PŘÍRUČKA SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY MĚSTSKÉHO ÚŘADU KYJOV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍRUČKA SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY MĚSTSKÉHO ÚŘADU KYJOV"

Transkript

1 Městský úřad Kyjov Datum účinnosti: Příručka systému managementu kvality Městského úřadu Kyjov Zpracoval: Ing. Milan Jagoš, tajemník úřadu Strana: 1 (celkem 13) Počet příloh: 2 Vydání: 2 Revize č. 2 Ověřil a schválil: Mgr. František Lukl, starosta města PŘÍRUČKA SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY MĚSTSKÉHO ÚŘADU KYJOV REVIZE/ZMĚNY Vydání č. Revize č. Popis změny Datum změny/revize Provedl 1 0 Nový dokument Jagoš 1 1 Úprava mapy procesů Jagoš 2 0 Beze změn (přezkoumání po 3 letech) Jagoš 2 1 Změna organizačního schématu, doplnění související s normou ISO 9001:2009 včetně terminologie a zkratek (jakost x kvalita, SMJ x QMS, PVJ x PVK) Jagoš 2 2 Doplnění tabulky revizí a změn, úprava organizačního schéma Jagoš Strana 1 (celkem 13)

2 Město Kyjov Masarykovo nám Kyjov Telefon: Fax: Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tento dokument je základním řídícím aktem a organizačním dokumentem systému managementu kvality dle normy ISO 9001:2008 a poskytuje informace o struktuře systému řízení. 2. Systémová dokumentace je po tříletém cyklu a zapracovaných změnách aktualizované normy ISO 9001:2008 nyní platná ve druhém vydání. 3. Účelem systému je vytvořit nástroj pro řízení, který zajistí jednotný přístup ke všem činnostem a procesům realizovaných zaměstnanci, určí odpovědnost, povinnosti a pravomoci všech zaměstnanců a zajistí pro zákazníky jistotu o vysoké kvalitě poskytovaných služeb a produktů a přístupu k životnímu prostředí. 4. Systém je vytvořen a zaveden tak, aby o každém kroku v rámci realizace služeb bylo správně a ně rozhodnuto před jeho uskutečněním, aby bylo předcházeno nedostatkům (neshodám) a v rámci nákladů, které byly vloženy na jeho vytvoření a chod, se prokázalo, že nachází odezvu v minimalizaci stížností zákazníků a je pro úřad efektivní. 5. Mezi zákazníky se počítají občané města a správního obvodu, dále všechny fyzické a právnické osoby, návštěvníci města, různé druhy úřadů, stát a další zainteresované strany. Systém musí zákazníkům garantovat jistotu, že všechny činnosti, výrobky a služby jsou v souladu s právním řádem České republiky. Článek 2 Vymezení rozsahu systému a soulad s ISO 9001: Systém managementu kvality dle technické normy ISO 9001:2008 (českého ekvivalentu ČSN EN ISO 9001:2009) je zaveden v rámci všech procesů a organizace Městského úřadu v Kyjově. 2. Jsou uplatněny všechny požadavky uvedené normy. 3. Systém je řízen pomocí souboru dokumentace s ohledem na kompetence a požadavky určené legislativními akty pro obce a jejich uspořádání a reflektuje na všechny zásadní povinnosti ČR. 4. Zprostředkovaný prodej se neprovádí pro hlavní procesy. Je přípustný jako outsoursovaný proces pro činnost podpůrného procesu správy majetku (zařízení, objekty). Tady je možné převést povinnosti na externí stranu. Podmínky jsou zajištěny smluvním vztahem. 5. Definice pojmů a zkratek Veřejná správa je součástí moci výkonné, zahrnuje správu celostátních záležitostí a správu záležitostí omezeného územního významu, patří do ní správa vykonávána státními orgány i samospráva vykonávána územními celky, profesní samospráva, popř. jiná samospráva, základním právním předpisem je Ústava ČR č. 1/1993 Sb. Státní správa státní správou jsou pak záležitosti, jejichž rozhodování si formou zákona vyhradil stát. Za stát rozhodují a zařizují tyto záležitosti různé jeho orgány nebo jím zřízené veřejné instituce. Stát pověřuje výkonem některých záležitostí státní správy též jiné subjekty jemu nepodřízené. Toto pověření (přenesení výkonu státní správy) se může uskutečnit výhradně formou zákona. Je-li takto pověřena výkonem státní správy obec, jde o její přenesenou působnost. Strana 2 (celkem 13)

3 Dokumentace v systému managementu kvality - základním účelem dokumentace je vyjádřit a popsat systém řízení, pomoci při jeho implementaci, udržení a zajistit dostatek údajů pro vyhodnocení funkčnosti systému a jeho trvalého zlepšování. Záznam - dokument poskytující objektivní důkazy o rozsahu splnění požadavků nebo činností. Zákazník - občané města a správního obvodu, dále všechny fyzické a právnické osoby, návštěvníci města, různé druhy úřadů, stát a další zainteresované strany. Plánování - proces stanovení návrhu výsledných údajů, kterých chce organizace dosáhnout v průběhu realizace všech činností a procesů. Zdroje - prostředky důležité pro plnění cílů organizace v oblasti systému managementu kvality. Patří mezi ně lidé, dodavatelé, partneři, zákazník, informace, infrastruktura, pracovní prostředí a finanční prostředky. Komunikace - schopnost dvou stran navázat dialog, vést ho na patřičné úrovni a za daným účelem, v našem případě řízený konkrétním pracovním postupem. Komunikaci dělíme na externí (zákazník, okolí, úřady, dodavatelé) a interní (vztah mezi vedením a ostatními zaměstnanci během procesu). Kvalita - neboli kvalita je celkový souhrn vlastností a znaků výrobku nebo služby, které dávají schopnost uspokojovat stanovené nebo předpokládané potřeby. Cíl kvality - záměr vycházející z politiky kvality, kterého má být dosaženo v oblasti kvality. V případě úřadu jsou identifikovány v rámci Akčního plánu zlepšování. Politika kvality - dokument popisující celkové zaměření a záměry organizace ve vztahu k kvality, zde koncipován jako Koncepce kvality. Představitel vedení - pracovník pověřený vedením organizace k řízení, sledování, hodnocení a koordinaci procesů systému kvality. Je podřízen vrcholovému vedení organizace a je nadřízen v dané oblasti všem zaměstnancům. Komunikuje se zákazníky a dalšími zainteresovanými stranami o záležitostech dotýkajících se systému managementu kvality. Požadavky zákazníka - parametry produktu specifikované zákazníkem. Shoda - splnění požadavku. Neshoda - nesplnění požadavku. Náprava - způsob odstranění zjištěné neshody. Opatření k nápravě - opatření k odstranění příčiny zjištěné neshody. Preventivní opatření - opatření vystavené s cílem preventivně vyloučit možné příčiny neshod, mezních situací a jiných nedostatků. Spokojenost zákazníka - vyjádření zákazníka o dostatečnosti a úrovni splnění jeho požadavků. Trvalé zlepšování - zvyšování schopnosti plnit požadavky na kvalitu v souladu s politikou (Koncepcí kvality). 6. Zkratky - QMS Systém managementu kvality - EU Evropská unie - MěÚ Městský úřad - PVK Představitel vedení pro kvalitu - VO - OOP Odbor organizační a právní - OM Odbor majetku Strana 3 (celkem 13)

4 - ORM Odbor rozvoje města - OKH Odbor komunálního hospodářství - FO Odbor finanční - OSDA Odbor správních a dopravních agend - OSZ Odbor sociálních věcí a zdravotnictví - OŽP Odbor životního prostředí - OSÚ Odbor stavebního úřadu - OÚÚP Odbor úřad územního plánování - OŠK Odbor školství a kultury - OŽÚ Odbor obecní živnostenský úřad - ÚIA Interní audit - ÚKŘ Krizové řízení - PÚ Personální útvar Článek 3 Procesy systému managementu kvality 1. Řízení procesů je zásadním nástrojem managementu kvality dle ISO 9001:2008. Mapa procesů uvádí popisy jednotlivých procesů, jejich vstupy a výstupy a parametry, podle kterých jsou procesy monitorovány a je hodnocena jejich efektivita a shoda se stanovenými požadavky. 2. Pro řízení jsou rovněž využívány Procesní karty ů, jako dokumenty, které stanoví požadavky procesního řízení na jednotlivých ech. 3. Procesní uspořádání všech produktů a služeb je v zásadě toto: 4. Systém managementu kvality je tvořen procesy, které umožní efektivní realizaci výkonu státní správy a plnění úkolů samosprávy. Strana 4 (celkem 13)

5 Mapa procesů: Úroveň Název procesu Vlastník procesu Řízení procesu Řídící Řízení systému úřadu Řízení procesu je prováděno dle ustanovení příslušné směrnice kvality. Shoda procesu je ověřována v rámci přezkoumání systému kvality a interních auditů. Vstupem procesu je strategie organizace, výstupem procesu je zpráva o stavu systému managementu kvality. Řídící Řízení dokumentace úřadu Řízení procesu je prováděno dle příslušné směrnice kvality. Shoda procesu je ověřována v rámci přezkoumání systému kvality a interních auditů. Vstupem procesu je potřeba zajistit provedení činnosti nebo procesu dokumentovaným postupem, výstupem procesu je dokument. Řídící Řízení záznamů úřadu Řízení procesu je prováděno dle příslušné směrnice kvality. Shoda procesu je ověřována v rámci přezkoumání systému kvality a interních auditů. Vstupem procesu je potřeba dokladovat provedení činnosti nebo procesu záznamem o jeho průběhu, výstupem je ověřený záznam. Hlavní Realizace projektů Vedoucí projektového týmu Realizace projektů spočívá v plánování projektu, jeho realizaci, monitorování a ověřování projektu. Výstupem procesu jsou písemné záznamy a parametrem výstupu je úspěšnost realizovaných projektů. Hlavní Schvalovací řízení Výsledkem schvalovacího řízení je schválení dané operace, rozhodnutí nebo jiného úkonu. Vstupy, výstupy a parametry procesů jsou stanoveny v procesní kartě příslušných ů. Shoda je ověřována v rámci přezkoumání prováděném vedoucím zaměstnancem nebo nadřízeným orgánem. Hlavní Prováděcí řízení Prováděcí řízení spočívá v průběžném provádění stanovených operací či úkonů. Vstupy, výstupy a parametry procesů jsou stanoveny v procesní kartě příslušných ů. Hlavní Služby a poradenství Jde o komplexní soubor činností ve vztahu ke všem dotčeným osobám. Vstupy, výstupy a procesy procesů jsou stanoveny v procesní kartě příslušných ů. Shoda procesu je ověřována v rámci přezkoumání systému kvality, interních auditů, kontrolní činností. Vstupem procesu je potřeba zajistit provedení činnosti nebo procesu, výstupem procesu je zajištění služby či poradenství. Podpůrný Nakupování Řízení procesu je prováděno dle příslušného postupu. Shoda je Podpůrný ověřována v rámci přezkoumání systému kvality, interních a zákaznických auditů. Podpůrný Podpůrný Podpůrný Řešení neshod a reklamací, prevence Interní audity a kontroly Údržba technického zařízení Údržba a správa majetku úřadu Starosta města Externí Interní audity kvality úřadu Řízení externího procesu zajišťuje shodu se všemi určenými Externí Revize a kontrolní činnost některých operací a procesů požadavky. Je řízen jako proces nakupování Externí Subdodávky Strana 5 (celkem 13)

6 Outosursova né procesy Provoz, správa a údržba majetku (zařízení, objekty) Jedná se o činnosti, které jsou zajišťovány prostřednictvím externího subjektu (např. správa bytů, apod.). Vstupem je specifikace požadavků, výběr dodavatele (dle platné legislativy nebo zásad pro nakupování) a výstupem je realizovaná činnost prováděná externím subjektem. Požadavky jsou specifikovány smluvním vztahem. Všechny procesy jsou identifikovány v rámci této příručky nebo jsou popsány zvláštním dokumentovaným postupem v rámci dokumentace systému, dle článku 4 příručky. Řízení procesů je dáno postupem v článku 5 příručky kvality. Článek 4 Dokumentace a záznamy 1. Postup ve směrnici kvality č. 1 Řízení dokumentace a záznamů popisuje členění dokumentace vyskytující se při realizaci činností zaměstnanců městského úřadu, postup pro tvorbu, kontrolu a schvalování dokumentace. 2. Dle tohoto postupu jsou dokumenty rozděleny do skupin: - vnitřní předpisy, - řídící akty, - ostatní dokumentace, - elektronická dokumentace, - externí dokumentace, - záznamy, údaje a datové informace. 3. Správcem dokumentace QMS je ustaven představitel vedení pro kvalita (tajemník úřadu), který řídí používání dokumentace a její správu, identifikaci, změny a revize. Je odpovědný za aktuálnost dokumentů a archivaci neplatných verzí dokumentace po dobu určenou. 4. Pro řízení dokumentace je přednostně uplatněna elektronická forma. 5. Vedle dokumentace jsou důležitým způsobem prokazování prováděných činností dle směrnice kvality č. 1 záznamy. Pro lepší přehlednost záznamů jsou ve většině případů vytvořeny typové formuláře. Článek 5 Odpovědnost vedení a řízení systému managementu kvality 1. Pro řízení této oblasti systému managementu kvality je vydána směrnice kvality č. 2 - Odpovědnost vedení, která stanoví všechny zásadní povinnosti a úkoly na řízení systému managementu kvality. 2. Pod pojmem vedení je z hlediska MěÚ chápán starosta, místostarostové a tajemník. Součásti vedení jsou rovněž vedoucí ů. 3. Funkci představitele vedení pro kvalita (PVK) vykonává tajemník úřadu. 4. Prezentace závazku vedení je doložitelná politikou - Koncepcí kvality, vydávanými cíly kvality a vynakládáním prostředků a zdrojů na správný a efektivní chod systému managementu kvality. Tyto údaje jsou uváděny v Akčním plánu zlepšování. Za naplňování požadavků zlepšování QMS odpovídá představitel vedení pro kvalitu. 5. Součástí směrnice je popis odpovědností a pravomocí vedení městského úřadu a vedoucích zaměstnanců úřadu a identifikace komunikace s ohledem na požadavky Organizačního řádu. Směrnice uvádí základní povinnosti zaměstnanců v rámci komunikace s občany či zainteresovanými stranami. Strana 6 (celkem 13)

7 6. K zajištění řízení systému managementu kvality vedením městského úřadu je dle postupu směrnice kvality č. 2 prováděno tzv. přezkoumání systému vedením, ve kterém jsou za určité časové období (zpravidla rok) analyzovány a hodnoceny data a údaje ze systému managementu kvality. 7. Organizace práce je stanovena platným Organizačním řádem. Pro informaci je zde uvedeno přehledné organizační schéma úřadu. Organizační schéma Městského úřadu Kyjov starosta místostarosta personální útvar krizové řízení interní audit personalistika administrativa mzd. účetní tajemník organizační a právní právník přestupky informatici sekretariáty podatelna, pošta řidiči, údržbáři,uklizečky tech. zabezpečení úřadu městská policie rozvoje města školství a kultury rozvoj města kultura dotace sport investice školství, PO památky cestovní ruch, IC komunálního hospodářství komunální hospodářství veřejná zeleň koupaliště územního plánování územní plánování GIS stavebního úřadu stavební řád obecní živnostenský úřad registrace kontrola evidence zem.podnikatelů finanční účtárna fakturace, pokladna rozpočet, rozbory místní poplatky sociálních věcí a zdravotnictví kurátor sociální služby sociálně právní ochrana dětí majetku majetek bytový majetek životního prostředí ochrana přírody vodní hospodářství ochrana ovzduší, odpady lesní hospodářství myslivost, rybářství ochrana zem.půd.fondu správních a dopravních agend zkušební komisaři přestupkové řízení registr řidičů registr vozidel, SME technik registru vozidel autoškoly, taxislužba spec.stav.úřad, sil.hospodář. matrika evidence obyvatel občanské průkazy cestovní doklady Článek 6 Řízení zdrojů 1. Řízení zdrojů je identifikováno směrnicí kvality č. 3 Plánování zdrojů, která popisuje plánování a řízení lidských zdrojů, infrastruktury a pracovního prostředí s ohledem na finanční a investiční plánování městského úřadu. 2. Za posuzování a vytváření zdrojů pro zajištění, provoz, udržování a prověřování funkčnosti a efektivnosti systému managementu kvality je odpovědné vedení městského úřadu. Článek 7 Realizace služeb a procesů 1. Plánování a řízení realizace služby od určení a přezkoumání požadavků zákazníka (občana, zainteresované organizace) až po splnění jeho požadavků popisuje směrnice kvality č. 4 - Realizace služeb a jednotlivé procesní karty ů. Strana 7 (celkem 13)

8 2. Směrnice stanoví tyto zásadní požadavky řízení produktů a služeb: - plánování a realizace hlavních procesů dle článku 3 příručky kvality, - požadavky na určení a přezkoumání požadavků zákazníků, - požadavky na nakupování, - identifikaci jednotlivých úkonů, nakládání s majetkem zákazníků a ochranu produktu, - způsob validace procesů, - součástí směrnice je i řízení monitorovacích a měřících zařízení. Článek 8 Řízení projektů 1. Realizace projektů ve smyslu požadavků ISO 9001:2008 na návrh a vývoj je identifikován ve směrnici kvality č. 5 - Řízení projektů. 2. Na realizaci projektů se podílí věcně příslušné y a útvary úřadu, dále se projektové řízení uplatňuje při všech investičních akcích městského úřadu, získávání dotačních titulů a řízení některých vybraných procesů. em úřadu je stanovován projektový tým. 3. Projektové řízení slouží k přípravě, realizaci a kontrole většinou rozsáhlých nebo významných akcí, které mají definovaný termín ukončení, omezené zdroje a složitou vzájemnou provázanost dílčích etap úkolů. 4. Cílem projektového řízení je zajistit přípravu, realizaci a průběžnou kontrolu úspěšného projektu, kterým rozumíme takový sled činností, aby v plánovaném čase a s plánovanými náklady bylo dosaženo cílů projektu. Projektové řízení důsledně využívá systémového přístupu k řešení problémů, kdy se věci a jevy zvažují ve vzájemných souvislostech. Článek 9 Měření, analýza a zlepšování 1. Pro zajištění shody produktů a systému managementu kvality s požadavky normy ISO 9001:2008, zákazníků a zákonných předpisů (respektive jiných identifikovaných požadavků) jsou v rámci systému managementu kvality dle směrnice kvality č. 6 - Měření, analýza a zlepšování zavedeny sledovací a kontrolní činnosti v oblastech: - systému managementu kvality, jeho shody a efektivity formou interních auditů kvality, - monitorování procesů a produktu, - řízení všech typů neshod a neshodných situací, - spokojenosti zákazníků. 2. Součástí zlepšování systému managementu kvality je řízení neshodného produktu, důkladné zjištění příčiny neshody a vystavení nápravného opatření k zamezení vzniku neshod. Na nápravné opatření navazuje preventivní opatření k odstranění příčiny potencionálních neshod. 1. Za aktualizaci odpovídá tajemník úřadu. Článek 10 Závěrečná ustanovení 2. Nedílnou součástí Příručky systému managementu kvality je příloha č. 1 Seznam dokumentace a příloha č. 2 Seznam záznamů. 3. Předpis nabývá účinnosti 1. ledna Mgr. František Lukl starosta města Strana 8 (celkem 13)

9 Ostatní dokumentace Řídící akty Vnitřní předpisy Příloha č. 1 Seznam dokumentace Název a úroveň dokumentu Přehled dokumentace systému managementu kvality (Koncepce kvality, Příručka QMS, směrnice kvality č. 1-6) Přehled platných vnitřních předpisů vydaných tajemníkem úřadu Správce dokumentace tajemník tajemník Umístění intranet intranet Přehled platných řádů tajemník intranet Přehled vydaných pravidel, zásad a ostatních předpisů tajemník intranet Přehled platných pokynů tajemník intranet Přehled procesních karet ů tajemník intranet Usnesení rady města a zastupitelstva města sekretariát (OOP) intranet, internet Úkoly z rady či zastupitelstva města tajemník intranet Příkazy tajemníka tajemník intranet Právní předpisy města (vyhlášky, nařízení) organizační a právní (OOP) intranet, internet Zápisy z porad vedení tajemník intranet Zápisy z porad ů vedoucí ů na ech úřadu Seznam neshod vedoucí ů na ech úřadu Databáze projektů vedoucí ů na ech úřadu Databáze dodavatelů vedoucí ů na ech úřadu Strana 9 (celkem 13)

10 Příloha č. 2 Seznam záznamů Činnost Záznamy Identifikace Uložení Odpovídá Řízení Vydání dokumentu Zavedení do Seznamu dokumentace Složka dokumentace QMS, Správce dokumentace dokumentace (Přehledů dokumentace) složky VP a řídících aktů, intranet Schválení dokumentu Písemné schválení tištěného originálu Složka dokumentace QMS,, starosta složky VP a řídících aktů, intranet Revize a změny dokumentu Změny v Přehledu dokumentace, v Složka dokumentace QMS, Správce dokumentace závěrečných ustanovení dokumentu nebo v úvodní hlavičce dokumentu složky VP a řídících aktů, intranet Archivace a skartace dokumentu Záznamy v archivní knize, v protokolech o skartaci Složka neplatné předpisy Archiv Správce dokumentace Archivář Řízení elektronické dokumentace, Záznamy informatiků, údržba Databáze informatiků Informatik dat a údajů a záloha určených databází Řízení externích dokumentů Záznamy ů, elektronická Evidence ů ve vztahu k občanům Řízení zákonných předpisů podatelna a evidence případů Elektronické záznamy SW pro správu legislativních požadavků, aktualizace Procesních karet Složka dokumentace QMS Informatik Správce dokumentace Správce dokumentace Vedoucí ů Správce dokumentace Řízení jiných externích dokumentů Záznamy ů nebo správce dokumentace Evidence ů nebo správce dokumentace Evidence záznamů Seznam záznamů, evidence případů Složka dokumentace QMS, y Vedoucí ů Identifikace záznamů Záznamy elektronické podatelny,, y Informatik evidence ů Archivace a skartace záznamů Záznamy v archivní knize Archiv Archivář Řízení zdrojů Plánování zdrojů a finančních prostředků Schválení rozpočtu, související záznamy Evidence PVK, Vedoucí FO Plánování výcviku a záznamy Osobní spis zaměstnance, plán Osobní spisy zaměstnanců na PÚ, Strana 10 (celkem 13)

11 o výcviku vzdělávání Evidence PVK Plánování údržby a péče Evidence u, plán revizí Evidence u o infrastrukturu Záznamy týkající se pracovního Evidence BOZP Evidence u prostředí Hodnocení efektivity poskytovaných zdrojů Hodnocení rozpočtu a přezkoumání QMS Evidence tajemníka, ů Vedoucí FO Odpovědnost vedení Zlepšování systému řízení Řízení systému a procesů Komunikace interní Komunikace externí Záznamy porad, hodnocení akčního plánu zlepšování a plnění Koncepce kvality Záznamy porad, schvalovací procedury na všech úrovních Záznamy elektronické pošty, helpdesk, intranet a související záznamy, porady, nástěnky a jiné informační místa Elektronická podatelna, internetové stránky, záznamy kontaktních míst, korespondence Evidence tajemníka Evidence vedoucích zaměstnanců Evidence vedoucích zaměstnanců, server Určená místa Informatik Vedoucí ů Informatik Určení zaměstnanci Řízení projektů Evidence projektů Záznamy ů, databáze projektů Evidence u /vedoucí projektového týmu Zadání projektu Stanovený způsob zadání Evidence u /vedoucí projektového týmu Plánování projektu a provádění Databáze projektů, dokumentace Evidence u /vedoucí etap Ověření a validace projektu projektu Dokumentace projektu, schvalovací řízení, předávání částí, celků investic nebo projektů, jiné související záznamy Evidence u projektového týmu /vedoucí projektového týmu Změny v projektech Dokumentace projektu Evidence u /vedoucí projektového týmu Strana 11 (celkem 13)

12 Realizace služeb Realizace procesů schvalovacích, prováděcích a služeb Přezkoumání a určení požadavků na produkt Plánování procesů realizace Validace zvláštních procesů Záznamy ů v činnostech, záznamy elektronické podatelny a jiné záznamy identifikované v Procesních kartách ů Evidence ů, záznamy elektronické podatelny a jiné záznamy identifikované v Procesních kartách ů Finanční plánování, záznamy porad vedení a plánů zlepšování Hodnocení kontrolních orgánů, validace procesu pomocí výcviku zaměstnanců, ověření postupů, určení záznamů a uplatnění pravidel projektového řízení Identifikační značky, nacionály klientů, záznamy elektronické podatelny Identifikační značky, nacionály klientů, záznamy elektronické podatelny Evidence případů, ochrana dat a údajů Evidence ů Evidence ů Evidence tajemníka Evidence ů Identifikace produktu Evidence ů Identifikace majetku zákazníka Evidence ů Identifikace ochrany produktu Evidence ů Evidence a používání měřidel Evidence seznamu měřidel Evidence metrologa Metrolog Nakupování Výběr a hodnocení dodavatelů Záznamy týkající výběru dodavatelů dle pravidel vnitřního předpisu, respektive zákonných ustanovení Evidence smluvní Evidence ů, záznam o přezkoumání a schválení smlouvy, respektive objednávky Evidence ů Evidence ů, evidence smluv u právníka města Právník města Ověření produktu Kontrola dodávek, ověření dodacího Evidence ů Strana 12 (celkem 13)

13 listu zboží, ověření výsledku služby, záznamy předání díla nebo produktu, hodnocení dodavatele - u outsoursingu Monitorování a zlepšování Interních auditů Neshod a reklamací Záznamy interního auditora a PVK, plány, programy a zprávy z auditů, plány auditů, závěrečné zprávy Záznamy ů, evidence PVK a interního auditora (databáze neshod) Evidence interního auditora (IA) Evidence PVK, IA, ů Interní auditor Vedoucí ů Stížností občanů Záznamy o stížnostech (Evidence stížností a petic, zprávy o vyřizování) Evidence ů, evidence na personálním útvaru Monitorování procesů Evidence PVK, zprávy Benchmarking Evidence tajemníka Monitorování produktů Záznamy interního auditora, záznamy Evidence IA, PVK, ů kontrol nadřízených orgánů a vedoucích ů Opatření k nápravě Preventivních opatření Evidence PVK, záznamy z porad, seznam neshod Evidence PVK, záznamy z porad, seznam vnitřních předpisů, příkazy tajemníka Evidence tajemníka Evidence tajemníka Vedoucí ů Interní auditor Strana 13 (celkem 13)

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků

Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků Požadavek norem ISO 9001 ISO/TS 16949 : 4.2 na dokumentaci Dokumentace systému managementu jakosti musí zahrnovat: a) dokumentované

Více

POŽADAVKY NORMY ISO 9001

POŽADAVKY NORMY ISO 9001 Kapitola Název Obsah - musí MUSÍ MŮŽE NESMÍ Záznam POČET Dokumentovaný postup Obecné požadavky staus národní normy 1 Předmluva požadavek organizacím, které musí dodržovat evropské směrnice 2 1 0.2 Procesní

Více

ABC s.r.o. Výtisk číslo: PŘÍRUČKA ENVIRONMENTU. Zpracoval: Ověřil: Schválil: Č.revize: Počet příloh: Účinnost od:

ABC s.r.o. Výtisk číslo: PŘÍRUČKA ENVIRONMENTU. Zpracoval: Ověřil: Schválil: Č.revize: Počet příloh: Účinnost od: ABC s.r.o. PŘÍRUČKA EMS Výtisk číslo: Zpracoval: Ověřil: Schválil: Tento dokument je duševním vlastnictvím společnosti ABC s.r.o. Rozmnožování a předávání třetí straně bez souhlasu jejího jednatele není

Více

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Systém managementu jakosti ISO 9001

Systém managementu jakosti ISO 9001 Systém managementu jakosti ISO 9001 Požadavky na QMS Organizace potřebují prokázat: schopnost trvale poskytovat produkt produkt splňuje požadavky zákazníka a příslušné předpisy zvyšování spokojenosti zákazníka

Více

Rozdíly mezi normou ISO 9001:2008 a ISO 9001:2015.

Rozdíly mezi normou ISO 9001:2008 a ISO 9001:2015. Rozdíly mezi normou ISO 9001:2008 a ISO 9001:2015. 1. Struktura Nová norma obsahuje 10 hlavních ustanovení: 1. OBLAST PLATNOSTI Kdy/proč by organizace měla použít tuto normu? 2. NORMATIVNÍ DOKUMENTY Prázdný

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

Příručka jakosti a environmentu

Příručka jakosti a environmentu Příručka jakosti a environmentu Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.5.2005 1.5.2005 0 Dne: 13.4.2005 Dne: 25.4.2005 1 / 6 O B S A H : 1. Úvod 3 2. Oblast použití systému řízení 3 3. Politika 3 4.

Více

PŘÍRUČKA KVALITY QS 42-01

PŘÍRUČKA KVALITY QS 42-01 Město Hranice QS 42-01 Městský úřad Hranice, Pernštejnské nám. 1 753 37 Hranice, IČ: 00301311 QS 42-01 Tato směrnice slouží pouze pro interní potřebu. Zpracoval: JUDr. Dana Hlavinková MK Podpis - datum:

Více

Metodika certifikace zařízení OIS

Metodika certifikace zařízení OIS České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Metodika certifikace zařízení OIS Projekt č.: TA02030435 14. 11. 2013 Roman Skuhra Obsah Struktura metodiky Organizační schéma

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist)

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) Oblast 1. STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Jsou identifikovány procesy v takovém rozsahu, aby byly dostačující pro zajištění systému managementu jakosti v oblasti vzdělávání?

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

ředitel firmy SKALAB Svitavy Verze: 03 Nahrazuje se: verze č. 02 ze dne 17.10.2003

ředitel firmy SKALAB Svitavy Verze: 03 Nahrazuje se: verze č. 02 ze dne 17.10.2003 PŘÍRUČKA KVALITY ING. JAN ŠKAVRADA - SKALAB Název dokumentu: QM 01 Příručka kvality Zpracoval, dne: Ing. Jan Škavrada, 20.07.2009 Přezkoumal, dne: -- Schválil, dne: Ing. Jan Škavrada, 21.07.2009 Platnost

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 1 ze dne 14.01.2015

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 1 ze dne 14.01.2015 č.j.: 1/2015 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 1 ze dne 14.01.2015 Změna Organizačního řádu ÚMČ Praha 3, zvláštní části Organizačního řádu ÚMČ Praha 3, zřízení Útvaru interního

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS Organizační řád ÚMČ. Úřad městské části města Brna, Brno - Starý Lískovec Klobásova 9, Brno,

VNITŘNÍ PŘEDPIS Organizační řád ÚMČ. Úřad městské části města Brna, Brno - Starý Lískovec Klobásova 9, Brno, VNITŘNÍ PŘEDPIS Organizační řád ÚMČ Úřad městské části města Brna, Brno - Starý Lískovec Klobásova 9, Brno, 625 00 Schválila RMČ s účinností od 1.3. 2012 1 OBSAH : 1. Základní ustanovení 2. Organizační

Více

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled Ing. Lenka Žďárská Proč systém kvality? Vyhláška 306/2012 Sb., příloha IV, článek IV.I., odstavec 2 Pro sterilizování zdravotnických

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Organizační řád Městského úřadu v Lanžhotě

Organizační řád Městského úřadu v Lanžhotě MĚSTO LANŽHOT Organizační řád Městského úřadu v Lanžhotě V souladu s ustanovením 102, odst. 2, písm. o) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, schvaluje rada města tento organizační

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

Zpráva z auditu. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11. Typ auditu. Recertifikační audit 16.9.2014. Vedoucí Auditor. Jan Fabiánek.

Zpráva z auditu. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11. Typ auditu. Recertifikační audit 16.9.2014. Vedoucí Auditor. Jan Fabiánek. Zpráva z auditu Firemní ES&H servis s.r.o. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11 Typ auditu Recertifikační audit 16.9.2014 Vedoucí Auditor Jan Fabiánek Auditor Vladimír Pojer Certifikace podle ČSN EN ISO

Více

O r g a n i z a č n í ř á d

O r g a n i z a č n í ř á d O r g a n i z a č n í ř á d Městského úřadu ve Vracově Úvod: První část: Úvodní ustanovení Organizační řád Čl. 1 Organizační řád Druhá část: Právní postavení orgánů obce Čl. 2 Čl. 3 Čl. 4 Postavení městského

Více

Kontrolní záznam dle ČSN EN ISO 9001: 2001 CHECKLIST Společnost:

Kontrolní záznam dle ČSN EN ISO 9001: 2001 CHECKLIST Společnost: 4.1 Všeobecné požadavky Stanovila organizace: Pouze všeobecné posouzení / doporučení - procesy potřebné pro QMS? - vzájemné vazby procesů QMS? 4. Systém managementu jakosti - QMS 4.2 4.2.1 - postupy a

Více

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace Příklad I.vrstvy integrované dokumentace...víte co. Víme jak! Jak lze charakterizovat integrovaný systém managementu (ISM)? Integrovaný systém managementu (nebo systém integrovaného managementu) je pojem,

Více

Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o.

Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o. Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o. Stavba : KAPITANÁT REALIZACE STAVBY PROVOZNÍ INFRASTRUKTURY SPORTOVNÍHO PŘÍSTAVU HLUBOKÁ NAD VLTAVOU 1. Organizace uplatňuje integrovaný

Více

Průvodce systémem managementu (ve znění účinném od )

Průvodce systémem managementu (ve znění účinném od ) Masarykova univerzita Č. j.: MU-IS/5984/2015/194505/PdF-1 Pedagogická fakulta Směrnice děkana č. 1/2015 Průvodce systémem managementu (ve znění účinném od 26. 1. 2015) Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998

Více

Obec Stachy. Orgány obce jsou zastupitelstvo obce, rada obce, starosta, případně místostarosta a obecní úřad.

Obec Stachy. Orgány obce jsou zastupitelstvo obce, rada obce, starosta, případně místostarosta a obecní úřad. Obec Stachy O R G A N I Z A Č N Í Ř Á D ČLÁNEK 1 - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Organizační řád obce Stachy vychází ze zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále je zákon).

Více

Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis:

Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis: SM-05 INTERNÍ AUDITY Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis: 1 OBSAH Číslo kapitola strana 1 OBSAH... 2 2 PŘEHLED ZMĚN A REVIZÍ... 2 3 ÚČEL... 2 3.1 ROZSAH PLATNOSTI... 3 3.2 DEFINICE... 3 3.3 POUŽITÉ

Více

Příručka kvality. Město Černošice, Městský úřad Černošice, Riegrova 1209, 252 28 Černošice. Výtisk č. : 1. Vydání č. : 1. Účinnost od : 1.11.

Příručka kvality. Město Černošice, Městský úřad Černošice, Riegrova 1209, 252 28 Černošice. Výtisk č. : 1. Vydání č. : 1. Účinnost od : 1.11. Město Černošice, Městský úřad Černošice, Riegrova 1209, 252 28 Černošice Výtisk č. : 1 Vydání č. : 1 Vnitřní předpis číslo: 7/2009 Účinnost od : 1.11.2009 Počet stran: 41 Počet příloh: 6 Příručka kvality

Více

SŽDC M20/MP001 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20

SŽDC M20/MP001 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20 Změna č. 0 Účinnost od 21. července 2015 č.j.: S27771/2015-SŽDC-O13 Počet listů: 10 Počet příloh: 0 Počet listů příloh: 0 Úroveň

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Mgr. Darja Filipová PharmDr. Vladimír Holub Ing. Petr Koška, MBA

Mgr. Darja Filipová PharmDr. Vladimír Holub Ing. Petr Koška, MBA PŘÍRUČKA KVALITY PRO NEMOCNIČNÍ LÉKÁRNU Zpracoval: Přezkoumal: Schválil: Mgr. Darja Filipová PharmDr. Vladimír Holub Ing. Petr Koška, MBA Představitel managementu pro kvalitu Vedoucí lékárník Ředitel FN

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Návrh II. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č..../... Sb., atomový zákon, k provedení 24 odst. 7, 29 odst. 7 a 30 odst. 9:

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC 3. zasedání zastupitelstva města dne 28. 3. 2013 Bod pořadu jednání: Věc: Vyřízení podnětů, dotazů a připomínek z 2. řádného zasedání zastupitelstva města, které se konalo dne

Více

Organizační řád obce Míchov

Organizační řád obce Míchov Obec Míchov, č. p. 50, 679 61 Letovice, IČ: 00840521, Tel.: 724 187 907; www.obecmichov.cz; email: podatelna@obecmichov.cz Organizační řád obce Míchov ČL.1 Všeobecná ustanovení a zásady činnosti Organizační

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

Zásady řízení dokumentů

Zásady řízení dokumentů Masarykova univerzita Pedagogická fakulta MU-IS/7392/2014/69850/PdF-1 Směrnice děkana č. 7/2010 Zásady řízení dokumentů (ve znění účinném od 1. 2. 2014) Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

PŘÍRUČKA KVALITY QS 42-01

PŘÍRUČKA KVALITY QS 42-01 Město Hranice QS 42-01 Městský úřad Hranice, Pernštejnské nám. 1 753 37 Hranice, IČ: 00301311 QS 42-01 Tato směrnice slouží pouze pro interní potřebu. Zpracoval: JUDr. Dana Hlavinková MK Podpis - datum:

Více

PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE

PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU MAGISTRÁTU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE Aktualizace k 1. 11. 2017 1010 ODBOR OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Počet 24 +1 Ekonomika, stížnosti ODD. OCHR. PŘÍRODY A KRAJINY ODD. VODNÍHO

Více

ALKSTAV s.r.o. tel. 491 472 531 Kpt. Jaroše 470 fax 491 470 618 Nové Město n. Metují E-mail:alkstav@alkstav.cz 549 01 www.alkstav.

ALKSTAV s.r.o. tel. 491 472 531 Kpt. Jaroše 470 fax 491 470 618 Nové Město n. Metují E-mail:alkstav@alkstav.cz 549 01 www.alkstav. tel. 491 472 531 Kpt. Jaroše 470 fax 491 470 618 Nové Město n. Metují E-mail:alkstav@alkstav.cz 549 01 www.alkstav.cz IČO: 25965981 KB Nové Město nad Metují DIČ: 243-25965981 č.účtu: 27-0349910277/0100

Více

PŘEHLED ZŘÍZENÝCH ÚTVARŮ MAGISTRÁTU MĚSTA BRNA

PŘEHLED ZŘÍZENÝCH ÚTVARŮ MAGISTRÁTU MĚSTA BRNA Příloha č. 4 I. Úseky MMB PŘEHLED ZŘÍZENÝCH ÚTVARŮ MAGISTRÁTU MĚSTA BRNA - Úsek organizační - Úsek školství a prorodinné politiky - Úsek hospodářsko-technický - Úsek sociálně-kulturní a dopravy - Úsek

Více

Směrnice č. 4 Řízení, financování a realizace projektů

Směrnice č. 4 Řízení, financování a realizace projektů Směrnice č. 4 Řízení, financování a realizace projektů 1. Účel směrnice 1.1. Účelem této směrnice je stanovení jednotného postupu při přípravě, realizaci, řízení a financování projektů realizovaných společností

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

Představení výsledků projektu. Implementace procesního modelu s využitím ADONIS na Městském úřadě Prostějov

Představení výsledků projektu. Implementace procesního modelu s využitím ADONIS na Městském úřadě Prostějov Představení výsledků projektu Implementace procesního modelu s využitím ADONIS na Městském úřadě Prostějov Procesy Městského úřadu Prostějov Identifikováno 923 procesů Setříděno do 173 procesů Jeden proces

Více

Městský úřad. Oddělení útvar kontroly a int. auditu. Oddělení obrany a krizového řízení. Kancelář star. a taj. Územní rozvoj. Živnostenský úřad - taj.

Městský úřad. Oddělení útvar kontroly a int. auditu. Oddělení obrany a krizového řízení. Kancelář star. a taj. Územní rozvoj. Živnostenský úřad - taj. Městský úřad 1. místostarosta Starosta města 2. místostarosta 3. místostarosta Oddělení útvar kontroly a int. auditu Oddělení obrany a krizového řízení Interní auditor Interní auditor Kontrola Vedoucí

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Nový přístup k vedení auditů 3 úrovně pro vedení auditu Vrcholové vedení organizace Vlastníci procesů Pracoviště Nový přístup k

Více

KONTINUÁLNÍ ZLEPŠOVÁNÍ QS 83-01

KONTINUÁLNÍ ZLEPŠOVÁNÍ QS 83-01 Příloha č. 4 Družstevní školy SČMSD List číslo: 1 / 16 Druh dokumentu: směrnice Vydání: 2 Identifikační označení: QS 83-01 Výtisk číslo: 1 KONTINUÁLNÍ ZLEPŠOVÁNÍ QS 83-01 Tato směrnice slouží pouze pro

Více

O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD

O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD O R G A N I Z AČNÍ ŘÁD ČLÁNEK 1 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Organizační řád obce Řehlovice vychází ze zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále je zákon). Upravuje zásady

Více

Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj strategického řízení

Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj strategického řízení Očekávání Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj Prezentace: co to je Společenská odpovědnost stručný popis metodiky pro zavedení do úřadu Práce ve skupinkách sběr námětů a návrhů pro další

Více

Audity ISŘ. Je-li tento dokument vytištěn, stává se neřízeným. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ Lenka Šloserová v. r.

Audity ISŘ. Je-li tento dokument vytištěn, stává se neřízeným. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ Lenka Šloserová v. r. MERO ČR, a. s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SJ-GŘ-22 A Audity ISŘ 13. Lenka Šloserová v. r. 19. listopadu 2015 Hana Fuxová v. r. Ing. Stanislav Bruna v. r. - Organizační změny - Implementace ISO

Více

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH I. Obecná část Finanční kontrola, vykonávaná podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole)

Více

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 Systém řízení jakosti ve společnosti vytváří podmínky pro její dobré postavení na trhu a tedy zabezpečení její budoucí prosperity. I.

Více

PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU

PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU 1010 ODBOR OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Počet 23 +1 Ekonomika, stížnosti ODD. OCHR. PŘÍRODY A KRAJINY ODD. VODNÍHO HOSP. ODD. OCHRANY LESA A ZPF ODD. OCHRANY OVZDUŠÍ A ODP.

Více

Příručka Integrovaného systému managementu společnosti

Příručka Integrovaného systému managementu společnosti DOKUMENTACE ISM V Holešovičkách 94/41, 182 00 Praha 8 Příručka ISM ISM 01 Typ dokumentace: Veřejná Verze: 01 Zpracoval: Platnost od: 1.9.2010 Schválil: Výtisk č.: Ostatní informace: E-mail: info@mkm-up.cz

Více

ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015

ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015 Akreditace UKAS ISO 9001:2015 Požadavky UKAS Zvažování rizik se znalostí kontextu organizace Efektivní vedení (leadership) Méně dokumentace v systému managementu kvality Aplikace

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

Zápis z přezkoumání QMS za období 9/2009 8/2010

Zápis z přezkoumání QMS za období 9/2009 8/2010 Příloha č. 8 Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou, s.r.o. List číslo: 1 / 6 Druh dokumentu: Zápis z přezkoumání QMS Vydání: 1 Identifikační označení: 1/2010 Zápis z přezkoumání QMS za

Více

Příručka kvality společnosti. POLYS security ČR s.r.o.

Příručka kvality společnosti. POLYS security ČR s.r.o. společnosti Vypracoval: Jaroslav Lysák Schválil: Jaroslav Lysák Datum: 1.1.2013 Datum: 1.1.2013 Podpis: Podpis: Datum: Skartační znak a lhůta: Podpis: Řízení dokumentu: Číslo dokumentu: PJ 01/08 Číslo

Více

Zpráva o kontrolách provedených na MěÚ Ivančice v roce 2015 na úseku státní správy a v oblasti nakládání s veřejnými prostředky

Zpráva o kontrolách provedených na MěÚ Ivančice v roce 2015 na úseku státní správy a v oblasti nakládání s veřejnými prostředky Zpráva o kontrolách provedených na MěÚ Ivančice v roce 2015 na úseku státní správy a v oblasti nakládání s veřejnými prostředky Město Ivančice spravuje své záležitosti v samostatné působnosti. Státní správu

Více

Organizační a personální záležitosti- usnesení RM /38 ( )

Organizační a personální záležitosti- usnesení RM /38 ( ) Organizační a personální záležitosti- usnesení RM 2006-2014 1/38 (10.11.2006) 1. Rada města schvaluje zřízení funkčního místa referent interního auditu a kontroly asistent(ka) od 1.1.2007, platová třída

Více

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5 ISO 9000:2005 definuje třídu jako 1) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkem na kvalitu produktů, procesů nebo systémů, které mají stejné funkční použití 2) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkům

Více

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o.

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Ing. Pavel Trvaj QESTR Spojenců 876 674 01 Třebíč pavel.trvaj@qestr.cz IČ: 68660910 Řízení QMS Co je to kvalita? Řízení QMS jakost (kvalita)

Více

Zadání. Audity a dokumentace SDP

Zadání. Audity a dokumentace SDP Audity a dokumentace SDP PharmDr. Jiří Sova Kvalifikovaná osoba plnosortimentního velkoobchodu Zadání Audit kvality a správné distribuční praxe a potřebná dokumentace Dokumentace v rámci SDP - tvorba,

Více

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3 Obsah: 1. ÚČEL... 3 2. ROZSAH PLATNOSTI... 3 3. POJMY A ZKRATKY... 3 3.1 Audit SMK... 3 3.2 Vedoucí auditor/auditor... 3 3.3 Zpráva z auditu kvality... 3 3.4 Zkratky... 3 4. POPIS... 3 4.1 Plánování auditu...

Více

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace.

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace. Schválené výklady byly určeny a schváleny IATF. Pokud není uvedeno jinak, jsou schváleny výklady platné po zveřejnění. Schválené výklady mění interpretaci pravidla nebo požadavky, která se pak stává podkladem

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

MěÚ Benešov. Integrovaný systém managementu

MěÚ Benešov. Integrovaný systém managementu MěÚ Benešov Integrovaný systém managementu Městský úřad Benešov MěÚ Benešov Budova A Radnice Budova B Budova C 2 Kompetenční struktura managementu kvality na MěÚ Benešov Zastupitelstvo Rada Starosta Tajemnice

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

PŘEHLED ZŘÍZENÝCH ÚTVARŮ MAGISTRÁTU MĚSTA BRNA

PŘEHLED ZŘÍZENÝCH ÚTVARŮ MAGISTRÁTU MĚSTA BRNA Příloha č. 4 PŘEHLED ZŘÍZENÝCH ÚTVARŮ MAGISTRÁTU MĚSTA BRNA I. Úseky MMB - Úsek tajemníka - Úsek 1. náměstka primátorky - Úsek 2. náměstka primátorky - Úsek 3. náměstka primátorky - Úsek 4. náměstka primátorky

Více

Kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves

Kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves Kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves Tento kontrolní řád obce Hradec - Nová Ves byl vypracován a schválen v souladu se zákony č. 128/2000 Sb., 320/2001 Sb., a 416/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Podpisová oprávnění. Příloha č. 4 organizačního řádu

Podpisová oprávnění. Příloha č. 4 organizačního řádu Příloha č. 4 organizačního řádu Podpisová oprávnění 1. Starosta : 1.1. i mající bezprostředně vztah k jeho funkci v souladu se zákonem o obcích, 1.2. i vzniklé z jednání starosty za město, k jejichţ podpisu

Více

Systémová analýza a opatření v rámci GDPR

Systémová analýza a opatření v rámci GDPR Systémová analýza a opatření v rámci GDPR Kraje a právnické osoby zřizované kraji 1. března 2018 Cíle systémové analýzy Dne 25. května 2018 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 www.tuv-sud.cz s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 Zavádění sytému energetického managementu dle ČSN EN 16001 Záměr zvyšování energetické účinnosti trvalý proces zefektivňování snížení

Více

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2 Zpráva o přezkoumání systému managementu jakosti sledované období 05/2011-04/2012 Zpracoval: V.Tesarčík manažer

Více

Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky

Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky Validace procesů sterilizace přednášející: Ing. Lenka Žďárská Validace Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky zejména tam, kde není možné následným měřením nebo monitorováním produktu

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450. SMĚRNICE číslo QS 85-03 PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ

Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450. SMĚRNICE číslo QS 85-03 PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450 Výtisk č.: 0 Město Vsetín Městský úřad Vsetín SMĚRNICE číslo QS 85-03 Vydání: 1 Účinnost od: 1. 7. 2005 Přepis: Počet stran:

Více

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov MěÚ Benešov Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov Mgr. Bc. Miluše Stibůrková tajemnice MěÚ Benešov E-mail: stiburkova@benesov-city.cz Telefon: 317 754 144, 317 754 145 Městský úřad Benešov

Více

II. VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM

II. VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM Vnitřní směrnice obce Ctiboř č. 9 k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů I. OBECNÁ ČÁST Finanční kontrola se vykonává podle

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Beton, lehký beton, stříkaný beton Zatřídění dle př. 2 NV-163 Tabulka Skupina Techn. specif.: 1 5,6,7 Výrobce: Adresa: IČO: Datum prověrky: Výrobna: Č. Požadavek Posouzení C NC R O Poznámka Zjištění

Více

DOKUMENTACE ISM. Příručka ISM ISM 01

DOKUMENTACE ISM. Příručka ISM ISM 01 DOKUMENTACE ISM Příručka ISM ISM 01 Typ dokumentace: Interní Verze: 01 Zpracoval (jméno, datum, podpis): Ing.Martin Žemlička, 1.1.2010 Platnost od: 1.1.2010 Schválil (jméno, datum, podpis): Ing.Martin

Více

ČSN EN ISO 14001 OPRAVA 1

ČSN EN ISO 14001 OPRAVA 1 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.020.10 Únor 2010 Systémy environmentálního managementu Požadavky s návodem pro použití ČSN EN ISO 14001 OPRAVA 1 01 0901 idt EN ISO 14001:2004/AC:2009-07 idt ISO 14001:2004/Cor.

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Řízení výroby a poskytování služeb

Řízení výroby a poskytování služeb datum platnosti: 1/2/2011 výtisk číslo: 1 vydání: 1. nahrazuje: jméno funkce datum podpis Zpracoval: Eva Klierová PVIS manažer projektu 1/2/2011 Schválil: Jozef Dírer prokurista 1/2/2011 Rozdělovník výtisků

Více

Pokyn generálního ředitele č. 19/2017

Pokyn generálního ředitele č. 19/2017 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn generálního ředitele č. 19/2017 Věc: Projekt vytvoření, zavedení a udržování systému managementu hospodaření s energií

Více

Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE

Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE Pokyn tajemníka č.: 12 Bc. Petr Štika, MBA, LL.M., v.r. Vydání č.: 1 tajemník ÚMČ Brno-střed Účinnost: 16.07.2018 Vydal/schválil: Bc.

Více

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2 Zpráva o přezkoumání systému managementu jakosti sledované období 05/2010-04/2011 Zpracoval: V.Tesarčík manažer

Více

Moderní a otevřený úřad Veltrusy VZ003

Moderní a otevřený úřad Veltrusy VZ003 Moderní a otevřený úřad Veltrusy VZ003 5. v rámci projektu Moderní a otevřený úřad Veltrusy registrační číslo: CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002989 Název programu: Operační program Zaměstnanost Název žadatele:

Více

Provádění opatření k nápravě

Provádění opatření k nápravě Účinnost dokumentu od: 14.6.2007 Provádění opatření k nápravě Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/10 Obsah 1 Všeobecná ustanovení...3

Více

Proces R3 Interní audity

Proces R3 Interní audity Účinnost dokumentu od: 1.1.2011 Proces R3 Interní audity Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/17 Proces: Garant procesu: Účel: Vymezení

Více

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád )

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Rada města Holešova v souladu s 102 odst. 2 písm. m) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve

Více

INTERNÍ AUDITY QS 82-02

INTERNÍ AUDITY QS 82-02 Příloha č. 8 Družstevní školy SČMSD List číslo: 1 / 19 Druh dokumentu: směrnice Vydání: 2 Identifikační označení: QS 82-02 Výtisk číslo: INTERNÍ AUDITY QS 82-02 Tato směrnice slouží pouze pro interní potřebu

Více