Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost 2012-1. Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH"

Transkript

1 Hannes Luetz produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Koncept normy budov na jejich Tento koncept normy EN15232 ( ) představuje revizi a rozšíření stávající normy EN15232 z roku Navrhuje metodu odhadu energetické i nových i stávajících budov, a může být použita k hodnocení ziskovosti investic do renovace systémů automatizace budov.

2 Norma EN15232 popisuje dva způsoby, jak odhadnout : - výpočet na základě různých faktorů, který je podrobně popsán v tomto dokumentu, - podrobný výpočet, který vyžaduje rozsáhlé znalosti vlastností plánovaného systému automatizace. Slovníček EN: SAB: TZB: EPBD: CEN: evropská norma systém automatizace budov (zajišťuje efektivní řízení vytápění, ventilace, ohřevu vody a ) technické zabezpečení budov (poskytuje informace o provozu, údržbě a správě budov) evropská směrnice 2002/91/EC o energetické náročnosti budov (Energy Performance of Buildings Directive), která se týká celkové energetické i budov Evropský výbor pro normalizaci (Comité Européen de Normalisation) U mnoha nových i stávajících budov se musí provádět hodnocení spotřeby energie, proto je zapotřebí rychlý a spolehlivý nástroj, který mohou snadno používat i laikové. Tato nová verze evropské normy EN15232 ( ) představuje zdařilý příklad přístupu, který na základě různých faktorů zkoumá dopad vylepšení v oblasti SAB a TZB na spotřebu energie v budovách. Norma EN15232 je jen jednou z mnoha norem vyplývajících ze směrnice EPBD. I když se výpočty spotřeby energie zabývá přibližně 40 dalších norem, norma EN15232 se týká přímo vlivu automatizace a správy budov v oblasti tepelných a elektrických instalací.

3 Tento vztah je znázorněn v následujícím diagramu. Metoda výpotu energetické úinnosti (lánky 4, 5 a 6 smrnice EPBD) Požadavky na úinnost nových budov Styl EPBD. 4,5 Dkladná renovace Styl EPBD. 4,6 Energetická úinnost Zpsoby vyjádení energetické úinnosti EN Celková spoteba energie, primární spoteba, emise CO 2 Celková dodaná energie Postupy pro výpoet a mení energetického hodnocení EN Energetické požadavky systému a budovy na systémy vytápní, chlazení, zvlhování, odvlhování, ohevu vody, osvtlení a ventilace EN ISO 13790, EN , EN , EN 15243, EN , EN , EN 15265, EN 15193, EN 15241, EN EN Definice a terminologie, údaje o venkovním podnebí, vnitní podmínky, pehívání a ochrana proti slunci, tepelná ochrana ástí budovy, ventilace a filtrace vzduchu atd. Píklad: EN ISO 6W6, EN ISO 13370, EN ISO , EN 13947, EN ISO 10211, EN ISO , EN ISO 14663, EN ISO 10456, EN 15242, EN 13775, EN 15251, EN ISO 15927, EN ISO 7345, EN ISO 92S3 Obr. 1: Pozadí, stav a budoucnost standardů výboru CEN na podporu směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD). Zdroj: publikace organizace Cense

4 Z výsledků uplatnění metody popsané v normě EN15232 mohou majitelé budov, architekti a konzultanti získat informace o možnostech zlepšení stávajících budov a rovněž o odpovídajícím snížení spotřeby energie v případě přechodu na optimální systém správy budov. Norma určuje čtyři třídy energetické i budov. Referenční třídou je třída C. A B C D Vytápění/ chlazení např. ovládání v jednotlivých místnostech s komunikací a dalšími požadavky např. čerpadla řízená tlakem např. ovládání v jednotlivých místnostech s komunikací např. čerpadla se stupňovým řízením např. ovládání v jednotlivých místnostech s termostatickým ventilem nebo elektronickou regulací např. čerpadla s řízením typu zapnuto/vypnuto např. bez ovládání v jednotlivých místnostech např. čerpadla bez regulace Klimatizace Osvětlení Stínění např. automatické řízení proudění vzduchu Řízení přívodu vzduchu s referenční hodnotou v závislosti na zátěži např. vícestupňové řízení ventilátorů Řízení přívodu vzduchu s referenční hodnotou s kompenzací v závislosti na počasí např. ventilátory s řízením typu zapnuto/vypnuto např. řízení přívodu vzduchu s konstantní referenční hodnotou např. bez řízení proudění vzduchu např. bez řízení přívodu vzduchu automatické např. s automatickým řízením úrovně např. s automatickou detekcí přítomnosti automatické např. s automatickým řízením úrovně např. s automatickou detekcí přítomnosti ruční řízení např. ruční spínač s centrálním signálem pro vypnutí ruční řízení např. s ručním spínačem kombinované řízení okenních rolet a teploty automatické řízení okenních rolet ruční ovládání motorových okenních rolet ruční ovládání okenních rolet Obr. 2: Výňatek z tabulky 2 uvedené v normě

5 Na obrázku 3 jsou znázorněny všechny funkce automatizace budov a jejich přiřazení ke čtyřem třídám i. V šedých oblastech mřížky je vždy určitá funkce spojena s odpovídající třídou. AUTOMATICKÉ ŘÍZENÍ 1 ŘÍZENÍ VYTÁPĚNÍ 1.1 Řízení emisí 0 Bez automatického řízení 1 Centrální automatické řízení 2 Řízení jednotlivých místností X Obytná budova Řídicí systém lze nainstalovat na úrovni jednotlivých senzorů nebo místností. V prvním případě pak může sloužit k řízení více místností současně. 3 Řízení jednotlivých vzájemně propojených místností X Řízení jednotlivých místností pomocí propojených 4 ovladačů na základě požadavků 1.2 Řízení emisí pro TABS 0 Bez automatického řízení 1 Centrální automatické řízení 2 Rozšířené centrální automatické řízení Definice tříd: Jiné než obytné budovy D C B A D C B A X Obr. 3: Seznam funkcí a jejich zařazení do tříd i systému automatizace budov. Třída i C je definována jako minimální požadavek na funkce systému automatizace budov a technického zabezpečení budov (výňatek z tabulky 3 uvedené v normě EN15232). Jak napovídá výše uvedená tabulka, třída C již vyžaduje řízení na úrovni jednotlivých místností. Třídy B lze dosáhnout pomocí ovladačů, které spolu vzájemně komunikují, zatímco třída A vyžaduje použití systému řízení podle požadavků (např. systému pro řízení jednotlivých místností CentraLine SERVAL). Nejsou-li tyto možnosti k dispozici (např. zde není nainstalován ventilační systém), není třeba brát v úvahu žádná hodnocení. To platí i pro budovy, které mají v kontextu jiných budov menší význam. Zde se mohou pracovníci provádějící plánování rozhodnout dle vlastního uvážení. Úplná verze tabulky 3 uvedená v normě uvádí všechny požadavky na třídu C, které je třeba vzít v úvahu jako faktory s dopadem na (seznam lze rovněž použít ke zjištění minimálních požadavků na projekt).

6 V následující tabulce jsou uvedeny základní součásti normy, tedy faktory s dopadem na rozdělené podle vlivu na tepelné vlastnosti budovy a elektroinstalaci. Typy budov D Malá energetická Faktor i systému SAB fbscs,th C B (referenční) Standard Pokročilý stupeň: A Vysoká energetická Kanceláře Přednáškové sály Školní budovy Obr. 4: Faktory tepelné i (výňatek z tabulky 5 uvedené v normě) Typy budov Všechny faktory i systému SAB fbscs,th D C (referenční) B A Malá energetická Standard Pokročilý stupeň: Vysoká energetická Kanceláře Přednáškové sály Školní budovy Nemocnice Obr. 5: Faktory elektrické i (výňatek z tabulky 5 uvedené v normě)

7 Při uplatňování normy EN na projekty rekonstrukcí se známou spotřebou energie lze snadno spočítat úspory, které může navrhovaná investice přinést: Pokud majitel zajistí přesun budovy z třídy i C do třídy A, podle normy dojde ke 30% snížení spotřeby energie na vytápění (0,7násobek) a ke 13% snížení spotřeby energie na elektroinstalaci (0,87násobek). V případě nákladů na vytápění ve výši ,00 EUR na topnou sezónu tedy úspory činí přibližně 3 000,00 EUR za rok. U nákladů na elektroinstalaci ve výši ,00 EUR lze dosáhnout úspory přibližně EUR za rok. Co ale taková renovace systému automatizace budovy zahrnuje? Co je třeba vylepšit? Z obrázku 3 lze odvodit funkce, které je nutné přidat: Automatizace místností (vytápění/chlazení): náhrada termostatických ventilů propojenými ovladači pro jednotlivé místnosti, které předávají požadavky zařízení pro výrobu tepelné energie (kotel, chladič), například se může jednat o systém CentraLine Serval ve spojení se zařízeními CentraLine Lion nebo Tiger. Automatizace dodávky tepelné energie (výroba a rozvod tepelné energie pro vytápění a chlazení): Požadavky spotřebitelů na dodávku tepla (vytápěcí okruhy) musí být předávány do zařízení pro výrobu tepelné energie (kotle, chladiče). Je třeba implementovat optimální funkce pro spuštění/zastavení, použít čerpadla s proměnlivými otáčkami a řídit výrobu energie podle úrovně i. Klimatizace: Mezi klíčová slova patří řízení v závislosti na zátěži, kompenzace venkovní teploty, entalpie a řízení vlhkosti. Osvětlení: V této oblasti se pozornost soustředí na automatickou detekci přítomnosti a automatické ovládání. Vylepšení technického zabezpečení budov: Zjišťování chyb v systému automatizace budov, monitorování spotřeby energie a vnitřních podmínek. Všechny funkce poskytuje technický software Centraline COACH, který lze za účelem dosažení třídy i A stáhnout do ovladače.

8 Při mnoha rekonstrukcích je nutné stávající systém automatizace budov vyměnit za nový systém, který poskytuje výše popsané doplňkové funkce. Do nových budov by se měly instalovat systémy automatizace budov, které lze rozšířit, a které tak umožňují snadné začlenění případných budoucích přístaveb. Při zvážení všech zúčastněných faktorů i nabízí výsledek značný potenciál úspory energie. V případě kanceláří (jak ukazuje výše uvedený příklad) lze snížením spotřeby tepelné energie dosáhnout až 30% úspor. V jiných situacích, kde hraje větší roli klimatizace (např. V přednáškových sálech nebo supermarketech) mohou za předpokladu, že lze přesně určit optimální zátěž řízení kvality vzduchu, úspory ještě stoupnout (až na 50 %). Shrnutí S využitím normy EN je možné odhadnout, jíž lze dosáhnout prostřednictvím systému automatizace budov a technického zabezpečení budov. Zjednodušená metoda neposkytuje přesné výpočty, ale přináší dobrý přehled o výhodách, které lze očekávat od modernizace řídicího systému. Umožňuje uživatelům a majiteli budov vyhodnotit aktuální míru i řídicích systémů. Pomocí faktorů i může majitel budovy vypočítat očekávanou ziskovost investice do modernizace systémů automatizace budov. Zjednodušený systém však nepokrývá všechny aspekty využití budovy. Důležité jsou i obecnější vstupní parametry, jako je například volný výběr období využití, zóny využití a procento funkčního pokrytí z hlediska počtu místností. Moderní systémy automatizace budov obsahují všechny funkce, které jsou nezbytné pro zařazení budovy do třídy A. Z tabulek vyplývá obrovský potenciál pro renovaci a modernizaci stávajících budov a výhody výstavby budov nových. Společnost CentraLine a její partneři v celé Evropě upozorňují na výhody vyspělých řídicích systémů. Skutečnost, že mnohé projekty dosáhly ještě větší úspory energie, než s jakou počítá norma EN 15232, pravděpodobně vyplývá ze snazšího a přehlednějšího využití systémů s grafickým ovládáním. Příklady projektů naleznete na webu společnosti CentraLine na adrese

9 Zdroje obrázků: Obr. 1: výňatek z publikace organizace Cense Obr. 2: výňatek z anglického vydání normy EN ( ) Obr. 3: výňatek z anglického vydání normy EN ( ) Obr. 4: výňatek z anglického vydání normy EN ( ) Obr. 5: výňatek z anglického vydání normy EN ( ) Zdroje: Nová verze normy EN ( ) v angličtině. Kontakt na redakci: Ansel & Möllers GmbH Simone Setka Koenig-Karl-Strasse 10 D Stuttgart Tel.: +49 (711) ; fax: s.setka@anselmoellers.de Další informace související s í budov můžete získat na webu Můžete si zde přečíst i stáhnout celou řadu technických článků od odborníků ze společnosti CentraLine. Další informace o společnosti CentraLine naleznete na webu CentraLine Honeywell GmbH Boeblinger Straße 17 D Schoenaich

Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov

Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov INFORMAČNÍ PRODUKTOVÝ BULLETIN SPOLEČNOSTI REM-Technik s. r. o. Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov efektivita & design úspora & flexibilita Vážení obchodní partneři a čtenáři REMinfo!

Více

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI ing. Roman Šubrt Energy Consulting o.s. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI e-mail: web: roman@e-c.cz www.e-c.cz tel.: 777 196 154 1 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Strana 738 Sbírka zákonů č. 78 / 2013 78 VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 14 odst. 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií,

Více

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV PREZENTACE Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí (SVST) na konferenci ČKLOP Praha, 10. 5. 2011 DELFTSKÁ STUDIE Prof dr ir A.H.C.

Více

Energetická náročnost budov a zdroje tepla

Energetická náročnost budov a zdroje tepla České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetická náročnost budov a zdroje prof.ing.karel Kabele, CSc. 1 Globální oteplování 2 Seminář Vailant 14.10.2009

Více

Komfortní řešení pro vaše bydlení

Komfortní řešení pro vaše bydlení Komfortní řešení pro vaše bydlení Nejrůznější využití Apartmány Rodinné domy Kanceláře Centralizovaná výroba chladu nebo tepla pro každou budovu nebo skupinu budov Kanálová klimatizace pro každý byt Ovladač

Více

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM)

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) INDOOR CLIMATE SOLUTIONS RÁDIOVÁ REGULACE S DEM FUNKCÍ Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) Úcinný a pritom jednoduchý zpusob

Více

maximum z vaší energie

maximum z vaší energie Pomáháme me vám získat maximum z vaší energie Úspory energií: krok za krokem reálným provozem Energetické dilema Skutečnost Nutnost Energetická poptávka do r. 2050 Na elektrickou energii do r. 2030 vs

Více

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje YTONG DIALOG 2017 Blok I: Úvod do problematiky Ing. Petr Simetinger Technický poradce podpory prodeje V uzavřených místnostech tráví většina z nás 90 % života. Změny, které by nás měly změnit Legislativní

Více

Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov

Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov INFORMAČNÍ PRODUKTOVÝ BULLETIN SPOLEČNOSTI REM-Technik s. r. o. Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov efektivita & design úspora & flexibilita Vážení obchodní partneři a čtenáři REMinfo!

Více

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem České vysoké učení technické v Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem prof.ing.karel 1 Energetický audit

Více

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Roger Hitchin Klíčový expert BRE Obsah Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) Jaké jsou její cíle? Co bude její

Více

Hodnocení a integrované navrhování budov

Hodnocení a integrované navrhování budov České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Hodnocení a integrované navrhování budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. (C) prof. K. Kabele CKLOP 2011 1 21.století

Více

ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE NÍZKOENERGETICKÝCH OBJEKTŮ. Ing. arch. Kristina Macurová Doc. Ing. Antonín Pokorný, Csc.

ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE NÍZKOENERGETICKÝCH OBJEKTŮ. Ing. arch. Kristina Macurová Doc. Ing. Antonín Pokorný, Csc. ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE NÍZKOENERGETICKÝCH OBJEKTŮ Ing. arch. Kristina Macurová macurkri@fa.cvut.cz Doc. Ing. Antonín Pokorný, Csc. ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV PODLE NOVÉHO ZÁKONA O HOSPODAŘENÍ

Více

Energetická účinnost. pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro větrací a klimatizační zařízení

Energetická účinnost. pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro větrací a klimatizační zařízení pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 03 I 2008 Nová norma EN 13779 (2) pro je jednou z prvních evropských směrnic,

Více

Základní řešení systémů centrálního větrání

Základní řešení systémů centrálního větrání Základní řešení systémů centrálního větrání Výhradně podtlakový systém - z prostoru je pouze vzduch odváděn prostor je udržován v podtlaku - přiváděný vzduch proudí přes hranici zóny z exteriéru, případně

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky V současnosti se u řady stávajících bytových objektů provádí zvyšování tepelných odporů obvodového pláště, neboli zateplování

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2310201319 Investor: pan Peter Kovalčík RD Ruda 15, Velké Meziříčí email: peter.kovalcik@seznam.cz

Více

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu POPIS OBVYKLÝCH ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PODPOROVANÁ OPATŘENÍ Rozvody elektřiny, plynu a tepla v budovách Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu Osvětlení budov a průmyslových areálů Snižování

Více

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Vedoucí katedry TZB Předseda Společnosti pro

Více

Kontrola vytápění High-Tech měření

Kontrola vytápění High-Tech měření Budoucnost zavazuje testo 330 testo 330 LL Kontrola vytápění High-Tech měření Nejvyšší přesnost měření komínové ztráty/teploty/proudění Höchste Genauigkeit durch Nullpunkt-Abgleich im Sekundentakt Vysvětlení,

Více

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace...

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace... PROGRAM REKUPERACE Obsah 1 Proč využívat rekuperaci...2 2 Varianty řešení...3 3 Kritéria pro výběr projektu...3 4 Přínosy...3 4.1. Přínosy energetické...3 4.2. Přínosy environmentální...4 5 Finanční analýza

Více

prof. Karel Kabele, CVUT v Praze

prof. Karel Kabele, CVUT v Praze VÝŠKOVÉ BUDOVY S TÉMĚŘ NULOVOU SPOTŘEBOU ENERGIE? prof. Ing. Karel Kabele,CSc. Katedra TZB Fakulta stavební ČVUT v Praze Kde jsme Podíl budov na celkové spotřebě energie v Unii činí 40 %... Kde jsme Směrnice

Více

Návrh nové vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti energetické náročnosti budov. Jan Pejter, Enviros s.r.o., Praha

Návrh nové vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti energetické náročnosti budov. Jan Pejter, Enviros s.r.o., Praha Návrh nové vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti energetické náročnosti budov Jan Pejter, Enviros s.r.o., Praha Obsah Výchozí podmínky pro zpracování vyhlášky Podrobnosti výpočtové metodiky Zařazení

Více

Energetický portál. Czech IoT Summit Ing. Jiří Tencar, Ph.D., kancelář Smart Písek

Energetický portál. Czech IoT Summit Ing. Jiří Tencar, Ph.D., kancelář Smart Písek Energetický portál Czech IoT Summit 2017 Ing. Jiří Tencar, Ph.D., kancelář Smart Písek Jak to začalo? 18 základních a mateřských škol Města Písek 2013 společnost ENESA realizovala následující opatření

Více

Energetická certifikace budov v ČR

Energetická certifikace budov v ČR budov v ČR Marcela Juračková ředitelka odboru kontroly, Státní energetická inspekce seminář: Energetická certifikácia a naštartovanie zmien v navrhovaní budov 15. října 2018 Bratislava A/ Zákon č. 406/2000

Více

Účinnost užití energie základní pojmy

Účinnost užití energie základní pojmy Účinnost užití energie základní pojmy 1 Legislativní rámec Zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění 318/2012 Sb. - Vyhláška č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov - Vyhláška č. 148/2007 Sb. o energetické

Více

Role správy budov a řídicí technologie v zelené certifikaci budov na příkladu certifikačního systému LEED 2011-3. Hannes Lütz

Role správy budov a řídicí technologie v zelené certifikaci budov na příkladu certifikačního systému LEED 2011-3. Hannes Lütz 2011-3 Hannes Lütz Produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Role správy budov a budov na příkladu certifikačního systému Budovy v průběhu své životnosti produkují obrovské množství CO 2. Objem

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY Tereza Šulcová tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz Směrnice o energetické náročnosti budov 2010/31/EU Směrnice ze dne 19.května 2010 o energetické

Více

Řízení 6-cestných kulových ventilů regulátory RDG160KN. RDG1.. range

Řízení 6-cestných kulových ventilů regulátory RDG160KN. RDG1.. range Řízení 6-cestných kulových ventilů regulátory RDG160KN RDG1.. range Siemens 2016 siemens.com/hit RDG přehled sortimentu Fan coil VAV Standalone Communicative Standalone Communi. RDG110 RDG100TH RDG160T

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

Energetická účinnost. ...v hotelech 10 I 2008. Hoteloví hosté si potrpí na komfort.

Energetická účinnost. ...v hotelech 10 I 2008. Hoteloví hosté si potrpí na komfort. Energetická účinnost Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hoteloví hosté si potrpí na komfort. Ostatně - za svůj pokoj platí. Za to očekávají, že se vykoupou v horké vodě,

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍČECHY DOLNÍ BAVORSKO Vytápěnía využitíobnovitelných zdrojůenergie se zaměřením na nízkoenergetickou a pasivní výstavbu OTOPNÁ SOUSTAVA Investice do Vaší budoucnosti Projekt

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Budovy a jejich prvky/součásti Budovy a zelené nakupování Úvod Vysoké investiční náklady Dlouhá životnost budov Kratší životnost TZB Komplexnost budovy sestávají

Více

Energetický management: monitorování, vizualizace, vyhodnocení a optimalizace spotřeb energií 2012-2. Michael Rader

Energetický management: monitorování, vizualizace, vyhodnocení a optimalizace spotřeb energií 2012-2. Michael Rader 2012-2 Michael Rader Marketingový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Energetický management: vyhodnocení a Část 2: Vizualizace a vyhodnocení údajů o spotřebě První část tohoto dvoudílného seriálu byla

Více

Energetická certifikace budov v České republice. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha

Energetická certifikace budov v České republice. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Energetická certifikace budov v České republice Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Obsah Výchozí podmínky pro zpracování vyhlášky Podrobnosti výpočtové metodiky Zařazení hodnocené budovy do třídy energetické

Více

Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1

Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1 Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1 Zařazení budovy do kategorie (A, B,, G) Pojem referenční budova Referenční budova je výpočtově definovaná budova: - téhož

Více

Moje přednáška má jen stručně poukázat na rozdíl mezi Energetickým štítkem obálky budovy a Průkazem energetické náročnosti budovy a to podle

Moje přednáška má jen stručně poukázat na rozdíl mezi Energetickým štítkem obálky budovy a Průkazem energetické náročnosti budovy a to podle Moje přednáška má jen stručně poukázat na rozdíl mezi Energetickým štítkem obálky budovy a Průkazem energetické náročnosti budovy a to podle vyhl.148/2007 Sb. a vyhl.78/2013 Sb. Na prvním obrázku vidíte

Více

Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody!

Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody! VČETNĚ ČERPADLA TŘÍDY A VČETNĚ ČTYŘCESTNÉHO VENTILU OPTIMALIZOVANÝ VÝMĚNÍK TEPLA 1056 570 1010 (V Š H) VODNÍ PŘÍPOJKY R2 F Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody! Od 28 kw do 80 kw Hlavní výhody:

Více

Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2

Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2 Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2 Tomáš Matuška Fakulta strojní, České vysoké učení technické v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov,

Více

RDG165KN Regulace prostorové teploty a relativní vlhkosti

RDG165KN Regulace prostorové teploty a relativní vlhkosti Prostorový regulátor s komunikací KNX RDG165KN Regulace prostorové teploty a relativní vlhkosti Intern www.siemens.com/thermostats Sortiment regulátorů RDG Fan coilové a univerzální aplikace NEW VAV/CAV

Více

Energetický průkaz a certifikace budov

Energetický průkaz a certifikace budov Energetický průkaz a certifikace budov Ing. Jan Kárník, CITYPLAN spol. s r.o. Konference energetická náročnost staveb 22.září 2006, ForArch Praha CITYPLAN spol. s r.o. Středisko energetiky a životního

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty Nemocnice Hustopeče D1.01.05-001 Technická zpráva Úprava 1.NP budovy D na ambulance DSP+DPS Vytápění Výchozí podklady a stavební program. TECHNICKÁ ZPRÁVA Podkladem pro vypracování PD vytápění byly stavební

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Energy Performance Contracting v budovách Pardubického kraje. 29.4.2013 Siemens, s.r.o., Building Technologies/ BAU/ LCM E

Energy Performance Contracting v budovách Pardubického kraje. 29.4.2013 Siemens, s.r.o., Building Technologies/ BAU/ LCM E Příklady dobré praxe ve veřejném sektoru Energy Performance Contracting v budovách Pardubického kraje 1 Budovy a energie Spotřebují 40% vyrobené energie Produkují 21% emisí CO 2 Industry (direct emissions

Více

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015 Integrovaná platforma pro řízení budov Siemens AG 2015 Budoucnost řízení budov Blízká budoucnost budov Připravenost pro připojení Smart-grid Chytrost a plná integrace EU Směrnice pro energetickou náročnost

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL85 (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL85 (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL85 (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2015090201 Montážní partner: Investor: David Kamenický Rajhrad email: Tel.:

Více

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory.

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory. Zvýhodněné sestavy tepelných čerpadel Topné systémy skládající se z tepelného čerpadla v kombinaci se zásobníkovým ohřívačem teplé vody a dalším instalačním příslušenstvím. Vitocal: využijte naši špičkovou

Více

Arch.č.: F-1-4-B-1 TECHNICAL REPORT list 1/7

Arch.č.: F-1-4-B-1 TECHNICAL REPORT list 1/7 OBSAH 1. Úvod... 2 2. Podklady... 2 3. Technické řešení... 2 3.1. Klimatizace České pošty... 2 3.2. Klimatizace bytů 4.- 6.NP... 4 3.3. Klimatizace serveroven 7. 9.NP... 6 4. Kontrola hluku... 6 5. Nároky

Více

prostředků při minimálních provozních nákladech. Inteligentní budovy jsou označovány EIBG European Intelligent Building Group.

prostředků při minimálních provozních nákladech. Inteligentní budovy jsou označovány EIBG European Intelligent Building Group. Systémová technika budov Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat452 Technická zařízení budov III Fakulta stavební Inteligentní budova

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky KLÍČOVÉ VLASTNOSTI SYSTÉMU POPIS SOUČASNÉHO STAVU 1. Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky 2. Jednotlivé panely interaktivního

Více

INTELIGENTNÍ DŮM. Filip Mladenov 2.S

INTELIGENTNÍ DŮM. Filip Mladenov 2.S INTELIGENTNÍ DŮM Filip Mladenov 2.S DEFINICE je takový dům, který zajišťuje optimální vnitřní prostředí pro komfort osob prostřednictvím stavební konstrukce, techniky prostředí, řídicích systémů, služeb

Více

AKTIVNÍ DŮM MODEL HOME 2020

AKTIVNÍ DŮM MODEL HOME 2020 AKTIVNÍ DŮM MODEL HOME 2020 MH2020/LFe/ MAY2008 Směrnice EU 2010-31 / EPBD II Evropská směrnice o energetické náročnosti budov od 31. prosince 2020 budou všechny nové budovy stavěny s téměř nulovou spotřebou

Více

Úspory energie a provozních nákladů s elektroinstalací ABB i-bus KNX

Úspory energie a provozních nákladů s elektroinstalací ABB i-bus KNX Petr König, Richard Müller, AMPER 2012 konference Inteligentní budovy Úspory energie a provozních nákladů s elektroinstalací ABB i-bus KNX March 23, 2012 Slide 1 Systémová elektroinstalace KNX v budovách

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0910201319 Investor: sl. Trnková RD Dyšiná email: GSM: Vyhotovil: Daniel Pytlík

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 00210406101 Montážní partner: Investor: Jaromír Šnajdr 252 63 Roztoky Tel: 603422858

Více

Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov

Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov Ing.Jaroslav Maroušek, CSc. ředitel SEVEn Energy předseda pracovní skupiny EPBD při HK ČR 1 Obsah prezentace

Více

VUT PE / PW EC Rekuperační jednotky

VUT PE / PW EC Rekuperační jednotky VUT PE EC VUT 50 PE EC VUT PE EC VUT PE EC VUT 000 PE EC VUT PW EC Osazeno VUT PW EC VUT PW EC VUT 000 PW EC motory motory Podstropní rekuperační jednotka s účinností rekuperace až 90%, elektrickým ohřívačem

Více

Integrované systémy chlazení, topení a klimatizace v prodejnách potravin. Ing. Michal Herda 17.5.2012

Integrované systémy chlazení, topení a klimatizace v prodejnách potravin. Ing. Michal Herda 17.5.2012 Integrované systémy chlazení, topení a klimatizace v prodejnách potravin Ing. Michal Herda 17.5.2012 TECHNOLOGICKÉ PRVKY - KOMPLEXNOST Komplexnost a kompatibilita prvků technologického celku Hlavní předpoklad

Více

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Vyhláška o energetických specialistech č. 118/2013 Sb. Písemný test a tematické okruhy příloha č.4 1. Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Stavební veletrhy Seminář PERSPEKTIVY BYDLENÍ 24. dubna 2013, Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - Hodnocení budov obecně přehled metod - Hodnocení energetické

Více

Pardubický kraj EPC projekty. Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk

Pardubický kraj EPC projekty. Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk Pardubický kraj - EPC projekty EPC je Energy Performance Contracting Poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem ( pro budovy a objekty v majetku Pardubického

Více

FVW marvin UNIT DESCRIPTION VERSIONS FEATURES ACCESSORIES. OD 0,9 kw DO 7,3 kw.

FVW marvin UNIT DESCRIPTION VERSIONS FEATURES ACCESSORIES. OD 0,9 kw DO 7,3 kw. FVW 12 74 marvin PODLAHOVÉ NEBO PODSTROPNÍ KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKY TYPU FAN-COIL S ODSTŘEDIVÝMI VENTILÁTORY OD 0,9 kw DO 7,3 kw. UNIT DESCRIPTION Klimatizační jednotky Marvin se vyznačuje exkluzivním designem,

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Nízkoenergetické budovy

Více

Přesná klimatizace Denco

Přesná klimatizace Denco Divize vzduchotechniky Přesná klimatizace Denco Řada T - Toscana a) Kapacita chlazení 3 až 1 kw Jednotky přesné klimatizace Denco se používají pro udržování přesné teploty a vlhkosti zejména v počítačových

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2014852124 Montážní partner: Investor: Radek Kousko RD Pohoří, Dobruška email:

Více

Technický list pro tepelné čerpadlo země-voda HP3BW-model B

Technický list pro tepelné čerpadlo země-voda HP3BW-model B Technický list pro tepelné čerpadlo země-voda HP3BW-model B Technický popis TČ Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda s označením HPBW B je kompaktní zařízení pro instalaci do vnitřního prostředí, které

Více

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005 www.cerpadla-ivt.cz Švédská tepelná čerpadla pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci 5 5 let garance 5 let záruka na tepelné čerpadlo, včetně nákladů na záruční opravu. Tato záruka

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 02032052 Investor: pan Jakub Fiala RD Plzeň, Křimická 32 email: jakub_fiala@

Více

Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN. Vnitřní osvětlení: LED osvětlení + kontrolní systém

Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN. Vnitřní osvětlení: LED osvětlení + kontrolní systém Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN Vnitřní osvětlení: LED osvětlení + kontrolní systém duben 2016 Autor: Reinhard Ungerböck Grazer Energieagentur GmbH Kaiserfeldgasse 13/1

Více

Venkovní jednotky. Multi DC Inverter

Venkovní jednotky. Multi DC Inverter Venkovní jednotky Technologie DC Inverter umožňuje komfortní regulaci teploty v místnosti Energetická třída A Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch 7 modelů venkovních jednotek výkon 4,1 až 10,5 kw Možnost připojení

Více

Opláštění Opláštění je vyrobeno z dvouvrstvého aluzinku s 20mm vnitřní tepelnou a zvukovou izolační vrstvou minerální vlny.

Opláštění Opláštění je vyrobeno z dvouvrstvého aluzinku s 20mm vnitřní tepelnou a zvukovou izolační vrstvou minerální vlny. Rekuperační jednotky VUT 300 E2V EC Vzduchotechnické rekuperační jednotky s kapacitou až 300 m 3 /h, dvěma elektrickými ohřívači pro studené klima a účinností rekuperace až 95 % v tepelně a zvukově izolovaném

Více

Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY

Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY 2 Budoucnost je tady 3 a je ohleduplnější k životnímu prostředí, energeticky účinnější a nákladově

Více

S námi budete dostatečně připraveni. Stručná příručka o změnách ve vytápěcí technice podle směrnice o ekodesignu (ErP)

S námi budete dostatečně připraveni. Stručná příručka o změnách ve vytápěcí technice podle směrnice o ekodesignu (ErP) S námi budete dostatečně připraveni Stručná příručka o změnách ve vytápěcí technice podle směrnice o ekodesignu (ErP) 02 03 Získejte všechny podstatné informace od firmy Wolf o požadavcích a povinném označování

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 050820144 Investor: pan Zdeněk Klejna RD Tachlovice, Na Vrškách 17 email: z.klejna@seznam.cz

Více

Jak snížit náklady na vytápění bytu. Ing. Ladislav Jůna výkonný ředitel ladislav.juna@aeeib.cz www.aeeib.cz

Jak snížit náklady na vytápění bytu. Ing. Ladislav Jůna výkonný ředitel ladislav.juna@aeeib.cz www.aeeib.cz Jak snížit náklady na vytápění bytu Ing. Ladislav Jůna výkonný ředitel ladislav.juna@aeeib.cz www.aeeib.cz 1 Co nás čeká 1. Detekce problémů termovizní snímkování 2. Zajištění úspor systémové řešení =

Více

Téma prezentace. Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov

Téma prezentace. Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov Téma prezentace Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov Asociace chytrého bydlení POSLÁNÍ Asociace chytrého bydlení je spojením odborníků a firem, které mají prokazatelné zkušenosti

Více

Příslušenství k tepelným čerpadlům NeoRé

Příslušenství k tepelným čerpadlům NeoRé Příslušenství k tepelným čerpadlům NeoRé Čidlo venkovní teploty Tyto odporové snímače teploty jsou určeny pro kontaktní měření teploty plynných látek ve venkovních nebo průmyslových prostorech. Plastová

Více

RDG165KN (S55770-T347)

RDG165KN (S55770-T347) 1 RDG165KN: Informace k uvedení na trh Úvod K uspokojení rostoucí poptávky po prostorových regulátorech obsahujících řízení teploty a vlhkosti uvádíme začátkem října 2015 na trh regulátor: RDG165KN (S55770-T347)

Více

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách www.tzb-info.cz 3. 9. 2018 Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Uvedený příspěvek je zaměřený na možnosti využití tepelných čerpadel

Více

Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE

Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE Mnichov, Září 2009 Krátké představení skupiny BASE Začátek: Výchozí bod: Založení BASE CONSULT GmbH 1996 v Mnichově Vlastníkem řízená, samostatně financovaná

Více

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH ERGIE Třída: Spotřeba energií představuje největší ekologickou zátěž provozu školy. Jak zjistíte, stojí také školu mnoho peněz. Nižší spotřeby energie můžete dosáhnout pomocí třech kroků, jejichž realizace

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015 Integrovaná platforma pro řízení budov Siemens AG 2015 Budoucnost řízení budov Blízká budoucnost budov Připravenost pro připojení Smart-grid Chytrost a plná integrace EU Směrnice pro energetickou náročnost

Více

Standardní dokumenty

Standardní dokumenty Standardní dokumenty Definice European Energy Service Initiative EESI IEE/08/581/SI2.528408 Prosinec 2010 Berliner Energieagentur GmbH Disclaimer: The sole responsibility for the content of this paper

Více

Inteligentní elektroinstalace systém ABB i-bus EIB

Inteligentní elektroinstalace systém ABB i-bus EIB Inteligentní elektroinstalace systém ABB i-bus EIB Klasické systémy elektroinstalace jsou v posledních letech stále častěji nahrazovány elektroinstalacemi v takzvaném inteligentním provedení, a to zejména

Více

Novela zákona o hospodaření energií. schválená v roce 2012

Novela zákona o hospodaření energií. schválená v roce 2012 Novela zákona o hospodaření energií schválená v roce 2012 Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Obsah prezentace 1. Směrnice 2020/31/EU, o energetické

Více

VÍTĚZÍ. Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí

VÍTĚZÍ. Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí ÚČINNOST VÍTĚZÍ Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí 20%... více obnovitelných energií... nižší spotřeba primární energie... méně emisí CO 2 Evropská unie

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Regulace. Co je to regulace?

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Regulace. Co je to regulace? ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Regulace 242 Co je to regulace? Zařízení, na jehož impuls se mění jeden nebo více provozních parametrů otopné soustavy teplota hmotnostní

Více

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream Efektivní řešení zítřka Moderní kondenzační technika se vyznačuje efektivním využíváním energie: díky zvýšenému odvádění tepla ze spalin

Více

Nástěnné regulátory pro systémy s proměnlivým průtokem vzduchu. Řada RDG4..

Nástěnné regulátory pro systémy s proměnlivým průtokem vzduchu. Řada RDG4.. Nástěnné regulátory pro systémy s proměnlivým průtokem vzduchu Řada RDG4.. Siemens AG 2016 siemens.com/hit RDG přehled sortimentu Fan coil VAV Bez komunikace S komunikací Bez kom. Komunikace RDG110 RDG160

Více

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav elektroenergetiky Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Systémy pro vytápění a přípravu TUV doc. Ing. Petr

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

POTENCIÁL ÚSPOR KONEČNÉ SPOTŘEBY ENERGIE V OBDOBÍ DLE CÍLŮ EU

POTENCIÁL ÚSPOR KONEČNÉ SPOTŘEBY ENERGIE V OBDOBÍ DLE CÍLŮ EU POTENCIÁL ÚSPOR KONEČNÉ SPOTŘEBY ENERGIE V OBDOBÍ 2021-2030 DLE CÍLŮ EU Ing. Jan Harnych Svaz průmyslu a dopravy ČR, Freyova 948/11 20.11.2017 Potenciál úspor KSE v období 2021-2030 dle cílů EU 2 Cíle

Více

xcomfort Jak na moderní, chytrou a bezpečnou domácnost

xcomfort Jak na moderní, chytrou a bezpečnou domácnost xcomfort Jak na moderní, chytrou a bezpečnou domácnost Eaton Tour 2018 Ing. Jaromír Pávek, Ing. Ondřej Sabatula, Ing. Lukáš Matějíček, Ph.D. Změny v elektroinstalaci Novostavby Minimalizace doby realizace

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům 05/2007 RD Olymp; G servis s.r.o., Třebíč Půdorysy: 1.NP Přízemí Úvod Účelem tohoto vzorového orientačního rozpočtu je seznámit investory/koncové

Více

Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN. Systémy řízení a měření pro budovy

Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN. Systémy řízení a měření pro budovy Sada nástrojů pro technická opatření pro použití partnerstvím SPIN Systémy řízení a měření pro budovy leden 2016 Autor: Reinhard Ungerböck Grazer Energieagentur GmbH Kaiserfeldgasse 13/1 A-8010 Graz T:

Více