(.) Ptal jste se na samohlásky. Napadá mě, že jsou to jediná dlouhovibrační písmena resp. můžeme je dlouho vyslovovat.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "(.) Ptal jste se na samohlásky. Napadá mě, že jsou to jediná dlouhovibrační písmena resp. můžeme je dlouho vyslovovat."

Transkript

1 (.) Ptal jste se na samohlásky. Napadá mě, že jsou to jediná dlouhovibrační písmena resp. můžeme je dlouho vyslovovat. Ano. Představte si, že v každém jazyku, mluvené řeči, právě samohlásky rozdělují svými vibracemi mluvu na určité segmenty řeči. Náš mozek řeč překládá do mozkových impulsů a my víme, co kdo říká. Myslím si, že dlouhé samohlásky mají důležitý vliv na funkci mozku. Vezměte si, jak stavba jazyka a řeč předurčuje určité národy k jistým úkolům, k jistým vlastnostem, které se u toho či onoho národa vyskytují více než u druhých. Udělejte si analýzu, které národy přicházeli s jakými vědeckými objevy v různých oborech. (??) Dobře. Obecně jste kvalifikoval 5 smyslů, ale jak je to s velikostí energetických vstupů. Víme, že jednotlivé vstupy mohou nabývat různých velikostí. Vezměme například rozdílnou teplotu nad či pod 0 0 C, ph může být kyselé nebo zásadité, rozdílnou velikost IQ či EQ, atd. Máte pravdu. Budeme-li mluvit matematicky musíme ke každému smyslu přiřadit parametr, index velikosti třeba n, které může teoreticky nabývat velikostí od nekonečna do + nekonečna. Protože víme, že energetický systém může být a také je v konečné podobě v časovém rozložení vždy 100% výstupem a tudíž 100% vstupem do jiných energetických systémů, pak můžeme napsat rovnici, že vstupy = energetickému systému ( ES) = výstupům ES vstupů na+ ne +ni+ no+ nu = ES výstupů na+ ne +ni+ no+ nu Toto lze nazvat obecnou rovnicí harmonie BYTÍ. (??) Smyslově jste kvalitativně a kvantitativně definoval energii, která obecně do jednotlivých energetických systémů vstupuje a následně z nich vystupuje. Můžete nám dát příklady energetických systémů resp. parametrů energie pro jednotlivé podsystémy či těla, Napišme si tabulku. Tabulka č. 44 Přehled některých parametrů z pohledu jednotlivých pohybů systémů. Každý smysl je i zrakem, sluchem, hmatem,čichem i chutí, které testují následující: Smysl první pohyb fyzikální druhý pohyb chemický třetí pohyb biologický čtvrtý pohyb společenský obecný pohled A velikost počet částic velikost částic, množství podsystémů stavy E rotace rotace chemických forem konc. I vibrace směr do harmonie disharmonie podsystémů cyklus rotace směr pohybu a vstupu cyklus vývoje směr vývoje pohyby prostory

2 O genetikavůně genetika archív U rychlost rychlost změn genetickou použitelnost rychlost výměny vstupů výstupů a genetika vývoje, historie rychlost změn ve společnosti celkový stav poznání genetika DNA čas změn Pro jednotlivé parametry forem energií můžeme použít od fyzikálních jednotek SI až po politologické výrazy např. střídání cyklů od monarchie k demokracii a zpět, atd.. Dovedeme si představit různé vlivy okolí, které do nás vstupují. Proto je důležité, které prostředí můžeme zvolit resp. ovlivnit my. (?) Budeme bydlet v lese nebo ruchu velkoměsta? Budeme pracovat pro tu či jinou firmu? Zvolím za životního partnera tohoto nebo žádného? na ní. My volíme své prostředí v rámci této planety po dobu našeho života (.) To máte pravdu. O svém prostředí rozhodujeme svou genetickou minulostí resp. svým stavem poznání a podle cílů, které z něho, z nás vycházejí v podobě přání a představ o BYTÍ. Myslím, že nyní jsme schopni se vrátit ke konstrukci rovnice Universa. Tvrdím, že Universum je stavová a pohybová matice rovnic v prostoru a čase. Energie, jak víme, tvoří prostor a čas svým BYTÍM. Teprve následně je Universum i prostorovou a časovou maticí rovnic. Využijme obecně platnou energetickou rovnici Einsteina. A to z důvodů, jež jsem uvedl v minulém díle, že Einstein se zabýval energií (1) pohybující se v éteru (0). Rovnice E= m. c 2 je obecně platná pro energii pohybující se prostorem. (??) Vy jste, ale tu rovnici částečně změnil. Můžete říci, proč? Zjistil jsem a snažím se Vám to stále dokazovat, že vztah stavu a pohybu energie je neoddělitelný a vzájemně se ovlivňující. Jediné, co měním je, že za c konstantu rychlosti světla dosazuji v, což je rychlost obecně větší i menší než rychlost světla. Za v dosazuji vektorální součet 4 základních pohybů, které každou úroveň BYTÍ ovlivňují a tím ovlivňují i její energetickou hodnotu. Víme, že Universum je v makro a mikrosvětě vertikálně i horizontálně vyrovnáváno. Zkusme si namalovat tabulku. Tabulka č. 45 Popis Universa v jeho relativní velikosti a vzájemných vztazích mezi jednotlivými těly, prostory ( kumulovaná energetická velikost ).

3 3/9 ANO 7.prostor I. 3/9 NEVÍM Universum 3/9 NE E = m. v 2 E=nA+nE+nI+nO+nU - 1/9 + 1/9 6.prostor II 1-1/9 = 2/18 + 1/9 = 2/18 5.prostor II 2-1/9 = 4/36 + 1/9 = 4/36 4.prostor II 3-1/9 = 8/72 + 1/9 = 8/72 3.prostor III 1-1/9 = 16/ /9 = 16/144 2.prostor III 2-1/9 = 32/ /9 = 32/288 1.prostor III 3 Budeme-li poměřovat relativní velikost 1/288, což je průměrná velikost jedné ze 32 částic (16 HH a 16 JJ částic ) v 1-ním prostoru, pak její velikost bude následující: + 1/9 = 32/288 Rozdělte si tento obdélník na 32 stejně velikých částí a dostanete průměrnou velikost částice. Kdybychom chtěli být plně přesní. Museli bychom je rozdělit podle rozložení těchto částic na Gaussově křivce 1/2187, 5x2/2187, 10x4/2187, 10x8/2187, 5x 16/2187 a 1x32/2187. Každá z těchto částic je definovatelná obecnou rovnicí E= na+ne+ni+no+nu. Jak víme z minulých dílů, tyto částice do sebe narážejí, komunikují spolu a mění své parametry. Mění tím i množství energie v částici a všech vyšších formách energie na cestě zpět do harmonie 7-mého prostoru. (??) Víte, já jsem už zapomněl jednotlivé parametry. Můžete je zopakovat a jakým způsobem ovlivňují energii resp. koncentraci energie v částicích a vyšších energetických systémech, bytostech. Víme, že koncentrace a množství energie je dána stavem a pohybem celého měřeného systému, v částicích resp. jejich podsystémech. Tyto částice jsou základními stavebními kameny a proto nemají podsystémy. Ony samy jsou podsystémy ve vyšších energetických formách. Vezměme jeden parametr po druhém: +/- na: velikost částice resp. počet částic v systému s určitou genetickou informací o jejich rozhodovacím procese na cestě z harmonie do disharmonie vytváří silnou sílu. Vůni kvarků a bytostí, sílu která drží pohromadě elementární částice resp. jádro každ ého systému. Je to síla genetického výběru. Dobrý genetický výběr zvyšuje koncentraci energie v systému(+na). Špatný genetický výběr snižuje koncentraci v systému ( - na).

4 +/- ne: velikost resp. rychlost rotace částice, energetického systému dává cyk lický pohyb. Vytváří tak slabou sílu, která vytváří další elementární částice s neutriny resp. na vyšších úrovních jde o stavy plazmy, molekul,..relativně méně stabilních forem BYTÍ. Vyšší rotace zvyšuje koncentraci energie v systému (+na) a opačně. Snižuj ící se rotace snižuje koncentraci energie v systému (-ne). +/- ni: velikost vibrace, frekvence v určitém směru resp. po horizontále ( malé či velké ), vytváří elektromagnetickou sílu, která dotváří trojnost vyššího BYTÍ. V atomu je to elektronový obal a tím zvyšuje koncentraci energie v atomu. Analogická síla vytváří buněčný obal buňky a v rodině přináší potomky, kteří upevňují a koncentrují energii rodiny do vyšší úrovně BYTÍ. Na úrovni směru pohybu energetických systémů z pohledu společenských pohybů, zde máme zakládání rodiny, firmy,, které dotváří celou lidskou společnost na této planetě. Rodiny, národy, celá společnost má svou velikost, rotaci a směr pohybu s určitou frekvencí rodin, firem a národů. Každá bytost, energetický systém nějakým způsobem pracuje pro harmonii Universa nebo proti ní. Je zřejmé, v jakém případě se zvyšuje koncentrace energie a jakém se snižuje. Čím menší je odchylka od osy pohybu, tím je koncentrace vyšší resp. se zmenšující se odchylkou roste. +/- no: pro velikost dané částice či počet určitých částic a vyšších forem v bytostech platí, že čím je jejich množství větší, tím rychleji se pohybují po vertikále směrem k jádru v podobě působení gravitační síly. Víme, že čím větší množství je, tím je větší i gravitace směrem k jádru systému. Roste i energetická koncentrace systému. Podívejte na fyziku v podobě smršťujících se hvězd, galaxií a až do černých děr nebo na projevy globalizace ve společnosti. +/-nu: posledním parametrem je celková výsledná rychlost pohybu měřeného energetického systému v podobě vstupu, výstupu, prostě v určitém stavu BYTÍ. Každý z podsystémů na své úrovni BYTÍ ovlivňuje svým pohybem výsledný pohyb systému i nadsystému. Stejné principy platí u parametrů JJ částic vytvářející jemné bytosti a naše jemná těla v nás. (??) Co s tím dál? Můžeme dokončit Einsteinovu energetickou matici rovnic BYTÍ Universa. E = m. c 2 E = stav a pohyb : stav nám mluví o kvantitě : pohyb nám mluví o kvalitě (??) Vy, ale používáte úplně jiné symboly. Za m hmotnost dosazujete velikost a za konstantu rychlosti světla dosazujete vektorový součet 4 pohybů resp. jejich rychlostí, že?

5 Ano. Hmotnost je přímo úměrná v našem případě s velikostí, protože původní koncentrace energie částic v harmonickém 7-mém prostoru byla 100% homogenní. Můžeme dle mého názoru tuto proměnou v rovnici nechat. Problém nastává u rychlosti, kdy si Einstein nedovel představit, že by něco mohlo dosáhnout větší rychlosti než je rychlost světla. Ani dnešní vědci si nedovedou vysvětlit, proč jim vychází, že rotace kvarků v jádře atomu se rovná několika řádům rychlosti světla a dnes se již ví, že elektron se pohybuje ve svém elektronovém obalu rychlostí rovné nebo blížící se světlu. Proto musíme tuto konstantu nahradit normální proměnou rychlosti měřené částice či energetického systému. (??) Ale, co s tím? V jednom energetickém systému se část podsystémů snaží harmonizovat a druhá část přitom dis -harmonizuje? A to stává asi pořád a u každého energetického systému? Říkáte to správně. Je to poměr energetické koncentrace podsystémů v jejich stavech a pohybech uvnitř systému, které ovlivňují výslednou koncentraci pro ten, který okamžik. (??) Jak to poznáme? Lze to nějak odhadnout, spočítat? Je to poměr +E -E. (??) Jak vypadá obecná rovnice energetického systému, Universa. E = m. (+-v 1 +-v 2 +-v 3 +-v 4 ) 2 Celková energie je rovna součinu velikosti, hmotnosti podle počtu částic a systémů s čtvercem vektorálního součtu rychlostí jednotlivých částic a systémů na všech úrovních BYTÍ podsystémů systému. (??) To mi musíte vysvětlit blíže, protože tomu nerozumím. E = m. (+-v 1 +-v 2 +-v 3 +-v 4 ) 2 +-na +-n E +-ni +-no +-nu (??) Dobře, ale jaké všechny úrovně BYTÍ tam, mám dosadit? Namalujeme si tabulku resp. použijme původní tabulku č. 18 a doplňme si do ní označení jednotlivých úrovní BYTÍ v 1-ním prostoru. m 1-9

6 Tabulka č. 46 Tabulka HH energetických systémů a části HJ systémů 1-ního prostoru nižší relativně vyšší relativně stabilní úroveň stabilní úroveň 4 vertikální síly přechodová 4 horizontální síly relativně nestabilní III. úroveň pohyby stav atraktor pohybkomunikace + dostředivá - odstředivá 3 generace 3 m 1 KVARKU II. leptony 3 mezony m 2 baryony KVANTOVÁ PĚNA stav-atraktor I. vznik 3 typů 3 m 3 VYŠŠÍCH ELEMENTÁRNÍ ČÁSTIC pohyby ve spirále 9 fyzikální zákony 4 síly pro vznik silná jádro + slabá bílek (N) - elektromag. obal- gravitační skok stavy 3 9 nej a vyšší stadia ZÁŘENÍ m 4 PLAZMY vznik 3 protonu,neutronu a elektronu m 5 ATOMU chemické zákony 4 síly pro vznik jádra atomu + bílku, neut.(n) - elekt.obalu - gravitační skok + prvky 3 nepřechodné vnitř.přechodné přechodné jako vyšší stadia ionty mononuklerní heteronukleární m 6 3 vznik eubakterie archbakterie urkaryota m biologické zákony ATOMU PRVKU MOLEKULY BUŇKY 4 síly pro vznik jádra buňky + cytoplazmy (N) - buň. obalu - gravitační skok + vyšší stadia biogenní org. flora fauna m 9 společenské zákony BUNĚČNÝCH ORGANISMU rodiny 3 (muže,ženy, dětí) firmy (majit.,ved, zam.) m 8 národy CELÁ (É) SPOLEČENSTVÍ 4 síly pro vznik jádra + společ.prostředí (N) - včetně obalu resp. BYTÍ celku v 1.prostoru gravitační skok + k bráně mezi 1ním a 2hým prostorem Musíme si uvědomit, že každá tato vyšší a vyšší úroveň je složena z podsystémů, nižších úrovní. Každá z nich má své stavy a pohyby, které ovlivňují výsledný stav a pohyb celého společenství. Chceme-li, tedy zjistit energetickou hodnotu, té které úrovně, musíme načíst resp. zanalyzovat všechny její podsystémy do poslední

7 částice, kvantové pěny, elementární čás tice, atomu, molekuly,. až po analýzu celého 1-ního prostoru (III 3 ) jako části a bytosti Universa. (.) Takže nyní jste definoval různé úrovně m. Vidím v tabulce také uvedené vždy 4 pohyby, které postupně vytvářejí vyšší formu BYTÍ resp. nejdříve jádro ( I.), pak prostřední vrstvu bílek (II.) a nakonec obal (III.). Tato relativně stabilní forma BYTÍ je po postupně tažena 4-tou silou, gravitací k jádru vyšší úrovně BYTÍ, které též putuje směrem k jádru Universa. Ono je to opravdu vlastně systematicky velmi jednoduché. Pořád se opakující stejný mechanismus BYTÍ. Musíme si uvědomit, že stejnou tabulku můžeme udělat resp. musíme udělat ze strany JJ částic a jejich JJ energetických systémů, pak by analýza celého 1-ního nejvzdálenějšího prostoru (III 3 ) byla celá. Stejným způsobem lze přistoupit k analýze všech prostorů v Universu a konstatovat jejich energetickou hodnotu. (??) Můžete nám ukázat, jak potom funguje energetická výměna či komunikace mezi jednotlivými prostory resp. bytostmi v Universu po velké i malé vertikále a horizontále? Je to velmi jednoduché. Víme, že částice vypadávají ven z harmonie do periferie a zpět přes všechny prostory. Existují nám v podobě vstupů a výstupů u každého prostoru, jak v mikrosvětě pohybu, po malé horizontále a vertikále, tak v markosvětě pohybu, po velké horizontále a vertikále. Namalujme si tabulku č. 47 Popisující absolutní stavou, pohybovou, prostorovou matici rovnic resp. vyváženost a harmonii Universa 3/9 ANO 3/9 NEVÍM 6/9 rozhodnutých z toho 3/9 harmonizující 3/9 disharmonizující 3/9 NE - 1/9 + 1/9 6/9 z toho - 1/9 = 2/18 + 1/9 = 2/18 3/9 harmonizující - 1/9 = 4/36 + 1/9 = 4/36 3/9 disharmonizující - 1/9 = 8/72 + 1/9 = 8/72 6/9 z toho - 1/9 = 16/ /9 = 16/144 3/9 harmonizující - 1/9 = 32/ /9 = 32/288 3/9 disharmonizující Jinými slovy můžeme obecnou rovnici BYTÍ v harmonii napsat jako E = m. (+-v 1 +-v 2 +-v 3 +-v 4 ) 2 = +-na +-ne +-ni +-no +-nu

8 Toto platí ve všech kombinacích resp. komunikacích HH, JJ a HJ energetických systémů a samozřejmě navzájem mezi nimi s cílem vzájemné zvyšování energetické koncentrace celku i vyváženého růstu koncentrace v podsystémech. (.) V tom případě můžeme jistě zapsat rovnici 1-ního prostoru i takto: absolutní hodnota energie je -32nA/32 32nE/32-32nI/32-32nO/32-32nU = +32nA/32+32nE/32+32nI/32+32nO/32+32nU Správně, kde za +-32nA až U můžeme dosadit jednotlivé částice v různých úrovních BYTÍ, každou částici o průměrné velikost 1/288 resp. všechny částice 16HH a 16 JJ. (??) Dobře. Jinými slovy říkáte, že koncentrace energie, úroveň poznání, genetická informace v HH, HJ a JJ systémech by měla být relativně vyrovnána, aby mohla rovnoměrně harmonizovat. Aby rozdíly mezi DNA nebyly, tak veliké resp. by hardware se softwarem ladil, co nejvíce. Jednotlivá těla mají být maximálně sladěna, pak se mohou podporovat v růstu. Je to tak? Co si v této souvislosti myslíte, o genových manipulacích? Je to velká nezodpovědnost, bez znalosti základních zákonů Universa dělat takové věci. Bez znalosti zákonů, je to cesta do destrukce a disharmonie. O tom si možná popovídáme později. Tímto bych ukončil výklad symbolu 5 a příště se už opravdu pustíme do symbolu 6.

(??) Ptal jste se, co to znamená všechno, co jsou to nové formy BYTÍ a kde se nachází místo s parametry 666?

(??) Ptal jste se, co to znamená všechno, co jsou to nové formy BYTÍ a kde se nachází místo s parametry 666? (??) Ptal jste se, co to znamená všechno, co jsou to nové formy BYTÍ a kde se nachází místo s parametry 666? (.) To se musím vrátit zpět na začátek Vašeho výkladu o 0 a 1. Vycházel jste ze symboliky NIČEHO

Více

Možná některé z Vás potěším, protože se vrátíme k energii jako takové. Necháme již být prostor i čas a začneme se věnovat tomu, čím jsme.

Možná některé z Vás potěším, protože se vrátíme k energii jako takové. Necháme již být prostor i čas a začneme se věnovat tomu, čím jsme. Možná některé z Vás potěším, protože se vrátíme k energii jako takové. Necháme již být prostor i čas a začneme se věnovat tomu, čím jsme. (?) O čem bude tato následující kapitola, kterou jsem nazval :

Více

(.) Takže samotný povrch naší planety je obrovským harmonizátorem.

(.) Takže samotný povrch naší planety je obrovským harmonizátorem. Na obrázku č. 32 vidíme, že energie do krystalu vstupuje 4 -mi trojúhelníkovými plochami krystalu ( trigony 1=3=9). Energie po 4 spirálách padá do jádra krystalu resp. atomu Si, kdy na této spirálovité

Více

(??) Co můžeme měnit? Copak lze měnit fyzikální, chemické, biologické či společenské zákony?

(??) Co můžeme měnit? Copak lze měnit fyzikální, chemické, biologické či společenské zákony? Kdo jiný může změnit investice než VY, samozřejmě v případě, že sami cítíte, kde je ještě, co napravovat. V případě, že jste 100% spokojení vynakládáte investice na, co nejdelší udržení takového stavu.

Více

(?) Pokládám svou původní otázku: Co se bude dále dít s touto částicí v 6-tém prostoru?

(?) Pokládám svou původní otázku: Co se bude dále dít s touto částicí v 6-tém prostoru? V tomto sedmé díle se dostáváme k jednomu z nejdůležitějších míst pro celkové pochopení chování energie v chaosu. Zajímavé, že právě tento díl je sedmý a 7 znamená kladnou cestu z něčeho ven. V minulém

Více

(??) Jsou tyto brány rovnoměrně rozloženy po celém povrchu každého prostoru?

(??) Jsou tyto brány rovnoměrně rozloženy po celém povrchu každého prostoru? Jak vidím, propojení obou stránek života jak duchovní, tak materiální je některým z Vás proti mysli a nebo se mi zatím nepodařilo Vás přesvědčit o funkčnosti tohoto systému jako celku. Doufám, že se mi

Více

Při mapování symboliky číselné řady se tímto 13. dílem dostáváme až k symbolu 4. Tento symbol jakoby nám uzavíral jednu stranu rovnice BYTÍ.

Při mapování symboliky číselné řady se tímto 13. dílem dostáváme až k symbolu 4. Tento symbol jakoby nám uzavíral jednu stranu rovnice BYTÍ. Při mapování symboliky číselné řady se tímto 13. dílem dostáváme až k symbolu 4. Tento symbol jakoby nám uzavíral jednu stranu rovnice BYTÍ. (??) Počkejte, já Vám nerozumím. Jaké rovnice BYTÍ? Máme číselnou

Více

(??) Podívám-li se na něj, tak se musím ptát, co se nachází za hranicí prvního prostoru?

(??) Podívám-li se na něj, tak se musím ptát, co se nachází za hranicí prvního prostoru? Samozřejmě vím, že jsem mnoho Vašich dotazů nezodpověděl. Chtěl bych Vás ujistit, že jistě najdeme příležitost v některé z následujících kapitol. Nyní se pusťme do 4. kapitoly o prostoru s názvem Makroprostor

Více

(??) Můžeme si dát příklady nějakých HH, JJ a HJ jedinců - bytostí, jejich nižších a vyšších společenství?

(??) Můžeme si dát příklady nějakých HH, JJ a HJ jedinců - bytostí, jejich nižších a vyšších společenství? Vraťme se nyní ke čtvrté úrovni BYTÍ (8) v rámci společenských věd a zákonů platných pro všech 16+16 resp. 32 super-symetrických částic. Vertikálně i horizontálně nám zde spolu komunikují nejen samotné

Více

(K) Pokusme se nyní spojit 32 resp. 16 HH hrubohmotných částic Pansofie s fundamentálními částicemi, které zná dnešní kvantová fyzika.

(K) Pokusme se nyní spojit 32 resp. 16 HH hrubohmotných částic Pansofie s fundamentálními částicemi, které zná dnešní kvantová fyzika. Pokusme se nyní spojit 32 resp. 16 HH hrubohmotných částic Pansofie s fundamentálními částicemi, které zná dnešní kvantová fyzika. (?) Můžeme je nejprve vyjmenovat? (.) Jistě. Máme 12 fundamentálních resp.

Více

(.) Protože, již bylo vše stvořeno. Co by měl dále tvořit, když to bylo všechno?

(.) Protože, již bylo vše stvořeno. Co by měl dále tvořit, když to bylo všechno? (?) Proč mohl Bůh 7-mý den odpočívat? (.) Protože, již bylo vše stvořeno. Co by měl dále tvořit, když to bylo všechno? (?) Kladl jste si otázku, proč to všechno stvořil a za jakým účelem, když to stvořil

Více

(??) Můžete mi zopakovat to, jak částice docílí toho, aby pracovala a komunikovala se všemi ostatními částice, těly a archetypy v daném prostoru?

(??) Můžete mi zopakovat to, jak částice docílí toho, aby pracovala a komunikovala se všemi ostatními částice, těly a archetypy v daném prostoru? (??) Můžeme pokračovat ve výkladu o dualitě? (.) Pochopil jsem, že budu-li udržovat vědomou harmonizaci všech svých těl uvnitř systému i vně svého systému, archetypu BYTÍ, pak se budu více a více slaďovat

Více

(?) Co je to relativita? Z jakého slovního základu je toto slovo odvozeno?

(?) Co je to relativita? Z jakého slovního základu je toto slovo odvozeno? Po delším úvodu jsme se pomalu dostali k druhému bodu Relativitě. V úvodu jsme hovořili o systémech jako o celcích i jako o systémech složených z jednotlivých částí. Víme, že se navzájem ovlivňují dovnitř

Více

(??) Jak se tak dívám na tabulku č.18 a 19, myslím si, že bychom mohli pomalu přejít k symbolu 4, že?

(??) Jak se tak dívám na tabulku č.18 a 19, myslím si, že bychom mohli pomalu přejít k symbolu 4, že? Příkladů se symboly popisujících vyváženost energie v BYTÍ bychom mohli uvést celou řadu přes astrologický zvěrokruh, aztécký kalendář, Davidovu hvězdu, půdorysy egyptských a mayských pyramid či dalších

Více

(?) Zkuste mi popsat, co vidíte či byste mohli vidět na obrázku č. 31?

(?) Zkuste mi popsat, co vidíte či byste mohli vidět na obrázku č. 31? V minulém díle jsem neuvedl komentář k obrázkům č. 31, 32 a 33. Při jejich výkladu jsme schopni vidět koridory, kterými postupně harmonizované částice letí. Myslím tím, všech 32 částic. Všichni lidé jsou

Více

První den bylo stvořeno světlo, které je jistě energií (E) a svým pohybem začalo světlo měřit den a noc resp. nám vznikl čas.

První den bylo stvořeno světlo, které je jistě energií (E) a svým pohybem začalo světlo měřit den a noc resp. nám vznikl čas. Kdybychom se vrátili do jakéhokoliv místa v dřívějším textu, myslím, že bychom vždy našli působení všech 7 zákonů najednou. Zkusme se podívat ještě jednou na to, jak Bůh postupně tvořil. První den bylo

Více

Přesně. Zkusme si to namalovat.

Přesně. Zkusme si to namalovat. Připomeňme si, co je hlavní zásadou, o které v Pansofii mluvíme. Je to svobodná vůle v konání každého archetypu podle jeho aktuálního stavu BYTÍ resp. dle jeho stavu poznání. Snažím se ukázat na číselné

Více

(?) Můžete mi říci, o čem jsme již mluvili z pohledu principu číselné řady 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 resp. existence energie v prostoru a čase?

(?) Můžete mi říci, o čem jsme již mluvili z pohledu principu číselné řady 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 resp. existence energie v prostoru a čase? Tímto jsem ukončil výklad k 6. kapitole podle naplánované struktury výkladu v Průvodci chaosem. Čeká nás výklad 7. kapitoly pod názvem Struktura energetického systému hardware a software. Je to kapitola

Více

Jinými slovy Průvodce chaosem bude o tom: - co se hraje za hru(y) - kde se odehrávají - kdy se odehrávají - kdo je hraje a - jak je hraje

Jinými slovy Průvodce chaosem bude o tom: - co se hraje za hru(y) - kde se odehrávají - kdy se odehrávají - kdo je hraje a - jak je hraje Vážení přátelé, My všichni jsme součástí velké hry energií, ale i tvůrci obecné porady o nápravě věcí lidských, která již věky věků probíhá. J. A. Komenský byl jedním z nemnoha géniů, kteří se snažili

Více

(?) Přesto si myslím, že bychom měli ještě dodat základní popis 8. Zkuste mi energeticky charakterizovat tento symbol, můžete?

(?) Přesto si myslím, že bychom měli ještě dodat základní popis 8. Zkuste mi energeticky charakterizovat tento symbol, můžete? Tak konečně jsme se dostali k předposlednímu symbolu 8 z číselné řady symbolů. Svým způsobem jsme o něm mluvili po celou dobu a především u symbolu 4 (2+2). (??) Jak to? Symbol 4 mluví jen o dvou pohybech.

Více

(??) To je hezké obecné povídání, co ale dělat konkrétně. Slíbil jste nějaké příklady.

(??) To je hezké obecné povídání, co ale dělat konkrétně. Slíbil jste nějaké příklady. Jak vidíte, je to rovnice BYTÍ resp. relativně stabilní výměna energetických vstupů a výstupů s cílem udržení harmonie energetického systému a pro vyšší harmonické BYTÍ, cestou slaďování všech těl do maximální

Více

(??) Vy myslíte, že je možné cestovat prostorem a časem tak daleko?

(??) Vy myslíte, že je možné cestovat prostorem a časem tak daleko? Je zajímavé, že na tento díl o čase mně stále nezbýval čas. V minulém díle jsme probrali, co je to čas, jak ho měříme a dělíme. Dnes bychom se mohli věnovat, jak a kdo čas vnímá. (??) Zatím to vnímám jakoby

Více

Jádro se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálních neutronů -> nukleony

Jádro se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálních neutronů -> nukleony Otázka: Atom a molekula Předmět: Chemie Přidal(a): Dituse Atom = základní stavební částice všech látek Skládá se ze 2 částí: o Kladně nabité jádro o Záporně nabitý elektronový obal Jádro se skládá z kladně

Více

(.) Chtěl jste zmínit některé obecně platné zákonitosti, které souvisí s naší otázkou jak harmonizovat.

(.) Chtěl jste zmínit některé obecně platné zákonitosti, které souvisí s naší otázkou jak harmonizovat. (.) Chtěl jste zmínit některé obecně platné zákonitosti, které souvisí s naší otázkou jak harmonizovat. Předpokládám, že si vzpomenete na většinu zásad, o kterých jsme již v určitých souvislostech mluvili.

Více

FYZIKA MIKROSVĚTA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Fyzika mikrosvěta - 3. ročník

FYZIKA MIKROSVĚTA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Fyzika mikrosvěta - 3. ročník FYZIKA MIKROSVĚTA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Fyzika mikrosvěta - 3. ročník Mikrosvět Svět o rozměrech 10-9 až 10-18 m. Mikrosvět není zmenšeným makrosvětem! Chování v mikrosvětě popisuje kvantová

Více

Fyzikální chemie Úvod do studia, základní pojmy

Fyzikální chemie Úvod do studia, základní pojmy Fyzikální chemie Úvod do studia, základní pojmy HMOTA A JEJÍ VLASTNOSTI POSTAVENÍ FYZIKÁLNÍ CHEMIE V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH HISTORIE FYZIKÁLNÍ CHEMIE ZÁKLADNÍ POJMY DEFINICE FORMY HMOTY Formy a nositelé hmoty

Více

Pokusím se stručně, ale systémově, obecně i individuálně identifikovat rozdílné vlastnosti jednotlivých archetypů.

Pokusím se stručně, ale systémově, obecně i individuálně identifikovat rozdílné vlastnosti jednotlivých archetypů. Pokusím se stručně, ale systémově, obecně i individuálně identifikovat rozdílné vlastnosti jednotlivých archetypů. Zopakujme si vztahy mezi archetypy resp. vztahy mezi podsystémy, systémy a nadsystémy.

Více

Dostali jsme se ke kapitole č.5 o čase - Minulost, přítomnost a budoucnost - relativnost času.

Dostali jsme se ke kapitole č.5 o čase - Minulost, přítomnost a budoucnost - relativnost času. Dostali jsme se ke kapitole č.5 o čase - Minulost, přítomnost a budoucnost - relativnost času. V následujících textu bychom měli hovořiti o tom, co je čas, jak ho dělíme, jak ho měříme, vnímáme a jak s

Více

Orbitalová teorie. 1.KŠPA Beránek Pavel

Orbitalová teorie. 1.KŠPA Beránek Pavel Orbitalová teorie 1.KŠPA Beránek Pavel Atom Základní stavební částice hmoty je atom Víme, že má vnitřní strukturu: jádro (protony + neutrony) a obal (elektrony) Už víme, že v jádře drží protony pohromadě

Více

(?) Jak je rozdělíme z hlediska vertikální komunikace? (??) Myslíte si, že ve všech případech stavů a pohybů jde opravdu o vědomé rozhodování?

(?) Jak je rozdělíme z hlediska vertikální komunikace? (??) Myslíte si, že ve všech případech stavů a pohybů jde opravdu o vědomé rozhodování? Dlouho jsme vydrželi u relativity resp. u reality různých forem energií, energetických systémů a jejich vzájemných vztahů. Zkusme nyní něco o relativitě zobecnit. Energetické systémy mají rozdílné stavy

Více

Zkusme se podívat ještě na jiný velmi starý pohled. Jistě jste byli v našich zeměpisných šířkách v katolickém či křesťanském kostele.

Zkusme se podívat ještě na jiný velmi starý pohled. Jistě jste byli v našich zeměpisných šířkách v katolickém či křesťanském kostele. Zkusme se podívat ještě na jiný velmi starý pohled. Jistě jste byli v našich zeměpisných šířkách v katolickém či křesťanském kostele. (?) Všimli jste si barevných oken, na kterých jsou různé výjevy? Pamatujete

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL

VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace Směsi, roztoky Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace 1 Směsi Směs je soustava, která obsahuje dvě nebo více chemických látek. Mezi složkami směsi nedochází k chemickým reakcím. Fyzikální vlastnosti

Více

Úvod do moderní fyziky. lekce 7 vznik a vývoj vesmíru

Úvod do moderní fyziky. lekce 7 vznik a vývoj vesmíru Úvod do moderní fyziky lekce 7 vznik a vývoj vesmíru proč nemůže být vesmír statický? Planckova délka, Planckův čas l p =sqrt(hg/c^3)=1.6x10-35 m nejkratší dosažitelná vzdálenost, za kterou teoreticky

Více

(.) Proto všichni vnímáme resp. používáme své relativní pohledy na stavy, pohyby, prostory a časy při každé analýze a komunikaci.

(.) Proto všichni vnímáme resp. používáme své relativní pohledy na stavy, pohyby, prostory a časy při každé analýze a komunikaci. Každému systému se na základě jeho komunikace dotváří archív genetické informace. Ta je zabudovávána v reálném čase a prostoru do stavů a pohybů každého jeho podsystému. Je to nekonečný proud cyklů stav

Více

Standardní model částic a jejich interakcí

Standardní model částic a jejich interakcí Standardní model částic a jejich interakcí Jiří Rameš Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i., Praha Přednáškové dopoledne Částice, CERN, LHC, Higgs 24. 10. 2012 Hmota se skládá z atomů Každý atom tvoří atomové

Více

(?) Zopakujme si, co se v každé bráně děje. Probíhají tam dva protichůdné děje. Které to jsou?

(?) Zopakujme si, co se v každé bráně děje. Probíhají tam dva protichůdné děje. Které to jsou? Popsali jsme si 7 základních zákonů Universa, které ovládají každou částici resp. veškerou energii v Universu. Minule jsem Vám slíbil, že si popovídáme o struktuře vertikální brány mezi jednotlivými prostory.

Více

2. Atomové jádro a jeho stabilita

2. Atomové jádro a jeho stabilita 2. Atomové jádro a jeho stabilita Atom je nejmenší hmotnou a chemicky nedělitelnou částicí. Je tvořen jádrem, které obsahuje protony a neutrony, a elektronovým obalem. Elementární částice proton neutron

Více

Předmět: Technická fyzika III.- Jaderná fyzika. Název semestrální práce: OBECNÁ A SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY. Obor:MVT Ročník:II.

Předmět: Technická fyzika III.- Jaderná fyzika. Název semestrální práce: OBECNÁ A SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY. Obor:MVT Ročník:II. Předmět: Technická fyzika III.- Jaderná fyzika Název semestrální práce: OBECNÁ A SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY Jméno:Martin Fiala Obor:MVT Ročník:II. Datum:16.5.2003 OBECNÁ TEORIE RELATIVITY Ekvivalence

Více

Elektronový obal atomu

Elektronový obal atomu Elektronový obal atomu Vlnění o frekvenci v se může chovat jako proud částic (kvant - fotonů) o energii E = h.v Částice pohybující se s hybností p se může chovat jako vlna o vlnové délce λ = h/p Kde h

Více

(??) Mohli bychom slyšet, jak Pansofie vysvětluje a řeší tyto problémy a otázky?

(??) Mohli bychom slyšet, jak Pansofie vysvětluje a řeší tyto problémy a otázky? Vraťme se nyní k Vašim dotazům a komentářům z minulých dílů. Vybral jsem ty, které směřují k podstatě a funkčnosti systému resp. Universa z pohledu Pansofie. Jinými slovy, kde vidíte slabý či chybějící

Více

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Martin Kubala 585634179 mkubala@prfnw.upol.cz 1.Úvod Velikosti objektů v přírodě Dítě ~ 1 m (10 0 m) Prst ~ 2 cm (10-2 m) Vlas ~ 0.1 mm (10-4 m) Buňka ~ 20 m (10-5 m)

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Základy spektroskopie a její využití v astronomii

Základy spektroskopie a její využití v astronomii Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Základy spektroskopie a její využití v astronomii Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Světlo x záření Jak vypadá spektrum?

Více

ATOMOVÉ JÁDRO. Nucleus Složení: Proton. Neutron 1 0 n částice bez náboje Proton + neutron = NUKLEON PROTONOVÉ číslo: celkový počet nukleonů v jádře

ATOMOVÉ JÁDRO. Nucleus Složení: Proton. Neutron 1 0 n částice bez náboje Proton + neutron = NUKLEON PROTONOVÉ číslo: celkový počet nukleonů v jádře ATOM 1 ATOM Hmotná částice Dělit lze: Fyzikálně ANO Chemicky Je z nich složena každá látka Složení: Atomové jádro (protony, neutrony) Elektronový obal (elektrony) NE Elektroneutrální částice: počet protonů

Více

Jak charakterizovat úroveň energie člověka?

Jak charakterizovat úroveň energie člověka? Jak charakterizovat úroveň energie člověka? Posuzovat energii lidského těla a jeho částí není jednoduché. Fyzikové, lékaři, léčitelé, psychologové a mnoho jiných odborníků z různých oborů nejsou na toto

Více

(??) Mohl byste sdělit ještě nějaká zobecnění ke kapitole o množství investované energie?

(??) Mohl byste sdělit ještě nějaká zobecnění ke kapitole o množství investované energie? (??) Mohl byste sdělit ještě nějaká zobecnění ke kapitole o množství investované energie? Připomeňme si, že vše je Vaše svobodná vůle s osudovými následky, protože jsme součástí pravidel určených Universem.

Více

Látkové množství. 6,022 10 23 atomů C. Přípravný kurz Chemie 07. n = N. Doporučená literatura. Látkové množství n. Avogadrova konstanta N A

Látkové množství. 6,022 10 23 atomů C. Přípravný kurz Chemie 07. n = N. Doporučená literatura. Látkové množství n. Avogadrova konstanta N A Doporučená literatura Přípravný kurz Chemie 2006/07 07 RNDr. Josef Tomandl, Ph.D. Mailto: tomandl@med.muni.cz Předmět: Přípravný kurz chemie J. Vacík a kol.: Přehled středoškolské chemie. SPN, Praha 1990,

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KAPITOLA 2: PRVEK Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Za hranice současné fyziky

Za hranice současné fyziky Za hranice současné fyziky Zásadní změny na počátku 20. století Kvantová teorie (Max Planck, 1900) teorie malého a lehkého Teorie relativity (Albert Einstein) teorie rychlého (speciální relativita) Teorie

Více

Protonové číslo Z - udává počet protonů v jádře atomu, píše se jako index vlevo dole ke značce prvku

Protonové číslo Z - udává počet protonů v jádře atomu, píše se jako index vlevo dole ke značce prvku Stavba jádra atomu Protonové Z - udává protonů v jádře atomu, píše se jako index vlevo dole ke značce prvku Neutronové N - udává neutronů v jádře atomu Nukleonové A = Z + N, udává nukleonů (protony + neutrony)

Více

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika Fyzika pro střední školy II 84 R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A R10.1 Fotovoltaika Sluneční záření je spojeno s přenosem značné energie na povrch Země. Její velikost je dána sluneční neboli solární

Více

37 MOLEKULY. Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra

37 MOLEKULY. Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra 445 37 MOLEKULY Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra Soustava stabilně vázaných atomů tvoří molekulu. Podle počtu atomů hovoříme o dvoj-, troj- a více atomových molekulách.

Více

Hlavní body - elektromagnetismus

Hlavní body - elektromagnetismus Elektromagnetismus Hlavní body - elektromagnetismus Lorenzova síla, hmotový spektrograf, Hallův jev Magnetická síla na proudovodič Mechanický moment na proudovou smyčku Faradayův zákon elektromagnetické

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie ATOM 1. ročník Datum tvorby 11.10.2013 Anotace a) určeno pro

Více

Kam kráčí současná fyzika

Kam kráčí současná fyzika Kam kráčí současná fyzika Situace před II. světovou válkou Kvantová teorie (Max Planck, 1900) teorie malého a lehkého Teorie relativity (Albert Einstein) teorie rychlého (speciální relativita) Teorie velkého

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Fyzika atomu - model atomu struktura elektronového obalu atomu z hlediska energie atomu - stavba atomového jádra; základní nukleony

Více

Podivnosti na LHC. Abstrakt

Podivnosti na LHC. Abstrakt Podivnosti na LHC O. Havelka 1, J. Jerhot 2, P. Smísitel 3, L. Vozdecký 4 1 Gymnýzium Trutnov, ondra10ax@centrum.cz 2 SPŠ Strojní a elektrotechnická, České Budějovice, jerrydog@seznam.cz 3 Gymnázium Vyškov,

Více

Stručný úvod do spektroskopie

Stručný úvod do spektroskopie Vzdělávací soustředění studentů projekt KOSOAP Slunce, projevy sluneční aktivity a využití spektroskopie v astrofyzikálním výzkumu Stručný úvod do spektroskopie Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí,

Více

Skalární a vektorový popis silového pole

Skalární a vektorový popis silového pole Skalární a vektorový popis silového pole Elektrické pole Elektrický náboj Q [Q] = C Vlastnost materiálových objektů Interakce (vzájemné silové působení) Interakci (vzájemné silové působení) mezi dvěma

Více

Fyzika 6. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. témata / učivo. očekávané výstupy RVP. očekávané výstupy ŠVP

Fyzika 6. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. témata / učivo. očekávané výstupy RVP. očekávané výstupy ŠVP očekávané výstupy RVP témata / učivo 1. Časový vývoj mechanických soustav Studium konkrétních příkladů 1.1 Pohyby družic a planet Keplerovy zákony Newtonův gravitační zákon (vektorový zápis) pohyb satelitů

Více

Atomové jádro Elektronový obal elektron (e) záporně proton (p) kladně neutron (n) elektroneutrální

Atomové jádro Elektronový obal elektron (e) záporně proton (p) kladně neutron (n) elektroneutrální STAVBA ATOMU Výukový materiál pro základní školy (prezentace). Zpracováno v rámci projektu Snížení rizik ohrožení zdraví člověka a životního prostředí podporou výuky chemie na ZŠ. Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.16/02.0018

Více

1 Modelování systémů 2. řádu

1 Modelování systémů 2. řádu OBSAH Obsah 1 Modelování systémů 2. řádu 1 2 Řešení diferenciální rovnice 3 3 Ukázka řešení č. 1 9 4 Ukázka řešení č. 2 11 5 Ukázka řešení č. 3 12 6 Ukázka řešení č. 4 14 7 Ukázka řešení č. 5 16 8 Ukázka

Více

1. Látkové soustavy, složení soustav

1. Látkové soustavy, složení soustav , složení soustav 1 , složení soustav 1. Základní pojmy 1.1 Hmota 1.2 Látky 1.3 Pole 1.4 Soustava 1.5 Fáze a fázové přeměny 1.6 Stavové veličiny 1.7 Složka 2. Hmotnost a látkové množství 3. Složení látkových

Více

Úvod do moderní fyziky

Úvod do moderní fyziky Úvod do moderní fyziky letní semestr 2015/2016 Vyučující: Ing. Jan Pšikal, Ph.D Tématický obsah přednášek speciální a obecná teorie relativity kvantování energie záření, vlnové vlastnosti částic struktura

Více

Atom jeho složení a struktura Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Atom jeho složení a struktura Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Atom jeho složení a struktura Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 16.3.2009,vyhotovila Mgr. Alena Jirčáková Atom atom (z řeckého átomos nedělitelný)

Více

15 Lze obarvit moře?

15 Lze obarvit moře? Lze obarvit moře? 15 Pomůcky Papír, tužka, kalkulačka Úvod Nejen v matematice, ale i v jiných oborech (fyzika, chemie, biologie) se pracuje s údaji, k jejichž zápisu se používají velká čísla (tj. čísla,

Více

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole vzniká kolem nepohyblivých těles, které mají elektrický náboj. Tento náboj mohl vzniknout například přivedením elektrického

Více

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : CHEMIE Ročník: 1.ročník a kvinta Obecná Bezpečnost práce Názvosloví anorganických sloučenin Zná pravidla bezpečnosti práce a dodržuje je.

Více

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles.

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. 5. GRAVITAČNÍ POLE 5.1. NEWTONŮV GRAVITAČNÍ ZÁKON Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. Newtonův gravitační zákon Znění: Dva hmotné body se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami

Více

Stavba atomu. Created with novapdf Printer (www.novapdf.com). Please register to remove this message.

Stavba atomu. Created with novapdf Printer (www.novapdf.com). Please register to remove this message. Stavba atomu Atom je v chemii základní stavební částice, jeho průměr je přibližně 10-10 m. Je složen z jádra a obalu. Atomové jádro obsahuje protony p + (kladný náboj) a neutrony n 0 (neutrální částice).

Více

Hmotnostní spektrometrie

Hmotnostní spektrometrie Hmotnostní spektrometrie Princip: 1. Ze vzorku jsou tvořeny ionty na úrovni molekul, nebo jejich zlomků (fragmentů), nebo až volných atomů dodáváním energie, např. uvolnění atomů ze vzorku nebo přímo rozštěpení

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ELEKTRICKÝ NÁBOJ Mgr. LUKÁŠ FEŘT

Více

Atom a molekula - maturitní otázka z chemie

Atom a molekula - maturitní otázka z chemie Atom a molekula - maturitní otázka z chemie by jx.mail@centrum.cz - Pond?lí, Únor 09, 2015 http://biologie-chemie.cz/atom-a-molekula-maturitni-otazka-z-chemie/ Otázka: Atom a molekula P?edm?t: Chemie P?idal(a):

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno 1 Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Struktura

Více

Struktura atomu. Beránek Pavel, 1KŠPA

Struktura atomu. Beránek Pavel, 1KŠPA Struktura atomu Beránek Pavel, 1KŠPA Co je to atom? Částice, kterou již nelze chemicky dělit Fyzikálně ji lze dělit na elementární částice Modely atomů Model z antického Řecka (Démokritos) Pudinkový model

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

Začínáme kapitolku č.10 O množství energie vynaložené energetickým systémem do rozhodnutí, resp. do kteréhokoli ze 4 pohybů.

Začínáme kapitolku č.10 O množství energie vynaložené energetickým systémem do rozhodnutí, resp. do kteréhokoli ze 4 pohybů. Začínáme kapitolku č.10 O množství energie vynaložené energetickým systémem do rozhodnutí, resp. do kteréhokoli ze 4 pohybů. (?) Kde se nyní symbolicky nacházíme na cestě od původního archetypu k vyššímu

Více

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH MECHANIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA ELEKTŘINA A MAGNETISMUS KMITÁNÍ A VLNĚNÍ OPTIKA FYZIKA MIKROSVĚTA ATOM, ELEKTRONOVÝ OBAL 1) Sestavte tabulku: a) Do prvního sloupce

Více

Molekulová fyzika a termika. Přehled základních pojmů

Molekulová fyzika a termika. Přehled základních pojmů Molekulová fyzika a termika Přehled základních pojmů Kinetická teorie látek Vychází ze tří experimentálně ověřených poznatků: 1) Látky se skládají z částic - molekul, atomů nebo iontů, mezi nimiž jsou

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Nestacionární magnetické pole Vektor magnetické indukce v čase mění směr nebo velikost. a. nepohybující

Více

Od kvantové mechaniky k chemii

Od kvantové mechaniky k chemii Od kvantové mechaniky k chemii Jan Řezáč UOCHB AV ČR 19. září 2017 Jan Řezáč (UOCHB AV ČR) Od kvantové mechaniky k chemii 19. září 2017 1 / 33 Úvod Vztah mezi molekulovou strukturou a makroskopickými vlastnostmi

Více

dvojí povaha světla Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm Název školy Předmět/modul (ŠVP) Vytvořeno listopad 2012

dvojí povaha světla Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm Název školy Předmět/modul (ŠVP) Vytvořeno listopad 2012 Název školy Dvojí povaha světla Název a registrační číslo projektu Označení RVP (název RVP) Vzdělávací oblast (RVP) Vzdělávací obor (název ŠVP) Předmět/modul (ŠVP) Tematický okruh (ŠVP) Název DUM (téma)

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie 1. ročník a kvinta 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný projektor, transparenty,

Více

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Přednáška třetí (a pravděpodobně i čtvrtá) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je

Více

Vnitřní energie. Teplo. Tepelná výměna.

Vnitřní energie. Teplo. Tepelná výměna. Vnitřní energie. Teplo. Tepelná výměna. A) Výklad: Vnitřní energie vnitřní energie označuje součet celkové kinetické energie částic (tj. rotační + vibrační + translační energie) a celkové polohové energie

Více

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu.

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu. Aktivní prostředí v plynné fázi. Plynové lasery Inverze populace hladin je vytvářena mezi energetickými hladinami některé ze složek plynu - atomy, ionty nebo molekuly atomární, iontové, molekulární lasery.

Více

FRANĚK A., FENDRYCHOVÁ K.: TEORIE STRUN, SUPERSTRUN A M-TEORIE

FRANĚK A., FENDRYCHOVÁ K.: TEORIE STRUN, SUPERSTRUN A M-TEORIE TEORIE STRUN, SUPERSTRUN A M-TEORIE Aleš Franěk, Kristýna Fendrychová 4. A, Gymnázium Na Vítězné pláni 1160, Praha 4, 140 00, šk. rok 2005/2006 Abstrakt: Tento článek by měl přiblížit základní myšlenku

Více

Pohyby HB v některých význačných silových polích

Pohyby HB v některých význačných silových polích Pohyby HB v některých význačných silových polích Pohyby HB Gravitační pole Gravitační pole v blízkém okolí Země tíhové pole Pohyb v gravitačním silovém poli Keplerova úloha (podrobné řešení na semináři)

Více

Atomové jádro, elektronový obal

Atomové jádro, elektronový obal Atomové jádro, elektronový obal 1 / 9 Atomové jádro Atomové jádro je tvořeno protony a neutrony Prvek je látka skládající se z atomů se stejným počtem protonů Nuklid je systém tvořený prvky se stejným

Více

Pro zředěné roztoky za konstantní teploty T je osmotický tlak úměrný molární koncentraci

Pro zředěné roztoky za konstantní teploty T je osmotický tlak úměrný molární koncentraci TRANSPORTNÍ MECHANISMY Transport látek z vnějšího prostředí do buňky a naopak se může uskutečňovat dvěma cestami - aktivním a pasivním transportem. Pasivním transportem rozumíme přenos látek ve směru energetického

Více

Náhodné chyby přímých měření

Náhodné chyby přímých měření Náhodné chyby přímých měření Hodnoty náhodných chyb se nedají stanovit předem, ale na základě počtu pravděpodobnosti lze zjistit, která z možných naměřených hodnot je více a která je méně pravděpodobná.

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í DYNAMIKA SÍLA 1. Úvod dynamos (dynamis) = síla; dynamika vysvětluje, proč se objekty pohybují, vysvětluje změny pohybu. Nepopisuje pohyb, jak to dělá... síly mohou měnit pohybový stav těles nebo mohou

Více

6.2.8 Vlnová funkce. ψ nemá (zatím?) žádný fyzikální smysl, fyzikální smysl má funkce. Předpoklady: 060207

6.2.8 Vlnová funkce. ψ nemá (zatím?) žádný fyzikální smysl, fyzikální smysl má funkce. Předpoklady: 060207 6..8 Vlnová funkce ředpoklady: 06007 edagogická poznámka: Tato hodina není příliš středoškolská. Zařadil jsem ji kvůli tomu, aby žáci měli alespoň přibližnou představu o tom, jak se v kvantové fyzice pracuje.

Více

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Magnetická síla a moment sil

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Magnetická síla a moment sil ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Magnetická síla a moment sil Peter Dourmashkin MIT 006, překlad: Jan Pacák (007) Obsah 6. MAGNETICKÁ SÍLA A MOMENT SIL 3 6.1 ÚKOLY 3 ÚLOHA 1: HMOTNOSTNÍ

Více

Struktura elektronového obalu

Struktura elektronového obalu Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Struktura elektronového obalu Představy o modelu atomu se vyvíjely tak, jak se zdokonalovaly možnosti vědy

Více

Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem dopadu světelného záření.

Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem dopadu světelného záření. FYZIKA pracovní sešit pro ekonomické lyceum. 1 Jiří Hlaváček, OA a VOŠ Příbram, 2015 FYZIKA MIKROSVĚTA Kvantové vlastnosti světla (str. 241 257) Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem

Více