PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 V. volební období. Návrh. poslance Ladislava Skopala. na vydání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 V. volební období. Návrh. poslance Ladislava Skopala. na vydání"

Transkript

1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 V. volební období 1010 Návrh poslance Ladislava Skopala na vydání zákona zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů

2 - 2 - ZÁKON ze dne 2010, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů Čl. I Zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 253/2001 Sb., zákona č. 253/2003 Sb., zákona č. 354/2004 Sb., zákona č. 94/2005 Sb., zákona č. 179/2005 Sb., zákona č. 342/2005 Sb., zákona č. 178/2006 Sb., zákona č. 186/2006 Sb. a zákona č. 118/2008 Sb., se mění takto: 1. V 2 odst. 1 písmeno d) včetně poznámky pod čarou č. 10 zní: d) zemědělské pozemky ve vlastnictví státu, které určí pozemkový úřad v katastrálních územích, kde jsou zahájeny pozemkové úpravy, a to ve výměře podle schváleného plánu společných zařízení ve smyslu zákona o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech 10), 10) 9 odst. 14 zákona č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech a o změně zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.. 2. V 5 odst. 1 větě druhé se za slova veřejně prospěšnou stavbou vkládají slova, která je nemovitostí,.

3 V 5 odst. 2 větě první se za slova či změny vkládají slova nebo pozbytí platnosti, slovo kterého se nahrazuje slovem kterých, slovo kterým se nahrazuje slovem kterými, a slova nebo nabytí právní moci rozhodnutí o umístění stavby se nahrazují slovy nebo od nabytí právní moci změny rozhodnutí o umístění stavby, anebo od pozbytí platnosti rozhodnutí o umístění stavby. 4. V 5 odstavec 4 zní: (4) Na základě písemné žádosti veřejné výzkumné instituce nebo veřejné vysoké školy může Pozemkový fond převést bezúplatně do jejich vlastnictví pozemky, které nezbytně potřebují pro výzkum, výchovu nebo výuku v oblasti zemědělství, veterinárního lékařství a hygieny nebo lesnictví. Stane-li se převedený pozemek pro veřejnou výzkumnou instituci nebo veřejnou vysokou školu nepotřebným, musí být nabídnut k bezúplatnému převodu do vlastnictví státu zastoupeného Pozemkovým fondem. Neprojeví-li Pozemkový fond o nabídnutý pozemek zájem do 3 měsíců po obdržení nabídky, může veřejná výzkumná instituce nebo veřejná vysoká škola takovýto pozemek nabídnout za úplatu jinému zájemci.. 5. Nadpis 7 zní: Převody na oprávněné osoby, zemědělské podnikatele, společníky obchodních společností a členy družstev. 6. V 7 odst. 1 písmeno b) včetně poznámky pod čarou č. 22 zní:,,b) fyzickým osobám, které jsou nejméně po dobu 36 měsíců ke dni vyhlášení prodeje zapsány v evidenci zemědělského podnikatele 22) a po tuto dobu provozují zemědělskou výrobu na pozemcích o rozloze nejméně 10 ha v katastrálních územích obce nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náležejí pozemky určené k prodeji, 22) Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.. 7. V 7 odst. 1 písm. c) se za slovo které vkládají slova ke dni vyhlášení prodeje a za slova 36 měsíců na pozemcích se vkládají slova o rozloze nejméně 10 ha. 8. V 7 se na konci odstavce 3 doplňuje věta Žádost musí obsahovat název katastrálního území a parcelní čísla jednotlivých pozemků uvedených v nabídce a dále nezaměnitelné údaje o uplatňovaném nároku podle zákona o půdě..

4 V 7 odst. 4 se na konci věty první doplňují slova a složily kauci ve výši 10 % z minimální ceny zemědělských pozemků, která byla oznámena při vyhlášení prodeje zemědělského pozemku, nejméně však 5000 Kč. 10. V 7 se na konci odstavce 4 doplňují věty Kupujícímu se započte složená kauce na úhradu kupní ceny. Pokud bude pozemek prodán za cenu nižší než je složená kauce, vrátí Pozemkový fond rozdíl kupujícímu bez zbytečného odkladu. Osobě, která nevyužije právo na uzavření kupní smlouvy ve lhůtě stanovené v 11 odst. 3, složená kauce propadá a je příjmem Pozemkového fondu. Ostatním osobám, které se zúčastnily prodeje, je Pozemkový fond povinen vrátit složenou kauci bez zbytečného odkladu V 7 odstavec 5 zní: (5) Výzvu podle odstavce 4 Pozemkový fond neučiní, pokud mezi osobami, které požádaly o koupi pozemku, je oprávněná osoba, jejíž nárok uplatněný na převod vznikl nevydáním pozemků a finanční hodnota nároku představuje nejméně 50 % z minimální ceny pozemku určeného k prodeji (dále jen oprávněná osoba s předností ), nebo osoba, která má ke dni vyhlášení prodeje pozemek pronajatý od Pozemkového fondu ke dni vyhlášení prodeje a po dobu 36 měsíců před vyhlášením prodeje byla nepřetržitě nájemcem nebo podnájemcem tohoto pozemku. Do požadované doby 36 měsíců se započítává i doba, po kterou byl nájemcem nebo podnájemcem pozemku právní předchůdce současného nájemce, nebo doba, po kterou byla nájemcem nebo podnájemcem pozemku fyzická osoba zapsaná v evidenci zemědělského podnikatele 22), která svůj podnik převedla na příbuzné v řadě přímé, sourozence nebo manžela. Tyto osoby mají před ostatními osobami uvedenými v odstavci 1 přednostní právo na prodej, a to tak, že na prvním místě v pořadí bude oprávněná osoba s předností a na druhém místě bude nájemce, pokud toto právo uplatní v žádosti podle odstavce V 7 odst. 8 se na konci věty druhé doplňují slova, která včetně poznámek pod čarou č. 23a a 23b znějí:, za podmínky, že obchodní společnost nebo družstvo není v prodlení s plněním svého dluhu vůči Pozemkovému fondu a prokáže potvrzením 23a) ne starším 3 měsíce, že nemá daňový nedoplatek u správce daně příslušného pro správu její daně z příjmu, za daňový nedoplatek pro účely tohoto zákona se nepovažuje částka daňového nedoplatku, který byl rozhodnutím správce daně posečkán nebo byla povolena jeho úhrada ve splátkách a prokáže potvrzením ne starším 3 měsíce, že nedluží pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti 23b). 23a) 23 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů. 23b) Zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném a sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku nezaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů..

5 V 7 se na konci odstavce 9 doplňuje věta Jestliže žádná oprávněná osoba s předností ani osoba uplatňující přednostní právo na převod z titulu nájmu nepodá na výzvu Pozemkového fondu nabídku kupní ceny, postupuje Pozemkový fond podle odstavce V 7 se odstavce 11 a 12 zrušují. 15. V 8 odst. 3 se číslo 12 nahrazuje číslem V 9 odst. 3 za třetí větu vkládá věta Pozemky převáděné podle 5 odst. 6 se oceňují jako stavební V 9 odst. 6 větě třetí se slova nebo zpět na Pozemkový fond v rámci realizace předkupního práva podle 10 odst. 2 zrušují. 18. V 9 odstavec 8 zní: (8) Na kupní cenu započte Pozemkový fond všechny nároky, které má kupující vůči němu podle zákona o půdě a které Pozemkový fond považuje za nesporné V 10 odst. 2 větě druhé se slova jej získal od Pozemkového fondu nahrazují slovy byl podle tohoto zákona prodán Pozemkovým fondem nabyvateli. 20. V 10 odst. 2 se za větu druhou vkládají věty Pozemkový fond může přijmout nabídku a využít předkupní právo do 3 měsíců. V téže lhůtě musí zaplatit nabyvateli jím zaplacenou kupní cenu nebo jím splacenou část kupní ceny. Pokud nabídku učinil další vlastník pozemku, musí mu Pozemkový fond zaplatit v téže lhůtě kupní cenu, za kterou převedl pozemek nabyvateli V 10 odst. 3 se slova na nějž je státem uplatněno nahrazují slovy k němuž vzniklo a za slova nesmí nabyvatel se vkládají slova ani každý další vlastník. 22. V 10 odstavec 4 zní: (4) Pozemkový fond ohlásí vznik nebo zánik zástavního práva a vznik, popřípadě při využití nabídky též zánik věcného předkupního práva příslušnému katastrálnímu úřadu..

6 - 6 - Čl. II Přechodná ustanovení 1. Při vyřizování žádostí podaných podle 5 nebo 6 zákona č. 95/1999 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se postupuje podle dosavadních právních předpisů. 2. Prodej vyhlášený podle 7 nebo 8 zákona č. 95/1999 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se dokončí podle dosavadních právních předpisů. Čl. III Zmocnění k vyhlášení úplného znění zákona Předseda vlády se zmocňuje, aby ve Sbírce zákonů vyhlásil úplné znění zákona č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, jak vyplývá ze zákonů jej měnících. ČÁST DRUHÁ Změna zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku Čl. IV Zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění zákona č. 42/1992 Sb., zákona č. 93/1992 Sb., zákona č. 39/1993 Sb., zákona č. 183/1993 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 131/1994 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 166/1995 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 29/1996 Sb., zákona č. 30/1996 Sb., zákona č. 139/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 253/2003 Sb., zákona č. 354/2004 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 272/2005 Sb., zákona č. 531/2005 Sb., zákona č. 131/2006 Sb. a zákona č. 178/2006 Sb., se mění takto: 1. V 4 se doplňuje odstavec 5, který zní: (5) Orgány veřejné správy jsou povinny na žádost pozemkového fondu poskytnout z informačního systému veřejné správy identifikační údaje o osobě uplatňující nároky podle tohoto zákona vůči pozemkovému fondu, jméno, popřípadě jména a příjmení, místo trvalého pobytu, datum narození, popřípadě datum úmrtí..

7 V 11a odst. 7 větě první se za slova musí obsahovat vkládají slova název katastrálního území a parcelní čísla jednotlivých pozemků, uvedených v nabídce,, slova určenou adresu včas se nahrazují slovy adresu a ve lhůtě, které jsou uvedeny v nabídce,, věta druhá se nahrazuje větou K žádosti, která neobsahuje uvedené náležitosti, se nepřihlíží. a ve větě třetí se slova Neplatná je i žádost nahrazují slovy Nepřihlíží se rovněž k žádosti. 3. V 14 odst. 9 se za slova od státu vkládají slova po 23. červnu 1945 a na konci textu odstavce 9 se doplňují slova ; pokud nelze zjistit výši uhrazené přídělové ceny, poskytne se náhrada ve výši 1,5 % z ceny nemovitosti stanovené podle 28a. 4. V 16 se na konci odstavce 1 doplňuje věta Výzva k poskytnutí peněžité náhrady musí obsahovat nezaměnitelné určení nároku, který má být vypořádán peněžitou náhradou.. Čl. V Přechodné ustanovení Žádosti o převod pozemku doručené Pozemkovému fondu přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se posuzují podle dosavadních právních předpisů. ČÁST TŘETÍ ÚČINNOST Čl. VI Tento zákon nabývá účinnosti uplynutím patnáctého dne ode dne jeho vyhlášení.

8 - 8 - DŮVODOVÁ ZPRÁVA OBECNÁ ČÁST 1. Důvod předložení Identifikace problému Od roku 1999 od nabytí účinnosti zákona č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně některých zákonů, (dále jen zákon o prodeji půdy ) disponuje Pozemkový fond České republiky (dále jen Pozemkový fond ) se zemědělskými pozemky státu, které má ve správě podle 1 zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů(dále jen zákon o půdě ). Tyto pozemky jsou využívány nejen k uspokojování restitučních nároků oprávněných osob podle zákona o půdě, ale od přijetí zákona o prodeji půdy také k úplatným převodům do vlastnictví dalších osob, resp. za stanovených podmínek i k bezúplatným převodům na obce. Z tohoto důvodu dochází k nepříliš přehledné situaci. Každý ztěchto procesů je upraven samostatnými zákony, tj. zákonem o prodeji půdy i zákonem o půdě. Tyto zákony je nutno průběžně přizpůsobovat rozhodovací praxi soudů a zkušenostem z jejich realizace. Cíle, kterých má být dosaženo - Urychlení procesu vypořádávání restitučních nároků za nevydané pozemky. - Zajištění vyšší míry možnosti uplatnění přednosti oprávněných osob disponujících nároky. - Odstranění problému nemožnosti poskytnout peněžitou náhradu přídělcům podle zákona o půdě v případě, kdy není možno zjistit výši zaplacené přídělové ceny. Ostatní navrhované změny sledují především urychlení obou procesů upřesněním podmínek jejich realizace (například podmínky účasti ve veřejných nabídkách, podmínky skládání kauce, náležitosti žádostí o převod, důsledné uplatnění podmínky provozování zemědělské výroby při prodeji zemědělcům a uplatnění podmínky bezdlužnosti a to i u družstev a obchodních společností, jichž jsou tito zemědělci členy nebo společníky, součinnost orgánů veřejné správy při získávání údajů o oprávněných osobách). Rizika spojená s nečinností: omezení možností pokračování v podnikání u drobných zemědělských podnikatelů, zpomalení dokončení restitučního procesu, zpomalení procesu odstátnění zemědělské půdy. 2. Návrh variant řešení Při zvažování různých variant řešení identifikovaného problému z obecného hlediska, které by mohly vést ke stanovenému cíli, bylo zvažováno pouze předkládané řešení v podobě legislativního materiálu. Důvodem je skutečnost, že identifikovaný problém je možné řešit pouze legislativní formou, konkrétně návrhem novely zákona. Tzv. nulová varianta řešení by prodlužovala nežádoucí stav a zpomalovala tak proces odstátnění zemědělské půdy.

9 Dotčené subjekty Dotčenými subjekty budou Česká republika státní rozpočet, Pozemkový fond, obce jako nabyvatelé pozemků, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy, některé orgány státní správy, fyzické osoby držitelé restitučních nároků a drobní podnikatelé v zemědělství. 4. Vyhodnocení nákladů a přínosů Přínosem této právní úpravy je předpoklad zrychlení procesu odstátnění zemědělské půdy a v nezanedbatelné míře i snížení administrativních nákladů Pozemkového fondu souvisejících s prodejem zemědělské půdy. Návrh novely zákona předpokládá minimální finanční dopad na státní rozpočet a mírné vylepšení obecních rozpočtů. Podle nového stavebního zákona mají obce předkupní právo na pozemky veřejných prostranství, pokud mají schválenou územně plánovací dokumentaci nebo její změnu po 1.lednu Pozemky pro veřejná prostranství představují v rámci území celé republiky cca 500 ha státní půdy. O tuto výměru se sice sníží rozsah půdy v zastavěném nebo zastavitelném území obcí pro restituci i pro prodej, jedná se však o pozemky pro zemědělské podnikání nevyužitelné a jejich bezúplatný převod do vlastnictví obce je pro tyto obce přínosem. Rovněž se rozšiřuje bezúplatný převod pozemků kromě veřejných výzkumných institucí i na veřejné vysoké školy a též se rozšiřuje i účel využívání těchto pozemků, kromě výzkumu a výchovy i na výuku v oblasti zemědělství. Dále se nově stanoví povinnost těchto institucí nabídnout pozemek, který nevyužijí pro zákonem stanovené účely, zpět státu prostřednictvím Pozemkového fondu. Navrhuje se umožnit přednostní prodej státní půdy kromě restituentů pouze těm osobám, které zemědělskou výrobu již provozují, za podmínek stanovených zákonem, tj. na osoby zapsané v evidenci zemědělského podnikatele, provozující zemědělskou výrobu nejméně po dobu 36 měsíců a na pozemcích o rozloze alespoň 10 ha v příslušné lokalitě. Přitom není rozhodující, zda zemědělskou výrobu provozují na vlastní nebo pronajaté půdě. Za stejných podmínek se vztahuje toto ustanovení na společníky obchodních společností nebo členy zemědělských družstev. Nově se upravuje problematika kaucí v odstavci 4 tohoto paragrafu. Kauce bude skládána až po výzvě Pozemkového fondu k nabídce kupní ceny, tj. požádá-li o koupi zemědělského pozemku více osob. Kauce bude započtena nabyvateli pozemku na úhradu kupní ceny, ostatním osobám, které se zúčastnily prodeje, se složená kauce bez zbytečného odkladu vrátí. Změna mechanizmu vybírání kaucí bude mít pozitivní Změna mechanizmu vybírání kaucí bude mít pozitivní ekonomický vliv na naprostou většinu osob účastnících se prodeje zemědělské půdy. V 9 odst. 8 zákona o prodeji půdy se praxe, kdy se nezapočítávají při koupi pozemku veškeré restituční nároky vůči Pozemkovému fondu neosvědčila, protože některé osoby si mohou ponechat část nároků pro případný další nákup půdy (bez zástavního a předkupního práva, za poměrně výhodné ceny splácené až 30 let), případně přikupovat další nároky, aby získaly potřebná procenta pro vstup do prodeje podle 7. Jiní váhají s přijetím peněžité náhrady, i když pozemky scenou přiměřenou jejich drobným zbytkovým nárokům nemá Pozemkový fond k dispozici. Při akceptování navrhovaného znění, kdy by Pozemkový fond započítal na úhradu kupní ceny prodávaných pozemků všechny nesporné restituční nároky, by došlo k podstatnému

10 urychlení procesu vypořádání restitučních náhrad. V opačném případě by ukončení tohoto procesu bylo oddalováno. Změna zákona o půdě nebude představovat žádné změny vnákladech a výnosech pro Pozemkový fond, ani státní rozpočet. Restituční závazky za doposud nevydané pozemky dle evidence Pozemkového fondu činí 695 mil. Kč a závazky na náhradách za znehodnocené stavby, inventář a jiné činí 210 mil. Kč. Pozemkový fond doposud spravuje parcel, což je ha zemědělské půdy. Cílem navrženého řešení v 14 odst. 9 je zcela jednoznačně stanovit právní důsledky volby peněžité náhrady místo náhrady v pozemcích, pokud oprávněná osoba získala nemovitost přídělem od státu po 23. červnu 1945 a zabránit tak zbytečným průtahům při plnění restitučních závazků státu. Pokud nelze zjistit výši uhrazené přídělové ceny za nemovitost, poskytne se náhrada za nemovitosti ve výši 1,5 % z ceny původní nemovitosti stanovené podle 28a. Jednoznačný postup pro stanovení výše náhrad je nutný, protože zákonná lhůta od prvních výzev k poskytnutí peněžitých náhrad uplynula již v květnu 2009, Pozemkový fond již musí v řadě případů plnění odmítat a může být vystaven zbytečným soudním sporům. Navrhovaná právní úprava je v souladu s Ústavou a ústavním pořádkem České republiky. Mezinárodní smlouvy, kterými je Česká republika vázána, se na danou oblast nevztahují. ZVLÁŠTNÍ ČÁST K ČÁSTI PRVNÍ K ČI. I K bodu 1 K 2 odst. 1 písm. d): Podle stávajícího ustanovení není zabezpečena potřebná ochrana státní půdy. která by se měla využít pro realizaci společných zařízení v rámci pozemkových úprav. Ochrana statní půdy je zde až v samém závěru řízení o pozemkových úpravách, takže se privatizuje i ta půda, se kterou se uvažuje na již navržená a schválená technická opatření. Proto je nutné, aby pozemkový úřad tyto pozemky přímo určil v těch katastrálních územích, kde jsou zahájen)' pozemkové úpravy, a to ve výměře podle schváleného plánu společných zařízení podle zákona o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech. K bodu 2 Upřesňuje se stávající znění, které umožňovalo široký výklad v rozporu s původním účelem tohoto ustanovení. Navrhovaná úprava jednoznačně stanovuje podmínky, které musí obec splnit, aby bylo možné převod v souladu s tímto ustanovením realizovat.

11 K bodu 3 K 5 odst. 2: Ke stávajícímu znění, jehož hlavním účelem bylo zpětné převedení pozemku na Pozemkový fond v případě změny územně plánovací dokumentace či změny rozhodnutí o umístění stavby, se doplňuje i pozbytí platnosti rozhodnutí, při kterém též je nutné převést pozemek zpět na Pozemkový fond, popřípadě poskytnout finanční náhradu za tento pozemek ve výši ceny pozemku zjištěné podle cenového předpisu platného ke dni uzavření smlouvy, podle které byl pozemek obci převeden. K bodu 4 K 5 odst. 4: Uvádí se nové znění tohoto odstavce, v rámci kterého se bezúplatný převod na veřejné výzkumné instituce rozšiřuje i na veřejné vysoké školy a též se rozšiřuje i účel využívání těchto pozemků, kromě výzkumu a výchovy i na výuku v oblasti zemědělství. Dále se nově stanoví povinnost těchto institucí nabídnout pozemek, který nevyužijí pro tyto účely, zpět státu prostřednictvím Pozemkového fondu. Možnost převést takto nevyužitý pozemek za úplatu na třetí osobuje až po uplynutí 3 měsíců ode dne obdržení nabídky, kdy Pozemkový fond o pozemek neprojeví zájem. K bodu 5 K 7: V nadpise byl pojem samostatně hospodařící rolník nahrazen v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, pojmem zemědělský podnikatel. K bodu 6 K 7 odst. 1 písm. b): Pro všechny nabyvatele uvedené dosud v písmenech b), c) a d), tedy s výjimkou oprávněných osob podle písmene a), byly sjednoceny podmínky účasti na prodeji (tj. podmínka provozování zemědělské výroby nejméně po dobu 36 měsíců na nejméně 10 ha zemědělské půdy, bez ohledu na to. jestli ji vlastní či nikoli). Nově je upraven i odkaz týkající se podnikatelů v zemědělství, namísto samostatně hospodařících rolníků. K bodu 7 K 7 odst. 1 písm. c): Sjednocují se podmínky převodu pozemků pro společníky obchodních společností (členy družstev) s fyzickými osobami, a to ve vztahu ke splnění podmínky minimální rozlohy 10 ha obhospodařovaných pozemků v dané lokalitě. K bodu 8 K 7 odst. 3: Doplnění zákona o závazný obsah žádostí je nezbytné, aby nemohlo docházet k záměnám pozemků ani nároků v ní uplatněných a následně ke zbytečným průtahům při doplňování, resp. upřesňování žádostí.

12 K bodům 9 a 10 K 7 odst. 4: Z důvodu návaznosti na ostatní text se navrhuje převzít úpravu kaucí z odstavců 11 a 12 do tohoto odstavce a omezit kauce jen na případy, kdy o pozemek požádá více osob, a ke složení kauce i podání nabídky kupní ceny je vyzvat současně. Kauci by Pozemkový fond vracel žadatelům o pozemky bez zbytečného odkladu, a to i v případech, kdy k uzavření kupní smlouvy nedojde. Tím se omezí administrativa a zkrátí doba pro vrácení kauce až o dva měsíce. K bodu 11 K 7 odst. 5: Navrhovaná právní úprava snižuje procento restitučních nároků za nevydané pozemky ze 70 na 50 %, které je potřebné k účasti oprávněné osoby na přednostním prodeji z titulu nároků a jejím cílem je rozšířením účasti oprávněných osob na přednostním prodeji urychlit proces uspokojení restitučních nároků. Přednostní právo převodu pozemku z titulu tříletého nájmu se nově vztahuje i na fyzickou osobu, která z osobních, rodinných, sociálních apod. důvodů svůj podnik převedla na příbuzné v řadě přímé, sourozence nebo manžela. Nový pojem oprávněná osoba s předností" se zavádí pro odlišení od oprávněných osob ostatních, tj. bez přednostního práva. K bodu 12 K 7 odst. 8: Podmínka bezdlužnosti pro prodej pozemků je navrhována proto, aby společníci obchodních společností a členové družstev, jež neplní svoje dluhy vůči Pozemkovému fondu, a státu nenabývali zemědělskou půdu. K bodu 13 K 7 odst. 9: Pokud žádná oprávněná osoba s předností, ani osoba uplatňující nárok z titulu nájmu nereaguje na výzvu k nabídce kupní ceny, bude ještě dána možnost ostatním osobám uvedeným v odstavci 1. bude-li zájemců více, vyzve je Pozemkový fond k nabídce kupní ceny postupem podle odstavce 4. K bodu 14 V 7 se odstavec 11 a 12 zrušují z důvodu promítnutí jejich obsahu do odstavce 4. K bodu 15 K 8 odst. 3: Pro účast v obchodní veřejné soutěži je stanovena povinnost složit kauci za podmínek zveřejněných při vyhlášení soutěže s odkazem na ustanovení 7 odst. 4, který se použije obdobně.

13 K bodu 16 K 9 odst. 3: Stanoví se oceňování pozemků funkčně souvisejících se stavbou, které se převádějí mimo veřejnou nabídku (tedy bez soutěže o nabídnutou kupní cenu), jako pozemků stavebních. Převod těchto pozemků požadují většinou vlastníci bytových domů, přičemž jde zpravidla o pozemky malých výměr využívané jako dvory, zahrádky, odstavné plochy pro dopravní prostředky a přístupové cesty k domu nebo technickým zařízením domu. Navrhovanou úpravou se zhodnotí cena těchto pozemků, která se ani tak nepřiblíží ceně tržní dosahované při následných prodejích vytvořených ucelených komplexů staveb a pozemků. K bodu 17 K 9 odst. 6: Úprava má vazbu na úpravu 10 odst. 2. K bodu 18 K 9 odst. 8: Současná právní úprava se neosvědčila, protože umožňuje, aby si některé osoby stále ponechávaly část nároků pro postupování, dělení nebo slučování pohledávek nebo pro případný další nákup půdy, u kterého v těchto případech nevzniká zástavní ani předkupní právo, realizuje se za poměrně výhodné ceny splácené až 30 let atd., případně přikupovaly další nároky, aby získaly potřebná procenta pro vstup do prodeje podle 7. Jiní váhají s přijetím peněžité náhrady, i když pozemky s cenou přiměřenou jejich drobným zbytkovým nárokům nemá Pozemkový fond k dispozici. To neumožňuje ukončit proces restitučních náhrad. Proto se navrhuje, aby Pozemkový fond započítal na kupní cenu prodávaných pozemků všechny restituční nároky, které považuje za nesporné. K bodům 19 a 20 K 10 odst. 2: Speciální úprava délky lhůty pro využití předkupního práva je nezbytná, neboť obecná dvouměsíční lhůta k realizaci předkupního práva na základě nabídek doručovaných různým organizačním útvarům Pozemkového fondu na celém území České republiky nestačí. K ještě výraznějšímu prolomení obecné dvouměsíční lhůty došlo například i ve prospěch obcí při realizaci jejich předkupního práva podle nového stavebního zákona. Navrhuje se rovněž, aby s ohledem na dlouhodobý splátkový režim při prodeji pudy vyplácel Pozemkový fond pozemek v případě přijetí nabídky pouze ve výši částky, kterou již nabyvatel na kupní cenu skutečně zaplatil. Odpadla by povinnost nabyvatele doplatit zbytek kupní ceny najednou (v 9 odst. 6 se pro tyto případy navrhuje vypustit ztrátu výhody splátek) a také tomu odpovídající povinnost Pozemkového fondu celou sjednanou kupní cenu nabyvateli zaplatit. K bodům 21 a 22 K 10 odst. 3 a 4: Výslovná úprava trvání zástavního a předkupního práva i po následných změnách vlastníků jimi zatíženého pozemku odstraňuje pochybnosti plynoucí z dosavadní nejednoznačné právní úpravy, která používá pouze pojem nabyvatel. Pozemek, na kterém vzniklo při prodeji podle tohoto zákona předkupní právo nebo zástavní právo,

14 nesmí napříště nejen nabyvatel, ale ani žádný další vlastník učinit předmětem dalšího předkupního nebo zástavního práva. Pozemkový fond bude v souvislosti s převodem pozemku zpět na Pozemkový fond v případě využití předkupního práva ohlašovat zánik zástavního práva nebo předkupního práva příslušnému katastrálnímu úřadu. K ČI. II Přechodná ustanovení Přechodná ustanovení řeší postup při vyřizování žádostí podaných podle 5 a 6 před účinností tohoto zákona a postup při prodeji zemědělských pozemků vyhlášený podle 7 a 8 před účinností tohoto zákona. K ČI. III Zmocnění pro předsedu vlády, aby ve Sbírce zákonů vyhlásil úplné znění zákona, je nutností z důvodu přehlednosti a lepší orientace v zákoně, který byl už několikrát novelizován. K ČÁSTI DRUHÉ K Čl. IV K bodu 1 K 4 odst. 5: Doplňuje se povinnost pro orgány veřejné správy poskytovat údaje z informačního systému veřejné správy. Tím se urychlí proces vyřizování náhrad oprávněným osobám. Bez požadované součinnosti orgánů veřejné správy nemůže Pozemkový fond v mnohých případech kontaktovat oprávněné osoby a například se nedozví o tom, že původní oprávněná osoba již nežije. K bodu 2 K 11a odst. 7: Aby nevznikaly pochybnosti o tom, které nároky se vztahují k žádaným pozemkům, musí žádost obsahovat údaje nezbytné k identifikaci jednotlivých pozemků, jako je název katastrálního území a parcelní číslo uvedené v nabídce. Tím, že žádost o nabídnutý pozemek musí obsahovat nezaměnitelné údaje o nároku, který má být převodem označeného pozemku zcela nebo z části uspokojen, a musí být doručena na adresu a ve lhůtě, které jsou uvedeny v nabídce, omezí se možné spekulativní jednání držitelů restitučních nároků a odpadne nutnost dodatečného časově náročného doplňování, resp. upřesňování obsahu žádostí. K bodu 3 K 14 odst. 9: Cílem navrženého řešení je zcela jednoznačně vyložit právní důsledky volby peněžité náhrady místo náhrady v pozemcích, pokud oprávněná osoba získala nemovitost přídělem od státu po 23. červnu 1945 a zabránit tak zbytečným průtahům při plnění restitučních závazků státu. Pokud nelze zjistit výši uhrazené přídělové ceny za nemovitost, poskytne se náhrada za nemovitosti ve výši 1,5 % z ceny stanovené podle 28a. Jednoznačný postup pro stanovení výše náhrad je nutný, protože zákonná lhůta od prvních výzev k poskytnutí peněžitých náhrad uplyne již v květnu 2009, Pozemkový fond by musel v řadě případů plnění odmítat a byl by vystaven zbytečným soudním sporům.

15 K bodu 4 K 16: Jde o řešení technického problému, kdy výzva nemá v zákoně stanoveny jasné parametry. Novelou by měl být tento nedostatek odstraněn. K Čl. V Přechodné ustanovení Přechodné ustanovení řeší případy, kdy žádost byla podána před účinností tohoto zákona. K ČÁSTI TŘETÍ K Čl.VI Účinnost Datum nabytí účinnosti zákona se navrhuje uplynutím patnáctého dne ode dne jeho vyhlášení. V Praze dne 23. prosince 2009 Ing. Ladislav Skopal, v.r.

16 Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn (změny jsou vyznačeny tučně) Zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů 2 (1) Podle tohoto zákona nelze převádět a) zemědělské nebo lesní pozemky, na jejichž vydání bylo uplatněno právo podle zvláštních předpisů 4 ) a o jejichž vydání nebylo dosud rozhodnuto, b) zemědělské a lesní pozemky nebo jejich části určené vydaným územním plánem nebo vydaným regulačním plánem anebo rozhodnutím o umístění stavby k zastavění veřejně prospěšnými stavbami 6 ) nebo těmito stavbami již zastavěné, s výjimkou zemědělských pozemků převáděných podle 5 odst. 1 a 2, zemědělských pozemků již využitých ke zřízení technické infrastruktury 6 ) a lesních pozemků převáděných podle 18; v případě pochybností vydá na základě žádosti Pozemkového fondu konečné stanovisko příslušný úřad územního plánování, c) zemědělské a lesní pozemky, jejichž převodu brání zvláštní předpis, 9 ) d) zemědělské pozemky určené podle schváleného návrhu komplexní pozemkové úpravy pro výstavbu polních cest a na provedení technických, vodohospodářských a ekologických opatření, 10 ) d) zemědělské pozemky ve vlastnictví státu, které určí pozemkový úřad v katastrálních územích, kde jsou zahájeny pozemkové úpravy, a to ve výměře podle schváleného plánu společných zařízení ve smyslu zákona o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech 10), e) zemědělské pozemky, o jejichž převodu na jiné osoby bylo rozhodnuto podle zvláštního předpisu, 13 ) f) lesní pozemky v lesích ochranných a lesích zvláštního určení 14 ) s výjimkou spoluvlastnických podílů státu, g) lesní pozemky v lesích hospodářských 15 ) o souvislé výměře větší než 10 ha, h) zemědělské a lesní pozemky ve vojenských újezdech, 16 ) i) zemědělské a lesní pozemky v národních přírodních památkách, národních přírodních rezervacích a v prvních a druhých zónách národních parků. 10) 9 odst. 14 zákona č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech a o změně zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.. 5

17 Převod na obce, vlastníky staveb a uživatele pozemků v zahrádkových nebo chatových osadách (1) Nebrání-li převodu práva třetích osob, převede Pozemkový fond na základě písemné žádosti obce do jejího vlastnictví zemědělské pozemky v jejím katastrálním území a) v zastavěném území 6 ), b) v zastavitelné ploše 6 ), c) určené rozhodnutím o umístění stavby k zastavění, d) zastavěné budovami nebo stavbami, které jsou nemovitostmi, ve vlastnictví obce, e) určené vydaným územním plánem nebo vydaným regulačním plánem k realizaci zeleně, s výjimkou pozemků v nezastavěném území 6 ). Pozemky podle písmen a), b) a c) určené k zastavění veřejně prospěšnou stavbou, která je nemovitostí, nebo stavbou pro bydlení a pozemky podle písmen d) a e) převede Pozemkový fond do vlastnictví obce bezúplatně. (2) V případě změny územně plánovací dokumentace či změny nebo pozbytí platnosti rozhodnutí o umístění stavby, na základě kterých došlo k bezúplatnému převodu pozemku do vlastnictví obce, kterými by zamýšlená stavba nebyla stavbou veřejně prospěšnou nebo stavbou pro bydlení, je obec povinna zemědělský pozemek převést zpět na Pozemkový fond za stejných podmínek, za jakých byl na obec převeden, a to ve lhůtě do 90 dnů od nabytí právní moci změny územního plánu nebo změny regulačního plánu nebo od nabytí právní moci změny rozhodnutí o umístění stavby, anebo od pozbytí platnosti rozhodnutí o umístění stavby. Jestliže nebude možné pozemek převést zpět na Pozemkový fond, protože bude ve vlastnictví třetí osoby, je obec povinna ve stejné lhůtě poskytnout Pozemkovému fondu finanční náhradu ve výši ceny pozemku zjištěné podle cenového předpisu 26 ) platného ke dni uzavření smlouvy, podle které byl pozemek obci převeden. Totéž platí v případech, kdy došlo k bezúplatnému převodu pozemku do vlastnictví obce podle odstavce 1 písm. e) a pozemek nebyl k realizaci zeleně využit. (4) Na základě písemné žádosti veřejné výzkumné instituce může Pozemkový fond převést bezúplatně do jejího vlastnictví pozemky, které tato instituce nezbytně potřebuje pro výzkum v oblasti zemědělství, veterinárního lékařství a hygieny nebo lesnictví. (4) Na základě písemné žádosti veřejné výzkumné instituce nebo veřejné vysoké školy může Pozemkový fond převést bezúplatně do jejich vlastnictví pozemky, které nezbytně potřebují pro výzkum, výchovu nebo výuku v oblasti zemědělství, veterinárního lékařství a hygieny nebo lesnictví. Stane-li se převedený pozemek pro veřejnou výzkumnou instituci nebo veřejnou vysokou školu nepotřebným, musí být nabídnut k bezúplatnému převodu do vlastnictví státu zastoupeného Pozemkovým fondem. Neprojeví-li Pozemkový fond o nabídnutý pozemek zájem do 3 měsíců po obdržení nabídky, může veřejná výzkumná instituce nebo veřejná vysoká škola takovýto pozemek nabídnout za úplatu jinému zájemci. 7 Převody na samostatně hospodařící rolníky, vlastníky zemědělské půdy, společníky obchodních společností, členy družstev a oprávněné osoby

18 Převody na oprávněné osoby, zemědělské podnikatele, společníky obchodních společností a členy družstev (1) Pozemkový fond může prodat zemědělské pozemky a) oprávněným osobám, b) samostatně hospodařícím rolníkům, 22 ) kteří prokazatelně provozují zemědělskou výrobu minimálně po dobu 36 měsíců na pozemcích o rozloze nejméně 10 ha v katastrálních územích obce nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náležejí pozemky určené k prodeji, b) fyzickým osobám, které jsou nejméně po dobu 36 měsíců ke dni vyhlášení prodeje zapsány v evidenci zemědělského podnikatele 22) a po tuto dobu provozují zemědělskou výrobu na pozemcích o rozloze nejméně 10 ha v katastrálních územích obce nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náležejí pozemky určené k prodeji, 22) Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.. c) společníkům obchodních společností nebo členům družstev, které ke dni vyhlášení prodeje provozují zemědělskou výrobu minimálně po dobu 36 měsíců o rozloze nejméně 10 ha na pozemcích v katastrálních územích obce nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náležejí pozemky určené k prodeji, d) osobám podle 4 odst. 1 písm. a), které vlastní nejméně 10 ha zemědělské půdy v katastrálních územích obce nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náležejí pozemky určené k prodeji. (3) Osoby uvedené v odstavci 1 mohou o koupi zemědělského pozemku požádat písemně Pozemkový fond do 1 měsíce ode dne vyhlášení prodeje. Žádost musí obsahovat název katastrálního území a parcelní čísla jednotlivých pozemků uvedených v nabídce a dále nezaměnitelné údaje o uplatňovaném nároku podle zákona o půdě. (4) Požádá-li o koupi zemědělského pozemku více osob uvedených v odstavci 1, vyzve je Pozemkový fond, aby nabídly kupní cenu a složily kauci ve výši 10 % z minimální ceny zemědělských pozemků, která byla oznámena při vyhlášení prodeje zemědělského pozemku, nejméně však 5000 Kč. Podle výše nabídnuté kupní ceny stanoví Pozemkový fond pořadí osob, a poté prodá zemědělský pozemek té z nich, která se s nejvyšší cenou umístila na prvním místě v pořadí. Pokud tato osoba neuzavře ve stanovené lhůtě ( 11 odst. 3) smlouvu, prodej podle tohoto ustanovení končí. V případě, že některé nabízené kupní ceny budou shodné, platí obdobně 6 odst. 3. Kupujícímu se započte složená kauce na úhradu kupní ceny. Pokud bude pozemek prodán za cenu nižší než je složená kauce, vrátí Pozemkový fond rozdíl kupujícímu bez zbytečného odkladu. Osobě, která nevyužije právo na uzavření kupní smlouvy ve lhůtě stanovené v 11 odst. 3, složená kauce propadá a je příjmem Pozemkového fondu. Ostatním osobám, které se zúčastnily prodeje, je Pozemkový fond povinen vrátit složenou kauci bez zbytečného odkladu. (5) Výzvu podle odstavce 4 Pozemkový fond neučiní, pokud mezi osobami, které požádaly o koupi zemědělského pozemku, je oprávněná osoba, jejíž nárok uplatněný na převod vznikl nevydáním pozemků nebo jejich částí nacházejících se v katastrálním území obce nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do něhož náleží pozemek určený k prodeji a finanční hodnota nároku představuje nejméně 70 % z minimální

19 ceny pozemku určeného k prodeji, nebo osoba, která má tento pozemek pronajatý od Pozemkového fondu ke dni vyhlášení prodeje a po dobu 36 měsíců před vyhlášením prodeje byla nájemcem nebo podnájemcem tohoto pozemku. Do požadované doby 36 měsíců se započítává i doba, po kterou byl nájemce nebo podnájemce pozemku právním předchůdcem současného nájemce. Tyto osoby mají před ostatními osobami uvedenými v odstavci 1 přednostní právo na prodej, a to tak, že na prvním místě v pořadí bude oprávněná osoba a na druhém místě bude nájemce, pokud toto právo uplatní v žádosti podle odstavce 3. (5) Výzvu podle odstavce 4 Pozemkový fond neučiní, pokud mezi osobami, které požádaly o koupi pozemku, je oprávněná osoba, jejíž nárok uplatněný na převod vznikl nevydáním pozemků a finanční hodnota nároku představuje nejméně 50 % z minimální ceny pozemku určeného k prodeji (dále jen oprávněná osoba s předností ), nebo osoba, která má ke dni vyhlášení prodeje pozemek pronajatý od Pozemkového fondu ke dni vyhlášení prodeje a po dobu 36 měsíců před vyhlášením prodeje byla nepřetržitě nájemcem nebo podnájemcem tohoto pozemku. Do požadované doby 36 měsíců se započítává i doba, po kterou byl nájemce nebo podnájemce pozemku právním předchůdcem současného nájemce, nebo doba, po kterou byla nájemcem nebo podnájemcem pozemku fyzická osoba zapsaná v evidenci zemědělského podnikatele 22), která svůj podnik převedla na příbuzné v řadě přímé, sourozence nebo manžela. Tyto osoby mají před ostatními osobami uvedenými v odstavci 1 přednostní právo na prodej, a to tak, že na prvním místě v pořadí bude oprávněná osoba s předností a na druhém místě bude nájemce, pokud toto právo uplatní v žádosti podle odstavce 3. (8) U společníků obchodních společností nebo členů družstev podle odstavce 1 písm. c) platí, že podmínky pro vznik přednostního práva uvedené v odstavcích 5 a 6 splňuje obchodní společnost, jejímž je společníkem, nebo družstvo, jehož je členem. Společník obchodní společnosti nebo člen družstva může své přednostní právo podle odstavců 5 a 6 uplatnit pouze s písemným souhlasem obchodní společnosti, jejímž je společníkem, nebo družstva, jehož je členem, za podmínky, že obchodní společnost nebo družstvo není v prodlení s plněním svého dluhu vůči Pozemkovému fondu a prokáže potvrzením 23a) ne starším 3 měsíce, že nemá daňový nedoplatek u správce daně příslušného pro správu její daně z příjmu, za daňový nedoplatek pro účely tohoto zákona se nepovažuje částka daňového nedoplatku, který byl rozhodnutím správce daně posečkán nebo byla povolena jeho úhrada ve splátkách a prokáže potvrzením ne starším 3 měsíce, že nedluží pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti 23b). Tento souhlas týkající se konkrétního pozemku musí být přiložen k žádosti podle odstavce 3. 23a) 23 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů. 23b) Zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném a sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku nezaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. (9) Jestliže podmínky pro vznik přednostního práva splní více oprávněných osob nebo více osob z titulu nájmu a požádají o převod, vyzve Pozemkový fond oprávněné osoby splňující podmínky pro vznik přednostního práva na převod, nebo v případě, že o převod

20 nepožádaly oprávněné osoby s využitím přednostního práva, osoby splňující podmínky pro vznik přednostního práva z titulu nájmu, aby nabídly kupní cenu. Podle výše nabídnuté kupní ceny stanoví Pozemkový fond pořadí osob, a poté prodá zemědělský pozemek té z nich, která se s nejvyšší cenou umístila na prvním místě v pořadí. Pokud tato osoba neuzavře ve stanovené lhůtě ( 11 odst. 3) smlouvu, prodej podle tohoto ustanovení končí. V případě, že některé nabízené kupní ceny budou shodné, platí obdobně 6 odst. 3. Jestliže žádná oprávněná osoba s předností ani osoba uplatňující přednostní právo na převod z titulu nájmu nepodá na výzvu Pozemkového fondu nabídku kupní ceny, postupuje Pozemkový fond podle odstavce 4. (11) Osoby, které se účastní prodeje zemědělských pozemků podle odstavce 1, jsou povinny složit kauci za podmínek zveřejněných při vyhlášení prodeje zemědělských pozemků. Výše kauce činí 5 % z minimální ceny zemědělských pozemků, která se oznamuje při vyhlášení prodeje zemědělského pozemku, nejméně však Kč. (12) Osobě, která má právo na uzavření kupní smlouvy, se v případě jejího uzavření započte složená kauce na úhradu kupní ceny. Tomu, kdo měl právo na uzavření kupní smlouvy a toto právo nevyužil ve lhůtě stanovené v 11 odst. 3, složená kauce propadá. Tato kauce je příjmem Pozemkového fondu. V případě uzavření kupní smlouvy je Pozemkový fond ostatním osobám, které se zúčastnily prodeje, povinen vrátit složenou kauci nejpozději do 10 dnů ode dne uzavření kupní smlouvy. 8 (3) Pro účast v obchodní veřejné soutěži může být stanovena povinnost složit kauci za podmínek zveřejněných při vyhlášení soutěže. Ustanovení 7 odst se použije obdobně. 9 (3) Při prodeji podle 7 je cenou minimální, která se oznamuje při vyhlášení prodeje, buď základní cena pozemků podle bonitovaných půdně ekologických jednotek snížená o srážky, 26a ) nebo nejsou-li pozemky bonitovány, průměrná cena pro jednotlivá katastrální území podle zvláštního právního předpisu 26b ) snížená o srážky. 26a ) Jestliže se prodává pozemek včetně jeho součástí a příslušenství, pak cena těchto součástí a příslušenství se připočte k ceně minimální, která se oznamuje při vyhlášení prodeje. V případě pozemků, které splňují podmínky pro převod uvedené v 5 odst. 1, 5 a 6, je cenou minimální, která se oznamuje při vyhlášení prodeje, cena podle zvláštního právního předpisu. 26 ) Pozemky převáděné podle 5 odst. 6 se oceňují jako stavební. Při stanovení ceny se ve všech případech použije cenový předpis platný k poslednímu dni kalendářního roku předcházejícího vyhlášení prodeje. (6) Nabyvatelé podle 6 až 8 mohou zaplatit minimální kupní cenu ve splátkách, nejpozději však do 30 let ode dne nabytí účinnosti kupní smlouvy, a to bezúročně. Výhoda splátkového režimu se nevztahuje na nabyvatele, kteří získali pozemek ve druhém nebo třetím kole obchodní veřejné soutěže podle 8. Poskytnutá výhoda splátek zaniká, pokud nabyvatel před zaplacením celé kupní ceny smluvně převede vlastnické právo k pozemku na jinou osobu nebo zpět na Pozemkový fond v rámci realizace předkupního práva podle 10 odst. 2. V těchto případech je nabyvatel povinen doplatit neuhrazenou část kupní ceny Pozemkovému fondu do 30 dnů od uzavření smlouvy o převodu vlastnického práva k pozemku.

21 (8) Jestliže je nabyvatelem oprávněná osoba, musí být na úhradu kupní ceny započteny minimálně její nároky podle zákona o půdě, které uplatnila v žádosti o převod. Ostatním nabyvatelům může Pozemkový fond započítat na úhradu kupní ceny pohledávky vůči Pozemkovému fondu a nároky podle zákona o půdě za nevydané pozemky. Pohledávky, jejichž výše je sporná, lze takto započítat jen ve výši, kterou má Pozemkový fond za prokázanou. (8) Na kupní cenu započte Pozemkový fond všechny nároky, které má kupující vůči němu podle zákona o půdě a které Pozemkový fond považuje za nesporné. 10 (2) K pozemku převáděnému podle tohoto zákona má stát předkupní právo jako právo věcné; 27 ) to platí i pro případ jiného zcizení než prodejem. V případě uvažovaného zcizení je nabyvatel povinen státu nabídnout pozemek ke koupi za cenu, za kterou jej získal od Pozemkového fondu byl podle tohoto zákona prodán Pozemkovým fondem nabyvateli. Pozemkový fond může přijmout nabídku a využít předkupní právo do 3 měsíců. V téže lhůtě musí zaplatit nabyvateli jím zaplacenou kupní cenu nebo jím splacenou část kupní ceny. Pokud nabídku učinil další vlastník pozemku, musí mu Pozemkový fond zaplatit v téže lhůtě kupní cenu, za kterou převedl pozemek nabyvateli. Předkupní právo státu nevzniká u převodu zemědělských pozemků podle 5 odst. 1 a 6 a u převodu na oprávněné osoby podle 6, 7 a 8. (3) Pozemek, na nějž je státem uplatněno k němuž vzniklo předkupní nebo zástavní právo podle odstavců 1 a 2, nesmí nabyvatel ani každý další vlastník učinit předmětem dalšího zástavního práva (4) Pozemkový fond ohlásí vznik nebo zánik zástavního a vznik předkupního práva jako práva věcného příslušnému katastrálnímu úřadu (4) Pozemkový fond ohlásí vznik nebo zánik zástavního práva a vznik, popřípadě při využití nabídky též zánik věcného předkupního práva příslušnému katastrálnímu úřadu. Zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů půdě a jinému 4 Oprávněné osoby (1) Oprávněnou osobou je státní občan České a Slovenské Federativní Republiky, který má trvalý pobyt na jejím území, a jehož půda, budovy a stavby, patřící k původní

22 zemědělské usedlosti, přešly na stát nebo na jiné právnické osoby v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 způsobem uvedeným v 6 odst. 1. (2) Zemřela-li osoba, jejíž nemovitost přešla v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 do vlastnictví státu nebo jiné právnické osoby v případech uvedených v 6, před uplynutím lhůty uvedené v 13, nebo byla-li před uplynutím této lhůty prohlášena za mrtvou, jsou oprávněnými osobami, pokud jsou státními občany České a Slovenské Federativní Republiky a mají trvalý pobyt na jejím území, fyzické osoby v tomto pořadí: a) dědic ze závěti, jež byla předložena při dědickém řízení, který nabyl celé dědictví, b) dědic ze závěti, který nabyl vlastnictví, avšak pouze v míře odpovídající jeho dědickému podílu; to neplatí, jestliže dědici podle závěti připadly jen jednotlivé věci nebo práva; byl-li dědic závětí ustanoven jen k určité části nemovitosti, na kterou se vztahuje povinnost vydání, je oprávněn pouze k této části nemovitosti, c) děti a manžel osoby uvedené v odstavci 1, všichni rovným dílem; zemřelo-li dítě před uplynutím lhůty uvedené v 13, jsou na jeho místě oprávněnými osobami jeho děti, a zemřelo-li některé z nich, jeho děti, d) rodiče osoby uvedené v odstavci 1, e) sourozenci osoby uvedené v odstavci 1, a zemře-li některý z nich, jsou na jeho místě oprávněnými jeho děti a jeho manžel. (3) V případech uvedených v 6 odst. 1 písm. j) jsou oprávněnými osobami osoby tam uvedené; ustanovení odstavce 2 písm. c) až e) platí obdobně. (4) V případě, že zemřela oprávněná osoba, která uplatnila nárok na vydání majetku před vydáním rozhodnutí podle 9, přechází nárok na dědice. (5) Orgány veřejné správy jsou povinny na žádost pozemkového fondu poskytnout z informačního systému veřejné správy identifikační údaje o osobě uplatňující nároky podle tohoto zákona vůči pozemkovému fondu, jméno, popřípadě jména a příjmení, místo trvalého pobytu, datum narození, popřípadě datum úmrtí. 11a (7) Žádost o nabídnutý pozemek musí obsahovat název katastrálního území a parcelní čísla jednotlivých pozemků, uvedených v nabídce, nezaměnitelné údaje o nároku, který má být převodem označeného pozemku zcela nebo zčásti uspokojen, musí být doručena na určenou adresu včas adresu a ve lhůtě, které jsou uvedeny v nabídce, a musí mít písemnou formu. Jinak je neplatná. K žádosti, která neobsahuje uvedené náležitosti, se nepřihlíží. Neplatná je i žádost Nepřihlíží se rovněž k žádosti o pozemky, jestliže celkový nárok v ní uplatněný je nižší než součet cen žádaných pozemků. 14 (9) V případě, že oprávněná osoba získala nemovitost do vlastnictví přídělem od státu po 23. červnu 1945, poskytne se náhrada za nemovitosti uvedené v odstavci 1 jen do výše

23 uhrazené přídělové ceny; pokud nelze zjistit výši uhrazené přídělové ceny, poskytne se náhrada ve výši 1,5 % z ceny nemovitosti stanovené podle 28a. 16 (1) Za pozemky, které se podle tohoto zákona nevydávají a za které nelze poskytnout jiný pozemek, náleží peněžitá náhrada ve výši ceny odňatého pozemku stanovené podle 28a, pokud tento zákon nestanoví jinak ( 14 odst. 9). Náhradu poskytne pozemkový fond do tří let po převzetí písemné výzvy a) oprávněné osobě nebo jejímu dědici, nebo b) osobě, na kterou se vztahuje lhůta pro převod jiného pozemku podle 13 odst. 6 tohoto zákona nebo lhůta podle čl. VI zákona č. 253/2003 Sb.; výzva této osoby musí být doručena pozemkovému fondu nejpozději do 6 měsíců od uplynutí lhůty pro převod pozemku, jinak právo na peněžitou náhradu zanikne. Výzva k poskytnutí peněžité náhrady musí obsahovat nezaměnitelné určení nároku, který má být vypořádán peněžitou náhradou.

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad RIA

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad RIA DŮVODOVÁ ZPRÁVA OBECNÁ ČÁST Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad RIA 1. Důvod předložení Název: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 950 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 28.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 950 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 28. 142 9. funkční období 142 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů, zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých

Více

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 za okres Zlín v katastru Petrůvka u Slavičína Datum vyhlášení kola : 11.6.2007 Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky : 11.7.2007

Více

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Státní pozemkový úřad může prodat zemědělské pozemky podle 12 zákona o SPÚ:

Státní pozemkový úřad může prodat zemědělské pozemky podle 12 zákona o SPÚ: VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 12 ZÁKONA č. 503/2012 Sb., O STÁTNÍM POZEMKOVÉM ÚŘADU A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, (DÁLE JEN ZÁKON O SPÚ) UVEŘEJNĚNÁ

Více

Katastr nemovitostí - pozemkové 2309/1 trvalé travní porosty ,00 Kč

Katastr nemovitostí - pozemkové 2309/1 trvalé travní porosty ,00 Kč Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Nový Jičín v katastru Odry Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky : Datum vyhlášení kola

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 503/2012 Sb. 12 uveřejněná Státním pozemkovým úřadem

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 503/2012 Sb. 12 uveřejněná Státním pozemkovým úřadem Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 503/2012 Sb. 12 uveřejněná Státním pozemkovým úřadem za okres Kolln v katastru Svojšice u Kouřirni Datum vyhláaeni kola: 30.5.2014 Druh čisla parcely DoplňuJici

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 70 Sbírka zákonů č. 185 / 2016 Strana 2943 185 ZÁKON ze dne 24. května 2016, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších

Více

Přídělový plán nebo jiný podklad - pozemkové 160/32 neurčeno 1857 12 740,00 Kč ano 1893271003

Přídělový plán nebo jiný podklad - pozemkové 160/32 neurčeno 1857 12 740,00 Kč ano 1893271003 Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Klatovy v katastru Bystřice nad Úhlavou Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky : Datum vyhlášení

Více

Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uverejnená Pozemkovým fondem CR

Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uverejnená Pozemkovým fondem CR Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb 7 uverejnená Pozemkovým fondem CR za okres v katastru Kutná Hora Žleby Datum vyhlášení kola: 492006 Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky:

Více

Státní pozemkový úřad může prodat zemědělské pozemky podle 12 zákona o SPÚ:

Státní pozemkový úřad může prodat zemědělské pozemky podle 12 zákona o SPÚ: VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 12 ZÁKONA č. 503/2012 Sb., O STÁTNÍM POZEMKOVÉM ÚŘADU A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, (DÁLE JEN ZÁKON O SPÚ) UVEŘEJNĚNÁ

Více

nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do nehož náležejí pozemky

nebo v katastrálním území, které sousedí s katastrálním územím, do nehož náležejí pozemky VEREJNÁ NABÍDKA POZEMKU URCENÝCH K PRODEJl PODLE 7 ZÁKONA c. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PREVODU ZEMEDELSKÝCH A LESNÍCH POZEMKU Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JlNÉ OSOBY, VE ZNENÍ POZDEJšíCH PREDPISU (DÁLE JEN ZÁKON

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Parlament České republiky. Senát. 9. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 9. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 60 9. funkční období 60 Návrh senátního návrhu zákona senátora Jana Hajdy a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů 2013

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres v katastru

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres v katastru Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Znojmo v katastru Načeratice Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky : Datum vyhlášení kola

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

ZÁKON. ze dne 22. července 2003,

ZÁKON. ze dne 22. července 2003, 253 ZÁKON ze dne 22. července 2003, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém

Více

(1) Zřizuje se Státní pozemkový úřad jako správní úřad s celostátní působností.

(1) Zřizuje se Státní pozemkový úřad jako správní úřad s celostátní působností. Platné znění novelizovaných částí zákona č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn: 1 (1) Zřizuje

Více

Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb., ve znení pozdejších vpredpisu, 7 uverejnená Pozemkovým fondem v CR

Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb., ve znení pozdejších vpredpisu, 7 uverejnená Pozemkovým fondem v CR Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb., ve znení pozdejších vpredpisu, 7 uverejnená Pozemkovým fondem v CR za okres PRAHA-MESTO Datum vyhlášení kola: 20. 10. 2006 Poslední den pqdání

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Olomouc v katastru Mrsklesy na Moravě Datum vyhlášení kola: 27.5.2011 Druh čísla parcely Doplňující

Více

Návrh ZÁKON. ze dne. o nabývání vlastnictví k zemědělským pozemkům a o změně zákona č.256/2013 Sb., o katastru nemovitostí

Návrh ZÁKON. ze dne. o nabývání vlastnictví k zemědělským pozemkům a o změně zákona č.256/2013 Sb., o katastru nemovitostí Návrh ZÁKON ze dne. o nabývání vlastnictví k zemědělským pozemkům a o změně zákona č.256/2013 Sb., o katastru nemovitostí 1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje: Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Věc : Zaslání seznamu pozemků nabídka dle 7 zák. 95/1999 Sb..

Věc : Zaslání seznamu pozemků nabídka dle 7 zák. 95/1999 Sb.. POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3, IČ: 457 97 072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A. vložka 6664 Adresa pro doručování:

Více

N á v r h Z ÁKON. ze dne..2008, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vlastnictví bytů ČÁST PRVNÍ

N á v r h Z ÁKON. ze dne..2008, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vlastnictví bytů ČÁST PRVNÍ N á v r h Z ÁKON ze dne..2008, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vlastnictví bytů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o dani dědické,

Více

Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb., ve znení pozdejších vpredpisu, 7 uverejnená Pozemkovým fondem v CR

Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb., ve znení pozdejších vpredpisu, 7 uverejnená Pozemkovým fondem v CR Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb., ve znení pozdejších vpredpisu, 7 uverejnená Pozemkovým fondem v CR za okres PRAHA-MESTO Datum vyhlášení kola: 4. 9. 2006 Poslední den podání

Více

. pokud fyzická osoba nemá rodné císlo prideleno, potom se specifický symbol uvádí

. pokud fyzická osoba nemá rodné císlo prideleno, potom se specifický symbol uvádí VEREJNÁ NABÍDKA POZEMKU URCENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA c 95/1999 Sb, O PODMÍNKÁCH PREVODU ZEMEDELSKÝCH A LESNÍCH POZEMKU Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE znení POZDEJšíCH PREDPISU Q>ÁLEJEN ZÁKON

Více

datum sejmuti oznámeni obecního úřadu:

datum sejmuti oznámeni obecního úřadu: Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým za okres Olomouc v katastru Nová Dědina u Uničova Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky : Datum vyhlášení kola:

Více

předpisů, v případě. že jsou v žádosti uplatněny na úhradu kupní ceny:

předpisů, v případě. že jsou v žádosti uplatněny na úhradu kupní ceny: VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Zásady prodeje bytů a nebytových prostorů včetně pozemků z majetku města Znojma

Zásady prodeje bytů a nebytových prostorů včetně pozemků z majetku města Znojma Zásady prodeje bytů a nebytových prostorů včetně pozemků z majetku města Znojma Zastupitelstvo města Znojma se na svém zasedání konaném dne 16. 6. 2011 usnesením č. 31/2011, bodem č. 1322 usneslo vydat

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Děčín v katastru Jiříkov Datum vyhlášení kola : 12.9.2011 12.10.2011 Poslední den podání žádosti o

Více

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí.

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č, 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Přílohy k žádostem: 3/6. Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí.

Přílohy k žádostem: 3/6. Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LES ÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JE zxxo

Více

Adresa pro doručování: Pozemkový fond ČR, odloučené pracoviště Břeclav, nám. T.G.M. 9a, Břeclav, 690 02

Adresa pro doručování: Pozemkový fond ČR, odloučené pracoviště Břeclav, nám. T.G.M. 9a, Břeclav, 690 02 POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Husinecká 1024 /11a, 130 00 Praha 3, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 Adresa pro doručování:

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období Návrh poslanců. na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a

Více

datum sejmutí oznámení 8.10.2010 8.11.2010

datum sejmutí oznámení 8.10.2010 8.11.2010 Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Klatovy v katastru Vřeskovice Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky : Datum vyhlášení kola

Více

Zásady prodeje bytů a nebytových prostorů včetně pozemků z majetku města Znojma

Zásady prodeje bytů a nebytových prostorů včetně pozemků z majetku města Znojma Zásady prodeje bytů a nebytových prostorů včetně pozemků z majetku města Znojma Zastupitelstvo města Znojma se na svém zasedání konaném dne 16. 6. 2011 usnesením č. 31/2011, bodem č. 1322 usneslo vydat

Více

a) Žádost oprávněné osoby podle 7 odst. 1 písmo a) zákona o prodeji půdy

a) Žádost oprávněné osoby podle 7 odst. 1 písmo a) zákona o prodeji půdy VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální Pokyny č. 42 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 10. ledna 2013 č.j. ČÚZK 662/2013-22 pro zápis příslušnosti Státního pozemkového úřadu hospodařit s

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým za okres Rakovník v katastru Mšec Poslednl den podáni žádosti o nabldnuté pozemky : Datum vyhláaenl kola: 27.5.2011 27.6.2011

Více

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí.

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna rozpočtový výbor 3. volební období USNESENÍ z 16. schůze dne 23. června 1999

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna rozpočtový výbor 3. volební období USNESENÍ z 16. schůze dne 23. června 1999 Parlament České republiky Poslanecká sněmovna rozpočtový výbor 3. volební období 1999 129 USNESENÍ z 16. schůze dne 23. června 1999 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 357/1992 Sb., o dani

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 29.05.1992 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 243 Z Á K O N České národní

Více

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí.

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA Č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemevitosti. 3/6

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemevitosti. 3/6 VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁ TU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 782 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 18.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 782 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 18. 7 11. funkční období 7 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,

Více

300/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů, platí pro ni také uvedená mezní lhůta, avšak dodání listinného originálu se nepožaduje.

300/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů, platí pro ni také uvedená mezní lhůta, avšak dodání listinného originálu se nepožaduje. VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA Č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí.

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období. Senátní návrh. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období. Senátní návrh. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období 1030 Senátní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních

Více

N á v r h Z Á K O N. ze dne 2013

N á v r h Z Á K O N. ze dne 2013 III N á v r h Z Á K O N ze dne 2013 o převodu vlastnického práva k jednotkám některých bytových družstev, záležitostech s tím spojených a o změně zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím

Více

Adresa pro doručování: Pozemkový fond ČR, odloučené pracoviště Kutná Hora, Benešova Kutná Hora Telefon: Fax:

Adresa pro doručování: Pozemkový fond ČR, odloučené pracoviště Kutná Hora, Benešova Kutná Hora Telefon: Fax: POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Husinecká lla, 13000 Praha 3 - Žižkov, IČ: 457 97 on, DIč: CZ457970n Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A vložka 6664 Adresa pro doručování:

Více

Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky: 15.9.2008

Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky: 15.9.2008 Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uverejnená Pozemkovým fondem CR za okres v katastru Ceská Lípa Stráž pod Ralskem Datum vyhlášení kola: 15.8.2008 Poslední den podání žádosti

Více

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV 311/2013 Sb. ZÁKON ze dne 12. září 2013 o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu a dalších souvisejících zákonů (zákon o půdě, zákon o pozemkových úpravách a zákon o podmínkách převodu

Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu a dalších souvisejících zákonů (zákon o půdě, zákon o pozemkových úpravách a zákon o podmínkách převodu Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu a dalších souvisejících zákonů (zákon o půdě, zákon o pozemkových úpravách a zákon o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby) Osnova I. Výchozí stav II.

Více

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV

311/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ PŘEVODY VLASTNICKÉHO PRÁVA K JEDNOTKÁM A SKUPINOVÝM RODINNÝM DOMŮM NĚKTERÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV 311/2013 Sb. ZÁKON ze dne 12. září 2013 o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. Přílohy k žádostem:

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. Přílohy k žádostem: VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA Č. 95/1999 Sb., O POD~ÍNI0CH PŘEV9DU ZEMĚDĚLS!'Ý,CH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVI STATU NAJINE OSOBY, VE ZNENI POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ ~DÁLE JEN

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Beroun v katastru Nlžbor Datum vyhlášení kola : 12.9.2011 Poslední den podání žádosti o nabídnuté

Více

- kopie smlouvy o postoupení pohledávky v případě, že jde o postoupený nárok,

- kopie smlouvy o postoupení pohledávky v případě, že jde o postoupený nárok, VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uvefejněná Pozemkovým fondem ČR

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uvefejněná Pozemkovým fondem ČR Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uvefejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Havlíčkův Brod v katastru Železné Horky Poslednl den podllnl žádost] o nabldnuté pozemky : Datum vyhlášeni

Více

ZÁKON ze dne 19. prosince 2012 o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů

ZÁKON ze dne 19. prosince 2012 o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů Strana 6641 503 ZÁKON ze dne 19. prosince 2012 o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD

Více

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne 2012 o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne 2012 o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2012 o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD Úvodní

Více

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým

Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres v katastru Mělnlk Vidim Poslednl den podáni iádostl o nabldnuté pozemky : Datum vyhláaenlkola: 12.9.2011

Více

Město Strakonice. ZÁSADY PRODEJE BYTŮ ve vlastnictví města Strakonice

Město Strakonice. ZÁSADY PRODEJE BYTŮ ve vlastnictví města Strakonice Město Strakonice ZÁSADY PRODEJE BYTŮ ve vlastnictví města Strakonice Schváleno Městským zastupitelstvem dne 9.5.2001 (čl. III. bod 1, IV. a VI c) schválen ZM dne 16.6.2004) (čl. III. bod 1 a čl. VII. schválen

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění N á v r h ZÁKON ze dne... 2010 o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o mezinárodním právu soukromém

Více

Adresa pro doručování: Pozemkový fond České republiky, Krajské pracoviště pro Karlovarský kraj, Chebská 48/73, Karlovy Vary

Adresa pro doručování: Pozemkový fond České republiky, Krajské pracoviště pro Karlovarský kraj, Chebská 48/73, Karlovy Vary POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3, IČ: 457 97 072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 Adresa pro doručování:

Více

"ozemkov~ fond ér územnf pracovište Hodonín @ Koupelnf c. 19 CD

ozemkov~ fond ér územnf pracovište Hodonín @ Koupelnf c. 19 CD ru Nabídka pozemku urcených k prevodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uverejnená Pozemkovým za okrespronajato Hodonín Strážovice ano9 412120,00 13350,00 28 29 2 15940,001 59480,00 990,00 720,00 580,00 390,00

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1442 Sbírka zákonů č. 134 / 2013 134 ZÁKON ze dne 7. května 2013 o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

5696/ POKYNY Č. 23. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního

5696/ POKYNY Č. 23. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního 5696/1999-23 POKYNY Č. 23 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 2. prosince 1999 č.j. 5696/1999-23, k realizaci zákona č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z

Více

datum sejmutí oznámení datum razítko, podpis pracovníka obecního úřadu: razítko, podpis pracovníka

datum sejmutí oznámení datum razítko, podpis pracovníka obecního úřadu: razítko, podpis pracovníka Nabídka pozemků určených k převodu podle zákona 95/1999 Sb. 7 uveřejněná Pozemkovým fondem ČR za okres Uherské Hradiště v katastru Vyškovec Poslední den podání žádosti o nabídnuté pozemky: Datum vyhlášení

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 367/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 367/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 367/0 Návrh Zastupitelstva Středočeského kraje na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a

Více

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů 52 9. funkční období 52 Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů (Navazuje na sněmovní tisk č. 715 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta

Více

POZEMKOVY FOND CESKE REPUBLIKY

POZEMKOVY FOND CESKE REPUBLIKY , v, POZEMKOVY FOND CESKE REPUBLIKY sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/l1a, PSC 13000 IC: 457 97 on DIc: CZ457970n zapsán v obchodním rejstríku vedeném Mestským soudem v Praze odd. A vložka 6664 Adresa pro

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 5158 Sbírka zákonů č. 405 / 2012 Částka 148 405 ZÁKON ze dne 25. října 2012, kterým se mění zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění),

Více

Článek I. Základní ustanovení

Článek I. Základní ustanovení Zásady prodeje bytů v bytových domech ve vlastnictví obce Kuks -------------------------------------------------------------------------------- Zastupitelstvo obce Kuks rozhodlo na svém veřejném zasedání

Více

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

ZÁSADY postupu při prodeji bytových jednotek

ZÁSADY postupu při prodeji bytových jednotek O b e c P í š ť 747 18 Píšť č. p. 58 ZÁSADY postupu při prodeji bytových jednotek Zastupitelstvo Obce Píšť rozhodlo na svém 2. zasedání dne 22.12.2010 o následujícím postupu (dále jen Zásady) při prodeji

Více

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne ,

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne , PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období 118 Vládní návrh zákon ze dne...2002, kterým se mění zákon č.338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů - 2 -

Více

č. 334/2012 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného

č. 334/2012 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného Strana 1874 Sbírka zákonů č. 139 / 2015 Částka 59 139 ZÁKON ze dne 27. května 2015, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních

Více

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY

ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Platné znění zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ

Více

Nabídka pozemku urcených k prevodu po'dle zákona 95/1999 Sb. 7 uverejnená Pozemkovým fondem CR

Nabídka pozemku urcených k prevodu po'dle zákona 95/1999 Sb. 7 uverejnená Pozemkovým fondem CR Nabídka pozemku urcených k prevodu po'dle zákona 95/1999 Sb. 7 uverejnená Pozemkovým fondem CR za okres v katastru Kutná Hora Podveky Datum vyhlášeni kola: 10.8.2012 Poslednl den podáni žádosti o nabldnuté

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 575/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 575/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 575/0 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů, ve

Více

ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Strana 4378 Sbírka zákonů č. 351 / 2011 351 ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl

Více

396/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

396/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 396/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 21. srpna 2002 o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení formou úvěru na úhradu části nákladů spojených s výstavbou bytu fyzickými osobami postiženými povodněmi

Více

v ~~E JEN ZÁK0!'l O PRODEJI ťůdy), UVEREJNENA POZEMKOVYM FONDEM CR DNE

v ~~E JEN ZÁK0!'l O PRODEJI ťůdy), UVEREJNENA POZEMKOVYM FONDEM CR DNE VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPISŮ v ~~E JEN ZÁK0!'l

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období. USNESENÍ č. 257

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období. USNESENÍ č. 257 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2001 3. volební období USNESENÍ č. 257 výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí ze 48. schůze dne 12. září 2001 Návrh poslanců Zuzky

Více

N á v r h. 11e. Finanční zajištění

N á v r h. 11e. Finanční zajištění N á v r h ZÁKON ze dne... 2010 o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o mezinárodním právu soukromém

Více

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí.

Údaje o výměrách jsou informativní. Pozemkový fond ČR neposkytuje mapy katastru nemovitostí. VEŘEJNÁ ABÍDKA POZEMK URČE ÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKO Ač. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMK Z VLAST ICTví STÁTU A JINÉ OSOBY, VE Z ĚNÍ POZDĚJšíCH PŘEDPIS " Q>~E JEN zxxo.

Více

PRAVIDLA. prodeje bytů v panelových domech na sídlišti Velká Hleďsebe ve vlastnictví Obce Velká Hleďsebe. (dále jen Pravidla ) Článek 1

PRAVIDLA. prodeje bytů v panelových domech na sídlišti Velká Hleďsebe ve vlastnictví Obce Velká Hleďsebe. (dále jen Pravidla ) Článek 1 PRAVIDLA prodeje bytů v panelových domech na sídlišti Velká Hleďsebe ve vlastnictví Obce Velká Hleďsebe (dále jen Pravidla ) Článek 1 VYMEZENÍ POJMŮ 1.1. Pro účely těchto Pravidel je převzato vymezení

Více

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s účinností rekodifikace soukromého práva

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s účinností rekodifikace soukromého práva 37 10. funkční období 37 Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s účinností rekodifikace soukromého práva (Navazuje na sněmovní tisk č. 306 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání

Více

Zásady postupu pro prodej bytových domů ve vlastnictví hl. m. Prahy, předaných do svěřené správy nemovitostí městské části Praha14.

Zásady postupu pro prodej bytových domů ve vlastnictví hl. m. Prahy, předaných do svěřené správy nemovitostí městské části Praha14. příloha č. 1 Zásady postupu pro prodej bytových domů ve vlastnictví hl. m. Prahy, předaných do svěřené správy nemovitostí městské části Praha14 (dále jen Zásady) Článek 1. Obecná ustanovení 1.1. Městská

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 85 Rozeslána dne 26. září 2014 Cena Kč 27, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 85 Rozeslána dne 26. září 2014 Cena Kč 27, O B S A H : Ročník 2014 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 85 Rozeslána dne 26. září 2014 Cena Kč 27, O B S A H : 201. Zákon, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů

Více

5834/OFM/2014-OFMM Č.j.: UZSVM/OFM/5792/2014-OFMM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, 128 00 Praha 2 zastoupená Ing. Karolem Siwkem, ředitelem

Více

III. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Č Á S T P R V N Í

III. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Č Á S T P R V N Í III. N á v r h ZÁKON ze dne., kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament se

Více

ZÁSADY POSTUPU PŘI PRODEJI NEMOVITOSTÍ VE VLASTNICTVÍ A SPOLUVLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC. Čl. I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ZÁSADY POSTUPU PŘI PRODEJI NEMOVITOSTÍ VE VLASTNICTVÍ A SPOLUVLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC. Čl. I ÚVODNÍ USTANOVENÍ ZÁSADY POSTUPU PŘI PRODEJI NEMOVITOSTÍ VE VLASTNICTVÍ A SPOLUVLASTNICTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC Čl. I ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Zásady postupu při prodeji nemovitostí ve vlastnictví a spoluvlastnictví

Více