KOMPARACE MODERNÍCH TEORIÍ OSOBNOSTI distanční studijní text

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOMPARACE MODERNÍCH TEORIÍ OSOBNOSTI distanční studijní text"

Transkript

1 KOMPARACE MODERNÍCH TEORIÍ OSOBNOSTI distanční studijní text Vítejte u distančního textu Moderní typologie osobnosti. Text je určen primárně pro ty, kteří se tímto tématem chtějí zabývat, ale dosud neměli čas prolistovat žádnou z odborných knih zabývající se tímto tématem. Hned ze začátku musím upozornit, že tento text nevydává ucelený pohled na celou problematiku, ale pouze za zlomek, proto, pokud se tímto tématem chcete zabývat podrobněji, nahlídněte do některé z odborných publikací uvedených na konci tohoto textu. Obsah 1 Osobnost Teorie MBTI Teorie osobnosti podle Bělohlávka Teorie osobnosti podle Vojtěcha Černého Komparace teorií osobnosti Závěr Zdroje Cílem tohoto distančního studijního textu je osvětlit, srovnat vybrané moderní typy osobnosti. V tomto případě se jedná o teorii MBTI, Teorii osobnosti podle F. Bělohlávka a také Teorii osobnosti podle Vojtěcha Černého. V závěru tohoto distančního textu bude čtenář schopen rozeznat jednotlivé typy osobnosti, ale také bude schopen přiřadit typy z jednotlivých teorií k sobě a porovnávat je.

2 Legenda použitých symbolů: Cíle kapitoly Klíčová slova Potřebný čas ke studiu kapitoly Text ke studiu, základní a potřebné informace pro studium Kontrolní otázky a úkoly ke kapitole nebo otázky k zamyšlení Užitečné tipy, odkazy na (literaturu, el.zdroje) Doplňující aj. informace, poznámky, podněty atd. Shrnutí, zopakování

3 1 Osobnost Cílem kapitoly je pochopení pojmu osobnost. Cca 15 minut Pojem osobnost má mnoho významů. Mezi hlavní význam, který nás bude zajímat je psychologické pojetí osobnosti. Osobnost tedy není pouze nějaká slavná osoba, nýbrž každý jedinec. Osobnost je nejsložitější a nejtajemnější jsoucno na zemi. Přístup k teorii osobnosti může být odborný i laický. V psychologii se jedná o soubor vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka, zaměřeného na realizaci životních cílů a rozvinutí svých možností ve společnosti. Tvoří ji individuální spojení biologických, psychologických a sociálních aspektů každého jedince. Utváří se ve vztazích k sobě, ke druhým, vůči prostředí a společnosti a projevuje se vždy jako celek. Také člověk, který nikdy nestudoval psychologii si vytváří určitý názor na lidskou povahu a mají ve své mysli obrazy lidí, se kterými se stýkají, podle toho pak s ostatními lidmi jednají. V našem textu se budeme zabývat komparací tří teorií osobnosti. Nyní se zkuste zamyslet nad tím, jak vnímáte lidi ve svém okolí, zkuste krátce popsat jejich vlastnosti, popřípadě si vymyslet charakteristické pojmenování této osobnosti (př. náfuka, přítula, aj.). Dále toto zkuste srovnat s typologiemi osobnosti, které již byly vymyšleny.

4 2 Teorie MBTI Cílem této kapitoly je pochopení teorie MBTI a srovnání teorie s lidmi ve vašem okolí. Cca 30 minut Asi nejznámější teorií osobnosti je model MBTI. Je to nástroj, který se používá hlavně v oblasti osobnostního rozvoje. Šestnáct osobnostních typů, které se zde využívají je založeno na výzkumu C. Junga, C. Briggsové a I. B. Myersové. Podle této teorie je každý člověk preferuje některou z kategorií: Extroverze (E) X Introverze (I) Smysly (S) X Intuice (N) Myšlení (T) X Cítění (F) Usuzování (J) X Vnímáví (P) Tuto teroii použil také Michal Čakrt ve své knize Typologie osobnosti pro manažery. Právě z této knihy si uvedeme příklady všech 16 typů osobnosti. Zkuste si v následujících typologiích od Michala Čakrta představit vždy někoho z Vašeho okolí a napište si vedle odstavce s teorií do rámečku jeho jméno, popřípadě vlastnosti, které se u něj vyskytují. Typ osobnosti Teorie MBTI Váš příklad člověka ESFP Bavič ESTP Dobyvatel Zaměření na lidi, mají rádi legraci, těší je dělat věci pro ostatní zábavnější. Žijí současností, milují nové zážitky. Nemají rádi teorie a neosobní analýzy. Rádi pracují pro druhé. Na společenských akcích pravděpodobně budou v centru pozornosti. Mají dobře vyvinutý selský rozum a praktické schopnosti. Přátelští, přizpůsobiví, orientovaní na činnost. Lidé činu, kteří jsou zaměřeni na okamžité výsledky. Žijí teď a tady. Berou na sebe riziko. Jejich životní styl je rychlý. Nesnáší dlouhé diskuse. Výjimečně loajální ke svým partnerům, ale obvykle nerespektují právo ani pravidla, pokud jim stojí v cestě, jestliže chtějí něco udělat. Vynikají znalci lidí.

5 Typ osobnosti Teorie MBTI Váš příklad člověka ISFJ Ochránce ENFP Reportér ENTP Podnikatel ISTP Řemeslník INFJ Umělec INTJ Analytik ESTJ Soudce Klidní, laskaví a zásadoví. Mohou být závislí na úspěchu. Obvykle kladou potřeby ostatních nad své vlastní. Stálí a praktičtí, oceňují jistotu a tradice. Mají prostorovou představivost a smysl pro fungování věcí. Jsou dobří pozorovatelé. Výjimečně citliví na pocity druhých lidí, rádi druhým slouží. Nadšení, idealističtí a tvořiví. Schopní dělat cokoliv, co je zajímá. Dobří znalci lidí. Potřebují žít v souladu se svými vnitřními hodnotami. Vzrušují je nové myšlenky, ale nudí detaily. Jsou to lidé otevřené mysli, pružní, se širokou škálou zájmů a schopností. Tvořiví, vynalézaví a intelektuálně pohotoví. Dobří na širokou škálu věcí. Rádi debatují o věcech. Velmi je vzrušují nové myšlenky a projekty, ale mohou zanedbávat rutinnější stránky života. Všeobecně jsou to lidé otevření a asertivní. Milují lidi a podporují firmu. Mají výbornou schopnost porozumět představám a použít logiku k nalezení řešení. Klidní a rezervovaní, zajímají se o to jak a proč věci fungují. Jsou velmi zruční, pokud se týká mechanických věcí. Berou na sebe riziko a žijí současností. Obvykle se zajímají a mají talent na extrémní sporty. Jejich touhy jsou nekomplikované, jsou loajální ke svým partnerům i ke svému vnitřnímu žebříčku hodnot, ale nedělají si velké starosti s dodržováním zákonů a pravidel, pokud leží v cestě něčemu co hodlají udělat. Samostatní a analytičtí, výborní v hledání řešení praktických problémů. Mírně energičtí, originální a citliví. Mají sklon držet se věcí, dokud nejsou dokončeny. Disponují vynikající intuicí, pokud se lidí týká, soustředí se na jejich pocity. Dobře vyvinutý systém hodnot, kterého se striktně drží. Jsou velmi respektováni, pokud se týká jejich vytrvalosti s jakou dělají věci, které považují za správné. Často individualisté bez ambic ostatní vést nebo je následovat. Nezávislí, analytičtí a rozhodní. Mají výjimečnou schopnost změnit teorie v pevné plány postupu. Vysoce oceňují znalosti, schopnosti a strukturu. Potřebují, aby to co dělají, mělo pro ně smysl. Dalekosáhlí myslitelé. Mají velmi vysoký standard pro svůj výkon i výkon ostatních. Přirození vůdcové, ale nechají se i vést, pokud stávajícím vůdcům věří. Praktičtí, mají smysl pro tradice, jsou organizovaní. Pravděpodobně sportovci. Nezájem o teorie a abstraktno pokud nevidí praktické upotřebení. Mají jasnou představu o tom, jaké by věci měly být. Loajální a tvrdí pracanti. Rádi.přebírají odpovědnost. Výjimečně schopní činnosti zorganizovat a udržovat v chodu. "Dobří občané", kteří si cení bezpečí a pokojný život.

6 Typ osobnosti Teorie MBTI Váš příklad člověka ENTJ Strůjce INTP Vědec ESFJ Pečovatel ENFJ Učitel INFP Snílek ISFP Skladatel ISTJ Správce Asertivní a otevření - mají touhu vést. Výborná schopnost porozumět složitým organizačním problémům a vytvářet celistvá řešení. Inteligentní a dobře informovaní, obvykle vynikají v rétorice. Oceňují znalosti a schopnosti. Často mívají malé pochopení pro neefektivnost nebo nepořádek. Logičtí, originální, tvořiví myslitelé. Někdy je mohou velmi vzrušovat teorie a ideje. Mají výjimečnou schopnost a touhu měnit teorie v jasně uchopitelné věci. Vysoce oceňují znalosti, schopnosti a logiku. Tiší a rezervovaní, je těžké je dobře poznat. Individualisté nemající zájem druhé ani vést ani nechat se vést. Dobrosrdeční, oblíbení a svědomití. Se sklonem klást potřeby ostatních nad své vlastní. Silný smysl pro odpovědnost a povinnost. Cení si tradicí a bezpečí. Rádi pracují pro druhé. Potřebují podporu, aby se dobře cítili. Dobře vyvinutý smysl pro prostor a funkčnost. Oblíbení a citliví, výjimeční znalci lidí. Orientovaní vně, s opravdovým zájmem o to, co si ostatní myslí a jak se cítí. Obvykle jsou neradi sami. Na vše se dívají z lidského hlediska a nemají rádi neosobní analýzy. Velmi efektivní v řízení lidí a vedení skupinových diskusí. Rádi pracují pro ostatní a pravděpodobně potřeby ostatních kladou nad své vlastní. Klidní, přemýšliví a idealističtí. Zajímá je služba lidstvu. Mají dobře vyvinutý systém hodnot, usilují žít v souladu s ním. Výjimečně loajální. Přizpůsobiví. Zdrženliví, pokud jsou ohroženy jejich důsledně zastávané hodnoty. Často talentovaní spisovatelé. Bystří a schopní vidět možnosti. Se zájmem lidem porozumět a pomoci. Klidní, vážní, citliví a laskaví. Nemají rádi konflikty a vyhýbají se dělání čehokoliv, co by mohlo konflikt vyvolat. Loajální a spolehliví. Mají výjimečně vyvinuté smyslové vnímání a cit pro krásu. Nezajímá je vedení nebo kontrolování druhých lidí. Jsou přizpůsobiví a mají otevřenou mysl. Bývají originální a tvořiví. Těší se z přítomnosti. Vážní a klidní, se zájmem o jistotu a klidný život. Výjimečně svědomití, odpovědní a spolehliví. Schopní se dobře koncentrovat. Obvykle se zajímají o podporování a udržování tradic a institucí. Svoji práci si umí dobře uspořádat a pracují tvrdě a neúnavně směrem ke svým stanoveným cílům. Obvykle jsou schopni dokončit cokoliv, pro co se jednou rozhodli. Zkuste popsat jaký je rozdíl mezi Ochráncem a Pečovatelem? Pro kontrolu se podívejte zpět do tabulky!

7 Podívejte se na tyto webové stránky a zkuste si, jaký typ osobnosti jste! ČAKRT, Michal. Typologie osobnosti pro manažery: manažerské styly, rozhodování, komunikace, konflikty, týmová práce, time management a změny. 2., rozš. a přeprac. vyd. Praha: Management Press, 2009, 306 s. ISBN

8 3 Teorie osobnosti podle Bělohlávka Cílem této kapitoly je pochopení teorie Františka Bělohlávka a srovnání teorie s lidmi ve vašem okolí. Cca 30 minut Tato teorie se zabývá spoluprací a komunikací s různými typy lidí. Každý z nich je svým způsobem zvláštní, něčím přínosný a nějak problémový. Každý z nich má své přednosti a může prospět společnému úsilí. Stejně tak je však každý určitým způsobem problematický a výsledný efekt tohoto úsilí do jisté míry narušuje. Jde o to, nakolik umíme přednosti jednotlivců využít, a jejich slabé stránky naopak potlačit či eliminovat. K tomu může sloužit vhodný způsob komunikace a zpětné vazby, jindy volba správného motivačního nástroje a někdy zase organizační opatření nebo stanovení úkolu, odpovídající mentalitě jednotlivce. (Bělohlávek, 2010) Jako první se podíváme na moderní teorii osobnosti od Františka Bělohlávka, který tyto teorie zpracoval ve své knize 15 typů lidí, Jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat. Jak již z názvu vyplývá dělí lidskou populaci na 15 typů osobnosti. V knize se zabývá efektivitou jednání s různými typy lidí. Nyní se podíváme jaké typy to jsou. Zkuste si v následujících typologiích od Františka Bělohlávka představit vždy někoho z Vašeho okolí a napište si vedle odstavce s teorií do rámečku jeho jméno, popřípadě vlastnosti, které se u něj vyskytují. Typ osobnosti Teorie 15 typů lidí Váš příklad člověka Specialista Tento typ člověk je oddán svému oboru, mnohdy se chlubí svým pracovním výkonem a v každém případě za vás vyřeší problém ve svém oboru. Vyznačuje se používáním odborného jazyka a cizích slov, které ostatním nemusí být srozumitelné. Silnými stránkami Specialistů je hloubka a rozsah znalostí, věhlas, který ho doprovází a připravenost pomoci komukoliv, kdo o to požádá. Naopak problémem může být malá schopnost komunikace s laiky a ztracení kontaktu s realitou skrz svou odbornost

9 Typ osobnosti Teorie 15 typů lidí Váš příklad člověka Nepostradatelný Přátelský Tento typ je velmi pracovitý a usilovný, často pracuje dlouho do noci a práci si nosí domů. Nedokáže relaxovat, protože je to pro něj zbytečná ztráta času. I když je přetížený, často si přibírá další práci. Má pocit, že bez něj nic nemůže fungovat a cítí se být v pozici mučedníka. Vymezuje se vůči lidem, kteří jsou podle něj neschopní, líní a nezodpovědní. Silnou stránkou je zodpovědnost a pracovitost, samostatnost a spolehlivost. Naopak slabou stránkou je neschopnost rozdělit úkoly svým kolegům, nepředávání a nesdílení úkolů a možný workholismus. Přátelský typ dokáže utvořit pěknou atmosféru, velmi se soustředí na dobré vztahy ve skupině. Snaží se ostatním vycházet vstříc, nechtějí jiným komplikovat život a rádi vám kdykoliv pomohou. Zajímají se o problémy a soukromý život jiných lidí a jejich gesta bývají přátelská. Nedokáží odmítnout prosby jiných a pak řeší problémy s nesplněním slibů. Při vyjadřování používají častěji my než já. Mezi silné stránky patří motivace ostatních, vytváření pozitivní atmosféry, urovnávaní konfliktů a ochotná pomoc ostatním. Naopak mezi obvyklé problémy patří zahlcení problémy ostatních a nestíhání plnění slibů, potlačování konfliktů a ustupování ostatním lidem. Plachý Arogantní Pohodový Intrikán Jsou nenápadní, tiší, zakřiknutí a drží se stranou od ostatních. Mají raději individuální činnosti než týmovou práci a kontaktem s ostatními lidmi. Málokdy vstupují do diskuze a jsou-li vyzváni k tomu, aby mluvili na veřejnosti, rychle se snaží svůj projev ukončit. Při projevu jsou nervózní a kvůli toho se zamotávají do toho, co vlastně chtěli říci. Dávají přednost písemnému projevu před hovorem tváří tvář a před telefonáty. Jsou spolehliví, dokáží o problému přemýšlet samostatně a vyhýbají se sporům. Naopak nezvládají spolupráci s ostatními lidmi, neumí ostatní přesvědčit o svých názorech a často ustupují i přes vědomí, že mají pravdu. Tito lidé bývají často rozhněvaní, hluční, křičí, bouchají věcmi a gestikulují, nebo naopak jsou tišší, ale plni zášti, přičemž lidi kolem sebe deptají přesně mířenými poznámkami a urážkami. Jejich projev je plný výtek a poučování. Málokdy docení úspěch druhých, spíše naopak, nikdy neopomenou připomenout jeho chyby, kterých se dopustil. Silnou stránkou tohoto jedince je neústupnost při řešení problému. Naopak slabou stránkou je neschopnost pracovat v týmu, narušení vztahů a atmosféry ve skupině. Tento typ se nikdy nerozrušuje a všechno přijímá se skeptickým klidem. Vždy si dokáže najít čas na příjemné věci, jako je pauza na kávu, nebo povídání s kolegy. Termíny a čas pro něj nehrají velkou roli. Projev má klidný, rozvážný a nepostrádá žertíky. Má nadhled a umí klidně vyřešit krizové situace, nemá rád konflikty. Problémem pro něj jsou termíny a neplnění zadaných úkolů. Má negativní dopad na kolektivní morálku. Nerad přijímá jakoukoliv změnu. Tento typ nalezneme častěji v ženském kolektivu. Jsou to lidé,

10 Typ osobnosti Teorie 15 typů lidí Váš příklad člověka Impulzivní Perfekcionista Lehkomyslný Nepružný (byrokrat) kteří pomocí taktiky, lsti a mimořádné sociální inteligenci umí dosáhnout velmi výhodného postavení ve skupině. Působí jako milý člověk, který se zajímá o problémy druhých, snaží se se všemi vycházet, protože není jisté, kdo mu bude v budoucnu užitečný. Problémem je pomlouvání druhých a ohrožení silnějších konkurentů Reaguje bezprostředně a ihned na jakoukoliv zmínku o sobě, nebo na názor, se kterým nesouhlasí. Projev bývá rychlý a dynamický, vychrlí ihned vše, co ho napadne a po projevu se často zastydí a stáhne se. Je tedy velmi otevřený a přímý. Problémem může být zraňován lidí v okolí, vytváření neklidu a možné vyloučení sebe sama z kolektivu Perfekcionisté, neboli detailisté jsou velmi pracovití lidé, kteří lpí na dokonalém zpracování úkolů. Jsou soustředění a ponoření do své práce. Nerozlišují věci důležité a nedůležité. Projev je zaměřen k věci, ale často zabíhá do detailů. Důležitá je pro něj kvalita práce a hledání souvislostí. Problémem je nedodržení termínů, a nespolehlivost Tito lidé neuvažují nad dlouhodobými důsledky jejich chování, ani různými riziky. Do úkolů se pouštějí nesystematicky. Jsou rychlí, mají spoustu energie, umí se rychle a pohotově rozhodovat. Mají ale nízkou kvalitu práce, mohou dělat chyby v rozhodování a podceňují strategické myšlení. Byrokrat si zakládá na předpisech a nařízeních. To co není na papíře pro něj neplatí. Často se na tyto předpisy odvolává a hovoří přesně. Potrpí si na kázeň, systémové myšlení a spravedlnost. Naopak není flexibilní, odmítá se odklonit od norem a odmítá vykonat cokoliv mimo svou povinnost. Fantasta (snílek) Neschopný a snaživý Schopný a náročný Hochštapler Snílek má odlišný pohled na realitu, je kreativní a přichází s novým řešením problémů. Projev může být rychlý a překotný. Můžou se projevovat zvláštně. Jako negativa můžeme uvést možný narcismus a oslnění vlastními nápady a obtížné přijímání kritiky. Jeho práce je většinou včas udělaná, ale zkoumáme-li ji podrobněji, nalezneme spoustu chyb. Většinou potřebuje předlohu, jak vyřešit daný problém a proto práci vykonává mechanicky. Je usilovný, pracovitý, ambiciózní a ochotný. Bohužel většinou nezvládá složitější úkoly, je nesamostatný a je neoblíbený u svých kolegů - Hujer. Jejich práce je dokonalá, projekty jsou plné kreativních nápadů a myšlenek. Jsou schopni logicky uvažovat, mají velké ambice a jsou sebekritičtí. Jsou nároční jak na sebe, tak na ostatní. Ztrácí motivaci při příliš jednoduchých úkolech, nejsou tolerantní vůči chybám a jsou příliš kritičtí. Výsledky jeho práce jsou velmi malé. Zato jeho projev je velmi poutavý a mimořádně přesvědčivý. Srší množstvím nápadů. Vypráví spoustu historek ze svého života a potrpí si na luxus. Je energický, komunikativní a dobře motivuje okolí. Má spoustu významných kontaktů.

11 BĚLOHLÁVEK, František. 15 typů lidí: jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 121 s. Komunikace. ISBN Zkuste přiřadit typ osobnosti k popisu: Specialista Nepostradatelný Přátelský Plachý Arogantní Pohodový Intrikán Impulsivní Perfekcionista Lehkomyslný Nepružný Fantasta Neschopný a snaživý Schopný a náročný Hochštapler Milan se snadno rozčílí kvůli maličkostem, i když se po chvilce uklidní a vztek ho přejde. Dana má vždy nové, skvělé nápady, avšak nemá čas je domyslet a realizovat. Pavel má odborné znalosti, ale svým kolegům posílá vzkazy na papírcích, aby s nimi nemusel mluvit. Petrovi záleží více než na úspěchu na vztazích na pracovišti. Stanislav mluví vždy odbornými pojmy, proto mu laici nerozumí ani když jim problém opakuje pořád dokola. Hanuš neustále slibuje a nic nesplní. Jeho pracovní výsledky jsou nulové i přesto, že o nich neustále mluví. Veronika je neschopná se sama rozhodnout. V jejich úkolech je jasně vidět, že vždy pracuje podle nějaké předlohy. Radim se nepředře, mnohem radši má své zájmy. Splní vždy to, co se po něm chce, ale nic navíc. Je přátelský a nemá rád konflikty. Jana terorizuje své spolupracovnice, vyčítá jim i nejmenší chyby a křičí na ně. Často je zesměšňuje a mmálokdy ocení jejich úspěch. Ivoš všechno potřebuje mít na papíře a postupovat přesně podle poknů a norem. Ivan obětavě naslouchá problémům druhých a následně je nenápadně předává dál jako pomluvy. Se všemi se snaží být za dobře. Pavlína potřebuje vždy všechno vypracovat do posledního detailu a to i přesto, že nestíhá termín odevzdání. Bohouš má své práce vždy kvalitní a to samé požaduje i po ostatních. Linda při vypracování úkolů počítá s tím, že to nějak dopadne. Nepřemýšlí nad budoucími riziky a dopady. Jan neustále pracuje a je přetížený Nemá čas na odpočinek ani na své přátelé Zkuste srovnat, jaký je rozdíl mezi Bělohlávkovým Pohodovým typem a MBTI Bavičem?

12 4 Teorie osobnosti podle Vojtěcha Černého Cílem této kapitoly je pochopení teorie Vojtěcha Černého a srovnání teorie s lidmi ve vašem okolí. Cca 30 minut Tato teorie odkývá roušku tajemství, pro jaké jednání se rozhodnout při komunikaci s různými lidmi, abychom dosáhli přijatelného výsledku. Těžištěm jsou zde praktické návody s jedinci v různých situacích, ale jsou zde zachyceny také jednání s problémovými typy jedinců. (Černý, 2012) V knize Vojtěcha Černého nalezneme dvojí osobnostní typy. První z nich je inspirován Timothym Learym. Určitě i zde v těchto krátkých popisem dokážete najít někoho z vašeho okolí a přiřadit jej k jednotlivým typům osobnosti.

13 5 Komparace teorií osobnosti Cílem této kapitoly je srovnání teorií osobnosti, které jsme si předvedli v jednotlivých kapitolách Cca 40 minut Nyní si ukážeme propojení jednotlivých teorií osobnosti, které se překrývají. Ty typy osobnosti, které se neobjevují ve více typologiích zde nezmiňujeme. Podívejte se tedy na tabulku a zkuste si zmovu projít své materiály, do kterých jste vyplňovali jména lidí ze svého okolí, zda toto sedí, popřípadě si znovu pročtěte charakteristiku jednotlivých typů. Komparace Černý Bělohlávek MBTI ISFJ Ochránce 1. Sociabilní typ Přátelský ESFJ Pečovatel ENFJ Učitel Pohodový ESFP Bavič 2. INTP Vědec Specialista ENTP Podnikatel Výkonný typ INTJ Analytik Schopný a náročný ESTJ Soudce 3. Diktátor Arogantní ESTP Dobyvatel 4. Byrokrat Nepružný 5. Fantasta INFP Snílek ISFP Skladatel INFJ Umělec 6. Nepostradatelný ENTJ Strůjce 7. Perfekcionista ISTJ Správce 8. Lehkomyslný ISTP Řemeslník

14 Komparace č. 1 Sociabilní typ Přátelský Pohodový ISFJ Ochránce ESFJ Pečovatel ENFJ Učitel ESFP Bavič Zde vidíme, že všechny tři teorie osobnosti mají podobný výklad osobnosti. Podle všech těchto teorií se objevuje, že je to typ, který se raději nechává vést, nerad způsobuje konflikty a snaží se o to, aby vyhověli většině lidí. Jsou vlídní a zajímají se o ostatní, jsou to znalci lidí a dokáží navodit skvělou atmosféru v kolektivu. Rádi pracují pro druhé a mají radost, když je okolí přijímá. Jaký je rozdíl mezi bavičem a ochráncem? Dokážeš vysvětlit v čem jsou tyto typy shodné a v čem se naopak rozcházejí? Komparace č. 2 INTP Vědec Specialista ENTP Podnikatel Výkonný typ INTJ Analytik Schopný a náročný ESTJ Soudce Tyto typy osobností jsou ve svém oboru dokonalí. Jsou to vůdci skupiny a jsou nároční jak na sebe, tak na ostatní. Svému oboru jsou plně oddáni a napadají je kreativní nápady. Jsou prakticky založení a mají jasnou představu o tom, jak by věci měly vypadat. Mají nepřeberné množství poznatků ze svého oboru a jsou připraveni na každou situaci. Zkus popsat vlastními slovy v čem se tyto typy osobností spojují a kde se odchylují. Komparace č. 3 Diktátor Arogantní ESTP Dobyvatel Zde se nám ve všech třech teoriích sbíhá typ osobnosti, která má sklony k moci a k tomu mít ve všem pravdu. Nerespektují právo ani pravidla. Jestliže něco chtějí udělat. Tak to prostě udělají. Zkuste si dohledat jaká je efektivní komunikace s tímto typem osobnosti.

15 Komparace č. 4 Fantasta INFP Snílek ISFP Skladatel INFJ Umělec Mají jiný pohled na realitu. Jsou energičtí až překotní. Oplývají originalitou a kreativním myšlením. Často jsou to individualisté, kteří mohou být považováni za divné. Mají vytvořený systém hodnot a jsou schopni vyjádřit svůj cit pro krásu. Vypiš 5 slavných lidí, kteří se hodí do popisu těchto typů osobnosti. Komparace č. 5 Nepostradatelný ENTJ Strůjce Tito lidé oceňují znalosti a schopnosti. Jsou skvělí pracanti, avšak myslí si, že jsou nezastupitelní a hromadí si spousty práce. Nemají pochopení pro neefektivnost a nepořádek Zamysli se nad tím, jaké je riziko tohoto typu lidí? Komparace č. 6 Perfekcionista ISTJ Správce Tyto osobnosti jsou nesmírně spolehlivé, odpovědné a svědomité. Svoji práci si umí dobře uspořádat a dotáhnou do konce cokoliv si zamanou. Jdou za svým cílem a plní jej do posledního bodu. Jaká jsou pozitiva a negativa u tohoto typu osobnosti? Komparace č.7 Lehkomyslný ISTP Řemeslník Tito lidé jsou nekomplikovaní, jsou loajální a mají spoustu energie. Pokud jde o úkoly, nikdy nepřemýšlí nad dlouhodobým hlediskem a často se dopouštějí chyb. Nedělají si velké starosti s dodržováním pravidel a zákonů. Co může být důsledkem, spolupracujeme-li s takovýmto typem osobnosti?

16 6 Závěr Nyní jsme se dopracovali až na konec distančního textu. Pokud se vám téma zalíbilo, neváhejte vyhledat další publikace a dále srovnávat, protože v tomto textu jsme se zaobírali pouze třemi teoriemi. Přeji vám hodně úspěchů při jednání s různými typy lidí! 7 Zdroje BĚLOHLÁVEK, František. 15 typů lidí: jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 121 s. Komunikace. ISBN BLATNÝ, Marek. Psychologie osobnosti: hlavní témata, současné přístupy. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010, 301 s. Psyché (Grada). ISBN ČAKRT, Michal. Typologie osobnosti pro manažery: manažerské styly, rozhodování, komunikace, konflikty, týmová práce, time management a změny. 2., rozš. a přeprac. vyd. Praha: Management Press, 2009, 306 s. ISBN ČERNÝ, Vojtěch. Jak jednat s různými typy lidí: příručka pro manažery i běžný život. 2. vyd. Brno: BizBooks, 2012, 260 s. Psyché (Grada). ISBN SMÉKAL, Vladimír. Pozvání do psychologie osobnosti: člověk v zrcadlení [i.e. zrcadle] vědomí a jednání. 3., opr. vyd. Brno: Barrister, ISBN

Osm preferencí : Extroversion, Introversion, Sensing, intuition, Thinking, Feeling, Perceiving, Judging

Osm preferencí : Extroversion, Introversion, Sensing, intuition, Thinking, Feeling, Perceiving, Judging Cvičení z předmětu Management jméno a příjmení:. Téma: OSOBNÍ MANAGEMENT Podtéma : SEBEPOZNÁNÍ a SEBEOCENĚNÍ 1.) Test typologie osobnosti MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) Indikátor typu Myersové a Briggsové

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 5 8 1 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h

Více

3.1 Historie MBTI. 3 VYHODNOCENÍ na základě MBTI

3.1 Historie MBTI. 3 VYHODNOCENÍ na základě MBTI 3 VYHODNOCENÍ na základě MBTI 3.1 Historie MBTI Šestnáct osobnostních typu z MBTI je založeno na známém výzkumu Carl Junga, Katharine C. Briggsové, a Isabel Briggs Myersové. Jung jako první rozvinul teorii,

Více

Vìnování. Tuto knihu vìnuji svým rodièùm. Anna Crkalová. Tuto knihu vìnuji své rodinì. Norbert Riethof

Vìnování. Tuto knihu vìnuji svým rodièùm. Anna Crkalová. Tuto knihu vìnuji své rodinì. Norbert Riethof Vìnování Tuto knihu vìnuji svým rodièùm. Anna Crkalová Tuto knihu vìnuji své rodinì. Norbert Riethof PhDr. Anna Crkalová PhDr. Norbert Riethof JAK ZEFEKTIVNIT PRÁCI V TÝMU Vydala Grada Publishing, a.s.

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0021

CZ.1.07/2.2.00/28.0021 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0021 za přispění

Více

Manažerský koučink Raport a navázání vztahů s klientem Mgr.Petr Pražák.

Manažerský koučink Raport a navázání vztahů s klientem Mgr.Petr Pražák. Manažerský koučink 2. 3. 2009 Raport a navázání vztahů s klientem Mgr.Petr Pražák www.koucink.eu Navázání vztahu s klientem Raport - navázání vztahu důvěry Pacing - naladění na klienta Congruence - shoda

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Přínos týmové spolupráce. Ivana Šlaisová

Přínos týmové spolupráce. Ivana Šlaisová Přínos týmové spolupráce Ivana Šlaisová Cíl Vysvětlit pojem tým, týmová práce Upozornit na některá úskalí týmové práce Seznámit s vhodnými postupy k vytváření týmů Bc. Iva Šlaisová, Psychiatrická klinika

Více

Organizační chování. Osobnost člověka a její poznávání (cvičení)

Organizační chování. Osobnost člověka a její poznávání (cvičení) Organizační chování Osobnost člověka a její poznávání (cvičení) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Pracovní tým. Dílčí studijní text pro předmět Organizační chování (doplněk k přednášce, pouze ke studijním účelům) Růžena Lukášová

Pracovní tým. Dílčí studijní text pro předmět Organizační chování (doplněk k přednášce, pouze ke studijním účelům) Růžena Lukášová Pracovní tým Dílčí studijní text pro předmět Organizační chování (doplněk k přednášce, pouze ke studijním účelům) Růžena Lukášová Pracovní tým Pojem tým je v běžném jazyce používán jako synonymum pro slovo

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Projektový tým. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011

Projektový tým. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení(bi-prr) Projektový tým Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení ZS 2011/12,

Více

Trojúhelník práce, rodina, vzdělávání v RC U motýlků, reg. č. CZ.2.17/2.1.00/35052

Trojúhelník práce, rodina, vzdělávání v RC U motýlků, reg. č. CZ.2.17/2.1.00/35052 Trojúhelník Práce, Rodina, Vzdělávání Trojúhelník práce, rodina, vzdělávání v RC U motýlků, reg. č. CZ.2.17/2.1.00/35052 Metodika měkkých dovedností Manuál měkkých dovedností Obsah Ženský time management...

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Magdaléna Nevařilová Speciální vzdělávací potřeby - žádné -

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Magdaléna Nevařilová Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Anotace Práce s pracovním listem umožňuje žákům posoudit sama sebe v souvislosti s nároky na osobnostní vlastnosti zdravotnického pracovníka Autor Jazyk Mgr. Magdaléna Nevařilová Čeština Očekávaný výstup

Více

MBTI V KOMUNIKACI GNOSTIKA KDO JSME?

MBTI V KOMUNIKACI GNOSTIKA KDO JSME? MBTI V KOMUNIKACI ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. ing. Miroslav Pavel GNOSTIKA KDO JSME? Jsme konzultantská a vzdělávací společnost zaměřená na zvyšování výkonu pracovníků a odstraňování bariér jejich potenciálu.

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba TÝMOVÝ VÝSTUP Týmový výstup 360 zpětné vazby 360 zpětná vazba ÚVOD Týmový výstup nabízí přehled výsledky napříč zvolenou skupinou. Výstup odpovídá strukturou individuálním výstupním zprávám a pracuje s

Více

PŘEHLED PROFILŮ TÝMOVÝCH ROLÍ

PŘEHLED PROFILŮ TÝMOVÝCH ROLÍ PŘEHLED PROFILŮ TÝMOVÝCH ROLÍ Dohnal, Stanislav: Present Company Datum sebehodnocení 17.12.2006 Sebehodnocení MV IN US RE KO SP TP KF VZ Pozorovatelé (4) MV IN KF KO SP TP RE VZ US Úhrnem MV IN KO KF RE

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

GPOP. Dotazník typologie osobnosti - GPOP 1. Vydání. Stefan Bergmann

GPOP. Dotazník typologie osobnosti - GPOP 1. Vydání. Stefan Bergmann GPOP Dotazník typologie osobnosti - GPOP 1. Vydání Stefan Bergmann ID 32768 Datum administrace 13.03.2015 GPOP Přehled výsledků 2 / 38 PŘEHLED VÝSLEDKŮ Souhrn výsledků ISTP Percentily Extraverze (E) Introverze

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

Manažerská psychologie

Manažerská psychologie Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) 10. přednáška Podniková kultura Mgr. Petra Halířová 2010 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení. Nový, Ivan a kol.: Interkulturální

Více

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Monika Chobotová Jarmila Šebestová Karviná 2011 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176)

Více

VY_32_INOVACE_D 12 11

VY_32_INOVACE_D 12 11 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

a jaký je jeho původ

a jaký je jeho původ 1 Charakter organizace a jaký je jeho původ Koncept charakteru organizace Každý ví, že se organizace liší nejen svou velikostí, strukturou a cíli, jichž chtějí dosáhnout, ale i svým charakterem. Zavedená

Více

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností.

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností. Název lekce (projektu) Hra o rolích Škola ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov Vyučující - autor lekce Valentina Komosná Věková skupina 13 14 let Počet dětí 28 Počet dívek 14 Počet chlapců 14 Charakteristika

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 06 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností TCC

Více

HOGANŮV OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK

HOGANŮV OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK HOGANŮV OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK S T R U Č N Ý P Ř E H L E D ÚVOD Hoganův osobnostní dotazník () je metoda měření normální osobnosti určená pro predikci pracovního výkonu. Je ideálním nástrojem, který vám může

Více

1. Raději: a. řešíte nový a komplikovaný problém b. pracujete na něčem, co jste již dělali dříve

1. Raději: a. řešíte nový a komplikovaný problém b. pracujete na něčem, co jste již dělali dříve Dotazník MBTI Postup: U každé položky bez velkého přemýšlení rozdělte 5 bodů podle toho které vám více vyhovuje. Pokud cítíte, že pro vás platí obě varianty, rozhodněte se pro tu, která vám více vyhovuje,

Více

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP ZÁKLADNÍ INFORMACE Dotazník GPOP vychází z následujících předpokladů: Rozdíly v osobnosti se projevují různými sklony, resp. preferencemi. Různé sklony

Více

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser VEDENÍ LIDÍ A PRACOVNÍCH SKUPIN 1. Vedení lidí jako manažerská funkce 2. Pracovní motivace 3. Způsoby a metody vedení lidí 4. Autorita a pravomoc manažera

Více

Firma XYZ, a.s. Týmová zpráva

Firma XYZ, a.s. Týmová zpráva Firma XYZ, a.s. Týmová zpráva DŮVĚRNÉ Zpracováno na základě Hogan Personality Inventory. Copyright 2002, HOGAN Assessment Systems Inc. Všechna práva vyhrazena. Firma XYZ, a.s. Stránka 1 březen 2003 Úvod

Více

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Jak sladit rodinný a pracovní život 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Vaše témata Nejčastější problémy: Mám hodně práce, kterou nestíhám ve vymezeném čase Nemám volný čas pro sebe a na odpočinek

Více

PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE

PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE ETAPY VÝVOJE, VĚKOVÉ ZVLÁŠTNOSTI - různé možnosti dělení (následující ukázky zahrnují hrubší celkové dělení i tabulku obsahující detailnější popis a rozdělení) Dítě mladšího školního

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka Management Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka Postoje Hodnocení (příznivá i nepříznivá) o předmětech, lidech nebo událostech Složka poznání přesvědčení, názory, znalosti, informace Složka cítění

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová TÝM ZÁSADY TÝMOVÉ PRÁCE PROFESIONÁLNÍ CHOVÁNÍ TÝM malá skupina lidí, kteří

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Jan Hodnocený tcconline@203.5149.cz.49766 360 zpětná vazba KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení dílčích kompetencí Hodnocení

Více

Nejčastější důvody manažerského selhání. Průzkum mezi manažery středních a větších podniků

Nejčastější důvody manažerského selhání. Průzkum mezi manažery středních a větších podniků Nejčastější důvody manažerského selhání Průzkum mezi manažery středních a větších podniků Parametry průzkumu 498 Respondentů Manažeři a majitelé firem Střední a velké firmy s obratem nad 300 mil. Kč ročně

Více

V E D E N Í H O G A N D E V E L O P TECHNIKY PRO VEDENÍ ZAMĚSTNANCŮ. Jméno a příjmení testované osoby: Jane Doe ID: HA154779. Datum: 01.

V E D E N Í H O G A N D E V E L O P TECHNIKY PRO VEDENÍ ZAMĚSTNANCŮ. Jméno a příjmení testované osoby: Jane Doe ID: HA154779. Datum: 01. S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P V E D E N Í TECHNIKY PRO VEDENÍ ZAMĚSTNANCŮ Jméno a příjmení testované osoby: Jane Doe ID: HA154779 Datum: 01. srpna 2012 2 0 0 9 H O G A N A S

Více

Vedení týmů a týmová práce. Vedení týmu

Vedení týmů a týmová práce. Vedení týmu Vedení týmů a týmová práce Vedení týmu Efektivní vedení Teorie rysů Zvláštní způsob chování (GRID) Situacionalistický přístup Nové vedení (charisma) Teorie rysů Úspěšný vedoucí se vyznačuje určitými rysy

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback Adéla Líná adela.lina@tcconline.cz 10. listopadu 2015 KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení

Více

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP Hodnocený: Pracovní pozice hodnoceného: Nadřízený: Pracovní pozice nadřízeného: Kompetenční model: Vedoucí odboru - majetku a investic Vedoucí odboru majetku a investic Tajemník - Tajemnice úřadu Tajemník

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence. Pojem

Více

Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici

Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici Ing. Petra Palasová Co musí umět efektivní manažer Dvě základní otázky: Jaké jsou vlastnosti efektivního manažera? Co musí zvládat, umět,

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Tematický okruh: Marketing a management Téma: Motivace Číslo

Více

Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ. Jiří Tesař

Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ. Jiří Tesař Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ Jiří Tesař Hodnocení a klasifikace Většinou nejneoblíbenější činnost učitele: stresové a konfliktní situace musí se rychle rozhodnout musí zdůvodnit své rozhodnutí

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

P R O F E S N Í R O Z V O J

P R O F E S N Í R O Z V O J S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P P R O F E S N Í R O Z V O J ROZVOJOVÁ DOPORUČENÍ PRO ŘÍZENÍ KARIÉRY Jméno a příjmení: Jane Doe ID: HB351652 Datum: 07. března 2013 2 0 0 9 H o

Více

Motivace, stimulace, komunikace

Motivace, stimulace, komunikace Řízení lidských zdrojů Motivace, stimulace, komunikace Analýzy fungování firem jednoznačně prokazují, že jedním ze základních faktorů úspěšnosti firem je schopnost zformovat lidské zdroje a využívat je

Více

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA Kontaktní osoba: Ing. Petr Sára, Ph.D. Mobil: +420 605 941 994 E-mail: sara@mc-triton.cz NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU

Více

Vést nebo řídit? PER Personální management

Vést nebo řídit? PER Personální management Vést nebo řídit? PER Personální management Vacková Marie 30.3.2013 Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci OBSAH ÚVOD...2 1 MOTIVACE...2 2 KOMUNIKACE...3 3 LOAJALITA...4 4 KONFLIKTY...4 5 ODMĚNA

Více

PŘEHLED PROFILŮ TÝMOVÝCH ROLÍ

PŘEHLED PROFILŮ TÝMOVÝCH ROLÍ PŘEHLED PROFILŮ TÝMOVÝCH ROLÍ Hynarová, Zdenka: Firma ukázková s.r.o. Datum sebehodnocení 12.1.2009 Sebehodnocení KF TP SP RE VZ IN MV KO US Pozorovatelé (5) VZ SP US TP MV RE KF KO IN Úhrnem VZ SP TP

Více

DĚTI NOVÉHO TISÍCILETÍ

DĚTI NOVÉHO TISÍCILETÍ Numerologický průvodce světem dětí Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Děti 21. století... 6 Jak přistupovat k těmto dětem... 9 Životní čísla dětí... 11 Životní číslo 1...

Více

www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Týmový profil

www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Týmový profil www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Týmový profil Jaroslav Ukázkový jaroslav.ukazkovy@tcconline.cz 21. února 2015 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Týmový profil. Tento dotazník mapuje, které z týmových

Více

Skripta, rozšiřující materiál Strana 1 (celkem 5) Prodejní trénink VEDENÍ DYNAMIKA PODŘÍZENOST STABILITA

Skripta, rozšiřující materiál Strana 1 (celkem 5) Prodejní trénink VEDENÍ DYNAMIKA PODŘÍZENOST STABILITA Skripta, rozšiřující materiál Strana 1 (celkem 5) Osobnostní typy Osy na diagramu Vedení, dynamika Podřízenost, stabilita Vztahovost, užitečnost Věcnost, efektivita touha pomoci iniciativa rozhodnost orientace

Více

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1 Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní 1. Konzultace téma Úvod do předmětu a jeho zaměření a charakteristika v rámci studijního oboru, místo bezpečnostního manažera (specialisty)

Více

MOTIVOVÁNÍ, VEDENÍ. Vypracovala Ing. Renata Skýpalová CZ.1.07/1.1.00/14.0143

MOTIVOVÁNÍ, VEDENÍ. Vypracovala Ing. Renata Skýpalová CZ.1.07/1.1.00/14.0143 MOTIVOVÁNÍ, VEDENÍ Vypracovala Ing. Renata Skýpalová CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Vedení lidí Je proces ovlivňování podřízených k takovému chování, které je optimální pro dosahování cílů organizace. Zohledňuje

Více

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D.

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz Vymezení managementu Management, manažer Úrovně managementu Prostředí managementu Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Řízení - vztah

Více

PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE

PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE A JEJÍ DŮLEŽITOST V PROCESU UČENÍ Hana Vykoupilová E-mail: hana.vykoupilova@inspirro.cz Tel: 777 157 479 www.inspirro.cz MOTIVACE Ochota vynaložit vlastní úsilí k dosažení cíle,

Více

Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás!

Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! F Řízení lidských zdrojů F3 Interní komunikace v rámci projektového týmu V tomto tématu bude pozornost věnována zvláště těmto bodům:

Více

Telefonická krizová intervence představuje poskytování pomoci osobám v krizi, a to prostřednictvím telefonu.

Telefonická krizová intervence představuje poskytování pomoci osobám v krizi, a to prostřednictvím telefonu. Otázka: Telefonická krizová intervence Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nikola Petráčková TELEFONICKÁ KRIZOVÁ INTERVENCE Nejprve je třeba říci, co je vlastně krize. Krizí se rozumí situace,

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1289_Vedení. Faktory motivace_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1289_Vedení. Faktory motivace_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1289_Vedení. Faktory motivace_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

Jak si stanovit osobní vizi

Jak si stanovit osobní vizi Action Academy Jak si stanovit osobní vizi ebook Blanka 2014 Jak si stanovit osobní vizi Osobní vize je jasná, konkrétní, působivá a aktivující představa budoucího stavu dosažených výsledků, postavení

Více

V E D E N Í H O G A N D E V E L O P TECHNIKY PRO VEDENÍ ZAMĚSTNANCŮ. Jméno a příjmení testované osoby: Jan Novák ID: DF178402. Datum: 18.

V E D E N Í H O G A N D E V E L O P TECHNIKY PRO VEDENÍ ZAMĚSTNANCŮ. Jméno a příjmení testované osoby: Jan Novák ID: DF178402. Datum: 18. S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P V E D E N Í TECHNIKY PRO VEDENÍ ZAMĚSTNANCŮ Jméno a příjmení testované osoby: Jan Novák ID: DF178402 Datum: 18. června 2010 2 0 0 9 H O G A N A

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Dotazník pro urèení typu magické osobnosti

Dotazník pro urèení typu magické osobnosti 4 Dotazník pro urèení typu magické osobnosti D oporučuji, abyste dotazník vyplnili ještě předtím, než si přečtete charakteristiky jednotlivých typů, aby odpovědi nebyly ovlivněné. Rozhodněte se, zda s

Více

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Společnost GE Money bank, a.s. tímto uděluje povolení Zbyňkovi Němcovi použít obchodní název společnosti GE Money bank,

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Management. Motivace motivační teorie a nástroje

Management. Motivace motivační teorie a nástroje Management Motivace motivační teorie a nástroje Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

EYSENCKŮV TEST OSOBNOSTI. http://temperament.wladik.net/

EYSENCKŮV TEST OSOBNOSTI. http://temperament.wladik.net/ EYSENCKŮV TEST OSOBNOSTI http://temperament.wladik.net/ Eysenckův test osobnosti Introverze Extroverze Psychická stabilita Psychická labilita Typy osobnosti SANGVINIK extrovertní a stabilní Komunikativní,

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

Kompetentní interní trenér

Kompetentní interní trenér Kompetentní interní trenér Vzdělávací moduly A - Rozvoj osobnosti interního trenéra B - Odborné trenérské dovednosti interního trenéra C - Nové trendy v rozvoji osobnosti a dovedností interního trenéra

Více

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ Mgr. Kamila Balcarová PODSTATA A CHARAKTERISTIKA MONTESSORI PEDAGOGIKY 3 pilíře Montessori výchovně vzdělávací systému Připravený (vědomý) dospělý Připravené prostředí

Více

TOP MANAGEMENT PROGRAM

TOP MANAGEMENT PROGRAM 1/1/2015 TTI SUCCESS INSIGHTS TOP MANAGEMENT PROGRAM Popis metody František Vlčík Top Mananagement Program Lidé ve vrcholných pozicích společnosti dosáhli svého postavení kombinací vlastních dovedností,

Více

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Týmová spolupráce mě nestresuje práce s pacienty, ale práce s kolegy trpělivost Hra na týmovou spolupráci 4 týmy 1. 3b / -1b 2. 4b / -2b 3. 3b / 0b 4. 3b / -2b

Více

Slaďování práce a rodiny Jak fungovalo v regionu nové téma?

Slaďování práce a rodiny Jak fungovalo v regionu nové téma? Slaďování práce a rodiny Jak fungovalo v regionu nové téma? O čem budeme mluvit? 1. Uskálí tématu 2. Černobílá 3. Co chtějí ženy? 4. Flexi úvazky - dilema zaměstnavatelů? 5. Logický vývoj a management

Více

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování Organizační chování Úvod do studia organizačního chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň ZŠ Základní Předmět Zdravověda Téma

Více

Emocionální a interpersonální inteligence

Emocionální a interpersonální inteligence Emocionální a interpersonální inteligence MODELY První model emoční inteligence nabídli Salovey a Mayer v roce 1990. Emoční inteligence se v jejich formálním pojetí týká zpracovávání emočních informací

Více

Několik poznámek k roli lektora v současnosti. Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 24. října 2012

Několik poznámek k roli lektora v současnosti. Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 24. října 2012 Několik poznámek k roli lektora v současnosti Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 24. října 2012 Struktura příspěvku 1. Některé rozdíly v práci lektora a učitele odborných předmětů 2. Čím je ovlivněno

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Manažerský styl

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Manažerský styl www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Manažerský styl Mia Brown mia.brown@example.com 18. července 2016 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Manažerský styl QUICK, který mapuje uplatňované manažerské

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. ociální pedagog. Osobnost pedagoga volného času

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. ociální pedagog. Osobnost pedagoga volného času Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická ociální pedagog Osobnost pedagoga volného času O čem to bude Kuchařka jak na to je v nás Každý jsme jiný, proto každý bude upřednostňovat jiné

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

1 Základní principy řízení lidí

1 Základní principy řízení lidí 1 Základní principy řízení lidí Hlavní témata kapitoly: Odborná a personální dimenze managementu Tři pilíře úspěšného řízení Tradiční a nové řídící úkoly Řídící styl Situační řízení 1.1 Řízení lidí a jeho

Více

Název materiálu: Vlohy a schopnosti Autor materiálu: PhDr. Jitka Ivanková Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Vlohy a schopnosti Autor materiálu: PhDr. Jitka Ivanková Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Obsah. Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3. Pět tipů pro organizaci práce v kanceláři 19. Předmluva. Část první Zorganizujte si své činnosti 1

Obsah. Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3. Pět tipů pro organizaci práce v kanceláři 19. Předmluva. Část první Zorganizujte si své činnosti 1 Předmluva ix Část první Zorganizujte si své činnosti 1 Úvod 2 Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3 Tip 1 Deset principů time managementu od Johna Adaira 3 Tip 2 Pět nejhorších nástrah, kterým byste

Více

STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY

STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY 2016 2021 II Úkolem Kanceláře veřejného ochránce práv (dále jen Kancelář ), je poskytovat ochránci servis a podporu nezbytnou k naplnění poslání,

Více

Organizační chování. Organizační kultura

Organizační chování. Organizační kultura Organizační chování Organizační kultura Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu:

Více

Organizační chování. Pracovní skupiny a pracovní týmy

Organizační chování. Pracovní skupiny a pracovní týmy Organizační chování Pracovní skupiny a pracovní týmy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Praktické zkušenosti s Assessment Centre pro manuální zaměstnance

Praktické zkušenosti s Assessment Centre pro manuální zaměstnance ASSESSMENT CENTRE PRO KATEGORIIMANUÁLNÍCH ZAMĚSTNANCŮ Kompetence pro 21. století. Co bude považováno za klíčové a co by si měly osvojit budoucí generace? Praktické zkušenosti s Assessment Centre pro manuální

Více

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování 2. lekce Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky pracovní listy Osobní profil Osobní profil: co je pro mě důležité Popis potřebné podpory: jakou pomoc potřebuji Plán (cíle a kroky):

Více

Jméno a Příjmení. Třída. Škola

Jméno a Příjmení. Třída. Škola Studentský dotazník Vážení studenti, cílem tohoto průzkumu je zjistit váš postoj k matematice a k výukovému nástroji Khan Academy. Vaše názory a odpovědi pomohou dalším studentům a učitelům při zapojování

Více

Odkaz na dotazník: https://docs.google.com/forms/d/1ui5qwfbs_rvzye- 7HIAoTnAYNpyCWnmeeh1eFvqj1Cs/viewform

Odkaz na dotazník: https://docs.google.com/forms/d/1ui5qwfbs_rvzye- 7HIAoTnAYNpyCWnmeeh1eFvqj1Cs/viewform Přílohy Příloha č. 1: Průvodní text k elektronické podobě dotazníku, který byl vybrán jako kvantitativní metodologický postup k výzkumu syndromu vyhoření u muzejních průvodců a lektorů. Dobrý den, jsem

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní. Komunikace. Personální kompetence 3. přednáška 1/22

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní. Komunikace. Personální kompetence 3. přednáška 1/22 Komunikace Personální kompetence 3. přednáška 1/22 znamená Vysoká škola báňská Technická univerzita Komunikace v širším slova smyslu sdílení z latinského communicare = činit něco společným, společně sdílet

Více