IN0/VCB hodin seminářů (anatomie) 45 hodin praktických cvičení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IN0/VCB hodin seminářů (anatomie) 45 hodin praktických cvičení"

Transkript

1 Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Klinická propedeutika Rozvrhová zkratka : IN0/VCB2 Rozvrh výuky : 45 hodin seminářů (klinická propedeutika) 0 hodin seminářů (anatomie) 45 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 2. ročník, 4. semestr (LS) Počet kreditů : 6* Forma výuky : Semináře, praktická cvičení Semináře (klinická propedeutika) : Vedoucí výuky: Zástupce: Vyučující: Prof. MUDr. V. Ščudla, CSc. Prof. MUDr. J. Ehrmann, CSc. Prof. MUDr. M. Táborský, CSc., MBA Doc. MUDr. Vlastimil Procházka, Ph.D. Prof. MUDr. J. Zadražil, CSc. Prof. MUDr. T. Papajík, CSc. Prof. MUDr. V. Kolek, DrSc. Prof. MUDr. P. Horák, CSc. Doc. MUDr. Z. Fryšák, CSc. Doc. MUDr. D. Karásek, Ph.D. Doc. MUDr. K. Krejčí, Ph.D. Doc. MUDr. D. Marek, Ph.D. Doc. MUDr. D. Musil, Ph.D. Doc. MUDr. T. Szotkowski, Ph.D. MUDr. V. Doupal, Ph.D. MUDr. J. Galuszka, Ph.D. MUDr. Y. Hrčková MUDr. P. Jakubec, Ph.D. MUDr. K. Aiglová, Ph.D. MUDr. J. Petřková, Ph.D. MUDr. L. Raida, Ph.D. MUDr. M. Skácelová MUDr. J. Zatloukal, Ph.D. MUDr.M. Halenka, Ph.D.

2 Výuka : MUDr. M.Žurek, Ph.D. Průběžná: semináře, mikrolekce, praktická cvičení Semináře pro celý ročník se konají vždy ve středu od 7.0 do 9.00 hod. ve velké posluchárně TÚ (TU VEP) Pořadí Termín Téma Poč. Vyučující hod Nejčastější projevy interních chorob. Celkové posouzení stavu nemocného. 2 Prof. V. Ščudla (Prof. J. Zadražil) Metody fyzikálního vyšetření (pohled, pohmat, poklep a poslech). Vyšetření hlavy a krku. Prof. J. Ehrmann Prof. V. Ščudla Příznaky a projevy onemocnění. Dýchacího ústrojí. 2 MUDr.J.Zatloukal (MUDr.P.Jakubec) Fyzikální vyšetření hrudníku a plic (I) Fyzikální vyšetření hrudníku a plic (II) Příznaky a projevy srdečních chorob. MUDr.J.Zatloukal MUDr.P.Jakubec MUDr.V.Doupal (MUDr.Y.Hrčková) Fyzikální vyšetření srdce 2 MUDr.V.Doupal Příznaky a projevy onemocnění tepenného, žilního a lymfatického systému. Vyšetření tepu a krevního tlaku. Fyzikální vyšetření cévního a lymfatického systému Příznaky a projevy onemocnění zažívací trubice. Celkové vyšetření břicha pohledem, pohmatem, poklepem a poslechem. Vyšetření per rectum Příznaky a projevy onemocnění jater, žlučníku a slinivky břišní. Fyzikální vyšetření jater, žlučníku a žlučových cest. Základní laboratorní vyšetření v hepatologii Příznaky a projevy onemocnění urogenitálního systému. Vyšetření ledvin, močového ústrojí a genitálu. Základní laboratorní vyšetřovací metody v nefrologii Příznaky a projevy onemocnění pohybového aparátu. Fyzikální vyšetření pohybového systému (horních a dolních končetin, vyšetření páteře). Základní laboratorní vyšetření v (MUDr.Y.Hrčková) 2 Doc. D. Musil (MUDr.J.Petřková) 2 Doc. V. Procházka (prof. J. Ehrmann) 2 Prof. J. Ehrmann (MUDr.K.Aiglová) 2 Prof. J. Zadražil (Doc. K. Krejčí) 2 Prof. P. Horák (MUDr.M.Žurek MUDr. M. Skácelová)

3 revmatologii Příznaky a projevy onemocnění žláz s vnitřní sekrecí. Zásady fyzikálního vyšetření a základní laboratorní vyšetření v endokrinologii Příznaky a projevy onemocnění krvetvorného systému. Fyzikální vyšetření kůže, sliznic, mízních uzlin a sleziny z pohledu hematologa. Základní laboratorní vyšetřovací metody v hematologii Základní vyšetřovací postupy v pneumologii (RTG hrudníku, spirometrie, bronchoskopie, vyšetření sputa, pomocná laboratorní vyšetření) Základní vyšetřovací postupy v kardiologii (RTG srdce a plic, EKG, echokardiografie, pomocná laboratorní vyšetření). Telemedicína ve vnitřním lékařství Zdraví a nemoc, příčiny nemocí, základní léčebné principy a postupy ve vnitřním lékařství. Stanovení diagnózy, zásady diferenciální diagnostiky. Formulace normálního fyzikálního nálezu. 2 Doc. Z. Fryšák (Doc. D. Karásek) 2 MUDr. L. Raida (Doc. V. Procházka) 2 MUDr. P.Jakubec (Prof. V. Kolek) 2 Doc. D. Marek (MUDr. Y. Hrčková) 2 Prof. V. Ščudla (Prof. J. Zadražil) Semináře (anatomie) : Vyučující: Doc. MUDr. S. Laichman, CSc. Mgr. R. Filipčíková, Ph.D. MUDr. P. Hubáček, MBA Mgr. R. Váverková Mgr. Z. Blažková, Ph.D. Výuka: Průběžná Semináře pro celý ročník se konají vždy ve středu od 9.00 do 9.45 hod. ve Velké posluchárně TÚ (TU VEP). Pořadí Termín Téma Poč. hod. Vyučující Srdce, anatomická stavba se zřetelem k jeho funkci, uložení, perikard. Převodní systém srdeční, ovlivnění autonomním nervovým systémem. Doc.S. Laichman Doc.S. Laichman

4 Tepenný systém. Doc.S. Laichman Žilní systém, portální žilní systém, kavokavální a portokavální anastomózy. Hrudní orgány, kinetika plic, mediastinum, část. Hrudní orgány, část 2. Orgány mediastina Rozdělení orgánů dutiny břišní, projekce na stěnu tělní, základní přístupové cesty. Úprava peritonea, plicae et fossae peritoneales. Játra a pankreas, funkční a nutritivní oběh, tvorba a vylučování žluči. Vylučovací systém, tvorba moči. Odvodné močové cesty Doc.S. Laichman Doc. S. Laichman Doc. S. Laichman Doc. S. Laichman Doc.S. Laichman Doc.S. Laichman Doc. S. Laichman Praktická cvičení IP: Opakovací mikrolekce hod. (posluchárna TD 2.57), skupina ~ 4-40 studentů Praktická výuka hod. v 5 skupinách (6-8 studentů) podle speciálního rozpisu jednotlivých klinik (. -. IK, HOK a KPNT). Koordinátor praktické výuky: prof. MUDr. V. Ščudla, CSc. prof. MUDr. J. Ehrmann, CSc. Vedoucí praktické výuky (jejich zástupci): -.IK-kardiologická: odb. as. MUDr. V. Doupal, Ph.D. (odb. as. MUDr. Y. Hrčková) - 2.IK-gastroenterologická: prof. J. Ehrmann, CSc. (odb. as. MUDr. K. Aiglová, Ph.D.) -.IK-NRE: prof. V. Ščudla,CSc. (odb. as. MUDr. M. Halenka, Ph.D.) - HOK: Doc. MUDr. V. Procházka, Ph.D. (Doc. MUDr. T. Szotkowski, Ph.D.) - Klinika plicních nemocí a tuberkulózy: MUDr. P. Jakubec, Ph.D. (odb. as. MUDr. J. Zatloukal, Ph.D.) Výuka: průběžná podle speciálního rozpisu: M: opakovací mikrolekce P: praktická výuka Termín Náplň Mikrolekce (hod.) Praktika (hod.) M-Praktické zásady komunikace lékaře s nemocným, zásady odběru anamnézy. P- Seznámení se základní zdravotnickou Prof. J. Ehrmann (MUDr.K.Aiglová)

5 (velikonoce) dokumentací a organizací chodu interního oddělení. Demonstrace a praktický nácvik odběru anamnézy. M-Přehled nejčastějších projevů u interních chorob. Praktický přístup k posouzení celkového stavu nemocného P-Demonstrace a individuální nácvik hodnocení celkového stavu nemocného. Samostatný odběr anamnézy se zápisem do chorobopisu. M- Vyšetření s pomocí aspekce, palpace, perkuze a auskultace. Praktický přístup k vyšetření hlavy a krku. P-Demonstrace a individuální nácvik aspekce, palpace, perkuse a auskultace. Praktické osvojení fyzikálního vyšetření hlavy a krku. Samostatný odběr anamnézy se zápisem do chorobopisu. M-Přehled nejdůležitějších příznaků a projevů plicních chorob. Praktické zásady fyzikálního vyšetření hrudníku a plic. P-Demonstrace a individuální praktický nácvik fyzikálního vyšetření hrudníku a plic. Zápis anamnézy a výsledku fyzikálního vyšetření, zaměřených přednostně na choroby plic. M-Rozbor nejvýznamnějších příznaků a projevů onemocnění kardiovaskulárního systému. P- Samostatný odběr kompletní anamnézy, zaměřené přednostně na onemocnění srdce. Fyzikální vyšetření konstituce, celkového stavu, hlavy, krku, hrudníku a plic se zápisem do chorobopisu. M-Praktické zásady kompletního fyzikálního vyšetření srdce, včetně patologických nálezů při postižení chlopňového aparátu, myokardu a perikardu. P-Demonstrace a praktický nácvik kompletního fyzikálního vyšetření srdce. Kompletní anamnéza a fyzikální vyšetření v doposud osvojeném rozsahu se zápisem do chorobopisu. M-Nejvýznamnější příznaky a projevy chorob cévního a lymfatického systému. Praktický přístup k fyzikálnímu vyšetření tepenného, žilního a lymfatického systému. Prof. V. Ščudla (MUDr.M.Halenka) Prof. V. Ščudla (Prof. J. Ehrmann) MUDr.J.Zatloukal Prof. V. Kolek (MUDr. P. Jakubec) MUDr. V. Doupal (MUDr. Y. Hrčková) MUDr. V. Doupal (MUDr. Y. Hrčková) MUDr. J. Petřková (Doc. D. Musil)

6 (7.4. svátek) (.5. volný den) Vyšetření tepu a krevního tlaku. P-Demonstrace a nácvik praktického osvojení fyzikálního vyšetření tepenného, žilního a lymfatického systému. Odběr kompletní anamnézy a provedení fyzikální vyšetření v doposud osvojeném rozsahu se zápisem do chorobopisu. M-Základní příznaky a projevy onemocnění zažívací trubice. Praktický přístup k fyzikálnímu vyšetření břicha (pohled, pohmat, poklep a poslech). Základní laboratorní vyšetřovací metody v gastroenterologii. P-Demonstrace a praktický nácvik kompletního fyzikálního vyšetření břicha. Odběr kompletní anamnézy a provedení fyzikální vyšetření v osvojeném rozsahu se zápisem do chorobopisu. M-Příznaky a projevy onemocnění jater, žlučníku a pankreatu. Praktický přístup k fyzikálnímu vyšetření jater, žlučníku a slinivky břišní. Základní vyšetřovací metody v hepatologii. P-Demonstrace a praktický nácvik fyzikálního vyšetření jater, žlučníku a pankreatu. Odběr kompletní anamnézy a provedení fyzikálního vyšetření v doposud osvojeném rozsahu se zápisem do chorobopisu. M-Základní příznaky a projevy onemocnění urogenitálního systému. Praktický přístup k vyšetření ledvin a močového ústrojí. Základní vyšetřovací postupy v nefrologii. P- Demonstrace a praktický nácvik fyzikálního vyšetření v nefrologii. Odběr kompletní anamnézy a provedení fyzikální vyšetření v doposud osvojeném rozsahu se zápisem do chorobopisu. M-Shrnutí nejvýznamnějších příznaků a projevů revmatických chorob. Demonstrace a praktický nácvik vyšetření pohybového aparátu včetně páteře. Základní laboratorní vyšetření v revmatologii. P-Demonstrace a praktický nácvik fyzikálního vyšetření v revmatologii. Odběr kompletní anamnézy a provedení fyzikální vyšetření v doposud osvojeném rozsahu se zápisem do chorobopisu. M-Nejvýznamnější příznaky a projevy onemocnění žláz s vnitřní sekrecí. Fyzikální vyšetření a základní laboratorní testy v endokrinologii. Prof. J. Ehrmann (MUDr. K.Aiglová) Prof. J. Ehrmann (MUDr. K Aiglová) Doc. K. Krejčí (Prof. J. Zadražil) Prof. P. Horák (MUDr. M. Skácelová MUDr. M. Žurek) Doc. Z. Fryšák (Doc. D. Karásek)

7 (8.5. volný den) P-Demonstrace a praktický nácvik fyzikálního vyšetření v endokrinologii. Samostatné zpracování úplného chorobopisu. M-Příznaky a projevy onemocnění krvetvorného systému. Fyzikální vyšetření kůže, sliznic, mízních uzlin a sleziny z pohledu hematologa. Základní vyšetřovací metody v hematologii. P- Demonstrace a nácvik vyšetření kůže, sliznic, lymfatických uzlin a sleziny. Samostatné vypracování chorobopisu č.. pro potřeby zápočtu s průběžnou kontrolou osvojení fyzikálního vyšetření. M-Základní principy a indikace pomocných vyšetřovacích metod v pneumologii (RTG, spirometrie, bronchoskopie, vyšetření sputa a vybraná pomocná laboratorní vyšetření). Základní diagnostické algoritmy u nejčastějších chorob dechového ústrojí. P- Samostatné vypracování vzorového chorobopisu č. 2 pro potřeby zápočtu s průběžnou kontrolou osvojení úrovně fyzikálního vyšetření. M-Základní principy a indikace pomocných vyšetřovacích metod v kardiologii (RTG, EKG, echokardiografie a další vybraná laboratorní vyšetření). Základní diagnostické algoritmy u nejčastějších chorob kardiovaskulárního systému. P- Udělení zápočtu na výukovém pracovišti, vyplnění dotazníku evaluace výuky. Doc. V. Procházka (Doc. T.Szotkowski) MUDr. P. Jakubec Prof. V. Kolek (MUDr.J.Zatloukal) MUDr. J. Galuszka (MUDr.Y. Hrčková) MUDr. V. Doupal Prof. J. Ehrmann Prof. V. Ščudla Doc. V. Procházka MUDr. P. Jakubec Ukončení výuky zkouška z IP: Podmínky ukončení: (zápočet a zkouška z IP) Doporučená literatura: Absolvování 4 povinných seminářů, 4 opakovacích mikrolekcí a 4 praktických cvičení (záznam v prezenčním listu ). Základní:. Obsah seminářů a klinické výuky ve 4. semestru. 2. Táborský M. et al.: Interní propedeutika.. vyd. Mladá fronta, Praha 204. Doporučená (vybrané kapitoly):

8 . Klener P. et al.: Propedeutika ve vnitřním lékařství.. přepracované vydání. Galen, Praha 2009, ISBN Chrobák L. et al.: Propedeutika vnitřního lékařství. Grada Publishing, Praha 2007, ISBN Češka R. et al.: Interna.. vydání. Triton, Praha 200, ISBN Klener P. et al.: Vnitřní lékařství. 4. vydání. Galén, Praha 20, ISBN Komentář k výuce předmětu Interní propedeutika (IN0/VCB2) zařazenému do 4. semestru Všeobecného lékařství v akademickém roce 206/207. Výuka Interní propedeutiky je rozepsána na 5 týdnů a sestává z 5-ti povinných seminářů pro celý ročník, 5-ti opakovacích mikrolekcí pro studijní skupiny po cca 4-40 studentech a 5-ti praktických cvičení u lůžka nemocného ve skupinách po cca 6-8 studentech. 2. Povinný seminář pro celý ročník probíhá každou středu ve velké posluchárně TÚ od 7.0 do 9.00, náplň odpovídá rozpisu uvedeném ve studijním programu. Účast je povinná a spojená s podpisem v Prezenčním archu.. Integrální součástí výuky jsou opakovací mikrolekce, sloužící k posílení základních znalostí, nezbytných k absolvování praktické výuky u lůžka nemocného. Probíhají v pondělí - pátek v posluchárně TD 2.57 (dostavba TÚ) podle rozpisu uvedeném ve Studijním programu (náplň M ) a pro fixně definované skupiny po cca 4-40 studentech od.00 do.45 hod. (viz speciální rozpis). Seminární výuku zajišťují přednášející z jednotlivých klinik podle sestaveného rozpisu, účast potvrzuje přednášející razítkem do osobního Prezenčního listu. 4. Praktické cvičení u lůžka nemocného probíhá od 4.00 do 6.5 hod. v 5 skupinách po 6-8 studentech podle fixního rozpisu na pondělí-pátek na.-. IK, HOK a KPNT. Studenti se převlékají na výukovém klinickém pracovišti. Podmínkou absolvování praktické výuky je čistý bílý plášť opatřený jmenovkou, přezutí a vlastní fonendoskop. Náplň praktického cvičení u lůžka nemocného odpovídá specifikaci P, uvedené v Studijním programu. Účast na praktické výuce potvrzuje vyučující lékař do osobního Prezenčního listu. Rozpis vyučujících (včetně náhradního vyučujícího) v jednotlivých skupinách (Po-Pá), platný pro celý LS zajišťují vedoucí lékaři praktické výuky na jednotlivých klinikách:. IK-kardiologická: odb. as. MUDr. V. Doupal, Ph.D. (odb. as. MUDr. Y. Hrčková) 2. IK-gastroenterologická: prof. J. Ehrmann, CSc. (odb. as. MUDr. Aiglová,

9 Ph.D.). IK-NRE: prof. V. Ščudla, CSc. (odb. as. MUDr. Milan Halenka, Ph.D.) 4. HOK: Doc. MUDr.V.Procházka, Ph.D. (Doc. MUDr. T. Szotkowski, Ph.D.) 5. Klinika nemocí plicních a tuberkulózy: odb. as. MUDr. P. Jakubec, Ph.D. (odb. as. MUDr. J. Zatloukal, Ph.D.). 5.Podmínky udělení zápočtu: a ) Zápočet uděluje vypsaný vyučující lékař, případně vedoucí lékař koordinující výuku na jednotlivých pracovištích (dle rozhodnutí vedení každé z výukových klinik) v posledním výukovém týdnu od od 4.00 hod. b) Předpokladem je absolvování nejméně 4 povinných seminářů, 4 opakovacích mikrolekcí a 4 praktických cvičení u lůžka nemocného na podkladě kontroly úplnosti výuky v prezenčním listu. O způsobu zajištění náhradní výuky v případě řádně omluvené absence rozhoduje vedoucí lékař praktické výuky na.-. IK, HOK a KPNT. c) Přezkoušení adekvátní úrovně osvojení praktického kompletního fyzikálního vyšetření u lůžka nemocného; d) Adekvátní odborná a formální úroveň 2 vzorových chorobopisů vypracovaných ve. a 4. týdnu praktické výuky včetně jejich rozboru. e) Nesplnění kteréhokoliv z bodů a - c bude řešeno formou náhradní/doplňkové stáže. 6.Organizace zkoušky z IP: a) Zkoušku z Interní propedeutiky zajišťuje klinika, na níž proběhla praktická výuka, podmínkou je udělení zápočtu z IP zaznamenané ve studijním indexu. b) Přihláška ke zkoušce z IP se podává elektronickou formou a to na výukové klinice. Rozpis termínů, místa zkoušky a zkoušejícího zajišťuje vedení příslušné kliniky s tím, že termíny je nutno na každé klinice vyvěsit v dostatečném předstihu, včetně event. předtermínů (viz pokyny děkanátu LF UP). c) Zkouška z IP má 2 části: c ) Praktická část: komplexní zhodnocení úrovně osvojení fyzikálního vyšetření ve VL u lůžka nemocného. c 2 ) Ústní část: zhodnocení úrovně znalostí na podkladě rozboru otázek (viz seznam otázek z IP rozdělených do podsouborů)

10 SEZNAM OTÁZEK K ÚSTNÍ ZKOUŠCE Z INTERNÍ PROPEDEUTIKY Otázka č.. Zásady správného odběru anamnézy 2. Nejčastější projevy vnitřních chorob (únava, poruchy spánku, poruchy chuti k jídlu, nevolnost a zvracení, úbytek hmotnosti, žízeň, svědění). Základní metody fyzikálního vyšetření 4. Vyšetření celkového stavu nemocného (celkový vzhled, habitus, výživa, vědomí,poloha, chůze a abnormální pohyby) 5.Vyšetření hlavy (obličeje, očí, inervace mozkovými nervy, uší, nosu a dutiny ústní) 6. Vyšetření krku včetně tepen, žil, štítné žlázy a mízních uzlin 7. Anamnéza a příznaky chorob srdce 8. Fyzikální vyšetření srdce (pohled, pohmat a poklep) 9. Auskultace zdravého srdce 0. Hodnocení srdečních šelestů a přídatných zvuků, nejčastější auskultační nálezy.vyšetření tepu a krevního tlaku 2. Anamnéza a příznaky u chorob cévního systému. Fyzikální vyšetření tepenného a žilního systému 4. Anamnéza a příznaky u chorob dýchacího systému 5. Fyzikální vyšetření v pneumologii (pohled, pohmat a poklep) 6. Poslech plic (fyziologické a patologické dýchací šelesty) 7. Základní plicní syndromy (sy.bronchiální obstrukce, sy. kondenzace plicní tkáně, pneumotorax, fluidotorax) Otázka č Změny tělesné teploty 9. Změny kůže a sliznic ve vnitřním lékařství 20. Otoky 2. Krvácivé projevy u interních chorob 22. Anamnéza a příznaky u chorob trávícího ústrojí 2. Fyzikální vyšetření v gastroenterologii 24. Anamnéza a příznaky u chorob jater 25. Fyzikální vyšetření v hepatologii 26. Anamnéza a příznaky chorob žlučníku, žlučových cest a pankreatu 27. Anamnéza a příznaky chorob ledvin a močových cest 28. Fyzikální vyšetření v nefrologii 29. Anamnéza a příznaky chorob pohybového systému 0. Fyzikální vyšetření v revmatologii

11 . Anamnéza a příznaky chorob krvetvorného a lymfatického systému 2. Fyzikální vyšetření v hematologii. Anamnéza a příznaky v endokrinologii 4. Anamnéza a příznaky v diabetologii 5. Fyzikální vyšetření v endokrinologii a diabetologii Otázka č. 6. Základní principy vyšetření nemocného 7. Základní zdravotnická dokumentace 8. Zdraví a nemoc 9. Bolest ve vnitřním lékařství 40. Stanovení diagnózy a prognózy ve vnitřním lékařství 4. Principy diferenciální diagnostiky ve vnitřním lékařství 42. Základní léčebné principy a postupy ve vnitřním lékařství 4. Výpočetní technika a informatika v medicíně 44. Předtransfuzní vyšetření a základy transfuziologie 45. Principy EKG a elektrofyziologického vyšetření 46. Laboratorní vyšetření v kardiologii 47. Neinvazivní zobrazovací metody srdce (RTG srdce, echokardiografie, výpočetní tomografie, MR, radioizotopové metody) 48. Invazivní a neinvazivní vyšetřovací metody v kardiologii 49. Laboratorní a zobrazovací metody v angiologii 50. Laboratorní, zobrazovací a neinvazivní vyšetření v pneumologii 5. Invazivní vyšetřovací postupy dýchacího ústrojí 52. Základní laboratorní, endoskopické a zobrazovací metody vyšetření trávící trubice 5. Laboratorní, zobrazovací a invazivní vyšetření jater, žlučníku, žlučových cest a pankreatu 54. Laboratorní, zobrazovací a invazivní vyšetřovací postupy v nefrologii 55. Laboratorní, zobrazovací a invazivní vyšetřovací metody v revmatologii 56. Laboratorní, zobrazovací a bioptické vyšetřovací postupy v hematologii 57. Laboratorní, zobrazovací a invazivní vyšetřovací postupy v endokrinologii 58. Pomocná laboratorní vyšetření v diabetologii 59. Základní punkční a bioptické techniky 60. Ultrazvukové vyšetřovací metody 6.Telemedicína v klinické praxi Prof. MUDr. Josef Zadražil, CSc., přednosta. IK- NRE LF UP Prof. MUDr. Vlastimil Ščudla, CSc. vedoucí výuky předmětu IP

IN0/VCB11. 10 hodin seminářů (anatomie) 45 hodin praktických cvičení

IN0/VCB11. 10 hodin seminářů (anatomie) 45 hodin praktických cvičení Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Klinická propedeutika Rozvrhová zkratka : IN0/VCB Rozvrh výuky : 45 hodin seminářů (klinická propedeutika) 0 hodin seminářů (anatomie) 45 hodin praktických

Více

IN0/VCB hodin seminářů (anatomie) 47 hodin praktických cvičení

IN0/VCB hodin seminářů (anatomie) 47 hodin praktických cvičení Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Klinická propedeutika Rozvrhová zkratka : IN0/VCB2 Rozvrh výuky : 4 hodin seminářů (klinická propedeutika) 0 hodin seminářů (anatomie) 47 hodin praktických

Více

se konají v posluchárně III. interní kliniky hod. skupiny 2x, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 2y, 3 ve středu a pátek

se konají v posluchárně III. interní kliniky hod. skupiny 2x, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 2y, 3 ve středu a pátek Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství 3 Rozvrhová zkratka : IN3/ZUA22 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů 30 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

IN3/VCA12. 25 hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení. e-learning- samostudium

IN3/VCA12. 25 hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení. e-learning- samostudium Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství Rozvrhová zkratka : IN/VCA12 Rozvrh výuky : 5 hodin přednášek 25 hodin seminářů 0 hodin praktických cvičení e-learning- samostudium

Více

se konají v posluchárně III. interní kliniky 9.25-11.00 hod. skupiny 2, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 3 ve středu a pátek

se konají v posluchárně III. interní kliniky 9.25-11.00 hod. skupiny 2, 4, 5 v úterý a čtvrtek skupiny 1, 3 ve středu a pátek Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství 3 Rozvrhová zkratka : IN3/ZUA22 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů 30 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

IN3/VCA hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení. e-learning- samostudium

IN3/VCA hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení. e-learning- samostudium Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství Rozvrhová zkratka : IN/VCA12 Rozvrh výuky : 5 hodin přednášek 25 hodin seminářů 0 hodin praktických cvičení e-learning- samostudium

Více

IN3/VCB hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení

IN3/VCB hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství Rozvrhová zkratka : IN/VCB12 Rozvrh výuky : 5 hodin přednášek 25 hodin seminářů 0 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 5.

Více

IN3/VCA hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení. e-learning- samostudium

IN3/VCA hodin seminářů. 30 hodin praktických cvičení. e-learning- samostudium Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství Rozvrhová zkratka : IN/VCA12 Rozvrh výuky : 5 hodin přednášek 25 hodin seminářů 0 hodin praktických cvičení e-learning- samostudium

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

Studijní program Název předmětu Rozvrhová zkratka Rozvrh výuky Zařazení výuky Počet kreditů Forma výuky Semináře: Vyučující:

Studijní program Název předmětu Rozvrhová zkratka Rozvrh výuky Zařazení výuky Počet kreditů Forma výuky Semináře: Vyučující: Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Vnitřní lékařství Rozvrhová zkratka : IN2/VCB22 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů 37 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 3. ročník, 6. semestr

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

INTERNÍ PROPEDEUTIKA - VYŠETŘENÍ DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ Martina Doubková

INTERNÍ PROPEDEUTIKA - VYŠETŘENÍ DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ Martina Doubková INTERNÍ PROPEDEUTIKA - VYŠETŘENÍ DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ Martina Doubková Vyšetřovací metody v pneumologii Anamnéza a fyzikální vyšetření Funkční vyšetření plic (včetně krevních plynů) Vyšetřovací metody (laboratorní,

Více

LCH/PAK01. 5 hodin cvičení

LCH/PAK01. 5 hodin cvičení Studijní program : Porodní asistence bakalářské studium - kombinovaná forma Název předmětu : Klinická biochemie Rozvrhová zkratka : LCH/PAK01 Rozvrh výuky : 5 hodin přednášek 5 hodin cvičení Zařazení výuky

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

48 hodin praktických cvičení

48 hodin praktických cvičení Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : PSYCHIATRIE Rozvrhová zkratka : PSY/VC022 Rozvrh výuky : 18 hodin přednášek 24 hodin seminářů 48 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

CH0/VCA12. Rozvrh výuky : 10 hodin seminářů (chirurgie+traumatologie+ortopedie) 6 hodin seminářů (pediatrie) 6 hodin praktických cvičení (pediatrie)

CH0/VCA12. Rozvrh výuky : 10 hodin seminářů (chirurgie+traumatologie+ortopedie) 6 hodin seminářů (pediatrie) 6 hodin praktických cvičení (pediatrie) Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Klinická propedeutika 2 Rozvrhová zkratka : CH0/VCA12 Rozvrh výuky : 10 hodin seminářů (chirurgie+traumatologie+ortopedie) 6 hodin seminářů (pediatrie)

Více

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr.

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr. Název Typy vyšetření Popis vyšetření Cena Ultrazvuková/Sonografická Sonografické vyšetření horní poloviny břicha Jedná se o vyšetření jater, žlučových cest, slinivky břišní, 1 500,-Kč vyšetření sleziny,

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr.

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Aleš Hejlek Cíle předmětu: Seznámit studenty s fyziologií všech systémů s

Více

DĚTSKÉ ODDĚLENÍ. Kvalitativním ukazatelem je již několik let prakticky nulová novorozenecká úmrtnost při průměru okolo 1000 porodů za rok.

DĚTSKÉ ODDĚLENÍ. Kvalitativním ukazatelem je již několik let prakticky nulová novorozenecká úmrtnost při průměru okolo 1000 porodů za rok. Dětské oddělení poskytuje hospitalizační péči dětem ve věku od 0 do 19 let a doprovodným osobám. Jde o komplexní akutní péči ve všech odbornostech včetně dětí po operacích a úrazech. Péči doplňují svými

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Upozornění. Galén Na Bělidle 34, Praha 5. Galén, Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Upozornění. Galén Na Bělidle 34, Praha 5.  Galén, Ukázka knihy z internetového knihkupectví I Upozornění Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Více

Vnitřní lékařství III

Vnitřní lékařství III Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (http://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Vnitřní lékařství III Vnitřní lékařství III Napsal uživatel Marie Havlová dne 28. Srpen 2014-0:00. Sylabus přednášek

Více

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2018/2019 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2018/2019 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník Přednášky HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) VP velká posluchárna (LF) I posluchárna č. 1 (LF) 1. čtvrtek 21. 2. 2019 1. 3. h (8.00-10.25 h) I HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ. Ochrana a podpora

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

15 hodin praktických cvičení

15 hodin praktických cvičení Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Základy imunologie Rozvrhová zkratka : KIM/ZUA1 Rozvrh výuky : 15 hodin přednášek 15 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

Studijní program : Všeobecné lékařství. Název předmětu : Epidemiologická metodologie; EBM. Rozvrh výuky : 12 hodin seminářů

Studijní program : Všeobecné lékařství. Název předmětu : Epidemiologická metodologie; EBM. Rozvrh výuky : 12 hodin seminářů Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Epidemiologická metodologie; EBM Rozvrhová zkratka : PVL/VCB11 Rozvrh výuky : 12 hodin seminářů Zařazení výuky : 3. ročník, 6. semestr Počet kreditů

Více

Přestávka na oběd Chronické komplikace diabetu. Novější antidiabetika

Přestávka na oběd Chronické komplikace diabetu. Novější antidiabetika Program předatestačního kurzu Vnitřní lékařství 24.9.2018-5.10. 2018 1. týden: Budova 3.LFUK Ruská 87, Praha 10, 100 00, páté patro, místnost č. 525, 2. týden: SZÚ - Ředitelství, Šrobárova 49/48, Praha

Více

3.3 Vyšetření n o s u Vyšetření rtů a dutiny ú s tn í Vyšetření u š í V yšetření k rk u (J. Baštecký)

3.3 Vyšetření n o s u Vyšetření rtů a dutiny ú s tn í Vyšetření u š í V yšetření k rk u (J. Baštecký) Obsah P ře d m lu v a... 11 Stručný historický úvod к fyzikálním vyšetřovacím m eto d ám (L. Chrobák).... 12 1 Nemoc, p řízn ak y, p rů b ě h a prognóza (L. C h ro b á k)... 13 2 Postup p ři vyšetření

Více

Program předatestačního kurzu Vnitřní lékařství

Program předatestačního kurzu Vnitřní lékařství Datum 8.00-8.45 Zahájení kurzu Prof. MUDr. Michal Anděl 8.50-9.35 Endokrinologie a diabetologie Prof. MUDr. Michal Anděl Diabetes mellitus 1. typu Akutní komplikace diabetu 9.45-10.30 Endokrinologie a

Více

Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie

Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie Obecná anatomie Přehled tkání Typy chrupavky a její uplatnění při stavbě orgánů Stavba

Více

přednášková místnost Univerzitního kampusu LF MU, Kamenice 5, Brno budova A17, místnost 432

přednášková místnost Univerzitního kampusu LF MU, Kamenice 5, Brno budova A17, místnost 432 Program předatestačního kurzu VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ, včetně atestačního testu pro lékaře před atestační zkouškou z vnitřního lékařství, pořádaný LF MU Brno 9.10. - 20.10.2017 přednášková místnost Univerzitního

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Systém preventivních prohlídek v ČR je dlouhodobě propracovaný preventivní program, který umožňuje u Vašeho dítěte odhalit a včas léčit nejrůznější

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

6 hodin praktických cvičení. Skupina 4B + 6A

6 hodin praktických cvičení. Skupina 4B + 6A Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : a alergologie Rozvrhová zkratka : KIM/VCA1 Rozvrh výuky : 9 hodin seminářů 6 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr Počet

Více

,Studijní program : Všeobecné lékařství. Název předmětu : Epidemiologie 2. Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů

,Studijní program : Všeobecné lékařství. Název předmětu : Epidemiologie 2. Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů ,Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Epidemiologie 2 Rozvrhová zkratka : PVL/VC022 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů Zařazení výuky : 5. ročník, 9. a 10. semestr Počet kreditů : 2 Forma

Více

Upozornění. Galén Na Bělidle 34, 150 00 Praha 5. www.galen.cz

Upozornění. Galén Na Bělidle 34, 150 00 Praha 5. www.galen.cz I Upozornění Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Více

Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13

Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13 Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13 Obecná část 1. Rentgenové záření charakteristika, princip rentgenky 2. Skiagrafie princip, indikace, postavení v diagnostickém algoritmu, radiační zátěž 3. Skiaskopické

Více

Přednášky a semináře 11:00 13:00 hod

Přednášky a semináře 11:00 13:00 hod Studijní program Název předmětu Rozvrhová zkratka Rozvrh výuky Zařazení výuky Všeobecné lékařství Urologie URO/VC0 7 hodin přednášek hodin praktických cvičení hodin semináře 5. ročník, 9. a 0. semestr

Více

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa?

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta

Více

Studijní program : Zubní lékařství. Název předmětu : Management, etika, legislativa a sociální aspekty zubního lékařství

Studijní program : Zubní lékařství. Název předmětu : Management, etika, legislativa a sociální aspekty zubního lékařství Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Management, etika, legislativa a sociální aspekty zubního lékařství Rozvrhová zkratka : PVL/ZUA12 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů Zařazení výuky : 5.

Více

Studijní program : Všeobecné lékařství. Název předmětu : Epidemiologická metodologie; EBM. Rozvrh výuky : 12 hodin seminářů

Studijní program : Všeobecné lékařství. Název předmětu : Epidemiologická metodologie; EBM. Rozvrh výuky : 12 hodin seminářů Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Epidemiologická metodologie; EBM Rozvrhová zkratka : PVL/VCB11 Rozvrh výuky : 12 hodin seminářů Zařazení výuky : 3. ročník, 6. semestr Počet kreditů

Více

Základy lékařských věd pro studenty z nelékařských oborů Program kurzu pro postgraduální studenty (léto 2016)

Základy lékařských věd pro studenty z nelékařských oborů Program kurzu pro postgraduální studenty (léto 2016) KURZY OBOROVÉ RADY FYZIOLOGIE A PATOFYZIOLOGIE ČLOVĚKA Semináře pro postgraduální studenty 3. lékařská fakulta opět pořádá kurz Základy lékařských věd pro studenty z nelékařských oborů. Kurz probíhá každé

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY c h i r u r g i e 1. Asepse, antisepse, dezinfekce, sterilizace. Nozokomiální infekce 2. Indikace a kontraindikace k operacím, operační riziko, typy operací. Příprava nemocného k operaci, peroperační monitorace,

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Bakalářský studijní program 5345R SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma studia A.

Více

TU-PVK, TD-2.517,TD-2.520, TD-2.521

TU-PVK, TD-2.517,TD-2.520, TD-2.521 Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Epidemiologie 1 Rozvrhová zkratka : PVL/VC012 Rozvrh výuky : 60 hodin seminářů Zařazení výuky : 4. ročník, 7. a 8. semestr Počet kreditů : 3 Forma

Více

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin.

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin. Program předatestačního kurzu VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ, včetně atestačního testu pro lékaře před atestační zkouškou z vnitřního lékařství, pořádaný LF MU Brno 13.4. 24.4.2015 Posluchárna č. 333, pavilon A 15,

Více

ST1/ZUA hodin praktických cvičení

ST1/ZUA hodin praktických cvičení Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Preventivní zubní lékařství a kariologie 2 Rozvrhová zkratka : ST1/ZUA03 Rozvrh výuky : 30 hodin přednášek 45 hodin praktických cvičení Zařazení výuky

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/ http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/ K l i n i c k á p r o p e d e u t i k a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického

Více

233/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. června 2008. o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů

233/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. června 2008. o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů 233/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2008 o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 37 odst. 1 písm. a) zákona č. 95/2004 Sb.,

Více

Rozvrh bakalářského studijního obor ZDRAVOTNICKÝ ZÁCHRANÁŘ prezenční forma, akademický rok 2018/2019, 1. ročník, ZIMNÍ SEMESTR

Rozvrh bakalářského studijního obor ZDRAVOTNICKÝ ZÁCHRANÁŘ prezenční forma, akademický rok 2018/2019, 1. ročník, ZIMNÍ SEMESTR Rozvrh bakalářského studijního obor ZDRAVOTNICKÝ ZÁCHRANÁŘ prezenční forma, akademický rok 2018/2019, 1. ročník, ZIMNÍ SEMESTR HODINA 7,00 8,00 9,00 10,00 11,00 12,00 13,00 14,00 15,00 16,00 17,00 18,00

Více

Kurz Pneumologie a ftizeologie

Kurz Pneumologie a ftizeologie Kurz Pneumologie a ftizeologie 13.2. - 24.2.2017 Po 13. 2. 2017 8,00-8,45 MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D. Příznaky plicních nemocí a jejich fyzikální vyšetření. 8,50-9,35 MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj. verze 2012) 1. ročník Povinné předměty Latina a lékařská terminologie Lékařská biofyzika,

Více

ZÁKLADY KLINICKÉ MEDICÍNY

ZÁKLADY KLINICKÉ MEDICÍNY ZÁKLADY KLINICKÉ MEDICÍNY Petr Sucharda Lukáš Zlatohlávek KAROLINUM Základy klinické medicíny MUDr. Petr Sucharda, CSc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. Recenzovali: doc. MUDr. David Karásek, Ph.D. MUDr.

Více

POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA

POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 POŽADAVKY NA HODNOCENÍ STUDENTA Předmět: ANATOMIE A FYZIOLOGIE Obor vzdělání: DIPLOMOVANÝ ZDRAVOTNICKÝ ZÁCHRANÁŘ

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru nukleární medicína je získání potřebných teoretických a praktických dovedností v

Více

MUDr. Bohumil Skála, Ph.D. prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D. vždy čtvrtek a pátek od 7.30 hod (přesné termíny viz

MUDr. Bohumil Skála, Ph.D. prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D. vždy čtvrtek a pátek od 7.30 hod (přesné termíny viz Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Problematika zdravotní péče ve vězeňské službě Rozvrhová zkratka : PLE/VC022 Rozsah výuky : 10 hodin (2 dny) Zařazení výuky : 5. ročník, zimní nebo

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií Klinické sledování Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy u pacientů s nejasnou polyneuropatií Informace pro pacienta Vážená paní, vážený pane, Na základě dosud provedených

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve 4. - 5. ročníku (tj. verze 2015) 1. ročník Povinné předměty Podmiňující zápisem b) Podmiňující absolvováním

Více

: 30 hodin seminářů. 60 hodin praktických cvičení. : Praktická cvičení, semináře

: 30 hodin seminářů. 60 hodin praktických cvičení. : Praktická cvičení, semináře Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Gynekologie a porodnictví 1 Rozvrhová zkratka : PGY/VC011 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů 60 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 5. ročník,

Více

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2017/2018 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2017/2018 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník Přednášky HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) VP velká posluchárna (LF) I posluchárna č. 1 (LF) 1. čtvrtek 22. 2. 2018 1. 3. h (8.00-10.25 h) I Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické

Více

TVL/VC hodin exkurze. 13 hodin praktických cvičení

TVL/VC hodin exkurze. 13 hodin praktických cvičení tudijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Tělovýchovné lékařství Rozvrhová zkratka : TVL/VC042 Rozvrh výuky : 13 hodin seminářů hodin exkurze 13 hodin praktických cvičení Zařazení výuky :

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve 2. - 4. ročníku (tj. verze 2015) 1. ročník Povinné předměty Podmiňující zápisem b) Podmiňující

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Lidské tělo BSP Multimedia - úvodní obrazovka = 3D laboratoř: Zobrazení systémů - v pravé části je menu: Oběhový systém 3D Lab návrat do úvodní obrazovky Rejstřík Rejstřík A-Z Rejstřík 3D modelů Rejstřík

Více

Obsah. Autoři. Předmluva. Introduction. Úvod. 1. Patogeneze a biologie metastatického procesu (Aleš Rejthar) 1.1. Typy nádorového růstu

Obsah. Autoři. Předmluva. Introduction. Úvod. 1. Patogeneze a biologie metastatického procesu (Aleš Rejthar) 1.1. Typy nádorového růstu Obsah Autoři Předmluva Introduction Úvod 1. Patogeneze a biologie metastatického procesu (Aleš Rejthar) 1.1. Typy nádorového růstu 1.2. Šíření maligních nádorů 1.3. Souhrn 1.4. Summary 2. Obecné klinické

Více

Prezentace projektu MPSV Kapitola IX: Nemoci oběhové soustavy. Richard Češka III. Interní klinika 1.LF UK a VFN Praha

Prezentace projektu MPSV Kapitola IX: Nemoci oběhové soustavy. Richard Češka III. Interní klinika 1.LF UK a VFN Praha Prezentace projektu MPSV Kapitola IX: Nemoci oběhové soustavy Richard Češka III. Interní klinika 1.LF UK a VFN Praha Česká internistická společnost ČLS JEP Autoři: R. Češka J. Hradec J. Šimek B. Štrauch

Více

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Trávicí soustava 1. Zuby Hlavní body: vnější a vnitřní stavba zubu, fixace zubu v čelisti, typy zubů,

Více

Úvod do preklinické medicíny NORMÁLNÍ FYZIOLOGIE. Jan Mareš a kol.

Úvod do preklinické medicíny NORMÁLNÍ FYZIOLOGIE. Jan Mareš a kol. Úvod do preklinické medicíny NORMÁLNÍ FYZIOLOGIE Jan Mareš a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Normální fyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

Eva Dostálová: Početní stav a věková struktura lékařů v českém zdravotnictví 99. Přílohy

Eva Dostálová: Početní stav a věková struktura lékařů v českém zdravotnictví 99. Přílohy Eva Dostálová: Početní stav a věková struktura lékařů v českém zdravotnictví 99 Přílohy Příloha 1: Seznam oborů činnosti lékařů, zubních lékařů a farmaceutů, ČR, 2 a 21... 1 Příloha 2: Početní stav podle

Více

Vnitřní lékařství. přihláška k atestační zkoušce a její organizace na LF MU v Brně (verze 2017)

Vnitřní lékařství. přihláška k atestační zkoušce a její organizace na LF MU v Brně (verze 2017) Vnitřní lékařství přihláška k atestační zkoušce a její organizace na LF MU v Brně (verze 2017) 1. Informace o podání přihlášky k atestaci a) Atestační zkouška z vnitřního lékařství se koná na závěr specializačního

Více

Děkan: prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc. Úřední hodiny: Út: 13:00 14:00 hod Čt: 13:00 15:00 hod

Děkan: prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.   Úřední hodiny: Út: 13:00 14:00 hod Čt: 13:00 15:00 hod Cíl: seznámit nové studenty Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (dále LF UP) se základními informacemi, souvisejícími se studiem na LF UP. Prezentace: zásady kreditového systému základní normy

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2018

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2018 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Ústav zdravotnických studií Název projektu: Využití moderních technologií a přístrojové techniky

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní medicína 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie

Více

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Pavel Klener ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Galén Autor prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. I. interní klinika klinika hematologie 1. LF UK a VFN, Praha Recenzenti MUDr. Eva Helmichová, CSc. Homolka Premium Care

Více

150 výukových hodin praxe (tj. 10 vyučovacích hodin - 8 prac. hodin denně, 15 dnů, 3 prac. týdny)

150 výukových hodin praxe (tj. 10 vyučovacích hodin - 8 prac. hodin denně, 15 dnů, 3 prac. týdny) Studijní program : Název předmětu: Rozvrhová zkratka: Rozvrh výuky: Všeobecné lékařství Základní výkony ve zdravotnictví klinická praxe PLE/VCBP1 150 výukových hodin praxe (tj. 10 vyučovacích hodin - 8

Více

Subkatedra pneumologie a ftizeologie

Subkatedra pneumologie a ftizeologie Toto je pomocný výtisk, sloužící pouze pro kontrolu zadaných údajů FN Motol, V Úvalu 84, 150 06 Praha 5 Vedoucí: prof. MUDr. Miloslav Marel, CSc., tel.: 224 436 601, fax: 224 436 620, e-mail: miloslav.marel@fnmotol.cz

Více

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2014/2015

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2014/2015 Pracoviště: Ústav radiologických metod Studijní obor: Radiologický asistent Diagnostické zobrazovací postupy 1. Vznik a vlastnosti rentgenového záření, vznik a tvorba rentgenového obrazu, radiační ochrana

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

Program USG kursu 2017

Program USG kursu 2017 Program USG kursu 2017 pořádaného MVDr. Lubomírem Hoškem Data konání: 13. května, 24. června, 14. října, 28. října 2017, v případě zájmu souběžný kurs i následující neděli Místo: AS klub Veslařská 67,

Více

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Infekční nemoci 2 Rozvrhová zkratka : INF/VCB12 Rozvrh výuky : 9 seminářů 9 praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr Počet kreditů

Více

Studijní program : Název předmětu Epidemiologie 1 Rozvrhová zkratka : PVL/VC012 Rozvrh výuky Zařazení výuky Počet kreditů Forma výuky Semináře:

Studijní program : Název předmětu Epidemiologie 1 Rozvrhová zkratka : PVL/VC012 Rozvrh výuky Zařazení výuky Počet kreditů Forma výuky Semináře: Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Epidemiologie 1 Rozvrhová zkratka : PVL/VC012 Rozvrh výuky : 60 hodin seminářů Zařazení výuky : 4. ročník, 7. a 8. semestr Počet kreditů : 3 Forma

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Termíny kurzů pro rok 2018

Termíny kurzů pro rok 2018 Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Termíny kurzů pro rok Termíny kurzů pro rok Obor specializace (dle Novely) Termín kurzu Místo konání kurzu Základní

Více

Ultrazvuk v rukou intenzivisty a lékaře urgentní medicíny

Ultrazvuk v rukou intenzivisty a lékaře urgentní medicíny Dovolujeme si Vás pozvat na kurz Ultrazvuk v rukou intenzivisty a lékaře urgentní medicíny Akce je pořádána pod záštitou České společnosti pro ultrazvuk v medicíně (ČSUM). Kurz je určen pro lékaře začínající

Více

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa poskytovatele zdravotních služeb - nemocnice: Praxe vykonávána

Více

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře.

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře. Scintigrafie Vyšetření, při kterém je podáno malé množství radioaktivní látky většinou do žíly, někdy ústy. Tato látka vysílá z vyšetřovaného orgánu záření, které je pomocí scintilační kamery zachyceno

Více

Neuroendokrinní nádory

Neuroendokrinní nádory Neuroendokrinní nádory Informace pro pacienty MUDr. Milana Šachlová MUDr. Petra Řiháčková Co jsou neuroendokrinní nádory? Abychom pochopili složitou problematiku neuroendokrinních nádorů, musíme si nejprve

Více

Operace pankreatu. Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton

Operace pankreatu. Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton TRITON Operace pankreatu Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton Jan Šváb Operace pankreatu Vyloučení odpovědnosti vydavatele Autor i vydavatel věnovali maximální možnou pozornost tomu, aby informace zde uvedené

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Praktická kardiologie

Praktická kardiologie Praktická kardiologie František Kölbel a kolektiv K a r olinum Praktická kardiologie prof. MUDr. František Kölbel, DrCs. a kolektiv Recenzovali: prof. MUDr. Jaromír Hradec, CSc. doc. MUDr. Petr Ošťádal,

Více