Tanec Maccaberův. Marie Krajplová. Úvod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tanec Maccaberův. Marie Krajplová. Úvod"

Transkript

1 Tanec Maccaberův Marie Krajplová Ateliér intermediální tvorby I. / škola Milana Knížáka Teoretická část diplomové práce Úvod Tanec Maccaberův, později znám jako Tanec smrti, se objevuje v roce 1424, kdy tato představení probíhala na hřbitovech a prováděl je Ital Maccaber, který se převlékal za smrt a pobízel přítomné k tanci. Počátek zobrazování smrti, jakožto tanečníka není příliš doložen. Předpokládá se, že tanec smrti navazuje na lidové tance v kostelích převážně ve Francii a Itálii. Tance nabyly popularity ve století čtrnáctém, kdy v Evropě řádila morová epidemie a lidé, kteří si nemoc nedokázali vysvětlit, začali smrt vnímat jako představitele bolesti a utrpení. Na tanci smrti je zajímavé, že stejně, jako smrt nečiní rozdíl mezi chudákem a boháčem, jednalo se o zábavu pro všechny společenské vrstvy, a nejen v rámci jednoho města, ale napříč celou tehdy známou západní společností, kterou evropané považovali za celý svět. V dnešní době, kdy člověk globalizovaného světa má technický obraz dostupný na celém světě a je pro všechny společenské vrstvy, považuji téma tance smrti opět za velice aktuální a nutné. Každá fotografie (nás či místa) zde po naši smrti zůstane. Nejsme ovšem jen tím, kdo je reprodukován, jsme i tím, kdo reprodukuje. Díky fotografickému obrazu jsme současně Maccabrem (smrtí) i tanečním partnerem (smrtelníkem). V tomto historickém období reprodukovaného obrazu, nám fotografický obraz zabraňuje svým způsobem zemřít. Zvolené téma je velice problematické a rozsáhlé, protože obsahuje příliš mnoho prvků, které jsou silnými nositeli symbolů, představ a odkazů: smrt, tanec, hřbitov, půlnoc, tma, fotografický obraz, fotograf. Cílem práce není reprodukovat tanec smrti v rámci zábavy, nebo historické fascinace smrtí, jedná se pouze o nastínění určitých otázek. Proměňuje se vnímání smrti v rámci generací tak, aby mohlo dojít k něčemu takovému, že reprodukovaný obraz či fotografický obraz nám dnes zastupuje smrt? Přesněji řečeno, zda zastupuje onoho Maccabra, tedy naši představu smrti? A zda samotné vyfotografování, tedy vztah mezi fotografem a foceným objektem, či subjektem, zastupuje vztah při tanci mezi Maccabrem a osobou, se kterou tančí? Jakým způsobem se vyvíjí naše vnímání a představa smrti? Mezi ty, kteří v minulosti propojili fotografii se smrtí na teoretické úrovni, patří například Roland Barthes (Světlá komora). Definuje fotografii, jakožto zástupce minulosti, skrze kterou jsme konfrontováni s naší smrtelností.

2 Proces Tanec Maccaberův je v mé diplomové práci představen třemi fotografickými soubory, kdy jednotlivé části zastupijí úroveň vnímání, poznávání a seznamování se se smrtí. Tato cesta by se dala přirovnat k postupu do nevědomí, kdy cesta vede skrze vědomí a podvědomí. Pro jednotlivé úseky, jsou vždy vybrány takové fotografické procesy, aby svými technickými vlastnostmi předjímali zkušenost, kterou si s nimi na základě jejich využívání spojujeme. Tím, v každé části, dochází ke splinutí mezi fotografickým obrazem (např. polaroidová fotografie), myslí (např. vědomí) a představou smrti (např. soubor genius loci). Práce neměla od počátku pevně stanovenou strukturu. V průběhu let na AVU jsem různými prostředky (instalace, grafika, kniha, fotografie) zpracovávala proměnlivost prostoru ve kterém se nacházíme. Na počátku práce, jsem měla za cíl, pouze zaznamenat místa, ve kterých by byl Maccaberův tanec realizován v dnešní době. Podle jakých principů by tento prostor byl vybírán a jakou by měl podobu. Tyto místa jsem si začala fotografovat polaroidem. Nebyly vybírány na základě žádné předem dané struktury, a měly sloužit jako fotografické skici, pro vytváření prostorů, které jsem plánovala stavět a následně fotografovat. Po vytvoření tohoto prvního souboru a konzultaci s oponentkou Štěpánkou Šimlovou došlo k přetvoření práce. Vliv na rozšíření zkoumání tématu a propojení smrti a fotografie, mělo i to, že jsem první semestr věnovala spíše teoretické a historické části tématu. vědomí genius loci polaroidová fotografie Polaroidový soubor stanovil počátek práce, kdy zastupuje část, kterou bychom mohli označit za vědomí. Samotná polaroidová fotografie svými vlastnostmi (okamžitá fotografie, nereprodukovatelnost ve stejné podobě, propojení filmu s fotografií) intenzivně poukazuje na bylo, stalo se. Tyto charakteristické vlastnosti polaroidového fotoaparátu jsem tedy využila pro první část, která reprezentuje okamžik, kdy dochází k uvědomění si genia loci. Toho, že místo má paměť, a položení si otázky, jakou hraji roli v rámci proměnlivosti místa, kde žiji a existuji, jak do tohoto prostoru zasahuji a proměňuji jej. V rámci souboru vzniklo na 30 polaroidových fotografií a do diplomové části jich je zařazeno 5. Výběr byl vytvořen na základě tzv. přidané hodnoty místa ( např. divadlo, místo, které bylo využíváno dříve, ale dnes jsou jedinými herci stromy).

3 podvědomí tanec smrti digitální fotografie V podvědomí se nacházejí vzpomínky, které na základe určitých vjemů, můžeme vyvolat do části vědomé. Zastupují specifické osobní zkušenosti v podobě vzpomínek na soukromé události, které v průběhu života seskupujeme. Tato část je zastoupena Maccaberovým tancem. Tanec smrti jsem rozložila do charakteristických částí: Maccabr (osoba převlečená za smrt, sprostředkovávající nám zážitek), noc/tma, tanec, návštěvník vykonávající cestu za Maccabrem, hřbitov. Takto definované části tance smrti jsem dále převedla do vztahu fotografa a objektu, který fotografuje. Jednotlivé části jsou zde umocněny. Skupinu sedmi lidí jsem pozvala na akci nazvanou Maccaberův tanec. Byl jim udán pouze čas a místo (akce se konala ve 22.30, , pátek, ovšem datum a čas není důležitý, mohlo jít o jakýkoliv večer v týdnu po setmění, protože i Maccabr svoje představení nijak časově nedefinoval). Skupina byla asistentem zavedena do sklepa. Zde byli účastníci jednotlivě vpuštěni do naprosté tmy a po překonání krátké cesty vyfotografováni, fotografii doprovázel silný blesk, takže něco co nikdo nečekal, bylo silně umocněno. Po vyfotografování zůstával vyfotografovaný ve sklepě a mohl tam pobýt podle svých představ. Poté, co všichni byli vyfotografováni, byli vyzváni k opuštění prostoru, kdy na odchodu byli znovu vyfotografováni. Fotograf byl Maccabrem, který s návštěvníky akce tančil. Jedná se o velice jednoduchý princip, který člověk technického světa zažívá takřka neustále, ať už na straně foceného, nebo fotografujícího. Umocněním, dnes už základní zkušenosti, jsem chtěla předvést tanec smrti v dnešní podobě. Může být namítáno, že v době technického obrazu, tancem smrti může být například video nebo film. Je možné, že v budoucnosti tomu tak bude, ale v době facebooku, bloggů, ale stále ještě i tištěných médií, je tímto reprodukčním a nejrozšířenějším nástrojem fotografie, a to fotografie digitální. Proto prostřední soubor, který má zastupovat sdílení s ostatními lidmi, je zastoupen digitální fotografií. Ta je dnes nejrozšířenější (telefon, internet, digitální fotoaparát) a neklade takřka žádné nároky na znalost používání. Dalo by se říci, že je zde pro každého, bez rozdílu společenského postavení. Akcí jsem lidem (kteří byli účastni představení) vytvořila podvědomí zastoupené digitální fotografií. Toto podvědomí mohou na základě vjemů vyvolat do vědomé části a to třeba vždy, když budou fotografováni. Podobně, jako člověk, který absolvoval Maccaberův tanec (při kontaktu se smrtí). Na akci bylo vyfotografováno 14 digitálních fotografií, do diplomové práce jich bude zařazeno 5. Těchto 5 fotografií je vybráno na základě zkušenosti, které se těmto 5 lidem podařilo nevědomky docílit. Jedná se o vytvoření posmrtné masky pomocí osvícení blesku při vyfotografování.

4 nevědomí smrt analogová fotografie Vytvoření nevědomé části bylo nejsložitější. Jednalo se o vytvoření velkoformátové analogové fotografie, která bude zastupovat archetypální zkušenost se smrtí. Z černé plochy, která nás v rozměru přesahuje, měla vystupovat světelná instalace, která by pozorovatele vtahovala do sebe. Po vytvoření polaroidové a digitální fotografické části, tato třetí narušovala celkový soubor. Prostory jsem vytvářela z neonových instalací, které jsem následně fotografovala na fotoaparát Mamiya. Světlo, které vycházelo z neonových trubic však nevytvářelo dojem, kterého jsem chtěla dosáhnout. Výsledné fotografie byly ve světelných pruzích rozbité a nejednotné. Tento problém jsem později vyřešila světelnou projekcí a následným vyfotografováním. Nevědomá část obsahuje dvě fotografie, kde jsou informace redukovány na základní znaky (barvy a linie). Protože se jedná o závěrečnou část a to smrt, do které jsem ještě nevztoupila, mohu zaznamenat pouze moje představy. Zde jsem vycházela z teorií Carla Gustava Junga ( ) a Williama Jamese ( ) o nevědomých archetypech a jednotné paměti. Tato část je nejméně doložitelná, protože nikdo nemůže prokazatelně říci, jak smrt vypadá. Tyto dvě fotografie mají samozřejmě také svoji historii vzniku a řadu významů, ráda bych však v této poslední části slovně nedokládala, co který pruh znamená a nechala tak prostor pro projekci každého diváka. V tomto případě, bych se odkázala na knihu O duchovnosti v umění (Wassily Kandinsky), která dokládá, že některé věci je možné definovat pouze skrze umění, vytváříme nuance, které není možno zastoupit jinými prostředky. Toto co je obsahem, jenž může být vyjádřen pouze uměním, pouze umění vládne prostředky potřebnými k tomu, aby ho obdařilo jasnou formou. Wassily Kandinsky: O duchovnosti v umění, str. 22, Praha, 1998, 2009 Interpretace I přesto, že se jedná o jeden celek, který je sestavený ze tří souborů, jsou fotografie vyfotografovány tak, aby obstály i samy o sobě. Samozřejmě nechci nikomu vnucovat svůj výklad, spíše budu ráda, když k tématu vznikne diskuze a budou nastíněny i jiné pohledy. Analogový soubor k vlastní interpretaci sám vybízí a je možné, že v rámci obhajoby budou zmíněny i souvislosti, které se do textové části již nevešly.

5 Existující zpracování tématu K nejstarším ukázkám Maccaberova tance ve výtvarném umění patří dřevořezba z roku 1500 z Benátek, bez názvu. V průběhu staletí se tématu věnoval Hans Holbein ( ), Hieronymus Bosch ( ), Bartholomeus Spranger ( ), Edvard Munch ( ), Bohuslav Reynek ( ), Jean Tinguely ( ). Mezi další pozoruhodná zpracování patří kniha Tanec smrti od Jakuba Demla ( ) a Michala Ajvaze (1949) Zlatý věk. Dnes jsou témata jako tanec smrti, vanitas, křížová cesta, smrt, pohřbívání atd. zpodobňovány spíše skrze klišé (např. lebky, krev, kříž, smrtka) a fascinaci smrtí (kostlivec, mrtvoly). Samotná otázka proč tomu tak je, je určitě velice zajímavá, ale také obšírná. Nechtěla bych tímto příliš odbočovat od své stanovené práce, která se snaží zkoumat proměnu našeho vnímání smrti a smrtelnosti skrze fotografii. Technická specifikace / Poznámka V textu fotografie uváděné jako polaroidové jsou fotografie foceny na fotoaparát Instax. Jedná se o jiné technické zpracování než u polaroidového fotoaparátu. Neříká se však instaxová fotografie, ale polaroidová fotografie, a z tohoto důvodu jsem použila zažitého označení. Záměr / Výsledek // Závěr Záměrem bylo vytvořit prostor, kde by mohl v dnešní době proběhnout Maccaberův tanec. Původně tento tanec probíhal na hřbitovech, historií ovšem došlo k proměnění tohoto místa a dnes již nespňuje parametry, které jsou nutné k realizaci tance smrti (není běžnou součástí našich životů). Tento cíl se stal součástí práce, která prvotní záměr přesáhla. Později jsem chtěla dokázat, že fotografie zastupuje smrt. Objevila jsem sama pro sebe téma, kterému se hodlám i nadále věnovat. V průběhu let jsem si, hlavně pod vedením pana Prof. Milana Knížáka, odzkoušela různé postupy, kdy jsem někdy nevěděla do čeho jednotného se moje úsilí promítne. Při diplomové práci jsem sjednotila svoje dosavadní zkušenosti a doufám, že skrze dovednost pracovat s různými médii, jsem byla schopná nastínit alespoň částečně otázky, které jsem si v úvodu předsevzala. Pro mě je vždy na prvním místě otázka, nástroj, který si vyberu pro její doložení, musí být podle mne ten nejvhodnejší. Nechci aby byl diktován pouze mojí omezenou schopností jen fotografovat jedním fotoaparátem, nebo tím, že maluji.

6 Vybraná literatura Roland Barthes: Světlá komora. Praha: 2005 Vilém Flusser: Za filosofii fotografie. Praha: 2014 Georges Duby: Rok tisíc. Praha: 2007 Michail Michajlovič Bachtin: Francois Rebelais a lidová kultura středověku a renesance. Brno: 1975 Jean-Claude Schmitt: Revenanti. Praha: 2002 Čeněk Zíbrt: Dějiny tance. Praha: 1894 Wassily Kandinsky: O duchovnosti v umění. Praha: 1998, 2009

7

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VRATKÁ SPOLEČNOST UNSTABLE SOCIETY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR SOCHAŘSTVÍ 1

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VRATKÁ SPOLEČNOST UNSTABLE SOCIETY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR SOCHAŘSTVÍ 1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR SOCHAŘSTVÍ 1 FACULTY OF FINE ARTS ATELIER OF SCULPTURE 1 VRATKÁ SPOLEČNOST UNSTABLE SOCIETY DIPLOMOVÁ PRÁCE

Více

Článek 1 Základní ustanovení

Článek 1 Základní ustanovení VÝNOS REKTORA Č. 3/2017 K VYMEZENÍ VÁŽNÝCH PROVOZNÍCH DŮVODŮ A ZVLÁŠTNÍ POVAHY PRÁCE PRO UPLATNĚNÍ POSTUPU PODLE 39 ODST. 4 ZÁKONA Č. 262/2006 SB., ZÁKONÍKU PRÁCE zpracovatel a věcně odpovědná osoba: doc.

Více

NE-KONEČNÉ Daniela Halová

NE-KONEČNÉ Daniela Halová NE-KONEČNÉ Daniela Halová Ateliér konceptuální tvorby, VI.ročník Akademický rok 2010/2011 Vedoucí diplomové práce: prof. Miloš Šejn Oponent: Ivan Pinkava Úvod Cílem, k němuž směřuje veškerý život, je smrt.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 STUDIO PAINTIG 3 Digiverse monument - Říkáme, že je to hranice kterou nikdy

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART LOUČENÍ PARTING

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART LOUČENÍ PARTING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR SOCHŘSTVÍ 2 STUDIO SCULPTURE 2 LOUČENÍ PARTING BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR S THESIS AUTOR

Více

Proudy ve výtvarné pedagogice

Proudy ve výtvarné pedagogice Proudy ve výtvarné pedagogice 80. léta 20. století Dochází ke dvěma protichůdným liniím ve výuce výtvarné výchovy: Duchovní a smyslové pedagogika Důraz je kladen na kontakt s matriálem, vlastní tělesnou

Více

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 Projekt MŠMT Název projektu školy Registrační

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Projekt k ročníkové práci Dokumentace přírůstků v Národním technickém muzeu Autor: Veronika Hovorková Vedoucí práce: MgA. Petr

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART MIMO VYMEZENÍ OUTSIDE THE LIMIT

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART MIMO VYMEZENÍ OUTSIDE THE LIMIT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR SOCHAŘSTVÍ 1 STUDIO SCULPTURE 1 MIMO VYMEZENÍ OUTSIDE THE LIMIT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura září-červen Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných

Více

Zásah do veřejného prostoru: Objekt #Site01. KPZ BcA. Luděk Černý, Intermediální tvorba ak. rok 2012/2013 - ZS

Zásah do veřejného prostoru: Objekt #Site01. KPZ BcA. Luděk Černý, Intermediální tvorba ak. rok 2012/2013 - ZS Zásah do veřejného prostoru: Objekt #Site01 KPZ BcA. Luděk Černý, Intermediální tvorba ak. rok 2012/2013 - ZS 1 1. Téma práce Nezanedbatelnou část mého života mě provází fascinace silným a univerzálním

Více

VERONIKA DOLEŽALOVÁ VARIACE ZLOMU

VERONIKA DOLEŽALOVÁ VARIACE ZLOMU VERONIKA DOLEŽALOVÁ VARIACE ZLOMU VARIACE ZLOMU Bakalářská práce 2017 TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta umění a architektury Bakalářská práce 2017 Autor práce - Veronika Doležalová Vedoucí práce

Více

Základní škola a mateřská škola Roudnice nad Labem. Školní Roudnice nad Labem ROUDNICE BAROKNÍ II. Projekt 8. A ve školním roce 2013/2014

Základní škola a mateřská škola Roudnice nad Labem. Školní Roudnice nad Labem ROUDNICE BAROKNÍ II. Projekt 8. A ve školním roce 2013/2014 ROUDNICE BAROKNÍ II Projekt 8. A ve školním roce 2013/2014 Koordinátor: Mgr. David Mikoláš CÍLE 1) Hlavní cíl: Žák kooperuje ve skupině, využívá svých dosavadních oborových znalostí, dovedností a zkušeností,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR PRODUKTOVÉHO DESIGNU STUDIO OF PRODUCT DESIGN INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI 1

Více

PAVEL HEJNÝ PORTFOLIO

PAVEL HEJNÝ PORTFOLIO PAVEL HEJNÝ PORTFOLIO MÁ KŮŽE 1:1 NA FOTOPAPÍRU (2010) BEFORE AND AFTER (2010, 100x100, digital print) Vytvořil jsem dvě čtvercové fotografie moře s válcem skrz hladinu. Rád bych takto reprezentoval dva

Více

Kadaň ztracené předměstí Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové, ČVUT FA letní semestr 2012 / 2013

Kadaň ztracené předměstí Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové, ČVUT FA letní semestr 2012 / 2013 Kadaň ztracené předměstí Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové, ČVUT FA letní semestr 2012 / 2013 Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové vedoucí atelieru Ing. akad. arch. Jan Šépka Ing. arch. Mirka Tůmová Internet:

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.13.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZĚLÁVACÍ OBLAST:Umění a kultura PŘEMĚT: Výtvarná výchova ROČNÍK: 6. Organizuje plochu pomocí linie Výstupy Učivo Průřezová témata kresba linie v ploše, technika

Více

fotografický workshop krajinou jarního Českého Švýcarska v termínu: 3. 5. 6. 5. 2012 xxxx

fotografický workshop krajinou jarního Českého Švýcarska v termínu: 3. 5. 6. 5. 2012 xxxx fotografický workshop krajinou jarního Českého Švýcarska v termínu: 3. 5. 6. 5. 2012 xxxx úvod Vážení, jsem velmi mile potěšen, že Vás mohu přivítat na fotografickém workshopu pořádaným naší společností

Více

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby Ročník: šestý Žák vytvoří a pojmenuje prvky vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahy Žák vytváří prostředky pro vlastní osobité vyjádření, hodnotí jeho účinky s účinky již existujících vizuálně obrazných

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART. Vhled INSIGHT

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART. Vhled INSIGHT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR KRESBY A GRAFIKY STUDIO DRAWING AND GRAPHIC Vhled INSIGHT DIPLOMOVÁ PRÁCE DIPLOMA THESIS

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Divadla malých forem

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Divadla malých forem ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Divadla malých forem Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které

Více

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování Příjemce finanční podpory: Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola, Kněžskodvorská 33/A, 370 04 České Budějovice reg.č.projektu: CZ.1.07/1.3.00/48.0148, název projektu: Hrajeme

Více

Pracovní. listy. Principy pohyblivého obrazu

Pracovní. listy. Principy pohyblivého obrazu & & Pracovní listy Principy pohyblivého obrazu 1. Popište některé vynálezy, technologie a inovace, které předcházely vzniku kinematografie. 2. Jaký je původní význam termínu film? 3. Popište princip filmové

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 MŮJ STYL Jsem profesionální fotograf z Hradce Králové a už čtyři roky se věnuji svatební fotografii. Za tu dobu se na mne s důvěrou obrátilo více jak 60 párů

Více

100% festival INTEGRACE 14.-16.3.2014. Ing. Michal Crhonek. koordinátor festivalu

100% festival INTEGRACE 14.-16.3.2014. Ing. Michal Crhonek. koordinátor festivalu festival 100% INTEGRACE 14.-16.3.2014 Ing. Michal Crhonek koordinátor festivalu tanecahandicap@gmail.com michal@michalcrhonek.cz tel: +420 603 284 760 www.tanecahandicap.cz O CO JDE? Projekt Tanec a handicap

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání

Handicap není překážkou ve vzdělávání Handicap není překážkou ve vzdělávání Název modulu Kurz fotografie Typ modulu Délka modulu (počet hodin) Výukový 21 hodin Platnost modulu (datum, od kterého modul platí) 1. října 2011 Základní vědomosti

Více

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Monika Suchá Univerzita Pardubice PARDUBICE - Pardubická univerzita se letos poprvé zapojí do Týdne vědy a techniky,

Více

Lenka Procházková (UČO ) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu

Lenka Procházková (UČO ) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu Lenka Procházková (UČO 178922) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu 1. Editorial (text od Michala Buchty) Návrh kvantitativního výzkumu: Zkoumaný problém v tomto výzkumu bych definovala jako

Více

Scenáristika a dramaturgie

Scenáristika a dramaturgie Scenáristika a dramaturgie Jednotlivá odvětví ve filmové či divadelní tvorbě Scenárista: autor scénáře jako literárního díla, tvůrce příběhu, spíše literární autor Dramaturg: vybírá a také kontroluje scénáře,

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více

Inovace vybavení Intermediální školy. Akademie výtvarných umění v Praze. Intermediální škola prof. M.Knížáka

Inovace vybavení Intermediální školy. Akademie výtvarných umění v Praze. Intermediální škola prof. M.Knížáka 1 Vlastní rozvojový projekt Inovace vybavení Intermediální školy Akademie výtvarných umění v Praze Intermediální škola prof. M.Knížáka Projekt: Inovace vybavení Intermediální školy Akademie výtvarných

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO)

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO) VO 1 Antika - řecká architektura *prezentace + výukový plán VO - Základy dějin umění Mgr. Edita Macků 25.9.2013 FM, YŽ, EM, SH VO 2 Antika - řecká architektura **pracovní list + metodika VO - Základy dějin

Více

Letní kino je fenomén, který jde napříč generacemi.

Letní kino je fenomén, který jde napříč generacemi. MOBILNÍ LETNÍ KINO Letní kino je fenomén, který jde napříč generacemi. Letní kino je fenomén, který jde napříč generacemi. Téměř každý v nějakém byl nebo o něm alespoň slyšel od svých blízkých. Zážitek

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více

TEORIE JEDNÁNÍ V X KAPITOLÁCH/ JEDNÁNÍ TEORIE O X DĚJSTVÍCH: TALK&TWERK

TEORIE JEDNÁNÍ V X KAPITOLÁCH/ JEDNÁNÍ TEORIE O X DĚJSTVÍCH: TALK&TWERK VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 2 STUDIO OF PAINTING 2 TEORIE JEDNÁNÍ V X KAPITOLÁCH/ JEDNÁNÍ TEORIE O X DĚJSTVÍCH:

Více

Úvod do audiovizuální komunikace. Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK)

Úvod do audiovizuální komunikace. Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK) Úvod do audiovizuální komunikace Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK) Co nás dnes čeká? Představení předmětu Organizace přednášek a cvičení Ukončení předmětu

Více

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ Návrh modelu hodnocení výtvarné výchovy podle koncepce vzdělávacího programu Gymnázia Bučovice Diplomová práce Příloha

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

Bc. Šárka Šedivá. Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová

Bc. Šárka Šedivá. Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová Bc. Šárka Šedivá Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová E-mail: sari.sediva@gmail.com Tel.: +420 734 376 316 Zabývá se zprostředkováním

Více

Dlouhý Milan Dragoun Milan

Dlouhý Milan Dragoun Milan Dlouhý Milan Na letošní výstavu jsem připravil ukázkové tisky z nástěnného kalendáře Tajemné Petrovicko 2015. Tento kalendář byl vydán ve spolupráci s obcí Petrovice. Celý kalendář byl koncipován tak,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NOVÉ TVÁŘE NEW FACES. BcA. BARBORA POKORNÁ. Prof. MgA. PETR KVÍČALA. MgA.

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NOVÉ TVÁŘE NEW FACES. BcA. BARBORA POKORNÁ. Prof. MgA. PETR KVÍČALA. MgA. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF PAINTING 3 NOVÉ TVÁŘE NEW FACES DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER S THESIS AUTOR

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru. Charakteristika předmětu 2. stupně Výtvarná výchova (VV) Výtvarná výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Je samostatným předmětem s časovou dotací 2 hodiny týdně v 6. a 7. ročníku,

Více

PŘIJĎTE DO MUZEA Podněty k budování péče o návštěvníky

PŘIJĎTE DO MUZEA Podněty k budování péče o návštěvníky PŘIJĎTE DO MUZEA Podněty k budování péče o návštěvníky Text: Mgr. Kateřina Tomešková, Ph.D. Foto z programů: Fotoarchív MKP/Jitka Hanáková Patří starost o blaho návštěvníků opravdu k prioritám současných

Více

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI PROČ A JAK SE MODLIT KŘÍŽOVOU CESTU? (zpracováno podle Vojtěcha Kodeta) MÁME JISTOTU, ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI Již dva tisíce let nás posiluje jistota víry, že na život nejsme sami. Těsně před svým návratem

Více

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru prostřednictvím několika desítek fotografických obrazů Jana Brodského nabízí výstava, kterou

Více

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let.

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let. Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová v Písku, nabízí studentům jedinečnou možnost vzdělání v akreditovaných oborech Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby a Restaurování kovů.

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Proč a jak prezentovat výsledky své práce? Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Motto Je potřeba sebe sama

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ŢIVOT LIFE

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ŢIVOT LIFE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR KRESBY A GRAFIKY STUDIO OF DRAWING AND PRINTMAKING ŢIVOT LIFE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

V HLAVNÍ ROLI ŘEKA VYDRA

V HLAVNÍ ROLI ŘEKA VYDRA MĚSTO VIMPERK, ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava, pořádá na Kvildě a v okolí ve dnech 5. - 7.6.2015, pod vedením režiséra Jana Svatoše, STUDENTSKÝ FOTOGRAFICKÝ WORKSHOP ŠUMAVSKÉ ZÁBLESKY

Více

INFORMACE PRO DIPLOMANTY 2017/2018

INFORMACE PRO DIPLOMANTY 2017/2018 INFORMACE PRO DIPLOMANTY 2017/2018 Zadání diplomové práce Zadání diplomové práce odevzdávají diplomanti na předepsaném formuláři (k dispozici na studijním oddělení a na webu AVU) v termínu určeném v harmonogramu.

Více

Lenka Glisníková Racionální vzpomínky na emotivní budoucnost

Lenka Glisníková Racionální vzpomínky na emotivní budoucnost LENKA GLISNÍKOVÁ LENKA GLISNÍKOVÁ Lenka Glisníková Racionální vzpomínky na emotivní budoucnost Lidé mají rádi škatulky a kategorie, které jim do života přináší řád, tudíž svého druhu pohodlnost. Jednou

Více

Orange Factory. Soukromá vyšší odborná škola umění a reklamy s.r.o. www.orangefactory.cz

Orange Factory. Soukromá vyšší odborná škola umění a reklamy s.r.o. www.orangefactory.cz Orange Factory Soukromá vyšší odborná škola umění a reklamy s.r.o. www.orangefactory.cz Škola pro lidi, kteří chtějí tvořit a nebojí se dělat věci, které budou vidět. Studium na Orange factory připravuje

Více

Posudek oponenta diplomové práce

Posudek oponenta diplomové práce Katedra: Religionistiky Akademický rok: 2012/2013 Posudek oponenta diplomové práce Pro: Studijní program: Studijní obor: Název tématu: Pavlu Voňkovou Filosofie Religionistika Křesťansko-muslimské vztahy

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ PRAHA ŽIJE HUDBOU PRAGUE LIVES FOR MUSIC FACULTY OF FINE ARTS

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ PRAHA ŽIJE HUDBOU PRAGUE LIVES FOR MUSIC FACULTY OF FINE ARTS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1 STUDIO GRAPHIC DESIGN 1 PRAHA ŽIJE HUDBOU PRAGUE LIVES FOR MUSIC BAKALÁŘSKÁ

Více

Učební osnovy Výtvarná výchova

Učební osnovy Výtvarná výchova Učební osnovy Výtvarná výchova PŘEDMĚT: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. 1. rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření /linie, tvary, objemy, barva/, porovnává je a třídit na základě odlišností

Více

CIVIC MINDS. WORKSHOPY / VÝSTAVA / FILMY Mezinárodní putovní projekt Praha, Bratislava, Vídeň, Krakov 2012

CIVIC MINDS. WORKSHOPY / VÝSTAVA / FILMY Mezinárodní putovní projekt Praha, Bratislava, Vídeň, Krakov 2012 CIVIC MINDS WORKSHOPY / VÝSTAVA / FILMY Mezinárodní putovní projekt Praha, Bratislava, Vídeň, Krakov 2012 PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU STRANA 1 Co jsme? Jací jsme? Co formuje naše emoce a postoje v dnešní zmatené

Více

StoreMore Vysokokapacitní úložiště

StoreMore Vysokokapacitní úložiště StoreMore Vysokokapacitní úložiště Zjistěte, jakým způsobem můžete dosáhnout větší produktivity a zábavy na cestách. Co je technologie StoreMore? Technologie StoreMore společnosti Toshiba je vysokokapacitní

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 1 STUDIO PAINTING 1 OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS BAKALÁŘSKÁ

Více

Dr. Petr VELETA M.A. tanečník, choreograf a taneční terapeut. Hudba, pohyb a pozitivní komunikace, otevírají dveře do zapomnění

Dr. Petr VELETA M.A. tanečník, choreograf a taneční terapeut. Hudba, pohyb a pozitivní komunikace, otevírají dveře do zapomnění Dobrý den z Prahy Dr. Petr VELETA M.A. tanečník, choreograf a taneční terapeut Hudba, pohyb a pozitivní komunikace, otevírají dveře do zapomnění Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami

Více

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla Maturitní práce z Estetické výchovy 2014 1. Témata maturitních prací 1. Fantasy a umění, aneb od knihy k obrazu Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené

Více

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Člověk se chová k prostředí, ve kterém žije, podle toho,

Více

Fotografování přírody

Fotografování přírody Fotografování přírody stručná metodika Fotografování přírody je nesmírně rozmanitá disciplína. Může zahrnovat vše od fotografií krajiny, přes zachycení zvířat či rostlin až po drobné detaily. Na následujících

Více

K AT E Ř I N N OVÁČ KOVÁ

K AT E Ř I N N OVÁČ KOVÁ KATEŘIN NOVÁČKOVÁ 2018 ČEKÁNÍ série: 3 fotografií, rozměry: 100 80cm, 70 56cm Hlavním tématem souboru fotografií je stav očekávání. A to jak očekávání abstraktní, lepší budoucnosti, osudové změny, tak

Více

JEDEN DEN V ŽIVOTĚ VOJÁKA _METODICKÝ LIST

JEDEN DEN V ŽIVOTĚ VOJÁKA _METODICKÝ LIST JEDEN DEN V ŽIVOTĚ VOJÁKA _METODICKÝ LIST MILAN HES Metodický list doporučujeme využít během vyučovací hodiny (45 minut). Tato hodina může být koncipována jako úvod k problematice I. světové války, rovněž

Více

Naše nabídka se skládá z balíčků, ale může se vytvořit na míru přesně dle Vašich potřeb

Naše nabídka se skládá z balíčků, ale může se vytvořit na míru přesně dle Vašich potřeb Naše nabídka se skládá z balíčků, ale může se vytvořit na míru přesně dle Vašich potřeb Před zahájením samotného focení je nejdůležitější konzultace, kde si mimo jiné ujasníme k jaké příležitosti budou

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY TĚLO (INTIMITA) BODY (INTIMACY) MONIKA KOJETSKÁ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY TĚLO (INTIMITA) BODY (INTIMACY) MONIKA KOJETSKÁ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 1 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF PAINTING 1 TĚLO (INTIMITA) BODY (INTIMACY) BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ TISKOVINA O LONGBOARDINGU DIPLOMOVÁ PRÁCE FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ TISKOVINA O LONGBOARDINGU DIPLOMOVÁ PRÁCE FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF GRAPHIC DESIGN 1 TISKOVINA O LONGBOARDINGU MAGAZINE ABOUT

Více

Montážní program XMF

Montážní program XMF Montážní program Slovníček pojmů www.isspolygr.cz Vytvořila: Eva Bartoňková Vytvořila dne: 2. 4. 2013 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v r{mci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarn{ výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíkov{ sousedikova.obl@seznam.cz leden 2012 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

SVĚTELNÝ DESIGN. Ateliér světelného designu, navazující magisterské studium Ročník: 1. Vedoucí ateliéru: MgA. Vladimír Burian POVINNÉ PŘEDMĚTY

SVĚTELNÝ DESIGN. Ateliér světelného designu, navazující magisterské studium Ročník: 1. Vedoucí ateliéru: MgA. Vladimír Burian POVINNÉ PŘEDMĚTY SVĚTELNÝ DESIGN Ateliér světelného designu, navazující magisterské studium Ročník: 1. Vedoucí ateliéru: MgA. Vladimír Burian POVINNÉ PŘEDMĚTY Světelný koncept DSCZ509 ZS 1 1 2 zk 2 P Beranová, P.; Příkrý,

Více

FILOSOFIE. fotografie. Vybrané pojmy z problematiky. Mgr. Roman Sejkot

FILOSOFIE. fotografie. Vybrané pojmy z problematiky. Mgr. Roman Sejkot FILOSOFIE fotografie Vybrané pojmy z problematiky Mgr. Roman Sejkot Již staří Řekové před 2500 lety... Filosofie fotografie Filosofie fotografie Philosophia (řec.), láska k moudrosti Philosophus (řec.),

Více

FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV...

FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV... FILMOVÉ PROJEKCE KDEKOLIV... Biograf s nezaměnitelným kouzlem, který může promítat téměř kdekoliv Návštěva biografu vždy patřila k velkým společenským událostem. Stejně jako divadelní představení, výstava,

Více

Odborný pracovník pro prodej fotografické techniky (kód: M)

Odborný pracovník pro prodej fotografické techniky (kód: M) Odborný pracovník pro prodej fotografické techniky (kód: 34-025-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód:

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

/ c a, /!У /! «, и а, с -, Jazyk a národní identita

/ c a, /!У /! «, и а, с -, Jazyk a národní identita к.ч.ч ИГЧ / c a, /!У /! «, и а, с -, &-á&ó(!?h(b / / 'Wl. v Jazyk a národní identita Uplynulo již půl roku od okamžiku, kdy se oba naše státy ocitly, spolu s mnoha dalšími, v Evropské unii. Z mnoha

Více

Veřejná projednání na území MAS Moravská cesta v období leden březen 2016

Veřejná projednání na území MAS Moravská cesta v období leden březen 2016 Veřejná projednání na území MAS Moravská cesta v období leden březen 2016 Na území MAS Moravská cesta probíhala veřejná projednání v několika vlnách. První setkání s veřejností, podnikateli, NNO a zástupci

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Metodika k vzdělávacímu programu Obrazy historie regionu pro učitele II. stupě ZŠ

Metodika k vzdělávacímu programu Obrazy historie regionu pro učitele II. stupě ZŠ Metodika k vzdělávacímu programu Obrazy historie regionu pro učitele II. stupě ZŠ Úvodní projektový den Co jsou to Sudety? Samotnému projektovému dni by měl předcházet historický vhled zaměřený na problematiku

Více

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz)

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-03-8 mobi: ISBN 978-80-88061-04-5 pdf: ISBN 978-80-88061-05-2

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. Šablona 32 VY_32_INOVACE_299.PSY.23 Dějiny psychologie 1_prezentace

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. Šablona 32 VY_32_INOVACE_299.PSY.23 Dějiny psychologie 1_prezentace Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_299.PSY.23 Dějiny psychologie 1_prezentace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0744 Šablona: VY_32_INOVACE

Více

Mužský princip a ženský princip

Mužský princip a ženský princip Žádná práva vyhrazena. Jakákoliv část této publikace může být reprodukována, uložena v paměťovém médiu nebo posílána, v jakékoliv formě nebo jakýmikoliv prostředky, bez předchozího svolení kohokoliv. No

Více

OBSAH. Obsah ÚVODEM 7 KAPITOLA 1

OBSAH. Obsah ÚVODEM 7 KAPITOLA 1 Obsah ÚVODEM 7 KAPITOLA 1 Poprvé na Facebooku 9 REGISTRACE VLASTNÍHO ÚČTU 9 VYHLEDÁNÍ PRVNÍCH PŘÁTEL 11 PŘIDÁNÍ ZÁKLADNÍCH INFORMACÍ NA PROFIL 11 POŘÍZENÍ PROFILOVÉHO OBRÁZKU 12 AKTIVACE ÚČTU 14 PŘIHLAŠOVÁNÍ

Více

JAKÉ MOŽNOSTI PŘI NÁVŠTĚVĚ MUZEÍ MAJÍ (PREZENTACE VÝZKUMU 09/2009-03/2010 DIPLOMOVÁ PRÁCE)

JAKÉ MOŽNOSTI PŘI NÁVŠTĚVĚ MUZEÍ MAJÍ (PREZENTACE VÝZKUMU 09/2009-03/2010 DIPLOMOVÁ PRÁCE) JAKÉ MOŽNOSTI PŘI NÁVŠTĚVĚ MUZEÍ MAJÍ OSOBY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM ANEB JAK PRACOVAT S TĚMITO NÁVŠTĚVNÍKY V MUZEU/GALERII (PREZENTACE VÝZKUMU 09/2009-03/2010 DIPLOMOVÁ PRÁCE) Mgr. Lenka Zmeková LITERATURA

Více

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV)

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvůrčí činnosti tvorbu, vnímání a interpretaci

Více

Ondřej Baar ( BAA OO6 ) Prezentace ZPG 2008 Kalibrace Barev. Kalibrace Barev. Ondřej Baar 2008 ~ 1 ~

Ondřej Baar ( BAA OO6 ) Prezentace ZPG 2008 Kalibrace Barev. Kalibrace Barev. Ondřej Baar 2008 ~ 1 ~ Kalibrace Barev Ondřej Baar 2008 ~ 1 ~ Úvod do problému: Proč je potřeba kalibrace barev: Při zpracování obrazu může vlivem nejrůznějších nepřesností dojít k rozladění barev. Ty je pak třeba zpětně upravit,

Více

Soustředění mladých matematiků a fyziků. Kreslení světlem. Fotografie s dlouhou expozicí

Soustředění mladých matematiků a fyziků. Kreslení světlem. Fotografie s dlouhou expozicí Soustředění mladých matematiků a fyziků Kreslení světlem Fotografie s dlouhou expozicí Autor: Jan Bohuslav Konzultant: Jaroslav Reichl Nekoř 2011 Obsah Úvod... 3 Fotografování s dlouhou expozicí... 3 Vymezení...

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoanalytická psychologie MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 11 Název materiálu:

Více

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU Předmět Předmět bude sloužit zejména k prohlubování zájmu žáků 9. tříd a rozvíjení dovedností týkajících se práce s textem, plnění

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Období: 1. Výtvarné činnosti Zvládne techniku malby vodovými barvami, temperami, suchým pastelem, voskovkami Umí míchat barvy Dovede

Více

Mezinárodní festival. Romale

Mezinárodní festival. Romale Mezinárodní festival Romale Naši drazí přátelé a milovníci romské hudby, dovolte, abych vás všechny tímto pozvala na další ročník mezinárodního romského festivalu "ROMALE" romská oslava / Gypsy Celebration,

Více

UMĚNÍ A KULTURA. VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ

UMĚNÍ A KULTURA. VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ 348 Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2.stupeň ZŠ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení Ročník 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dotace 1 1 1 2 2 2 1 1

Více

INFORMACE PRO DIPLOMANTY

INFORMACE PRO DIPLOMANTY INFORMACE PRO DIPLOMANTY Zadání diplomové práce 2016/2017 Zadání diplomové práce odevzdávají diplomanti na předepsaném formuláři (k dispozici na studijním oddělení a na webu AVU) v termínu určeném v harmonogramu.

Více