Podíl z celkového počtu pojištěnců, migranti, kteří se kteří se vrátili v roce 2010 po 1 až 4 letech 6=1-3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podíl z celkového počtu pojištěnců, migranti, kteří se kteří se vrátili v roce 2010 po 1 až 4 letech 6=1-3"

Transkript

1 1.17. Remitence Remitence Čechů do České republiky Odhad remitencí vychází z definice pojmu remitencí v souladu s metodikou platební bilance - BPM6. Metoda odhadu je založena na kvantitavním přístupu, to znamená, že počet remitentů se násobí průměrným množstvím zaslaných peněz na jednoho remitenta. Z toho vyplývá, že klíčové aspekty jsou odhad počtu osob a průměrná zaslaná částka peněz Remitence Čechů žijících v zahraničí déle než rok jsou odvozeny z: počtu migrantů délky pobytu v zahraničí podílu migrantů, kteří posílají remitence celkového množství posílaných remitencí za rok Počet Čechů pracujících v zahraničí Z ministerstva zahraničních věcí (MZV) získáváme informace o počtu osob českého původu žijících trvale nebo dlouhodobě v zahraničí Dlouhodobé pobyty Čechů v zahraničí dělíme podle délky pobytu na 1-4 roky a 5 a více let. Pro rozdělení migrantů do těchto dvou skupin jsme použili údaje ze zdravotních pojišťoven o osobách s trvalým pobytem v ČR, které provedly jednak odhlášení z veřejného zdravotního pojištění, jednak přihlášení k veřejnému zdravotnímu pojištění v souvislosti s migrací. Údaje jsou k dispozici od roku 1992 a jsou členěny podle věku migrantů a návraty podle délky pobytu v zahraničí V kombinaci se statistikami z VŠPS o počtu osob, pracujících v zahraničí méně než jeden rok, dostaneme základ pro modelování počtu českých emigrantů v zahraničí. Celý proces výpočtu je možno vidět v 0. Tabulka 1: Metoda odhadu českých migrantů v zahraničí, rok 2010 Řádek Ukazatel 2010 Poznámka 1 Dlouhodobý nebo Dlouhodobý pobyt s českým pasem trvalý pobyt déle až 300 tisíc (MZV) než 1 rok 2 Krátkodobý pracovní pobyt do 1 roku Statistika VŠPS 3=4*5 Dočasný pracovní pobyt 1-4 roku Počet pojištěnců v zahraničí v aktivním věku let (čisté příchody a odchody od roku 1992) 5 90,52 % Podíl z celkového počtu pojištěnců, migranti, kteří se kteří se vrátili v roce 2010 po 1 až 4 letech 6=1-3 Dlouhodobý pobyt - 5 a více roků = =1+2 Potenciální remitenti Remitence včetně převodů mezi českými domácnostmi a nerezidentskými domácnostmi jsou součástí položky D.75 Ostatní běžné transfery.

2 Remitence Čechů pracujících v zahraničí méně než 1 rok Výpočet krátkodobých pobytů do 1 roku se provádí odděleně pro každou zemi a čtvrtletí. Hodnota za celý rok je pak součtem těchto dílčích výpočtů Průměrné hrubé mzdy v jednotlivých zemích (D.11), příspěvky zaměstnavatelů (D.12), příspěvky zaměstnanců (D.6112) a daně (D.51) jsou převzaty ze statistiky OECD. Průměrné směnné kurzy jsou převzaty z České národní banky Postup výpočtu remitencí na příkladu krátkodobých pracovních pobytů v Německu za první čtvrtletí 2010 ukazuje následující tabulka. Výpočet se provádí za každý stát samostatně, příklad výpočtu je v 0. Tabulka 2: Postup výpočtu remitencí Rakousko, 1. čtvrtletí 2010 Řádek Kód Položka Hodnota položky 1 x Počet pracovníků x Průměrná měsíční mzda v x Průměrný směnný kurz Kč/ 25,868 4 x Počet měsíců 3 5=1*2*3*4 D.11 Mzdy a platy v mil. Kč x % příspěvků zaměstnavatelů 25 7=5*6 D.12 Sociální příspěvky zaměstnavatelů v mil. Kč 212 8=5+7 D.1 Náhrady zaměstnancům mil. Kč x % příspěvků zaměstnanců 14,0 10 x % zdanění 10,9 11=8*9 D.6112 Povinné sociální příspěvky zaměstnanců v mil. Kč =8*10 D.51 Daně z příjmů v mil. Kč = x Čisté mzdy v mil. Kč P.72 Konečná spotřeba dovoz v mil. Kč =13-14 x Úspora remitence Výsledek za hlavní skupiny zemí je uveden v 0. Tabulka 3: Výsledky za rok 2010 podle skupin zemí v mil. Kč Kód Položka S.2 Celkem svět S. 21 EU S EMU S mimo EMU S. 22 Třetí země D.11 Mzdy a platy D.12 Sociální příspěvky zaměstnavatelů D.1 Náhrady zaměstnancům D.6112 Povinné sociální příspěvky zaměstnanců D.51 Daně z příjmů D.75 Čisté příjmy P.72 Konečná spotřeba - dovoz x Úspora - remitence

3 Remitence Čechů v zahraničí dlouhodobý pobyt 1-4 roky Podle analýzy údajů z databáze zdravotních pojišťoven se většina migrantů navrací zpátky do ČR po 1-4 letech v pobytu v zahraničí. Předpokládáme, že si přiváží své úspory domů. Tabulka 4: Postup výpočtu remitencí z dlouhodobých pobytů (1 4 roky) za rok 2010 Řádek Kód Položka Hodnota v mil. Kč položky 1 x Počet osob (1-4 roky) všechny země x Podíl remitentů v % x Průměrné remitence na osobu v roce 2010 v x Průměrný směnný kurz v roce 2010 Kč/ 25,29 5=1*2*3*4 D.75 Remitence za rok 2010 v mil. Kč Remitence Čechů v zahraničí dlouhodobý pobyt 5 a více let Migranti s délkou pobytu 5 let nebo delší s dočasným nebo trvalým pobytem mají nadále určité vazby na vlast, ale jejich hlavní ekonomický zájem je již v zahraničí. Proto předpokládáme, že remitence zasílá již pouze 10 % migrantů Pro odhad množství remitencí jsme použili upravené výsledky šetření provedeného v Polsku v roce 2007 a 2008, zejména množství remitencí a jejich relativní zastoupení v populaci remitentů. Použité údaje za rok 2010 jsou patrné v 0. Tabulka 5: Podíly remitentů a jimi zasílané množství remitencí v roce 2010 Podíl Průměrné remitence na osobu za remitentů v čtvrtletí roku 2010 % Průměrné remitence na osobu za rok , , , , , , , , , * *Průměrná hodnota je spočtena jako vážený průměr (podíl remitentů * remitence na osobu v * průměrný směnný kurz) Celkové remitence vypočteme jako sumu dílčích výpočtů pro každou zemi a čtvrtletí. Remitence (5 a více let) = (Počet osob pro každou zemi a čtvrtletí * podíl remitentů * průměrné remitence (z předchozí tabulky) Vzorec je jednoduchý, ale celková hodnota remitencí je součtem velkého počtu výpočtů (pro každou zemi a čtvrtletí). V následující 0 proto pro zjednodušení uvádíme postup pouze pro všechny země dohromady.

4 Tabulka 6: Postup výpočtu remitencí z dlouhodobých pobytů (5 a více let) za rok 2010 Řádek Kód Položka Hodnota v mil. Kč položky 1 x Počet osob (5 a více let) všechny země x Podíl remitentů v % 10 3 x Průměrné remitence na osobu v roce 2010 v x Průměrný směnný kurz v roce 2010 Kč/ 25,29 5=1*2*3*4 D.75 Remitence za rok 2010 v mil. Kč Remitence cizinců z České republiky Metoda výpočtu je analogická jako u odhadu remitencí Čechů, to znamená kvantitativní metoda založená na násobení počtu remitentů a průměrné výše remitencí na osobu. Z toho vyplývá, že stejné jsou i klíčové aspekty - odhad počtu osob a průměrných remitencí na osobu za rok. Metoda odhadu je založena na počtu cizinců dle délky pobytu, státní příslušnosti a ekonomické aktivity. Všechny položky jsou odhadovány pro každou kategorii cizinců zvlášť a jsou členěny podle jednotlivých zemí podle číselníku zemí ČSÚ (A- 3). Výpočet obsahuje i odhad příjmů a odhad konečné spotřeby, což umožňuje ověřit množství úspor a porovnat přiměřenost odhadů remitencí. Údaje za každou skupinu cizinců se odhadují samostatně s různými koeficienty spotřeby, mzdami, srážkami z mezd atd. a odhad je prováděn za následující skupiny cizinců dle druhu pobytu a ekonomické aktivity. Schéma: Skupiny cizinců Nerezidenti Ekonomicky aktivní Zaměstnanci Zaměstnanci legální* Zaměstnanci nelegální* Ekonomicky neaktivní Ekonomicky neaktivní ostatní* Ekonomicky neaktivní studenti* Rezidenti Ekonomicky aktivní Zaměstnanci* Podnikatelé* Ekonomicky neaktivní* Poznámka: Skupiny, pro které je prováděn samostatný výpočet, jsou označeny hvězdičkou *, jiné skupiny jsou tvořeny pouze součtem za podkategorie. Odhad konečné spotřeby cizinců Koeficienty pro výpočet konečné spotřeby cizinců jsme stanovili na základě šetření, které uskutečnil Sociologický ústav (SOÚ) na zadání ČSÚ s finanční podporou Eurostatu. Projekt SOÚ spočíval v dotazníkovém průzkumu na vzorku přibližně 1000 zahraničních pracovníků. Šetření byli cizinci z početně významných národností z východní Evropy a Vietnamu (Ukrajina, Rusko, země bývalé Jugoslávie s výjimkou Slovinska, Moldávie a Vietnamu). Průzkum použil kvótní výběr na základě rozdělení populace v základním souboru podle národnosti, věku, pohlaví, atd. Odhady konečné spotřeby jsou stále založeny na konečné spotřebě Čechů, ale pomocí výsledků projektu SOÚ byly koeficienty aktualizovány pro každou skupinu cizinců podle státní příslušnosti a délky pobytu (rezidenti a nerezidenti). Vzhledem k tomu, že je přesná spotřeba jednorázovým šetřením obtížně zjistitelná a velikost vzorku je pro tento účel relativně malá, neumožňují výsledky projektu použít údaje v absolutních hodnotách. Proto jsme použili údaje ze šetření v relativním vyjádření a strukturu spotřeby příslušníků každé státní příslušnosti z průzkumu používáme pro modifikaci konečné spotřeby Čechů z průzkumu.

5 Odhad mezd cizinců Postup odhadu je stejný pro residenty i nerezidenty Pro cizince rezidenty, (v České republice více než 1 rok) není potřeba odhadovat konečnou spotřebu produktů a mzdy a odvody z nich, protože tyto položky jsou odhadovány společně s Čechy rezidenty. Nezbytný je pouze odhad remitencí (D. 75). Nicméně pro hodnocení relevance odhadované částky remitencí je vhodné odhadovat i tyto položky, což umožnuje porovnat remitence s finančními možnostmi rezidentských cizinců. Jako zdroj o průměrných mzdách používáme údaje ze společnosti TREXIMA, protože tyto údaje se zdají jako důvěryhodnější než výsledky ze šetření SOÚ. Zatímco soukromá společnost Trexima se dlouhodobě zabývá mzdami Čechů i cizinců a její šetření je na mzdy přímo zaměřeno, pak primárním cílem projektu SOÚ nebylo zjištění mezd, nýbrž spotřeby a remitencí. Trexima zveřejňuje nejen průměrnou mzdu, ale i medián mezd podle země původu pracovníka (Česká republika, Slovensko, Polsko, Ukrajina, Mongolsko, Rumunsko, Vietnam, Bulharsko, Rusko, ostatní). Z projektu SOÚ jsme použili poměr mezi mzdami rezidentů a nerezidentů, protože toto dělení průzkum Treximy neobsahuje. Odhad remitencí cizinců Odhady remitencí jsou založeny na údajích z projektu Sociologického ústavu AV ČR (SOÚ). Částka je odhadována jako procento z čistých mezd. Relevantnost odhadů je ověřována pomocí propočtu úspor (tj. po odečtení konečné spotřeby). Postup odhadu procenta remitencí na čisté mzdě u peněžních i naturálních toků pomocí údajů z projektu SOÚ je patrný z 0 7. Pomocí projektu byl zjištěn podíl z příjmů, ovšem pouze u dárců. Remitence však neposílá 39-60% osob (podle státního občanství), proto jsme museli dopočítat zjištěný podíl na všechny cizince O naturálních remitencích jsme měli informace pouze v absolutní výši. Propočet na relativní ukazatel pomocí zjištěných údajů o remitencích v hotovosti je vidět v 0. Tabulka 7: Metoda výpočtu podílů peněžních a naturálních remitencí z čistých příjmů na příkladu Ukrajiny za rok Řádek Položka Ukrajina 1 % peněžních remitencí z příjmů (pouze dárci) 25,91 2 Dárci - podíl osob posílajících remitence v % 61 3 Nedárci - podíl osob neposílajících remitence v % 39 4 Podíl osob bez odpovědi 0 % dárců (pouze dárci, neuvažováni respondenti, kteří 5=2/(2+3) neodpověděli) 61 6=1*5 % peněžních remitencí z příjmů (všichni cizinci) 15,80 7 Průměrná výše peněžních remitencí v Kč (pouze dárci) Průměrná výše naturálních remitencí v Kč (pouze dárci) =8/7 Podíl remitencí naturálních / peněžních 0,516 10=1*9 % naturálních remitencí z příjmů (pouze dárci) 13,37 11 N naturální remitence (počet respondentů) N Příjmy (počet respondentů) =11/12 % dárců naturálních remitencí (pouze dárci, kteří odpověděli) 24,7 14=10*13 % peněžních remitencí z příjmů (všichni cizinci) 3,31 Poznámka: položky 1,2,3,4,7,8,11,12 jsou výsledkem průzkumu SOÚ, ostatní položky jsou z nich vypočteny.

6 Remitence do zahraničí Samostatně odhadujeme remitence za sedm skupin cizinců (viz schéma výše), pro každé čtvrtletí a pro každou státní příslušnost. Celý postup výpočtu remitencí pro ukrajinské rezidenty a nerezidenty za první čtvrtletí roku 2010 je v tabulce 8.

7 Tabulka 8: Postup výpočtu remitencí 1. čtvrtletí 2010, ukrajinští legální zaměstnanci Vzorec Položka Rezidenti Nerezidenti 1 Počet zaměstnanců Průměrná měsíční mzda v Kč Počet měsíců % příspěvků zaměstnavatelů 34 % 34 % 5 % příspěvků zaměstnanců 11 % 6,5 % 6 % zdanění 15 % 15 % 7 Měsíční odečitatelná položka v Kč % peněžních remitencí 15,80 % 0 % 9 % naturálních remitencí 3,31 % 0 % 10=1*2*3 D.11 Mzdy v mil. Kč =4*10 D.12 Sociální příspěvky zaměstnavatelů v mil. Kč =10+11 D.1 Náhrady zaměstnancům mil. Kč =5*10 Povinné sociální příspěvky zaměstnanců D.6112 v mil. Kč =12*6-1*3*7 D.51 Daně z příjmů v mil. Kč = Čisté mzdy v mil. Kč =15/1 Čistá mzda na osobu v Kč P.31 Konečná spotřeba v mil. Kč =15-17 Disponibilní úspora pro vývoz v mil. Kč =8*15 Peněžní remitence v mil. Kč =9*15 Naturální remitence v mil. Kč =19+20 Celkové remitence v mil. Kč =21/1 Remitence na osobu v Kč měsíčně =18-21 Úspora v ČR v mil. Kč Konečné výsledky za rok 2010 pro všechny země, země Evropské unie a země mimo EU jsou uvedeny v tabulce 9. Tyto položky jsou publikovány samostatně nebo jsou součástí jiných položek Národních účtů a platební bilance. Tabulka 9: Remitence konečné výsledky za cizince v ČR v roce 2010 Položka D.1 D.11 D.12 D.611 D.51 Nerezi denti Rezidenti Svět celkem mimo EU Remit enceúspora P.31 Remit ence D x x EU x Svět celkem mimo EU x x x x x x x x x x x x x x 7 216

8 EU x x x x x x x Záporné úspory pro EU jsou z důvodu spotřeby velkého počtu studentů, kteří nemají příjmy.

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

C.3 Trh práce Prameny kapitoly 3: ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR.

C.3 Trh práce Prameny kapitoly 3: ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR. Prameny kapitoly : ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR. Tabulka C..: Zaměstnanost roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: Odhad Výhled Zaměstnanost ) průměr v tis.osob růst v %,,,,,,,,,, zaměstnanci

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Rozpracovaná verze testu z makroekonomie s částí řešení

Rozpracovaná verze testu z makroekonomie s částí řešení Rozpracovaná verze testu z makroekonomie s částí řešení Schéma čtyřsektorového modelu ekonomiky Obrázek 1: Do přiloženého schématu čtyřsektorového modelu ekonomiky doplňte chybějící toky: YD (disponibilní

Více

Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR

Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR 27/05/2009 Yana Leontiyeva a Michaela Vojtková SOÚ AV ČR, v.v.i Osa prezentace: I. Migranti a migrantky na trhu práce v ČR ve statistikách II. Výzkum

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Tabulka C.3.1: Trh práce roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 5 93 5 7 9 937 95 973 9 991 růst v % 1, 1, 1,,, 1,,,3,,

Více

Úspory domácností a hrubý pracovní příjem

Úspory domácností a hrubý pracovní příjem Úspory domácností a hrubý pracovní příjem Předkládaný dokument je pracovním podkladovým materiálem pro Poradní expertní sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí připravený odborem Ministerstva

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Zaměstnanost roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Zaměstnanost roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Prameny: ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR. Tabulka C.3.1: Zaměstnanost roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 7 9 1 11 1 13 1 15 1 Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 9 5

Více

Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů

Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Počet aktivních subjektů počet 7 859 8 469 9 518 8 932 8 949 8 954 8 687 8 730

Více

Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA Bulletin No. 6

Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA Bulletin No. 6 Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA 2005-2010 Bulletin No. 6 A - Úplné náklady práce v ČR, zdanění a veřejné rozpočty 2005-2010 1. Měsíční úplné náklady práce v ČR v Kč na

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Tabulka C.3.1: Trh práce roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Odhad Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 5 93 5 7 9 933 9 9 95 9 růst v % 1, 1, 1,,,,9,1,1,,

Více

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Prameny: ČSÚ, propočty MF ČR. Tabulka C.1.: HDP reálně roční zřetězené objemy, referenční rok 5 ) 3) 7 9 1 11 1 13 1 15 1 Předb. Výhled Výhled Hrubý domácí produkt

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Tabulka C.3.1: Trh práce roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 5 93 5 7 9 937 99 957 99 977 růst v % 1, 1, 1,,, 1,,,,,

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA Bulletin No. 5

Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA Bulletin No. 5 Monitoring nákladů práce v ČR, ve státech Evropské unie a v USA 2004-2009 Bulletin No. 5 Tabulková část A - Úplné náklady práce v ČR, zdanění a veřejné rozpočty 2004-2009 1. Měsíční úplné náklady práce

Více

Dopady metodických změn ZO do platební bilance

Dopady metodických změn ZO do platební bilance Dopady metodických změn ZO do platební bilance Rudolf Olšovský ředitel odboru platební bilance SeminářČNB a statistika Praha, 22. listopadu 2010 Dopady metodických změn ZO do platební bilance Obsah 1.

Více

Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti

Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti Nezaměstnanost patří k nejsledovanějším ekonomickým ukazatelům. V České republice však existují minimálně dva ukazatele nezaměstnanosti, první je pravidelně zveřejňován

Více

KOLIK U NÁS PRACUJE CIZINCŮ

KOLIK U NÁS PRACUJE CIZINCŮ KOLIK U NÁS PRACUJE CIZINCŮ Daniel Chytil Tisková konference, 12. ledna 2017, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Na úvod Zdroje dat Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

Více

3. Trh práce a domácnosti

3. Trh práce a domácnosti 3. Trh práce a domácnosti Prameny kapitoly 3: ČSÚ, MPSV ČR, propočty MF ČR. Tabulka 3.1: Zaměstnanost a nezaměstnanost roční 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 Výhled Výbě rové šetř ení pracovních sil - Č

Více

VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ PRACOVNÍCH SIL

VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ PRACOVNÍCH SIL VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ PRACOVNÍCH SIL Labour Force Sample Survey Stanislav Mazouch Abstract Výběrové šetření pracovních sil se provádí v České republice již od prosince 1992. Je prováděno Českým statistickým

Více

Míra (ne)zaměstnanosti

Míra (ne)zaměstnanosti 1 of 12 22.2.213 23:15 Míra (ne)zaměstnanosti (Zdroj: ČSÚ) 6 Počet nezaměstnaných podle vzdělání 539136 561551 Celkem Neúplné základní vzdělání a bez vzdělání 5 58451 Základní vzdělání Nižší střední a

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Příloha č. 5 SEZNAM TABULEK A GRAFŮ

Příloha č. 5 SEZNAM TABULEK A GRAFŮ Příloha č. 5 SEZNAM TABULEK A GRAFŮ Tabulka č. 1.: Účast žen v rozhodovacím procesu v roce 2012 Tabulka č. 2.: Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Tabulka č. 3.: Volby do Senátu Parlamentu ČR Tabulka

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8 Úvod 11 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 1 Zahraniční osoba z Arménie podnikající v ČR - zápis v obchodním rejstříku 17

Více

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU)

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU) 6.9.2014 L 267/9 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. června 2014, kterými se mění obecné zásady ECB/2013/23 o vládní finanční statistice (ECB/2014/21) (2014/647/EU) VÝKONNÁ RADA

Více

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Tabulka C.1.1: HDP užití ve stálých cenách roční zřetězené objemy, referenční rok 5 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Předb. Výhled Výhled Hrubý domácí produkt mld. Kč 5 335 371

Více

MATERIÁL K DISKUSI v PT1 Důchodové komise dne ZDAŇOVÁNÍ DŮCHODŮ V ČR.

MATERIÁL K DISKUSI v PT1 Důchodové komise dne ZDAŇOVÁNÍ DŮCHODŮ V ČR. MATERIÁL K DISKUSI v PT1 Důchodové komise dne 12. 1. 2017 ZDAŇOVÁNÍ DŮCHODŮ V ČR. 1 ČESKÁ REPUBLIKA, jako jediná v EU (snad i na světě) zdaňuje prostředky poskytované zaměstnanci a zaměstnavateli z vyplacených

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ

NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ NÁVRHY ZMĚN PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ V OBLASTI DAŇOVÉ Daňová reforma 2008 2010 Mirek Topolánek předseda vlády ČR 1. Daňová kvóta 40 35 30 25 20 15 10 5 0 1995 1997 1999 2001 2003 2005* Průměr zemí OECD Česká

Více

Rozdělení populace v ČR podle věku a pohlaví (v %)

Rozdělení populace v ČR podle věku a pohlaví (v %) tabulka č. 1 Rozdělení populace v ČR podle věku a pohlaví (v %) Populace celkem* Populace ohrožená chudobou ** Věk Celkem Muži Ženy Celkem Muži Ženy Celkem 100 100 100 100 100 100 0-15 18 32 16-24 12 13

Více

Pružnost trhu práce a EU

Pružnost trhu práce a EU Pružnost trhu práce a EU Kamil Galuščák (ČNB) Smilovice, 4.6.2003 Připravenost trhu práce na vstup do EU 1. Mzdová diferenciace a pružnost mezd 2. Mobilita pracovních sil 3. Politika zaměstnanosti, sociální

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, 7 Migrace Poprvé po roce 2001 bylo v roce 2013 znovu zaznamenáno záporné saldo zahraniční migrace. Počet vystěhovalých se meziročně zvýšil na 30,9 tisíce a převýšil počet přistěhovalých o 1 297 osob. Mezi

Více

Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění

Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění Pokrytí: Zdravotní pojišťovny působící v oblasti veřejného zdravotního pojištění, které jsou zařazeny do

Více

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR Eva Skarlandtová Martin Mana 17. ledna 2014, Vysoká škola ekonomická v Praze ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz IT odborníci

Více

IV.3 Zahraniční obchod se službami a znalostmi v oblasti high-tech (TBP)

IV.3 Zahraniční obchod se službami a znalostmi v oblasti high-tech (TBP) IV.3 Zahraniční obchod se službami a znalostmi v oblasti high-tech (TBP) Základní metodologie a koncepce statistiky technologické platební bilance (TBP) je založena na manuálu TBP (TBP Manual, OECD, 1990)

Více

VÝVOJ VYBRANÝCH UKAZATELŮ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993 2012. Zpracoval Odbor analýz a statistik (65)

VÝVOJ VYBRANÝCH UKAZATELŮ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993 2012. Zpracoval Odbor analýz a statistik (65) M I N I S T E R S T V O P R Á C E A S O C I Á L N Í C H V Ě C Í VÝVOJ VYBRANÝCH UKAZATELŮ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993 2012 VÝVOJ VYBRANÝCH UKAZATELŮ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ V ČESKÉ REPUBLICE

Více

Rozšířené výstupy Informačního systému o průměrném výdělku

Rozšířené výstupy Informačního systému o průměrném výdělku Rozšířené výstupy Informačního systému o průměrném výdělku A) Výstupy pro odbor 65 - odbor analýz a statistik Výsledková část ISPV-ČR za 1. pololetí a rok 2014 a 1. pololetí a rok 2015 Hrubý měsíční mzda/plat

Více

Annex 1.15. Vývoz a dovoz zboží a služeb

Annex 1.15. Vývoz a dovoz zboží a služeb Annex 1.15. Vývoz a dovoz zboží a služeb 1.15.1. Změny v oblasti vývozu a dovozu patřily v mimořádné revizi časových řad národních účtů, která probíhala v roce 2011, k těm nejdůležitějším. Důvody revize

Více

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018 Tisková zpráva Názor na zadlužení obyvatel a státu leden Přibližně dvě třetiny občanů pokládají míru zadlužení obyvatelstva za vysokou, u státu to jsou tři pětiny. Téměř sedm z deseti Čechů vnímá jako

Více

VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA HL. M. PRAHY

VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA HL. M. PRAHY LIDÉ A SPOLEČNOST Ročník 2011 Obyvatelstvo Praha, 2011 Kód publikace: 104003-11 Č. j.: 00482/2011-7105 VĚKOVÉ SLOŽENÍ OBYVATELSTVA HL. M. PRAHY v roce 2010 Zpracoval: Oddělení regionálních analýz a informačních

Více

Česká republika: hlavní makroekonomické ukazatele

Česká republika: hlavní makroekonomické ukazatele 1 of 1 1..13 1: Česká republika: hlavní makroekonomické ukazatele Jednotlivé série v grafech jsou obarveny podle toho, která strana v daném období vládla. V roce 199 ovšem začala ČSSD až v polovině roku,

Více

A ICT odborníci. Více informací o ICT odbornících naleznete na: https://www.czso.cz/csu/czso/lidske_zdroje_pro_informacni_technologie

A ICT odborníci. Více informací o ICT odbornících naleznete na: https://www.czso.cz/csu/czso/lidske_zdroje_pro_informacni_technologie Počty a mzdy ICT odborníků Od roku 2011 se v ČR odborníci v oblasti informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT odborníci) dělí dle Klasifikace zaměstnání (CZ- ISCO) do dvou hlavních kategorií:

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace, 7 Migrace Podle údajů z Informačního systému evidence obyvatel Ministerstva vnitra ČR (ISEO) a Cizineckého informačního systému (CIS), 10 jehož správcem je Ředitelství služby cizinecké policie, přibylo

Více

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, Tab. 7.2 Přistěhovalí podle věku,

7 Migrace. Tab. 7.1 Zahraniční migrace podle pohlaví, Tab. 7.2 Přistěhovalí podle věku, 7 Migrace Do České republiky se v roce 2016 přistěhovalo o 20,1 tisíce více osob, než se vystěhovalo. Občanů Slovenska, Ukrajiny a Rumunska přibylo na našem území nejvíce. Objem zahraničního stěhování

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra statistiky Statistická analýza struktury výdajů domácností v závislosti na vybraných faktorech Teze Vedoucí diplomové práce: Doc.

Více

VÝVOJ VYBRANÝCH UKAZATELŮ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993-2013. Zpracoval Odbor analýz a statistik (65) MPSV ČR

VÝVOJ VYBRANÝCH UKAZATELŮ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993-2013. Zpracoval Odbor analýz a statistik (65) MPSV ČR VÝVOJ VYBRANÝCH UKAZATELŮ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993-2013 Zpracoval Odbor analýz a statistik (65) MPSV ČR Praha, červenec 2014 MPSV ČR, Praha 2014 ISBN 978-80-7421-078-5 O B S A H strana

Více

1. Vnitřní stěhování v České republice

1. Vnitřní stěhování v České republice 1. Vnitřní stěhování v České republice Objem vnitřní migrace v České republice je dán stěhováním z obce do jiné obce. Proto je třeba brát v úvahu, že souhrnný rozsah stěhování je ovlivněn i počtem obcí.

Více

Cizinci v České a Slovenské republice po roce Pavel Ptáček, Pavel Roubínek katedra geografie PřF UP v Olomouci

Cizinci v České a Slovenské republice po roce Pavel Ptáček, Pavel Roubínek katedra geografie PřF UP v Olomouci Cizinci v České a Slovenské republice po roce 2000 Pavel Ptáček, Pavel Roubínek katedra geografie PřF UP v Olomouci Lucembursko Švýcarsko Lotyšsko Kypr Estonsko Španělsko Irsko Rakousko Německo Řecko Itálie

Více

EVROPSKÁ CENTRÁLNÍ BANKA

EVROPSKÁ CENTRÁLNÍ BANKA L 276/32 Úřední věstník Evropské unie 17.10.2008 II (Akty přijaté na základě Smlouvy o ES a Smlouvy o Euratomu, jejichž uveřejnění není povinné) OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÁ CENTRÁLNÍ BANKA OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ

Více

Cíl. Postup: od obecného ke zvláštnímu Cíl: prokázat, že trhy PS v EU nejsou ohroženy migrací z nových ČZ, rozhodně ne z ČR

Cíl. Postup: od obecného ke zvláštnímu Cíl: prokázat, že trhy PS v EU nejsou ohroženy migrací z nových ČZ, rozhodně ne z ČR VŠFS ZS 2005-06 přednáška Integrace ČR do EU prostřednictvím pohybu PS 1. 12. 2005 1 Cíl Postup: od obecného ke zvláštnímu Cíl: prokázat, že trhy PS v EU nejsou ohroženy migrací z nových ČZ, rozhodně ne

Více

Zahraniční obchod v národním pojetí

Zahraniční obchod v národním pojetí Zahraniční obchod v národním pojetí Metodické změny a údaje za roky 2009-2010 Odborný seminář ČSÚ 7. 3. 2011 Co je zahraniční obchod? 1. Co je zahraniční obchod? 2. Důvody revize 3. Metoda výpočtu národního

Více

POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY

POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY Vojtěch Spěváček, CES VŠEM (vojtech.spevacek@vsem.cz) Seminář MF, 6. června 2007 Obsah: 1. Význam a pojetí makroekonomické rovnováhy. 2. Jaké změny nastaly na poptávkové

Více

OBECNÉ ZÁSADY. Článek 1. Změny. Přílohy I a II obecných zásad ECB/2013/23 se nahrazují textem uvedeným v příloze těchto obecných zásad.

OBECNÉ ZÁSADY. Článek 1. Změny. Přílohy I a II obecných zásad ECB/2013/23 se nahrazují textem uvedeným v příloze těchto obecných zásad. 15.6.2018 L 153/161 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2018/861 ze dne 24. dubna 2018, kterými se mění obecné zásady ECB/2013/23 o vládní finanční statistice (ECB/2018/13) VÝKONNÁ

Více

vybraných ukazatelů životní úrovně v české republice v letech 1993-2014

vybraných ukazatelů životní úrovně v české republice v letech 1993-2014 Vývoj vybraných ukazatelů životní úrovně v české republice v letech 1993-2014 Zpracoval Odbor rozpočtu (62) MPSV ČR Praha, červenec 2015 MPSV_CJ_final.indd 1 19.08.15 13:58 MPSV ČR, Praha 2015 ISBN 978-80-7421-109-6

Více

Ústecký kraj (údaje k )

Ústecký kraj (údaje k ) Podíl cizinců na obyvatelstvu ČR - k 31. 12. 2005 (Pramen: ČSÚ, ŘS CPP MV ČR) Podíl cizinců v kraji (v %) 1,0-1,5 1,6-2,5 2,6-3,5 3,6-7,6 Rumburk Varnsdorf Děčín Teplice Ústí n. Labem Litvínov Chomutov

Více

Konzumace piva v České republice v roce 2007

Konzumace piva v České republice v roce 2007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 26 40 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Konzumace piva v České republice v roce 2007 Technické

Více

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY Marek Rojíček Jednání valné hromady Elektrotechnické asociace ČR, 8. 11. 2018, Zaječí ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Elektrotechnický

Více

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení Téma cvičení Makroekonomie I Nominální a reálná úroková míra Otevřená ekonomika Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Nominální a reálná úroková míra Zahrnutí míry inflace v rámci peněžního trhu

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce

Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce Rovnováha na trhu práce w S L w příliš vysoká w * w příliš nízká D L 0 L(nabízené hodiny práce) Rovnováha na trhu práce N* => Y* při w/p* N* => u* = přirozená

Více

Dlouhodobé trendy ve vývoji epidemiologické situace HIV/AIDS v ČR I. Vratislav Němeček Státní zdravotní ústav Praha

Dlouhodobé trendy ve vývoji epidemiologické situace HIV/AIDS v ČR I. Vratislav Němeček Státní zdravotní ústav Praha Dlouhodobé trendy ve vývoji epidemiologické situace HIV/AIDS v ČR I. Vratislav Němeček Státní zdravotní ústav Praha HIV/AIDS v ČR Data o výskytu HIV/AIDS jsou kategorizována podle národnosti, resp. země

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

4. Mezinárodní srovnání výdajů na zdravotní péči

4. Mezinárodní srovnání výdajů na zdravotní péči 4. Mezinárodní srovnání výdajů na zdravotní péči V této části je prezentováno porovnání základních ukazatelů výdajů na zdravotní péči ve vybraných zemích Evropské unie (EU) a Evropského sdružení volného

Více

Příloha 1.8. Výrobci záměrně neregistrovaní (N 1)

Příloha 1.8. Výrobci záměrně neregistrovaní (N 1) Příloha 1.8. Výrobci záměrně neregistrovaní (N 1) 1.8.1. Drobné podnikání bez registrace (fušky) je častým jevem. Je ovlivněno řadou faktorů. Důvodem záměrné neregistrace je zejména obava ze ztráty sociálních

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 2017

Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 2017 Tisková zpráva Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 0 Přibližně dvě třetiny občanů pokládají míru zadlužení obyvatelstva i státu za vysokou. Sedm z deseti Čechů vnímá jako závažný problém míru zadlužení

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 2. 7. 2010 Souhrn Utilization of Health Care by Foreigners in the Jihomoravský Region

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 29.11. COM() 699 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o údajích týkajících se rozpočtových dopadů každoroční aktualizace odměn a důchodů úředníků a ostatních zaměstnanců

Více

Graf C1 Jednotlivci starší 16 let používající počítač. v milionech v procentech 67% 70% 59% 5,9 6,2 6,5 5,3

Graf C1 Jednotlivci starší 16 let používající počítač. v milionech v procentech 67% 70% 59% 5,9 6,2 6,5 5,3 Český statistický úřad sleduje podrobné údaje o jednotlivcích používajících vybrané informační a komunikační technologie prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování: Výběrové šetření

Více

PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY

PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY Ondřej Nývlt Tisková konference, 7. 5. 2014, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz 1 Zdroje dat Výběrová šetření

Více

SLADĚNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA DATOVÉ ZDROJE , Brno

SLADĚNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA DATOVÉ ZDROJE , Brno SLADĚNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA DATOVÉ ZDROJE 23. 24. 10. 2014, Brno Předmět zkoumání Individuální data za osoby nejsou úplně vhodná, nevztahují se k rodinným (domácnostním) charakteristikám, získáváme

Více

5/2.5 Náhrada mzdy, platu nebo odměny při dočasné pracovní neschopnosti

5/2.5 Náhrada mzdy, platu nebo odměny při dočasné pracovní neschopnosti Účetnictví, daně & mzdy v příspěvkové organizaci str. 1 PO Náhrada mzdy, platu nebo odměny při dočasné pracovní neschopnosti Od 1. 1. 2009 se změnily podmínky pro vyplácení dávek v nemoci a při karanténě.

Více

V 1. pololetí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře

V 1. pololetí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře V 1. pololetí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře Výdělky ve mzdové a platové sféře Z údajů obsažených v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV) vyplývá, že v 1. pololetí 2011 vzrostla hrubá měsíční

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Nástup zaměstnance E S O 9 i n t r a n e t, a. s.

Nástup zaměstnance E S O 9 i n t r a n e t, a. s. Nástup zaměstnance E S O 9 i n t r a n e t, a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 12) Popis... 3 Navedení nového pracovníka... 3 Osobní data (činnost 1.1.1.1 Osobní data), Osobní

Více

Pokrytí populace imigrantů v českých šetřeních LFS a EU-SILC

Pokrytí populace imigrantů v českých šetřeních LFS a EU-SILC INFORMACE Pokrytí populace imigrantů v českých šetřeních LFS a EU-SILC Mezinárodní migrace je důležitým prvkem moderní civilizace. Cestování do jiné země za prací, studiem, rodinou nebo jen za poznáním

Více

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017 Tisková zpráva Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 0 Pouze % respondentů se domnívá, že velice málo veřejných činitelů je zkorumpováno. O zapojení téměř všech těchto

Více

Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009

Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009 duben 2010 Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009 Abstrakt: Barbora Tošnerová Komentář k analýze agentury Newton Media, která se zaměřila na to, jak o občanech čtyř vybraných zemí žijících

Více

Podle zadání PT 3 ze dne se mají zpracovat tabulky příjmových modelů, které řeší, co se stane, když v rodině přibude dítě.

Podle zadání PT 3 ze dne se mají zpracovat tabulky příjmových modelů, které řeší, co se stane, když v rodině přibude dítě. Kalkulace MPSV podle zadání PT3 Odborné komise Zpracovaný výstup vychází ze zadání pracovního týmu 3 odborné komise pro důchodovou reformu z jejího jednání dne 28. 8. 2014, které je uvedeno v zápise z

Více

Zdroj: databáze časových řad ARAD. Copyright(c) Česká národní banka. Metodický list

Zdroj: databáze časových řad ARAD. Copyright(c) Česká národní banka. Metodický list Metodický list Harmonizovaná měnová statistika podle nařízení Evropské centrální banky (EU) č. 1071/2013 ze dne 24. září 2013 o rozvaze sektoru měnových finančních institucí (ECB/2013/33) I. Definice a

Více

Konvergenční program ČR aktualizace duben 2013

Konvergenční program ČR aktualizace duben 2013 Ministerstvo financí České republiky Konvergenční program ČR aktualizace duben 2013 Tabulková příloha Poslední aktualizace: 25/4/ Obsah: Tabulková příloha (dle Code of Conduct) Tabulka 1a: Ekonomický růst

Více

3. Zaměstnanost cizinců v ČR

3. Zaměstnanost cizinců v ČR Život cizinců v ČR 3. Zaměstnanost cizinců v ČR Cizinci mohou v České republice vykonávat výdělečnou činnost jako zaměstnanci nebo jako podnikatelé (živnostníci). Pro účely této publikace se pod pojmem

Více

Příloha 1.1. Služby bydlení

Příloha 1.1. Služby bydlení Příloha.. Služby bydlení Metoda uživatelských nákladů (UCM) - 995-006... Odhad služeb bydlení pro obydlí obývaná jejich vlastníky byl změněn v rámci hlavní revize 0 ze dvou důvodů: () úpravy odhadu metodou

Více

Aktuální údaje ze zdravotnictví 15.5.2013

Aktuální údaje ze zdravotnictví 15.5.2013 Aktuální údaje ze zdravotnictví Lékařský důmd 15.5.2013 Celkové výdaje na zdravotnictví v mil. Kč 2009 2010 2011 2012 *) veřejné výdaje 244 754 238 387 243 822 249 649 soukromé výdaje 47 954 45 754 45

Více

1.3. Mzdová konvergence

1.3. Mzdová konvergence 1.3. Mzdová konvergence Průměrné hodinové náklady práce, definované jako celkové pracovní náklady v eurech dělené počtem odpracovaných hodin, mohou být srovnatelnou bází, pomocí níž je možné zhruba porovnat,

Více

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, Želešice. Žáci 9. ročníku praktické školy

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, Želešice. Žáci 9. ročníku praktické školy Název školy Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Autor Mgr. Miroslava Šotová Název Téma Číslo projektu Vy_32_INOVACE_606 Národnostní menšiny CZ.1.07/1.4.00/21.1555 Cílová

Více

Chudoba v České republice.

Chudoba v České republice. Chudoba v České republice. Kritický pohled na evropské ukazatele Jiří Večerník, Martina Mysíková (SOÚ), Aktuální výzvy III Chudoba, 4.5.2018, Olomouc 2 Otázky Je v České republice opravdu nejnižší chudoba

Více

Vzor DOTAZNÍK FYZICKÉ OSOBY/DOTAZNÍK ( 95 zákona č. 412/2005 Sb.) 1. Základní identifikační údaje

Vzor DOTAZNÍK FYZICKÉ OSOBY/DOTAZNÍK ( 95 zákona č. 412/2005 Sb.) 1. Základní identifikační údaje Vzor DOTAZNÍK FYZICKÉ OSOBY/DOTAZNÍK ( 95 zákona č. 412/2005 Sb.) 1. Základní identifikační údaje 1.1 Jméno 1.2 Příjmení 1.3 Rodné příjmení 1.4 Dříve užívaná příjmení 1.5 Akademický titul 1.6 Datum narození

Více

Zavedení nového manuálu platební bilance v ČR

Zavedení nového manuálu platební bilance v ČR Zavedení nového manuálu platební bilance v ČR Mezinárodní standard statistiky platební bilance Mezinárodního měnového fondu (BPM6) Rudolf Olšovský Ředitel odboru platební bilance ČNB Praha, 16. září 2014

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 129 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 Polovina

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 8 18. 10. 2010 Souhrn Utilization of Health Care by Foreigners in the Liberecký

Více

Zaměstnávánívysoce kvalifikovaných pracovníků cizinců v Česku

Zaměstnávánívysoce kvalifikovaných pracovníků cizinců v Česku www.pwc.com Zaměstnávánívysoce kvalifikovaných pracovníků cizinců v Česku Mgr. Soňa Schovánková Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o. Obsah Úvod Definice

Více

Případové studie k finanční dostupnosti bydlení: regionální disparity ve finanční dostupnosti bydlení u vybraných typů domácností

Případové studie k finanční dostupnosti bydlení: regionální disparity ve finanční dostupnosti bydlení u vybraných typů domácností Případové studie k finanční dostupnosti bydlení: regionální disparity ve finanční dostupnosti bydlení u vybraných typů domácností Martina Mikeszová Oddělení ekonomické sociologie, tým socioekonomie bydlení

Více

OBSAH. Úvod Demografické aspekty života cizinců

OBSAH. Úvod Demografické aspekty života cizinců OBSAH Úvod 5 20 1-1. Cizinci celkem podle státního občanství (stav k 31. 12.) 33 1-2. Cizinci v ČR podle oblasti, kraje a okresu; 1996, 2009-2014 (stav k 31. 12.) 38 1-3. 5 nejčastějších státních občanství

Více

Monitoring nákladů práce v ČR a ve státech Evropské unie Bulletin No 2

Monitoring nákladů práce v ČR a ve státech Evropské unie Bulletin No 2 Monitoring nákladů práce v ČR a ve státech Evropské unie 2001-2006 Bulletin No 2 Tomáš Kozelský VÚPSV, v.v.i. Praha 2008 Vydal Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i. Praha 2, Palackého náměstí

Více

3. PŘISTĚHOVALÍ DO PRAHY

3. PŘISTĚHOVALÍ DO PRAHY 3. PŘISTĚHOVALÍ DO PRAHY Mezi, kteří se do Česka přistěhovali v letech 2001 2011, jich 34,7 % směřovalo do hlavního města Jak již bylo uvedeno několikrát dříve v textu, absolutní počet přistěhovalých osob

Více

Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE

Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE Ing. Jan Soška, LL.M., partner TPA Tax s.r.o., Baker Tilly International Mladé Buky, 9. listopadu 2017 Albania I Austria I Bulgaria I Croatia I Czech Republic

Více

Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry

Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry I. Definice a obsah Přehled základních souhrnných informací o stavu a vývoji obchodníků s cennými papíry, kteří poskytují investiční služby v České republice

Více

Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech Milada Horáková

Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech Milada Horáková Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech - 2004 Milada Horáková VÚPSV Praha 2004 Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech - 2004* Zpráva stručně

Více