Ovzduší SQL UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ovzduší SQL 01.01 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA"

Transkript

1 Ovzduší SQL UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Kvasar, spol. s r.o. Kvítková 3687/ Zlín htttp:// kvasar@kvasar.cz tel/fax : Zlín : únor Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

2 1. ÚVOD Legislativa Okruh působnosti programu Technické požadavky Možnosti provozování Používané pojmy Kategorie stacionárních zdrojů OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Práce s myší Práce s klávesnicí Tlačítka ve formuláři Položky a seznamy v kartách NÁPOVĚDA INSTALACE Hesla Import z programu Ovzduší Pravidla uplatněná při importu struktura dat NASTAVENÍ PROGRAMU Karta Nastavení programu Karta Uživatel programu Karta Lokalizace Karta Správní řízení HLAVNÍ PRACOVNÍ PLOCHA Struktura a úrovně Globální hloubka zobrazení Individuální rozbalení a sbalení struktury Změny struktury ÚPRAVA STRUKTURY PROVOZOVATELE Kopírování Přesun Úprava struktury změna provozovatele NASTAVENÍ FILTRU Nastavení období Nastavení kategorie zdrojů Lokalizace Nastavení kategorie provozovny Filtrování dle typu zařízení FORMULÁŘE A KARTY FORMULÁŘ PROVOZOVATEL Karta provozovatel Chybová hlášení na kartě provozovatel FORMULÁŘ PROVOZOVNA Karta Provozovna Číselník katastrů Třídění číselníku katastrů Vyhledávání v číselníku katastrů Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

3 11.5 Karta další informace Chybová hlášení na kartě provozovna FORMULÁŘ ZDROJ Karta Identifikace Karta Měření Karta Odlučovače Karta Komíny/výduchy Karta Hořící plocha Zpoplatnění látek pomocí karty měření FORMULÁŘ ZAŘÍZENÍ Karta Zařízení Typ procesu Karta Kotel Karta výroba Karta Odklad poplatků Chybová hlášení na kartě zařízení FORMULÁŘ EMISE Vyhledávání produktu Výpočet emisí Upřesňující zadání - emise Výpočet z emisního faktoru Výpočet z měrného emisního faktoru Výpočet z hmotnostního toku Ručně zadané emise Výpočet z měrného emisního faktoru se zapojením odlučovače Chybová hlášení na kartě emise ZPRACOVÁNÍ MALÝCH ZDROJŮ Emise z malých zdrojů Stanovení poplatku za malý zdroj znečišťování ovzduší SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ Rozhodnutí za provozovnu či provozovatele Poplatek a záloha na poplatek Karta správní řízení Rozhodnutí správní orgán nevyměřuje zálohy nebo správní orgán zahajuje vyměřování záloh Rozhodnutí - správní orgán již v minulém roce vyměřoval zálohy na poplatek pomocí programu OvzdusiSQL Rozhodnutí - správní orgán v minulém roce nevyměřoval zálohy na poplatek pomocí programu OvzdusiSQL Rozhodnutí - správní orgán stanovuje zálohu u nového provozovatele nebo mění vyměřenou zálohu Vydání rozhodnutí, vkládání dokumentů do správního řízení Přehled vydaných rozhodnutí VÝSTUPY Generátor sestav Možnosti tiskových výstupů Export pro ČHMÚ Export do formátu XML Import z formátu XML Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

4 17.6 SUMÁRNÍ SESTAVY Souhrn emisí za vybrané území Souhrn emisí podle firem Roční výkaz Souhrn emisí Statistika zdrojů Úprava zobrazení šablon rozhodnutí Zobrazit zdroje spadající pod IRZ (integrovaný registr zdrojů znečišťování ovzduší) PŘECHOD ROKU KLÍČOVÁ SLOVA Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

5 1. ÚVOD Jedním ze základních článků Emisního Informačního Systému (EIS) při každoročním zpracování emisní bilance České republiky jsou po reorganizaci státní správy emisní databáze obcí s rozšířenou působností (dále jen obcí III.), na něž byla od převedena správní a poplatková agenda středních zdrojů znečišťování ovzduší. Pro zabezpečení kontinuity sběru a zpracování emisních dat byly tyto nově zřízené orgány státní správy ochrany ovzduší vybaveny softwarovým produktem Ovzduší 2003, který obcím III. zajistil vytvoření emisních databází v rozsahu jejich působnosti a umožnil plynulý přechod ke zpracování správní a poplatkové agendy. Současně byly tímto programem vybaveny i všechny nově zřízené krajské úřady, na které byla rovněž od převedena správní a poplatková agenda zvláště velkých a velkých zdrojů znečišťování ovzduší, kterou do té doby zajišťovala Česká inspekce životního prostředí. Po spolupráci s OEZ ČHMÚ Praha a ČIŽP se pro krajské úřady podařilo zabezpečit vytvoření emisních databází zvláště velkých a velkých zdrojů znečišťování. V souvislosti s novelou zákona o ovzduší č. 86/2002 Sb., který přinesl celou řadu zásadních změn, byly zahájeny analytické a programovací práce na novém softwarovém produktu Ovzdusi SQL (dále jen programu), kterým bude v průběhu roku 2004 nahrazen dosavadní program Ovzduší Program Ovzdusi SQL bude kromě zapracování změn vyplývajících z nové legislativy využívat i nejnovější databázové technologie, které se vyznačují vysokou spolehlivostí a rychlostí zpracování. Nový program využívá architektury klient server, umožňuje práci jak v lokálním tak i síťovém propojení. V současnosti program podporuje SQL databáze INTERBASE a MSSQL. 1.1 Legislativa Program Ovzdusi SQL pracuje v souladu se zákonem o ovzduší č.86/2002 Sb. v platném znění, Nařízeními vlády č. 350/2002 Sb. až č. 354/2002 Sb. a Vyhláškami MŽP č. 355/2002 Sb. až č.358/2002 Sb. Přehled právních předpisů a jejich částí, důležitých pro funkce programu OvzdušíSQL: Zákon č. 86/2002 Sb. ze dne 14. února 2002 o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší). povinnosti právnických a fyzických osob ( 3) kategorie a zařazování zdrojů znečišťování ovzduší ( 4) přípustná úroveň znečišťování ovzduší, emisní limity ( 5) zjišťování znečišťování ovzduší ( 9) povinnosti provozovatelů zvláště velkých, velkých a středních stacionárních zdrojů ( 11) povinnosti provozovatelů malých stacionárních zdrojů ( 12) evidence zdrojů znečišťování ovzduší a vyhodnocování kvality ovzduší ( 13) poplatky za znečišťování ovzduší ( 19) oznamovací povinnosti ( 20) prominutí nebo doplacení části poplatku za znečišťování ovzduší ( 22) orgány ochrany ovzduší vykonávající správní činnosti na úseku ochrany ovzduší ( 42) stanovení roční výše poplatku (příloha č.1 k zákonu č. 86/2002 Sb.) část A) hlavní zpoplatněné znečišťující látky, ostatní zpoplatněné znečišťující látky část B) sazby poplatků, způsob výpočtu poplatků Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

6 Nařízení vlády č. 350/2002 Sb., kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší Nařízení vlády č. 351/2002 Sb., kterým se stanoví závazné emisní stropy pro některé látky znečišťující ovzduší a způsob přípravy a provádění emisních inventur a emisních projekcí Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emisní limity pro zvláště velké spalovací zdroje znečišťování ovzduší pro oxid siřičitý (SO2), oxidy dusíku (NOx) a tuhé znečišťující látky (příloha č. 1 k nařízení vlády č. 352/2002 Sb.) emisní limity pro zvláště velké spalovací zdroje znečišťování ovzduší pro oxid uhelnatý (CO) - (příloha č. 2 k nařízení vlády č. 352/2002 Sb.) emisní limity pro velké a střední spalovací zdroje znečišťování ovzduší pro oxid siřičitý (SO2), oxidy dusíku (NOx), oxid uhelnatý (CO), organické látky a tuhé znečišťující látky (příloha č. 4 k nařízení vlády č. 352/2002 Sb.) hodnoty emisních faktorů pro stanovení množství emisí výpočtem při spalování paliv (příloha č. 5 k nařízení vlády č. 352/2002 Sb.) emisní limity při spalování více druhů paliv (příloha č. 6 k nařízení vlády č. 352/2002 Sb.) zjišťování znečišťujících látek a kontrola účinnosti malých zdrojů (příloha č. 7 k nařízení vlády č. 352/2002 Sb.) Nařízení vlády č. 353/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší kategorie zemědělských zdrojů znečišťování ovzduší, emisní limity, emisní faktory, plány zavedená zásad SZP u zdrojů znečišťování ovzduší a určení referenčních a snižujících technologií chovu hospodářských zvířat (příloha č. 2 k nařízení vlády č. 353/2002 Sb.) emisní faktory pro vyjmenované zemědělské zdroje (bod 6 přílohy č. 2 k nařízení vlády č. 353/2002 Sb.) emisní faktory pro zemědělské zdroje podle objemu odpadu (bod 7 přílohy č. 2 k nařízení vlády č. 353/2002 Sb.) Nařízení vlády č. 354/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky pro spalování odpadu specifické emisní limity pro spoluspalovací zařízení (příloha č. 2 k nařízení vlády č. 354/2002 Sb.) specifické emisní limity pro spalovny odpadů (příloha č. 5 k nařízení vlády č. 354/2002 Sb.) specifické emisní limity a požadavky na měření při spalování odpadních olejů (příloha č. 6 k nařízení vlády č. 354/2002 Sb.) specifické emisní limity a požadavky na měření pro stávající spalovny komunálního odpadu platné od do (příloha č. 8 k nařízení vlády č. 354/2002 Sb.) specifické emisní limity a požadavky na měření pro stávající spalovny nebezpečného odpadu spalující pouze infekční nemocniční odpady platné od do (příloha č. 9 k nařízení vlády č. 354/2002 Sb.) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

7 Vyhláška MŽP č. 355/2002 Sb., kterou se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících těkavé organické látky z procesů aplikujících organická rozpouštědla a ze skladování a distribuce benzinu postup stanovení obecných emisních limitů ( 5) způsob měření a zjišťování emisí ( 9) přehled činností (příloha č. 1 k vyhlášce č. 355/2002 Sb.) podmínky provozu, prahové spotřeby rozpouštědel a emisní limity vybraných zdrojů znečišťování ovzduší (příloha č. 2 k vyhlášce č. 355/2002 Sb.) oznamovací list uživatele organických rozpouštědel (příloha č. 6 k vyhlášce č. 355/2002 Sb.) podmínky provozu čerpacích stanic (příloha č. 12 k vyhlášce č. 355/2002 Sb.) Vyhláška MŽP č. 356/2002 Sb., kterou se stanoví seznam znečišťujících látek, obecné emisní limity, způsob předávání informací, zjišťování množství vypouštěných znečišťujících látek, tmavosti kouře, přípustné míry obtěžování zápachem a intenzity pachů, podmínky autorizace osob, požadavky na vedení provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší a podmínky jejich uplatňování katalog kategorií, skupin a podskupin zdrojů vedený v Registru emisí a zdrojů znečišťování ovzduší (příloha č. 3 k vyhlášce č. 356/2002 Sb.) emisní faktory vybraných ostatních zdrojů (příloha č. 4 k vyhlášce č. 356/2002 Sb.) seznam stálých a proměnných údajů tvořících provozní evidenci (příloha č. 9 k vyhlášce č.356/2002 Sb.) protokol o autorizovaném měření u malých spalovacích zdrojů (příloha č. 15 k vyhlášce č. 356/2002 Sb.) Vyhláška MŽP č. 357/2002 Sb., kterou se stanoví požadavky na kvalitu paliv z hlediska ochrany ovzduší Vyhláška MŽP č. 358/2002 Sb., kterou se stanoví podmínky ochrany ozonové vrstvy Země 1.2 Okruh působnosti programu Program Ovzdusi SQL slouží k vedení souhrnné provozní evidence a ke zpracování správní a poplatkové agendy všech kategorií stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší - zvláště velkých, velkých, středních a malých. Program je určen krajským úřadům ke zpracování poplatkové agendy zvláště velkých a velkých zdrojů obcím s přenesenou působností ke zpracování poplatkové agendy středních zdrojů ostatním obcím ke zpracování poplatkové a evidenční agendy malých zdrojů. Hlavní funkce programu vedení evidence zdrojů znečišťování ovzduší výpočet emisí znečišťujících látek výpočet poplatku, odklad poplatku rozpis záloh evidence jednotlivých kroků správního řízení výpočet datumů nabytí právní moci rozhodnutí Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

8 tvorba tiskových dokumentů správního řízení 1.3 Technické požadavky Podmínkou provozování programu je operační systém Windows 95, 98 nebo NT. Doporučená velikost paměti RAM je 32 MB, minimální prostor na pevném disku je 40 MB. Program pracuje na počítačích s procesorem od verze 486 DX 100, doporučujeme procesor Pentium I 300 Mhz. Pro zpracování tiskových dokumentů ve správním řízení je vyžadována přítomnost textového editoru MS Word 97 nebo jeho vyšší verze. Program umožňuje export výstupních sestav do tabulkového procesoru MS Excel verze 97 a vyšší. 1.4 Možnosti provozování jednouživatelský provoz (databáze i program jsou uloženy na jednom PC) síťový provoz (databáze je uložena na serveru, program na jednotlivých PC) terminálový provoz (databáze i program jsou uloženy na serveru), na uživatelských stanicích jsou individuálně nastaveny možnosti spuštění 1.5 Používané pojmy Provozovatel - právnická osoba nebo fyzická osoba, která zdroj z.o. skutečně provozuje. Není-li taková osoba, považuje se za provozovatele vlastník zdroje z.o. (zákon č. 86/2002 Sb., 2 písm. h)) Provozovna - stavebně samostatný objekt nebo výrobně samostatný úsek (provozní celek), kde je umístěn zdroj nebo více zdrojů provozovaných jedním provozovatelem (vyhláška MŽP č. 355/2002, 2, pís. cc) Zdroj pojem zdroj není v právních předpisech zcela jednoznačně definovaný, proto pro názornost uvádíme výběr zákonných ustanovení, ve kterých se pojem zdroj vyskytuje. Spalovací stacionární zdroj - zařízení nebo soubor zařízení spalovacích technologických procesů, ve kterých se oxidují paliva za účelem využití uvolněného tepla (dále jen zdroj ) - Nařízení vlády č.352/2002 Sb. 2 písm. a)). Pro účely zpoplatňování emisí znečišťujících látek podle 19 zákona a vedení provozní evidence podle 13 zákona se považuje soubor všech zdrojů znečišťování ovzduší téhož provozovatele, které jsou umístěny v jediném provozním celku nebo areálu, za společný zdroj. Kategorii společného zdroje určuje kategorie zdroje, která je podle 4 odst. 4 písm. a) zákona nejvyšší. Stacionární zdroj z.o. je zařízení spalovacího nebo jiného technologického procesu, které znečišťuje nebo může znečišťovat ovzduší, dále šachta, lom a jiná plocha s možností zapaření, hoření nebo úletu znečišťujících látek, jakož i plocha, na které jsou prováděny práce nebo činnosti, které způsobují nebo mohou způsobit z.o. dále sklad a skládka paliv, surovin, produktů, odpadů a další obdobné zařízení nebo činnost (zákon č. 86/2002 Sb., 4, odst. 3) Primární povinnost zařadit zdroj do příslušné kategorie (a tím i definovat co bude pod konkrétní zdroj zahrnuto) má provozovatel, v případě pochybností pak Česká inspekce životního prostředí a u nových technologií ministerstvo životního prostředí. ( 4 odst. 10 a odst.11). Tímto postupem lze ne zcela jasnou definici zdroje u konkrétního provozovatele jasně definovat Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

9 Zařízení - spalovací nebo výrobní technologické zařízení, které může být samostatným zdrojem znečišťování ovzduší nebo může společně s dalšími zařízeními (skupina kotlů nebo skupina technologických úseků) tvořit zdroj znečišťování (vyhláška MŽP č. 355/2002, 2, písm. dd)) Zařízení spalovacích technologických procesů - jakékoliv z hlediska účelu dále nedělitelné technické zařízení, v němž se oxiduje palivo za účelem výroby tepla (dále jen zařízení ) - Nařízení vlády č. 352/2002 Sb. 2 písm. b). Emise - vnášení jedné nebo více znečišťujících látek do životního prostředí (zák.86/2002, 2, písm. d)) Způsob výpočtu poplatku - poplatek za jednotlivou zpoplatněnou ZL produkovanou samostatným zvláště velkým, velkým nebo středním stacionárním zdrojem se stanoví součinem zjištěného množství vypuštěné znečišťující látky podle skutečnosti minulého poplatkového období a výše sazby podle části B přílohy č. 1 zák. č.86/2002 Sb. Součet poplatků za jednotlivé zpoplatněné ZL tvoří poplatek za samostatný zvláště velký, velký nebo střední stacionární zdroj. Výše poplatku pro jednotlivou zpoplatněnou ZL se zaokrouhluje na celé 100 Kč (příloha č. 1 zák. č.86/2002 Sb.) Emisní limit - nejvýše přípustné množství ZL nebo stanovené skupiny ZL vypouštěných do ovzduší ze zdroje z.o. vyjádřené jako hmotnostní koncentrace ZL v odpadních plynech nebo hmotnostní tok ZL za jednotku času nebo hmotnost ZL vztaženou na jednotku produkce nebo lidské činnosti (zákon č. 86/2002 Sb., 2 písm. e)). 1.6 Kategorie stacionárních zdrojů Stacionární zdroje se dělí a) podle míry svého vlivu na kvalitu ovzduší na zvláště velké (jmenovitý tepelný příkon 50 MW a vyšší velké(jmenovitý tepelný výkon vyšší než 5 MW do 50 MW) střední (jmenovitý tepelný výkon od 0,2 MW do 5 MW včetně) malé(jmenovitý tepelný výkon nižší než 0,2 MW) b) podle technického a technologického uspořádání na zařízení spalovacích a technologických procesů, ve kterých se oxidují paliva za účelem využití uvolněného tepla (spalovací zdroje) spalovny odpadů ostatní stacionární zdroje 2. OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Použité pojmy V následujícím textu jsou uvedeny pojmy, které se vyskytují v této příručce a jejichž přehled by měl uživateli programu napomoci ve snadnější orientaci a při práci s programem. Při jejich definování vycházíme z předpokladu, že uživatel má základní znalosti o PC v prostředí MS Windows. Některé pojmy jsou proto pouze připomenuty, speciální pojmy jsou vysvětleny blíže Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

10 Ikona programu - ikona umístěná na ploše obrazovky nebo některé její složce. Nabídková lišta - (hlavní nabídka, hlavní menu) je trvale umístěna v horní části hlavní pracovní plochy. Obsahuje seznam příkazů s celkovou působností, které mají vliv na režim programu. Nabídková lišta je uživateli k dispozici po celou dobu běhu programu. Seznam příkazů - Nabídkovou lištu tvoří čtyři části - Systém, Číselníky, Výstupy a Nápověda, které obsahují řadu dílčích příkazů. Program je možno ovládat buď pomocí příkazů nabídky (menu) nebo pomocí tlačítek, které mohou obsahovat text nebo ikonu nebo obojí a mohou mít různou velikost. Příkazy i tlačítka vyvolají předem definovanou činnost programu. Příkazy i tlačítka lze ovládat buď pomocí myši nebo pomocí klávesnice nebo obojím způsobem. Kurzor je značka pro vizuální zobrazení místa na obrazovce, ve kterém se právě nacházíte. V různých programech může mít rozdílnou vizuální prezentaci, v našem programu se vyskytují následující dva typy těchto značek: Editační kurzor Svislá blikající čárka, která se využívá pouze v okéncích formulářových položek. Slouží k editaci základních údajů databáze (textů, čísel nebo datumů). Kurzor myši Značka ve tvaru malé šipky, s níž můžete pohybovat kdekoliv po obrazovce, má mnohostranné využití. Slouží např. k pohodlnému a rychlému přesunu editačního kurzoru do libovolné položky formuláře, ke stisknutí funkčního tlačítka, k zobrazení formuláře nebo jeho karty, k rozbalení číselníku a pod. Ovládá se pohybem myši po podložce Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

11 2.1 Práce s myší Myš je jednoduchá, ale důmyslná pomůcka, bez které by bylo ovládání programů v prostředí Windows jen těžko představitelné. Kromě již zmíněného přesouvání myšího kurzoru umožňuje řadu dalších činností, k čemuž je vybavena dvěma tlačítky. Levé tlačítko myši - stisknutí tohoto tlačítka má ve většině případů význam potvrzení zvolené akce nebo zvoleného výběru. Pravé tlačítko myši - pokud je myší kurzor v levé části hlavní pracovní plochy (ve struktuře provozovatelů), objeví se po stisknutí tohoto tlačítka okénko s tzv. aktuální nabídkou funkcí. Tato nabídka může být odlišná v závislosti na tom, na které úrovni (provozovatel, provozovna, zdroj, zařízení, emise) se myší kurzor v okamžiku stisknutí tlačítka nachází. Klik - jednoduché stisknutí levého nebo pravého tlačítka myši (v některých příručkách se používá též výraz klepnutí myší). Dvojklik - dvojité stisknutí levého tlačítka myši (též poklepání myší). Přetažení myší - přesun kurzoru myši ve struktuře při současném stisknutí levého tlačítka myši. 2.2 Práce s klávesnicí Klávesa - tlačítko klávesnice. Kombinace kláves - stisknutí více kláves současně. Funkční klávesy - klávesy v horní části klávesnice: <F1>, <F2>,..., <F12>; po jejich stisknutí se vyvolá předem nadefinovaná činnost programu. Přepínací klávesy - <Ctrl>, <Alt>, <Shift>; v kombinaci s další klávesou mění význam této klávesy, většinou také vyvolají nějakou činnost programu. Horké klávesy - kombinace kláves, které přímo vyvolají nějakou činnost programu definovanou některým příkazem nebo tlačítkem. Slouží k urychlení práce s programem. 2.3 Tlačítka ve formuláři Storno - Změny, které uživatel provedl, nebudou uloženy do databáze. Databáze zůstane v původním stavu. Uložit -- Změny, který uživatel provedl, budou uloženy (zapsány) do databáze. Přidat -- Toto tlačítko má v programu ve svém názvu ještě doplněný přívlastek, co se má přidat ( např Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

12 2.4 Položky a seznamy v kartách přidat látku). Vždy se otevře nabídka, do které je vkládán nový údaj. Podrobnosti -- Toto tlačítko má v programu ve svém názvu ještě doplněný přívlastek, o jakou položku se jedná ( např. podrobnosti měření.otevře se okno, které zobrazí detailní podrobnosti konkrétního údaje (např. podrobnosti měření). Odebrat -- Toto tlačítko má v programu ve svém názvu ještě doplněný přívlastek, o jakou položku se jedná. Stiskem tohoto tlačítka dojde k odstranění vybrané položky (např. odebrat látku). Vyhledat Toto tlačítko umožňuje vyhledávání v jednotlivých číselnících, lze zadávat jak kódy tak textové položky. Funkce si pamatuje poslední vloženou hodnotu, čehož lze využít při opětovném vyhledávání. Zatržítko -- Ovládací prvek ve tvaru čtverečku slouží k výběru nabízené volby. Při kliknutí do prázdného čtverečku se objeví znak zaškrtnutí, tím je zvolená volba aktivována, při opětovném kliknutí je volba deaktivována. Tento ovládací prvek může mít pouze dva stavy - aktivní či neaktivní. Přepínač -- Ovládací prvek ve tvaru kroužku, slouží k výběru jedné z nabízených variant. Zpravidla je umístěno několik přepínačů vedle sebe, výběr varianty se provádí kliknutím na některý z přepínačů, po kterém se v kroužku objeví tečka. Po opakovaném kliknutím se zvolená varianta zruší a nahradí předchozím stavem. Položky -karty obsahují položky, do kterých můžete vkládat textové, číselné nebo datumové údaje, do položek s bílým pozadím z klávesnice, do položek s šedým pozadím pouze prostřednictvím připravených seznamů (číselníků). Seznamy slouží k zjednodušení práce při vkládání některých údajů, protože obsahují všechny možnosti, které jsou pro danou položku přípustné. Uživatel pouze vybere požadovanou variantu, vložit údaj z klávesnice program neumožňuje. Položka vázáná na seznam obsahuje ve své pravé části tlačítko se symbolem trojúhelníčku, obráceného špičkou dolů. Kliknutím na tento trojúhelníček se seznam zobrazí. Kliknutím na řádek s požadovanou variantou se zvolený údaj přesune do položky.v případě omylu můžete volbu opakovat. Rozsáhlejší seznamy obsahují ve své pravé části rolovací lištu, která umožňuje pohyb v seznamu pomocí myši Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

13 3. NÁPOVĚDA Pro usnadnění práce s programem je vytvořena nápověda, kterou můžete vyvolat buď v celkové nebo kontextové podobě. Celkovou nápovědu vyvoláte z hlavní nabídky pomocí volby Nápověda. Obsahuje seznam všech kapitol a hesel, které se v ní vyskytují. Kliknutím na název kapitoly nebo hesla získáte další podrobnosti. Kromě toho umožňuje celková nápověda vyhledat seznam všech témat s určitým výrazem, který zadáte po stisknutí tlačítka Najít Zadáte-li např. výraz zdroj, budou vyhledána a zobrazena všechna témata, ve kterých se zadaný výraz (a to ve všech tvarech - zdroje, zdrojích, zdrojů apod.) vyskytuje. Další podrobnosti získáte po kliknutí na zvolené téma. 4. INSTALACE Kontextová nápověda obsahuje detailní popis jednotlivých částí programu. Lze ji vyvolat přímo při práci s libovolnou kartou formuláře stisknutím klávesy F1 nebo kliknutím na tlačítko, které je umístěno v levém spodním rohu každé karty. Program je distribuován na CD ROM. Podrobný návod pro instalaci a první nastavení programu, včetně popisu importu dat z programu Ovzduší2003 je popsán v systémové příručce. Doporučujeme přenechat instalaci Vašemu správci počítačové sítě či informatikovi. 4.1 Hesla Některé funkce programu jsou dostupné pouze po zadání hesla správce, popsané v systémové příručce. Po jeho zadání jsou zpřístupněny následující možnosti: změna cesty k číselníkům a databázím fyzické odstranění záznamu v databázi úprava číselníků import dat zálohování dat SQL operace Jelikož se jedná o operace, které mohou ovlivnit data, doporučujeme tyto úkony přenechat na Vašeho správce sítě či informatika. 4.2 Import z programu Ovzduší 2003 Funkce má za úkol převod dat z databáze programu Ovzduší 2003 do databáze nového programu, ve které došlo k několika zásadním změnám: Změna struktury Struktura provozovatele se změnila ze čtyřúrovňové na pětiúrovňovou - mezi úroveň provozovatele a zdroje byla zařazena nová úroveň - PROVOZOVNA. Zavedení IČP (Identifikačního čísla provozovny) Zařazením nové úrovně ztrácí význam dosud používané identifikační číslo zdroje (IČZ), nově se však zavádí identifikační číslo provozovny (IČP), které se tvoří podle stejné motodiky, jako dřívější IČZ. Jednotlivé zdroje jsou nyní v rámci provozovny číslovány pouze pořadově Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

14 Kategorizace zdrojů Kategorizace jednotlivých zdrojů zůstává beze změny, nejvyšší kategorizace zdroje v rámci provozovny určuje kategorii provozovny (?). Způsob uložení databáze V programu Ovzduší 2003 byly roční databáze ukládány v samostatných složkách s názvem DATA doplněným o specifikaci roku (např. DATA2003, DATA2004), mezi nimiž program umožňoval přepínat. Nová databáze, obsahující aktuální i historické údaje, je pouze jedna. Platnost údajů v různých časových obdobích je dána výhradně časovými údaji (datum zahájení resp. ukončení provozu). Po spuštění funkce Import z programu Ovzduší 2003 je třeba nejprve zadat kategorii zdrojů (střední, velké apod.), které budou do nové databáze převáděny a poté nastavit cestu ke složce se starou databází (např. DATA2004). 4.3 Pravidla uplatněná při importu struktura dat Údaje o provozovateli budou převedeny beze změny, do karty provozovny budou převedeny všechny údaje z původní karty zdroje s výjimkou kategorizace a názvu zdroje, stavu a skladby zdroje a datumů zahájení a ukončení provozu zdroje, které jako jediné v kartě zdroje zůstanou. Údaje o zařízeních a emisích budou převedeny beze změny. Údaje o měření, odlučovačích a komínech budou převedeny beze změny a budou přiřazeny ke konkrétním zařízením. Pokud se ve staré databázi na určité adrese nachází jenom jeden zdroj, převezme převodní funkce jeho IČZ do IČP. Zdroje se shodnou adresou budou převedeny pod jednu provozovnu, které program přidělí vlastní IČP. To bude třeba později manuálně opravit. 5. NASTAVENÍ PROGRAMU Při prvním spuštění programu bude vhodné kromě nastavení cesty k databázi a cesty k číselníkům nastavit i základní parametry, které usnadňují práci s programem. K tomu slouží funkce Nastavení programu dostupná z nabídky Systém. Tato funkce obsahuje následující karty: 5.1 Karta Nastavení programu Zde se nastaví cesty ke složkám pro ukládání dokumentů a ke složkám s předlohami dokumentů. Lze nastavit i kód, který program při generování nového IČP přidá na poslední deváté místo.tlačítko Office XP zaškrtněte, pokud využíváte ke své práci softwarový produkt Microsoft Office XP.Zaškrtnuté tlačítko Rychlé rozbalování struktury zajišťuje, že při kliknutí na konkrétního provozovatele dojde k rozbalení jeho struktury do úrovně zvolené na globálním přepínači (blíže viz struktura a úrovně). Data zpracovávaná v programu obsahují hodnoty z předchozího roku (provozovatelé předkládají provozní evidenci za uplynulé období). Proto je v programu nastaveno Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

15 období o jeden rok zpět. Toto nastavení se provede pomocí tlačítka Nastavit datum po startu o rok zpět. U jednotlivých úrovní lze zobrazit jejich pořadová čísla pomocí tlačítka Zobrazovat ve stromové struktuře pořadová čísla. 5.2 Karta Uživatel programu Tato karta slouží k zadání názvu úřadu, na kterém je program provozován, k zadání přihlašovacího jména a hesla pro uživatele, kteří mají přístup na internet. Pomocí vložené hodnoty Perioda návštěv stránek se nastavuje období, po jehož uplynutí se po spuštění programu zobrazí stránky firmy Kvasar, kde jsou zobrazovány informace o všech změnách a novinkách vztahujícím se k tomuto programu Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

16 5.3 Karta Lokalizace Zadáním vhodného kódu do položky CZNUTS omezíte rozsah zobrazení číselníku katastrů (bližší informace naleznete v kapitole Číselník katastrů). Při zadání vybraného obvodu je nutno řetězec ukončit znakem * (Např. CZ072*). Položka Správní obvod je určena pro uživatele z pověřených obcí (kód správního obvodu využívá program při generování IČP) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

17 5.4 Karta Správní řízení Obsahuje zákonem stanovené lhůty potřebné k nabytí právní moci rozhodnutí o poplatku, rozhodnutí o pokutě a lhůty k vyjádření. Tyto lhůty jsou již programem implicitně nastaveny, v případě legislativní změny má uživatel možnost je upravit. Mimo to lze v této kartě i ovlivnit způsob zobrazování datumu, zadáním formátovacího řetězce. Takto nastavené datum se načítá do vzorů rozhodnutí, netýká se zobrazení datumu v programu. Přitom se uplatňuje následující syntaxe : d - číslo dne, nedoplněné nulou (1,12,31 atd.) dd - číslo dne, doplněné nulou na dvojciferné číslo(01,02,09 atd.) ddd - název dne ve zkráceném dvaru ( Pon, Út, Stř Atd.) dddd - název dne v nezkráceném tvaru (Pondělí, Úterý atd.) m - číslo měsíce, nedoplněné nulou (1,12,31 atd.) mm - číslo měsíce, doplněné nulou na dvojciferné číslo(01,02,09 atd.) mmm - název měsíce zapsané římskými číslicemi ( I, II, IX, atd.) mmmm - název měsíce v nezkráceném tvaru (Leden, Únor, Březen atd.) y - číslo roku v dvojciferném tvaru ( 04,05 atd.) yyyy - číslo roku v čtyřciferném tvaru ( 2004, 2005 atd. Tyto řetězce lze mezi sebou kombinovat a doplňovat i dalšími znaky. např. formát : dddd d. mmmm yy se ve Wordu vypíše následovně :Pondělí 15.března 2004 Na této kartě se také nastavuje způsob zpracování přeplatku/nedoplatku vzniklého porovnáním vyměřených záloh a skutečné výše poplatku. (viz bod 15.5) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

18 6. HLAVNÍ PRACOVNÍ PLOCHA 6.1 Struktura a úrovně Hierarchická struktura každé organizace v databázi se skládá z 5 úrovní: Počet jednotlivých úrovní není omezen. V praxi to znamená, že databáze může obsahovat libovolný počet provozovatelů a jejich provozoven, jednotlivé provozovny libovolný počet zdrojů a jejich zařízení, jednotlivá zařízení libovolný počet produktů emisí (paliva, suroviny, výrobky) a jednotlivé produkty libovolný počet znečišťujících látek. Program tedy umožňuje evidovat jak organizace s jednoduchou vnitropodnikovou strukturou (jedna provozovna s jedním nebo více kotly) tak organizace se složitou a rozsáhlou vnitropodnikovou strukturou (řádově desítky provozoven s desítkami zdrojů a stovkami zařízení). Pro případ rozsáhlejších změn vnitropodnikové struktury umožňuje program její přeskupování pomocí speciálních funkcí pro přesouvání jednotlivých úrovní resp. jejich kopírování nebo vypuštění. 6.2 Globální hloubka zobrazení V horní části pracovní plochy je vodorovně umístěno pět úrovňových přepínačů (Organizace - Provozovna - Zdroj - Zařízení - Emise). Nastavení přepínače zajišťuje, že struktura organizace, kterou označíte kurzorem, bude hromadně rozbalena do požadované hloubky. U této funkce lze v programu nastavit dva režimy. Jejich volba se provádí v sekci nastavení programu, ve které je umístěno tlačítko Rychlé rozbalování struktury. Při jeho aktivaci se po kliknutí na provozovatele jeho struktura rozbalí až na úroveň nastavenou globálním úrovňovým přepínačem. Při deaktivaci se po kliknutí na konkrétní úroveň zobrazí pouze o jeden stupeň nižší úroveň. 6.3 Individuální rozbalení a sbalení struktury Nechcete-li užívat globální rozbalování struktury, můžete jednotlivé úrovně rozbalovat a sbalovat individuálně pomocí tlačítek se symboly plus (+) a mínus (-), které jsou vlevo před každým řádkem struktury. Po kliknutí na symbol (+) se zobrazí všechny bezprostředně podřízené úrovně, po kliknutí na symbol (-) dojde naopak k jejich sbalení. Pokud před některým řádkem úrovně není ani symbol (+) ani symbol Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

19 (-), znamená to, že pod touto úrovní již nejsou žádné podřízené úrovně (v hierarchické struktuře je tato úroveň poslední). Kromě toho lze strukturu rozbalovat také pomocí kláves s číslicemi 1 až 5. Stiskem některé z těchto číslic se struktura rozbalí podle číselné hierarchie, kde 1 je nejvyšší úroveň (provozovatel) a 5 úroveň nejnižší (emise). 6.4 Změny struktury Změnami struktury rozumíme přidání nové úrovně do struktury odstranění existující úrovně ze struktury zkopírování existující úrovně do jiného místo struktury Aktuální menu K těmto a jiným činnostem slouží tzv. aktuální menu,které se zobrazí po stisknutí pravého tlačítka myši. Obsah tohoto menu je proměnný v závislosti na úrovni, ze které je vyvolán. Některé činnosti je možné vykonat na kterékoliv úrovni (přidat, odstranit, kopírovat), jiné pouze na některé z nich (např. zahájení správního řízení, vytvoření tiskového dokumentu). Volba Přidat Touto volbou se podle aktuální pozice (provozovatel, provozovna, zdroj, zařízení, emise) vygeneruje nový formulář. Aby nedošlo při nechtěném zapsání prázdného formuláře ke kolizní situaci při práci programu, jsou některé jeho položky již implicitně vyplněny. Volba Kopírovat Zkopíruje zvolenou úroveň včetně všech podřízených úrovní. Kopie bude ve struktuře umístěna bezprostředně pod výchozí úroveň. Za název úrovně přidá program výraz - kopie. Volba Odstranit Důsledek této volby je pouze vizuální, po jejím vyvolání se otevře okénko, do kterého zadáte datum od kterého nebude daná úroveň ve struktuře zobrazována. Nedojde tedy k fyzickému odstranění záznamu. Přetažení Program podporuje i změny struktury prováděnou pomocí myši. V programu funguje obecně známá funkce drag and drop - umístit tažením. Funguje tak, že kliknutím na konkrétní úroveň (zdroj, zařízení, emise) za současného držení levého tlačítka myši lze data přesouvat mezi jednotlivými provozovateli, přitom se přetahují všechny údaje. Tato funkce usnadňuje např. vytváření struktury nového zdroje, kde jsou některé údaje podobné (např. typ a název kotle). Postup pro tuto činnost je následující : Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

20 Nejprve pomocí pravého tlačítka vyvoláme na úrovni (např. zařízení) nabídkové menu a zvolíme kopírovat. Program vytvoří identickou kopii dané úrovně. Poté pomocí popsané funkce drag and drop kopii dané úrovně přesuneme na pozici novou. Funkce Vyhledávání V rámci zobrazované struktury lze vyhledávat konkrétní položky. Jednoduché vyhledávání je umožněno pomocí jednotlivých znaků abecedy. Při stisku klávesy se program nastaví na aktuální pozici prvního záznamu začínajícího zvoleným znakem. Při opětovném stisku téže klávesy se na aktuální pozici posune další záznam, který začíná stejným počátečním znakem. Takto se aktuální pozice pohybuje po všech otevřených úrovních. Druhou možností vyhledávání je horká klávesa <CTRL F>, po stisku těchto kláves se otevře vyhledávací okno, kde lze blíže specifikovat vyhledávací podmínky. Vyhledávat lze od začátku seznamu provozovatelů, lze specifikovat do jaké úrovně se má daný řetězec vyhledat Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

21 7. ÚPRAVA STRUKTURY PROVOZOVATELE Pro úpravu struktury provozovatele lze použít vestavěných funkcí. Ty se vyvolají stiskem pravého tlačítka myši ve struktuře provozovatelů. K dispozici jsou tyto možnosti. 7.1 Kopírování Příklad : Firma Kvasar má dvě provozovny. Došlo k provozní změně a vznikla další provozovna, pod kterou bude zahrnut jeden zdroj z provozovny (Zlín Bří Jaroňků). Nejprve je nutno označit provozovnu, která se bude kopírovat Poté stiskem pravého tlačítka myši ve stromu provozovatelů se zvolí kopírovat. Program vytvoří novou kopii jejíž název je tvořen původním názvem provozovny a slovem kopie a současně přidělí nové identifikační číslo provozovny. 7.2 Přesun Další možností pro úpravu struktury provozovatele je přesouvání. Nejprve se označí úroveň, která se bude přesouvat Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

22 Poté za současného držení levého tlačítka myši se vybraná úroveň přesune na novou pozici a levé tlačítko se uvolní. Program se poté dotáže zda má být tato úprava přijata. 7.3 Úprava struktury změna provozovatele Při změně provozovatele by mělo zůstat zachováno jednoznačné číslo provozovny. Protože progrm provádí kontrolu na duplicitu je nutno nejprve u původního provozovatele ukončit platnost k určitému datu a následně u nového provozovatele zadat datum zahájení provozu navazující na předchozí ukončení. Příklad: Firma Abigo předává provozovnu firmě AAA 1) Nejprve se ukončí platnost firmy Abigo (nutno dodržet aktuální rok!!!) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

23 2) Ukončení činnosti se projeví přeškrtnutím názvu a všech podřízených úrovní 3) Kliknutím pravého tlačítka na názvu provozovatele a zvolení Kopírovat se vytvoří nový záznam 4) U nového provozovatele (kopie)je nutno odstranit ukončení činnosti a zadat v evidenci od datum navazující na ukončení činnosti předchozího provozovatele Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

24 5) Nyní již stačí jen změnit údaje o novém provozovateli a na kartě provozovna vložit původní IČP. Těmito kroky byla zachována časová souvislost na provozovně truhlárna Abigo Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

25 8. NASTAVENÍ FILTRU K nastavení parametrů, jež ovlivňují rozsah databáze, který Vám bude k dispozici pro zpracování, slouží tlačítko Nastavit filtr. 8.1 Nastavení období Typ použité databáze je charakteristický tím, že dovede uložená data rozlišovat v závislosti na období jejich platnosti (na čase, v němž jsou nebo byla tato data aktuální). Tato schopnost je umožněna volbou období platnosti dat potřebných ke zpracování. Příklad: Zvolíte-li období platnosti 2005, budete mít k dispozici pouze údaje, které byly ve zvoleném roce datu aktivní, tzn. pouze ty, ve kterých je údaj v provozu do buďto prázdný, nebo obsahuje datum, které je vyšší nebo rovno zadanému filtru. Pro větší názornost slouží následující tabulka: Zadaný filtr : 2005 V provozu od ukončení provozu stav zobrazení údaj je zobrazen údaj se nezobrazí, protože vzhledem k zvolenému filtru údaj ještě nebyl aktivní údaj se zobrazí přeškrnutě, čímž informuje o tom že záznam byl zrušen, v příštím roce se záznam již nezobrazí Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

26 8.2 Nastavení kategorie zdrojů V databázi mohou být uloženy zdroje všech kategorií. Chcete-li pracovat pouze se zdroji určité kategorie (např. středními), můžete zobrazení ostatních kategorií ve struktuře odstranit nastavením parametru v hlavní nabídce (tlačítko Nastavit filtr). 8.3 Lokalizace Tato výběrová podmínka slouží pro zobrazení údajů o provozovatelích, kteří se nachází na stejném katastrálním území. Např. pro zobrazení všech provozovatelů z města Zlína vyberte v číselníku katastrů město Zlín. 8.4 Nastavení kategorie provozovny Tato výběrová podmínka slouží pro filtrování podle identifikačního čísla provozovny. 8.5 Filtrování dle typu zařízení Pomocí tohoto filtru lze vybírat zařízení podle typu( spalovací/technologické), dále podle katalogu zařízení případně podle skupin zařízení (spalovací, technologické, produkující VOC, čerpací stanice a zemědělské zdroje) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

27 9. FORMULÁŘE A KARTY Pojem formulář, pojem karta Každému řádku ve struktuře přísluší jeden formulář. Pro zobrazení formuláře je vymezeno místo v pravé části pracovní plochy. S výjimkou formuláře na nejnižší úrovni (Emise) se každý formulář skládá z několika karet, které jsou na formuláři zobrazeny jako záložky. O tom, kde je v daném okamžiku nastavený kurzor informuje na všech kartách jejich záhlaví, kde je zobrazena aktuální pozice ve struktuře provozovatele. Pohyb po formulářích a kartách Zobrazení první karty (záložky) formuláře nastane po kliknutí myší na kterýkoliv řádek ve struktuře. Zobrazení dalších jeho karet nastane po kliknutí myší na některou z jeho záložek. Ovládání formulářů a karet K zapsání aktuálního obsahu formuláře (všech jeho karet) do databáze slouží tlačítko Uložit, které je na každém formuláři umístěno v jeho pravém dolním rohu vedle tlačítka Storno. Tlačítko Storno neslouží k zapsání formuláře ani k jeho zrušení, jeho úkolem je pouze obnovení jeho původního stavu, tj. stavu, který je v té chvíli uložen v databázi. Program nemá žádné tlačítko pro tzv. opuštění formuláře. K tomu dojde automaticky po vstupu do formuláře jiného. Pokud jste ve formuláři provedli nějakou úpravu a formulář zapomněli uložit do databáze, oznámí vám tuto skutečnost program před vstupem do jiného formuláře nebo před ukončením programu. Období provozu V každém formuláři jsou položky s údaji o zahájení resp. ukončení provozu: V provozu od - datum, od kterého je nebo byla daná úroveň v provozu Provoz ukončen - datum ke kterému daná úroveň ukončila provoz nebo byla zrušena Datum se vkládá ve tvaru dd.mm.rrrr (např nebo ). Tyto dva údaje umožňují vytvářet historický přehled o vývoji na dané provozovně (blíže viz.kap.5 nastavení období) POZNÁMKY Na všech úrovních struktury s výjimkou úrovně Emise se nachází karta Poznámka. Slouží k zaznamenání libovolných údajů pro individuální potřebu uživatele. Pokud je ve formuláři uložena poznámka, je ve struktuře indikována znakem před názvem úrovně Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

28 10. FORMULÁŘ PROVOZOVATEL 10.1 Karta provozovatel Obsahuje základní identifikační údaje o provozovateli zdrojů, které jsou využívány při tvorbě tiskových dokumentů správního řízení. Proto by název provozovatele, jeho IČ a adresa měly být shodné s údaji zapsanými v obchodním rejstříku. Pokud má Váš počítač možnost využívat sítě internet, můžete do obchodního rejstříku nahlédnout po stisknutí tlačítka Najít v OR případně najít pomocí Automatizovaného registru ekonomických subjektů. Přímo z karty lze zaslat ovou zprávu po stisknutí tlačítka Napsat Chybová hlášení na kartě provozovatel Na kartě je prováděna kontrola na zadání IČ na dvě situace - zda IČ je zadáno a zda není zadáno v databázi duplicitně, na oba stavy pak reaguje program těmito výzvami Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

29 11. FORMULÁŘ PROVOZOVNA 11.1 Karta Provozovna Slouží k pořizování údajů o základní identifikaci provozovny. Kromě běžných položek obsahuje dvě funkční tlačítka: Pro velké a zvlášť velké zdroje Tlačítko Generovat nové IČP, které slouží ke generování identifikačního čísla provozovny (IČP). Podle metodiky ČHMÚ musí být IČP jednoznačné 9-místné číslo v následujícím tvaru: nebo 9 Kategorie zdroje znečišťování (1-velký,9- zvlášť velký) Pořadové číslo provozovny v rámci katastru Číslo katastru (5-místné,bez šestého kontrolního čísla) Pro střední a malé zdroje nebo 3 Kategorie zdroje znečišťování (2 - střední, 3 - malý) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o. Pořadové číslo provozovny v rámci správního obvodu Číslo správního obvodu

30 IČP pro novou provozovnu můžete zadat buď z klávesnice nebo jej nechat vygenerovat programem. Ten zkontroluje již přidělená pořadová čísla a nabídne první následující. Tím je ošetřeno, že nedojde k duplicitě IČP. Poznámka: Generování IČP lze použít jenom pro střední a malé zdroje Číselník katastrů Tlačítko Číselník katastrů slouží k výběru údajů z číselníku katastrů a jejich přenesení do karty provozovny. Po stisknutí tlačítka číselník katastrů se objeví následující obrazovka Třídění číselníku katastrů Číselník lze třídit podle libovolného sloupce, jak vzestupně tak sestupně. Zatřídění se provádí dvojklikem na název konkrétního sloupce., přičemž se v názvu sloupce objeví modrý symbol, signalizující zda je řazení sestupné či vzestupné, změna směru třídění se rovněž provádí dvojklikem v názvu sloupce Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

31 11.4 Vyhledávání v číselníku katastrů Pro vyhledání konkrétní obce je nutno nejprve kliknou do zvoleného sloupce a potom již stačí v poli vyhledat zadat název příslušné obce. Přitom se žlutě podbarví sloupec podle kterého se vyhledává, program postupně podle zadaných znaků vyhledává. Vyhledaný údaj se pak přenese do karty provozovna pomocí tlačítka Vybrat. Vybrané údaje z číselníku jsou na kartě provozovna zobrazeny v poli obec a ve spodní části karty. Tyto údaje nelze editovat, lze je pouze vybírat z číselníku Karta další informace Slouží k zadávání doplňujících údajů o provozovně a odpovědné osobě za zpracování předané evidence Chybová hlášení na kartě provozovna Na kartě provozovna je prováděna kontrola, zde není zadáno IČP, které se již v databázi vyskytuje. Pokud tento stav nastane je zobrazena následující výzva. Postup při zadávání IČP, kdy dochází např. ke změně adresy je uveden na závěr v bodě XXX Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

32 12. FORMULÁŘ ZDROJ Tento formulář je oproti ostatním poněkud atypický, přestože se skládá z šesti karet včetně karty pro poznámky. Všechny údaje o vlastním zdroji jsou totiž umístěny v jeho první záložce - v kartě Identifikace (kategorie a název zdroje, stav a skladba zdroje, datum zahájení resp. ukončení provozu zdroje). K tomuto formuláři je přidána karta o zapařené event. hořící ploše a další tři karty, které by se daly očekávat spíše ve formuláři Zařízení. Jde o karty s údaji o měření, odlučovačích a komínech. Důvod tohoto řešení je prozaický - řada údajů v těchto kartách je totiž společná pro více zařízení a pokud by tyto karty byly na úrovni zařízení, musel by uživatel tyto údaje zadávat opakovaně. Zjednodušeně lze říci, že karty s údaji o měření, odlučovačích a komínech mohou platit pro kterékoliv zařízení příslušného zdroje. Jelikož těchto karet bude u velkých zdrojů zpravidla větší počet, je třeba po jejich založení a vyplnění rozhodnout, pro které konkrétní zařízení je ta či ona karta platná. Toto rozhodnutí se provádí na úrovni jednotlivých zařízení, kde ze seznamu karet o měření, odlučovačích a komínech určíte ty karty, které budou s konkrétním zařízením programem propojeny. Na kartách Měření, Odlučovače a Komíny lze provádět editaci uložených záznamů také pomocí pravého tlačítka myši, kliknutím v seznamu se objeví nabídka, umožňující kopírovat, mazat a přidávat Karta Identifikace Karta identifikace slouží k zadání základních údajů o zdroji znečišťování - kategorii zdroje, jeho názvu, zda se jedná o spalovací, technologický či kombinovaný zdroj a časové údaje o provozu zdroje Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

33 12.2 Karta Měření Při zobrazení karty o měření se otevře okno se seznamem všech zaevidovaných měření na zdroji, s údaji o čísle měření, datumu, kdy bylo měření provedeno a údajem o názvu společnosti, která měření provedla. Karta obsahuje funkční tlačítka Podrobnosti o měření, Nové měření a Odebrat měření. Podrobnosti o měření Slouží pro prohlížení a případnou editaci již zapsaných údajů. Okno je identické jako v případě Nové měření, zobrazí se po dvojím kliknutí na zvoleném řádku v seznamu měření. Odebrat měření Funkční tlačítko slouží k odstranění vybraného řádku ze seznamu měření. Před jeho nechtěným vymazáním při náhodném stisknutí tohoto tlačítka program požaduje potvrzení zvolené volby Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

34 Nové měření Toto tlačítko založí novou kartu o měření. Program umožňuje automatický přenos údajů o znečišťujících látkách (kód látky, název látky) z podřízených karet Emise (pokud jsou zadány) tato možnost je volitelná a uživatele je k výběru vyzván pomocí této výzvy. Pro vložení nové znečišťující látky slouží tlačítko Přidat látku, pro fyzické vymazání již evidované znečišťující látky tlačítko Odebrat látku. Pro výpočet data ukončení platnosti měření slouží položka Perioda měření, po zadání data a zvolení periody se automaticky doplní položka platnost měření do. Pro evidenci měření na malých zdrojích slouží zaškrtávací tlačítko Vyhovuje (provozovatel vyhověl požadavkům na účinnost spalování a byly v pořádku spalinové cesty) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

35 12.3 Karta Odlučovače Slouží k vedení záznamů o jednotlivých odlučovačích, zde se zobrazují údaje o všech odlučovačích na konkrétním zdroji. Karta obsahuje funkční tlačítka Podrobnosti o měření, Nové měření a Odebrat měření. Podrobnosti odlučovače Slouží pro prohlížení a případnou editaci již zapsaných údajů. Okno je identické jako v případě Přidat odlučovač, zobrazí se po dvojím kliknutí na zvoleném řádku v seznamu odlučovačů. Odebrat odlučovač Funkční tlačítko slouží k odstranění vybraného řádku ze seznamu odlučovačů. Před jeho nechtěným vymazáním při náhodném stisknutí tohoto tlačítka program požaduje potvrzení zvolené volby Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

36 Přidat odlučovač Toto tlačítko založí novou kartu o odlučovači. Program umožňuje automatický přenos údajů o znečišťujících látkách (kód látky, název látky) z podřízených karet Emise (pokud jsou zadány) tato možnost je volitelná a uživatele je k výběru vyzván pomocí této výzvy. Pro vložení nové znečišťující látky slouží tlačítko Přidat látku, pro fyzické vymazání již evidované znečišťující látky tlačítko Odebrat látku. Typ odlučovače se volí v seznamu, stejně tak měrné jednotky objemového průtoku. Při zadávání údajů z provozní evidence může nastat případ, že na zdroji se vyskytuje na jednom odlučovači několik odlučovacích stupňů z různou účinností a různými odlučovanými látkami. Pro správný výpočet emisí se tyto jednotlivé stupně zadávají jako samostatné odlučovače a až na konkrétním zařízení se jednotlivé stupně (zadané jako samostatné odlučovače) připojí Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

37 Příklad: Provozovatel předloží provozní evidenci, ve které se na zdroji nachází odlučovač s třemi odlučovacími stupni: stupeň odlučuje TZL a má účinnost 60% stupeň odlučuje TZL s účinností 40% a oxidy síry s účinností 40 % stupeň odlučuje TZL s účinností 80 % a oxidy síry s účinností 68 % Jak tyto údaje zadáme do programu? V kartě odlučovače založíme 3 samostatné odlučovače, u každého z nich zadáme látky a účinnost dle provozní dokumentace. Ke kartě zařízení pak připojíme tyto tři odlučovače jako jednotlivé odlučovací stupně. Pro výpočet emisí se vypočte celková účinnost pro jednotlivé látky takto: TZL stupeň 60 % zbývá 40 % stupeň 40 % z 40% zbývá 24% stupeň 80 % z 24 % zbývá 4.8% celková účinnost pro TZL je 95,2 % Oxidy síry stupeň 40 % zbývá 60% stupeň 68 % z 60% zbývá 40.8% celková účinnost pro oxidy síry je 59,2 % Tento algoritmus funguje obecně pro jakýchkoliv počet odlučovacích stupňů a znečišťujících látek Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

38 12.4 Karta Komíny/výduchy Tato karta slouží k uložení informací o základních parametrech komínu či výduchů. Obsahuje funkční tlačítka přidat komín a Odebrat komín, pomocí kterých se přidávají či ubírají komíny ze seznamu komínů. Při odebrání komínu je uživatel vyzván k potvrzení svého rozhodnutí, čímž je zabráněno nechtěnému vymazání položky při náhodném stisku tlačítka odstranit komín Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

39 12.5 Karta Hořící plocha Slouží k zadání výměry zapařené nebo hořící plochy v m 2 a k výpočtu poplatku. Pro stanovení výše poplatku se vychází z přílohy č.1 části B odst.3 zák.č.86/03 Sb tj. pro zapařenou plochu je sazba ve výši 200 Kč/ m 2, pro hořící plochu je sazba 2000 Kč/m 2. Výši sazby program přebírá ze samostatného číselníku, v případě legislativní změny se pak pouze upraví hodnoty v číselníku Zpoplatnění látek pomocí karty měření V případě, že je na kartě měření zadán emisní limit u konkrétní znečišťující látky, je při uložení zobrazena výzva pro nastavení příznaku zpoplatnění na kartě emise Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

40 13. FORMULÁŘ ZAŘÍZENÍ 13.1 Karta Zařízení Karta zařízení slouží k specifikaci jednotlivých zařízení, umístěných v rámci jednoho zdroje. Základní rozdělení zařízení je na zařízení spalovací a zařízení technologické. Pro tuto volbu jsou na kartě zařízení dva přepínače. Vlastní specifikace zařízení se provádí výběrem ze seznamu - katalogu zdrojů znečišťování. Pro usnadnění hledání je přítomno tlačítko hledat pomocí kterého je možno vyhledat v katalogu jak číselný kód tak i text. Funkce vyhledávání Po zdání vyhledávaného řetězce se program nastaví na první výskyt v číselníku. Zobrazení další položky nastane po kliknutí do seznamu, který se otevře a zobrazí další položky. Protože se údaje o měření, odlučovačích a komínech zadávají hromadně v nadřazené úrovni (v kartě zdroje), je v každé kartě zařízení možnost propojit zvolené údaje s konkrétním zařízením. K tomuto účelu jsou ve spodní části karty jejich kompletní Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

41 seznamy. Kliknutím na konkrétní seznam se zobrazí pořadová čísla všech odlučovačů (nebo měření nebo komínů), přiřazených k danému zdroji. Kliknutím na pořadové číslo v seznamu a stiskem tlačítka nebo budou zvolené karty propojeny (nebo odpojeny) se zařízením. Pro listování v seznamu slouží tlačítka a slouží pro listování v seznamu Typ procesu Program umožňuje automatické doplnění emisních faktorů v závislosti na zvolené skupině zdroje. K tomu je nutno vybrat skupinu, do které toto zařízení patří Karta Kotel Tato karta se zobrazí v případě, že bylo nastaveno na kartě zařízení spalovací zařízení a slouží k zadávání podrobných informací o zařízení. Pro výpočet emisí musí být na této kartě vždy zadány údaje o výkonu kotle a typu topeniště Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

42 13.4 Karta výroba Tato karta se zobrazí v případě, že bylo nastaveno na kartě zařízení technologické zařízení a slouží k zadávání podrobných informací o zařízení Karta Odklad poplatků Zák.č. 86/2002 Sb. v 21 odst.1 stanovuje : Pokud provozovatel zvláště velkého, velkého nebo středního stacionárního zdroje prokazatelně zahájí u tohoto zdroje práce za účelem snížení emisí zpoplatněné znečišťující látky alespoň o 15% a splní podmínky uvedené v odstavci 2, správce poplatku rozhodne o odkladu placení záloh na poplatky u této látky ve výši 60% z celkové výše poplatku za znečišťování po dobu realizace těchto prací. Pro tyto účely je ve formuláři Zařízení karta Odklad poplatků. Obsahuje dvě funkční tlačítka Přidat látku a odebrat látku sloužící k přidávání či odebírání jednotlivých znečišťujících látek ze seznamu Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

43 Výše odkladu je stanovena podle vzorce odklad Kč = ( roční výše poplatku Kč * počet dnů odkladu / 365). Programem nabízené období je aktuální kalendářní rok (na příkladu od do ), což je 365 kalendářních dnů. Po stisknutí tlačítka Uložit se tedy vypočítá odklad ve výši 60% ročního poplatku. Pokud zadáte období jiné, např. od do , bude do výpočtu zahrnuto místo 365 dnů pouze 181 dnů Chybová hlášení na kartě zařízení Zadáním dat na kartě zařízení se nastavují parametry, pro správné přiřazení emisních faktorů na kartě emise. Mimo kontroly na název zařízení jsou přítomny další tři kontroly. - Typ roštu rošt je nutno zadat v kartě kotel a položce typ roštu - Výkon kotle zadává se na kartě kotel - Typ procesu nachází se přímo v kartě zařízení vedle přepínačů technologický spalovací, umožňuje zařadit zařízení do jedné z 5-ti skupin (Energetika, technologie, procesy emitující VOC, čerpací stanice a zemědělské zařízení) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

44 14. FORMULÁŘ EMISE Tento formulář slouží k výpočtu emisí zvolených znečišťujících látek. Je rozdělen na dvě poloviny, horní část obsahuje údaje o původci znečišťujících látek (palivo, suroviny, výrobky) zejména množství, měrnou jednotku a počet provozních hodin. Spodní část karty obsahuje údaje o konkrétních znečišťujících látkách a údaje potřebné pro výpočet emisí (typ výpočtu, emisní faktor, měrný emisní faktor, hmotnostní tok. Funkční tlačítka přidat látku či odebrat látku slouží podobně jako v ostatních kartách k přidávání či odebírání jednotlivých znečišťujících látek ze seznamu. Funkční tlačítko Upřesňující zadání slouží k stanovení výpočtu emisí na konkrétní znečišťující látce Vyhledávání produktu U každého druhu emise lze vyhledat název produktu pomocí tlačítka. Po jeho stisknutí se objeví vyhledávací okno, do kterého lze zadat jak text tak i kod, tento vložený řetězec si program pamatuje pro opakované vyhledávání Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

45 14.2 Výpočet emisí V nově založené kartě Emise jsou všechny její položky prázdné, výjimkou je číslo karty umístěné vlevo nahoře, které program nabízí automaticky. Informace o kotli (jmenovitý výkon kotle a druh topeniště ) jsou zde zobrazeny pouze pro informaci, nedají se proto změnit. Po zvolení druhu paliva (např. CUTR) dosadí program výhřevnost, obsah popele a síry z číselníku paliv a emisní faktory z tabulky emisních faktorů (v závislosti na jmen. výkonu kotle, typu topeniště a druhu paliva). Program umožňuje vypočítat emise třemi způsoby. Pokud by se z nějakých důvodů nedal použít žádný z nich, je možné hodnotu emise zadat přímo. Výpočet emisí ze zákonného emisního faktoru a množství. Výpočet emisí z měrného emisního faktoru a množství Výpočet emisí z hodinového hmotnostního toku a provozních hodin. O použitém způsobu výpočtu program informuje žlutým podbarvením u vybraného údaje. Příklad: TZL - pro výpočet byla použita hodnota zákonného emisního faktoru (sloupec není podbarven), pokud je na zařízení připojen odlučovač, bude do výpočtu zohledněna jeho účinnost SOx - pro výpočet bylo použito měrného emisního faktoru (hodnota em.faktoru je podbarvena) Nox - pro výpočet bylo použito hmotnostního toku, ( hodnota hmotnostního toku je žlutě podbarvena) CO emise CO byly vloženy ručně ( hodnota je žlutě podbarvena) Zašrkrtávací tlačítko zpoplatnit umožňuje zvolit, která znečišťující látka bude nebo nebude zpoplatněna. Zpoplatněné látky mají v tabulce podtržený název, název látky bez podržení znamená, že látka je nezpoplatněna. K výběru znečišťující látky a k zadání základních hodnot pro výpočet emisí slouží tabulka umístěná v pravé dolní části obrazovky. Hodnota vložená naposledy (emisní faktor, hmotnostní tok) má nejvyšší prioritu a výpočet proběhne podle ní. Např. jestliže byla změněna hodnota hmotnostního toku, bude výpočet probíhat podle hmotnostního toku. Všechny detailní údaje rozhodné pro výpočet emisí včetně typu výpočtu jsou přístupné po stisknutí tlačítka upřesňující zadání, kde můžete nastavený typ výpočtu upravit Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

46 14.3 Upřesňující zadání - emise Karta obsahuje čtyři přepínače, pomocí kterých se volí typ výpočtu. Mezi přepínači a položkami na kartě je vytvořena přímá vazba, tzn. po zvolení konkrétního přepínače se zpřístupní k němu příslušná položka, do které lze vložit hodnoty, tato vazba funguje oběma směry, tedy i zadání hodnoty do příslušné položky přepne k ní příslušný přepínač. Podobně jako v kartě emisí je pro přehlednost vybraná položka žlutě podbarvena. Dále jsou součástí karty jsou needitovatelné, šedě podbarvené položky, informující uživatele o všech vazbách k dané znečišťující látce, zadané na nadřazených kartách. Hodnota specifického emisního limitu, která je u konkrétní látky uložena v kartě měření Hodnota vypočtených emisí na základě zvoleného typu výpočtu, pokud zadáte hodnotu emisí ručně, bude tato hodnota zobrazena i v této položce. Celková účinnost odlučovače pro danou odlučovanou látku, uložená v kartě odlučovače. V případě vícestupňových odlučovačů představuje tato hodnota účinnost za všechny odlučovací stupně. Celková výše poplatku za konkrétní látku, hodnota je uvedena v nezaokrouhleném tvaru Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

47 14.4 Výpočet z emisního faktoru Sp je obsah síry v původním palivu v %. Emise je součinem emisního faktoru a množství produktu (paliva, suroviny, výrobků). Emisní faktor a množství musí být v adekvátních měrných jednotkách (např. kg/t a t, kg/mil.m3 a mil.m3, ks/t a ks). U paliv se emise tuhých znečišťujících látek (kód 0001) a emise oxidu siřičitého (kód 00002) navíc násobí tzv. jakostní znaky paliva (hodnotami Ap resp.sp), kde Ap je obsah tuhých látek v původním palivu v %, Pokud je k zařízení připojen odlučovač, bere se při výpočtu emisí jeho účinnost v úvahu Výpočet z měrného emisního faktoru Emise je součinem měrného emisního faktoru a množství produktu (paliva, suroviny, výrobků). Měrný emisní faktor a množství musí být v adekvátních měrných jednotkách (např. kg/t a t, kg/mil.m3 a mil.m3, ks/t a ks) Výpočet z hmotnostního toku Pokud je k zařízení připojen odlučovač, nebere se při výpočtu emisí jeho účinnost v úvahu, protože je již zahrnuta v hodnotě měrného emisního faktoru (ve výsledku měření). Zadání emise uživatelem Emise je součinem hodinového hmotnostního toku a provozních hodin. Pokud je k zařízení připojen odlučovač, nebere se při výpočtu emisí jeho účinnost v úvahu, protože je již zahrnuta v hodnotě hmotnostního toku ve výsledku měření) Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

48 14.7 Ručně zadané emise Není-li možno z objektivního důvodu využít žádný z uvedených způsobů výpočtu emisí, může uživatel hodnotu roční emise v tunách zadat manuálně Výpočet z měrného emisního faktoru se zapojením odlučovače V některých případech (zejména u tech nologických zařízení) se do výpočtu zahrnuje měrný emisní faktor a navíc se zohledňuje vliv odlučovače. Pro tento typ výpočtu je přítomno tlačítko Rekuperace. Uživatel zadá ručně faktor do položky Zadaný faktor a stiskem tlačítka Rekuperace přenese tuto hodnotu do položky Zadaný faktor. Výpočet pak probíhá obdobně jako z emisního faktoru Chybová hlášení na kartě emise Na kartě emise jsou prováděny kontroly, zda typ emise odpovídá zadanému typu zařízení, mohou nastat dva stavy. Spalovací zařízení nemá zadáno jako druh emise palivo a nebo technologické zařízení má zadáno palivo jako emise. V obou případech se objeví tato upozornění Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

49 15. ZPRACOVÁNÍ MALÝCH ZDROJŮ 15.1 Emise z malých zdrojů Karta emise je u malých zdrojů zjednodušena, obsahuje pouze ty znečišťující látky, které jsou předmětem poplatku za malé zdroje.poplatek za malý zdroj znečišťování ovzduší není odvozen z hodnot skutečných emisí, ale je stanoven orgánem ochrany ovzduší (v našem případě uživatelem programu) podle tabulky II. uvedené v příloze č. 1 k zákonu č. 86/2002 Sb Stanovení poplatku za malý zdroj znečišťování ovzduší Při stanovení poplatku pro malý zdroj slouží karta Poplatek za malý zdroj, která je součástí karty malého zdroje. Obsahuje tabulku sazeb pro malé zdroje, ve které je v závislosti na druhu paliva a výkonu kotle uvedeno rozpětí sazeb. Výši poplatku zadává uživatel manuálně Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

50 Pro orientační výpočet výše poplatku u malých spalovacích zdrojů je přítomna kalkulačka, která na základě množství typu paliva navrhne výši poplatku. Tuto hodnotu může uživatel libovolně měnit Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

51 16. SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ 16.1 Rozhodnutí za provozovnu či provozovatele Veškerá rozhodnutí, jakož i komunikace s provozovateli zdrojů znečišťování ovzduší by měla probíhat v programu pomocí karty správní řízení. Tato karta se nachází jak ve formuláři provozovatel, tak ve formuláři provozovna. Při zpracování je nutno dodržet tyto dvě zásady : - pokud je vydáno rozhodnutí za provozovatele, nelze již vydat rozhodnutí za provozovny - pokud je vydáno rozhodnutí za provozovnu, nelze již vydat rozhodnutí za provozovatele. Pokud by došlo k porušení těchto podmínek, vznikaly by duplicitní rozhodnutí spolu s duplicitními částkami (viz příklad). Př. Provozovatel XY má provozovnu A (poplatek činí Kč) a provozovnu B (poplatek činí 6000 Kč). Celková výše poplatku za provozovatele XY tedy činí Kč. Pokud by ale bylo vydáno rozhodnutí za provozovatele XY a současně za provozovny A a B je celková výše vyměřeného poplatku Kč Poplatek a záloha na poplatek V souvislosti s poslední úpravou zákona o ovzduší došlo ke změně ve vyměřování poplatku. Na základě souhrnné provozní evidence (za uplynulý rok) vydává správní orgán rozhodnutí o poplatku za uplynulé období a současně stanovuje výši záloh na poplatek na období následující. Zároveň by mělo být provedeno vyrovnání zálohy z minulého období. Při vyrovnání záloh a poplatku je nutno dodržet pravidlo, že rozhodnutí o poplatku se vydává na té úrovni, na které byly stanoveny zálohy v minulém období. ROK 2005 oznámení za rok 2005 ROK 2006 vyměřená záloha na rok 2005 = poplatek za rok 2005 = 8000; záloha Kč výše poplatku 8000 Kč na rok 2006 = 8000 porovnáním zálohy a poplatku vznikl přeplatek 2000 = V praxi může nastat více variant pravděpodobně nejčastější budou tyto: a) správní orgán nevyměřuje zálohy b) správní orgán zahajuje vyměřování záloh c) správní orgán již v minulém roce vyměřoval zálohy na poplatek d) správní orgán stanovuje zálohu u nového provozovatele nebo mění vyměřenou zálohu Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

52 16.3 Karta správní řízení Správní řízení se vyvolá buďto na formuláři provozovatel nebo formuláři provozovna. V obou případech se zobrazí totožná obrazovka. Úvodní obrazovka správního řízení zobrazuje všechna správní řízení, která byla u daného provozovatele provedena. Pokud ještě žádný úkon u provozovatele neproběhl je zobrazený seznam prázdný Rozhodnutí správní orgán nevyměřuje zálohy nebo správní orgán zahajuje vyměřování záloh Při této variantě se rozhodnutí vydává pomocí tlačítka Přidat poplatek na kartě správního řízení. Objeví se prázdná obrazovka. Pokud je již zpracována evidence, lze přidat částku poplatku, pomocí tlačítka přidat poplatky, doplnit čísla jednací a datumy, přidat protokol a seznam zdrojů. Následujícím krokem je vydání rozhodnutí (viz vydání rozhodnutí). Po ukončení všech kroků se záznam zapíše do databáze pomocí tlačítka OK a uložit Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

53 16.5 Rozhodnutí - správní orgán již v minulém roce vyměřoval zálohy na poplatek pomocí programu OvzdusiSQL Pokud byly zálohy na poplatek v minulém roce vyměřeny pomocí programu OvzdusiSQL je postup následující. Na kartě správního řízení je zobrazen záznam z minulého roku. Pomocí tlačítka přidat zálohový poplatek se zobrazí následující obrazovka. Přitom se automaticky doplní č.j. rozhodnutí z minulého roku a v kolonce přeplatek/nedoplatek vyměřená záloha z loňského roku. Po stisknutí tlačítka přidat poplatek se doplní aktuální částka z letošního roku a současně dojde k přepočtu přeplatku/nedoplatku Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

54 V kartě nastavení programu jsou místěny 3 přepínače, s jejichž pomocí se určuje způsob zpracování přeplatku a nedoplatku. Na základě tohoto nastavení je potom při zahájení správního řízení tento způsob zpracování zobrazen. Toto nastavení lze přímo na kartě změnit, změna se bude týkat jen konkrétního řízení. Na základě změny zvoleného způsobu zpracování přeplatku/nedoplatku se změní i výše jednotlivých splátek. Přitom je nutno přepočítat výši splátek pomocí tlačítka Splátky. Program navrhne počet splátek a termíny splatnosti na základě výše vyměřené zálohy v souladu s 19 odst.12 zák. 86/02. Výši splátek a jejich termíny lze rovněž změnit. Při změně splátky dochází k přepočtu u poslední splátky, tak aby se součet splátek rovnal stanovené záloze (případně záloze upravené o přeplatek-nedoplatek). Navíc lze u každé splátky evidovat termín úhrady Rozhodnutí - správní orgán v minulém roce nevyměřoval zálohy na poplatek pomocí programu OvzdusiSQL Postup je stejný jako v bodě 14.5, pouze s tím rozdílem, že případný přeplatek/nedoplatek je nejprve nutno zjistit porovnáním s loňským rozhodnutím a poté se vkládá ručně. Platí následující pravidlo: PŘEPLATEK se zadává se znaménkem minus (-10000) NEDOPLATEK se zadává bez znaménka (10000) 16.7 Rozhodnutí - správní orgán stanovuje zálohu u nového provozovatele nebo mění vyměřenou zálohu Postupuje se stejně jako v bodě 14.5, pouze stanovená záloha je vkládána ručně do kolonky záloha. Program navrhne termíny a výši splátek, při změně zálohy je navíc nutno vydat nové rozhodnutí s aktualizovanou výší záloh Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

55 16.8 Vydání rozhodnutí, vkládání dokumentů do správního řízení Postup je stejný u všech případů (vyměření poplatku, záloh atd.. viz body 14.3 až 14.7). Po doplnění datumů a č.j. se rozhodnutí vydá pomocí tlačítka Program otevře aktuálně nastavený adresář (viz bod 5.1 Nastavení programu) s předlohami vzorů a nabídne seznam pro vybrání konkrétního vzoru. Po vybrání konkrétního vzoru se provede jeho naplnění údaji z programu a poté je nabídnuta cesta pro uložení a název souboru. Název souboru je tvořen Rok IČO název firmy název vzoru podle kterého je rozhodnutí vytvořeno Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

56 Po stisknutí tlačítka uložit se do karty správního řízení přidá nový řádek, který odkazuje na uložené rozhodnutí. Mimo to lze do karty vkládat libovolné dokumenty, vztahující se k zpracovávané provozovně či provozovateli pomocí tlačítka Dokument. Po jeho vyvolání se otevře okno, s jehož pomocí lze vybrat libovolný dokument. Program standardně předpokládá, že budou vkládány soubory typu Word, pokud je nutno vložit dokument jiného typu je nutné do kolonky název souboru zadat zástupné symboly a poté stisknout klávesu ester, budou zobrazeny všechny soubory Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

57 16.9 Přehled vydaných rozhodnutí Pro celkový náhled na již vydaná rozhodnutí slouží v záhlaví programu tlačítko Správní řízení Po jeho vyvolání je zobrazen celkový seznam provozovatelů. Přitom lze seznam prohlížet jak za provozovatele, tak i za provozovny. K přepínání slouží tlačítka Při každém přepnutí je nutno aktualizovat zobrazení pomocí tlačítka obnovit. Pohled na seznam lze uzpůsobit požadavkům uživatele. Po kliknutí do záhlaví sloupce se seznam přetřídí podle vybraného sloupce, vzestupné či sestupné třídění je identifikováno vedla názvu ( modrý trojúhelník). Libovolné rozhodnutí lze ze seznamu zobrazit pomocí tlačítka Podrobnosti správního řízení nebo dvojklikem na vybraném záznamu Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

58 17. VÝSTUPY 17.1 Generátor sestav Generátor sestav slouží k vytváření vlastních přehledů o jednotlivých položkách uložených v databázi. Obrazovka je rozdělena na dvě poloviny, v levé části jsou zobrazeny všechny dostupné položky, v části pravé se zobrazují vybrané položky. Výběr se provádí pomocí tlačítek Po výběru položek a potvrzení tlačítkem OK se zobrazí náhled sestavy. Vytvořenou sestavu lze uložit, standardně jsou uložené sestavy ukládány do adresáře generátor. Takto uložené sestavy lze následně vyvolávat jednak přímo z generátoru sestav volbou načíst, nebo přímo v programu pomocí nabídky Výstupy->Uložené sestavy Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

59 17.2 Možnosti tiskových výstupů U všech tiskových výstupů lze provádět následující operace: a) zobrazení náhledu před tiskem tlačítko Náhled b) tisk tlačítko Tisk c) uložit vybranou sestavu pomocí tlačítka export, přitom lze zvolit různé typy výstupních souborů d) přenést vytvořený výstup do schránky windows a poté jej vložit do externí aplikace tlačítko do schránky Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

60 17.3 Export pro ČHMÚ Export pro ČHMÚ slouží k zaslání údajů pro ČHMÚ. Po vyvolání této funkce je nutno zadat název souboru. Program nabídne jméno souboru, které je vytvořeno následovně : Rok Název Organizace.zip. Název organizace je doplněn z karty nastavení programu uživatel programu. Současně s vytvořením názvu souboru, program vytvoří podadresář CHMU v adresáři ve kterém je umístěný program OvzdusiSQL.exe. Např. pokud je OvzdusiSQL.exe umístěno v adresáři C:\ProgramFiles\OvzdusiSQL, tak cesta k asdresari CHMU bude C:\ProgramFiles\OvzdusiSQL\CHMU. Po stisknutí tlačítka uložit program vytvoří exportní tabulky, které zkomprimuje a poté vytvoří poštovní zprávu, do níž vloží exportovaný soubor a nabídne ji k odeslání. Do předmětu zprávy doplní text OvzdusiSQL Export a název organizace z karty nastavení programu Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

61 17.4 Export do formátu XML Tato funkce umožňuje exportovat data do formátu xml, který slouží pro komunikaci mezi databázemi a mezi programem OvzdusiSQL a centrální ohlašovnou. Export je možné provézt dvěma způsoby. Jednak lze exportovat pouze jeden záznam nebo celou databázi postup exportu je téměř shodný. a) export jednoho záznamu - Nejprve se ve stromu provozovatelů kliknutím myši označí vybraná firma. - poté se vyvolá funkce export do formátu xml, následně se program dotáže na adresář a název souboru do kterého má být export proveden. Současně do exportovaného souboru doplní informace o uživateli programu z karty nastavení programu. Stisknutím níže označeného tlačítka lze změnit vybraný adresář a typ exportovaného souboru Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

62 - mimo to lze do exportovaného souboru uložit zprávu pro příjemce souboru. Tento údaj bude využíván zejména při komunikaci s centrální ohlašovnou. b) export celé databáze - při exportu celé databáze je postup totožný, pouze před vyvoláním exportní funkce je nutné zadat správcovské heslo arena a na exportní tabulce zaškrtnout tlačítko. Při exportu celé databáze je vhodné zvolit komprimovaný formát (zip) Import z formátu XML Import dat slouží k načtení dat z centrální ohlašovny či z jednotlivých databází. Zejména na Krajských úřadech lze tuto funkci využít pro sloučení dat z celého kraje. Pro tyto účely je vhodné vytvořit samostatnou databázi, která bude sloužit např. pro statistické účely atd. Po vyvolání funkce import z xml je nejprve nutno vybrat typ importovaného souboru a poté jeho název. Po výběru souboru program načte jednotlivé záznamy. Přitom označí červeně ty záznamy, které jsou nové, zeleně záznam, u kterého došlo ke změně a černě záznam, který je beze změn. Záznamy lze ještě před uložením editovat. Po stisknutí tlačítka Uložit jsou pak všechny záznamy přidány do databáze, zrušení importu se provádí tlačítkem zrušit vše Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

63 17.6 SUMÁRNÍ SESTAVY Sumární sestavy vytvářejí souhrny znečišťujících látek za vybrané území. Přitom lze území vybírat podle následující tabulky Souhrn emisí za vybrané území Tato sestava zobrazí souhrny emisí všech znečišťujících látek podle zvoleného území. Zobrazená data lze přenést do externí aplikace (excel) pro další zpracování Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

64 17.8 Souhrn emisí podle firem Tato sestava zobrazí v rámci zvoleného území (ORP,obec,katastr) jednotlivé provozovatele, přičemž sečte jednotlivé znečišťující látky za všechna zařízení u daného provozovatele. Ve výsledné sestavě jsou provozovatelé seřazeni sestupně, samostatně za každou znečišťující látku Roční výkaz Tento výkaz zobrazí statistické údaje pro MŽP. Do výkazu jsou zahrnuti pouze ti provozovatelé, u kterých bylo vydáno rozhodnutí a kteří mají na kartě správního řízení uloženy tabulky poplatek a protokol Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

65 17.10 Souhrn emisí Tato sestava zobrazí celkové součty množství jednotlivých znečišťujících látek. Stejně jako v ročním výkazu jsou do výsledné sestavy zahrnuti jen ti provozovatelé, u kterých bylo vydáno rozhodnutí Statistika zdrojů Po vyvolání této nabídky se zobrazí přehled zdrojů uložených v databázi Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

66 17.12 Úprava zobrazení šablon rozhodnutí Vytvořené šablony rozhodnutí lze zobrazit přímo z programu pomocí volby výstupy- >zobrazit šablony dokumentů (nebo stiskem kláves CTRL a T). Po vyvolání se objeví vyhledávací okno, které nabídne aktuální vzory z adresáře nastaveného v kartě nastavení (viz. nastavení programu). Pokud bude uživatel chtít některý vzor upravit je vhodné postupovat následovně: a) kliknout levým tlačítkem na vybraný vzor, tak aby zůstal podsvícený b) poté kliknout pravým tlačítkem a vybrat volbu otevřít c) v zobrazeném vzoru provést požadované úpravy a poté tyto úpravy uložit pomocí nabídky systém-> uložit. Tento postup zaručuje, že vybraný upravovaný vzor bude uložen do původního adresáře. MSWORD má totiž nastavený určitý adresář, do kterého jsou ukládány šablony a pokud by byl postup jiný, byla by upravovaná šablona uložena do jiného adresáře, než je požadováno Příručka Ovzduší SQL, Kvasar, spol. s r.o.

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Stručný návod na SQLEMS

Stručný návod na SQLEMS Stručný návod na SQLEMS Stručný návod na SQLEMS...1 Instalace...2 První spuštění...2 Orientace v programu...3 Vysvětlení jednotlivých úrovní...5 Komíny...7 Měření...8 Stručný postup...9 Vytvoření Provozovny...9

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

5 Evidence manželských smluv

5 Evidence manželských smluv 5 Evidence manželských smluv 5.1 Společné vyhledávání v evidencích Společné vyhledávání v evidencích slouží k vyhledání evidovaných závětí, listin i smluv a to pouze vyhledáním podle rodného čísla a data

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23 MODUL MUNI ASPI, a. s. 2006 OBSAH OBSAH 1. ÚVOD.......................................................................... 4 2. ZADÁNÍ DOTAZU................................................................

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Základy práce s aplikací ecba / ESOP

Základy práce s aplikací ecba / ESOP Základy práce s aplikací ecba / ESOP Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY A REGISTRACE... 2 Nová registrace... 2 2. SPRÁVA PROJEKTŮ... 3 Horní lišta... 3 Levé menu... 4 Operace s projekty... 4 3. PRÁCE S PROJEKTEM...

Více

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz DODATEK č. 1 20.1.2012 OBSAH OBSAH... 48 C. PRÁCE SE SYSTÉMEM... 49 C.1 ÚVODNÍ OBRAZOVKA PO PŘIHLÁŠENÍ... 49 C.2 NASTAVENÍ VLASTNÍCH ÚDAJŮ... 50 a. Nastavení Uživatele... 50 b. Nastavení Systému... 51

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

Seznam údajů souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší

Seznam údajů souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší Příloha č. 15 (Příloha č. 7 k vyhlášce č. 205/2009 Sb.) Seznam údajů souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší 1. Identifikace provozovatele a provozovny 1. Údaje o provozovateli Název provozovatele

Více

ISPOP úprava aplikace pro rok 2015 a OHLAŠOVÁNÍ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE

ISPOP úprava aplikace pro rok 2015 a OHLAŠOVÁNÍ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE Praha 17. 2. 2015 ISPOP úprava aplikace pro rok 2015 a OHLAŠOVÁNÍ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE Ing. Pavel Machálek (ČHMU) Přehled témat: Náležitosti ohlašování souhrnné provozní evidence a poplatkového přiznání,

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Úvod Pro zjednodušení a zprůhlednění Vaší komunikace se správní firmou (dále jen SF ), která má na starost objekt, v němž se nachází bytový či nebytový

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE. Manuál. Uživatele aplikace informačního systému pro

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE. Manuál. Uživatele aplikace informačního systému pro Manuál Uživatele aplikace informačního systému pro zjišťování údajů a vypracování Přehledu o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území Karlovarského

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší

PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO 13. 15. 1. 2015 ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší Ohlašování údajů souhrnné provozní evidence a poplatkového

Více

Portál Značení tabáku Uživatelská příručka pro registrované uživatele

Portál Značení tabáku Uživatelská příručka pro registrované uživatele Portál Značení tabáku Uživatelská příručka pro registrované uživatele 2019 1 / 21 Uživatelská příručka pro registrované uživatele Historie dokumentu Datum Verze Komentář 8. 4. 2019 1.0 Základní verze Obsah

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB Odborně způsobilá osoba verze 1.0 1 z 19 Obsah 1. Seznam zkratek...3 2. Přehled změn manuálu...3 3. Úvod...4 4. Popis Registru OZO...5 4.1.

Více

14 Deník poradny. Popis modulu. Záložka Deník poradny

14 Deník poradny. Popis modulu. Záložka Deník poradny 14 Deník poradny Uživatelský modul Deník poradny realizuje běžnou denní agendu poradenských pracovníků. V tomto modulu jsou evidovány pokládané dotazy spolu s poskytovanými odpověďmi a radami. Dotazy,

Více

Databox CONTACT 6 základní operace programu

Databox CONTACT 6 základní operace programu Databox CONTACT 6 základní operace programu Tento program slouží k evidenci firem, kontaktů a správě souvisejících obchodních aktivit a procesů. Obsahuje systém inteligentního třídění, plánování času a

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP HELPDESK GEOVAP verze 1.2 11.11.2008 OBSAH 1 REGISTRACE DO HELPDESK...1 2 PŘIHLÁŠENÍ A ODHLÁŠENÍ...1 3 ZÁKLADNÍ OBRAZOVKA HELPDESK...2 4 PŘEHLED HLÁŠENÍ...2 5 ZALOŽENÍ NOVÉHO HLÁŠENÍ...3 6 ZOBRAZENÍ/EDITACE

Více

Úvod do filtrace, Quick filtr

Úvod do filtrace, Quick filtr Příručka uživatele systému Památkový katalog Úvod do filtrace, Quick filtr verze 1.x.x Autorská práva Copyright 2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy

Více

SLEDOVÁNÍ VÝKONŮ. Uživatelská dokumentace. Verze: 1.0 Datum: Listopad 2011

SLEDOVÁNÍ VÝKONŮ. Uživatelská dokumentace. Verze: 1.0 Datum: Listopad 2011 SLEDOVÁNÍ VÝKONŮ Uživatelská dokumentace Verze: 1.0 Datum: Listopad 2011 Zpracováno pro: Ředitelství silnic a dálnic ČR Čerčanská 2023/12, 140 00 Praha 4 Zpracoval: VARS BRNO a.s. Kroftova 80c, 616 00

Více

SKLAD ODPADŮ modul MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ Vedení evidence MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍ K VYUŽÍVÁNÍ NEBO ODSTRAŇOVÁNÍ ODPADŮ

SKLAD ODPADŮ modul MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ Vedení evidence MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍ K VYUŽÍVÁNÍ NEBO ODSTRAŇOVÁNÍ ODPADŮ SKLAD ODPADŮ modul MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ Vedení evidence MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍ K VYUŽÍVÁNÍ NEBO ODSTRAŇOVÁNÍ ODPADŮ Obsah dokumentu Tento dokument popisuje a vysvětluje specifické činnosti vedení evidence v programu

Více

WinFAS. informace. Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS WinFAS

WinFAS. informace. Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS WinFAS informace Doprovodná příručka ke školení Základy ovládání IS verze z 30.3.2005 se skládá z modulů které se dále člení. Modulem chápeme skupinu číselníků, aplikací a sestav, které slouží ke správě určité

Více

26 Evidence pošty. Popis modulu. Záložka Evidence pošty

26 Evidence pošty. Popis modulu. Záložka Evidence pošty 26 Evidence pošty Uživatelský modul Evidence pošty realizuje podrobnou evidenci všech došlých a odesílaných poštovních zásilek s možností přidělovat tyto zásilky uživatelům informačního systému k vyřízení,

Více

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB Správce výrobce verze 1.0 1 z 24 Obsah 1. Seznam zkratek... 3 2. Přehled změn manuálu... 3 3. Úvod... 4 4. Popis Registru OZO... 5 4.1. Uživatelské

Více

ESPI9 - export zařízení do MA ISOH

ESPI9 - export zařízení do MA ISOH ESPI9 - export zařízení do MA ISOH Téma: Přenos evidence zařízení a navázaných spisů z ESPI9 do systému MA ISOH Program: ESPI9 Vypracoval: Mgr. Tomáš Čejchan (oddělení technické podpory) Revize: 7.3.2012

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití

EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití 18. 10. 2016 V tomto dokumentu představujeme novou tiskovou sestavu a doprovodné funkce v programu EVI 8 (modul Autovraky) pro možnost sledování

Více

RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS

RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS 1. Úvod... 2 2. Základní pojmy... 3 3. Vytvoření databáze... 5 4. Základní objekty databáze... 6 5. Návrhové zobrazení tabulky... 7 6. Vytváření tabulek... 7 6.1. Vytvoření tabulky

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro editaci ŽS Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento dokument

Více

27 Evidence kasiček. Popis modulu. Záložka Organizované sbírky

27 Evidence kasiček. Popis modulu. Záložka Organizované sbírky 27 Evidence kasiček Uživatelský modul Evidence kasiček realizuje evidenci všech pořádaných sbírek, jednotlivých kasiček sbírky, dále pak evidenci výběrů kasiček s návazností na pokladnu (příjem výběru

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Novinky verze 2.3.0 systému Spisové služby (SpS) e-spis LITE

Novinky verze 2.3.0 systému Spisové služby (SpS) e-spis LITE ICZ a.s. Správa a řízení dokumentů Na hřebenech II 1718/10 147 00 Praha 4 Tel.: +420-222 271 111 Fax: +420-222 271 112 Internet: www.i.cz Novinky verze 2.3.0 systému Spisové služby (SpS) e-spis LITE Vypracoval

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou Anotace Současná statistická analýza se neobejde bez zpracování dat pomocí statistických

Více

Metodický pokyn MŽP odboru ochrany ovzduší

Metodický pokyn MŽP odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Metodický pokyn MŽP odboru ochrany ovzduší ke sčítání a zařazování stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Hlavním účelem tohoto metodického pokynu je poskytnout příslušným

Více

41 Konzultace bariéry

41 Konzultace bariéry 41 Konzultace bariéry Uživatelský modul Konzultace realizuje běžnou denní agendu pracovníků konzultačního centra pro odstraňování bariér. V tomto modulu jsou evidovány pokládané dotazy/požadavky spolu

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, připravili jsem pro vás nový modul Zakázka, který Vám přináší nový vzhled a nové možnosti. Pro snadnější přechod na novou verzi zůstává ve WAK INTRA souběžně i stávající modul zakázek.

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

Uživatelský manuál. Verze 1.0.3 -1- Tel: + 420 555 130 669, E-mail: sales@ictb.cz, WWW: www.ictb.cz

Uživatelský manuál. Verze 1.0.3 -1- Tel: + 420 555 130 669, E-mail: sales@ictb.cz, WWW: www.ictb.cz Uživatelský manuál Verze 1.0.3 ICT Br@ins s.r.o., Fryčovice č. p. 105, 739 45 IČ: 28650891, DIČ: CZ28650891-1- Tel: + 420 555 130 669, E-mail: sales@ictb.cz, WWW: www.ictb.cz 1. Spuštění systému 4 2. Přihlášení

Více

ONI system Notifikace a pravidla + vícenásobný filtr

ONI system Notifikace a pravidla + vícenásobný filtr ONI system Notifikace a pravidla + vícenásobný filtr 2015 BüroKomplet, s.r.o. Obsah Notifikace a pravidla... 3 Jak nastavit notifikace... 3 Práce v uživatelském rozhraní nového pravidla... 4 Příklad:...

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5

Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5 Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5 1. Hlavní okno aplikace: - pod tlačítkem Manuál k OBD 2.5 je ke stažení podrobný manuál pro práci v aplikaci - tabulka vpravo obsahuje seznam

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, modul Zakázka Vám přináší moderní vzhled a nové možnosti. A jaké nové vlastnosti a funkce jsou vám k dispozici: začlenění seznamů do hlavního menu rozšíření údajů, na které lze vyhledávat

Více

Více než 60 novinek, změn a vylepšení

Více než 60 novinek, změn a vylepšení Více než 60 novinek, změn a vylepšení Nová řada programu 2HCS Fakturace Vám nabízí více než 60 novinek, změn a vylepšených funkcí. Zde je jejich seznam, pro Vaši lepší orientaci rozdělený podle jednotlivých

Více

TAXexpert5 modul Kartotéka II.

TAXexpert5 modul Kartotéka II. TAXexpert5 modul Kartotéka II. Strana 1 (celkem 11) Základní obrazovka kartotéky Aplikace Kartotéka nahrazuje od verze 5.4.1 stávající modul CRM. Data byla převedena. Základní obrazovka se kromě společných

Více

Pokyny pro uživatele programu SKLAD Odpadů 8

Pokyny pro uživatele programu SKLAD Odpadů 8 1 Pokyny pro uživatele programu SKLAD Odpadů 8 Radim Kopal INISOFT s.r.o. 31.12.2014 Obsah Obsah... 2 Nastavení číselných řad... 3 Kontrola skladové bilance... 4 Uzávěrka roku... 7 Převod evidence do programu

Více

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Nastavení základní konfigurace Údaje o firmě záložka Finanční úřad změny v souvislosti se změnou číselníku Finančních úřadů, proveďte

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Microsoft Access. Úterý 26. února. Úterý 5. března. Typy objektů databáze: Vytvoření a návrh nové tabulky

Microsoft Access. Úterý 26. února. Úterý 5. března. Typy objektů databáze: Vytvoření a návrh nové tabulky Úterý 26. února Microsoft Access Databáze je seskupení většího množství údajů, které mají určitou logiku a lze je určitým způsobem vyhodnocovat, zpracovávat a analyzovat Access je jedním z programů určených

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého

Více

Konzervace, restaurování 2

Konzervace, restaurování 2 Příručka uživatele systému Museion Konzervace, restaurování 2 úvod, evidence požadavků na zásahy Autorská práva Copyright 2012-2014 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna

Více

(6) Nové cvičení využívající aplikační SW NIS Z.Szabó, 2007/08

(6) Nové cvičení využívající aplikační SW NIS Z.Szabó, 2007/08 Zdravotní pojišťovna Program Zdravotní pojišťovna zajišťuje zpracování dat zdravotnických zařízení pro zdravotní pojišťovny ČR a zároveň umožňuje sběr a zpracování zdravotnických informací pro Národní

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka fakultního informačního systému NETFEI, určeného pro evidenci odborných praxí studentů FEI VŠB - TU Ostrava pro roli Garant OBSAH Obecné informace... 2 Firmy... 3 Témata praxí... 4

Více

24 Uživatelské výběry

24 Uživatelské výběry 24 Uživatelské výběry Uživatelský modul Uživatelské výběry slouží k vytváření, správě a následnému používání tématicky seskupených osob a organizací včetně jejich kontaktních údajů. Modul umožňuje hromadnou

Více

2HCS Fakturace 3 - modul Banka -

2HCS Fakturace 3 - modul Banka - 2HCS Fakturace 3 - modul Banka - Autor: Tomáš Halász 2H C.S. s.r.o. Dukelská 691/5, 742 21 Kopřivnice Email: info@faktury.cz Web: www.faktury.cz pro verzi: dne: 3.7.23 a novější 01.09.2010 1/16 Obsah Úvod...3

Více

Popis modulu Základní popisy odpadu v programu SKLAD Odpadů 8

Popis modulu Základní popisy odpadu v programu SKLAD Odpadů 8 Popis modulu Základní popisy odpadu v programu SKLAD Odpadů 8 Co je to Základní popis odpadu Úvodem stručná rekapitulace, co je to Základní popis odpadu (ZPO). Je to dokument popisující vlastnosti a kvalitu

Více

Příručka uživatele systému Museion. Quick filtr

Příručka uživatele systému Museion. Quick filtr Příručka uživatele systému Museion Quick filtr Autorská práva Copyright 2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě licencí, které

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

List 1 Provozovatel / provozovna Souhrnná provozní evidence za rok 2008

List 1 Provozovatel / provozovna Souhrnná provozní evidence za rok 2008 SPOLEČNÝ VZOR OZNÁMENÍ O POPLATKU A SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE ZVLÁŠTĚ VELKÝCH, VELKÝCH A STŘEDNÍCH STACIONÁRNÍCH ZDROJŮ ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ Název a adresa orgánu ochrany ovzduší příslušného pro Oznámení

Více

Microsoft Access. Typy objektů databáze: Vytvoření a návrh nové tabulky. Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení

Microsoft Access. Typy objektů databáze: Vytvoření a návrh nové tabulky. Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Microsoft Access Databáze je seskupení většího množství údajů, které mají určitou logiku a lze je určitým způsobem vyhodnocovat, zpracovávat a analyzovat Access je jedním z programů určených pro zpracování

Více

DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS. (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat)

DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS. (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat) DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat) DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 62 Databáze a systémy pro uchování

Více

EQAS Online. DNY kontroly kvality a speciálních metod HPLC, Lednice 8.-9.11.2012

EQAS Online. DNY kontroly kvality a speciálních metod HPLC, Lednice 8.-9.11.2012 EQAS Online DNY kontroly kvality a speciálních metod HPLC, Lednice 8.-9.11.2012 Co je program EQAS Online Nový program od Bio-Radu pro odesílání výsledků externího hodnocení kvality Přístupný je prostřednictvím

Více

Elektronická evidence tržeb v KelSQL / KelEXPRESS / KelMINI

Elektronická evidence tržeb v KelSQL / KelEXPRESS / KelMINI Elektronická evidence tržeb v KelSQL / KelEXPRESS / KelMINI (dále jen KelSQL) Základní informace o EET získáte na etrzby.cz, tento návod Vás provede nezbytnými kroky od získání certifikátu, přes prvotní

Více

Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR)

Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR) Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR) Obsah Jak vytvořit sestavy na míru v registru zvířat (IZR)... 1 1. Úvod... 1 2. Sestavy v MS Excel... 2 2.1. Volba sloupců sestavy... 2 2.2. Volba řádků

Více

Postup pro přihlášení k EET

Postup pro přihlášení k EET Postup pro přihlášení k EET Krok 1. autentizační údaje Žádost o autentizační údaje neboli přihlašovací jméno a heslo. Přihlásit se o ně můžete na daňovém portálu MF http://adisspr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/eet/eet_sluzby.faces,

Více

Outdoor Expert. Uživatelský manuál. Verze aplikace: OutdoorExpert_Manual.docx 1 /

Outdoor Expert. Uživatelský manuál. Verze aplikace: OutdoorExpert_Manual.docx 1 / Outdoor Expert Uživatelský manuál Verze aplikace: 1.0 28. 12. 2014 OutdoorExpert_Manual.docx 1 / 35 2015-01-01 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 POPIS FUNKČNOSTÍ APLIKACE... 3 2.1 SPUŠTĚNÍ APLIKACE... 3 2.2 ZALOŽENÍ

Více

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz. Registr smluv 200x Příručka uživatele Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.cz - 1 - Registr smluv 1. Stručný popis programu Program je určen pro Správy a údržby silnic

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací Manuál k editační části aplikace Stavby v CHKO autor: Ladislav Matouš datum: 14.3.2014 verze dokumentu: 0.7 1 1 Obsah 1.1 Prohlížení

Více

Modul Periodická fakturace

Modul Periodická fakturace Modul Periodická fakturace účetnictví pro živnostníky a malé společnosti O I P... 1 On-line...1 Off-line...1 M P... 3 Přínos pro uživatele... 3 P... 3 Karta nastavení vzoru periodického dokladu... 4 Záložka

Více

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1 Elektronické zpracování dotazníků AGEL Verze 2.0.0.1 1 Obsah 2 Přihlášení do systému... 1 3 Zápis hodnot dotazníků... 2 3.1 Výběr formuláře pro vyplnění dotazníku... 2 3.2 Vyplnění formuláře dotazníku...

Více

PhD. Milan Klement, Ph.D. Použití systému studijní agendy STAG

PhD. Milan Klement, Ph.D. Použití systému studijní agendy STAG Příručka pro použití systému studijní agendy STAG na PdF UP Určeno pro koordinátory STAGu kateder Část 3: Zapisování známek do STAGu a generování zkušebních katalogů Vypracoval: PhDr. Milan Klement, Ph.D.

Více

Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek:

Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek: Zálohování dat 1 Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek: 1. Celý text musí být ponechán v původním znění bez úprav a se zahrnutím všech

Více

Access. Tabulky. Vytvoření tabulky

Access. Tabulky. Vytvoření tabulky Access správa databáze (tabulky, relace, omezující podmínky, data...) uživatelské prostředí pro práci s databází (formuláře, sestavy, datové stránky, makra...) ukázková aplikace Northwind hlavní okno databáze

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více