Vstup a úkoly pro 10. kapitolu LOGISTIKA VE SKLADOVÁNÍ. ŘÍZENÍ SKLADŮ.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vstup a úkoly pro 10. kapitolu LOGISTIKA VE SKLADOVÁNÍ. ŘÍZENÍ SKLADŮ."

Transkript

1 Vstup a úkoly pro 10. kapitolu LOGISTIKA VE SKLADOVÁNÍ. ŘÍZENÍ SKLADŮ. Sklad a skladování Je to část logistického systému, která zabezpečuje uskladnění produktů (surovin, dílů, hotových výrobků, zboží) v místech jejich vzniku, mezi místem jejich vzniku s místem jejich spotřeby a poskytuje managementu informace o stavu, podmínkách a rozmístění skladových produktů. Funkce skladu v logistické systému - souvisí s dělbou práce a s postupným procesem specializace a koncentrace výroby - pro pochopení významu je důležitá i ekonomická stránka skladu, a to jeho výkon a kapacita Výkon skladu: - představuje průtok zboží měřený na úrovni expedice (dynamika), - vyjadřuje se buď v jednotkách množství nebo finančně zpravidla za rok. Kapacita skladu: - představuje schopnost pojmout určitý rozsah zásob (statistika), - nejčastěji se vyjadřuje plochou skladu v m2' nebo v m3 Kapacita i výkon skladu se poměřují k provozním plochám skladu. Kromě provozních ploch jsou ve skladu i plochy manipulační a neprovozní. Umístění skladu. Některé důležité faktory, rozhodující o umístění skladu: kvalita dopravců, kvalita a množství pracovních sil, cena pozemků pro průmyslovou výstavbu, možnosti pro rozšíření skladu, stavební zákony, charakter občanského prostředí, stavební náklady, náklady na dostupnost infrastruktury, daňové úlevy. Sklady jsou uzpůsobeny pro skladování všech typů produktů, kdežto v distribučních centech se udržují minimální zásoby převážně po výrobcích, po kterých je vysoká poptávka. Ve skladech probíhá manipulace s většinou produktů ve třech cyklech (přejímka, uskladnění a expedice), v distribučních centrech většinou pouze ve dvou (přejímka a expedice). Skladování má tři základní funkce: přesun produktů, uskladnění produktů a přenos informací o skladovaných produktech.

2 O přesunu produktu hovoříme v souvislosti s příjmem/přejímkou zboží, transferem nebo ukládáním zboží, kompletací podle objednávky, přejímkou a odesláním/expedicí zboží. Příjem zboží zahrnuje fyzické vyložení nebo vybalení zboží z přepravního prostředku, aktualizaci skladových záznamů, kontrolu stavu zboží a překontrolování počtu položek s údaji na průvodní dokumentaci. Transfer a ukládaní zboží zahrnuje fyzický přesun produktů do skladu a jejich uskladnění a popř. přesuny produktů do oblasti speciálních služeb zahrnující konsolidaci a následně přesun produktů do místa výstupní expedice. Uskladnění produktů lze realizovat buď přechodně nebo po časově omezenou dobu. Rozsah přechodně uskladněného zboží závisí na modelu logistického systému a na variabilitě v celkových dodacích dobách dodavatelů a v poptávce. Skladovací systémy Nejjednodušeji se skladování realizuje na volné ploše. Například v případě volně ložených materiálů, se skladování realizuje na hromady a je s nimi manipulováno různými manipulačními prostředky. U skladování v paletách, jsou zpravidla palet ukládány v jedné nebo několika vrstvách do řádků nebo celých bloků. Pro skladování většího množství kapalných surovin jsou vybudovány obrovské velkoobjemové skladovací nádrže u které je zapotřebí vysoký stupeň automatizace. Regálové systémy Regálové sklady slouží pro skladování kusového zboží nebo zboží baleného do manipulačních jednotek a přepravních obalů. Regálové systémy umožňují efektivní skladování nejrůznějšího zboží, kterému je konstrukce skladů přizpůsobena a plnou automatizovanou přepravu na požadované místo s přesnou evidencí. Regálové systémy lze rozdělit do několika tříd na: klasické regály pro skladování palet, vjezdové paletové regály, gravitační regály, mobilní regály, policové regály, konzolové regály, oběžné zásobníky aj. Správa a řízení skladů V dnešní době je běžné, že na správu a řízení skladů jsou využívána počítačová řešení a informační systémy. Díky těmto systémům probíhají uskladňovací a vyskladňovaní operace rychle, bez prostojů a při minimálních nákladech a umožňují kontrolu stavu zásob podle množství a hodnoty. Jde o postupný proces: vytipování potřebných hlavních, obslužných i pomocných činností, jež jsou nezbytné k zajištění podnikatelské strategie a následné pružné taktické realizace reprodukčního procesu (popř. jeho částí), provedení racionální dělby práce odpovídající zásadám kvalifikovaného a hospodárného provádění (specializace),

3 racionálního sdružování(seskupování, departamentalizace) účelně specializovaných činností do strukturních jednotek (útvarů), a to se zřetelem na základní hlediska uvedená při klasifikaci organizačních struktur, dořešení pravomoci a zodpovědnosti a řízení ve strukturních jednotkách odpovídajících zvolenému sdružení (departamentalizaci), a to s úvahou doplňkových hledisek uvedených pří klasifikaci organizačních struktur (míra centralizace, řídící rozpětí, doba trvání), zajištěni způsobů koordinace ( koordinačních mechanismů") pro práci lidi, stanoveni úkolů a kontrolu jejich plnění, zajištění racionálního hospodaření se zdroji a pružné reakce na nečekané změny. KLÍČOVÁ SLOVA: Skladování Sklad Zboží Skladovací systém Řízení skladu Řídící systém CÍLE A ÚKOLY Po prostudování této kapitoly budete orientováni v problematice logistiky skladování, znát rozdělení skladových systémů, znát technickou základnu skladových systémů, znát základní funkce skladových systémů, orientováni v problematice řízení skladů, orientováni v systému skladování a řízení skladového hospodářství, znát základní funkce řídícího systému skladu. A) Prostudujte si prezentaci k této problematice!

4 Dále si prostudujte níže uvedenou literaturu: ČUJAN, Z., MÁLEK, Z. Výrobní a obchodní logistika. Zlín: UTB ve Zlíně, ISBN HLAVENKA, B. Projektování výrobních systémů. Technologické projekty I. 3. vyd. Brno: PC-DIR Real s.r.o., 1999, ISBN HORVÁTH, G. Metodika řízení výroby podklady k přednáškám. Plzeň: Západočeská univerzita, REKTORYS, K. Aplikovaná matematika I., II. díl. 1. vyd. Praha: SNTL nakladatelství technické literatury, SCHULTE, Ch. Logistika. 1. vyd. Praha: Victoria Publisching, ISBN SIXTA, J. Řízení toku materiálu pomocí logistiky. 1. vyd. Mladá Boleslav: Škoda auto a.s. Vysoká škola, 2007, ISBN SVOBODA,V. a LATÝN, P. Logistika. 2. vyd. Praha: Vydavatelství ČVUT, 2003 VANĚČEK, D. a KALÁB, D. Logistika (1. díl: Úvod, řízení zásob a skladování). 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2003 Kontrolní úkol Co je to skladování? Co představují sklady jako technická zařízení? Jaké je základní rozdělení skladových systémů? Jaké jsou základní funkce skladovacích systémů? Jaké jsou základní funkce skladu? Jaké jsou druhy skladů podle funkce v zásobovacím systému? V jakých rovinách probíhá řízení skladů? Co musí zahrnovat systém skladování a řízení skladového hospodářství? SHRNUTÍ KAPITOLY: LOGISTIKA VE SKLADOVÁNÍ. ŘÍZENÍ SKLADŮ. Pro plánování logistických řetězců je potřebné mít dokonalou znalost o materiálu, se kterým bude manipulováno a hlavně o jeho charakteristických vlastnostech, množství a tvaru. Provádí se: klasifikace materiálu, roztřídění do manipulačních skupin. Na tomto základě je možné manipulovat s materiálem podobné skupiny určitým typem technických prostředků shodným způsobem. Základní členění materiálu může být podle skupenství na: pevný, kapalný, plynný.

5 Materiál může být přemisťován : volně ložený, v jednotlivých kusech, v manipulační jednotce, v přepravní jednotce. Úlohy zabývající se hmotnou stránkou logistických řetězců musí vždy začít odpověděním následujících otázek: co má být manipulováno (charakteristika), kolik je toho třeba manipulovat (množství), jak je nutno manipulovat (pracovní postup), čím lze manipulovat (technické prostředky a obsluha), kde se má manipulovat (místa, směry, plochy), kdy má manipulace probíhat (čas, pravidelnost, frekvence). Mechanizační systémy ve skladech lze rozdělit na: mechanizované, kde je lidský um kombinovaný s činností mechanizmů, polo a plně automatizované, kde je lidská práce maximálně nahrazena použitým mechanizačním zařízením, počítačem řízené systémy, kde je materiálový tok zboží striktně řízen počítačem s příslušným softwarovým vybavením. Ve skladech se používá celá řada mechanizačních prostředků a to: vidlicové vysokozdvižní vozíky sloužící jak pro horizontální, tak pro vertikální přepravu přepravovaného zboží na paletách, dopravníky, regálové zakladače sloužící především pro zakládání krabic a palet, tahače, které se zejména používají pro třídění zboží a následné kompletaci ve skladu. Automatizované sklady jsou konstruovány s cílem náhrady lidské práce. Problém je v jejich neúměrně vysokých pořizovacích nákladech a nákladech na provoz. Jsou velice přesné a pracují mnohem přesněji než mechanizované sklady. Automatizované skladovací systémy jsou charakteristické tím, že celý tok materiálu skladem, příjmem počínaje a expedicí konče je automatizován. Integrace skladu s jeho okolím. V souvislosti s výběrem lokalit pro sklady je nezbytné současně rozhodnout i o dalších hlediscích, takže komplexní řešení udává: počet skladů; počet skladových stupňů; velikost skladů a jejich technické řešení; rozmístění skladů. Rozhodujícím kritériem jsou minimální distribuční náklady. Výpočet celkových distribučních nákladů předpokládá znalost změny nákladů v závislosti na počtu skladů.

Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě.

Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě. T.5 Manipulace s materiálem a manipulační technika 5.1. Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě. V souladu se zaužívanou praxí však budeme pod

Více

PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRO REALIZACI LOGISTICKÝCH FUNKCÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRO REALIZACI LOGISTICKÝCH FUNKCÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRO REALIZACI LOGISTICKÝCH FUNKCÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích KAPITOLA 11: DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, MANIPULAČNÍ PROSTŘEDKY, SKLADOVACÍ TECHNIKA Institute

Více

Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY.

Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY. Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY. Podniková strategie vychází ze zpracování analýz: - okolního prostředí, - vnitřního prostředí (podnik). Podnikovou strategií rozumíme soubor

Více

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY.

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Ekonomický rozvoj vyvolává silný tlak na koordinovaný a sledovaný pohyb všech hmotných a hodnotových toků. Integrací plánování, formování,

Více

T E O R I E M A N A G E M E N T U

T E O R I E M A N A G E M E N T U T E O R I E M A N A G E M E N T U 9 ZS, akad.rok 2014/2015 Teorie managementu - VŽ 1 Aspekty organizační struktury Při návrhu organizační struktury se vychází z pěti hlavních aspektů : 1) Specializace

Více

Vstup a úkoly pro 5. kapitolu NÁKUPNÍ LOGISTIKA. VÝBĚR DODAVATELLE.

Vstup a úkoly pro 5. kapitolu NÁKUPNÍ LOGISTIKA. VÝBĚR DODAVATELLE. Vstup a úkoly pro 5. kapitolu NÁKUPNÍ LOGISTIKA. VÝBĚR DODAVATELLE. Nákupní logistika V moderně řízeném podniku je důležitou organizační složkou, která poskytuje možnost komplexního řízení materiálového

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 27

Více

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LOGISTIKA Ing. Eva Skalická Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou SKLADY VY_32_INOVACE_07_2_13_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou SKLADY Sklad byl dlouho považován za pouhý pasivní, podřízený prvek

Více

Představení společnosti Dopravníky v Intralogistice Základní logistické procesy Příklady z praxe referenční projekty Souhrn, závěr

Představení společnosti Dopravníky v Intralogistice Základní logistické procesy Příklady z praxe referenční projekty Souhrn, závěr Představení společnosti Dopravníky v Intralogistice Základní logistické procesy Příklady z praxe referenční projekty Souhrn, závěr Logsys, spol. s r.o. Průmyslové aplikace Distribuční centra Letiště MANIPULACE

Více

Skladové hospodářství

Skladové hospodářství Skladové hospodářství Skladování je nedílnou součástí každého logistického řetězce, je to ta část logistického systému, která zabezpečuje uskladnění produktů v místech jejich vzniku a mezi místem vzniku

Více

Logistický podnik Kánský

Logistický podnik Kánský Logistický podnik 2016 0. Kánský Jednoduchý tok zboží doprava surovin a materiálu k výrobci uskladnění před zpracováním zpracování (obrábění, montáž, ) balení skladování výrobků přeprava k prodejci skladování

Více

STORAGE FACILITIES FOR THE MODERN LOGISTICS CENTERS

STORAGE FACILITIES FOR THE MODERN LOGISTICS CENTERS STORAGE FACILITIES FOR THE MODERN LOGISTICS CENTERS Ján Ližbetin 1 ABSTRACT The article deals with the modern trends of storage and warehouse facilities used in modern logistics centers. The article concisely

Více

Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE.

Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE. Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE. Důležitou činností v řízení materiálového toku je přesná znalost pohybu materiálů, polotovarů a výrobků umístěných v různých

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více

Technologie pro automatizaci procesů skladování

Technologie pro automatizaci procesů skladování Konference Logistika Technologie pro automatizaci procesů skladování Bratislava, 28.2.2012 www.kredit.cz 1 AUTOMATIZACE PROCESŮ SKLADOVÁNÍ Obsah prezentace : automatizace - trend módní nebo trhem vynucený

Více

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LOGISTIKA Ing. Eva Skalická Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou MANIPULAČNÍ JEDNOTKY VY_32_INOVACE_07_2_11_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou MANIPULAČNÍ JEDNOTKA je jakýkoliv materiál (balený

Více

Technologie ložných a skladových operací /02. Výuka v letním semestru akademického roku 2009/

Technologie ložných a skladových operací /02. Výuka v letním semestru akademického roku 2009/ Technologie ložných a skladových operací 342-0316/02 Výuka v letním semestru akademického roku 2009/2010 8.2.2010-14.5.2010 342-0316/02 - Technologie ložných a skladových operací (TLSO), 2009/2010 letní

Více

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LOGISTIKA Ing. Eva Skalická Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou AKTIVNÍ PRVKY LOGISTIKY VY_32_INOVACE_07_2_18_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VYMEZENÍ AKTIVNÍCH PRVKŮ Posláním aktivních prvků

Více

Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY.

Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY. Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY. Logistické řízení výroby zahrnuje uvolnění zakázky do výrobního procesu a následně její sledování během výrobního procesu, až po uložení hotové zakázky

Více

Podniková logistika 2

Podniková logistika 2 Podniková logistika 2 Podniková strategie a logistika DNES -Kupující jsou ochotni platit stále více za individuální výrobky a služby, za vysokou kvalitu a pohotovost nabídky Nízké ceny mohou být pro někoho

Více

Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA:

Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA: Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA: Organizace, plánování, řízení a výkon toků zboží, vývojem a nákupem počínaje, výrobou a distribucí podle objednávky finálního zákazníka konče tak,

Více

..."..-- 5TUDlVŇ,Ä. Logistika PRAHA

.....-- 5TUDlVŇ,Ä. Logistika PRAHA "-- 5TUDlVŇ,Ä t Christa! Schulte Logistika t ( i n VCTORA ~ PUBLlSHNG PRAHA OBSAH Ị Pi'edmluva k českému vydání 1 Základy 11 Pojem logistiky 12 CHe logistiky i 121 Logistické služby 122 Logistické náklady

Více

LOGI. Instalační balíček 2. CID International, a.s. Informační systém pro správu logistických skladů

LOGI. Instalační balíček 2. CID International, a.s. Informační systém pro správu logistických skladů LOGI Informační systém pro správu logistických skladů Instalační balíček 2 CID International, a.s. SKLADOVÁ KARTA Modul Skladová karta slouží k popisu a evidenci skladovaného zboží. Je možno je pořizovat

Více

Vstup a úkoly pro 4. kapitolu LOGISTIKA V ZÁSOBOVÁNÍ. MODELY ZÁSOB. Smysl zásob

Vstup a úkoly pro 4. kapitolu LOGISTIKA V ZÁSOBOVÁNÍ. MODELY ZÁSOB. Smysl zásob Vstup a úkoly pro 4. kapitolu LOGISTIKA V ZÁSOBOVÁNÍ. MODELY ZÁSOB. Smysl zásob Smyslem zásob je zajistit bezporuchový a plynulý výdej skladovaných položek do spotřeby. Jejich výše je ovlivněna požadavkem

Více

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LOGISTIKA Ing. Eva Skalická Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou OBALY VY_32_INOVACE_07_2_12_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou OBALY Obal je prostředek nebo soubor prostředků chránící materiál

Více

Zajišťujeme komplexní logistické služby v oblasti skladování a dalších logistických služeb s přidanou hodnotou. S našimi zákazníky spolupracujeme na

Zajišťujeme komplexní logistické služby v oblasti skladování a dalších logistických služeb s přidanou hodnotou. S našimi zákazníky spolupracujeme na S K L A D O V A C Í A L O G I S T I C K É S L U Ž B Y Zajišťujeme komplexní logistické služby v oblasti skladování a dalších logistických služeb s přidanou hodnotou. S našimi zákazníky spolupracujeme na

Více

Funkce a úkoly útvaru nákupu

Funkce a úkoly útvaru nákupu NÁKUP Funkce a úkoly útvaru nákupu Nákupní marketingový mix Aktivity marketingového nákupního procesu Řízení zásob Nákupní logistika Strategické řízení nákupu Funkce a úkoly útvaru nákupu Základní funkcí

Více

SYLABUS MODULU LOGISTIKA A JAKOST

SYLABUS MODULU LOGISTIKA A JAKOST SYLABUS MODULU LOGISTIKA A JAKOST Doc. Dr. Ing. Miroslav Merenda Ostrava 2011 Název: Logistika a jakost Autoři: Doc. Dr. Ing. Miroslav merenda Vydání: první, 2011 Počet stran: 20 Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

Jak efektivněji řídit skladové procesy

Jak efektivněji řídit skladové procesy Jak efektivněji řídit skladové procesy Josef Černý, ICZ a. s. 9.10.2012 www.i.cz 1 Agenda Logistické náklady a možnosti jejich snižování Evidovaný sklad Řízený sklad WMS OSIRIS Příklad z praxe www.i.cz

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Provoz a ekonomika dopravy, varianta vzdělávání ekonomická

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Provoz a ekonomika dopravy, varianta vzdělávání ekonomická Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Provoz a ekonomika dopravy, varianta vzdělávání ekonomická 1. povinná zkouška - Ekonomika 1. Trh, jeho struktura a zákonitosti 2. Právní úprava evidence

Více

PŘEKLADIŠTĚ KOMBINOVANÉ PŘEPRAVY

PŘEKLADIŠTĚ KOMBINOVANÉ PŘEPRAVY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 PŘEKLADIŠTĚ KOMBINOVANÉ PŘEPRAVY

Více

º CO - znamená rozhodnout, jaké výrobky v jakém množství budeme vyrábět (výrobní program)

º CO - znamená rozhodnout, jaké výrobky v jakém množství budeme vyrábět (výrobní program) Výroba výroba je základní hodnotvorný proces, ovšem než začneme vyrábět, potřebujeme s pomocí marketingu dobře zvážit, jak výrobek řeší tři základní otázky º CO - znamená rozhodnout, jaké výrobky v jakém

Více

6 SKLADOVÁNÍ VE VELKOOBCHODNÍCH SKLADECH A DOPRAVA

6 SKLADOVÁNÍ VE VELKOOBCHODNÍCH SKLADECH A DOPRAVA Halina Starzyczná, Ekonomika obchodu 114 6 SKLADOVÁNÍ VE VELKOOBCHODNÍCH SKLADECH A DOPRAVA RYCHLÝ NÁHLED DO PROBLEMATIKY KAPITOLY SKLADOVÁNÍ VE VELKOOBCHODNÍCH SKLADECH A DOPRAVA Při zajišťování oběhu

Více

AUTOMATICKÝ TRANSPORTNÍ SYSTÉM LEO. Radim Špidlen, Martin Hynčica

AUTOMATICKÝ TRANSPORTNÍ SYSTÉM LEO. Radim Špidlen, Martin Hynčica AUTOMATICKÝ TRANSPORTNÍ SYSTÉM LEO Radim Špidlen, Martin Hynčica AUTOMATIZACE AUTOMATIZOVANÁ PŘEPRAVA DŮVODY PRO IMPLEMENTACI VÝHODY Z NASAZENÍ ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY STÁVAJÍCÍCH PROCESŮ V LOGISTICE REDUKCE

Více

TECHNOLOGICKÝ PROJEKT DÍLNY

TECHNOLOGICKÝ PROJEKT DÍLNY VUT v Brně, Fakulta strojní, Ústav strojírenské technologie Šk.rok : 010/011 TECHNOLOGICKÝ PROJEKT DÍLNY Technická zpráva Vypracoval : Michal Podhorský č. kruhu: 3B/16 Datum odevzdání : Obsah zprávy: 1.

Více

Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy

Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy Metodický list č.1 Název tématického celku: Logistické systémy v přípravě nových výrobků

Více

Možnosti perspektivních skladových technologií

Možnosti perspektivních skladových technologií Mendelova univerzita v Brně Provozně-ekonomická fakulta program: B-II Inženýrská informatika obor: Automatizace řízení a informatika [prezenční] III. ročník / semestr 1. Možnosti perspektivních skladových

Více

Písemná příprava. Vzdělávací cíl: Objasnit zásady skladování majetku u nákladového střediska (jednotky, útvarových skladů)

Písemná příprava. Vzdělávací cíl: Objasnit zásady skladování majetku u nákladového střediska (jednotky, útvarových skladů) Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Zásady při skladování majetku Vzdělávací

Více

Obsah. Nákup jako základní podniková funkce 3. Řízení podnikové funkce nákupu 13. Zákon krajností v souvislosti s časem 11

Obsah. Nákup jako základní podniková funkce 3. Řízení podnikové funkce nákupu 13. Zákon krajností v souvislosti s časem 11 Obsah Kapitola 1 Nákup jako základní podniková funkce 3 1.1 Základní podnikové funkce a jejich vazby 4 1.2 Charakteristika podnikové funkce nákupu 6 1.3 Objekty a formy nákupu 8 Shrnutí 10 Otázky a náměty

Více

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby Doprava a manipulace s materiálem zajišťuje vhodný materiálový tok mezi jednotlivými pracovními místy překonání

Více

Logistik skladových operací specialista

Logistik skladových operací specialista Logistik skladových operací specialista Logistik skladových operací specialista řídí optimalizaci skladovacích procesů s velkým počtem položek. Odborný směr: Doprava a logistika Odborný podsměr: logistika,

Více

Náš zákazník Tesco. Veškerá starost o skladování majetkového vybavení prodejen je v rukou GW

Náš zákazník Tesco. Veškerá starost o skladování majetkového vybavení prodejen je v rukou GW Náš zákazník Tesco Veškerá starost o skladování majetkového vybavení prodejen je v rukou GW Skladování, doprava a správa vybavení prodejen Všechny Tesco obchodní jednotky potřebují, mimo samotné vlastní

Více

Optimalizace manipulační techniky ve skladovém hospodářství. Milena Vaculíková

Optimalizace manipulační techniky ve skladovém hospodářství. Milena Vaculíková Optimalizace manipulační techniky ve skladovém hospodářství Milena Vaculíková Bakalářská práce 2008 ABSTRAKT Cílem této bakalářské práce je provedení analýzy stavu manipulační techniky v odboru skladové

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Klíma.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Klíma. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Klíma. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje www.kvkskoly.cz, materiál vznikl v rámci projektu Gymnázia Cheb s názvem Rozvoj

Více

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z tematického okruhu 1 (Logistika)

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z tematického okruhu 1 (Logistika) POŽADAVKY K PÍSEMNÉ PŘIJÍMACÍ ZKOUŠCE pro uchazeče o studium v navazujícím magisterském studijním v oboru LO Logistika, technologie a management dopravy Požadavky k písemné přijímací zkoušce z tematického

Více

LOGISTICKÉ TECHNOLOGIE V DODAVATELSKÉM ŘETĚZCI. Xenie Lukoszová a kolektiv

LOGISTICKÉ TECHNOLOGIE V DODAVATELSKÉM ŘETĚZCI. Xenie Lukoszová a kolektiv LOGISTICKÉ TECHNOLOGIE V DODAVATELSKÉM ŘETĚZCI Xenie Lukoszová a kolektiv Recenzenti: Prof. Dr hab. Inż. Jacek Szołtysek, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach Prof. Ing. Petr Šnapka, DrSc., Vysoká škola

Více

Hänel Rotomat a Hänel Lean-Lift Automatizované skladové systémy a výdejny nářadí a měřidel

Hänel Rotomat a Hänel Lean-Lift Automatizované skladové systémy a výdejny nářadí a měřidel Hänel Rotomat a Hänel Lean-Lift Automatizované skladové systémy a výdejny nářadí a měřidel Ideas that move the world... Automatizované skladové systémy Úspora prostoru, času a nákladů Automatizované skladové

Více

Logistik skladových operací

Logistik skladových operací Logistik skladových operací Logistik skladových operací zajišťuje činnosti spojené s optimalizací skladovacích procesů. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Nadřízené povolání: Příbuzné

Více

Kardex Remstar v technologickém svazku se společností Intertex Systémy skladování a vychystávání pro extrémní požadavky u těžkého a dlouhého zboží

Kardex Remstar v technologickém svazku se společností Intertex Systémy skladování a vychystávání pro extrémní požadavky u těžkého a dlouhého zboží Kardex Remstar by Intertex Kardex Remstar v technologickém svazku se společností Intertex Systémy skladování a vychystávání pro extrémní požadavky u těžkého a dlouhého zboží Standard Solution Vertical

Více

Logistický controlling

Logistický controlling Logistický controlling Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. 28. 11. 2012 Osnova přednášky - Charakteristika základních pojmů (využití controllingu v logistice, úkoly a cíle). - Reporting. - Vymezení logistických

Více

SKLAD KTERÝ ZAČAL MYSLET LUDĚK LHOTKA

SKLAD KTERÝ ZAČAL MYSLET LUDĚK LHOTKA SKLAD KTERÝ ZAČAL MYSLET LUDĚK LHOTKA OBSAH 1. EFAFLEX a nejrychlejší vrata světa 2. EFAFLEX CZ hlavní výrobní závod a expediční centrum 3. Expediční centrum (případová studie) Balení a skladování finálních

Více

Představení společnosti Použití dopravníků v oblasti nakládky/vykládky Příklady z praxe referenční projekty Souhrn, závěr

Představení společnosti Použití dopravníků v oblasti nakládky/vykládky Příklady z praxe referenční projekty Souhrn, závěr Představení společnosti Použití dopravníků v oblasti nakládky/vykládky Příklady z praxe referenční projekty Souhrn, závěr Logsys, spol. s r.o. Průmyslové aplikace Distribuční centra Letiště MANIPULACE

Více

Vlastní skladování Skladové operace O. Kánský

Vlastní skladování Skladové operace O. Kánský Vlastní skladování Skladové operace 2016 O. Kánský Skladové operace příjem do skladu převzetí zásob zaskladnění skladování vychystávání kompletace expedice Příjem převzetí od dopravce, vykládka dodávky

Více

2, ZÁSOBY VLASTNÍ VÝROBY

2, ZÁSOBY VLASTNÍ VÝROBY Otázka: Zásoby v podniku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Bárbra Zásoby dělíme na: 1, materiál 2, zásoby vlastní výroby 3, zboží 1, MATERIÁL a, základní materiál (podstata výrobku) b, pomocné látky (k doplnění

Více

Hodnoticí standard. Expedient velkoobchodu (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Expedient velkoobchodu (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Expedient velkoobchodu (kód: 66-010-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Obchod (kód: 66) Týká se povolání: Expedient Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná způsobilost

Více

Kapitola 1 výrobní logistiky.

Kapitola 1 výrobní logistiky. Kapitola 1 Vymezení pojmů.. Cíle C výrobní logistiky. Osnova: Členění logistiky. Rozsah logistických aktivit a činností. Podniková logistika. Hlavní cíle podnikové logistiky. Logistická typologie. Logistické

Více

Manipulant se zbožím a materiálem (kód: H)

Manipulant se zbožím a materiálem (kód: H) Manipulant se zbožím a materiálem (kód: 66-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Obchod (kód: 66) Týká se povolání: Skladník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Kč Kč Kč

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Kč Kč Kč Skladník Skladník vykonává příslušné aktivity při skladování a následné manipulaci se zbožím. Odborný směr: Obchod a marketing Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru Další odborné podsměry:

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice OBCHODNÍ ČINNOST 5. MALOOBCHOD A MALOOBCHODNÍ SÍŤ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov Libor Kavka

Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov Libor Kavka Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov Libor Kavka Prorektor pro aplikovaný výzkum a řízení projektů na Vysoké škole logistiky v Přerově Vysoká škola logistiky o.p.s. je soukromá technická vysoká škola neuniverzitního

Více

Povolání Příjem zakázky od odběratele na základě elektronického objednávkového systému či objednávkového listu.

Povolání Příjem zakázky od odběratele na základě elektronického objednávkového systému či objednávkového listu. Pracovník odbytu Pracovník odbytu zajišťuje sestavení zakázky na základě přijetí objednávky zajišťuje sestavení zakázky, vystavuje epediční a průvodní doklady, nutné pro epedici výrobků a zboží, odesláním

Více

Storage meets intelligence Nedcon Storage Systems

Storage meets intelligence Nedcon Storage Systems Storage meets intelligence Nedcon Storage Systems Nedcon je mezinárodní společnost zabývající se navrhováním, výrobou a instalací průmyslových regálových systémů. Slogan Storage meets inteligence, neboli

Více

Automatizované sklady pro hutní materiál

Automatizované sklady pro hutní materiál Automatizované sklady pro hutní materiál schwab TLI Páternosterový sklad pro hutní a tyčový materiál Systémy schwab představují moderní a technicky dokonalé řešení logistických celků v oblasti skladování

Více

Logistické náklady, vztahy logistických činností a logistických nákladů

Logistické náklady, vztahy logistických činností a logistických nákladů Není tomu příliš dlouho, kdy se výrobní a obchodní činnost společnosti odvíjela od základní rovnice Cena = náklady + zisk V současnosti tento vztah neplatí!! Cenu neurčuje prodejce zboží, ale především

Více

Manipulace se zbožím a materiálem (kód: 66-005-H)

Manipulace se zbožím a materiálem (kód: 66-005-H) Manipulace se zbožím a materiálem (kód: 66-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Obchod (kód: 66) Povolání: Skladník Doklady potvrzující úplnou profesní kv.: Osvědčení

Více

Hamé s.r.o. logistika v praxi. Lektor: Ing. Martin Štrupl, logistic and distribution director 5. 5. 2011, FLKŘ

Hamé s.r.o. logistika v praxi. Lektor: Ing. Martin Štrupl, logistic and distribution director 5. 5. 2011, FLKŘ Hamé s.r.o. logistika v praxi Lektor: Ing. Martin Štrupl, logistic and distribution director 5. 5. 2011, FLKŘ Centrální distribuční sklad Hamé a.s. Centrální distribuční sklad Staré Město u Uherského Hradiště

Více

Vysoká škola logistiky o. p. s. Racionalizace skladového hospodářství ve společnosti J. A. P. (Bakalářská práce)

Vysoká škola logistiky o. p. s. Racionalizace skladového hospodářství ve společnosti J. A. P. (Bakalářská práce) Vysoká škola logistiky o. p. s. Racionalizace skladového hospodářství ve společnosti J. A. P. (Bakalářská práce) Přerov 2011 Romana Müllerová Čestné prohlášení Prohlašuji, že předložená bakalářská práce

Více

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení,

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady 9000. Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, uvedení do provozu a dodání, servis po prodeji... a dále

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Zefektivnění provozu pomocí vertikálních skladovacích systémů.

Zefektivnění provozu pomocí vertikálních skladovacích systémů. Zefektivnění provozu pomocí vertikálních skladovacích systémů. Miroslav Opát SKLADOVÁNÍ CELNÍ SLUŽBY PŘEPRAVA O NÁS PST CLC (ČLEN MITSUI-SOKO GROUP) JE SPOLEHLIVÝ DODAVATEL SKLADOVACÍCH, CELNÍCH A PŘEPRAVNÍCH

Více

Manipulant interní logistiky v automobilovém průmyslu (kód: E)

Manipulant interní logistiky v automobilovém průmyslu (kód: E) Manipulant interní logistiky v automobilovém průmyslu (kód: 23-083-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání:

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu: Název projektu: Jméno a adresa firmy: Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

Vytváření organizačních struktur. Aplikací optimálního rozpětí řízení vzniká hierarchické uspořádání organizace

Vytváření organizačních struktur. Aplikací optimálního rozpětí řízení vzniká hierarchické uspořádání organizace Vytváření organizačních struktur Aplikací optimálního rozpětí řízení vzniká hierarchické uspořádání organizace A. Organizační struktury vycházející z dělby pravomocí 1. Liniová organizační struktura -

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Optimalizace systému logistického zajištění distribuce pohonných hmot

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Optimalizace systému logistického zajištění distribuce pohonných hmot Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta, Katedra řízení Studijní program: Studijní obor: N6208 Ekonomika a management Obchodní podnikání DIPLOMOVÁ PRÁCE Optimalizace systému logistického

Více

Tematická oblast: Logistika (VY_32_INOVACE_07_2_EK) Autor: Ing. Eva Skalická. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce:

Tematická oblast: Logistika (VY_32_INOVACE_07_2_EK) Autor: Ing. Eva Skalická. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce: Tematická oblast: (VY_32_INOVACE_07_2_EK) Autor: Ing. Eva Skalická Vytvořeno: březen - prosinec 2013 Anotace: Digitální učební materiály slouží k seznámení se s logistikou a logistickými pojmy v ČR, vymezení

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Struktura přednášky Výrobní činnost podniku Základní výrobní procesy Příprava výroby Řízení výroby Nákupní a výrobní činnost podniku Nákup Prodej

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

Jak nechat vyrůst eshopový sklad a nezbláznit se. Jan Jindra logistika.comgate.cz

Jak nechat vyrůst eshopový sklad a nezbláznit se. Jan Jindra logistika.comgate.cz Jak nechat vyrůst eshopový sklad a nezbláznit se Jan Jindra jan.jindra@comgate.cz logistika.comgate.cz www.comgate.cz Program Představení společnosti ComGate, a.s. Případová studie provozu vlastního skladu

Více

NIKA Logistics zajišťuje komplexní logistické služby v oblasti skladování a dalších logistických služeb s přidanou hodnotou. Předpokladem pro nás je

NIKA Logistics zajišťuje komplexní logistické služby v oblasti skladování a dalších logistických služeb s přidanou hodnotou. Předpokladem pro nás je S K L A D O V A C Í A L O G I S T I C K É S L U Ž B Y NIKA Logistics zajišťuje komplexní logistické služby v oblasti skladování a dalších logistických služeb s přidanou hodnotou. Předpokladem pro nás je

Více

Skladování statkových hnojiv

Skladování statkových hnojiv Skladování hnojiv Skladování statkových hnojiv Podkladem pro stanovení potřebné skladovací kapacity je: výpočet produkce statkových hnojiv, program jejich používání. Objem produkce závisí na: kategorii

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._55 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

LOGISTIKA.

LOGISTIKA. LOGISTIKA Řízení procesů logistiky Kvalita v logistice v praxi Manažer logistiky Skladník profesionál Logistika výroby Logistika skladování Logistika řízení zásob Plánování a řízení projektů v logistice

Více

Manipulant interní logistiky v automobilovém průmyslu (kód: E)

Manipulant interní logistiky v automobilovém průmyslu (kód: E) Manipulant interní logistiky v automobilovém průmyslu (kód: 23-083-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání:

Více

FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT. Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA

FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT. Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA ORGANIZAČNÍ STRUKTURA ÚSEKU F&B významné postavení mezi ostatními provozními úseky hotelu řízení tohoto úseku je jednou s nejnáročnějších

Více

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser Osnova prezentace Postup jak uložit obsah tématu do dlouhodobé paměti? Obecnější začlenění problému Funkce řízení

Více

Logistika v údržbě. Logistika - definice

Logistika v údržbě. Logistika - definice Logistika v údržbě Řízení zásob náhradních dílů a toků materiálu Logistika - definice Logistika představuje integraci materiálového a informačního toku jedná se o integrující vědu (Filkenstein 1988) Logistika

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

nové metody řízení podniků v elektrotechnice Vladimír Bartoš ředitel podpory prodeje firmy Minerva ČR a SR

nové metody řízení podniků v elektrotechnice Vladimír Bartoš ředitel podpory prodeje firmy Minerva ČR a SR nové metody řízení podniků v elektrotechnice Vladimír Bartoš ředitel podpory prodeje firmy Minerva ČR a SR 25 let pomáháme řídit ty nejsložitější procesy ve slovenských a českých firmách nabízíme konzultanty

Více

9. Logistika ve stavebnictví

9. Logistika ve stavebnictví 9. Logistika ve stavebnictví Klíčová slova: Doprava, zásobování, výstavba,, hodnototvorný řetězec, logistický prvek Anotace textu: Text se zaměřuje na popis procesu logistiky ve stavebnictví. Cílem je

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Posláním organizování je vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její části. Formou sdružování činností

Více

Povolání Realizace nákupů u smluvních dodavatelů na základě výše skladových zásob s cílem zajistit dostatečné množství zboží

Povolání Realizace nákupů u smluvních dodavatelů na základě výše skladových zásob s cílem zajistit dostatečné množství zboží Nákupčí Nákupčí zajišťuje prostřednictvím různých komunikačních toků, včetně manipulace s elektronickými objednávkovými a skladovými systémy kompletní organizaci, časové plánování a realizaci nákupu zboží

Více

ORGANIZOVÁNÍ. Osnova:

ORGANIZOVÁNÍ. Osnova: ORGANIZOVÁNÍ Osnova: 1. Organizace a trh 2. Organizační struktura 3. Parametry organizační struktury 4. Faktory ovlivňující organizační strukturu 5. Příloha - příklady Management - Organizování 1 1. ORGANIZACE

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 19 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS Úvodní přednáška Význam a historie PIS Systémy na podporu rozhodování Manažerský informační systém Manažerské rozhodování Srovnávání, vyhodnocování, kontrola INFORMACE ROZHODOVÁNÍ organizace Rozhodovacích

Více

Představení Technické fakultyčzu v Praze. Ing. Jiří Mašek, Ph.D. proděkan pro pedagogickou činnost

Představení Technické fakultyčzu v Praze. Ing. Jiří Mašek, Ph.D. proděkan pro pedagogickou činnost Představení Technické fakultyčzu v Praze Ing. Jiří Mašek, Ph.D. proděkan pro pedagogickou činnost Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Fakulta agrobiologie, potrav. a přírodních

Více

Majitel eshopu ušetřil za skladování a logistiku desítky tisíc korun. Díky eskládku!

Majitel eshopu ušetřil za skladování a logistiku desítky tisíc korun. Díky eskládku! Majitel eshopu ušetřil za skladování a logistiku desítky tisíc korun. Díky eskládku! Až 20 zásilek denně expeduje mimo sezónu pan Pilný z Berouna. Je majitelem internetového obchodu, který je na trhu dva

Více