PROGRAM MMP DUBEN MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Praha 1, Kožná 1, tel.: ,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROGRAM MMP DUBEN MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Praha 1, Kožná 1, tel.: ,"

Transkript

1 PROGRAM MMP DUBEN 2016 MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Praha 1, Kožná 1, tel.: , HLAVNÍ BUDOVA MUZEA Na Poříčí 52, Praha 8 Florenc, tel.: Otevřeno: denně mimo pondělí 9 18 hodin. Vstupné: základní 120 Kč, snížené (studenti, senioři) 50 Kč, rodinné 200 Kč, děti do 6 let a ZTP zdarma, školní skupiny 50 Kč/osobu (pedagogický dozor zdarma), dospělý návštěvník ve skupině od počtu 10 osob 96 Kč/osobu. Na pokladnách našich objektů lze využít zvýhodněné vstupné při opakovaných návštěvách. Poslední středa v měsíci prodloužená otevírací doba do 20 hodin. STÁLÉ EXPOZICE Praha v pravěku Středověká Praha Praha na přelomu středověku a novověku ( ) Barokní Praha ( ) Langweilův model Prahy z let unikátní model Prahy vyrobený ručně z papírové lepenky 3D kino virtuální průlet Langweilovým modelem Prahy Muzeum pro děti a Langweilova herna multifunkční prostor pro malé i velké Slabikář návštěvníků památek hmatová expozice určená pro vidoucí i nevidomé návštěvníky, věnovaná románskému slohu a gotice VÝSTAVY Negrelliho viadukt 170 let od zahájení stavby Od bude před hlavní budovou Muzea hl. města Prahy k vidění obrazová výstava Negrelliho viadukt 170 let od zahájení stavby o unikátní památce technického rázu. Tento most je druhým nejstarším stojícím mostem v Praze a zároveň nejstarším železničním mostem přes řeku Vltavu. Výstavba mostu měla za úkol přivést železniční tratě ze severu, z Děčína a Drážďan do jediného, tenkrát již postaveného, nádraží Společnosti státní dráhy (nynějšího Masarykova nádraží). Stavby viaduktu se ujal rakouský inženýr Alois Negrelli von Moldelbe ( ), pracovalo na ní stále kolem 3000 dělníků, byla započata na jaře 1846 a již 1. června 1850 byl most uveden do provozu. Na výstavě můžete zhlédnout unikátní reprodukce obrazů, které zachycují vznik mostu až jeho do současné doby. Autoři těchto děl byli významní malíři své doby, např. Carl Robert Croll nebo Fridrich Anděl. K vidění jsou také zajímavé fotografické záběry mostu, a to již z konce 19. století, ale i z druhé poloviny 20. století. Nádraží Praha-Těšnov / Provoz obnoven Výstava představuje návštěvníkům přesný model nejkrásnější nádražní budovy v Praze, otevřené před 140 lety a zničené před 30 lety, stejně jako provoz vlaků na nádraží, což je možné díky modelovému kolejišti postavenému dle někdejší reality a s využitím dobových plánů a dalších historických pramenů.

2 Na digitálně řízeném modelovém kolejišti ve velikosti HO (měřítko 1:87) můžete využít interaktivních prvků a dle dobových jízdních řádů vypravovat osobní vlaky kupříkladu do Turnova, Všetat či Hradce Králové. Zážitek cestujících z těšnovského nádraží přibližují také působivé litografie Jiřího Boudy, které svou detailní přesností a barevností plasticky vracejí dávno minulou realitu. Každou sobotu (11 17 hod.) je realizován rozšířený modelový provoz blížící se provozu reálnému, který zajistí zkušení modeláři. Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů Výstava realizovaná ve dvou výstavních sálech připomíná fenomén pražských biografů od jejich úplných počátků na konci 19. století až do nedávné minulosti, kdy desítky mnohdy svérázných či unikátních kinosálů přestaly fungovat. Díky historickým plánům metropole s lokacemi biografů, desítkám jejich dobových fotografií či programům a plakátům si návštěvník může udělat názornou představu o tom, jak se množství a umístění pražských biografů v běhu času proměňovalo, jak vypadaly jednotlivé kinosály, ulice a budovy (případně pasáže), v nichž se nacházela moderní velkoryse pojatá premiérová kina, i o podobě skromnějších biografů na předměstích. Druhý výstavní sál je pojatý jako funkční biograf, z jehož dřevěných dobových sedadel mohou návštěvníci-diváci sledovat nestarší velmi krátké filmové záběry zachycující pražské reálie před rokem 1900, stejně tak filmy experimentálně a umělecky dokumentující Prahu 30. let 20. století. V tomto sále naleznete i maketu promítací kabiny, což vám umožní nahlédnout i do běžně nepřístupného zázemí každého kina. Komentované prohlídky pro školy objednávejte se pomocí rezervačního systému na Křeská krása pražské kameniny Zámek Troja, U Trojského zámku 4/1, Praha 7 - Troja Výstava představuje unikátní soubor pražské kameniny ze sbírek Muzea hl. m. Prahy, která kdysi bývala pýchou každé měšťanské rodiny, protože napodobovala porcelán používaný šlechtou nejen vzhledem, ale i určitými vlastnostmi. Pražská továrna na zpracování jemné kameniny, založená v r čtyřmi pražskými měšťany v dnešní ulici Na Poříčí, byla první svého druhu u nás. Vyráběly se v ní jídelní a nápojové sety cenově přístupné měšťanstvu, zdobené malovanými žánrovými obrázky, romantickými krajinami a postavami světců. Okrajově byla vyráběna i figurální kamenina s náměty historickými, mytologickými anebo s náměty z Mozartových oper. Figurální kamenina je úzce spojena s talentovaným modelérem Janem Votýpkou, který po krátký, ale rozhodně nezanedbatelný čas, tvořil pro pražskou manufakturu. PŘEDMĚT SEZÓNY Wiehlova mříž V roce 1905 se architekt Antonín Wiehl rozhodl do nově otevřené expozice v Museu královského hlavního města Prahy umístit torzo raně barokní mřížové kaple. Ta v letech sloužila ve strahovské bazilice Nanebevzetí Panny Marie jako místo uložení ostatků zakladatele premonstrátského řádu sv. Norberta.

3 Wiehlův záměr nebyl bohužel nakonec realizován, ale řada zachovaných nákresů nám ukazuje zamýšlený postup práce, a stává se tak zajímavým vhledem do muzejnictví před více než sto lety. PROGRAMY PRO ŠKOLY Interaktivní programy na webových stránkách muzea. Programy vede: pernicova@muzeumprahy.cz. Domovní znamení, Vyber si řemeslo, Moje královská cesta, Královský sňatek Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského, Multikulturní Praha za doby Karla IV., Kalendář Pražské věže interaktivní komentované prohlídky Pražských věží pro II. stupeň ZŠ a SŠ. Součástí programů jsou pracovní listy. Programy vede: gausova@muzeumprahy.cz. Procházky Prahou pro děti na webových stránkách muzea Programy vede: gausova@muzeumprahy.cz. Pražský hrad, ten mám rád; Karlův most, příběhů dost; Staroměstské náměstí, známe nejen z pověstí; V královské zahradě, tulipánů habaděj; Královská cesta. Archeologické programy pro školní a zájmové skupiny na webových stránkách muzea Program vede: hurajcikova@muzeumprahy.cz Výprava za Kelty Děti se dozvědí zajímavosti ze života Keltů, postaví si oppidum a zkusí si práci keltských řemeslníků S archeologií do středověku Pojďme zjistit, v čem nám pomáhá archeologie při odkrývání středověkých dějin. Komentované prohlídky na webových stránkách muzea Programy vede: najemnik@muzeumprahy.cz. Praha v pravěku, Středověká Praha, Langweilův model, Praha v raném novověku, Barokní Praha Multikulturní program pro školy (na objednávku) 13. a Tajemství města Kjóta doprovodný program o Japonsku pro základní a střední školy. PROGRAMY PRO VEŘEJNOST Akademie volného času cyklus odborných přednášek, začátky v hod. Cyklus Historie Prahy v deseti staletích století Praha barokní přednáší PhDr. Jiřina Chrastilová Vycházka Od Salvátora ke Karlovu mostu, místo a dobu srazu se dozvíte na přednášce. Cyklus Výtvarné umění v dějinách času IV. (léta ) Fotografie přednáší Mgr. MgA. Tomáš Pospěch

4 Cyklus Slavné osobnosti české divadelní režie Režijní hvězdy meziválečné avantgardy (Jindřich Honzl, Jiří Frejka, E. F. Burian) přednáší PhDr. Hanuš Jordan a MgA. Vít Pokorný Přednášky, workshopy Street art Česko a Slovensko (začátek v hod. v přednáškovém sále v 1. patře) PODSKALSKÁ CELNICE NA VÝTONI Rašínovo nábřeží 412, Praha 2, tel Od do je muzeum z důvodu úprav interiéru a instalace nové expozice uzavřeno. MÜLLEROVA VILA, národní kulturní památka Nad Hradním vodojemem 14/642, Praha 6 Střešovice, tel.: Světově proslulé dílo významného avantgardního architekta Adolfa Loose ( ). Otevřeno: út, čt, so, ne. Prohlídky v dubnu: v 9.00, 11.00, 13.00, a v hod. Objednávejte se předem pomocí rezervačního systému umístěného na nebo em: vila.muller@muzeumprahy.cz. Prohlídka objektu pouze s lektorským výkladem, max. počet návštěvníků ve skupině je 7 osob. Vstupné: základní 300 Kč, snížené 200 Kč, děti do 6 let zdarma (pouze v doprovodu dospělé osoby), zvláštní vstupné 130 Kč (pro studenty architektury, výtvarných a uměleckých škol ve skupinách vč. pedagogického doprovodu). Příplatek za cizojazyčný výklad 150 Kč za osobu. Možnost dárkové vstupenky. ROTHMAYEROVA VILA, národní kulturní památka U Páté baterie 50, Praha 6 Střešovice tel.: , vila.rothmayer@muzeumprahy.cz. Vila je veřejnosti zpřístupněna od Vhodné spojení MHD: metro A Hradčanská, nebo Petřiny, tram 1 nebo 18 na zastávku Vojenská nemocnice. Prohlídky možné pouze s lektorským výkladem a po předchozí rezervaci pomocí rezervačního formuláře na Max. 7 osob ve skupině. Otevírací dny: úterý, čtvrtek, sobota, neděle; od 9.00 do hod. Vstupné: základní 180 Kč, snížené 120 Kč, děti do 6 let zdarma (pouze v doprovodu dospělé osoby), zvláštní vstupné 80 Kč (pro studenty architektury, výtvarných a uměleckých škol ve skupinách vč. pedagogického doprovodu). Příplatek za cizojazyčný výklad 100 Kč za osobu. Možnost dárkové vstupenky. Možnost zakoupení zvýhodněné společné vstupenky do Müllerovy a Rothmayerovy vily. Vstupné: základní 420 Kč, snížené 260 Kč, příplatek za cizojazyčný výklad 150 Kč za osobu. ZÁMECKÝ AREÁL CTĚNICE Bohdanečská 259/1, Praha 9 Vinoř, tel.: , ctenice@muzeumprahy.cz. V areálu působí Jezdecká společnost, Zámecké zahradnictví, Zámecký hotel a restaurace (do odvolání uzavřeno). Spojení: metro B Palmovka, bus 185 a 302, st. Ctěnice, nebo st. Vinořský hřbitov a dále přes lesopark po žluté 2 km. Otevřeno: výstavy a expozice út ne hod., park je přístupný denně 8 22 hod. Vstupné: základní 100 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč.

5 STÁLÁ EXPOZICE 1. PATRO ZÁMKU Řemesla v pořádku / Historie profesního sdružování řemeslníků od středověku po současnost Expozice Řemesla v pořádku seznamuje s dějinami řemesel a cechovního sdružování, a představuje tak jednu z nejrozsáhlejších sbírek cechovních památek na světě, kterou spravuje právě Muzeum hlavního města Prahy. Předmět čtvrtletí: Ferule cechu zahradníků O pražských zahradnících máme zprávy již od 14. století. V té době se na území Prahy pohybovali i zahradničtí specialisté dýnaři, cibuláři nebo jablečníci. Mnoho z nich bylo usazeno právě na Novém Městě, kde bylo pro užitkové zahrady více prostoru. V 16. století se ale císař rozhodl na Pražském hradě založit první okrasnou zahradu, k čemuž přizval odborníky z Itálie a právě tito specialisté dali v roce 1679 popud k založení zahradnického cechu v Praze. Do té doby byli zahradníci považováni za svobodné povolání. Stejně jako jiné cechy, měl i cech zahradníků své žezlo. Zahradnická ferule se od ostatních lišila zejména svou velikostí neobvykle krátkou násadou, ale také dokonalou reliéfní řezbou, symbolizující oddanost práci horoucí srdce se zahradnickými nástroji. PŘÍZEMÍ ZÁMKU Zámek Ctěnice / Dějiny, stavební vývoj a obnova Expozice připomíná dlouhou a složitou historii ctěnického panství od nejstarších dob až do současnosti. Snaží se také stručně prezentovat celkovou obnovu areálu prováděnou v letech Návštěvníci mohou zhlédnout unikátní exponáty dobových trámů, letecké snímky Ctěnic, otisky map z 19. století a mnoho zajímavých nálezů pocházejících ze zámeckého areálu. Dějiny obce Vinoře / Od pravěku do 20. století Expozice vytvořená ve spolupráci s Městskou částí Praha-Vinoř seznamuje návštěvníky s historií obce Vinoř. Výstava zachycuje proměny Vinoře v čase, uvádí zásadní dějinné události, ale i důležité vinořské občany a rodáky. V tematických blocích je pozornost věnována například školství, významným duchovním, vinořskému zámku a starostům obce. VÝSTAVY Večerníček slaví 50 let Výstava v Zámeckém areálu Ctěnice mapuje příběh fenoménu Večerníček. Nenápadná pohádka na dobrou noc postupně přerostla díky mimořádné dramatické, výtvarné i animační kvalitě formátu krátkého žánrového útvaru a stal se z ní zcela originální televizní subjekt. Interaktivní výstava představí nejen nejoblíbenější příběhy, jako je Mach a Šebestová, Maxipes Fík, Rákosníček, Králíci z klobouku, Pohádky ovčí babičky anebo Krkonošské pohádky, ale samozřejmě také jejich tvůrce, scénáristy, výtvarníky. Marta Taberyová / Keramika Výstava představuje tvorbu výtvarnice a zároveň připomíná životní jubileum přední české sochařky a keramičky. Po raných trojrozměrných keramikách a monumentálních reliéfech se tvorba Marty Taberyové ustálila na reliéfních obrazech. Tématem je každodenní život, náš domov i jeho okolí, svět květin a zvířat.

6 PROGRAMY PRO ŠKOLY A ZÁJMOVÉ SKUPINY Komentované prohlídky - předem se objednávejte na tel.: , nebo na u: oudova@muzeumprahy.cz. Řemesla v pořádku Komentovaná prohlídka expozice seznámí návštěvníky s dějinami řemesel a cechovního sdružování v sociokulturním i uměleckohistorickém kontextu od středověku po současnost. Vhodné pro: II. st. ZŠ, SŠ Interaktivní programy Tovaryšova cesta na zkušenou Program je koncipován jako cesta vyučeného tovaryše jdoucího do světa na zkušenou. Na základě vandrovnické knížky, kterou děti obdrží po interaktivní prohlídce, se samy vydávají na vandr po expozici. Vhodné pro 3. až 6. třídy ZŠ LITERÁRNÍ KAVÁRNA (ve 14 hod.) Marie Woodhamsová a Kluci v akci Marie Woodhamsová pozvala televizní kuchařské duo známé jako Kluci v akci. Filip Sajler a Ondřej Slanina mají za sebou praxi ve špičkových restauracích a cateringových společnostech po celém světě. V televizním pořadu Kluci v akci tak představují divákům přípravy jídel dva skuteční profesionálové, kteří jsou navíc schopní zprostředkovat vaření přitažlivou a zábavnou formou jako opravdový kulinářský zážitek. KONCERT KOČÁROVNA (v 19 hod.) Lena Belkina & Olena Kushpler Mezzosopranistka Lena Belkina a klavíristka Olena Kushpler vystoupí v Zámeckém areálu Ctěnice a zahrají skladby z díla J. Brahmse, A. Dvořáka, P. I. Čajkovského a S. Rachmaninova. Koncert je pořádán ve spolupráci s Městskou části Praha Vinoř PRAŽSKÉ VĚŽE INTERAKTIVNÍ PROGRAMY A TVOŘIVÉ DÍLNY Klíče k Pražským věžím hledejte společně s námi klíče k Pražským věžím, projděte se s dětmi po unikátních historických objektech, získejte volný vstup do muzea a krásnou odměnu k tomu! Více informací na Petřínská rozhledna Petřínské sady, Praha 1 Stálá expozice: Petřín místo vycházek, rozhledů i dolování Zrcadlové bludiště na Petříně Petřínské sady, Praha 1 Stálá expozice: Dioráma Boj studentů se Švédy na Karlově mostě roku 1648, autory monumentální malby z roku 1891 o rozměrech 8 x10 m jsou bratři Adolf a Karel Liebscherové. POZOR! Do včetně je přerušen provoz lanové dráhy na Petřín. Doporučujeme použít přístupovou cestu z Pohořelce. Více informací najdete na Staroměstská mostecká věž Karlův most, Praha 1 Staré Město

7 Nová stálá expozice: Mysterium věže Od Akcent oslav výročí narození Karla IV. bude v Muzeu hl. m. Prahy položen na otevření expozice ve Staroměstské mostecké věži, která je ve správě Muzea hlavního města Prahy. Věž byla součástí Karlova mostu, byla založena současně s ním a není vyloučené, že základní kámen mostu je uložen v pilíři pod věží. Stavba věže byla dokončena zároveň s mostem začátkem 15. století. Po stránce architektonické i umělecké patří k nejkvalitnějším projevům vrcholně gotického stavitelství v rámci stavební činnosti Karla IV., a to nejen v měřítku Prahy, ale i (střední) Evropy. Věž je unikátní množstvím autentických detailů (např. kamenických značek), uměleckou výzdobou i svojí urbanistickou podobou. Expozice popisuje jak nezpochybnitelná fakta, tak různé hypotézy, které nejdou ověřit, ale jsou divácky zajímavé. Ve sklepení je malá prezentace předmětů vylovených z Vltavy, včetně posledních nálezů z unikátního plošného průzkumu dna řeky. Prašná brána nám. Republiky 5, Praha 1 Staré Město Svatomikulášská městská zvonice Malostranské nám. 556/29, Praha 1 Malá Strana Stálá expozice: CUSTOS TURRIS / Strážce města. I. etapa nové stálé expozice na Svatomikulášské městské zvonici Starší byt věžníka s černou kuchyní Malostranská mostecká věž Karlův most, Praha 1 Malá Strana Věže a bludiště otevřeny v dubnu denně hod.

PROGRAM MMP BŘEZEN 2017

PROGRAM MMP BŘEZEN 2017 PROGRAM MMP BŘEZEN 2017 MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Kožná 475/1, Praha 1, tel.: 221 012 911, e-mail: muzeum@muzeumprahy.cz www.muzeumprahy.cz HLAVNÍ BUDOVA MUZEA Na Poříčí 52/1554, Praha 8 Florenc,

Více

Hlavní budova na Florenci (KP) adresa: Na Poříčí 52, 180 00 Praha 8

Hlavní budova na Florenci (KP) adresa: Na Poříčí 52, 180 00 Praha 8 Obecné informace zřizovatel: hl. m. Praha (obec i kraj) založeno 3. 10. 1881; 1983 otevřena 1. expozice 27. 10. 1900 otevřena neorenesanční budova více než 1 milion sbp ředitelství Kožná 1, Praha 1 odborné

Více

PROGRAM MMP DUBEN 2017

PROGRAM MMP DUBEN 2017 PROGRAM MMP DUBEN 2017 MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Kožná 475/1, Praha 1, tel.: 221 012 911, e-mail: muzeum@muzeumprahy.cz www.muzeumprahy.cz HLAVNÍ BUDOVA MUZEA Na Poříčí 52/1554, Praha 8 Florenc,

Více

Vizuální styl Muzea hl. m. Prahy

Vizuální styl Muzea hl. m. Prahy Vizuální styl Muzea hl. m. Prahy Muzeum hl. m. Prahy je příspěvková organizace zřizovaná městem Praha, jejíž ředitelkou je PhDr. Zuzana Strnadová. Muzeum má zrhruba 1 milion sbírkových předmětů a spravuje

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže atd. www.muzeumhk.cz Stezky muzejní budovou 1) Stezky po muzeu Účastníci tohoto putování muzejní

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro leden červen 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 495

Více

H i s t o r i e p r o f e s n í c h ř e m e s l n ý c h o r g a n i z a c í o d s t ř e d o v ě k u p o s o u č a s n o s t

H i s t o r i e p r o f e s n í c h ř e m e s l n ý c h o r g a n i z a c í o d s t ř e d o v ě k u p o s o u č a s n o s t M U Z E U M H L A V N Í H O M Ě S T A P R A H Y Z Á M E C K Ý A R E Á L C T Ě N I C E B o h d a n e č s k á 2 5 9 / 1, 1 9 0 1 7 P r a h a 9 V i n o ř H i s t o r i e p r o f e s n í c h ř e m e s l n

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

18. 5. Mezinárodní den muzeí vstup do hlavní budovy na Florenci a do Zámeckého areálu ve Ctěnicích je zdarma.

18. 5. Mezinárodní den muzeí vstup do hlavní budovy na Florenci a do Zámeckého areálu ve Ctěnicích je zdarma. PROGRAM MMP KVĚTEN 2016 MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Praha 1, Kožná 1, tel.: 221 012 911, e-mail: muzeum@muzeumprahy.cz www.muzeumprahy.cz HLAVNÍ BUDOVA MUZEA Na Poříčí 52, Praha 8 Florenc, tel.: 224

Více

MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Kožná 475/1, Praha 1, tel.: ,

MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Kožná 475/1, Praha 1, tel.: , PROGRAM MMP ČTVRTLETNÍK 4 6 / 2019 MUZEUM HL. M. PRAHY Ředitelství: Kožná 475/1, Praha 1, tel.: 221 012 911, e-mail: muzeum@muzeumprahy.cz www.muzeumprahy.cz. PŘIPRAVOVANÉ AKCE 1. 5. Den s Máchou na Petříně

Více

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Sídlo: Mlýnská 152, 666 01 Tišnov IČO: 49457543 Telefon: 549 410 082 E-mail: sekretariat@kulturatisnov.cz Internetové stránky: http://www.mekstisnov.cz/

Více

Vstupné po slevě expozice 1+2: dospělí: 40, / děti, studenti, senioři: 20, / děti do 6 let: 0,

Vstupné po slevě expozice 1+2: dospělí: 40, / děti, studenti, senioři: 20, / děti do 6 let: 0, Zvýhodněné vstupné pro návštěvníky XXVII. Královského stříbření Kutné Hory Jsme velmi rádi, pokud jste se rozhodli navštívit tradiční historickou akci Královské stříbření Kutné Hory, která se letos koná

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. únor červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY únor červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Otevření turistické sezony 2012

Otevření turistické sezony 2012 Otevření turistické sezony 2012 České Švýcarsko 21. 22. 4. 2012 Vydejte se za zážitky v Českém Švýcarsku Jetřichovické skály otevření naučné stezky Janovský trhák - cyklistická časovka do vrchu Tramvají

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně

Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně PRO PŘÁTELE A ČLENY DESTINAČNÍHO FONDU ČESKÉHO ŠVÝCARSKA www.ceskesvycarsko.cz Informační zpravodaj květen II. 2015 Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně Ve dnech 15. 16. května proběhl ve slovenském Trenčíně

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 -

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 - Itinerář OBSAH: Obsah: Úvod: 1.den: 2.den: 3.den: 4.den: 5.den: 6.den: 7.den: Shrnutí: Prameny čerpání: 1.strana 2.strana 3.strana 4.strana 5.strana 6.strana 7.strana 8.strana 9.strana 9.strana 10.strana

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391, +420 604

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny

NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny MUZEA MĚSTA BRNA ŠPILBERK Vypracovaly lektorky Muzea města Brna PhDr. Eva Picmausová MgA. Barbora Svátková, Ph.D. Příplatek za lektorský program činí 20,- Kč

Více

ZPRAVODAJ 3/2017. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 3/2017. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 3/2017 Vážení přátelé slánského muzea, velká část měsíce března se ponese v duchu přednáškového pásma Regio Slanensis na půdě slánského gymnázia. Serie přednášek bude obohacena o vernisáž výstavy

Více

PEVNOST POZNÁNÍ. Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci

PEVNOST POZNÁNÍ. Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci PEVNOST POZNÁNÍ Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci interaktivní muzeum vědy, které zábavnou formou přibližuje přírodní a humanitní vědy všem věkovým kategoriím. nachází se v areálu

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013

PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013 PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže a rodiče s dětmi Projekt byl podpořen Královéhradeckým krajem www.muzeumhk.cz Interaktivní

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA představí novou tvorbu Jiřího Sopka V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie Od 6. září 2007 bude v pražské Galerii Rudolfinum probíhat výstava zcela

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

EXPOZICE GENERÁL LAUDON PREZENTACE PROJEKTU

EXPOZICE GENERÁL LAUDON PREZENTACE PROJEKTU EXPOZICE GENERÁL LAUDON PREZENTACE PROJEKTU ZDŮVODNĚNÍ REALIZACE PROJEKTU Nevyužívané, nerekonstruované 3.NP v objektu na Masarykově nám. 45 v Novém Jičíně Riziko částečně chátrající kulturní památky na

Více

30 LET TAKTILNÍHO VYSTAVOVÁNÍ (NEJENOM) PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ NÁVŠTĚVNÍKY MUZEÍ MOŽNOSTI PŘÍSTUPŮ A REALIZACÍ

30 LET TAKTILNÍHO VYSTAVOVÁNÍ (NEJENOM) PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ NÁVŠTĚVNÍKY MUZEÍ MOŽNOSTI PŘÍSTUPŮ A REALIZACÍ 30 LET TAKTILNÍHO VYSTAVOVÁNÍ (NEJENOM) PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ NÁVŠTĚVNÍKY MUZEÍ MOŽNOSTI PŘÍSTUPŮ A REALIZACÍ TAKTILNÍ VYSTAVOVÁNÍ V ČR 1983: FRANCOUZSKÉ UMĚNÍ 19./20. st. Národní galerie v Praze,

Více

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PO CELÉ ODPOLEDNE A VEČER VSTUP ZDARMA!!! OD 12:15 FAKULTATIVNĚ SPOLEČNÝ OBĚD ESPERANTSKÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ V RESTAURACI ASTRA - v návaznosti na příjezd

Více

Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017

Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017 Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017 Klub kultury Napajedla prezentuje město v oblasti kultury, historie a cestovního ruchu, plní funkci veřejných služeb občanům města, okolních obcí

Více

Pražské památky a významné akce Návštěvnost 2013

Pražské památky a významné akce Návštěvnost 2013 Pražské památky a významné akce Návštěvnost 2013 Upozornění: Jednotlivé objekty používají pro výpočet návštěvnosti rozdílnou metodiku, některé mají otevřeno pouze po část roku, velmi různorodá a proto

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tisková zpráva ze dne 8. března 2016 Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm VALAŠSKÝ ROK 2016 20. 3. 2016, od 10.00 - KVĚTNÁ NEDĚLE v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku

Více

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv.

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. 1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. Markéty (Dienzenhofer!), románská krypta z 11. století a barokní

Více

8 VLAJKOVÝCH LODÍ FLAGSHIPŮ FLAGSHIP 1 SEZÓNA NOVÉHO CIRKUSU OD LEDNA DO LISTOPADU SE V PLZNI VYSTŘÍDAJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ NOVÉ CIRKUSY FLAGSHIP 2 GOTTFRIED LINDAUER A MENŠINY Unikátní výstava 40ti portrétů

Více

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK 2019/2020 Národní galerie Praha připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Praha, hlavní město ČR - pracovní list

Praha, hlavní město ČR - pracovní list Praha, hlavní město ČR - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_20 Tématický

Více

Dívčí Kámen. Nabídka na využití prostor zříceniny hradu. platná od 26. 5. 2014 do 31. 12. 2014. Určeno veškerým kulturním vystoupením

Dívčí Kámen. Nabídka na využití prostor zříceniny hradu. platná od 26. 5. 2014 do 31. 12. 2014. Určeno veškerým kulturním vystoupením Nabídka na využití prostor zříceniny hradu Dívčí Kámen platná od 26. 5. 2014 do 31. 12. 2014 Určeno veškerým kulturním vystoupením Foto: Petr Znachoř Nabízíme možnost prezentace uměleckých aktivit v netradičním

Více

Informační centrum pro mládež Šumperk

Informační centrum pro mládež Šumperk KONCERT NA JEVIŠTI: REMEMBER KAREL KRYL 20. 9. 2017 od 19 hodin, Kulturní dům Šumperk Vzpomínkový koncert Pavla Foltána a Petra Bubláka věnovaný národnímu bardovi Karlovi Krylovi. Oba umělci zazpívají

Více

Nabídka edukačních programů STŘEDNÍ ŠKOLY

Nabídka edukačních programů STŘEDNÍ ŠKOLY METODICKÉ CENTRUM ZAHRADNÍ KULTURY Čestný dvůr Květné zahrady Generála Svobody 1192 767 01 Kroměříž www.nczk.cz www.facebook.com/nczk.kromeriz info@nczk.cz +420 778 531 417 Nabídka edukačních programů

Více

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ.

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. Vážení pedagogové, edukační program seznámí Vaše žáky s plakátem jako významnou kategorií užitého umění. Aktivizujícími metodami představí významného

Více

Doprovodné a edukační programy

Doprovodné a edukační programy Doprovodné a edukační programy Historická výstavní budova Velikonoční edukační programy Slezské zemské muzeum připravilo pro zájemce dva Velikonoční edukační programy, které se budou konat od 1. do 30.

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

ZÁMEK KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ NABÍDKOVÝ LIST PRO TURISTICKOU SEZONU 2013

ZÁMEK KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ NABÍDKOVÝ LIST PRO TURISTICKOU SEZONU 2013 ZÁMEK KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ NABÍDKOVÝ LIST PRO TURISTICKOU SEZONU 2013 Vážení návštěvníci, obchodní partneři, dovolujeme si Vám představit program prohlídek, který jsme pro Vás připravili na rok 2013, rozdělený

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 Neděle 2. října v 10.00 19.00 MKD, města DEN ARCHITEKTURY MĚLNÍK 10.00 12.00 tvůrčí program pro děti 13.30 procházka po městě s městským architektem (sraz u věže chrámu sv. Petra

Více

NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT

NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT Praha, 11. června Dlouho očekávaná rekonstrukce fasády historické budovy Národního divadla právě začíná. Náročné opravy budou probíhat až do konce roku 2015, ale chod

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

ZPRAVODAJ Č. 9/2014. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 9/2014. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 9/2014 Vážení přátelé slánského muzea, Jan Zach: Nábřeží v Britské Kolumbii (1950) v hlavní budově byly v režii Města Slaný dokončeny stavební práce, které byly významně podpořeny dotací Evropského

Více

Langweilův model Prahy v muzejní edukaci

Langweilův model Prahy v muzejní edukaci Langweilův model Prahy v muzejní edukaci Mgr. Iva Vachková, Ph.D. za podpory Mgr. Barbory Zdrálkové a Mgr. Lubomíra Kubíčka Muzeum hlavního města Prahy Seminář Muzeum pro návštěvníky II., NM Praha, 11.4.2017

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou

Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru. Český egyptologický ústav FF UK slaví padesát let založení výstavou Jiný pohled na Káhiru prostřednictvím několika desítek fotografických obrazů Jana Brodského nabízí výstava, kterou

Více

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, příspěvková organizace. Oprava zámeckého přístupového mostu (2014)

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, příspěvková organizace. Oprava zámeckého přístupového mostu (2014) Oprava zámeckého přístupového mostu (2014) 1 Restaurátorský průzkum zámeckého přístupového mostu (2014) 2 Restaurátorský průzkum zámeckého přístupového mostu (2014) 3 Platan (2014) 4 Tahové zkoušky (2014)

Více

Edukační programy na státním zámku Vimperk. Katalog programů pro MŠ, ZŠ a SŠ 2017

Edukační programy na státním zámku Vimperk. Katalog programů pro MŠ, ZŠ a SŠ 2017 Edukační programy na státním zámku Vimperk Katalog programů pro MŠ, ZŠ a SŠ 2017 1 Obecné informace Termín konání: květen, červen a září 2017. Objednání programu: na emailu vimperk@npu.cz nebo na tel.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea Den otevřených dveří Historické budovy sobota 19. května 2018 od 10 do 15 hodin Upozorňujeme, že prohlídková trasa prochází stavbou, tudíž není vhodná pro kočárky, vozíčkáře a tělesně handicapované; kapacita

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Raumplan versus Plan Libre a ještě dál...

Raumplan versus Plan Libre a ještě dál... Raumplan versus Plan Libre a ještě dál... Author: Julie Tylová Published: 15.04.2003 Ve správě Muzea hl. m. Prahy je vedle dalších zajímavých objektů i Müllerova vila, zachovalá perla moderní architektury

Více

Stručná informace o kině Spektrum a Letním kině v Sezimově Ústí

Stručná informace o kině Spektrum a Letním kině v Sezimově Ústí Stručná informace o kině Spektrum a Letním kině v Sezimově Ústí Městské středisko kultury a sportu, příspěvková organizace města Sezimovo Ústí, spravuje v Sezimově Ústí dvě kina - Spektrum a Letní kino,

Více

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH Luboš FLÉGL Katedra technických předmětů PdF UHK 2015 NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM Jedná se

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA!

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ V NÁRODNÍM FILMOVÉM MUZEU NAFILM KDE: MOZARTEUM, PRAHA 1 VCHOD Z FRANTIŠKÁNSKÉ ZAHRADY OD JUNGMANNOVA NÁMĚSTÍ Rádi bychom vás pozvali do Národního

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

Vyšel II. svazek 25. dílu Monografie

Vyšel II. svazek 25. dílu Monografie Vyšel II. svazek 25. dílu Monografie Poštovní odívání v Českých zemích nová publikace, která chyběla Osmého listopadu vyšel II. svazek 25. dílu Monografie československých a českých známek a poštovní historie,

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea,

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea, Zpravodaj č. 6/ 2011 Vážení přátelé slánského muzea, na prahu léta je již v plném proudu výstavní sezóna Národopisného muzea Slánska ve Třebízi. Návštěvníci vníci sem přicházejí nejen za stálými expozicemi

Více

Program akcí Matice české na září až prosinec 2014

Program akcí Matice české na září až prosinec 2014 Program akcí Matice české na září až prosinec 2014 Září 2014 Mimopražské literární vycházky Sobota 20. září 2014. Za Františkem Hrubínem do Lešan. Program: Lešany odhalení informačního panelu Františka

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Zpráva ze semináře v ČESKÉM KRUMLOVĚ: KA4 Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Restaurátorský přístup v péči o autentické památky, seminář

Více

EMISNÍ PLÁN PAMĚTNÍCH MINCÍ NA LÉTA 2016-2020. Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. Člen bankovní rady ČNB 21. října 2014

EMISNÍ PLÁN PAMĚTNÍCH MINCÍ NA LÉTA 2016-2020. Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. Člen bankovní rady ČNB 21. října 2014 Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. Člen bankovní rady ČNB 21. října 2014 Legislativa Na základě zákona má Česká národní banka výhradní právo vydávat bankovky, oběžné mince i mince pamětní. Pamětní mince jsou

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Archeologické haptické výstavy v Národním muzeu. Petra Belaňová Národní muzeum petra_belanova@nm.cz

Archeologické haptické výstavy v Národním muzeu. Petra Belaňová Národní muzeum petra_belanova@nm.cz Archeologické haptické výstavy v Národním muzeu Petra Belaňová Národní muzeum petra_belanova@nm.cz Doteky pravěku a antiky I. 1992, Historická budova Národního muzea, autoři: M. Dufková, V. Matoušek, J.

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO

TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO Praha, 17. 4. 2012 V roce 2012 si připomínáme 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604 513 643 e-mail:

Více

Čtvrtek 7. května v 17.00 hodin divadelní sál MKD VYSTOUPENÍ ŽÁKŮ ZUŠ MĚLNÍK Absolventský a ročníkový koncert žáků tanečního oboru ZUŠ Mělník.

Čtvrtek 7. května v 17.00 hodin divadelní sál MKD VYSTOUPENÍ ŽÁKŮ ZUŠ MĚLNÍK Absolventský a ročníkový koncert žáků tanečního oboru ZUŠ Mělník. PROGRAM MEKUC KVĚTEN 2015 Pondělí 4. května v 17.00 MKD KVĚTEN 1945 NA MĚLNÍKU Přednáška vojenského historika pplk. PhDr. Eduarda Stehlíka doplněná výstavou dobových fotografií a plakátů ze Státního archivu

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Vás srdečně zve na DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Čechyňská 19, Brno pá 9. listopadu 2018, pouze pro předem nahlášené školy so 10. listopadu 2018, bez nahlášení: 11:00 a 14:00 hod. Kontakt: Pavla Růžičková (ruzickova@arub.cz,

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Zvýhodněné vstupné pro návštěvníky XXV. Královského stříbření Kutné Hory,

Zvýhodněné vstupné pro návštěvníky XXV. Královského stříbření Kutné Hory, Zvýhodněné vstupné pro návštěvníky XXV. Královského stříbření Kutné Hory, 25. 26.6.2016 Jsme velmi rádi, pokud jste se rozhodli navštívit tradiční historickou akci Královské stříbření Kutné Hory, která

Více

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

Léto na zámku zámek Lomnice nad Popelkou

Léto na zámku zámek Lomnice nad Popelkou Léto na zámku 2016 Lomnický zámek pohádkový a hravý ani v létě nezahálí! 5. ročník cyklu letních kulturních akcí Pořadatel: Kulturní a informační středisko, příspěvková organizace Navazující 5. ročník

Více

Akce Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: v hod. Místo konání: zámek Hradiště sídlo muzea

Akce Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: v hod. Místo konání: zámek Hradiště sídlo muzea Akce 2019 Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: 31. 1. 2019 v 17.00 hod První měsíce revoluce: Husitská mobilizace na podzim 1419 Přednáška prof. PhDr. Petra Čorneje, DrSc. Termín konání: 5. 2. 2019

Více