Nová chemická legislativa REACH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nová chemická legislativa REACH"

Transkript

1 RNDr. Hana Střížová Hygiena práce Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,

2 Nařízení EP a Rady č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH). registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro chemické látky, o zrušení některých směrnic a nařízení ES.

3 Registration -s účinností od musí výrobci a dovozci chemické látky registrovat u Agentury pro chemické látky v Helsinkách. Evaluation - hodnocení národní úřady budou hodnotit a schvalovat plány testování, posuzovat rizika, hodnotit bude Agentura, Authorisation (povolování) - pro zvlášť nebezpečné látky uváděné na trh, vznikne seznam a pro výrobu/dovoz a používání bude nutné povolení, Restriction (omezení) - i nadále budou platit zákazy a omezení pro CHL uvedené v seznamech ( vyhl. č. 221/2004 Sb.), Chemicals. Je přímo použitelné ve všech členských státech.

4 Registration -s účinností od musí výrobci a dovozci látek registrovat: zavedené látky v množství nad 1 tunu za rok- je stanoven časový harmonogram podle nebezpečnosti látek a množství v tunách za rok (zavedená látka, látka uvedená v EINECS, nebo vyrobená v minulých 15 letech, ale nebyla uvedena na trh), nové látky nad 1 tunu za rok (nevztahuje se na ně časový harmonogram). Proces registrace bude koordinován Evropskou agenturou pro chemické látky (dále jen Agentura) v Helsinkách. Vlastní registrace a předběžná registrace bude probíhat na základě přímého kontaktu žadatele o registraci s Agenturou pomocí elektronických formulářů vypracovaných Agenturou. Agentura ve Finsku zahajuje činnost

5 Harmonogram registrace: Do registrace podle stávajících předpisů zákon č. 356/2003 Sb., v platném znění, do látky vyráběné/dovážené v množství 1000 t/rok, CMR (kat.1 a 2.), 100 t/r N, R 50/53, do t/r do t/r. REACH se nevztahuje na: radioaktivní látky, látky pod celním dohledem, které neprocházejí úpravou a zpracováním, neizolované meziprodukty, nebezpečné látky při přepravě, odpady, částečně se nevztahuje na látky v léčivech a potravinách (nevztahuje se registrace, hodnocení rizik následnými uživateli, povolování).

6 Příloha č. IV: - výjimky z povinnosti registrace 68 látek převážně rostlinného nebo živočišného původu se známými vlastnostmi vitamín C, vitamín A, glukóza, škrob, rostlinné, oleje, mastné kyseliny, vápenec, vláknina grafit, voda, argon, uhlík, dusík, CO2. Příloha V. výjimky z povinnosti registrace. Produkty vzniklé chemickou reakcí náhodně s faktory životního prostředí (vzduchem, mikroorganismy, vlhkostí), náhodně vdůsledku skladování s jinou látkou, při použití jiných látek, samy nejsou vyráběny, dováženy, vedlejší produkty pokud nejsou samy dovezeny nebo uvedeny na trh, hydráty nebo hydratované ionty, pokud byla původní látka registrována, přírodní materiály chemicky neupravené-minerály, rudy, zemní plyn, ropný plyn, ropa, uhlí, které nejsou klasifikovány jako nebezpečné, další přírodní látky, které nejsou nebezpečné, základní prvky, u nichž jsou nebezpečí a rizika dobře známa (vodík, kyslík, dusík, vzácné plyny).

7 Látky považované zaregistrované: Přípravky na ochrany rostlin Účinné látky biocidů zapsané v přílohách I, IA, IB nebo zařazené do procesu přezkoumání, Látky registrované podle stávajících předpisů (ELINCS) jsou registrované i podle REACH (registrované podle směrnice 67/548//EHS do ), Agentura jim přidělí registrační číslo do 1.prosince Pokud změní tonáže, musí být předložena dodatečné informace dle nové tonáže.

8 Předběžná registrace zavedených látek a meziproduktů - od do : Každý výrobce nebo dovozce vyrábějící nebo dovážející na území Společenství zavedenou látku v množství nad 1 tunu/rok, pokud chce využít harmonogram registrací, musí látku v termínu od do předregistrovat. název látky a její identifikační čísla, (název podle nomenklatury IUPAC, čísla CAS, EINECS, dostupné informace podle QSAR-modely vztahu mezi strukturou látky a jejím biologickým účinkem), identifikace žadatele nebo jeho zástupce, předpokládaná lhůta registrace a tonáž. Předregistrace není zpoplatněna. Agentura na své internetové stránce zveřejní dne názvy předregistrovaných látek a předpokládanou lhůtu registrace. Přechodný režim mohou využít i ti, kteří vyrábějí pod 1 tunu, ale předpokládají zvýšení vyráběného množství.

9 Registrace látek obsažených v předmětech: Výrobce nebo dovozce předmětu podá žádost o registraci: pro každou látku, která je schopna během používání předmětu se z něho uvolňovat, a to v celkovém množství větším než 1 tunu na výrobce nebo dovozce za rok. pokud předměty obsahují chemickou látku, která je uvedena v příloze XIV (Seznam látek podléhajících povolení) v množství větším než 1 tuna/rok a látka je v předmětu v koncentraci vyšší než 0,1% hmotnostní, musí se podat Agentuře oznámení. lze-li vyloučit expozici člověka nebo životního prostředí při běžných nebo důvodně předpokládaných podmínkách použití, nemusí se oznamovat, ale náležité bezpečnostní pokyny předá následnému uživateli. pokud jsou látky v předmětech již registrovány, výrobce nebo dovozce nemusí podat oznámení agentuře.

10 Registrace látek Informace předkládané pro účely registrace: Registrační soubor dat (dossier), rozsah závisí na tonáži: technická dokumentace, zpráva o chemické bezpečnosti pro každou látku samostatně, při tonáži nad 10 tun další informace dle příloh VII X. Informace o dodavatelském řetězci čl. 31: Dodavatel poskytne příjemci bezpečnostní list vždy pokud: látka nebo přípravek jsou klasifikovány jako nebezpečné, látka je PBT (persistentní, bioakumulativní, toxická) nebo vpvb (vysoce persistentní, vysoce bioakumulativní) podle kritérií v příloze XIII, je v seznamu vytvořeného podle článku č. 58 a zahrnuta v příloze XIV.

11 Bezpečnostní list čl. 31. obsah BL je velmi podobný současnému, musí se připojit příloha s popisem expozičního scénáře (platnost od ), v popisu expozičního scénáře uvést i podklady pro výjimky z provádění zkoušek (příloha XI.), BL je poskytován zdarma v tištěné nebo elektronické podobě, BL musí být průběžně aktualizován, aktualizovaný BL musí být zaslán všem odběratelům za uplynulých 12 měsíců, po přidělení registračního čísla musí být toto číslo v BL uvedeno.

12 ZMĚNY: Povinnost předávat BL v rámci ES v jazyku země odběratele, tzn., od zahraničních partnerů BL v českém jazyce. Bezpečnostní listy se v souvislosti nařízením REACH budou měnit postupně tak, jak budou probíhat registrace, vznikat zprávy o chemické bezpečnosti a informace z nich se budou doplňovat do bezpečnostních listů. Každý list bude muset mít přílohy příslušných scénářů expozice pro dané použití. Ze zprávy o chemické bezpečnosti: zacházení a skladování, omezování expozice, OOPP, toxikologické informace, ekologické informace, pokyny pro odstraňování odpadu

13 Přístup k informacím z BL pro pracovníky č. 35 Zaměstnavatelé umožní pracovníkům a jejich zástupcům přístup informacím z BL látek a přípravků, se kterými pracují. Povinnost sdělovat informace pro látky, u nichž se nevyžaduje BL čl. 32: Dodavatel musí sdělit odběrateli: registrační čísla látek, u nichž se sdělují informace, zda látka podléhá povolení, údaje o jakýchkoliv omezeních podle hlavy VIII, informace nezbytné pro bezpečné zacházení. Následní uživatelé-práva a povinnosti č : mohou sdělit dodavateli informace o jejich způsobu použití a požádat ho o zahrnutí jejich způsobu použití do registrace látky, dodavatel posoudí, zda lze jejich použití zahrnout mezi určená použití, pokud nelze, sdělí to Agentuře i následnému uživateli, dodavatel sdělí následnému uživateli podmínky řádného používání látky v BL.

14 Pokud následný uživatel chce látku používat jinak než je popsáno ve scénáři musí: zpracovat vlastní hodnocení rizik a vyhotovit zprávu o chemické bezpečnosti (neposílá se Agentuře), své bezpečnostní zprávy uchovává a aktualizuje. Distributor není následný uživatel, má ale povinnost poskytovat informace v obou stranách řetězce. Následný uživatel nemusí vyhotovit zprávu o chemické bezpečnosti pokud používá látku v množství pod 1 tunu, k vědeckému výzkumu a za dalších podmínek (čl ). Povinnost archivace čl. 36: Výrobce, dovozce, následný uživatel a distributor shromažďuje a archivuje po dobu nejméně 10 let od doby, kdy látku, vyrobil, dovezl, dodal nebo použil veškeré informace, které vyžaduje plnění REACH. Informace zpřístupní orgánům členského státu a Agentuře. Scénář expozice: soubor podmínek a opatření k řízení rizik, popisují, jak je látka vyráběna nebo používána během svého životního cyklu a jak výrobce/dovozce kontroluje nebo doporučuje následnému uživateli kontrolovat expozici člověka a životní prostředí, scénáře mohou zahrnovat jeden konkrétní proces/použití nebo více procesů/použití.

15 Kategorie použití a expozice: vyjmenování procesů/způsobů použití, jaké procesy/použití, a to alespoň v podobě stručného obecného popisu. Zpráva o chemické bezpečnosti (CRS): Dokládá posouzení rizik chemické bezpečnosti, které se provádí podle přílohy č. I. Nařízení. U výrobce zahrnuje posouzení rizik pro výrobu a všechna určená použití, U dovozce zahrnuje posouzení rizik pro všechna určená použití. Každý žadatel o registraci určí a uplatňuje vhodná opatření k náležité kontrole rizik zjištěných při posouzení chemické bezpečnosti a případně je doporučí v bezpečnostních listech, které dodává. Zahrnuje: posouzení nebezpečnosti pro lidské zdraví posouzení nebezpečnosti pro ŽP fyzikálně chemické vlastnosti zda obsahuje PBT nebo vpvb

16 Pokud žadatel o registraci v hodnocení dojde k závěru, že látka je nebezpečná nebo, že obsahuje PBT nebo vpvb musí hodnocení obsahovat tyto dodatečné kroky: posouzení expozice včetně vytvoření scénářů expozice (nebo případně určení kategorií použití a expozice) a odhad expozice. Popis rizik. Scénáře expozice (nebo případně určení kategorií použití a expozice) posouzení expozice a popis rizik zahrnují veškerá určená použití žadatele o registraci. Bod 9. Zprávy o chemické bezpečnosti -Posouzení expozice: název scénáře expozice č. 1- scénář expozice, odhad expozice, název scénáře expozice č. 2- scénář expozice, odhad expozice

17 Bod 10. Zprávy o chemické bezpečnosti Charakteristika rizika pro jednotlivé scénáře: pro lidské zdraví-pracovníci, spotřebitelé, nepřímá expozice člověka přes životní prostředí, pro životní prostředí vodní prostředí, suchozemské prostředí, ovzduší, mikrobiologická aktivita v systémech čištění odpadních vod Posouzení chemické bezpečnosti připraví jedna nebo více odborně způsobilých osob, které mají náležitou zkušenost a prošly odpovídajícím školením, včetně opakovacího školení. Předregistrace přípravné kroky: Pokyny s názvem RIP (REACH Implementation Projects) mají usnadnit implementaci a aplikaci nařízení REACH. Projektů je 7, některé mají více částí-mají subprojekty, např. RIP 3 instrukce/návody pro průmysl, české překlady projektů budou na

18 Více informací k nové chemické legislativě můžete nalézt na webových stránkách následujících institucí: ECB (European Chemicals Bureau), EK (Evropská komise), SCHP (Svaz chemického průmyslu ČR), CEFIC (Evropská rada chemického průmyslu), MŽP a CENIA, ECHA (Evropská agentura pro chemické látky), OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development). Odkazy: European Chemicals Bureau: NEW!! Evropská komise: (databáze IUCLID 5 - hlavní pracovní nástroj k nařízení REACH) - NEW!!

19 Děkuji za pozornost.

REACH. M. Hornychová CPL SZÚ. 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007

REACH. M. Hornychová CPL SZÚ. 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 REACH M. Hornychová CPL SZÚ 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 1 REACH Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1907/2006/es o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení

Více

Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi

Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi MEMO/08/240 V Bruselu 11. dubna 2008 Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi Nový právní předpis EU v oblasti chemických látek, označovaný zkratkou REACH (Registration, Evaluation,

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec výrobce (dovozce) následný uživatel distributor následný uživatel spotřebitel Následný uživatel usazen

Více

Informace o nařízení REACH úvod

Informace o nařízení REACH úvod Informace o nařízení REACH úvod MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc. tel: 267 082 673 ztravni@szu.cz 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 Nařízení REACH úplný název Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)

Více

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP)

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP) Dodavatel (ten, kdo uvádí látku na trh, ať už je to výrobce, dovozce, distributor nebo následný uživatel) Uvádění chemické látky nebo směsi na trh Klasifikace Látky: podle 356/2003 i podle CLP, od 1.6.2015

Více

Registrace chemických látek v rámci nařízení REACH

Registrace chemických látek v rámci nařízení REACH Registrace chemických látek v rámci nařízení REACH Daniela Bittnerová ReachSpektrum, s.r.o., Dělnická 12, Praha 7 Daniela.Bittnerova@reachspektrum.eu tel.: 266 793 591 Nařízení REACH Nařízení Evropského

Více

Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES) č. 1907/2006

Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES) č. 1907/2006 Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro chemické látky, o změně

Více

Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci

Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 Ing. Hana Krejsová Dodavatelský řetězec

Více

NAŘÍZENÍ REACH Č. 1907/2006 (KROMĚ BEZPEČNOSTNÍCH LISTŮ) OLDŘICH JAROLÍM SEMINÁŘ, H. KRÁLOVÉ,

NAŘÍZENÍ REACH Č. 1907/2006 (KROMĚ BEZPEČNOSTNÍCH LISTŮ) OLDŘICH JAROLÍM SEMINÁŘ, H. KRÁLOVÉ, NAŘÍZENÍ REACH Č. 1907/2006 (KROMĚ BEZPEČNOSTNÍCH LISTŮ) OLDŘICH JAROLÍM SEMINÁŘ, H. KRÁLOVÉ, 29.5.2014 LEGISLATIVA A POKYNY 1 nařízení REACH (č. 1907/2006) zkušební metody (č. 440/2008) Pokyny ECHA (pokyny

Více

Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení

Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení Nařízení 1272/2008 Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54

Více

REACH nová legislativa v oblasti nebezpečných chemických látek a přípravků

REACH nová legislativa v oblasti nebezpečných chemických látek a přípravků REACH nová legislativa v oblasti nebezpečných chemických látek a přípravků Ing. Šárka Klimešová, Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. Nařízení (Regulation) Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006

Více

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 Aktuální informace k REACH a GHS Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 REACH Nařízení (Regulation) Evropského parlamentu a Rady (ES) 1907/2006 ze dne 18.prosince

Více

Informace k nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.

Informace k nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc. Informace k nařízení (ES) č. 1907/2006 REACH MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc. Státní zdravotní ústav, ztravni@szu.cz 25. konzultační den v SZÚ, listopad 2008 nařízení REACH vžitá zkratka NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO

Více

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek,

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek, Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list Ing. Jan Martynek, 605 525 938 Článek 31 Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou

Více

Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 Tel.: 466 921 186

Více

Toxikologie a právo III

Toxikologie a právo III Toxikologie a právo III NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro

Více

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s.

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Vydáno 24.1.2012 1 Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu

Více

Pokyny pro následné uživatele

Pokyny pro následné uživatele Pokyny pro následné uživatele Leden 2008 Pokyny pro provádění nařízení REACH PRÁVNÍ UPOZORNĚNÍ Tento dokument obsahuje pokyny týkající se nařízení REACH, které vysvětlují povinnosti vyplývající z tohoto

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH Alexandr Fuchs 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 NAŘÍZENÍ č. 1907/2006 - REACH Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 o registraci, hodnocení,

Více

Seminář Bezpečnostní list Praha. Bezpečnostní list. ENVIGroup s.r.o. : Wcontact s.r.o. :

Seminář Bezpečnostní list Praha. Bezpečnostní list. ENVIGroup s.r.o. : Wcontact s.r.o. : Seminář Bezpečnostní list 5.5.2016 Praha Bezpečnostní list ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006

Více

Nová evropská chemická politika

Nová evropská chemická politika Nová evropská chemická politika REACH Ing. Pavel Bartušek, CSc Ing. Petr Janák, CSc Inotex CO JE TO REACH? Nový systém kontroly chemikálií, kterým by se mělo zajistit, aby se nejpozději do roku 2020 používaly

Více

Nařízení EP a rady ES 1907/2006

Nařízení EP a rady ES 1907/2006 Legislativa REACH Nařízení EP a rady ES 1907/2006 O registraci, hodnocení, povolení a omezení chemických látek REACH Platnost nařízení od roku 2007 REACH R egistration E valuation A uthorisation (R) estriction

Více

Bezpečnostní list - rozšířený, expoziční scénář

Bezpečnostní list - rozšířený, expoziční scénář Bezpečnostní list - rozšířený, expoziční scénář Ing. Hana Krejsová Tel: 724278705 H. Krejsova@seznam.cz Podle nařízení REACH, mohou bezpečnostní listy obsahovat jako přílohy scénář(e) expozice, pokud byla

Více

vstoupilo v platnost

vstoupilo v platnost Legislativa ES v oblasti chemických látek nařízení EP a Rady č. 1907/2006 (REACH) O registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (Registration, Evaluation and Autorization of Chemicals)

Více

2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI

2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY A PŘÍPRAVKY část 2, díl 2, kapitola 2.3.2, str. 1 2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI Pro registraci se požaduje a) technická dokumentace (dossier), která zahrnuje: 1) identifikační

Více

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování

Více

Vybrané předpisy EU vztahující se k chemické bezpečnosti. Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav

Vybrané předpisy EU vztahující se k chemické bezpečnosti. Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav Vybrané předpisy EU vztahující se k chemické bezpečnosti Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav CHEMICKÉ LÁTKY TRH nařízen zení 1907/2006 REACH nařízen zení 1272/2008 CLP nařízen zení 689/2008 dovoz a

Více

SVHC látky v REACH. Workshop MPO 23/5/2019. Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o.

SVHC látky v REACH. Workshop MPO 23/5/2019. Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o. SVHC látky v REACH Workshop MPO 23/5/2019 Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o. REACH Nařízení (ES) č. 1907/2006 o» Registraci = Registration» Hodnocení = Evaluation» Povolování = Authorisation» Omezování

Více

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha www.envigroup.cz www.ekonoviny.cz Aktuální semináře EKOnovin naleznete na internetu www.ekonoviny.cz Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami Hlavní témata semináře:

Více

Bezpečnostní list. Ing. Hana Krejsová Tel.: Mobil:

Bezpečnostní list. Ing. Hana Krejsová Tel.: Mobil: Bezpečnostní list Ing. Hana Krejsová Tel.: 466 823 219 Mobil: 724 400 555 E-mail: hana.krejsova@vuos.com Vydáno 24.1.2012 1 Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu

Více

Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging. Hana Lišková

Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging. Hana Lišková 1 Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging Hana Lišková 2 Požadavky na dezinfekční prostředek Nízká cena přípravku, resp. pracovního

Více

Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků

Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků 11. Mezinárodní kongres 23.- 24.05.2019 Brno Ing. Jarmila Fafílková Obsah 1. Legislativní rámec 2. Terminologie 3. Produktové typy

Více

Toxikologie a právo I. 5: REACH - přílohy I - VI

Toxikologie a právo I. 5: REACH - přílohy I - VI Toxikologie a právo I 5: I - VI Ústí nad Labem, listopad 2018 ing. Ivan Hrabal PŘÍLOHA I OBECNÁ USTANOVENÍ O POSUZOVÁNÍ LÁTEK A VYPRACOVÁVÁNÍ ZPRÁV O CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI PŘÍLOHA II POKYNY PRO SESTAVENÍ

Více

Rozšířený BL expoziční scénáře

Rozšířený BL expoziční scénáře Rozšířený BL expoziční scénáře EXPOZIČNÍ SCÉNÁŘE HODNOCENÍ RIZIKA Ing. Hana Krejsová Tel: 724278705 H. Krejsova@seznam.cz Kdy se sestavuje bezpečnostní list? Pozor na směsi v obalu Látka je klasifikována

Více

Nová evropská chemická legislativa (REACH)

Nová evropská chemická legislativa (REACH) Nová evropská chemická legislativa (REACH) Evropská unie připravila novou chemickou legislativu známou pod zkratkou REACH, která se významně dotýká podnikání v chemickém průmyslu. V roce 2001 byly poprvé

Více

Toxikologie a právo I. 4: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH)

Toxikologie a právo I. 4: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Toxikologie a právo I 4: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Ústí nad Labem, říjen 2018 ing. Ivan Hrabal Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) ze dne

Více

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek, 605 525 938

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek, 605 525 938 Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list Ing. Jan Martynek, 605 525 938 Článek 31 Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou

Více

Problémy s plněním nařízení REACH

Problémy s plněním nařízení REACH Problémy s plněním nařízení REACH Pavlína Kulhánková ředitelka odboru ekologie Praha 6. května 2010 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Plnění požadavků nařízení REACH Plnění prvních požadavků přináší

Více

Sestavování bezpečnostních listů

Sestavování bezpečnostních listů P O K Y N Y V K O S T C E Sestavování bezpečnostních listů Tento dokument si klade za cíl jednoduchou formou vysvětlit hlavní zásady a povinnosti týkající se sestavování a poskytování bezpečnostních listů

Více

ZÁKLADNÍ POJMY A TERMÍNY NAŘÍZENÍ REACH. Alexandr Fuchs

ZÁKLADNÍ POJMY A TERMÍNY NAŘÍZENÍ REACH. Alexandr Fuchs ZÁKLADNÍ POJMY A TERMÍNY NAŘÍZENÍ REACH Alexandr Fuchs 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 NAŘÍZENÍ č. 1907/2006 - REACH Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 o registraci, hodnocení,

Více

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH)

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek a o zřízení Evropské agentury pro chemické látky

Více

Toxikologie a právo II. Zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon)

Toxikologie a právo II. Zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) Toxikologie a právo II Zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) Ústí nad Labem říjen 2017 ing. Ivan Hrabal Podřazené předpisy (Vyhláška

Více

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD)

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) P O K Y N Y V K O S T C E Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) Tento dokument si klade za cíl srozumitelným způsobem vysvětlit povinnosti, které mají žadatelé o

Více

Seminář Bezpečnostní list - sestavování a kontrola BL, odborná způsobilost

Seminář Bezpečnostní list - sestavování a kontrola BL, odborná způsobilost Seminář Bezpečnostní list - sestavování a kontrola BL, odborná způsobilost 31.5.2018: Praha ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Základní informace

Více

POPLATKY dle nařízení o biocidech

POPLATKY dle nařízení o biocidech POPLATKY dle nařízení o biocidech Mikropodnik 60 % Malý podnik 40 % Střední podnik 20 % Mikropodnik 30 % Malý podnik 20 % 700 EUR za žádost o vzájemné uznání Střední podnik 10 % Dodávání BP na trh po 1.

Více

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Hornychová Mirka Státn tní zdravotní ústav mhornych@szu.cz EVROPSKÁ UNIE NAŘÍZENÍ REACH 1907/2006 12 novel (5) + 4 opravy CLP

Více

NOVELY NAŘÍZENÍ REACH

NOVELY NAŘÍZENÍ REACH NOVELY NAŘÍZENÍ REACH Alexandr Fuchs, SZÚ Praha kimfuchs@szu.cz 48. konzultační den SZÚ 15. listopadu 2012 REACH Nařízení (ES) č. 1907/2006 bylo do října 2012 celkem dvacetkrát novelizováno. Kromě toho

Více

REACH Chemická legislativa nejen pro chemiky

REACH Chemická legislativa nejen pro chemiky REACH Chemická legislativa jen pro chemiky Stručný výklad nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury

Více

Registrace biocidů. MUDr. Daniela Bittnerová, CSc. Ministerstvo zdravotnictví Odbor strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví

Registrace biocidů. MUDr. Daniela Bittnerová, CSc. Ministerstvo zdravotnictví Odbor strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Registrace biocidů MUDr. Daniela Bittnerová, CSc. Ministerstvo zdravotnictví Odbor strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Oddělení Registru chemických látek MZ ČR bittnerova@szu.cz tel.:

Více

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD)

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) POKYNY V KOSTCE Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) Tento dokument si klade za cíl srozumitelným způsobem vysvětlit povinnosti, které mají žadatelé o výjimky dostupné

Více

Toxikologie a právo IV

Toxikologie a právo IV Toxikologie a právo IV NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1272/2008 ze dne 16. prosince 2006 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí,.. (GHS/CLP) Ústí nad Labem listopad 2017 ing. Ivan

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST AESCULAP STERILIT I OILSPRAY

BEZPEČNOSTNÍ LIST AESCULAP STERILIT I OILSPRAY ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití 1.3 Podrobné údaje o dodavateli bezpečnostního listu

Více

Bezpečnostní list souhrn

Bezpečnostní list souhrn Bezpečnostní list souhrn Ing. Hana Krejsová Tel: 724278705 H. Krejsova@seznam.cz Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci,

Více

Povinnosti při nakládání. Případová studie

Povinnosti při nakládání. Případová studie Povinnosti při nakládání Případová studie Případová studie: Nákup suroviny ze země mimo EU a její zavedení do firmy 1 Legislativa BOZP ve vztahu k chemickým látkám Zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách

Více

Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou II, pokud:

Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou II, pokud: Bezpečnostní list Článek 31 Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou II, pokud: a) látka nebo směs splňuje kritéria pro klasifikaci

Více

2006R1907 CS 05.06.2012 013.001 89. Obecné otázky

2006R1907 CS 05.06.2012 013.001 89. Obecné otázky 2006R1907 CS 05.06.2012 013.001 89 HLAVA VIII OMEZENÍ VÝROBY, UVÁDĚNÍ NA TRH A POUŽÍVÁNÍ NĚKTERÝCH NEBEZPEČNÝCH LÁTEK, M3 SMĚSÍ A PŘEDMĚTŮ KAPITOLA 1 Obecné otázky Článek 67 Obecná ustanovení 1. Látka

Více

Nařízení (ES) č. 1907/2006 Povolování chemických látek (Hlava VII)

Nařízení (ES) č. 1907/2006 Povolování chemických látek (Hlava VII) Nařízení (ES) č. 1907/2006 Povolování chemických látek (Hlava VII) Jana TRÁVNÍČKOVÁ ReachSpektrum, s.r.o. Trocha teorie Základní pojmy» SVHC látky» Prahové látky» Bezprahové látky» Kandidátský seznam»

Více

Seminář CHEMICKÉ LÁTKY a BOZP Praha

Seminář CHEMICKÉ LÁTKY a BOZP Praha Seminář CHEMICKÉ LÁTKY a BOZP 18.4.2016 Praha Práce s bezpečnostním listem z pohledu bezpečnosti práce ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Příloha II BEZPEČNOSTNÍ

Více

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování

Více

Chemické látky a chemické směsi

Chemické látky a chemické směsi Chemické látky a chemické směsi Legislativa Zákon č. 157/1998 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích (platnost do 1. června 2004). Zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích

Více

FUCHS A REACH. Nový evropský zákon o chemických látkách

FUCHS A REACH. Nový evropský zákon o chemických látkách FUCHS A REACH Nový evropský zákon o chemických látkách Úvod FUCHS podporuje záměry nové evropské legislativy REACH. Naši odborníci pracují společně s našimi zákazníky a dodavateli již více než tři roky

Více

INFORMACE O SLOUČENINÁCH

INFORMACE O SLOUČENINÁCH INFORMACE O SLOUČENINÁCH NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKÝMI LÁTKAMI Zákon o chemických látkách Uvádění chemických látek na trh Bezpečnostní informace o chemických látkách ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKOU LÁTKOU Zákon

Více

Projekt Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR

Projekt Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR Přehled ehled RIPs, Technical Guidance Documents Ing. Alena Krejčov ová,, Ing. Vladimír r Janeček ek Svaz chemického ho průmyslu České republiky Workshop Implementace chemické legislativy REACH Praha,

Více

Problematika oznamování a povolování biocidních přípravků uváděných na trh v ČR

Problematika oznamování a povolování biocidních přípravků uváděných na trh v ČR Problematika oznamování a povolování biocidních přípravků uváděných na trh v ČR Mgr. Jan Mikoláš Ministerstvo zdravotnictví Odbor strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Oddělení Registru

Více

Pokyny pro monomery a polymery

Pokyny pro monomery a polymery POKYNY Pokyny pro monomery a polymery duben 2012 Verze 2.0 Pokyny pro provádění nařízení REACH Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finsko Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu

Více

Novinky chemické legislativy

Novinky chemické legislativy Novinky chemické legislativy Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 19. 10. 2010 Novelizace REACH Nařízení

Více

REACH ABC M A N U Á L P R O P O D N I K Y. Listopad 2007

REACH ABC M A N U Á L P R O P O D N I K Y. Listopad 2007 REACH ABC M A N U Á L P R O P O D N I K Y Listopad 2007 Finančně podpořil: Předkladatel: Tento projekt (2006-LT/06/B/F/PP-171000) byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení)

Více

Delegace naleznou v příloze návrh znění nařízení REACH, jak bylo dohodnuto na zasedání Rady ve složení pro konkurenceschopnost dne 13. prosince 2005.

Delegace naleznou v příloze návrh znění nařízení REACH, jak bylo dohodnuto na zasedání Rady ve složení pro konkurenceschopnost dne 13. prosince 2005. RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 19. prosince 2005 (17.01) (OR. en) Interinstitucionální spis: 2003/0256 (COD) 2003/0257 (COD) 15921/05 COMPET 289 ENV 606 CHIMIE 74 CODEC 1198 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č.

Více

Návrh nařízení (KOM(2003)0644 C5-0530/2003 2003/0256(COD) pozměňující akt) Pozměňovací návrh 356 PŘÍLOHA II NOVÉ ZÁZNAMY

Návrh nařízení (KOM(2003)0644 C5-0530/2003 2003/0256(COD) pozměňující akt) Pozměňovací návrh 356 PŘÍLOHA II NOVÉ ZÁZNAMY 9. 11. 2005 A6-0315/356 POZMĚŇOVACÍ NÁVRH 356, Pozměňovací návrh 356 PŘÍLOHA II NOVÉ ZÁZNAMY Č. EINE Název/skupina Č. CAS 265-995-8 Celulózová vláknina 65996-61-4 231-959-9 Kyslík O 2 7782-44-7 232-296-4

Více

REACH - NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKÝMI LÁTKAMI REACH - HANDLING WITH CHEMICAL SUBSTANCES

REACH - NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKÝMI LÁTKAMI REACH - HANDLING WITH CHEMICAL SUBSTANCES REACH - NAKLÁDÁNÍ S CHEMICKÝMI LÁTKAMI REACH - HANDLING WITH CHEMICAL SUBSTANCES Dana PROCHÁZKOVÁ dr.prochazkova.dana@seznam.cz Došlo 19. 1. 2010, přepracováno 13. 4. 2010, upraveno 21. 10. 2010, přijato

Více

Nebezpečné chemické látky

Nebezpečné chemické látky Nebezpečné chemické látky Povinnosti zaměstnavatelů základní informace Bezpečnost práce začíná u každého z nás Povinnosti zaměstnavatele při nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky: (ve

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 21.3.2013 Úřední věstník Evropské unie L 79/7 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 254/2013 ze dne 20. března 2013, kterým se mění nařízení Komise (ES) č. 340/2008 o poplatcích a platbách Evropské agentuře

Více

Strana 1 (celkem 24) PRVNÍ KROKY. pod novým nařízením EU REACH. Informace pro výrobce, dovozce a uživatele chemických látek

Strana 1 (celkem 24) PRVNÍ KROKY. pod novým nařízením EU REACH. Informace pro výrobce, dovozce a uživatele chemických látek Strana 1 (celkem 24) PRVNÍ KROKY pod novým nařízením EU REACH Informace pro výrobce, dovozce a uživatele chemických látek Strana 2 (celkem 24) Předmluva Dne 1.6.2007 vstoupila v platnost nová chemická

Více

DEKLARACE ÚČINNOSTI DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ S REGISTRACÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU V SOULADU S NÁVODEM VÝROBCE ZP HANA LIŠKOVÁ

DEKLARACE ÚČINNOSTI DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ S REGISTRACÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU V SOULADU S NÁVODEM VÝROBCE ZP HANA LIŠKOVÁ DEKLARACE ÚČINNOSTI DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ S REGISTRACÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU V SOULADU S NÁVODEM VÝROBCE ZP HANA LIŠKOVÁ 17.4.2018 1 Dezinfekční prostředky- zařazení Biocidy-dezinfekce velkých ploch,

Více

Bezpečnost chemických výrob

Bezpečnost chemických výrob Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Zákon o chemických látkách Uvádění chemických látek na trh Bezpečností informace o chemických látkách Úprava nakládání s chemickou

Více

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Hlavní zásady zákona - komplexnost úpravy pro celou oblast managementu chemických látek (navazuje na předchozí

Více

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů

Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Hlavní zásady zákona - komplexnost úpravy pro celou oblast managementu chemických látek (navazuje na předchozí

Více

Seminář Bezpečnostní list : Praha

Seminář Bezpečnostní list : Praha Seminář Bezpečnostní list 6.12.2016: Praha ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci,

Více

Povinnosti výrobců / dovozců / distributorů dle Nařízení pro kosmetické přípravky v termínech dle účinnosti

Povinnosti výrobců / dovozců / distributorů dle Nařízení pro kosmetické přípravky v termínech dle účinnosti Povinnosti výrobců / dovozců / distributorů dle Nařízení pro kosmetické přípravky v termínech dle účinnosti MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Národní referenční centrum pro kosmetiku Státní zdravotní ústav Praha

Více

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha www.envigroup.cz www.ekonoviny.cz Aktuální semináře EKOnovin naleznete na internetu www.ekonoviny.cz Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami Hlavní témata semináře:

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 18.4.2013 Úřední věstník Evropské unie L 108/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 348/2013 ze dne 17. dubna 2013, kterým se mění příloha XIV nařízení Evropského parlamentu a Rady

Více

Pokyny k odpadům a zpětně získaným látkám

Pokyny k odpadům a zpětně získaným látkám Pokyny k odpadům a zpětně získaným látkám Verze: 2 květen 2010 PRÁVNÍ UPOZORNĚNÍ Tento dokument obsahuje pokyny k nařízení REACH, které vysvětlují povinnosti vyplývající z tohoto nařízení a způsob jejich

Více

Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Verze 1.1 prosinec 2011. Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů

Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Verze 1.1 prosinec 2011. Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Verze 1.1 prosinec 2011 PRÁVNÍ UPOZORNĚNÍ Tento dokument obsahuje pokyny k nařízení REACH, které vysvětlují povinnosti vyplývající z nařízení REACH a způsob jejich

Více

Váš specialista v oblasti chemické legislativy EU

Váš specialista v oblasti chemické legislativy EU Váš specialista v oblasti chemické legislativy EU Mnoho konzultačních společností nabízí všeobecnou regulační podporu, ale jen pár nabízí vysoce kvalitní včasnou službu JSC. S jedinečným týmem odborníků

Více

Národní fórum pro REACH a CLP

Národní fórum pro REACH a CLP Národní fórum pro REACH a CLP Spolupráce KHS a ČIŽP Oldřich Jarolím, ředitelství ČIŽP 53. konzultační den - 21.11.2013, Praha, SZÚ Obsah Národní fórum pro REACH a CLP Spolupráce KHS a ČIŽP v kontrole chemického

Více

Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP)

Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP) Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP) Webový seminář pro hlavní žadatele o registraci 9. dubna 2010 Gabriele Schöning Oddělen lení pro klasifikaci Evropská

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 5.6.2015 L 139/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/864 ze dne 4. června 2015, kterým se mění nařízení (ES) č. 340/2008 o poplatcích a platbách Evropské agentuře pro

Více

Bezpečnostní list návod na úpravu

Bezpečnostní list návod na úpravu Bezpečnostní list návod na úpravu Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list návod Od 1.12.2012 musí být bezpečnostní listy na směsi v souladu s povinným formátem podle

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č. 453/2010/EC Datum vydání: Datum revize: 1.5.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č. 453/2010/EC Datum vydání: Datum revize: 1.5. ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název: Registrační číslo: Indexové číslo: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další názvy látky: Molární hmotnost: Molekulový

Více

Částka Předmět úpravy

Částka Předmět úpravy Strana 5162 Sbírka zákonů č. 402 / 2011 Částka 140 402 VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince 2011 o hodnocení nebezpečných vlastností chemických látek a chemických směsí a balení a označování nebezpečných chemických

Více

Novinky chemické legislativy

Novinky chemické legislativy Novinky chemické legislativy Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 9. 11. 2011 Nařízení Evropského Parlamentu

Více

3/5.3 DOPLŇKY STRAVY PODLE PLATNÉ LEGISLATIVY

3/5.3 DOPLŇKY STRAVY PODLE PLATNÉ LEGISLATIVY VÝROBA POTRAVIN A JEJICH UVÁDĚNÍ DO OBĚHU V souladu s ustanovením 3d (Informační povinnost provozovatele potravinářského podniku) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně

Více

ReachCentrum CZ s.r.o.

ReachCentrum CZ s.r.o. ReachCentrum CZ s.r.o. Ing. Vladimír r Janeček ek Workshop Implementace chemické legislativy REACH 27. 11. 2007, Dělnická 12, 170 00 Praha 1 Úvodem Chemické společnosti v České republice absorbují v posledních

Více

Příručka pro předkládání údajů

Příručka pro předkládání údajů Příručka pro předkládání údajů Část 15 Zveřejňování informací: jak určit, které informace z registrační dokumentace budou zveřejněny na webových stránkách agentury ECHA Technická příloha pro oddíly 8,

Více

Hodnocení rizika chemických látek v ECHA. M. Rucki Státní zdravotní ústav, Praha

Hodnocení rizika chemických látek v ECHA. M. Rucki Státní zdravotní ústav, Praha Hodnocení rizika chemických látek v ECHA M. Rucki Státní zdravotní ústav, Praha Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) sídlo v Helsinkách, Finsko bude zajišťovat registraci, hodnocení, povolování

Více

Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu)

Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu) Stránka 1 z 5 Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu) 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/ podniku 1.1 Identifikace látky/přípravku: siastrip

Více

Úřední věstník Evropské unie L 69/7

Úřední věstník Evropské unie L 69/7 16.3.2011 Úřední věstník Evropské unie L 69/7 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 253/2011 ze dne 15. března 2011, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 624 Sbírka zákonů č. 61 / 2017 61 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více