TRH S BYDLENÍM V PRAZE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TRH S BYDLENÍM V PRAZE"

Transkript

1 TRH S BYDLENÍM V PRAZE EKONOMICKÁ ANALÝZA ALEŠ ROD, MARTIN PÁNEK ČERVENEC 2022

2 1 EXECUTIVE SUMMARY Ačkoliv jsou krátkodobé pronájmy jako Airbnb stále za obětního beránka rostoucích cen nájmů i nemovitostí, jeho vliv na pražský realitní trh je zcela marginální, jak ukazují dlouhodobé sociodemografické trendy, počty bytů nabízených na Airbnb v Praze a rychlost výstavby nových bytů. Nová studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), již držíte v rukou, ukazuje, že ceny bydlení v Praze rostou proto, že poptávka (počet obyvatel a jeho mzdy) roste podstatně rychleji než nabídka (počet bytů). Studie analyzuje pražský realitní trh, srovnává dostupné studie o vlivu krátkodobých pronájmů ze zahraničí, předkládá statistiky o využití Airbnb v Praze a analyzuje dopady, které tyto nabídky mají na pražský trh s realitami. Studie předkládá unikátní data o Airbnb v celé Praze a Praze 1 a dochází k závěru, že než omezovat krátkodobé pronájmy, je efektivnější stanovit jasná a logická pravidla, ta vymáhat a příp. se pokusit internalizovat způsobené externality skrz dodatečné poplatky, které mohou jít ve prospěch města nebo domů, ve kterých se byty krátkodobého pronájmu nacházejí. Nyní se pražský trh s krátkodobými nájmy nacházejí ve zcela jiné situaci než před pandemií covid-19. Proto bychom k trhu s krátkodobým bydlením měli přistupovat s chladnější hlavou a větším rozmyslem. Studii uzavírají politická doporučení: Stop skanzenizaci Podpora výstavby bytů novým územním plánem Omezení byrokracie nejen ve stavebním řízení Chytré regulace Pozor na stínovou ekonomiku Respektování synergií z ekonomické aktivity ve městě, vč. turismu Propojování regionů infrastrukturou Využití potenciálu sdílené ekonomiky Studie byla financována společností Airbnb, Inc., jež také poskytla data pro kapitolu 4.

3 2 OBSAH 1 Úvod Urbanizace Rezidenční trh nemovitostí v Praze Rekolaudace kanceláří na byty Nevyužitá výstavba Cena bydlení v Praze a faktory podněcující její růst Vývoj makroekonomických ukazatelů Vliv Airbnb Deskriptivní statistiky Airbnb v Praze Problémy se sousedskými vztahy Závěr Reference... 30

4 3 Kdo jsme? CETA Centrum ekonomických a tržních analýz, z. ú., je institut zabývající se aplikovaným ekonomickým výzkumem společenských jevů a fenoménů v různých oblastech ekonomiky. S ohledem na úzké zaměření na ekonomii regulace se CETA věnuje zejména analýze takových odvětví, v nichž dochází k významné distorzi ekonomického jednání v důsledku existence regulace. CETA upozorňuje na dopady regulace, kvantifikuje je a s pomocí ekonomických, ekonometrických či sociologických nástrojů a modelování upozorňuje na negativní aspekty nadměrné regulace, včetně neočekávaných a nežádoucích dopadů regulace (tzv. Peltzmanovy efekty). Autoři: Ing. Aleš Rod, Ph.D., ředitel výzkumu CETA. ales.rod@eceta.cz. Ing. Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu. martin.panek@libinst.cz. Kontakt: CETA Centrum ekonomických a tržních analýz, z. ú., Jungmannova 26/15, , Praha 1.

5 4 1 ÚVOD V září 2018 zpracovalo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) studii Analýza trhu rezidenčního bydlení v Praze (Rod, a další 2018), dále jen studie CETA 2018, ve které byly analyzovány klíčové faktory trhu s bydlením v Praze, mj. i vliv trhu s krátkodobým pronájmem (Airbnb) na dostupnost bydlení a vývoj cen. Vzhledem k tomu, že i čtyři roky poté jsme svědky rychlého růstu cen nemovitostí, že se ve veřejné diskusi opětovně objevuje trh krátkodobých pronájmů (a jeho nejúspěšnější platforma společnost Airbnb) jakožto obětní beránek všech problémů pražského realitního trhu, a že rok 2020 byl z hlediska turismu velmi slabý, je namístě vydat aktualizaci a doplnění studie CETA Je nepochybné, že rostoucí ceny nemovitostí jsou zásadním společenským fenoménem, na který je právem upírána pozornost. Přesto, nebo právě proto by debata o bydlení a jeho dostupnosti měla být podložena fakty, nikoliv dojmy, a navrhovaná regulatorní řešení pečlivě analyzována ex ante. Musíme vycházet z objektivního faktu, že bydlení je standardním ekonomickým statkem, obchodovaným na trhu s nabídkou a poptávkou. Právě tyto dva fenomény determinují cenu. Regulace způsobují na trhu distorze (znemožňují nabídce nebo poptávce přirozeně a rychle reagovat na podněty, jako je třeba nedostatek bytů v Praze), což se projevuje třeba právě v rostoucích cenách. Ty jsou až následkem regulace, nikoliv příčinou. Nejedná se o selhání trhu, nýbrž o selhání regulace. Proto musí analýza těchto jevů předcházet silným politickým proklamacím. Při hledání rychlých řešení se totiž často stává, že zapomínáme na prapůvod problému s dostupností bydlení, jako bylo třeba násilné překreslení bytových domů v centru Prahy na nebytové prostory (obchody a kanceláře), regulované nájemné nebo skanzenizace Prahy reprezentovaná tlakem na minimální zásahy do širšího historického centra Prahy, zachování panoramatických výhledů limitováním výškových budov atp. Text, který právě čtete, reaguje na aktuální veřejnou debatu o bydlení v metropoli, ale svým způsobem reflektuje i situaci v dalších městech. Nárůst cen bydlení, relativně ještě významnější než v Praze, totiž pozorujeme na celém území České republiky. Text vychází ze zmíněné studie CETA 2018, 1 která komplexněji vysvětluje tržní a politické principy spojené s diskusí o bydlení a jeho dostupnosti. Předpokládáme, že čtenář má tuto studii CETA 2018 k dispozici pro případnou konzultaci, argumenty proto předkládáme stručnější formou. 1 Dostupná zde:

6 5 2 PRAHA POD TLAKEM URBANIZAČNÍCH PROCESŮ Základním aspektem vysoké poptávky po bydlení v hlavním městě je proces stěhování obyvatel do jádrových sídelních struktur, tzv. urbanizace. I v pandemickém roce 2020 počet obyvatel Prahy rostl. Tento stav je setrvalý, zjevně ještě nenarazil na svůj limit ani v podobě vysokých cen bydlení. Zřejmě bude trvat minimálně do té doby, dokud nepřijde výraznější technologická inovace, která trvale změní naše chování vč. požadavku na každodenní mobilitu za prací např. plně autonomní automobily, výrazný vzestup práce z domova, mj. díky lepší konektivitě v regionálních sídlech 2 či rozvoji virtuální reality. Nejspíše však ani tyto inovace nepřeváží historický fakt, že města poskytují lepší ekonomické, společenské, kulturní a další výhody pro čím dál více obyvatel dlouhodobě a takřka po celém světě. Obrázek č. 1: Urbanizace ve světě v uplynulých 500 letech Data: (Ritchie a Roser 2019) Tento trend je posilován i seskupováním centrálních vládních institucí v hlavních městech (nebo jiných velkých krajských městech), za nimiž přirozeně migrují jak zaměstnanci v rámci svého kariérního růstu, tak soukromé korporace nebo vzdělávací instituce. Vývoj v Praze (s trendovou linkou) ukazuje následující graf. 2 Např. spojené s technologií 5G.

7 6 Obrázek č. 2: Vývoj počtu obyvatel v Praze Data: (ČSÚ 2021c) (1. část, střední stav obyvatelstva), graf vlastní Pokud rozepíšeme čisté přírůstky pražského obyvatelstva po letech, dostaneme následující graf. Graf u každého roku uvádí migrační saldo (počet přistěhovaných minus počet odstěhovaných) a také celkový přírůstek (migrační saldo + narození zemřelí). Obrázek č. 3: Vývoj počtu obyvatel v Praze Vývoj počtu obyvatel v Praze Čisté roční saldo obyvatel do Prahy / z Prahy Saldo migrace Celkový přírůstek Data: (ČSÚ, Pohyb obyvatelstva Prahy - územní srovnání 2021a), graf vlastní Jak můžeme vidět, trend růstu je opravdu robustní a za posledních 20 let se trendu vymyká pouze druhý rok ekonomické recese Růst jinak neohrozila povodeň, covid-19 nebo jakákoliv změna politické situace. Jen za posledních 5 let ( ) se do Prahy oficiálně přistěhovalo zhruba osob pro srovnání, je to ekvivalent celé Jihlavy, Karlových Varů nebo Opavy. Do Prahy však nepochybně migruje mnohem více lidí, kteří

8 7 v hlavním městě studují, dojíždějí sem za prací na část pracovního týdne nebo zde regulérně žijí, ale trvalý pobyt mají z různých důvodů hlášený mimo Prahu. V této souvislosti je poněkud překvapivým faktem, že situace v Praze 1 je takřka zrcadlově obrácená. V této centrální pražské čtvrti dochází k trvalému úbytku obyvatel s výjimkami let 2009 ekonomická recese, 2014 rok po ekonomické recesi, 2020 ekonomická recese a dvou drobných přírůstků v letech 2015 a Obrázek č. 4: Migrace v městské části Praha Čisté roční saldo obyvatel do Prahy 1 / z Prahy Saldo migrace Celkový přírůstek Data: (ČSÚ, Pohyb obyvatelstva Prahy - územní srovnání 2021a), graf vlastní Připomínáme, že Airbnb bylo založeno až v roce 2008 (Aydin 2019) a na český trh vstoupilo až v roce 2014 (studie CETA 2018). Tzv. vylidňování Prahy 1 tedy minimálně do roku 2014 nemůže mít na svědomí trh krátkodobého bydlení, ale jiné faktory. Mezi ně můžeme nepochybně zařadit například regulované nájemné, které pro nové nájemní smlouvy v Praze trvalo až do roku 1995, pro stávající nájemníky pak až do roku 2012, a působilo zásadní distorze na trhu s bydlením (zejména nižší výnosy majitelů nemovitostí, nižší investice do bytového fondu, černý trh s byty), rekolaudaci bytových prostor na nebytové prostory (saturující nízkou nabídku a vysokou poptávku po kancelářských a komerčních prostorech, které zajišťovaly vyšší výnos), skanzenizaci historického centra Prahy (tlak na zachování kulturního dědictví udělal z centra Prahy turistickou destinaci s nabídkou služeb pro zahraniční turisty, ale skokově sníženou dostupností běžných služeb), nebo neefektivní správu městských bytů jednotlivými městskými částmi (v r bylo zhruba dva tisíce obecních bytů prázdných (ČTK 2019)).

9 8 3 ANALÝZA REZIDENČNÍHO TRHU NEMOVITOSTÍ V PRAZE Ceny, za které se v Praze nabízejí byty, stále stoupají. Nedokázala to zvrátit ani pandemie covid-19. V grafu uvádíme trendovou linku. Obrázek č. 5: Nabídkové ceny bytů v Praze 250 Indexy nabídkových cen bytů (2010 = 100), Praha Data: (ČSÚ 2021d), Tab. Indexy cen bytů, graf vlastní Graf ilustruje významný růst průměrných nabídkových cen bytů po celé sledované období. Slovo průměrných je důležité, protože v některých (atraktivních) oblastech hlavního města (např. širší centrum) je růst výrazně dynamičtější než v jiných oblastech (např. na periferii nebo v průmyslové zástavbě), stejně tak se liší i preference zájmu s ohledem na velikost bytu nebo jeho dispozice. Vývoj bytové situace v Praze pak zobrazuje následující obrázek č. 6. Je z něj patrné na první pohled, že počet stavebních povolení pro bytové budovy klesl za posledních 15 let na čtvrtinu. Nejvíce dokončených bytů v Praze registrujeme v roce 2007 (dokončeno 9442 bytů) a v roce 2009 (7397). Od té doby se počet dokončených bytů v hlavním městě těmto číslům ani zdaleka nepřiblížil, když v nejlepším případě atakoval hranici šesti tisíc bytů (2016 a 2019). Z této situace lze těžko vinit stranu nabídky. Developeři registrují vysokou poptávku a disponují dostatečnými investičními zdroji na násobně vyšší bytovou výstavbu. 3 3 Trh na straně nabídky je velmi konkurenční. Argumenty o kartelových dohodách a záměrném zpomalování výstavby ze strany developerů, které se ve veřejné debatě objevují, jsou naprosto nesmyslné.

10 9 Obrázek č. 6: Bytová situace v Praze Vývoj bytové situace v Praze Dokončené byty Praha Stavební povolení budovy celkem Zahájené byty Praha Stavební povolení bytové budovy Data: (ČSÚ 2021e), graf vlastní K tomu navíc připočtěme trend, který jsme popisovali ve studii CETA 2018, totiž že se lidé v dnešní době dožívají delšího věku, žení se a vdávají se později (déle tedy žijí nejen nesezdaní, ale také nezadaní), přitom však poptávají větší obytnou plochu, mají vysoké požadavky na kvalitu bydlení a často dělají významná investiční rozhodnutí s ohledem na budoucnost. 4 Je evidentní, že trendy životního stylu a migrace na jedné straně a počtu stavebních povolení na druhé straně jsou v příkrém rozporu, což musí zákonitě vést k vyšší ceně. Z hlediska ekonomické analýzy není pro pokles nabídky (tedy stavebních povolení) žádný důvod. Není to tak, že v Praze došly pozemky a není již kde stavět, ať už do šířky (např. na brownfieldech (Akrman a Kudrnová 2021)) nebo do výšky (vydávání povolení pro vyšší budovy, 5 příp. stavba nových pater stávajících budov). Negativním jevem regulatorních bariér je omezení interakce mezi nabídkou a poptávkou, tedy možnost rychle reagovat na nedostatek bytů doplňováním nabízeného množství na trh. Dle informací Ministerstva pro místní rozvoj trvá průměrné stavební řízení v České republice pět a půl roku (Klička 2021), v hlavním městě nejsou výjimkou ani výrazně delší lhůty. To nejen naprosto zásadně ztěžuje projektové plánování (zejm. financování výstavby, s čímž souvisí vyšší náklady), ale také znemožňuje flexibilní reakci nabídky na tržní situaci. 4 Je vcelku časté, že i single jedinci kolem 30 let věku kupují velké bytové jednotky 3kk a vyšší s vysvětlením, že až jednou založí rodinu, chtějí se do bytu vejít. V zahraničí je běžné, že lidé kupují byty dle aktuální potřeby (např. malou garsonku) a dle finančních možností (např. sdílením hypotéky) a budují si na trhu vlastnického bydlení svou pozici v postupných životních etapách. 5 Např. budovy v nově stavěném Smíchov City budou mít neuvěřitelně pouze šest pater. (Sekyra Group 2021)

11 10 Představte si, že byste v říjnu 2018 avizovali zájem koupit si zimní pneumatiky na váš vůz, ale výrobce by dostal povolení začít je vyrábět na jaře roku Přesně to je popis situace s bytovou výstavbou. 6 Mezinárodní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL) porovnala situaci v hlavních městech Visegrádské čtyřky. Situace v hlavním městě je velmi nelichotivá Praha nabízí developerům nejvyšší výnos měřený cenou za m 2, ale přesto se zde staví nejméně bytů. To vede k nejméně dostupnému bydlení (měřeno násobkem průměrných mezd nutných k nákupu referenčního bytu). Obrázek č. 7: Porovnání bytové výstavby v metropolích V4: Tabulka in: (Roklen ) Vysvětlením je právě regulatorní bariéra, jejíž absurdnost vyniká právě v porovnání se zahraničními zkušenostmi. Jak informovaly Lidové noviny: To je dáno mimo jiné rychlostí povolovacích procesů. Zatímco v Praze trvá vyřízení potřebných razítek roky, ve Varšavě je tato doba podstatně kratší. V Polsku se koupí pozemek a za šest měsíců je vyřízeno stavební povolení. Pro mě to je naprosto nepředstavitelné, popisuje situaci Omar Koleilat, spoluzakladatel developerské společnosti Crestyl, která nedávno vstoupila na polský trh. Podle žebříčku Doing Business se Česká republika umístila na 157. místě ze 190 v rychlosti vyřizování stavebního povolení. V Polsku změnili stavební zákon už před šesti lety, a i díky tomu je země na 39. příčce žebříčku. (Menzelová 2021) Příležitosti, kde v Praze vzít nové byty, je diskutováno několik. Patří mezi ně například: Oprava / privatizace nevyužitých městských bytů Urychlení stavebního povolení odblokování staveb v povolovacím řízení Efektivní využití brownfieldů a dalších nevyužívaných prostor v širších center měst Vyšší hustota staveb a zvyšování staveb Rekolaudace kanceláří na byty Podněty pro majitele nevyužitých staveb 6 Připomíná to starý sovětský vtip: V Sovětském svazu se deset let čeká na automobil, musíte projít složitým systémem a složit peníze předem. Zájemce předal peníze a člověk zodpovědný za registraci mu říká: Dobře, přijďte za deset let. A zájemce se ptá: Ráno, nebo odpoledne? Registrátor udiveně: Jaký je v tom pro vás rozdíl, když je to za deset let? Na což zájemce odpovídá: Ráno totiž přijde instalatér.

12 11 První čtyři opatření jsou v obecném povědomí díky probíhající diskusi (což rozhodně neznamená, že se jedná o vyřešené téma, resp. že se jim věnuje adekvátní pozornost), věnujme se proto podrobněji poslední dvěma zmíněným opatřením. 3.1 REKOLAUDACE KANCELÁŘÍ NA BYTY V 90. letech minulého století se podnikatelská horečka v post-komunistické ekonomice musela vyrovnat s naprosto nedostatečnou infrastrukturou oproti tomu, jaká je běžná v tržních ekonomikách. Jedním z takových problémů byl nedostatek kancelářských prostor. Většina kanceláří byla obsazena státními institucemi (nebo jejich následovníky) a zásoba komerčních nemovitostí logicky chyběla. Majitelé nemovitostí určených k bydlení tak masivně rekolaudovali byty na nebytové prostory, které jim zajišťovaly významně vyšší výnos než nemovitosti určené k bydlení (připomeňme, že až do r platilo na všechny nájemní smlouvy regulované nájemné, na platné smlouvy pokračovalo až do r. 2012). Poptávka po bytech byla vlažná kvůli nízké kupní síle, obtížně dostupným úvěrům na nákup bydlení či omezením prodejů cizincům. Proto byla významná část bytového fondu hl. m. Prahy z ekonomického pohledu zcela racionálně odčerpána do segmentu nebytových prostor. Situace na trhu je ale nyní odlišná. Dle údajů společnosti JLL v Praze mezi lety 2011 až 2020 každý rok přibylo zhruba m 2 kancelářských prostor, z nichž má většina charakter typu A, tedy reprezentativních prostor s recepcí, automatickým topením a klimatizací, rychlovýtahy, parkovacím státním či službami pro nájemce. Vysoká konkurence na straně nabídky tlačí ceny nových prostor v širším centru Prahy nebo v dobré dostupnosti metra na úroveň cen historických kanceláří v centru Prahy, jejichž atraktivita u nájemců klesá, jejich majitelé mají problém s měnícím se poměrem investičních nákladů a příjmů, s uzavíráním dlouhodobých smluv nebo bonitou klientů. Zdá se, že řada firem plánuje podstatně omezit kancelářské prostory, jelikož se práce z domova během pandemie covid-19 relativně osvědčila většina zaměstnanců ji vnímá jako vítaný pracovní benefit, dostupnost digitálních nástrojů v podobě online meetingů eliminuje rizika nižší produktivity, práce, pobyt zaměstnanců mimo pracoviště samozřejmě generuje alespoň na část týdne provozní úspory. S ohledem na výše uvedené trendy je patrné, že se zde otevírá zajímavý prostor pro rerekolaudaci nebytových prostor zpět na byty. Zde je nepochybně naprosto zásadní součinnost vlády a municipality, v rámci které by mohlo dojít k opětovnému odblokování až desítek tisíc bytů zpět do bytového fondu bez zásadních ekonomických nákladů. Úkolem pro novou vládu by tak měla být kooperace s Magistrátem hl. m. Prahy a dalšími municipalitami v podobě iniciace Projektu Re-rekolaudace, který by majitelům vhodných kancelářských prostor poskytl možnost akceptovat podmínky jasného, administrativně nenáročného a přesně definovaného seznamu kroků, díky němuž bude možné přeměnit kancelářské domy na byty za krátký časový úsek. 7 7 Milý majiteli, když uděláš 1) tohle, 2) tohle, 3) tohle a XY) tohle, slibujeme Ti, že dostaneš všechna potřebná oprávnění k rekolaudaci a že celý proces nebude trvat déle než 6 měsíců. Byty pak můžeš prodat, nebo pronajímat. Tvá vláda + magistrát

13 NEVYUŽITÁ VÝSTAVBA Podle iniciativy Prázdné domy je v Praze 412 prázdných domů + 24 domů k záchraně, z toho 76 domů (tedy 17 %) paří veřejnému majiteli. Veřejný majitel, tedy stát, město nebo jiná veřejná instituce, by měl prázdné domy okamžitě privatizovat, nebo aspoň rekonstruovat na obecní byty. (Prázdné domy 2021) Je nesporné, že soukromé vlastnictví je jeden ze základních institutů demokratického státního zřízení, jedná se o nejdůležitější a základní věcné právo, které je zaručené Listinou základních práv a svobod, které je přímé, výlučné a působící erga omnes (vůči všem). V řadě případů je využití prázdných nemovitostí blokováno dědickými spory či jinými právními spory, nedostatkem financí na vypořádání dílčích vlastnických práv nebo rekonstrukci nemovitosti. Jelikož oficiální databáze mapující prázdné nemovitosti a jejich stav chybí, není možné přijmout systémové řešení vedoucí k odblokování těchto nemovitostí a jejich ekonomickému využití. Považujeme za žádoucí provést analýzu nevyužitých domů, včetně důvodů stávajícího stavu. Dle ní je možné iniciovat takové kroky, které povedou k odblokování nemovitostí a iniciují jejich standardní využití, například dotační programy a záruky, amnestii právních sporů se státem nebo odložení splatnosti sankcí a pokut, mediací dědických řízení apod. Tím dojde jednak k posílení bytového fondu v Praze (nebo dalších městech) a eliminaci negativních externalit, které nevyužité nebo chátrající budovy způsobují v dané lokalitě. 3.3 CENA BYDLENÍ V PRAZE A FAKTORY PODNĚCUJÍCÍ JEJÍ RŮST Růst cen nemovitostí nepochybně není jev, jenž pozorujeme jen v České republice. Jak vidíme na následujícím grafu, průměr ceny bydlení v EU27 vyrostl od roku 2015 o více než 25 %. V České republice však z vybraných zemí rostl nejrychleji, o více než 50 %. Data z Eurostatu jsou svou metodikou konsistentní napříč zeměmi. Za hlavní důvod zde můžeme opět označit distorzi v interakci mezi nabídkou a poptávkou.

14 13 Obrázek č. 8: Růst cen bytových nemovitostí HPI (House Price Index) a jeho vývoj (2015 = 100) 160,00 150,00 140,00 130,00 120,00 110,00 100,00 90,00 80, EU27 Česko Německo Rakousko Polsko Slovensko Data: (Eurostat 2021), graf vlastní Důležitým faktorem ve vývoji cen bydlení byla pandemie covid-19, respektive se jí zdála být. Podle některých odhadů, viz např. (Hrstková 2020), měla být právě pandemie a hrozící ekonomická recese faktorem, který ochladí trh nemovitostí určených k bydlení pokud na trhu nemovitostí měla existovat bublina, měl to být právě covid-19, který podnítí její splasknutí. To se ovšem nestalo ani na trhu s vlastnickým bydlením, ani na trhu s nájemním bydlením. Vliv pandemie na ceny nájmů, jak ukazuje následující obrázek, byl pouze dočasný. Krátkodobý propad dosáhl lokálního minima v červnu letošního roku (2021), od té doby průměrná cena nájmu opět roste.

15 14 Obrázek č. 9: Vývoj ceny nájmů v době pandemie Praha Data a graf: (RealityMix.cz 2021). Graf pro Prahu 1 vypadá téměř identicky. Obdobně reportuje také ČTK (ČTK 2021): Mezikvartální vývoj cen u nejpoptávanějších dispozic může signalizovat pomyslný bod obratu trhu. Zatímco v uplynulých kvartálech jsme především v Praze sledovali pokles cen, nyní už u většiny dispozic a lokalit stagnují. Rostoucí předraženost vlastního bydlení či návrat studentů do univerzitních měst by v příštích měsících mohly poskytnout impuls ke zvýšení zájmu o nájemní bydlení, sdělil ředitel UlovDomov.cz Martin Březina. Analýza Romana Šustka z London School of Economics (Šustek 2021) odhaduje, že za růstem cen nemovitostí v letech je z jedné třetiny růst mezd:

16 15 Obrázek č. 10: Vliv faktorů na růst cen nemovitostí v ČR Zdroj grafu: (Navrátil 2021) Nyní porovnejme vývoj makroekonomických faktorů, které silně ovlivňují stranu poptávky po rezidenčním bydlení. 3.4 VÝVOJ MAKROEKONOMICKÝCH UKAZATELŮ A JEJICH VLIV NA REALITNÍ TRH Následující graf ilustruje vývoj inflace, nezaměstnanosti, růstu HDP a spotřeby domácností. Vývoj a aktuální hodnota těchto ukazatelů napovídají o současném stavu a kondici české ekonomiky. Graf přehledně zobrazuje propad spotřeby domácností v letech, kdy nastává ekonomická recese, také lépe než linka růstu HDP ukazuje specificky českou dlouhou recesi

17 16 Obrázek č. 10: Makroekonomické indikátory 8,0 Vývoj makroekonomických ukazatelů 6,0 4,0 2,0 0, ,0-4,0-6,0-8,0 HDP Míra inflace Obecná míra nezaměstnanosti Výdaje na konečnou spotřebu Data: (ČNB, ARAD systém časových řad 2021a), graf vlastní Na grafu jde také vidět, že vládní opatření, kdy zaměstnanci zůstávali na překážkách, způsobila, že v koronavirové recesi nepozorujeme nárůst nezaměstnanosti. Pro roky 2021 a 2022 graf s největší pravděpodobností ukáže růst HDP, růst výdajů domácností na spotřebu, a také vyšší inflaci než v předchozím roce. Růst HDP znamená růst životní úrovně, tím pádem pokračující růst poptávky po bydlení zejména v hlavním městě. Díky tomu bude cena bytů a nájmů v Praze s největší pravděpodobností dále stoupat. Nyní porovnejme meziroční růst cen bytů v ČR a meziroční tempo růstu mezd v ČR. Jak ilustruje následující graf, průměrné reálné mzdy v ČR rostou v celém sledovaném období rychleji než ceny pražských bytů (vyjma let 2012, 2013 a 2020). Z toho je patrné, že růst cen nemovitostí určených k bydlení můžeme nazvat různými synonymy, ale rozhodně jej nemůžeme označit jako překvapivý. Růst nominálních cen bytů kopíruje růst nominálních mezd, tj. kupní síla domácností se pohybuje stejným trendem jako index cen bytů. Tento aspekt posiluje i dostupnost hypotéčních úvěrů na bydlení (zejm. nízká úroková sazba, dosažitelnost hypotečních úvěrů, konkurence mezi bankovními domy poskytujícími hypotéky, medializace vlastnického bydlení jako statusového ekonomického statku 8 ), viz dále. 8 Vlastní byt / dům je cíl, synonymum úspěchu, základní atribut kvalitního života.

18 17 Obrázek č. 11: Tempo růstu reálných mezd a cen bytů. Tempo růstu reálných mezd a Indexu cen bytů (ČR) 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0-1, ,0-3,0 Průměrné reálné mzdy Indexy cen bytů Data: (ČNB 2021a), graf vlastní Situace v ČR se tak výrazně liší od situace v Praze, kde od roku 2010 vyrostly ceny bytů takřka na dvojnásobek. Průměrná mzda však vzrostla pouze o třetinu, z Kč v roce 2010 na Kč v roce 2020, mediánová mzda pak o 38 %. (ČSÚ 2021f). Je tedy jasné, že v Praze roste reálná cena bytů a spotřebitelům po zaplacení nákladů na bydlení zůstává méně disponibilního příjmu, než by odpovídalo samotnému růstu jejich mezd. Obrázek č. 12: Indexy realizovaných cen bytů v Praze 210,0 Indexy realizovaných cen bytů v Praze (2010=100) 190,0 170,0 150,0 130,0 110,0 90,0 2q/2012 2q/2013 2q/2014 2q/2015 2q/2016 2q/2017 2q/2018 2q/2019 2q/2020 2q/2021 nové starší Data: (ČSÚ 2021b), graf vlastní

19 18 Současné ceny bytů v Praze pravidelně mapuje Develop Index společnosti Deloitte. Průměrná cena za 1 m 2 bytu v Praze byla v období od března do dubna 2021 více než Kč. Nejdražšími městskými částmi Prahy jsou pak Praha 1 ( Kč/m 2 ), Praha 2 ( Kč/m 2 ) a Praha 7 ( Kč/m 2 ). Relativně nejlevnější částí je pak Praha 9, s průměrnou cenou Kč/m 2. Obrázek č. 13: Cenová mapa nových bytů v jednotlivých městských částech Data a graf: (Hána 2021) Jedním z hlavních měnově-politických nástrojů, prostřednictvím kterých Česká národní banka (dále jen ČNB) plní své cíle, jsou úrokové sazby. V případě nízké míry inflace ČNB přikročí ke snížení úrokových sazeb, které se následně, mimo jiné, odrazí také ve snížení úrokových sazeb hypotéčních úvěrů.

20 19 Obrázek č. 14: Základní úrokové sazby centrální banky 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Data: (ČNB 2021c), graf vlastní V tomto ročním grafu ještě není zachycené razantní zvýšení sazeb od podzimu 2021 dále, ovšem dopad změny měnové politiky centrální banky se na trhu s bydlením bude významněji projevovat až v roce 2022, až jej banky začnou promítat do svých sazebníků. Proč? Měnová politika centrální banky totiž ovlivňuje mj. úrokové sazby u hypoték, jejichž vývoj zachycuje následující graf. Obrázek č. 15: Úrokové sazby u hypoték v České republice 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1, Vývoj úrokových sazeb ČNB repo diskontní lombardní Průměrné úrokové sazby hypotéčních úvěrů dle délky fixace Celkem Nad 1 rok a do 5 let včetně Nad 10 let Floating a do 1 roku včetně Nad 5 let a do 10 let včetně Data: (ČNB 2021d), graf vlastní

21 20 Dostupné (levné) hypotéky samozřejmě představují incentivy domácnostem k investicím do bydlení. Jak však ukazuje hned následující graf, není to tak jednoduché. Nízké sazby automaticky neznamenají větší počet hypoték. Změnou sazeb ČNB reaguje na makroekonomickou situaci, protože jejím hlavním cílem je pečovat o cenovou stabilitu (kontrolovat inflaci). Vyjma změny úrokových sazeb má ale ČNB k dispozici i další nástroje, jako třeba stanovení tzv. loan to value, tedy poměru výše úvěru k hodnotě nemovitosti. Poptávku po bydlení utlumuje / posiluje nejen standardní rozhodování domácností, ale právě i regulace na finančním trhu. Proto počet nových hypoték kolísá. To potvrzuje i lokální maximum na grafu na přelomu let 2015 a 2016, způsobené zpřísňováním podmínek hypoték, kdy se spotřebitelé snažili získat hypotéku ještě ve starém režimu. Tím došlo tedy pouze k časovému posunutí části poptávky. Pro delší diskusi viz studii CETA Trendová linka však ukazuje setrvalý a významný růst. K němu nepochybně přispívaly i náznaky budoucího zvyšování sazeb v důsledku obavy z inflace, které se v posledních týdnech zhmotnily v realitu. Aktuální situace naznačuje, že domácnosti mají v těchto týdnech až měsících zřejmě poslední šanci na sjednání levné hypotéky na příštích několik let. Co to však udělá s cenami bytů je otázkou kumulovaná poptávka je vysoká, stejně jako počet investorů vnímajících investici do rezidentního bydlení v Praze jako bezpečnou investici se solidním poměrem výnos / riziko. Obrázek č. 16: Nově poskytnuté hypoteční úvěry v čase Vývoj počtu nově poskytnutých hypotéčních úvěrů Data: (ČNB 2021b), graf vlastní V situaci, kdy má řada spotřebitelů za to, že ano, líp už bylo a že ceny bytů budou nadále růst rychleji než mzdy, dochází k intertemporálnímu přesunu zdrojů a jejich suboptimální

22 21 alokaci. Spotřebitelé se snaží koupit byty co nejdříve, i kdyby se měli vydat z posledních peněz, přičemž za jiných okolností by preferovali koupi bytu až o pět nebo deset let později. Tím pádem je poptávka po bytech v současnosti o tuto předsunutou poptávku vyšší, což vede k dalšímu růstu a nespokojenosti spotřebitelů. K jejich nespokojenosti kromě pocitu, že od přechozích generací (jež jsou vlastníky kapitálu, a tedy na straně nabídky) dostali neférově rozdané karty, vede také to, že vysoké ceny odčerpávají prakticky veškerý spotřebitelský přebytek. 9 A spotřebitelé logicky upřednostňují vyšší spotřebitelské přebytky než nižší, nebo dokonce žádné. To je jeden z důvodů, proč např. ebay nebo Aukro prodávají v aukcích za vítěznou cenu, nikoliv za rezervační, aby spotřebiteli zůstal přebytek co největší, a byl tedy s nákupem spokojený. Nezapomeňme, že nákup bytu se podobá aukci více než třeba nákup rohlíků. 9 Spotřebitelský přebytek je rozdíl mezi maximální cenou, kterou je spotřebitel ochotný zaplatit, a cenou, kterou skutečně zaplatí.

23 22 4 VLIV KRÁTKODOBÝCH PRONÁJMŮ NA PRAŽSKÝ REALITNÍ TRH Jak bylo uvedeno ve studii CETA 2018, v Praze bylo v roce 2016 zhruba 610 tisíc bytů (Dolák 2016, 4). Toto číslo vychází ze Sčítání lidu 2011 a následného bytového přírůstku. Pokud použijeme stejnou metodiku, měli bychom od roku 2016 do roku 2020 navýšit počet bytů o , čímž dojdeme ke konečnému zaokrouhlenému číslu 640 tisíc. Tamtéž (str. 7) jsou k dispozici odhady bytů v městských částech, konkrétně na Praze 1, na Praze 2 a na Praze 3. Připomeňme, že studie CETA 2018 nenašla statisticky významný vliv Airbnb na ceny bytů v Praze. K podobným závěrům dochází empirické studie z dalších zemí světa. Studie z Barcelony z roku 2020 našla 1,9% zvýšení nájmů a 3,7% zvýšení nabídkových cen, zatímco pro oblasti s nejvyšším počtem bytů na Airbnb našla 7% zvýšení nájmů a 14% zvýšení nabídkových cen. Barcelona je však atypická tím, že nejžádanější turistická destinace Sagrada Familia neleží v centru města. (Garcia-López, a další 2020) Studie z Berlína dospěla k závěru, že nedostatek bytových prostor v Berlíně je způsoben především pomalým postupem výstavby, zatímco se do hlavního města stěhuje mnoho lidí. Rekreační domy v Berlíně představují pouze 1,5 % poptávky po nové výstavbě do roku 2030 a nebyla naměřena žádná znatelná korelace mezi růstem nájemného a rozvojem ubytování na Airbnb ve městech. (Deiters-Schwedt a Baba 2019) Studie pro celé Spojené státy našla efekt zvýšení nájmů o 0,018 % a cen bytů o 0,026 % za každé procento zvýšení nabídek Airbnb. (Barron, Kung a Proserpio 2020) Studie z New Yorku našla vliv zvýšení nájmů o 0,68 % s velkou heterogenitou dle městských částí. Paper obsahuje rozsáhlou diskusi výsledků dle rasy, vzdělání nebo příjmu, přičemž nejbohatší kvintil je zasažen nejvíce ztrátou 167 dolarů ročně. (Calder-Wang 2021) Starší studie našla 6 11% zvýšení cen nemovitostí při zdvojnásobení nabídek Airbnb. (Sheppard a Udell 2016) Studie z Los Angeles dochází k závěru, že i když v centru města zvýšilo Airbnb ceny více, v Los Angeles County jako celku zvýšilo Airbnb ceny nemovitostí o 2,7 %(Koster, van Ommeren a Volkhausen 2021) Studie z Bostonu našla efekt zvýšení nájmů o 0,4 % za každé zvýšení počtu nabídek Airbnb o jednu směrodatnou odchylku. (Horn a Merante 2017) Studie z New Orleans našla efekt snížení cen nemovitostí v okrscích s nejpřísnější regulací doprovázený kompenzačním nárůstem nabídek Airbnb v okolních okrscích. (Valentin 2020) Pokud bychom měli výsledky těchto studií shrnout: Airbnb zvyšuje ceny bydlení pouze nepatrně. Tam, kde signifikantně zvyšuje ceny nemovitostí, jedná se o velmi malé okrsky s koncentrovaným turistickým zájmem. V případě, že jsou tyto malé okrsky přeregulovány, přelije se nabídka do vedlejších okrsků. Zároveň ale nemůžeme opomenout pozitivní efekty Airbnb a podobných platforem:

24 23 (1) Zvyšují možnosti volby pro turisty, kterým zjevně Airbnb vyhovuje, protože jinak by dávali přednost klasickým hotelům, příp. by pro ně cena byla tak vysoká, že by nepřijeli vůbec. (2) Zvyšují disponibilní příjem hostitelů. (3) Zefektivňují využití bytů v době, kdy by jinak byly prázdné, viz následující kapitolu. 4.1 DESKRIPTIVNÍ STATISTIKY AIRBNB V PRAZE V této podkapitole se podíváme na základní deskriptivní statistiky ohledně nabídky bytů využívaných pro Airbnb v Praze. Obrázek č. 17: Statistiky Airbnb v Praze 2019 a 2021 Byty Airbnb podle počtu obsazených Podíl na nocí za rok nabídce Airbnb Podíl na bytové nabídce (2019) Podíl na nabídce Airbnb (2021) Podíl na bytové nabídce (2021) (2019) méně než 30 nocí 36 % 0,89 % 53 % 0,46 % nocí 11 % 0,27 % 13 % 0,11 % nocí 8 % 0,20 % 8 % 0,07 % nocí 6 % 0,15 % 7 % 0,06 % nocí 11 % 0,27 % 11 % 0,10 % 180 a více nocí 29 % 0,72 % 9 % 0,08 % celkem 2,47 % 0,88 % Data: Airbnb 10 Data obsazenosti nabídek na Airbnb hovoří jasně. Před pandemií pronajímalo na více než 90 dní v roce svůj byt 46 % hostitelů, avšak v novém normálu je to 27 % (v roce 2020 dokonce pouze 15 %). Mějme na paměti, že 90 dní v roce se sice může zdát jako velká část roku, ale pronajímání např. na dobu letních prázdnin a o víkendech nebo po dobu služebních cest nás dostane spolehlivě nad tuto metu. Stačil by i každý víkend. Což by v národě chatařů nemuselo být tak nemyslitelné. Za skutečný Airbnb byt lze považovat byty pronajímané většinu roku. Před pandemií jich byla necelá třetina, tedy méně než jedno procento pražských bytů. Nyní je to zcela zanedbatelné číslo 0,08 %. V Praze 1 bylo v roce 2021 na více než 180 nocí rezervováno 11 % bytů. V Praze 1 s celkovou nabídkou bytů to znamená 1,54 % Airbnb bytů na celkové nabídce. (Data: Airbnb) Model sezónní sdílené ekonomiky byl známý a využívaný daleko před příchodem Airbnb a před počátkem užívání termínu sdílená ekonomika. Mnoho Čechů zažilo, že na letní dovolené v Itálii nebo na zimní dovolené v Rakousku bydleli v apartmánech pronajímaných sice přes cestovní kanceláře, ale ve kterých zjevně mimo sezónu někdo bydlel. 11 Náklady na vzájemné hledání (search cost) vlastníků bytů a turistů dříve uměly snižovat právě jen cestovní kanceláře a turistická centra, dnes to umí online platformy s násobně nižšími 10 Tabulka pro oba roky počítá s celkovou pražskou bytovou zásobou Domníváme se, že vzhledem k tomu, že jde o odhad, nejde o velkou nepřesnost. 11 Ostatně, vzpomeňme na děj komedie Slunce, seno, erotika (1991, režie Z. Troška).

25 24 náklady. Rozdílem tedy je, že dnes je hledání efektivnější, protože náklady jsou nižší a díky referencím (hodnocení uživatelů ubytování) je eliminováno riziko tzv. nepříznivého výběru 12. Obrázek č. 18: Počty bytů v nabídce na jednoho hostitele v roce 2019 Počet nabídek pod jedním uživatelským účtem (pouze celé byty) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 1 celý byt 2 celé byty 3 celé byty 4 celé byty 5 celých bytů 6 celých bytů 7 celých bytů 8 celých bytů 9 celých bytů 10+ celých bytů 4% 2% 1% 1% 1% 1% 1% 2% 12% 75% Data: Airbnb Navzdory představám o tom, že Airbnb není sdílená ekonomika v původním smyslu a že nyní na Airbnb dominují velkopodnikatelé, kteří mají v nabídce desítky až stovky bytů, data dokládají opak. Téměř 90 % pronajímatelů má v nabídce jeden nebo dva byty. Za všechny citujme Petra Šimůnka, šéfredaktora Forbesu: Kam se vytratilo sdílení zrovna volného bytu, když Praze v tomhle segmentu Airbnb vládnou firmy, které mají takových bytů tisíce? (Šimůnek 2019) Data pro rok 2019 ukazují, že sice 2 % uživatelů mají více než 10 celých bytů, není ale matematicky možné, aby bytů pod takovými uživateli byly tisíce ani celkově, natož pod jednotlivými uživateli. Důležité je taktéž poznamenat, že hlavní sezóna krátkodobých pronájmů nastává v letních měsících, kdy naopak významné počty Pražanů míří na český venkov nebo do zahraničí. 12 Uživatel bez dostatečných informací o cílové destinaci (bez lokálních znalostí) se orientuje podle ceny a volí nejlevnější nabídky. Protože se tam rozhoduje většina lidí, na trhu se kumulují levnější nabídky nižší kvality, které z trhu systematicky vytlačují zbytek nabídek (lepší nabídky vyšší kvality).

26 25 Graf č. 19: Počet přenocování prostřednictvím on-line rezervačních platforem v ČR podle měsíců, 2019 (%) Zdroj: (ČSÚ 2021g) 4.2 PROBLÉMY S NEGATIVNÍMI EXTERNALITAMI A JEJICH ŘEŠENÍ Samotná platforma Airbnb se snaží o to, aby hostitelé dodržovali všechny lokální právní předpisy, včetně těch s diskutabilní přidanou hodnotou v čase, jako je hlášení cizinců policii. (Airbnb 2021a) Nabízí také dedikovanou stránku pro stížnosti sousedů (Airbnb 2021b), spustilo pilotní program měření hluku (Airbnb 2021c) a zakázalo večírky (Airbnb 2021d). Zde je na místě zdůraznit, že ani zdaleka si nejsou podobné všechny byty na Airbnb. Některé jsou malé 1+kk nebo 1+1, naopak některé jsou větší (4+kk a více), které jsou určeny pro vyšší počet ubytovaných osob. Proto není na místě házet do jednoho pytle malé byty, které se často ani nehodí na nic jiného než krátkodobé pobyty, s prostornými loftovými byty, u kterých skutečně dochází k tomu, že jejich nájemníci sousedy ruší nebo v některých částech dne nadměrně používají společné prostory, jako jsou např. výtahy. Klasickou literaturou, která se zabývá problémy externalit, je (Coase 1960), příp. (Baumol 1972) podle (Pigou 1920). Původce negativní externality, tedy byt na Airbnb, by mohl postižené byty kolem sebe a pod sebou kompenzovat měsíční částkou (např Kč), příp. poplatkem za večírek, který by mohlo zprostředkovat rovnou Airbnb a návštěvník by si jej kupoval jako dodatečnou službu Airbnb v současnosti zakazuje pořádání večírků. Internalizaci negativní externality skrz poplatek je tak možné brát jako potenciální řešení, pokud by se Airbnb rozhodlo pro zrušení tohoto zákazu. Příp. platí pro další platformy, které takový zákaz nemají.

27 26 Za příznačné taktéž považujeme, že veřejnost hrubě přeceňuje množství bytů na Airbnb. Při anketním dotazování v New York City vyšlo najevo, že veřejnost se domnívá, že 25 % newyorských bytů jsou nabídky Airbnb. Skutečný podíl nabídek obsazených více než 180 dní v roce je však pouze 0,14 % všech bytů v New Yorku (studie CETA 2018). Airbnb je tak obviňováno i z problémů, které nepochybně nezpůsobuje. V Praze je dle veřejné debaty situace obdobná. Zatímco se na celkové bytové zásobě v Praze nabídky zarezervované na více než 90 dní podílely v roce 2021 pouze 0,24 % 14 a na více než 180 dní to bylo logicky ještě méně, z veřejné debaty lze nabýt dojmu, že v centru Prahy už snad ani jiné byty, než ty pronajímané přes Airbnb nebo jiné platformy, nejsou, avšak i v Praze 1 zaujímají Airbnb byty pouze výraznou menšinu bytů z celé bytové zásoby. Rezervovaných bytů v Praze 1 je 14,03 % z celkové bytové zásoby, avšak pouze výrazná menšina (11 %) menšina z nich jsou pronajímány více než 180 dní v roce (a jedna třetina na více než 90 dní v roce, tj. 4,9 % bytové zásoby). Pět procent není úplně zanedbatelné číslo, avšak připomeňme, že 90 dní se dá naplnit pouhými víkendy a že plných deset procent bytového fondu Prahy 1 tvoří městské byty. 15 Obrázek č. 20 a 21: Podíl Airbnb na bytové zásobě v Praze a Praze 1 Podíl Airbnb na bytové zásobě v Praze (2021) Podíl Airbnb na bytové zásobě v Praze 1 (2021) Počet bytů v Praze Počet bytů na Airbnb Počet bytů v Praze 1 Počet bytů na Airbnb Data: Airbnb a ČSÚ 14 Pro srovnání: V roce 2019 šlo o 1,14 % a v roce 2020 taktéž o 0,24 %. 15 Dle údajů v (Brabec 2021) jde o 7,3 % bytů, z nichž městská část v letech 2019 a 2020 prodala dva (2) byty.

28 27 Obrázek č. 20: Podíl dlouhodobě pronajímaných bytů na Airbnb v Praze 1 Podíl bytů pronajatých přes Airbnb v Praze 1 na více než 180 dní v roce Počet ostatních bytů v Praze 1 Počet bytů na Airbnb nad 180 dní v roce Data: Airbnb

29 28 5 ZÁVĚR A POLITICKÁ DOPORUČENÍ Pandemie covid 19 zcela změnila situaci zejména v turismu, ale i v peněženkách lidí. Oproti roku 2018, kdy jsme vydali předchozí studii, panuje na pražském trhu s krátkodobými pronájmy velmi odlišná situace. Krátkodobé pronájmy mohou pomoci s některými riziky, kterým jsme nyní vystaveni: Zdravotní rizika: Pandemie bohužel ještě definitivně neskončila, krátkodobé pronájmy tak mohou být způsobem, jak do Prahy přivést kupní sílu, například pro osoby, které se bojí bydlet ve velkých hotelech s řadou sociálních kontaktů. Ekonomická rizika: Pandemický výpadek příjmů a současná inflace snižuje v některých domácnostech kupní sílu, krátkodobé pronájmy mohou být způsobem, jak toto vykrýt. O ruské invazi na Ukrajinu nemluvě. Nedostupné bydlení: Pronájem, podnájem, nebo krátkodobý pronájem představuje způsob, jak udržitelně financovat vlastnické bydlení pro širší sociální skupinu osob. Revize studie CETA 2018 a její aktualizace o nová data nás vede k formulaci následujících politických doporučení: 16 Stop skanzenizaci. Praha není skanzen, nýbrž moderní metropole. Není proto možné chtít kontrolovat každý detail rychle se vyvíjející společnosti, idealizovat si jednotlivé fáze historického vývoje města a snažit se k nim dostat zákazy tu toho, tu onoho. Ludwig von Mises ve svém díle Liberalismus upozorňuje: Svobodný člověk musí umět tolerovat, že jeho spoluobčané jednají a žijí jinak, než jak považuje za správné, a musí si odvyknout volat po policii, jakmile se mu něco nelíbí. (Mises 2019, 75) Tento závěr zesiluje i příklad covidové pandemie jsme svědky toho, že ne všechny faktory budoucího vývoje jsou předvídatelné, tudíž regulovatelné. Podpora výstavby bytů novým územním plánem. Nejelegantnější způsob, jak učinit bydlení více dostupným (nikoliv dostupné všem, tak to již nikdy nebude), je umožnit masivní výstavbu nových bytových jednotek. Soukromý sektor umí velmi dobře analyzovat, kde si bydlení najde své zájemce, a reflektuje to v podnikatelských projektech i nabídkových cenách jednotek. Nový územní plán by měl odblokovat zamčená území a nechat pracovat dekádami osvědčené tržní procesy. Současné problémy nezpůsobil trh, ale jeho regulace. Omezení byrokracie nejen ve stavebním řízení. Zatímco v Belgii trvá proces povolování nového developerského procesu 6 měsíců, v Praze je to v průměru 7 let. Právě zde jsou schované byty, které chybí na trhu a způsobují, že disponibilní bytové jednotky podléhají vysokým cenám. Byty lidí, kteří by je dnes rádi kupovali, se začnou stavět až za několik let. To vede ke kumulaci poptávky po vlastnickém 16 Jejich překryv se závěry studie 2018 je zapříčiněn tím, že formulovaná doporučení zatím nebyla vyslyšena.

30 29 bydlení a tlačí ceny vzhůru. Chytré regulace. Raději vydávat přesně cílené regulace než zakazovat Airbnb a podobné platformy. Je velký rozdíl mezi malým 1+kk na Praze 5 a obřím bytem 4+1 pro deset lidí na Praze 1. Soustředit se na externality (hluk) a efektivní vymáhání stávajících pravidel, ne na činnost samotnou. Pozor na stínovou ekonomiku. Nadměrná regulace nemění preference lidí, ale podporuje šedý trh. Cílem regulace by mělo být usměrnění interakce mezi nabídkou a poptávkou, jelikož tato se snadno skryje do stínu dostupných a obtížně kontrolovatelných technologií, jako jsou třeba soukromé skupiny na sociálních sítích nebo transakce uskutečněné prostřednictvím kryptoměn. Respektování synergií z ekonomické aktivity ve městě, vč. turismu: Jestliže je historické centrum oblíbené turisty, žádný zákon to nezmění. Pokud se bude Praha namísto bojování s tímto trendem snažit, aby se co nejvíce obyvatel Prahy mohlo na tomto procesu obohatit, třeba projekty objevujícími i krásy Prahy v širším centru nebo blízkém okolí města, bude to velmi efektivní. Zatímco historické centrum Prahy 1 již téměř nedokáže další turisty pojmout, Praha jakožto region celého města a blízkého okolí má na služby turistů více než dostatečnou kapacitu. Propojování regionů infrastrukturou: V tomto smyslu dává mnohem více smyslu zlepšit infrastrukturu, aby turisté mohli rychle a efektivně dojíždět z širšího centra nebo dokonce okrajů Prahy do centra, zlepšit spojení na letiště, zlepšit dopravní prostupnost pražských komunikací atp. Efektivní je také tvořit strategie cestovního ruchu ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi. Využití potenciálu sdílené ekonomiky: Spolupráce mezi platformami a zastupitelskými orgány, či mezi uživateli platforem a sousedy, přináší dle zkušeností ze zahraničí výborné výsledky. Rozumné nastavení pravidel ke spokojenosti všech zúčastněných pomáhá k naplnění potenciálu tohoto nového fenoménu, který mimo jiné pomáhá i s řešením některých problémů realitního trhu v Praze, např. rozumného využití velmi malých bytů, zvýšení disponibilních příjmů pronajímatelů nebo generování finančních prostředků na investice do bydlení a okolí.

31 30 REFERENCE Adamcová, Pavla. Česko bude bez vína, zeleniny i vepřového. Sny agrobaronů u řady položek splnit nejde. Aktuálně.cz. 21. leden Airbnb. Ahoj, Praho. Airbnb. 2021a. Airbnb kicks-off measures to support Hosts and guests in Prague. Airbnb. 23. září 2021c. Extension of party ban through end of summer. Airbnb. 27. květen 2021d. Neighbor Support Line launches in Czech Republic. Airbnb. 21. duben 2021b. Akrman, Libor, a Veronika Kudrnová. S nedostatkem bytů mohou pomoci projekty na brownfieldech. Člověk žijící v centru je pro Prahu levnější. Lidovky.cz. 18. duben Aydin, Rebecca. How 3 guys turned renting air mattresses in their apartment into a $31 billion company, Airbnb. Insider. 20. září Barron, Kyle, Edward Kung, a Davide Proserpio. The Effect of Home-Sharing on House Prices and Rents: Evidence from Airbnb. Marekting Science, 2. říjen Bastiat, Frédéric. Petice výrobců svíček. Bastiat.cz [1845]. (přístup získán 24. březen 2021). Brabec, Tomáš. Stav a vývoj obecního bytového fondu v městských částech hl. m. Prahy Aktualizace Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. září (přístup získán 12. leden 2022). Calder-Wang, Sophie. The Distributional Impact of the Sharing Economy on the Housing Market. SSRN, 16. červenec Coase, R. H. The Problem of Social Cost. The Journal of Law & Economics, říjen ČNB. ARAD systém časových řad. Česká národní banka. 2021a.

32 31. Nově poskytnuté hypoteční úvěry podle doby fixace úrokové sazby (%). Česká národní banka. 2021d. stuid=22081&p_uka=1%2c2%2c3%2c4%2c5&p_strid=aabbakc&p_od=201303&p_do= &p_lang=CS&p_format=0&p_decsep=%2C.. Nově poskytnuté hypoteční úvěry podle účelu a způsobu pořízení (počet). ČNB: ARAD systém časových řad. 2021b. stuid=22077&p_uka=1%2c2%2c3%2c4%2c5%2c6%2c7%2c8%2c9&p_strid=aabbakb&p_o d=201303&p_do=202106&p_lang=cs&p_format=0&p_decsep=%2c.. Oficiální úrokové sazby ČNB (měsíční průměr) (%). Česká národní banka. 2021c. stuid=108&p_uka=1%2c2%2c3&p_strid=aeaa&p_od=199301&p_do=202109&p_lang=cs&p _format=0&p_decsep=%2c. ČSÚ. Ceny bytů. Český statistický úřad. 12. říjen 2021d. Časové řady za region soudržnosti NUTS 2 Praha. Český statistický úřad. 2021c. Data z on-line ubytovacích platforem. Český statistický úřad. 17. prosinec 2021g. (přístup získán 12. leden 2022).. Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin Český statistický úřad. 18. únor 2020b. (přístup získán 23. březen 2021).. Indexy realizovaných cen bytů - 2. čtvrtletí Český statistický úřad. 13. září 2021b. Mzdy, náklady práce. Český statistický úřad. 5. říjen 2021f. Obyvatelstvo - roční časové řady. Český statistický úřad. 5. červen 2020c. (přístup získán 23. březen 2021).. Pohyb obyvatelstva Prahy - územní srovnání. Český statistický úřad. 18. říjen 2021a. PHA&z=T&f=TABULKA&skupId=3849&katalog=33155&c=v3~8 RP2016&&str=v33#w=.. Spotřeba potravin Český statistický úřad. 1. prosinec 2020a. (přístup získán 23. březen 2021).. Stavebnictví, byty. Veřejná databáze. 4. listopad 2021e. ČTK. Ceny nájemného v Praze mírně klesly. Celorepublikově ale odborníci v dalších měsících předpokládají růst. Lidovky.cz. 11. červenec

33 32 najemneho-v-praze-mirne-klesly-celorepublikove-odbornici-v-dalsichmesicic.a210711_075519_ln_ekonomika_lihem.. Prázdné obecní byty v Praze: Ze dvou tisíc je k bydlení vhodná jen desetina. Pražský Deník. 13. květen Daněk, Viktor. Kvóty na české potraviny mohou v Bruselu narazit. Evropská komise před nimi už dvakrát varovala. irozhlas.cz. 21. leden (přístup získán 23. březen 2021). Dolák, Pavel. Bytový fond hlavního města Prahy a jednotlivých městských částí. KPMG, Duso, Tomaso, Claus Michelsen, Maximilian Schäfer, a Kevin Ducbao Tran. Airbnb and Rents: Evidence from Berlin. DIW Berlin Discussion Paper No. 1890, 19. srpen Eurostat. House price index (2015 = 100) - annual data. Eurostat. 29. září FAO. Crops and livestock products. FAOSTAT. 9. únor (přístup získán 23. březen 2021). Food and Agriculture Organization. FAO Statistical Pocketbook 2012: World Food and Agriculture. FAO, Garcia-López, Miquel-Àngel, Jordi Jofre-Monseny, Rodrigo Martínez-Mazza, a Mariona Segúc. Do short-term rental platforms affect housing markets? Evidence from Airbnb in Barcelona. Journal of Urban Economics, 9. září Hána, Petr. Deloitte Develop Index. Deloitte.cz. červen Hejný, Milan, Darina Jirotková, Jitka Michnová, a Eva Bomerová. Objem, povrch. V Matematika 5 - prof. Hejný, autor: Milan Hejný, Darina Jirotková, Jitka Michnová a Eva Bomerová, 40. Fraus, Horatius, Quintus Flaccus. Vavřín a réva: ódy, epódy, satiry, listy. Praha: Odeon, 1972 [30 př. Kr.]. Horn, Keren, a Mark Merante. Is home sharing driving up rents? Evidence from Airbnb in Boston. Journal of Housing Economics, prosinec Hrstková, Julie. Pandemie ochlazuje trh s byty. Ceny spadnou v neatraktivních lokalitách, růst se vrátí až za několik let. Hospodářské noviny. 11. květen pandemie-ochlazuje-trh-s-byty-ceny-spadnou-v-neatraktivnich-lokalitach-rust-se-vrati-az-zanekolik-let. idnes.cz. Češi vykoupili droždí. Oproti normálu je zájem pětinásobný, říká dodavatel. idnes.cz. 23. březen (přístup získán 24. březen 2021). Klička, Jan. Stavební povolení do 30 dní? O nový zákon se vede politická bitva. Deník.cz. 5. květen

34 33 Koster, Hans R. A., Jos van Ommeren, a Nicolas Volkhausen. Short-term rentals and the housing market: Quasi-experimental evidence from Airbnb in Los Angeles. Journal of Urban Economics, červenec Menzelová, Kateřina. Stavíme málo a draze. Mezi metropolemi zemí V4 je nejhorší dostupnost bydlení v Praze. Lidovky.cz. 18. červen Mises, Ludwig von. Libralismus. Praha: Liberální institut, Navrátil, David. David Navratil. Twitter. 9. prosinec (přístup získán 12. leden 2022). Novinky.cz. Velvyslanci v ČR se ohradili proti kvótám na potraviny. Diskriminace je v EU nepřípustná. Novinky.cz. 20. leden (přístup získán 23. březen 2021). Pánek, Martin, Jiří Nohejl, a Mojmír Hampl. Potravinová soběstačnost drahý a nebezpečný nápad. Liberální institut Studie a sborníky, 1. červen Prázdné domy. Prázdné domy. 19. říjen Přibík, Ondřej. Luskoviny v posledních letech mizí z našich polí. Zemědělec.cz. 22. duben (přístup získán 24. březen 2021). RealityMix.cz. Průměrná cena pronájmu - 1m2/měsíc - Praha. RealityMix.cz. 19. říjen Ritchie, Hannah, a Max Roser. Urbanization. Our World in Data. listopad Rod, Aleš, Pavel Peterka, Michael Fanta, a Jana Vorlíčková. Analýza trhu rezidenčního bydlení v Praze. eceta.cz. září Roklen24. Nejhůře dostupné bydlení ve střední Evropě je v Praze. Může za to nedostatečná nabídka zaostávající za poptávkou. Roklen květen Seidl, Lukáš. Češi propadli domácímu česneku. V čem je jeho tajemství? Týden.cz. 8. prosinec (přístup získán 24. březen 2021). Sekyra Group. Smíchov City. Sekyra Group

35 34 Sheppard, Stephen, a Andrew Udell. Do Airbnb Properties Affect House Prices. Department of Economics Working Papers from Department of Economics, Williams College, říjen Stigler, George. The Theory of Economic Regulation. The Bell Journal of Economics and Management Science, Vol. 2, No. 1 (Spring, 1971) 1971: Šimůnek, Petr. Sdílená bída. Šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek o sharing economy. Forbes. 29. září Šustek, Roman. A back-of-the-envelope analysis of house prices: Czech Republic, CFM Discussion Papers, 3. říjen Ústav zemědělské ekonomiky. Zelené zprávy. eagri.cz (přístup získán 23. březen 2021). Valentin, Maxence. Regulating Short-Term Rental Housing: Evidence From New Orleans. SSRN, 27. květen Vávra, Václav, a Zdeněk Losos. 7.3 Halovce. Multimediální studijní texty z mineralogie pro bakalářské studium. 11. leden (přístup získán 23. březen 2021).

36 Jungmannova 26/ Praha 1 info@eceta.cz

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA ROK 2012

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA ROK 2012 RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA ROK 212 25 26 27 28 29 21 211 212 213* 214* Dovolujeme si Vám nabídnout zprávu týkající se stavu na pražském rezidenčním trhu v roce 212.

Více

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ 24. 2. 2017 Zpracováno pro Bankovní institut Vysoká Škola (Praha) VÝVOJ TRHU V REGIONU ZA POSLEDNÍ 2 ROKY Za poslední dva roky je vývoj téměř u všech segmentů nemovitostí

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 01 Samostatný odbor finanční stability 01 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 01 SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY SRPEN ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (SRPEN ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního

Více

Šetření prognóz. makroekonomického vývoje ČR. Ministerstvo financí odbor Hospodářská politika

Šetření prognóz. makroekonomického vývoje ČR. Ministerstvo financí odbor Hospodářská politika šetření prognóz makroekonomického vývoje v ČR, HDP zemí EA9, cena ropy Brent, M PRIBOR, výnos do splatnosti R státních dluhopisů, měnový kurz CZK/EUR, měnový kurz USD/EUR, hrubý domácí produkt, příspěvek

Více

Měnová politika v roce 2018

Měnová politika v roce 2018 Měnová politika v roce 18 Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB 7.. 18, Praha Obsah Česká ekonomika v roce 18 optikou ČNB Co lze čekat od měnové politiky Česká ekonomika robustně roste Růst HDP a jeho struktura

Více

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie Model AS - AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova: Agregátní poptávka a agregátní nabídka : Agregátní poptávka a její změny Agregátní nabídka krátkodobá a dlouhodobá Rovnováha

Více

Zájem o nové bydlení trvá, prodeje brzdí povolovací procesy a nárůst cen

Zájem o nové bydlení trvá, prodeje brzdí povolovací procesy a nárůst cen Zájem o nové bydlení trvá, prodeje brzdí povolovací procesy a nárůst cen Praha, 23. ledna 2019 V loňském roce se v Praze prodalo 5000 nových bytů, o 500 méně než v roce předchozím. A to přesto, že nabídka

Více

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA 1/H1 5 7 9 1 11 1 13 Jan 1 Feb 1 March 1 April 1 May 1 June 1 5 7 9 1 11 1 13 1* 15* 1* Tato nová zpráva Vám poskytne aktuální informace

Více

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Motto Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit, veřejný dluh by se měl snížit,

Více

Index nabídkových cen převýšil v roce 2015 vysokou úroveň z roku 2008.

Index nabídkových cen převýšil v roce 2015 vysokou úroveň z roku 2008. Index nabídkových cen převýšil v roce 1 vysokou úroveň z roku 8. 7 8 9 1 11 1 13 1 1 7 8 9 1 11 1 13 1 1 1* 17* TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ 1 H1 % Graf 1: Přírůstek HDP Dle odhadu ČSÚ činila meziroční

Více

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA ROK 2013

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA ROK 2013 RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA ROK 213 25 2 27 28 29 21 211 212 March 213 June 213 Sept 213 Oct 13 Nov 213 Dec 213 25 2 27 28 29 21 211 212 213 214* 215* Tato nově publikovaná

Více

Trh s byty Aktuální stav a předpokládaný vývoj. Petr Hána Real Estate Market, Spring března 2013

Trh s byty Aktuální stav a předpokládaný vývoj. Petr Hána Real Estate Market, Spring března 2013 Aktuální stav a předpokládaný vývoj Petr Hána Real Estate Market, Spring 2014 20. března 2013 Makroekonomický vývoj 20% 15% 10% 5% 0% Vývoj vybraných makroekonomických veličin Vleklá recese české ekonomiky

Více

Realistický pohled na pražský realitní rok 2010

Realistický pohled na pražský realitní rok 2010 Tisková zpráva Realistický pohled na pražský realitní rok 2010 Praha 9. prosince 2010 - Průměrné prodejní ceny bytu klesaly Staví se více malých bytů Ceny pozemků v Praze a nejbližším okolí stagnují nebo

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Vladimíra Bartejsová, Manažerka investičních produktů Praha, 2. květen 2016 Agenda dnešního online semináře Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR 1. Politika

Více

Fórum českého stavebnictví 2012

Fórum českého stavebnictví 2012 Fórum českého stavebnictví 2012 RNDr. Evžen Korec, CSc. 06.03.2012 Představení EKOSPOL a.s. patří mezi TOP 4 developerské firmy v ČR v oblasti rezidenčního developmentu (dle podílu na trhu) Jediný velký

Více

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní

Více

I. Hlavní město Praha jako celek

I. Hlavní město Praha jako celek I. Hlavní město Praha jako celek 1. Úvod Hospodaření hlavního města Prahy jako celku (obce i kraje současně) skončilo k 31. 12. 2018 přebytkem ve výši 6 660 789,91 tis. Kč. Výsledek hospodaření hlavního

Více

Analýza nemovitostí. 1. února 2010. Autoři: Bc. Tomáš Tyl, Mgr. Petr Syrový. Schválil: Ing. Vladimír Fichtner

Analýza nemovitostí. 1. února 2010. Autoři: Bc. Tomáš Tyl, Mgr. Petr Syrový. Schválil: Ing. Vladimír Fichtner Analýza nemovitostí 1. února 2010 Autoři: Bc. Tomáš Tyl, Mgr. Petr Syrový Schválil: Ing. Vladimír Fichtner 1 Obsah OBSAH... 2 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ... 2 1. NAŠE DOPORUČENÍ - ZÁVĚR... 3 2. NAŠE DOPORUČENÍ

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE 15/H1 5 7 8 9 1 11 1 13 1 Leden 1 Únor 1 Březen 1 Duben 1 Květen 1 Červen 1 Červenec 1 Srpen 1 Září 1 Říjen 1 Listopad 1 Prosinec 15 Leden 15 Únor 15 Březen

Více

Aktuální makroekonomická prognóza a výhled měnové politiky

Aktuální makroekonomická prognóza a výhled měnové politiky Aktuální makroekonomická prognóza a výhled měnové politiky Rozpočet a finanční vize měst a obcí 11. září 14 Praha Autoklub ČR Smetanův sál Petr Král Ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Sekce

Více

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ DOSTUPNOST BYDLENÍ Z POHLEDU MINISTERSTVA FINANCÍ. ALENA SCHILLEROVÁ I Fórum Zlaté koruny

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ DOSTUPNOST BYDLENÍ Z POHLEDU MINISTERSTVA FINANCÍ. ALENA SCHILLEROVÁ I Fórum Zlaté koruny FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ DOSTUPNOST BYDLENÍ Z POHLEDU MINISTERSTVA FINANCÍ ALENA SCHILLEROVÁ 11. 12. 2018 I Fórum Zlaté koruny FAKTORY NA STRANĚ POPTÁVKY EKONOMICKÁ KONJUNKTURA Vysoký růst mezd Velmi nízká

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2017

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2017 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2017 Ve zkratce: Hostů celkem: 1,375.825 ze zahraničí: 1,134.667 (82,5 %) z tuzemska: 241.158 (17,5 %) Celkově v Praze přírůstek hostů o 82.791 osob (6,4 %)

Více

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Cílem průzkumu makroekonomických prognóz (tzv. Kolokvia), který provádí MF ČR, je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

Podpora dostupného bydlení. Pavel Kliment, KPMG Česká republika 20. června 2018

Podpora dostupného bydlení. Pavel Kliment, KPMG Česká republika 20. června 2018 Podpora dostupného bydlení Pavel Kliment, KPMG Česká republika 20. června 2018 Praha a sousední metropole Počet hrubých ročních platů na pořízení průměrného nového bytu 14 12 12,3 10 9,9 9,7 9,6 9,5 8

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR 4. října Jak se jednotlivé třídy podílejí na celkovém růstu registrací Růst registrací ve srovnání / Celkové registrace v roce Třída Q1 Q2 VII-VIII I-VIII Nižší střední

Více

Spotřeba domácností má významný sociální rozměr

Spotřeba domácností má významný sociální rozměr Spotřeba domácností má významný sociální rozměr Výdaje domácností výrazně přispívají k celkové výkonnosti ekonomiky. Podobně jako jiné sektory v ekonomice jsou i ony ovlivněny hospodářským cyklem. Jejich

Více

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE 14 5 7 8 9 1 11 1 13 14 Leden 14 Únor 14 Březen 14 Duben 14 Květen 14 Červen 14 Červenec 14 Srpen 14 Září 14 Říjen 14 Listopad 14 Prosinec 5 7 8 9 1 11 1 13

Více

1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní ruch v platební bilanci ČR 3. Dopady hospodářské krize na cestovní ruch 4.

1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní ruch v platební bilanci ČR 3. Dopady hospodářské krize na cestovní ruch 4. Zahraniční cestovní ruch ČR Rudolf Olšovský ředitel odboru platební bilance Sekce měnová a statistiky ČNB VŠE Praha 17. září 2009 Obsah 1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní

Více

Rezidenční development v Praze

Rezidenční development v Praze Rezidenční development v Praze Pavlína Rödlová Pražský rezidenční trh tvoří v rámci České republiky specifickou oblast. Koncentruje se zde vysoká poptávka i nabídka rezidenčních nemovitostí, stejně jako

Více

Nájemní bydlení jak dál?

Nájemní bydlení jak dál? Nájemní bydlení jak dál? Ing. Mgr. Martin LUX, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i Jilská1 110 00 Praha 1 martin.lux@soc.cas.cz http://seb.soc.cas.cz Východiska SFRB a podpora výstavby nájemních bytů

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 ŘÍJEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Agregátní poptávka (AD): agregátní poptávka vyjadřuje různá množství statků a služeb (reálného produktu), která chtějí spotřebitelé, firmy, vláda a zahraniční

Více

Analýza bytových developerských projektů (2017)

Analýza bytových developerských projektů (2017) Analýza bytových developerských projektů (2017) -------------------------------- -------------------------------- Sekce strategií a politik -------------------------------- ÚZEMNÍ ANALÝZA AKTUÁLNÍCH DEVELOPERSKÝCH

Více

Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku

Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 214 Obsah prezentace

Více

I. Hlavní město Praha jako celek

I. Hlavní město Praha jako celek I. Hlavní město Praha jako celek 1. Úvod Hospodaření hlavního města Prahy jako celku (obce i kraje současně) skončilo k 31. 12. 2017 přebytkem ve výši 7 452 991,66 tis. Kč. Výsledek hospodaření hlavního

Více

Regionální rozdíly v cenách nájmů a deregulace nájemného v České Republice

Regionální rozdíly v cenách nájmů a deregulace nájemného v České Republice Regionální rozdíly v cenách nájmů a deregulace nájemného v České Republice Nájemné bydlení Radka Vašíčková Vývoj nájemného bydlení po roce 1989 se musel transformovat na podmínky tržní ekonomiky. Probíhala

Více

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní

Více

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 fiskální politika daň konvertibilita měny inflace index spotřebitelských cen druhy inflace deflace stagflace HDP HNP druhy nezaměstnanosti DPH spotřební koš statků a služeb

Více

Výzvy a doporučení pro odvětví mobilních telekomunikací. Ing. Aleš Rod, Ph.D Praha, Česká republika

Výzvy a doporučení pro odvětví mobilních telekomunikací. Ing. Aleš Rod, Ph.D Praha, Česká republika Výzvy a doporučení pro odvětví mobilních telekomunikací Ing. Aleš Rod, Ph.D. 06. 11. 2018 Praha, Česká republika 1. Vývoj klíčových ukazatelů trhu 2. Výzvy odvětví mobilních komunikací 3. Klíčové podmínky

Více

Trendy tuzemského realitního trhu

Trendy tuzemského realitního trhu Trendy tuzemského realitního trhu Podobně jako ve druhé polovině roku 2008 a v roce 2009, pokračoval i v roce 2010 propad trhu, i když v relativním vyjádření se jednalo o menší procentní hodnoty. Propad

Více

Konvergence a růst: ČR a sousedé

Konvergence a růst: ČR a sousedé Konvergence a růst: ČR a sousedé Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka Ekonomický růst : očekávání a nástroje Mezinárodní vědecká konference Bankovní institut vysoká škola Praha, Kongresové

Více

Zpráva o trhu s půdou v roce 2017

Zpráva o trhu s půdou v roce 2017 Zpráva o trhu s půdou v roce 2017 Trh s půdou Celkové shrnutí Růst cen o 18,39 % Nejvyšší ceny jsou na Hané a v pohraničí, nejnižší v Jeseníkách 80 % půdy nakupují zemědělci Ročně se prodá cca 80 tisíc

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Odhad vývoje počtu obyvatel do roku 2020 Městské části Praha 21 Újezd nad Lesy

Odhad vývoje počtu obyvatel do roku 2020 Městské části Praha 21 Újezd nad Lesy ÚTVAR ROZVOJE HL. M. PRAHY Odbor strategické koncepce Odhad vývoje počtu obyvatel do roku 2020 Městské části Praha 21 Újezd nad Lesy Zpracoval Petr Gibas, MSc. Odbor strategické koncepce, oddělení strategie

Více

Rezidenční Praha ve světle statistik Diskusní setkání. Stavební fórum květen 2016

Rezidenční Praha ve světle statistik Diskusní setkání. Stavební fórum květen 2016 Rezidenční Praha ve světle statistik Diskusní setkání Stavební fórum květen 2016 Praha HDP a nezaměstnanost ve srovnání 55 000 HDP na obyvatele ve vybraných městech (EUR) Praha vykazuje dlouhodobě velmi

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Z důvodu pokračující konjuktury ve světě i

Více

Plán přednášek makroekonomie

Plán přednášek makroekonomie Plán přednášek makroekonomie Úvod do makroekonomie, makroekonomické agregáty Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ekonomické modely rovnováhy Hospodářský růst a cyklus, výpočet HDP Hlavní ekonomické

Více

Co přinese rok 2013?

Co přinese rok 2013? Co přinese rok 213? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a na Slovensku Brno 5. Prosince 212 Proč centrální banky zajímá realitní trh?

Více

MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ ALENA.KERLINOVA@LAW.MUNI.CZ VÝKON NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Založen na využívání výrobních faktorů: půda vnitřně nehomogenní faktor (liší se kvalitou),

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Kdo nastartuje Prahu?

Kdo nastartuje Prahu? Kdo nastartuje Prahu? Quo Vadis, Praho? Diskusní setkání Stavebního fóra Kdo nastartuje výstavbu? Silný leader Karel IV. neměl: Územní plán Výškovou regulaci Stavební předpisy Demokracii Karel IV. měl

Více

Jak vyřešit krizi dostupného bydlení? Vztah veřejného a soukromého prostoru. Dušan Kunovský konference SAR

Jak vyřešit krizi dostupného bydlení? Vztah veřejného a soukromého prostoru. Dušan Kunovský konference SAR Jak vyřešit krizi dostupného bydlení? Vztah veřejného a soukromého prostoru Situace na bytovém trhu v Praze Doba přípravy a schvalování běžného bytového domu v Praze se v posledních letech zvýšila na nepředstavitelných

Více

8 NEZAMĚSTNANOST. 8.1 Klíčové pojmy

8 NEZAMĚSTNANOST. 8.1 Klíčové pojmy 8 NEZAMĚSTNANOST 8.1 Klíčové pojmy Ekonomicky aktivní obyvatelstvo je definováno jako suma zaměstnaných a nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti je definovaná jako procento ekonomicky aktivního obyvatelstva,

Více

7. Veřejné výdaje. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

7. Veřejné výdaje. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 7. Veřejné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah : 7.1 Charakteristika veřejných 7.2 Ukazatele dynamiky, objemu a struktury veřejných 7.3 Klasifikace veřejných 7.4 Teorie růstu veřejných 7.5 Faktory

Více

Makroekonomické faktory trhu nemovitostí. Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna

Makroekonomické faktory trhu nemovitostí. Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna Makroekonomické faktory trhu nemovitostí Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna Makroekonomická prognóza ČS 2 Prognóza ČS: předpoklad o zahraničním ekonomickém

Více

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. www.truckjobs.cz 2012 Výsledky průzkumu za rok 2012 1 S t r á n k a INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. první specializovaná

Více

Inflace. Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR

Inflace. Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR Inflace Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR Co je to inflace? Inflace není v původním význam růst cen. Inflace je

Více

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA)

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) 1 z 6 27.5.2011 10:22 AAA AUTO Úvod» IR zprávy a oznámení (vnitřní informace)» Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) Konsolidované neauditované

Více

AS V DLOUHÉM OBDOBÍ + MODEL AD-AS

AS V DLOUHÉM OBDOBÍ + MODEL AD-AS AS V DLOUHÉM OBDOBÍ + MODEL AD-AS AS V DLOUHÉM OBDOBÍ Průsečík AD a krátkodobé AS krátkodobá rovnováha Poptávané množství se rovná nabízenému Bod E 1 značí krátkodobou rovnováhu + krátkodobý rovnovážný

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 214 DUBEN 214 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Vývoj cen bytů v ČR Ing. Jiří Aron 1. Úvod

Vývoj cen bytů v ČR Ing. Jiří Aron 1. Úvod Vývoj cen bytů v ČR Ing. Jiří Aron 1. Úvod Tento příspěvek se zabývá cenami bytů a jejich dostupností, tedy dostupností vlastnictví bytů (vlastnického bydlení). Dostupnost bydlení je primárně závislá na

Více

Jak se staví v Hradci Králové a Pardubicích

Jak se staví v Hradci Králové a Pardubicích a Pardubicích Petr Hána - AGENDA BYTOVÁ VÝSTAVBA Faktory ovlivňující trh a ceny bytů VÝVOJ PRODEJNÍCH CEN Byty v developerských projektech Byty v cihlových domech Byty v panelových domech PŘEHLED NABÍDKOVÝCH

Více

Koncem roku 2012 měly územní samosprávy na svých bankovních účtech 112,3 mld. Kč, což je o 15 mld. více než v roce 2011.

Koncem roku 2012 měly územní samosprávy na svých bankovních účtech 112,3 mld. Kč, což je o 15 mld. více než v roce 2011. K hospodaření územních samospráv v roce 2012 Rozpočtové hospodaření územních samospráv, tedy krajů, obcí, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti, skončilo v roce 2012 přebytkem

Více

Město ve městě Petr Hána - Diskusní setkání časopisu Stavební fórum Úterý

Město ve městě Petr Hána - Diskusní setkání časopisu Stavební fórum Úterý Petr Hána - AGENDA BYTOVÁ VÝSTAVBA A VÝVOJ PRAŽSKÉHO TRHU Faktory ovlivňující trh a ceny bytů Trendy VÝVOJ PRODEJNÍCH CEN NÁJEMNÍ TRH HYPOTÉKY A TRANSAKCE 2 Bytová výstavba a vývoj pražského trhu 3 BYTOVÁ

Více

Makroekonomický vývoj a trh práce

Makroekonomický vývoj a trh práce Makroekonomický vývoj a trh práce Petr Král Ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Sekce měnová a statistiky Setkání bankovní rady ČNB s představiteli Českomoravské konfederace odborových svazů

Více

II. Vlastní hlavní město Praha

II. Vlastní hlavní město Praha II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hl. m. Prahy na rok 2017 byl schválen s příjmy v objemu 48 2 752,90 tis. Kč a výdaji v objemu 65 193 281,00 tis. Kč. Během roku 2017 byly na základě

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Základy ekonomie II. Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil

Základy ekonomie II. Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil Základy ekonomie II Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil Struktura Opakování: ekonomická rovnováha Klasický model ekonomické rovnováhy: trh kapitálu trh práce důsledky v modelu AS-AD Keynesiánský

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Cestovní ruch v Praze rok 2013 celkové zhodnocení po revizi dat

Cestovní ruch v Praze rok 2013 celkové zhodnocení po revizi dat Cestovní ruch v Praze rok 2013 celkové zhodnocení po revizi dat Na základě výsledků projektu Ministerstva pro místní rozvoj "Zkvalitnění informací o vybraných sektorech cestovního ruchu" byl v první čtvrtině

Více

Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje. Tomáš Fiala Jitka Langhamrová

Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje. Tomáš Fiala Jitka Langhamrová Česko a Slovensko 20 let samostatnosti z pohledu demografického vývoje Tomáš Fiala Jitka Langhamrová 1 Připravovaná stejnojmenná publikace: Úvod autorský tým za : katedra demografie fakulty informatiky

Více

Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?

Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016? JE ČAS SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016? 1. důvod Po dlouhém období ekonomické krize se Česká republika výrazně zotavuje. V loňském roce dosáhla dvouprocentního

Více

Krátkodobá rovnováha na trhu peněz

Krátkodobá rovnováha na trhu peněz Makroekonomická analýza přednáška 9 1 Krátkodobá rovnováha na trhu peněz Funkce poptávky po penězích Poptávka po penězích je úměrná cenové hladině (poptávka po penězích je poptávka po reálných penězích).

Více

Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno.

Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno. Dobré místo pro život, skvělé pro investici. Kladno. Proč investovat do bytů na Kladně?» Kladno se může pochlubit minulostí, která je ve 20. století proměnila ve světoznámou průmyslovou metropoli.» Prudký

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A DOSTUPNOST BYDLENÍ V PRAZE

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A DOSTUPNOST BYDLENÍ V PRAZE DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A DOSTUPNOST BYDLENÍ V PRAZE Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Sekce strategií a politik, Kancelář analýz a prognóz Tomáš Brabec, Michal Němec 20. 10. 2016 Obsah prezentace Demografický

Více

Prognóza počtu a věkové struktury obyvatel MČ Praha-Satalice do roku 2025

Prognóza počtu a věkové struktury obyvatel MČ Praha-Satalice do roku 2025 Prognóza počtu a věkové struktury obyvatel MČ Praha-Satalice do roku 2025 Březen 2016 Zpracoval: RNDr. Tomáš Brabec, Ph.D. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Sekce strategií a politik, Kancelář

Více

Jak má město stavět byty?

Jak má město stavět byty? Jak má město stavět byty? Lukáš Makovský, Real Estate Advisory Průměrný byt v Praze zdražuje tempem 1 korunu za minutu Do konce této prezentace budou průměrně byty v Praze o 20 Kč dražší 2 Vývoj pražského

Více

Ekonomický výhled ČR

Ekonomický výhled ČR Ekonomický výhled ČR Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Den otevřených dveří České národní banky Praha, 8. června 2013 Finanční a dluhová krize v eurozóně Podobně jako povodně neznají hranic,

Více

Diskuzní setkání Stavebního Fóra Český realitní trh v roce 2008 / Komerční nemovitosti. Prosinec 2008 Ondřej Novotný

Diskuzní setkání Stavebního Fóra Český realitní trh v roce 2008 / Komerční nemovitosti. Prosinec 2008 Ondřej Novotný Diskuzní setkání Stavebního Fóra Český realitní trh v roce 2008 / Komerční nemovitosti Prosinec 2008 Ondřej Novotný Obsah Představení King Sturge Ekonomická situace v České republice v roce 2008 Realitní

Více

Vývoj cen nájmů bytů v České republice

Vývoj cen nájmů bytů v České republice Vývoj cen nájmů bytů v České republice Radka Vašíčková Shromažďování dat zajistil software EVAL, který ukládá, zpracovává a hodnotí cenové nabídky pronájmů starších bytů. Počet nabídek nájmů starších bytů

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S. Mediální svět v číslech

I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S. Mediální svět v číslech I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S Mediální svět v číslech p. Zopakování již známého, ale často zapomínaného Ekonomika se vyvíjí příznivě, roste, ovšem ne v Evropě Fiskální úsporná politika se přenáší

Více

Realitní trh v ČR 2008

Realitní trh v ČR 2008 Realitní trh v ČR 2008 Přehled vývoje realitního trhu v České republice Logistika Kanceláře Maloobchod Byty Investice Hotely 2 Průmyslový a logistický trh 1997 První budovy střední velikosti pro logistiku

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

ČESKÝ TRH REALITNÍCH INVESTIC

ČESKÝ TRH REALITNÍCH INVESTIC RESEARCH ČESKÝ TRH REALITNÍCH INVESTIC 1 / Q MAKROEKONOMICKÁ DATA... 3 PŘÍRŮSTEK HDP... 3 PROGNÓZA HDP... 3 INFLACE... 3 NEZAMĚSTNANOST... KURZ CZK/USD, EUR... VÝKON ČESKÉHO STAVEBNICTVÍ... ÚROKOVÉ SAZBY...

Více

Souvislosti sociálního bydlení a finančně dostupného bydlení

Souvislosti sociálního bydlení a finančně dostupného bydlení Souvislosti sociálního bydlení a finančně dostupného bydlení Jan Snopek, Platforma pro sociální bydlení Finančně dostupné bydlení: sdílená odpovědnost veřejného a soukromého sektoru II Financováno z prostředků

Více

Setkání nad Prahou. Připravované developerské projekty

Setkání nad Prahou. Připravované developerské projekty Setkání nad Prahou Připravované developerské projekty 8. 6. 2016 V Praze se připravuje přes 70 tisíc bytů V různé fázi připravenosti v Praze je minimálně 71 tisíc bytů Během 5 let se jich ale pravděpodobně

Více