Vídeň -Wien Německý jazyk- 7. ročník Mgr. Bc. Miroslava Popelková

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vídeň -Wien Německý jazyk- 7. ročník Mgr. Bc. Miroslava Popelková"

Transkript

1 Vídeň -Wien Německý jazyk- 7. ročník Mgr. Bc. Miroslava Popelková

2 Vídeň (Wien) je hlavním a největším městem Rakouské republiky S 1,6 mil. obyvatel žijícími na ploše 414 km Vídeň představuje více než jednu pětinu veškerého obyvatelstva Rakouska leží na severovýchodu Rakouska na řece Dunaj Vídeň je nejvýznamnějším kulturním, politickým a hospodářským centrem země.

3

4 Hundertwasserhaus Stovodův dům Hundertwasserhaus je dílem rakouského umělce nevšedního smýšlení Friedricha Hundertwassera, který do stavby vložil své životní postoje a osobitý vzkaz dalším generacím. Stavba láká svou výstředností navštěvníky Vídně již od roku 1985, kdy byla dokončena. Nachází se v ulici Löwengasse poblíž zastávky Hetzgasse na tramvajové lince N, která jede od stanice metra Schwedenplatz ve směru na konečnou Prater Hauptalee. Dům měl původně sloužit jako ubikce pro sociálně slabší vrstvu, nakonec se stal především turistickou atrakcí a vrcholným dílem Hundertwassera a architekta Josepha Krawiny, který se na stavbě spolupodílel. Tvůrce do interiéru i exteriéru stavby vtiskl všechny prvky svého inovativního umění - pestrobarevné plochy, nerovné linie či chaotické rozmístění prvků. Vedoucím atributem stavby je však život - a to doslova. Dům obrůstají stromy a popínavé rostliny přesně tak, jak zapálený ekolog Friedrich od začátku plánoval. Prales trčící z domu vynikne zejména na jaře a v létě - značná část budovy se tak zazelená a oživí i jinak dostatečně pestrou fasádu. Přímo v domě sídlí kavárna, kde si lze odpočinout od ruchu velkoměsta a na chvíli zapřemýšlet o Hundertwasserově genialitě či pomatenosti. Další kavárna i s galerií a obchody se nachází přímo naproti domu a také se nese v duchu Hundertwasserova kumštu. Jsou tu i stylové toalety, které jsou sice placené, ale jejich návštěva doplní poslední díl mozaiky zážitků při návštěvě Hundertwasserhausu

5

6

7 Rathaus - Radnice Radnice ve Vídni se nachází na ulici Ringstrasse vedle stanice metra Rathaus na lince U2. Je to neobyčejně poutavá stavba často vyzdobená květinami a vlajkami a v noci osvícená. Budova byla postavena v letech 1872 až 1883 architektem Friedrichem von Schmidtem (postavil například také katedrálu v Kolíně nad Rýnem), který odvedl opravdu precizní práci. Rathaus je postaven v novogotickém stylu s akcentem na detail - příkladem je ozdobná soška tzv. Rathausmanna zbrojnoše s vlajkou, který shlíží na město z prostřední nejvyšší věže radnice. Protože Vídeň je nejen městem ale i rakouským spolkovým státem, tak je zdejší radnice sídlem orgánů jak městské, tak i státní správy. Dohromady zde pracuje asi dva tisíce úředníků. Kromě toho zde sídlí i knihovny a historické archivy. Interiérem radnice je možné se pokochat díky prohlídce s průvodcem a je tu k vidění kromě řady úřednických a zasedacích místností například výstavní sál Festsaal, kde se odehrávají plesy rakouské smetánky. Největší akce, která se zde každoročně koná, je ples Life Ball - největší evropská benefice na podporu boje proti AIDS. Před Rathausem je prostranství, kde je po většinu roku živo. V zimě se zde koná známý a oblíbený vánoční trh Christkindlmarkt nebo veřejné bruslení na umělé ledové ploše pod širým nebem, v teplejších ročních obdobích pak různé koncerty a festivaly. Kolem se rozprostírá příjemný parčík Rathauspark. Hned proti budově radnice stojí budova divadla Burgtheater.

8

9 Burgtheater

10 Weihnachtsmarkt -Vánoční trhy

11 Zámek Schönbrunn Schönbrunn byl císařským letohrádkem a oblíbeným místem pobytu císařovny Sisi, nacházel se nedaleko Vídně, nebyl však její součástí. Postupem času, příchodem nových obyvatel a výstavbou dalších a dalších domů se postupně stal součástí Vídně. Stavba císařského letního sídla byla započata v roce 1696 za vlády císaře Leopolda I. podle plánů stavitele *Johanna Bernharda Fischera z Erlachu.* Jedná se o barokní stavbu, která se nachází v jihozápadní části Vídně. V průběhu let byl pak zámek ještě různě dostavován a upravován. Zámek Schönbrunn má celkem 1441 místností. Návštěvníkům je z toho zpřístupněno 40 místností. Jsou to stroze zařízené pokoje, které patřily císaři Franzi Josefovi, místnosti císařovny Sisi s jejími osobními věcmi, pokoje,které obývala Marie Terezie se svým manželem Františkem I., a dále pak honosně zařízené reprezentativní prostory. Kromě zámku láká k návštěvě Schönbrunnu jeho obrovský a krásný park. V zimě tu sice nic moc k vidění není, ale na jaře jakmile se stromy obalí listím a rozkvetou květinové záhony není asi ve Vídni krásnějšího místa k procházce či pikniku než zámecký park Schönbrunn V zámeckém parku je zoologická zahrada a teprve nedávno restaurovaný Palmenhaus, velkolepá konstrukce ze skla a železa z doby výstavby Ringu (1880)..

12

13 Gloriette: V překrásném kolonádovém altánku se dnes nachází kavárna s vynikajícím pečivem a velkolepým výhledem na Vídeň. Irrgarten: Zahradní labyrint v Schönbrunnu. V jeho jednotlivých zákoutích mohou návštěvníci objevit symboly dvanácti znamení zvěrokruhu a v neposlední řadě sledovat z vyvýšeného místa bloudění ostatních návštěvníků. Wagenburg: Muzeum kočárů Wagenburg v Schönbrunnu představuje návštěvníkům jádro vozového parku vídeňského dvora. Po pádu rakousko-uherské monarchie se zachovalo na stovku kočárů, saní, vozů a nosítek s veškerými postroji, řemením, čabrakami a výzdobou.

14 Hofburg Hofburg po sedm staletí řídil dění v celém habsburském impériu. Zde sídlili členové rakouské vládnoucí dynastie a z bývalého hradu vytvořili grandiózní rezidenční sídlo plné přepychu a císařské záře. K vlastnímu paláci přiléhají i další objekty a zahrady formující areál překypující historií a nádherou V komplexu sídlí kromě kanceláře rakouského prezidenta více než dvacítka nejzásobenějších rakouských muzejí a nespočet dalších institucí, jejichž návštěva spolehlivě vyplní několik dní. Velké přízni se těší expozice císařské Klenotnice (Schatzkammer), kde můžete vidět Korunu svaté říše římské, císařskou korunu rakouskou či další poklady z nejdražších. Vedle ní je tu budova Albertiny nejnavštěvovanější rakouské muzeum obsahující stovky malířských veleděl od grafických mistrů jako byli Dürer, Rubens nebo Picasso. Sídlí tu též Rakouská národní knihovna, Muzeum Efezu a řada dalších. Hofburgskou specialitou je Španělská dvorní jezdecká škola (Spanische Hofreitschule) s tradicí delší než čtyři století. Světoznámá je díky fenomenálnímu lipicánskému baletu, což je jezdecká drezúra bílých hřebců za zvuku klasické hudby předváděná v místní nádherné jízdárně postavené Josefem Emanuelem Fischerem z Erlachu. Před Hofburgem se rozléhá náměstí Heldenplatz sousedící s květinovým parkem Volksgarten. Uprostřed něho můžete obdivovat sochy arcivévody Karla a prince Evžena Savojského. Náměstí z východu uzavřené podkovou hlavní budovy Hofburgu není jen prázdným dlážděným prostorem, ale slouží jako jeden ze symbolů rakouské národní identity.

15

16

17 Alžběta Amálie Evženie (24. prosince 1837, Mnichov 10. září 1898, Ženeva) (německy: Elisabeth Amalie Eugenie in Bayern), známá pod přezdívkou Sissi, byla bavorská princezna z rodu Wittelsbachů a po svém sňatku s Františkem Josefem rakouská císařovna, korunovaná maďarská královna a předposlední česká královna. Letní sídlo Schonbrunn Zimní sídlo -Hofburg

18 Stephansdom -Katedrála svatého Štěpána Dóm Svatého Štěpána se tyčí na nevelkém náměstí Stephansplatz v samém srdci Vídně. Byl postaven v gotickém stylu a jeho nejvyšším bodem je jižní věž vysoká úctyhodných 137 metrů. Severní věž nebyla nikdy kompletně dostavěna, měří jen 68 metrů a ukrývá "Pummerin" - největší ze všech 23 zvonů umístěných v katedrále. Jižní věž slouží také jako rozhledna, odkud je přehled o dění v okolí dómu i městě kolem. V podzemí svatostánku se nachází katakomby s některými méně významnými členy rodu Habsburků a biskupskou hrobkou

19

20 Mariahilfestrasse Mariahilfestrasse, nejznámější ulice Vídně, se táhne z centra města od Museums quartier směrem k periferii na nádraží Westbanhof a spojuje tak velmi frekventovaný vlakový uzel s historickou částí Vídně. Návštěvníci rakouské metropole znají Mariahilferstrasse pod přízviskem největší nákupní třída Vídně. Usídlili se tam jak světoví módní návrháři jako Gucci nebo Dolce Gabana.

21

22 Vídeňské kavárny Vídeňské kavárny mají v sobě něco ze starých časů. Klasické útulné interiéry, příjemné barvy i solidní nábytek, zdvořilá a profesionální obsluha, příjemná atmosféra Jednou z nejznámějších kaváren je Café Central na ulici Herrengasse Tradiční Vídeňský dezert je Sachertorte Videň nabízí ale i nejrůznější výborné kávy, které dostanete v každé Vídeňské kavárně

23

24 Prater Zábavní středisko Vídeňanů a jedna z velkých turistických atrakcí města. Leží na břehu Dunaje a původně zde byly lužní lesy Dominantou i přes své stáří zůstává Obří kolo (Riesenrad), postavené roku 1897 francouzským inženýrem W. B. Bassetem Kolo je 64,7 m vysoké a jeho průměr je 61 m. Rychlost otáření 0,75 m/s. V Prátru najdete i další atrakce, jako jsou tobogány, horské dráhy, domy hrůzy apod. Kromě toho se v Prátru nachází i planetárium a muzeum.

25

26

27 Použité zdroje:

KOLONÁDA GLORIETTE. V případě zájmu o ještě větší výhled jde za necelá dvě eura vylézt na vyhlídkovou terasu, která se nachází na střeše Glorietty.

KOLONÁDA GLORIETTE. V případě zájmu o ještě větší výhled jde za necelá dvě eura vylézt na vyhlídkovou terasu, která se nachází na střeše Glorietty. VÍDEŇ Vídeň (něm. Wien) je hlavní město Rakouska, současně také statutární město a zároveň od 1. ledna 1922 jedna z jeho spolkových zemí, zcela obklopená územím spolkové země Dolní Rakousy. Leží na řece

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN Maria Theresien-Platz Metro: linka U2 do stanice Museumsquartier, nebo U3 na Volkstheater Autobus: linka 48A, 57A Denně kromě pondělí 10 18 hod. Čtvrtek 10 21 hod. červen

Více

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Cena: 600,- za dopravu + vstupné (dle zájmu): Schönbrunn ZOO (panda, koala) Hofburg Dům motýlů Albertina galerie - podrobné informace a ceny vstupenek viz příloha letáku

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

VÍDEŇ. Praktické informace na cestu. Otevírací doba

VÍDEŇ. Praktické informace na cestu. Otevírací doba VÍDEŇ Praktické informace na cestu Otevírací doba Otevírací dobu rakouských obchodů striktně upravuje zákon. Otevřeno může být v pondělí až pátek od 6.00 do 19.30, v sobotu do 17 h a v neděli a ve státní

Více

Kunsthistorisches Museum Vídeň

Kunsthistorisches Museum Vídeň Kunsthistorisches Museum Vídeň KUNSTHISTORISCHES MUSEUM VÍDEŇ 1010 Vídeň, Maria Theresien-Platz Metro: linka U2 do stanice Museumsquartier, nebo U3 do Volkstheater Autobus: linka 48A, 57A Denně kromě pondělí

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Není Lešná jako Lešná

Není Lešná jako Lešná TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 13. 7. 2012 Místo: Zámek Lešná Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Není Lešná jako Lešná Rarita Zlínského kraje způsobuje turistům

Více

Město mnoha tváří

Město mnoha tváří Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou sgrafitové fasády, dominanta zámecké věže, výstavy současných umělců, pěvecká vystoupení hvězd

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os.

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os. ADVENTNÍ KRAKOW (b) Vychutnejte si advent v Krakově, polském královském městě! V tento den je na královském hradě Wawel, /který je pro Poláky to co pro nás Pražský hrad/, volný vstup do některých expozicí.

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

Deutschprachige Länder ÖSTERREICH

Deutschprachige Länder ÖSTERREICH Deutschprachige Länder ÖSTERREICH Německy mluvící země RAKOUSKO Německý jazyk- 7. ročník Mgr. Bc. Miroslava Popelková der offizielle Name- oficiální název- Republik Österreich Rakousko sousedí na severu

Více

Apartmánový dům u Brněnské přehrady

Apartmánový dům u Brněnské přehrady Apartmánový dům u Brněnské přehrady Nabízíme Vám lukrativní investiční příležitost v podobě apartmánového domu nedaleko Brněnské přehrady. Původně malý penzion, stavba určená k rodinné rekreaci, je nyní

Více

Cena: členové 350, / ostatní 400, / + 100 Kč za MHD přihlášky u Dagmar Ehrenbergerové.

Cena: členové 350, / ostatní 400, / + 100 Kč za MHD přihlášky u Dagmar Ehrenbergerové. v1.02 Odjezd: dne 15. 12. 2012 od vlakového nádraží v 6:00 hod. autobusem (před zahrád. Rocket). Příjezd: dne 15. 12. 2012 k vlakovému nádraží kolem 23:00 hod. (zase před zahrádku Rocket). Cesta: stejná

Více

48 11'6.94"N 16 18'45.18"E. GPS poloha:

48 11'6.94N 16 18'45.18E. GPS poloha: Vídeň - Schönnbrunn Zámek 48 11'6.94"N 16 18'45.18"E Schönnbrunn patří k nejkrásnějším barokním zámkům v Evropě. Po větší část roku zde Habsburkové sídlili v nespočetných komnatách, které císařská velkorodina,

Více

Danube Challenge Cup Gerasdorf První ročník 2012 7 červen - 8 červen 2014

Danube Challenge Cup Gerasdorf První ročník 2012 7 červen - 8 červen 2014 Danube Challenge Cup Gerasdorf První ročník 2012 7 červen - 8 červen 2014 Danube Challenge Cup Počet týmů: 74 Number of games: 5 Kategorie: mladší přípravka, starší přípravka, mladší žáci, starší žáci

Více

Ovocný trh 11 Praha 1

Ovocný trh 11 Praha 1 Popis a lokalita: Budova tohoto centra se nachází na jedné z nejlepších adres v Praze na Ovocném trhu v srdci Starého města pražského, v bezprostřední blízkosti Stavovského divadla, paláce Myslbek, Karolina,

Více

FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV...

FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV... FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV... Biograf s nezaměnitelným kouzlem, který může promítat téměř kdekoliv Návštěva biografu vždy patřila k velkým společenským událostem. Stejně jako divadelní představení, výstava,

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35. Obor: M/02 Cestovní ruch

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35. Obor: M/02 Cestovní ruch Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Německý jazyk Ročník: 4. Téma: Wien Vypracoval:

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Přemyslovská 4, 130 00 PRAHA 3 Tel.: +420-2-2272 5192, 2272 6312, 2272 6312 Fax.: +420-2-22 72 49 01 E-Mail: info@traveler.cz.

Přemyslovská 4, 130 00 PRAHA 3 Tel.: +420-2-2272 5192, 2272 6312, 2272 6312 Fax.: +420-2-22 72 49 01 E-Mail: info@traveler.cz. Přemyslovská 4, 130 00 PRAHA 3 Tel.: +420-2-2272 5192, 2272 6312, 2272 6312 Fax.: +420-2-22 72 49 01 E-Mail: info@traveler.cz Vídeň Stará císařská rezidence Vídeň je současně také aktuálním centrem umění

Více

Památky a zajímavá místa... tipy pro váš Londýnský program

Památky a zajímavá místa... tipy pro váš Londýnský program Památky a zajímavá místa... tipy pro váš Londýnský program KRÁLOVSKÉ PALÁCE Buckingham Palace Buckinghamský palác je oficiální londýnské sídlo britského panovníka a největší královská pracovna na světě.

Více

Vánoční pohoda v císařské Vídni. Autor článku: Mgr. Blanka Kumštová 19. prosinec 2012

Vánoční pohoda v císařské Vídni. Autor článku: Mgr. Blanka Kumštová 19. prosinec 2012 Španělská dvorní jízdárna, císařské apartmány v Hofburgu, prohlídka letního sídla císařské dynastie Habsburků, Sissi rozčesávající si před zrcadlem své vlasy dlouhé do půli lýtek, největší adventní trh

Více

Historickým centrem městečka je náměstí Markplatz, které ohraničuje dlouhý dům s podloubím, zámek a kostel sv. Petra a Jana

Historickým centrem městečka je náměstí Markplatz, které ohraničuje dlouhý dům s podloubím, zámek a kostel sv. Petra a Jana Berchtesgaden památky Přímo pod městem se dere dravá říčka vzniklá spojením Königsseer Ache a Ramsauer Ache. Historickým centrem městečka je náměstí Markplatz, které ohraničuje dlouhý dům s podloubím,

Více

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum

VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ. Historické centrum VÍTEJTE V ČESKÉM KRUMLOVĚ WORLD SVETOVÉ HERITAGE PATRIMOINE MONDIAL DEDICTVÍ Historické centrum Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou

Více

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem

Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Kam na výlet: Hrady a zámky ožívají vánočním ruchem Hrady i zámky se obvykle v zimním čase

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ Poznámka k parkování v centru Brna na místech s parkovacími automaty mohou držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, kteří mají označení O1, parkovat

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník

Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník Rhein - Rýn Rýn (německy Rhein, francouzsky Rhin, nizozemsky Rijn, latinsky Rhneus, jméno pochází z keltského

Více

VY_32_INOVACE_07_RAKOUSKÁ REPUBLIKA_36

VY_32_INOVACE_07_RAKOUSKÁ REPUBLIKA_36 VY_32_INOVACE_07_RAKOUSKÁ REPUBLIKA_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

(8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3

(8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3 (8.-14. června 2014) Anna Monhartová O3 La Défense La Défense je název obchodní čtvrtě, která je charakteristická supemoderními stavbami a mrakodrapy. Leží na předměstí Paříže severozápadně od centra.

Více

TRADICE OD 1701. Den, na který se nezapomíná

TRADICE OD 1701. Den, na který se nezapomíná Den, na který se nezapomíná Svatební obřady a obnovení svatebního slibu patří k těm nejkrásnějším okamžikům, které lze v životě zažít. K jejich nezapomenutelnosti již po celá staletí přispívá Grandhotel

Více

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program Zámek Brtnice Program investora pro vyhledávací studii k jednotlivým variantám využití zámku v Brtnici. 1. Varianta prohlídkový zámek + galerie Využití celého zámku jako universálního turistického cíle

Více

Barokní umění jako prostředek reprezentace

Barokní umění jako prostředek reprezentace Barokní umění jako prostředek reprezentace Madonna delle Grazie v Gravině (jižní Itálie), průčelí kostela jako heraldická figura architektonický přepis znaku stavebníka, biskupa Vincenza Giustanianiho

Více

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám představili unikátní prostory Multifunkčního centra zámek

Více

DIPLOMNÍ PROJEKT - MULTIFUNKČNÍ BUDOVA HOLEŠOVICE. Autor: Bc. Robert Hubička

DIPLOMNÍ PROJEKT - MULTIFUNKČNÍ BUDOVA HOLEŠOVICE. Autor: Bc. Robert Hubička DIPLOMNÍ PROJEKT - MULTIFUNKČNÍ BUDOVA HOLEŠOVICE Autor: Bc. Robert Hubička Vedoucí diplomího projektu: Doc. Ing. arch. Miroslav Cikán Asistent: Mgr. Art. Peter Búš FA ČVUT, 15127 ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ I zima

Více

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands SIGNAPUR Hotel Marina Bay Sands Luxusní hotel Marina Bay Sands patří s nejatraktivnějším bazénem a nejšílenější terasou na světě mezi nejdražší hotely světa. Luxusní a hotel Marina Bay Sands leží trochu

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Hanspaulka. Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK

Hanspaulka. Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK Hanspaulka Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK PROPERTIES ID 11242 Hanspaulka Jeden z klenotů pražských rezidenčních čtvrtí Kouzelná část šesté pražské čtvrti Dejvice,

Více

Elisabeth Amalie Eugenie in Bayern

Elisabeth Amalie Eugenie in Bayern Miroslava Popelková Elisabeth Amalie Eugenie in Bayern Sissi se narodila 24. prosince 1837 byla bavorská princezna z rodu Wittelsbachů a po sňatku ( v 16 letech) s Františkem Josefem ( byl její bratranec)

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků.

ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků. ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků ŠPINDLERŮV MLÝN město zážitků PŘEHLED AKCÍ ŠPINDLEROVSKÁ ZIMA 2017 / 2018 Přehled nejdůležitějších akcí v zimní sezóně 2017 / 2018 Innogy Špindl Ski Openning Předsilvestrovská

Více

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( )

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( ) VY_32_INOVACE_146 MARIE TEREZIE (1740 1780) JOSEF II. (1780 1790) určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět Lidé a čas Novější dějiny ČR Světlo rozumu březen 2011 Mgr. Hana Patschová Prezentace slouží

Více

Pražský hrad. Created by zisava

Pražský hrad. Created by zisava Pražský hrad Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pražský hrad. Dejte se doleva a za necelých 5 min. přijdete na II. nádvoří. Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pohořelec. Za 10 minut chůze dojdete na Hradčanském

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA ALPSKÉZEMĚ-OBYVATELSTVO Mgr. Iva Švecová RAKOUSKO historie 1.stol. římský vojenský tábor Vindobona (dnes Vídeň) 13. stol.

Více

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE MIKULOV město s vůní jihu TOP akce 2010 duben září D PRAHA Pl BRNO D Sk A WIEN EVROPSKÁ UNIE Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Zahájení sezony Regionálního muzea v Mikulově 1. dubna 2010

Více

REKONSTRUKCE KULTURNÍHO A ADMINISTRaTIVNÍHO CENTRA V NERATOVICÍCH soutěžní dialog - II. fáze

REKONSTRUKCE KULTURNÍHO A ADMINISTRaTIVNÍHO CENTRA V NERATOVICÍCH soutěžní dialog - II. fáze REKONSTRUKCE KULTURNÍHO A ADMINISTRaTIVNÍHO CENTRA V NERATOVICÍCH soutěžní dialog - II. fáze ov architekti s.r.o 05/2018 CÍLE NÁVRHU # změnit tvář socialistického centra na současnou otevřenou radnici

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011 ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovalt m.cz vedeni@zsladovalt m.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12_06 Ověření ve výuce Sada: II. Třída: 8. A Datum:

Více

RAKOUSKO CESTOVNÍ RUCH

RAKOUSKO CESTOVNÍ RUCH RAKOUSKO CESTOVNÍ RUCH Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Rakousko cestovní ruch Autor Zdeněk Hrdina Datum

Více

8 VLAJKOVÝCH LODÍ FLAGSHIPŮ FLAGSHIP 1 SEZÓNA NOVÉHO CIRKUSU OD LEDNA DO LISTOPADU SE V PLZNI VYSTŘÍDAJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ NOVÉ CIRKUSY FLAGSHIP 2 GOTTFRIED LINDAUER A MENŠINY Unikátní výstava 40ti portrétů

Více

ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY

ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY jedinečná putovní výstava ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY na dosah ve Zlíně - 2017 Zlínský zámek: 4.10. - 29.11.2017 www.ceskekorunovacniklenoty.cz 2 ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY NA DOSAH VE ZLÍNĚ 2017 www.ceskekorunovacniklenoty.cz

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

KORUNOVAČNÍ KLENOTY. jedinečná putovní výstava Galerie hotelu Gustav Mahler. v Jihlavě

KORUNOVAČNÍ KLENOTY. jedinečná putovní výstava Galerie hotelu Gustav Mahler. v Jihlavě Jedinečná putovní výstava věnovaná nejhodnotnějšímu českému pokladu KORUNOVAČNÍ KLENOTY v Jihlavě - 2017 jedinečná putovní výstava Galerie hotelu Gustav Mahler 2 ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY NA DOSAH V JIHLAVĚ

Více

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a papriky 4.6. - 9.6.2019 MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

VY_32_INOVACE_08_RAKOUSKO - PAMÁTKY UNESCO_36

VY_32_INOVACE_08_RAKOUSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 VY_32_INOVACE_08_RAKOUSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

Týden

Týden správný cíl Vaší cesty Týden 9. 11. - 15. 11. 2013 Opravené Šimkovy sady v Hradci Králové jsou již otevřené veřejnosti. Ač ještě zbývají dvě kolaudace, lidé se již mohou parkem bezpečně procházet. Sady

Více

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_07_Vla5E_60 Operační program

Více

Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je

Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je na tomto místě žulou vydlážděná plocha využívaná k parkování

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích.

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích. Panství Bechyně Panství Bechyně Společnost Panství Bechyně s.r.o. Vám nabízí široké spektrum služeb, a to nejen pronájem konferenčních a školicích prostor, ale také zajištění programu, koordinace akcí,

Více

Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200

Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200 Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200 Budova hotelu: Leží na vlastním pozemku. Sestává z hlavní budovy, dvorního traktu a budovy tzv. ubytovny. V současné době

Více

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a papriky 30.10. - 3.11.2019 MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

KORUNOVAČNÍ KLENOTY. výstava k 700. výročí narození Karla IV. v Alžbětiných lázních. v Karlových Varech

KORUNOVAČNÍ KLENOTY. výstava k 700. výročí narození Karla IV. v Alžbětiných lázních. v Karlových Varech Jedinečná putovní výstava věnovaná nejhodnotnějšímu českému pokladu KORUNOVAČNÍ KLENOTY v Karlových Varech - 2016 výstava k 700. výročí narození Karla IV. v Alžbětiných lázních 2 ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha Hlavní město České republiky Praha je hlavním městem našeho státu. Je sídlem prezidenta republiky, který má svoji kancelář na Pražském hradě.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Boro s. pictures. Presenta

Boro s. pictures. Presenta Boro s pictures Presenta minimundus Minimundus je zábavní park miniatur v Rakousku. Nachází se na západním okraji města Klagenfurt v blízkosti jezera Wörther. Park Minimundus na ploše 2,6 hektaru prezentuje

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Seznam příloh soutěžního návrhu: Obálka Zpáteční adresa Obálka Autor (+CD)

Více

KRKONOŠE. HORSKÁ UBYTOVÁNÍ\l

KRKONOŠE. HORSKÁ UBYTOVÁNÍ\l KRKONOŠE Rozkládají se v severovýchodních Čechách na hranici mezi Českou republikou a Polskem. Česká část Krkonoš je rozlehlejší a členitější oproti polské.krkonoše jsou nejznámějším pohořím v České republice

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, akreditovaný program PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB PRÁCE Autor: Dudnyk Rostyslav Vedoucí

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Nesebru Výlet autobusem do architektonické rezervace se starobylými kostely a chrámy, která je zahrnuta do seznamu UNESCO od

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

O NÁS Resort Darovanský dvůr se nachází v přírodním parku Horní Berounka, 80km od Prahy a 15 km od dálnice D5 Praha-Plzeň. Hotelový komplex tvoří

O NÁS Resort Darovanský dvůr se nachází v přírodním parku Horní Berounka, 80km od Prahy a 15 km od dálnice D5 Praha-Plzeň. Hotelový komplex tvoří O NÁS Resort Darovanský dvůr se nachází v přírodním parku Horní Berounka, 80km od Prahy a 15 km od dálnice D5 Praha-Plzeň. Hotelový komplex tvoří několik budov v uzavřené lokalitě bývalého poplužního dvora,

Více

Pracovní list k projektovému dni Zámecká zahrada, zámek v Brandýse nad Labem + příloha (fotodokumentace) PD 02/02

Pracovní list k projektovému dni Zámecká zahrada, zámek v Brandýse nad Labem + příloha (fotodokumentace) PD 02/02 Pracovní list k projektovému dni Zámecká zahrada, zámek v Brandýse nad Labem + příloha (fotodokumentace) PD 02/02 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

České kulturní centrum Strahov

České kulturní centrum Strahov České kulturní centrum Strahov Mgr. Tomáš Chalupa starosta Prahy 6, poslanec PČR 8. září 2010 Obsah prezentace 1. Dvacetiletý vývoj Prahy 2. Dosažení současné úrovně 3. Vystačí si Praha s tím, co dnes

Více

Léto na zámku zámek Lomnice nad Popelkou

Léto na zámku zámek Lomnice nad Popelkou Léto na zámku 2016 Lomnický zámek pohádkový a hravý ani v létě nezahálí! 5. ročník cyklu letních kulturních akcí Pořadatel: Kulturní a informační středisko, příspěvková organizace Navazující 5. ročník

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více