Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě"

Transkript

1 Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě

2 V Krásné Lípě na Křinickém náměstí ve výlohách jste měli možnost v adventní době vidět unikátní projekt Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě. Toto téma výtvarně ztvárnila grafička Tereza Cerhová a textově zpracovala Eva Cerhová. U každé kompozice, která představuje jednu zemi, jste našli vlajku a list z kalendáře jako nápovědu, kdy se Vánoce v jaké zemi slaví. Nápad vznikl již v roce 2013, však k samotné realizaci bylo třeba souhlasu podnikatelů, kteří nám pro tyto účely výlohy v době adventní a novoroční zapůjčili. Pro naše nejmenší byla připravena soutěž, kde jste si mohli v Informačním centru vyzvednout krátký kvíz, který s malbami souvisí, a po jeho vyplnění obdržely vaše děti opět v Informačním centru malou odměnu. Děkujeme všem podnikatelským subjektům, které se do projektu zapojily. Malá ochutnávka:

3 Řecko Chodská pekárna Šedivý Děti koledují od domu k domu, zpívají a hrají na triangly a bubínky.

4 Austrálie a Nový Zéland prodejna Jana Zde se slaví obdobně jako ve Velké Británii s tím rozdílem, že oslava probíhá díky teplým letním dnům pod otevřeným nebem, zpravidla na pláži.

5 Německo Kebab Typické jsou adventní trhy se svařáčkem, velká domácí výzdoba. Místo vánoček pečou štoly. Dárky nosí Weihnachtsmann.

6 Rusko - Bazar Dárky naděluje Děda Mráz, který přijíždí na saních tažených koňmi.

7 Nizozemí Bazar Významnější událostí než Vánoce je v Nizozemí připlutí svatého Mikuláše, který připlouvá ze Španělska. Vystupuje na zem na svém bílém koni a doprovázejí ho mouřeníni. Dárky sype komínem.

8 USA Venezia Děti věší předem punčochy na krb, do kterých dostávají drobné dárky. Dárky nenosí Ježíšek ale Santa Claus a to až 25. prosince ráno. Santa má spřežení tažené osmi létajícími soby.

9 Anglie Venezia Dárky naděluje Santa Claus stejně jako v USA. Tradičním pokrmem je nadívaný krocan a švestkový puding.

10 Norsko Aparthotel Stromeček zde zdobí pro nás netradičně malými národními vlaječkami. Tradičním pokrmem je rýžová kaše s ovocem a šlehačkou.

11 Dánsko Aparthotel Lidé si domy zdobí malými skřítky (Nissser) se špičatou čepičkou oblečených do národních barev červené a bílé. Vánoční dárky balí do 20 vrstev papíru.

12 Švédsko Aparthotel Typickou vánoční ozdobou je slaměná postavička kozla. Podobně jako v Norsku je oblíbená rýžová kaše s ovocem a šlehačkou, ve které je ukrytá mandle kdo ji najde, bude mít do roka svatbu.

13 Finsko Aparthotel Lidé se shromažďují na náměstích a mezi nimi prochází průvod s postavami andělů.

14 Grónsko Čokoládovna Mana Hlavním vánočním zvykem je v Grónsku tanec kolem stromečku. Stromeček si vzhledem k silnému sněhu a ledu před Vánoci těžko obstaráte, lidé si ho tedy objednávají až půl roku dopředu.

15 Argentina Lípa resort Vánoce jsou provázeny letním počasím, sníh připomínají bílé chomáčky bavlnek na stromcích. Dárky naděluje kůň Megi.

16 Španělsko Lípa resort Tradiční je tříkrálové cukroví ve tvaru kulatých malých koláčků, ve kterých jsou schovaná malá překvapení.

17 Mexiko Lípa resort V Mexiku nemají stromeček, zdobí si třeba kaktus. Dárky a sladkosti dávají do hliněného džbánu, který je připevněn u stropu a obalen peřím. Děti pak do džbánu tlučou, až spadne a dárky se sladkostmi se vysypou.

18 Itálie Květinka Lucka a Janka Zde naděluje dárky velmi hodná čarodějnice Befana, která, aby udělala dětem radost, létá i komínem. Jak je pro Italy typické, na vánoční tabuli nechybí ani pizza, těstoviny či jiná italská jídla.

19 Francie pekárna Šumava Děti staví vyčištěné boty před krb a Otec Vánoc (Pere Noël) je během večeře plní dárečky.

20 Ukrajina Na Ukrajině věří, že najít pavouka znamená velké štěstí, proto si některé domácnosti zdobí stromeček umělými pavouky a pavučinami.

21 Polsko Oblíbenější než stromeček jsou zde jesličky. Stůl se zdobí trochou slámy, která má připomínat, že se ježíšek narodil ve chlévě. Na stole je svícen, pod kterým je mince, která domácnost chrání před chudobou.

22 Litva Nejznámější vánoční tradicí je průvod s maskami. Některé rodiny či skupiny přátel táhnou společně velkou kládu jako symbol problémů a neštěstí. Štědrovečerní večeře má 12 chodů jako apoštolů.

23 Bulharsko Vánoční hostina je prostírána na ubrus, který je položený na slámu na zemi symbolizuje Betlém a chudobu. Dárky nosí Děda Koleda. Typickým cukrovím jsou vrkoče z kynutého těsta.

24 Belgie Největší vánoční pochoutkou je vánoční poleno piškotová roláda plněná krémem, politá čokoládou. Tradicí je hromadné bruslení na zamrzlých zavlažovacích kanálech.

25 Lucembursko Lucembursko je o Vánocích zemí mnoha chutí. Jí a pijí se zde tradiční jídla a nápoje, nesmí však chybět horké víno se speciálními palačinkami tzv. crepes.

26 Děkujeme za shlédnutí

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 19. Rozvoj

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA (Vánoce) Zjisti jak a kdy se slaví Vánoce nebo konec roku u vás, v Brazílii. Vyrob pozvánku k vám pro děti z Česka. Napiš na ni, co je pro vaši zemi zajímavé a typické. Vánoce ve Francii Vánoce v Austrálii

Více

Vánoce v evropských zemích

Vánoce v evropských zemích Vánoce v evropských zemích Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech VMEGS a čtenářství Název učební jednotky (téma) Vánoce v evropských zemích Stručná anotace učební jednotky Jedná

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007 2007 Jihočeská centrála cestovního ruchu Jírovcova 1, P.O.Box 80 CZ 370 21 České Budějovice Telefon: +420 386 358 727 9 Fax: +420 386 358 728 E mail: info@jccr.cz WWW: www.jccr.cz Zpracoval: Jakub KADLEČEK

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

3. prosince 4. prosince

3. prosince 4. prosince 1. prosince 2. prosince 3. prosince 4. prosince 5. prosince 6. prosince 7. prosince 8. prosince Železná neděle Zapalte první svíčku na adventním věnci. Advent Víte, co to znamená? Jak dlouho trvá? Dnes

Více

Iveta Červíková Martina Kubová a naše superhrdinka s rukama od krve z toho věčného přepisování chyb Mgr. Jiřina Ostrčilová

Iveta Červíková Martina Kubová a naše superhrdinka s rukama od krve z toho věčného přepisování chyb Mgr. Jiřina Ostrčilová 1 Více jak tři měsíce školy jsou úspěšně i neúspěšně za námi. Doufám, že už jste si všichni posbírali oči ze země po tom, co vám vypadly, když jste viděli výpis vašich čtvrtletních známek (samozřejmě,

Více

Vánoce u nás a ve světě

Vánoce u nás a ve světě Rozdělení dílen na projektový den 1. Vánoční ní zvyky Vánoce u nás a ve světě 4. 9. ročník Popis: Vánoční zvyky u nás doma, odlévání plovoucích svíček, ochutnávka cukroví z jiných rodin. psací potřeby,

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Školní časopis. Véna. Vánoce

Školní časopis. Véna. Vánoce Školní časopis Véna Vánoce Blíží se vánoční čas, připomeňme si jej vyjmenováním tradičních zvyků v různých koutech světa. Adventus přicházející, od tohoto latinského výrazu je odvozen název předvánočního

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Ceník přepravce BALIKSERVIS Doba přepravy

Ceník přepravce BALIKSERVIS Doba přepravy Ceník přepravce BALIKSERVIS 1 2 3 5 10 15 20 25 30 40 50 70 100 150 200 300 400 500 700 1-1 1 55 550 596 685 716 974 1 236 1 565 1 893 2 469 2 993 SK SK 1 SK 5 90 179 180 190 211 232 239 255 272 304 349

Více

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Hrady i zámky se obvykle v zimním čase

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

Týden

Týden správný cíl Vaší cesty Týden 9. 11. - 15. 11. 2013 Opravené Šimkovy sady v Hradci Králové jsou již otevřené veřejnosti. Ač ještě zbývají dvě kolaudace, lidé se již mohou parkem bezpečně procházet. Sady

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA 2009

Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA 2009 Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA 2009 Programme for International Student Assessment mezinárodní projekt OECD měření výsledků vzdělávání čtenářská, matematická a přírodovědná gramotnost 15letí

Více

II. Veřejně dostupné služby v mobilních sítích elektronických komunikací

II. Veřejně dostupné služby v mobilních sítích elektronických komunikací II. Veřejně dostupné služby v mobilních sítích elektronických komunikací Plán určen pro stanice podnikové/ bytové/ Nabito 350 Měrná jednotka Cena včetně DPH [Kč] 1 Připojení k síti (zřízení, aktivace)

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

SPOTŘEBNÍ DAŇ V EU. Michaela Boučková, Tereza Máchová

SPOTŘEBNÍ DAŇ V EU. Michaela Boučková, Tereza Máchová SPOTŘEBNÍ DAŇ V EU Michaela Boučková, Tereza Máchová SPOTŘEBNÍ DAŇ Z CIGARET od 1. ledna 2014 musí být celková spotřební daň nejméně 60 % vážené průměrné maloobchodní ceny cigaret propuštěných ke spotřebě.

Více

Obecní knihovna Blížkovice

Obecní knihovna Blížkovice Obecní knihovna Blížkovice III. číslo Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady!!! Děti, už se nám to blíží, už se jen párkrát vyspíte a budou tu vánoční prázdniny a s nimi samozřejmě i Vánoce. Už se na ně určitě

Více

Pavla Suttrová: Rozvodovost v evropském srovnání 55

Pavla Suttrová: Rozvodovost v evropském srovnání 55 Pavla Suttrová: Rozvodovost v evropském srovnání 55 PŘÍLOHY Příloha 1 Datová dostupnost počtu rozvodů a hrubé míry rozvodovosti v evropských uskupeních... 56 Příloha 2 Datová dostupnost počtu rozvodů v

Více

Helsinki [Hartwall-areena] (Finsko) & Stockholm [Ericsson Globe Arena] (Švédsko)

Helsinki [Hartwall-areena] (Finsko) & Stockholm [Ericsson Globe Arena] (Švédsko) 2012 76. MS Mistrovství světa Helsinki [Hartwall-areena] (Finsko) & Stockholm [Ericsson Globe Arena] (Švédsko) 4. května USA - Francie 7:2 (1:1,3:1,3:0) Helsinki (11.15 SELČ) Německo - Itálie 3:0 (1:0,1:0,1:0)

Více

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*)

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*) Pro více informací kontaktujte / For further information please contact: Ing. Hana Fojtáchová, e-mail: fojtachova@czechtourism.cz Ing. Martin Košatka, e- mail: kosatka@czechtourism.cz Zahraniční hosté

Více

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ MZA č. 55/2006 technické informace ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Ve všech evropských státech je hloubka vzorku pneumatik u osobních automobilů předepsána na 1,6 mm, v některých

Více

Koncert v Domě osvěty v Rakovníku T. Hejkal

Koncert v Domě osvěty v Rakovníku T. Hejkal Adventní trhy A. Herinková 22. listopadu byly ve Všetatech Adventní trhy. Konaly se v sokolovně. Trhy byly na sále. Začaly v deset hodin ráno. Prodávalo se tam hlavně ručně vyrobené zboží. Také tam bylo

Více

Tisková konference, Český statistický úřad, 14. února 2012, Praha

Tisková konference, Český statistický úřad, 14. února 2012, Praha ŽIVOT CIZ ZINCŮ V ČR Daniel Chyti l Tisková konference, Český statistický úřad, 14. února 2012, Praha Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 czso.cz 1/17 CIZINCI PODLE STÁTNÍHO OBČANSTVÍ (31. 12. 2010) Počty

Více

Mediánový věk populace [demo_pjanind] 41,1 40,8 41,0 40,6 40,4 40,3 40,2 40,0

Mediánový věk populace [demo_pjanind] 41,1 40,8 41,0 40,6 40,4 40,3 40,2 40,0 Demografie SOUHRN Nejstaršími státy Evropy, kde mediánový věk jejich obyvatel je 42 a více let, jsou Rakousko, Řecko, Finsko, Itálie a Německo. Nejmladšími státy z tohoto pohledu jsou Irsko, Island a Makedonie,

Více

Školní časopis Základní školy a Mateřské školy Třebívlice

Školní časopis Základní školy a Mateřské školy Třebívlice číslo 2 / ročník XV Florbalový turnaj Navštívil nás Mikuláš s čerty a andělem Jak se slaví Vánoce ve světě Vánoční relax FLORBALOVÝ TURNAJ V pátek 16. listopadu 2012 se v místní tělocvičně uskutečnil přátelský

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Bratislava [Orange Aréna] & Košice [Steel Aréna] (Slovensko)

Bratislava [Orange Aréna] & Košice [Steel Aréna] (Slovensko) 2011 75. MS Mistrovství světa Bratislava [Orange Aréna] & Košice [Steel Aréna] (Slovensko) 29. dubna Německo - Rusko 2:0 (0:0,1:0,1:0) Bratislava (16.15) Švýcarsko - Francie 1:0 PP (0:0,0:0,0:0,1:0) Košice

Více

O nás Naše certifikáty

O nás Naše certifikáty Vánoce 201 Katalog O nás Naše certifikáty Která značka je pro nás ta nejvýznamnější? Samozřejmě ta, po které nese naše společnost jméno - CHOCOLAND. Symbolizuje vše, co je pro nás důležité - čokoládovou

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

Obsah. Pozdrav a přání nejen seniorům od primátora Statutárního města Mostu strana č. 5. od náměstkyně primátora strana č. 6

Obsah. Pozdrav a přání nejen seniorům od primátora Statutárního města Mostu strana č. 5. od náměstkyně primátora strana č. 6 1 Obsah Vánoce v plném proudu v Domově pro seniory, ul. Barvířská a v Denním dětském rehabilitačním stacionáři, Středisku denní péče o děti do tří let věku, ul. Františka Malíka strana č. 3 4 Pozdrav a

Více

Litva. Lotyšsko. Česká republika

Litva. Lotyšsko. Česká republika Litva 102 Policie 103 Zdravotnická záchranná služba 370 Mezinárodní telefonní předvolba. V rámci země se mění na číslo 8. Příklad: (370)123-45-67 = 8-123-45-67 (370) 372 47 951 8 čísel po mezinárodní telefonní

Více

Advent ve sklepních uličkách 2012. www.landumlaa.at

Advent ve sklepních uličkách 2012. www.landumlaa.at Advent ve sklepních uličkách 2012 www.landumlaa.at Vítejte na adventu ve sklepních uličkách Laa a okolí je skvostná krajina ve Weinviertelu která zve k prodlení, láká k setrvání a k životu prožívanému

Více

Au-pair agentury v ČR

Au-pair agentury v ČR Au-pair agentury v ČR Informační centrum pro mládež Brno (ICM Brno) působíci při Asociaci středoškolských klubů České republiky, o.s., Česká 11, tel: +420 542 218 065 fax: +420 542 210 030 icm@askcr.cz

Více

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / "

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / !"!#$ %" &' ( ) *+, -+. / 0(123! " ## $%%%& %' 45 6& -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / " * = < & ' ; '.: '. 9'= '= -+. > 8= '7 :' ' '.8 55, 5' 9'= '= -?7 +., '+.8 @ A:.. =. 0(1237 7 : :' @.

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2017

ZVONEČEK VÁNOCE 2017 ZVONEČEK VÁNOCE 2017 1 2 Jiný kraj, jiné Vánoce Každé malé dítě u nás ví, co jsou Vánoce: zpívání koled, stavění betlému, rozkrajování jablíček, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, ke štědrovečerní

Více

naší školy Ročník 21. 2. číslo

naší školy Ročník 21. 2. číslo naší školy Ročník 21. 2. číslo 2015/2016 JAK TO MÁME MY? VÁCLAV BUREŠ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: PERNÍČKY OBLÍBENÁ KOLEDA: ROLNIČKY CO CHCE K VÁNOCŮM: OUTDOOROVOU KAMERU VIKTORIE BÍLKOVÁ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: LINECKÉ

Více

První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013

První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013 Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

E-government z pohledu statistiky

E-government z pohledu statistiky IDEME 2008, Bratislava 18.6.2008 E-government z pohledu statistiky Eva Skarlandtová Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický úřad Statistika využívání ICT ve veřejné

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří

Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří Schváleno ČSÚ pro MMR ČR ČV 125/13 ze dne 2610 2012 Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří Dotazník je součástí Programu statistických zjišťování na rok 2013 Podle zákona č 89/1995 Sb,

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Legislativa v ČR i zahraničí

Legislativa v ČR i zahraničí Legislativa v ČR i zahraničí Publikováno: 7. 3. 2007 Kromě toho, že v jednotlivých zemích existují různé přírodní, ekonomické, sociální a technické podmínky, které zapříčiňují rozdílný stav bezpečnosti

Více

Počet hostů / Number of guests. % podíl / % share

Počet hostů / Number of guests. % podíl / % share Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign at collective accommodation establishments: by country hostů / Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay total 2 715 571

Více

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát.

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát. Vybíráme z obsahu: Vánoční recepty, Vánoce v Austrálii a Dánsku, Anketa, Sob polární, Čerti na naší škole Sváteční poezie: Tvář Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá Tvář jako růžičku máš,

Více

Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay. % podíl / % share

Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay. % podíl / % share Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign at collective accommodation 1. - 3 čtvrtletí 2010 Průměrná doba pobytu ve dnech/ Average length of stay index počet hostů 1-3 Q 2010/1-3

Více

Základní charakteristika oboru vodovodů a kanalizací v České republice

Základní charakteristika oboru vodovodů a kanalizací v České republice Základní charakteristika oboru vodovodů a kanalizací v České republice Setkání s novináři - 23. leden 2018 STRANA 1 Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. Základní charakteristika oboru VaK v ČR

Více

Moskva [VTB Ledovyj dvorec] & Sankt-Petěrburg [Sportovnyj komplex Jubilejnyj ] (Rusko)

Moskva [VTB Ledovyj dvorec] & Sankt-Petěrburg [Sportovnyj komplex Jubilejnyj ] (Rusko) 2016 80. MS Mistrovství světa Moskva [VTB Ledovyj dvorec] & Sankt-Petěrburg [Sportovnyj komplex Jubilejnyj ] (Rusko) 6. května Švédsko - Lotyšsko 2:1 PP (1:0,0:0,0:1,1:0) Moskva (16.15) USA - Kanada 1:5

Více

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ.

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ. Belgie Státní zřízení: konstituční monarchie Belgie v EK (2004-2009): Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Počet hlasů v Radě EU: 12 Počet obyvatel: 10 660 800 (k 1. lednu 2008) z 493 mil. obyvatel EU,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) žáky 2. stupně ZŠ

Více

Financování VVŠ v ČR

Financování VVŠ v ČR Financování VVŠ v ČR Počet studentů veřejných vysokých škol 400 000 350 000 300 000 250 000 200 000 150 000 100 000 50 000 0 prezenční studium distanční a kombinované studium počet studentů v roce 2016

Více

Víte, že Vánoce jsou křesťanskými svátky, které každoročně oslavují zrození Ježíše Nazarethského. Na jejich počest se konají speciální bohoslužby.

Víte, že Vánoce jsou křesťanskými svátky, které každoročně oslavují zrození Ježíše Nazarethského. Na jejich počest se konají speciální bohoslužby. Advent M. Broumová V neděli 29.11. jsme se sešli celá škola i školka u kostela v pavlíkově před nazdobeným stromečkem. Od 13.00 hodin začal tradiční jarmark pro veřejnost, kde se prodávaly různé vánoční

Více

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě Hodiny čtení ve 4. třídě nejsou jen tréninkem a zdokonalováním se v technice čtení. Většina dětí už je výbornými čtenáři, jejich přednes je velmi kvalitní. A že si pamatujeme,

Více

Zeměpis Název Ročník Autor

Zeměpis Název Ročník Autor Planeta Země I. 6 Planeta Země II. 6 Glóbus a mapa I. 6 Glóbus a mapa II. 6 Litosféra I. 6 Litosféra II. 6 Sluneční soustava 6 Vesmír 6 Soutěsky 6 Kaprun 6 Vznik ledovce. 6 Grossglockner 6 Pedosféra 6

Více

TRACES - Import živých zvířat do ČR 1 / 2017

TRACES - Import živých zvířat do ČR 1 / 2017 TRACES - Import živých zvířat do ČR 1 / 2017 země původu skot prasata ovce kozy drůbež Belgie 0 0 0 0 0 Bulharsko 0 0 0 0 0 Dánsko 0 11 227 0 0 0 Francie 0 0 0 42 13 810 Chorvatsko 0 0 0 0 0 Itálie 0 0

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě?

Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě? https://www.finance.cz/510197- cista- mzda- oecd/ Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě? 04.06.2018 Petr Gola, Finance.cz Z hrubé mzdy je zaměstnanci jeho zaměstnavatelem sraženo

Více

Čokoládové dárky II AF Production s.r.o., Prokopka 176/2, Praha 9, Tel.:

Čokoládové dárky II AF Production s.r.o., Prokopka 176/2, Praha 9, Tel.: Čokoládové dárky II. 2018 AF Production s.r.o., Prokopka 176/2, 190 00 Praha 9, Tel.: 602 722 684 MEISTERSELEKTION delikatesní bonboniéry Pro ty, kteří si nemohou vybrat, jestli darují mini nugátky, mini

Více

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016 Aktuální vývoj na finančních trzích Globální ekonomika Dluhopisy a měny Akcie a komodity Globální ekonomika

Více

NOVINKA NOVINKA mléčná čokoláda EAN ks x 26. nový design. 12 x Adventní kalendář Krteček 50g

NOVINKA NOVINKA mléčná čokoláda EAN ks x 26. nový design. 12 x Adventní kalendář Krteček 50g 1. Adventní kalendář Krteček a Krtková 50g 2. Adventní kalendář Krteček 50g 8595080431483 Počet ks / krt: 24 Výška x šířka (cm): 35 x 26 3. Adventní kalendář Baribal 50g 8595080431483 8595080431865 Počet

Více

I. Verejne dostupné služby v pevných sítích elektronických komunikací

I. Verejne dostupné služby v pevných sítích elektronických komunikací I. Verejne dostupné služby v pevných sítích elektronických komunikací Oznacení Pripojení Prístup Dálkové k síti podnikatele: k síti (používání (zrízení telefonní Merná telefonni Volné Místní Dálkové vikend

Více

Vánoce jsou křesťanskými svátky, které každoročně oslavují zrození Ježíše Nazarethského.

Vánoce jsou křesťanskými svátky, které každoročně oslavují zrození Ježíše Nazarethského. KONEC FOTBALOVÉ SEZONY - J. Šindler (nevešlo se do listopadového čísla) V sobotu 6.11. jsme se sešli ve 14:00 v naší klubovně. Klubovna byla krásně vytopená a stoly byly plné dobrůtek a zákusků. Mluvil

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21.12.2016 COM(2016) 829 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Přizpůsobení stropu vlastních zdrojů a stropu prostředků na závazky v souvislosti

Více

Příloha I.A. Vývoj platů soudců obecných soudů v letech (Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Ústavní soud České republiky)

Příloha I.A. Vývoj platů soudců obecných soudů v letech (Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Ústavní soud České republiky) Příloha I.A Vývoj platů soudců obecných soudů v letech 2001 2006 (Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Ústavní soud České republiky) 2001 2002** 2003 2004 2005 2006 Celkový roční příjem včetně

Více

Český Ferratum Group Vánoční Barometr 2016

Český Ferratum Group Vánoční Barometr 2016 Český Ferratum Group Vánoční Barometr 2016 Vánoční výdaje v poměru k příjmu domácnosti Za co budou Evropané o Vánocích 2016 nejvíce utrácet? ÚTRATA V POROVNÁNÍ S OSTATNÍMI ZEMĚMI NĚMECKO 134 30.58% 20%

Více

Financování VVŠ v ČR

Financování VVŠ v ČR Financování VVŠ v ČR Počet studentů veřejných vysokých škol 400000,0 350000,0 300000,0 250000,0 200000,0 150000,0 100000,0 50000,0,0 prezenční studium distanční a kombinované studium počet studentů v roce

Více

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY Vánoční číslo Pranostiky Na svatého Martina kouřívá se z komína, a na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí

Více

VY_32_INOVACE_0616 Evropa a Evropská unie

VY_32_INOVACE_0616 Evropa a Evropská unie Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0616 Evropa a Evropská unie Datum vytvoření: 23. 10. 2013 Jméno aurora: Předmět: Ročník: Anotace způsob použití ve výuce: Ing. Martina

Více

Bratislava [Zimný štadión Ondreja Nepelu] & Košice [Steel Aréna] (Slovensko)

Bratislava [Zimný štadión Ondreja Nepelu] & Košice [Steel Aréna] (Slovensko) 2019 83. MS Mistrovství světa Bratislava [Zimný štadión Ondreja Nepelu] & Košice [Steel Aréna] (Slovensko) 10. května Finsko - Kanada 3:1 (1:1,0:0,2:0) Košice (16.15) Rusko - Norsko 5:2 (2:0,2:0,1:2) Bratislava

Více

Vánoce ve světě. Zařazená průřezová témata (včetně. čtenářství, Vyučovací obor(y)

Vánoce ve světě. Zařazená průřezová témata (včetně. čtenářství, Vyučovací obor(y) Vánoce ve světě Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech MKV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Vánoce ve světě Stručná anotace učební jednotky Vyučovací jednotka seznámí

Více

Zahraniční obchod podle zboží a zemí

Zahraniční obchod podle zboží a zemí Zahraniční obchod podle zboží a zemí Typ výstupu : Směr obchodu : Normální Dovoz Období : 1.1.2013 31.12.2013 Nomenklatura zboží : Data v tabulce jsou : KN(8) bez dopočtů Období zboží Název zboží Název

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Listopad Prosinec 2016 Svátky 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým

Více

Jak správně určit cestovní náhrady při pracovní cestě v roce 2018

Jak správně určit cestovní náhrady při pracovní cestě v roce 2018 Jak správně určit cestovní náhrady při pracovní cestě v roce 2018 Náhrada jízdních výdajů Použije-li zaměstnanec (na žádost zaměstnavatele) soukromé motorové vozidlo, přísluší mu za každý 1 km jízdy základní

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více

Jak velká je poptávka po gymnáziích? Aproč není vyšší?

Jak velká je poptávka po gymnáziích? Aproč není vyšší? Jak velká je poptávka po gymnáziích? Aproč není vyšší? Petr Matějů 1 Otázky Je růst podílu žáků ve školách poskytujících všeobecné vzdělání žádoucí? Jaká je aktuální poptávka po studiu na gymnáziích? Co

Více

7. ČSR - letecké příplatky v období

7. ČSR - letecké příplatky v období 7. ČSR - letecké příplatky v období 1918-1939 (zpracováno podle MUDr. Petra Horky a Ing. Andreje Tekeľa) Ne vždy se jedná o dopravu přímou; může se jednat o leteckou dopravu s překládkou ve třetí zemi.

Více

Graf 3.11 Podniky* prodávající přes ostatní sítě (v %)

Graf 3.11 Podniky* prodávající přes ostatní sítě (v %) Tab 3.5 Podniky prodávající přes elektronické sítě v procentech celkem 13,0 18,1 14,5 16,6 11,1 malé (10-49 zam. osob) 10,4 15,1 13,5 15,3 10,1 střední (50-249 zam. osob) 11,5 16,5 17,3 20,2 13,4 velké

Více

Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří

Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří Schváleno ČSÚ pro MMR ČR ČV 125/13 ze dne 26.10. 2012 Dotazník je součástí Programu statistických zjišťování na rok 2013. Podle zákona č. 89/1995

Více

Dosavadní zapojení subjektů ČR do výzev WIDESPREAD. Informační den v oblasti Šíření excelence a podpora účasti v programu Horizont 2020

Dosavadní zapojení subjektů ČR do výzev WIDESPREAD. Informační den v oblasti Šíření excelence a podpora účasti v programu Horizont 2020 Dosavadní zapojení subjektů ČR do výzev WIDESPREAD Informační den v oblasti Šíření excelence a podpora účasti v programu Horizont 2020 Anna Vosečková 12. 11. 2015 VÝZVY 2014 2015 TÉMA OZNAČENÍ OTEVŘENÍ

Více

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená Ministerstvu průmyslu

Více

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2014/2015

Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních vozidel a autobusů Zima 2014/2015 Albánie pneumatiky ve vozidle. Použití podle dopravních značek a podmínek. Rakousko Zimní pneumatiky jsou povinné od 1. listopadu do 15. dubna. Riziko zákazu jízdy a vysoké pokuty, pokud nedodržujete předpisy

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Ceny jsou uvedeny v Kč za minutu. Účtuje se první minuta celá, dále je spojení účtováno po vteřinách. Ceník tarifů T 30 T 30 HIT T 80 T 80 HIT

Ceny jsou uvedeny v Kč za minutu. Účtuje se první minuta celá, dále je spojení účtováno po vteřinách. Ceník tarifů T 30 T 30 HIT T 80 T 80 HIT Hlasové služby Profi na míru 4 Profi na míru 4 Měsíční paušál 498.98 Volné minuty neomezeně Volné SMS neomezeně Volné mezinárodní SMS 20 Datový limit 2 GB Volání do všech sítí v ČR 0.00 SMS 0.00 Mezinárodní

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Mezinárodní výzkum PISA 2009

Mezinárodní výzkum PISA 2009 Mezinárodní výzkum PISA 2009 Zdroj informací: Palečková, J., Tomášek, V., Basl, J,: Hlavní zjištění výzkumu PISA 2009 (Umíme ještě číst?). Praha: ÚIV 2010. Palečková, J., Tomášek V. Hlavní zjištění PISA

Více

ZIMNÍ ROMANCE NA ČAPÍM HNÍZDĚ M Í S TO, K D E PRO VÁ S O VÁ N O Č N Í C H S VÁTC Í C H Z A S TAV Í M E Č A S

ZIMNÍ ROMANCE NA ČAPÍM HNÍZDĚ M Í S TO, K D E PRO VÁ S O VÁ N O Č N Í C H S VÁTC Í C H Z A S TAV Í M E Č A S ZIMNÍ ROMANCE NA ČAPÍM HNÍZDĚ M Í S TO, K D E PRO VÁ S O VÁ N O Č N Í C H S VÁTC Í C H Z A S TAV Í M E Č A S Vánoční balíček 3 dny + 2 noci 24. až 26. prosince 2016 Vážení hosté, jako speciální nabídku

Více

Všeobecné poznámky. A. Ustanovení úmluv sociálního zabezpečení zůstávající v platnosti bez ohledu na článek 6 Nařízení. (Článek 7 (2) (c) Nařízení.

Všeobecné poznámky. A. Ustanovení úmluv sociálního zabezpečení zůstávající v platnosti bez ohledu na článek 6 Nařízení. (Článek 7 (2) (c) Nařízení. PŘÍLOHA III USTANOVENÍ ÚMLUV O SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ, která zůstávají v platnosti bez ohledu na článek 6 Nařízení - ustanovení úmluv o sociálním zabezpečení nevztahující se na všechny osoby, na něž se

Více

Seznam smluvních států a rozhodných dnů zveřejňovaný podle 13b odst. 2, 13g odst. 5 a seznam pro účely plnění informační povinnosti podle

Seznam smluvních států a rozhodných dnů zveřejňovaný podle 13b odst. 2, 13g odst. 5 a seznam pro účely plnění informační povinnosti podle Seznam smluvních států a rozhodných dnů zveřejňovaný podle 13b odst. 2, 13g odst. 5 a seznam pro účely plnění informační povinnosti podle 13s odst. 1 zákona č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při

Více