Sítě 3G, jejich perspektivy, kmitočtová pásma

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sítě 3G, jejich perspektivy, kmitočtová pásma"

Transkript

1 1 Michael Kuboš Sítě 3G, jejich perspektivy, kmitočtová pásma Stejně tak jako první telefony byly považovány v minulém století za zázrak, bylo pohlíženo podobně i na jejich mobilní následovníky, když spatřily v tomto století světlo světa. Od technického zázraku, který existoval v hlavách velkých fantastů, vede cesta plná elektronických dobrodružství až do dnešních dnů, kdy už většina z nás bere mobilní telefon jako něco velmi samozřejmého. Mobilní telefony ze své první generace založené na analogové technologii, postupně dospěly do své druhé generace využívající již technologii digitální. V Evropě nejvíce rozšířená technologie GSM nastoupila svoje vítězné tažení počátkem 90. let. V České republice se skutečná historie GSM začala psát od roku 1996, kdy došlo k udělení licencí a k budování prvních sítí. Požadavky na komunikaci se stále zvyšují a tak vývoj jde neúprosně dál. Od stále menších, lehčích a hezčích telefonů očekáváme malé zázraky. Byly vynalezeny a zprovozněny nové technologie (HSCSD, WAP, GPRS atd.). Skok oproti původním sítím je v některých případech již tak velký, že někdy Obr. 1 Čas potřebný pro přenos datového bloku v závislosti na použité technologii hovoříme o sítích tzv. dvou a půlté generace. Podíváme-li se na vše podrobněji, zjistíme, že to, oč tu běží, je stále větší náročnost nových služeb na datovou kapacitu a propustnost sítě. Hrubé srovnání výkonnosti užívaných technologií je uvedeno v tabulce 1. Čas potřebný pro přenos datového bloku v závislosti na použité technologii znázorňuje graf na obr. 1. Telefony byly původně vytvořeny pro přenos hlasu. Po zvládnutí tohoto úkolu se přidaly další služby (SMS, Data, Fax, WAP) a současná technika dokáže i mnohem více. Dnešní sítě však na takovéto zatížení nebyly stavěny a tak se hledalo komplexní řešení. Tím mají být tzv. mobilní sítě třetí generace, zkráceně 3G. Sítě 3G Pro jejich technické označení se užívá zkratka UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). Standardizace probíhá na půdě ETSI a stane se též specifikací IMT-2000 pro mezinárodní telekomunikační unii ITU (International Telecommunication Union). Prací okolo UMTS se zabývá sdružení UMTS-forum sdružující zástupce výrobců mobilní infrastruktury, operátorů, společností IT, konzultačních společností, vlád a dalších subjektů. UMTS je mobilní komunikační systém nabízející datové přenosy o velké rychlosti, který má umožnit komerčně dostupné doposud nevídané služby: videopřenosy v televizní kvalitě, přístup k Internetu, zábavu, globální roaming atd. Technické možnosti Telefon se již nepoužívá pouze k přenosu hlasu. Před pár lety jsme objevili užitečnost používání zpráv SMS. Ze služby původně zamýšlené pouze jako upozornění na vzkaz ve hlasové schránce se vyvinul nový způsobu komunikace, který již dnes bereme jako samozřejmost. Proč bychom však měli zůstávat u strohých SMS a relativně pomalých datových přenosů?

2 2 Michael Kuboš Požadavky na rychlý přístup k informacím se stále zvyšují. Z těchto potřeb plynou další požadavky na mobilní sítě, k nimž patří zejména: vysokorychlostní komunikační služby a datové přenosy, technická podpora pro nespojité přenosy IP (Internet Protocol) a pro spojité datové přenosy (videokonference), nové způsoby účtování za poskytnuté služby (objem dat, čas), vyšší kapacita sítě, nové technologie pro další rozšiřování sítě (každý uživatel bude potřebovat daleko více kapacity v porovnání s dnešní potřebou), současné datové a hlasové přenosy (uživatel bude moci například používat Internet a telefonovat zároveň bez potřeby druhého přístroje). Z technického hlediska by parametry sítí 3G měly splňovat následující kritéria: rychlosti datových přenosů 2 Mb/s pro stojící nebo pro pohybující se objekty do maximální rychlosti 10 km/h, datové přenosy s rychlostí 384 kb/s pro rychle se pohybující objekty (max. 120 km/h), integrace mobilní, pevné i satelitní komunikace, globální roaming s jedním přístrojem, použití frekvencí v pásmu 2000 MHz. Aplikace v sítích 3G Sítě třetí generace budou poněkud jiné konstrukce než dnešní druhá generace mobilních sítí nabídnou vyšší technické možnosti a zvládnutelné zatížení. Je však třeba říci, že spuštění sítě 3G neznamená automatické zrušení dnešních mobilních sítí. Přechodné období koexistence sítí druhé a třetí generace lze přirovnat k dnešnímu stavu v České republice. Zákazníci si mohou vybrat zda používat pokročilejší digitální síť standardu GSM nebo starší analogovou systému NMT. Oba typy sítí shodně nabízejí hlasové služby pro telefonování. Pokud však požadujete další pokročilé služby, nabízí vám jejich splnění pouze modernější síť. Velmi podobné to bude i v období nástupu sítí 3. generace. Některé nové služby se operátoři budou snažit umístit i do stávajících systémů, nicméně vše má své limity a později nezbude než opustit stávající architekturu a zamířit do budoucnosti. Jak se mnozí z nás mnohokrát přesvědčili, vše, co je nové a hezké, je zpravidla drahé, popř. dražší než zavedené a běžně dostupné. Pro sítě 3G nic nenapovídá, že se dočkáme výjimky potvrzující pravidlo. K prvním uživatelům sítí 3G budou jistě patřit profesionální manažeři, obchodníci, banky apod. Jejich hlavními aplikacemi bude rychlý a pružný přístup k firemnímu intranetu, ům, provádění bankovních operací atd. Mladá generace rozšíří své komunikační možnosti zasíláním multimediálních zpráv v oblasti zábavy a interaktivních her ve 3D, videopřenosů, nákupů přes mobilní telefony atd. Rodiče budou komunikovat s dětmi kdykoliv a kdekoliv, nakupovat přes mobilní telefony, využívat mobilních bankovních služeb atd. Senioři využijí možnosti v oblasti péče o zdraví, monitoringu zdravotního stavu s možností určování polohy atd.

3 3 Michael Kuboš Pro nové aplikace budou potřeba nové telefonní přístroje. Některé návrhy z dílen designérů a futurologů lze vidět na obrázcích, výstavách a veletrzích. Na jedné straně budou k dispozici malé lehké telefony, velmi podobné těm dnešním, které budou sloužit stále hlavně k telefonování. Takové, co se vejdou do dámské kabelky do divadla. Na druhé straně to budou telefony (pokud je ještě tak budeme nazývat) s velkým displejem, kamerou a dalšími možnostmi styku s reálným světem (jak naznačuje např. technologie Bluetooth). Přístroje s velkou pamětí pojmou data třeba jako vaše kreditní karta, bude s nimi možno platit buď přímo nebo jen zamáváním před snímačem u pokladny a odmáčknutím tlačítka pro potvrzení příslušné transakce. Hlavní rysy technologie sítí 3G Lokalizace polohy Zajímavou a pravděpodobně velmi využívanou bude služba lokalizace polohy mobilní stanice (tato služba již funguje v některých sítích 2G). Na požádání si síť sama zjistí vaši geografickou polohu (s přesností kolem 0,5 m) a tento údaj pak může být přístupný dalším aplikacím a návazným službám. Typickými příkladem je orientace na cestách. Systém zpracuje požadavky uživatele, zobrazí např. mapku na displeji telefonu i s vyznačením polohy, určí nejvýhodnější cestu atd. Lokalizovaný mobilní telefon pak bude možno propojit i se záchranným systémem. V případě zranění či jiné nehody odpadne složité domlouvání a přivolávání rychlé pomoci. Lékař se bude moci během cesty ze svého mobilního přístroje propojit s informačním systémem osahujícím příslušnou lékařskou dokumentaci a načerpat základní informace. S využitím videopřenosu se může po shlédnutí situace poradit o optimálním postupu do příjezdu do zdravotnického zařízení. Existuje ještě mnoho dalších aplikací, které čekají na své objevení. Datové přenosy Sítě 3G slibují (pokud se ovšem nepohybujeme příliš rychle) kromě jiného např. videopřenosy v televizní kvalitě s možností vidět volajícího, sledování televize a rozhlasu, interaktivní hry on-line s dalšími spoluhráči, download nových verzí, fantasticky rychlý Internet atd. Mobilní přístup k Internetu bude naprosto plnohodnotným přístupem, protože časem nutně dojde k setření rozdílu mezi přístupem z desktopu a z mobilního telefonu. Mobilní telefony však budou vyžívány primárně pro hledání informací, provádění transakcí. vyhledávání na Internetu však pravděpodobně zůstane doménou stolních PC. V roce 2000 byly mobilní sítě téměř z 90 % využívány pro telefonní hlasové přenosy. Zbytek připadl na přenosy dat. V roce 2003 překročí počet mobilních telefonů připojených k Internetu počet připojených osobních počítačů a již v roce 2005 bude hlasový přenos pouze doplňkem datových přenosů. Z nich zřejmě nejvýraznější podíl obstará mobilní Internet s 55% vytížením. Mobilní přístup k intranetu a extranetu zajistí bezpečný přístup k firemním datům bez ohledu na čas nebo místo pobytu uživatele.

4 4 Michael Kuboš Kmitočtová pásma systému UMTS UMTS je systém založený na kódovém oddělení přenášených kanálů používá přístupovou metodu WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access širokopásmová CDMA). Pro přenos využívají sítě UMTS dvou duplexních technik - přenosové módy FDD (Frequency Division Duplex) a TDD (Time Division Duplex). Varianta WCDMA-FDD používá frekvence: MHz pro downlink (vysílání z BS na UE) na obrázku pásmo č MHz pro uplink (vysílání z UE na BS) - na obrázku pásmo č.3 Varianta WCDMA-TDD používá frekvence, které jsou umístěny po stranách pásma WCDMA-FDD pro uplink: MHz na obrázku pásmo č.2 šířka pásma 20 MHz MHz na obrázku pásmo č.5 šířka pásma 15 MHz Část spektra je určena pro družicovou část systému UMTS - MSS (Mobile Satellite Service - Mobilní družicová služba): MHz na obrázku pásmo č MHz na obrázku pásmo č.7 Pro systém DECT, který je v Evropě provozován, je rezervováno pásmo MHz na obrázku pásmo č.1. Duplexní techniky použité systémem UMTS jsou vhodné pro různé druhy přenosu. Časově dělený duplex TDD (nepárová pásma ) je vhodný pro asymetrické vysokorychlostní datové přenosy a pokrytí hlavně uvnitř budov.

5 5 Michael Kuboš Frekvenční duplex FDD (párová pásma ) je zase vhodnější pro velkoplošné pokrytí a symetrické středně rychlé datové služby, ale je mnohem náročnější na regulaci výkonu na straně mobilního telefonu i základnové stanice. Pozn.: Duplexní techniky jsou podrobněji rozebrány v kapitole o DS-WCDMA-FDD a DS-WCDMA-TDD. Systém UMTS je evropská varianta IMT Na následujícím obrázku je naznačeno obsazení spektra pro systémy 3G, jak jej doporučuje ITU (doporučení WRC-92) a obsazení spektra v jednotlivých částech světa. Nejproblematičtější je situace v USA, kde je část spektra vyhrazená pro systémy 3G již obsazena systémy 2G PCS (Personal Communication System osobní komunikační systém). Zde se počítá s nasazením technologie EDGE, která umožní přenos multimedií a většího objemu dat. Tím bude učiněn krok k systémům 3G. Drobné omezení spektra je rovněž v Japonsku, kde dolní konec spektra v rozsahu 1893,5 1919,6 MHz používají PHS systémy (Personal Handyphone System osobní systém pro příruční telefony). Spektrum IMT-2000 v důležitých oblastech světa Použitá literatura:

37MK Semestrální práce. UMTS Frekvence, rádiové rozhraní a modulace

37MK Semestrální práce. UMTS Frekvence, rádiové rozhraní a modulace 37K Semestrální práce UTS Frekvence, rádiové rozhraní a modulace Vypracoval: Filip Palán Datum: 8.5.2005 Úvod S rostoucím trhem datových služeb se systém GS dostal do problémů s přenosovou kapacitou. Proto

Více

Radiové rozhraní UMTS

Radiové rozhraní UMTS České Vysoké Učení Technické Fakulta elektrotechnická Seminární práce Mobilní komunikace Radiové rozhraní UMTS Michal Štěrba Alokace spektra UMTS Spektrum se skládá z jednoho párového pásma (1920-1980

Více

21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM

21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM 21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM Digitální síť GSM (globální systém pro mobilní komunikaci) je to celulární digitální radiotelefonní systém a byl uveden do provozu v roce 1991. V České republice byl systém spuštěn

Více

Použité pojmy a zkratky

Použité pojmy a zkratky Použité pojmy a zkratky Použité pojmy a zkratky ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) asymetrická digitální účastnická linka ARPU ukazatel stanovující průměrný měsíční výnos ze služeb připadající na

Více

Mobilní sítě. Počítačové sítě a systémy. _ 3. a 4. ročník SŠ technické. Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0

Mobilní sítě. Počítačové sítě a systémy. _ 3. a 4. ročník SŠ technické. Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Mobilní sítě sítě 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Mobilní sítě _ 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr. 1 Síťové prvky

Více

ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechnická katedra radioelektroniky. Penosové systémy 3 generace 37MK

ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechnická katedra radioelektroniky. Penosové systémy 3 generace 37MK ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechnická katedra radioelektroniky Penosové systémy 3 generace 37MK Student: kvten 2007 Jaroslav Ržika Tetí generace mobilních systém Pro oznaení tetí generaci

Více

Datové přenosy CDMA 450 MHz

Datové přenosy CDMA 450 MHz 37MK - seminární práce Datové přenosy CDMA 450 MHz Vypracoval: Jan Pospíšil, letní semestr 2007/08 43. Datové přenosy CDMA 450 MHz CDMA Co je CDMA CDMA je zkratka anglického výrazu Code Division Multiple

Více

Zavedení telekomunikačního systému UMTS v ČR

Zavedení telekomunikačního systému UMTS v ČR Zavedení telekomunikačního systému UMTS v ČR (konzultační dokument) Úvod S ohledem na rychlé tempo rozvoje mobilních telekomunikací a velký zájem o licenci pro třetího mobilního provozovatele v ČR a ve

Více

co to znamená pro mobilního profesionála?

co to znamená pro mobilního profesionála? funkce Vstupte do širokopásmové sítě WWAN Vstupte do širokopásmové sítě WWAN: co to znamená pro mobilního profesionála? Bezporuchové, vysokorychlostní připojení je ve vzrůstající míře základní podmínkou

Více

Y32PMK Projekt č.3 Protokol z měření

Y32PMK Projekt č.3 Protokol z měření České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Y32PMK Projekt č.3 Protokol z měření Autor: Tomáš Dlouhý Úloha: Sítě UMTS, CDMA datové přenosy Akademický rok: 2009/2010 Cvičení a paralelka:

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-04

Identifikátor materiálu: ICT-3-04 Identifikátor materiálu: ICT-3-04 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Mobilní sítě Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí vývoj mobilních sítí.

Více

Pozn. Revizemi jsou vyznačeny významové změny ve výrokové části oproti stávající verzi všeobecného oprávnění.

Pozn. Revizemi jsou vyznačeny významové změny ve výrokové části oproti stávající verzi všeobecného oprávnění. N Á V R H Pozn. Revizemi jsou vyznačeny významové změny ve výrokové části oproti stávající verzi všeobecného oprávnění. Praha xx 2019 Čj. ČTÚ-8 933/2019-613 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad )

Více

České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická

České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Semestrální práce z předmětu 37MK UMTS Rychlík Ondřej Úvodem Od roku 1986 pracoval ITU na definici nového systému, který umožňuje celosvětový roaming

Více

všeobecné oprávnění č. VO-R/24/ k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálů uvnitř tunelů, budov a vlaků.

všeobecné oprávnění č. VO-R/24/ k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálů uvnitř tunelů, budov a vlaků. Praha 13. května 2019 Čj. ČTÚ-8 933/2019-613 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Praha 8. března 2006 Čj /

Praha 8. března 2006 Čj / Praha 8. března 2006 Čj. 13 368/2006 605 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

PŘENOS DAT V MOBILNÍCH SÍTÍCH

PŘENOS DAT V MOBILNÍCH SÍTÍCH S t ř e d n í š k o l a t e l e k o m u n i k a č n í O s t r a v a PŘENOS DAT V MOBILNÍCH SÍTÍCH ROČNÍKOVÁ MATURITNÍ PRÁCE Z TELEKOMUNIKAČNÍCH SYSTÉMŮ Autor: Vít Gruner Třída: 4.A Školní rok: 2006/2007

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Přístup WCDMA v systémech UMTS

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Přístup WCDMA v systémech UMTS SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Přístup WCDMA v systémech UMTS Vypracoval: Pavel Mach Úvod Sítě třetí generace budou implementovány do existujících sítí druhé generace. Koncept využití mobilních sítí třetí generace

Více

Příloha č. 1. Praha XX. XXXXX 2012 Čj.: ČTÚ-XXX XXX/

Příloha č. 1. Praha XX. XXXXX 2012 Čj.: ČTÚ-XXX XXX/ 0 Příloha č. 1 Praha XX. XXXXX 2012 Čj.: ČTÚ-XXX XXX/2012-613 Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-50

Identifikátor materiálu: ICT-3-50 Identifikátor materiálu: ICT-3-50 Předmět Téma sady Téma materiálu Informační a komunikační technologie Počítačové sítě, Internet Mobilní sítě - standardy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si

Více

Příloha č.1. Praha xx. xxxxx 2013 Čj.: ČTÚ-xx xxx/

Příloha č.1. Praha xx. xxxxx 2013 Čj.: ČTÚ-xx xxx/ 0 Příloha č.1 Praha xx. xxxxx 2013 Čj.: ČTÚ-xx xxx/2013-613 Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800

Více

Systémy pozemní pohyblivé služby

Systémy pozemní pohyblivé služby Lekce 1 Systémy pozemní pohyblivé služby umožňují komunikaci pohyblivých objektů během pohybu (mobilní) nebo při zastávkách (přenosné) veřejné neveřejné veřejné radiotelefonní sítě (GSM) dispečerské sítě

Více

Mobilní sítě 3G a železniční bezdrátová přenosová síť

Mobilní sítě 3G a železniční bezdrátová přenosová síť Miloslav Macháček 1 Mobilní sítě 3G a železniční bezdrátová přenosová síť Klíčová slova: HSDPA, HSPA, HSUPA, LTE, odezva, rychlost připojení, download, výběrová směrodatná odchylka, UMTS, ŽBPS Úvod Vzhledem

Více

Připojení k rozlehlých sítím

Připojení k rozlehlých sítím Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc Úvod Telefonní linky ISDN DSL Kabelové sítě 11.10.2006 Základy počítačových sítí - lekce 12 2 Telefonní linky Analogové

Více

Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE

Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE Doc. Ing. Jiří Vodrážka, Ph.D. Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE 1 Co umožní LTE? LTE (Long Term Evolution 4G mobilní sítě) Inzerované rychlosti v hodnotách 60, 75,100 Mbit/s Jaká bude realita?

Více

TELEKOMUNIKAČNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad

TELEKOMUNIKAČNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad TELEKOMUNIKAČNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad Částka 5 Ročník 2019 Praha 23. května 2019 OBSAH: Oddíl státní správy A. Normativní část 11. Opatření obecné povahy všeobecné oprávnění č. VO-R/24/05.2019-4

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechniká katedra radioelektroniky. Radiové rozhraní UMTS-TDD HDSPA. Semestrální bakalářský projekt

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechniká katedra radioelektroniky. Radiové rozhraní UMTS-TDD HDSPA. Semestrální bakalářský projekt ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechniká katedra radioelektroniky Radiové rozhraní UMTS-TDD HDSPA Semestrální bakalářský projekt Student: Vedoucí práce: Petr Horák Ing. Karel Mikuláštík únor

Více

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27.

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27. České Radiokomunikace TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development 27. listopadu 2012 České Radiokomunikace Lídr na trhu televizního a rozhlasového vysílání

Více

Rádiovéprostředky v účastnických telefonních sítích. 5.přednáška

Rádiovéprostředky v účastnických telefonních sítích. 5.přednáška MOBILNÍKOMUNIKACE X32MKO MOBILNÍKOMUNIKAČNÍSYSTÉMY X32MKS Mobilnísítě 2007/2008 Rádiovéprostředky v účastnických telefonních sítích. 5.přednáška Jiří Chod CHOD@FEL.CVUT.CZ Mobilní stanice Současnost

Více

Příloha Telekomunikačního věstníku 13/2012, str Příloha č.1

Příloha Telekomunikačního věstníku 13/2012, str Příloha č.1 Příloha Telekomunikačního věstníku 13/2012, str. 367 Příloha č.1 Text Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800

Více

Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005

Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005 Václav Pecháček Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005 Provozní parametry celulárních sítí Celulární systém -struktura založená na určitém obrazci, ve kterém je definované rozložení dostupného

Více

Správa rádiových kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz po výběrovém řízení

Správa rádiových kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz po výběrovém řízení Správa rádiových kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz po výběrovém řízení Martin Hanuš Český telekomunikační úřad Odbor správy kmitočtového spektra Obsah 2 Průběh a výsledky výběrového řízení

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

Ceský telekomunikacní

Ceský telekomunikacní Ceský telekomunikacní úrad se sídlem Sokolovská 219, Praha 9 poštovní prihrádka 02, 225 02 Praha 025 Praha 2. prosince 2008 Cj. 89 287/2008-613 Ceský telekomunikacní úrad (dále jen "Úrad") jako príslušný

Více

Pasivní aplikace. PRŮZKUMU ZEMĚ (pasivní) PEVNÁ MEZIDRUŽICOVÁ 3 ) Pasivní aplikace. Pasivní aplikace. Pasivní aplikace

Pasivní aplikace. PRŮZKUMU ZEMĚ (pasivní) PEVNÁ MEZIDRUŽICOVÁ 3 ) Pasivní aplikace. Pasivní aplikace. Pasivní aplikace 54,25 55,78 VÝZKUMU 55,78 56,9 VÝZKUMU Pohyblivá 3 ) 56,9 57 POHYBLIVÁ 3 ) VÝZKUMU 57 58,2 POHYBLIVÁ 3 ) VÝZKUMU 58,2 59 VÝZKUMU VÝZKUMU Pevné spoje VÝZKUMU 3 ) Pevné spoje s velkou hustotou stanic Pevné

Více

EXTRAKT z české technické normy

EXTRAKT z české technické normy EXTRAKT z české technické normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním 35.240.60 materiálem o normě. Komunikační infrastruktura pro pozemní mobilní zařízení (CALM) Architektura

Více

ATEUS - OMEGA Komunikační řešení pro malé a střední firmy

ATEUS - OMEGA Komunikační řešení pro malé a střední firmy ATEUS - OMEGA Komunikační řešení pro malé a střední firmy 2 varianty: - ATEUS - OMEGA Business - ATEUS - OMEGA Basic Propojení všech telekomunikačních služeb firmy Přímé propojení do sítí ISDN, GSM a VoIP

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra radioelektroniky Přenosové formáty mobilních systémů 1. generace - semestrální práce z předmětu 37MK - autor semestrální práce: Stanislav

Více

Příloha č.1. Praha 15. srpna 2013 Čj.: ČTÚ /

Příloha č.1. Praha 15. srpna 2013 Čj.: ČTÚ / 0 Příloha č.1 Praha 15. srpna 2013 Čj.: ČTÚ-77 777/2013-613 Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800

Více

Příloha č.1. Praha 12. července 2012 Čj.: ČTÚ-120 780/2012-613

Příloha č.1. Praha 12. července 2012 Čj.: ČTÚ-120 780/2012-613 0 Příloha č.1 Praha 12. července 2012 Čj.: ČTÚ-120 780/2012-613 Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz,

Více

Představíme základy bezdrátových sítí. Popíšeme jednotlivé typy sítí a zabezpečení.

Představíme základy bezdrátových sítí. Popíšeme jednotlivé typy sítí a zabezpečení. 10. Bezdrátové sítě Studijní cíl Představíme základy bezdrátových sítí. Popíšeme jednotlivé typy sítí a zabezpečení. Doba nutná k nastudování 1,5 hodiny Bezdrátové komunikační technologie Uvedená kapitola

Více

Standard IEEE

Standard IEEE Standard IEEE 802.11 Semestrální práce z předmětu Mobilní komunikace Jméno: Alena Křivská Datum: 15.5.2005 Standard IEEE 802.11 a jeho revize V roce 1997 publikoval mezinárodní standardizační institut

Více

Microsoft Windows Server System

Microsoft Windows Server System Microsoft Windows Server System ČRa spouští jako první telekomunikační operátor v České republice služby pro malé a střední firmy, které požadují kancelářské aplikace, e-mail, sdílený kalendář a kontakty

Více

Moderní telefonní ústředna

Moderní telefonní ústředna Moderní telefonní ústředna ATEUS Omega - Profesionální - Efektivní - Dostupné ATEUS Omega Business Komunikační řešení pro malé a střední firmy Propojení všech telekomunikačních služeb firmy Přímé připojení

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.14 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě ICS: 35.240.60; 03.220.01 Komunikační infrastruktura pro pozemní mobilní zařízení (CALM)

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 4 Interaktivní služby DVB-T MHP Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Interaktivní služby DVB-T T MHP (Multimedia Home

Více

Připojení k internetu pro domácnosti

Připojení k internetu pro domácnosti Připojení k internetu pro domácnosti V současné době poskytujeme naše služby na 19-ti místech po celé Praze a okolí. Do budoucna je v plánu rozšíření pokrytí internetovým připojením na další území Prahy

Více

Mobilní komunikace. Vývojové trendy sítě GSM (2G) a 3G. Petra Píšová

Mobilní komunikace. Vývojové trendy sítě GSM (2G) a 3G. Petra Píšová Mobilní komunikace Vývojové trendy sítě GSM (2G) a 3G Petra Píšová Mobilní síť: GSM - Globální Systém pro Mobilní komunikaci, Global System for Mobile communications - digitální buňková radiotelefonní

Více

Analogové mobilní systémy AMPS 463 467,5 453 457,5 25 180 NMT 450 869 894 824 849 30 832 TACS 935 950 890 905 25 1000

Analogové mobilní systémy AMPS 463 467,5 453 457,5 25 180 NMT 450 869 894 824 849 30 832 TACS 935 950 890 905 25 1000 37MK - Semestrální práce NMT 450 síť první generace v ČR Vypracoval: Vojtěch Šprongl Analogové systémy 1.generace První generací mobilních systémů jsou analogové radiotelefonní mobilní systémy, které využívají

Více

České vysoké učení technické Praha Fakulta elektrotechnická, katedra radioelektroniky. Semestrální práce 37MK MOBILNÍ KOMUNIKACE

České vysoké učení technické Praha Fakulta elektrotechnická, katedra radioelektroniky. Semestrální práce 37MK MOBILNÍ KOMUNIKACE České vysoké učení technické Praha Fakulta elektrotechnická, katedra radioelektroniky Rozvoj služeb prostřednictvím UMTS Semestrální práce 37MK MOBILNÍ KOMUNIKACE Vypracoval: Martin Komenda květen 2006

Více

ZÁKLADY INFORMATIKY VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ. Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013

ZÁKLADY INFORMATIKY VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ. Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY INFORMATIKY Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Roman Danel, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ISBN 978-80-248-3052-0

Více

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení Praha 14. března 2017 Čj. ČTÚ-2 912/2017-619 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Příloha č. 12/4.2003 pro kmitočtové pásmo 1 700 1 900 MHz k plánu využití kmitočtového

Příloha č. 12/4.2003 pro kmitočtové pásmo 1 700 1 900 MHz k plánu využití kmitočtového Příloha č. 12/4.2003 pro kmitočtové pásmo 1 700 1 900 MHz k plánu využití kmitočtového spektra Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) vydává podle 95 bodu 5 písm. c) zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích

Více

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení Praha 30. září 2014 Čj. ČTÚ-26 618/2014-605 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Řízení přístupu k médiu Více zařízení sdílí jednu komunikační linku Zařízení chtějí nezávisle komunikovat a posílat

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-49

Identifikátor materiálu: ICT-3-49 Identifikátor materiálu: ICT-3-49 Předmět Téma sady Téma materiálu Informační a komunikační technologie Počítačové sítě, Internet Mobilní sítě - vývoj Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí

Více

GSM GPRS technológia. Ing. Marek Kudla

GSM GPRS technológia. Ing. Marek Kudla GSM GPRS technológia Ing. Marek Kudla Obsah Cieľ prezentácie Stručne o GSM Nároky na GSM Výhody GSM Technológia GPRS Čo je to GPRS? Výhody GPRS Možnosti siete GPRS Využitie GPRS Sieť GPRS GPRS roaming

Více

Datové přenosy GPRS, EDGE

Datové přenosy GPRS, EDGE 37MK Datové přenosy GPRS, EDGE Semestrální práce Martin Štorek 17. 5. 2007 Obsah 1 Jak přenášet data v sítích GSM... 2 2 Základní rozdělení datových přenosů v GSM... 2 2.1 CSD (Circuit Switched Data)...

Více

Článek 3 Charakteristika pásma

Článek 3 Charakteristika pásma 1770 1900 PEVNÁ POHYBLIVÁ 5 ) 7 ) 8 ) GSM IMT/UMTS DECT Bezdrátové mikrofony Pevné spoje PEVNÁ POHYBLIVÁ 5 ) 7 ) 8 ) GSM IMT/UMTS DECT Bezdrátové mikrofony Pevné spoje Článek 3 Charakteristika pásma Pásmo

Více

Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 1800 MHz a 2600 MHz

Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 1800 MHz a 2600 MHz 0 Příloha č.1 Praha 8. února 2016 Čj.: ČTÚ-1/2016-613 Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 1800 MHz a 2600 MHz

Více

Současnost a budoucnost námořní družicové datové komunikace v pásmu VHF

Současnost a budoucnost námořní družicové datové komunikace v pásmu VHF Současnost a budoucnost námořní družicové datové komunikace v pásmu VHF Ing. Petr Ondráček, CSc. Radiokomunikace 2018, Pardubice - 24.10.2018 O čem budu hovořit Koncepce enav a rádiové systémy pro zajištění

Více

Pásmo UHF - fakta a mýty. Petr Zeman Odbor mezinárodních vztahů a strategií

Pásmo UHF - fakta a mýty. Petr Zeman Odbor mezinárodních vztahů a strategií Pásmo UHF - fakta a mýty Petr Zeman Odbor mezinárodních vztahů a strategií Pásmo UHF - obsah Globální hlediska, Radiokomunikační řád Evropský přístup ke správě spektra Zemské TV vysílání dnes a výhled

Více

Technologie IEEE WiMAX ROMAN WYKA

Technologie IEEE WiMAX ROMAN WYKA Technologie IEEE 802.16 WiMAX ROMAN WYKA WiMAX (Worldwide interoperability for Microwawe Access) Bezdrátová technologie definovaná v řadě norem IEEE 802.16 Komunikace mezi BS (Base Station) a SS (Subscriber

Více

Satelitní komunikace

Satelitní komunikace Satelitní komunikace Prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně SD6.97 E-mail: kasal@feec.vutbr.cz http://www.urel.feec.vutbr.cz/esl/ http://www.urel.feec.vutbr.cz/esl/files/othact/u3v/7pr.pdf

Více

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat í mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat Ing. Petr Slaba, Telefónica O2 Business Solutions Ing. Radek Fiala, CleverTech 2 Jak O2 chápe fenomén ehealth Hlavní oblasti ehealth

Více

IEEE802.16 WiMAX. WiMAX

IEEE802.16 WiMAX. WiMAX IEEE802.16 WiMAX WiMAX 1 Předmět: Téma hodiny: Počítačové sítě a systémy IEEE802.16 WiMAX Třída: 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr. 1 Síťové

Více

Mobilní a satelitní systémy

Mobilní a satelitní systémy Mobilní a satelitní systémy Robert Bešák Umožují souasnou komunikaci nkolika úastník ve stejné oblasti. FDMA (Frequency Division Multiple Access) 1 úastník = 1 frekvence TDMA (Time Division Multiple Access)

Více

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení Praha 1. listopadu 2011 Čj. ČTÚ-74 552/2011-605 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Družicové komunikační systémy

Družicové komunikační systémy Družicové komunikační systémy Ing. Jaroslav Rumánek Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Purkyňova 118, Brno, 612 00 jaroslav.rumanek@phd.feec.vutbr.cz Článek

Více

Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos

Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh (ISDN) Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos

Více

Měřicí technika pro automobilový průmysl

Měřicí technika pro automobilový průmysl Měřicí technika pro automobilový průmysl Ing. Otto Vodvářka Měřicí a testovací technika R&S otto.vodvarka@rohde-schwarz.com l Elektronika v moderním automobilu l Procesory l Komunikace po sběrnici l Rozhlasový

Více

Statistické údaje publikované v kapitole A ICT Infrastruktura pocházejí z následujících zdrojů:

Statistické údaje publikované v kapitole A ICT Infrastruktura pocházejí z následujících zdrojů: A ICT Infrastruktura Statistické údaje publikované v kapitole A ICT Infrastruktura pocházejí z následujících zdrojů: Český telekomunikační úřad (ČTU) - data o počtu účastníků v pevné a mobilní telefonní

Více

Sítě UMTS a CDMA datové přenosy

Sítě UMTS a CDMA datové přenosy ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická PROJEKT Č. 3 Sítě UMTS a CDMA datové přenosy Vypracoval: Jan Hlídek Spolupracovali: Tomáš Nemastil, Petr Putík, Jaroslav Jureček, Honza Sadílek

Více

Mobilní telefonie a její možnosti využití v oblasti IZS ČR

Mobilní telefonie a její možnosti využití v oblasti IZS ČR Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra informačních technologií a elektronického obchodování Mobilní telefonie a její možnosti využití v oblasti IZS ČR Diplomová práce Autor: Bc. Radek Jančík Informační

Více

ZPRÁVA O VÝVOJI TRHU ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SE ZAMĚŘENÍM NA VÝVOJ V ROCE 2008

ZPRÁVA O VÝVOJI TRHU ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SE ZAMĚŘENÍM NA VÝVOJ V ROCE 2008 ZPRÁVA O VÝVOJI TRHU ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SE ZAMĚŘENÍM NA VÝVOJ V ROCE 28 Obsah Úvod 1. Obecné ukazatele o trhu elektronických komunikací 1.1 Tržby ze služeb 1.2 Investice 1.3 Zaměstnanost 2. Hlasové

Více

Mobilní kancelář a internet

Mobilní kancelář a internet Anotace Mobilní kancelář a internet Jiří VANĚK 1, Jan JAROLÍMEK 2, Simona KOLKOVÁ 3 Česká zemědělská univerzita v Praze, Provozně ekonomická fakulta Kamýcká 129, Praha 6, Česká republika e-mail 1 : vanek@pef.czu.cz

Více

VÝVOJ UMTS SÍTÍ A VYUŽITÍ V ŘÍDICÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMECH DOPRAVY

VÝVOJ UMTS SÍTÍ A VYUŽITÍ V ŘÍDICÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMECH DOPRAVY VÝVOJ UMTS SÍTÍ A VYUŽITÍ V ŘÍDICÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMECH DOPRAVY UMTS NETWORK DEVELOPMENT AND USE IN THE MANAGEMENT AND INFORMATION SYSTEM OF TRANSPORT Miloslav Macháček 1 Anotace:Článek se zabývá

Více

Sítě GSM, datové přenosy GPRS, HSCSD, EDGE

Sítě GSM, datové přenosy GPRS, HSCSD, EDGE X32MKS - Mobilní komunikační systémy Sítě GSM, datové přenosy GPRS, HSCSD, EDGE Měřící skupina č. 2 Vypracovali: Tomáš Nemastil, Jan Sadílek, Jan Hlídek, Jaroslav Jureček, Putík Petr Zadání 1) Odeslání

Více

Semestrální práce z předmětu 37MK na téma : GSM-R

Semestrální práce z předmětu 37MK na téma : GSM-R Semestrální práce z předmětu 37MK na téma : GSM-R Autor : Jan Kurtiš GSM-R Systém GSM-R je součástí systému GSM a je speciáln ě určen pro provoz na železnicích a jejím blízkém okolí a je určen pro přenos

Více

Nastavení telefonu T-Mobile move

Nastavení telefonu T-Mobile move Nastavení telefonu T-Mobile move Telefon T-Mobile move, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky. prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc v Brně

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky. prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc v Brně Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky Autor práce: Vedoucí práce: prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. 3. 6. 22 v Brně Obsah Úvod Motivace

Více

Nastavení telefonu Alcatel One Touch 2001X

Nastavení telefonu Alcatel One Touch 2001X Nastavení telefonu Alcatel One Touch 2001X Telefon Alcatel One Touch 2001X, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Mobilní komunikace. Semestrální úloha GSM stručný přehled

Mobilní komunikace. Semestrální úloha GSM stručný přehled Mobilní komunikace Semestrální úloha GSM stručný přehled Jméno: Jan Melich Datum měření: 27.2.2006 1.Úvod: GSM (Global Systém for Mobile communication) - Globální Systém pro mobilní komunikaci Jedná se

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechnická katedra radioelektroniky

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechnická katedra radioelektroniky ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechnická katedra radioelektroniky Mobilní komunikace - 37MK Srovnání FDD a TDD a jejich výhody a nevýhody. Semestální práce letní semestr 2006/2007 Úvod Propojení

Více

Vysokorychlostní internet: programy podpory

Vysokorychlostní internet: programy podpory Vysokorychlostní internet: programy podpory (úvod a nedotační programy) Ing. Pavel Šístek oddělení koncepcí a strategií sistekp@ctu.cz Konference Radiokomunikace, 17. 19. 10. 2017 1 Vysokorychlostní internet:

Více

MĚSTO ČESKÁ TŘEBOVÁ Staré náměstí 78, Česká Třebová, IČ ZADÁVACÍ PODMÍNKY PRO UCHAZEČE O VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA SLUŽBY

MĚSTO ČESKÁ TŘEBOVÁ Staré náměstí 78, Česká Třebová, IČ ZADÁVACÍ PODMÍNKY PRO UCHAZEČE O VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA SLUŽBY ZADÁVACÍ PODMÍNKY PRO UCHAZEČE O VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA SLUŽBY název Smlouva o službách elektronických komunikací a o prodeji elektronických komunikačních zařízení a jejich příslušenství Únor

Více

Elektromagnetická vlna a její využití v telekomunikacích

Elektromagnetická vlna a její využití v telekomunikacích EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Elektromagnetická vlna a její využití v telekomunikacích PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Více

Rozdíl mezi ISDN a IDSL Ú ústředna K koncentrátor pro agregaci a pro připojení k datové síti. Pozn.: Je možné pomocí IDSL vytvořit přípojku ISDN.

Rozdíl mezi ISDN a IDSL Ú ústředna K koncentrátor pro agregaci a pro připojení k datové síti. Pozn.: Je možné pomocí IDSL vytvořit přípojku ISDN. xdsl Technologie xdsl jsou určeny pro uživatelské připojení k datové síti pomocí telefonní přípojky. Zkratka DSL (Digital Subscriber Line) znamené digitální účastnickou přípojku. Dělí se podle typu přenosu

Více

Systémy - rozhlas, televize, mobilní komunikace (2/2);

Systémy - rozhlas, televize, mobilní komunikace (2/2); Systémy - rozhlas, televize, mobilní komunikace (2/2); Ing. Karel Ulovec, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická xulovec@fel.cvut.cz Tyto podklady k přednášce slouží jako pomůcka pro studenty předmětu A1B37

Více

Kudy vede cesta k úspěchu M2M. Jaroslav Hrstka Sdělovací technika

Kudy vede cesta k úspěchu M2M. Jaroslav Hrstka Sdělovací technika Kudy vede cesta k úspěchu M2M Jaroslav Hrstka Sdělovací technika 1 Úvod Internet věcí V roce 2020 bude 50 mld. připojených zařízení Z toho bude 12,5 mld. Bude zařízení M2M Z toho 2,5 mld. bude využívat

Více

Nastavení telefonu HTC Sensation

Nastavení telefonu HTC Sensation Nastavení telefonu HTC Sensation Telefon HTC Sensation, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud je

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě ICS: 03.220.01; 35.240.60 Komunikační infrastruktura pro pozemní mobilní zařízení (CALM)

Více

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení

část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/6/ pro kmitočtové pásmo MHz. Článek 1 Úvodní ustanovení Praha 26. června 2018 Čj. ČTÚ-19 380/2018-619 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Nové trendy ehealth INSPO 2011. Filip Linhart

Nové trendy ehealth INSPO 2011. Filip Linhart Nové trendy ehealth INSPO 2011 Filip Linhart Obsah 1. Globální obraz Aktivity Telefónica O2 2. Dostupné služby Telemedicína TeleCare 3. Budoucí rozvoj Globální obraz Skupina Telefónica založena v roce

Více

Příloha 2. Prohlášení o přijetí závazků Žadatelem

Příloha 2. Prohlášení o přijetí závazků Žadatelem Příloha 2 k Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz Prohlášení o přijetí závazků Žadatelem

Více

Statutární město Most. Odbor informačního systému. Oddělení správy PC sítě. Systém ENUM pro bezplatné telefonování na Magistrát města Mostu

Statutární město Most. Odbor informačního systému. Oddělení správy PC sítě. Systém ENUM pro bezplatné telefonování na Magistrát města Mostu Statutární město Most Odbor informačního systému Oddělení správy PC sítě Systém ENUM pro bezplatné telefonování na Magistrát města Mostu Radim M lejnek 2009 Osnova Úvod...3 Co je vlastně ENUM?...4 Jak

Více

Příloha č. 1 ke Smlouvě o poskytnutí přístupu k veřejné komunikační síti Vodafone formou národního roamingu. Příloha č. 1. Služby

Příloha č. 1 ke Smlouvě o poskytnutí přístupu k veřejné komunikační síti Vodafone formou národního roamingu. Příloha č. 1. Služby Příloha č. 1 Služby 1. Rozsah 1.1 Vodafone se zavazuje poskytovat NR partnerovi služby přístupu do své mobilní komunikační sítě (dále jen Služby ), které jsou specifikovány v článku 1.2, a NR partner se

Více

POPIS ČÍSELNÍKU. Název: Výčet položek číselníku:

POPIS ČÍSELNÍKU. Název: Výčet položek číselníku: 01 POPIS ČÍSELNÍKU Výčet položek číselníku: Kód Jednotlivé typy distribučních kanálů elektronického bankovnictví. Použití číselníku v parametrech: P0178 Kanál elektronického bankovnictví Název položky

Více

21. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

21. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 21. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Pojem informační a komunikační technologie (dále jen ICT) obecně zahrnuje technologie, jako jsou mobilní telefony, počítače, internet a s nimi spojené systémy,

Více

DŮVĚRNOST POSKYTNUTÝCH INFORMACÍ: Uvedené připomínky neobsahují obchodní tajemství a důvěrné informace

DŮVĚRNOST POSKYTNUTÝCH INFORMACÍ: Uvedené připomínky neobsahují obchodní tajemství a důvěrné informace Český telekomunikační úřad Sokolovská 219 P. O. Box 02 225 02 Praha 025 Věc: Připomínky společnosti České Radiokomunikace a.s. k návrhu opatření obecné povahy, části plánu využití rádiového spektra č.

Více