CARITAS Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Projekt Sociální služby pro dospívající s PAS v olomouckém kraji

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CARITAS Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Projekt Sociální služby pro dospívající s PAS v olomouckém kraji"

Transkript

1 CARITAS Vyšší odborná škola sociální Olomouc Absolventská práce Projekt Sociální služby pro dospívající s PAS v olomouckém kraji Romana Hlavatá Vedoucí práce: PhDr. Alena Říhová Ph.D. Olomouc 2014

2 Prohlášení Prohlašuji, ţe jsem tuto práci zpracovala samostatně na základě pouţitých pramenů a literatury uvedených v bibliografickém seznamu. Datum:

3 Děkuji PhDr. Aleně Říhové, Ph.D. za odborné vedení a cenné rady a připomínky poskytnuté při zpracování mé absolventské práce.

4 Obsah Úvod... Chyba! Záloţka není definována. 1 Poruchy autistického spektra... Chyba! Záloţka není definována. 1.1 Vývoj terminologie poruch autistického spektrachyba! Záložka není definována. 1.2 Symptomatologie PAS... Chyba! Záložka není definována. 1.3 Klasifikace PAS... Chyba! Záložka není definována. 1.4 Dospívání u osob s PAS... Chyba! Záložka není definována. 1.5 Rodina a autismus... Chyba! Záložka není definována. 2 Intervence... Chyba! Záloţka není definována. 2.1 Plánovaný přechod z ústavu do ţivota.. Chyba! Záložka není definována. 3 Sociální služby... Chyba! Záloţka není definována. 3.1 Dělení sluţeb... Chyba! Záložka není definována. 3.2 Úloha sociálních sluţeb u osob s PAS.. Chyba! Záložka není definována. 4 Projektová část... Chyba! Záloţka není definována. 4.1 Charakteristika olomouckého kraje... Chyba! Záložka není definována. 4.2 Analýza poskytovaných sluţeb dospívajícím s PASChyba! Záložka není definována. 4.3 Odůvodnění a přínos projektu... Chyba! Záložka není definována. 4.4 Zřizovatel a realizátor projektu... Chyba! Záložka není definována. 4.5 Vize, poslání a cíle Sociálních sluţeb pro dospívající s PASChyba! Záložka není definována. 4.6 SWOT analýza... Chyba! Záložka není definována. 4.7 Cílová skupina projektu... Chyba! Záložka není definována. 4.8 Aktivity projektu... Chyba! Záložka není definována. 4.9 Rizika projektu... Chyba! Záložka není definována. Závěr... Chyba! Záloţka není definována. Seznam použité literatury:... Chyba! Záloţka není definována. Anotace... Chyba! Záloţka není definována.

5 Úvod Tématem absolventské práce jsou sociální sluţby pro dospívající s poruchou autistického spektra. Práce se zabývá autismem, sluţbami pro lidi s autismem a dále návrhem projektu. Jedna se o sociální sluţby pro dospívající, konkrétně o sluţbu odborné poradenství, sociální rehabilitace a osobní asistenci. Autismus je v dnešní době stále více aktuální téma, protoţe se nám díky lepší diagnostice a rozšiřujícím znalostem odborníků dostává více informací o této problematice, s tím také souvisí stále více diagnostikovaných dětí i dospělých. Na tuto situaci reagují také sociální sluţby, které se rozšiřují a specializují na tuto cílovou skupinu. Toto téma jsme zvolili, protoţe kdyţ jsem se poprvé setkala s termínem autismus, nedokázala jsem si pod tímto pojmem nic představit. Navzdory tomu, ţe jsem o autismu četla v odborné literatuře, nerozuměla jsem, co je to za poruchu. Změna nastala na praxi ve druhém ročníku, kdy jsem se setkala s dospělými s poruchou autistického spektra. Dospívající s poruchou autistického spektra prochází stejnými změnami, jako ostatní dospívající, navíc však dochází ke specifickým změnám jako sebepodceňování, pocit izolace a jiné. Tito dospívající se necítí dobře ve svém kolektivu, protoţe mají potíţe komunikovat se svým okolím a rozumět mu, zároveň však jsou na normální mentální úrovni a sluţby pro osoby s PAS jsou nejčastěji pro osoby s mentální retardací a s PAS, coţ není nejlepší, protoţe tyto sluţby jsou nastaveny pro kombinaci těchto postiţení. Dospívající s PAS tak nepatří do ţádné skupiny, pro kterou jsou vytvořeny nějaké sluţby pro trávení volného času a rozvíjení se. Tento projekt jsme se rozhodli navrhnout, aby i lidé s autismem mohli trávit svůj čas, jak jim to vyhovuje a zlepšovat své schopnosti v prostředí, které je vytvořené pro ně a s nimi. Přínosem těchto sluţeb bude příprava dospívajících s poruchou autistického spektra na samostatný a nezávislý ţivot. Sluţby jim umoţní připravit se však nejen na samostatný ţivot, ale také na zaměstnání, kterému se chtějí věnovat. Cílem této absolventské práce je návrh projektu sociální sluţby pro dospívající s poruchou autistického spektra v olomouckém kraji, konkrétně s Aspergerovým syndromem a vysokofunkčním autismem. Zřizovatelem sluţeb bude JAN Olomouc o.s.

6 Tato práce je teoretická, je zaloţena na syntéze odborné literatury, výzkumu a dalších zdrojů. Práce je rozdělena do čtyř velkých kapitol. První kapitola je zaměřena na historický vývoj terminologie a charakteristiku jednotlivých typů poruchy autistického spektra dětský autismus, Aspergerův syndrom, Rettův syndrom a desintegrační poruchu, symptomatologii a dále je zaměřena na období dospívání. Další podkapitola se věnuje rodině osob s autismem, jak rodina reaguje na diagnostiku, příčiny stresu v rodině spojené s dítětem s PAS a moţnosti řešení, Druhá kapitola popisuje moţnosti intervence u osob s PAS, v rámci této kapitoly je podkapitola plánovaný přechod do ţivota společnosti, z této kapitoly jsme vycházeli při plánování cílů projektu sociálních sluţeb. Kapitola třetí je zaměřena na sociální sluţby. Zabývá se způsoby poskytování sociálních sluţeb a jejich formou. V následující podkapitole jsou pak popsány sluţby, které jsou vyuţívané při práci s lidmi s poruchou autistického spektra a jejich rodinou a sluţby, které v současné době poskytují sluţbu lidem s PAS v olomouckém kraji. Poslední kapitola je tvořena samotným návrhem projektu sociálních sluţeb, návrh projektu obsahuje cíle, cílovou skupinou a lokalizaci projektu.

7 1 Poruchy autistického spektra První kapitola je věnována poruchám autistického spektra. Pro pochopení problematiky těchto poruch je třeba znát základy vývoje terminologie poruch autistického spektra a také nevhodnost termínu autistické rysy. První část je tedy zaměřena na vývoj terminologie a na charakteristiku poruch autistického spektra. V další podkapitole je popsána symptomatologie PAS a specifika dospívání. V poslední podkapitole jsou popsány jednotlivé typy poruch autistického spektra. 1.1 Vývoj terminologie poruch autistického spektra Poruchy autistického spektra patří mezi pervazivní vývojové poruchy, které narušují psychický vývoj u autismem postiţených dětí. První zmínka o autismu byla jiţ v roce 1911 kdy švýcarský psychiatr Leo Bleuer pojmenoval autismem jeden ze symptomů, které pozoroval u schizofrenních pacientů. Termín autismus pouţil v roce 1943 Leo Kanner pro pojmenování zvláštního chování skupiny 11 dětí, které měly poruchy v chování, ale ty nezapadaly do tehdy známých diagnostických kriterií, označil jej časný dětský autismus. Termín autismus vychází z řeckého autos coţ znamená sám. Poukazuje tak, na izolovanost a osamělost lidí s touto poruchou, odvedení jejich pozornosti od okolního světa do svého vlastního. Ačkoliv později je termín autismus vyhrazen pro Kannerovu diagnózu, pouţívá se i pro některé typy schizofrenního chování, coţ způsobuje, ţe pro dvě odlišné diagnózy je pouţíván jeden termín a tak jsou osoby s autismem mylně diagnostikování lékaři jako schizofrenní. I ve slovnících (viz.psychologický slovník: Hartl, Hartlová 2004) termín autismus spojován se schizofrenií a o dětské vrozené poruše se tato literatura nezmiňuje.(thorová 2007: 34 36) V době, kdy se Kanner zabýval tímto tématem, se autismem zabýval také Hans Asperger. Tento autor vydal práci Autističtí psychopati v dětství (Asperger 1944 in Hrdlička, Komárek 2004: 11) V dalším období se vývoj terminologie autismu měnil, stejně jako teorie o jeho příčinách a moţnostech léčby. V 50. letech v období rozmachu psychoanalýzy Margaret Mahleová vnímá autismus z přísně psychoanalytického hlediska a příčinu vidí v

8 chování a vztahu matky k dítěti, autismus označila termínem symbiotická psychochóza. (Thorová 2007:38 39) Termín poruchy autistického spektra pouţila Wing v roce 1979 pro diagnózu dětí, které mají poruchy v oblasti sociální interakce, ve schopnosti komunikace a představivosti. Termín pervazivní vývojové poruchy byl označením pro kategorii poruch: infantilní autismus, dětská pervazivní porucha a atypická pervazivní porucha. Poprvé se tak diferencovaly pervazivní poruchy od psychotických. Později je do skupiny pervazivních vývojových poruch zařazen dětský autismus, a skupina nespecifických pervazivních poruch. (Thorová 2007:56 58) Termínem pervazivní porucha se označují všepronikající poruchy, jejichţ projevy lze sledovat jiţ v raném dětství postiţeného dítěte. Dle světové zdravotnické organizace (WHO) je skupina těchto poruch charakterizována kvalitativním porušením reciproční sociální interakce na úrovni komunikace a omezeným stereotypním a opakujícím se souborem zájmů a činností. Tyto kvalitativní abnormality jsou pervazivním rysem chování jedince v kaţdé situaci. (MNK-10, 2013: 248). Thorová zdůrazňuje, ţe pervazivní je pojem značí všepronikající, tedy ţe vyvíjení dítěte je narušeno v mnoha směrech. (Thorová 2006: 58) Matoušek popisuje autismus jako: vývojovou poruchu projevující se téměř úplnou absencí vztahů k lidem, lpěním na stálém prostředí a ustálených zvyklostech, obsesemi a nutkavým chováním, sebepoškozováním a poruchami řeči a dalšími symptomy. (Matoušek 2005: 28) Mezi poruchy autistického spektra patří dětský autismus, Aspergerův syndrom, atypický autismus, Rettův syndrom a desintegrační porucha, dále jiné pervazivní vývojové poruchy, hyperaktivní porucha spojená s mentální retardací a stereotypními pohyby. (Hrdlička, Komárek 2004: 48 59) V souvislosti s diagnózou autismus, se často uţívá pojem autistické rysy, jsou tak označovány děti, jejichţ chování a intenzita projevů nelze jednoznačně zařadit do poruch autistického spektra. Toto označení je dle Thorové (2006) nevhodné z několika důvodů: U diagnózy autistické rysy chybí definice toho, co daný pojem představuje. Objevuje se falešná negativita, protoţe často jsou tak označovány děti, které trpí autismem, ale jejich projevy nejsou typické. Rodiče i učitelé tak nemají moţnost získat přístup k informacím a moţnostem podpory.falešná pozitivita, kdy jsou autistické rysy diagnostikovány u dítěte, u kterého se nejedná o autismus. Z důvodů špatné diagnózy

9 pak není nastavena vhodná intervence a intervenční program je tak neúčinný.(thorová 2004: ) 1.2 Symptomatologie PAS Projevy u lidí s PAS a symptomatologie je velmi různorodá, a u kaţdého se liší. Přes velkou rozmanitost projevů je jádrem problémů narušení ve zmiňované triádě příznaků v komunikačních dovednostech, v sociální interakci a představivosti. (Říhová 2011: 16) Sociální dovednosti Porucha sociálních dovedností a chování se u lidí s PAS projeví v různých podobách, od problémů se základními dovednostmi,které se odráţí v neschopnosti sociální interakce, aţ po extrémní navazování kontaktu spojeném s nerespektování komunikačních zón a s absencí diferenciace mezi lidmi, se kterými tento kontakt navazuje. LornaWingová rozlišila tři typy sociálního chování u lidí s PAS a to osamělý, pasivní, aktivní zvláštní. V průběhu vývoje dítěte se můţe měnit i sociální chování a dovednosti, dítě, které bylo dříve typ samotářský, se můţe změnit na typ aktivní zvláštní apod. Později byl přidán ještě pátý typ smíšený, ve kterém se vzájemně mísí různé předchozí typy, tento typ je častý u lidí s Aspergrovým syndromem a atypickým autismem, kdy se způsob sociální interakce odvíjí od osoby, se kterou je osoba s postiţením v kontaku. (Thorová 2006: 61 77) Komunikace Komunikace se dělí na dvě základní sloţky verbální a neverbální. Porucha komunikace se odráţí v obou těchto sloţkách, mezi nejčastější problémy v komunikaci patří potíţe se zrakovým kontaktem, mimikou a gesty, kdy osoba s PAS gestům a mimice nerozumí a nedokáţe ji dešifrovat, stejně tak je neumí pouţívat při komunikaci. Dále neschopnost rozeznávat vhodnou komunikační vzdálenost a identifikovat další komunikační charakteristiky, k nimţ patří např. způsob komunikace jako hlasitost, tempo a rytmus řeči apod. (Říhová 2011:19) Představivost

10 Díky představivosti jsme schopni plánovat, předpokládat apod. Nedostatečná představivost má za následek, ţe dítě dává přednost aktivitám, které jsou předvídatelné a opakující se. (Thorová 2006: ) Dále je zde zájem o zvláštní a vyhraněná témata např.: vlaky, hydranty, číslice apod. Lidé s autismem mají v oblibě symetrii a řád, zajímají se o fakta spíše neţ o fantazii a jejich zájem je akademického charakteru, tématy tak můţe být vesmír, zvířata, rostliny a jiné. Projevuje se u nich také silná fixace na určité věci, která se projevuje neustálým nošením těchto věcí u sebe. Činnosti, které provádí, jsou vţdy stejné po sobě jdoucí pohyby např. Při manipulaci s věcmi, cvakání vypínačem. Toto stereotypní chování se projevuje i ve způsobu myšlení, drţí se stejného tématu a nedokáţou ho změnit.(thorová 2007:15 16) 1.3 Klasifikace PAS Cílem této kapitoly je charakterizovat jednotlivé typy porucha autistického spektra a poukázat tak na jednotlivé odlišnosti a společné znaky, které mají Dětský autismus Dětský autismus patří mezi nejzávaţnější poruchy mentálního vývoje dítěte a projevuje se do tří let věku dítěte. V důsledku této poruchy má dítě problémy s porozuměním komunikaci, mezilidskými vztahy a sociálním porozuměním. Takto postiţené děti jsou typické stereotypním chováním. Mezi příčiny vzniku autismu patří podle Vágnerové (2008) genetická podmíněnost, kdy u rodičů dětí s autismem byly zjištěny vlastnosti podobné příznakům autismu např.: problémy s komunikací, stereotypní chování. Dále se předpokládá, ţe pro rozvoj poruchy jsou významné změny na chromozomech. Vnější sociální faktory povaţovali za důleţité zejména psychoanalyticky orientovaní lékaři, avšak tyto faktory nemají pro vznik autismu větší význam. Citově chladný vývoj ani nápadné chování rodičů dítěte (sociální izolace, problémy v komunikaci) nelze povaţovat za příčinu autismu. Mezi další příčiny autismu řadí exogenní a prenatálně působící vlivy, biologické příčiny, neurochemické příčiny. (Vágnerová 2008: 318) Autismus je tedy pervazivní vývojovou poruchu, která se projevuje nejčastěji do 3 let věku dítěte a projevuje se ve třech základních oblastech sociálního chování,

11 představivost a komunikace. Tyto projevy jsou vţdy pervazivního charakteru a zasahuje do více oblastí. Autismus můţe být ve formě těţké, kdy jedinec není schopen se vyjadřovat, má stále se opakující pohyby a gesta, těţkou poruchu v chování a bývá spojen s mentální retardací. Mírná forma se projevuje jako lehká porucha psychomotorických schopností, řeči, aktivity, chování a pozornosti a můţe být provázena mentální retardací. (Thorová 2007: 11 14) Spolu s autismem se často vyskytují další poruchy a onemocnění např.: dětský autismus se vyskytuje často ve spojení s mentální retardací, je to aţ 75 % případů z toho zhruba 30 % postiţených spadá do pásma mírné a středně těţké retardace a 45 % do těţké a hluboké. (Beyer, Gammeltoft 2006: 38) Nejčastějším onemocněním, které se vyskytuje společně s autismem, je epilepsie. (Hrdlička, Komárek 2004: 48) Aspergerův syndrom Aspergerův syndrom je forma autismu, při které postiţený má problémy v komunikaci, problémy ve vnímání a vyskytuje se u něj obsedantně kompulzivní, ale gramatické znalostijsou stejné jako u běţného člověka. (Howlin, 2005: 16 17) Člověk s Aspergerovým syndromem trpí v oblastech sociální interakce, komunikace a představivosti stejnou poruchou jako člověk s dětským autismem, avšak na rozdíl od člověka s autismem se u postiţeného Aspergerovým syndromem nevyskytuje mentální retardace. Aspergerův syndrom se nevyskytuje spolu s mentální retardací.při řeči se lidé s Aspergerovým syndromem vyjadřují formálně správně, ale jejich řeč je nápadná a šroubovaná. Při komunikaci se vyjadřují egocentricky a mají rádi dlouhé monology na témata, která je zajímají. Obtíţně chápou jemná gesta a mimiku, kterými ostatní dávají najevo zájem nebo nezájem o dané téma při komunikaci. (Hrdlička, Komárek 2004: 49 52). Mají problém s navazováním kontaktů a obtíţně rozumí neverbální komunikaci. Jejich myšlení je inflexibilní a konkrétní, nemají tzv. selský rozum, proto mohou být okolím povaţování za osoby s mentální retardací nebo nějakým způsobem zvláštní. Někteří lidé s Aspergerovým syndromem mohou i navzdory diagnóze vést normální ţivot, mít práci a partnera, na druhé straně jsou i lidé, kteří se bez pomoci asistenta neobejdou. Mají problém s hledáním vhodné práce, nebo s jejím udrţením.

12 Problematické chování bývá časté a to ve formě obsesivně kompulzivního chování jako jsou rituály, které mohou vyţadovat i po lidech ve svém okolí.(thorová 2007: 21 22) Rettův syndrom Poprvé zaznamenal Rettův syndrom vídeňský pediatr Anreas Rett v roce Tento syndrom je výjimečný tím, ţe se vyskytuje pouze u ţen. Příčina této poruchy je genetická a byla lokalizována v chromozomu X. Porucha se začíná projevovat kolem šestého aţ osmého měsíce ţivota, kdy začíná docházet ke stagnaci psychomotorického vývoje, následně dochází k stereotypním pohybům rukou, k poruchám chůze a zpomaluje se růst hlavy. Jako další potíţe mohou nastat epileptické záchvaty nebo nepravidelné dýchání. (International Rett Syndrome Foundation, History, 2013[online]) Dívky s Rettovým syndromem mají rády společnost ostatních lidí, komunikaci a hry. Při kontaktu projevují sympatie i antipatie a jejich vztah k osobám bývá diferencovaný tedy, ţe rozlišují mezi osobou blízkou a cizí. Při komunikaci rozumí, ale mají problém se samy vyjadřovat. Dívky mohou komunikovat očním kontaktem, pomocí piktogramů. Schopnost porozumění se v jednotlivých případech liší, také míru jejich schopnost porozumění je obtíţné zjistit. Jejich schopnost vnímat, koncentrovat se a vyslat informace je u dívek zhoršena, při komunikace je nutné pokyny opakovat a být trpělivý. (Thorová 2006: ) Nejtěţším příznakem tohoto syndromu je tzv., apraxie můţe narušit také další svaly jako mimické a okohybné svaly, z tohoto důvodu je také velmi těţké odhadnout inteligenci postiţené. Dívky s Rettovým syndromem jsou půvabné a mají velmi pronikavé oči. Jsou schopny se samostatně pohybovat a pouţívat jednoduchá slova nebo věty. (International Rett Syndrome Foundation,AboutRett Syndrom, [online]) Atypický autismus Člověk s touto diagnózou splňuje jen částečně diagnostická kritéria definovaná pro dětský autismus. (Thorová 2007: 21) Při atypické autismu neevidujeme poškození některých oblastí vývoje tak výrazné jako u jiných typů autismu, nevyskytují se všechny typické příznaky autismu. Můţe zde být lepší schopnost komunikace nebo chybět stereotypní zájmy. V minulosti

13 se v souvislosti s těmito dětmi mluvilo o autistických rysech úrovní. Atypický autismus je diagnostikován v případě, ţe nejsou postiţeny všechny tři oblasti nebo nástup poruchy přichází po delší době, jak 3 roky. (Hrdlička, Komárek 2004: 48) Desintegrační porucha Dezintegrační porucha se projevuje ve dvou letech věku, kdy dochází k regresi všech nabitých schopností, nastupuje mentální retardace a začínají se projevovat znaky autismu. Porucha se začíná projevovat mezi druhým a desátým rokem, nejčastěji mezi třetím a čtvrtým rokem. Nástup můţe probíhat náhle nebo během několika měsíců a střídá se s obdobím stagnace. Pro toto období jsou typické znaky autismu, po skončení období můţe dojít ke zlepšení stavu, ale jiţ nikdy nebude dosaţeno původní úrovně schopností.(thorová, 2006: ) Autismus lze také rozdělit podle schopnosti postiţených na vysoce funkční autismus, při kterém je komunikace mírně narušena a inteligence je v normě (min. 70 IQ). Při středně funkčním autismu je postiţený lehce nebo středně mentálně postiţen, je zde vyšší míra poruchy komunikace. Pří nízce funkčním autismu se vyskytuje těţce mentální retardace, řeč není rozvinutá, postiţený má stereotypní chování. (Hrdlička 2004: 40 41) 1.4 Dospívání u osob s PAS V období dospívání dochází ke změnám především v oblasti biologické, psychické a sociální. První fází dospívání je pubescence, která trvá zhruba od 11 do 15 let. Druhou fází dospívání je adolescence, toto období je mezi 15 a 22 lety. V tomto období dospívající přechází z dětství do dospělosti, samostatnosti a nezávislosti. Od dospívajícího se očekává, ţe bude respektovat autority a zároveň bude nezávislý a samostatný. V tomto období dochází často ke konfliktům s okolím Během dospívání si dospívající zvolí střední školu a s tím souvisí i volba zaměstnání. Puberta je obdobím, kdy dospívající získává novou sociální pozici. (Vašutová M, 2005 :57 65) V oblasti psychologické rovině dochází ke změnám k emoční instabilitě, kdy se u dospívajícího mění nálady a sám jakoby nerozuměl svým pocitům. Mohou se objevit

14 problémy koncentrací a nestálostí u jedné činnosti. Dále se rozvíjí oblasti řeči, zrychluje se vývoj síly a motoriky zlepšuje se vizuální vnímání, se kterým souvisí abstraktní myšlení. Také se rozšiřuje oblast zájmů. V kognitivní oblasti dochází ke změnám, kdy je dospívající schopen chápat a pracovat s abstraktními pojmy, při řešení problémů hledá alternativní řešení a je schopen vytvářet aţ fantastické domněnky, které srovnává s realitou. Tak začíná kriticky přezkušovat zavedené normy a standardy. V sociální oblasti dochází ke změnám ve vztahu k rodině, kdy se dospívající začíná osamostatňovat, coţ můţe vést ke konfliktům v rodině, zvlášť pak, kdyţ byl na rodině příliš závislý. Důleţité jsou také vztahy s vrstevníky, kdy dospívající začínají navazovat kontakty se svými vrstevníky, začínají projevovat zájem o druhé pohlaví a navazovat první partnerské vztahy. (Langmeier, Krejčířová 1998: ) U kaţdé osoby s PAS je průběh dospívání jiný, v několika případech můţe dojít k výraznému zlepšení v problémových oblastech. Někdy dochází naopak k zvýšení intenzity problémového chování jako např. agresivita, sebepoškozováni a jiné, zhoršení sociálního chování a problémy s poruchami chování. Můţe dojit i k zhoršení komunikačních schopností a sníţení soběstačnosti. ( Gillberg in Thorová 2006:250) V období dospívání dochází ke změnám ve vnímání sebe sama a svého okolí. Dospívající s autismem si začínají uvědomovat své problémy v oblastech sociálních vztahů, navazování kontaktů apod. Toto však platí především u osob s Aspergerovým syndromem. Chtějí být svým okolím přijímáni a ocenění, ale vzhledem k jejich odlišnosti se mohou dostávat do problémů. V tomto období je důleţité, jak sami sebe hodnotí, ale emoce mají v tomto období důleţitou roli. Dospívající s PAS má sklony k depresím, sebepohrdání a podceňování se coţ můţe vyústit aţ k pokusu o sebevraţdu. Rozvíjí se fobie, obsedantně kompulzivní porucha. "V souvislosti s prvním problémem je často diagnostikován Aspergerův syndrom, nebo vysoce funkční autismus." (Thorová 2006:251) 1.5 Rodina a autismus Narodí-li se do rodiny dítě s autismem, ocitne se rodina v situaci, kterou neočekávala a v takovém případě záleţí na rodině i jejím okolí, jak se situací vyrovná. Pokud je rodina svým okolím podporována, dítě bude pravděpodobně přijato jako člen rodiny, který potřebuje pomoc. Pokud není rodina podporována, můţe se dítě stát

15 elementem, který do své rodiny přinesl problémy. I přesto, ţe autismus je onemocnění heterogenní, a protoţe má kaţdý jedinec s autismem i jeho rodina jiné potřeby, v zásadě potřebují všechny tyto rodiny podporu při zvládání stresů a sociální podporu a to finanční i společenskou. (Hrdlička, Komárek 2004: 183) Kaţdá rodina s postiţeným dítětem si projde několika stádii zvládání této situace. V prvním stádiu šoku nastupuje šok, skepse a střídání pocitů naděje a bezradnosti, následuje stádium deprese, kdy si rodina uvědomuje situaci a cítí pesimismus, pokud jde o budoucnost dítěte, nastupují pochybnosti, pocit bezmoci a bezradnost, můţe se objevit pocit selhání v roli rodiče. Ve třetím stádiu, stádiu činnosti rodina přechází k aktivitám ve formě hledání pomoci, rodina také můţe hledat viníka postiţení dítěte. V tomto stádiu se střídá odmítání postiţení dítěte s přehnanou péčí a starostlivostí. V poslední fází se rodina smiřuje s postiţením, přijímá ho a má realistická očekávání při práci s postiţeným. (Jelínková 2008: 3) Příčiny stresu v rodině spojené s autistickým postižením V kaţdé rodině se vyskytují situace, které jsou pro její členy náročné a vyţadují od ní vyšší úsilí se s touto situací vyrovnat. Takové situace nemusí být vţdy jen negativní (rozvod, rodičů, úmrtí v rodině) ale i radostné např.: nástup dítěte do školy. Tyto problémy zaţívá i rodina s osobou s autismem, ale ohroţují je i další stresové situace spojené s autistickým postiţením. Dítě s autismem má problémy v sociálních vztazích, nereaguje na matku s úsměvem, neprojevuje radost z přítomnosti známé osoby, dává přednost věcem před lidmi, takovéto chování můţe u matek vyvolat pocit úzkosti a selhání a prohlubují se obavy rodičů. Dalším problémem je komunikace, protoţe i kdyţ je dítě třeba schopné mluvit, řeč je pro ně abstraktní, a pomíjivá a proto by učení jak mluvit mělo být doprovázeno i vysvětlením proč mluvit. Rodiče autistických dětí si často všimnou, ţe jejich dítě se liší od jiných postiţených dětí, protoţe v některých oblastech jsou zcela na úrovni zdravého jedince např. hrubá motorika, v jiných jsou zase podprůměrní např.:sociální komunikace. Rodiče mají v těchto případech tendence dohnat s dítětem všechny oblasti, coţ vede k přetěţování dítěte a následně i ke zklamání rodičů, nebo rodiče naopak rezignují na snahu dalšího vzdělávání a rozvoje dítěte. (Hrdlička, Komárek 2004: )

16 Dále jsou zde vnější příčiny stresu, okolí i příbuzní často nemají znalosti v této oblasti, a proto se rodiny často setkávají s kritikou jejich výchovy nebo naopak se soucitem, nejdůleţitější je však pro rodinu kvalifikovaná pomoc, která jim pomůţe se se situací vyrovnat. Dalším zdrojem stresu je ekonomická situace rodiny, protoţe při příchodu postiţeného do rodiny často jeden z rodičů nastupuje jako pečovatel a opustí práci, čímţ se sníţí příjem celé rodiny. (Jelínková 2008: 4 5) Prevence a zvládání stresu Jedním z prvních kroků je včasná diagnóza, odborník by měl rodiče informovat nejen o diagnóze, ale také o moţnostech pomoci. Diagnóza určená lékařem a psychologem, je často obecná a proto je třeba zjistit individuální potřeby dítěte a jeho silné a slabé stránky. Rodiče by měli vědět, ţe postiţení neznamená nešťastný ţivot dítěte, ale ţe jsou zde moţnosti, jak s dítětem pracovat a rozvíjet jeho silné stránky. Důleţité pro prevenci stresu v rodině je také vzdělávání a výcvik rodičů v oblasti autismu, protoţe jsou to oni, kdo s dítětem tráví nejvíce času a kdo ho dokonale zná. Dalším důleţitým faktorem je také podpora ze strany společnosti a péče odborníků o rodinu s dítětem s autismem. (Říhová 2011:48) Takovou péči mohou zajišťovat specializovaná vzdělávací zařízení či sociální sluţby ve formě terénní či ambulantní. S tím je spojená také spolupráce s rodinou a je třeba rodičům zajistit teoretické školení a praktický výcvik. Důleţitá spolupráce odborníků s rodiči tkví v tom, ţe zkušenosti rodičů jsou nesmírně cenné, protoţe sami znají své dítě nejlépe, protoţe s ním tráví většinu dne a mohou být tedy odborníkům velmi nápomocni. Kaţdé dítě by mělo být po dosaţení určitého věku zařazeno do nějakého vzdělávacího programu, problémy v oblasti integrace se řeší pomocí osobního asistenta, který má nejen doprovázet postiţeného, ale také provádět terapii zaměřenou na zlepšení jeho sociálních dovedností a díky tomu se jeho potřebnost zmenšuje, aţ je dítě do třídy zcela integrováno. V období dospívání dochází obvykle uosob s PAS k pozitivnímu vývoji, kdy získávají zájem poznávat nové věci a učit se, zároveň také ubývá problémů v chování. Toto však neplatí u všech osob s autismem a jsou případy, kdy můţe dojít k regresi naučených dovedností. (Jelínková 2008:4) Moţnosti dalšího vzdělávání a zařazení osob s autismem do pracovního procesu jsou velmi omezené. V dnešní době připadají v úvahu pouze integrovaná zaměstnání či

17 chráněné dílny, v případě samostatného bydlení pak chráněné bydlení pro takto postiţené. V některých státech jsou zřízena centra, kde asistenti připravují postiţené na vstup do nového ţivota. Osobní asistent pomáhá klientovi jako poradce ještě asi půl roku po nástupu klienta do práce. Další formou podpory jsou svépomocné skupiny, které jsou často zaloţeny a vedeny rodiči, a pomáhají především rodinám v překonávání počáteční fáze beznaděje, vyměňují si vzájemně rady a zkušenosti. Tyto skupiny jsou informovány o sluţbách a jejich kvalitě v daném okrese a spolupracují s těmito zařízeními. (Hrdlička, Komárek 2004: 187) Příkladem těchto organizací jsou APLA, RAIN MAN o. s., Autistiko.s., JAN Olomouc o.s.(autistické centrum, Nevládní neziskové organizace, [online]). Další úlohu zde hrají také svépomocné organizace, které jsou nejčastěji zakládány z iniciativy rodičů a poskytují poradenství v dané problematice. Tyto organizace by měly být v kontaktu s odbornými sluţbami a spolupracovat s nimi. Díky tomu se rodině dostane odborné pomoci a podpory. Stát by měl poskytovat podporu pomocí odborné péče a sluţeb, které umoţní rodině udrţet si ţivotní standart navzdory postiţení dítěte. (Jelínková 2008: 6 7).

18 2 Intervence Poruchy autistického spektra nelze léčit, ale lze zlepšit průběh a pomoci lidem s poruchou pomocí za pomoci různých přístupů (Říhová. 2011:25) Intervence je cílené působení, které pomáhá zmírnit tíţivou situaci klienta prostřednictvím změnu právě probíhajících procesů jeho učení. V České republice náleţí k často aplikovanému přístupu k lidem s PAS tzv. elektický přístup, který je vytvořen s ohledem na individualitu klienta a čerpá z mnoha různých zdrojů a postupů práce s lidmi s poruchou autistického spektra. V rámci elektického přístupu Thorová (2006) popisuje 3 spektra práce s klienty: Adaptivní intervence Jejím cílem je zlepšit schopnost postiţeného přizpůsobit se svému okolí a tak se lépe zapojit do společnosti. Preventivní intervence Pomáhá přizpůsobit okolí pro potřeby postiţeného. Vytváří podmínky, které vyhovují kognitivním potřebám klienta. Postiţený tak má pocit jistoty a bezpečí a je s ním lepší spolupráce. Následná intervence Ta je kombinací obou předchozích stylů a jejím cílem je odstranění problémového a agresivního chování. (Thorová, 2006: ) Je důleţité si uvědomit, ţe kaţdý s PAS je jiný, rozdíly jsou ve všech oblastech na mentální úrovni, také v oblasti sociálních dovedností, komunikaci, v oblasti problémového chování. Je třeba pracovat s individuálním přístupem, díky tomu můţe psycholog nebo pedagog určit míru schopnosti, dovedností dítěte nebo dospívajícího a na základě toho nastavit další způsob vzdělávání a intervence, která bude přesně individuálně nastavená jeho potřebám a schopnostem. Vţdy jde totiţ o práci s člověkem s autismem, ne s autistou. (Thorová 2006: 383) TEACH program Dalším přístupem vhodným pro práci s autisty je TEACCH program, který byl vytvořen pro potřeby postiţených a jeho hlavním cílem je pomoci klientům získat co

19 nejvyšší míru samostatnosti prostřednictvím uspořádání a strukturovaností prostředí. Vzdělávací program,který v rámci tohoto přístupu aplikuje strukturované učení. TEACH program vznikl před více jak 30 lety, vytvořili jej rodiče a profesionálové, kteří tak reagovali na tvrzení o neschopnosti se vzdělávat u autistického. TEACH program je zaloţen na individuálním přístupu, strukturalizaci a vizualizaci. Tento program umoţňuje člověku s autismem rozvíjet schopnosti a dovednosti v jemu přizpůsobeném prostředí, také zmiňuje problémové chování a posiluje jeho sebevědomí. (Sroková, Olšáková 2004) Strukturované učení Strukturované učení je jedním ze základních vzdělávacích programů, které jsou aplikovány při práci s osobami s PAS. Tento program dává strukturu, logiku, řád a pocit bezpečí na místo chaosu. Díky tomu se lidé s PAS mohou učit nové věci a snášet nepředvídatelné situace.(thorová 2007:384) Strukturované učení vyuţívá schopností osob s PAS, mezi obecné principy patří Fyzická struktura prostor je uspořádán pro potřeby osoby spas Vizuální podpora Pomocí obrázků, piktogramů a vizuálně zobrazeným postupům a činnostem získá osoba s PAS pocit jistoty a osamostatňuje se. Předvídatelnost, vizualizace času pomocí reţimů zlepšujeme adaptabilitu, osoba s PAS získá jistotu a zmírní se úzkost. Individuální přístup Kaţdá osoba s PAS je jiná a má svá specifika, proto je důleţité ke kaţdému přistupovat individuálně. Stejné chování můţe mít u dvou osob rozdílné příčiny. Dokumentace a zaznamenávání údajů Vše je třeba zaznamenávat pro informování a komunikaci s učitelem, terapeutem a rodinou. Zaznamenávání je také důleţité pro analýzu chování a nastavení dalšího plánu vzdělávání a intervence.(hrdlička, Komárek, 2004: ) Aplikovaná behaviorální analýza Aplikovaná behaviorální analýza se zaměřuje na změnu problémového chování, kdy skrz terapie dochází k zpevňování ţádoucího chování u dítěte a dospívajícího a k postupnému zmírnění a vymizení chování neţádoucího. (Říhová, 2011:30) Alternativní a augmentativní komunikace

20 U alternativní a augmentativní komunikace jde především o pomoc postiţeným při komunikaci s jejich okolím pomocí náhradních forem komunikace, kterými můţou být symboly, fotografie apod. U dětí je tato forma terapie vyuţívána jako alternativní forma komunikace, ale zároveň slouţí pro rozvoj komunikace. (Thorová, 2006: ) Doplňková intervence Jako poslední je doplňková intervence, která vyuţívá především různých forem terapií např.: muzikoterapie, dramaterapie, canisterapie apod. (Říhová, 2011:31) 2.1 Plánovaný přechod z ústavu do života Nyní uvedeme Program Plánovaný přechod do života společnosti, protoţe je to důleţitou oblastí v rámci přípravy na co moţná největší integraci a společenské uplatnění osob s PAS ve společnosti a v zaměstnání. Tento program jsme se rozhodli vyuţít v rámci projektu sociální sluţby pro dospívající s PAS jako podklad pro nastavení sluţeb a jejich cílů. Autorkou příručky Plánovaný přechod do života společnosti je Rita MCLeod a příručka byla vydána v roce Projekt reagoval především na obavy rodičů o ţivot dětí s mentálním postiţením po odchodu ze školy,příručka má tři části. Naplánování přechodu je důleţité, protoţe osoby s postiţením často nejsou plně zapojeny do ţivota ve svém okolí, kdyţ mladí lidé odchází ze školy, mají problém sehnat zaměstnání nebo postupovat ve vzdělávání se, protoţe zde nejsou sluţby, které by je podpořily a pomohly jim při začlenění se a osamostatnění. Plánování je také důleţité proto, aby si klient rozhodl otázku svého dalšího bydlení, zaměstnání nebo dalšího studia. Plánovací proces je rozdělen na několik etap, V první etapě před plánovanou změnou je důleţité,aby si klient našel svůj styl učení, rozhodl se, čemu se chce věnovat. Také se učí, jak informovat ostatní o svém postiţení, o tom co potřebuje a co má a nemá rád. Ve druhé etapě (2 3 roky před plánovanou změnou) klient získává informace o moţnostech finanční podpory, o sociálních sluţbách, které můţe vyuţívat, finanční gramotnost, plánuje, kde by chtěl bydlet a co to obnáší a také trénuje dovednosti, které vedou k samostatnosti (vaření, úklid, praní a další.) V poslední etapě (asi 1 rok před změnou) se klient začíná připravovat na zaměstnání, trénuje pohovory, zvolí si profesi, získá o ní informace, poţádá si o ni, zlepšuje dovednosti potřebné pro zvolenou profesi

21 včasná docházka, nácvik komunikace se spolupracovníky a další, zjišťuje moţnosti pracovní asistence, učí se vyřizovat si doklady.(thorová 2007: )

22 3 Sociální služby Sociální sluţby fungují za účelem pomoci sociálně znevýhodněným, podporují je při návratu do společnosti nebo společnost chrání před riziky, kterých jsou nositelé. Sluţby pomáhají jak samotnému klientovi, tak také rodině, skupině a širokému společenství. (Matějček, 2007: 9) Sociální sluţby jsou důleţitou pomocí a podporou pro lidi s poruchou autistického spektra, stejně jako pro rodiny, které se často o takto postiţeného člena rodiny starají. Sociální sluţby jsou popsány a upraveny v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních sluţbách který upravuje podmínky pro poskytování sociálních sluţeb, příspěvku na péči, definuje základní pojmy a stanovuje předpoklady pro práci v sociálních sluţbách. Dle tohoto zákona sociální sluţby zahrnují sociální poradenství, sluţby sociální péče a sluţby sociální prevence. Sluţby jsou poskytovány ve třech formách a to jako pobytová sluţba, ambulantní nebo terénní.(zákon o sociálních sluţbách 108/2006 Sb.) 3.1 Dělení služeb Všeobecně lze sociální sluţby vnímat v širším a uţším pojetí.v České republice je na sociální sluţby nahlíţeno především v uţším pojetí, kdy jsou sociální sluţby řízeny veřejnou správou, sluţby vedou především k udrţení soběstačnosti jedince a k sociální integraci. V širším pojetí jsou sluţby vnímány jako sluţby, které poskytuje stát veřejnosti. Do širšího pojetí sluţeb tak lze zahrnout např. oblast vzdělávání, v širším pojetí jsou sluţby pouţívány Evropskou unií a některými jejími členskými státy. (Matoušek, 2007: 203) Jako další moţnosti rozdělení uvádí Matoušek (2007) dělení na základě toho, kdy jsou poskytovány, za jakým účelem nebo jak. Takto sluţby dělí na: Sluţby preventivní, terapeutické a rehabilitační nebo intervenční a pečovatelské Sluţby poskytované v bytě, v centru (s provozem denním nebo týdenním) nebo v domově (rezidenčně v ústavu)

23 Sluţbu poskytnutím informace (ale také potřebných věcí) zastupováním (někoho před úřady, při vyjednávání apod.) nebo úkonem (např. dovoz jídla, úklid) Péči po určitou dobu (např. o děti v denním centru) nebo trvalou péči v rezidenčním zařízení. (Matoušek 2007: 179) Sociální sluţby můţeme rozdělit dle zákona 108/2006 Sb. o sociálních sluţbách na sluţby financované uţivatelem v plné výši,za částečnou úhradu, anebo sluţby poskytované zdarma. Výše platby závisí na zaměření sluţby (péče, prevence, poradenství) a druhu sociální sluţby. Maximální výše platby je určena vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních sluţbách. Sociální poradenství Sociální poradenství zahrnuje základní sociální poradenství a odborné sociální poradenství. Cílem obou je poskytnout poradenství v nepříznivé ţivotní situaci. Tento typ sluţby dle zákona o sociálních sluţbách obsahuje: zprostředkování kontaktu s okolím, sociálně terapeutickou činnost a pomoc při vyřizování osobních záleţitostí a uplatňování vlastních práv.(zákon o sociálních sluţbách 37) Služby sociální péče Sluţby sociální péče jsou určeny lidem, kterým zdravotní stav nedovoluje se zapojit do běţných činností a do ţivota ve společnosti z důvodu jejich zdravotního nebo psychického stavu.(zákon o sociálních sluţbách 38) Služby sociální prevence Sluţby sociální prevence se snaţí pomocí svých sluţeb předejít sociálnímu vyloučení a dalším rizikovým sociálním situacím u osob, které jsou ohroţeny.cílem sluţeb je pomoci osobám při zvládání těţkých ţivotních situací a chránit tak společnost před rizikovými a neţádoucími jevy. (Zákon o sociálních sluţbách 39)

24 3.2 Úloha sociálních služeb u osob s PAS Sociální sluţby hrají v ţivotě lidí s PAS a jejich rodin důleţitou roli. Sluţby poskytují pomoc a podporu při péči o dítě s PAS. Díky moţnosti odlehčovacích sluţeb, má moţnost pečující osoba k odpočinku, poradenské sluţby jsou zdrojem informací a kontaktů, které jsou důleţité pro práci s postiţeným. Především pak je cílem sluţeb umoţnit klientovi ţít bez nich, cílem by proto měla být síť sluţeb, které mohou klienti libovolně kombinovat. (Matoušek 2005: 113)V této kapitole jsou popsány typy sluţeb, které jsou svým charakterem určeny pro osoby s PAS. Jednotlivé sluţby jsou popsány v zákoně o sociálních sluţbách 108/2006 Sb. Služby sociálního poradenství V rámci sluţeb sociálního poradenství pracuje v kaţdém kraji krajský koordinátor, ten má na starost děti s poruchou autistického spektra v daném kraji. V rámci poradenské péče pracují také psycholog, speciální pedagog, logoped, sociální pracovník, terapeut. (Říhová 2011:58) Chráněné bydlení Umoţňuje jedinci samostatný ţivot s podporou. Chráněné bydlení je upraveno zákonem 108/2006 Sb. O sociálních sluţbách. Chráněné bydlení má formu individuální nebo skupinovou a poskytuje klientům podporu při soběstačnosti, pomoc při zajištění chodu domácnosti, činnosti výchovné, vzdělávací a aktivizační a kontakt s okolním prostředím. (Zákon o sociálních sluţbách 51) Tato sluţba pomáhá klientovi s chodem domácnosti, vařením a úklidem, dále také při kontaktu s jeho sociálním prostředím. (Matoušek 2007: 97) Podpora samostatného bydlení Tato sluţba je poskytována v bytě klienta a asistence je poskytována podle potřeb klienta. Klient tak můţe zůstat ve svém přirozeném prostředí.(matoušek, Kodymová: 123). Sluţba podpora samostatného bydlení je sluţba, ve které je zahrnuta pomoc při zajištění chodu domácnosti, vzdělávací výchovné i aktivizační činnosti,

25 zajišťuje kontakt se společností a pomoc při uplatňování práv a vyřizování osobních záleţitostí. (Zákon o sociálních sluţbách 43) Osobní asistence Osobní asistence je poskytována lidem se ztíţenou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postiţení, tato sluţba je poskytována v přirozeném prostředí klienta a obsahuje pomoc klientovi při sebeobsluze, v domácnosti a také se zabývá výchovnými, aktivizačními a vzdělávacími činnostmi, dále poskytuje pomoc, podporu a kontakt se společností. (Zákon o sociálních sluţbách 40) Osobní asistent pomáhá klientovi s úkony, které z důvodů svého postiţení sám nezvládne. Zároveň klientovi pomáhá udrţovat sociální kontakt a zprostředkovává další sluţby. Osobní asistenci lze kombinovat s dalšími sluţbami např.: Podporované bydlení. (Matoušek 2007: 98) Osobní asistence je pomáhá klientovi ţít ţivot, který se nejvíc přibliţuje ţivotu bez postiţení, je poskytována bez ohledu na místo nebo čas. Osobní asistenci poskytuje vyškolený pracovník a klient by měl mít moţnost si svého asistenta sám zvolit.(matoušek 2008: 128) Centra denních služeb a denní stacionáře Centra sociálních sluţeb a denní stacionáře poskytují ambulantní sluţby lidem se sníţenou soběstačností, kteří potřebují pomoc další osoby, v případě denního stacionáře jde o pravidelnou pomoc. Tyto sluţby poskytují jak pomoc a podporu při zvládání denních potřeb, tak také vzdělávací, aktivizační a výchovné činnosti. Dále také terapeutické činnosti a pomoc při uplatňování práv. (Zákon o sociálních sluţbách) Denní stacionář je zařízení poskytující komplexní sluţby a péči včetně stravování, vzdělávání a pomoci při sebeobsluze. V rámci stacionáře mohou být poskytovány sociálně aktivizační programy, různé formy terapií apod. (Matoušek 2008: 212)

26 Týdenní stacionáře Týdenní stacionáře jsou sluţby, které jsou určeny lidem se sníţenou soběstačností, kteří jsou odkázáni na pomoc další osoby. Tyto sluţby jsou stravování, pomoc při sebeobsluze, vzdělávací, zájmové a výchovné aktivity, terapeutické činnosti, zprostředkovávají klientovi kontakt se společností a pomáhají jim při uplatňování jejich práv. (Zákon o sociálních sluţbách 47) Odlehčovací služby Odlehčovací sluţby jsou terénní, ambulantní nebo pobytové sluţby, které jsou poskytované lidem se sníţenou soběstačností, o které je pečováno v jejich přirozeném prostředí. Sluţba umoţní pečující osobě odpočinout si. Sluţba zahrnuje hygienickou péči, stravu, ubytování, pomoc při sebeobsluze, kontakt se sociálním prostředím, sociálně terapeutické aktivity, vzdělávací aktivity, pomoc při uplatnění jejich práv a zájmů. (Zákon o sociálních sluţbách 44) V rámci odlehčovací sluţby se o klienta můţe starat pečovatel v jeho přirozeném prostředí nebo v pobytovém zařízení, kde se mu dostane kompletní péče. (Matoušek 2007: 97) Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy poskytují pobytovou sluţbu osobám se sníţenou soběstačností a tyto sluţby zahrnují: stravování, pomoc při hygieně a zvládání běţných úkonů, sociálně terapeutickou činnost, výchovné činnosti, pomoc při uplatnění práv a zájmů a zprostředkování kontaktu se sociálním prostředím. (Zákon o sociálních sluţbách 48) Domovy se zvláštním režimem V domovech se zvláštním reţimem, jsou poskytovány pobytové sluţby lidem se sníţenou soběstačností, kteří potřebují pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. V těchto zařízeních je reţim přizpůsoben potřebám klientů. Sluţba zahrnuje ubytování, stravu, pomoc při hygieně, pomoc při sebeobsluze, zprostředkování sociálního kontaktu, sociálně terapeutickou činnost a aktivizační činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záleţitostí. (Zákon o sociálních sluţbách 50)

27 Sociálně terapeutické dílny Sociálně terapeutické dílny jsou ambulantní sluţby určené lidem se sníţenou soběstačností. Cílem je pomocí dlouhodobé a pravidelné sociálně terapeutické činnosti zlepšovat a zdokonalovat pracovní dovednosti klientů. Sluţba klientům poskytuje pomoc při hygieně a sebeobsluze, stravu, nácvik dovedností a zlepšení schopností, které vedou k sociálnímu začlenění. (Zákon o sociálních sluţbách 67) Sociální rehabilitace Sociální rehabilitace pomáhá rozvíjet schopnosti, dovednosti a návyky, které jsou nezbytné v normálním ţivotě pomocí specifických činností. Sluţba je formou terénní i ambulantní, nebo v rámci sociálně terapeutických dílen pobytová.(zákon o sociálních sluţbách 70) Organizace zajišťující služby pro osoby s postižením a PAS Sociální sluţby, které jsou poskytovány v olomouckém kraji, jsme vyhledali v registru poskytovatelů sociálních sluţeb. 1 Díky informacím z tohoto zdroje jsme získali informace o sluţbě a cílové skupině, které je poskytována internetových stránkách jednotlivých zařízení a organizacích z výročních zpráv jednotlivých organizací. Sluţby jsou seřazeny dle regionu, ve kterém působí. Zaměřili jsme se pouze na sluţby, které jsou poskytovány i lidem s poruchou autistického spektra popřípadě jsou na ně zaměřeny Jeseník Charita Javorník Denní stacionář Šimon Jeseník Denní stacionář Šimon v Jeseníku poskytuje sluţby osobám s poruchou autistického spektra a osobám s mentálním a kombinovaným postiţením. Věková 1 Registr poskytovatelů sociálních sluţeb[hlavní webová stránka]

28 kategorie klientů je od 7 do 50 let.(charita Javorník,Denní stacionář Šimon Jeseník, 2012[online]) Olomouc Klíč centrum sociálních služeb, příspěvková organizace Klíč poskytuje v Olomouci sluţbu týdenní stacionář, denní stacionář a Domov pro osoby se zdravotním postiţením. Cílovou skupinou jsou osoby s mentálním postiţením a přidruţenou pervazivní poruchou v případě denního stacionáře a týdenního stacionáře. Věkové kategorie klientů je od 7 do 64 let.(výroční zpráva Klíč css, 2013:9 15) DC 90 Zařízení je v části Olomouc Topolany. Denní stacionář je určen pro osoby s mentálním, kombinovaným postiţením a přidruţenou poruchou autistického spektra. Cílovou skupinou jsou osoby od 16 let věku výše. (Výroční zpráva DC 90, 2012: 18) Jdeme autistům naproti. Olomouc o.s. Toto sdruţení poskytuje rodinám dětí s PAS sluţbu rané péče. Tato sluţba je určena dětem ve věku do 7 let a jejich rodinám. Dále poskytuje odlehčovací sluţby, vzdělávací programy pro rodiny s dětmi s PAS, nácvik sociálních dovedností a volnočasové aktivity. 2 Středisko rané péče SPRP Olomouc Tato nestátní organizace, poskytuje odborné sluţby sluţbu rané péče rodinám, s dětmi, se zrakovým nebo s kombinovaným postiţením prostřednictvím středisek rané péče. (Společnost pro ranou péči, Program Střediska rané péče SPRP Olomouc v roce 2014, 2014 [online]). 2 Jdeme autistům naproti Olomouc [hlavní webová stránka organizace]

29 Jitro sdružení rodičů a přátel postižených dětí JITRO Olomouc, o.p.s. poskytuje sluţbu denního stacionáře lidem s mentálním, zdravotním a kombinovaným postiţením a lidem s poruchou autistického spektra. Sluţba je zaměřena na osoby od 7 do 18 let a na osoby od 18 do 50 let. (Výroční zpráva, 2012: 3 4) Centrum Dominika Kokory, p.o. Centrum poskytuje sluţbu Domov pro osoby se zdravotním postiţením ţenám s kombinovaným a mentálním postiţením, které jsou aspoň na prvním stupni závislosti.věkovou kategorií jsou ţeny od 27 let.(centrum Kokory p. o.výroční zpráva, 2013: 4) Přerov Sociální služby města Přerova, p.o. Sociální sluţby města Přerova poskytují denní stacionář, který je určen pro osoby s mentálním, tělesným a jiným postiţením. Věková kategorie klientů je neomezená. Tato příspěvková organizace poskytuje sluţbu lidem s kombinovaným a mentálním postiţením Věková kategorie klientů je od 19 výše.(sociální sluţby města Přerova, Zpráva o činnosti a hospodaření za rok 2013, 2013:5) Prostějov Občanské sdružení na pomoc zdravotně postiženým LIPKA Tato organizace poskytuje sluţbu denní stacionář v Prostějově. Sociální sluţba denní stacionář je určena osobám od 4 let věku do věku do 45 roků se zdravotním postiţením převáţně s postiţením mentálním, s poruchami autistického spektra, s tělesným nebo kombinovaným postiţením.(občanské sdruţení LIPKA. Denní stacionář pro děti, mládeţ a dospělé osoby se zdravotním postiţením, 2014 [online]). Domov u rybníka Víceměřice, p.o.

30 Domov pro osoby se zdravotním postiţením v Prostějově. Cílová skupina klientů jsou muţi s kombinovaným postiţením a osoby s mentálním postiţením. Sluţba je určena mladým dospělým (18 26 let) a dospělým (27 64 let).(domov u rybníka Víceměřice p.o.výroční zpráva, 2013: 7) Šternberk Vincentinum Vincentinum poskytuje sluţbu chráněné bydlení cílové skupině děti od 3 let a mládeţ, dospělí lidé a senioři s mentálním a vícenásobným postiţením.(vincentinum, Výroční zpráva, 2013: 6 7) Šumperk Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. okresní organizace SPMP ČR Šumperk V rámci tohoto zařízení je poskytována sluţba Podporované bydlení Pomněnka a sluţba chráněné bydlení. Tato sluţba je určena lidem s kombinovaným a mentálním postiţením. Věková kategorie klientů: mladí dospělí (19 26 let) dospělí (27 64 let).( Společnost pro podporu lidí s mentálním postiţením v České republice, o.s., Výroční zpráva, 2012: 4 14) Dětský Klíč Šumperk, o.p.s. Tato organizace poskytuje ambulantní odlehčovací sluţbu, osobní asistenci a sociální rehabilitaci rodinám dětí s PAS v regionech Šumperk, Zábřeh a Hanušovice. Dále poskytuje osobní asistenci pro osoby s PAS. Cílovou skupinou jsou osoby s kombinovaným a mentálním postiţením, především osoby s poruchou autistického spektra. Věková kategorie klientů je od 7 do 67 let.(dětský klíč Šumperk o. p.s.,výroční zpráva, 2012: 14 19) Domov Paprsek Olšany, p.o.

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Příloha č. 1. Mezinárodní klasifikace nemocí 10 revize 1

Příloha č. 1. Mezinárodní klasifikace nemocí 10 revize 1 Příloha č. 1 Mezinárodní klasifikace mocí 10 revize 1 F84 Pervazivní vývojové poruchy Skupina těchto poruch je charakterizována kvalitativním porušením reciproční sociální interakce na úrovni komunikace

Více

Síť služeb pro osoby s PAS v Olomouckém kraji. workshop

Síť služeb pro osoby s PAS v Olomouckém kraji. workshop Síť služeb pro osoby s PAS v Olomouckém kraji workshop 13. 4. 2017 Síť sociálních služeb nastavena síť sociálních služeb, která se ročně aktualizuje prostřednictvím akčních plánu rozvoje sociálních služeb

Více

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING.

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. ALENA STŘELCOVÁ Autismus činí člověka osamělým. S pocitem vlastní jinakosti se

Více

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog Rodinné Integrační Centrum o.s. Centrum pro autismus z PASti Prodloužená 278, Pardubice 530 09 www.ric.cz, info@ric.cz Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog DOTAZNÍK PRO ŘEDITELE ZŠ A MŠ PARDUBICE zkoumané

Více

Služby sociální péče a služby sociální prevence

Služby sociální péče a služby sociální prevence Služby sociální péče a služby sociální prevence Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů upravuje tyto formy sociálních služeb: Podle typu sociální situace rozlišujeme

Více

Systém ASPI - stav k 4.8.2010 do částky 81/2010 Sb. a 30/2010 Sb.m.s. Obsah a text 505/2006 Sb. - poslední stav textu

Systém ASPI - stav k 4.8.2010 do částky 81/2010 Sb. a 30/2010 Sb.m.s. Obsah a text 505/2006 Sb. - poslední stav textu Systém ASPI - stav k 4.8.2010 do částky 81/2010 Sb. a 30/2010 Sb.m.s. Obsah a text 505/2006 Sb. - poslední stav textu 505/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2006, kterou se provádějí některá ustanovení

Více

Inkluzivní vzdělávání žáků s poruchou autistického spektra. MAP Místní akční plán

Inkluzivní vzdělávání žáků s poruchou autistického spektra. MAP Místní akční plán Inkluzivní vzdělávání žáků s poruchou autistického spektra MAP Místní akční plán Inkluzivní vzdělávání Inkluzivní vzdělávání neboli společné vzdělávání, je založeno na přesvědčení, že všichni žáci mají

Více

Podpora lidí s PAS osobní asistencí

Podpora lidí s PAS osobní asistencí Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Podpora lidí s PAS osobní asistencí Ing. Tomáš Dostál Mgr. Pavla Krňávková APLA-JM o.s. Vznik v roce 2002 z iniciativy rodičů dětí s autismem, odborníků

Více

Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus

Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus Poruchy autistického spektra patří mezi nejzávažnější poruchy dětského mentálního vývoje jsou pervazivní, všepronikající vrozené, neléčitelné

Více

EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY

EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY strach (konkrétní) X úzkost (nemá určitý podnět) Separační úzkostná porucha v

Více

Základní projevy autistického chování a jejich diagnostika

Základní projevy autistického chování a jejich diagnostika Základní projevy autistického chování a jejich diagnostika Kateřina Panáčková dětský psycholog Oddělení dětské neurologie při Fakultní nemocnici v Ostravě Historický vývoj terminologie E. Bleuler, 1911:

Více

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS)

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Žáci s PAS Poruchy autistického spektra jsou V MKN 10 (F.84) označeny jako pervazivní (všepronikající) vývojové poruchy Dětský autismus, atypický

Více

6. Zařízení sociálních služeb

6. Zařízení sociálních služeb 6. Zařízení sociálních Hlavním smyslem sociálních je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou, poradenství,

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant

Více

Příloha A Obsah a rozsah služby

Příloha A Obsah a rozsah služby Příloha A Obsah a rozsah služby Druh sociální služby Identifikátor sociální služby Forma poskytování služby Individuální okamžitá kapacita Skupinová okamžitá kapacita Počet lůžek Cílová skupina Místo poskytování

Více

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov )

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Psychiatrická klinika VFN a 1.LF UK, Praha MUDr. Martin Černý Seminář: Trendy v péči o duševně nemocné. Komunitní péče. Výbor

Více

Příloha 1A Obsah a rozsah služby

Příloha 1A Obsah a rozsah služby Příloha A Pověření Příloha 1A Obsah a rozsah služby Druh sociální služby Identifikátor sociální služby Forma poskytování služby Individuální okamžitá kapacita Skupinová okamžitá kapacita Počet lůžek Cílová

Více

Rodinná pohoda, o.s.

Rodinná pohoda, o.s. Výroční zpráva 2008 Rodinná pohoda, o.s. Se sídlem : Morávkova 35 68201 Vyškov Kancelář: Brněnská 41c 68201 Vyškov Bankovní spojení: 196976514/0300 IČO: 26999030 Kontakt: mobil 605 473 698 E-mail: rodinna.pohoda@centrum.cz

Více

Speciální pedagogika Obecná speciální pedagogika Definice, vymezení oboru Speciální pedagogika je orientována na výchovu a vzdělávání, na pracovní a společenské možnosti zdravotně a sociálně znevýhodněných

Více

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra Sociální služby v Pardubickém kraji v kontextu péče o osoby s poruchou autistického spektra Bc. Edita Moučková Krajský úřad Pardubického kraje 20. 4. 2015 ÚVOD Poruchou autistického spektra trpí v ČR odhadem

Více

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Poslání: Podpora pečující rodiny tak, aby dítě nebo osoba s postižením i nadále žila v rodině a zároveň byl umožněn důstojný život pečující osobě i celé rodině. Obsahem

Více

Sociální služba denní stacionáře

Sociální služba denní stacionáře O nás Příspěvková organizace je zřízena obcí od 1. 1. 1993. Označení organizace Název: ŽIRAFA Integrované centrum Frýdek Místek, příspěvková organizace Právní forma: příspěvková organizace IČ: 00847011

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Ústav pedagogiky a sociálních studií Iva Dřímalová III.ročník kombinované studium Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium Bakalářská

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Obsah popularizačního textu. 1. Výskyt. 2. Etiologie, patogeneze. 3. Hlavní příznaky. 4. Vyšetření. 5. Léčba

Obsah popularizačního textu. 1. Výskyt. 2. Etiologie, patogeneze. 3. Hlavní příznaky. 4. Vyšetření. 5. Léčba Obsah popularizačního textu 1. Výskyt 2. Etiologie, patogeneze 3. Hlavní příznaky 4. Vyšetření 5. Léčba 6. Praktické rady pro rodiče dětí s autismem 7. Seznam použité literatury 8. Seznam obrázků PORUCHY

Více

Vyhláška č. 505/2006 Sb.

Vyhláška č. 505/2006 Sb. Vyhláška č. 505/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2006, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách ve znění vyhlášky č. 166/2007 Sb., vyhlášky č. 340/2007 Sb., vyhlášky č.

Více

ČÁST PRVNÍ Způsob hodnocení schopnosti zvládat základní životní potřeby

ČÁST PRVNÍ Způsob hodnocení schopnosti zvládat základní životní potřeby VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí č. 505/2006 Sb. ze dne 15. listopadu 2006, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách ve znění vyhlášek č. 166/2007 Sb., č. 340/2007

Více

Základní zásady základní sociální

Základní zásady základní sociální Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné správy a inspekci soc.. služeb Předpoklady pro

Více

PAS v každodenní praxi dětské psychiatrie EVA ČÁPOVÁ

PAS v každodenní praxi dětské psychiatrie EVA ČÁPOVÁ PAS v každodenní praxi dětské psychiatrie EVA ČÁPOVÁ Poruchy autistického spektra Všepronikající hrubá neurovývojová porucha mozku PAS (autistic spektrum disorder ASD) 1979 Lorna Wing a Judith Gould Výskyt

Více

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, Střední Čechy Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko

Více

Sociální rehabilitace

Sociální rehabilitace Sociální rehabilitace Koncept ucelené rehabilitace - součást konceptu ucelené rehabilitace - pojem ucelená rehabilitace - překlad anglického termínu comprehensive rehabilitation comprehensive - úplný,

Více

Předmluva 11. Nové trendy v péči o děti, mládež a dospělé s mentální retardací 13. Práva lidí s mentální retardací 17

Předmluva 11. Nové trendy v péči o děti, mládež a dospělé s mentální retardací 13. Práva lidí s mentální retardací 17 Obsah Předmluva 11 KAPITOLA 1 Nové trendy v péči o děti, mládež a dospělé s mentální retardací 13 KAPITOLA 2 Práva lidí s mentální retardací 17 KAPITOLA 3 Metodologické problémy vzdělávání a vzdělavatelnosti

Více

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo?

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Středisko rané péče, pobočka Olomouc Regionální centrum pro podporu a provázení rodin s dětmi s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením Bc. Veronika Zahradníková

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG ŠKOLA JE KOMPLEXEM PLNĚ BEZBARIÉROVÝCH OBJEKTŮ A ZAŘÍZENÍ S VYBAVENÍM PRO TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12.

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12. Zastupitelstvo města Frýdlant nad Ostravicí svým usnesením č. 6/4.1. ze dne 15. 9. 2011 podle ustanovení 84 odst. 2 písm. a) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů,

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

Zajištění sociálních služeb v Olomouckém kraji ve vztahu k potřebám osob s poruchami autistického spektra

Zajištění sociálních služeb v Olomouckém kraji ve vztahu k potřebám osob s poruchami autistického spektra Zajištění sociálních služeb v kém kraji ve vztahu k potřebám osob s poruchami autistického spektra Vymezení cílové skupiny Poruchy autistického spektra (dále jen PAS ) se řadí k nejzávažnějším poruchám

Více

505/2006 Sb. VYHLÁŠKA

505/2006 Sb. VYHLÁŠKA 505/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2006, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách Změna: 166/2007 Sb. Změna: 340/2007 Sb. (část) Změna: 340/2007 Sb. Změna: 239/2009 Sb.

Více

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby Standard č. 1 Cíle a způsob poskytování služby Obsah 1 KRITERIUM 1a... 3 1.1 Poslání... 3 1.2 Cíle... 3 1.3 Zásady... 4 1.4 Okruhy osob... 4 1.5 Věková struktura:... 5 1.6 Podmínky pro poskytování služby...

Více

Vyhláška 505/2006 Sb. kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách

Vyhláška 505/2006 Sb. kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách Vyhláška 505/2006 Sb. kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 119 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách: ČÁST

Více

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc V ČR raná péče v systému sociálních služeb Raná péče je terénní

Více

Vyhláška č. 505/2006 Sb.

Vyhláška č. 505/2006 Sb. Vyhláška č. 505/2006 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-505 Částka 164/2006 Platnost od 29.11.2006 Účinnost od 01.01.2007

Více

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, 602 00 Brno Realizace Terénní osobní asistence 1 TERÉNNÍ OSOBNÍ ASISTENCE Identifikační číslo: 276 818 66 Identifikátor: 66 144 16 Název zařízení:

Více

505/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ČÁST PRVNÍ Způsob hodnocení schopnosti zvládat základní životní potřeby

505/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ČÁST PRVNÍ Způsob hodnocení schopnosti zvládat základní životní potřeby Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 505/2006 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákon... - znění dle 387/2017 Sb. 505/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních

Více

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí Opatření V. 1.: Udržení a rozvoj současných kapacit pečovatelských služeb V současné době v Mladé Boleslavi a přilehlých obcích zajišťují pečovatelskou službu pro občany tři organizace, a to PS města Mladá

Více

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE TŘÍDA PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NEBO/A INTEGRACE PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA V DĚTSKÉM REHABILITAČNÍM CENTRU

Více

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3.1. Teoretický úvod Obecně je možné sociální služby charakterizovat jako specializované činnosti zaměřené na pomoc lidem, kteří se dostali do nepříznivé

Více

Základní veřejné prohlášení

Základní veřejné prohlášení Domov sociálních služeb Slatiňany Základní veřejné prohlášení Domova sociálních služeb Slatiňany Druh sociální služby Chráněné bydlení Poslání sociální služby Motto: Ukaž mi směr, cestu už najdu sám Posláním

Více

Sociální služby. Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením

Sociální služby. Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením Sociální služby Sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením Posláním sociálních služeb je pomoci lidem udržet si nebo znovu získat své místo ve společnosti, v komunitě, kde žijí. Sociální

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti: upevňování získaných psychických a

c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti: upevňování získaných psychických a Posláním služby je poskytnout osobám se zdravotním postižením, zejména pak s mentálním a kombinovaným postižením podporu a pomoc směřující k samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti. Poskytnout podporu

Více

SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK

SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK Sociální standard Veřejný závazek Místo realizace: Účel standardu: Cíl standardu: SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK Domov se zvláštním režimem Vejprty Krakonoš Jasně definovaná pravidla fungování

Více

Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě. Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová

Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě. Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová Obsah prezentace Principy a předpoklady poskytování služeb v komunitě Základní rozdělení služeb v komunitě

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Speciální pedagogika - psychopedie

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Speciální pedagogika - psychopedie VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 7, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 25.2. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Vyhláška č. 505/2006 Sb.

Vyhláška č. 505/2006 Sb. Vyhláška č. 505/2006 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006 505 Částka 164/2006 Platnost od 29.11.2006 Účinnost od 01.01.2007

Více

Základní veřejné prohlášení Domova sociálních služeb Slatiňany

Základní veřejné prohlášení Domova sociálních služeb Slatiňany Základní veřejné prohlášení Domova sociálních služeb Slatiňany Druh sociální služby Domovy pro osoby se zdravotním postižením Poslání sociální služby Motto: Domov je tam, kde mohu být sám sebou a cítím

Více

Veřejné informace o službě

Veřejné informace o službě Odlehčovací služba Místo poskytování služby: Urxova 297/4, Třebeš, 500 06 Hradec Králové 6 Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Adresa sídla poskytovatele:,

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb

Popis realizace poskytování sociálních služeb Popis realizace poskytování sociálních služeb Název poskytovatele Druh služby Forma služby Název zařízení a místo poskytování Charita Valašské Klobouky Denní stacionář Ambulantní Denní stacionář, Podzámčí

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

ŽIVOT RODINY S POSTIŽENÝM DÍTĚTEM

ŽIVOT RODINY S POSTIŽENÝM DÍTĚTEM ŽIVOT RODINY S POSTIŽENÝM DÍTĚTEM Přivést na svět nový život znamená pro rodiče vždy jednu z nejradostnějších událostí jejich života. Tato událost ve větší či menší míře u každého jedince pozměňuje vztahy

Více

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM SOCIÁLNÍ SFÉRY - Práce - Bydlení - Volný čas - Partnerské vztahy - Rodina PRACOVNÍ UPLATNĚNÍ Pracovní trh Sociální služby Možnosti mimo systém LEGISLATIVA

Více

Systém sociálních služeb v České republice

Systém sociálních služeb v České republice WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Systém sociálních služeb Otrokovice 10. září 2009 Ing. Alena Havlíková vedoucí oddělení sociálních služeb sociální odbor MěÚ Otrokovice Co rozumíme pod pojmem

Více

Projekt: Nové služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra Registrační číslo CZ /1.1/1.1/15_023/ (dále jen projekt)

Projekt: Nové služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra Registrační číslo CZ /1.1/1.1/15_023/ (dále jen projekt) Projekt: Nové služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra Registrační číslo CZ.03.2.63./1.1/1.1/15_023/0001432 (dále jen projekt) APLA Jižní Čechy, z. ú. nabízí v rámci tohoto projektu vzdělávací

Více

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr !!!! Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr 1. Poskytovatel sociálních služeb Pro zdraví 21 z.ú. Havlíčkova 8 26601 Beroun - Město IČ:22844660 2.

Více

Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb Poslání: V rámci pobytové služby je našim posláním komplexní péče o osoby se sníženou soběstačností, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 119 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách: ČÁST PRVNÍ

Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 119 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách: ČÁST PRVNÍ 505/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 15. listopadu 2006, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách ve znění vyhlášek č. 166/2007 Sb., č. 340/2007

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 119 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách:

Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 119 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách: ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustvení zákona o sociálních službách, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 166/2007 Sb. a č. 340/2007 Sb. Ministerstvo práce a

Více

Mohou se žáci bez zdravotního postižení vzdělávat i nadále v základních školách s upraveným vzdělávacím programem?

Mohou se žáci bez zdravotního postižení vzdělávat i nadále v základních školách s upraveným vzdělávacím programem? Výklad vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, ve znění vyhlášky č. 147/2011 Sb. nejčastější otázky

Více

LENTILKA-DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE

LENTILKA-DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE LENTILKA-DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE Děti s poruchami hybnosti, opožděným psychomotorickým vývojem, narušenou komunikační schopností a poruchami autistického spektra (PAS) Denní pobyt ve stacionáři

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči 3 3% 2 2% 1 1% % Výsledky zdravotnických účtů ČR 21 215 3.3. Výdaje na dlouhodobou péči Zdravotnické účty v minulosti zahrnovaly pouze výdaje na dlouhodobou zdravotní péči, která byla financována z veřejných

Více

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku Mgr. Tereza Ţílová Obsah prezentace Současná situace komunitní péče Principy a předpoklady poskytování služeb v komunitě Základní

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb

Popis realizace poskytování sociálních služeb Popis realizace poskytování sociálních služeb Název poskytovatele Druh služby Forma služby Název zařízení a místo poskytování Sociální služby Uherské Hradiště, p.o. sociálně terapeutické dílny ambulantní

Více

NÁVRH PRIORIT A OPATŘENÍ KOMUNITNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP TIŠNOV NA OBDOBÍ 2013-2014

NÁVRH PRIORIT A OPATŘENÍ KOMUNITNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP TIŠNOV NA OBDOBÍ 2013-2014 NÁVRH PRIORIT A OPATŘENÍ KOMUNITNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP TIŠNOV NA OBDOBÍ 2013-2014 SYSTÉMOVÉ PRIORITY Priorita č. 1 Nastavení procesů komunitního plánování sociálních služeb na úrovni ORP Tišnov

Více

a) pomoc při zajištění chodu domácnosti pomoc s úklidem a údržbou domácnosti a osobních věcí:

a) pomoc při zajištění chodu domácnosti pomoc s úklidem a údržbou domácnosti a osobních věcí: Podpora samostatného bydlení je terénní služba pro lidi se zdravotním postižením, která je zaměřena na získávání, trénink a rozvoj osobních kompetencí, schopností a dovedností člověka, aby mohl žít a fungovat

Více

Poruchy Autistického Spektra - PAS

Poruchy Autistického Spektra - PAS Poruchy Autistického Spektra - PAS Nejčastější PAS dětský autismus atypický autismus Aspergerův syndrom (autistické rysy) Vývoj diagnostického řazení Leo Kanner (1943) dětský autismus postupně dochází

Více

Model sociální služby Osobní asistence

Model sociální služby Osobní asistence Model sociální služby Osobní asistence Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ K PODPOŘE

AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ K PODPOŘE Schváleno Zastupitelstvem města Plzně usnesením č. 347 ze dne 23. června AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ K PODPOŘE ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO OSOBY SE ZP NA LÉTA 2017 2018 Zpracoval: Odbor sociálních služeb Magistrát

Více

SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK 2017

SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK 2017 SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK Na základě projektu Jihomoravského kraje Podpora plánování rozvoje v Jihomoravském kraji III a v návaznosti na práci Okresního multidisciplinárního

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Dobrovolnictví jako cesta k inkluzi Mgr. Eva Urbanovská Mgr. Eliška Vymazalová Dobrovolník je člověk, který si dostatečně věří v tom, že může sám změnit věci, se kterými není spokojen. Je to člověk, který

Více

SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2020

SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2020 SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ORP ZNOJMO PRO ROK 2020 Na základě projektu Jihomoravského kraje Podpora plánování rozvoje v Jihomoravském kraji III a v návaznosti na práci Okresního multidisciplinárního týmu

Více

AKČNÍ PLÁN STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŢEB JIHOČESKÉHO KRAJE PRO ROK 2013

AKČNÍ PLÁN STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŢEB JIHOČESKÉHO KRAJE PRO ROK 2013 AKČNÍ PLÁN STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŢEB JIHOČESKÉHO KRAJE PRO ROK 2013 Plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Komunitní plánování zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách pro kraje povinnost pro obce možnost zpracovávat střednědobé plány rozvoje soc.. služe

Komunitní plánování zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách pro kraje povinnost pro obce možnost zpracovávat střednědobé plány rozvoje soc.. služe Komunitní péče Mgr. Martina Pluháčková Komunitní plánování zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách pro kraje povinnost pro obce možnost zpracovávat střednědobé plány rozvoje soc.. služeb plánování

Více

Výroční zpráva Rodinná pohoda, o. s. Se sídlem: Morávkova Vyškov Kancelář: Sportovní 796/2a Vyškov

Výroční zpráva Rodinná pohoda, o. s. Se sídlem: Morávkova Vyškov Kancelář: Sportovní 796/2a Vyškov Výroční zpráva 2010 Rodinná pohoda, o. s. Se sídlem: Morávkova 35 68201 Vyškov Kancelář: Sportovní 796/2a 68201 Vyškov Bankovní spojení: 196976514/0300 IČO: 26999030 Kontakt: mobil 605 473 698 E-mail:

Více

Pečovatelská služba pro město Chomutov a přilehlé obce

Pečovatelská služba pro město Chomutov a přilehlé obce Seznamte se s výhodami státem registrované terénní sociální služby Společnosti Společně proti času o.p.s. Váš partner pro spokojené stáří ve Vašem domácím prostředí Společně s naší péči a pomocí při každodenních

Více

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ Vybrané aktivity s rodinami s dětmi s PAS v Centru pro autismus z PASti HANA JANIKOVÁ

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková

PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková SPOLEČNÝ ZÁKLAD Zákon FS ČSSR č.100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení Zákon ČNR č. 114/1988 Sb., o působnosti orgánů ČR v sociálním zabezpečení

Více

ČÁST PRVNÍ ZPŮSOB HODNOCENÍ ÚKONŮ PÉČE O VLASTNÍ OSOBU A ÚKONŮ SOBĚSTAČNOSTI PRO ÚČELY STANOVENÍ STUPNĚ ZÁVISLOSTI

ČÁST PRVNÍ ZPŮSOB HODNOCENÍ ÚKONŮ PÉČE O VLASTNÍ OSOBU A ÚKONŮ SOBĚSTAČNOSTI PRO ÚČELY STANOVENÍ STUPNĚ ZÁVISLOSTI VYHLÁŠKA č. 505/2006 Sb. ze d 15. listopadu 2006, kterou se provádějí některá ustvení zákona o sociálních službách Ministerstvo práce a sociálních věcí ství podle 119 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o

Více

v souladu s Registrem poskytovatelů sociálních služeb dle 78 a násl. zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů

v souladu s Registrem poskytovatelů sociálních služeb dle 78 a násl. zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů Příloha č.2 - vyhodnocení mimořádného termínu JID: Dodatek č... k Pověření Ústeckého kraje č... k zajištění dostupnosti poskytování sociálních služeb zařazených do Základní sítě sociálních služeb Ústeckého

Více

Podpora lidí v tom, v čem opravdu potřebují s využitím komunitního plánování aneb Systémově, společně a statečně

Podpora lidí v tom, v čem opravdu potřebují s využitím komunitního plánování aneb Systémově, společně a statečně Podpora lidí v tom, v čem opravdu potřebují s využitím komunitního plánování aneb Systémově, společně a statečně Mgr. Šárka Hlisnikovská únor 2015, Ostrava Pár tezí a otázek na počátek S kým spoluprac

Více

I. DENNÍ STACIONÁŘ. 1. Vize. Nebýt ve službě vidět. II. Cílová skupina. III. Cíl denního stacionáře

I. DENNÍ STACIONÁŘ. 1. Vize. Nebýt ve službě vidět. II. Cílová skupina. III. Cíl denního stacionáře I. DENNÍ STACIONÁŘ 1. Vize Nebýt ve službě vidět Posláním denního stacionáře při Domově Dědina je formou celoročních ambulantních služeb poskytovat pomoc a podporu dospělým osobám s mentálním a kombinovaným

Více

Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok

Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok financovaného Evropským sociálním fondem. Aktivizace osob

Více

Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016

Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016 Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016 Co jsou sociální služby? Sociální služby jsou jedním z nástrojů, systémů pomoci lidem, kteří se ocitli ve složité sociální situaci z důvodu: dlouhodobého

Více

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016 Základní škola Soběslav, tř. Dr. Edvarda Beneše 50 Tř. Dr. E. Beneše 50/II, 392 01 Soběslav IČO: 00582841 tel: 381 521 223 e-mail: skola@zs-ebeso.cz čj. ZŠ 254/2016 Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu

Více

Sociální služby v ČR. Mirka Wildmannová

Sociální služby v ČR. Mirka Wildmannová Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová 12.11.2010 19.11.2010 Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným, a to s cílem zlepšit

Více