Projekty na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR a možnosti zapojení českých firem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekty na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR a možnosti zapojení českých firem"

Transkript

1 1 Projekty na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR a možnosti zapojení českých firem Ing. Petr VÁVRA ředitel, Odbor ekonomické diplomacie Diskuzní fórum Export 2015 Liberec, 2. června 2015

2 2 Význam ekonomické diplomacie pro rozvoj ekonomiky Prosazování ekonomických zájmů v zahraničí Účinné prosazování ekonomických zájmů v zahraničí patří mezi celosvětové trendy podpory hospodářského růstu. Systémové změny v oblasti světového obchodu v posledních letech zvyšují tlak na posilování ekonomické role ministerstev zahraničních věcí a zastupitelských úřadů. Aktivní přístup státu v oblasti přílivu zahraničních investic či odstraňování překážek vstupu na trh mají zásadní význam pro rozvoj hospodářství a vytváření pracovních míst. Přístup na trh Přispíváme k odstraňování překážek vstupu na zahraniční trhy. Podnikání v zahraničí Zajišťujeme podmínky pro rozvoj podnikatelských aktivit v zahraničí. Hledání příležitostí Zprostředkováváme informace o příležitostech na zahraničních trzích. Podpora investic Propagujeme Českou republiku u potenciálních zahraničních investorů. Asistenční služby Asistujeme při jednání s oficiálními institucemi a státními podniky. Veřejné zakázky Poskytujeme informace o chystaných veřejných zakázkách. Rozvojové fondy Informujeme o možnostech zapojení do projektů financovaných rozvojovými (či jinými) fondy. Budování vztahů Přispíváme k navazování kontaktů mezi českými a zahraničními partnery. Řešení problémů Pomáháme řešit problémy českých subjektů na zahraničních trzích.

3 3 Ekonomická síť MZV nově otevřené úřady Nově otevřené úřady pověřené výkonem ekonomické agendy Výkon ekonomické diplomacie v zahraničí je zajišťován sítí 108 úřadů (zastupitelských úřadů a generálních konzulátů) pověřených ekonomickou agendou v 91 zemích světa. 108 úřadů 91 zemí světa Nairobi, Keňa Dakar, Senegal Bogota, Kolumbie Rangún, Myanmar Erbil, Irák Chengdu, Čína

4 4 Nástroje ekonomické diplomacie Nabídka služeb pro české podniky Posílení úlohy diplomacie při podpoře českých ekonomických zájmů je jeden z prioritních cílů vlády. Nutnost věnovat mimořádnou pozornost této oblasti vyplývá nejen z celkové odpovědnosti ministerstva za realizaci české zahraniční politiky, ale stejně tak i z charakteru potřeb české ekonomiky. Ekonomická agenda vhodně doplňuje bezpečnostní, rozvojovou a politickou dimenzi. Ambicí české ekonomické diplomacie je stát se Ministerstvem využitých zahraničních příležitostí. Mapa globálních oborových příležitostí Klientské centrum pro export Projekty ekonomické diplomacie Seznam sektorových priorit, které napomůžou exportérům identifikovat a včas uchopit sektory s vysokým růstovým potenciálem v jednotlivých zemích. Rozcestník pro služby státu v zahraničí prostřednictvím Jednotné zahraniční sítě MZV a CzechTrade. Forma veřejné podpory exportérům, prostřednictvím které mohou firmy využít možnosti prezentovat se na zahraničních trzích. Oborové podnikatelské mise Proexportní semináře a konference Setkání s velvyslanci Sektorově zaměřené mise podnikatelů, které doplňují podnikatelské mise doprovázející zahraniční návštěvy ústavních činitelů. Prezentace možností uplatnění českých firem v zahraničí. Pravidelná setkání zástupců firem s vyjíždějícími velvyslanci v prostorách Černínského paláce.

5 5 Mapa globálních oborových příležitostí Hledání exportních a investičních příležitostí Mapa globálních oborových příležitostí představuje unikátní nástroj podpory ekonomické diplomacie prostřednictvím hledání oborových příležitostí českého exportu. Je výsledkem analýzy, jejímž cílem je identifikovat perspektivní možnosti uplatnění českých podniků na zahraničních trzích a přiblížit tak potenciálním exportérům přehled o konkrétních příležitostech vývozu do konkrétních teritorií. Oficiální představení služby je plánováno dne 16. června 2015 na úvod konference konané v Černínském paláci. Sektorový přístup Sektorový přístup k exportní politice umožňuje efektivnější alokaci prostředků a plánování aktivit na podporu ekonomických zájmů státu. Zároveň umožňuje pružně reagovat na aktuální situaci. Perspektivní obory V praxi mohou firmy využít Mapu jak pro ověření možnosti uplatnění na určitém trhu, tak i identifikaci zemí, kde mají šanci se svým výrobkem uspět. Interaktivně na webuze Aby bylo možné data využít jak k teritoriálnímu, tak oborově zaměřenému vyhledávání, je aktuální verze Mapy globálních oborových příležitostí k dispozici v interaktivní podobě na adrese Jak dál? Klientské centrum pro export je schopné dodat podrobnější informace o exportních příležitostech v jednotlivých zemích a také poskytnout podnikatelům konzultace týkající se možného využití služeb v rámci Jednotné zahraniční sítě.

6 6 Klientské centrum pro export Vstupní brána pro služby Jednotné zahraniční sítě Klientské centrum pro export nabízí podnikatelům konzultace jejich exportních a investičních záměrů. Prostřednictvím Jednotné zahraniční sítě zastupitelských úřadů ČR a zahraničních kanceláří CzechTrade je schopné zprostředkovat služby ve více než 90 zemích světa. Kdo Vám poradí? V Klientském centru pro export jsou vám k dispozici ke konzultaci specialisté z Ministerstva zahraničních věcí i agentury CzechTrade. Ve vybraných dnech jsou také k dispozici náměstci ministrů. Jak vám pomůže? Můžete se na něj obrátit s dotazem k exportnímu případu nebo se zájmem o služby Jednotné zahraniční sítě. Služby jsou určeny nejen malým a středním podnikům, ale i velkým společnostem se zakázkami většího rozsahu Jaké služby nabízí? Nabídka obsahuje řadu bezplatných i placených služeb. Exportní konzultace či příprava na obchodní jednání jsou k dispozici v celé síti zdarma. Na tyto základní služby navazují další v gesci Ministerstva zahraničních věcí anebo agentury CzechTrade. Kontakt Klientské centrum se nachází v sídle agentury CzechTrade v Praze v na adrese Dittrichova 21, Praha 2. Konzultace je možné sjednat telefonicky ( ) nebo em (kcexport@businessinfo.cz).

7 7 Oborové podnikatelské mise Hledání exportních a investičních příležitostí Oborově zaměřené mise podnikatelů jsou efektivním nástrojem doplňujícím velké podnikatelské mise doprovázející zahraniční návštěvy ústavních činitelů. Jedná se menší a specificky zaměřené mise na úrovni náměstka ministra určené pro skupiny firem a oborové asociace. Outcomingové mise Mise do zahraničí vedené náměstkem ministra. Jsou určeny pro skupiny firem působících ve stejném sektoru či oborové asociace. Mohou navazovat na projekty ekonomické diplomacie v daném teritoriu. Jak se zapojit? Administraci akce zajišťuje Odbor ekonomické diplomacie a zastupitelské úřady v zahraničí. Informace jsou průběžně k dispozici na webu ministerstva, zastupitelského úřadu či u spolupracujícího subjektu (např. oborová asociace). Incomingové mise Ministerstvo nabízí záštitu a prostory pro podnikatelská fóra v rámci oficiálních návštěv delegací z jiných států. Na přípravě spolupracuje s s podnikatelskými asociacemi. Jak se zapojit? Je možné se zapojit skrze organizátora - podnikatelské asociace. Většina akcí je zajištěna ve spolupráci s SP ČR a HK ČR.

8 8 Proexportní semináře a konference Možnosti uplatnění na zahraničních trzích Prezentace zaměřené na možnosti podnikání a investování českých firem v zahraniční. Smyslem akcí je povzbuzení exportních aktivit českých podnikatelů a sdílení vzájemných zkušeností z působení v různých teritoriích. Teritoriální i sektorové zaměření Akce jsou zaměřené buď na jednotlivé země (např. Česko-guinejské obchodní a investiční fórum) nebo na celá uskupení (např. East-West Business Forum). Konají se také semináře a konference zaměřené na jednotlivé sektory. Sdílení zkušeností Seminářů se účastní představitelé zahraničních komor, podnikatelů a českých firem, které v teritoriu působí. Poskytují tak jedinečnou možnost čerpat nové informace a navzájem sdílet své zkušenosti. Nejbližší akce Nejbližší akce se bude konat dne 29. června 2015 a bude zaměřená na podnikání v subsaharské Africe. Registrace bude již brzy k dispozici na webu ministerstva. Jak se účastnit? Informace jsou průběžně k dispozici na webu ministerstva v sekci ekonomika. Informace jsou sdíleny s podnikatelskými svazy.

9 9 Setkání s novými velvyslanci Příležitost seznámit se s vyjíždějícími velvyslanci Pravidelná setkání zástupců firem s vyjíždějícími velvyslanci v prostorách Černínského paláce nabízí jedinečnou možnost, jak se seznámit s vedoucím úřadu ještě před jeho odjezdem z. Knižní verze Mapy globálních oborových příležitostí Číše vína s velvyslanci Akce jsou organizovány formou setkání u číše vína. Náměstek ministra představuje nové velvyslance, kteří jsou poté k dispozici firmám pro bilaterální konzultace. Kdy a kde? Setkání se konají v prostorách Černínského paláce vždy před výjezdem velvyslance do daného teritoria. Jak se zapojit? Setkání organizuje Odbor ekonomické diplomacie, který zve účastníky dle vlastní databáze, kontaktů zastupitelských úřadů a na žádost velvyslance.

10 10 Projekty na podporu ekonomické diplomacie Cíleně zaměřené akce na podporu českých exportérů Projekty na podporu ekonomické diplomacie jsou nedílnou součástí aktivit ministerstva a každoročně nabízí prostřednictvím zastupitelských úřadů v zahraničí možnost vytvoření nových kontaktů, předvedení výrobků a služeb i získání nových zakázek několika desítkám až stovkám českých firem. V posledních pěti letech zrealizovali diplomaté v několika desítkách zemí každoročně cca padesát seminářů, prezentací, účastí na výstavách a veletrzích, konferencí, misí, českých dnů a podobných akcí. Počet projektů v roce 2015 Pro rok 2015 bylo schváleno celkem 87 projektů s podporou ze strany Ministerstva zahraničních věcí převyšující 10,3 mil. Kč. Forma projektu Projekty jsou realizovány v různých podobách. Mohou mít formu semináře, prezentací, účastí na výstavách a veletrzích, konferencí, podnikatelské mise, české dny a dalších podobných oborově zaměřených akcí. Kdo realizuje? Akce jsou realizovány primárně zastupitelskými úřady ČR, které podávají návrhy na schválení každý rok v prosinci. Jak se zapojit? Pro zapojení ve fázi návrhů je nutné kontaktovat s předstihem příslušný ZÚ (nutná společná účast více firem). Je také možné zapojit se do již schválených projektů. Více informace na webu ( micke_diplomacie)

11 11 Projekty na podporu ekonomické diplomacie jak na ně? Cíleně zaměřené akce na podporu českých exportérů Projekty na podporu ekonomické diplomacie jsou otevřeny pro všechny v tuzemsku podnikající firmy bez omezení velikosti, primárně ovšem cílíme na malé a střední podniky. Není stanovený limit na minimální, ani maximální částku (horní limit je pouze výška našeho rozpočtu), jeden zastupitelský úřad může podat i více návrhů a uspět. Jak již bylo zmíněno, úřady mají volnou ruku i ve výběru formátu/formy akce, minimální počet zúčastněných firem počítá s třemi účastníky. Zájemci kontaktují přímo ZÚ. Příprava Zájemci o zapojení do projektu se mohou obrátit buď na Klientské centrum, které jim poradí a doporučí vhodnou destinaci, nebo mohou oslovit přímo ZÚ v dané zemi. Možnost osobní konzultace Zájemci z řad firem se mohou potkat s ekonomickými rady a řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade během každoroční porady v Praze ve dnech v hotelu Elefant v Praze (spcr.cz). Kdo realizuje? Kofinancování? Akce jsou realizovány primárně zastupitelskými úřady ČR, které podávají návrhy na schválení každý rok v prosinci na nový kalendářní rok. Preferujeme spolufinancování dalších subjektů včetně firem. Vyhodnocení a příklady Po ukončení projektu máme zájem získat zpětnou vazbu od účastníků, abychom mohli projekty vyhodnotit a zlepšit celý proces. ZÚ osloví účastníky a požádá je o vyplnění dotazníku. Příklady

12 1 2 Děkuji za pozornost a přeji mnoho úspěchů! Odbor ekonomické diplomacie Ministerstvo zahraničních věcí Loretánské nám. 5, Praha 1 Tel.:

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Pavel Bobek Ministerstvo zahraničních věcí ČR PROEXPORTNÍ SEMINÁŘ 24. srpna 2017 Výstaviště České Budějovice, veletrh Země živitelka Nástroje ekonomické

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

Jak může stát pomoci firmám při pronikání na zahraniční trhy? Valná hromada ELA dne

Jak může stát pomoci firmám při pronikání na zahraniční trhy? Valná hromada ELA dne Jak může stát pomoci firmám při pronikání na zahraniční trhy? Valná hromada ELA dne 30. 11. 2017 Marek Svoboda Odbor ekonomické diplomacie Ministerstvo zahraničních věcí ČR Proč je potřebná podpora exportu

Více

Aktuální kroky v oblasti posílení podpory exportu a ekonomické diplomacie

Aktuální kroky v oblasti posílení podpory exportu a ekonomické diplomacie 1 Aktuální kroky v oblasti posílení podpory exportu a ekonomické diplomacie Martin Tlapa náměstek ministra zahraničních věcí Zasedání pléna Podnikatelské rady Praha, 12. listopadu 2015 2 Dobré jméno v

Více

Systém podpory exportu a ekonomické diplomacie

Systém podpory exportu a ekonomické diplomacie Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Systém podpory exportu a ekonomické diplomacie Martin Tlapa 2. října 2018, Praha Ekonomická diplomacie

Více

SLUŽBY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE A PODPORY EXPORTU MINISTERSTVA ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ ČR

SLUŽBY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE A PODPORY EXPORTU MINISTERSTVA ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ ČR 1 SLUŽBY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE A PODPORY EXPORTU MINISTERSTVA ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ ČR konference All For Power 2015 (Clarion hotel Praha, 26. 11. 2015) Miloslav Stašek ředitel Odboru ekonomické diplomacie,

Více

Ekonomická diplomacie České republiky

Ekonomická diplomacie České republiky Systém řízení ekonomické diplomacie v České republice Analýza zpracovaná v rámci projektu Posilování sociálního dialogu s důrazem na modernizaci institucí, rozvoj lidských zdrojů a rozvoj kvality služeb

Více

Zásady spolupráce zastupitelských úřadů České republiky s českými podnikatelskými subjekty v obchodně ekonomické oblasti (KODEX)

Zásady spolupráce zastupitelských úřadů České republiky s českými podnikatelskými subjekty v obchodně ekonomické oblasti (KODEX) Zásady spolupráce zastupitelských úřadů České republiky s českými podnikatelskými subjekty v obchodně ekonomické oblasti (KODEX) Ministerstva průmyslu a obchodu a zahraničních věcí jsou si vědoma své nezastupitelné

Více

Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie

Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Role Svazu průmyslu a dopravy v podpoře exportu 1. Podílíme se na tvorbě a realizaci koncepcí a strategií státu v oblasti podpory exportu,

Více

Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci

Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci Role Svazu průmyslu a dopravy v podpoře e exportu: 1. Podílíme se na tvorbě koncepcí a strategií 2. Poskytujeme

Více

Výzvy české ekonomické diplomacie: Podpora exportu na rozcestí. Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí XIX. Exportní fórum,

Výzvy české ekonomické diplomacie: Podpora exportu na rozcestí. Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí XIX. Exportní fórum, Výzvy české ekonomické diplomacie: Podpora exportu na rozcestí Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí XIX. Exportní fórum, 9. 11. 2017 Konec zlatých časů českého exportu? Máme přeci skvělé výsledky!?!

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Martin Tlapa náměstek ministra zahraničních věcí ČR Rusko exportní příležitosti pro české firmy Proč právě podpora

Více

Podpora podnikání v oblasti exportu

Podpora podnikání v oblasti exportu Podpora podnikání v oblasti exportu DITTRICHOVA 21 128 01 PRAHA 2 INFO@CZECHTRADE.CZ WWW.CZECHTRADE.CZ Ing. Dana Slavíková projektová manažerka Obsah: 1.CzechTrade 2.Služby pro podporu obchodu 3.Projekty

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 26. 9. 2018 Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Mgr. Martin Šmejc Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Mgr. Martin Šmejc Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 11. 02. 2019 Mgr. Martin Šmejc Exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ SÍTĚ

Více

Představení aktivit agentury CzechInvest, CzechTrade a TA ČR

Představení aktivit agentury CzechInvest, CzechTrade a TA ČR Představení aktivit agentury CzechInvest, CzechTrade a TA ČR Ing. Lucie Tomandlová 18. říjen 2018 www.czechinvest.org 2 O nás CzechInvest pomáhá při realizaci investičních projektů zahraničním investorům

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Věra Všetičková Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Věra Všetičková Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 30. 5. 2018 Ing. Věra Všetičková Exportní konzultant PŘEDSTAVENÍ CZECHTRADE SÍŤ CZECHTRADE ADRESÁŘ EXPORTÉRŮ SLUŽBY CZECHTRADE INFORMAČNÍ SERVIS CZECHTRADE PŘEDSTAVENÍ CZECHTRADE

Více

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU 2018 WWW.SPCR.CZ Svaz průmyslu a dopravy ČR kdo jsme Největší nestátní organizace zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice.

Více

1 Struktura OED k 1. červenci 2017

1 Struktura OED k 1. červenci 2017 1 Struktura OED k 1. červenci 2017 Marek Svoboda (č. 140, l. 2200) 4658-OED ředitel odboru Barbora Kobiánová (č. 139, l. 2592) 4659-OED asistentka Oddělení projektů ekonomické diplomacie Pavel Bobek (č.

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 1. 11. 2018 Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

Jak na export Veletrh - proexportní platforma

Jak na export Veletrh - proexportní platforma Jaroslav Bílek 28.02.2018 Jak na export Veletrh - proexportní platforma Jak na export 2 Obsah tématu Význam veletrhů v digitálním prostředí Proexportní role veletrhu Statistické parametry veletrhů Mezinárodnost

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Barbora Kaprálová Exportní konzultant Stavebnictví, spotřební zboží a služby

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Barbora Kaprálová Exportní konzultant Stavebnictví, spotřební zboží a služby SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 22. 2. 2018 Barbora Kaprálová Exportní konzultant Stavebnictví, spotřební zboží a služby BUSINESSINFO UŽITEČNÉ INFORMACE A NOVINKY NEPOSTRADATELNÝ ON-LINE PRŮVODCE KAŽDÉHO

Více

Program incomingových misí na podporu rozvoje dvoustranných hospodářských vztahů ČR se zahraničím pro rok 2015

Program incomingových misí na podporu rozvoje dvoustranných hospodářských vztahů ČR se zahraničím pro rok 2015 Program incomingových misí na podporu rozvoje dvoustranných hospodářských vztahů ČR se zahraničím pro rok 2015 Obsah 1 Program incomingových misí: zaměření a cíle... 1 1.1 Definice incomingové mise...

Více

Výzkumný projekt 14/02/11 Optimalizace sítě ekonomických diplomatů na zastupitelských úřadech

Výzkumný projekt 14/02/11 Optimalizace sítě ekonomických diplomatů na zastupitelských úřadech Výzkumný projekt 14/02/11 Optimalizace sítě ekonomických diplomatů na zastupitelských úřadech Závěrečná zpráva z vědeckého projektu zpracovaného Národním výborem Mezinárodní obchodní komory v České republice

Více

Ekonomická diplomacie ČR a měnící se úloha diplomacie v současném světě

Ekonomická diplomacie ČR a měnící se úloha diplomacie v současném světě 1 Ekonomická diplomacie ČR a měnící se úloha diplomacie v současném světě Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí Exportní fórum 31. 5. 2017 Česká republika je exportně orientovanou zemí 2 100,0

Více

CzechTrade Ing. Milan Ráž Ředitel sekce služeb pro exportéry

CzechTrade Ing. Milan Ráž Ředitel sekce služeb pro exportéry CzechTrade 2018 Ing. Milan Ráž Ředitel sekce služeb pro exportéry ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ SÍTĚ MARKETINGOVÁ PODPORA

Více

NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ IMPLEMENTACE EXPORTNÍ STRATEGIE Tisková konference MPO 5. 3. 2013 1 IMPLEMENTACE EXPORTNÍ STRATEGIE 2012 2020 Naplnění poptávky českých exportérů Zaměření exportní

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Jana Trnková exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Jana Trnková exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 4. 12. 2018 Ing. Jana Trnková exportní konzultant ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE ZAHRNUJE 50 ZASTOUPENÍ NA 5 KONTINENTECH EU 15 EVROPA A STŘEDNÍ ASIE 9 ASIE 13 AMERIKA 8 AFRIKA

Více

REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE. Exportní fórum Mgr. Marcel Gondorčín

REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE. Exportní fórum Mgr. Marcel Gondorčín REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE Exportní fórum 10. 3. 2016 Mgr. Marcel Gondorčín REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE Právní základ: zákon č. 301/1992 Sb., o HK ČR Územní působnost

Více

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra Moderní nástroje podpory exportu 1 Agendy MPO pro podporu exportu MPO jako policymaker - exportní pojištění a financování - podpora určená pro malé a střední firmy CzechTrade - české oficiální účasti -

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství,

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství, SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? 6. 3. 2018 Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství, zdravotnictví, živé vědy ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE ZAHRNUJE 51

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Barbora Kaprálová Exportní konzultant Stavebnictví, spotřební zboží a služby

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Barbora Kaprálová Exportní konzultant Stavebnictví, spotřební zboží a služby SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 7. 3. 2018 Barbora Kaprálová Exportní konzultant Stavebnictví, spotřební zboží a služby BUSINESSINFO UŽITEČNÉ INFORMACE A NOVINKY NEPOSTRADATELNÝ ON-LINE PRŮVODCE KAŽDÉHO

Více

Ekonomická diplomacie z pohledu

Ekonomická diplomacie z pohledu Ekonomická diplomacie z pohledu mezinárodní politické a podnikatelské sféry 1 Pojetí a význam ekonomické diplomacie - Ekonomická diplomacie jako soubor aktivit - Úloha státu - Ekonomická diplomacie dnes

Více

EXPORTNÍ STRATEGIE 2012-2020 Implementace nové proexportní politiky

EXPORTNÍ STRATEGIE 2012-2020 Implementace nové proexportní politiky EXPORTNÍ STRATEGIE 2012-2020 Implementace nové proexportní politiky Zdeněk Vališ, M.A. Ředitel sekce zahraničního obchodu NÁVAZNOST NA EXPORTNÍ STRATEGII 2012 2020 Zaměření exportní strategie: zjednodušení

Více

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená Ministerstvu průmyslu

Více

Ekonomická diplomacie: účinná pomoc při dobývání zahraničních trhů

Ekonomická diplomacie: účinná pomoc při dobývání zahraničních trhů Ekonomická diplomacie: účinná pomoc při dobývání zahraničních trhů Sborník materiálů z konference pořádáné Ministerstvem zahraničních vztahů České republiky a Vysokou školou mezinárodních a veřejných vztahů

Více

Ekonomická diplomacie

Ekonomická diplomacie Ekonomická diplomacie Marek SVOBODA Odbor dvoustranných ekonomických vztahů a podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí 14. listopadu 2014 Aktuální projekty v oblasti ekonomické diplomacie Nový model

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Jana Trnková exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Jana Trnková exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 19. 6. 2019 Ing. Jana Trnková exportní konzultant ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE ZAHRNUJE 50 ZASTOUPENÍ S PŮSOBNOSTÍ V 57 ZEMÍCH EU 15 EVROPA A STŘEDNÍ ASIE 9 ASIE 13 AMERIKA

Více

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Marian Jurečka ministr zemědělství 3. 10. 2017 Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého

Více

Program Konference ekonomických radů. 25. ervna 29. ervna 2012, Praha

Program Konference ekonomických radů. 25. ervna 29. ervna 2012, Praha Program Konference ekonomických radů 25. ervna 29. ervna 2012, Praha Pondělí, 25. června 2012 Velký sál MZV Podpora ekonomických zájm R v zahrani í Ministerstvo zahrani ních v cí R, Loretánské nám. 5 08:30

Více

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata příspěvku

Více

Program incomingových misí na podporu rozvoje dvoustranných hospodářských vztahů ČR se zahraničím pro rok 2017

Program incomingových misí na podporu rozvoje dvoustranných hospodářských vztahů ČR se zahraničím pro rok 2017 Program incomingových misí na podporu rozvoje dvoustranných hospodářských vztahů ČR se zahraničím pro rok 2017 Obsah 1 Program incomingových misí: zaměření a cíle... 1 1.1 Definice incomingové mise...

Více

Aktuální úkoly agentury CzechInvest

Aktuální úkoly agentury CzechInvest Aktuální úkoly agentury CzechInvest Jakými formami spolupráce může česká ekonomická diplomacie pomoci při jejich naplňování? Mgr. Tomáš Vavrečka 26.6.2017 www.czechinvest.org 2 CzechInvest Agentura pro

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 23. 05. 2019 Ing. Kateřina Drvotová Exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

Export zboží služeb a investic

Export zboží služeb a investic Export zboží služeb a investic rady pro úspěšný vývoz Základní instituce podporující export českých firem Ministerstvo průmyslu a obchodu Česká agentura na podporu obchodu / CzechTrade Zastupitelské úřady

Více

Podmínky poskytování služeb českým exportérům v rámci programu Šance pro export

Podmínky poskytování služeb českým exportérům v rámci programu Šance pro export Podmínky poskytování služeb českým exportérům v rámci programu Šance pro export 1. Tyto zvláštní podmínky vydané Českou agenturou na podporu obchodu se sídlem Dittrichova 21, 12801 Praha 2, IČ: 00001171,

Více

prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem

prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem Konference konaná v hotelu DAP dne 4. 11. 2014 O ICC ICC - International

Více

Systém podpory exportu a ekonomické diplomacie část I

Systém podpory exportu a ekonomické diplomacie část I Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Systém podpory exportu a ekonomické diplomacie část I Martin Tlapa 28. března 2018, Praha Ekonomická

Více

Zvláštní podmínky pro individuální služby českým exportérům

Zvláštní podmínky pro individuální služby českým exportérům Zvláštní podmínky pro individuální služby českým exportérům 1. Tyto Zvláštní podmínky vydané Českou agenturou na podporu obchodu, se sídlem: Dittrichova 21, 128 01 Praha 2, IČ: 00001171, příspěvková organizace

Více

Příloha č Základní informace o zadavateli

Příloha č Základní informace o zadavateli Příloha č. 4. - Základní informace o zadavateli CzechTrade je státní proexportní příspěvková agentura, jejímž hlavním úkolem je napomáhat zvyšování exportní výkonnosti a konkurenceschopnosti českých firem

Více

PODPORA EXPORTU ZE STRANY MZE

PODPORA EXPORTU ZE STRANY MZE 22. a 23. listopadu 2018 Praha, Brno PODPORA EXPORTU ZE STRANY MZE ING. JIŘÍ ŠÍR ŘEDITEL ODBORU ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE PROČ EXPORTOVAT MIMO EU? PŘÍLIŠ VYSOKÁ ZÁVISLOST OBCHODU ČR NA EU V POROVNÁNÍ

Více

PODPORA EXPORTU ZE STRANY MZE

PODPORA EXPORTU ZE STRANY MZE 23. srpna 2018 České Budějovice PODPORA EXPORTU ZE STRANY MZE ING. JIŘÍ ŠÍR ŘEDITEL ODBORU ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE PROČ EXPORTOVAT MIMO EU? PŘÍLIŠ VYSOKÁ ZÁVISLOST OBCHODU ČR NA EU V POROVNÁNÍ S

Více

REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE. Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje

REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE. Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje Právní základ: zákon č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře ČR Územní působnost: Kompetence Členská základna Sídlo a kontakt: Nerudova 25, 301 00 Plzeň tel:

Více

EXPORTNÍ STRATEGIE ČR

EXPORTNÍ STRATEGIE ČR EXPORTNÍ STRATEGIE ČR 2012 2020 Nástroje k dosažení cílů a realizace Exportní konference 31. října j a 2011 EXPORT STRATEGY 2012-2020 OF THE CZECH REPUBLIC Pilíře Exportní strategie I. Zpravodajství pro

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network v České republice Ing. Daniela Váchová Financování pro malé a střední podniky 20.května 2008 Praha Základní informace Výzva EK v Rámcovém programu pro konkurenceschopnost a inovace

Více

Odpovědi respondentů. Jakou zastupujete organizaci? ODPOVĚĎ POČET LOKÁLNĚ

Odpovědi respondentů. Jakou zastupujete organizaci? ODPOVĚĎ POČET LOKÁLNĚ Odpovědi respondentů Jakou zastupujete organizaci? LOKÁLNĚ státní instituci nebo instituci na podporu rozvoje vzájemných hospodářských vztahů polostátní (např. smíšené obchodní komory) 12 50% soukromou

Více

Aktivity a služby CzechTrade pro exportéry

Aktivity a služby CzechTrade pro exportéry Aktivity a služby CzechTrade pro exportéry Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel radomil.dolezal@czechtrade.cz MZV, 22. 6. 2015 www.czechtrade.cz 1. Pozice CzechTrade systém státní podpory exportu

Více

PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA

PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA 6. 6. 2019 PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA OČEKÁVÁNÍ, RIZIKA A ZKUŠENOSTI PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA Realizace agentura CzechTrade ve spolupráci s BusinessInfo.cz - oficiální portál

Více

Robert Vindiš CzechTrade Záhřeb Podpora českým exportérům agenturou CzechTrade v teritoriích jihovýchodní Evropy

Robert Vindiš CzechTrade Záhřeb Podpora českým exportérům agenturou CzechTrade v teritoriích jihovýchodní Evropy Robert Vindiš CzechTrade Záhřeb Podpora českým exportérům agenturou CzechTrade v teritoriích jihovýchodní Evropy Praha, MPO ČR, 12.05. 2011 Bosna a Hercegovina- nové příležitosti pro hospodářskou spolupráci

Více

CzechTrade & faktory úspěšného fungování agentury

CzechTrade & faktory úspěšného fungování agentury CzechTrade & faktory úspěšného fungování agentury Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel, CzechTrade radomil.dolezal@czechtrade.cz 3.2.2015 www.czechtrade.cz Ekonomická diplomacie po roce 1989 Předreformní

Více

Dohoda o garantované úrovni služeb v oblasti prosazování obchodních zájmů českých firem

Dohoda o garantované úrovni služeb v oblasti prosazování obchodních zájmů českých firem Dohoda o garantované úrovni služeb v oblasti prosazování obchodních zájmů českých firem uzavřená mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky

Více

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Exportní fórum Jak úspěšně exportovat do Německa Ostrava

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Exportní fórum Jak úspěšně exportovat do Německa Ostrava Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Exportní fórum Jak úspěšně exportovat do Německa Ostrava 3.3.2016 Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Služby KHK MSK zaměřené na podporu

Více

Shrnutí auditu systému podpory vnějších ekonomických vztahů

Shrnutí auditu systému podpory vnějších ekonomických vztahů 1 Shrnutí auditu systému podpory vnějších ekonomických vztahů Obsah 2 1. Předmět projektu a jeho aktivity 2. Systém podpory vnějších ekonomických vztahů v ČR 3. Hlavní projektové závěry 4. Analýza zahraničí

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Aktuální možnosti podpory Týmu Česko v Latinské Americe: kulatý stůl se zaměřením na změny možností exportního financování MPO, 12. 3. 2019 Vývoj vzájemného obchodu ČR Latinská Amerika 2004 2018 (v tis.

Více

Podpora spolupráce s Čínou

Podpora spolupráce s Čínou Podpora spolupráce s Čínou Ing Petr Kulovaný Odbor zahraničně ekonomických politik II Seminář CzechTrade 6. 3. 2018 Hradec Králové Obsah prezentace Ekonomická diplomacie Návštěvy na vrcholové úrovni Hedvábná

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Martin TLAPA náměstek ministra zahraničních věcí Konference ekonomických radů Praha, 21. června 2016 Světový obchod

Více

OBCHODOVÁNÍ S NĚMECKEM A RAKOUSKEM Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel

OBCHODOVÁNÍ S NĚMECKEM A RAKOUSKEM Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel OBCHODOVÁNÍ S NĚMECKEM A RAKOUSKEM 6. 6. 2019 Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel EXPORTNÍ PRŮZKUM NĚMECKO 2019 Realizace: CzechTrade ve spolupráci s portálem BusinessInfo.cz 13. - 28. 5. 2019

Více

Aktivity Svazu průmyslu a dopravy ČR ve vztahu k Číně

Aktivity Svazu průmyslu a dopravy ČR ve vztahu k Číně Aktivity Svazu průmyslu a dopravy ČR ve vztahu k Číně SME Forum Business v Číně Praha 21. březen b 2013 Partnerské organizace SP ČR R v Číně S uvedenými subjekty má SP ČR podepsané memorandum o porozumění

Více

Obchodní výměna s Rumunskem a Bulharskem MPO a proexportní podpora

Obchodní výměna s Rumunskem a Bulharskem MPO a proexportní podpora Obchodní výměna s Rumunskem a Bulharskem MPO a proexportní podpora Ing. Karel Zděnovec, Ing. Roman Plevák, Ph.D Odbor zahraničně-ekonomických politik I 23. května 2019 1 TOP 10 EXPORTNÍCH DESTINACÍ ČR,

Více

Proexportní spolupráce MZe s MZV a MPO v oblasti zemědělství a potravinářství Jaroslava Beneš Špalková

Proexportní spolupráce MZe s MZV a MPO v oblasti zemědělství a potravinářství Jaroslava Beneš Špalková Proexportní spolupráce MZe s MZV a MPO v oblasti zemědělství a potravinářství Jaroslava Beneš Špalková MZV, Praha, 24.6.2014 AGRÁRNÍ OBCHOD ČR 2010 2013 rok Vývoz (mil. Kč) Dovoz (mil. Kč) Saldo (mil.

Více

Success Story. Projekt ekonomické diplomacie. Zajištění akcí probíhajících v rámci výstavy INDIA SHOW. v České republice ze strany ZÚ Dillí

Success Story. Projekt ekonomické diplomacie. Zajištění akcí probíhajících v rámci výstavy INDIA SHOW. v České republice ze strany ZÚ Dillí Success Story Projekt ekonomické diplomacie Zajištění akcí probíhajících v rámci výstavy INDIA SHOW v České republice ze strany ZÚ Dillí Specifika projektu Nezajišťuje přípravu akce v zemi vyslání, ale

Více

Podmínky programu incomingových misí v ČR v roce 2019

Podmínky programu incomingových misí v ČR v roce 2019 Podmínky programu incomingových misí v ČR v roce 2019 Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, organizuje v rámci svých proexportních programů v roce 2019 Program incomingových misí, který se řídí těmito Podmínkami.

Více

Aktuální témata v podpoře exportu

Aktuální témata v podpoře exportu Aktuální témata v podpoře exportu XXI. Exportní fórum Mladé Buky Zjištění domácí přidaná hodnota % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 Domácí přidaná hodnota v celkovém exportu USA JPN NOR HKG CHE TUR GBR

Více

CzechTrade 2016 Expert na váš export

CzechTrade 2016 Expert na váš export CzechTrade 2016 Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel CzechTrade 20. 06. 2016 1. ZÁKAZNICKÁ ORIENTACE 2. VYSOKÁ KVALITA SLUŽEB 3. FLEXIBILNÍ A MODERNÍ ORGANIZACE 1 Zákaznická orientace CzechTrade

Více

Projekt Nové SINPRO. Prezentace řídícího výboru projektu pro konferenci ekonomických radů 24.6.2014 9:30 9:50. www.czechtrade.cz

Projekt Nové SINPRO. Prezentace řídícího výboru projektu pro konferenci ekonomických radů 24.6.2014 9:30 9:50. www.czechtrade.cz Projekt Nové SINPRO Prezentace řídícího výboru projektu pro konferenci ekonomických radů 24.6.2014 9:30 9:50 www.czechtrade.cz Úvod Prezentace projetu nové SINPRO Cíle projektu Rozdělení projektu do realizačních

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zelená linka pro export (ZLPE) je součástí proexportní politiky státu pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu již od roku 2006.

Více

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy Získávání zakázek jako východisko z krize CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy 2 Český trh se nemůže vyhnout globální krizi. Krize zásadním způsobem mění trh a urychluje trendy nastartované

Více

XXX. Sněm Hospodářské komory České republiky NABÍDKA PARTNERSTVÍ. ( května 2018, Ostrava, Clarion Ostrava)

XXX. Sněm Hospodářské komory České republiky NABÍDKA PARTNERSTVÍ. ( května 2018, Ostrava, Clarion Ostrava) Hospodářská komora České republika XXX. Sněm Hospodářské komory České republiky NABÍDKA PARTNERSTVÍ (15. 16. května 2018, Ostrava, Clarion Ostrava) Kontaktní osoba za HK ČR: Markéta Svobodová svobodova.marketa@komora.cz

Více

Nabídka služeb CzechTrade akcentuje jednotlivé fáze připravenosti firem na export a přináší řešení na míru.

Nabídka služeb CzechTrade akcentuje jednotlivé fáze připravenosti firem na export a přináší řešení na míru. Příloha č. 5 - Základní informace o zadavateli CzechTrade je státní proexportní příspěvková agentura, jejímž hlavním úkolem je napomáhat zvyšování exportní výkonnosti a konkurenceschopnosti českých firem

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export OBDOBÍ: LEDEN ČERVEN 2018

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export OBDOBÍ: LEDEN ČERVEN 2018 2018 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export OBDOBÍ: LEDEN ČERVEN 2018 Úvodní slovo Zelená linka pro export (ZLPE) je součástí proexportní politiky státu pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu

Více

PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ

PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ PROJEKT PODPORY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE 12 TH CHINA INTERNATIONAL EXHIBITION ON NUCLEAR POWER INDUSTRY 2017 China International Exhibition Centre (CIEC) Peking,

Více

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Tomáš EHLER obchodní rada ZÚ Berlín Rámcové podmínky německá ekonomika je v mimořádně dobré kondici Silná domácí

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy, Praha, 2015 1 Vnitřní trh a Společná obchodní politika EU Obchodní vztahy mezi

Více

SYMPOSIUM ENERGETYKA BEŁCHATÓW Bełchatów, Polsko Energetika

SYMPOSIUM ENERGETYKA BEŁCHATÓW Bełchatów, Polsko Energetika SYMPOSIUM ENERGETYKA BEŁCHATÓW 2017 Bełchatów, Polsko Energetika Energetyka Bełchatów je největší symposium v oboru, které na rozdíl od veletrhů a jiných akcí, soustřeďuje na velkou energetiku, tedy dodávky

Více

Konference ekonomických radů. Praha, 26. června 2012

Konference ekonomických radů. Praha, 26. června 2012 Konference ekonomických radů Praha, 26. června 2012 Vnitřní trh Prioritní oblasti CRP I SMA I - veřejné zakázky, profesní kvalifikace, přístup MSP k financím, patent, standardizace, digitální agenda, vysílání

Více

Dotační program B2B. Seminář Indonésie a Filipíny exportní příležitosti pro české firmy Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Dotační program B2B. Seminář Indonésie a Filipíny exportní příležitosti pro české firmy Ministerstvo zahraničních věcí ČR Dotační program BB Seminář Indonésie a Filipíny exportní příležitosti pro české firmy Ministerstvo zahraničních věcí ČR Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, 3..07 Česká rozvojová agentura

Více

PŘEHLED AKTIVIT ČR VE VZTAHU K RUSKÉ FEDERACI 2009

PŘEHLED AKTIVIT ČR VE VZTAHU K RUSKÉ FEDERACI 2009 PŘEHLED AKTIVIT ČR VE VZTAHU K RUSKÉ FEDERACI 2009 Praha, květen 2009 aktualizace k 26.05.2009 Termín Akce Místo Gestor Návštěvy vrcholných představitelů ČR v RF s doprovodem podnikatelů 05.-08.04. Podnikatelská

Více

Český národní zájem. Praha,

Český národní zájem. Praha, Český národní zájem Praha, 14. 2. 2017 Národní zájem ČR silný minimálně závislý stát Buďme minimálně soběstační v tom co můžeme sami produkovat To co nemusíme kupovat produkujme sami To co musíme kupovat,

Více

PROEXPORTNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ ČR. České Budějovice 24. srpna 2017

PROEXPORTNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ ČR. České Budějovice 24. srpna 2017 PROEXPORTNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ ČR České Budějovice 24. srpna 2017 Agrární zahraniční obchod ČR AGRÁRNÍ ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 2008 2017* Rok Vývoz (mil. Kč) Dovoz (mil. Kč) Saldo (mil. Kč)

Více

Druhé setkání Platformy zainteresovaných stran CSR

Druhé setkání Platformy zainteresovaných stran CSR Druhé setkání Platformy zainteresovaných stran CSR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel Odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání 30. 4. 2019 OBSAH : Národní akční plán společenské odpovědnosti

Více

EXPORTNÍ FÓRUM CHORVATSKO A SLOVINSKO Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb

EXPORTNÍ FÓRUM CHORVATSKO A SLOVINSKO Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb EXPORTNÍ FÓRUM CHORVATSKO A SLOVINSKO 17. 05. 2019 Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb VŠEOBECNÉ ÚDAJE CHORVATSKO SLOVINSKO Rozloha 56.542 km 2 20.273 km 2 Počet obyvatel 4 mil. 2 mil. Měna Schengen

Více

Zlín, 26. května 2015

Zlín, 26. května 2015 Zlín, 26. května 2015 Ivana Pavelová Zlínský kraj EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ PARTNER PRO VÁŠ ROZVOJ Projekt Zvyšování absorpční kapacity Zlínského kraje 2012-2015 - III.etapa, registrační

Více

CzechTrade: brána k novým trhům

CzechTrade: brána k novým trhům CzechTrade: brána k novým trhům Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel CzechTrade radomil.dolezal@czechtrade.cz 08.10.2014 www.czechtrade.cz CzechTrade: brána k novým trhům díky CzechTrade získáte

Více

AUTOMOTIVE HUNGARY. HUNGEXPO BUDAPEST FAIR CENTRE Automobilový průmysl

AUTOMOTIVE HUNGARY. HUNGEXPO BUDAPEST FAIR CENTRE Automobilový průmysl AUTOMOTIVE HUNGARY HUNGEXPO BUDAPEST FAIR CENTRE Automobilový průmysl Automobilový průmysl je jedním z nejvýznamnějších strategických oborů maďarské ekonomiky, který v posledních letech prochází nevídaně

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden-září 2013

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden-září 2013 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden-září 201 Zelená linka pro export (dále jen ZLPE), jako součást exportní strategie pro léta 2012-2020, pokračuje ve své činnosti i nadále. ZLPE

Více

Vážené dámy a vážení pánové, milí kolegové a kolegyně,

Vážené dámy a vážení pánové, milí kolegové a kolegyně, Vážené dámy a vážení pánové, milí kolegové a kolegyně, je mi potěšením, že vás mohu, jménem pana ministra i svým, po roce přivítat zde v ústředí v Černínském paláci při výroční Konferenci ekonomických

Více

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 Exportní dovednosti a úspěchy společností Národního strojírenského klastru Aktuální příležitosti a překážky v zahraničním obchodě Milan Hovorka Česká republika: globální kontext

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Podpora podnikání v České republice

Podpora podnikání v České republice Podpora podnikání v České republice MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Podpora podnikání v České republice 2006 OBSAH Úvod......9 A. VŠEOBECNÉ PODPORY 1. Podpora malých a středních podniků.........13 Programy

Více