematická knihovna (1 místo). Prezentace: Evropská unie, Česko a otevřený přístup - Mgr. Daniela Tkačíková Představen postoj Evropské Unie k OA zdůrazněn projek OpenAIRE. Dále představena historie, jak se vyvíjel přístup EU k politice otevřeného přístupu. Prezentace obsahovala spoustu odkazů na tiskové zprávy, oficiální prohlášení apod.

4 Bylo upozorněno, že v dotazníku, který vydala EU a který se týkal zpřístupňování výsledků vědy a výzkumu v digitální době, odpověděla ČR pouze na 2 otázky. Dle magistry Tkačíkové chybí v České republice pevně ukotvená infrastruktura institucionálních repozitářů, národní strategie k OA, účinná propagace a že je potřeba na všem zapracovat. Prezentace: Dopolední blok druhého přednáškového dne nesl téma Budování repozitářů a prosazování politiky OA a byl zahájen v 9:00. Nové technologie v DSpace, Mgr. Vlastimil Krejčíř, ÚVT MU Příspěvek, který sám autor nazval Co je (staro)nového v DSpace?, představil nové technologie v poslední verzi DSpace (1.7x), jenž významně posilují uživatelskou přívětivost systému a rozšiřují možnosti služeb, které repozitář může nabízet. Za všechny novinky lze uvést např. snadnější konfiguraci procházení obsahu repozitáře, možnost nastavení fasetového upřesňování výsledků vyhledávání, snadnější využití statistických výstupů aj. Nová verze 1.7 podporuje protokol OAI-ORE, umožňuje nastavit autentizaci na základě IP adres a je prohledatelná Google Scholarem (což je důležité při hodnocení v Ranking web ) Prezentace: pdf Repozitář UTB připojte se. Máme koláčky!, Ing. Lukáš Budínský, UTB Ing. Lukáš Budínský navázal svým příspěvkem na své loňské vystoupení, ve kterém představil budování Repozitáře UTB. Pozitivní novinkou na UTB je podpora budování repozitáře shora a že knihovna může být dobrým partnerem pro vedení univerzity při sledování publikační činnosti svých akademických pracovníků. Knihovna chce efektivně motivovat autory ke spolupráci, a proto nabízí vedle samotného repozitáře také navazující služby - koláčky. Knihovna UTB připravuje např. Portál pro podporu vědy a výzkumu s přehledem hodnocených časopisů a převzala rovněž celou agendu sledování publikační činnosti, tj. zakládá záznamy publikační činnosti do systému OBD (Osobní bibliografická databáze), následně záznamy uloží do repozitáře DSpace a požádá autory o zaslání plného textu. Po kontrole licenčních smluv uzavřených s vydavatelem, rozhodně knihovna o způsobu zpřístupnění plného textu publikace, pak dokončuje kontrolu záznamů v OBD před jejich vykazováním do databáze RIV. Prezentace: Politika otevřeného přístupu a budování repozitáře v AV ČR, Ing. Martin Lhoták, Knihovna AV ČR Ředitel Knihovny AV ČR Ing. Martin Lhoták rovněž navázal na svou loňskou přednášku a představil další kroky AV ČR v oblasti otevřeného přístupu. V úvodu připomněl aktivity a politiku AV ČR (2008 podpis berlínské deklarace a 2010 schválení politiky OA Akademickou radou), která stanovuje, že za interpretaci a šíření této publikační politiky a za zajištění informační infrastruktury odpovídá Knihovna AV ČR.

5 Za tímto účelem Knihovna AV ČR vytváří Repozitář AV ČR. Pro pořizování primárních dat i pro jejich uložení a zpřístupnění bude využit systém pro evidenci publikační činnosti ASEP/ARL. Dále byly popsány formy zpřístupnění - všechny plné texty včetně postprintů budou přístupné pracovníkům příslušného ústavu; OA pouze se schválením pověřených pracovníků ústavu + souhlas spoluautorů a pověřených pracovníků ze spolupracujících ústavů možnost časového embarga; u dokumentů, které nejsou přístupné formou OA, bude volba request a copy k vyžádání textu mailem přímo od autorů). Možnost přiložit elektronický dokument bude u všech druhů výsledků podporovaných stávajícím bibliografickým systémem ASEP, což se v současné době týká 25 druhů výsledků, plánuje se možnost přiložení několika el. dokumentů s různou formou přístupu k jednomu bibliografickému záznamu a velikost souborů nebude příliš omezena (rovněž možnost vkládání audio/video). Vše doprovází i právní příprava, Knihovna AV ČR chce uzavírat licenční smlouvu s ústavy při každém vložení nového textu (?). Předpokládané ostré spuštění je plánováno ve 2. pol. roku Prezentace: pdf Autorskoprávní otázky otevřeného přístupu, Mgr. Mária Martáková, LL.M, Mgr. Iva Burešová, Knihovna AV ČR Poslední příspěvek přednesla Mgr. Mária Martáková, LL.M, která se profesionálně věnuje problematice autorského práva a s Knihovnou AV ČR spolupracuje na formulování politiky OA a jejího zavádění do praxe. V příspěvku shrnula důležité body autorského zákona, které se vztahují ke zpřístupňování publikační činnosti v režimu OA v repozitářích. Dále vymezila pojmy - dílo spoluautorské, zaměstnanecké, problematiku užití díla (rozmnožování a sdílení díla veřejnosti) a v neposlední řadě problematiku územní omezenosti autorského práva a rozhodného práva pro případné mezinárodní soudní spory. Závěr příspěvku byl věnován analýze smluv vybraných vydavatelů a údajů uvedených v databázi SHERPA/RoMEO. Z analýzy vyplynulo, že většina smluv, tzv. CTA (Copyright Transfer Agreement) neobsahují informace o rozhodném právu a že většinou jsou smlouvy podepisovány samotnými autory, přestože v případě zaměstnaneckých děl by smlouvu měli podepisovat zaměstnavatelé. Prezentace: pdf Závěrečná diskuse: AKVŠ chce podepsat Berlínskou deklaraci - chtějí podpis projednat v červnu 2011 na výkonném výboru pokud se to letos nestihne, nechají na příští rok. Procházková upozorňuje, že nikdo o OA z řad univerzit nemá zájem. Bylo by přínosné oslovit i jednotlivé prorektory pro vědu a výzkum na univerzitách. JM řekl, že AKVŠ by měla mít stejné stanovisko s NUŠL ve vztahu k oslovení Grantové agentury a podpoře OA. Tkačíková vyzdvihuje fakt, že většina autorů nezveřejňuje výzkumné zprávy Lhoták říká, že NTK, AV a AKVŠ by měly oslovit Grantovku každý sám za sebe Mach konstatuje, že by bylo dobré sladit myšlenku. Tkačíková - AKVŠ a AV jsou instituce, které mají autory, NTK má jen svoje projekty.

6 Lhoták - chce komunikovat s Grantovkou v přátelském duchu - jaké mají úmysly ve vztahu k OA, v případě, že by nereagovala, tak ať vysvětlí, proč podepsala Berlínskou deklaraci a nic nedělá? OPEN ACCESS WEEK koncem srpna setkání/workshop pro výměnu nápadů, zkušeností nakonec spíš v září (nejspíš , Pardubice) - řeší se, zda neprotáhnout OAW je svátek - Tkačíková nejúčinnější propagací je IR - OAW propagovat jako týden, ale můžeme to roztáhnout na 14 dní Zapsaly: Tereza Simandlová Iveta Fürstová

Národní úložiště šedé literatury v roce 2012

Národní úložiště šedé literatury v roce 2012 Národní úložiště šedé literatury v roce 2012 5. ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury 23. října 2012 NTK, Praha, Česká republika Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz Přehled Obhajoba projektu

Více

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Iva Burešová buresova@knav.cz Úvodní část tohoto článku čtenáře stručně seznamuje s Politikou otevřeného přístupu Akademie věd České republiky (AV ČR),

Více

Jak otevřít přístup k Open Access?

Jak otevřít přístup k Open Access? Jak otevřít přístup k Open Access? Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, 23. 05. 2012 Akademie věd ČR 54 veřejných výzkumných institucí každý ústav je samostatná právnická osoba (v. v. i.) 7 000

Více

- otevřený přístup k výsledkům vědy. Mgr. Zdeňka Firstová a Mgr. Anna Vyčítalová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni

- otevřený přístup k výsledkům vědy. Mgr. Zdeňka Firstová a Mgr. Anna Vyčítalová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni - otevřený přístup k výsledkům vědy Mgr. Zdeňka Firstová a Mgr. Anna Vyčítalová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Open Access otevřený přístup Seznámení s Open Access Zlatá a zelená cesta Výhody Open Access

Více

DSpace VSB-TUO Repozitar.cz T18:02:56Z. Downloaded from DSpace VSB-TUO

DSpace VSB-TUO  Repozitar.cz T18:02:56Z.  Downloaded from DSpace VSB-TUO DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz þÿ S e m i n áy O t e vy e n é r e p o z i t áy e / S e m i n a r O pþÿe On t Re vy e p eo ns ié t or re i pe os z i t áy e 2 0 1 4 / O p e n R e p o s i t o r i

Více

Národní úložiště šedé literatury

Národní úložiště šedé literatury Národní úložiště šedé literatury 4. ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury 25. října 2011 Praha, Česká republika Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz Přehled O projektu Cíle Výsledky Zahraniční

Více

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Adéla Jarolímková, Národní lékařská knihovna Toto dílo dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora- Zachovejte

Více

Jak otevřít přístup k Open Access? Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha buresova@knav.cz

Jak otevřít přístup k Open Access? Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha buresova@knav.cz Abstrakt: Jak otevřít přístup k Open Access? Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha buresova@knav.cz INFORUM 2012: 18. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 22. -24. 5. 2012 V

Více

Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR

Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová iveta.furstova@techlib.cz Přehled O projektu NUŠL Cíl projektu Výstupy projektu Spolupráce NUŠL a ústavů AV ČR Závěr O

Více

Informační zdroj pro evaluaci od bibliografické databáze k institucionálnímu repozitáři

Informační zdroj pro evaluaci od bibliografické databáze k institucionálnímu repozitáři Informační zdroj pro evaluaci od bibliografické databáze k institucionálnímu repozitáři Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová Knihovna Akademie věd, v. v. i. Inforum Praha, 22.05. 2012 OBSAH ASEP - charakteristika

Více

Horizont 2020 a otevřený přístup k vědeckým publikacím a výzkumným datům:

Horizont 2020 a otevřený přístup k vědeckým publikacím a výzkumným datům: Horizont 2020 a otevřený přístup k vědeckým publikacím a výzkumným datům: proč, co, kdy a kam Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna Vysoké školy báňské-technické univerzity Ostrava Inforum 2014, Praha,

Více

Národní úložiště šedé literatury Otevřené repozitáře, 13. 5. 2015 Petra Pejšová a Hana Vyčítalová Creative Commons Uveďte původ-neužívejte dílo komerčně-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní Přehled o projektu

Více

Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení

Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení 3. ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury 8. prosince 2010 Praha, Česká republika Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz Přehled O projektu

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

Národní úložiště šedé literatury. Česká zemědělská univerzita, 6. 11. 2012 Hana Vyčítalová hana.vycitalova@techlib.cz

Národní úložiště šedé literatury. Česká zemědělská univerzita, 6. 11. 2012 Hana Vyčítalová hana.vycitalova@techlib.cz Národní úložiště šedé literatury Česká zemědělská univerzita, 6. 11. 2012 Hana Vyčítalová hana.vycitalova@techlib.cz Šedá literatura NUŠL Využití NUŠL vyhledávání, práce se záznamy Právní otázky Obsah

Více

Elektronické informační zdroje (VIKBA25)

Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Elektronické informační zdroje (VIKBA25) 5. Open access ve vědeckém publikování Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty ISK KK MU Brno, 30. října 2015 Tradiční formy vědecké komunikace Základní otázky Proč

Více

Grey Literature ve světě

Grey Literature ve světě Grey Literature ve světě Martina Pfeiferová Státní technická knihovna m.pfeiferova@stk.cz Seminář ke zpřístupňování šedé literatury 2008 8. 10. 2008, VUT Brno Osnova Definice ŠL Mezinárodní konference

Více

Otevřený přístup v evropském kontextu

Otevřený přístup v evropském kontextu Otevřený přístup v evropském kontextu Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna Vysoké školy báňské-technické univerzity Ostrava Otevřený přístup (Open Access) a institucionální repozitář ČVUT v programu

Více

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt Akademické publikování a autorské právo Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt 4. 11. 2017 Stručný přehled přednášky Vznik a publikace díla Přístup k výsledkům vědy a výzkumu Použití výjimek Možné

Více

210 mm. Národní technická knihovna podporuje...

210 mm. Národní technická knihovna podporuje... Národní technická knihovna podporuje... OPEN ACCESS WEEK 2010 18. - 24. 10. 2010 Aha a co to tedy znamená????? Open Access je iniciativou, která má za cíl zajistit trvalý a bezplatný online přístup k výsledkům

Více

2008 Dostupný z Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 3.0 Česko

2008 Dostupný z  Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 3.0 Česko Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 18.01.2017 Projekt NUŠL a další projekty v ČR Pejšová, Petra 2008 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-41957 Dílo

Více

DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová

DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová OBECNÉ KONCEPTY Plagiát vs. software pro detekci podobností Cílem je kvalitnější vzdělání Schopnost práce s textem. Schopnost práce s citacemi. Akademická čest

Více

Šedá literatura a Národní úložiště šedé literatury Česká zemědělská univerzita, 6. 11. 2013 Hana Vyčítalová hana.vycitalova@techlib.cz Šedá literatura NUŠL Obsah přednášky Využití NUŠL vyhledávání, práce

Více

Přidružené publikace v České republice

Přidružené publikace v České republice Přidružené publikace v České republice Petra Pejšová a Hana Vyčítalová Národní technická knihovna, Praha Seminář ke zpřístupňování šedé literatury, 23. října 2013 6. Ročník Semináře ke zpřístupňování šedé

Více

Šedá literatura case study v ČR

Šedá literatura case study v ČR Šedá literatura case study v ČR Petra Pejšová Národní technická knihovna, Praha Digitálná knižnica 10. listopadu 2015 Creative Commons Uveďte původ-neužívejte dílo komerčně-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní

Více

Lenka Němečková Věra Pilecká Helena Kováříková. Ústřední knihovna ČVUT v Praze

Lenka Němečková Věra Pilecká Helena Kováříková. Ústřední knihovna ČVUT v Praze Lenka Němečková Věra Pilecká Helena Kováříková Ústřední knihovna ČVUT v Praze 1. Kvalita a relevance 2. Otevřenost 3. Efektivita a financování 24.5.2012 2 Zvýšení atraktivity a otevřenosti studijních a

Více

Projekt Digitální knihovna pro šedou literaturu po prvním roce řešení

Projekt Digitální knihovna pro šedou literaturu po prvním roce řešení Projekt Digitální knihovna pro šedou literaturu po prvním roce řešení Petra Pejšová Státní technická knihovna, Osnova Trochu historie Základní informace o projektu Harmonogram Výstupy Návaznosti na další

Více

PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě

PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Zajištění otevřeného a volného přístupu k plným textům na veřejném internetu, dovolující uživatelům číst, stáhnout, kopírovat,

Více

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Seminář pro pracovníky knihoven a SVI ústavů AV ČR Praha, 17. 6. 2013 Nová interní směrnice č. 4 / 2013 Tvorba

Více

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR ASEP bibliografická databáze - online katalog, analytika ASEP repozitář pro plné texty výsledků datový repozitář ASEP bibliografická databáze, repozitář

Více

galerie Hana Vyčítalová Národní technická knihovna Praha

galerie Hana Vyčítalová Národní technická knihovna Praha NUŠL a možnosti jeho využití pro NUŠL a možnosti jeho využití pro česká muzea a galerie muzea a galerie Hana Vyčítalová Národní technická knihovna Praha 36. Seminář knihovníků AMG ČR, Uherské Hradiště,

Více

OpenAIRE & OpenAIREplus

OpenAIRE & OpenAIREplus Daniela Tkačíková Ústřední knihovna Vysoké školy báňské-technické univerzity Ostrava OpenAIRE & OpenAIREplus Od pilotního projektu v 7. RP k evropskému portálu otevřených výsledků výzkumu (nejen v Horizontu

Více

Význam šedé literatury a přínos NUŠL pro česká muzea

Význam šedé literatury a přínos NUŠL pro česká muzea Význam šedé literatury a přínos NUŠL pro česká muzea Archivy, knihovny a muzea v 30. 11. 2011 Národní archiv, Praha Iveta Fürstová iveta.furstova@techlib.cz Přehled Šedá literatura v muzeu Význam šedé

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

Infrastruktura pro OA k výsledkům evropského výzkumu a vývoje

Infrastruktura pro OA k výsledkům evropského výzkumu a vývoje Infrastruktura pro OA k výsledkům evropského výzkumu a vývoje Cíle projektu OpenAIRE stručně Vybudování infrastruktury a podpory pro otevřený přístup k výsledkům vědeckých projektů financovaných z prostředků

Více

Horizont Otevřený přístup v programu. Mgr. Daniela Tkačíková. Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava

Horizont Otevřený přístup v programu. Mgr. Daniela Tkačíková. Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Otevřený přístup v programu Horizont 2020 Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) Obsah Proč otevřený přístup? Politiky a povinnosti

Více

Projekt NUŠL a další projekty v ČR

Projekt NUŠL a další projekty v ČR Projekt NUŠL a další projekty v ČR Petra Pejšová Státní technická knihovna p.pejsova@stk.cz, Osnova Základní informace o projektu Projektový tým Harmonogram Výstupy Vymezení NUŠL Dotazníkové šetření Metadata

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Podpora otevřeného přístupu na ČVUT role ÚK v podpoře OA

Podpora otevřeného přístupu na ČVUT role ÚK v podpoře OA Podpora otevřeného přístupu na ČVUT role ÚK v podpoře OA Lenka Němečková, Věra Pilecká (Ústřední knihovna ČVUT) Otevřený přístup a institucionální repozitář ČVUT v programu HORIZON 2020, 8. 10. 2014 Otevřený

Více

rodního úlo edé literatury (NUŠL) Mgr. Iveta Fürstová iveta.furstova@techlib.cz Národní technická knihovna 25. května 2011 INFORUM 2011

rodního úlo edé literatury (NUŠL) Mgr. Iveta Fürstová iveta.furstova@techlib.cz Národní technická knihovna 25. května 2011 INFORUM 2011 Partnerská síť Národn rodního úlo ložiště šed edé literatury (NUŠL) Mgr. Iveta Fürstová iveta.furstova@techlib.cz Národní technická knihovna Přehled Národní úložiště šedé literatury (NUŠL) Proč budujeme

Více

Economists Online: nový portál pro ekonomické vědy

Economists Online: nový portál pro ekonomické vědy Economists Online: nový portál pro ekonomické vědy Hana Pessrová, Tomáš Pavela, Eliška Reitspiesová, Lucie Vasiljevová INFORUM 2009 Praha, 27. - 29. 5. 2009 Univerzita Karlova v Praze, CERGE hana.pessrova@cerge-ei.cz

Více

2010 Dostupný z

2010 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 15.01.2017 Národní úložiště šedé literatury (NUŠL) Pejšová, Petra; Fürstová, Iveta 2010 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-41950

Více

Plán činnosti pro rok 2015

Plán činnosti pro rok 2015 Plán činnosti pro rok 2015 1. Příprava výroční konference zpráva o činnosti, zpráva o hospodaření za rok 2014, rozpočet a plán činnosti na rok 2015 Termín: leden, únor Odpovídá: předsedkyně a jednatel

Více

ICOLC 13 th Fall Meeting

ICOLC 13 th Fall Meeting ICOLC 13 th Fall Meeting 18. 9. 21. 9. 2011 Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni ICOLC International Coalition of Library Consortia Cíle ICOLC: Koordinace a spolupráce knihovnických konsorcií

Více

Právní aspekty šedé literatury

Právní aspekty šedé literatury Právní aspekty šedé literatury Seminář právní aspekty e-learningu Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno 16. června 2010 Petra Pejšová, NTK Praha Radim Polčák, MU Brno Přehled Co je šedá literatura

Více

UKLÁDÁNÍ DATASETŮ DO REPOZITÁŘE ASEP. Zdeňka Chmelařová

UKLÁDÁNÍ DATASETŮ DO REPOZITÁŘE ASEP. Zdeňka Chmelařová UKLÁDÁNÍ DATASETŮ DO REPOZITÁŘE ASEP Zdeňka Chmelařová Seminář ASEP 14. 11. 2017 Sdílení a dlouhodobá ochrana vědeckých dat Interní průzkum potřeba datového repozitáře Inspirace - dobrá praxe (DataShare,

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Zahraniční zdroje šedé literatury 3. PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.:

Zahraniční zdroje šedé literatury 3. PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Zahraniční zdroje šedé literatury 3 PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Poslední aktualizace: 4. června 2019 OSF Preprints https://osf.io/preprints/

Více

FP7 post-grant Gold Open Access Pilot

FP7 post-grant Gold Open Access Pilot FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Pilotní projekt EK a projektu OpenAIRE na podporu zlatého otevřeného přístupu pro ukončené projekty 7RP Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Attribution 4.0

Více

OPEN ACCESS WEEK 2013. k výsledkům vědy a výzkumu probíhá na Mendelově univerzitě v Brně od 21. do 27. října 2013 REDEFINING IMPACT

OPEN ACCESS WEEK 2013. k výsledkům vědy a výzkumu probíhá na Mendelově univerzitě v Brně od 21. do 27. října 2013 REDEFINING IMPACT OPEN ACCESS WEEK 2013 Týden na podporu otevřeného přístupu k výsledkům vědy a výzkumu probíhá na Mendelově univerzitě v Brně od 21. do 27. října 2013 REDEFINING IMPACT VÝHODY OPEN ACCESS Autorům přinese

Více

Digitalizace HF a jeho prezentace Dostupný z

Digitalizace HF a jeho prezentace Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 21.01.2017 Digitalizace HF a jeho prezentace Vašková, Jana; Řihák, Jakub 2015 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-201210

Více

Mezin{rodní trendy OA"

Mezin{rodní trendy OA Mezin{rodní trendy OA" Institucionální repozitáře a jejich registry PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Žít aktivně znamená žít s přiměřenými informacemi [Norbert

Více

Šedá literatura v STK: nové aktivity, nové obzory

Šedá literatura v STK: nové aktivity, nové obzory Šedá literatura v STK: nové aktivity, nové obzory Petr Novák Státní technická knihovna, Praha P.Novak@stk.cz Proč se zabývat ŠL není běžně dostupná prostřednictvím knihkupectví těžko se vyhledává těžko

Více

10 LET S ŠEDOU LITERATUROU NA UNIVERZITĚ TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ

10 LET S ŠEDOU LITERATUROU NA UNIVERZITĚ TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ 10 LET S ŠEDOU LITERATUROU NA UNIVERZITĚ TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Ing. Lukáš Budínský Prezentace je dostupná pod licencí Creative Commons, licence: CC-BY-SA-4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Více

Partnerská síť Národního úložiště šedé literatury

Partnerská síť Národního úložiště šedé literatury Partnerská síť Národního úložiště šedé literatury Mgr. Iveta Fürstová Národní technická knihovna, Praha iveta.furstova@techlib.cz INFORUM 2011: 17. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha,

Více

PhDr. Petra Pejšová a Bc. Michaela Charvátová Národní technická knihovna

PhDr. Petra Pejšová a Bc. Michaela Charvátová Národní technická knihovna Vychytávky v NUŠL PhDr. Petra Pejšová a Bc. Michaela Charvátová Národní technická knihovna Searching Session 2015 CC BY-NC-ND Uveďte původ-neužívejte komerčně-nezpracovávejte Národní úložiště šedé literatury

Více

Preprint Zpráva z 3. ročníku Semináře ke zpřístupňování šedé literatury Mgr. Iveta Fürstová Prosinec 2010 Zpráva z 3. ročníku Semináře ke zpřístupňování šedé literatury Národní technická knihovna (NTK)

Více

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková 1. Hrozba ztráty tištěných dokumentů způsobená degradací kyselého papíru, který se používal téměř 150 let a poškozením dokumentů častým používáním

Více

Průzkum spokojenosti se rodním úlo

Průzkum spokojenosti se rodním úlo Průzkum spokojenosti se spoluprácí s Národn rodním úlo ložištěm šed edé literatury Mgr. Iveta Fürstová iveta.furstova@techlib.cz Národní technická knihovna Osnova Základní informace o průzkumu Okruhy otázek

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Projekt OpenAIRE výzva a příležitost i pro Českou republiku

Projekt OpenAIRE výzva a příležitost i pro Českou republiku Projekt OpenAIRE výzva a příležitost i pro Českou republiku FP7-Infrastructures Inforum 2010, 27. 5. 2010, Daniela Tkačíková Projekt OpenAIRE CÍL: Vybudování infrastruktury a podpory pro otevřený přístup

Více

Individuální (autorský) přístup do myasep

Individuální (autorský) přístup do myasep Individuální (autorský) přístup do myasep 16. 1. 2018 Individuální přístup slouží k vytvoření bibliografického a datového záznamu v ASEP uživatelem (autorem z AV ČR). Autor také může k záznamům přikládat

Více

Další zdroje šedé literatury. PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.:

Další zdroje šedé literatury. PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Další zdroje šedé literatury PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Poslední aktualizace: 10. května 2018 OSF Preprints https://osf.io/preprints/

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020 Brno International RD Network 3. 6. 2015, Brno

Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020 Brno International RD Network 3. 6. 2015, Brno Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020 Brno International RD Network 3. 6. 2015, Brno Jiří Kotouček National Contact Point for Legal Issues of Horizon 2020 http://ec.europa.eu/research/participants/

Více

Národní úložiště šedé literatury Zdroj informací o obtížně dostupných dokumentech

Národní úložiště šedé literatury Zdroj informací o obtížně dostupných dokumentech 210 mm Národní úložiště šedé literatury Zdroj informací o obtížně dostupných dokumentech Elektronické služby knihoven II. 24. 25. 4. 2012 Krajská knihovna Františka Bartoše, Zlín Hana Vyčítalová hana.vycitalova@techlib.cz

Více

Vytvoříme národní systém [šedé] literatury?!

Vytvoříme národní systém [šedé] literatury?! Vytvoříme národní systém [šedé] literatury?! Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha M.Svoboda@stk.cz Přehled Motivace Právní prostředí Něco o ŠL Náčrt systému Na čem je třeba se shodnout Závěr

Více

galerie NUŠL a moţnosti jeho vyuţití pro NUŠL a moţnosti jeho vyuţití pro česká muzea a galerie muzea a

galerie NUŠL a moţnosti jeho vyuţití pro NUŠL a moţnosti jeho vyuţití pro česká muzea a galerie muzea a NUŠL a moţnosti jeho vyuţití pro NUŠL a moţnosti jeho vyuţití pro česká muzea a galerie muzea a galerie Hana Vyčítalová Národní technická knihovna Praha Obsah Šedá literatura Národní úloţiště šedé literatury

Více

Plán činnosti pro rok 2018

Plán činnosti pro rok 2018 Plán činnosti pro rok 2018 1. PŘÍPRAVA VÝROČNÍ KONFERENCE Zpracování zprávy o činnosti, zprávy o hospodaření za rok 2017, návrhu rozpočtu a plánu činnosti na rok 2018. Příprava programu výroční konference.

Více

VYTVÁŘENÍ OSOBNÍCH ARCHIVŮ ODBORNÝCH PUBLIKACÍ V PORTÁLU MEDVIK NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNY - PŘÍPADOVÁ STUDIE

VYTVÁŘENÍ OSOBNÍCH ARCHIVŮ ODBORNÝCH PUBLIKACÍ V PORTÁLU MEDVIK NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNY - PŘÍPADOVÁ STUDIE 154 VYTVÁŘENÍ OSOBNÍCH ARCHIVŮ ODBORNÝCH PUBLIKACÍ V PORTÁLU MEDVIK NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNY - PŘÍPADOVÁ STUDIE Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Helena Bouzková, Petr Kocna, Eva Lesenková, Anotace Národní

Více

The bridge to knowledge 28/05/09

The bridge to knowledge 28/05/09 The bridge to knowledge DigiTool umožňuje knihovnám vytvářet, administrovat, dlouhodobě uchovávat a sdílet digitální sbírky. DigiTool je možno využít pro institucionální repozitáře, sbírky výukových materiálu

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 53/2017

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 53/2017 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 53/2017 Název: Centrální evidence grantů, projektů, podpory v režimu de minimis a dalších zdrojů financování zejména v oblasti aktivit vědy, výzkumu a inovací Účinnost:

Více

Fenomén Open Access INICIATIVY, VÝZNAM, PŘÍNOSY. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky Slezská univerzita v Opavě

Fenomén Open Access INICIATIVY, VÝZNAM, PŘÍNOSY. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky Slezská univerzita v Opavě Fenomén Open Access INICIATIVY, VÝZNAM, PŘÍNOSY PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky Slezská univerzita v Opavě Na tom co se začíná dnes promýšlet závisí to, co zítra bude pouliční zkušeností

Více

Národní úložiště šedé literatury

Národní úložiště šedé literatury Národní úložiště šedé literatury Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Brno 16. prosince 2010 Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz 16. prosince 2010 Filozofická fakulta MU, Brno Přehled Co je šedá

Více

Podpora využívání elektronických informačních zdrojů na ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ

Podpora využívání elektronických informačních zdrojů na ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ Podpora využívání elektronických informačních zdrojů na ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ trtikova@vc.cvut.cz Knihovny ČVUT systém knihoven ČVUT knihovny fakult, VŠ ústavů + oddělení knihoven VIC jednotné online služby

Více

Role akademické knihovny v šíření šedé literatury případová studie: Adam Mickiewicz University Repository

Role akademické knihovny v šíření šedé literatury případová studie: Adam Mickiewicz University Repository Role akademické knihovny v šíření šedé literatury případová studie: Adam Mickiewicz University Repository Małgorzata Rychlik Poznań University Library Prezentace je dostupná pod licencí Creative Commons,

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 2/2015 Věc Evidence výsledků tvůrčí činnosti zaměstnanců a studentů Univerzity Pardubice v interním informačním systému OBD Působnost pro všechny útvary a studenty univerzity

Více

Česká digitální knihovna agregace digitálního obsahu českých knihoven

Česká digitální knihovna agregace digitálního obsahu českých knihoven Česká digitální knihovna agregace digitálního obsahu českých knihoven Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Národní agregátor ve světě eculture, Praha, 14. 7. 2015 Výzkumný projekt financovaný z programu

Více

Open Access a Horizon Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020

Open Access a Horizon Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020 Open Access a Horizon 2020 Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020 Open Access (OA) Bezplatný přístup k vědeckým informacím prostřednictvím internetu, zpřístupnění výsledků výzkumu

Více

BUDOVÁNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY VUT V BRNĚ

BUDOVÁNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY VUT V BRNĚ BUDOVÁNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY VUT V BRNĚ Vysoké učení technické v Brně (VUT), jakožto jedna z největších vysokých škol v České republice, každoročně produkuje velké množství elektronických dokumentů, které

Více

Grey literature ve světě. Martina Pfeiferová. Státní technická knihvona m.pfeiferova@stk.cz

Grey literature ve světě. Martina Pfeiferová. Státní technická knihvona m.pfeiferova@stk.cz Grey literature ve světě Martina Pfeiferová Státní technická knihvona m.pfeiferova@stk.cz Příspěvek si klade za cíl informovat o šedé literatuře ve světě a to prostřednictvím mezinárodní konference pro

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA JE STÁLE PLATNÁ Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho

Více

2014 Dostupný z Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní

2014 Dostupný z  Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 29.01.2017 Zpřístupňování informačních zdrojů včetně šedé literatury v Zeměměřičské knihovně Drozda, Jiří; Synková,

Více

Hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací, jejich evidence a správa v. Jiří Stöhr

Hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací, jejich evidence a správa v. Jiří Stöhr Hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací, jejich evidence a správa v systému OBD Jiří Stöhr Úvod systém OBD Systém OBD používají především výzkumné instituce v čele s vysokými školami a má dvě základní

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2011

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2011 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2011 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Praha 2011 1 OBSAH Obsah... 2 Úvod... 3 1. Co vkládat do Národního

Více

Šedá literatura ve VÚGTK Ing. Jiří Drozda

Šedá literatura ve VÚGTK Ing. Jiří Drozda 5. ročník semináře ke zpřístupňování šedé literatury Šedá literatura ve VÚGTK Ing. Jiří Drozda Provádí výzkum a vývoj v oboru zeměměřictví a katastru, vývoj a testování nových technik, postupů a software

Více

Informační predátoři a jiná řešení. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě

Informační predátoři a jiná řešení. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Informační predátoři a jiná řešení PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Pokrok či utopie? Permanentní konfrontování s měnícím se a transformujícím prostředím Tvorba

Více

þÿ R e p o z i t a r. c z a s ty í p k y z M U

þÿ R e p o z i t a r. c z a s ty í p k y z M U DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz þÿ PY í s p v k y z e s e t k á n í e s k ý c h u~ i v a t e lo s y s þÿ t épy m u í sd p S vp ka y c e 4./ sc eo tnk fá en rí e nec se k ýp ca h p eu~ r s i vf

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2014

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2014 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2014 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Grey literature ve světě. Martina Pfeiferová. Státní technická knihvona m.pfeiferova@stk.cz

Grey literature ve světě. Martina Pfeiferová. Státní technická knihvona m.pfeiferova@stk.cz Grey literature ve světě Martina Pfeiferová Státní technická knihvona m.pfeiferova@stk.cz 1. ÚVOD Příspěvek si klade za cíl informovat o šedé literatuře ve světě, a to prostřednictvím mezinárodní konference

Více

Představení digitalizačních projektů Národní technické knihovny a spolupráce v rámci ebooks on Demand

Představení digitalizačních projektů Národní technické knihovny a spolupráce v rámci ebooks on Demand Představení digitalizačních projektů Národní technické knihovny a spolupráce v rámci ebooks on Demand Jan Kolátor Kateřina Kamrádková 24/04/2012 Elektronické služby knihoven II. 1/22 Velké digitalizační

Více

Často kladené otázky a odpovědi. 1. Projekt. ve vazbě na praktickou stránku realizace projektu

Často kladené otázky a odpovědi. 1. Projekt. ve vazbě na praktickou stránku realizace projektu Často kladené otázky a odpovědi ve vazbě na praktickou stránku realizace projektu 1. Projekt Realizace projektu je plánována na období od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2014. Projekt se podává v listopadu 2011,

Více

Jak na CrossRef, DOI, CrossCheck, OJS a další? Lenka Němečková Věra Pilecká Ústřední knihovna ČVUT

Jak na CrossRef, DOI, CrossCheck, OJS a další? Lenka Němečková Věra Pilecká Ústřední knihovna ČVUT Jak na CrossRef, DOI, CrossCheck, OJS a další? Lenka Němečková Věra Pilecká Ústřední knihovna ČVUT Proč CrossRef, DOI, CrossCheck a OJS? Základní mezinárodní standardy odborného publikování Téměř nutnost

Více

Institucionální plán pro rok 2014

Institucionální plán pro rok 2014 Institucionální plán pro rok 2014 Předkládá prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor Projednáno AS VŠCHT Praha 29. 10. 2013 1 Institucionální plán Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pro r. 2014

Více

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH TEXTŮ ČESKÝCH LÉKAŘSKÝCH A ZDRAVOTNICKÝCH ČASOPISŮ Konference Knihovny současnosti 2010 Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák Úvod V roce 2004 zapojení do programu

Více

Co nového v OA ve světě a v ČR

Co nového v OA ve světě a v ČR Co nového v OA ve světě a v ČR gold vs. green Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Co nového ve světě OA? Politika OA UK RWA OA ve světě Cost of Knowledge 10. let BOAI Setkání DSpace OA v ČR Open

Více

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková Proč e-learning? Výhody pro vás - potenciální účastníky školení Alternativa ke klasickým kurzům a seminářům pořádaným v NLK či IPVZ

Více

Projekt OpenAIREplus. Daniela Tkačíková

Projekt OpenAIREplus. Daniela Tkačíková Projekt OpenAIREplus Daniela Tkačíková OpenAIRE OpenAIREplus OpenAIRE je ve fázi přechodu od zavádění pilotního projektu OA do fáze služby umožňující výzkumným pracovníkům ukládat do repozitářů publikace,

Více

INFORMAČNÍ INSTITUCE, REPOZITÁŘE A ARCHIVY, ŠEDÁ LITERATURA

INFORMAČNÍ INSTITUCE, REPOZITÁŘE A ARCHIVY, ŠEDÁ LITERATURA INFORMAČNÍ INSTITUCE, REPOZITÁŘE A ARCHIVY, ŠEDÁ LITERATURA Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více