VY_05_Z7E_21. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VY_05_Z7E_21. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03."

Transkript

1 Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_21 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/ zeměpis sedmý Alpské země Školní atlas světa mapy: Střední Evropa obecně zeměpisná a administrativní mapa, učebnice Zeměpis pro 6. a 7. roč. str ZÁPIS DO SEŠITU Alpské země patří sem Rakousko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko - povrch tvoří především Alpy velmi vyspělé země, horské řeky - hydroelektrárny, zimní sporty, mléčné hospodářství, lanovky a tunely Rakousko - Wien (Vídeň) alpské zemědělství - chov skotu na mléko - sýry, jogurty, čokoláda, v Podunají i vinná réva hodně lesů - dřevo, nábytek, papír člen EU střediska: Wien (Vídeň) - Hofburg, Schönbrunn, Prater; Graz (Štýrský Hradec); Linz (Linec); Innsbruck - lyžování; Salzburg - W. A. Mozart Švýcarsko - Bern neutrální země, není členem EU, země červeného kříže, rozdělení na kantony optika, léky, hodinky, nože, sýry, čokoláda banky, finance, vysoká životní úroveň ledovcová jezera střediska: Bern; Zürich (Curych) banky; Geneve (Ženeva) mezinárodní organizace; Davos - lyže, klimatické lázně Lichtenštejnsko - Vaduz knížectví vydávání poštovních známek Strana 1 (celkem 16)

2 ÚKOLY 1) Na mapě Střední Evropa Rakousko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Najdi hlavní města těchto států. 2) Pomocí mapy Střední Evropa - administrativní mapa najdi těchto 9 spolkových zemí Rakouska: Dolní Rakousy, Horní Rakousy, Štýrsko, Burgenland, Korutany, Tyrolsko, Vorarlbersko, Salcbursko, Vídeň a pokus se určit hlavní města těchto zemí (červeně podbarvena). 3) Na stejné mapě si prohlédni mapu Švýcarska a pomocí legendy si zkus najít na mapě alespoň 5 kantonů. 4) Na mapě Střední Evropa - obecně zeměpisná mapa si ukaž tyto zeměpisné pojmy: Města: Wien (Vídeň), Graz (Štýrský Hradec), Linz (Linec), Salzburg - Mozart, Innsbruck, Bern, Zürich (Curych), Geneve (Ženeva) - mezinárodní organizace Jezera: Ženevské, Neuchatelské, Bodamské, Curyšské, Neziderské Řeky: Rýn, Dunaj, Inn Pohoří: Alpy (Penninské, Bernské, Vysoké Taury) - ledovce 5) Dokážeš najít nejvyšší hory Rakouska a Švýcarska? Jak se jmenují? 6) Přečti si text v učebnici. 7) Přečti si doplňující text a prohlédni si obrazový materiál. 8) Vypracuj zápis do sešitu (je možné vytisknout a vlepit). Správná odpověď: ad 5) Rakousko - Grossglockner, Švýcarsko - Matternhorn Doplňující text, obrazový materiál: Přibližně 60 % Rakouska je hornaté povahy Východní Alpy (především Střední Alpy, Vysoké Taury a Nízké Taury, Severní vápencové Alpy, Jižní vápencové Alpy a Vídeňský les). V Horních a Dolních Rakousech (severně od Dunaje) leží část starého pohoří Českého masivu, který zasahuje dále do Česka a Bavorska. Na východních hranicích leží pohoří Malé Karpaty. Nejvyšší horou v Rakousku je Grossglockner (3798 m n. m.) [1]. Strana 2 (celkem 16)

3 Obrázek 1: nejvyšší rakouská hora Grossglockner [2] Rakousko i ČR byly v minulosti součástí říše označované jako Rakousko Uhersko. Katastrofu pro Rakousko-Uhersko znamenala první světová válka, na jejímž konci roku 1918 se rozpadlo. První Rakouská republika se potýkala s obrovskými hospodářskými problémy bylo Rakousko zabráno nacistickým Německem (anšlus). Jakožto součást Třetí říše se Rakousko zúčastnilo druhé světové války a po pádu nacistické moci bylo podobně jako Německo obsazeno Spojenci a rozděleno do okupačních zón. Plnou suverenitu Rakousko získalo zpět až roku Poté se jako neutrální země velmi začlenilo mezi státy Západní Evropy, začalo se rychlým tempem rozvíjet jeho hospodářství [3]. Obrázek 2: Josef II. byl nejstarším synem rakouské, české a uherské panovnice Marie Terezie, byl osvíceným panovníkem - provedl velké množství reforem [4] Až do dnešních dnů si v kulturním dění Rakouska udržela výsadní místo klasická hudba. Rakousko se může ohlížet zpět do historie na hudební velikány světového významu. K nejznámějším skladatelům svého času se mimo jiné řadí Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Franz Schubert, Anton Bruckner, Johann Strauss starší, který zpopularizoval valčík, a Johann Strauss mladší, král valčíku [5]. Strana 3 (celkem 16)

4 Obrázek 3: Wolfgang Amadeus Mozart (27. ledna 1756, Salzburg 5. prosince 1791, Vídeň) byl klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos; geniální hudebník, který za svého života vytvořil 626 děl světského i duchovního charakteru opery, operety, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše a chorály[6] Obrázek 4: Hofburg je hrad ve Vídni, někdejší zimní rezidence rakouského císaře, jeho část je dnes sídlem úřadu rakouského spolkového prezidenta [7] Obrázek 5: Schönbrunn je název barokního zámku ve Vídni. Schönbrunn byl od druhé poloviny 18. století do roku 1918 letní rezidencí rakouských císařů [8]. Strana 4 (celkem 16)

5 Obrázek 6: Uměleckohistorické muzeum (německy Kunsthistorisches Museum, zkráceně také KHM) ve Vídni patří mezi nejvýznamnější muzea umění v Evropě [9]. Obrázek 7: Vídeňské obří kolo (německy Wiener Riesenrad), nacházející se v zábavním parku Prátr, je jedním ze symbolů města a nejstarší atrakcí svého druhu na světě [10]. Obrázek 8: Vídeňský řízek je tence rozklepaný plátek z telecího masa, obalený v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka z bílého pečiva) a osmažený na přepuštěném másle. Patří ke specialitám Strana 5 (celkem 16)

6 rakouské kuchyně [11]. Obrázek 9: Graz (Štýrský Hradec ) - radnice [12] Obrázek 10: Innsbruck - Hofburg [13] Obrázek 11: hrad Salzburg [14] Strana 6 (celkem 16)

7 Obrázek 12: Švýcarské Alpy jsou velmi navštěvované turisty - na obrázku jsou vrcholky Matterhorn a Dent Blanche [15] Obrázek 13: Davos je město ve švýcarském kantonu Graubünden, je významným lyžařským a turistickým střediskem a klimatickými lázněmi [16]. Obrázek 14: Curyšské jezero s ostrovem Ufenau [17] Obrázek 15: Bodamské jezero se nachází na hranicích Německa, Rakouska a Švýcarsko[18]. Strana 7 (celkem 16)

8 Obrázek 16: Basilej - je město v severozápadní části Švýcarska při hranicích s Francií a 9Německem. Má významný farmaceutický a chemický průmysl [19]. Obrázek 17: Luzern [20] Obrázek 18: Glacier Express je slavný švýcarský horský vlak. Jezdí ze Svatého Mořice a Davosu do Zermattu a zpět. Vlak dostal jméno ledovcový, protože jeho trasa je vedena po nejvýše položených úzkorozchodných tratích v blízkosti některých velkých švýcarských ledovců [21]. Strana 8 (celkem 16)

9 Obrázek 19: Raclette je značka sýra a název pokrmu, který se z tohoto sýra vyrábí [22]. Obrázek 20: Rösti (z německého rösten, opékat) je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených, nebo syrových, které se zapékají nebo smaží. Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů [23]. Zajímavostí Lichtenštejnska je, že jako jedna z mála zemí má nulový státní dluh. Nejdůležitější oblastí hospodářství jsou strojírenská výroba přesné stroje, stroje, nástroje, vybavení (Hilti), automobilové komponenty (ThyssenKrupp Presta), zubařské vybavení a potřeby (Ivoclar Vivadent), zpracování potravin (Hilcona Schaan), elektronika (Unaxis Balzers). Lichtenštejnské hospodářství je orientováno na export [24]. Strana 9 (celkem 16)

10 Obrázek 21: Zámek Vaduz, dřívější hrad, sídlo Lichtenštejnů [25] OTÁZKY 1) Kolik spolkových zemí tvoří Rakousko? 2) Kolik kantonů tvoří Švýcarsko? 3) Do jaké jazykové skupiny patří obyvatel Rakouska? 4) Jakými jazyky se mluví ve Švýcarsku? 5) Která z alpských zemí není členem EU? 6) Co převládá v zemědělství alpských zemí (rostlinná nebo živočišná výroba)? 7) Jaká průmyslová odvětví jsou rozvinuta v Rakousku? Uveď příklady výrobků. 8) Jaká průmyslová odvětví jsou rozvinuta ve Švýcarsku? Uveď příklady výrobků. 9) Čím je zajímavé hospodářství Lichtenštejnska? 10) Proč turisté alpské země navštěvují. 11) Jak se jmenuje slavný hudební skladatel, který se narodil v Salzburgu? 12) Co je společné pro dějiny ČR a Rakouska? 13) Která z alpských zemí je knížectvím? 14) Ve kterém ze států je sídlo Mezinárodního červeného kříže? 15) Víš, co je to Prátr? Ve kterém městě jej najdeš? 16) Ve kterém rakouském městě se konaly zimní olympijské hry? 17) Který stát je známý velkým množstvím bank a pojišťoven? Strana 10 (celkem 16)

11 Správné řešení: 1) 9 2) 26 3) germánské 4) německy, francouzsky, italsky a rétorománsky 5) Švýcarsko 6) chov skotu 7) hutnický, strojírenský (dopravní prostředky, stavební a obráběcí stroje), dřevozpracující a potravinářský 8) strojírenský (hodinky, měřící technika, lékařské stroje), potravinářský (sýry a čokoláda), farmaceutický (léky) 9) Lichtenštejnsko nemá státní dluh 10) vysokohorská turistika, lyžování, památky 11) Wolfgang Amadeus Mozart 12) Rakousko Uhersko 13) Lichtenštejnsko 14) Ve Švýcarsku 15) Zábavní park - ve Vídni 16) V Innsbrucku 17) Švýcarsko Zapamatuj si: Rakousko i Švýcarsko patří mezi neutrální státy. Švýcarsko je často označováno jako země červeného kříže. Sídlí tu velké množství mezinárodních organizací, např. Mezinárodní červený kříž. Švýcarsko, Rakousko a Lichtenštejnsko patří k hospodářsky nejvyspělejším státům Evropy. Většinu povrchu těchto států tvoří Alpy. V Alpách je hodně krátkých a prudkých řek, na kterých jsou vybudovány vodní elektrárny. Všechny země mají velké příjmy z cestovního ruchu. DOMÁCÍ ÚKOL Tvým úkolem je doplnit pracovní list Úkoly pro bystré hlavičky (všichni žáci). Pomocí atlasu (mapa Střední Evropa, obecně zeměpisná) vyhledej tyto vrcholky a urči jejich nadmořskou výšku: Dachststein Grossglockner Monte Rosa Strana 11 (celkem 16)

12 Mattterhorn Pomocí atlasu (mapa Střední Evropy, administrativní) najdi hlavní města spolkových zemí Dolní Rakousy Horní Rakousy Štýrsko Burgenland Korutany Tyrolsko Vorarlbersko Salcbursko Vídeň Vídeň PROCVIČOVÁNÍ, TEST V každé otázce je jedna správná odpověď, najdeš ji? 1) Obyvatelé Rakouska patří do a. slovanské jazykové skupiny b. germánské jazykové skupiny c. románské jazykové skupiny 2) Lichtenštejnsko je: a. republika b. knížectví c. království 3) Správní celky ve Švýcarsku se nazývají: a. spolkové země b. okresy c. kantony 4) Z kolika spolkových zemí je tvořeno Rakousko? a. ze 7 b. z 8 c. z 9 5) Nejvyšší hora Rakouska se nazývá: a. Zugspitze b. Matterhorn c. Grossglockner Strana 12 (celkem 16)

13 6) Ve Vídeňské pánvi se nachází jezero: a. Bodamské b. Neziderské c. Curyšské 7) Sídlo Mezinárodního červeného kříže je ve městě: a. Geneve (Ženeva) b. Zürich (Curych) c. Bern 8) Ve kterém z uvedených měst se konaly zimní olympijské hry? a. Salzburg b. Linz c. Innsbruck Hodnocení: Za každou správnou odpověď máš 1 bod, klasifikace by vypadala následovně: 8 bodů bodů body body bodu 5 Správné řešení testu: Správné řešení DÚ z minulé vyučovací hodiny: ÚKOLY PRO BYSTRÉ HLAVIČKY (všichni žáci). 1) Bádensko - Wüttembersko a) Potsdam (Postupim) 2) Bavorsko b) Berlin 3) Berlín c) Bremen (Brémy) 4) Braniborsko d) Erfurt 5) Bremen e) Hamburg 6) Dolní Sasko f) Düsseldorf 7) Durynsko g) München (Mnichov) 8) Hamburg h) Mainz (Mohuč) 9) Hesensko i) Hannover 10) Meklenbursko - Přední j) Saarbrücken Strana 13 (celkem 16)

14 Pomořansko 11) Porýní - Falc k) Magdeburg 12) Sársko l) Kiel 13) Sasko m) Wiesbaden 14) Sasko - Anhaltsko n) Dresden (Drážďany) 15) Severní Porýní - Vestfálsko o) Schwerin 16) Šlesvicko - Holfštýnsko p) Stuttgart 1p, 2g, 3b, 4a, 5c, 6i, 7d, 8e, 9m, 10o, 11h, 12j, 13n, 14k, 15f, 16l Strana 14 (celkem 16)

15 Použité zdroje: Školní atlas světa. 1. vydání, 2.dotisk. Praha: Kartografie Praha, a.s., ISBN DEMEK, Jaromír a Ivan MALIŠ. Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy: Zeměpis světadílů. dotisk 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, a.s., 2000, s ISBN X. [1] Rakousko: Povrch. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [2] Grossglockner from SW. In: SCHMID, Michael. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [3] Rakousko: Rakouská republika. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [4] Joseph II. In: HICKEL, Joseph. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [5] Rakousko: Hudba. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [6] Wolfgang-amadeus-mozart 1. In: KRAFFT, Barbara. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [7] Michaelerplatz, Wien, Österreich. In: BOSSI, Andrew. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [8] Wien Schoenbrunn Rueckseite. In: UMBRICHT, Alexander. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [9] Wien.Kunsthist02. In: JANSOONE, Georges. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [10] Wiener Riesenrad. In: MONNIAUX, David. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [11] Wiener-Schnitzel. In: KOBAKO. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [12] GrazerRathaus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [13] Hofburg Innsbruck Austria. In: QEDQUID. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Strana 15 (celkem 16)

16 [14] Salzburger Stadtansicht. In: KRAASCH, Reinhard. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [15] Pohled na Matterhorn a Dent Blanche. In: DRÁPALÍK, Petr. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [16] Luftbild Davos. In: DE:BENUTZER:FLYOUT. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [17] Zürichsee. In: ZUMBÜHL, Roland. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [18] Bodensee vor Ueberlingen. In: ACHIM. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [19] Basel Spalentor. In: SPALENTOR. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [20] Chapel-bridge-Luzern. In: AGUAMARGA. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [21] CH Landwasser. In: SCHWEN, Daniel. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [22] Raclette. In: EN:USER:GRCAMPBELL. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [23] Roesti. In: MUSSKLPROZZ, Benutzer. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [24] Lichtenštejnsko: Ekonomika. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [25] Schlossvaduz. In: GREDENBERG, Michael. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Strana 16 (celkem 16)

VY_07_Vla5E_61. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_61. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Obrázek 5: Wolfgang Amadeus

Více

Základní údaje. Obr. 3

Základní údaje. Obr. 3 Obr. 1 ALPSKÉ STÁTY Obr. 2 Základní údaje Federativní republika (oficiálně Švýcarská konfederace) Hl. město Bern Největší město - Curych Počet obyvatel - 7 639 961 Rozloha 41 290 km 2 Měna Švýcarský frank

Více

VY_32_INOVACE_07_RAKOUSKÁ REPUBLIKA_36

VY_32_INOVACE_07_RAKOUSKÁ REPUBLIKA_36 VY_32_INOVACE_07_RAKOUSKÁ REPUBLIKA_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

VY_07_Vla5E_62. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu.

VY_07_Vla5E_62. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu. Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Obrázek 3: Sachrův dort [3]

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

VY_32_INOVACE_05_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO_36

VY_32_INOVACE_05_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO_36 VY_32_INOVACE_05_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA ALPSKÉ ZEMĚ Mgr. Iva Švecová RAKOUSKO Základní údaje leží ve Střední Evropě rozloha: 83 871 km 2 obyvatelstvo: 8 404

Více

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_07_Vla5E_60 Operační program

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Obrázek 1: Berlínská televizní

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_5 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

STŘEDNÍ EVROPA. Mgr. Doležal Zdeněk. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

STŘEDNÍ EVROPA. Mgr. Doležal Zdeněk. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_ZEM_71 STŘEDNÍ EVROPA Mgr. Doležal Zdeněk Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření : prosinec

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_2 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

VY_32_INOVACE_08_RAKOUSKO - PAMÁTKY UNESCO_36

VY_32_INOVACE_08_RAKOUSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 VY_32_INOVACE_08_RAKOUSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_2 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník

Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník Rhein - Rýn Rýn (německy Rhein, francouzsky Rhin, nizozemsky Rijn, latinsky Rhneus, jméno pochází z keltského

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Polsko náš severní soused

Polsko náš severní soused Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_65 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Kulturní krajina Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Kulturní krajina Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_40 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Slovensko Slovenská republika(dokončení)

Slovensko Slovenská republika(dokončení) Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_64 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Pracovní list obsahuje test k reáliím německy mluvících zemí. Žáci znají reálie německy mluvící zemí.

Pracovní list obsahuje test k reáliím německy mluvících zemí. Žáci znají reálie německy mluvící zemí. Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_17 Test - Reálie Němčina 1. ročník Pracovní list obsahuje test k

Více

hlavní město Bern administrativně 26 kantonů, federativní republika Proč se říká Švýcarsku neutrální stát? nevstoupil do 1. ani do 2.

hlavní město Bern administrativně 26 kantonů, federativní republika Proč se říká Švýcarsku neutrální stát? nevstoupil do 1. ani do 2. ŠVÝCARSKO hlavní město Bern administrativně 26 kantonů, federativní republika Proč se říká Švýcarsku neutrální stát? nevstoupil do 1. ani do 2. světové války, není členem EU, jsou ale členem OSN, spolupracují

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

RAKOUSKO CESTOVNÍ RUCH

RAKOUSKO CESTOVNÍ RUCH RAKOUSKO CESTOVNÍ RUCH Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Rakousko cestovní ruch Autor Zdeněk Hrdina Datum

Více

PRÁCE S MAPOU AFRIKY ZAJÍMAVOSTI, ČÍSELNÉ ÚDAJE

PRÁCE S MAPOU AFRIKY ZAJÍMAVOSTI, ČÍSELNÉ ÚDAJE Materiál pro domácí VY_03_Z6E_52 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Evropa vodstvo Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Evropa vodstvo Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_50 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_54 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (poloha, rozloha, členitost) Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (poloha, rozloha, členitost) Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_53 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_05_Z7E_19. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03.

VY_05_Z7E_19. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03. Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_19 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Východní Evropa Krajinu východní Evropy vyznačuje východoevropská rovina, rozléhající se až k pohoří Uralu a řece Uralu Hlavní město:

Východní Evropa Krajinu východní Evropy vyznačuje východoevropská rovina, rozléhající se až k pohoří Uralu a řece Uralu Hlavní město: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_57 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (vegetace, zvířata) Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (vegetace, zvířata) Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_57 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Slovensko Slovenská republika Povrch:

Slovensko Slovenská republika Povrch: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_63 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Jméno: Střední Evropa se skládá České republiky, Německa, Polska, Slovenska, Rakouska, Švýcarska, Maďarska a Lichtenštejnska.

Jméno: Střední Evropa se skládá České republiky, Německa, Polska, Slovenska, Rakouska, Švýcarska, Maďarska a Lichtenštejnska. č. 7 název Státy Střední Evropy anotace V pracovních listech žáci poznávají střední Evropu a její státy. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_26 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Mgr. Zdena Seidlová Téma učivo: OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Rekreační krajina 1 Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová Téma učivo: OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Rekreační krajina 1 Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_46 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA ALPSKÉZEMĚ-PŘÍRODNÍ POMĚRY Mgr. Iva Švecová RAKOUSKO geografickévymezení vnitrozemský stát, sousedí s 8. státy páteřalpy

Více

VY_05_Z7E_11. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03.

VY_05_Z7E_11. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03. Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_11 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Severní Morava a Slezsko

Severní Morava a Slezsko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_40 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Západní Čechy Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Západní Čechy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_31 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_32_INOVACE_03_CESTOVNI_RUCH. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_32_INOVACE_03_CESTOVNI_RUCH. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_CESTOVNI_RUCH Cestovní ruch Předmět: zeměpis Ročník: 9. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 6. 3. 2012 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné a vzdělávací

Více

VY_32_INOVACE_06_NEJVĚTŠÍ NĚMECKÁ MĚSTA_36

VY_32_INOVACE_06_NEJVĚTŠÍ NĚMECKÁ MĚSTA_36 VY_32_INOVACE_06_NEJVĚTŠÍ NĚMECKÁ MĚSTA_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Naši sousedé ve střední Evropě

Naši sousedé ve střední Evropě Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Naši sousedé ve střední Evropě Dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2015 (Čj.

Více

CÍL:Seznámení s Rakouskou republikou zábavnou formou.

CÍL:Seznámení s Rakouskou republikou zábavnou formou. RAKOUSKÁ REPUBLIKA CÍL:Seznámení s Rakouskou republikou zábavnou formou. Na začátku hodiny učitel seznámí žáky s výkladem. Stručně charakterizuje stát. Práce s mapou (poloha, povrch). Na jihu ČR sousedí

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Austrálie (Obecná charakteristika 1) Učební pomůcky: Viz zeměpisná křížovka ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Austrálie (Obecná charakteristika 1) Učební pomůcky: Viz zeměpisná křížovka ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_65 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_06_Vla5E_45. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_06_Vla5E_45. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_06_Vla5E_45 Operační program

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Čechy Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Čechy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_28 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Základní údaje. Parlamentní republika. Hl. město Lublaň Počet obyvatel 2 000 092 Rozloha 20 273 km 2 Měna Euro Jazyky slovinština

Základní údaje. Parlamentní republika. Hl. město Lublaň Počet obyvatel 2 000 092 Rozloha 20 273 km 2 Měna Euro Jazyky slovinština Obr. 1 ALPSKÉ STÁTY Obr. 2 Základní údaje Parlamentní republika Vznikla rozpadem Jugoslávie Hl. město Lublaň Počet obyvatel 2 000 092 Rozloha 20 273 km 2 Měna Euro Jazyky slovinština Obr. 3 Přírodní podmínky

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA ALPSKÉZEMĚ-HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Švecová RAKOUSKO -ekonomika důležité postavení v mezinárodním obchodě přerod z převážně

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_9 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Mgr. Zdena Seidlová Téma učivo: OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Městská krajina 2 Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová Téma učivo: OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Městská krajina 2 Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_45 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Německo - Berlín (Berlin) 1) federativní republika, oficiální název Spolková republika

Německo - Berlín (Berlin) 1) federativní republika, oficiální název Spolková republika Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_20 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_36 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_5 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_07_Vla5E_46. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_46. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Oceány a souše. Http://young.livepla.net

Více

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO VY_32_INOVACE_ZEM_69 SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO Mgr. Doležal Zdeněk Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření

Více

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Morava a Slezsko Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Morava a Slezsko Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_39 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Charakteristika Jedná se o nejvýznamnější, hospodářsky nejvyspělejší, nejhustěji obydlenou oblast Evropy Oblast leží v mírném, oceánském podnebném pásu Převažují nížiny

Více

OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Hydrosféra Vodstvo na pevninách 3 Učební pomůcky: Viz zeměpisný test OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ

OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Hydrosféra Vodstvo na pevninách 3 Učební pomůcky: Viz zeměpisný test OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Materiál pro domácí VY_03_Z6E_25 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO

SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO CÍL: Seznámení se Spolkovou republikou Německo. Spolupráce učitel-žák, zapojení žáků při výkladu nové látky. Využití vlastivědné mapy a práce na PC. Zapojení zábavných prvků

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Mgr. Jarmila Havlíčková NAŠE VLAST kulturní památky, památná místa Učební pomůcky:

Mgr. Jarmila Havlíčková NAŠE VLAST kulturní památky, památná místa Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_09_Vla4E_5 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Rozkvět kultury a umění

Rozkvět kultury a umění Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_8 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11

VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11 VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: listopad 2012

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9., 27.2.2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Seminář ze zeměpisu,

Více

Na severu oblasti převažují nížiny

Na severu oblasti převažují nížiny Střední Evropa Na severu oblasti převažují nížiny Na jihu pahorkatiny až velehory Alpy a Západní Karpaty,Velká Uherská nížina Řeky Odra,Rýn,Dunaj,Labe Středopolská nížina a Alpy-mnoho jezer Těží se černé

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Slovo úvodem 9. Příprava na cestu 11

Slovo úvodem 9. Příprava na cestu 11 Obsah Obsah Slovo úvodem 9 Příprava na cestu 11 Než vyjedete 11 Doklady a peníze 11 Platný pas 11 Zelená karta 11 Celní předpisy 12 Češi v Německu po vstupu do Evropské unie 12 Bezvízový styk 12 Ohlašovací

Více

DUM č. 4 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 4 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 4 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.09.2013 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky. Geografická charakteristika Jihočeského kraje

Více

Státy střední Evropy. stát (státní zřízení) Česko (rep.) Lichtenštejnsko (kníž.) Švýcarsko (rep.)

Státy střední Evropy. stát (státní zřízení) Česko (rep.) Lichtenštejnsko (kníž.) Švýcarsko (rep.) Střední Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dalibor POPELKA. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Mgr. Lenka Zemánková Lidé a čas Národní obrození významné osobnosti Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Lidé a čas Národní obrození významné osobnosti Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_6 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Umístění Památka Město Spolková země. Zámek Heidelberg Heidelberg Bádensko- Württembersko. Zámek Neuschwanstein Schwangau/Füs Bavorsko

Umístění Památka Město Spolková země. Zámek Heidelberg Heidelberg Bádensko- Württembersko. Zámek Neuschwanstein Schwangau/Füs Bavorsko Umístění Památka Město Spolková země 1 Zámek Heidelberg Heidelberg Bádensko- 2 Zámek Neuschwanstein Schwangau/Füs Bavorsko sen 3 Kolínský dóm (památka Kolín Severní Porýní - 4 Braniborská brána 5 Frauenkirche

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Učebnice, atlas, pracovní list- dokončení Zápis z vyučovací hodiny:

Učebnice, atlas, pracovní list- dokončení Zápis z vyučovací hodiny: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_17 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Učebnice pro ZŠ Velkoopatovicko, pracovní list Zápis z vyučovací hodiny: Viz níže pracovní list Otázky a úkoly k opakování: Viz. pracovní list Test:

Učebnice pro ZŠ Velkoopatovicko, pracovní list Zápis z vyučovací hodiny: Viz níže pracovní list Otázky a úkoly k opakování: Viz. pracovní list Test: Materiál pro domácí VY_14_Prv3_5 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

název materiálu: RAKOUSKO KÓD MATERIÁLU: VY_12_INOVACE_33_RAKOUSKO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol

název materiálu: RAKOUSKO KÓD MATERIÁLU: VY_12_INOVACE_33_RAKOUSKO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol název materiálu: RAKOUSKO KÓD MATERIÁLU: VY_12_INOVACE_33_RAKOUSKO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_33_RAKOUSKO Rakousko

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Evropa rostlinstvo a živočišstvo Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Evropa rostlinstvo a živočišstvo Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_51 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Jméno: Ke státům střední Evropy patří i OKSEČ. Dále pak OKCEMĚN, OKSUOKAR, OKSRACÝVŠ, OKSLOP, OKSNJETŠNETCHIL, OKSNEVOLS, OKSRAĎAM.

Jméno: Ke státům střední Evropy patří i OKSEČ. Dále pak OKCEMĚN, OKSUOKAR, OKSRACÝVŠ, OKSLOP, OKSNJETŠNETCHIL, OKSNEVOLS, OKSRAĎAM. č. 6 název Střední Evropa anotace V pracovních listech žáci poznávají střední Evropu a její státy. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

Od totality k demokracii

Od totality k demokracii Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_21 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Období komunistické vlády

Období komunistické vlády Materiál pro domácí VY_06_Vla5E-20 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

DUM č. 9 v sadě. 20. Ze-2 Evropa

DUM č. 9 v sadě. 20. Ze-2 Evropa projekt GML Brno Docens DUM č. 9 v sadě 20. Ze-2 Evropa Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV, 3AV Anotace DUMu: Evropa. Západní Evropa Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby

Více

VY_32_INOVACE_13 Umělecké slohy_37

VY_32_INOVACE_13 Umělecké slohy_37 VY_32_INOVACE_13 Umělecké slohy_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 5. 4. 2014 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: III/2 - Inovace

Více

Střední Evropa. Přírodní podmínky

Střední Evropa. Přírodní podmínky Střední Evropa Přírodní podmínky Obr. 1 Severoněmecká nížina Středopolská nížina Česká vysočina Gerlachovský štít 2655 m Mt. Blanc 4807 m ALPY Velká uherská nížina Obr. 2 Bodamské j. Ženevské j. Balaton

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 NĚMECKO JEDNA ZE ZEMÍ EU

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 NĚMECKO JEDNA ZE ZEMÍ EU Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 NĚMECKO JEDNA ZE ZEMÍ EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 NĚMECKO jedna ze

Více