Veřejná podpora N 259/ Česká republika Zákon o investičních pobídkách (novela) regionální veřejná podpora

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Veřejná podpora N 259/2004 - Česká republika Zákon o investičních pobídkách (novela) regionální veřejná podpora"

Transkript

1 Evropská komise V Bruselu dne C(2004)2631 fin Předmět: Veřejná podpora N 259/ Česká republika Zákon o investičních pobídkách (novela) regionální veřejná podpora Vážený pane ministře, 1. POSTUP České orgány v prozatímním řízení oznámily Komisi elektronickou poštou z 9. března 2004, která byla zaregistrována dne 10. března 2004, režim podpory, s názvem "Zákon o investičních pobídkách (novela)", který byl registrován pod číslem CZ 79/2004. Komise dopisem z 19. března 2004 (číslo D/52040) podala procedurální dotazy. Podle názoru Komise tento režim nespadá pod prozatímní řízení, jelikož vešel v platnost 1. května České orgány poskytly elektronickou poštou ze 17. dubna 2004, která byla zaregistrována 30. dubna 2004 vysvětlení, proč je podle jejich názoru prozatímní řízení vhodné. Komise dopisem z 30. dubna 2004 (číslo D/53009) znovu opakovala svůj postoj, že tento režim nespadá pod prozatímní řízení. Komise dopisem ze 14. května 2004 (číslo D/53486) požádala o doplňující informace týkající se podstaty režimu. České orgány odsouhlasily dopisem z 18. května 2004, který byl registrován ve stejný den, že budou považovat své prvotní oznámení o prozatímních řízeních za standardní oznámení podle nařízení č. 659/1999 z 1. května 2004 a souhlasily s tím, že Komise bude analyzovat režim podle něho. České orgány poskytly dopisem z 8. června 2004, který byl registrován ve stejný den, požadované doplňující informace. JUDr. Cyril Svoboda Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Ministerstvo zahraničních věcí (Ministry of Foreign Affairs) Loretánské náměstí Praha 1 Czech Republic Commission Européenne, B-1049 Bruxelles/-Evropská komise, B Brusel Belgie - Telefon: (32-2)

2 2. POPIS REŽIMU PODPORY 2.1. Účel režimu podpory: Toto opatření podpory je hlavní režim České republiky, které se používá pro účely podpory hospodářského rozvoje a tvorby pracovních míst Podstata podpory: Za tímto účelem zákon o investičních pobídkách ukládá podmínky pro poskytování regionální podpory a podpory školení pro zájemce, kteří chtějí provozovat nový podnik nebo rozšířit či modernizovat stávající podnik působící ve výrobním odvětví. Investiční pobídky mohou mít formu: Slevy na daních z příjmu, Převodu technicky vybaveného území za speciálně zvýhodněnou cenu, Grantů na vytváření nových pracovních míst, Grantů na rekvalifikaci nebo na školení zaměstnanců. Finanční podpora na vytvoření nových pracovních míst a na rekvalifikaci nebo školení zaměstnanců může být poskytnuta pouze pro oblasti s mírou nezaměstnanosti vyšší než je celkový národní průměr Oprávněné investiční náklady: Oprávněné náklady pro tento režim jsou takové náklady, které jsou spojené s prvotním investičním projektem nebo náklady vynaložené na rozšíření nebo modernizaci stávajícího podniku. Skládají se z hmotného investičního majetku ve formě pozemku, staveb a strojů a z nehmotného investičního majetku až do 25% hodnoty hmotného investičního majetku. Nehmotný investiční majetek se skládá z licencí nebo know-how a musí být pořízen na základě tržních podmínek od stran, které nejsou ekonomicky ani osobně propojeny s příjemcem a musí být použity výhradně zainteresovanou stranou ve výrobním provozu, který obdrží investiční pobídku. V rámci tohoto režimu mohou být podporovány pouze investiční projekty s náklady nejméně Kč [ EUR]. V souvislosti s granty na rekvalifikaci a školení zaměstnanců se oprávněné náklady skládají z výdajů skutečně vynaložených na rekvalifikaci a školení zaměstnanců, např. náhrada mzdy zaměstnanců, odměna lektorů, cestovní náklady a příspěvek na studijní materiály. Speciální školení je definováno jako teoretické a praktické vzdělávání spojené s dohodnutým současným nebo budoucím pracovním zařazením zaměstnance u zaměstnavatele. Všeobecné školení je definováno jako teoretické a praktické vzdělávání, které není spojeno pouze s pracovním zařazením u současného zaměstnavatele ale které může být využito také u jiných zaměstnavatelů Oprávněné regiony a maximální kumulovaná výše podpory: Investiční podpora: Podle článku 87(3)(a) nebo podle článku 87(3)(c) Smlouvy ES je celé území České republiky v současné době klasifikováno pro regionální investiční podporu jako podporované území. Maximální kumulovaná výše podpory definovaná v každém regionu v kontextu regionální mapy podpory v České republice je:

3 Moravsko-Slezsko a Střední Čechy: 50% NGE 1 Severozápad a Střední Morava: 49% NGE Severovýchod a Jihovýchod: 48% NGE Jihozápad: 46% NGE Praha: 20% NGE Výše takto stanovené podpory může být u SME navýšena až o 15% GGE 2, s výjimkou Prahy, která je oprávněná podle článku 87(3)(c) smlouvy ES a kde toto navýšení je 10% GGE Maximální výše podpory pro případy spadající pod Multisektorální rámec: Na investiční projekty, jejichž oprávněné náklady jsou vyšší než EUR [ Kč] je maximální výše veřejné podpory 50% z veřejné podpory definované v bodu tohoto rozhodnutí pro část oprávněných nákladů převyšujících částku EUR [ Kč] avšak nižších než EUR [ Kč]. Na investiční projekty, jejichž oprávněné náklady jsou vyšší než EUR [ Kč] je maximální výše veřejné podpory 34% z veřejné podpory definované v bodu tohoto rozhodnutí pro část oprávněných nákladů převyšujících částku EUR [ Kč]. Tento režim stanoví, že uvedená podpora může být zaručena až po oznámení a schválení Komisí. Míra státní podpory podle předcházejících dvou odstavců může být zvýšena o 15%, za předpokladu, že Strukturální fondy Evropského společenství budou spolufinancovat nejméně 10% z veřejného příspěvku Maximální výše podpory na projekty v automobilovém průmyslu: U investičních projektů v automobilovém průmyslu 3, u nichž je státní podpora vzhledem k oprávněným nákladům vyšší než EUR [ Kč], musí být míra státní podpory 30% ze stanovené míry podpory pro daný region dle tohoto rozhodnutí Maximální výše podpory na rekvalifikaci a školení: Maximální míra podpory na speciální školení podle tohoto režimu bude 35% oprávněných nákladů v oblastech definovaných v článku 87(3)(a) Smlouvy ES a 30% oprávněných nákladů v oblastech definovaných v článku 87(3)(c) Smlouvy ES. Maximální míra podpory na všeobecné školení je 60% oprávněných nákladů v oblastech definovaných v článku 87(3)(a) Smlouvy ES a 55% oprávněných nákladů v oblastech definovaných v článku 87(3)(c) Smlouvy ES Maximální částka podpory: Tento režim stanoví, že výše uvedené maximální částky podpory se použijí (nominálně) na 1 NGE : Čistá hodnota grantu 2 GGE : Celková hodnota grantu 3 Podle definice v Příloze C Multisektorálního rámce regionální podpory pro velké investiční projekty (Úř. věst. C 70, , str. 8).

4 úhradu předpokládaných oprávněných investičních nákladů. Režim dále určuje, že výsledek této kalkulace je absolutní částka státní podpory, která může být pro daný projekt poskytnuta. Tato absolutní částka veřejné podpory může být udělena formou slev na dani, grantů na vytvoření nových pracovních míst nebo na prodej pozemku za cenu nižší než je jeho tržní hodnota Různé typy podpory: Sleva na dani z příjmu: Sleva na dani z příjmu spočívá ve slevě na dani z příjmu právnických osob po dobu až 10 let. Sleva na dani se musí poskytnout nejpozději do tří let od data poskytnutí podpory. Po těchto třech letech se musí sleva na dani začít poskytovat automaticky, bez ohledu na to, zda má společnost zisk nebo ztrátu Finanční podpora na vytvoření nových pracovních míst: Finanční podpora na vytvoření nových pracovních míst se poskytuje ve formě grantu v rozsahu od Kč [2 512 EUR] do Kč [6 281 EUR] na jednoho zaměstnance, podle toho, ve které oblasti se investuje Sektory: Tento režim pokrývá pouze výrobní průmysl. Do výrobního průmyslu není zařazena těžba minerálů, výroba a rozvod elektrické energie, plynu nebo vody, stavební průmysl, oprava motorových vozidel, obchod a jiné služby, doprava, rybářství, vodní hospodářství a zemědělství. Z působnosti tohoto režimu je také vyloučen železářský a ocelářský průmysl 4 a průmysl umělých vláken Příjemci: O tuto podporu pomohou požádat všechny podniky, které provádějí oprávněné investiční projekty v České republice a které současně nepatří do sektorů vyloučených z tohoto režimu. Podniky v potížích 6 však o podporu v rámci tohoto režimu využívat nemohou Vlastní příspěvek: Režim stanoví, že povinný vlastní příspěvek příjemce je nejméně 25% z celkové hodnoty investice a tento příspěvek nesmí obsahovat žádnou formu veřejné podpory Pětileté období: Podporované prvotní investice budou v regionu udrženy nejméně 5 let. Také nově vytvořená pracovní místa budou v regionu zachována nejméně po dobu 5 let. 4 Podle definice v Příloze B Multisektorálního rámce regionální podpory pro velké investiční projekty (OJ C 70, , str. 8). 5 Podle definice v Příloze D Multisektorálního rámce regionální podpory pro velké investiční projekty (OJ C 70, , str. 8). 6 Podle definice pokynu Společenství pro poskytování veřejné podpory firmám v potížích (OJ C 288, , str. 2).

5 2.10. Rozpočet režimu: Průměrný roční rozpočet tohoto režimu se odhaduje na Kč [ EUR] Vstup v platnost: Ačkoliv tento zákon o investičních pobídkách, ve znění pozdějších předpisů, vstoupil v platnost 1. května 2004, české orgány zajistily v rámci jednotlivých rozhodnutí vložení takzvané podmínky schválení Komisí, že poskytování podpory v rámci tohoto zákona bude možné až teprve po té, když tento zákon o investičních pobídkách bude schválen Komisí Doba trvání platnosti režimu: Tento režim je vypsán na základě stávajícího zákona o investičních pobídkách, jehož platnost není omezena. České orgány však stanovily, že stávající režim bude revidován a znovu posouzen k 31. prosinci České orgány se zavazují podle výsledků této revize upravit režim v souladu s novými předpisy Společenství a mírou podpory pro regionální investice, která bude platná po 1. lednu Přechodná ustanovení: Zákon o investičních pobídkách stanoví jistá přechodná ustanovení. České orgány potvrdily, že tato ustanovení se týkají pouze případů, o kterých rozhodnul český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a které byly postoupeny Evropské komisi k rozhodnutí podle prozatímního řízení. České orgány potvrdily, že po 1. květnu 2004 nebude možné poskytovat novou podporu podle starých pravidel Úřad odpovědný za zavedení režimu: Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhoduje o poskytování investičních pobídek na základě: předchozího schválení Ministerstva financí, pokud se jedná o slevu na dani z příjmů; předchozího schválení Ministerstva práce a sociálních věcí, pokud se jedná o vytváření nových pracovních míst a rekvalifikaci nebo školení zaměstnanců; předběžného stanoviska samosprávy, na jejímž území se bude investice realizovat pro převod pozemků s technickým vybavením za speciální sníženou cenu Právní základy režimu: Zákon o investičních pobídkách č. 72/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, který vstoupil v platnost 1. května [Zákon o změně některých zákonů (Zákon o investičních pobídkách), ve znění zákona č. 453/2001 Sb. a zákona č. 320/2002 Sb., ve znění zákona č. 19/2004 Sb., a vybraných předpisů v (ii) zákonu č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu, ve znění pozdějších předpisů, (iii) zákonu č. 9/1991 Sb., o zaměstnanosti a působnosti orgánů České republiky na úseku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a (iv) zákonu č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.]

6 3. POSOUZENÍ NAVRHOVANÉHOOPATŘENÍ PODPOR V rámci navrhovaného opatření podpor je podpora poskytována určitým podnikům provádějícím investiční projekty v České republice, která je v současné době celá klasifikována pro regionální investiční podporu jako podporovaná oblast podle článku 87(3)(a) Smlouvy ES nebo článku 87(3)(c) Smlouvy ES. Podpora se poskytuje ve formě snížených daní, prodeje pozemků za speciálně sníženou cenu a ve formě grantů. Snížení daní redukuje státní rozpočtové příjmy a prodej pozemků za speciálně sníženou cenu a granty představují rozpočtové výdaje. Tím jsou použity státní zdroje. Dále získávají podniky zahrnuté v tomto režimu výhodu díky snížení daní, grantům a prodeji za cenu nižší než je tržní cena. Dále, vzhledem ke skutečnosti, že režim není omezen na odvětví nebo podniky, které nejsou zapojeny do obchodu mezi členskými státy, existuje riziko, že podpora může ovlivnit tento obchod. Proto navrhované opatření podpory zakládá veřejnou podporu ve smyslu článku 87(1) Smlouvy ES a článku 61(1) Dohody EHP. České orgány splnily procesní požadavky článku 88(3) Smlouvy ES tím, že oznámily opatření podpory ještě před jeho vstupem v platnost. Komise přezkoumala navrhované opatření podpory podle článku 87(3)(a) a 87(3)(c) smlouvy EC, podle pokynu Společenství pro národní regionální podporu 7, Multisektorálního rámce regionální podpory pro velké investiční projekty 8, nařízení Komise o výjimce pro MSP 9 a nařízení Komise o podpoře vzdělávání 10. Toto hodnocení vedlo k následujícím závěrům: 3.1. Oprávněné náklady spadají do oblasti pokynu Společenství o národní regionální podpoře (viz odstavce pokynu pro regionální podporu) Režim vylučuje odvětví výroby zemědělských, rybářských produktů a produktů vodního hospodářství dle přílohy I ke Smlouvě ES, dále je vyloučen železářský a ocelářský průmysl a odvětví umělých vláken Režim zavádí omezení výše podpory jak je předepsáno v Multisektorálním rámci regionální podpory pro velké investiční projekty a aplikaci ve zvláštním případů odvětví motorových vozidel Režim zohledňuje možnou podporou při převodu pozemků s technickým vybavením za speciální sníženou cenu při výpočtu nejvyšší přípustné částky podpory Režim je v souladu s předpisy nařízení Komise o podpoře vzdělávání vhledem k definicím a přípustným mírám podpory Povinnost financovat nejméně 25 % oprávněných investičních nákladů z vlastních zdrojů v souladu s bodem 4.2 pokynu Společenství o národní regionální podpoře je splněna. 7 OJ C 74, , str. 9., upravené OJ C 285, , str Sdělení komise Multisektorální rámec regionální podpory pro velké investiční projekty (OJ C 70, , str. 8) upravené sdělením Komise pro Multisektorální rámec regionální podpory pro velké investiční projekty (2002) s ohledem na vytvořený seznam sektorů se strukturálními problémy a s ohledem na návrh vhodných opatření podle článku 88 odstavec 1 Smlouvy ES, zahrnující odvětví motorových vozidel a syntetických vláken (OJ C 263, , str. 3). 9 Nařízení Komise (EC) No 70/2001 z 12. ledna 2001 o aplikaci článku 87 a 88 Smlouvy ES na veřejnou podporu malým a středním podnikům (OJ L 10, , str. 33). 10 Nařízení Komise (EC) No 68/2001 z 12. ledna 2001 o aplikaci článku 87 a 88 Smlouvy ES na podporu vzdělávání (OJ L 10, , str. 20).

7 3.7. Povinnost zachovat investice a vytvořená pracovní místa v regionu nejméně pět roků je v režimu zahrnuta v souladu s body 4.10 a 4.14 pokynu Společenství o národní regionální podpoře Míry podpory respektují mezní hodnoty dle České regionální mapy veřejné podpory a předpokládá navýšení podle nařízení o výjimce pro MSP pro investice prováděné malými a středními podniky České orgány se zavázaly trvale monitorovat tento režim a upravit jej v souladu s novými předpisy Společenství a mírami podpory pro regionální investiční podpory, které budou platné po 1. lednu To znamená, že platnost současného režimu bude ukončena k 31. prosinci 2006 (konečné datum, k němuž bude možno vydat rozhodnutí o podpoře podle tohoto režimu) České orgány zaručí, že celkový objem podpory poskytnuté pro jakýkoliv jednotlivý investiční projekt nikdy nepřekročí maximální míru investiční podpory, která byla stanovena v kontextu České regionální mapy veřejné podpory, bez ohledu na to, zda je podpora poskytována souběžně z několika různých režimů podpor nebo zda je podpora čerpána z místních, regionálních, národních zdrojů nebo ze zdrojů Společenství. Celková podpora pokrývá celou částku poskytované podpory ve formě slevy na daních z příjmů, prodeje pozemků za cenu nižší, než je tržní cena, a grantů na vytvoření nových pracovních míst, která jsou vázána na daný investiční projekt Podpora na rekvalifikaci a školení zaměstnanců se vypočítá samostatně na základě oprávněných nákladů na projekty rekvalifikace a školení.

8 4. ZÁVĚR S ohledem na výše uvedené informace rozhodla Komise, že oznámené opatření podpory spadá do působnosti článku 87(1) Smlouvy ES a článku 61(1) dohody EHP. Komise se však došla k závěru, že opatření podpory nenaruší podmínky pro obchod v rozsahu, který by byl v rozporu s obecným zájmem Společenství, protože jsou v souladu s pokyny Společenství o národní regionální podpoře, s Multisektorálním rámcem regionální podpory pro velké investiční projekty, s nařízením o výjimce MSP, se sdělením Komise o prodeji veřejných pozemků a s nařízením Komise o podpoře vzdělávání. Komise proto rozhodla, že bude považovat podporu za slučitelnou se Smlouvou ES na základě článku 87(3)(a) a článku 87(3)(c). Komise připomíná českým orgánům, že podle článku 88(3) smlouvy EC mají povinnost informovat Komisi o každém záměru pokračovat ve financování nebo rozšířit či změnit tento režim. České orgány jsou také žádány, aby předložily výroční zprávu s popisem realizace režimu. Pokud tato zpráva obsahuje důvěrné informace, které nemají být sděleny třetí straně, informujte prosím Komisi do patnácti pracovních dnů od data přijetí zprávy. Pokud Komise neobdrží odůvodněnou žádost do tohoto data, bude předpokládat, že souhlasíte se sdělením obsahu třetí straně a se zveřejněním plného textu tohoto dopisu v originálním jazyce na internetových stránkách: Svou žádost zašlete doporučeným dopisem nebo faxem na adresu: European Commission Directorate-General for Competition State Aid Greffe B-1049 Brussels Fax No: (32-2) V korespondenci uvádějte vždy název a číslo případu. S úctou, za Komisi Mario MONTI Člen Komise

Státní podpora č. N 300/2004 Česká republika Prodej stavebních pozemků v průmyslové zóně na ulici Jamská ve Žďáře nad Sázavou za zvýhodněnou cenu

Státní podpora č. N 300/2004 Česká republika Prodej stavebních pozemků v průmyslové zóně na ulici Jamská ve Žďáře nad Sázavou za zvýhodněnou cenu EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 13.I.2005 C(2005)108 Věc: Státní podpora č. N 300/2004 Česká republika Prodej stavebních pozemků v průmyslové zóně na ulici Jamská ve Žďáře nad Sázavou za zvýhodněnou cenu Vážený

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu, 04.02.2014 C(2014) 451 final

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu, 04.02.2014 C(2014) 451 final EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu, 04.02.2014 C(2014) 451 final VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Věc: Veřejná podpora č. SA.37553 (2013/N) Česká republika Mapa regionální

Více

identifikace a kvantifikace regionálních disparit;

identifikace a kvantifikace regionálních disparit; EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.III.2006 K(2006)973 Věc: Státní podpora N 22/2006 Česká republika Výzkum pro řešení regionálních disparit Pane ministře, 1. POSTUP: Elektronickým oznámením ze dne 11. ledna

Více

Státní podpora N 378/2006 Česká republika Program výzkumu v působnosti Ministerstva životního prostředí na léta

Státní podpora N 378/2006 Česká republika Program výzkumu v působnosti Ministerstva životního prostředí na léta EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14-VIII-2006 K(2006) 3764 Věc: Státní podpora N 378/2006 Česká republika Program výzkumu v působnosti Ministerstva životního prostředí na léta 2007 2013 Vážený pane, 1. POSTUP

Více

EVROPSKÁ KOMISE. Brusel, C(2018) 2803 final. Státní podpora Česká republika SA (2017/N) Spolupráce při sdílení zařízení a zdrojů

EVROPSKÁ KOMISE. Brusel, C(2018) 2803 final. Státní podpora Česká republika SA (2017/N) Spolupráce při sdílení zařízení a zdrojů EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 2.5.2018 C(2018) 2803 final Věc: Státní podpora Česká republika SA.49388 (2017/N) Spolupráce při sdílení zařízení a zdrojů Vážený pane, Evropská komise (dále jen Komise ) tímto

Více

Brusel, 30.06.2004 C(2004)2203 fin I. ŘÍZENÍ

Brusel, 30.06.2004 C(2004)2203 fin I. ŘÍZENÍ EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 30.06.2004 C(2004)2203 fin Věc: Státní podpora N 206/2004 - Česká republika Státní podpora za účelem podpory biopaliv Vážený pane ministře, I. ŘÍZENÍ (1) Dopisem ze dne 29. dubna

Více

Příloha E - Pravidla pro převod a pronájem pozemků, budov a staveb z majetku krajů a obcí České republiky za zvýhodněnou cenu

Příloha E - Pravidla pro převod a pronájem pozemků, budov a staveb z majetku krajů a obcí České republiky za zvýhodněnou cenu Příloha E - Pravidla pro převod a pronájem pozemků, budov a staveb z majetku krajů a obcí České republiky za zvýhodněnou cenu I. Právní základ: Veřejná podpora dle těchto pravidel je poskytována v souladu

Více

EVROPSKÁ KOMISE. Státní záruka pro potřeby financování nákupu železničních kolejových vozidel společností České dráhy

EVROPSKÁ KOMISE. Státní záruka pro potřeby financování nákupu železničních kolejových vozidel společností České dráhy EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.II.2006 K(2006)457v konečném znĕní Věc: Státní podpora N 565/2005 Česká republika Vážený pane ministře, 1. Řízení Státní záruka pro potřeby financování nákupu železničních

Více

Č.j.VP/S 65/ V Brně dne 21. dubna 2004

Č.j.VP/S 65/ V Brně dne 21. dubna 2004 Č.j.VP/S 65/04-160 V Brně dne 21. dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 26. 3. 2004 na základě žádosti České republiky - Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 24. 3. 2004,

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 01.VII.2008 K (2008)3360

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 01.VII.2008 K (2008)3360 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 01.VII.2008 K (2008)3360 Věc: Režim státní podpory N 543/2007 Česká republika Režim podpory na výzkum a vývoj v odvětví obrany Pane ministře, 1. POSTUP 1) Dopisem ze dne 20.

Více

Státní podpora č. N 178/2006 Česká republika Výzkumný program Ministerstva dopravy na období : Podpora realizace udržitelného rozvoje dopravy

Státní podpora č. N 178/2006 Česká republika Výzkumný program Ministerstva dopravy na období : Podpora realizace udržitelného rozvoje dopravy EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu, dne 26.IX.2006 K(2006)4212 v konečném znění Věc: Státní podpora č. N 178/2006 Česká republika Výzkumný program Ministerstva dopravy na období 2007-2011: Podpora realizace udržitelného

Více

Představení investičních pobídek Zákon o investičních pobídkách s účinností od 1. května Ing. Patrik Reichl, MBA Zlín, 15.3.

Představení investičních pobídek Zákon o investičních pobídkách s účinností od 1. května Ing. Patrik Reichl, MBA Zlín, 15.3. Představení investičních pobídek Zákon o investičních pobídkách s účinností od 1. května 2015 Ing. Patrik Reichl, MBA Zlín, 15.3.2016 Agenda Důvody pro novelu investičních pobídek Systém investičních pobídek

Více

EVROPSKÁ KOMISE. Státní podpora SA (2018/N) Česká republika Podpora periodických publikací týkajících se kinematografie (prodloužení)

EVROPSKÁ KOMISE. Státní podpora SA (2018/N) Česká republika Podpora periodických publikací týkajících se kinematografie (prodloužení) EVROPSKÁ KOMISE Brusel 11.12.2018 C(2018) 8708 final VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Věc: Státní podpora SA.52359 (2018/N) Česká republika Podpora periodických

Více

Státní podpora N 678/2007 Česká republika. Vrácení části spotřební daně na pohonné hmoty spotřebované při zemědělské produkci

Státní podpora N 678/2007 Česká republika. Vrácení části spotřební daně na pohonné hmoty spotřebované při zemědělské produkci EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.12.2008 K(2008) 7849 v konečném znění Věc: Státní podpora N 678/2007 Česká republika Vrácení části spotřební daně na pohonné hmoty spotřebované při zemědělské produkci

Více

V Bruselu dne 22.IX.2006 K(2006)4315. Státní podpora č. N 30/2006 - Česká republika Podpora ve prospěch společnosti BOHEMIA SEN s.r.o.

V Bruselu dne 22.IX.2006 K(2006)4315. Státní podpora č. N 30/2006 - Česká republika Podpora ve prospěch společnosti BOHEMIA SEN s.r.o. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.IX.2006 K(2006)4315 Věc: Státní podpora č. N 30/2006 - Česká republika Podpora ve prospěch společnosti BOHEMIA SEN s.r.o. Vážený pane ministře, 1. POSTUP 1. Dopisem ze

Více

Věc: Státní podpora č. N 478/2005, N 479/2005, N 480/2005, N 481/2005 & N 482/2005

Věc: Státní podpora č. N 478/2005, N 479/2005, N 480/2005, N 481/2005 & N 482/2005 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.III.2006 K(2006)971 Věc: Státní podpora č. N 478/2005, N 479/2005, N 480/2005, N 481/2005 & N 482/2005 Česká republika Programy COST, EUREKA, EUPRO, KONTAKT, INGO Pane

Více

Státní podpora N 27/2006 Česká republika Regionální režim podpory prodej pozemků v průmyslové zóně Solnice Kvasiny za zvýhodněnou cenu

Státní podpora N 27/2006 Česká republika Regionální režim podpory prodej pozemků v průmyslové zóně Solnice Kvasiny za zvýhodněnou cenu EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.X.2006 K(2006)5176 Věc: Státní podpora N 27/2006 Česká republika Regionální režim podpory prodej pozemků v průmyslové zóně Solnice Kvasiny za zvýhodněnou cenu Vážený pane

Více

Státní podpora N 867/2006 Česká republika Obnova, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavba vodních nádrží

Státní podpora N 867/2006 Česká republika Obnova, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavba vodních nádrží EVROPSKÁ KOMISE Brussels, 10-VIII-2007 K (2007) 3935 Věc: Státní podpora N 867/2006 Česká republika Obnova, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavba vodních nádrží Vážený pane, 1. Postup Dopisem ze

Více

Generální sekretariát Vás žádá, abyste laskavě předali ministrovi zahraničních věcí přiložené rozhodnutí.

Generální sekretariát Vás žádá, abyste laskavě předali ministrovi zahraničních věcí přiložené rozhodnutí. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne SG-Grefře(2014) D/ 12. 06. 20U 7973 STÁLÉ ZASTOUPENÍ ČESKÉ REPUBLIKY PŘI EVROPSKÉ UNII Rue Caroly, 15 1050 BRUXELLES OZNÁMENI PODLE CLANKU 297 SFEU Věc: ROZHODNUTI KOMISE

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 21-II-2007 K(2007)467 v konečném znění

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 21-II-2007 K(2007)467 v konečném znění EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21-II-2007 K(2007)467 v konečném znění Věc: Státní podpora N 738/2006 Česká republika Pomoc státu při odstraňování škod vzniklých povodní v roce 2006 na majetku subjektů provozujících

Více

Státní podpora SA.35948 (2012/N) Česká republika Prodloužení režimu podpory Interoperabilita v železniční dopravě (ex N 469/2008)

Státní podpora SA.35948 (2012/N) Česká republika Prodloužení režimu podpory Interoperabilita v železniční dopravě (ex N 469/2008) EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 02.05.2013 C(2013) 2363 final VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Věc: Státní podpora SA.35948 (2012/N) Česká republika Prodloužení

Více

Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace program ROZVOJ

Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace program ROZVOJ Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace program ROZVOJ Identifikace výzvy: Rozvoj I Prioritní osa 2 Rozvoj firem Správce programu (poskytovatel dotace): Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále

Více

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Veřejná podpora Hlavní principy a pravidla Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Obsah semináře 1. Právní prostředí 2. Znaky veřejné podpory 3. Hlavní principy a pravidla 4. Poslední změny v pravidlech 5. Diskuze

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Rozvoj

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Rozvoj Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Sekce strukturálních fondů Řídicí orgán OPPI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Rozvoj Identifikace výzvy Program Rozvoj Prioritní osa 2 Číslo výzvy

Více

Státní podpora N 661/2006 Česká republika Investiční pobídka pro společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.

Státní podpora N 661/2006 Česká republika Investiční pobídka pro společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne,10.v.2007 K(2007) 1973 v konečném znění Věc: Státní podpora N 661/2006 Česká republika Investiční pobídka pro společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. Pane ministře,

Více

1. Řízení EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 19.I.2005 C(2005)42 fin

1. Řízení EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 19.I.2005 C(2005)42 fin EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 19.I.2005 C(2005)42 fin Věc: Státní podpora č. N 400/2004 Česká republika Příspěvek k řešení sociálních důsledků transformace českých drah (České dráhy a Správa železniční

Více

Program: Investiční pobídky

Program: Investiční pobídky Program: Investiční pobídky Vyhlašovatel: Ministerstvo průmyslu a obchodu Oblast zaměření: Podpora zpracovatelského průmyslu, technologických center a center strategických sluţeb na území ČR Cíl programu:

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 20.XII.2006 K (2006) 6685 v konečném znění. Státní podpora č. N 497/2006 Česká republika Městský dům Přerov

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 20.XII.2006 K (2006) 6685 v konečném znění. Státní podpora č. N 497/2006 Česká republika Městský dům Přerov EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.XII.2006 K (2006) 6685 v konečném znění Věc: Státní podpora č. N 497/2006 Česká republika Městský dům Přerov Pane ministře, 1. Postup (1) E-mailem ze dne 24. července 2006,

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu 4.11.2008 dne K (2008) 6638

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu 4.11.2008 dne K (2008) 6638 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu 4.11.2008 dne K (2008) 6638 Věc: N 365/2008 Česká republika Zvýšení rozpočtu na schválený režim N 343/2005 Podpora na rekonstrukci panelových domů Nařízení vlády č. 299/2001 Sb.

Více

POTENCIÁL ZAVEDENÍ NEBO ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PRO VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ AKTIVITY V PODNIKU NA CO LZE DOTACI ZÍSKAT?

POTENCIÁL ZAVEDENÍ NEBO ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PRO VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ AKTIVITY V PODNIKU NA CO LZE DOTACI ZÍSKAT? OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI) Výzva č. III: POTENCIÁL ZAVEDENÍ NEBO ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PRO VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ AKTIVITY V PODNIKU NA CO LZE DOTACI ZÍSKAT? Program umožňuje získat

Více

Pravidla ES pro národní regionální pomoc z roku 1998 Nařízení Komise ES č. 68/2001 o aplikaci čl. 87 a 88 Smlouvy o založení ES na podporu školení

Pravidla ES pro národní regionální pomoc z roku 1998 Nařízení Komise ES č. 68/2001 o aplikaci čl. 87 a 88 Smlouvy o založení ES na podporu školení INVESTIČNÍ PODPORA PRO TECHNOLOGICKÁ CENTRA LEGISLATIVNÍ RÁMEC Usnesení vlády ze dne 5.června 2002, č. 573 k zabezpečení realizace Rámcového programu pro podporu strategických služeb a Rámcového programu

Více

6. volební období. Pozměňovací návrhy. Ladislava Šincla

6. volební období. Pozměňovací návrhy. Ladislava Šincla Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2012 6. volební období 524 Pozměňovací návrhy poslance Ladislava Šincla k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách

Více

1.A TECHNOLOGICKÁ CENTRA

1.A TECHNOLOGICKÁ CENTRA INVESTIČNÍ PODPORA PRO TECHNOLOGICKÁ CENTRA A CENTRA STRATEGICKÝCH SLUŽEB 1. TYPY PODPOROVANÝCH PROJEKTŮ 1.A TECHNOLOGICKÁ CENTRA Vývoj a inovace inovační aktivity společností, týkající se high-tech výrobků

Více

Postavení a úloha ÚOHS při aplikaci Rámce Společenství pro VaVaI a návrh nařízení o obecné blokové výjimce

Postavení a úloha ÚOHS při aplikaci Rámce Společenství pro VaVaI a návrh nařízení o obecné blokové výjimce Postavení a úloha ÚOHS při aplikaci Rámce Společenství pro VaVaI a návrh nařízení o obecné blokové výjimce Mgr. Kamil Rudolecký 1.místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Konferenční centrum

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.3.2017 COM(2017) 150 final 2017/0068 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

INOVACE (ve znění platném od )

INOVACE (ve znění platném od ) Změna: 31.7.2006 INOVACE (ve znění platném od.. 2007) Tento program realizuje Prioritu 1, Oblast intervence 1.3 Inovace, Operačního programu Podnikání a Inovace 2007 2013. Veřejná podpora poskytnutá prostřednictvím

Více

Č.j. VP/S 77/ V Brně dne 28. dubna 2004

Č.j. VP/S 77/ V Brně dne 28. dubna 2004 Č.j. VP/S 77/04-160 V Brně dne 28. dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 31.3.2004 na základě žádosti České republiky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ze dne 18.3.2004,

Více

Stàtni Podpora č. N 670/2007 Česká republika Investiční podpora na snižování průmyslových emisí do vody

Stàtni Podpora č. N 670/2007 Česká republika Investiční podpora na snižování průmyslových emisí do vody EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 05.VI.2008 K(2008)2599 Věc: Stàtni Podpora č. N 670/2007 Česká republika Investiční podpora na snižování průmyslových emisí do vody Pane ministře, 1) POSTUP 1) Podle čl. 88

Více

Pravidla a podmínky grantového řízení Městské části Praha 21 v oblasti sociálních služeb pro rok 2014.

Pravidla a podmínky grantového řízení Městské části Praha 21 v oblasti sociálních služeb pro rok 2014. Pravidla a podmínky grantového řízení Městské části Praha 21 v oblasti sociálních služeb pro rok 2014. Městská část Praha 21 vyhlašuje grantový program pro rok 2014 na podporu dvou druhů sociálních služeb

Více

GRANTOVÁ DOHODA č. NÁZEV PROJEKTU [ZKRATKA] (uveďte REŽIM FINANCOVÁNÍ)

GRANTOVÁ DOHODA č. NÁZEV PROJEKTU [ZKRATKA] (uveďte REŽIM FINANCOVÁNÍ) SEDMÝ RÁMCOVÝ PROGRAM GRANTOVÁ DOHODA č. NÁZEV PROJEKTU [ZKRATKA] (uveďte REŽIM FINANCOVÁNÍ) [Evropské společenství] [Evropské společenství pro atomovou energii] (dále jen Společenství ), zastoupené Komisí

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne C(2014) 9331 final

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne C(2014) 9331 final EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.12.2014 C(2014) 9331 final VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Věc: Státní podpora SA.38751 (2014/N) Česká republika Plán hodnocení

Více

Novinky v oblasti investičních pobídek

Novinky v oblasti investičních pobídek 21. září 2015 NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Agenda Důvody pro novelu investičních Systém investičních Podporované oblasti Formy Všeobecné podmínky Způsobilé náklady Záměr získat investiční pobídku

Více

515/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

515/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 515/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 21. září 2004 o hmotné podpoře na vytváření nových pracovních míst a hmotné podpoře rekvalifikace nebo kolení zaměstnanců v rámci investičních pobídek Změna: 578/2004

Více

Nové investiční pobídky

Nové investiční pobídky Nové investiční pobídky Návrh novely zákona o investičních pobídkách a dalších souvisejících zákonů seminář, 19. června 2014 a dalších souvisejících zákonů 1 PRÁVNÍ RÁMEC EU V r. 2012 zahájila Evropská

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 02.III.2005 C(2005)424 fin. Státní podpora N 600/2004 Česká republika Odklad snížení kapacity VPFM.

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 02.III.2005 C(2005)424 fin. Státní podpora N 600/2004 Česká republika Odklad snížení kapacity VPFM. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 02.III.2005 C(2005)424 fin Věc: Státní podpora N 600/2004 Česká republika Odklad snížení kapacity VPFM Pane ministře, I. ŘÍZENÍ (1) Dopisem ze dne 30. listopadu 2004, který

Více

Státní podpora / Česká republika - Podpora č. N 563/2006 - Pravidla pro poskytování podpory na hospodaření v lesích v Jihočeském kraji. I.

Státní podpora / Česká republika - Podpora č. N 563/2006 - Pravidla pro poskytování podpory na hospodaření v lesích v Jihočeském kraji. I. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28-XII-2006 K(2006)7278 Věc: Státní podpora / Česká republika - Podpora č. N 563/2006 - Pravidla pro poskytování podpory na hospodaření v lesích v Jihočeském kraji I. Postup

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.3.2016 COM(2016) 159 final 2016/0086 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

ZÁKON ze dne 2016, 1. V Části první, Hl. I., 2 odst. 2 písmeno g) se slova spadající do jedné nebo několika kategorií podpory zrušují.

ZÁKON ze dne 2016, 1. V Části první, Hl. I., 2 odst. 2 písmeno g) se slova spadající do jedné nebo několika kategorií podpory zrušují. ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního

Více

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014 Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů Červen 2014 Příležitosti pro podnikatele Dotace (cash podpora) Investiční pobídky (sleva na dani z příjmů) Daňové odpočty

Více

Pravidla a podmínky grantového řízení Městské části Praha 21 v oblasti sociálních služeb pro rok 2013.

Pravidla a podmínky grantového řízení Městské části Praha 21 v oblasti sociálních služeb pro rok 2013. Pravidla a podmínky grantového řízení Městské části Praha 21 v oblasti sociálních služeb pro rok 2013. Městská část Praha 21 vyhlašuje grantový program pro rok 2013 na podporu dvou druhů sociálních služeb

Více

N Á V R H. ZÁKON ze dne 2012, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

N Á V R H. ZÁKON ze dne 2012, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: N Á V R H III. ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o

Více

159/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o investičních pobídkách

159/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o investičních pobídkách 159/2007 Sb. ZÁKON ze dne 7. června 2007, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

OBSAH PREZENTACE OP PODNIKÁNÍ A INOVACE. Program POTENCIÁL

OBSAH PREZENTACE OP PODNIKÁNÍ A INOVACE. Program POTENCIÁL OP PODNIKÁNÍ A INOVACE Program POTENCIÁL OBSAH PREZENTACE Výzva I vs. Výzva II Program Potenciál cíle Inovační proces Podporovaný projekt Hlavní podmínky Žadatel Forma podpory Způsobilé výdaje Forma a

Více

1. Sleva na dani z příjmů právnických osob

1. Sleva na dani z příjmů právnických osob VEŘEJNÉ ZDROJE FIREMNÍHO FINANCOVÁNÍ Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod Výkladová část 1) Státní programy podpory malého a středního podnikání - typy pobídek

Více

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu Sekce fondů EU, VaVaI a investičních pobídek 13. 14. června 2016, Ústí nad Labem Strategie

Více

REGIO 26 FSTR 19 FC 20 SOC 227 EMPL 135 FIN 265 CODEC 478

REGIO 26 FSTR 19 FC 20 SOC 227 EMPL 135 FIN 265 CODEC 478 EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 6. května 2015 (OR. en) 2015/0026 (COD) PE-CONS 19/15 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: REGIO 26 FSTR 19 FC 20 SOC 227 EMPL 135 FIN 265 CODEC 478 NAŘÍZENÍ

Více

Zaměstnanost sociální podnikání sociální bydlení společenská odpovědnost

Zaměstnanost sociální podnikání sociální bydlení společenská odpovědnost Zaměstnanost sociální podnikání sociální bydlení společenská odpovědnost S-záruka individuální záruka s finančním příspěvkem pro sociální podniky Kongresové centrum ALDIS, Hradec Králové, 11. května 2018

Více

I. Úvodní ustanovení. II. Výklad pojmů

I. Úvodní ustanovení. II. Výklad pojmů Zásady dotačního programu na podporu sociálních služeb definovaných v zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění, v Královéhradeckém kraji v roce 2012. I. Úvodní ustanovení Nestátní neziskové

Více

Státní podpora / Česká republika - Podpora č. N 539/ Pravidla pro poskytování podpory na hospodaření v lesích v Jihomoravském kraji. I.

Státní podpora / Česká republika - Podpora č. N 539/ Pravidla pro poskytování podpory na hospodaření v lesích v Jihomoravském kraji. I. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 09-XI-2006 K(2006) 5449 Věc: Státní podpora / Česká republika - Podpora č. N 539/2006 - Pravidla pro poskytování podpory na hospodaření v lesích v Jihomoravském kraji I. Postup

Více

Č.j. VP/S 36/ V Brně dne 14. srpna 2001

Č.j. VP/S 36/ V Brně dne 14. srpna 2001 Č.j. VP/S 36/01-160 V Brně dne 14. srpna 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 30. 4. 2001 podle 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře ve spojení s 18 odst. 1 zákona

Více

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění

Více

I. Úvodní ustanovení. II. Výklad pojmů

I. Úvodní ustanovení. II. Výklad pojmů Zásady dotačního programu na podporu sociálních služeb definovaných v zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění, v Královéhradeckém kraji v roce 2010. I. Úvodní ustanovení Nestátní neziskové

Více

Č.j. VP/S 3/ V Brně dne 27. února 2001

Č.j. VP/S 3/ V Brně dne 27. února 2001 Č.j. VP/S 3/01-160 V Brně dne 27. února 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení, zahájeném dne 8.1.2001 na základě žádosti Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky ze dne 4.1.2001, č.j.:

Více

Klastry v nové Výzvě. Program SPOLUPRÁCE OPPI

Klastry v nové Výzvě. Program SPOLUPRÁCE OPPI Klastry v nové Výzvě Program SPOLUPRÁCE OPPI 2007-2013 Klastry v OPPI Zveřejnění Výzvy: 1.7.2008 Příjem registračních žádostí: od 28.8.2008 do 28.2.2009 Příjem plných žádostí: od 3.11.2008 do 31.4.2009

Více

Operační program Podnikání a inovace. Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (ve znění platném od. 2007)

Operační program Podnikání a inovace. Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (ve znění platném od. 2007) Operační program Podnikání a inovace Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (ve znění platném od. 2007) Tento program realizuje Prioritu 2 Operačního programu Podnikání a inovace 2007 2013.

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne [ ],

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne [ ], CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne K(2007) NENÍ URČENO KE ZVEŘEJNĚNÍ Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne [ ], kterým se přijímá operační program Lidské zdroje a zaměstnanost pro pomoc

Více

Č.j. VP/S 43/ V Brně dne 10. listopadu 2000

Č.j. VP/S 43/ V Brně dne 10. listopadu 2000 Č.j. VP/S 43/00-160 V Brně dne 10. listopadu 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 6.9. 2000 na základě žádosti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 24.8. 2000

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne K(2011)6448 v konečném znění

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne K(2011)6448 v konečném znění EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.09.2011 K(2011)6448 v konečném znění Věc: Státní podpora č. SA. 32900 (2011/N) - Česká republika Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravování chovů drůbeže zvýšením

Více

Městská část Praha 12 Písková ul. 830/25, Praha 4

Městská část Praha 12 Písková ul. 830/25, Praha 4 Příloha usnesení rady městské části Praha 12 č. 101.01.09 Městská část Praha 12 Písková ul. 830/25, 143 12 Praha 4 vyhlašuje výběrové řízení na podporu projektů v sociální oblasti pro rok 2010 v souladu

Více

Státní podpora N 642/2008 Česká republika Veřejné financování alternativních plnicích stanic pro provozovatele veřejné dopravy

Státní podpora N 642/2008 Česká republika Veřejné financování alternativních plnicích stanic pro provozovatele veřejné dopravy EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 29.04.2009 K (2009)2912 v konečném znění Věc: Státní podpora N 642/2008 Česká republika Veřejné financování alternativních plnicích stanic pro provozovatele veřejné dopravy

Více

Odpovědi na často kladené dotazy výzva č. 35:

Odpovědi na často kladené dotazy výzva č. 35: Odpovědi na často kladené dotazy výzva č. 35: 1) Je v rámci výzvy č. 35 oprávněným žadatelem příspěvková organizace? Příspěvkové organizace nejsou v rámci výzvy č. 35 oprávněným žadatelem. 2) Jsme organizační

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne [ ],

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne [ ], CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne K(2007) NENÍ URČENO KE ZVEŘEJNĚNÍ Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne [ ], kterým se přijímá operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost pro

Více

Č.j.: VP/S 12/ V Brně dne 26. března 2002

Č.j.: VP/S 12/ V Brně dne 26. března 2002 Č.j.: VP/S 12/02-160 V Brně dne 26. března 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 30. 1. 2002 podle 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře ve spojení s 18 odst. 1

Více

(2) České úřady oznámily režim na základě Rámce Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (dále jen Rámec ) 2.

(2) České úřady oznámily režim na základě Rámce Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (dále jen Rámec ) 2. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.12.2009 K(2009)10402 Věc: Státní podpora č. N 470/2009 Česká republika Režim podpory pro VaV v oblasti bezpečnosti Vážený pane ministře, 1. POSTUP (1) Dopisem ze dne 4.

Více

EVROPSKÁ KOMISE. Státní podpora SA.33997 (2011/N) Česká republika Program podpory kultury ve Zlínském kraji

EVROPSKÁ KOMISE. Státní podpora SA.33997 (2011/N) Česká republika Program podpory kultury ve Zlínském kraji EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.9.2012 C (2012) 5931 v konečném znění VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Věc: Státní podpora SA.33997 (2011/N) Česká republika

Více

N 305/2008 Česká republika Víceletý program podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě

N 305/2008 Česká republika Víceletý program podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.XII.2008 K(2008) 8931 Věc: N 305/2008 Česká republika Víceletý program podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě Vážený pane ministře, 1. POSTUP Elektronickým oznámením

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 6.7.2012

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 6.7.2012 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.7.2012 C(2012) 4576 final ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 6.7.2012 o žádosti podle čl. 10c odst. 5 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/87/ES o přechodném přidělování bezplatných

Více

RESUMÉ MANUÁLU INVESTIČNÍCH POBÍDEK PRO SEKTOR ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU

RESUMÉ MANUÁLU INVESTIČNÍCH POBÍDEK PRO SEKTOR ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU RESUMÉ MNUÁLU INVESTIČNH PBEK PR SEKTR ZPRVTELSKÉH PRŮMYSLU Na základě Zákona o investičních pobídkách č. 72/2000 Sb.ve znění pozdějších předpisů, platné od 2. 7. 2007. TYPY PBEK -- sleva na dani z příjmů

Více

Č.j. VP/S 52/ V Brně dne 28. listopadu 2000

Č.j. VP/S 52/ V Brně dne 28. listopadu 2000 Č.j. VP/S 52/00-160 V Brně dne 28. listopadu 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 4.10.2000 na základě žádosti Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky ze dne

Více

Pojmy. Pro účely této vyhlášky se rozumí

Pojmy. Pro účely této vyhlášky se rozumí Ministerstvo financí po dohodě s Ministerstvem pro místní rozvoj podle ustanovení 13 odst. 4, po dohodě s Českou národní bankou podle ustanovení 16 odst. 3 a podle ustanovení 24 odst. 5 zákona č.218/2000

Více

Dotační program vyhlášený městem Rosice

Dotační program vyhlášený městem Rosice Dotační program vyhlášený městem Rosice Podpora poskytování sociálních služeb v souladu s ustanovením 105 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2016. 1 Právní

Více

1/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti

1/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o zaměstnanosti 1/2012 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Rada Evropské unie Brusel 31. května 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 31. května 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 31. května 2017 (OR. en) 9795/17 FIN 334 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 30. května 2017 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2017) 288 final Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel,

Více

STÁTNÍ PODPORA PRO REGIONY

STÁTNÍ PODPORA PRO REGIONY STÁTNÍ PODPORA PRO REGIONY Účelem státní podpory pro regiony je podporovat hospodářský rozvoj a tvorbu pracovních míst v nejvíce znevýhodněných regionech Evropy. PRÁVNÍ ZÁKLAD Článek 107 Smlouvy o fungování

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2 Sbírka zákonů č. 1 / 2012 1 ZÁKON ze dne 9. prosince 2011, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne [ ],

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne [ ], KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne K(200.) NENÍ URČENO KE ZVEŘEJNĚNÍ Předloha ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne [ ], kterým se přijímá operační program Praha adaptabilita pro pomoc Společenství z Evropského

Více

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony 8. funkční období 230 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 444 z 6. volebního období

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 05.VI.2008 K(2008)2601

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 05.VI.2008 K(2008)2601 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 05.VI.2008 K(2008)2601 Věc: Státní Podpora č. N 669/2007 Česká republika Režim investiční podpory pro snížení emisí NO x ze spalovacích zařízení Pane ministře 1. ŘÍZENÍ 1.

Více

Obecné informace o možnostech financování ze Strukturálních fondů ČR

Obecné informace o možnostech financování ze Strukturálních fondů ČR Obecné informace o možnostech financování ze Strukturálních fondů ČR Strukturální fondy Strukturální fondy Evropské unie jsou spravovány Evropskou komisí a slouží k financování strukturální pomoci Společenství,

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2002/74/ES. ze dne 23. září 2002,

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2002/74/ES. ze dne 23. září 2002, SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2002/74/ES ze dne 23. září 2002, kterou se mění směrnice Rady 80/987/EHS o sbližování právních předpisů členských států týkajících se ochrany zaměstnanců v případě

Více

EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství Hospodářská soutěž PRACOVNÍ DOKUMENT KOMISE

EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství Hospodářská soutěž PRACOVNÍ DOKUMENT KOMISE EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství Hospodářská soutěž PRACOVNÍ DOKUMENT KOMISE Toto je překlad profilu České republiky, který je součástí přehledu státní podpory, verze podzim 2004 (COM(2004) 750 v

Více

NÁVRH OPRAVNÉHO ROZPOČTU Č. 7 K SOUHRNNÉMU ROZPOČTU NA ROK 2013 SOUHRNNÝ VÝKAZ PŘÍJMŮ. SOUHRNNÝ VÝKAZ VÝDAJŮ PODLE ODDÍLŮ Oddíl III Komise

NÁVRH OPRAVNÉHO ROZPOČTU Č. 7 K SOUHRNNÉMU ROZPOČTU NA ROK 2013 SOUHRNNÝ VÝKAZ PŘÍJMŮ. SOUHRNNÝ VÝKAZ VÝDAJŮ PODLE ODDÍLŮ Oddíl III Komise EUROPEAN COMMISSION Brussels, 25.7.2013 COM(2013) 557 final NÁVRH OPRAVNÉHO ROZPOČTU Č. 7 K SOUHRNNÉMU ROZPOČTU NA ROK 2013 SOUHRNNÝ VÝKAZ PŘÍJMŮ SOUHRNNÝ VÝKAZ VÝDAJŮ PODLE ODDÍLŮ Oddíl III Komise CS

Více

Č.j. VP/S 130/ V Brně dne 8. prosince 2003

Č.j. VP/S 130/ V Brně dne 8. prosince 2003 Č.j. VP/S 130/03-160 V Brně dne 8. prosince 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 1.10.2003 na základě žádosti České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 29.9.2003,

Více

INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY

INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRACOVNI PŘEKLAD Finanční mechanismus EHP a Norský finanční mechanismus 2004-2009 (1.revize- 26.ledna 2006) Obsah 1. OBECNĚ... 3 1.1 CO JE TO INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT?...3 1.2 OPRÁVNĚNÍ ŽADATELÉ...3 1.3 PODÍL

Více

INVESTIČNÍ POBÍDKY Novela zákona o investičních pobídkách od 1. května 2015. Ing. Marcela Kolveková Vedoucí oddělení investičních pobídek

INVESTIČNÍ POBÍDKY Novela zákona o investičních pobídkách od 1. května 2015. Ing. Marcela Kolveková Vedoucí oddělení investičních pobídek INVESTIČNÍ POBÍDKY Novela zákona o investičních pobídkách od 1. května 2015 Ing. Marcela Kolveková Vedoucí oddělení investičních pobídek Důvody novely zákona Změna pravidel na úrovni EU Obecné nařízení

Více

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2005 Číslo: 2 V Praze dne 31.

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2005 Číslo: 2 V Praze dne 31. z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2005 Číslo: 2 V Praze dne 31. března 2005 http://www.denik.obce.cz OBSAH: strana 1. Úroky na bankovních účtech

Více

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015 Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015 ŘO IROP, jak uvádí Programový dokument IROP, plánuje využití finančního nástroje ve specifickém cíli 2.5

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 2.6.2015,

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 2.6.2015, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2015 C(2015) 3755 final PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 2.6.2015, kterým se pro operační program "Operační program Rybářství 2014-2020" schvaluje podpora z Evropského

Více

Připomínky Svazu průmyslu a dopravy ČR k Návrhu zákona, kterým se

Připomínky Svazu průmyslu a dopravy ČR k Návrhu zákona, kterým se Připomínky Svazu průmyslu a dopravy ČR k Návrhu zákona, kterým se NÁZEV MATERIÁLU mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění

Více

Č.j. VP/S 69b/00-160 V Brně dne 8. prosince 2000

Č.j. VP/S 69b/00-160 V Brně dne 8. prosince 2000 Č.j. VP/S 69b/00-160 V Brně dne 8. prosince 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 20. 11. 2000 na základě žádosti Ministerstva pro místní rozvoj ČR ze dne 15. 11. 2000

Více