Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam"

Transkript

1 Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Český báňský úřad Adresa Kozí 4/ Kontaktní osoba Ing. Jan Macura Telefon Fax B. Odborný gestor výzkumné potřeby Název útvaru poradce předsedy Adresa Kozí 4/ Kontaktní osoba Ing. Jan Macura Telefon Fax Výzkumná potřeba (budoucí výzkumný projekt) 1. Název Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam Hlavní obor výzkumné potřeby: DH Vedlejší obor výzkumné potřeby: DB Další vedlejší obor výzkumné potřeby: DN 2. Stručný popis výzkumné potřeby, která se má řešit STRANA 1 (CELKEM 5)

2 V současné době existuje reálná možnost předčasného ukončení těžební činnosti na černouhelném ložisku v OKR a to z následujících důvodů: -nízká cena energetického i koksovatelného černého uhlí, -nedostatečná připravenost nových těžebních lokalit, -neschopnost splácet dluhy těžební společnosti, -jiné neočekávané důvody. Státní i veřejná správa nemá dostatek technickoekonomických údajů a modelů pro strategické rozhodování jak dále řídit útlum těžby a přitom hospodárně nakládat s nerostným bohatstvím ČR, aniž by v budoucnu bylo možno toto bohatství dále využívat. Přes značné zkušenosti a znalosti, není dosud známa možnost komplexního využívání potenciálu hlubinných dolů s ukončenou těžební činností, při zachování možnosti dotěžení uhelných zásob v budoucnu. Provedením výzkumu možností a alternativních způsobů konzervace strategických hlavních důlních děl a analýzou bezpečnostních rizik spojených s navrhovaným řešením, vč. návrhu jejich eliminace, bude stanoven potenciál a navrženy možnosti komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti. 3. Kategorie činnosti (aplikovaný výzkum, experimentální vývoj) Aplikovaný výzkum 4. Vazba na hlavní cíl programu BETA Projekt má přímou vazbu na cíl programu BETA, kterým je zdokonalení současných praxí, metodik, regulačních mechanismů, dozorových činností, stejně jako získání nových poznatků, dovedností, služeb, informačních a řídicích produktů a postupů, které budou určeny pro výkon státní správy a povedou k vyšší inovativnosti, tj. ke zvýšení kvality, dovolující zvýšit udržitelnost a prosaditelnost, a též i ke zvýšení hospodárnosti této činnosti, -projekt řeší návaznost využití hlubinných dolů, vč. povrchových areálů po ukončení hornické činnosti v souvislosti s aktuální situaci vzniklou v OKR (Ostravsko karvinský revír), která je zapříčiněna globálním poklesem cen černého uhlí. -řešením projektu budou získány nové poznatky a kvalitní vstupní podklady pro úpravu nebo novelizaci legislativy a tím i zlepšení výkonu vrchního dozoru státní báňské správy a možnost efektivního řízení útlumu hlubinných dolů s výhledem na využití jejich potenciálu s cílem dotěžení nebo jiného využití uhelných zásob v budoucnosti, -projekt má ambici vytvořit model způsobu postupného ukončení těžební činnosti v OKR, s cílem následného komplexního využití dolů a s alternativní možností dlouhodobé konzervace strategických hlavních důlních děl, -součástí řešení projektu bude i vyhodnocení vlivu navrhovaných řešení na životní prostředí. 5. Vazba na jeden ze specifických cílů programu BETA STRANA 2 (CELKEM 5)

3 Projekt má vazbu na specifický cíl Českého báňského úřadu: Výzkum a vývoj v oblasti využívání surovinových zdrojů ČR, zejména energetických surovin Projekt je zaměřen na výzkum možností efektivního uzavření hlubinných černouhelných dolů tak, aby tyto po ukončení těžební činnosti mohly být nadále smysluplně a ekonomicky využívány a aby v případě nezbytné potřeby, bylo možno za přijatelných nákladů obnovit těžbu. 6. Cíl(e) -zhodnotit současnou situaci v OKR s cílem vyvarovat se negativních zkušeností z dosavadního útlumu dolů v ostravské části OKR, který probíhal především devadesátých letech, ukazující na škody způsobené nekoncepčností a mnohdy i živelným průběhem útlumu těžby, kdy utlumované doly nebyly připraveny na takto rychlé uzavření a tím došlo k nevratným změnám, ze kterých je možno se poučit, -na základě výzkumu alternativních možností a způsobů konzervace strategických hlavních důlních děl připravit podklady, modely a metodiku pro strategické řízení ukončení těžební činnosti v OKR, s následným komplexním využitím dolů s ukončenou těžební činností, -využít dosavadních zkušeností a poznatků, jak tuzemských (využití tepla důlních vod, využití svislé výšky jam ke skladování elektrické energie a k výrobě špičkové elektrické energie, využití důlního metanu pro výrobu elektrické energie a tepla, využití teplých důlních vod pro volnočasové a balneologické účely, případně po odsolení i jako zásobu pitné vody,využití důl. prostor pro ukládání hmot, odpadů a jiných strategických materiálů ), tak zahraničních, -vytvořit legislativní rámec pro danou oblast činnosti. 7. Potřebnost -státní i veřejná správa nemá dostatek technickoekonomických údajů a modelů pro strategické rozhodování jak dále řídit útlum těžby a přitom hospodárně nakládat s nerostným bohatstvím ČR, aniž by v budoucnu bylo možno toto bohatství dále využívat, -není dosud, i přes značné zkušenosti a znalosti, známa možnost komplexního využívání potenciálu hlubinných dolů s ukončenou těžební činností, při zachování možnosti dotěžení uhelných zásob v budoucnu, -neexistuje návrh efektivního a systémového způsobu ukončení těžení činnosti tak, aby byly vytvořeny optimální podmínky pro následné využití strategických hlavních důlních děl, -není vytvořen legislativní rámec pro danou oblast činnosti, -chybí metodika, určující variantní postupy respektující očekávaný vývoj těžby v OKR, s uvedením komplexního využití hlubinných dolů s předpokládanou dlouhodobou alternativní konzervací hlavních důlních děl s možností následného dotěžení zbývajících uhelných zásob. 8. Požadované výsledky a předpokládané výstupy STRANA 3 (CELKEM 5)

4 -analýza a vývoj všech možností využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti s orientačním uvedením praktické využitelnosti a ekonomické efektivnosti, -výběr reálných možností využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, které budou doporučeny k praktickému využití s ohledem na alternativní konzervaci hlavních důlních děl s možností následného dotěžení zbývajících uhelných zásob, -modely respektující varianty očekávaného vývoje ve smyslu výše uvedených výstupů, koncipované jako nástroj strategického řízení nakládání s nerostným bohatstvím státu, -analýza bezpečnostních rizik, spojených s navrhovaným řešením, vč. návrhu jejich eliminace, -návrh novelizace, příp. úpravy stávajících právních norem, upravujících řešenou problematiku, vč. projevů na životní prostředí, -metodika, určující variantní postupy respektující očekávaný vývoj těžby v OKR, s uvedením komplexního využití hlubinných dolů s předpokládanou dlouhodobou konzervací hlavních důlních děl s možností následného dotěžení zbývajících uhelných zásob. H: návrh výsledků na promítnutí do právních předpisů a norem Nmet : certifikovaná metodika 9. Způsob využití výsledků v praxi -získané výsledky budou promítnuty do právních předpisů a norem státní báňské správy, případně předány k využití dalším orgánům státní správy ke strategickému rozhodování o využití dolů s ukončenou těžební činností a o budoucí možnosti dotěžení uhelných zásob, které v současných a očekávaných ekonomických podmínkách není možné těžit bez státních subvencí, -využíváním výsledků v praxi, vč. aplikace metodik, může dojít ke značným finančním úsporám při řešení ukončení těžební činnosti v OKR, ke vzniku mnoha nových pracovních míst a k významným environmentálním přínosům. 10. Očekávaný přínos -efektivní ukončení těžební činnosti v OKR s vytvořením předpokladů pro následné komplexní dlouhodobé využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, -vytvoření systému tak zvané alternativní aktivní konzervace strategických hlavních důlních děl s následnou možností dotěžení uhelných zásob, -vytvoření možnosti budoucího využití strategických zásob černého uhlí, -využití technických znalostí lidí a jejich odpovědnosti, -vznik nových pracovních míst, -rozsáhlé environmentální přínosy. 11. Uživatel výsledků, další uživatelé výsledků Státní báňská správa ČR, MPO, MF, příp. další orgány státní správy. 12. Předpokládaná doba řešení STRANA 4 (CELKEM 5)

5 Předpokládaná cena Kč 14. Vysvětlení předpokládané ceny Cena byla stanovna kvalifikovaným odhadem celkové částky, stanovené na základě údajů a informací o stejném či podobném řešení projektu. Při stanovení ceny bylo přihlédnuto k rozsahu, komplexnosti, náročnosti, délce řešení a očekávaným výsledkům. 15. Kvalifikační předpoklady 1. Seznam min. 2 výzkumných služeb realizovaných dodavatelem při využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti v posledních 3 letech s uvedením rozsahu a doby jejich poskytnutí. Seznam bude doložen osvědčeními nebo čestným prohlášením dodavatele dle 56,odst.2,písm.a)zákona č. 137/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 2. Řešitelský tým musí mít odborníky pro komplexní posouzení problematiky (geolog. poměry, geomechanické a fyzikální vlastnosti, vlivy na povrch a životní prostředí,...). Tyto kvalifikační předpoklady budou doloženy dle 56, odst.2, písm.e) zákona č. 137/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Z toho min 3 osoby : - 2 VŠ technického směru s min. 5 letou praxí v oboru plnění veřejné zakázky splňující požadavky Vyhlášky ČBÚ č. 298/2005 Sb. - 1 VŠ nebo SŠ technického směru s min. 5 letou praxí v některém z uvedených oborů 3. Platné "Oprávnění k provádění hornické činnosti", vydané orgány státní báňské správy ve smyslu zákona č. 61/1988 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 16. Doplňující informace Jedná se o novou výzkumnou potřebu uplatněnou v rámci programu BETA, která dříve nebyla řešena a spadá do gesce státní báňské správy ČR. Financování z jiných zdrojů není požadováno. Datum: Klepněte sem a zadejte datum. Kontaktní osoba předkladatele Odpovědná osoba předkladatele Podpis kontaktní osoby předkladatele Podpis odpovědné osoba předkladatele STRANA 5 (CELKEM 5)

Metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podopobných zařízení

Metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podopobných zařízení Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo životního prostředí Adresa Vršovická 65/ Kontaktní osoba Mgr. Martina

Více

MD, odbor kosmických aktivit a ITS

MD, odbor kosmických aktivit a ITS Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo dopravy Adresa Nábřeží Ludvíka Svobody 12/ Kontaktní osoba Ing. Olga

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Předkladatel - garant výzkumné potřeby Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Pavel Knopp Na Františku 32/ Telefon:

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, Praha 1 Kontaktní osoba

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Jiří Počta Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131503 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: jiri.pocta@mdcr.cz

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Jiří Počta Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131503 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: jiri.pocta@mdcr.cz Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, 110 15 Praha 1 Kontaktní

Více

olga.kristofikova@mdcr.cz Úřad pro civilní letectví, Odbor letišť a leteckých staveb

olga.kristofikova@mdcr.cz Úřad pro civilní letectví, Odbor letišť a leteckých staveb Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo dopravy Adresa Nábřeží Ludvíka Svobody 12/ Kontaktní osoba Ing. Olga

Více

olga.kristofikova@mdcr.cz Ministerstvo dopravy, oddělení BESIP

olga.kristofikova@mdcr.cz Ministerstvo dopravy, oddělení BESIP Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo dopravy Adresa Nábřeží Ludvíka Svobody 12/ Kontaktní osoba Ing. Olga

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Úřad pro civilní letectví, Odbor letišť a leteckých staveb

Úřad pro civilní letectví, Odbor letišť a leteckých staveb Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo dopravy Adresa Nábřeží Ludvíka Svobody 12/ Kontaktní osoba Ing. Olga

Více

ondrej.menousek@mvcr.cz

ondrej.menousek@mvcr.cz Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo vnitra Adresa Milady Horákové 133/ Kontaktní osoba Ing. Jaroslav Scheuba

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Václav Mráz Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131681 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.mraz@mdcr.cz

Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Václav Mráz Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131681 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.mraz@mdcr.cz Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Martina Jeníčková Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 923 587 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: martina.jenickova@mpsv.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Martina Jeníčková Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 923 587 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: martina.jenickova@mpsv. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Výzkumná potřeba (budoucí výzkumný projekt) 1) Název: Výzkum ochrany objektů a prostor malých letišť s mezinárodním provozem

Výzkumná potřeba (budoucí výzkumný projekt) 1) Název: Výzkum ochrany objektů a prostor malých letišť s mezinárodním provozem Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Zuzana Chalupová Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 922 923 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: zuzana.chalupova@mpsv.

Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Zuzana Chalupová Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 922 923 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: zuzana.chalupova@mpsv. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo životního prostředí Adresa Vršovická 65/ Kontaktní osoba Mgr. Martina

Více

Adresa: Na Františku 32 Kontaktní osoba: Ing. Pavel Knopp 110 15 Praha 1 Telefon: 224 853 465 Fax:

Adresa: Na Františku 32 Kontaktní osoba: Ing. Pavel Knopp 110 15 Praha 1 Telefon: 224 853 465 Fax: Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Martina Jeníčková Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 923 587 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: martina.jenickova@mpsv.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Martina Jeníčková Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 923 587 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: martina.jenickova@mpsv. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

ZÁKO ze dne 2011 kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů. Čl.

ZÁKO ze dne 2011 kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů. Čl. III. N á v r h ZÁKO ze dne 2011 kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Průmyslový region Severní Moravy a Slezska ve světle iniciativ RESTART a Uhelné platformy

Průmyslový region Severní Moravy a Slezska ve světle iniciativ RESTART a Uhelné platformy SOUČASNOST A BUDOUCNOST BEZPEČNOSTI MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 1 Průmyslový region Severní Moravy a Slezska ve světle iniciativ RESTART a Uhelné platformy Ing. Pavel Bartoš předseda představenstva FITE a.s.

Více

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Horní zákon

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Horní zákon Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Odvětvová studie č. 20 Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Horní zákon Zpracoval tým specialistů Energie stavební

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Vybudování a ověřovací provoz systému Cyber Threat Intelligence

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Vybudování a ověřovací provoz systému Cyber Threat Intelligence Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Vybudování a ověřovací provoz systému Cyber Threat Intelligence Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 vyhlášky Popis potřeb, které mají být splněním veřejné

Více

Posouzení možnosti informační podpory evidence drah a přejezdů mimo správu SŽDC

Posouzení možnosti informační podpory evidence drah a přejezdů mimo správu SŽDC Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo dopravy Adresa Nábřeží Ludvíka Svobody 12/ Kontaktní osoba Ing. Olga

Více

Podle doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace k certifikaci metodik z 23. ledna 2014 pro výsledek certifikovaná metodika platí:

Podle doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace k certifikaci metodik z 23. ledna 2014 pro výsledek certifikovaná metodika platí: Postup pro certifikaci výsledků výzkumu, experimentálního vývoje a inovací typu N met pro certifikaci metodik jiných, než týkajících se bezpečnostního výzkumu navržených k využívání v rámci působnosti

Více

INTER-EXCELLENCE

INTER-EXCELLENCE Program EXCELLENCE 2016 2024 1 14. 4. 2016 Název programu EXCELLENCE Termín předpokládaného vyhlášení: květen 2016 (podmínka je schválení programu Vládou ČR) Doba trvání programu: 2016 2024 Poskytovatel

Více

RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr Bohdálek Mgr. Jan Buda

RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr Bohdálek Mgr. Jan Buda Vybrané problémové lokality těžby nerostných surovin v Libereckém kraji v souvislosti s jejich plánovaným využíváním (uran, stavební kámen, štěrkopísky ) RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba)

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba) Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba) Předkladatel - garant výzkumné potřeby Ministerstvo životního prostředí Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Martina

Více

Výzkum a vývoj zpráva za rok 2009

Výzkum a vývoj zpráva za rok 2009 Výzkum a vývoj zpráva za rok 2009 V roce 2009 zabezpečoval Český báňský úřad V. odbor () v oblasti výzkumu a vývoje řešení 9 projektů prostřednictvím veřejných zakázek s náklady 22 mil. Kč. Všechny tyto

Více

Infrastruktura a přírodní jevy s dopadem na údržbu vozidlového parku

Infrastruktura a přírodní jevy s dopadem na údržbu vozidlového parku Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo dopravy Adresa Nábřeží Ludvíka Svobody 12/ Kontaktní osoba Ing. Olga

Více

1. Programový rámec OPZ

1. Programový rámec OPZ Příloha 2.2 Hodnotící kritéria pro OPZ Směrnice 01 Transparentnost hodnocení a výběru projektů, zamezení střetu 1. Programový rámec OPZ Podopatření 1.1.1.1 Podpora zaměstnanosti V rámci oblasti zaměstnanosti

Více

Metodologie ETV, nástroj na prosazení inovačních produktů na trzích

Metodologie ETV, nástroj na prosazení inovačních produktů na trzích Metodologie ETV, nástroj na prosazení inovačních produktů na trzích Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR 2. 12. 2014, Praha Základní informace k ETV Novinka na českém a slovenském trhu Určeno: výrobcům,

Více

Obsah prezentace MPO ČR

Obsah prezentace MPO ČR Obsah prezentace Příprava projektů Investování do majetku státu Projekty EPC a EC - vysvětlení Způsob realizace zadávacího řízení Smluvní vztahy u EPC a EC Podpora EPC a EC Projekt základní faktory Rozsah

Více

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Implementační dokument MĚSTO SOKOLOV May 29, 2015 Autor: Profesionální servis s.r.o. Mgr. Bc. Jindřich Hlavatý, PhD. Mgr. Bc. Miloš Podlipný Pro účely

Více

PŘÍLOHA 4: OBSAH SPECIFIKACE PROJEKTOVÉ FIŠE

PŘÍLOHA 4: OBSAH SPECIFIKACE PROJEKTOVÉ FIŠE PŘÍLOHA 4: OBSAH SPECIFIKACE PROJEKTOVÉ FIŠE Projektová fiše je souhrnnou informací o projektu, která slouží jako první vstupní informace k rozhodování o předběžném výběru projektu k realizaci a jeho spolufinancování

Více

Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015

Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015 Příloha č.: 11 Počet stran přílohy: 4 Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015 Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2015 (dále jen program ) (schváleno usnesením rady kraje č. /. ze dne 14. 7.

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny. Popisu předmětu veřejné zakázky.

Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny. Popisu předmětu veřejné zakázky. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Odběr pachových vzorků osob formou bukálního stěru a jejich využití k rozlišování pachu metodou pachové identifikace Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 vyhlášky

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ TEORIE A PRAXE VIII. STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Jan Kužel - odbor ochrany ovzduší MŽP Vladimíra Henelová - ENVIROS s.r.o. Východiska

Více

ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 XIX. Ročník mezinárodní konference Hotel EROPLÁN Rožnov pod Radhoštěm 9.-10. září 2015

ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 XIX. Ročník mezinárodní konference Hotel EROPLÁN Rožnov pod Radhoštěm 9.-10. září 2015 1 ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 XIX. Ročník mezinárodní konference Hotel EROPLÁN Rožnov pod Radhoštěm 9.-10. září 2015 Suroviny jako strategický zdroj Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva

Více

Problematika uložení a hospodaření s prostředky vytvořenými jako rezerva na sanace a rekultivace

Problematika uložení a hospodaření s prostředky vytvořenými jako rezerva na sanace a rekultivace Problematika uložení a hospodaření s prostředky vytvořenými jako rezerva na sanace a rekultivace HORNICKÉ SYMPOZIUM 2018 LB MINERALS, s.r.o. ing. Josef Buvalič 05.10.2018 LB MINERALS sídlo společnosti

Více

ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01

ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01 OSUDEK k _ZPRAVA_2011_1M0538_10182 of 3 23.3.2012 12:07 ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01 1. ZHODNOCENÍ PRŮBĚHU ŘEŠENÍ, VÝSLEDKŮ A SPLNĚNÍ CÍLŮ PROJEKTU CELÉ OBDOBÍ 1.1.

Více

Časová náročnost realizace aktivity v měsících Svaz měst a obcí ÚSC

Časová náročnost realizace aktivity v měsících Svaz měst a obcí ÚSC Příloha 1 k Implementačnímu plánu pro strategický cíl : Revize a optimalizace výkonu veřejné v území (SC.1) Popis vstupů potřebných pro realizaci každé aktivity 1. Stanovení jasné gesce za realizaci harmonizace

Více

Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny. Popisu předmětu veřejné zakázky.

Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny. Popisu předmětu veřejné zakázky. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Nízkonákladový pasivní dozimetr pro hodnocení externího ozáření osob v operačním prostředí Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 vyhlášky Popis potřeb, které

Více

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu společenstvo těžařů Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu (

Více

Struktura Pre-auditní zprávy

Struktura Pre-auditní zprávy Příloha č. 1 k Smlouvě o Pre-auditu: Struktura Pre-auditní zprávy 1. Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí poskytuje nejdůležitější informace vyplývající z Pre-auditní zprávy. 2. Prohlášení o účelu a cílů

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

Výzkum v oblasti BOZP, ergonomie a prevence rizik. David Michalík

Výzkum v oblasti BOZP, ergonomie a prevence rizik. David Michalík Výzkum v oblasti BOZP, ergonomie a prevence rizik David Michalík VÚBP, v.v.i. významná rezortní výzkumná instituce Už více než 60 let existence Zřizovatel Ministerstvo práce a sociálních věcí (z. č. 341/2005

Více

Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o.

Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o. R E G I O N A L S U S T A I N A B L E E N E R G Y P O L I C Y Regionální mapa obnovitelných zdroju energie Tvorba strategických, koncepčních a závazných dokumentů optimálního využití území z hlediska obnovitelných

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti)

Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti) Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti) A) Stručný souhrn obsahu projektu 1) Identifikace žadatele 2) Název projektu, odborné zaměření a jeho stručný popis, vč. souhrnu výstupů projektu (uvést hodnoty

Více

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.)

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Novelizace prováděcího právního předpisu k zákonu č. 61/ 1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě,

Více

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014 Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů Červen 2014 Příležitosti pro podnikatele Dotace (cash podpora) Investiční pobídky (sleva na dani z příjmů) Daňové odpočty

Více

Technologická agentura České republiky a její programy

Technologická agentura České republiky a její programy Technologická agentura České republiky a její programy VZNIK A ZAHÁJENÍ ČINNOSTI TA ČR Ustavení Technologické agentury ČR (dále jen TA ČR ) bylo jedním z důležitých implementačních kroků Reformy systému

Více

Technologická agentura ČR program ALFA

Technologická agentura ČR program ALFA Technologická agentura ČR program ALFA Program ALFA Veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích je vyhlašována: dle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Systém pro analýzu obrazových dat pro potřeby Policie ČR Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 vyhlášky

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Systém pro analýzu obrazových dat pro potřeby Policie ČR Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 vyhlášky Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Systém pro analýzu obrazových dat pro potřeby Policie ČR Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 vyhlášky Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky

Více

XXVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ

XXVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Mají praktický význam strategické dokumenty v oblasti surovin a energetiky? 1 XXVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ 24. 1 až 26. 1 2017 - Luhačovice Ing. Pavel Bartoš předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků UKLÁDÁNÍ ODPADŮ NA POVRCHU TERÉNU A DO PODZEMÍ ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice,

Více

TA ČR programové portfolio

TA ČR programové portfolio 1 TA ČR programové portfolio Martin Bunček Technologická agentura ČR Místo TA ČR v systému podpory VaVaI rozpočet TA ČR 4 500 4 000 3 500 3 000 institucionální účelová BETA/2 2 500 2 000 1 500 1 000 500

Více

Ing. Petr Šelešovský, Ing. Robert Pilař V 6. VÝSLEDKY PROJEKTŮ VaV ČBÚ UPLATNĚNÉ V PRAXI

Ing. Petr Šelešovský, Ing. Robert Pilař V 6. VÝSLEDKY PROJEKTŮ VaV ČBÚ UPLATNĚNÉ V PRAXI Ing. Petr Šelešovský, Ing. Robert Pilař V 6 VVUÚ, a.s. Ostrava - Radvanice VÝSLEDKY PROJEKTŮ VaV ČBÚ UPLATNĚNÉ V PRAXI Abstrakt Jsou prezentovány poznatky z řešení projektů VaV ČBÚ P.č. 48-06 s názvem

Více

Sada hodnotících kritérií OP PPR pro PO 3, specifický cíl 3.3 a PO 4, specifické cíle 4.2 a 4.3

Sada hodnotících kritérií OP PPR pro PO 3, specifický cíl 3.3 a PO 4, specifické cíle 4.2 a 4.3 Přehled jednotlivých kritérií a jejich zařazení do skupin kritérií Skupina kritérií (max. počet bodů) Potřebnost (30) Účelnost (20) Efektivnost a hospodárnost (20) Proveditelnost (25) Název kritéria (max.

Více

Článek 1 Věcná působnost Článek 2 Komise Článek 3 Pravidla pro přihlášení projektů do studentské grantové soutěže

Článek 1 Věcná působnost Článek 2 Komise Článek 3 Pravidla pro přihlášení projektů do studentské grantové soutěže Článek 1 Věcná působnost (1) Metodické pokyny děkana Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany v Brně k zásadám studentské grantové soutěže (dále jen SGS ) upřesňují některá ustanovení Směrnice

Více

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Strojírenství a konkurenceschopnost ČR Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj 1 Propad konkurenceschopnosti ČR Ukazatel umístění ČR ve světě 2013 2010 Kvalita

Více

Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013. Regenerace brownfields z pohledu státního podniku DIAMO

Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013. Regenerace brownfields z pohledu státního podniku DIAMO Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013 Obsah prezentace 1. Úloha, odštěpného závodu ODRA v Moravskoslezském kraji 2. Přehled lokalit utlumených dolů (areálů) 3. Postup při vypořádání areálů a nemovitého

Více

Ročník 2018 částka zpřístupněna 31. května 2018

Ročník 2018 částka zpřístupněna 31. května 2018 L I S T JAMU Ročník 2018 částka zpřístupněna 31. května 2018 OBSAH: 26. Směrnice o Fondu rozvoje výzkumné činnosti (platnost 31. května 2018, účinnost 1. června 2018) SMĚRNICE o Fondu rozvoje vzdělávací

Více

Konverze českých hnědých uhlí s látkami bohatými na vodík jako postup získávání kapalných a plynných uhlovodíků

Konverze českých hnědých uhlí s látkami bohatými na vodík jako postup získávání kapalných a plynných uhlovodíků 1. PROJEKTY ŘEŠENÉ S PODPOROU GA ČR Konverze českých hnědých uhlí s látkami bohatými na vodík jako postup získávání kapalných a plynných uhlovodíků GA105/09/1554 Ukončení prosinec 2012 GA ČR Spoluřešitel

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace k certifikaci metodik

Doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace k certifikaci metodik Doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace k certifikaci metodik Pojem "certifikovaná " je zaveden Metodikou hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovaci jako jeden z výsledků výzkumu, experimentálního

Více

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků vtěžebním průmyslu Horní zákon

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků vtěžebním průmyslu Horní zákon ZAMĚSTNAVATELSKÝ SVAZ DŮLNÍHO A NAFTOVÉHO PRŮMYSLU SPOLEČENSTVO TĚŽAŘŮ ČESKÉ REPUBLIKY podniků vtěžebním průmyslu Ing. František Ondruš Ing. Josef Doruška, CSc. 1. Úvod Konkurenceschopnost zemí na trhu

Více

Interní grantová agentura AF MENDELU Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015

Interní grantová agentura AF MENDELU Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015 Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015 Grantová přihláška se podává v termínu od 17.července 2014 do 31.října 2014 do 10:00 hod. Kanceláři IGA AF MENDELU výhradně v elektronické

Více

od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR

od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR index (2=1) Stav životního prostředí v ČR Energetická náročnost hospodářství Energetická náročnost HDP v ČR [%], 23 211 Energetická náročnost hospodářství

Více

martina.sobiskova@mzp.cz environmentálních rizik a ekologických škod

martina.sobiskova@mzp.cz environmentálních rizik a ekologických škod Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo životního prostředí Adresa Vršovická 65/ Kontaktní osoba Mgr. Martina

Více

Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje

Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje Irena Smolová, Martin Svoboda Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Valtice, 19. 21. června 2013 Současná pozice

Více

Naplnění energetické strategie ČR se neobejde bez intervencí

Naplnění energetické strategie ČR se neobejde bez intervencí Naplnění energetické strategie ČR se neobejde bez intervencí Mělník, 20. 6. 2013 1 Pilíře energetické strategie Udržitelnost Dopady na Životní prostředí Kontinuita provozu a rozvoje energetiky Mezinárodní

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu 1 Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR Čistá mobilita, Loučeň 9. března 2017 Projekty v programech TA ČR Struktura účastníků v projektech Očekávané výsledky v programech

Více

Energetické audity v České republice

Energetické audity v České republice Energetické audity v České republice 24. října 2012 Ing. Jan Pejter (jan.pejter@enviros.cz) Obsah prezentace 1) Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, 2) Energetické audity, 3) Dotační tituly

Více

Podpora VaVaI pro Ústecký kraj

Podpora VaVaI pro Ústecký kraj 1 Podpora VaVaI pro Ústecký kraj Petr Očko předseda TA ČR 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 13. června 2016 Technologická agentura ČR (TA ČR) Kdo jsme a co děláme organizační složka státu a správce

Více

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR 1 TA ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR KDO JSME A CO DĚLÁME organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly připravujeme a spravujeme programy státní podpory, jejichž smyslem je podnítit

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

Centra kompetence Informační seminář k vyhlášení 2. veřejné soutěže

Centra kompetence Informační seminář k vyhlášení 2. veřejné soutěže Centra kompetence Informační seminář k vyhlášení 2. veřejné soutěže Veronika Chudlarská Obsah prezentace informace o programu vyhlášení 2. veřejné soutěže elektronická přihláška Centra kompetence informační

Více

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT)

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Charta projektu má za cíl poskytnout úplné a pevné informační základy pro schválení projektu. Následně je Charta projektu rozpracována do

Více

Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí

Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Plnění cíle NAPEE alternativní schéma dle článku 7 ČR se rozhodla jít cestou alternativního

Více

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Stavební zákon

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Stavební zákon Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Stavební zákon (odvětvová studie č. 22) Zpracováno v rámci projektu Posilování

Více

Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro veřejné vysoké školy pro rok 2016

Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro veřejné vysoké školy pro rok 2016 Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro veřejné vysoké školy pro rok 2016 I. Vyhlášení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo ) vyhlašuje níže uvedený centralizovaný

Více

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci 1 Obsah Manažerské Shrnutí... 3 Definice projektu rámcová část... 3 Stručný kontext realizace projektu... 3 Cíle

Více

V Praze dne 12. prosince PRO SCHŮZI VLÁDY

V Praze dne 12. prosince PRO SCHŮZI VLÁDY ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Č.j.: 2012Výtisk č.: V Praze dne 12. prosince PRO SCHŮZI VLÁDY Věc:Návrh opatření vlády České republiky pro zlepšení podmínek rozvoje hospodářství, podporu podnikání a zaměstnanosti

Více

ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBCE BŘEZINA 2008 2012

ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBCE BŘEZINA 2008 2012 ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBCE BŘEZINA 2008 2012 A2- dobrý (kvalitní) subjekt, s velmi dobrou schopností splácet své závazky, doporučeno sledovat budoucí riziko v delším časovém horizontu STR2 Kvalitní subjekt

Více

Podmínky pro naplňování principů 3E při přípravě a zadávání veřejných zakázek v ČR

Podmínky pro naplňování principů 3E při přípravě a zadávání veřejných zakázek v ČR Nová etapa v zadávání veřejných zakázek revoluce v roce 2016, aneb taky co nového v elektronizaci přezkumu a auditu Podmínky pro naplňování principů 3E při přípravě a zadávání veřejných zakázek v ČR Martin

Více

Program veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA

Program veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Program veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA 1. Název programu: Program veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby

Více

Představení metodiky přípravy veřejných strategií

Představení metodiky přípravy veřejných strategií Představení metodiky přípravy veřejných strategií Seminář Příprava GeoInfoStrategie mezinárodní souvislosti a zahraniční podněty 17. ledna 2013 Kontext vzniku metodiky reakce na současný nevyhovující stav

Více

Nízkouhlíkové technologie

Nízkouhlíkové technologie Příloha č. 3 - Kritéria pro hodnocení Specifického cíle 3.4 Nízkouhlíkové technologie Metodika bodování Kritéria pro hodnocení jsou rozdělena na pět základních částí: A Binární (vylučovací) kritéria B

Více

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s.

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. V návaznosti na předpisy Evropské unie, a to Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17. června

Více

POTŘEBNOST. Body za jednotlivá kritéria. Funkce kritéria. Způsob hodnocení. Příslušný hodnotitel. Zdroj informací

POTŘEBNOST. Body za jednotlivá kritéria. Funkce kritéria. Způsob hodnocení. Příslušný hodnotitel. Zdroj informací Sada hodnoticích kritérií pro prioritní osu 2 OP Praha, specifický cíl 2.1 Energetické úspory v městských objektech dosažené také s využitím vhodných obnovitelných zdrojů energie, energeticky efektivních

Více

Strategie optimálního využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě. Jiří Hromádko

Strategie optimálního využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě. Jiří Hromádko Strategie optimálního využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě Jiří Hromádko Proč ji děláme Dle směrnice o podpoře využívání energie z OZE musí každý členský stát zajistit, aby podíl OZE v dopravě

Více

Úpravy konstrukcí panelových domů TB030MMR001

Úpravy konstrukcí panelových domů TB030MMR001 Úpravy konstrukcí panelových domů TB030MMR001 Metodické a technické pokyny pro posuzování stavebních úprav a zásahů do nosné konstrukce panelových domů Metodické a technické pokyny pro rekonstrukce, opravy,

Více

4.1 Rozvoj venkova. Hodnocení projektu

4.1 Rozvoj venkova. Hodnocení projektu 4.1 Rozvoj venkova Hodnocení projektu Cíl prezentace 1. Seznámit s procesem hodnocení 2. Představení hodnotících tabulek pro oblast podpory 4.1 Rozvoj venkova Jak bude můj projekt hodnocen? 3 stupně hodnocení:

Více

Většina podrobných údajů je uvedena přímo v Národním akčním plánu energetické účinnosti.

Většina podrobných údajů je uvedena přímo v Národním akčním plánu energetické účinnosti. PŘÍLOHA Č. 5 2. ZPRÁVA O POKROKU V OBLASTI PLNĚNÍ VNITROSTÁTNÍCH CÍLŮ ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE (podle odst. 1 čl. 24 směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti) Úvod Směrnice Evropského

Více

PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ

PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ SMĚRNICE Vypracováno pro potřeby společnosti TCert, s.r.o jako postup pro certifikaci metodik. Stránka 1 z 13 Obsah Kapitola/ Název kapitoly

Více

Zápis č. 7. z jednání Řídícího výboru pro modernizaci veřejné správy konaného dne

Zápis č. 7. z jednání Řídícího výboru pro modernizaci veřejné správy konaného dne Zápis č. 7 z jednání Řídícího výboru pro modernizaci veřejné správy konaného dne 9.12.2014 Přítomni: dle prezenční listiny Nepřítomni: dle prezenční listiny Hosté: dle prezenční listiny Počet členů Řídícího

Více