BICT:01 BICT. cs-cz. Pokyny pro uživatele Platí od verze BICT Vydání 5. Scania CV AB 2015, Sweden

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BICT:01 BICT. cs-cz. Pokyny pro uživatele Platí od verze BICT Vydání 5. Scania CV AB 2015, Sweden"

Transkript

1 BICT:01 Vydání 5 cs-cz BICT Pokyny pro uživatele Platí od verze BICT Scania CV AB 2015, Sweden

2 Úvod 3 Informace o nástroji BICT 3 Nastavení 4 Přehled 5 Vysvětlení termínů 6 Grafické symboly používané v programu. 7 Logické schéma 11 Práce s nástrojem BICT 12 Vytvoření nového projektu 12 Práce s logickými schématy 14 Otevření a úpravy stávajícího projektu BIC 23 Přidat/odebrat expanzní jednotky 25 Diagnostika závad logického schématu 26 Zápis programu BIC ze souboru do ovládací jednotky 27 Připojení 28 Příklad logického schématu 28 Příklad logického schématu nákladního vozidla 29 Příklad logického schématu autobusu 30 Scania CV AB (30)

3 Úvod Úvod Informace o nástroji BICT Zkratka BICT zastupuje Bodywork Interface Configuration Tool a představuje softwarový nástroj pro funkci konfigurace rozhraní pro nástavbu (BIC). Tento nástroj se stará o spojení s nástavbou a používá funkce, které jsou součástí elektrického systému vozidla. Používáním softwarového nástroje může výrobce nástavby vytvořit logický vztah mezi informačními signály, požadavky funkcí, objekty funkcí a fyzickými vstupy a výstupy. Programování logiky se provádí v projektu BIC, který může na druhou stranu obsahovat několik logických schémat, které programování logiky usnadňují. Projekt BIC lze ukládat a opakovaně používat u dalších vozidel. Nástroj BICT lze používat jak s spojením, tak i bez spojení k vozidlu. Bez spojení s vozidlem je možné vytvářet nové projekty obsahující logická schémata a simulovat logická schémata. Projekt BIC lze uložit a později použít k zapsání programu BIC do ovládací jednotky. Po připojení nástroje BICT k vozidlu lze zapsat program BIC do ovládací jednotky nebo aktualizovat stávající program BIC v ovládací jednotce. V ovládací jednotce můžete také diagnostikovat závady programu BIC pomocí průvodců v SDP3. V závislosti na konfiguraci vozidla nejsou některé funkce v nástroji BICT k dispozici. Chcete-li k těmto funkcím přistoupit, můžete provést přestavbu pomocí služby Conversion. Scania CV AB (30)

4 Úvod Nastavení Dialogové okno Nastavení se nachází v nabídce Nástroje. Změna jazyka v nástroji BICT Pomocí dialogového okna Nastavení lze vybrat jazyk nástroje BICT. Aby se změny projevily, je nutné nástroj BICT restartovat. Dialogové okno při spuštění nástroje BICT Zaškrtněte políčko v dialogovém okně Nastavení a zobrazte dialogové okno Vybrat způsob spouštění BICT po otevření nástroje BICT. V tomto dialogovém okně může uživatel vytvořit nový projekt nebo otevřít uložený projekt. BICT Settings Language for BICT English Show dialogue box Start BICT OK Cancel Scania CV AB (30)

5 Úvod Přehled Symboly pro Nové logické schéma, Otevřít projekt, Uložit projekt apod. Další informace naleznete v části Grafické symboly používané v nástroji BICT. 2. Seznam signálů s fyzickými vstupy a výstupy. 3. Seznam signálů s funkčními objekty, informačními objekty a funkčními požadavky. 4. Prázdné textové pole určené k popisu projektu. 5. Název logického schématu. 6. Podrobné informace o vybraném objektu s odkazem na související funkční popis. 7. Karty různých funkcí. Operátory. Hledat hledání volného textu v BICT. Ověřit zobrazí, zda jsou logická schémata projektu správná. Knihovna zde můžete importovat uložená logická schémata. Scania CV AB (30)

6 Úvod Vysvětlení termínů BICT BIC Program BIC Projekt BIC Logické schéma Signál Fyzický vstup Fyzický výstup Požadavek funkce Informační signál Objekt funkce Expanzní jednotka Bodywork Interface Configuration Tool. Softwarový nástroj s grafickým rozhraním pro konfiguraci rozhraní pro nástavbu. Zkratka používaná pro uživatelskou funkci 518, Bodywork Interface Configuration. Program, který ovládá způsob konfigurace uživatelské funkce systému rozhraní pro nástavbu (BIC). Používá se k vizualizaci programu BIC v nástroji BICT. Obsahuje jedno nebo více logických schémat. Součást programu BIC. Může obsahovat signály, fyzické vstupy a výstupy, funkční požadavky a funkční objekty. Logické schéma definuje, co obsahuje uživatelská funkce konfigurace rozhraní pro nástavbu. Programy BIC mohou obsahovat jedno nebo více logických schémat. Obecný termín popisující fyzické vstupy a výstupy, funkční požadavky, informační signály. Fyzický kolík v ovládací jednotce. Fyzický kolík v ovládací jednotce. Signál k aktivaci funkce. Signál zobrazující stav signálu CAN z interního elektrického systému vozidla. Shromažďuje všechny signály nezbytné k odeslání požadavku aktivace funkce. Funkční objekt se používá, pokud spojení funkce obsahuje závislost na více než jednom signálu, například pomocný náhon. Ovládací jednotka určená ke zvýšení počtu fyzických vstupů a výstupů v systému BWE. Scania CV AB (30)

7 Úvod Grafické symboly používané v programu. Níže naleznete přehled grafických symbolů používaných v programu. Další informace o významu symbolů naleznete v textech nápovědy v nástroji BICT. Nové logické schéma. Klávesová zkratka Ctrl+N. Otevřít projekt. Klávesová zkratka Ctrl+O. Uložit projekt. Klávesová zkratka Ctrl+S. Odeberte vybrané logické schéma. Skryje všechny aliasy signálu. Zobrazí původní názvy vstupů a výstupů místo jejich aliasů (existují-li). Zapsat program BIC do ovládací jednotky. Tisk. Vybere z možností tisku všech logických schémat projektů obsahujících seznam spojení pro každé logické schéma nebo seznamů spojení pro celý projekt. Klávesová zkratka Ctrl+P. Nastaví velikost plochy automaticky. Velikost plochy se nastavuje podle objektů plochy. Logické schéma je odemknuté. Jedním kliknutím na ikonu zámku logické schéma uzamkněte. Logické schéma je zamknuté. Chcete-li provést jakékoliv změny, je nutné logické schéma odemknout. Jednou klikněte na ikonu zámku. Symbol pro fyzický vstup. Odkazuje na fyzický kolík v ovládací jednotce. Symbol pro fyzický výstup. Odkazuje na fyzický kolík v ovládací jednotce. Symbol pro požadavek funkce. Scania CV AB (30)

8 Úvod Symbol pro informační signál. Symbol pro objekt funkce. Objekt funkce shromažďuje několik informačních signálů a požadavků funkce. Objekt funkce může také obsahovat operátory. Aktivace zvýšením. Aktivní při spojování k napětí. Aktivace snížením. Aktivní při spojování k uzemnění. Analogový signál. Digitální signál. Vysoký signál výstupu. Napětí na kolíku. Nízký signál výstupu. Uzemněno pomocí ovládací jednotky. Výstup lze používat jako analogový nebo digitální signál. Scania CV AB (30)

9 Úvod Operátory Operátory se používají pro připojení signálů a objektů funkcí. Operátor Not (Ne). Převrácený signál. Výstupní signál obsahuje hodnotu true (platný), pokud vstupní spojení obsahuje hodnotu false (neplatný) a naopak. Operátor Or (Nebo). Výstupní signál obsahuje hodnotu true (platný), pokud alespoň jeden ze vstupních signálů obsahuje hodnotu true (platný). Kliknutím na operátor lze nastavit od 2 do 10 vstupních spojení. Vstupy lze také přidat přetažením dodatečných signálů na objekt operátoru. Operátor And (A). Výstupní signál obsahuje hodnotu true (platný), pokud všechny vstupní signály obsahují hodnotu true (platný). Kliknutím na operátor lze nastavit od 2 do 10 vstupních spojení. Vstupy lze také přidat přetažením dodatečných signálů na objekt operátoru. Větvení. Rozděluje vstupní signál na několik výstupních signálů. Kliknutím na operátor lze nastavit od 2 do 10 výstupních spojení. Výstupy lze také přidat přetažením dodatečných signálů na objekt operátoru. Některé operátory možná nebudou k dispozici pro aktuální konfiguraci vozidla. Tyto operátory nebudete moci použít. Chcete-li k těmto operátorům přistoupit, můžete provést přestavbu pomocí služby Conversion. Scania CV AB (30)

10 Úvod Objekt funkce Objekt funkce shromažďuje všechny signály nutné k použití funkce. Kliknutím na černý trojúhelník na objektu funkce zobrazíte, ze kterých signálů je objekt funkce vytvořen. Podmínky funkcí lze změnit pomocí parametrů v SDP3. Příklady funkčních objektů: Objekt funkce pro podmíněný výstupní signál. Objekt funkce pro pomocný náhon. Objekt funkce pro pomocný náhon s potvrzením. Scania CV AB (30)

11 Úvod Logické schéma Použitím logických schémat může výrobce nástavby vytvořit logiku mezi fyzickými vstupy a výstupy, funkčními požadavky, informačními signály a funkčními objekty. Požadavek funkce a fyzický výstup lze v projektu použít pouze jednou. Po vytvoření nového projektu BIC se automaticky otevře nové logické schéma. Doporučujeme omezit počet funkcí na logické schéma a získat tak přehled projektu. Tento postup zjednodušuje možnosti diagnostiky závad mechanika. Projekt může obsahovat několik logických schémat. Na ilustraci níže je zobrazen příklad vzhledu logického schématu. Další příklady naleznete v dodatku. Scania CV AB (30)

12 Práce s nástrojem BICT Projekt BIC se používá k vizualizaci programu BIC v nástroji BICT. Může obsahovat jedno nebo více logických schémat. Logické schéma může pak obsahovat několik informačních signálů, požadavků funkce, objektů funkce a fyzických vstupů a výstupů. Vytvoření nového projektu 1. Spustit BICT. Zvolte, chcete-li vytvořit nový projekt BIC. Můžete si také zvolit, že chcete otevřít existující projekt. Pomocí nabídky možností v nástroji BICT lze také otevírat stávající projekty. 2. Vyberte typ vozidla pro projekt. 3. Vyberte výrobní období pro projekt. Je důležité vybrat správné výrobní období, aby nedošlo k problémům při ověřování platnosti, když probíhá zapisování programu BIC do ovládací jednotky. Scania CV AB (30)

13 4. Zadejte název souboru projektu BIC a vyberte, kam se má soubor uložit. 5. Použijte volné textové pole vedle nápisu Popis projektu a projekt popište. Budete-li vozidlo používat v několika zemích, doporučujeme napsat popis v angličtině, jelikož budou tyto informace využívány v dílnách během diagnostiky závad. Scania CV AB (30)

14 Práce s logickými schématy Vytvoření nového/vymazání logického schématu Kliknutím na příslušný symbol přidá logické schéma nebo vymaže vybrané logické schéma z projektu. Můžete také vybrat příkaz z nabídky Upravit nebo kliknout pravým tlačítkem na plochu a vybrat příkaz z nabídky. Chcete-li vymazat logické schéma z projektu, je nutné logické schéma odemknout. Kliknutím na ikonu zámku logické schéma odemkněte. Zamykání a odemykání logického schématu Odemyká a zamyká logické schémat jedním kliknutím na zámek vedle názvu logického schématu. Zamkne/odemkne se pouze vybrané logické schéma. Scania CV AB (30)

15 Přidat/přejmenovat logické schéma Logické schéma automaticky obdrží stejný název jako použité výstupy, funkční objekty nebo funkční požadavky. Chcete-li přejmenovat logické schéma, klikněte na tlačítko Přejmenovat vedle pole názvu logického schématu. Budete-li vozidlo používat v několika zemích, doporučujeme napsat popis v angličtině, jelikož budou tyto informace využívány v dílnách během diagnostiky závad. Přidat popis logického schématu Pod polem názvu logického schématu se nachází volné textové pole, kam můžete vložit popis účelu logického schématu. Budete-li vozidlo používat v několika zemích, doporučujeme napsat popis v angličtině, jelikož budou tyto informace využívány v dílnách během diagnostiky závad. Scania CV AB (30)

16 Přidat objekt Přidá požadované signály, operátory a funkční objekty dvojitým kliknutím nebo přetažením na plochu. Viz Dodatek, kde naleznete příklad logického schématu obsahujícího různé objekty. Odebrat objekt Odebere jednotlivé nebo všechny objekty ve vybraném logickém schématu pomocí výběrové nabídky v nabídce Upravit nebo z nabídky, která se zobrazí po kliknutí pravým tlačítkem na plochu. Několik objektů můžete také odebrat postupně kliknutím na objekt/objekty a stisknutím tlačítka Vymazat. Scania CV AB (30)

17 Připojené objekty Všechny signály, operátory a jakékoliv funkční objekty lze propojit pomocí funkce přetažení a vložení. Klikněte na spojení, podržte stisknuté tlačítko myši a držte ho, dokud se nebude ukazatel myši nacházet nad vstupním spojením objektu, ke kterému chcete signál připojit. Odebrat spojení Chcete-li odebrat všechna spojení ve vybraném logickém schématu, vyberte možnost Odebrat všechna spojení ve vybraném logickém schématu z nabídky Upravit nebo klikněte pravým tlačítkem na plochu. Spojení můžete také odebírat jednotlivě. Klikněte na spojení a stiskněte tlačítko Vymazat. Můžete také vybrat možnost Odebrat vybraná spojení z nabídky Upravit nebo kliknout pravým tlačítkem na plochu. Scania CV AB (30)

18 Přiřazení aliasu fyzickým vstupům a výstupům Fyzické vstupy a výstupy obsahují předem nastavené určení, např. C259 kolík 1, vysoký signál. Pro vyjasnění, kterých vstupů a výstupů se tento popis týká, je možné přidávat aliasy, například Spínač aktivující pomocný náhon, EG1. Na vstup nebo výstup dvakrát klikněte nebo ho přetáhněte na plochu. Klikněte pravým tlačítkem a vyberte položku Přidat/změnit alias a zadejte požadovaný alias. Chcete-li odebrat stávající alias, klikněte pravým tlačítkem a vyberte možnost Odebrat alias. Popis vstupu nebo výstupu bude následně nastaven na předem stanovenou hodnotu. Alias můžete také přidat, upravit nebo odebrat kliknutím pravým tlačítkem na vstup nebo výstup přímo v seznamu signálů. Doporučení. Vyberte popisný alias. Tato možnost se týká diagnostiky závad. Také usnadňuje pochopení seznamu spojení po vytištění. Budete-li vozidlo používat v několika zemích, doporučujeme napsat alias v angličtině, jelikož budou tyto informace využívány v dílnách během diagnostiky závad. Scania CV AB (30)

19 Nahrazování fyzických vstupů a výstupů Chcete-li nahradit fyzický vstup nebo výstup jiným, přetáhněte vstup nebo výstup ze seznamu signálů doleva a podržte ho nad starým vstupem nebo výstupem. Zkontrolujte, zda se nahrazovaný vstup nebo výstup nachází v zeleném rámečku a pak vložte nový vstup nebo výstup na starý. Pokud se vstup nebo výstup používá v několika logických schématech, bude nahrazen ve všech schématech. Zobrazí se dialogové okno obsahující seznam logických schémat, ve kterých se vstup nebo výstup nachází. Přejděte do logického schématu kliknutím na název logického schématu v seznamu. Jakýkoliv alias nahrazeného vstupu nebo výstupu bude přesunut do nového vstupu či výstupu. Po nahrazení vstupu nebo výstupu nelze tuto akci vrátit zpět. Scania CV AB (30)

20 Uložení vybraného logického schématu Uloží logické schéma pro opakované použití v dalších projektech pomocí možnosti Uložit vybrané logické schéma do jakékoli knihovny v nabídce Nástroje. Zobrazí se dialogové okno, kde můžete vybrat libovolnou knihovnu, do které chcete uložit logické schéma. Soubor uloženého logického schématu lze pojmenovat jinak než logické schéma v nástroji BICT. Scania CV AB (30)

21 Simulace logického schématu Chcete-li spustit simulaci logického schématu, vyberte možnost nabídky Simulovat vybrané logické schéma v nabídce Nástroje. Všimněte si, že analogové signály nelze simulovat. Simulaci lze provést dvěma způsoby: 1. Simulaci spustíte stisknutím vstupních signálů nebo informačních signálů, pokud jsou signál/signály aktivní. 2. Určením hodnoty (1, 0 nebo?) v rozevíracím seznamu pro požadované signály. Stisknutím tlačítka Spustit vytvoříte možné scénáře založené na zadaných podmínkách. Doporučení. Chcete-li zobrazit scénáře, které vyžadují aktivaci, vyberte hodnotu výstupního signálu, která představuje aktivaci a nastavte vstupní signály/informační signály na hodnotu?. Scania CV AB (30)

22 Procházení mezi logickými schématy K dispozici jsou dva způsoby procházení různých logických schémat. 1. Procházení logických schémat v projektu pomocí rozevíracího seznamu. 2. Procházejte mezi různými logickými schématy kliknutím pravým tlačítkem na signál používaný v několika logických schématech a výběrem možnosti Použito v logických schématech. Scania CV AB (30)

23 Otevření a úpravy stávajícího projektu BIC Také lze otevřít stávající projekt BIC a přidat nebo vymazat logická schémata, případně importovat stávající projekty a logická schémata. Vyberte možnost Otevřít projekt z nabídky Soubor nebo klikněte na ikonu Otevřít projekt. Chcete-li upravit stávající logické schéma, je nutné ho odemknout. Schéma odemkněte kliknutím na ikonu zámku vedle názvu logického schématu. Scania CV AB (30)

24 Importovat logické schéma Importuje logické schéma dvojitým kliknutím na schéma na kartě Knihovna. Na kartě Knihovna můžete přecházet mezi různými knihovnami. Logické schéma můžete také importovat pomocí možnosti Importovat logické schéma v nabídce Nástroje. Pro import logického schématu do projektu musí být logické schéma kompatibilní s typem vozidla projektu. Logické schéma musí být také uloženo v knihovně. Pokud importované logické schéma obsahuje fyzický vstup nebo výstup, který se nenachází v projektu, pak bude vstup nebo výstup nahrazen zástupným znakem. Zástupný znak musí být následně nahrazen vstupem nebo výstupem v projektu. Importovat projekt Importuje všechna logická schémata z projektu do projektu, který je otevřen v nástroji BICT pomocí možnosti Importovat projekt v nabídce Soubor. Scania CV AB (30)

25 Přidat/odebrat expanzní jednotky Expanzní jednotka se používá ke zvýšení počtu vstupů a výstupů dostupných v systému BWE. Chcete-li přidat expanzní jednotky do projektu, vyberte z nabídky Upravit možnost Přidat/ odebrat expanzní jednotku. Vyberte požadovanou verzi expanzní jednotky pro každou expanzní jednotku a klikněte na tlačítko OK. Pro projekt byla namapována nová expanzní jednotka, která je viditelná v seznamu signálů. Programování expanzní jednotky se provádí stejným způsobem jako programování ovládací jednotky BCI. Pro autobusy existuje konkrétní expanzní jednotka pro autobusy. Konkrétní expanzní jednotka pro autobusy obsahuje méně fyzických vstupů a výstupů v porovnání s generickými expanzními jednotkami. Další expanzní jednotky jsou generické a lze je používat jak v autobusech, tak i nákladních vozidlech. Některé verze expanzní jednotky možná nebudou k dispozici pro aktuální konfiguraci vozidla. Tyto verze nebudete moci vybrat. Chcete-li k těmto verzím přistoupit, můžete provést přestavbu pomocí služby Conversion. Scania CV AB (30)

26 Diagnostika závad logického schématu Chcete-li provést diagnostiku závad vybraného logického schématu, je nutné k vozidlu připojit SDP3. Komunikace mezi aplikací SDP3 a nástrojem BICT se navazuje automaticky po spuštění nástroje BICT z aplikace SDP3. Nástroj BICT se spustí pomocí odlišných průvodců v aplikaci SDP3. Průvodce diagnostikou závad lze najít na kartě Kontroly. Průvodce pro úpravy a výměnu programu BIC lze najít na kartě Kalibrace. Scania CV AB (30)

27 Zápis programu BIC ze souboru do ovládací jednotky Chcete-li zapsat program BIC ze souboru do ovládací jednotky, je nutné nástroj BICT připojit k vozidlu pomocí aplikace SDP3. To lze po spojení provést spuštěním nástroje BICT z aplikace SDP3. Aby bylo možné zapsat program BIC ze souboru do ovládací jednotky, je nutné nechat projekt ověřit. Zkontrolujte, zda jsou všechna logická schémata na kartě Ověřování správná. Pokud se v libovolném logickém schématu nachází chyba, zobrazí se na kartě Ověřování. Po kliknutí na odkaz chyby se v nástroji BICT otevře objekt a logické schéma, které obsahuje chybu. Operators Search Validate Library ActivateWorkLight C259 pin 3, High The object has open connections. AND The object has open connections. Uložení programu BIC Po naprogramování ovládací jednotky se program BIC také odešle společnosti Scania. Jiní uživatelé se správnou pravomocí apřístupem k sériovému číslu podvozku vozidla budou moci zobrazit informace. Jestliže není k dispozici připojení k internetu, program BIC bude uložen lokálně. Jakmile bude připojení k internetu obnoveno, budou informace odeslány společnosti Scania. Scania CV AB (30)

28 Připojení Připojení Příklad logického schématu Na příkladu je ukázáno, jak lze spínače 1 a 2 připojit ke kolíkům C259-1 a C259-2 za účelem řízení výstupu C a odeslání zprávy do ICL. Vozidlo v příkladu musí obsahovat převodovku se zařazeným neutrálem a rychlost vozidla musí být nižší než 5 km/h. Pro tento účel se používají informační signály zařazení neutrálního převodu převodovky a rychlosti vozidla vyšší, než 5 km/h. Chcete-li načíst stav, pokud rychlost vozidla činí méně než 5 km/h, bude informační signál rychlosti vozidla vyšší než 5 km/h použit společně s operátorem Not. Operátor převrátí informační signál, takže se interpretace signálu Rychlost vozidla je vyšší než 5 km/h změní na hodnotu true (platný), pokud má vstupní spojení hodnotu false (neplatné). Pokud jsou splněny všechny podmínky operátoru And (A), signál aktivuje výstup kolíku C ve stejný okamžik, jako se zobrazí zpráva v ICL. Scania CV AB (30)

29 Připojení Příklad logického schématu nákladního vozidla Vpříkladu je zobrazeno logické schéma určené k aktivaci pomocného náhonu EG1. Po spuštění pomocného náhonu dojde k aktivaci řízení otáček motoru a odeslání signálu aktivace Driver information request 1 do panelu přístrojů. V tomto příkladu se používají digitální vstupy C259-1, vysoký signál a C259-2, nízký signál. Tyto vstupy obdržely nové aliasy. Vstupy byly propojeny s funkčním objektem pro pomocný náhon, EG1 s potvrzením. Aby to bylo možné, byl výstupní signál C připojen a také získal nový alias. Signál pro spuštěný pomocný náhon je propojen s panelem přístrojů a ovládáním otáček motoru. Scania CV AB (30)

30 Připojení Příklad logického schématu autobusu V tomto příkladu je zobrazeno logické schéma funkcí Ukazatel otevřeného krytu a Zakázat start motoru pomocí klíčku, pokud je otevřen kryt motoru. Vpříkladu se používají tři vstupy: jeden pro snímač krytu motoru, druhý pro snímač pravé strany krytu a třetí pro snímač levé strany krytu. Pokud vstup krytu motoru vysílá signál rozpojeného obvodu (= aktivní horní), nebude možné motor nastartovat pomocí klíče. A zároveň se v ICL zobrazí zpráva otevřeného krytu. Pokud vstup pro pravou nebo levou stranu krytu vysílá signál rozpojeného obvodu (= aktivní horní), zobrazí se v ICL zpráva otevřeného krytu. Scania CV AB (30)

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod Úvod Úvod Pro usnadnění manévrování vozidla při použití hákového nakladače nebo sklápěcí nástavby, může být zapotřebí dočasně zvýšit otáčky motoru. Pokud se ke zvýšení otáček motoru u vozidel s plně automatickým

Více

Zvýšené volnoběžné otáčky. Funkce. Chování

Zvýšené volnoběžné otáčky. Funkce. Chování Funkce Funkce Zvýšení volnoběžných otáček motoru je vhodné například k zahřátí motoru nebo k plnění pneumatického systému vozidla. Funkce může být použita, pokud hrozí, že nebude výkon nebo normální volnoběžné

Více

Aktivace pomocného náhonu automatické převodovky

Aktivace pomocného náhonu automatické převodovky Funkce Funkce Účelem této funkce je aktivace pomocného náhonu z prostoru řidiče a z prostoru mimo kabinu. Pomocný náhon řídí ovládací jednotka BCI. Podmínkou správné činnosti ovládání pomocného náhonu

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows XP

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows XP Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows XP Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojení pomocí protokolu PPPoE.

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Jak používat program P-touch Transfer Manager

Jak používat program P-touch Transfer Manager Jak používat program P-touch Transfer Manager Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry příslušného výrobku podléhají změnám bez předchozího upozornění. Společnost

Více

Omezovač rychlosti. Všeobecné informace o funkcích. Pořadí priority mezi omezovači rychlosti

Omezovač rychlosti. Všeobecné informace o funkcích. Pořadí priority mezi omezovači rychlosti Všeobecné informace o funkcích Všeobecné informace o funkcích Scania nabízí 4 funkce pro omezení rychlosti. Tyto funkce se používají pro splnění přání zákazníků a zákonných požadavků, například, vozidla

Více

JLR EPC. Rychlý průvodce. Obsah. Czech Version 2.0. Průvodce krok za krokem Průvodce obrazovkami

JLR EPC. Rychlý průvodce. Obsah. Czech Version 2.0. Průvodce krok za krokem Průvodce obrazovkami JLR EPC Rychlý průvodce Obsah Průvodce krok za krokem.....2-7 Průvodce obrazovkami.....8-11 Czech Version 2.0 JLR EPC Rychlý průvodce 1. Zadání žádosti Potíže s přihlášením? Otevřete svůj prohlížeč a přejděte

Více

Rozhraní pro nástavbu. Popis. Rozhraní pro nástavbu. BCI (Bodywork Communication Interface)

Rozhraní pro nástavbu. Popis. Rozhraní pro nástavbu. BCI (Bodywork Communication Interface) Popis Popis Rozhraní pro nástavbu Elektrický systém ve vozidlech Scania je založen na několika ovládacích jednotkách, které spolu komunikují prostřednictvím společné sítě. Aby bylo možné využívat stávající

Více

První kroky s aplikací ActivInspire

První kroky s aplikací ActivInspire První kroky s aplikací ActivInspire Výukový program 1 Otevření předváděcího sešitu 1. Klikněte na tlačítko Hlavní nabídka. 2. Klikněte na položku Soubor. 3. Klikněte na položku Otevřít. 4. Vyhledejte umístění

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Connect Genius V2. Instalace programu.

Connect Genius V2. Instalace programu. Connect Genius V2 Program připojíte k PC přes RS 232. Instalace programu. Vložte CD do PC a automaticky se nabídne instalační program. Otevřete instalační program a klikněte dvojklikem na setup.exe a program

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). IMPORT CERTIFIKÁTŮ Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

Parametry Viditelnost

Parametry Viditelnost Úvod Úvod Tento dokument popisuje parametry přiřazené k viditelnosti. Uvedeny jsou pouze parametry, jež jsou považovány za užitečné pro nástavbu. Parametry a nastavení, které jsou k dispozici pro konkrétní

Více

Funkce dálkové aktivace viditelnosti a osvětlení. Funkce. Chování. Výstražná světla. Dálkový světlomet

Funkce dálkové aktivace viditelnosti a osvětlení. Funkce. Chování. Výstražná světla. Dálkový světlomet Funkce Funkce Následující funkce viditelnosti a osvětlení lze aktivovat dálkově: Další informace o osvětlení naleznete v dokumentech Odpojení hlavních světlometů a Přerušované blikání dálkových světel.

Více

Zálohování v MS Windows 10

Zálohování v MS Windows 10 Zálohování v MS Windows 10 Historie souborů Způsob zálohování jako v MS Windows 8.1 Nastavení Aktualizace a zabezpečení Zálohování nebo Ovládací panely Systém a zabezpečení - Historie souborů Přidat jednotku

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

RTS-005 1500. Terminál RTS s připojením k PC pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce

RTS-005 1500. Terminál RTS s připojením k PC pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce RTS-005 1500 Terminál RTS s připojením k PC pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce Varianta se zálohovaným zdrojem 12V Varianta se samostatným napájením a zálohováním každé jednotky

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Automatická poloha neutrálu. Všeobecně

Automatická poloha neutrálu. Všeobecně Všeobecně Všeobecně Tato funkce je k dispozici na vozidlech s následujícími funkcemi: Automatická převodovka Plně automatickým systémem Opticruise (vozidla bez spojkového pedálu). Pro zvýšení komfortu

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Co je nového v GM EPC

Co je nového v GM EPC Co je nového v GM EPC GM Next Gen EPC má mnoho nových funkcí, umožňujících najít správný díl rychleji a snáze. Podrobné pokyny k použití každé funkce si zobrazíte zvolením Uživatelské příručky z nabídky

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

IFTER-EQU Instalační manuál

IFTER-EQU Instalační manuál IFTER-EQU Instalační manuál Revize: Únor 2016 1 / 30 Obsah: 1 IFTER EQU Instalace softwaru 1.1 Rychlá instalace 1.1.1 Instalace na jeden počítač 1.1.2 Instalace na více počítačů 1.2 Pokročilá instalace

Více

Individuální nastavení počítače

Individuální nastavení počítače Individuální nastavení počítače Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Frilo Control Center správa projektů

Frilo Control Center správa projektů Frilo Control Center správa projektů Programy Frilo používají odlišný způsob třídění a práce s vytvořenými projekty. Tento tutoriál má uživateli přiblížit, jak nejlépe vytvářet, mazat, exportovat, importovat,

Více

Možnost skla pro předlohy

Možnost skla pro předlohy Xerox WorkCentre 8/8/8/8/890 Vytvoření kopie Domovská stránka služeb Stav úloh Doteková obrazovka Start Vymazat vše Stop. Vložte předlohy do vstupní přihrádky podavače předloh lícem nahoru. Nastavte vodítka

Více

2.1.2 V následujícím dialogovém okně zvolte Instalovat ze seznamu či daného umístění. stiskněte tlačítko Další

2.1.2 V následujícím dialogovém okně zvolte Instalovat ze seznamu či daného umístění. stiskněte tlačítko Další Autodiagnostika ROBEKO Diagnostický kabel VAG1 VAGR1 Instalace pro operační systémy Windows 1. Úvod : Před použitím kabelu je nutné nejprve nainstalovat příslušné ovladače v operačním systému Vašeho počítače.

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Sdílení souborů pomocí funkce Domácí skupina

Sdílení souborů pomocí funkce Domácí skupina pomocí funkce Domácí skupina Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Důležité informace o produktu

Důležité informace o produktu Začněte zde Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD

Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD Mzdové dokumenty propojení Ms Word, OOD Tato funkce umožňuje komunikaci mezi programem Premier, v němž má uživatel data a produkty Ms Word a OpenOffice. Pokud chcete využít Vaši stávající pracovní smlouvu

Více

Motorola Phone Tools. Začínáme

Motorola Phone Tools. Začínáme Motorola Phone Tools Začínáme Obsah Minimální požadavky... 2 Před instalací aplikace Motorola Phone Tools... 3 Instalace aplikace Motorola Phone Tools... 4 Instalace a konfigurace mobilního zařízení...

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). Import certifikátů Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS Návod pro uživatele DS150E 1 OBSAH Hlavní součásti...3 Zápis do elektronické řídicí jednotky (OBD)...86 Pokyny k instalaci......5 Skenování... 89 Konfigurace technologie Bluetooth...26 Diagnostický program...39

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře. další záznamy pomocí formuláře

742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře. další záznamy pomocí formuláře Formuláře 742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře pokročilý Pokud si přejete prohlížet seznam dat po jednotlivých záznamech ve formulářovém zobrazení, pak postupujte takto: Klepněte myší kamkoliv

Více

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna CAD library Aplikace CAD library je určena pro zobrazení schémat a pohledů na přístroje firmy Schneider Electric (obsahuje také knihovnu elektrotechnických značek pro všeobecné použití). Zobrazené výkresy

Více

Choose a building block. Znalostní báze Kleos. Kleos 6.5 (březen 2019)

Choose a building block. Znalostní báze Kleos. Kleos 6.5 (březen 2019) Choose a building block. Znalostní báze Kleos Kleos 6.5 (březen 2019) Novinky a vylepšení Obsah Emaily: nová verze doplňku Kleos pro Outlook 2 Kleos pro Outlook: instalace a spuštění (i pokud není spuštěn

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Dell Premier. Návod k nakupování a objednávkám

Dell Premier. Návod k nakupování a objednávkám Dell Premier Návod k nakupování a objednávkám Navrženo pro podnikání. Přizpůsobeno pro vás. Nový portál Premier přináší přizpůsobenou a zabezpečenou online sadu nástrojů pro nákup, reporting, vyhledávání

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání SolidWorks Prostředí a ovládání SW je parametrický 3D modelář a umožňuje objemové a plošné modelování práci s rozsáhlými sestavami automatické generování výrobních výkresu spojení mezi modelováním dílu,

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE!

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! Tento dodatek k uživatelské příručce obsahuje postup nastavení USB portu pro ADSL modem CellPipe 22A-BX-CZ Verze 1.0 01/2004 Úvod Vážený zákazníku, tento text popisuje

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Stručná příručka doplňku Cisco ViewMail pro aplikaci Microsoft Outlook (verze 8.5 a novější)

Stručná příručka doplňku Cisco ViewMail pro aplikaci Microsoft Outlook (verze 8.5 a novější) Stručná příručka Stručná příručka doplňku Cisco ViewMail pro aplikaci Microsoft Outlook (verze 8. a novější) Doplněk Cisco ViewMail pro aplikaci Microsoft Outlook (verze 8. a novější) 2 O doplňku Cisco

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt.

2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 23 června 2014 Obsah 3 Obsah...5 Stavový řádek programu...5 Celoobrazovkové zobrazení

Více

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows Vista (české verzi). Prvním krokem

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt.

2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 23 června 2014 Obsah 3 Obsah...5 Přístup k programu...5 Poštovní schránky...5 Připojování

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 4 1 Obsah Rozdělení textu do sloupců... 3 Rozdělení obsahu na základě oddělovače... 3 Rozdělení obsahu na základě hranice sloupců... 5 Odebrat

Více

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení 1. Zapnutí a vypnutí Pro zapnutí udržujte tlačítko stisknuté, dokud se neozve zvukový signál. Vypnout přístroj je možné dvěma způsoby: 1. Prostřednictvím menu: Po krátkém stisknutí tlačítka vypnutí se

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 42 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

APS Administrator.GS

APS Administrator.GS APS Administrator.GS Grafická nadstavba pro vizualizaci systémů APS (rozšiřující programový modul pro APS Administrator) Instalační a uživatelská příručka 2004 2015,TECH FASS s.r.o., www.techfass.cz, techfass@techfass.cz

Více

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Tento instalační průvodce slouží pro rychlé nainstalování ovladačů pro EasyGate UMTS Data a zprovoznění internetového připojení pomocí HSDPA/GPRS. Vložené screenshoty

Více

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce.

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce. Fiery Remote Scan Program Fiery Remote Scan umožňuje spravovat skenování na serveru Fiery server a na tiskárně ze vzdáleného počítače. Prostřednictvím programu Fiery Remote Scan můžete provádět tyto akce:

Více

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání.

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání. WINDOWS 7 ZÁKLADY Microsoft Windows 7 je grafický operační systém a celá rodina operačních systémů Windows je nejrozšířenější operační systém používaný v domácnostech na světě. Jeho předchůdci byli Windows

Více

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi 1 6. 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi sítě Nastavení internetu v zahraničí Nastavení

Více

OmniTouch 8400 Instant Communications Suite. Aplikace My Instant Communicator Desktop. Aplikace My Instant Communicator pro počítač.

OmniTouch 8400 Instant Communications Suite. Aplikace My Instant Communicator Desktop. Aplikace My Instant Communicator pro počítač. OmniTouch 8400 Instant Communications Suite Stručná uživatelská příručka R6.1 Aplikace My Instant Communicator pro počítač Aplikace My Instant Communicator pro počítač ve svém intuitivním uživatelském

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti KAPITOLA 5 Možnosti Nastavení v možnostech programu a uživatelského rozhraní určují, jak se ZoomText spouští, ukončuje a indikuje na ploše systému. Můžete si také aktivovat automatickou aktualizaci, kdy

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Podporovaná zařízení 04 Požadavky na HW a SW 05 Instalace SW a nastavení přístupu 05 Hlavní okno 06 SMS 06 Nastavení 07 Přidání

Více

Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center

Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center Systém monitoringu návštěvnosti a využívání služeb TIC Projekt: Marketingové aktivity ke zvýšení

Více

Software Capture Pro. Začínáme. A-61640_cs

Software Capture Pro. Začínáme. A-61640_cs Software Capture Pro Začínáme A-61640_cs Začínáme se softwarem Kodak Capture Pro Software a Capture Pro Limited Edition Instalace softwaru: Kodak Capture Pro Software a Network Edition... 1 Instalace softwaru:

Více

lindab comfort Krok za krokem manuál DIMcomfort 4.0

lindab comfort Krok za krokem manuál DIMcomfort 4.0 Krok za krokem manuál DIMcomfort 4.0 1 Obsah Úvod DIMcomfort 4.0 3 Nastavení místnosti 4 informace o místnosti 4 rozměry 5 komfortní zóna 6 způsob výpočtu 7 Výběr zařízení 8 hledání produktu 9 nastavení

Více

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Sada Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 obsahuje aplikace Fiery pro provádění úloh souvisejících se serverem

Více

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete.

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete. Kalendář Úvodní příručka Naplánování schůzky v Lyncu Setkejte se tváří v tvář a ušetřete si cestu díky online schůzce v Lyncu 2013. Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje

Více

Elektronický výpis v Internet Bance

Elektronický výpis v Internet Bance Elektronický výpis v Internet Bance Obsah Elektronický výpis...3 Jak si nastavíte elektronický výpis...3 Jak si prohlédnete elektronický výpis...5 Jak si nastavíte upozornění na nový elektronický výpis...7

Více

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI Základní informace o videu a animovaných souborech ve formátu GIF Videa jsou videosoubory ve formátech AVI nebo MPEG s příponami souborů AVI, MOV,

Více

Quick Installation Guide. Central Management Software

Quick Installation Guide. Central Management Software Quick Installation Guide English 繁 中 簡 中 日 本 語 Français Español Deutsch Português Italiano Türkçe Polski Русский Česky Svenska Central Management Software Obsah balení CD se softwarem Obsah balení Stručná

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1 IPFW Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu verze 1.1 Popis aplikace Aplikace IPFW (IP Firewall) je určen k řízení placeného připojení k Internetu ve spojení s elektronickým mincovníkem

Více

Archive Player Divar Series. Návod k obsluze

Archive Player Divar Series. Návod k obsluze Archive Player Divar Series cs Návod k obsluze Archive Player Obsah cs 3 Obsah 1 Úvod 4 2 Použití 5 2.1 Spuštění programu 5 2.2 Popis hlavního okna 6 2.3 Tlačítko Otevřít 6 2.4 Pohledy kamery 6 2.5 Tlačítko

Více