Informace o změnách v organizaci prověřování způsobilosti AMS a mezilaboratorního porovnání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informace o změnách v organizaci prověřování způsobilosti AMS a mezilaboratorního porovnání"

Transkript

1 Informace o změnách v organizaci prověřování způsobilosti AMS a mezilaboratorního porovnání Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří lrutar@cmi.cz 3. dubna

2 Obecně: Ve smyslu 16 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ):,,jsou autorizovanými metrologickými středisky subjekty, které Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (dále jen Úřad nebo ÚNMZ ) autorizoval k ověřování stanovených měřidel nebo certifikaci referenčních materiálů. Podmínkou pro autorizaci je mimo jiné prověření úrovně metrologického a technického vybavení a kvalifikace zaměstnanců, které provede ČMI.

3 Systém prověřování AMS: Žadatel uplatní žádost na ČMI (s přílohami v souladu s čl. 2.1 MP 002 a vzorem v jeho příloze C). Platný vzor žádosti je ke stažení na stránkách ČMI: V případě, že je žádost podána na jiném pracovišti ČMI, než je Středisko posuzování laboratoří (dále též SPL ), toto pracoviště ČMI žádost včetně veškeré k ní předložené dokumentace postoupí bezodkladně ÚLM, Vedoucí SPL, popřípadě odborný ředitel pro legální metrologii rozhodne o vedoucím posuzovateli, jemuž bude vyřízení případu přiděleno, Vedoucí posuzovatel připraví smlouvu.

4 Posuzovatelé ČMI: Vedoucí posuzovatelé: činností vedoucího posuzovatele ČMI pro vydání Osvědčení mohou být pověřeni pouze ti zaměstnanci ČMI, kteří: na základě prověření odborné kvalifikace a způsobilosti, provedeného odborným ředitelem pro legální metrologii, byli těmito vedoucími posuzovateli jmenováni, disponují znalostmi právní úpravy metrologie, předpisů MPM 10 a MP 002, praktické aplikace výše uvedených předpisů na podmínky AMS.

5 Posuzovatelé ČMI: Seznam vedoucích posuzovatelů: Kontakty k nalezení na stránkách ČMI: Ing. Erich Ludwig (vedoucí SPL ČMI Brno) Ing. Zdeněk Jirák (ČMI OI Praha) Ing. Jindřich Pošvář (ČMI ÚLM Brno) Ing. Marie Ratajová (ČMI OI Č. Budějovice) Rutar Lukáš (ČMI ÚLM Brno) Ing. Milan Sochor (ČMI ÚLM Brno) Ing. Jan Spurný (ČMI OI Plzeň) Šenkyřík Václav (ČMI ÚLM Brno)

6 Posuzovatelé ČMI: Odborní posuzovatelé: Vedoucí posuzovatel stanoví technické posuzovatele výběrem ze seznamu zaměstnanců ČMI, kteří mají následující kvalifikaci: certifikát na příslušnou oblast posuzování vydaný akreditovanou osobou (v našem případě ČMI COP), nebo osvědčení ČMI deklarující způsobilost k ověřování tachografů. Vedoucí posuzovatel ČMI upřednostní (je-li to možné) zaměstnance pracoviště ČMI územně příslušného žadateli.

7 Posuzovatelé ČMI: Seznam odborných posuzovatelů: Kontakty též k nalezení na stránkách ČMI: Analogové tachografy: Rutar Lukáš Šenkyřík Václav Ing. Jan Spurný Helena Svobodová Ing. Renata Škrobánková Aleš Tomas Ing. Vladimír Peršl Ing. Zdeněk Jirák Digitální tachografy: Rutar Lukáš Ing. Jan Spurný Šenkyřík Václav Helena Svobodová Ing. Renata Škrobánková (ČMI ÚLM Brno) (ČMI ÚLM Brno) (ČMI OI Plzeň) (ČMI OI Brno) (ČMI OI Opava) (ČMI OI Liberec) (ČMI OI Praha) (ČMI OI Praha) (ČMI ÚLM Brno) (ČMI OI Plzeň) (ČMI ÚLM Brno) (ČMI OI Brno) (ČMI OI Opava)

8 Prověřování způsobilosti žadatele: Zhotovení smlouvy o kontrolní činnosti Prověření dokumentace SMJ žadatele (1. etapa) Prověření funkčnosti dokumentovaného SMJ (2. etapa) Odstranění případných neshod ze strany žadatele Komise zahájí prověřování na místě Zpracování dílčí zprávy odborným posuzovatelem ČMI Zpracování souhrnné zprávy vedoucím posuzovatelem ČMI Zajištění vydání osvědčení vedoucím posuzovatelem ČMI Zpracování návrhu PA vedoucím posuzovatelem Zajištění podkladů pro fakturaci

9 Prověření v případě žádosti o změnu podmínek autorizace: Žádost o změnu autorizace uplatňuje zpravidla subjekt, který žádá o: změnu názvu, či sídla AMS, změnu v oblasti metrologického a technického vybavení, dislokace AMS, změnu personálu. První kontakt pro uplatnění výše uvedených žádostí, musí být s ČMI! (viz. MP 002 kap. 4, MPM 10)

10 Prověření v případě žádosti o změnu podmínek autorizace: V případě požadavku na změnu názvu, právní formy a sídla subjektu: ČMI provede změnu na základě předloženého výpisu z OR, nebo živnostenského oprávnění. Změna je realizována vydáním doplňku souhrnné zprávy, revizí osvědčení a aktualizací PA.

11 Prověření v případě žádosti o změnu podmínek autorizace: V případě požadavku na změnu metrologického a technického vybavení (zařízení pro ověřování): ČMI provede změnu na základě předloženého dokumentu prokazující návaznost (kalibrační list obsahující identifikaci zařízení, software verzi, atp.). Změna je realizována vydáním doplňku souhrnné zprávy a aktualizací PA.

12 Prověření v případě žádosti o změnu podmínek autorizace: V případě požadavku na změnu metrologického a technického vybavení (typ tachografu): ČMI provede změnu na základě předloženého osvědčení prokazující vyškolení u výrobce daného typu tachografu, ČMI rozhodne o nutnosti vykonání praktické zkoušky. Změna je realizována vydáním doplňku souhrnné zprávy a aktualizací PA.

13 Prověření v případě žádosti o změnu podmínek autorizace: V případě požadavku na změnu v dislokaci metrologického pracoviště: ČMI provede stejný postup jako při prověřování způsobilosti k vydání Osvědčení, Zaměří se ale pouze na oblasti systému, kterých se změna dotýká, Provede mezilaboratorní porovnání. Změna je realizována vydáním doplňku souhrnné zprávy a aktualizací PA.

14 Prověření v případě žádosti o změnu podmínek autorizace: V případě požadavku na změnu v oblasti personálu: ČMI provede změnu na základě předložených dokumentech o kvalifikaci osob (osvědčení od výrobců tachografů a certifikát, či osvědčení ČMI). Změna je realizována vydáním doplňku souhrnné zprávy a aktualizaci PA.

15 Kvalifikace personálu AMS: Pro vedoucího zaměstnance: Kvalifikačním dokladem je osobní certifikát vydaný COP ČMI, doba platnosti 5 let od data vydání, Žádost o certifikaci se poprvé podává zpravidla ihned po ukončení procesu prověřování způsobilosti! Platný vzor žádosti je ke stažení na stránkách ČMI: Při opakované certifikaci žádá vedoucí AMS nejpozději 6 měsíců před ukončením platnosti osobního certifikátu stejným vzorem žádosti.

16 Kvalifikace personálu AMS: V případě, že jsou zřízena dvě a více samostatně dislokovaných pracovišť, musí být na každém z těchto pracovišť stanoven vedoucí jeho kvalifikačním dokladem je též osobní certifikát!

17 Kvalifikace personálu AMS: Pro ostatní zaměstnance: Kvalifikačním dokladem je osvědčení vydané ČMI, doba platnosti je 5 let od data vydání. Platný vzor žádosti o vydání osvědčení zasílá gestorské pracoviště elektronickou formou na vyžádání. Žádost o vydání osvědčení se podává nejpozději 6 měsíců před ukončením platnosti!

18 Mezilaboratorní porovnání: Zúčastnit se jej musí (formou žádosti): žadatel o vydání Osvědčení, jeho držitel alespoň jedenkrát za 2 roky, zúčastnit se musí každé samostatné pracoviště AMS Platný vzor žádosti je ke stažení na stránkách ČMI: Kontaktní osoba: RNDr. Blanka Kučerová tel.: , bkucerova2@cmi.cz

19 Mezilaboratorní porovnání: V případě negativního výsledku MPZ je subjekt povinen: zúčastnit se opětovného provedení MPZ, v případě méně závažné chyby je možné doložit zprávu o provedeném dvoustranném porovnání. Vždy je ale nutné provést nápravné opatření ze strany subjektu. O jeho postupu a provedení je nutné kontaktovat gestorské pracoviště ČMI!

20 Mezilaboratorní porovnání: Seznam posuzovatelů ČMI disponující kompletním vybavením pro provádění MPZ: Rutar Lukáš Šenkyřík Václav Ing. Jan Spurný Helena Svobodová (2012) Ing. Renata Škrobánková Aleš Tomas Ing. Zdeněk Jirák (ČMI ÚLM Brno) (ČMI ÚLM Brno) (ČMI OI Plzeň) (ČMI OI Brno) (ČMI OI Opava) (ČMI OI Liberec) (ČMI OI Praha)

21 Přehled služeb ČMI v oblasti kalibrace a ověřování: Kalibrace etalonů (programátorů) provádí: ČMI LPM Praha Kontakt: pan David Kramář, tel.: ČMI OI Brno Kontakt: pan Ing. Zdeněk Vyhlídka, tel.:

22 Přehled služeb ČMI v oblasti kalibrace a ověřování: Kalibrace etalonů ocelových pásem provádí: ČMI OI Praha Kontakt: pan Jan Vosáhlo, tel.: / 147 ČMI OI Brno Kontakt: pan Ing. Václav Duchoň, tel.:

23 Přehled služeb ČMI v oblasti kalibrace a ověřování: Ověřování stanovených měřidel (měřičů tlaku) provádí: Všechny oblastní inspektoráty ČMI, nebo Autorizovaná metrologická střediska autorizovaná v oblasti ověřování měřičů tlaku. Kontakty na pracovníky ČMI k nalezení na stránkách:

24 Přehled služeb ČMI v oblasti kalibrace a ověřování: Kalibrace pracovních měřidel (např. elektronické stopky, nebo doměřovací pásmo), provádí: Příslušné OI ČMI, Subjekt sám za použití vhodné metody.

25 Dotazy?

26 Děkuji za pozornost!

ČKS Lukáš Rutar, 16. dubna 2014

ČKS Lukáš Rutar, 16. dubna 2014 Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Brno RPZ - referát posuzování způsobilosti Cenová politika ČMI pro osvědčování způsobilosti subjektů pro ověřování stanovených měřidel

Více

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek POŽADAVKY DLE METROLOGICKÉHO PŘEDPISU MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH

Více

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr Václav Šenkyřík, Český metrologický institut 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a 12. 11. 2014 Hotel Skalský Dvůr Opatření obecné povahy (OOP) Povinnosti AMS ve vztahu k ČMI a ÚNMZ Vazba DMPZ na OMTPZ

Více

Metrologický předpis MP 002

Metrologický předpis MP 002 Metrologický předpis MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH MĚŘIDEL VŠEOBECNÉ POŽADAVKY A PROVĚŘOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI Ing. Erich Ludwig, ČKS 22.3.2016 MP

Více

PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU ÚNMZ

PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU ÚNMZ PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU Ing. Jiří Kuba kuba@unmz.cz ÚNMZ Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví www.unmz.cz ÚVOD Stav právních předpisů Ke dni 1. listopadu 2013 nabývá účinnosti

Více

ZMĚNY V ŘD 1. AŽ 3. ÚROVEŇ

ZMĚNY V ŘD 1. AŽ 3. ÚROVEŇ ZMĚNY V ŘD 1. AŽ 3. ÚROVEŇ OHLEDNĚ NAVÁZÁNÍ SVINOVACÍHO PÁSMA NA DOMĚŘOVÁNÍ OBVODU PNEUMATIKY Pavel Souček společnost KAR-mobil s.r.o., Ostrava 1. Úvod V přednášce zástupce ČMI OI Brno, paní Heleny Svobodové,

Více

Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014

Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014 Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014 Hlavní činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných pro ověřování tachografů:

Více

Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří

Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří Hlavní činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných pro ověřování tachografů: uskutečňuje výkon státní

Více

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. www.unmz.cz 41. Konference ČKS Ing. Jiří Kuba ÚVOD Stav projednávaných právních předpisů v metrologii. Zákon č. 155/2010 Sb., který obsahuje významnou novelu zákona o metrologii (SKS,..), ve sbírce zákonů

Více

Informace pro žadatele

Informace pro žadatele F001/2018-2 Strana 1 z 6 Informace pro žadatele o posouzení odborné způsobilosti k výkonu metrologické funkce 2 Průběh certifikace 2.1 Základní rozsah certifikace Rozsah certifikace pro všechny funkce

Více

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002 ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT Okružní 31, 638 00 Brno METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH MĚŘIDEL VŠEOBECNÉ POŽADAVKY A PROVĚŘOVÁNÍ

Více

Český metrologický institut

Český metrologický institut Český metrologický institut METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH MĚŘIDEL VŠEOBECNÉ POŽADAVKY A PROVĚŘOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI Vydání:

Více

Představení společnosti

Představení společnosti Představení společnosti KSQ spol. s r. o. Kubatova 1240/6 370 04 České Budějovice Tel/fax: +420 387 311 504 Hot-line: +420 602 470 009 E-mail: ksq@ksq.cz Alena Klůcová, jednatel KSQ spol. s r.o. Auditor

Více

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII A. Grošpic A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 DRUHY MĚŘIDEL ETALONY STANOVENÁ MĚŘIDLA CERTIFIKOVANÉ A NECERTIFIKOVANÉ REFERENČNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MĚŘIDLA INFORMAČNÍ MĚŘIDLA

Více

Ekonomické zhodnocení autorizace AMS. Ing. Lubomír Laski TKLAS Karviná

Ekonomické zhodnocení autorizace AMS. Ing. Lubomír Laski TKLAS Karviná Ekonomické zhodnocení autorizace AMS Ing. Lubomír Laski TKLAS Karviná Naše společnost o o o o Hlavní činností jsou technické prohlídky vozidel V rámci dalších služeb bylo zřízeno metrologické středisko

Více

Historie, současnost a budoucnost působnosti ČMI v oblasti tachografů

Historie, současnost a budoucnost působnosti ČMI v oblasti tachografů Historie, současnost a budoucnost působnosti ČMI v oblasti tachografů Václav Šenkyřík,ČMI Prezentace pro 50. konferenci ČKS Jak se stal tachograf stanoveným měřidlem Z hlediska problematiky tachografů

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz pořádá seminář Měřiče tepla, vodoměry zkoušení, ověřování 19. 4. 2010 HOTEL Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Pernštejnem Vážení přátelé,

Více

Státní metrologický dozor v roce 2016 se zaměřením na AMS v oboru tachografy

Státní metrologický dozor v roce 2016 se zaměřením na AMS v oboru tachografy Státní metrologický dozor v roce 2016 se zaměřením na AMS v oboru tachografy Lukáš Rutar referát pro posuzování způsobilosti Skalský dvůr ČKS 19. 20. 4. 2016 Činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných

Více

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000,

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000, 262 V Y H L Á Š K A Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 14. července 2000, kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví

Více

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající se měřením Měření se musí zabezpečovat s ohledem

Více

Aktuality z oblasti legální metrologie

Aktuality z oblasti legální metrologie Aktuality z oblasti legální metrologie (seminář ČKS a ČMI vodoměry a měřidla tepla) hotel Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Pernštejnem 22. až 23. 3. 2016 Ing. František Staněk, PhD. Český metrologický

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení! Slovinská 47, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 31. KONFERENCI se zaměřením na akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, změny předpisů, metrologii průtoku,

Více

AKTUÁLNÍ PŘEDPISY PRO ČINNOST AMS TACHOGRAFY

AKTUÁLNÍ PŘEDPISY PRO ČINNOST AMS TACHOGRAFY AKTUÁLNÍ PŘEDPISY PRO ČINNOST AMS TACHOGRAFY Václav Šenkyřík, Český metrologický institut Středisko posuzování laboratoří 1. ŘÍZENÍ DOKUMENTACE Jedním z nejčastěji identifikovaných nedostatků systému managementu

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz Člen sdružení EUROCAL pořádá seminář Vodoměry a měřiče tepla se zaměřením na výklad aktuálních právních, autorizačních a technických

Více

NABÍDKA SLUŽBY NA KOMPLEXNÍ ZABEZPEČENÍ METROLOGICKÝCH ČINNOSTÍ

NABÍDKA SLUŽBY NA KOMPLEXNÍ ZABEZPEČENÍ METROLOGICKÝCH ČINNOSTÍ ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT NABÍDKA SLUŽBY NA KOMPLEXNÍ ZABEZPEČENÍ METROLOGICKÝCH ČINNOSTÍ ÚSEK FUNDAMENTÁLNÍ METROLOGIE REFERÁT PRO MARKETING A INFORMACE Hvožďanská 3, 148 01 Praha 4 tel: 271 192 258

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz České kalibrační sdružení ve spolupráci s Českým metrologickým institutem pořádá seminář Kalibrace měřidel tlaku Datum a místo konání

Více

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001 METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001 Výtah z MP 001 REGISTRACE SUBJEKTŮ OPRAVUJÍCÍCH STANOVENÁ MĚŘIDLA NEBO PROVÁDĚJÍCÍCH JEJICH MONTÁŢ Zpracoval: Václav Šenkyřík, ČMI Platné znění MP 001je zveřejněno na : http://www.cmi.cz/index.php?lang=1&wdc=248

Více

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner Stavební materiály Zkušební laboratoře Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Program Příručka jakosti

Více

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 33 a 53 písm. a), c), d), e), f) a j) zákona č.

Více

Návrh zabezpečen. ení realizace. Doporučen. ení Komise č.. 2009/60/ES z 23.1.2009. o kontrole záznamovz. zení. Lukáš Rutar, ČMI Václav Šenkyřík, ČMI

Návrh zabezpečen. ení realizace. Doporučen. ení Komise č.. 2009/60/ES z 23.1.2009. o kontrole záznamovz. zení. Lukáš Rutar, ČMI Václav Šenkyřík, ČMI Návrh zabezpečen ení realizace Doporučen ení Komise č.. 2009/60/ES z 23.1.2009 o kontrole záznamovz znamového zařízen zení Lukáš Rutar, ČMI Václav Šenkyřík, ČMI kapitola 1, článek1.9 Výchozí zjištění:

Více

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností značka schválení typu 0 TCM XXX/YY - ZZZZ 1 značka schválení typu značka se danému typu měřidla

Více

ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT

ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT Okružní 31, 638 00 Brno METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 020 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K VÝKONU ÚŘEDNÍHO MĚŘENÍ VŠEOBECNÉ POŽADAVKY A POŽADAVKY NA PROVĚŘOVÁNÍ

Více

Firma zabývající se výrobou vah není ze zákona nijak povinná mít systém jakosti podle nějaké technické normy či nějakého předpisu.

Firma zabývající se výrobou vah není ze zákona nijak povinná mít systém jakosti podle nějaké technické normy či nějakého předpisu. Systém jakosti výrobce vah Anotace: Zkušenosti s tvorbou, zaváděním, udržováním a zlepšováním systému jakosti výrobce vah podle požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2001(2005), nařízení vlády 326/2002

Více

České kalibrační sdružení v Brně Jírovcova 6, Brno

České kalibrační sdružení v Brně Jírovcova 6, Brno ' České kalibrační sdružení v Brně Jírovcova 6, 623 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 24. KONFERENCI se zaměřením na legislativní změny, akreditaci a systémové pojetí metrologie a dále k problematice

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 46. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, kalibrace

Více

Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech

Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech Ing. Martin Tichý Předpisová základna: nejprve národní

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 002/2007

STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 002/2007 ASPK, s.r.o. STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 002/2007 Pravidla dohledu nad laboratořemi s odbornou způsobilostí Brno březen 2007 I. Všeobecná

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 30-02 - 13 Politika ČIA pro metrologickou návaznost výsledků měření datum vydání: 1.12.2013 1 MPA 30-02-13 Obsah 1 ÚČEL... 2 2 TERMÍNY A DEFINICE... 2 3 ÚVOD... 2 4

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz pořádá seminář Kalibrace pracovních měřidel z oboru délka 17. 9. 2013 Český metrologický institut Brno, Okružní 31 Vážení přátelé, České

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 38. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, systémy

Více

j) úschovným objektem trezor nebo jiná uzamykatelná schránka stanovená v příloze č. 1 této vyhlášky,

j) úschovným objektem trezor nebo jiná uzamykatelná schránka stanovená v příloze č. 1 této vyhlášky, Vyhláška č. 528/2005 Sb., ze dne 14. prosince 2005, o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků Změna: 19/2008 Sb. Změna: 454/2011 Sb. Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 33 a 53 písm.

Více

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup LEGÁLNÍ METROLOGIE 10.000 DNŮ POZDĚJI RNDr. Tomáš Soukup Legální metrologie 10.000 dnů později (ve světle vodního hospodářství) aneb o vztahu velikosti rohlíku a vody ve Vltavě RNDr. Tomáš Soukup Český

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení! Slovinská 47, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 30. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, metrologii strojírenských

Více

Řízení kvality a bezpečnosti potravin

Řízení kvality a bezpečnosti potravin Řízení kvality a bezpečnosti potravin Přednáška 5 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Téma přednášky Metrologie v potravinářství Metrologie = věda o měření Metrologie je souhrn všech znalostí a činností

Více

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce:

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce: TECHNICKÝ ÚSTAV POŽÁRNÍ OCHRANY Certifikační orgán pro certifikaci výrobků č. 3080 Žádost o posouzení Identifikační údaje o žadateli : Obchodní jméno: IČO: DIČ: výrobce dovozce distributor Adresa, tel.,

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení! Slovinská 47, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 32. KONFERENCI se zaměřením na aktuální informace - aplikaci směrnice MID, akreditaci kalibračních laboratoří, změny

Více

Metrologický řád FMMI

Metrologický řád FMMI Účinnost dokumentu od: 29.8.2007 Metrologický řád FMMI Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/12 Obsah 1 Obecná část 3 1.1 Seznam zkratek

Více

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA METROLOGIE...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA cena elektřiny odvíjí od spotřeby změřené elektroměrem zboží v obchodě se váží na vahách prodejce čas od času seřizujeme a tedy kalibrujeme své hodiny při

Více

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den,

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, 17. 3. 2011 Zákazník požadavek na zjištění vlastností nebo parametrů výrobku /

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz České kalibrační sdružení pořádá seminář Hodnocení a kontrola lícovaných závitů Datum a místo konání 26. 4. 2012 Restaurace a penzion

Více

Samostatný elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Samostatný elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Samostatný elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů (kód: 26-067-N) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika

Více

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 004

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 004 ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 004 METROLOGICKÁ KONTROLA HOTOVĚ BALENÉHO ZBOŽÍ OZNAČENÉHO SYMBOLEM e OBECNÉ ZÁSADY Vydání: září 2012 Tento předpis nesmí být dále rozmnožován za účelem

Více

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE Správná laboratorní praxe soubor opatření, které je nutné dodržovat pojišťuje kvalitu získaných analytických dat obor

Více

Elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů (kód: 26-068-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Více

PT měření, a.s. Ceník 2015

PT měření, a.s. Ceník 2015 Autorizované metrologické středisko K 26 Ceník 2015 Ověření stanovených měřidel Vážení obchodní partneři, zkušebny společnosti mají autorizaci metrologického střediska pro ověřování měřidel používaných

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz Člen sdružení EUROCAL ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 48. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci metrologických

Více

ÚDRŽBA MĚŘICÍHO PŘÍSTROJE

ÚDRŽBA MĚŘICÍHO PŘÍSTROJE ING. LEOŠ KOUPÝ ÚDRŽBA MĚŘICÍHO PŘÍSTROJE KALIBRACE, REVIZE 1. ÚVOD Měřicí přístroj, tak jako každé technické zařízení, je třeba udržovat v provozuschopném a bezpečném stavu. Je-li používán k provádění

Více

Kontrolní metrologická střediska

Kontrolní metrologická střediska Kontrolní metrologická střediska AKREDITOVANÁ KALIBRAČNÍ LABORATOŘ PRO CEJCHOVÁNÍ A KALIBRACI PŘÍSTROJŮ PRO MĚŘENÍ ELEKTRICKÝCH VELIČIN hgff PROVOZ ELEKTROTECHNICKÝCH DÍLEN Kalibrační laboratoř se zabývá

Více

Kominík - Revizní technik spalinových cest (kód: H)

Kominík - Revizní technik spalinových cest (kód: H) Kominík - Revizní technik spalinových cest (kód: 36-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo vnitra Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kominík Kvalifikační úroveň

Více

Technik pro řízení kvality a hygieny v potravinářství (kód: M)

Technik pro řízení kvality a hygieny v potravinářství (kód: M) Technik pro řízení kvality a hygieny v potravinářství (kód: 29-041- M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Technik

Více

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI systém právních předpisů ČR pro metrologii uvedení měřidla na trh a do provozu v ČR rozsah a účel Opatření

Více

AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků

AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků Jakost = kvalita Požadavek Znak (charakteristika) Znak (charakteristika) jakosti Management

Více

MĚŘIDLA AKTIVITY V HYDROSFÉŘE Z HLEDISKA LEGÁLNÍ METROLOGIE

MĚŘIDLA AKTIVITY V HYDROSFÉŘE Z HLEDISKA LEGÁLNÍ METROLOGIE MĚŘIDLA AKTIVITY V HYDROSFÉŘE Z HLEDISKA LEGÁLNÍ METROLOGIE RNDr. Tomáš Soukup Český metrologický institut - Inspektorát pro ionizující záření, Radiová 1, 102 00 Praha 10 e-mail: tsoukup@cmi.cz Legální

Více

Český metrologický institut

Český metrologický institut Český metrologický institut METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001 REGISTRACE SUBJEKTŮ OPRAVUJÍCÍCH STANOVENÁ MĚŘIDLA NEBO PROVÁDĚJÍCÍCH JEJICH MONTÁŽ Vydání: září 2012 Tento předpis nesmí být dále rozmnožován za

Více

Zkušenosti s provozem kalibračních tratí. Ing. Vladislav Šmarda ENBRA, a. s.

Zkušenosti s provozem kalibračních tratí. Ing. Vladislav Šmarda ENBRA, a. s. Zkušenosti s provozem kalibračních tratí Ing. Vladislav Šmarda ENBRA, a. s. Zkušební zařízení v AMS a kalibračních laboratořích zkušební zařízení pro zkoušky a ověřování měřidel proteklého množství vody

Více

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti Metrologie - věda o měření Measurements Science Metrologie Definice

Více

525 VYHLÁŠKA o provádění certifikace při zabezpečování kryptografické ochrany utajovaných informací, ve znění vyhlášky č. 434/2011 Sb.

525 VYHLÁŠKA o provádění certifikace při zabezpečování kryptografické ochrany utajovaných informací, ve znění vyhlášky č. 434/2011 Sb. 525 VYHLÁŠKA ze dne 14. prosince 2005 o provádění certifikace při zabezpečování kryptografické ochrany utajovaných informací, ve znění vyhlášky č. 434/2011 Sb., Národní bezpečnostní úřad stanoví podle

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY OČELICE OPRAVA CHODNÍKU PŘI SILNICI II/298

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY OČELICE OPRAVA CHODNÍKU PŘI SILNICI II/298 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Veřejná zakázka malého rozsahu mimo režim zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění (dále též jen jako zákon ) na stavební práce s názvem: Název projektu:

Více

*crdux003n1mc* Drážní úřad. 121 06 Praha 2. Č.j.: DUCR-59416/11/Jr. Metodický pokyn. pro uznávání certifikačních orgánů

*crdux003n1mc* Drážní úřad. 121 06 Praha 2. Č.j.: DUCR-59416/11/Jr. Metodický pokyn. pro uznávání certifikačních orgánů Drážní úřad Wilsonova 300/8 *crdux003n1mc* CRDUX003N1MC 121 06 Praha 2 Č.j.: DUCR-59416/11/Jr Metodický pokyn pro uznávání certifikačních orgánů pro certifikaci výrobců železničních kolejových vozidel

Více

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR Metrologický řád (1) Metrologický řád Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz Člen sdružení EUROCAL ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ Pořádá jubilejní 50. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci

Více

STANOVENÍ URANU VE VODĚ Z HLEDISKA LEGÁNÍ METROLOGIE

STANOVENÍ URANU VE VODĚ Z HLEDISKA LEGÁNÍ METROLOGIE STANOVENÍ URANU VE VODĚ Z HLEDISKA LEGÁNÍ METROLOGIE RNDr. Tomáš Soukup Český metrologický institut - Inspektorát pro ionizující záření, Radiová 1, 102 00 Praha 10 tsoukup@cmi.cz Účelem stanovení uranu

Více

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000,

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000, 262 V Y H L Á Š K A Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 14. července 2000, kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, 110 00 Praha 1 Nové Město METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI Národního akreditačního orgánu České republiky MPA 30-03 - 07 Politika ČIA pro účast v národních

Více

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností značka schválení typu 0 TCM XXX/YY - ZZZZ značka schválení typu Značka se danému typu měřidla

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2000 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Citace pův. předpisu: 262/2000 Sb.

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ 46. konference 9.4. a 10.4. 2013 Hotel Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Perštýnem

ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ 46. konference 9.4. a 10.4. 2013 Hotel Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Perštýnem Kalibrace etalonů pro ověřování tachografů a interpretace výsledků kalibrace. --- Ing. Zdeněk Vyhlídka, Český metrologický institut, oblastní inspektorát Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ 46. konference 9.4.

Více

METROLOGIE. způsoby měření

METROLOGIE. způsoby měření METROLOGIE SPŠ na Proseku 1-1 Ing. A. Styblíková, Ing. L. Procházka - metrologie se zabývá: jednotností měřidel přesností měřidel způsoby měření - metrologie je aplikována ve všech vědeckých, technických

Více

Hodnoticí standard. Metrolog (kód: 39-007-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Metrolog (kód: 39-007-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu Metrolog (kód: 39-007-R) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Speciální a interdisciplinární obory (kód: 39) Týká se povolání: Metrolog Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 6 Odborná

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 44. KONFERENCI se zaměřením na legislativu, akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, aktuální

Více

Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky

Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky Validace procesů sterilizace přednášející: Ing. Lenka Žďárská Validace Prokázání schopnosti procesů dosahovat plánované výsledky zejména tam, kde není možné následným měřením nebo monitorováním produktu

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz České kalibrační sdružení pořádá seminář zaměřený na Kalibrace a měření teploty a vlhkosti Datum a místo konání 14. a 15. 5. 2013 HOTEL

Více

MĚŘENÍ TEPLOT PŘI NAKLÁDÁNÍ S CHLAZENÝMI A ZMRAZENÝMI POTRAVINAMI Z POHLEDU: Nařízení komise (ES) č.37/2005. Mezinárodní dohody ATP

MĚŘENÍ TEPLOT PŘI NAKLÁDÁNÍ S CHLAZENÝMI A ZMRAZENÝMI POTRAVINAMI Z POHLEDU: Nařízení komise (ES) č.37/2005. Mezinárodní dohody ATP MĚŘENÍ TEPLOT PŘI NAKLÁDÁNÍ S CHLAZENÝMI A ZMRAZENÝMI POTRAVINAMI Z POHLEDU: Nařízení komise (ES) č.37/2005 Mezinárodní dohody ATP Mrazicí řetězec PROVOZOVATELÉ POTRAVINÁŘSKÉHO PODNIKU VÝROBA POTRAVIN

Více

Archiv UP v Olomouci - zpracování projektové dokumentace, vč. související inženýrské činnosti

Archiv UP v Olomouci - zpracování projektové dokumentace, vč. související inženýrské činnosti U N I V E R Z I T A P A L A C K É H O V O L O M O U C I R E K T O R Á T Oddělení veřejných zakázek Křížkovského 8 771 47 Olomouc Tel. : +420 585 631 118 FAX : +420 585 631 012 E-mail :petra.jungova@upol.cz

Více

Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované. Management potravinářské laboratoře

Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované. Management potravinářské laboratoře Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované Management potravinářské laboratoře 1.roč. nav. MSP LS 2013/2014 Mgr. Kateřina Járová FVHE VFU Brno VYSVĚTLENÍ POJMŮ, DEFINIC A VÝRAZŮ Akreditace

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální METROLOGICKÝ ŘÁD RESORTU ČESKÉHO ÚŘADU ZEMĚMĚŘICKÉHO A KATASTRÁLNÍHO. Pracovní znění ve znění dodatku č.

Český úřad zeměměřický a katastrální METROLOGICKÝ ŘÁD RESORTU ČESKÉHO ÚŘADU ZEMĚMĚŘICKÉHO A KATASTRÁLNÍHO. Pracovní znění ve znění dodatku č. Český úřad zeměměřický a katastrální METROLOGICKÝ ŘÁD RESORTU ČESKÉHO ÚŘADU ZEMĚMĚŘICKÉHO A KATASTRÁLNÍHO Pracovní znění ve znění dodatku č. 1 Praha 2009 Zpracoval: Český úřad zeměměřický a katastrální

Více

Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC

Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC Český metrologický institut sídlem Okružní 31, 638 00 Brno IČ: 00177016 Verze dokumentu: 1.1 Jazyk dokumentu: český Status: testovací

Více

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně:

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně: 505/1990 Sb. ZÁKON ze dne 16. listopadu 1990 o metrologii Změna: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb. Změna: 119/2000 Sb. Změna: 119/2000 Sb. (část) Změna: 137/2002 Sb. Změna: 13/2002 Sb. Změna: 226/2003 Sb. (část)

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR 1. Obecná definice českých norem označených ČSN 2. Systém označování norem 3. Normalizační

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK VČETNĚ ZADÁVACÍCH PODMÍNEK

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK VČETNĚ ZADÁVACÍCH PODMÍNEK Pořadové č. VZ: 1/2018 Systémové č. VZ: P18V00000301 Č. j.: SFZP 020887/2018 Datum: 9. 3. 2018 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK VČETNĚ ZADÁVACÍCH PODMÍNEK (dále jen Výzva ) k podlimitní veřejné zakázce na služby

Více

Kalibrace vah a kvalita vážení

Kalibrace vah a kvalita vážení České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz České kalibrační sdružení ve spolupráci s Českým metrologickým institutem a Unií výrobců vah pořádá školení Kalibrace vah a kvalita vážení

Více

Stanovení nákladů procesu akreditace

Stanovení nákladů procesu akreditace Stanovení nákladů procesu akreditace SDĚLENÍ Českého institutu pro akreditaci, o.p.s. o vyhlášení Stanovení nákladů procesu akreditace Český institut pro akreditaci, o.p.s. (ČIA) vyhlašuje dokument Stanovení

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz Člen sdružení EUROCAL ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ Pořádá 51. KONFERENCI se zaměřením na transformaci ČKS na spolek ve smyslu zákona č.

Více

Obec Dřetovice VÝZVA. k podání nabídky pro výběr zpracovatele nového územního plánu obce Dřetovice

Obec Dřetovice VÝZVA. k podání nabídky pro výběr zpracovatele nového územního plánu obce Dřetovice Obec Dřetovice VÝZVA k podání nabídky pro výběr zpracovatele nového územního plánu obce Dřetovice katastrální území Dřetovice 1) IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZADAVATELE Název zadavatele: Obec Dřetovice IČ zadavatele:

Více

Zkoušky a kalibrace strojů a měřidel v oboru jednotky délky

Zkoušky a kalibrace strojů a měřidel v oboru jednotky délky Zkoušky a kalibrace strojů a měřidel v oboru jednotky délky VUT v Brně, 30. května 2007 Zkoušky a kalibrace strojů a měřidel v oboru jednotky délky Folie 1 z 16 Obecné systémové schéma řízení kvality (jakosti)

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 40. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci kalibračních laboratoří, informace o akreditaci

Více

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření Strana 1832 Sbírka zákonů č. 94 / 2016 Částka 38 94 VYHLÁŠKA ze dne 23. března 2016 o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení " Slovinská 47, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 33. KONFERENCI se zaměřením na aktuální informace o metrologii a témata s metrologií související 14. a 15. listopadu

Více